PDA

: Dersim Bombaları Atatürk'ten

BerXwedeR
15-01-2010, 06:39 AM
Tüm kirli operasyonlardan Mustafa Kemal'ı aklamanın tarihi hafızada yeri olmadığı gibi, Dersim Katliamı da onun eseridir. İttihat ve Terakki artıkları coğrafyamızda işlenen tüm katliamların mimarı oldukları gibi, Türkiye'nin demokratik değişim ve dönüşümü açısından da hala engeldirler.

http://img177.imageshack.us/img177/387/bege1x.jpg

kaynak (http://www.gelawej.net/kurmanci/modules/wysiwyg_editor/upload/bege-1.jpg)

varuna41
15-01-2010, 06:43 AM
ya enerjinizi atatürkü kötülemek için uğraşmayın boşuna! çünkü o eşsiz bir lider!

celal abbas
15-01-2010, 06:47 AM
eşsiz bir lider haklısınız...nasıl baktığınıza bağlı...!!!!

BerXwedeR
15-01-2010, 06:52 AM
ya enerjinizi atatürkü kötülemek için uğraşmayın boşuna! çünkü o eşsiz bir lider!

ataturkun dersımı sevdıgıne bır yazısı veya bır acıklaması varsa getırın bızde kotulemeylım bu essız lıderı.

varuna41
15-01-2010, 06:52 AM
evet haklısınız nasıl baktığımıza bağlı! bi insanın fikri neyse zikride odur! ben uluönderimizi seviyorum ve gururduyuyorum.yani fikirlerim iyi onunla ilgili dolayısıyla zikrimde iyi:) tavsiye ederim herkese!.......

Sürgün_24
15-01-2010, 06:56 AM
Atatürk yerine apo ' yu mu seveLim ?

celal abbas
15-01-2010, 07:00 AM

canım ne alakası var bununla bunun...atatürkün karşısına apoyu koymak doğru değil..atatürkü sevmiyen benim gibi bir çok insan var ve onun karşısına koyduğumuz isim apo değil..
atatürkün dersim katliamından sorumlu olduğu bi gerçektir...atatürkü sevebilirsin..ama yanlışlarını da kabul et lütfen..ailemde seviyor atatürkü ama dersim katliamını da savunmuyor...

Sürgün_24
15-01-2010, 07:03 AM
canım ne alakası var bununla bunun...atatürkün karşısına apoyu koymak doğru değil..atatürkü sevmiyen benim gibi bir çok insan var ve onun karşısına koyduğumuz isim apo değil..
atatürkün dersim katliamından sorumlu olduğu bi gerçektir...atatürkü sevebilirsin..ama yanlışlarını da kabul et lütfen..ailemde seviyor atatürkü ama dersim katliamını da savunmuyor...

Dersim katLiamını ne zaman savundum ???

KabuL etmiyormuyum , Sabiha Gökcen yapmıstır demiyor muyum ?

varuna41
15-01-2010, 07:05 AM
beni apo ilgilendirmiyor.liderler asildir!tarihte kanıtlanmış başarıları ve onurlu mücadeleri vardır.liderler beşikteki bebeği hançerletmezler,kalleşçe bombalar koymazlar,küçücük çocukları silahların önüne atmazlar,onurlu mücadele ettiklerini söyleyip uyuşturucu trafiğinden silah ticaretinden rant sağlamazlar.yani arkadaşım benim liderden kastım bugün bile tüm dünyanın saygıduyduğu devlet kurmuş,birebir savaşmış bir lider. yoksa terör liderleri beni ilgilendirmiyor

celal abbas
15-01-2010, 07:06 AM

sen sabiha gökçen üzerinden atatürkü aklıyorsun söylemek istediğim bu..dersim katliamına karşı çıkmıyan bir partinin savunucususun o yüzden söyledim..bireysel rahatsızlıkların var elbette partiyle ve düşünceleriyle ilgili bu yüzden artık bu ısrarından vazgeç ve chp den uzaklaş diyorum ya..

