:
12 İmamlar orucu
beyazpetek
20-09-2008, 03:20 AM
oruclar nezaman baslıyor:confused:
Fukara-i Abdal
20-09-2008, 04:22 AM
Bu Sene 26,27,28 Aralık'ta 3 Gün Mahsumu Pak Orucu
29.Aralık.08 -9 Ocak 2009 Arasında 12 İmam Orucu
Sevgili Can
ferhat_gs
21-09-2008, 10:55 PM
12 imamlar orucu değil..
Muharrem orucudur.12 gün olması bir tesadüf...
Fukara-i Abdal
22-09-2008, 01:11 AM
12 imamlar orucu değil..
Muharrem orucudur.12 gün olması bir tesadüf...
Muharrem Orucu'dur Doğru Tabiki ON İKİ İMAM'lar oruc denmesindeki Konu On İki İmam'ın da bu orucu tuttuğu için bu adı aldığındandır.
ayrıca Ferhat'ım TESADÜF diye bir sey yoktur.Her sey yerine göre devam ediyor.
Aşk ile
yoldas06
22-09-2008, 09:15 AM
hocam muharrem orucunu tam manası ile tutabilmek için yani aynaya bakmamak bir matem tutma havasında olmak gibi şeylerin dışında neler yapmalıyız sitede araştırdım ama pek toplu birşey bulamadım
Saygılar
blue_dream
17-10-2008, 11:19 PM
hocam muharrem orucunu tam manası ile tutabilmek için yani aynaya bakmamak bir matem tutma havasında olmak gibi şeylerin dışında neler yapmalıyız sitede araştırdım ama pek toplu birşey bulamadım
Saygılar
ya aslında evet bende merak ediyorum ama bu zamanda bu koşullarda böle inançları gerçkleştirmek zor .. neden zor olduğunu açıklayım .. örn; ben erkeklerin sakal traşı olmadığını duymuştum 12 gün boyunca .. ama sen bu zamanda dışarı o sakallarla çıktığında insanlar sana başka gözlerle bakıyorlar .. yani bu zamanda bu koşullarda gerçekleştirmek zor derken bunun gibi şeyleri kasdetmiştim .. (:
Fukara-i Abdal
18-10-2008, 05:28 AM
Saygılar
http://www.alevileriz.biz/forumdisplay.php?f=216
buradan takip edebilirsiniz.Muharrem Ayı ve Orucu Hakkında Bilgilere ulaşabileceiğin link yukarıdadır.
serkan3462
16-12-2008, 04:12 AM
muharrem ayında tutulan matemin amacı ve önemi şahı-şehidan.hz.imam.hüseyininve72 yarenine vefa borcumuzdur biz ehlibeyt sevenleri ve takipcileri olarak ama burda bir kavram kargaşaşı var muharrem ayına genellikle 12imam orucu deniliyor bu bana göre yanlış tanımlama
serkan3462
16-12-2008, 04:16 AM
Mahi-Muharremdir Zemünül Asuman Aglar Bugün Vakti Matemdir Mutübü Hanedan AGLAR bugün
Canyar_Helin
18-12-2008, 11:41 AM
Oruç tutacak canlara hatırlatma.
Dede-baba
18-12-2008, 11:51 AM
Muharrem Orucu: Hz. Hüseyin'in Kerbela da mel'un yezit ordusunca acımasızca şehid edilmesinin anısına, Oniki İmamlar'ın anısı ve sembolizminin de eklenmesiyle yüzyıllardır Muharrem orucu tutulmaktadır. Ayrıca Muharrem'de oruç tutmanın gerekliliği Kur'an-ı Kerim'deki Araf Suresinin 142. ve Fecr Sûresinin ikinci ayet-i kerimesi dayanır.
"...Musa ile otuz gece için vaadleştik. ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. Musa, kardeşi Harun'a dedi ki: Toplulum içinde benim yerime sen geç,barışcı ol, bozguncuların yolunu izleme!" Araf Suresi 142.
""On geceye yemin olsun" Fecr Suresi 2.
Hicri takvimin birinci ayı olan Muharremin birinci günü başlayan oruç, hz. Hüseyin ve On İki İmamlar'ın aşkına 12 gün tutulmaktadır.
