:
2009 Yılı Masum-u Paklar ve Muharrem Orucu
14 Aralık 2009 Pazartesi itibariyle MASUM-U PAKLAR ORUCU tutulucak, 17 Aralık 2009 Perşembe günü itibariylede MUHARREM ORUCU ( YAS-I MATEM ORUCU & 12 İMAMLAR ORUCU ) tutulucaktır.
YÜCE YARADAN ŞİMDİDEN ORUÇ TUTUCAK CANLARIN ORUÇLARINI, YAS-I MATEMLERİNİ, DERGÂH-I İZZETİNDE KABUL VE MAKBUL EYLER İNŞALLAH...
Yüce Yaradan kendisine el açan kullarının dualarını kabul eylesin.
Diyar
14-12-2009, 03:08 AM
Hatirlatma Canlar
Erenlermakamı
14-12-2009, 09:51 AM
Matem orucu tutacakların oruçları kabul ola.Yezit ve onun yolundan gidenlere lanet olsun...
biati
15-12-2009, 12:19 AM
14 Aralık 2009 Pazartesi itibariyle MASUM-U PAKLAR ORUCU tutulucak, 17 Aralık 2009 Perşembe günü itibariylede MUHARREM ORUCU ( YAS-I MATEM ORUCU & 12 İMAMLAR ORUCU ) tutulucaktır.
YÜCE YARADAN ŞİMDİDEN ORUÇ TUTUCAK CANLARIN ORUÇLARINI, YAS-I MATEMLERİNİ, DERGÂH-I İZZETİNDE KABUL VE MAKBUL EYLER İNŞALLAH...
Yüce Yaradan kendisine el açan kullarının dualarını kabul eylesin.
Sevgili arkadaşım Muharrem orucu ile ilgili açmış olduğunuz konu için teşekkür ederim.
İzninizle eksik bulduğum bir takım şeylerle ilgili görüşlerimi yazmak isterim.
* Yas-ı Matem tanımı yanlıştır.
Yas ve matem aynı şeydir, biz Aleviler bir çok terimi olduğu gibi bunu da yanlış kullanıyoruz.
*İnşallah terimi kullanılmaz.
"Kabul eyler inşallah" yerine sizin en altta da belirttiğiniz gibi "kabul eylesin" denir
* Yüce Yaradan yerine Hakk vardır
* Muharrem Orucu diğer oruçlara benzemez bir empati orucu, bir acıyı anlamaya çalışma orucudur. Yani sevdiğimiz ve kaybettiğimiz biri için yaptığımız bir acıyı paylaşma yoludur bu nedenle kabul edilmesi diye bir şey de söz konusu olamaz
Sevgiyle...
velakad
15-12-2009, 03:32 AM
Tutulan Matem Orucunun Sırrı Kerbela hakkı için kabul olması dileklerimle.
Sürgün_24
15-12-2009, 03:34 AM
Oruc tutan herkesin matem orucu kabul olsun dilerim ...
Alevi_İpar_24
15-12-2009, 05:02 AM
Sevgili arkadaşım Muharrem orucu ile ilgili açmış olduğunuz konu için teşekkür ederim.
Yas ve matem aynı şeydir, biz Aleviler bir çok terimi olduğu gibi bunu da yanlış kullanıyoruz.
"Kabul eyler inşallah" yerine sizin en altta da belirttiğiniz gibi "kabul eylesin" denir
* Muharrem Orucu diğer oruçlara benzemez bir empati orucu, bir acıyı anlamaya çalışma orucudur. Yani sevdiğimiz ve kaybettiğimiz biri için yaptığımız bir acıyı paylaşma yoludur bu nedenle kabul edilmesi diye bir şey de söz konusu olamaz
Sevgiyle...
Sayın Biati; Neden size Biat, edelim?
sevgiler saygılar.
Alevi_İpar_24
15-12-2009, 06:33 AM
Yüce Allah, sırrı Kerbela'nın hakkı için oruçlarımızı ve matemimizi kabul eyler inşallah.
Allah Eyvallah.
dervis_ahmet
15-12-2009, 07:32 AM
Hazreti Hak dergahina yaza tum muharrem orucu tutan canlarin orucunu.