BerXwedeR
15-01-2010, 07:08 AM
beni apo ilgilendirmiyor.liderler asildir!tarihte kanıtlanmış başarıları ve onurlu mücadeleri vardır.liderler beşikteki bebeği hançerletmezler,kalleşçe bombalar koymazlar,küçücük çocukları silahların önüne atmazlar,onurlu mücadele ettiklerini söyleyip uyuşturucu trafiğinden silah ticaretinden rant sağlamazlar.yani arkadaşım benim liderden kastım bugün bile tüm dünyanın saygıduyduğu devlet kurmuş,birebir savaşmış bir lider. yoksa terör liderleri beni ilgilendirmiyor

ya dersım katlıamı bunun neresınde

ozman senın lıderın buna uymuyor

Sürgün_24
15-01-2010, 07:09 AM
sen sabiha gökçen üzerinden atatürkü aklıyorsun söylemek istediğim bu..dersim katliamına karşı çıkmıyan bir partinin savunucususun o yüzden söyledim..bireysel rahatsızlıkların var elbette partiyle ve düşünceleriyle ilgili bu yüzden artık bu ısrarından vazgeç ve chp den uzaklaş diyorum ya..

Gökcen kızı oLduguna göre onu akLamıs oLmam sanırım ...

Chp ' ye es deger bir parti oLmadıgı icin oyum yine Chp ' ye gidecek ...

varuna41
15-01-2010, 07:11 AM
ayrıca dersim olayına gelince.. atatürkün sorumluluğu var veya yok.bu onun büyük bir lider olduğu gerçeğini değiştirmez.ve atatürkü sevmek dersimde yaşananları onaylamam anlamına gelmiyor.benimde o süreçte onaylamadığım bir sürü olay olmuştur.örneğin istiklal mahkemeleri.bence tamamen yargısız infazlar yapılmıştır.sırf şapka inkilabına karşı gelindi diye sarık takıyolar diye onlarca insan idam edilmiştir.ogünkü iletişim ve teknolojik imkanlarla 3 gün içinde bir insana nasıl idam kararı verilip öldürülebilirki ama yapılmış işte. bu süreç sancılı geçti bunu kabul ediyorum.ama atatürkü düşman gibi göstermek için çaba sarfetmiyorum

celal abbas
15-01-2010, 07:13 AM
Gökcen kızı oLduguna göre onu akLamıs oLmam sanırım ...

Chp ' ye es deger bir parti oLmadıgı icin oyum yine Chp ' ye gidecek ...

kızı olduğu için değil..bu bir duvar senin için..kızını oraya kim gönderdi bunu bi düşün..

varuna41
15-01-2010, 07:23 AM
ya dersım katlıamı bunun neresınde

ozman senın lıderın buna uymuyor

ben dersim yaşanlara tabiki üzülüyorum.dahadoğrusu kanın akıttıldığı herşeye üzülüyorum.biliyorum bu yaşanları değiştirmiyo ama orda insanlar öldü diye de zil takıp oynamıyorum sonuçta.atatürkün bu olaydaki tutumu bence o dönemdeki devlet politikasının ürünüdür.yani atatürk diktatör olamadığına göre tek başına emir veripte git kızım orayı bombala dememiştir herhalde.verdğiniz kaynakta bile kaçkişinin imzası vardır.belirli raporlar istihbaratlar gelir devlet yöneicileride bu bilgiler doğrultusunda gerekli kararları alırlar.bu bukadar net.ama bu bu olayı tamamen atatük yapmıştır,onun tertibiymiş gibi gösterip,öc alırcasına düşmanca tavırlarla yaklaşmak üzücü bence

