:
Yedi Ululari kim secti
Ednakul
10-10-2008, 04:31 AM
Degerli canlar,
gecen Kafama bir kopnu takildi ve paylasmak istedim. Simdi Yediler denilen Ulular aslinda yedi ulu Peygamberler. Yani ulu Ozanlar aslind Degislerde gecn yediler degiler. Bunu anlayinca dedimki kendikendime yaw bu yedi ulu ozanlari kim secti ve nasil oldu??:confused:
Cevaplarinizi Bekliyorum.
polata
10-10-2008, 04:55 AM
Degerli canlar,
gecen Kafama bir kopnu takildi ve paylasmak istedim. Simdi Yediler denilen Ulular aslinda yedi ulu Peygamberler. Yani ulu Ozanlar aslind Degislerde gecn yediler degiler. Bunu anlayinca dedimki kendikendime yaw bu yedi ulu ozanlari kim secti ve nasil oldu??:confused:
Güzel bir soru.
Yedi ulu ozan ne zaman, kimin veya kimler tarafından, nasıl, neye dayanarak seçilmiştir.
Ednakul
16-10-2008, 05:25 AM
Demeki baya zor soru sormusum kimse cevaplayamadi.
By@scrable
16-10-2008, 05:42 AM
Şimdi Sevgili arkadaşım elimden geldiğince bilgi vereyim sana tabii kendi bilgilerim doğrultusunda...
Sorunuz şuydu sanırım bu yedi ulu ozan peygamber değiller ise o zaman bu yedi ulu ozanı kim seçmiştir. Yada siz sorunuzu açık bir şekilde yazı ona göre cevaplayayım...
Fukara-i Abdal
16-10-2008, 06:26 AM
Sevgil Canlar YEDİ ULU OZAN
denilen Zatlar Aleviliğin Erkanı içinde yer sahip alanlardır.Bir Çok Ozanımız var ama bu kült oluşunca YEDİ ULU OZAN Erkan bıraktı,Dört Kapı Kırk Makamda yer edindi.
İnsan Düşünüyor.
Neden Pir Sultan Abdal,Kul Himmet,
Yemini,Virani,Fuzuli,Şah Hatayi,Seyyid Nesimi
Bunlar var iken Başka Ozan yokmu idi
Bakınız yaşadığı Zamanda Anadolu Aleviliği inancında DERİN ETKİLER bırakarak o bulunduğu Topluma zamanın YOL ERKANını bırakan zatlardır.
Bu Zatlar en sonuncusu KUL HİMMET ile son buluyor Tarihsel olarak.Ardından
Anadoluda Alevi-Bektaşi nefeslerinin Önderleri kabul ediliyor ve BİNLERCE ALEVİ OZANINA önderlik yapıyorlar.
Düşündürülen bir nokta var ALLAH MUHAMMED ALİ aşkını en güzel şekilde bırakmışlar.
Şah Hatayi,....İRAN'dan Başlamış
SEYYİD NESİMİ,BAĞDAT
Fuzuli ,Bağdat
Yemini,Balkanlar
Pir Sultan ,Sİvas
Kul Hİmmet,Sİvas Tokat
gibi değişik yörelerde Seslerini yaygınlaştırmışlaro zaman YEDİ ULU OZAN kültü oluşmuş
Tabik Ardından ve ÖNCESİNDE olanlar yokmuydu :
Kaygusuz Abdal,Yunus Emre, vardı ardından Teslim Abdal,Derviş Muhammed gibi
Aslında YEDİ ULU OZAN artık BİNLERCE OZANI tasvir ediyor.
aslında tam detaylı acıklamasını elimdeki kaynakları bir araştırayım en yakın zamanda ekleyeceğim ..
Mustafa Kemal
19-10-2008, 10:19 AM
7 ulu ozan
Fuzuli,Nesimi,Virani,Pir Sultan ABdal,Şah Hatayi,Kul Himmet,Yemini
15-16 yy lar arasında yamamış olan bu yedi ozan kendinden sonra gelen Alevi ozanları etkilemiştir.Nefesler Antolojisini açıp incelediğinizde bu 7 ozanın nefesleri birer ilk olduğunu görebilirsiniz.
Fuzuli'nin "Saadetlere ermişlerin Bahçesi"
Virani'nin Hz.Ali hakkında yazdığı kitabı
ve diğer 5 ozanın nefesleri tekke ve dergahlarda başucu kitap olarak saklanmıştır.
7 büyük ozan denmesinin sebebide budur.
Alevilikteki 40'lar 7'ler gibi makamlar vardır.Bununla karıştırılmamalıdır.
Ednakul
17-12-2008, 04:16 AM
Ama örngin öyleyse Kaygusuz Abdalinda eserleri var divandan haric ondedn Yedlerden sayilmamis?. Bildigim kadariyla onada üc kurandan diyorlar yani sah Hatayi Pir sultan ve kaygusuz Abdal.
Mustafa Kemal
20-12-2008, 04:34 AM
Ama örngin öyleyse Kaygusuz Abdalinda eserleri var divandan haric ondedn Yedlerden sayilmamis?. Bildigim kadariyla onada üc kurandan diyorlar yani sah Hatayi Pir sultan ve kaygusuz Abdal.
Kaygusuz Abdal,Mısırda'ki Bektaşi Dergahı'nın postnişidir.
Kaygusuz Abdal ve Yunus Emre daha çok tasavvufi konuları işlemişlerdir.tekke edebiyatının şekillenmesinde önemli kişiliklerdir.Vahdet-i vucut üzerine yazdıkları nefeslerin bir çok örneğini 7 ulu ozanda aynısını yazmıştır.Birbirlerinden ayırt etmek biraz zordur.Çünkü tekke içinde yetişen dervişler kesinlikle kendisinden önce gelen ozanların nefeslerini okur ve ezbere bilirler.
Anadolu Aleviliği'nde daha çok 1450-1700 yılları arasında yaşamış ozanlar daha etkili olmuştur. 7 ulu ozanların yaşadığı tarihler birbirlerine çok yakındır.Cönk defterlerinde en çok bilinen isimler bunlar olduğu için böyle bir ayrıma gidilmiş olabilir. Esin kaynağı olarak bu 7 ozanın eserleri daha çok örnek alınmıştır.
