:
Pirimizden olduğu iddaa ediliyor...
masjaron
03-02-2009, 04:17 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
sizce bunu Pir yazmış olabilir mi?
Ednakul
03-02-2009, 04:30 AM
Degerli can,
bende bu degisi ilk okudugumda bunu düsünmüstüm. Cevabini tam veremiycem ama sanirim burda bir SIR var Pir sultanin ve baska ulularin buna benzer cok nefesleri var. Ama misal pir sultanin baska bir nefesindede Bes Vaktini Bir Niyaz ile kilan diye bahsedilir. Nede olsa onur daim zikircidir yemek yemegi bile ibadet sayarlar.Yani bu ilaki orda yazan sey olmamasi lazim, bir kamuflaj olarak da düsünebiliriz. Insallah birazda olsun cevaplayabilmisimdir.
masjaron
03-02-2009, 04:33 AM
Degerli can,
bende bu degisi ilk okudugumda bunu düsünmüstüm. Cevabini tam veremiycem ama sanirim burda bir SIR var Pir sultanin ve baska ulularin buna benzer cok nefesleri var. Ama misal pir sultanin baska bir nefesindede Bes Vaktini Bir Niyaz ile kilan diye bahsedilir. Nede olsa onur daim zikircidir yemek yemegi bile ibadet sayarlar.Yani bu ilaki orda yazan sey olmamasi lazim, bir kamuflaj olarak da düsünebiliriz. Insallah birazda olsun cevaplayabilmisimdir.
Alıntı yapan kitapta bu alevilerin 5 vakit namaz kılması için Pir den öğütler gibi lanse ediliyordu... Aslında her şeyde çok fazla sır aramamak gerekir. Pir e ait olup olmamasıda sorgulanmalı..
Fukara-i Abdal
03-02-2009, 04:46 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Birinci Durak KILINMIŞ NAMAZIM Kıldırırlarsa demesindeki o BEŞ VAKİT DAİMA KILAN demesinde görünüşte değil BATINDA kılan diyerek SUnnileri eleştirmiş onların Kıldığı değil Hak Olanın Muhammed Ali'nin olduğunu Söylüyor bak
5 ve On var bunlar da başka Manalar cıkıyor...
İkinci bir husus İse SALAD kavramının Bes Vakit olarak Kabul edilmesi o yüzden
Bu Nefesin Orjinalinden DERLEMEDE böyle bir sey yapılmış olabilir.
3. İse
Başka Sunni Kökenli Bir PİR SULTAN olabilir yani Diğer ON İKİ TARİKAT PİRLERİNDEN
Ednakul
03-02-2009, 04:49 AM
Alıntı yapan kitapta bu alevilerin 5 vakit namaz kılması için Pir den öğütler gibi lanse ediliyordu... Aslında her şeyde çok fazla sır aramamak gerekir. Pir e ait olup olmamasıda sorgulanmalı..
Düsüncenize saygi duyorum ama cemimiz yolumuz bile gizlidir onun icin nefeslerde taliplerin anliyca sekilde sölenmeside dogaldir bence.
-dost-
03-02-2009, 04:58 AM
Pir Sultan Apdal takiye mi yapmış oluyor kamuflaj demekle o anlaşılıyor.
Ednakul
03-02-2009, 05:51 AM
Bir kac örnek nefes veriyim dedim (alintidir):
1.
Pir Sultan Abdal’ım ölürüm deme
Kıl beş vakit namaz kazaya koma
Sakın bu dünyada kalırım deme
Tenim teneşirde, özüm saldadır
2.
Eba Müslim şu cihana gelmeden
Âdem Ata geldi piri gördün mü?
Abdest alıp namazını kılarken
Üzerine inen nuru gördün mü
3.
Kaç pir gördün ser-çeşmenin gözünde
Melekler çağrışır arşın yüzünde
Zülfikar belinde Mil Denizinde
Beş vaktin farzını kılan kim idi
4.
Ben de erler meclisinde bağlandım
Farzı kıldım, sünnetinde bağlandım
Dünya satranç imiş, geldim utuldum
Kendi hayalime dalmışa döndüm
Birde Kanberiden:
Incil Zebur Tevrat Kuran inmeden
Muhammede dersi veren kimidi
Bu kevni Mekana Ruhlar konmadan
Hak Ademde gizli Gören kimidi
Erenler sirrina agah eylemez
Asiklar bu demde yalan söylemez
Kilavuzsuz kimse derya boylamaz
Deryan yüzünde dönen kimidi
Muhammed Miraca birden varinca
Abdest alip namazini kilinca
Saganin Soluna selam verince
Muhammed miracda gören kimidi
Kanberiyem kendisini bildirin
Mana verip dalgara durdurun
Hakdir Kulun düskünlünü kaldiran
Erenler sirrina eren kimidi.
Burdaki amacim Alevilerde namaz kilsin söylemini idaa etmek deyil. Benim amacim namazin Ulularimizin nefeslerinde gecdigini ve burda bir SIR oldunu vurgulamakdir. Ama sir söylemek ve isitmek her kula caiz degil. Onun icin suan bu sorgulamayi yapiyoruz bilmedimizden veya bildimizden.
messibjk34
03-02-2009, 06:21 AM
Pir Sultan Apdal takiye mi yapmış oluyor kamuflaj demekle o anlaşılıyor.
Haşa Pir'in Takiyye Yapmış Olmasının Kelimesi Bile Hoş Degildir Düşünülemez
Alınmış Abdestim Aldırırlarsa
Kılınmış Namazım Kıldırırlarsa
Sizde Şah Diyeni Öldürürlerse
Ben'de Bu Yayladan Şaha Giderim Diyor Pir Erenler'de Salat Daim'dir Bence O Dörtlük'te Muhammed Ali'nin Salatı Daim'dir On Parmak Muhammed Ali'nin'dir Diyor Ve Peygamberimiz İle Hz Ali'nin Aynı Nurdan Geldigini İkisinin Birbirinden Ayrılmayacagını Tasdikliyor
Aşk imandır bize, gönül cemaat
Dost yüzü, kıbledir, daimdir salat
O Dörtlügün Tamamı
Yol içinde yol ararsan
Yol Muhammed Ali'nindir
Yetmisiki dil içinde
Dil Muhammed Ali'nindir
Hani bizden evvel gelen
Bes vaktini tamam kilan
On parmagi pinar olan
El Muhammed Ali'nindir
Varma cahilin yanina
Ugrarsin serrin seline
Lanet Yezid'in canina,
Tem Muhammed Ali'nindir
Söyler Pir Sultan'im söyler,
Hakk'in birligini birler
Dogmus alemlere parlar,
Nur Muhammed Ali'nindir
masjaron
03-02-2009, 09:02 AM
Birinci Durak KILINMIŞ NAMAZIM Kıldırırlarsa demesindeki o BEŞ VAKİT DAİMA KILAN demesinde görünüşte değil BATINDA kılan diyerek SUnnileri eleştirmiş onların Kıldığı değil Hak Olanın Muhammed Ali'nin olduğunu Söylüyor bak
5 ve On var bunlar da başka Manalar cıkıyor...
İkinci bir husus İse SALAD kavramının Bes Vakit olarak Kabul edilmesi o yüzden
Bu Nefesin Orjinalinden DERLEMEDE böyle bir sey yapılmış olabilir.
3. İse
Başka Sunni Kökenli Bir PİR SULTAN olabilir yani Diğer ON İKİ TARİKAT PİRLERİNDEN
Sayın Fukara sizin bangır bangır reklamını yaptığınız HORASAN YAYINEVİ ne ait bir kitapta bu dört lük ile Alevilerde 5 vakit namaz vardır söylemi ve devamında ramazan orucu vb sünni ritüellerin Alevilikte olduğu yazmaktadır..
Horasan Yayın evi ile baya bir içli dışlısınız , adını yanlış hatırlamıyorsam Murat abinize sorar mısınız , böyle bir kitabı horasan yayınevi alevilik adınamı yayınlıyor...
Horasan yayınevi kime hizmet ediyor bilmiyorum ama mahmut bozçalı nın kitabını neye hizmet yayınladılar merak ediyorum....
anka renef
03-02-2009, 10:17 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Öncelikle alevi namaz kılmaz diye bişey yokki tartışıyoruz bu gibi şiirlerin tartışılması inancın unutulmasıdır.Şeriat ehl-i namaz kılar pir sultanda namazlarını kılmalarını öğütlüyor
2.Pir sultan adını taşıyan her şiir ona ait değil bazı edebiyatçılar çoğu şiirin ona mal edildiğini söylüyor buda onlardan olabilir.
takiyye konusuna gelince bu ona yakışmaz diye bişey yok Hz.Muhammed bile takiyye yaptı ve dinin onda dokuzu takiyyedir diye buyuruyor efendimiz.Yada İmam cafer efendimiz Takiyyesi olmayanın dinide olmaz diyor. Yani takiyye yapmak dinin bi gereği ve çok güzel bi ameldir.Ancak Pir sultan alevilerin arasında yaşadığı için ve şiirin rahatlığındanda bu sırada yazıldığı anlaşılıyo herhangi bi takiyye söz konusu değil bence
derrviss
03-02-2009, 10:28 AM
bence Pir Sultana Ait Olamaz bu dizeler,bir kalem oyunu var galiba bunda,başka şiirleriyle çelişkili
illegal
03-02-2009, 01:02 PM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
gecmiste o kadar cok pir sultan varmiski hemde sair olarak
bunlardan sadece bes veya alti tanesi siirleri ile günümüze kadar gelebilmisler
BU siiri pir sultan abdala mal edersek
senelerce isin icinden cikamayiz
SÖZÜN KISASI ben bu siiri
direnisin simgesi pir sultan abdal a ait oldugunu sanmam
ama diger pir sultanlar icin birsey diyemem:rolleyes:
rewhat23
03-02-2009, 02:11 PM
Öncelikle alevi namaz kılmaz diye bişey yokki tartışıyoruz bu gibi şiirlerin tartışılması inancın unutulmasıdır.Şeriat ehl-i namaz kılar pir sultanda namazlarını kılmalarını öğütlüyor
2.Pir sultan adını taşıyan her şiir ona ait değil bazı edebiyatçılar çoğu şiirin ona mal edildiğini söylüyor buda onlardan olabilir.