Serpan
15-01-2010, 09:22 AM

sn surgun seninkide ismi simdi diyorsun sabiha gokcen yapti dersim katliamini sabiha gokcende kim oluyor sifati ne kisiligine yetkisi ne nasil yapar dersim katliamini buna kargalar guler is sen yaptirani gor sivil bir evlatlik babaliginin izini olmadan tuvalete gidemez birak bombardimani bir seyleri savunacaksaniz biraz mantikli savununda acik kalmasin bari

buzkral
15-01-2010, 10:07 AM
farzedelim dersimi atatürk katlettirdi
peki katledenler kimlerdi?
hngi ırka hangi inanca ayitti katledenler

farzedelim atatürk alevi düşmanı dersim düşmanı
peki katledenler o ırka ve inanca mensup olanlar cennetden inmemiydi

o yörede bir ermeni ayaklanması var
o yörede ingiliz ve rus ajanlarının ermeni kökenli insanları kışkırtma cabası var

bu yazılar bicok başlık altında 10 larca değil binlerce kez tartışıldı
ama hep aynı cümleleri kurup durduk karşılıklı
bence butür tartışmalar boş tartışmak isteyen eski konulara baksın benim yazdıklarma benzer cümleler mutlaka vardır
bana verilecek cevaplar varsada orada zaten aynıları yine mevcut
hep aynı şeyleri tekrar edip durmayalım lütfen.
yani hep aynı şeyler üzerinde dönüp duruyoruz farklı başlıklar altında.

illegal
15-01-2010, 12:36 PM
sayin sürgün ÖZELDE sana genelde tüm kemalistlere ......

(soru tek secenek tek cevaptir-soruya muhatap iseniz adamgibi seceneginizi yapin oraya buraya yönlendirmeyin )

atatürkün karşısına pir seyit rizayi getirsem
tercihin(iz) ne olur ?

SAKIN biri alevi piri biride ülkenin lideri her ikisinide seviyoruz demeyin
cünki tek seceneginiz var

buzkral
15-01-2010, 01:56 PM
bi arada derlerdiki
atatürkmü
muhammedmi

ne kadar cok insanları kıyslamayı seviyorsunuz.

3 yaşındaki cocuğa sorarlar ya annenimi daha cok seviosn babanımı:)

isteyen sever istemeyen sevmez kimse kimseyi ne sevmek zorunda nede sevmemesi kabahat işlemesi anlamına gelmemekte.

-dost-
15-01-2010, 03:31 PM
Bir soru : Atatürkle uğraşınca elinize ne geçiyor?
Sonuçta onu sevenlerin düşüncelerini değiştiremeyeceğinizi biliyorsunuz.
Bize göre Atatürk büyük bir lider bunu hiç birşey değiştiremez.
Hatasıyla sevabıyla seviyoruz, bu kadar.

Bir de Atatürkün alevilere özel bir garezi mi vardı?

Şafi şeyhülislamların vardı biliyoruz, hatta insanları da alevileri katletmeleri yönünde etkilemişler, hatta alevi öldürenlerin cennetlik olacağını müjdelemişlerdir, ama Atatürk bildiğim kadarıyla şafi de değildi, alevi düşmanı da değildi.
Mantıklı bir açıklamanız var mı ?
Yeni bir devlet, sancılı dönemleri olmuş, o zamanın şartlarında birşeyler yapılmış. Bu günün şartlarında belki başka türlü olurdu herşey bilemeyiz.
Hem tarihi olayları da bu güne bakarak değerlendirmenin yanlış sonuçlara götürdüğünü de biliyoruz değil mi, okulda öğretmişlerdi hepimize.
Kısaca Atatürk büyük bir liderdi ve zor olanı başarıp küllerden yeni bir devlet kurdu, şuan işbirlikçilerin abd ab ye peşkeş çektikleri satıp savdıkları bir devlet.
Bu devleti iş birlikçilerden ve ağa babalarından nasıl kurtarırız diye düşünmek yerine, devleti kurana saldırmak neden?

celal abbas
16-01-2010, 12:36 AM
Bir soru : Atatürkle uğraşınca elinize ne geçiyor?
Sonuçta onu sevenlerin düşüncelerini değiştiremeyeceğinizi biliyorsunuz.
Bize göre Atatürk büyük bir lider bunu hiç birşey değiştiremez.
Hatasıyla sevabıyla seviyoruz, bu kadar.

