PDA

: Caldiran savasi Öncesi

askim_neredesin
16-09-2009, 12:03 PM
bunlari biliyormuydunuz canlar

1. Caldiran savasi öncesi Erzincan yöresindeki Alevilere karsi Osmanli girisiminde, Alevilerin on binlerce insani kaybetmesini ve nitekim bugünkü Alevi yerlesimlerine cekildigini biliyormuydunuz?

2. Caldiran savasi öncesi Erzincandan kacan Alevilerin bir kismi ana yurtlari Azerbaycana geri cekilirken Kürtler tarafindan yarisindan fazlasinin katledildigini biliyormuydunuz?

3. Caldiran savasinda Kürtlerin Osmanli ordusuna katilip, Osmanli ile beraber Alevileri kirdigini ve Sah Hatayi'nin Safevi Devletinin bunun yüzünden yenik düsdügünü biliyormuydunuz?

4. Varto'ya kadar dagilan Alevilerin, günümüzün T.C. tarihine kadar, Kürt yurttaslarindan cektigi sikintiyi, yerlestikleri yerlerden kovulduklarini, mallarina mülklerine, ve ailelerine yapilan zulümü biliyormuydunuz?

Kaynak:

ad 1. Caldiran Savasi, Yön Yayinlari
ad 2. kisisel kaynak, isim verilmez
ad 3. Osmanli Tarihi, yayin yok
ad 4. Lolan Asireti ve Tarihi, isim yok

Daglıdede
16-09-2009, 12:09 PM

1. Caldiran savasi öncesi Erzincan yöresindeki Alevilere karsi Osmanli girisiminde, Alevilerin on binlerce insani kaybetmesini ve nitekim bugünkü Alevi yerlesimlerine cekildigini biliyormuydunuz?

2. Caldiran savasi öncesi Erzincandan kacan Alevilerin bir kismi ana yurtlari Azerbaycana geri cekilirken Kürtler tarafindan yarisindan fazlasinin katledildigini biliyormuydunuz?

3. Caldiran savasinda Kürtlerin Osmanli ordusuna katilip, Osmanli ile beraber Alevileri kirdigini ve Sah Hatayi'nin Safevi Devletinin bunun yüzünden yenik düsdügünü biliyormuydunuz?

4. Varto'ya kadar dagilan Alevilerin, günümüzün T.C. tarihine kadar, Kürt yurttaslarindan cektigi sikintiyi, yerlestikleri yerlerden kovulduklarini, mallarina mülklerine, ve ailelerine yapilan zulümü biliyormuydunuz?

Kaynak:

farzedelim hepsini biliyorduk ne olacak şimdi

askim_neredesin
16-09-2009, 12:10 PM
farzedelim hepsini biliyorduk ne olacak şimdi

farzedelim sen bu soruyu sormadin, oldumu gardas

Daglıdede
16-09-2009, 12:13 PM
farzedelim sen bu soruyu sormadin, oldumu gardas

neden sormayayım sen bunları biliyormusunuz diye soruyosun bende sorarım

Hidayet Coban
16-09-2009, 12:14 PM
Merak Ettim Dogrusu,Hem Bu Kaynak Diye Sunduklarini...
Hemde Içinden Cikardigin Sonuçlari,Yorumlari...

kanlıbey
16-09-2009, 12:15 PM

Kaynak:

Sayın Nerdesin

Yukarda vermiş olduğunuz bilgilerde Kürtler diyerek bir genelleme yapmanız yanlıştır.Doğrusu bir kısım Kürtler yada Şafi Kürtler demek daha mantıklı olur diye düşünmekteyim.
Zira o zamanlar -1500 başları- Kürdler bir ulus olmaktan çok bir inanç gurubu idi.Kızılbaşlarda aynı şekilde tanımlanabilir.
Uluslaşma çağı 19.yüzyılda başlamıştır.

Yerinizde olsam bir kısım Kürtlerin-şafi- katıldıkları kızılbaş katliamını tüm kürtlere mal etmeye çalışmazdım.Osmanlılarda tarihçiler tarafından Türk olarak vasıflandırırlır.Ve Kızılbaş katliamı emrini veren Osmanlı Sultanı Yavuzdur.