takiyye konusuna gelince bu ona yakışmaz diye bişey yok Hz.Muhammed bile takiyye yaptı ve dinin onda dokuzu takiyyedir diye buyuruyor efendimiz.Yada İmam cafer efendimiz Takiyyesi olmayanın dinide olmaz diyor. Yani takiyye yapmak dinin bi gereği ve çok güzel bi ameldir.Ancak Pir sultan alevilerin arasında yaşadığı için ve şiirin rahatlığındanda bu sırada yazıldığı anlaşılıyo herhangi bi takiyye söz konusu değil bence
alevi namaz kılmaz diye birsey yok demek ile sunni günah cıkarmaz diye birsey yok ki demek arasında hiçbir fark yoktur.
anka renef
03-02-2009, 02:13 PM
Hacı bektaşi veli makalatını açar okursun şeriat ehl-i nin taatı namazdır yazıyor.Peygamberden imamlardan bir sürü namaz hakkında hadiste var.
cemgil
03-02-2009, 02:44 PM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Bu kitalarin Pir Sultan Abdal Pirimizle hic`mi hic bir ilgisi ve alakasi yoktur,bu "kita veya kitalar" olsa olsa Türk-islam Sentezcilerinden birine ait olup;
Pirimizin adini kullanarak "kitaplarinin" satisini (trajini)yükseltip Rant yoluyla para kazanmasidir. Bunlari yazanlarin cogu zaten Rantiyeciler ve onlara yardim edenlerdir..
rewhat23
03-02-2009, 02:50 PM
Hacı bektaşi veli makalatını açar okursun şeriat ehl-i nin taatı namazdır yazıyor.Peygamberden imamlardan bir sürü namaz hakkında hadiste var.
namazdır demişle aleviler namaz kılsın mı demiş oluyor. imamların namaz kılmıs olması alevilerin de kılmasını zorunluluk mu teskil ediyor. ona bakarsan adamlar deveye de binerdi. yemegi elle yerlerdi.
-dost-
03-02-2009, 08:20 PM
İmamların ya da alevi önderlerinin nasıl ibadet ettiklerinin bir önemi yok mu ? Onların yolundan gidilmiyor mu? Kimin gibi alevi ya da sünni olacağız?
Bu gün Hz. Muhammedin ve ehlibeytinin namaz kılmadığı ispatlansa namaz kılanların çoğu namazı bırakır.
Aynı şekilde imamların namaz kıldıkları ispatlandığında bir çok kişi namaz kılmaya başlar. Yine de ibadet kişinin tercihine kalmıştır.
Birileri riyaya bulaşmışlardır amaçları göz boyamaktır, birileri ise namazda Allahın huzurunda saygıyla eğilir, manen ve bedenen temiz bir şekilde. Bu iki namaz arasında şekil açısından fark olmasa da öz açısından ve değer açısından çok büyük bir fark vardır. Gerçeği yalnız Allah ve kişinin vicdanı bilir.
Mesela yezit namaz kılmıştır(kıldıklarını sanmıyorum) diye namazı reddediyorsak neden yezit içki içiyordu diye içkiyi terketmiyoruz?
İmamlar namaz kıldı ise ne yapalım bizi bağlamaz demek biraz tuhaf oluyor değil mi?
Gerçekler orataya çıksın da yine isteyen kılsın istemeyen kılmasın.
Kemal BAL
03-02-2009, 09:50 PM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Sayın masjaron bunun ile ilgili daha önce bir araştırma okumuştum Pir Sultan Abdal'ın yanlış hatırlamıyorsam hece ölçüsü ile bütün şiirlerini söylediği bu şiir ise ona uymadığını okumuştum.
Tabiki aramızda türkçe ögretmeni varsa bunu daha iyi bilir.
Fukara-i Abdal
03-02-2009, 10:39 PM
Sayın Fukara sizin bangır bangır reklamını yaptığınız HORASAN YAYINEVİ ne ait bir kitapta bu dört lük ile Alevilerde 5 vakit namaz vardır söylemi ve devamında ramazan orucu vb sünni ritüellerin Alevilikte olduğu yazmaktadır..
Horasan Yayın evi ile baya bir içli dışlısınız , adını yanlış hatırlamıyorsam Murat abinize sorar mısınız , böyle bir kitabı horasan yayınevi alevilik adınamı yayınlıyor...
Horasan yayınevi kime hizmet ediyor bilmiyorum ama mahmut bozçalı nın kitabını neye hizmet yayınladılar merak ediyorum....
kİTABIN YAZARINA bakmanız gerekiyor..
Horasan Yayın Evi
Araştırmacı yazarların yayınlarını yayınlar.Buradaki Konuda BEKTAŞİLİK işlenir
Anadolu Kızılbaş Aleviliği Değil .ALEVİ-BEKTAŞİ adı altında bildiğimiz bir çok noktaki Bektaşiliği anlatmıştır.
Bende Okudum O kitabı ve kendisinin o kitabı basdıktan sonra ben tanışmıştım kendisi ile sert bir eleştirim oldu Emin olabilirsin ..
Bizim Eksikliğimiz ADAM AKILLI araştırmacılarımızın olmadığıdır.
İkinci Husus Sevgili masjaron Araştırmacı yazarlar tezlerini yayınlarlar bunlar ALEVİ TOPLUMUNUN kendi düşüncelerine göre araştırmalarıdır..
Öyle bir yayın yayınlandı ne yapmak lazım onun tezini çürürterek yayınlana bilir. Ama YOK
Aşk ile
masjaron
03-02-2009, 11:03 PM
kİTABIN YAZARINA bakmanız gerekiyor..
Horasan Yayın Evi
Araştırmacı yazarların yayınlarını yayınlar.Buradaki Konuda BEKTAŞİLİK işlenir
Anadolu Kızılbaş Aleviliği Değil .ALEVİ-BEKTAŞİ adı altında bildiğimiz bir çok noktaki Bektaşiliği anlatmıştır.
Bende Okudum O kitabı ve kendisinin o kitabı basdıktan sonra ben tanışmıştım kendisi ile sert bir eleştirim oldu Emin olabilirsin ..
Bizim Eksikliğimiz ADAM AKILLI araştırmacılarımızın olmadığıdır.
İkinci Husus Sevgili masjaron Araştırmacı yazarlar tezlerini yayınlarlar bunlar ALEVİ TOPLUMUNUN kendi düşüncelerine göre araştırmalarıdır..
Öyle bir yayın yayınlandı ne yapmak lazım onun tezini çürürterek yayınlana bilir. Ama YOK
Aşk ile
Horosan yayınevi biri Aleviliğe kitabında küfür etse , araştırma diye yayınlayacak mı o kitabı?
Fukara-i Abdal
03-02-2009, 11:14 PM
Horosan yayınevi biri Aleviliğe kitabında küfür etse , araştırma diye yayınlayacak mı o kitabı?
Sevgili Masjaron ALEVİLİĞİN GİZLİ SIRLARI diye bir kitap Çıktı bizleri Mu dan alıp Sümere kadar gezdirdi İnancımız değişti ama KİTAP YAYINDA ve Alevilik yayını olasrak satılıyor.
Aleviliğin her seferinde SAdece KIZILBAŞLIK olmadığını söyledim.
On İki Değişik Tarikat var Tabi bozulanlarda vardır içlerinde bu tarikatların 5 e yakını namaz Kılıyor misal KIZILBAŞLIKLA alakaları Ehlibeyt ,Pire Bağlılık Vahdet-i Vucudluk ve Kırk Makam
Bunlar Namaz Kılıyor diye Yoldan mı atacağız. O şekilde oluşmuş bir tarikat kopamamış ..
Alevilik Yayınlarının Kaç tanesi güvenilirki okuyup çözmek elimizde Bak Sen okudun yanlış bir durum var SUNNİ biri yazarsa tabiki öyle Olur ..
Küfürle alakası yok o durum Erdoğan ÇINAR bana göre O zaman KÜFÜR etti neden bu kadar SERT bir TEPKİ vermedin ?
Demeki Kişisel görüşler değişebiliyor.
O Okudğun kitapta RAMAZAN orucu bile var ve ben dedimki Neden böyle bir şey yaptın :
Dediki KIZILBAŞLIĞI anlatmıyor .....Ama Sorun ne BİZİM KİLERDE CEVA yazsın YOK yazan diyor yazılması gerek ...
Şimdi Dönelim
Adil AMcaya Adil Ali Atalay biliyorsun Can yayın Evi Sahibi Kendisi Ehlibeyt'e bağlılığı ile biliniyor
E Konferanslarda Süleyman DİYAROĞLU ile birlikte yapıyorlar Seminerlerini Konuşmlarını İKİSİ farklı yerden Çalıyor.Birbirlerinin ZITTI ama sonuçta birlikteler.
bunlar değişik şeyler amaç HORASAN YAYIN EVİ Değilki O zaman TÜRABİ DİVANI VAR onuda oku MBektaşilik Makalatı var onu da oku Aleviliğin birebirini anlatıyor O zaman da HORASAN yayınları İYİMİ diyeceğiz...
