PDA

: Alevilikte Cenaze

Diyar
14-09-2006, 01:54 PM
http://www.gercekilim.com/images/sinasi_koc.gif

Sayın okuyucular, ölüye Kur'an okumak, hususunda Kur'an, İncil, Tevrat ve Zebur gibi kitaplarda ölüye ait bir ayete rastlanılmamaktadır. Ölüye Kur'an okuma adetini Emeviler şahsi çıkarları için mukaddes kitabı alet etmişlerdir. Şimdi ölüye Kur'an okumanın bir faydası olmadığını siz*lere Kur'an ayetleriyle ispat etmeye çalışacağım. Önce Kur'anın Hz .Muhammed'in nutkı şerifi olduğunu öğrenelim. Tekvir suresi ayet 19 «İnnehü likavlu Resulîn kerimin» Türkçesi : «Şüphesiz Kur'an büyük bir elçinin getirdiği sözdür» buyu-ryor. Kur'anın Hz. Muhammed'in sözü olduğunu ayeti kerime ispat etmektedir. Bu ayet Hakka suresi ayet 40 da tekrar*lanmaktadır. Kur'anın Hz. Muhammed'in sözü olduğuna kim*senin şüphesi olamaz. Kur'anın Hz. Muhammed'in halka ver-diğİ öğüt olduğunu şu ayetler İspat etmektedir. Kalem suresi ayet 52 «Vema hüve illa zikrun lil'âlemine» Türkçesi ; «Hal*buki bu Kur'an âlemlere bîr öğüttür» buyuruyor.

Sizlere şu soruyu sormak gerek. Öğüt ölüye mi verilir yoksa diriye mî verilir? Öğütün diriye verildiğini Kur'an ı Kerim açıklamıştır. Yasin suresi ayet 70 «Diri olanları uyarsın. İnkarcıların ceza*sını versin» diyor. Bildiğiniz gibi öğüt elbet diriye verilir. Ölü ögütü işitmediğini hepimiz bilmekteyiz. Bir de şu ayete bakalım: Müddesi sureti ayet 54, 55 «Kella İnnehü lezkiretün 55 femen şa'e zekerehü» Türkçesi: «Gerçekten de Kur'an bir öğüttür 55 dileyen ondan payını alır» diyor. Biz deriz ki ölü Kur'anı yani öğüdü işitmiyor ki ondan payını alsın. Zira öğüt diriye verilir. Dilerse ondan payını alıverilir. Lütfen düşünün Bundan başka Abese su-ayet bu konu hakkında bilgi vermektedirler.
Kur'anın okutulmasında ölüye zerre kadar faydası olmadığını yukarıda adı geçen ayetler ispat etmektedirler. Bir de ölünün kapısının önüne geldiklerinde Fatiha okutuyorlar. Fatiha suresi ise şahsı duadır .Türkçe Kur an mealIarına bakabilirsiniz. Ayrıca üç gün, yedi, 40 gün ve 52 gün sonra yapılan merasim ve masrafların hiç birisinin ölüye zerre kadar faydası olmadığını Kur'an ayetleri tafsilatıyla bilgi vermektedirler.

ÖLÜLERİNİZ İÇİN
Ölüyü teneşir tahtasının üzerine uzatıp bîr kişi suyu döker birisi de yıkar. Kefene sarıp tabuta korlar. Cenazeyi orta yere alıp dua etmesini bilen bîr kimse elini kaldırıp Cenabı Allah dan mağfiret, Hz. Muhammed'den şefaat, Hz. Ali'den inayet Resulullahın Ehlibeytinden himmet, bütün Peygamber*lerden şefkat ve merhamet dileyip şöyle diye «Bi hakkı nuri Muhammed Mustafa. Bi hakkı nuri Ali'yülmurteza. Bi hakkı nuri Hasan Hulki Rıza. Bi hakkı nuri İmam Hüseyin deşti Kerbela .Bİ hakkı nuri İmam Zeynel Aba. Bi hakkı nuri İmam Muhammed Bakırı Beka. Bİ hakkı nuri İmam Cafer Sadık İlmi Ata. 3i hakkı nuri İmam Musayî Kazim Saka. Bi hakkı nuri İmam Ali Rıza Sahi Horasan. Bi hakkı nuri imanı Mu- , hammed Taki. Bi hakkı nuri İmam Ali'yül Naki. Bi hakkı nuri ! İmam Hasan'AIaskeri. Bİ hakkı nuri İmam Muhammed Mehdi \
sahip zaman kutbul'devran hüccetül burhan hürmetine ba*ğışla ya erhamürrahimm, affı mağfiret senden ya ilahil âlemin»
deyip defin edebilirsiniz.