Barakbaba
06-08-2009, 05:36 PM
Aslinda alevi edebiyatinin bas mimari yunus emrenin neden yedi ulu ozan a girmedigi arastirilmali...
Yani sahsi fikrim bence fuzuliden daha cok hakkediyor : )
zazakizi
08-08-2009, 11:59 AM
aslinda, isin bir ilginc yönüde, bunlarin sayisinin 8, 9, yada 6 olmamasi. ozan dedigimiz zaman iki konu dogrudan görülüyor: SAZ ve SÖZ. Özellikle
SAZ konusuna gelincede, baglama aklima geliyor. bakiyorum YEDI TEL. Biraz daha dikkat edersek, YEDI ANA NOTA (do, re. mi, fa, sol, la, si) var.
anka renef
08-08-2009, 01:01 PM
Degerli canlar,
7 ulu ozan
Burda dikkat edilmesi gereken bişey var oda .
Nesimi : Hurufi
Pir Sultan hatayi Fuzuli : Kızılbaş
Virani: Nusayri
Kul Himmet ve yeminide : Bektaşi
Hepsi alevi ama aleviliğin farklı kollarındandır.Bu yüzden tahminimce Bu insanlar hayattayken böyle bir kavram yoktu.Daha sonra ortaya atılmış.Neden bu yedi kişi tam bilemiyorum heralde ortaya atıldığı dönemde en çok alevi ozanlarından onlar önplandaydı.Ama buda pek mantıklı değil :) çünkü viraninin çok fazla şiiri yok ayrıca şiirlerinde büyük edebi bir özellikte yok.
Bu yedi ulu ozan olayı bence uydurmadır.
Aslı yedi uludur ki bunlar
Ehl-i beyt selman ve cebraildir.Bunun açıklamasını şimdi hatırlayamadım ama.
hurufican
09-08-2009, 12:10 PM
anka...
Anadolu Aleviliğinde Virani, Kuran'ın temel ayetlerini şiirleştirmede önemli adımlar atmıştır.
Şiirler kuranın kerimin açılımıdır sade öz anlamda âdemler anlasın diye en ince ayrıntı ile yazmışlardır.
Yok, edilen yakılan Alevilik eserlerini bir, bir çıkarıyor.
Sünni Osmanlıya ehlibeytti yiğitçe dörtlüklerinde anlatmıştır ki diğer pirlerde öğle canından çok sevdikleri ehlibeytti en baskıcı zamanda bile derilerini yüzdürerek asılarak yakılarak yâd etmişler ve resule Onun Allahın a ve resul torunlarına vefasını göstermişlerdir.
Bu edebiyatta Ehl-i Beyt sevgisi aşırı derecede Ali’ye bağlanış, Oniki İmam’ı takdis eden, Oniki İmam
Sözünden bozma “düvazman”, ya da sadece “düvazde” denilen şiirler, İmam Hüseyin’e mersiyeler, Hacı Bektaş-ı Veli ve Alevi-Bektaşi velilerini öven, onların menkabelerini yansıtan, giyim kuşam özelliklerini, törenlerini belirten, 14.-17. yüzyılda İran’a ve Erdebil Ocağı’na bağlılığı anlatan, Osmanlıya sitem içeren nefesler vardır.
Alevi-Bektaşi âşıkları mahlas alırlarken, kendilerini divan şairlerinden ve âşık edebiyatı âşıklarından ayırmak için “Hatai”, “Kamberi”, “Misali”, “Virani” vb. gibi farklı âşıklık adı alırlar. Bazı âşıklar bununla da yetinmeyip mahlaslarının başına “kul”, ”abdal”, “pir”, ”sultan” gibi belirleyici adlar almışlardır. Bazı âşıklar da mahlaslarının sonuna “sultan”, “baba”, ”dede” vb. adlar eklemişlerdir
Bunu görmeyen zır bir “bön” olması gerekir.…
Yedi ulu kişi…
Muhammed+Hatice+Fatma+Ali+hasan+Hüseyin+Salman+Ceb rail=7 şahsiyet.
Tabi bu yediye kim ne der bunu 9 yap imamlardan ekle artı imamların çocuk yaşta hakka yürüyen evlatların ada 14 masum pak denilmiş, bir başka toplum veya erk liderleri çıkardığı bin bir emirle ala bildiğinde ululaştırmak mümkündür.
Eksiltip çoğalmakta kategorilere ayırmak inançlara sahip çıkan halk ve halk önderleridir.
Anadolu’da olay ise bu ozanların sayesinde hem Allah kelamıni hem de resul evlatlarını halk anlamıştır. Yani bir yerde Velilik yapmışlardır. Zorlaştırmadan halkın anlaya bileceği en kolay yoldan canlara anlatmışlardır.
7 ulu ozan özellikle Osmanlının baskılarının arttırdığı bir dönemde baş kaldırmıştır. İslamın Sünni anlayışlı değil Anadolu’da Ehlibeyti-i yakın Asya anlayışlı ile kuran anlayışını aktarma adına canlarını en acı şekilde davaları uğruna harcayan çoğu ozanlardır. Bu yedi olmasının 17 yüzyıl ortalarında kabul gören bir fikirdir. Denilmekte ise de kesin bilinmemektedir. Akademik okulların olmaması Aleviliğin hep baskı altında kalması eserlerinin yok edilmesi bazı yerlere nokta noktaları dolduramamaktadır. Lakin yeni, yeni bu yönde akademik çalışmalar yapılıyor ki çoğu sorulara yavaşta olsa cevap bulacağız.
Alevilikte can anlayışını anlatan ozanların pirlerin yad etmekle bitmez en altından en üstüne aynı konuları insan i kamil olmayı işlemişlerdir o yüzden bin bir birlemede teklik yapıldığıdır.