Tek bir kitapla Koca Yayın Evi Yakalım o zaman :)
(AYRICA KONU DIŞINA CIKIYORUZ BİR SORUNUN VARSA BİRLİKTE GİDERİZ KENDİN SORARSIN OLURMU UYARMI Ö.m ile devam edelim Saygılar..)
Konumuz O Şiir..
-dost-
03-02-2009, 11:15 PM
Gözüme çarpan birşey var belki dışarıdan bir gözün ne gördüğü ilginizi çekebilir diye yazıyorum.
Sürekli Fukara-i Abdal a iğneli cevaplar veriyorsunuz ya da iğne batırır gibi sorular soruyorsunuz.
masjaron
03-02-2009, 11:32 PM
Sevgili Masjaron ALEVİLİĞİN GİZLİ SIRLARI diye bir kitap Çıktı bizleri Mu dan alıp Sümere kadar gezdirdi İnancımız değişti ama KİTAP YAYINDA ve Alevilik yayını olasrak satılıyor.
Aleviliğin her seferinde SAdece KIZILBAŞLIK olmadığını söyledim.
On İki Değişik Tarikat var Tabi bozulanlarda vardır içlerinde bu tarikatların 5 e yakını namaz Kılıyor misal KIZILBAŞLIKLA alakaları Ehlibeyt ,Pire Bağlılık Vahdet-i Vucudluk ve Kırk Makam
Bunlar Namaz Kılıyor diye Yoldan mı atacağız. O şekilde oluşmuş bir tarikat kopamamış ..
Alevilik Yayınlarının Kaç tanesi güvenilirki okuyup çözmek elimizde Bak Sen okudun yanlış bir durum var SUNNİ biri yazarsa tabiki öyle Olur ..
Küfürle alakası yok o durum Erdoğan ÇINAR bana göre O zaman KÜFÜR etti neden bu kadar SERT bir TEPKİ vermedin ?
Demeki Kişisel görüşler değişebiliyor.
O Okudğun kitapta RAMAZAN orucu bile var ve ben dedimki Neden böyle bir şey yaptın :
Dediki KIZILBAŞLIĞI anlatmıyor .....Ama Sorun ne BİZİM KİLERDE CEVA yazsın YOK yazan diyor yazılması gerek ...
Şimdi Dönelim
Adil AMcaya Adil Ali Atalay biliyorsun Can yayın Evi Sahibi Kendisi Ehlibeyt'e bağlılığı ile biliniyor
E Konferanslarda Süleyman DİYAROĞLU ile birlikte yapıyorlar Seminerlerini Konuşmlarını İKİSİ farklı yerden Çalıyor.Birbirlerinin ZITTI ama sonuçta birlikteler.
bunlar değişik şeyler amaç HORASAN YAYIN EVİ Değilki O zaman TÜRABİ DİVANI VAR onuda oku MBektaşilik Makalatı var onu da oku Aleviliğin birebirini anlatıyor O zaman da HORASAN yayınları İYİMİ diyeceğiz...
Tek bir kitapla Koca Yayın Evi Yakalım o zaman :)
(AYRICA KONU DIŞINA CIKIYORUZ BİR SORUNUN VARSA BİRLİKTE GİDERİZ KENDİN SORARSIN OLURMU UYARMI Ö.m ile devam edelim Saygılar..)
Konumuz O Şiir..
sitede bu yayınevinin reklamını yapıyorsunuz özel mesajla değil burda tartışılması daha doğrudur..
Alevilik inancının binlerce yıllık bir geçmişinin olması neden küfür olsun ki? Muhammed de demiyormu benim dinim İbrahim dinidir diye.. Oda geçmişe , daha önceki inançlara bağlılığını dile getirmiyormu? erdoğan çınarın kitabının yayın evinin reklamları yapılmadı bu sitede sanırsam..
ayrıca okuduğunuz kitapta "alevi - bektaşi nefeslerinde dini muhteva", dikkat ederseniz Alevilik direk sünni islama bağlanmış.. bu Alevilik araştırmasınan çok Aleviliği sünniliğe yamama çalışmalarından başka birşey değildir.. Alevilik adına kitaplar yayınladığını iddaa eden bir yayınevinin , İnancımızla sünnilik arasındaki farkı 0 a indirip , sünni ritüellerin tamamının Alevilikte de aynen olduğunu anlatmaya çalışan bir kitap..
süleyman diyaroğlu yanılmıyorsam bursada cemevi açmış , konferanslar paneller veren zengin bir zat.. kitapları bendede mevcut.. süleyman diyaroğlu Alevilik sünniliktir diyormu bilmiyorum ama
bu kitap çok bariz şekilde Aleviliği sünnilikle eş tutuyor...
basit bir muharrem imsakiyesine bir sürü tepki gösterdik, sünni özentisi diye, burda direk sünniliğe yamamaya çalışıyorlar... takdir dostlarda..... işimize gelenleri göreceğiz galiba....
anka renef
04-02-2009, 12:57 AM
namazdır demişle aleviler namaz kılsın mı demiş oluyor. imamların namaz kılmıs olması alevilerin de kılmasını zorunluluk mu teskil ediyor. ona bakarsan adamlar deveye de binerdi. yemegi elle yerlerdi.
Değil mi?? onlar Allahada inanıyorlardı sen onada inanma.Zaten Allaha inanmak namaz kılmakla, elle yemek yemek aynı şeylerdir.
Kendini zorlama kardeş değmez
Mustafa Kemal
04-02-2009, 11:40 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
kaynak ve bu şiirin devamını da yazarmısınız?
Nerden alındığı ve ne tür bir tekke edebiyatına ait şiir olduğu belli olmuyor.
Mustafa Kemal
04-02-2009, 11:48 AM
Haşa Pir'in Takiyye Yapmış Olmasının Kelimesi Bile Hoş Degildir Düşünülemez
Alınmış Abdestim Aldırırlarsa
Kılınmış Namazım Kıldırırlarsa
Sizde Şah Diyeni Öldürürlerse
Ben'de Bu Yayladan Şaha Giderim Diyor Pir Erenler'de Salat Daim'dir Bence O Dörtlük'te Muhammed Ali'nin Salatı Daim'dir On Parmak Muhammed Ali'nin'dir Diyor Ve Peygamberimiz İle Hz Ali'nin Aynı Nurdan Geldigini İkisinin Birbirinden Ayrılmayacagını Tasdikliyor
Aşk imandır bize, gönül cemaat
Dost yüzü, kıbledir, daimdir salat
O Dörtlügün Tamamı
Yol içinde yol ararsan
Yol Muhammed Ali'nindir
Yetmisiki dil içinde
Dil Muhammed Ali'nindir
Hani bizden evvel gelen
Bes vaktini tamam kilan
On parmagi pinar olan
El Muhammed Ali'nindir
Varma cahilin yanina
Ugrarsin serrin seline
Lanet Yezid'in canina,
Tem Muhammed Ali'nindir
Söyler Pir Sultan'im söyler,
Hakk'in birligini birler
Dogmus alemlere parlar,
Nur Muhammed Ali'nindir
6 tane Pir Sultan Abdal'dan bahsedilir.Açıkçası Serezli Pir Sultan ve Banazlı Pir Sultan Abdal açıkça ayırt edilebiliyor.Diğer 4 tanesi ne zaman yaşamış belli değil.
Nefesin genel yapısı bir taşlama olarak görünüyor.Sofuya karşı yazılmış bir nefeste olabilir.Ayrıca tarikat abdesti ve tarikat namazı bilinen namaza göre farklıdır.Bahsetmiş olduğu namaz tarikat namazı olabilir.
Ayrıca Pir Sultan Abdal'ın anladığı İslam anlayışı Alevilik inancıdır.
perâkûh
04-02-2009, 10:08 PM
PİR SULTAN ABDALLAR’I TAKDİM
İbrahim Aslanoğlu
Edebiyat tarihimizde 400 seneden beri tazeliğinden ve değerinden hiçbir şey kaybetmeden seve seve okuduğumuz ve gün geçtikçe daha çok sevip benimsediğimiz şairlerin sayısı iyimser bir görüşle beşi-onu geçmez.
Şüphesiz bunların ön safında Pir Sultan gelir.
Her ne kadar bu yargı ve beğenide
1-İdam edilmesinin rolü
2- Aynı tapışmayı taşıyan şairlerin deyişlerinin ona mal edilmesi
3- Özellikle XIX. Yüzyıl şairlerinden Derviş Ali ve Sefil Ali’nin aşkın ve taşkın deyişlerinin onunkilerinin arasına karışması, Pir Sultan’ı çok boyutlu bir şair gibi göstermeye zemin hazırladı ve Pir Sultan tamamen başka bir hüviyete büründü.
Gerçekte bunların hiçbir faydası dokunmadı; aksine zararı oldu. Şöyle ki: Kendi düşüncesine uygun bir çok asi ile hükümete baş kaldıran asi bir zorba;
Haksızlığa ve zulme karşı savaşan bir fedai,
İran Şah’ı ile işbirliği yapıp Alevilerin yoğun olduğu Doğu Anadolu’yu İran’a bağlamak isteyen bir Safavi hayranı ve bu uğurda asılmayı dahi göze alan efsanevi bir kahraman haline getirildi .
Kim getirdi?
Gözüne kestirdiği herkesi kendi safına çekmeyi adet haline getiren o, şu, bu…
Aslında Pir Sultan, bunların hiçbirisi değil. O, Hz.Ali ve oniki imam sevgisiyle sarhoş, Alevilik kurallarını açık seçik bir dille anlatan, günlük yaşamını kendi halinde sürdürmeye gayret eden çoşkulu, yetenekli, _bir başka deyimle- kudretli bir saz şairidir. Aşırı duygu ve eylemle hiçbir ilgisi yok. İlerde belgeleriyle göstereceğimiz gibi, asılmasının tek nedeni Alevi oluşu; düşünce ve duygularını deyişleriyle açıkça ifade etmesidir. En önemlisi de zamana ve zemine göre kendisini sakınmasını düşünmeyecek kadar inatçı oluşu büyük etkendir. Buna bir de sunni olan Banazlıların ve kısım Alevilerin iftiralarını eklemek gerekir.