Sevgiyle...
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim AMA ! neticede niyetin dahada önemli olduğunu düşünüyorum.
Saygılar.
@DerSim62@
16-12-2009, 04:49 AM
PEKİ BU ORUCLARDA YAPILMASI GEREKENLER YADA YAPILMAMASI GEREKENLER NELERDİR .. BU KONU BİRAZ EKSİK OLMUŞ BENİM BİLDİGİM KADARIYLA ET SÜT YUMURTA SAKAL KESİLMEZ vs vs Saygılar
umut yarınlarda
16-12-2009, 05:02 AM
hak tutulan matemimizi kabul eylesin canlar ....
Canyar_Helin
16-12-2009, 05:37 AM
PEKİ BU ORUCLARDA YAPILMASI GEREKENLER YADA YAPILMAMASI GEREKENLER NELERDİR .. BU KONU BİRAZ EKSİK OLMUŞ BENİM BİLDİGİM KADARIYLA ET SÜT YUMURTA SAKAL KESİLMEZ vs vs Saygılar
http://www.alevileriz.biz/showthread.php?t=40771
Sanırım buradan biraz daha bilgi almış olursunuz can.
biati
16-12-2009, 06:10 AM
Sayın Biati; Neden size Biat, edelim?
sevgiler saygılar.
Size bana biat edin dediğimi hatırlamıyorum.
Siz forumda yazılan herşeyi biat edin diye algılyorsanız özgüveninizde sorun yaşıyorsunuz demektir.
Ben orada kendi görüşlerimi mi yazdım ki biat edin dediğim sonucuna varıyorsunuz!
Benim yazdıkların Alevi erkanına dair şeylerdir.
Biat edin diye anlamlı(!) şeyler yazacağınıza yazdıklarımın Alevi erkanı ve terminolojisinde olmadığını yazmanızı beklerdim.
Hala da bekliyorum!
biati
16-12-2009, 06:14 AM
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim AMA ! neticede niyetin dahada önemli olduğunu düşünüyorum.
Saygılar.
Yanlış düşünüyorssunuz!
Niyet önemli ise o halde;
Ramazan orucunu Muharrem Orucu niyetiyle de tutabilirsiniz?
Camiye cemevi niyetiyle de gidebilirisinz? vs vs
Erkan diye birşey, Yol diye bir şey niye var sadece niyet daha önemli ise !!!!!!!!!!!!
Alevi_İpar_24
16-12-2009, 07:14 AM
Size bana biat edin dediğimi hatırlamıyorum.
Siz forumda yazılan herşeyi biat edin diye algılyorsanız özgüveninizde sorun yaşıyorsunuz demektir.
Ben orada kendi görüşlerimi mi yazdım ki biat edin dediğim sonucuna varıyorsunuz!
Benim yazdıkların Alevi erkanına dair şeylerdir.
Biat edin diye anlamlı(!) şeyler yazacağınıza yazdıklarımın Alevi erkanı ve terminolojisinde olmadığını yazmanızı beklerdim.
Hala da bekliyorum!
Sayın Biati; İnancı kalıplaştıramazsınız.
Hak demek ile Allah demek arasındaki fark, İnşallah ile Allah'ın izniyle demek arasında fark yaratıp, bununda ''Alevi terminolojisi'' denemiz garip.
Alevi'lik bu tür terminolojileri Dergah eğitiminde verir. Toplum arasında selam vermek 'Hü' diye verilmez mesela.
Allah'a Çalap denildiğini hiç duydunuzmu, ama Allah denildiğini bile bile buna sadece Hak demek. Terminolojik olarak Hak kelimeside farsidir, inanç serbesttir ifadelerde. Özellikle Alevi'likte kalıplara sığrdırmanıza bir şeyler demem gerekti dedim, ve şimdide bunları diyorum. Alevi'liği lütfen (!) çerçevelendirmeyin.
Bu inancın kalıpları belli ,4 kapı 40 makam, edep erkan, bunlar dahi kalıp denemeyecek kadar engindir sonsuzdur.
Allah, diyen diller yorulmaz.
