:
Bugün Maras Katliaminin Yildönümü
Diyar
24-11-2006, 05:23 AM
24.Kasim 1978 Maras Katliaminin 28. Yildönümü
Katliamin bilançosu
• Ölü sayisi 111
• Yarali sayisi 1000’in üstünde
• Tahrip edilerek yakilan ev 552
• Tahrip edilerek yakilan isyeri 289
• Yakilan oto 8
23-25 Aralik 1978’de Kahramanmaras’ta yasamini yitirenler
• Abidin UZUNPINAR Sol
• Ali UZUNPINAR Sol
• Hasan UZUNPINAR Sol
• Mehmet ÜNVER Sol
• Döndü ÜNVER (Ev Hanimi) Sol
• Zühre ÜNVER (Ev Hanimi) Sol
• Ibrahim ÜNVER Sol
• Malik ÜNVER Sol
• Fidan SUNA (Ev Hanimi) Sol
• Ali SUNA Sol
• Esma SUNA (Ev Hanimi) Sol
• Mehmet SUNA Sol
• Yilmaz BAZ Sol
• Kezban USTA (Ev Hanimi) Sol
• Ibrahim USTA Sol
• Yusuf LEVENDIZ Sol
• Ali AKINCI Sol
• Ismail NERGIS Sol
• Hasan AKIRMAK Sol
• Ali YILMAZ Sol
• Hatice YILMAZ (Ev Hanimi) Sol
• Hüseyin YILMAZ Sol
• Imam ERGÖNÜL Sol
• Hüseyin ERGÖNÜL Sol
• Güllü ERGÖNÜL (Ev Hanimi) Sol
• Süleyman METIN Sol
• Ali TRAS Sol
• Zeynep AYDOGAN (Ev Hanimi) Sol
• Ali ÜN Sol
• Kamil ÜN Sol
• Zekeriya ÜN Sol
• Gülsen ÜN (Ev Hanimi) Sol
• Elif BALTA (Ev Hanimi) Sol
• Kemal ÖZDEMIR Sol
• Cennet ÖZDEMIR (Ev Hanimi) Sol
• Ali DOGAN Sol
• Mehmet DUMAN Sol
• Yusuf LAKAP Sol
• Hasan YÜZÜK Sol
• Kalender TOKLU Sol
• Hüseyin TOKLU Sol
• Zeynep NERGIZ (Ev Hanimi) Sol
• Aziz TÜZÜN Sol
• Hasan ILDIRCAN Sol
• Mustafa ACINIKLI Sol
• Veli YILDIZ Sol
• Ahmet YILDIZ Sol
• Sibo BEKAN Sol
• Mahmut ÜNAL Sol
• Sebahat ISBILIR (Ev Hanimi) Sol
• Haci Veli ISBILIR Sol
• Ali Riza ISBILIR Sol
• Mehmet ISBILIR Sol
• Mehmet SAGLAM Sol
• Ali SAGLAM Sol
• M. Ali BALTA Sol
• Hasan KÜÇÜKKAYA Sol
• Hatice GÖRÜR (Ev Hanimi) Sol
• Hasan ÖZTAS Sol
• Hüseyin CEREN Sol
• Ali BILMEZ Sol
• Hasan BILMEZ Sol
• Ibrahim BILMEZ Sol
• Fatma BILMEZ (Ev Hanimi) Sol
• Haci Bektas BOZKURT Sol
• Hasan NERGIZ Sol
• Ali ASLAN Sol
• Veysel KALKANDELEN Sol
• Sah Ismail KALAYCI Sol
• Dervis ZÜLKÜFLÜ Sol
• Musa FUNDA Sol
• Abbas KARAKIZ Sol
• Bayram BIL Sol
• Musa ALTUN Sol
• Mehmet TORUN Sol
• Memili BAKICI Sol
• Hamza YILMAZ Sag
• Ercan KÖSE Sol
• Nazim TOSUN Sol
• Mehdi KÖKLÜ Sag
• Osman ANDIZ Sag
• Evliya ERMIS Sag
• Ökkes DALKIRAN Sag
• Mehmet KAHVECI Sag
• Mehmet MENGÜCEK Sag
• Haci BIYIKLI Sag
• Bünyamin VAROL Sag
• Abdullah KANDEMIR Sag
• Adem ARMUT Sag
• Ismail TERCAN Sag
• Abdullah POLAT Sag
• Mehmet ERGÜNDÜZ Sag
• Ökkes INCE Sag
• Necati PARAMIS Sag
• Zeki YILDIRIM Sag
• Süleyman AYDOGAN Sag
• Cemil KARADUTLU
• 13 kisinin kimligi tespit edilememistir. Bu nedenle adlarini yazamadik. Toplam ölü sayisi 111 kisidir.
Kaynak : O. Tayfun MATER
sarızlı
24-11-2006, 05:27 AM
valla ben unutmusum.ama hangisini sayalım dostlar?
maras,corum,sivas,gazi olayları,kerbela..... ve daha nicesi.insanlık alemi boyle zulum görmedi.yezitler ne olduklarını insanlık alemine gösterdiler.