Günümüzde Pir Sultan yanlış tanıtılıyor ve yanlış yorumlanıyor. Buna sebep de ayrı ayrı görüş, düşünüş ve ifadeye sahip olan bu altı şairin-isim benzerliği dolayısıyla- bütün deyişlerin kendisine mal edilmesidir. Hatta Hatayi, Kul Himmet, Teslim Abdal ve XIX. Yüzyılın müridlerinden Derviş Ali ile Sefil Ali’nin II.Mahmut’u cephe alan deyişlerinin onunkilere karıştırılıp ve sonunda yazarın da, okuyucunun da içinden çıkamayacağı bir duruma getirilmesidir.
Kitaplarda ve dergilerde sık sık, “bu deyişi Pir Sultan nasıl söylemiş olabilir? İnsan kendi ölümünü ve ölümünden sonraki durumu anlatabilir mi? Mutlaka bir başkası söylemiş olmalı…” gibi tereddütler çoğalmaya başladı. Evet…o deyişler Pir Sultan’ın değildir. Öyleyse kim?
İşte bu sorular şimdiye dek hep cevapsız kalıyordu.
Pertev Naili Boratav ile Abdulbaki Gölpınarlı bu konuyu ele alıp açıklığa kavuşturmak istediler. Bazı deyişlerin Pir Sultan’a ait olmadığını ileri sürdülerse de, hangi deyişin, hangi şaire ait olduğunu belirtmediler. Sadece, “Ancak, biz küçük bir eleştiri ile onun olmayan deyişleri işaret ederek böylece, bu alanda bir sorun bulunduğunu ortaya çıkarmaya yanaşmaktayız” demekle iktifa ettiler. (P.N.Boratav, Pir Sultan Abdal. Sh.14)
Cahit Öztelli bu meseleyi bilmemezlikten geldi. Çelişkileri, duygu ve düşünce farklarını “çıraklık, ustalık, olgunluk” çağlarındaki değişiklikler olarak yorumladı ve işin içinden kolayca çıktı. (Cahit Öztelli, Pir Sultan Abdal, Sh. XII)
Prof. Dr. İlhan Başgöz, Sabahattin Eyüboğlu’nun “Pir Sultan Abdal” adındaki kitabı için yazdığı incelemede “Araştırıcıların hepsinin karşılaştığı bu güçlük yüzünden Sabahattin Eyüboğlu, bunlara Pir Sultan’ın şiirleri değil, Pir Sultan geleneği demek gerektiğini ileri sürüyordu. Ben de aynı görüşteyim. Ancak Pir Sultan geleneği, Karacaoğlan geleneği demeyi yeğliyorum. Böylece bu aşıklarla, onların eserini bozan, düzelten, şu ya da şu biçimde değiştiren adı sanı bilinmedik insanları bir akım içinde birleştirmiş olacağız” diyor. ( Sabahattin Eyüboğlu, Pir Sultan Abdal, Sh. 14)
En son araştırma Ziya Gürel’in “Hak Aşıklarından Deyişler” adındaki kitabında bu meseleyi enine boyuna ve bütün ihtimalleri göz önüne alarak inceliyor konuya biraz daha açıklık getiriyor. Birçok deyişlerin başkaları tarafından söylendiğini kanıtlıyor. Lakin o da bu deyişlerin kimlere ait olduğunu belirtmiyor.
Diğer kitaplar ise bu saydığım kaynaklardan alınmış bilgileri aynen veya özet halinde tekrar ediyorlar. Yeni bir şey getiren yok.
Özetlersek, bugüne kadar Pir Sultan adıyla yayımlanan şiirlerin hepsi bu şaire ait değildir. Aynı tapşırmayla söyleyen başka aşıklar da vardır. Prof. Dr. İlhan Başgöz’ün dışındaki araştırmacılar gerçek Pir Sultan ile diğerlerini ayırmanın yararlı olacağı kanısındalar. Ama bu ayırımı şimdilik kimse üstlenmiyor.
Onların bir nevi külfet saydıkları için üzerlerine almak istemedikleri bu ayırımı ben yapmaya çalıştım. Sonunda işte bu kitap meydana geldi. Yazılı belgelerden ziyade, kendi deyişlerindeki ipuçlarından faydalandım.
6 tane Pir Sultan saptadım.
1)Banazlı şairin tapşırması “Pir Sultan”dır.
2)Merzifon veya Çorum yöresinden olduğunu tahmin ettiğim şairinki “Pir Sultan’ım Haydar”
3)Artova’nın Daduk köyünden olup Pir Muhammed’in babam dediği Abdal Pir Sultan.
4)Aruz ölçüsüyle yazılmış deyişlerin sahibi Pir Sultan Abdal.
5)Pir Sultan’dan sonra yaşayıp, onun asılmasına dair deyişler söyleyen Pir Sultan Abdal.
6)Bir de asıl adının Halil İbrahim olduğunu belirten Pir Sultan Abdal.
Bu sayı eksilmez, daha da çoğaltılabilir.
Deyişlerin şairlere dağılımında belki yanılmalar olmuştur. Bunda yüzdeyüz isabet aramak haksızlık olur. Zaten deyişler –cönklerdekiler de dahil- ağızdan ağıza naklen bize kadar geldiği için dörtlükler bazen azalmış, bazen çoğalmış, özel isimler değiştirilmiş, diğer kelimeler ise herkesin zevkine göre şekillenip zaman ve zemine uydurulmuş, velhasıl şairin ağzından çıktığı şekilde kalmamıştır.
“Menakıb’ül Esrar Behçet-ül Ahrar” adındaki el yazması kitapta bulunan örneklere bakarsak, dili ve ifadesi hakkında isabetli hüküm verebiliriz. Çünkü o, şairin ölümünden en çok 40-50 sene sonra yazılmış olduğundan, nisbeten daha az değişikliğe uğramıştır.
Bu kita üç bölümden oluşuyor.
1.bölümde hayatları ve edebi kişilikleri incelendi.
2.bölümde deyişleri yer aldı
3.bölümde ise;
a) Şüpheli deyişler
b) Başkasının olup da şairimize mal edilenler
c) Eksik veya anlamsız olanlar birer birer gösterildi.
Ayrıca kaynaklar, sözlük ve dizin.
Pir Sultan üzerinde tam 45 yıl çalıştım. Bu çalışmalar durmayacak, devam edecektir de. 650 yi aşkın cönk ve mecmua inceledim. Varyantların, kendi ölçülerime göre doğruya yakın olanını tercih ettim. Gereken yerlerde onarım da yaptım. Bunun dışında Pir Sultan zamanında veya ondan biraz sonra yaşamış çevre şairlerinin dil ve ifade özellikleri üzerinde durdum. Bütün bunları yapmaktaki amacım Pir Sultan’ın gerçek hüviyetini saptamaktı. Yine tekrar ediyorum, eksiklerim ve yanılmalarım olmuştur. Olması gerekir de…
Pir Sultan gibi, yüzyıllara hükmeden bir büyük şairin deyişlerini ve kimliğini aydınlığa kavuşturmada küçük bir hizmette bulunabildiysem, ne mutlu bana.
(Pir Sultan Abdallar, 1984)
masjaron
04-02-2009, 11:34 PM
kaynak ve bu şiirin devamını da yazarmısınız?
Nerden alındığı ve ne tür bir tekke edebiyatına ait şiir olduğu belli olmuyor.
Dikkatli okurmusun güzel kardeşim, Horasan yayınevi nin yayınladığı mahmut bozçalı ya ait Alevi Bektaşi Nefeslerinde Dini Muhteva adlı kitapta mevcuttur...
konunun başlığı
Pir Sultan Abdal ve Namaz...
bakın yazının devamında ne diyor:
"Pir Sultan Abdal, kimisi ona zındık , imansız der. Sebep basit:Namaz kılmayan, müslüman değildir. Bazısıda gerçekten namaz kılmadığı için sempati duyar. Bazende o bir asi olduğu için takdir edilir.Çok yönlü olduğundan hakkında çok şey söylenen bir isim Pir Sultan.Bakınız bir şiirinde ne der:
Pir Sultan Abdal'ım ölürüm deme,
Kıl beş vakit namazını kazaya koma,
Bu dünyada kalırım deme
Pirin teneşirde özün sağdadır.
Evliyalar ,enbiyalar girüşür
Müezzinler Allah Allah çağrışur
Gökte aziz melekler seyreşür
Doğdu seher vakti kalk hacet eyle.
...
(hemen devamında bakın Pir nasıl tanıtılıyor)
Hani Pir Sultan Dinsizdi. Demek ki, dinsiz diye, kafir diye, Alevi diye en çok tepki gösterilen insanlardan biri olan Pir Sultan Abdal ve onun namaz hakkındaki ifadeleri, bakınız nasıl tavizsiz bir müslüman.(5 vakit namazla tavizsiz mülüman olunuyor ya bunların kitabında:))
Ayrıca bu son kısım abdurrahman güzel denen , alevilik yada türkmen aleviliği ile ilgili kitapları bulunan bir zattan alıntıdır..
Horasan yayınları bu kitapları yayınlıyor işte...
masjaron
04-02-2009, 11:42 PM
http://www.alevileriz.biz/showthread.php?t=46148
ayrıca bu linkte sayın Fukara-i Abdal bu kitapların reklamını ve açıklamasını yapmıştır. Alevileri sünnileştiren bu kitapların sitede açık reklamı olması üzücü..
