PDA

: Kerbela Şehitlerinin kısa biyografileri...

celal abbas
17-12-2009, 11:21 PM
İmam Hasan oğlu Şah Kasım...

Hazreti Kasim İmam Hasanın (AS) en küçük oğludur. babasının şehadetinde 3 yaşındaydı..şah Kasım 1 ekim 667 cuma günü doğdu.. İmam Huseyin kerbelaya giderken şah Kasımı ve annesi ümmü ferveyi medinede bırakmak istemişti.ümmü -Farwa oğlu Kasim ve kendisininde İmam Hüseyinle gelmesi için izin istedi. İmam Hüseyin kabul etti. Hazreti Kasim, o sıra sadece 13 yaşındaydı, kuzenleri Aun ve Muhammed ile beraber amcası Hazreti Abbas ve Hazreti Ali Akber den eskrim öğrendi. Hazreti Abbas Hz Kasimi çok severdi.

Aşure günü İmam Hüseyin Ummü ferve ve şah Kasımın çadırının yanından geçerken şah Kasimın annesine :
- "Anne, yarın Amcam Abbas, Ali Akber ve ben. , İmam Hüseyini savunacağım benim için ağlama.
" Umm-e-Farwa,:
- "Oğlum İslam için hayatını verecek imam Hüseyin için şehit olacak bu beni mutlu eder
İmam Hüseyin bu konuşmayı duydu.çadıra girip ikisinede dua etti...

Aşure günü Aun ve Muhammed savaşıp şehit olduktan sonra, Hazreti Kasim İmam Hüseyinin yanına geldi ve izin isteyip savaşmak için yalvardı.. Iki defa da İmam Hüseyin :
-"Kasim sen annenin tek oğlusun ve çok gençsin" diyerek onu reddetti.

Hazreti Kasim çok üzüldü hayal kırıklığına uğradı. Annesine gitti. , İmam Hasan, Ummu ferveye imam Hüseyine verilmek üzere bir mektup yazmıştı ümmü ferve bu mektubu hatırladı ve oğlunu gösterdi..
ummü e-Farwa,:
- " Kasim bu mektubu amcan Şah Hüseyine ver " dedi

Hazreti Kasim mektupu verdi. O yazılmış mektupta,

"Oğlum Kasım, ne zaman benim kardeşim Huseyin on binlerce düşman ordusuyla karşı karşıya gelecektir. O zaman İslama kurban gerekecek gündür .o gün Beni sen temsil edeceksin..

İmam Hüseyin mektubu okuduktan sonra, "Ey kardeşimin oğlu, babanın sözüdür yapmak istediğini yapmaktan seni kimse alıkoyamaz.." dedi. Bismillah, git. Allah seninle olsun ".

İmam Hüseyin Hz Kasimın başına İmam Hasan'ın bir bezini bağlayıp onu öpüp kokladı.., İmam Hüseyin '' allah seninle olsun '' dedi... Hazreti Kasim
"amcam rahatsız olmayın. Ölüm korkusu yok bende. senin uğruna ölmek benim için tatlı olacaktır ".
Hazreti Kasim savaş alanına geldi. O çok yakışıklı bir çocuktu. düşman onu görünce mırıldanıp kendi aralarında onun için, "yüzü ay gibi parlayan birini nasıl öldürebiliriz ?"

Hazreti Kasim yüksek sesle kendini tanıttı ve tek mücadele için meydan okuyup haykırdı. Kim ileri çıktıysa hepsini öldürdü.. birçok ünlü savaşçıları öldürdü.

Hazreti Kasim düşmanlarını öldürdükçe onun arkasından Hazreti Abbas bakıp gururlanırdı çünkü şah Kasım onun öğrencisiydi..Şah Kasım her seferinde geriye doğru dönerek amcası Hazreti Abbasa bakardı onun kendisiyle gurur duymasını isterdi.. herhangi bir ödev üzerine öğretmenin onayını arayamak gibiydi bu... düşman onun cesareti gördü ve ona karşı tek başlarıan bişey başaramıyacakalrını anladılar.., -bir sürüsü Hazreti Kasimı çevreleyip etrafını sardı..bir lanetli onun arkasından gelip başına bir kılıç darbesi vurdu...

Hazreti Kasim mücadele etti , ancak ne yazık ki o kadar gençti ve çok susamıştı.. bağırarak attan düştü, "Ya Amca, sana selam olsun..."
İmam Hüseyin ve Hazreti Abbas koşarak onun yanına vardılar..Hazreti Kasim bedeninde bir çok yara ile yerde yatıyordu.. İmam Hüseyin ve Hazreti Abbas onun bedenini askerlerin atları ayak altında çiğnenmesini engellemeye çalıştı..onlar gelene kadar melun yezitler şah Kasımın bedenini atları ayak altında ezdiler...Hazreti Abbas böylece onu görünce öfke ile titremeye başladı . Kılıcını çıkardı ve düşmana saldırmak istedi. İmam Hüseyin onu ", Abbas sabır var sevgili kardeşim ölçülü dur.. Onlara öncelikle" onlar saldırdı diye bir bahane vermeyin.