Bir de Atatürkün alevilere özel bir garezi mi vardı?

Şafi şeyhülislamların vardı biliyoruz, hatta insanları da alevileri katletmeleri yönünde etkilemişler, hatta alevi öldürenlerin cennetlik olacağını müjdelemişlerdir, ama Atatürk bildiğim kadarıyla şafi de değildi, alevi düşmanı da değildi.
Mantıklı bir açıklamanız var mı ?
Yeni bir devlet, sancılı dönemleri olmuş, o zamanın şartlarında birşeyler yapılmış. Bu günün şartlarında belki başka türlü olurdu herşey bilemeyiz.
Hem tarihi olayları da bu güne bakarak değerlendirmenin yanlış sonuçlara götürdüğünü de biliyoruz değil mi, okulda öğretmişlerdi hepimize.
Kısaca Atatürk büyük bir liderdi ve zor olanı başarıp küllerden yeni bir devlet kurdu, şuan işbirlikçilerin abd ab ye peşkeş çektikleri satıp savdıkları bir devlet.
Bu devleti iş birlikçilerden ve ağa babalarından nasıl kurtarırız diye düşünmek yerine, devleti kurana saldırmak neden?

kendi adıma atatürkle uğraşmıyor onun uygulamalarıyla uğraşıyorum..kişi ile değil düşünce ve yaptıklarıyla yani...kimseye düşüncesini değiştireceğim diye birşeyler anlatmıyorum..sonuçta bir bilgi paylaşım platformundayız..herkes bildiğini ve düşüncesini paylaşacak..bende sizin gibi yapıp paylaşıyorum...
atatürkün büyük bi lider olması onun kusursuz insan üstü bir varlık olması demek değil..bizim çoktan anlayıp sizlerin anlamamakta ısrar ettiği şey bu...
böyle düşünmüyoruz diyeceksiniz..onun kusuru olabilir diyeceksiniz belki..ama atatürk ile ilgili bütün konularda onu katıksız savunuyorsunuz..( sizin üzerinizden genel bi değerlendirme..bu)
atatürkün türkleşmekten ve sunni islamlaşmaktan kaçınmıyan kimseye garezi yok..garezi bunu kabul etmiyenlere..
sancılı bi dönemde koşullar çok yıpratıcıyken bir ülke kurdu..haklısınız..sorun bu değil zaten..o ülkeyi kurarken yaptıkları yapmayı vaat edip yapmadıkalrıyla benim karşımda duran bir insan...işbirlikçilik ile ilgili İbrahim KAYPAKKAYA nın yazılarını okumanızı isterim..
dostlukla...

Kandemir
16-01-2010, 02:29 AM
atatürkün karisina pir seyit rizayi getirsem
tercihin(iz) ne olur ?

Ben sahsen Atatürk'ü tercih ederdim. :cool:

zidyar
16-01-2010, 09:44 AM
Helal olsun ya. Bu belgeyle herşeyi açıkladın. Özür diliyorum ama gülmeden edemedim.Belgenin neresinde yazıyor bu savaş uçaklarının dersim katliyamın da kullanıldıgı. yoksa yazıyorda ben mi göremedim.o dönemde savaş uçaklarının alınması gayet normal. kaldıkı her zaman da alınıyor.( gönül isterki savaşlar olmasın kan dökülmesin ama kapitalist güçler oldukça bu kan durmayacak bunu da biliyorum.) Ben o dönemde yaşamış ,o acıları çekmiş dersimli bir dedeyle konuştum bu katliyamı. kendisi bu katliyamın atatürk le hiçbir alakası olmadıgını, kesdisinnde Atatürk ün olaydan haberdar olupta müdahale etmesiyle kurtuldugunu söyledi. Atatürk ün bu durumla ilgili çok büyük yanlış yapıldıgını, günahsız insanların ,mahsumların kanının döküldügünü söylemiş.şimdi ben bu duyduklarımamı inanmalıyım yoksa yeni yetmelerin bu sözlerine mi anlayamadım. Bu katliyamı sadece o dededen degil birçok atadan dinledim. Bende o acıyı çeken büyüklerime inanıyorum.ayrıca bu kirli oyunlara alet olmayalım ezilenden mahsumdan yana olalım. ne kürtlerin ne de türklerim milliyetçi duruşlarına kışkırtmalarına alet olmayalım. kimsenin maşası olmayalım.