Yatta yedi ulu ozanların şiirleri şimdi Caferilerin dergilerinde internet sitelerinde başköşeye konulmaya başlamış…
Yedi ulu ozan da yok diyorsunuz bu ne tutarsızlık bu ne bilim dışılık tarih olgusu olmayan bir anlayışa sahip olduğunuzu anladık…
Ayrıca alevi inancına inceden bir dokunduruyorsunuz ki siz bana göre aklıselimlikten aykırı kendi İnancınıza sahip çıkın ve Caferi iseniz gidin o sitelere mutlu olun. Bizim aklından zorlarla biat kültürü kul kültürü olanlarla yan yana olmamız olanaksızdır.
H a illa burada mutlu oluyorsan ona da amenna deriz. Ama kendinde artık bir iki değişiklik yap biat itaatte düşünerek yap.
Günün birinde gerçekten elle akılla tutulan bir şeyler yazarsın dileklerimle…
anka renef
10-08-2009, 08:19 AM
Hurufican öncelikle sözlerine dikkat et.Forumda bunu daha öncede söyledim.Alevi bu yolu tarikat ehl-i şii şeriat ehlidir.Ha illahi sen nesin dersen aleviyim.Alevi olmam yolda bazı şeylerin tahrif edilmediği anlamına gelmez.
Virani erdebil ocağına bağlı değildir.
7 ulu diye yazdıklarının toplamı 8 ediyor :D :D :D
Bu 7 kişi alanlarında tek değildir mesele bu.Aleviler caferidir bunuda unutma
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 08:58 AM
:) Hiç Güleceğim YOKTU
Kul Himmet ise Pir Sultan Abdal'ın Dervişidir :)
Tarihi ve gerçek bilgine HAYRANIM
anka renef
10-08-2009, 09:25 AM
:) Hiç Güleceğim YOKTU
Kul Himmet ise Pir Sultan Abdal'ın Dervişidir :)
Tarihi ve gerçek bilgine HAYRANIM
Gel istersen saadet sonu hayrı,
Nazar kıl can gözüyle gör bu sırrı.
Gözün aç bak ne var âlemde ayrı,
Hemen-dem şahı gör hiç görme gayrı.
Nusayriyem Nusayriyem Nusayri,
Ne ölmüşüm ve ne sağım ne sayrı.
Virani'yem, bu yolda can nisarem
Ali'ye aşk ile akl ile yarem
Nusayri'yim ki bu kula uyarem
Gerek zerre vü zerre olsa parem
Nusayri'yem, Nusayri'yem Nusayri
Ne ölmüşem ve ne sağım ne sayrı
(Virani Divanı-Can Yayınları)
Benimde :D :D :D :D
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 12:26 PM
Hatta
Seyyid Nesimi Kacın yy yasadı
Hurufilik 14 yy Fazlullah Hurufi tarafında ilk Defa Cıktı :)
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 12:31 PM
Gel istersen saadet sonu hayrı,
Nazar kıl can gözüyle gör bu sırrı.
Gözün aç bak ne var âlemde ayrı,
Hemen-dem şahı gör hiç görme gayrı.
Nusayriyem Nusayriyem Nusayri,
Ne ölmüşüm ve ne sağım ne sayrı.
Virani'yem, bu yolda can nisarem
Ali'ye aşk ile akl ile yarem
Nusayri'yim ki bu kula uyarem
Gerek zerre vü zerre olsa parem
Nusayri'yem, Nusayri'yem Nusayri
Ne ölmüşem ve ne sağım ne sayrı
(Virani Divanı-Can Yayınları)
Benimde :D :D :D :D
Virani Abdal
Bektaşiliğin ikinci piri Balım Sultan'dan el almıştır. Bir süre Necef-i Eşref de Hz. Ali Türbesi'nde türbedarlık, babalık yapmıştır, (1587-1618) yıllarında İran'da saltanat süren Şah Abbas'la görüş*müştür. Anadolu'nun bir çok yerlerini ve daha sonra da, Bulgaris*tan'da Deliorman ve Debruca'yı dolaşmıştır. Neceften dönüşünde, Deliorman yöresinde bulunan Demir Baba tekkesini ziyaret etmiş ve ondan bilgilenmiştir.
Seyyid Nesimi ise iki tanedir biri BEKTAŞİ diğeri ise 14. dan once yaşamıştır yani Fazlullah Hurufi CAğdaşı değildir yani Hurufilik 14.yy Baslar :)
anka renef
10-08-2009, 12:40 PM
Balım sultandan el alsa nusayriyim diye şiir yazarmı ?? bu uydurma balım sultandan el almadı.Yukarda şiirini yazdık nusayriyim diye bağırıyor adam.Yada virani abdal başka bir kimsedir.
Seyid nesimi ve kul nesimi.7 ulu ozandan sayılan seyid nesimidir.Ve kendisi fazlullah hurufinin damadıdır.
Fukara boşuna uğraşma :)
Yedi ulu ozan uydurmadır.aslı yedi ululardırki onlarda :
Ehl-i beyt selman ve cebraildir.
Ayrıca 7 ulu ozan olduğunun kaynağı nedir ??
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 01:17 PM
Balım sultandan el alsa nusayriyim diye şiir yazarmı ?? bu uydurma balım sultandan el almadı.Yukarda şiirini yazdık nusayriyim diye bağırıyor adam.Yada virani abdal başka bir kimsedir.
Seyid nesimi ve kul nesimi.7 ulu ozandan sayılan seyid nesimidir.Ve kendisi fazlullah hurufinin damadıdır.
Fukara boşuna uğraşma :)
Yedi ulu ozan uydurmadır.aslı yedi ululardırki onlarda :
Ehl-i beyt selman ve cebraildir.
Ayrıca 7 ulu ozan olduğunun kaynağı nedir ??