Bektaşünal
24-11-2006, 05:29 AM
Bilgiler için teşekkürler gonca58 can Katliamı yapanları ve seyirci kalanları bir kez daha kınıyorum.
uguraslan05
24-11-2006, 05:36 AM
unutulmadılar unutulamazlar çünkü unutmayız unutamayız.
yezitler katliam yapsınlar ama nereye kadar devam edecek bir gün bu katliamlar son bulacak.
şehitlerimizin ruhu şad olsun .
Derviscemal
24-11-2006, 05:51 AM
Huzurlarında Saygı ile Eğiliyorum...
Unutmadık Unutmayacağız...
erenoglu
24-11-2006, 05:53 AM
Degerli canlar.aradan 30 seneye yakin bir zaman gecmesine ragmen maras olaylari simdi olmus gibi yüregimizi yakip kavuruyor.sirf alevi olduklari icin öldürülen bu canlarin alevi olmalarindan baska bir suclari yoktu. bu canlara uzanan eller kirilsin.nice böyle olaylar yasamamiza ragmen halen bu insanlarla dirsek temasina gecmeyi düsünen insanlar bir kere daha düsünsünler diyorum. hala MHP liler Alevileri seviyor diyen insanlar yukardaki listeye baksinda aklini basina alsin diyorum. hala bu sitenin icinde de olsa camilerden cikarak alevi olmalarindan baska sucu olmuyan bu güzelim insanlari öldüren zihniyetle ittifak yapmak istiyen arkadaslar, tabelayi görün de ittifak yapin. az bucuk yüreginiz sizliyorsa bu ittifaki yapmazsiniz.
saygilar
erenoglu
Diyar
24-11-2006, 05:56 AM
aradan 20 seneye yakin bir zaman gecmesine ragmen
Arkadasim Bugün 28. Yildönümü! Saygilar
biati
24-11-2006, 06:02 AM
Teşekkürler Sevgili Gonca58;
Alevileri hala, pervasızca ulumaktan başka birşey yapmayan faşistlerle kucaklaştırmaya kalkanlar belki çabuk unuttular o günleri.
Ama biz ne bu Yol'u, ne buYol uğruna kelle verenleri, ne de o Yol düşkünlerini asla unutmayacağız.
Unutmayalım ki:
"Tarihi unutanlar onu tekrar yaşamak zorundadırlar." (?)
Sevgiyle..
Emrahcan
24-11-2006, 06:07 AM
24.Kasim 1978 Maras Katliaminin 28. Yildönümü
Katliamin bilançosu
• Ölü sayisi 111
• Yarali sayisi 1000’in üstünde
• Tahrip edilerek yakilan ev 552
• Tahrip edilerek yakilan isyeri 289
• Yakilan oto 8
23-25 Aralik 1978’de Kahramanmaras’ta yasamini yitirenler
• Abidin UZUNPINAR Sol
• Ali UZUNPINAR Sol
• Hasan UZUNPINAR Sol
• Mehmet ÜNVER Sol
• Döndü ÜNVER (Ev Hanimi) Sol
• Zühre ÜNVER (Ev Hanimi) Sol
• Ibrahim ÜNVER Sol
• Malik ÜNVER Sol
• Fidan SUNA (Ev Hanimi) Sol
• Ali SUNA Sol
• Esma SUNA (Ev Hanimi) Sol
• Mehmet SUNA Sol
• Yilmaz BAZ Sol
• Kezban USTA (Ev Hanimi) Sol
• Ibrahim USTA Sol
• Yusuf LEVENDIZ Sol
• Ali AKINCI Sol
• Ismail NERGIS Sol
• Hasan AKIRMAK Sol
• Ali YILMAZ Sol
• Hatice YILMAZ (Ev Hanimi) Sol
• Hüseyin YILMAZ Sol
• Imam ERGÖNÜL Sol
• Hüseyin ERGÖNÜL Sol
• Güllü ERGÖNÜL (Ev Hanimi) Sol
• Süleyman METIN Sol
• Ali TRAS Sol
• Zeynep AYDOGAN (Ev Hanimi) Sol
• Ali ÜN Sol
• Kamil ÜN Sol
• Zekeriya ÜN Sol
• Gülsen ÜN (Ev Hanimi) Sol
• Elif BALTA (Ev Hanimi) Sol
• Kemal ÖZDEMIR Sol
• Cennet ÖZDEMIR (Ev Hanimi) Sol
• Ali DOGAN Sol
• Mehmet DUMAN Sol
• Yusuf LAKAP Sol
• Hasan YÜZÜK Sol
• Kalender TOKLU Sol
• Hüseyin TOKLU Sol
• Zeynep NERGIZ (Ev Hanimi) Sol
• Aziz TÜZÜN Sol
• Hasan ILDIRCAN Sol
• Mustafa ACINIKLI Sol
• Veli YILDIZ Sol
• Ahmet YILDIZ Sol
• Sibo BEKAN Sol
• Mahmut ÜNAL Sol
• Sebahat ISBILIR (Ev Hanimi) Sol
• Haci Veli ISBILIR Sol
• Ali Riza ISBILIR Sol
• Mehmet ISBILIR Sol
• Mehmet SAGLAM Sol
• Ali SAGLAM Sol
• M. Ali BALTA Sol
• Hasan KÜÇÜKKAYA Sol
• Hatice GÖRÜR (Ev Hanimi) Sol
• Hasan ÖZTAS Sol