Fukara-i Abdal
04-02-2009, 11:46 PM
Dikkatli okurmusun güzel kardeşim, Horasan yayınevi nin yayınladığı mahmut bozçalı ya ait Alevi Bektaşi Nefeslerinde Dini Muhteva adlı kitapta mevcuttur...
konunun başlığı
"Pir Sultan Abdal, kimisi ona zındık , imansız der. Sebep basit:Namaz kılmayan, müslüman değildir. Bazısıda gerçekten namaz kılmadığı için sempati duyar. Bazende o bir asi olduğu için takdir edilir.Çok yönlü olduğundan hakkında çok şey söylenen bir isim Pir Sultan.Bakınız bir şiirinde ne der:
Bu dünyada kalırım deme
...
Hani Pir Sultan Dinsizdi. Demek ki, dinsiz diye, kafir diye, Alevi diye en çok tepki gösterilen insanlardan biri olan Pir Sultan Abdal ve onun namaz hakkındaki ifadeleri, bakınız nasıl tavizsiz bir müslüman.(5 vakit namazla tavizsiz mülüman olunuyor ya bunların kitabında:))
Ayrıca bu son kısım abdurrahman güzel denen , alevilik yada türkmen aleviliği ile ilgili kitapları bulunan bir zattan alıntıdır..
Sevgili Masjaron dediğim gibi
Abdurrahman Güzel Bir Sunni Araştırmacıdır.
Kendisi NEcahül Belağa'yıda o yapmıştır.
Yaptığı Bir ARAŞTIRMADIR TEZDİR.
Gerçek Olup olmadağı Belli değildir.TEZ çürütülebilir.
Amacınız Sanırım YAYIN EVİ eleştirebilirsin doğaldır ama YAYIN EVİ değil Yazar Eleştirilir sanırım ben öyle biliyorum..
Sende Araştır Birlikte TEzini çürütelim HORASAN YAYINEVİNDEN yayınlayalım kitabı :)
masjaron
04-02-2009, 11:52 PM
Sevgili Masjaron dediğim gibi
Abdurrahman Güzel Bir Sunni Araştırmacıdır.
Kendisi NEcahül Belağa'yıda o yapmıştır.
Yaptığı Bir ARAŞTIRMADIR TEZDİR.
Gerçek Olup olmadağı Belli değildir.TEZ çürütülebilir.
Amacınız Sanırım YAYIN EVİ eleştirebilirsin doğaldır ama YAYIN EVİ değil Yazar Eleştirilir sanırım ben öyle biliyorum..
Sende Araştır Birlikte TEzini çürütelim HORASAN YAYINEVİNDEN yayınlayalım kitabı :)
siz hem bu kitapların hemde yayınevinin reklamını yapıyorsunuz. Bu kitapları yayınlayan , yayınevi bu sitede reklamı yapılaacak bir yayınevimi..
biz muharrem döneminde , hakaret olarak nitelendirdiğim sünni özentiliğini bu yayınevinin bastığı kitaplarda görüyoruz..
birileri çıkıp demez mi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..
lütfen, inancımızı sünnileştirmeye çalışan , kime hizmet ettiği belli olmayan yayınevlerinin reklamını yapmayın sayın FUkara...
Fukara-i Abdal
05-02-2009, 12:10 AM
siz hem bu kitapların hemde yayınevinin reklamını yapıyorsunuz. Bu kitapları yayınlayan , yayınevi bu sitede reklamı yapılaacak bir yayınevimi..
biz muharrem döneminde , hakaret olarak nitelendirdiğim sünni özentiliğini bu yayınevinin bastığı kitaplarda görüyoruz..
birileri çıkıp demez mi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..
lütfen, inancımızı sünnileştirmeye çalışan , kime hizmet ettiği belli olmayan yayınevlerinin reklamını yapmayın sayın FUkara...
Evet Yapıyorum Ardındayım ..
Masjaron diyorumki TEK BİR KİTAPLA BİR YAYIN EVİNİ KÖTÜLEYEMEZSİNİZ !
bende diyorum ki bir çokta Başka kitapları var bende tümü mevcut SÜNNİLEŞME değil her türlü farklı yayınlanmış olabilir.
Araştırma ve tez olduğu için yayınlanmıştır.
DOĞRU diyorsunuz Kızdığım bir nokta idi dedim Sunni asimile kokan kitap dedim iki tane yada 3tane daha var dı içinde
Umut Dedi Bir Çok yayın evinin farklı farklı kitapları var buda bir TEZ kitabı eğer yanlış olsa bile YALANLANMASI gerekir.
bunlar ALEVİLİK KLASİKLERİ değil
Bak Kitapta verilen Şiir gerçek mesela oda onu yayınlayıp atmış kafasından
HORASAN YAYIN EVİ değilde başka bir yayın evide olabilirdi....Benim Çıkarmam daha yararlı bunu gören biri hemen TEZ ÇÜRÜTECEK BİRİ yayın çıkarması gerekir dedi..
Basım yılına bakalım ama halen bir çalışma yok
Dediğim gibi ALEVİLİK İLE İLGİLİ BİNLERCE KİTAP VAR BİNLERCE YAYIN EVİNDEN .
Horasan yayın evi tanıtılmasından YÖNETİM DAHİLİNDE oldu gidip baksaydınız ALEVİLiK ile ilgili gerçekten yararlı kaynakları var bunlarıda bakıp araşatırarak alabilirsiniz.
alevi_prenses
05-02-2009, 03:10 AM
allah aşkına bu şiirde küfürmü edilo.olayı neden büyütüosunuz.kimin nasıl namaz kıldığını bilen varmı.yanlış birşey söylenmemiş.namaza bu kadar karşı olan kesimin kerni ibadetini nasıl yaptığını merak ederim.insanlarda bir moda var namaz yok oruç yok vss.bir insan camiye gitmek zorunda değildir.ama istediği zaman namazda kılar oruçta tutar.buna sizler veya bir başkası karışmaz.bu şiirde de bunu anlatıyor.yani kimse kimsenin ibadetine karışamaz.ben istersem her şekilde ibadet ederim.hz alinin nasıl ibadet ettiğini kimse bilmiosa benimde veya bir başka kişininde nasıl ibadet ettiğini kimse bilemez.bazı olaylara tepki verirken lafların ne tarafa gittiğine dikkat edelim....şeria,tarikat,marifet,hakikat,dört kapı kırk makam anlatıyor....
masjaron
05-02-2009, 07:04 AM
Evet Yapıyorum Ardındayım ..
Masjaron diyorumki TEK BİR KİTAPLA BİR YAYIN EVİNİ KÖTÜLEYEMEZSİNİZ !
bende diyorum ki bir çokta Başka kitapları var bende tümü mevcut SÜNNİLEŞME değil her türlü farklı yayınlanmış olabilir.
Araştırma ve tez olduğu için yayınlanmıştır.
DOĞRU diyorsunuz Kızdığım bir nokta idi dedim Sunni asimile kokan kitap dedim iki tane yada 3tane daha var dı içinde
Umut Dedi Bir Çok yayın evinin farklı farklı kitapları var buda bir TEZ kitabı eğer yanlış olsa bile YALANLANMASI gerekir.
bunlar ALEVİLİK KLASİKLERİ değil
Bak Kitapta verilen Şiir gerçek mesela oda onu yayınlayıp atmış kafasından
HORASAN YAYIN EVİ değilde başka bir yayın evide olabilirdi....Benim Çıkarmam daha yararlı bunu gören biri hemen TEZ ÇÜRÜTECEK BİRİ yayın çıkarması gerekir dedi..
Basım yılına bakalım ama halen bir çalışma yok
Dediğim gibi ALEVİLİK İLE İLGİLİ BİNLERCE KİTAP VAR BİNLERCE YAYIN EVİNDEN .
Horasan yayın evi tanıtılmasından YÖNETİM DAHİLİNDE oldu gidip baksaydınız ALEVİLiK ile ilgili gerçekten yararlı kaynakları var bunlarıda bakıp araşatırarak alabilirsiniz.
tabiii tabiii :) valla çok ama çok bilimsel, sosyolojik ve tarihsel bir tezmiş:)
nasıl cevap verilecek:
"bak mahmut Pir Sultan Abdal şu şiirinde nefesinde namaz kılmayın, boşunadır diyor"
la mı cevaplar yazılacak:)
muharrem imsakiyesi için, takvimler için yapılan protestoyu düşün... tanıdığın da olsa murat bey, bu yayınevinin , reklamını bu sitede yapmak
muharrem imsakiyesi ve namazlı saatli takvim için yapılan protestoyla çelişir... yanar dönerliktir bu...
ayrıca horasan yayınlarını takip ediyorum, elimdeki kitapları okudukça nasıl bir yayınevi olduğu belli olacaktır..
mahmut bozçalının kitabının reklamını bile yapmışsın bu sitede... çok ayıp bence.. yönetimden izinlidir bilmem nedir bu önemli değil,
senin bunu içine sindirmen önemlidir..
ben bu yayınevinin reklamının yapılmasından rahatsızım bir üye olarak ve incelediğim kitaplardan alıntılar yapmaya devam edeceğim önümüzdeki zamanlarda..
Amistofes
06-02-2009, 03:22 AM
Sevgili Canlar .
Bakiniz Bir ocakzade Pir Hasani ne der.!