Ametist7474
16-12-2009, 07:34 AM
Hak demek ile Allah demek arasındaki fark, İnşallah ile Allah'ın izniyle demek arasında fark yaratıp, bununda ''Alevi terminolojisi'' denemiz garip.
Alevi'lik bu tür terminolojileri Dergah eğitiminde verir. Toplum arasında selam vermek 'Hü' diye verilmez mesela.
Allah'a Çalap denildiğini hiç duydunuzmu, ama Allah denildiğini bile bile buna sadece Hak demek. Terminolojik olarak Hak kelimeside farsidir, inanç serbesttir ifadelerde. Özellikle Alevi'likte kalıplara sığrdırmanıza bir şeyler demem gerekti dedim, ve şimdide bunları diyorum. Alevi'liği lütfen (!) çerçevelendirmeyin.
Bu inancın kalıpları belli ,4 kapı 40 makam, edep erkan, bunlar dahi kalıp denemeyecek kadar engindir sonsuzdur.
siz allah yerine çalap da diyor musunuz ? allah deme konusundaki ısrarınızın sebebi nedir ?
bakıyoruzda fetva da verir olmuşsunuz...
Alevi_İpar_24
16-12-2009, 07:40 AM
siz allah yerine çalap da diyor musunuz ? allah deme konusundaki ısrarınızın sebebi nedir ?
bakıyoruzda fetva da verir olmuşsunuz...
Allah, dememenizdeki ısrar nedir?
Bismişah Allah Allah dost, diyen dualarımızıda kaldıralımmı?
Senin hatrın Allah'tan büyükse kaldıralım tabi, sen Allah'tan büyükmüsün.(Töğbe haşa)
Israrınızdaki neden bumudur, söyleyinde bizde bilelim, ona göre davranalım.:D
biati
16-12-2009, 07:53 AM
Hanımefendi inancı kalıplaştırmak sizin anlayışınıza göre ritüelleri yok saymak sanırım!!!!!
Tam aksine Sünni termionolojiyle Aleviliği tanımlamaya çalışarak Aleviliği kalıplaştıran sıradanlaştıran sizsiniz!
Alevi terminolojisi demem size garip gelebilir!
Ama daha Hakk kelimesini doğru yazamayan biri elbette terminolojiyi anlamsız bulur!
Alevi'lik bu tür terminolojileri Dergah eğitiminde verir.
Hanımefendi terminoloji dergahta verilir diyerek zaten tartışmaya son noktayı koydunuz!
Siz Hakk kelimesini hangi dergahta öğrendiniz sorabilir miyim??????
Alevi'liği lütfen (!) çerçevelendirmeyin.
Sizin hoşunuza gitsin ya da gitmesin Aleviliğin bir çerçevesi vardır.
(Bir terminoloji bilgisi daha vereyim: Alevi'liği değil: Aleviliği)
[/B]
Eee hem 4 kapı 40 makam demek hem de Aleviliği kalıplaştımayın, çerçevelendirmeyin demek nasıl bir çelişkidir.
Siz kalıpla, çerçeveyle ritüelleri kuralları kartıştırıyorsanız bunda benim suçum ne?
Sizin de farkında olmadan değindiğiniz gibi ritüeller ve terminoloji karakateristiktir yani bir inancı tanımlamaya yarar!
Terminoloji yoksa o inanç (kültür, bilim) de yoktur!
Ametist7474
16-12-2009, 08:05 AM
Allah, dememenizdeki ısrar nedir?
Senin hatrın Allah'tan büyükse kaldıralım tabi, sen Allah'tan büyükmüsün.(Töğbe haşa)
Israrınızdaki neden bumudur, söyleyinde bizde bilelim, ona göre davranalım.:D
kalıplaşmadan dert yanan sizsiniz . sizin bir önceki mesajınıza göre , bismişah çalap çalap dost desekte olmuyor mu ?
okuma ve anlama konusunda eksikliğiniz var . bu konuda kendinizi geliştirmeniz lazım . benim yazdıklarımdan allah tan büyük olduğum iddasını çıkarabilmek :D insaf yani dedirtiyorsunuz .
biati
16-12-2009, 08:23 AM
Bir terminiolıjik bilgi daha onların adı dua değil gülbank'tır!