Anka anadolu Kızılbaşlığında
Gülbanglerde Anılan YEDİ ulu Ozan Değildir ,Bunda Tamamız
Yedi Ulu O zaman SEYYİD NESİMİ yerine genelde KUL NESİMİ geçer bu iki :)
Virani'nin binlerce Bektaşilikle ilgili Nefesi var
Demir VBaba Vilayetnamesi var :)
hizmet Ettiği Posnişinlik yaptığı Bektaşi tekkesi var
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 01:23 PM
hatta Nusayrilerde Virani'yi Bektaşi sayıyorlar :)
Barakbaba
10-08-2009, 02:03 PM
anka renef kardes virani bektasidir...
zaten yasadigi cografya geregi ve yetistigi dergah göz önüne alinirsa an akla uygun olani budur...
kul himmete gelice pir sultan neyse oda odur cünkü ikiside ayni zamanin dava arkadaslaridir...
anka renef
10-08-2009, 02:22 PM
Anka anadolu Kızılbaşlığında
Gülbanglerde Anılan YEDİ ulu Ozan Değildir ,Bunda Tamamız
Yedi Ulu O zaman SEYYİD NESİMİ yerine genelde KUL NESİMİ geçer bu iki :)
Virani'nin binlerce Bektaşilikle ilgili Nefesi var
Demir VBaba Vilayetnamesi var :)
hizmet Ettiği Posnişinlik yaptığı Bektaşi tekkesi var
Bi yanlışın var bahsedilen nesimi kul nesimi değil seyid nesimidir.Ki kul nesimi diye 2. bir nesimimnin olduğu ortaya çıkalıda fazla olmadı yani kul nesimi bırak yedi ulu ozandan biri olsun tanınmış bir şair de değildi.Tanınmasına yol açan şiirlerinin seyid nesiminin sanılmasıdır.
Viraniye gelince bektaşilikle ilgili demeyelimde Hacı Bektaşla ilgili şiirlerini gördüm.Ama bu onun bektaşi olduğunu göstermez.Şimdi senin kaynak olarak verdiğin demir baba velayetnamesi.Öncelikle velayetnameler bu kadar güvenilir değildir.Hacı bektaş velayetnamesine görede Hacı bektaş hoca ahmed yeseviyi görmüş onla bulunmuş.Ama birbirlerini görmediler biri yanlış hatırlamıyorsam hoca ahmed yesevinin ölümünden 60 yıl sonra doğar hacı bektaş.Bunu niye anlattım velayetnamelerin güvenilir olmadığını göstermek için.
Ayrıca demir baba velayetnamesinde viraninin arapça bildiği yazılıdır.Bence bu onun arap alevisi olma ihtimalini dahada güçlendiriyor.Tahminimce bu velayetnamenin yazıldığı dönemdeki çekişmeden doğan bir sorun.Viraniyi kendilerinden göstermek için bektaşiler bunu eklemiş olabilirler.Hem mantıken virani hep alevi olan biriydi bu durumda dervişleride olduğuna göre dedelik makamında olması gerekir.Demir baba nasıl onun gaflet içinde olduğunu düşünebilir.Böyle düşündüğü vb. konular velayetnamesinde yazıyor.Demir baba viraniden daha üstün olsa bile bu şekilde davranması yanlış olur ki gerçek değil bence.Bu demir babayı daha büyük göstermek için uydurulmuş şeyler.
Yukarda şiirini yazdım bektaşi olsa nusayriyim diye şiir yazmaz.Bektaşilik ve Hacı bektaşla ilgili şiirlerini ne kadar güvenilir sayabiliriz oda ayrı konu.Çünkü kızılbaş ve diğer bektaşi olmayan alevilerin bazı kitapları bektaşiler tarafından tahrif edildi.Buda onlardansa.
Ayrıca viraninin Hz.Ali için yazdığı şiirleri diğer bektaşiler yazamadı.Sende alevi-bektaşi şiirleri antolojisi vardı galiba ordaki şiirine bak bide diğer bektaşilerin yazdıklarına.Aradaki farkı görürsün.Böyle bir şiiri nusayri bir kimsenin yazmış olma ihtimali daha yüksek.
Sonuç olarak eğer ikinci bir virani yoksa 7 ulu ozanın içinde sayılan virani nusayridir.En büyük delilide kendi yazdığı şiiri.Varsa bektaşiyim dediği şiiri paylaşın.Yada demir babanın adını söylediği bir şiiri varsa gerçi bişeyi değiştirmez ama kendim merak ettim onuda paylaşırsanız sevinirim.
Ayrıca şu soruyu cevaplamadın 7 ulu ozanın kaynağı nedir.Sonuçta buyrukta böyle bişey görmedik yada diğer önemli kitaplarda.
Fukara-i Abdal
10-08-2009, 02:26 PM
ANADOLU ALEVİLERİNDEN daha büyük kaynak mı ? var ....
Velayetnameler ÖVME olduğu için MANA saklar olduğu gibi alırsan çok büyük sonuçlar elde edemezsin...
Nusayri de olsa OTURDUĞU POSTNİŞİNLİK yaptığı yer BEKTAŞİ TEKKESİ yani kendisi bulunmuş olabilir..
Nusayri şiirine gelince
Nusayri2Yi sevmesi doğal olabilir bende Seviyorum ve bende yazabilirim o tip bir şiir
Alevi bir kite çüğnki o zamanda NECEF'te Türbadarlık yaparken yazılmış oalbilir..
Çünki Virani BABA'nın diğer Nusayri Pirlerini öven yada İMdat istediği bir ŞİİRİ yok !
çoğaltılabiliriz....
anka renef
10-08-2009, 02:32 PM
ANADOLU ALEVİLERİNDEN daha büyük kaynak mı ? var ....
Velayetnameler ÖVME olduğu için MANA saklar olduğu gibi alırsan çok büyük sonuçlar elde edemezsin...
Nusayri de olsa OTURDUĞU POSTNİŞİNLİK yaptığı yer BEKTAŞİ TEKKESİ yani kendisi bulunmuş olabilir..
Nusayri şiirine gelince
Nusayri2Yi sevmesi doğal olabilir bende Seviyorum ve bende yazabilirim o tip bir şiir
Alevi bir kite çüğnki o zamanda NECEF'te Türbadarlık yaparken yazılmış oalbilir..