İki ana yolu vardır. Biri Havva ana yolu, diğeri Naciye ana yoludur. Biri lanettir, diğeri rahmettir. Bu yollar birbirine hiç karışmadı. Baştan da ayrıydılar, şimdi de ayrıdırlar. Biz Naciye ana yolundan geldik. Bize Naciye Güruhu derler. Aslımız 73’tür, 72’ye hiç dahil olmadık. Bizim dinimiz, mezhebimiz yoktur, Yol’umuz vardır, sevgidir. Dinler ve mezhepler 72’de vardır. Çünkü aralarında Şeytan vardır. Şeytan onları böldü, birbirine düşürdü. Biz bu kavgalara hiç karışmadık. Hiçbir zaman başkalarının kapısına dayanarak bizden olacaksınız demedik. Bizim bildiğimiz, güttüğümüz Yol: Ay Naci’dir, güneş Naciye’dir. Naci Naciye’nin kocasıdır. Ay Ali’dir, güneş Fatıma’dır. Ali Fatıma’nın kocasıdır. Ali’nin, Naci’nin bir adı da Şit’tir. Hayat Naci ile Naciye’den doğdu. Bunlar da Erenlerin söyledikleridir. Biz ırklar yolundan değil Kırklar Yol’undan gideriz. Yol’u öğrenmek için Başköylü Seyyid Hasan Efendi’nin “Hakk’ın Emri Rızası” kitabını okumak gerekiyor. Birkaç kuru söz ile cevher anlaşılamaz.
Doğrudur, dinin sahibi Allah’tır. Adem’in ve Havva’nın, Şeytan’ın da sahibi Allah’tır. Adem ile Havva’dan doğan 72 milletin arasına Şeytanı gönderen kendisidir. Şeytan Havva’yı kandırmış, yasak meyveyi birlikte Adem’e yedirmişlerdir. Adem ile Havva cennet sürgünüdürler. Evet, dinin sahibi Allah’tır. İnsanları dinlere ve mezheplere bölen odur. İnsanlar, Hıristiyan, Müslüman, Musevi gibi dinlerdendirler. Her birinin ayrı kitabı vardır. Bu dinler ve mezhepler birbirini kırmaktadırlar. Müslümanlar Hıristiyanları, Museviler Müslümanları öldürmektedir. Allah ise seyretmektedir. Doğrudur, dinler ve mezhepler 72’de vardır.
Hakk Erenlerinin ise dini ve mezhebi yoktur. Yol vardır. Yol din değildir. Hakk Erenlerinin Yol’u Allah’a bağlı değildir. Hakk Erenlerinin Yol’u Hakk’a bağlıdır. Hakk Yol’unda dinin ne işi var? Hakk Erenlerinin Yol’unda Şeytan’ın ne işi var?
Allah dinin sahibidir. Allah doğrunun ve yanlışın sahibidir. Hayır ve Şer Allah’tandır. Her ikisi de bir gömlektedir, birbirlerini yemektedirler. Şer Havva’dır, Hayır ise Adem’dir. Adem Hayır’dır ama Havva’nın koynundadır. Bu yüzden Hayır lekelidir. Şer’in koynundaki Hayır’dan hayır gelir mi?
Hakk Erenlerinin yolu Hakk’a bağlıdır. Hakk doğruluğun sahibidir, eğri yoktur. Hakk Yol’unda din yoktur.
Evrenin hakimi Hakk’tır. Hakk İkrar ve İman’dır. Hakk Erenleri ikrar ve imanı bilirler, Hayır ve Şer ile işleri yoktur. İkrar ve İman birdir, bir gömlektedir. Hakk hakikattir, hakikat doğruluktur ve halkımızın kalbinde bir noktadır. Nokta Hakk’tır. Hakk Erenlerinin yolunda, evlilikte kadın ve erkek birbirine ikrar verir. Yol’a alınırken de ikrar vardır. Şeytan ceme giremez. Çünkü cemde sorgu-sual vardır. Hakk Erenleri Naciye evlatlarıdır.
Dünyaya iki geliş yolu vardır. Biri lanettir, diğeri rahmettir. Biri yaratılmışta, diğeri doğmuştadır. Yaratılanlar Adem ile Havva’dır ve Allah’a tabidir. Allah dünyanın sahibidir. Dünyadaki bütün doğru ve yanlıştan sorumludur. Hakk ise evrenin hakimidir ve doğrudur. Naci ile Naciye Hakk’a tabidir. Hakk ile Allah arasında ikrar vardı. Allah ikrarı bozmuştur. Ateşi bir yana bırakmış, ademi çamurdan yapmıştır. Sır kâtibi Şeytanı azdırmıştır. Şeytan kötü yola düşmüş, insanı Yol’dan çıkartmaya çalışmaktadır.
Ulu divan kurulacak. Sorgu sual olacak, Hakk yolundan çıkanlardan hesabını soracak! Hakk ile ikrarı bozan Allah Ulu Divan’da hesap verecektir. Ulu Divan’da ak defterde yazılı olanlar, yani Hakk’ı söyleyenler kurtulacak; kara defterde yazılı olanlar, yani Allah’ı söyleyenler hesaba hazır olsunlar!
Hakk Erenlerinin Yol’unda doğruluk vardır. Yani doğruluk Hakk’tır. Gidilecek Yol Naci ile Naciye yoludur. Naci ile Naciye yolu Kubbei Rahman’dan gelmektedir, bu yüzden Hakk’tır. Yol’un din ile Adem ve Havva ile ilişkisi yoktur.
Hakk Erenleri’nin yolu başka bir âlemden gelmektedir ve Hakk’tır. Başta da ayrıydı, şimdi de ayrıdır.
Bu yazitlar size iyi cevaptir biraz ufkunzu acar. saygilarimla Insan sevgilerimle
Dost sitede yazdigim yazidir, amac katilimcilara daha net yol hakkinda bilgilerdir.
Bu yolu iyi cözmek gerek, deryadir anlayana,her Pirin uzun süre ocaklarda Pirlerinden el verilerek yetistirilir,
nasilki Yunus 4o yil gibi bir sürecte Tamduk Emre >Pir yetistirmistir Pirlerde öyledir o yüzden bel oglu degil yol ogludur bizde,
Saygilarimla Insan sevgilerimle
Alevi_İpar_24
06-02-2009, 04:22 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Pir Sultan Abdal ibadetini yapanlara demiştir o Pir ve kendi taliplerine
Cemi kendi fikrince yerine getirenlere sözüdür.. bizlerde geceleri ibadet ederiz gündüz ibadetini yapanlara benzer gece ibadetinde namaza durur gibi rükü ve secdede ibadet edilir ..sabah el açılır niyaz edilir şükredilir ..
burdaki fark gün gece olsada biz ibadette Hakka uzak değiliz takvamız var .. bu şu demektir 5 vakit kılana kadar ibadet ederiz özde ettiğimiz kadar gece sabaha kadar bizimdir ..onun için Alevilikte ibadet gösterişten uzaktır kendi evinde ibadetine senden başka HAK şahittir.
Ednakul
06-02-2009, 10:53 AM
Pir Sultan Abdal ibadetini yapanlara demiştir o Pir ve kendi taliplerine
Cemi kendi fikrince yerine getirenlere sözüdür.. bizlerde geceleri ibadet ederiz gündüz ibadetini yapanlara benzer gece ibadetinde namaza durur gibi rükü ve secdede ibadet edilir ..sabah el açılır niyaz edilir şükredilir ..
burdaki fark gün gece olsada biz ibadette Hakka uzak değiliz takvamız var .. bu şu demektir 5 vakit kılana kadar ibadet ederiz özde ettiğimiz kadar gece sabaha kadar bizimdir ..onun için Alevilikte ibadet gösterişten uzaktır kendi evinde ibadetine senden başka HAK şahittir.
Saol can cevabin icin peki benim yazdigim öbür nefesler icindemi aynisi gecerli?
Mustafa Kemal
08-02-2009, 10:55 AM
konunun başlığı
Bu dünyada kalırım deme
...
Kitabın tamamını alıp okumadım.Yazdıklarınıza cevap vermeden önce Mustafa Bozçalı'nın kim olduğunu bilmek lazım.Yazdığı kitabın Yök kayıtlarına göre bir yüksek lisans tezi olduğu yazılılıdır.İlahiyat kökenli biri olabilir.Kitabın içindekiler sayfasına baktığımda helal,haram,zekat,hac gibi konbuları işlemiş.Bu pencereden bakan birinin Pir Sultan Abdal için farklı algıları olabilir.Ayrıca Pir Sultan Abdal günümüzde bir kominist gibi algılanması ve din adamlığı dışına çıkartılması da var.Örneğin Erdoğan Çınar.
Her iki araştırmacı farklı boyutta Pir Sultan Abdal incelemiştir.Bizler hangi Pir Sultan'ı kabul etmeliyiz?
20 yıldır Pir Sultan Abdal için yakıştırılan bir takım kimliklere Hasan Hüseyin Korkmazgil'in Koçero şiiri açıklık getiriyor.
muhtara sorarsanız
bizim serseri veli
marabaya sorarsanız
işini bilmemiş deli
köylüye sorarsanız
ekmeksiz garibin teki
çocuklara sorarsanız
yüce dağlar aslanı aslan koçero
kimsesize sorarsanız
hükümet bilir onu
candarmaya sorarsanız
devletin dağlarda silah çatması
vurguncuya sorarsanız
yolkesici yağmacı
soyguncuya sorarsanız
devletin acizliği
sağcıya sorarsanız
siktiret pezevengi
solcuya sorarsanız
"ferman padişahın dağlar bizimdir"
Pir Sultan Abdal üzerine yazılmış onlarca kitap var.Abdulbaki Gölpınarlı,İbrahim Aslanoğlu,Cahit Öztelli Pir Sultan Abdal'ı araştırmışlardır.Pir Sultan'ı araştıran araştırmacılar genellikle bu üç kaynağa kesinlikle başvurur.