Lütfen daha dikkatli bir dil kullanamazmıyız.

askim_neredesin
16-09-2009, 12:23 PM
sayin kanlibey,

katilan Kürt asiretlerinin dinleri cesitlidir, ... ayni asiretden Dinsiz, Yezidi, Safi, Yahudi ve Hiristiyanda vardir.

saygilar

araknafobia
16-09-2009, 12:36 PM
Bir konu açılınca üye o konuda kendi fikrini belirtmeli,belirtmeliki üyelerde çelişkiye düşüp ''aaa biz bunu biliyorduk/bilmiyorduk ama ben şimdi buraya ne yazsamki''diye düşünmesin değil mi ''aşkım_nerdesin''

Gerçekten ilginç :)
Hemde bunları siz söylediğinize göre biliyorsunuzdur ?
Peki siz bunları bildiğiniz halde kaç zamandır naptınız kürtler için ?
Doğu için çaba gösterdiniz mi?
Bir kürt çocugunun okumasını sağlayabildiniz mi ?
Veya doğudaki kaç okulun yapımı için el kol oldunuz ?

Doğu için siz ne yaptınız bunu biliyormusunuz ?

askim_neredesin
16-09-2009, 12:38 PM
Bir konu açılınca üye o konuda kendi fikrini belirtmeli,belirtmeliki üyelerde çelişkiye düşüp ''aaa biz bunu biliyorduk/bilmiyorduk ama ben şimdi buraya ne yazsamki''diye düşünmesin değil mi ''aşkım_nerdesin''

Gerçekten ilginç :)
Hemde bunları siz söylediğinize göre biliyorsunuzdur ?
Peki siz bunları bildiğiniz halde kaç zamandır naptınız kürtler için ?
Doğu için çaba gösterdiniz mi?
Bir kürt çocugunun okumasını sağlayabildiniz mi ?
Veya doğudaki kaç okulun yapımı için el kol oldunuz ?

Doğu için siz ne yaptınız bunu biliyormusunuz ?

kardes sen ne anlatiyorsun,
ben sana kürtlerin alevileri nasil kirdigini yazmisim,
sen bana git doguda yatirim yap diyorsun,

allah yardimcin olsun ...

araknafobia
16-09-2009, 12:42 PM

Burada ki bir çok konu bu yönde olduğu için doğrudan birinci paragrafı okuyup katliam lafı geçtiği için gerisini okuyamadan zor bela konuya giriştim.

Saat geç oldu yatma vaktim gelmiş anlaşılan. :)
Olsun candost küçük bir bilgi oda sonucunda ...Yerine ulaşır :)

kanlıbey
16-09-2009, 01:11 PM
sayin kanlibey,

katilan Kürt asiretlerinin dinleri cesitlidir, ... ayni asiretden Dinsiz, Yezidi, Safi, Yahudi ve Hiristiyanda vardir.

saygilar

Syn nerdesin

Kızılbaş kırımı -tarih kayıtlarına göre doğu anadolu merkezli yapılmıştır.Şerefname (kürd tarihi) adlı eserde Kürd beyleri tek tek sayılır.Yezdi ler kuzey ırak bölgesinde,nasturiler ise hakkari ve çevresinde gösterilir.

Alevilerin yezdiler ve nasturi (hırıstiyan) kürdlerle bir çatışması olmamıştır.

Alevi katliamını gerçekleştiren kürdler şafilerdir.

Şerif Fırat "Doğu illeri ve Varto tarihi" adlı kitabında konuyu anlatır.

Tekrardan ifade etmem gerekirse Türmenlerin kırım emrini veren Yavuzdur.

Hatta Yavuz bu işi okadar ileri götürmüştürki çaldıran savaşında kendi karargahını koruyan yeni çerileri -kızılbaş saldırısını önlemek için- toplarla yok etmiştir.
Bunların sayısının binllerle ifde edildiğini tarihçiler yazar.

Biz de anlatığınız konuları biliyoruz.

Ne olacak.? Buyrun nereye varacaksınız.?

Mehmet Hayri
16-09-2009, 01:29 PM

Kaynak:

Açıkcası ben bu saçmalıkları bilmiyordum öğrettin iyi oldu !