Çünki Virani BABA'nın diğer Nusayri Pirlerini öven yada İMdat istediği bir ŞİİRİ yok !
çoğaltılabiliriz....
Büyülttüğüm cümlenin farkındamısın ?? Nusayri biri bektaşi postnişinliği nasıl yapar.Bunu geçtim çoğu bektaşi tekkesine kızılbaşlar bile alınmaz ikrar vermeden.Şiirde muhammed nusayriden bahsetmiyor açıkça nusayriyim diyor.Velayetnameler hakkındaki görüşün böyle bir konuda geçersizdir.
Bide sende varsa viraninin demir babadan aldığı icazetnamenin görüntüsünü ver yada bu icazetname nerde ?? virani hangi bektaşi tekkesinde postnişinlik yapmış ve bu tekkede bunun kaydı varmı ?? ki doğruysa muhakkak vardır
hurufican
11-08-2009, 06:04 AM
Anka renef NEDEMİŞ….
7 ulu ozan
Burda dikkat edilmesi gereken bişey var oda .
Nesimi : Hurufi
Pir Sultan hatayi Fuzuli : Kızılbaş
Kul Himmet ve yeminide : Bektaşi
Hepsi alevi ama aleviliğin farklı kollarındandır.Bu yüzden tahminimce Bu insanlar hayattayken böyle bir kavram yoktu.Daha sonra ortaya atılmış.Neden bu yedi kişi tam bilemiyorum heralde ortaya atıldığı dönemde en çok alevi ozanlarından onlar önplandaydı.Ama buda pek mantıklı değil çünkü viraninin çok fazla şiiri yok ayrıca şiirlerinde büyük edebi bir özellikte yok.
Bu yedi ulu ozan olayı bence uydurmadır.
Aslı yedi uludur ki bunlar
Ehl-i beyt selman ve cebraildir.Bunun açıklamasını şimdi hatırlayamadım ama.
HURUFİCAN olarak ne demişim…
anka...
Anadolu Aleviliğinde Virani, Kuran'ın temel ayetlerini şiirleştirmede önemli adımlar atmıştır.
Şiirler kuranın kerimin açılımıdır sade öz anlamda âdemler anlasın diye en ince ayrıntı ile yazmışlardır.
Yok, edilen yakılan Alevilik eserlerini bir, bir çıkarıyor.
Devam ediyor….HURUFİCAN olarak dedim…
Sonra anka renef yazdıklarına bakınız…
Hurufican öncelikle sözlerine dikkat et.Forumda bunu daha öncede söyledim.Alevi bu yolu tarikat ehl-i şii şeriat ehlidir.Ha illahi sen nesin dersen aleviyim.Alevi olmam yolda bazı şeylerin tahrif edilmediği anlamına gelmez.
Virani erdebil ocağına bağlı değildir.
7 ulu diye yazdıklarının toplamı 8 ediyor
Bu 7 kişi alanlarında tek değildir mesele bu.Aleviler caferidir bunuda unutma
Gelelim konuya…
Anka renef e .. Hurufi’nin cevabı Renef in kendi ayarında olması adına 3 sınıf olarak yazıyorum ki belki anlar….
Bune cahillik sen okuduğunu da anlamıyorsun..
Akıl veya görüşte bir kusurun mu var acaba anlayamadım..
Kim viraniye yedi ozan içinde olduğunu söyleyerek bu 8 ozan olur diye mutlu olmuşsun..
Önce okuduğunu anla..
Sana kimse virani yedi ulular içinde demiyor..
Senin sacma sapan ifadelerine karşılık” viraninin” divanı ile kuranı en iyi mazlum şekilde açıklayan önder olduğunu söylüyoruz ..
Sen hiçbir konuya hâkim değilsin.
O kadar cevaplar veriliyor yine bildiğim bildik çaldığım düdük diyorsun..
Kusura bakma
Bu olayı da anlamadığın için bunu gözünün önüne koyalım dedim Herkes gözü ile okuyor aklı ile idrak eder. Farkındasın değimli…
Sana daha önceleri de söylüyorum ağlanacak haline gülüyoruz…
Bir müddet dinleneceğim…
İnşallah aklıselim okuduğunu anlayan idrak eden foruma yeni katılımcılar bu geçen zamanda gelir.
anka renef
11-08-2009, 06:50 AM
Yedi ulu kişi…
Muhammed+Hatice+Fatma+Ali+hasan+Hüseyin+Salman+Ceb rail=7 şahsiyet.
Ben okuduğumu anlamışım ama sen yazdığını anlamamışsın.
Yazılar zaten duruyor kesip kesip ben şöyle dedim o böyle dedi gibi ucuz işler peşinde olma !!! Yaptığın ayıptır cahilliğini her mesajda gösterme bi kere amenna dedim zaten ;)
Ayıptır yukarda viraninin nusayriyim diye yazdığı şiiri yazdık.Daha bundan ötesi viraniyi dirilt o söylesin demek gibi bişey.Derseniz al bu viraninin icazetnamesi buda babalık yaptığı dergahtaki kayıdı tamam oda yok ama.Deliller kaşında bile hakkı kabul etmek neden ağırına gidiyor !!! kendi ağlanacak haline bak.Benim durumum gayet iyi biraz aklı yerinde olanda şu yazdıklarımızdan anlar.;)
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 07:05 AM
Ben okuduğumu anlamışım ama sen yazdığını anlamamışsın.
Yazılar zaten duruyor kesip kesip ben şöyle dedim o böyle dedi gibi ucuz işler peşinde olma !!! Yaptığın ayıptır cahilliğini her mesajda gösterme bi kere amenna dedim zaten ;)
Aleviyim deyip,karşındakine CAHİL demek sana yakışmıyor ,
Ayıptır yukarda viraninin nusayriyim diye yazdığı şiiri yazdık.Daha bundan ötesi viraniyi dirilt o söylesin demek gibi bişey.Derseniz al bu viraninin icazetnamesi buda babalık yaptığı dergahtaki kayıdı tamam oda yok ama.Deliller kaşında bile hakkı kabul etmek neden ağırına gidiyor !!! kendi ağlanacak haline bak.Benim durumum gayet iyi biraz aklı yerinde olanda şu yazdıklarımızdan anlar.;)
Virani'nin Bu şiir'i Dışında NUSAYR Pirlerinden birini andığını yazdığı bir RİSALE veya baska bir şey varmı YOk !