[.(Töğbe haşa)
Töğbe değil: Tövbe veya tevbe.
Gördüğünüz gibi terminoloji çok önemlidir!
Terminoloji sağlam olmayınca bilgi de sağlam olamaz!
Bu bilimsel bir gerçekliktir!
Alevi_İpar_24
16-12-2009, 09:54 AM
Biati efendi;
Bir kere 4 kapı 40 makam, herşeyin sonu değil başıdır. Bir çerçeve olamaz, tanımın yolun başı yada yapılması gerekenlerle devam edilmesi gereken yolun öğretisi olabilir.
Alevi'lik sizden şu cümleyi ekleyin bunu kaldırın diye bir şeymi bekledi ki sizde gereğini yapıyorsunuz. Sahi size bu yüce yetkiyi veren kurum yada İlah nedir.
Sizin Alevi'liğiniz Buyruk, Kuran, Abdal'ların dilinden olsaydı, bırakın Hak Allah demeyi, Şad olsun diye gönlünüz Allah peygambere Ali'sine Allah Allah, diyenlere Amin diyenlere kısacası, el açan yüzünü dönenleri birbirinden ayırmadan iyilik güzellikle öğüt verirdiniz. Hak demek sünni Alevi ( ne demekse) haklısınız:) Allah demeyin başkası diyor, Amin demeyin her din diyor siz asla demeyin :)
Terminolojiymiş, yahu Allah demekde ne zorunuz var, hangi yetki ile diyemezsin diyebilirsiniz, bunu diyen kaç kişi vardı. Demekki neymiş, Terminoloji değil haddini bilmekmiş.
Adam gibi Alevi olup, yaradılanı severek yaradana ermekmiş. Adam gibi öğüt vermek iyilik güzellik tavsiye etmekmiş. Siz savaş tamtamları çalıp, bırakın Alevi'liği (Aleviliği:) ) Allah'tan kitaptan ayırmayı kelimelere düşmüş laf kalabalığı yapmaya sebep oluyorsunuz. Kendinize bakarmısınız nelerle uğraşıyorsunuz. Derdiniz buysa eğer siz söylemeyin ama söyleyenede söylüyor diye neredeyse Sünni arapçı ilan etmeye hazır şekilde beklemenize suskun kalmamıda beklemeyin lütfen.
Aslında çok kısa yazacaktım ama, olaki bir kaç akıl sahibi dediğime hak verirde, sizin laf ile peynir gemisinin yüzmediğini göstermekdi maksadım.
Şimdi size verilmeyen yetki ile sınırınızı aşmadan Alevi'likten bahsedelim.(!)
Allah Allah Eyvallah Bilallah.
biati
16-12-2009, 10:27 AM
Biati efendi;
Bu sinir niye ;)
Terminolojiymiş, Demekki neymiş, Terminoloji değil haddini bilmekmiş.
Demek neymiş kendini Alevilikle bir şey biliyor sanan ama daha Hakk kelimesini doğru yazmayı bilmeyeni muhatap almamak lazımmış!
Siz savaş tamtamları çalıp, bırakın Alevi'liği
Bu savaş tamtamı nereden çıktı yahu. Alkol var mı alkol:D
sizin laf ile peynir gemisinin yüzmediğini göstermekdi maksadım.
Hanımefendi lafla peynir gemisi yürür de o lafı anlamaktır aslolan!
O kadar yazdığım halde hala Alevi'lik gibi saçma bir yazım kullanırsan, Hakk kelimesini hak olarak yazarsan senin gemi hiç bir yere varmaz benden söylemesi...
Şimdi size verilmeyen yetki ile sınırınızı aşmadan Alevi'likten bahsedelim.(!)
Hanımefendi Hakk kelimesini bile bilmeyen size bahsedeceğim hiiiiiiiiiç bir şey olamaz!
(aynı sıklette değili haksızlık olur babından)
Çünkü (sanırım yanlışlığınızı benim göstermemden rahatsız olduğunuzdan dolayı) anlamak, kabullenmek ve uygulamakta sıkıntılarınız var!
