Fukara-i Abdal
26-05-2009, 02:11 PM
Çıktım erik dalına anda yedim üzümü,
Bostan ısı katkı der ne yersin kozumu
Yorum :Hakikatı arayan şeriatı bir erik gibi görür,çekicidir fakar içi yenmez serttir.Onun için tarikatı dener oda üzüme benzer ,üzüm çok faydalıdır.Ama onunda merkezinde taşlar vardır.Bu nedenlar mürşit tarafndan hakikate yönlendirilir.Hakkat ceviz gibidir,set ve yasaklayıcı bir dışı vardır ama içi çok zengindir.
Kerpiç koydum kazan poyraz ile kaynattım,
Ne bu deyuüp sorana bandım verdim özümü
Yorum: Tarikatı sembolize eden bağın meyvesini araştıran ve onu pyrazla kaynatmaya kalkışan kişi mürşitsiz mistik yaşam sürdürmee kalkışan kişiden daha aptal değildir.
İplik verdim çulhaya sarıp yumak etmemiş,
Becit becit ısmarlar gelsin alsın bezini
Yorum : Ne kadar uğraşsa uğraşsın ,eksikli mürşid bir talibi alıp da derviş yapamaz
Bir serçenin kanadın kırk kağnıya yüklettim,
Çiti dahi çekmedi şöyle kaldı kazını
Yorum : Kağnıyla seyahat şeriatın öğrettiği dışşal din bilgisidir.Kanatlarla uçmak ise tarikatın deneyimi ve içrek bilgisidir.Şeriatın tüm gücü tarikatta ilerlemeyi sağlıyamaz.
Bir Sinek bir kartalı kaldırdı vurdu yere,
Yalan değil gerçektir bende gördüm tozunu
Yorum : Dışarıdan fakir ve varlıksız görünen mütevazi dervişin tartışma ve etkinlikte tanınmış dünyevi kişiye üstün geldiği bilinir.
Kaynak :* İsmail Özden Alevi Bektaşi Şiirleri antolojisi
* Yunus Emre şiirleri 1921 tarihli taş baskı (syf 132-162 arası sayfa kenarları )
* John Kingsley Birge,Bektaşilik Tarihi syf 125
Bostan ısı katkı der ne yersin kozumu
Yorum :Hakikatı arayan şeriatı bir erik gibi görür,çekicidir fakar içi yenmez serttir.Onun için tarikatı dener oda üzüme benzer ,üzüm çok faydalıdır.Ama onunda merkezinde taşlar vardır.Bu nedenlar mürşit tarafndan hakikate yönlendirilir.Hakkat ceviz gibidir,set ve yasaklayıcı bir dışı vardır ama içi çok zengindir.
Kerpiç koydum kazan poyraz ile kaynattım,
Ne bu deyuüp sorana bandım verdim özümü
Yorum: Tarikatı sembolize eden bağın meyvesini araştıran ve onu pyrazla kaynatmaya kalkışan kişi mürşitsiz mistik yaşam sürdürmee kalkışan kişiden daha aptal değildir.
İplik verdim çulhaya sarıp yumak etmemiş,
Becit becit ısmarlar gelsin alsın bezini
Yorum : Ne kadar uğraşsa uğraşsın ,eksikli mürşid bir talibi alıp da derviş yapamaz
Bir serçenin kanadın kırk kağnıya yüklettim,
Çiti dahi çekmedi şöyle kaldı kazını
Yorum : Kağnıyla seyahat şeriatın öğrettiği dışşal din bilgisidir.Kanatlarla uçmak ise tarikatın deneyimi ve içrek bilgisidir.Şeriatın tüm gücü tarikatta ilerlemeyi sağlıyamaz.
Bir Sinek bir kartalı kaldırdı vurdu yere,
Yalan değil gerçektir bende gördüm tozunu
Yorum : Dışarıdan fakir ve varlıksız görünen mütevazi dervişin tartışma ve etkinlikte tanınmış dünyevi kişiye üstün geldiği bilinir.
Kaynak :* İsmail Özden Alevi Bektaşi Şiirleri antolojisi
* Yunus Emre şiirleri 1921 tarihli taş baskı (syf 132-162 arası sayfa kenarları )
* John Kingsley Birge,Bektaşilik Tarihi syf 125