Geri dönüp ölü sahibinin evine başsağlığı verip işinize gidebilirsiniz. Bu bilgileri gelecek kuşaklarımıza armağan ediyorum. Gençlerimize tavsiyem inançlarından samimi olmaları menfaatlarının icabıdır. Bizce en doğru ve en selâmet yol budur.

Takdir ederseniz inanç bakımından A'dan Z'ye bildiğimiz kadar bilgi verebildik ise kendimi mutlu ve bahtiyar addederim. Bildiğim kadarıyla çağımıza gelene kadar hiç bir ferd bu hizmeti deruhte etmemiştir. Cenabı Hak bu hizmeti bana nasip ettiği için kendisine müteşekkirim. (Bunu yazan bir muhalif rüzgâr kendi gitti İsmi kaldı yadigâr) Hepinize selâm saygılar .Hoşça kalınız. Son

Fakir Şinasi KOÇ

www.gercekilim.com´dan alintidir

Kartal_58
14-09-2006, 02:29 PM
emeğine sağlık gonca güzel paylaşımın için teşekkürler.
(Ayrıca üç gün, yedi, 40 gün ve 52 gün sonra yapılan merasim ve masrafların hiç birisinin ölüye zerre kadar faydası olmadığını Kur'an ayetleri tafsilatıyla bilgi vermektedirler.)
ölüye zerre kadar faydası olmadığı kesin.peki neden yaparlar o zaman?mesela yemek verilirken amaç fakir insanları doyurmak olabilr mi acaba?
teşekkürler

Mavi24
14-09-2006, 08:26 PM
paylaşımın için saol...

soreş
15-09-2006, 02:12 AM
Teşekkür ederim cano... Genel olarak aynıda olsa yöreden yöreye farklılıklarda olabiliyor..

Zenan_00
15-09-2006, 03:35 AM
Çok ilginç bir konu ve ilk defa rastladım.Bilinir ki dua okumak sadece sünnilere mahsus bişi değildir. Cemevlerinden de kaldırılan cenazelerde Cenaze namazı kılını Fatiha okunulur. Özellikle Yasin Suresi'nin ölülere okunması gerektiğini Peygamberler Şahı Muhammed Mustafa efendimiz de belirtmiştir ve bu konuda Hadis-i Şerifi de vardır. Ben bu konuyu araştıracağım.

Rojaazme
15-09-2006, 03:37 AM
bilgiler için sağolasın eline sağlık

Diyar
25-05-2009, 09:46 AM
...Güncelleme...

melek58
25-05-2009, 10:13 PM
Emeğine sağlık diyar abla

Ayrıca üç gün, yedi, 40 gün ve 52 gün sonra yapılan merasim ve masrafların hiç birisinin ölüye zerre kadar faydası olmadığını Kur'an ayetleri tafsilatıyla bilgi vermektedirler.

Bizlerde hem cumalığını hemde 40 cı gününü yediririz.Ve ayrıca cenaze cem evinden kaldırılır.Su dökmeye akrabaları gider.

türkügözlüm58
25-05-2009, 10:57 PM
Emeğine sağlık Ablam...

€M€K
25-05-2009, 11:09 PM
Paylaşımınız asimile oldurulmaya çalışılan özümüz için (ki çoğu yerde başarılmış ne yazık ki ) gerçekten çok makbuldür, teşekkürler.