Bu ve bilmediğiniz Alevi dili eksilikliğinden dolayı Alevilikten hiç bahsedemem sizinle!
Malum terminoloji özrünüz ;)
(Bu arada hız kontrol cihazına bir bakın sınırı aşmışmıyım da mıyım mıyım mıyım)
Haydin iyi yolculuklar....
buzkral
16-12-2009, 11:07 AM
allah tüm canlarımızın oruclarını kabul etsin.
Erenlermakamı
16-12-2009, 11:43 AM
Hakk tüm canların oruçlarını kabul eyleye...
Mekan_16
16-12-2009, 11:49 AM
Yüce Allah, sırrı Kerbela'nın hakkı için oruçlarımızı ve matemimizi kabul eyler inşallah.
:) :)
Alevi_İpar_24
16-12-2009, 12:06 PM
Bu sinir niye ;)
Demek neymiş kendini Alevilikle bir şey biliyor sanan ama daha Hakk kelimesini doğru yazmayı bilmeyeni muhatap almamak lazımmış!
Bu savaş tamtamı nereden çıktı yahu. Alkol var mı alkol:D
.
Hanımefendi lafla peynir gemisi yürür de o lafı anlamaktır aslolan!
O kadar yazdığım halde hala Alevi'lik gibi saçma bir yazım kullanırsan, Hakk kelimesini hak olarak yazarsan senin gemi hiç bir yere varmaz benden söylemesi...
Hanımefendi Hakk kelimesini bile bilmeyen size bahsedeceğim hiiiiiiiiiç bir şey olamaz!
(aynı sıklette değili haksızlık olur babından)
Çünkü (sanırım yanlışlığınızı benim göstermemden rahatsız olduğunuzdan dolayı) anlamak, kabullenmek ve uygulamakta sıkıntılarınız var!
Bu ve bilmediğiniz Alevi dili eksilikliğinden dolayı Alevilikten hiç bahsedemem sizinle!
Malum terminoloji özrünüz ;)
(Bu arada hız kontrol cihazına bir bakın sınırı aşmışmıyım da mıyım mıyım mıyım)
Haydin iyi yolculuklar....
Sinirlenmiyorum bu bir hitap şeklidir, aynı hanımefendi gibi:)
Alevilik sizin istediğiniz şeylerin terminolojisi olmadığı gibi, keyfi sünni şafi arap kıyaslamasıda değildir, Alevilik yaşadığın kadardır. Sizin Aleviliğiniz dilde söylenenlerden ibaret ise ki, gördüğüm kadarı ile öyle, keyfiyetten ''Allah, İnşallah demeyin'' demek sizemi düştü. Siz Aleviliğin nesisinizki milyonlarca Alevi adına konuşabiliyorsunuz.
Dedelik hakkınız bile olsa bu, lafları söylemeye hakkını yok, bunu anlamak çokmu zor, siz kalkmış mahalle kavgasına çevirmişsiniz olayı.
Sadece yolunuzu sürün kelimelere takılıp kalmayın!
Ayrıca bir bayan ile konuşurken lütfen hitap şeklinize dikkat ediniz!! Alkol vs hiç yakışmıyor:)
Yanlış düşünüyorssunuz!
Niyet önemli ise o halde;
Ramazan orucunu Muharrem Orucu niyetiyle de tutabilirsiniz?
Camiye cemevi niyetiyle de gidebilirisinz? vs vs
Erkan diye birşey, Yol diye bir şey niye var sadece niyet daha önemli ise !!!!!!!!!!!!
Ben ne dedim, siz ne demişsiniz, nerden nereye bağdaştırmışsınız konuyu, helal olsun vallahi...
biati
16-12-2009, 11:44 PM
Sizin Aleviliğiniz dilde söylenenlerden ibaret ise ki, gördüğüm kadarı ile öyle, keyfiyetten ''Allah, İnşallah demeyin'' demek sizemi düştü. Siz Aleviliğin nesisinizki milyonlarca Alevi adına konuşabiliyorsunuz.