BerXwedeR
16-01-2010, 10:14 AM
belgenın bır yerınde yazmıyor dogru soylıyorsun dersım ıcın alındıgı ozman ne savasu vardıda bunlar alındı hangı ulkeyle savas halındeydı

sende ozman bır belge getır o donemde daıma savas ucaklarının alındıgına daır bızde bu belgeyı yalanlıyalım.

kapıtalıst guclerın yuzunden o kadar ınsan olduruldu degılmı bırakın bunları hangı dunyada yasıyorsunuz sız kendınıze bır pespempe dunya yaratmıssınız gozunuzu oradan alamıyorsunuz.

benım ust komsumda mazgırtlı bır nene agzını acınca kurtce kor olası musto dıyor sordugumuz zaman

bende kendımı gulmekten alamadım bılıyorsmusun devletın basındakı adam bır bolge yerle bır edılecek ve haberı olmuycak

muz cumhurıyetındemı yasıyorsun

sankı katlıam bır saat surmuste mustafa kemalın ole haberı olmus gunlerce suren bır katlıamdan bahsedıyoruz

kurtarmıs demek dersımlı dedeyı ondan dersım katlıamı donusu sabıha gokcene ustun hızmet madalayası taktı

sana tavsıyem dersım belgeselı yapıldı yaslı bır amca korkusunda kamareya konusamıyordu kapatın ole konusum dıyerek

basladıgı ılk kelımede mustafa kemal dusun artık bunları

şiri yezdan
16-01-2010, 11:44 AM
pir seyid rıza zalimler tarafından idam edilmeden önce Evlad-ı Kerbelayız, bihatayız, ayıptır, zulümdür, cinayettir demiiştir.

idama 72 arkadaşı ile beraber gitmiş. hz hüseyinde 72 yakını ile kerbelada şehit edilmişti.

idamın atatürkle bir alakası olduğuna inanmıyorum. tamammen nazi hayranı inönü nün ve Nasyonel sosyalist arkadaşları tarafından planlandığını düşünüyorum.

celal abbas
16-01-2010, 11:48 AM
seyid rızayı torunlarından ailesinden dinlemek onun hakkında doğru bilgiye sahip olmamıza yardımcı olacaktır...torunlarından biri olan bi arkadaşım onun hakkında pek bilinmiyen şeyler söylemişti bana...derebeyi feodal ağa olarak nitelendirilen seyit rızadan çok başka şeylerdi bunlar..anlatılanlardan anladım ki boşuna koca dersime seyit olmamış...
onurumuzun timsali olan seyit rızaya niyazımı sunuyorum...

jiyan_adar
16-01-2010, 12:33 PM
savaş suçluları ne zaman yargılanacak acaba
Gerçi yargı bazı konuları haber olarak görmediğinden suçlular hiç yargılanmadı.
yuh olsun vatan millet edebiyatı yapıp cana kıyanlara.
Dersim katliamdır.

Amedli_ali
17-01-2010, 06:11 AM
kızı olduğu için değil..bu bir duvar senin için..kızını oraya kim gönderdi bunu bi düşün..

Düşünüyorum o halde varım ;) Düşünmüyorsam koyunum ..