Davut Sular'i Abdül Kadir Geylan'iyi Över Bir Şiirinde ,Davut sulari KADİRİMİ ?
Nusayri hz'lerin büyük bir sevgi göstermesi nedeni ile bunu yazmış olabilir... Daha öncede söyledim !
VİRANİ hakkındaki şiirleride yakın zamanda senin ile paylaşım ama ,çalıştığım için bakamıyorum
Bektaşi Dergah'ın Postnişinlik yaptığ ve BALKANLARDA yaşadığını sende iyi biliyorsun !
Rica Etsen BALKANLAR'dan Bektaşi Tarikatı dılında bir NUSAYRİ PİRİ söylesene ?
Nusayriler VİRANİ'yi Bektaşi Kabul eder,Sitelerinde araştırabilirsin ..
Aleviliğin kollarından biridir ki MUHAMMED BİN NUSAYRİ'Yi bende cok severim ve NUSAYRİYİM diye soyluyorum bunda ne var bu benim KIZILBAŞ ALEVİ yolunun talibi olmamı engelliyormu ?
Gah Giderim Medreseye Ders Okurum Hak için,
Gah Giderim MEyhaneye Dem cekerim kimene ,
Gah giderim Nusayri'ye Nusayri olurum,
Gah Giderim Bektaşi'ye Bektaşi Olurum KİME NE !
gibi düşünebilirsin ..
O yüzden ,elinde bu şiir dışında bir delilin YOK ,bunun üzerinede İSPAT diyemezsin ..
Aşk ile
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 07:11 AM
Hacı Bektaşi Veli Dergah'ında El yazma Eserlerinin birinde BAK bu yazar , "El risaleyü'l mergube Virani Baba Bende-i Al-i Âbâ-yı Selatin Hive Naciye-i Tarih-i Bektaşîye kaydı
Bunun dışında İspatları yapıcam
sana
Kimlere nasip verdiğini ,dervişlerini AMA ATIP TUTMAYALIM !
Eserin Adı
RİSÂLE-İ VİRANÎ BABA, İsmail Hakkı, H. 1290 (1873), Hacıbektaş Kütüphanesi, no: 53.
anka renef
11-08-2009, 07:16 AM
Aleviyim deyip,karşındakine CAHİL demek sana yakışmıyor ,
İnan bu benide rahatsız ediyor ama sözde hurufi söylemem için elinden geleni yapıyor.
Virani'nin Bu şiir'i Dışında NUSAYR Pirlerinden birini andığını yazdığı bir RİSALE veya baska bir şey varmı YOk !
Davut Sular'i Abdül Kadir Geylan'iyi Över Bir Şiirinde ,Davut sulari KADİRİMİ ?
Nusayri hz'lerin büyük bir sevgi göstermesi nedeni ile bunu yazmış olabilir... Daha öncede söyledim !
VİRANİ hakkındaki şiirleride yakın zamanda senin ile paylaşım ama ,çalıştığım için bakamıyorum
Bektaşi Dergah'ın Postnişinlik yaptığ ve BALKANLARDA yaşadığını sende iyi biliyorsun !
Rica Etsen BALKANLAR'dan Bektaşi Tarikatı dılında bir NUSAYRİ PİRİ söylesene ?
Nusayriler VİRANİ'yi Bektaşi Kabul eder,Sitelerinde araştırabilirsin ..
Aleviliğin kollarından biridir ki MUHAMMED BİN NUSAYRİ'Yi bende cok severim ve NUSAYRİYİM diye soyluyorum bunda ne var bu benim KIZILBAŞ ALEVİ yolunun talibi olmamı engelliyormu ?
Gah Giderim Medreseye Ders Okurum Hak için,
Gah Giderim MEyhaneye Dem cekerim kimene ,
Gah giderim Nusayri'ye Nusayri olurum,
Gah Giderim Bektaşi'ye Bektaşi Olurum KİME NE !
gibi düşünebilirsin ..
O yüzden ,elinde bu şiir dışında bir delilin YOK ,bunun üzerinede İSPAT diyemezsin ..
Aşk ile
Davud sulari için bak kendin diyorsun kadiriliği övmüyor geylaniyi övüyor aynı şekilde virani muhammed bin nusayri övse tamam ama nusayriyim diyor.İkisi farklı şey.
Durduk yere yalanmı söylüyorum.Bu hangi dergah ?? balkanlarda yaşadığınıda sanmıyorum.Bu adam arapça biliyor necefte bulunmuş.Bunlar nusayri olma ihtimalini dahada güçlendirir.
Tarafsız olarak bakalım benim elimde bu şiir var.Arapça bilmesi yazdığı şiirin diğer bektaşi şairlerinden farklı olması vb kanıtlar var.
Sizde babalık yaptığı tekkede ( ki hangi tekke oda belli değil ) kayıt olması lazım ama yok.icazetnamesi ortada yok.Bektaşi olduğuna aslında çelişkili bir velayetname dışında hiçbirşey yok.
Açıkça ortada virani kendisininde belirttiği gibi nusayridir.Diğer nesimi olayına gelince o kimsede seyyid nesimi o da bir hurufidir.Alevilik içinde farklı inançlardan gelmesi bu 7 kişinin 7 ulu ozan olayının geçersiz olduğunu gösterir.Ki elde bi kaynakta yok 7 ulu ozan var diye. dediğim gibi aslı 7 ululardır :
Muhammed Ali Fatıma Hasan Hüseyin Selman Cebrail.
Daha tartışmanın bi anlamıda yok.
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 07:24 AM
Şiirlerinde Virani ABDAL Mahlası Kullanır,Nusayrilerde ABDAL mahlası Yoktur.....