• Hüseyin CEREN Sol
• Ali BILMEZ Sol
• Hasan BILMEZ Sol
• Ibrahim BILMEZ Sol
• Fatma BILMEZ (Ev Hanimi) Sol
• Haci Bektas BOZKURT Sol
• Hasan NERGIZ Sol
• Ali ASLAN Sol
• Veysel KALKANDELEN Sol
• Sah Ismail KALAYCI Sol
• Dervis ZÜLKÜFLÜ Sol
• Musa FUNDA Sol
• Abbas KARAKIZ Sol
• Bayram BIL Sol
• Musa ALTUN Sol
• Mehmet TORUN Sol
• Memili BAKICI Sol
• Hamza YILMAZ Sag
• Ercan KÖSE Sol
• Nazim TOSUN Sol
• Mehdi KÖKLÜ Sag
• Osman ANDIZ Sag
• Evliya ERMIS Sag
• Ökkes DALKIRAN Sag
• Mehmet KAHVECI Sag
• Mehmet MENGÜCEK Sag
• Haci BIYIKLI Sag
• Bünyamin VAROL Sag
• Abdullah KANDEMIR Sag
• Adem ARMUT Sag
• Ismail TERCAN Sag
• Abdullah POLAT Sag
• Mehmet ERGÜNDÜZ Sag
• Ökkes INCE Sag
• Necati PARAMIS Sag
• Zeki YILDIRIM Sag
• Süleyman AYDOGAN Sag
• Cemil KARADUTLU
• 13 kisinin kimligi tespit edilememistir. Bu nedenle adlarini yazamadik. Toplam ölü sayisi 111 kisidir.
Kaynak : O. Tayfun MATER
yazık yazık gelde üzülmee gelde kahrolma allah rahmet eylesinn mekanları cennet olsun dostların
kentyorgunu
24-11-2006, 06:23 AM
umarım bu veriler faşizme demokrasi masallarıyla göz kırpanlara birşeyleri hatırlatır...
Alihanlı
24-11-2006, 06:52 AM
hepsine Allahtan rahmet diliyorum,mekanları cennet olsun.
erenoglu
24-11-2006, 09:29 AM
Arkadasim Bugün 28. Yildönümü! Saygilar
sevgili gonca can, uyarilariniz icin tesekkür ederim bir rakam hatasi olmus, 30 yila yakin derken 20 yazmisim. düzelttim tekrar tesekkür eederim
diren66
24-11-2006, 09:52 AM
Değerli canlar,
Bu başlık altında Maraş Katliamının tarihi ile ilgili önemli bir hata var. Maraş Katliamı 24 Aralık 1978 tarihinde gerçekleşmiştir.Yani 24 Kasım 1978'de değil.
Katliamın hazırlık süreci 8 ay sürmüştür.Olayların yaşandığı süreci ise 16 Aralık 1978'den başlatabiliriz.
Ülkücü Gençlik Derneği tarafından getirilen "Güneş Ne zaman Doğacak" adlı film 16 Aralık 1978'de Çiçek Sineması'nda gösterime sokulur.19 Aralık Günü 20.00 seansının sonuna doğru tesiri az bir patlayıcının patlamasıyla bir tahrik başlar.
http://www.psakd.org/maras_katliami.html
Katliamın tam olarak gerçekleştiği tarih ise 23-24 Aralık 1978'dir.
Aşağıdaki basın açıklamasınada bakabilirsiniz:
http://www.psakd.org/basin_maras_katliami.html
Lütfen bu tür konularda daha dikkatli olalım.
asli_33
24-11-2006, 10:13 AM
Yakınlarımızı öldürdüler..evlerimizi fişlediler ...Alevinin kendilerinden üstün olmasını istemeyen ve bu katliamı yapanları lanetliyorum..
Bu arada Diren 66 can sağolasın tarih için ..Gonca58 can yine dikkat etmemiş..
Katliamı yaptılar arkasından devlet kardeşlik bayramı düzenledi maraşın kurtuluşu olan 6 Şubatta ..Alevi ve sünni barıştırmak adına...ama zihniyetler hep aynı göstermelik barıştırma töreni veya kardeşlik bayramı yapılsada ...
Yörükselim de evleri işaretleyip te sonrada katledenler yıllar sonra çıkıp"Alevi silahlandı bizi öldürecekti biz onlardan önce davrandık "deme pervasızlığını bile göstermişlerdir..
Bize bataklık alanları satıp ta sıtmadan ölsün diyenler...sonradan bu toprakları sattıklarına pişman olmuşlardır..çünki Alevi ekonomik olarak onlardan güçlü olmuştur ve akabinde nasıl yok ederiz planları yapılmış ..ülkü ocakları destekli katliamı Canlarımızın evleri fişlenerek gerçekleştirmişlerdir..Ölü sayısı yukarda yazandan fazladır ..çünki çoğu canımız ölen yakınının cenazesini kaçırmıştır..yukardaki resmi olarak görünen ..