Paylaşmış olduğunuz yazıda Kur'an ın bir öğüt olduğu belirtilmekte ve bu öğüdün ölüye hiçbir yararının olmayacağı söylenmektedir. Evet belki ölülere hiçbir faydası olmaz. Ancak buradaki amaç cenazede toplanan zatlara öğüt vermek olabilir mi?? Konuyu okuyunca direkt bu soru geldi aklıma bilemiyorum tabi ne derece doğru ya da yanlıştır.

Yanlış anlaşılmasın lütfen niyetim eleştirmek ya da sorgulamak değil. Bir şeyi eleştirmek için öncelikle o konuda yeterinin üzerinde bir bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Ben kendi özündeki eksikliği gidermeğe çalışan biriyim sadece...

Sevgi ve Dostlukla...

-dost-
25-05-2009, 11:20 PM
Tuncelide bir cenazede bulundum, yemek verildi definden kaç gün sonraydı hatırlamıyorum belki 3. gündü.
Sonra mezar başında dede dua okudu, Fatiha suresini okudu.

silopya
26-05-2009, 02:14 AM
cenaze işlerimiz genelde hanefilerden pek farklı değilidir.
ama yöreden yöreye farklılık gösterir.

bizim köyde "kazma kürek takırtısı" diye bir adet vardı. ölen kişinin ailesi cenaze kalkar kalkmaz yemek verirdi. bana ters geliyordu. özellikle bu iş kadınlara düştüğü için cenaze sahibi cenaesine üzülemeden yemek işine bakıyordu. elinde var mı yokmu hazırlığı var mı yokmu diye düşünülmeden hemen yemeğe bakıyor elindeki olan koyunu tavuğu kesiyordu.

1-2 bizim cenazede oldu konuştum ama konuşamadım, kınarlar dediler, bak kendine olunca konuşuyor dediler. bende başka bir cenazede bunun yanlış olduğunu belirttim, kendi ailem yemek yapıp götürdü cenazeye örnek olmak için.
kışında cemde konuşulmuş bu durum ve uygun olmadığına karar verilmiş ve kaldırıldı.

cenazeden sonra dara durulur hellalleşilir.
7 sinde 40 da yemek verilir. düğün yapılmaz, eğlence yapılmaz, tv açılmaz. cenaze sahibi izin verirse razı olursa 7sinden sonra düğün yapıla bilir.

kuran okunması sohbet edilmesine ölen kişi vesile olduğu için yararlıdır. cem olmak birlik olmak dirlik olmak için ölümde düğünde yemekte vesiledir

zaza2134
14-07-2009, 11:13 PM
Sn silopya

aynen bizim adetlerimizdede aynı özellikler var zaten kültürel kaynaşma olmasa biz bu topraklarda rahat yaşayamazdık..

redyellow
14-07-2009, 11:55 PM
bizim köyde "kazma kürek takırtısı" diye bir adet vardı. ölen kişinin ailesi cenaze kalkar kalkmaz yemek verirdi. bana ters geliyordu. özellikle bu iş kadınlara düştüğü için cenaze sahibi cenaesine üzülemeden yemek işine bakıyordu. elinde var mı yokmu hazırlığı var mı yokmu diye düşünülmeden hemen yemeğe bakıyor elindeki olan koyunu tavuğu kesiyordu.

1-2 bizim cenazede oldu konuştum ama konuşamadım, kınarlar dediler, bak kendine olunca konuşuyor dediler. bende başka bir cenazede bunun yanlış olduğunu belirttim, kendi ailem yemek yapıp götürdü cenazeye örnek olmak için.
kışında cemde konuşulmuş bu durum ve uygun olmadığına karar verilmiş ve kaldırıldı.

Çok güzel bir konuya parmak basmışsınız, kutlarım.

Bu cenaze evinde yemek yapılması, gelenlere paldır küldür yemek ikram edilmesi son zamanlarda iyice çoğaldı.

İnsanların acısı var, bir de acısının üzerine yemek telaşı oluyor.

halbuki bizim kültürümüzde, bizim ananenelerimizde cenaze evi yaklaşık bir hafta yemek yapmaz, yemek pişirmez.