Viranî Abdal : DK cönk 1, 2, 4, 7, 10, 12, 13, 20, 22, 32 (14’ü mükerrer toplam 34 şiir) (araştırma :Doğan KAYA)
Aldığı hem sattığı dükkânına (5 beyit, 12/70-71)
Aldığı hem sattığı dükkânına (5 beyit, 20/148)
Yazılmış sadr Bismillaha cemalin Vedduhasına (3+2’lik 5 bent, 20/26-28)
Gider küfrü deli bul Nuh-u necatı (5 beyit, 20/142-143)
Gider küfrü deli bul Nuh-u necatı (5 beyit, 12/66-67)
Fenâdan maksut uş bulmak bekâyı (5 beyit, 12/63-64)
Fenadan maksud uş bulmak bekâyı (4 beyit, 20/141-142)
Sinesinde eğlenir gönlüm, sayesi sevda gibi (5 beyit, 1/63-65)
Saklarım aşkın gönülde genc-i pinhanım gibi (5 beyit, 1/63)
Hem dahi Şah-ı evliyasın Ya Muhammed Ya Ali (7 beyit, 13/14)
Şehîdim Şâh evliyâsın Yâ Muhammed Yâ Ali (7 beyit, 12/75-76)
......................... kem görmez inan yoktur kemâli (5 beyit, 20/148-149)
“Velegat Kerremna” âdem değil mi (10 beyit, 20/135-136)
Malım mülküm bu arada Ali’den gayrı kimsem yok (11 beyit, 2/108-109)
Malım mülküm bu arada Ali’den gayrı kimsem yok (11 beyit, 1/65-67)
Çün şehadet eylemişem Mustafa’dan dönmenem (9 beyit, 20/38-40)
Çün şehadet eylemişem Mustafa'dan dönmezem (5 beyit, 7/226-227)
Çün şehadet eylemişem Mustafa’dan dönmezem (8 beyit, 32/38)
Hakk’ı buldum cismi can eyledim (5 beyit, 20/150)
Hakk’ı bildim cismi can eyledim (5 beyit, 12/72)
Hakk'ı bildim cismimi can eyledim(6 beyit, Zile/147)
Aliyyü’l-Murtaza ol Şah-ı merdan (5 dörtlük, 7/11-12)
Hakikat cismime bil can-ı canan (Sicilleme 20 mısra, 20/5)
Hasan'dır ki Şah Hasan'dır Şah Hasan (5 dörtlük, Zile/126-127)
Şah Hasan’dır Şah Hasan’dır Şah Hasan (5 dörtlük, 4/48)
Şah Hasan’dır Şah Hasan’dır Şah Hasan (5 dörtlük, 13/14-15)
Şah Hasan’dır Şah Hasan’dır Şah Hasan (5 dörtlük, 20/2-3)
Şah Hasan’dır Şah Hasan’dır Şah Hasan (22/11-12)
Dilersen göresin ayn-ı zatın (9 beyit, 2/105)
Şâh Muhammed Takî’dür tâc-ı serimde Şâh var (5 dörtlük, 10/10-11)
Dinle imdi Mustafa’dan arifler ey şehriyar (Sicilleme 20 mısra, 7/16-17)
Dinle imdi Mustafa’dan arifler ey şehriyar (Sicilleme 20 mısra, 20/10-11)
Cevabımdır cevap Hak mukarrer (5 beyit, 12/2-3)
“Muhitün külli şey’in” deryaya düşdü (17 beyit, 2/ 110-112)
"Lâ fetâ illâ Ali"dir şahımız merdânımız (9 beyit Zile/147-148)
Fatiha bunlardır bilmeyen nadan
Gayri’l-mağdûbi’ye secdeyi kılan
Hünkârın yolundan gayrıya varan
Arayıp derdine derman bulamaz
Aleyhim vela’d-dâllîn eyledi dur
Medet mürvet yetiş Yâ Hazret-i Pir
Dü cihanda Ali birdir Ali bir
Viranî gayriden imdat olamaz
anka renef
11-08-2009, 07:30 AM
Bide VİRANİ ABDALIM diye bir şiirini paylaşsaydın keşke.
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 07:39 AM
[8] Sadeddin Nüzhet Ergun: Bektaşi Şairleri ve Nefesleri. İstanbul 1955: 225-226; M.Halid Bayrı: Âşık Viranî Divanı. İstanbul 1959: 80-81
Kızıl Deli Seyyit Sultan'ı Methiye yazmış , Demekki Balkanlara gitmiş .....
anka renef
11-08-2009, 07:50 AM
[8] Sadeddin Nüzhet Ergun: Bektaşi Şairleri ve Nefesleri. İstanbul 1955: 225-226; M.Halid Bayrı: Âşık Viranî Divanı. İstanbul 1959: 80-81
Kızıl Deli Seyyit Sultan'ı Methiye yazmış , Demekki Balkanlara gitmiş .....
Yani virani abdalım yazan bi şiiri yok .
Balkanlara gitmesi sorun değilki ama oraya doğudan gitmiş.
hurufican
11-08-2009, 07:59 AM
anka gerçekten zırvalamışsın pey bu kadarda olmaz diyorum..
Ben senin şii inancında yedi ulu ismi verdim bunu 14 masum yap, yap ne kadar yaparsan kat bütün şii dediklerini bu tarihi bir süreç gelişiminde olan tüm isimler 7.17,18.28 isimler kadar ululaştır bu felsefeyide anlamamışsın okuduğunu anlayamayacak kadar aklından ve anlayışından zorun var.
Anadolu Aleviliğinde biz 7 ulu ozan diyoruz ben sana 7 ulu kişi dedim göremiyormusun. Söylediğimi anlayamıyormusun…
okuduğunu gerçekten nerenden okuyorsun..
virai nusari olup olmaması şiirler manasını sordum sana. BAK FUKARA SANA ADAM GİBİ CEVAP VERMİŞ ANLAMA ÖZÜRLÜMÜSÜN.
Öncelikle viraninin kuran mazlummane yorumunu oku senin şii inancınla ne kadar alakasız olduğunu gör….