Ortada bir savaş var bu savaş kimin arasında olmuştur.Aleviler ile kürtler arasında mı ? Kaldı ki kürt aleviler vardır böyle saçma bir yaklaşım olamaz.Osmanlı ile safevi devleti arasında olan bir savaştır.Egemenler ve savaşı yönetenler kimlerdir? türkler , o halde diyebiliriz ki türkler alevileri katletti ve bunun için iktidar olma gücünüde kullanarak şafi kürtleri bu katliama alet ettiler.

Yavuzun alevilere olan yaklaşımı biliyoruz.Kürt düşmanlığı yapacaksanız alevilik üzerinden bunu yapmaya kalkmayın.Biz susuyorsak başka halklar incinmesin diyedir.O kadar uzağa gitmeye gerek yok yakın geçmişteki alevi katliamlarına bir göz at istersen.Tabi o kadar yüreğin varsa.

manisa çepnisi
17-09-2009, 10:53 PM
slm kardeşler bana birileri kürt alevisinin aslının nerden geldini anlatabilir mi bide tunceli kürtmü zaza mı bide zazaların hepsi alevimi eğer ki gerçekten kürtlerden alevi olan varsa neden kürtler bize bu kötülükleri yapmış lütfen kimse tepki göstermeden cvp yazarsa sevinirim iyi günler.

Fındıkçı
17-09-2009, 11:21 PM
Kaynaklar süpermiş :D

masjaron
18-09-2009, 12:10 AM
Bu konuda ırkçılık yok mu ? Yapılan genellemeler vs
Ayrıca katledilen aleviler arasında kürt alevileride vardı. Kürtler diye genelleme yapmak ne kadar doğru.

Ayrıca kaynaksız konu açmak yasak. Saçma sapan kaynak diye yazılan isim verilmez vs leri görmüyormu yönetim. Bu kadar basit şekilde kürtlere genelleeme yaparak alevi katili damgası vurulmasına izin veriyormu bu forum yönetimi.

masjaron
18-09-2009, 12:11 AM
Syn nerdesin

Kızılbaş kırımı -tarih kayıtlarına göre doğu anadolu merkezli yapılmıştır.Şerefname (kürd tarihi) adlı eserde Kürd beyleri tek tek sayılır.Yezdi ler kuzey ırak bölgesinde,nasturiler ise hakkari ve çevresinde gösterilir.

Alevilerin yezdiler ve nasturi (hırıstiyan) kürdlerle bir çatışması olmamıştır.

Alevi katliamını gerçekleştiren kürdler şafilerdir.

Şerif Fırat "Doğu illeri ve Varto tarihi" adlı kitabında konuyu anlatır.

Tekrardan ifade etmem gerekirse Türmenlerin kırım emrini veren Yavuzdur.

Hatta Yavuz bu işi okadar ileri götürmüştürki çaldıran savaşında kendi karargahını koruyan yeni çerileri -kızılbaş saldırısını önlemek için- toplarla yok etmiştir.
Bunların sayısının binllerle ifde edildiğini tarihçiler yazar.

Biz de anlatığınız konuları biliyoruz.

Ne olacak.? Buyrun nereye varacaksınız.?

Şerif Fırat ta ne güvenilir kaynak ya:)

kanlıbey
18-09-2009, 02:43 AM
Şerif Fırat ta ne güvenilir kaynak ya:)

Değeli Dost

Evet M.Şerif Fırat'ın yazdıklarının çoğunun bilimsel kriterleri yok.Fakat yazıldığı zaman dikkate alındığında yazdığı konuların bazılarınıda dikkate almakta kendimce bir sakınca görmüyorum.
Şerif Fıratın faili meçhul bir cinayate kurban gittiğini de bilmekteyim.

Konumuz Şerif Fırat değil sanırım.

emir88
18-09-2009, 06:14 AM
4. Varto'ya kadar dagilan Alevilerin, günümüzün T.C. tarihine kadar, Kürt yurttaslarindan cektigi sikintiyi, yerlestikleri yerlerden kovulduklarini, mallarina mülklerine, ve ailelerine yapilan zulümü [B]biliyormuydunuz?