Katledenlerin hepsine lanet okuyorum ...
Diyar
24-11-2006, 10:42 AM
Gonca58 can yine dikkat etmemiş..
Öncelikle herkesten özür diliyorum! Ben nedense aylari karistirdim! Inanin kasitli yapilmis birsey degil bu! Sayin Asli33 bu yaziyla ne demek istediniz anlamadim acikcasi? Yine dikkat etmemis derken bu benim ilk defa basima geliyor! Bugün iki konu actim ikiside ayni tarihlerde olan seyler ve özürümü diliyorum! "Yine" diyerek cok kirdin beni acikcasi!
gonca emegine sagLik canim....
umut_istanbul
24-11-2006, 01:47 PM
nalet olsun eli kanlı milliyetçi faşistlere
mehmet005
24-11-2006, 08:41 PM
gonca arkadaşımıza çok tşk ederim bugünü haırlattığı için biz aleviler çok zulum yapıldı dahada yapılıyo bu nereye kadar sürecek.
Gökmen
24-11-2006, 09:37 PM
Maraş halkı da yana yana örd olur
Her sineği de bir alıcı kurd olur
Ben gidersem yüreğine dert olur
Kardaş kal gidelim sılaya doğru
Kardaş kalk gidelim canana doğru..""
Maraş katliamı o güne muteber bir hatırlama yerine yanlışlık ta olsa bu vesileyle dile gelmesi,anılması gerekir,konuyu açan canımıza teşekkür
ediyorum. Bu insanlık ayıbını yapan,yaptıran o kirli ellere lanet olsun.
Maraş'da,Çorum'da,Dersim'de ve daha nice yerlerde hep zulme reva
görülen Şahı Merdan'ın yürekli dostlarına ,sevenlerine selam olsun.
cümlesine rahmet olsun..
(Gonca ve aslı kardeşlerim sizler birbirinize gönülce o denli yakınsınız ki;sözlerinizle bu mesafeyi uzaklaştırmayınız. Her ikinizin de incinseniz de
incitmemeyi şiar edinen erdemlerle kurdunuz o gönül sarayını.)
biati
24-11-2006, 10:57 PM
Maraş’ta 19 Aralık 1978’de başlayan kanlı saldırılar günlerce sürmüş ve kelimenin gerçek anlamıyla karşı-devrimci güruhun katliam ve yağmasına dönüşmüştü. MHP’nin başını çektiği muhafazakâr, mutaassıp küçük-burjuva ve lümpen kitleler “bugün cihat günüdür, Alevileri öldüren cennete gider”, “komünistleri bırakmayın” sloganları eşliğinde saldırılarını günlerce sürdürmüşlerdi. Saldırılar sonucunda 111 kişi ölmüş, Alevilerin ve solcuların evleri ve işyerleri yakılıp yıkılmış, Alevi nüfusun yüzde 80’i Maraş’ı terk etmişti.
Esasında Maraş’ta başlayan katliam, Anadolu kentlerinde ve kasabalarında süren bir dizi saldırı ve yağmanın ardından gelmişti. 1978 yılı boyunca faşist hareket, Alevi ve Sünni kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı kentlerde mezhep ayrılıklarını kışkırtan provokasyonlar düzenlemiş ve birçok yerde çatışmalar çıkmıştı. Türkeş’in 19 Aralık 1978’de İzmir’de Mussolini’den esinlenerek başlattığı “büyük yürüyüş” açıkça iç savaş ilanı anlamına geliyordu ve devam eden günlerde faşist saldırılar her yerde artacak ve kitlesel kıyımlara dönüşecekti. Maraş olayları öncesinde Malatya, Sivas ve Elazığ gibi kentlerde büyük çatışmalar yaşanmış, kısa zaman içinde çatışmalar tüm Anadolu kent ve kasabalarına yayılmıştı.
Faşizm, küçük-burjuva ve işsiz-güçsüz lümpen kitlelere yaşadıklarının sorumlusunun “komünizm” (yani yükselen devrimci işçi hareketi) olduğunu söyleyerek düzen ve istikrar vaat etmekteydi. Bir taraftan da tıpkı Maraş’ta olduğu gibi mezhepsel farklıkları kaşıyarak Alevilere ve devrimcilere karşı gerici kitleleri; “komünistler camiyi yaktı”, “Aleviler camiye bomba attı”, “komünistler ve Aleviler silahlanıyorlar” yalanlarıyla galeyana getirerek harekete geçiriyordu. 3 Eylül 1978’de Sivas’ta başlayan katliam ve yağmada gerici kitlenin, “dinsizleri yok edersek malları bize kalacak” sözleri, faşist hareketin nasıl bir zemine oynadığını çarpıcı biçimde ortaya koymaktadır.
Maraş olayları, faşist karşı-devrimci hareketin en kanlı girişimlerinden biri değildi sadece, aynı zamanda 1980 darbesine giden sürecin önemli bir basamağıydı da. O güne kadar faşist hareketin durmaksızın tekrarladığı “sıkıyönetim ilan edilmeli ve askerler sokağa çıkarak devlete sahip çıkmalı” söylemi böylece bir gerçeğe dönüşüyordu. Devam eden günlerde CHP hükümeti ve onun başındaki “Karaoğlan” Ecevit, 13 ilde sıkıyönetim ilan edecek ve bilahare sıkıyönetim tüm Türkiye ölçeğine yayılarak ‘80 faşist darbesiyle pekişecekti.