Hanımefendi(!) sizinle tartışmanın bir faydası yok çünkü Alevilikle ilgili kulaktan dolma şeylerin dışında hiç birşey bilmediğinizi yukarıdaki sözlerinden bir kez daha anladım.
Dedelik hakkınız bile olsa bu, lafları söylemeye hakkını yok, bunu anlamak çokmu zor, siz kalkmış mahalle kavgasına çevirmişsiniz olayı.
Mahalle kavgasına döndü evet, sizinle terminolojoi üzerine konuşmaya çalışırken bir tane aklı başında cevap almak yerine "sana ne , sen mi kara vereceksin, sen nesin ki" gibi son derece aklı başında(!) ve seviyeli(!) cevaplar almanın ve konunun mahalle kavgasına dönmemesine imkan yokmuş anladım.
Sizin birikiminizi(!) ve Alvilikle ilgili Arap coğrafyası orijinli kafanızı bildiğim halde tartışmaya girmek benim hatamdır.
Bu nedenle ben deveye hendek atlamayı seçeyim, daha kolay;)
Sadece yolunuzu sürün kelimelere takılıp kalmayın!
Yani ;)
Dediklerimin (Alevi terminolojisini bilmediğiniz) haklılığını bu cümleniz ispatlıyor!
Tekrar yazayım.
Kelimeler bir inancın (bilimin, kültürün, sanatın) kalbidir!
Onlar olmazsa olmazzzzzzzzzzzzzzz!
Bunu anlamakta güçlük çeken biri inanç üzerine ahkam keserse samimiyetsiz olur!
Dede yerine imam;
Kurban tığlamak yerine kurban kesmek;
Duaz-ı imam yerine türkü
Hakk yerine Rab;
Oruç açmak yerine iftar diyemesiniz vs vs;
(siz dersiniz o sizi bağlar Aleviliği BAĞLAMAZ)
Bir bayan ile konuşurken lütfen hitap şeklinize dikkat ediniz!! Alkol vs hiç yakışmıyor:)
Hanımefendi(!) siz benim yazmadığım saçma sapan şeyleri eklerseniz ya aklınızdan şüphe ederim ya da alkol almış olmanızdan.
Birincisini size yakıştıramadığımdan ikincisi tercihe etmem kibarcasıdır!
Ayrıca, bir bayanla konuşurken dikkat edin deyin ama bir erkekle konuşurken dikkat etmeyin:
Yani size yapılmasın ama siz yapın.
Özünüzle sözünüzün bir olması dileklerimle...
Bakınız tartışmaya çalışırken bana gönderdiğiniz notta ki üslubunuza bakın sonra aynı şekilde cevabı alınca ders vermeye kalkmayın. Buyrun:
"Laf kalabalığı mahalle kavgası değil icraat lütfen ! ama sanırım o da sizde yok"
Kapiş!
Alevi_İpar_24
17-12-2009, 03:39 AM
Bizler kulaktan dolma 20 milyon kişiyiz, böyle öğrendik bizden sonraki nesilde bu şekilde devam edecek.
Kısacası insanlar neyi nasıl yaşaması gerektiğini biliyor, hiç kimse sizin kalıplaştırılmış cümlelerinize takılıp sürmüyor yolunu.
Allah yolunuzu açık etsin.
biati
17-12-2009, 03:50 AM
Bizler kulaktan dolma 20 milyon kişiyiz, böyle öğrendik bizden sonraki nesilde bu şekilde devam edecek.
Kısacası insanlar neyi nasıl yaşaması gerektiğini biliyor, hiç kimse sizin kalıplaştırılmış cümlelerinize takılıp sürmüyor yolunu.
Allah yolunuzu açık etsin.
he he...
dabi dabi...
hı hı...
elbette...
bittabi....
muhakkak...
gozde_GS
17-12-2009, 12:26 PM
Hak matem oruçlarımızı kabul eylesin...
Alevi_İpar_24
17-12-2009, 12:31 PM
he he...
dabi dabi...
hı hı...
elbette...
bittabi....
muhakkak...
Sayın modum alaycı tavrınızı size hiç yakıştıramadım bu kadar önemli bir konuda dalga geçebiliyorsunuz bıravo size.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.