Fukara-i Abdal
25-10-2008, 12:43 AM
Muharrem Ayı'na yaklaştıkça
O Mazlumların Çilesine yavaş yavaş giriyoruz.
Fuzuli'nin Saadete Ermişlerin Bahçesi Adlı KERBELA Ve İMAM HÜSEYN'i anlatan ve Anadolu Aleviliğinin Temel Yapıtlarından biridir.Diğeri ise Kumru'nun yazmış olduğu Kenz'ül Musahib 'dir.
Anadolu Aleviler Muharrem Ayı geldinde Bu iki Kitaptan birini Muharrem Ayı bitine kadar her akşam okurlardı ve okumaya devam ediliyor.
Bizde hem sizler sıkmadan hemde kısa kısa alıntılar yaparak Kerbela ile ilgili yerleri alıntı yaparak
Kerbela Olay'ını birde FUZULİ'den dinleyelim ...
Hak Muhammed Ali yardımcımız olsun....
Fukara-i Abdal
25-10-2008, 12:44 AM
Yusuf Faslı
Yakub Peygamberin oğlu Yusuf Peygamber , Kardeşlerinin kıskançlığı yüzünden kardeşleri Tarafından bir kuyuya atılmış,Ardından bir Kervan onu alarak Mısıra götürmüş ,köle olduğu evinhanımı tarafından Zina'ya zorlanmış ve bunu kabul etmeyen Yusuf Peygamber Zindan'a düşmüş idi,.
Beste-i Dâm-ı gam-ı Hicran-ı yârım neyleyim,
âyb Kılman giryemi ,bi ihtiyarım neyleyim...
Yakub'un Gözünden çeşme gibi akan göz yaşı suyu o dereceyi bulduki,Gözünün karası görünmez oldu.Nitekim SAHİH-İ TENZİL (bir kitap) ondan haber verir ve şöyle anlatır:
Hazret-i İmam-ı Zeynel Abidin,Kerbelâ vakıasından sonra devamlı surette ağlardı.İltimas Ettilerki ;
- Ya İmam ! Bu Kadar fazla ağlama ! SAbret !
Hazret buyurdu ki :
-Ey Azizler Beni Mahzur görün!....
Bir Oğlundan Cüda Düşmüştü Yakûb,
Hücum-u girye çeşmin kıldı bir nûr,
Aceb mi girye Kılsam ben ki düştüm,
Nice Yûsuf gibi ma'sumdan dûr,
Hazret-i Yakub ,Tanrı Tarafından gönderilmiş olan peygamberdir.On İki Oğlundan biri kayboldu.Ve kaybolana kavuşmak ricasında bulunarak o kadar ağladıki.Yaş Selinin hançeri gözünün siyah noktasını(gözbebeği) kazıdı.Babam ,Amcalarım ve kardeşlerim Huzurumda Şehit oldular ve ümitsiz olarak Bekaa âlemine göçtüler.Ağlasam Çokmudur ?
... Derdi..
Derda ki ehl-i daniş ü idrak gittiler,
Mecruh,Dil şikeste vü gamnak gittiler,
Alayiş-i zuharife alude olmayıp,
Dünyaya Pak geldiler ve pak gittiler.
Rivayet ederlerki ,Mazlum HÜSEYN ,kardeşleri ve yakınları şehit düştükten sonra tek başına kaldıkta ;
Zarü Tenha kalmışım yar ü diyarımdan cüda.
Diyerek Münacatta bulundu.
Peygamberin Ehlibeyti,şehzadenin bikesliğini görünce feryada başladılar.O temiz neslin kızları taraf taraf yakalarını yırtıyor ve diğer tarafta iyi huylu hatunlar,çiğer kanı ile gözlerini nemlendiriyor,beri yanda ise Hazret-i İmam-ı Zeynel Abidin,sesini göklere ulaştırıyordu.Musibetin gulgulesi bir dereceye ermiştiki, merhametsiz felek bu hal karşısında merhamete geldi.Ve o mazlumların haline acıdı.
Benzemez Yusuf'ün ahvaline ahval-i Hüseyn,
Netekim Yusuf olup beste-i zincir-i mihen,
Düştü zincire veli kılmadı zincir sıfat ,
Tir-i Biydad-ı adüv,cismini revzen revzen
astokomlu
29-12-2008, 05:49 AM
Garki huni kerbelayım Ya Hüseyin senden medet.
Mateminle gam fezayım Ya Hüseyin senden medet
astokomlu
03-01-2009, 11:24 AM
Kerbelada Al-Ü Evladına Kurban Olmuşun
Bende Rahında Fedayım Ya Hüseyin Senden Medet
Kesseler Ger Başımı Döne Cenabından Şaha
Aşkı Ali Abayım Ya Hüseyin Senden Medet
Fukara-i Abdal
14-12-2009, 01:10 AM
Muhabbet deminde Kırklar ceminde,
Kerbela Çölünde Hüseyn'i Gördüm,
Ali'nin Donunda ,Dertli Gamında,
FUKARA Gölünde Hüseyn'i Gördüm
AyDıN07
14-12-2009, 03:42 AM
FuzuLi'nin bu değerLi eserini elimde buLundurduğum ve bu değerli eseri birkaç kez okuma fırsatı bulabildiğim için kendimi oLdukça şansLı addediyorum.....
Orijinal ismi : HaDiKaTü-S SuaDa olan bu değerli yapıta herkesin (özellikle de ALevi olduğunu söyleyenlerin) sahip oLmasını diLerim......
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.