Biliyoruz, biliyoruz. Kimse kendini sisteme yamamak, yakın göstermek amacıyla anti-Kürt akımlar yaratmaya çalışmasın. Biz artık kimin ne oldugunu çok iyi biliyoruz !!!

kanlıbey
18-09-2009, 09:12 AM
Biliyoruz, biliyoruz. Kimse kendini sisteme yamamak, yakın göstermek amacıyla anti-Kürt akımlar yaratmaya çalışmasın. Biz artık kimin ne oldugunu çok iyi biliyoruz !!!

Değerli Dost

Ben sistemin düşmanını Devrimciler-işçi sınıfı- olduğunu bilmekteyim..

Size göre "sistem" ne..? Sistemin gerçek düşmanı kim..??

Cemal cemale..

Damlaesra
18-09-2009, 11:15 AM

insanlar birbirlerinden nefret etmeye neden bu kadar meyilli? Neden sürekli birisi başkasına sürekli birşeyler isbat etme derdinde anlamıyorum...

Ötekilemek dışlamak en kolayı....LÜTFEN birarada yaşamı savunalım ....

kanlıbey
18-09-2009, 11:30 AM
insanlar birbirlerinden nefret etmeye neden bu kadar meyilli? Neden sürekli birisi başkasına sürekli birşeyler isbat etme derdinde anlamıyorum...

Ötekilemek dışlamak en kolayı....LÜTFEN birarada yaşamı savunalım ....

Yaşamak bir ağaç gibi
Tek ve Hür
Ve
Bir orman gibi
Kardeşçesine,

Bu hasret bizim..

Can dostlar,,

dizelere özel bir müdehalede bulundum..

emin olun...

Kardeşlik için.......

askim_neredesin
18-09-2009, 11:40 AM
slm kardeşler bana birileri kürt alevisinin aslının nerden geldini anlatabilir mi bide tunceli kürtmü zaza mı bide zazaların hepsi alevimi eğer ki gerçekten kürtlerden alevi olan varsa neden kürtler bize bu kötülükleri yapmış lütfen kimse tepki göstermeden cvp yazarsa sevinirim iyi günler.

kürt türk akrabadir kardesdir,
bir babanin cocuklaridir,
bunun tarihi kaynaklari var.

örnek, türkiyede gercek türkler az,
gerisi rum, laz, su bu,
ayni durumda kürtlerde var.

gercek kürtler (yani türk olanlari) alevidir,
gerisi arapmis, suymus buymus.

gercek kürt olmayanlarin dini farklidir,
yezidi (hint), safi (arap) olurlar,
baska dinden baska mezheptenlerdir.

iraktaki yasiyan sözde kürtler,
onlar yahudidir arapdir, kürt degildir.

gercek kürtler, yani alevi olanlar,
türkmen boyu türklerinle ayni soydanlar,
yani hunlardir, oguzlarin akrabalarilardir.

bu olayi en kolay sana nasil anlatayim,
örnegin ünlü ozan hasret gültekin,
o ve cevresi kendine kürt der,
fakat tam dört dörtlük orta asya hun türküdür.

aile ici örf adet, aile kültürü yasam tarzi,
tam bir orta asya türkü gibidir,
bunun belgeleri arastirmalari var,
sayin prof.dr. irene melikoff'dan.

istersen youtube'den bir kac videosunu izle,
sen cepnisin, 4000 yillik türklük tarihin var,
kendi ailenden bir fark göremiyeceksin.

kanlıbey
18-09-2009, 11:46 AM
kürt türk akrabadir kardesdir,
bir babanin cocuklaridir,
bunun tarihi kaynaklari var.

örnek, türkiyede gercek türkler az,
gerisi rum, laz, su bu,
ayni durumda kürtlerde var.

gercek kürtler (yani türk olanlari) alevidir,
gerisi arapmis, suymus buymus.

gercek kürt olmayanlarin dini farklidir,
yezidi (hint), safi (arap) olurlar,
baska dinden baska mezheptenlerdir.

iraktaki yasiyan sözde kürtler,
onlar yahudidir arapdir, kürt degildir.

gercek kürtler, yani alevi olanlar,
türkmen boyu türklerinle ayni soydanlar,
yani hunlardir, oguzlarin akrabalarilardir.

bu olayi en kolay sana nasil anlatayim,
örnegin ünlü ozan hasret gültekin,
o ve cevresi kendine kürt der,
fakat tam dört dörtlük orta asya hun türküdür.

aile ici örf adet, aile kültürü yasam tarzi,
tam bir orta asya türkü gibidir,
bunun belgeleri arastirmalari var,
sayin prof.dr. irene melikoff'dan.

istersen youtube'den bir kac videosunu izle,
sen cepnisin, 4000 yillik türklük tarihin var,
kendi ailenden bir fark göremiyeceksin.