Edebi şiirlerimizde Yahudi den tüm insanlığa şiirler yazılır hatta batın-i manada muaviye olmasaydı Ali mahlası anlaşılmazdı derken şimdi Alevi pirler(iç sel manada felsefik olarak anlatımlarda) Muaviye yanlısımı olacak bu ne saçmalık…
Bize dinlemek yok galiba….
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 08:24 AM
Yani virani abdalım yazan bi şiiri yok .
Balkanlara gitmesi sorun değilki ama oraya doğudan gitmiş.
Yav :) Anka Hele Sabır et ekleyeceğim dedim İşteyim anlamıyorsun sanırım :) ekleyeceğimide soyledim 34 CÖnk ve şiirlerin ismini verdim ,HAcı BEktaş Kütüphanesi yazma Eserlerindeki YAZIYI Verdim..
Sen sadece BİR TANE NEFES ile geliyorsun !
Nerede Başka Şiirleri ? Nusayrilik ile ilgili ? Hani Muhammed bin Nusayri ?
Nusayrilik Erkanı nerede
Ama Dur Sen BEN BEKTAŞİLİK ile alakalı bir sürü şiirini de koyucam ama
GÖNLÜM DİYORKİ ,Keçi İnadın vazgeçmez sende bundan vazgeçmezsin
SALT BİLGİ YOK ! KAYNAK YOK, TARTIŞMA yok !
Bir Nefes ,şiir ile O Kişiyi nasıl çözdün ?
İkinci bir Nusayriliği Anlatan Şiirini KOY O zaman diyeceğim
DERVİŞ ,BABA, ABDAL gibi Tapşırmasına eklemiş BUNLAR HANGİ TARİK TE VAR ANKA ! SAKIN nusayrilik Deme Gülerim :) bak Güldüm
Lâ ilah illâ Ali’dir bu virani dervişin
Gözü nûru başta tacı ol Ali Celle Celal
Virani dervişe lütfetti Haydar
Erişti üçlere Selman olubdur
Bak Bakalım Dervişliğe
Senin Sanırım Tek amacın KIZILBAŞLIĞI ,BEKTAŞİLİĞİ yere vyurmaya çalışmak ,Onları çökertmeye çalışıyorsun gibime geliyor ama hadi hayırlısı !...
Daha yaşın Genç benim gibi ,ama biraz daha olgunlaşman gerekiyor inş Oda oLUR,BURADA KİMse yararsız değil ama
verilen delilleri yoktan sayma ,diğerlerini de yazacam..
Biz Oturmuyoruz ,İŞİMİZ var gücümüz var onlarla uğraşıyoruz....
al sana bir tane de Şiir
Gel Dilber Ağlatma Beni Şah-I Merdan Aşkına
Dü Cihanın Ranimasi Şii Yezdan Aşkına
Şahım Hasan Pir Hüseyin Kerbela Meydan İçin
Lütfedip Bağışla Cürmüm Ali Süphan Aşkına
İmam Zeynel Abidin'in Abina Umdumusa
Arayıp Özünde Bakiri Buldunusa
Ceddin Evlad-I Muhammet Cafer'i Bildin İse
Rahme Gel Ol Şah-I Merdan Ali Ümran Aşkına
Seyit Musa'yı Kazım'dır Ehl-İ Beytin Serveri
Cani Aşkı Nuş Edenler Müpteladır Ekseri
Sahi Şehidi Horasan İmam Rıza'dan Beri
Müptelayı Merhamet Kıl Kalb-İ Viran Aşkına
Ey Virani Çıkma Yoldan Doğru Raha Gel Beri
Muhabbet Şevkat Senindir Ey Hasan-Ül Askeri
Evliyalar Serfirazi Haci Bektaş-ı Veli
Sen Ganisin Ver Muradı Devri Mihtan Aşkına
Bak Demiyorki Evliyalar serviraz Muhammed Bin Nusayri ,Hacı BEktaş-i Veli diyor :),
anka renef
11-08-2009, 09:23 AM
Hurufican terbiyesizlik yapma !
Fukara işte olduğun aklımdan çıkmış :)
Virani abdalım dediği şiir yazıcaksın :D ayrıca hacı bektaştan bahsetmesi bektaşiliğine kanıt olmaz delili sen getirdim sularinin geylani hakkında yazdığı şiir var :) bektaşiyim diyen dolaylıda olur tabiki şiir gerek.
bak ilk şiiri okursan yazanın bektaşi olmadığını anlarsın.2 beyitte daha açık Ali muhammed selman üçlemesini hatırla .
Ayrıca ayıp ettin ben kızılbaşım .
Fukara-i Abdal
11-08-2009, 09:32 AM
Hurufican terbiyesizlik yapma !
Fukara işte olduğun aklımdan çıkmış :)
Virani abdalım dediği şiir yazıcaksın :D ayrıca hacı bektaştan bahsetmesi bektaşiliğine kanıt olmaz delili sen getirdim sularinin geylani hakkında yazdığı şiir var :) bektaşiyim diyen dolaylıda olur tabiki şiir gerek.
bak ilk şiiri okursan yazanın bektaşi olmadığını anlarsın.2 beyitte daha açık Ali muhammed selman üçlemesini hatırla .
Ayrıca ayıp ettin ben kızılbaşım .
Talib,Mürşidinden Murad ister....
Virani ,Hacı Bektaş'tan Murad istiyor....
Selman İnancı BEKTAŞİLİKTE yokmu :) ,
neyse daha detayını su işimden eğer zamanım olursa çözeriz :)
anka renef
11-08-2009, 09:48 AM
Talib,Mürşidinden Murad ister....
Virani ,Hacı Bektaş'tan Murad istiyor....
Selman İnancı BEKTAŞİLİKTE yokmu :) ,
neyse daha detayını su işimden eğer zamanım olursa çözeriz :)
nusayri diye Hacı Bektaşa böyle şiir yazamaz diye bişey yok.Sonuçta oda alevi.
Ali muhammed selman üçlemesi bektaşilikte yok tabi .
Detayınıda işinden zaman olursa yazarsın :)
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.