1975’te kurulan Milliyetçi Cephe Hükümeti, 12 Mart cuntasının ezemediği devrimci yükselişin olağanüstü yöntemlere başvurularak durdurulmasını isteyen burjuvazinin özleminin bir ifadesiydi. Demirel’in başında bulunduğu AP, MSP ve MHP’den müteşekkil bu cephe, işçi sınıfına karşı savaş ilan etmişti. Demirel, adeta Mussolini gibi konuşuyordu: “komünizm ile mücadelemiz devam edecektir. Gerekirse bu mücadelede şehadet mertebesine de ulaşırız. Bozguncuları behemehal bozguna uğratacağız.” MHP, iktidar olmanın avantajlarını kullanarak tüm devlet kademlerine yerleşirken, emekli subay ve polislerin eğitiminden geçirilen Ülkücü faşist hareket, adeta asker ve polisten sonra ikinci silahlı güç haline gelmişti. 1976’da MHP’nin Hergün gazetesine bir demeç veren Demirel, “ülkücü gençlik milletimizin teminatıdır. Ülkücüleri suçlayanların devleti yıkmak isteyenler olduğu bellidir” demekteydi.
Karşı-devrimci güçler 1973’ten başlayarak işçi grevlerine, mitinglere ve devrimcilere saldırarak yüzlerce devrimciyi öldürdüler. Toplumun korkutulmasını ve pasifize edilmesini amaçlayan tedhiş/terör yöntemleriyle kitleler, “düzen isteriz”, “artık bu çatışmalar bitsin” noktasına getirilmek isteniyordu. Her gün onlarca saldırı oluyor; kahvehaneler, üniversiteler, grevler basılarak kurşunlanıyordu. Planlı saldırılarla, devrimci hareketle doğrudan bağı olmayan solcu aydın ve yazarlar dahi öldürülüyor, karşı-devrimci terör, dehşete kapılmış kitleleri korkutup sindirmeyi amaçlıyordu. 1978’den sonra karşı-devrimci terör daha bir yaygınlaştırılacak ve hemen her şehirde çatışmalar baş gösterecekti. Burjuvazinin ‘80 faşist darbesini kitlelerin gözünde meşrulaştırmak üzere ileri sürdüğü “kardeş kardeşi öldürüyordu” söylemi, bu dönemdeki karşı-devrimci faşist terörün sonucuydu.
Faşist hareket, iç savaşı tırmandırırken bir taraftan da orduyu işbaşına çağıran bildiriler yayınlıyordu; “yetki ve sorumluluğun askeri yönetime devredilmesi”ni talep eden açıklamalar faşist hareketin tüm gayretinin ne olduğunu gözler önüne sermektedir. Maraş olayları ve ardından sıkıyönetim ilan edilmesi faşizmin iktidara tırmanışında önemli bir dönemeç noktasıydı. 1979 yılı boyunca faşist hareket, sıkıyönetim uygulamasından hiçbir şekilde etkilenmeden saldırılarını sürdürdü. İşçi sınıfına önderlik edecek ve devrimci yükselişi bir devrimle taçlandırarak faşizmi ezme perspektifini taşıyan enternasyonalist komünist bir önderliğin olmaması koşullarında faşist saldırılar emekçi kitlelerin pasifikasyonunu derinleştirdi. Sol kendi içinde bir çatışmanın içine çekilirken, işçi sınıfı içinde örgütlü bir güç olan TKP, burjuvazinin has temsilcisi olan CHP ile “ulusal demokratik cephe” gibi sınıf işbirlikçi politikalar peşinde koşuyordu.
Böylece kitleler karşı-devrimci şiddet sarmalının içine alınarak pasifize edildi ve faşizm askeri bir darbeyle iktidara yükseldiğinde karşısında örgütlü bir güç kalmamıştı. MHP liderlerinden Sadi Somuncuoğlu daha 1973’de, “12 Martta Ülkücü gençliğin nöbeti Mehmetçiğe devrettiğini” söylemişti! Esasında bu sözler ‘80 askeri faşist darbesinin rolünü ve yaşananları da özetleyecekti. Sivil faşist hareket iktidarın yolunu temizlemiş ve iktidara askeri görünümlü faşizm oturmuştu; görev tamamdı!
Türkiye’de faşizmin sivil bir hareket önderliğinde iktidara gelmemesi, 1980 askeri darbesinin niteliğinin ne olduğu tartışmasını da beraberinde getirmiştir. Faşizmin kitle tabanını oluşturan küçük-burjuva ve lümpen yığınların askeri darbede doğrudan rol oynamadığını ve faşizmin bir parti önderliğinde sivil hareket aracılığıyla iktidara gelmediğini ileri sürenler, ‘80 askeri darbesini faşizm olarak tanımlamaktan kaçınarak, “askeri diktatörlük” demeyi tercih etmekteler. Oysa görülmesi ve kavranması gereken şey, kurulan iktidarın taşıdığı niteliktir, askeri darbeyle nasıl bir iktidarın doğduğudur. İktidara tırmanan faşizm ile iktidardaki faşizm arasında ayrım yapmak gereklidir. Faşizm, her ülkede farklı görünümlere bürünerek iktidara gelebilir ve bu, Marksistler için hiç de şaşırtıcı olmamalıdır.