Başta tasavvuf ve tekke edebiyatını araştırmış ve bu konuda bilgi sahibi olan birinin bahsettiğiniz şiirde eksiklikleri görür. En önemli ayrılık Hangi islam sorusudur.Bu konuda beğenmediğiniz Horosan Yayınevinden yayınlanmış Ebu'l Vefa Menakıbnamesi'nden cevap yazacğım.
- Hangi İslam’ı soruyorsun? Senin İslam’ından mı soruyorsun, yoksa benim İslam’ımdan mı?
Diye söyleyince o zat:
- İslam iki türlüdür mü diyorsun?
Dedi. Seyyid Ebül-Vefâ:
- Evet, iki türlüdür. Sizin İslam’ınız, imanınız aynıdır. Sen, Allah birdir, eşi ve benzeri yoktur, Muhammed Mustafa Hak peygamber diye dilinle söyler, kalbinle buna inanırsın. Allah’ın ve Resulü’nün emrini tutup onunla amel edersin.
Ama bizim İslam’ımız bazı değişiklikler içerir. Şöyle ki: biz imanın yanında, hiçbir zaman Allah Tealâ’dan gafil olmamak islam’dır deriz. Sizin orucunuz ramazanda fecrin ağarmasından güneş batıncaya kadar yemeden içmeden kesilmek ve akşam olunca da iftar etmektir. Bizim orucumuz ise; yiyeceklerden giyeceklerden ve bütün kâinattan uzak durmaktır. Bizim için esas önemli olan, bütün ahlak bozucu şeylerden uzak durmaktır. Zekât’a gelince; altından bu kadar, gümüşten şu kadar ve davardan şu kadar deyip, fıkıh kitaplarında açıklandığı gibi verirsiniz. Bizim zekât’ımız, mevcut olan her şeyi fazla fazla vermektir. Allah katında makbul olan nesnelerle zenginlik hâsıl edip, bütün varlıklardan el çekmektir.
sayın Masjeron,yukarıdaki felsefeyi edinmiş bir insan, o şiirde hiciv sanatını kullanmıştır.Belki de Pir Sultan Abdal'a ait olmayan bir şiiri bir başkası Pir Sultan mahlası kullanarak yazmış olabilir.
"Alınmış abdestim aldırırlarsa
Kılınmış namazın kıldırırlarsa
Sizde şah diyeni öldürürlerse
Ben de bu yayladan şaha giderim
Pir Sultan Abdal´ım dünya durulmaz
Gitti giden ömür geri dönülmez
Gözlerim de şah yolundan ayrılmaz
Ben de bu yayladan şaha gider" Pir Sultan Abdal
Yukardaki nefesinde de namazımı ve abdestimi aldırırlarsa derkende klasik şeriat kapısından bakan için Pir Sultan bir softadır.Burda ve sizin verdiğiniz şiirde abdest ve namaz konusu Alevi-Bektaşi inancına göre yorumlamıştır.
Asım Bezirci,"Zamanın durmayan eli, hepsini bir teknede yoğurmuş. Yaşamları gibi kişiliklerini ve şiirlerini de birbirine karıştırmış... Öyle ki gün gelmiş, onları hem birbirinden, hem de Pir Sultan'dan ayırmak çetin bir sorun olmuş".
Burada Pir Sultan Abdal'ın gözüyle namaz,zekat,hac,abdest ne anlama geliyor onu da aşağıdaki kaynaklardan tarayıp derleyerek bir sonuca varabilirsiniz.
* Asım Bezirci: Pir Sultan (yaşamı, kişiliği, sanatı, bütün şiirleri), Say Yayınları, 2. baskı, İstanbul, 1992, 485 sayfa.
* Sadettin Nüzhet Ergun: XVII. Asır Saz şairlerinden Pir Sultan Abdal, Türkiyat Enstitüsü Yayını, İstanbul, 1929, 76 sayfa, ek 5 nota.
*Abdülbaki Gölpınarlı-Pertev Naili Boratav: Pir Sultan Abdal, A.Ü. DTCF Yayını, seri l, Ankara, 1943,198 sayfa.
*Cevdet Kudret: Pir Sultan Abdal, baskı: Yeditepe Yayınları, 1965, 2. baskı: İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1985, 144 sayfa.
*Cahit Öztelli: Pir Sultan Abdal, Milliyet Yayınları, İstanbul, 1971, (3. baskı-1974), 475 sayfa.
*Sabahattin Eyüboğlu-İlhan Başgöz-Azra Erhat-Asım Bezirci: Pir Sultan Abdal, CemYayınları, İstanbul, 1977, 222 sayfa.
*İbrahim Aslanoğlu: Pir Sultan Abdallar, Erman Yayınevi, İstanbul, 1984, 524 sayfa
Fukara-i Abdal
08-02-2009, 10:44 PM
tabiii tabiii :) valla çok ama çok bilimsel, sosyolojik ve tarihsel bir tezmiş:)
[QUOTE]
nasıl cevap verilecek:
"bak mahmut Pir Sultan Abdal şu şiirinde nefesinde namaz kılmayın, boşunadır diyor"
la mı cevaplar yazılacak:)
Valla Bram Bilemeyceğim ne kadar önemli yada önemli değil :)
İlahiyatçılara sormak gerek
TEZ'i Çürütüceksin
TÜRKLÜK VE HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA MERKEZİ TARAFINDAN bir çok yayın yayınlandı Haberin varm ı ?
Bir Çoğu Doğru bir çoğu ise İLYAS ÜZÜM,OSMAN EĞRİ gibi Etkilenmiş kişiler tarafından
TEZLER fikir üretir tartışılır İSPAT değildir kesin O ŞEKİLDE OLDUĞU GÖZÜ İLE BAKILAMAZ
kitapın ÖNSÖZÜ yeterli olacaktır sizlere
muharrem imsakiyesi için, takvimler için yapılan protestoyu düşün... tanıdığın da olsa murat bey, bu yayınevinin , reklamını bu sitede yapmak
muharrem imsakiyesi ve namazlı saatli takvim için yapılan protestoyla çelişir... yanar dönerliktir bu...
ayrıca horasan yayınlarını takip ediyorum, elimdeki kitapları okudukça nasıl bir yayınevi olduğu belli olacaktır..
Şimdi İMSAKİYE delildir ama
Kitap TEZ olduğu için aradan bin senede geçse o kitap TEZ KİTABI denecek Doğru olup olmadığını tartışabiliriz demek
mahmut bozçalının kitabının reklamını bile yapmışsın bu sitede... çok ayıp bence.. yönetimden izinlidir bilmem nedir bu önemli değil,
senin bunu içine sindirmen önemlidir..
İçe Sİndirmek değil Asıl Olan Okuyup İnsan kendini geliştirmeli BAK SEN ASİMİLE Oldun sanırım şimdi o Kitabı okuyarak Yoksa daha farklı bir şekilde Araştırmak mı istedin ...
ben bu yayınevinin reklamının yapılmasından rahatsızım bir üye olarak ve incelediğim kitaplardan alıntılar yapmaya devam edeceğim önümüzdeki zamanlarda..
Tabiki Yapın
Türabi Baba Divanı,
Bulgaristan Aleviliği,
Bektaşilik Makalatı
vb diğer yayınlarıda yazabilirsin ben tüm yayınlarını Okudum merak etme o Konuda
Tabiki yargıladım ve yadırgadığım yerler olucak
Bizim Yapmamız Gerek bu yanlışları Düzeltmesini sağlamak yayın evinin ,,
Neyse Sevgil iMasjaron
Erdoğan Çınar ile Mahmut Bey'İn kitabı arasında bir fark yok o zaman
Erdoğan Çınar Tespitlerini takdirle karşılarken Başka bir kişinin görüşünü ise Beğenmemek farklı bir görüştür.
Adil Amca (Can Yayınları) Erdoğan Çınar, gibi kişilerin yayınlarını satıyor
Çünki İNSANLAR okuryarak Fark eder Doğruyu yanlışı İNANCI
Amacımı burda Asimile olsaydı MERAK ETME SENDEN ÖNCE BEN KARŞI ÇIKARIM...
Sayokan
08-03-2009, 07:11 AM
Pir Sultan'ın sır olmasından sonra yerine ben Pir Sultan'ım diye çıkan çok kişinin olduğunu sünni yazarların edebiyat kitaplarında mevcut.
Muhammet Ali'nin kurduğu yoldur
Ak üstünde kara seçebilirsen
Gönülden itikat söyleyen dildir
Ali'nin sırrına erebilirsen
Erenler der seni ceme katarlar
Kötü amellerin taşra atarlar
Bir gün yularından tutup çekerler
Çektikleri yere varabilirsen
Erenler seni de ceme götürür
Kalmış işlerini anda bitirir
Gördüm Hak evinde mihman oturur
Mihmanın gözüyle görebilirsen
Aslı mervan olan ummana dalmaz
Küfre meyledende aşıklık olmaz
Müminin suali ahrete kalmaz
Dünyada cevabın verebilirsen
Pir Sultan Abdal'ım gonca gül olur
Dört kapıdan sana daim gel olur
Dünyadan ahrete doğru yol olur
Verdiğin ikrarda durabilirsen
O zaman bu nefesi ile çelişki çıkmaz mı? Haşa Pir Sultan yanlış mı yaptı? Tabi ki hayır... Kaldı ki 5 vakit namaz her müslüman tarafından kılınmıyor en basit örneği İran 3 vakit Endonezya civarında yaşayan müslümanlar ise 2 vakit kılıyor...
Şunu bağımsız olarak belirtmek istiyorum.
Pir sultan adının geçtiği bütün şiirler ona aitmiş gibi yorumlamak gereksiz.Çünkü pir sultanın olduğu söylenen bir çok deyiş ona ait değildir.Özellikle bazı deyişlerin yapı itibariyle dönemi uyuşmamaktadır.