Hazreti Hüseyin ve Hazreti Abbas şah Kasımın şehit bedenini çadırlara getirdi...o yüce insan bu şekilde şehit oldu...
yüce yaradan onun ve diğer tüm kerbela şehitlerinin yüzleri suyu hürmetine cümle kusurumuza bağışlaya ve bizi onlara layık eyleye....

kaynak:
rafed.net.

bişeye daha değinmek istiyorum..şah Kasımın imam Hüseyinin kızı Fatma ile olan durumu...ikisi çocukluktan beri birbrlerini severdi ama şah Kasım amcasından çekinip bu durumu ona anlatmadı...aşure günü meydana çıkmak isteyip izin isteyince imam Hüseyin kızı Fatmayı çağırıp herkesin önünde şah Kasımla onu evlendirdi...yazık ki şah Kasım bu mutluluğu yaşıyamadan hakka ulaştı...
bilmeyenler için bir dip not...o Fatıma daha sonra İmam Hasanın diğer oğlu Hasan el müsenna ile evlenmiştir...o dönemin gelenklerine yeterince vakıf olmadığımız için bu durumu değerlendirmenin yanlış olacağını düşünüyorum..farklı düşünebilecek insanlar için bir uyarıydı..

celal abbas
18-12-2009, 01:05 AM
Hz. Celal Abbas:

15 mayıs 647 salı günü medinede Hz. Ali ve ümmül benin olarak bilinen hizam kızı Fatmanın çocuğu olarak doğdu...

''İmam Ali Celal Abbas doğduğunda onu kucağına aldığında kızı zeynep yanına gelip Hz. Aliye:
-babacım bu kardeşime ne isim vermeyi uygun gördünüz..
Hz. Ali
-kızım ben ona aslan anlamında Abbas ismini uygun gördüm..büyüdüğünde büyük bir kahraman olması için...
zeynep:
-babacım ben bu kardeşim hakkında çok garip şeyler hissediyorum..onu çok seviyorum dedi... ''

bir rivayette Celal Abbas doğduğunda İmam Hüseyin yanına gelene kadar kollarını açmamış..ne zaman ki İmam Hüseyin gelmiş o zaman kollarını açmış ve gülmüş...
tarih kaynaklarına göre İmam Hüseyin Celal Abbası çok severmiş...küçüklüğünden şehitliğine kadar hiç ayrılmamışlar...

yine bazı tarihçilerin söylemine göre sıffın savaşında Celal Abbas o sıralar 8 yaşındadır...İmam Hüseyin meydana çıktığında arkasından biri ona hamle edeceği sırada yüzü örtülü biri gelip onu kurtarmıştır...birçok kahramanlıklar göstermiştir...muaviye kim bu kahraman bilen varmı diye sorduğunda bu Alinin oğlu ABBAS demişler...
Hz. Ali bu kahramanı merak edip yanına çağırdığında Celal Abbas yüzünü açmış..Hz. Ali ona sarılıp dua etmiş.gururlanmış..8 yaşında bir çocuğun yapabileceği şeyler değildir çünkü bunlar...

'' Hz. Abbas'ın (as) Kerbela'da sergilediği cesaret ve yiğitlik tarih belleğinden asla silinmez. Kasvetli düşman acımasızca suyu İmam Hüseyin (as) ve Ehl-i Beyt'inden kesince, Celal Abbas tek başına düşman ordusuna saldırıp onların saflarını yararak yiğitçe Fırat nehrine ulaşmayı başarmıştı. Susuzluktan takati kesilen Celal Abbas (as), İmam Hüseyin (as) ve Ehl-i Beyt'ini susuzluktan acı çekerken tek bir yudum su bile içmeden, su testisini suyla doldurdu. Fakat doldurduğu suyu düşman askerlerinin kasaveti ve acımasızlığı sonucu İmam Hüseyin (as) ve Ehl-i Beyt'ine ulaştıramadı. Celal Abbas bu yolda şehit olarak cesaret ve fedakarlığın en güzel örneklerini sergiledi. İmam Zeynel Abidin (as) Hz. Celal Abbasın (as) konumu hakkında şöyle buyurmaktadır: "Amcam Abbas'ın ahretteki konumu tüm şehitlerin gıbta edeceği kadar yüce ve yüksektir."

''“

Celal Abbas şehitlik şerbetini içerken İmam Hüseyine
-benden sana selam olsun ya eba abdullah”
diye seslendi.
imam hüseyin (a.s) kardeşinin sesini işitince başı ucuna gelerek haşimilerin yiğitlik örneği, iman direği, şeref ve izzetin kalbi ve sancaktarını o halde görünce “şimdi belim kırıldı” buyurdu. daha sonra kılıcını çekerek o adam kılığındaki domuz sıfatlılara hücum etti. küfür ordusu imam hüseyin’in kılıcının karşısında kaçıyorlardı. imam (a.s) feryad ederek şöyle buyuruyordu:

“nereye kaçıyorsunuz ey kalleşler. siz benim belimi kırdınız. daha sonra imam kardeşinin başı ucunda durarak onun başını dizlerine aldı. böylece abbas b. ali de şehadet şerbetini içerek rabb’ine kavuştu.

imam hüseyin kardeşinin şehadetinden sonra çadırlara döndü. bu olay imam’a öyle ağır geldi ki belini büktü. imam'ın gözünden yaşlar akıyordu. sakine babası imam hüseyin’i karşılayarak amcası abbas’ın ne olduğunu sordu. imam hz. abbas’ın şehit düştüğünü sakine’ye anlattı. zeynep bunu duyunca “vay kardeşim” diye feryat etti.
''

Celal Abbas ile beraber kerbelada 2 oğlu kasım ve muhammed de şehit olmuştur..ikiside küçük birer çocuktu...soyu diğer oğlu ubeydullahtan devam etmiştir...
hakk bizim o yüce insanların yüzü suyu hürmetine cümle kusurumuzu bağışlasın..

ceddim Celal Abbas ve tüm kerbela şehitlerine selam olsun...

kaynaklar..ABU Talib AT-Tabrizi nin Al ABBAS kitabı