Önümüzdeki süreçlerde kapitalist düzenin bir devrim tehdidi karşısında burjuvazi, faşizm gibi olağanüstü rejimlere başvurmaktan geri durmayacaktır. Kaldı ki, daha şimdiden emperyalist burjuvazi, geniş işçi-emekçi yığınlara başkaldırdıkları takdirde nelerin yaşanabileceğini uyguladığı devlet terörüyle göstermiş bulunuyor. ABD’de faşizan yasaların çıkarılması ve bir milyon kişinin ajan yapılmak istenmesi, toplumun geneline dönük fişleme ve baskı; İngiltere’de polisin olağanüstü yasalarla donatılmak istenmesi ve Fransa’da patlak veren isyan karşısında burjuvazinin emekçi kitlelere karşı devlet terörü uygulaması gelecek günlerde nelerin olabileceğinin işaretidir. Tarihsel olguları dondurmadan ve şabloncu bir bakış açısına saplanıp kalmadan, yaşananları Marksizmin ışığında, somut verili durum çerçevesinde değerlendirmek ve ona göre tutum almak gereklidir.
Akın Erensoy
http://www.marksist.com/Bellek/Maras_katliaminin_hatirlattiklari.htm
Haydi Kolkola MHP'yle güzel günlere!!!!!!!!!!!!!
Sevgiyle...
*Can*
24-11-2006, 11:12 PM
Hepsini saygı ile anıyorum.
Maraş'ta, Sivas'ta, Çorum'da, Gazi'de yakılan ateş sönmeyecek...
Mustafa Kemal
25-11-2006, 12:05 AM
maraş'ta olan olaylar sağ-sol çatışması gibi görünsede asıl olay Alevilerin Maraş ekonomisinde söz sahibi olmaya başlamasıyla hareketlenmiştir.
MİT'in MHP lilerel dolması yüzünden devlet gerekli güvenliği alamamıştır.
Basit bir sloganla insanlar Alevi mahallelerine saldırıp halkı katletmiştir.
Bunun adına da Milliyetçilik koymuşlardır.Bir ev hanımının suçu nedir?Yahut yaşlı bir insanın suçu nedir?Onlar nerden bilecek solu?
Yapılan katliam MHP'nin tarihine kara bir leke olarak girmiştir.Alevi toplumu hiç bir zaman vatanını bölmeye karşı bir harekette bulunmamıştır;ama MHP gibi bir parti vatandaşı katletmek gibi bir davranışta bulunmuştur.
Yapılan katliami kınıyorum.
revolution
25-11-2006, 12:23 AM
bugünleri hiç unutmayalım
açımızı hiç azaltmayalım ki
bunu yapanlara aynı fırsatları bi daha vermeyelim...
kahrolsun gerici ZİHNİYET.
LANETLER OKUYORUM SİZE...
umut_istanbul
25-11-2006, 12:56 AM
maraş'ta olan olaylar sağ-sol çatışması gibi görünsede asıl olay Alevilerin Maraş ekonomisinde söz sahibi olmaya başlamasıyla hareketlenmiştir.
Bunun adına da Milliyetçilik koymuşlardır.Bir ev hanımının suçu nedir?Yahut yaşlı bir insanın suçu nedir?Onlar nerden bilecek solu?
Yapılan katliam MHP'nin tarihine kara bir leke olarak girmiştir.Alevi toplumu hiç bir zaman vatanını bölmeye karşı bir harekette bulunmamıştır;ama MHP gibi bir parti vatandaşı katletmek gibi bir davranışta bulunmuştur.
MHP den beklemiyordun belliki ? :) MHPyi gizliden destekleyebilirsin ama unutmaki bu osmanlı sevdalisi bayrağına köpeği simge edip alevileri katleden insanlar dan herşey beklenir...
özgürlüktutkusu
25-11-2006, 01:26 AM
maraş katliamında yitirilenleri unutmadık unutmayacagız...
atilla
25-11-2006, 01:48 AM
Kerbela,Dersim,Maraş,Çorum,Sivas ta yaktınız,kırdınız,susuz bıraktınız kana susamış bedenlerinizi kanımızla doyurdunuz.siz insanlıktan çıktıkça kan emici yaratıklara dönüştükçe biz insanlığa özgürlüğe sarılacağız ve önce insan diyeceğiz çocuklarımıza bunu anlatacağız ,insan olacaklar.sizler ise torunlarınıza yalnızca yaptığınız vahşetleri anlatabileceksiniz..
DOMANEMUNZURİ
poyrazz
25-11-2006, 04:34 AM
Bizler;Önce insan diyen Aleviler,Sevgi ve hoşgörü sahibi Aleviler.Eline,diline,beline sahip olan Aleviler.Maraş ,Çorum,Gazi olaylarından ders alan Aleviler.Artık Kendimize gelsek nasıl olur.