Pir sultan'nın namazla niyazla ilgili şiirleri, alevileri asimile etmek isteyenler tarafından uydurulmuş şiirlerdir.
Alevi ozanlarının en büyük silahları deyişleriydi ve her bir deyiş bir dönemle tarihi bilgiler aktarır.O dönem bir nevi haber alma yöntemi olarakta görülür niteliktedir.Ve Pir sultan öldükten sonrada onun adına deyişler yazılmaya devam edilmiştir.Biraz araştırınca bunları anlamak zor olmuyor zaten.
Bu tarz şiirler asimileden başka işe yaramaz.
Açıklamaya çalışan arkadaşlar adına yazdım bunları.Tartışmaya açık değildir,çünkü cevap vermeyeceğim.
saygılar
h.alibaba
25-05-2009, 02:42 AM
Fazla söze gerek yoktur. Pir Sultanın böyle nefeslerinin olduğunu iddia eden kötü bir yalancıdır. Kim olursa olsun iddiasını desteklemesi gerekir. Bu nefeslerin kaynağını ve tarihini ortaya koymak zorundadır. Ki Pir Sultanın böyle bir nefesi yoktur iddia ediyorum. Bana kaynak vermek zorundadır. İddiacı şahıs kim olursa olsun. Var mı elinde cönklerin? Veya hangi cönklerde alındığına dair kanıt verebiliyormusunuz? Kanıt veremeyen uydurmuş demektir.
Bu gibi dörtlükleri Erzurum da Ramazan aylarında kahvehanelerde atışma yapan yerel ozanlardan çok duymuşumdur. Ve bu gelenek Erzurum da halen devam etmektedir. Birilerinin kalkıp bu gibi şiirleri Pir Sultana mal etmesi anlamsız değildir. Bunlara, “Alınmış abdestim aldırırlarsa /Kılınmış namazım kıldırırlarsa” pir Sultanın kendisi en güzel cevabı vermiş oluyor zaten. Ama insan sıfatında olan utanmaz insan çoktur.
Sevgiler
-dost-
25-05-2009, 03:01 AM
O zaman bu nefesi ile çelişki çıkmaz mı? Haşa Pir Sultan yanlış mı yaptı? Tabi ki hayır...
:) Haşa Pirsultan Allah mıdır.
Pirsultan yanlış yapabilir, hepimiz gibi.
İnsan doğumdan ölüme kadar aynı kalmaz, düşünceler değişebilir, gelişebilir ya da .
Pirsultan böyle bir değişim geçirmiş olabilir mi acaba?
Ya da yazdıklarını doğru yorumlayamamış olabilir miyiz?
Av.A.Guvercin
25-05-2009, 03:20 AM
Kani bizden evvel gelen
Beş vakti daima kılan
On parmağı pınar olan
El Muhammed Ali nindir
Pir Sultan Abdal
Merkezi otoriteler Elh li Beyt in, Guruh u Naci nin varligna dahi dyanamiyorlardi. Eski adiyla Guruh u Naci, Son adiyla Ehli Beyt, ve vagdas adiyla Anadolu Aleviligi, devingen dusunen, koru korune itaat etmeyi ve dini insanlarin yoneticilere bir itaat araci olarak kullanilmasindan cok, bir aydinlat bir isik, bir rehper olarak kabul eden ve yorumlayan, bu aydin zahir ve batinla kemale ermis zaadlara,
Merkezi devlet otoriteleri dayanamiyordu. CUnku onlar butun inanclard aoldugu gibi, bu inanci da halki merkezi devlet otoritesine itaat icin kullanmak din adamlarini doyurarak menfaatlerine vaazlar verdirmek, ve bylece toplumsal muhalfeti pazivize etmeyi amacliyorlardi.
Boyle kisilerin katline varan iftira kampanyalariyla basliyordu olay, katlinden sonra, eserleri yok ediliyordu, bu da yetmezmis gibi, halkin dilinden diline dusmuz kaplere kazinmis dizelerini yok edemeyeceklerini bildikleri icin de, o zaadlarin isimlerini kullanarak, onlar in dilinden virusler eklediler, yetmedi, Pir Sultan mis gibi kisiler yetistirip onun kiligina kiyafetine girmis kisiler piyasalara surduler, ve onun halkin bellegine kazinmis dizelerini tahrip etmeye calistilar.
Bu gun birileri bunlarin analizini yapiyor acaba bu katkintilar hangileri diye,
Olumlu ve guzel bir calisma.
Ama bu calismayi yaparlarken kendilerin de yapacaklari yanlislik, bizi daha buyuk bir asimilasyona goturur.
Bu beyanda cok dikkatli olunmasi ve bu isi EHli Pirlerin rehperliginde yapmalari elzemdir.
Sonuc olarak bu deyis ornegine donersek, bu Pir Sultan a ait olamaz, cunku bir insan burda soyledigiyle diger eyde celsemez. Ama arastirmak ve 5 vakitle neyi kastettigine bakmak diger dizeleir de okumak gerekir. bazan mezazi anlamlarla pirler bir guruhu kastediyor olabilirler. O zaman da pirlere haksizlik yapmis olmayalaim diye diyorum.
Saygilairmla
h.alibaba
25-05-2009, 03:55 AM
:) Haşa Pirsultan Allah mıdır.
Pirsultan yanlış yapabilir, hepimiz gibi.
İnsan doğumdan ölüme kadar aynı kalmaz, düşünceler değişebilir, gelişebilir ya da .
Pirsultan böyle bir değişim geçirmiş olabilir mi acaba?
Ya da yazdıklarını doğru yorumlayamamış olabilir miyiz?
Sevgili -dost-
Değişim geçirmek cahil insana mahsustur. Kamil insanın değişimi düşünülemez. Kamil insanın değişimi var ise, o zaman dünya menfaatleri kendisine cazip gelmiş olmalıdır. Ki Pir Sultanda dünya malına hevesi olduğu gözlenmemiştir.
Allah kedisine ters düşer, ama Pir Sultan gibileri ters düşmez. Örnek: Allah önce yaratır, sonrada canını alır. Bu durum birbirine terstir, bununla ilgili ne yorum yapılırsa yapılsın durum değişmez.
Bir de Pir Sultana bakalım, Şah diyordu tutuklandı ve zindan da olmadık işkencelere maruz kaldı yine Şah dedi. Pir Sultana, Şah deme seni azat edelim dediler, o, tam tersini yaptı, Şah diye diye dara gitti.
Sevgiler
h.alibaba
25-05-2009, 04:03 AM
Merkezi otoriteler Elh li Beyt in, Guruh u Naci nin varligna dahi dyanamiyorlardi. Eski adiyla Guruh u Naci, Son adiyla Ehli Beyt, ve vagdas adiyla Anadolu Aleviligi, devingen dusunen, koru korune itaat etmeyi ve dini insanlarin yoneticilere bir itaat araci olarak kullanilmasindan cok, bir aydinlat bir isik, bir rehper olarak kabul eden ve yorumlayan, bu aydin zahir ve batinla kemale ermis zaadlara,
Merkezi devlet otoriteleri dayanamiyordu. CUnku onlar butun inanclard aoldugu gibi, bu inanci da halki merkezi devlet otoritesine itaat icin kullanmak din adamlarini doyurarak menfaatlerine vaazlar verdirmek, ve bylece toplumsal muhalfeti pazivize etmeyi amacliyorlardi.
Boyle kisilerin katline varan iftira kampanyalariyla basliyordu olay, katlinden sonra, eserleri yok ediliyordu, bu da yetmezmis gibi, halkin dilinden diline dusmuz kaplere kazinmis dizelerini yok edemeyeceklerini bildikleri icin de, o zaadlarin isimlerini kullanarak, onlar in dilinden virusler eklediler, yetmedi, Pir Sultan mis gibi kisiler yetistirip onun kiligina kiyafetine girmis kisiler piyasalara surduler, ve onun halkin bellegine kazinmis dizelerini tahrip etmeye calistilar.
Bu gun birileri bunlarin analizini yapiyor acaba bu katkintilar hangileri diye,
Olumlu ve guzel bir calisma.
Ama bu calismayi yaparlarken kendilerin de yapacaklari yanlislik, bizi daha buyuk bir asimilasyona goturur.
Bu beyanda cok dikkatli olunmasi ve bu isi EHli Pirlerin rehperliginde yapmalari elzemdir.
Sonuc olarak bu deyis ornegine donersek, bu Pir Sultan a ait olamaz, cunku bir insan burda soyledigiyle diger eyde celsemez. Ama arastirmak ve 5 vakitle neyi kastettigine bakmak diger dizeleir de okumak gerekir. bazan mezazi anlamlarla pirler bir guruhu kastediyor olabilirler. O zaman da pirlere haksizlik yapmis olmayalaim diye diyorum.
Saygilairmla
Sevgili AV.A.Güvercin
Yanlış anlama, ama yazdıklarından bir şeyler anlamaya çalışsam da çoğundan bir şeyler anlaşılmıyor. Çok aşırı derecede imla hatası vardır yazdıklarında. İlk başlarda senin yurt dışında oluşundan dolayi türkçeyi bilmediğini düşünmüştüm, fakat seninle telefon da görüştük türkçen gayet güzel. Bu sorunu gidermelisin kaynağı ne ise senden iyi bilen yoktur.
Sevgiler
Zezeron
25-05-2009, 04:32 AM
Degerli can,
Kardeş besmele çekilerek yenilen helal yemek elbette ibadettir ama bu ibadet hiç bir zaman namazın yerine geçemez, kişinin eşi ile münasebeti bile ibadettir bir güler yüz bir tatlı söz ibadettir ama bu ibadetler ile namazı orucu haccı bir tutmamak lazım.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.