Kolu komşu bir haftaya yakın süreyle cenaze evine yemek götürür, cenaze evindekilerin yemek ihtiyacı komşular tarafından giderilir.

Ama hemen her konuda olduğu bu konuda da örfümüzden, geleneklerimizden her geçen gün uzaklaştığımız için bu konuda da yanlış bir gelenek olmaya başladı. bu hiç hoş değil.

Tekrar teşekkürler.

Amistofes
15-07-2009, 01:07 AM
Cenaze kaldirmak, yapilisi , gömülüsü, kaldirilmasi, yöre yöre degisiyor,..
Bu olay ister Alevi , ister Sünnü gelenklerde olsun fark etmez, yasamin kosullarina görede degismektedir, adettendir, örftür, gelenektir,

Ancak: Alevi/kizilbasìn canaze konusu erkani vardir, nasil , yapilir, ne verilmesi gerekiyor diye bir ritüeli vardir..!

Yurdumuz harmonik olan, coskulu, kadim gecmisi, uyagarliklar besigi, kültürler in sercesmesi,, inanclarin farkli farkli oldugu, bir gecis bölgesini andiran köprü görevini üstlenmis, iki küre arasinda etrafi üc denizle cevrili, yol görevini,//Han ,,hep üstlenmis, bir yerlesik yeridir,

Dersimin ölüyü kaldirmasi ile bati trakya ayridir, orta anadolu farklidir, ege gene öylesine, dularda , farklidir, agitlarda farklidir,

Tabiiki, insanlarin manevi, sosyal ,ve ekonomik konumlarina göre yenilestirmesi daha uygun olur

belirleyici asl unsur ;iste yasam kosullari olan ekonomik zorluklardan dolayi dir ki ,insanlar o gün acida olsa ölüye adven bir son yemek vedasi aslinda hicte fena bir aliskanlikta degil.

Bati bunu hep yapmaktadir, tertemiz giysiler ile son defa ölenin anina ona adven yakisircasina veda yemegi verilir.

Bati bu aliskanligi anadoludan almistir, bilinendir,Bu konuda en güzel calismayi
Sevgili Hocam Esat Korkmaz iyi bir calismasi vardir, yeri gelir, Alevi erkani gelenenegini etik degerlerini nasil nicin yapilmistir yada yapiliyor bilgilendirebiliriz.

Saygilarim Insan sevgilerimle

@DerSim62@
15-07-2009, 01:50 AM
ellerine saglıkk baya bilgi sahibi oldum yineeee..?

Canyar_Helin
04-09-2009, 10:57 PM
Diyar'cım yine çok güzel bir konu paylaşmışsın bizimle, öncelikle sana teşekkür etmek isterim.
Bu konuyu bende merak ediyordum.

Bu sabah mesela, Tanıdık yaşlı bir teyzenin vefat ettiğini camiden verilen selayla duydum. Alevilerde ölünün öldüğünü camiden selayla bildirilmesi sözkonusumuydu yoksa isteyenmi yapıyor?
Birde daha önce bir cenazede tanık oldum, cem evinde ölü yıkandıktan sonra mezarlığa gidildi, gömüldükten sonra tekrar cem evine gelinip yemek verildi sonrada 40 ı verildi o acılı günde yemek telaşının olması banada dogru gelmiyor. Bunu yapmak şartmı acaba?

Umarım konu saptırılmadan, bilen birinden, dogru bilgi gelir. Saygılar

Mücahit34
04-09-2009, 11:01 PM
Biz cenaze namazı kılarız, niyetimiz: Allah için namaza, Resulullah için salavata, Meyyit için duaya, er veya hatun kişi niyetine...

Kuran okumak bir ibadettir, sevabı vardır.
Bu sevabtan ölülerimiz de faydalansın diye Kuran okuruz ve hasıl olan sevabı ölülerimize hediyye ederiz.

paniel
05-09-2009, 12:06 AM
Bizim işimiz dirilerle ve Ölmeden önce ölüp ,Gönülde dirilenlerledir.Dardan indireme (40.gün) de yapılan ayini cem haddizatında geride kalanlar içindir. Selamlar.