Kimse bu olaylardan ders almamış olamaz.Hepimizi öyle yada böyle etkilemiştir.
Dilerim iyi taraflardan ders almışızdır.
Kınamak ,ahlayıp oflamakla iş bitmiyor.Bunu herkes azçok biliyor.
Cemevleri açılışı doksanlı yıllardan sonra hızlandı.Herkes Aleviligini gizlememeye başladı.Tartışmalar dijital ortama taşındı.Herkes kendi yaşadıgı Aleviligi anlatmaya ve savunmaya başladılar.Kendi DOGRUlarını karşısına kabul ettirme kavgası başladı.Bunlar benim gördüklerim.
Alevilik SEVGİ dinidir.Kimsenin tekelinde degildir.Ama görünen odur ki,kaynayan bir pota ve bunun içinde birsürü gruplaşma..
Hiç kimse demesinki ,Benim yaşadıgım Alevilik dogrudur,seninki yanlıştır.Şu soydur,bu ocaktır demekle iş bitmiyor.Evrensel Dogrular degişmez.İyi ve kötü savaşı kıyamete kadar sürecektir.Önemli olan en az yanlışla bu yolu sürmektir.
Yılların birikmiş eksiklikleri ,yöresel farklılıklara yolaçmış,bu farklılıkları hoşgörüyle zenginligimiz olarak kabul etmemiz gereklidir.Aksi takdirde daha çok gözyaşı ve ezilmişlik görürüz.
Bir olalım hataları hoşgörü ve sevgiyle yok edelim.Kınadıgımız,eleştirdigimiz kişilerin yanlışlarına aynı yanlışlıkla karşılık verirsek daha çok Maraş olayları görürüz.Önce biz bilmeliyiz bizi,Dedem rahmetli derdi ki;Düşmanını çalışmayla yeneceksin.
Sevgilerimle..
wengesodiri
25-11-2006, 04:37 AM
faşizm akıttığı kanda elbet boğalacaktır..
Mustafa Kemal
25-11-2006, 04:40 AM
MHP den beklemiyordun belliki ? :) MHPyi gizliden destekleyebilirsin ama unutmaki bu osmanlı sevdalisi bayrağına köpeği simge edip alevileri katleden insanlar dan herşey beklenir...
Fakir mhp li değildir.Hatta MHP'nin söylemlerine hiçbir zaman inanmadı.Sivas'ta,Çorum'da ve Maraş'taki katliamları MHP yapmıştır.Zaten geçmişi lekeli bir partiye övücü sözler de yazmam:mad: Sadece üslup olarak kaba sözler sarfetmemek için yazdım.
Sen imzama bakıp ne olduğumu açıkça görebilirsin.
Fakir bir KEMALİST'tir.Kemalizm ulusalcılığı destekler,ırkçılığı değil.Ulusalcılık konusunda dil,din,kültür birliğini savunurum.MHP gibi ırkçılığı savunmam.
hınıslı
25-11-2006, 05:02 AM
Yakınlarımızı öldürdüler..evlerimizi fişlediler ...Alevinin kendilerinden üstün olmasını istemeyen ve bu katliamı yapanları lanetliyorum..
Bu arada Diren 66 can sağolasın tarih için ..Gonca58 can yine dikkat etmemiş..
Katliamı yaptılar arkasından devlet kardeşlik bayramı düzenledi maraşın kurtuluşu olan 6 Şubatta ..Alevi ve sünni barıştırmak adına...ama zihniyetler hep aynı göstermelik barıştırma töreni veya kardeşlik bayramı yapılsada ...
Yörükselim de evleri işaretleyip te sonrada katledenler yıllar sonra çıkıp"Alevi silahlandı bizi öldürecekti biz onlardan önce davrandık "deme pervasızlığını bile göstermişlerdir..
Bize bataklık alanları satıp ta sıtmadan ölsün diyenler...sonradan bu toprakları sattıklarına pişman olmuşlardır..çünki Alevi ekonomik olarak onlardan güçlü olmuştur ve akabinde nasıl yok ederiz planları yapılmış ..ülkü ocakları destekli katliamı Canlarımızın evleri fişlenerek gerçekleştirmişlerdir..Ölü sayısı yukarda yazandan fazladır ..çünki çoğu canımız ölen yakınının cenazesini kaçırmıştır..yukardaki resmi olarak görünen ..
Katledenlerin hepsine lanet okuyorum ...