Vaybe candostlar

Ben neymişim be abi...

masjaron
18-09-2009, 11:51 AM
Saçma sapan bir konu haline geldi.. İnsanlar senaryolarını ve hakaretlerini kendilerine saklasınlar lütfen.Eşitlik partisi two...

kanlıbey
18-09-2009, 12:03 PM
Saçma sapan bir konu haline geldi.. İnsanlar senaryolarını ve hakaretlerini kendilerine saklasınlar lütfen.Eşitlik partisi two...

Can dost..

Yazmanıza mani olan bir durum mu var..??

Dostlukla...

masjaron
18-09-2009, 12:05 PM
Can dost..

Yazmanıza mani olan bir durum mu var..??

Dostlukla...

Güzel dost, okumaya ve yazmaya değer BİLİMSEL konulara eminim ki sende daha çok evet dersin..

Trajedi
18-09-2009, 12:16 PM
Konuyu ele alırken katliam konusunu irdelemek gerekir. Savaş kimle kimin arasında ve savaşın en can damarında ortasında bulunan tampon görevi gören Mir'ler Aşiret Reisleri. Şimdi konuyu açan arkadaşın samimiyetinden emin olmak amacıyla bir soru sormak gerekir. Bu konuyu bilmediğin bir şeyi öğrenmek için mi yazıyorsun yoksa bildiğin bir konuya soru ile mi başlamayı düşünüyorsun? Katliam diyorsun bu sürecte Kürtler kendi aralarında ayrılmıyorlar yanı bir arada yakın yerlerde yaşayan şafii ler alevilerde bulunabiliyor. İlkel feodal bir yaşam söz konusu. Halkın arasında bir problem yok. Ortada kin yok nefret yok. Sadece Vaat ve vaatin karşılığında sistemin halktan istekleri var. Süreci değerlendirmek için öncesi ve sonrasını da bilmek gerekir. Şimdi birileri kalkıp şafi kürtler aleviler ayrımında bulunmuş. O yerleşkelerde şafi kürtlerin yaşadığı da biliyor. Mehmet Hayrı arkadaşın da söylediği gibi katliama alet edilmek vardır. Bu halkın tarihi kahramanlıklarla dolu olduğu gibi ihanetlerle de doludur. Aşiret reislerinin halkına tarihine ihaneti sonucu yaşanan durumlardır. Şeyh İdri-i Bitlisi gibi o sürece damga vuran ajanlaştırılmış halkına yabancılaştırılmış insanların varlığı da karşımızda duran bir realitedir.

Bir başka arkadaş da Kürtler Zazalar diye bir ayrımda bulunmuş. Bizi kendi içimizde birbirimize kırdırmak bölmek parçalamak istiyorlar. Bugün Kürtler ve Zazalar gibi bir ayrım yoktur. Şöyle düşünmek gerekir. Türkiyede yaşayan bir türk ile Kazakistanda yaşayan azerbaycanda yaşan bir türk nasıl aynı milletten geliyor ise Kürtler de Kendi içinde bölgeler ve bölümlere ayrılmıştır. Dilleri de öyledir. Kürtçe lehçelere ayrılmıştır ve Zazaki de onlardan biridir tıpki kurmanci gibi...

Saygılarımla

Trajedi Güney

kanlıbey
22-09-2009, 11:28 AM
Değerli Canlar

ÇALDIRANDA biz yenildik..

Kızılbaş saflarında savaşan atalarımızın ruhu şad olsun..

Demenin dışında gerisi teferruattan ibarettir.

Yeni Çaldıranlara hazır olmak dileğiyle..!!

Dostlukla..

manisa çepnisi
29-09-2009, 08:28 AM
askım neredesin teşekkür ederim böyle oldunu bilmiyordum tarajedi sen beni yanlış anladın öğrenmeye çalışıyorum insanın aslı neyse o dur herkese iyi akşamlar.