Aslı can' güzel dersin, o sadece halkı galeyana getirmek için söylentilerden biriydi, bak gördünüzmü kızılbaşlara bataklığı sattınız onlar şimdi sizdende zengin oldu ve buna benzer niçeleri şimdide bakıyoruz laiklik vb söylemlerle işlerine gelmeyenleri tasviye etme hazırlığındalar, unutmamalıki kapitalizm en vahşi yönetme biçimidir, özünde ben iddia ediyorum Türkiyede gericilik bir tehlikedir ama şeriat diye bir tehlike yoktur 1400 yıl önceki şeriatı bunlar zevklerinden ödün verip uygulayamaz uygulamazda' ama dinsel faşizm tehlikesi vardır bunu gören kapitalisler şimdi sermayenin el değiştirmesini istemedikleri için düğmeye bastılar milli mutabagattan vs bahsediyorlar ve akla gelmedik entrikalar yapıyor ve yapacaklar meselenin özü servetlerini korumak dahada güçlenmek, O günde sosyalitleri tehlike gören kapitalizm sıkıyönetimin bir an gelmesi için böyle bir provakasyona ihtiyaç duydular gerici halkıda nasıl kandırırlar özel mülkiyet hırsı ile kimi yerde cüneyt arkının güneş ne zaman doğacak filminden çıkanları kışkırttılar kimi yerde bak siz uyuyun satığınız yerdeki kızılbaşlar zengin oldu yarın yanlarında işçi olarak çalışacaksınız dediler bu söylentilerin tamamı pravakasyon amaçlıydı kısacası bu mesele maraştaki veya diğer illerdeki alevilerin zengin olması değil Türkiyeye sıkıyönetimin getirilmesi ve peşinde geleceğe hazırlıktı yani 12 Eylüle.
asli_33
25-11-2006, 05:31 AM
Aslı can' güzel dersin, o sadece halkı galeyana getirmek için söylentilerden biriydi, bak gördünüzmü kızılbaşlara bataklığı sattınız onlar şimdi sizdende zengin oldu ve buna benzer niçeleri şimdide bakıyoruz laiklik vb söylemlerle işlerine gelmeyenleri tasviye etme hazırlığındalar, unutmamalıki kapitalizm en vahşi yönetme biçimidir, özünde ben iddia ediyorum Türkiyede gericilik bir tehlikedir ama şeriat diye bir tehlike yoktur 1400 yıl önceki şeriatı bunlar zevklerinden ödün verip uygulayamaz uygulamazda' ama dinsel faşizm tehlikesi vardır bunu gören kapitalisler şimdi sermayenin el değiştirmesini istemedikleri için düğmeye bastılar milli mutabagattan vs bahsediyorlar ve akla gelmedik entrikalar yapıyor ve yapacaklar meselenin özü servetlerini korumak dahada güçlenmek, O günde sosyalitleri tehlike gören kapitalizm sıkıyönetimin bir an gelmesi için böyle bir provakasyona ihtiyaç duydular gerici halkıda nasıl kandırırlar özel mülkiyet hırsı ile kimi yerde cüneyt arkının güneş ne zaman doğacak filminden çıkanları kışkırttılar kimi yerde bak siz uyuyun satığınız yerdeki kızılbaşlar zengin oldu yarın yanlarında işçi olarak çalışacaksınız dediler bu söylentilerin tamamı pravakasyon amaçlıydı kısacası bu mesele maraştaki veya diğer illerdeki alevilerin zengin olması değil Türkiyeye sıkıyönetimin getirilmesi ve peşinde geleceğe hazırlıktı yani 12 Eylül.
Sayın Hınıslı ,tespitleriniz de doğrusunuz "darbeleri siyasiler hazırlar" bu tür provakasyonlara sebeb vererek halkı galeyana getiren ve sıkıyönetime meyil veren o günün siyasileridir...peşinden gelen 12 eylül ve akabinde dinin hortlatılması komist düşünceye gem vurmak adına ve sonra ANAP iktidarı ;bunlar bize darbenin kazandırdıklarıdır..Anap ,güzel icraatlarda yapmış ama yoksulu daha yoksul zengini daha zengin yapmış vede ortadireği yaratmıştır..devletin parası nasıl hortumlanır vede tarikat devletin üst kademesinde nasıl yuvalanır bunu bize göstermiştir..
saygılarımla
şelpe
15-12-2006, 11:58 AM
Pes dogrusu . mhp gibi bir parti . biraz daha acar mIsIn bunu ? ne demek istedin. mhp gibi gùzel bir partimi diyecektin ?
biati
19-12-2006, 04:07 AM
MARAŞ KATLİAMI DOSYASI AÇILSIN!
Basın Açıklaması
78'liler Girişimi, 12 Eylül'ü sorgulama ve yargılama kapsamında,22-24 Aralık 1978 tarihinde Maraş'ta yaşanan ve tarihe kara bir leke olarak geçen Maraş Katliamı dosyasını açıyor.
Maraş Katliamının 28. yıldönümünde, 23 Aralık 2006 günü yapılacak basın açıklamasına katılımınızı bekliyoruz.
Yer: Taksim Gezi Parkı Tarih/Saat: 23 Aralık 2006 / 12:00
Panel
24 Aralık 2006 tarihinde yapılacak olan "Tanıklarla Maraş Katliamı" konulu panele katılımınızı bekliyoruz.
Yöneten: Zeki Coşkun (Yazar) Panelistler: İnci Aral (Yazar), Rıdvan Akar ( TV-Program Yapımcısı- Yazar) Tanıklar: Celal Beşiktepe (Mimar), Mehmet Aramat (Mimar), Fikret Babaoğlu (Avukat) Hamit Kapan.
Tarih/Saat: 24 Aralık 2006- 14:00
Adres: Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu
Büyükparmakkapı, İpek Sok. Beyoğlu- İST.
78'liler Girişimi
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.