Muharrem oruç'unda, Hz. Hüseyin'in susuz şehid olması anısına su içilmez, kurban kesilmez,tıraş olunmaz,eğlence düğünlere ara verilir. Akşamları kerbela olayını anlatan kitapler okunur,mersiyeler söylenir. oruç sonunda kurban kesilir ve Aşure çorbası yapılıp dağıtılır. Bu kurban ve Aşure ise Kerbela'da İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ehl-i Beyt soyunun devam etmesinden dolayıdır.
Muharrem ayı peygamberimiz tarafından da tutulmuştur. Peygamberimiz bu ay için;
""Şehrullahi'l-Muharrem- Allahın ayı" yani İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır demiştir.
Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
Muharrem ayının onuncu günü, Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan'da bulunmuştur;
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Muharrem ayı ve Âşura Günü, Ehl-i Kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi.
"Bu ne orucudur?" diye sordu. Yahudiler, "Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.
Bunun üzerine Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam da, "Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz" buyurdu ve o gün oruç tuttu, tutulmasını da emretti.
Aşûra günü yalnız ehl-i kitap arasında değil, Nuh Aleyhisselâmdan itibaren mukaddes olarak biliniyor, İslam öncesi Cahiliye dönemi Arapları arasında İbrahim Aleyhisselâmdan beri mukaddes bir gün olarak biliniyor ve oruç tutuluyordu.
Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,
"Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu.
Yine başka bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
"Âşura Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."
Diğer bir hadiste Peygamber şöyle buyurular:
"Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder. Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir. Fakat, bunun İçin fazla külfete girmeye, aile bütçesini zorlamaya lüzum yoktur. Herkes imkânı ölçüsünde ikram eder."
Allah Eyvallah Şeyhen İlallah
Saygı ve Sevgilerimle
Muharrem orucu Bu sene Yılbasını da içine almaktadır...
Degerli canlar... Muharrem orucumuzda eğlence ve zevk verici şeyler kesinlikle olmaz.. 12 gün boyunca İmam Hüseyini sevenler... O'nun aşkına yananlar bu yılbasında dikkatli olmalı... İçkili eğlenceli yerlerden uzak durmalıdır...
Fuzuli saadete ermişlerin bahçesi adlı eserinde şöyle der.
" Mah-ı muharrem oldı meserret haramdur
Matem bugün şeriata bir ihtiramdur
Şad olmasun bu vakıada şad olan gönül
Bir dem bela vü gussadan azad olan gönül. "
Ekinbaşak
18-12-2008, 01:52 PM
Muharrem orucu Bu sene Yılbasını da içine almaktadır...
Degerli canlar... Muharrem orucumuzda eğlence ve zevk verici şeyler kesinlikle olmaz.. 12 gün boyunca İmam Hüseyini sevenler... O'nun aşkına yananlar bu yılbasında dikkatli olmalı... İçkili eğlenceli yerlerden uzak durmalıdır...
Fuzuli saadete ermişlerin bahçesi adlı eserinde şöyle der.
" Mah-ı muharrem oldı meserret haramdur
Matem bugün şeriata bir ihtiramdur
Şad olmasun bu vakıada şad olan gönül
Bir dem bela vü gussadan azad olan gönül. "
Sağolun Sayın Dede-Baba.Emeğiniz zay olmasın hak divanına yazılsın.Gerçeğin demine hü.
Bana gülmezseniz, bir konu soracağım gerçekten dede veya baba mısınız? (bektaşi babası) bilmediğim için soruyorum kusura bakmayın.
Ekinbaşak
25-12-2008, 03:44 PM
Hak tutanların orucunu kabul eylesin.
türkügözlüm58
26-12-2008, 01:14 AM
Allah Allah Ablam..
Hak tuttuğumuz oruçları kabul eylesin..
cena_munzure
26-12-2008, 04:58 AM
Hak orucumuzu kabul eyleye canlar....
Ekinbaşak
26-12-2008, 06:14 AM
Aşr'i Muharrem
Bu gece Şah'ı Peygamber ağlar
Bu gece fatıma haydar ağlar
Bu gece aliyyi ekber ağlar
Bu gece huri melekler ağlar
Ki sabah kerbü bela kan oluyor
Bu gece zeynep eder ah ü figan
Bu gece çünki olur sinesi kan
Bu gece zeynel aba oldu hazan
Bu gece ali resule düşman
Ki sabah bağrına oklar atıyor
Bu gece soldu baharı cennet
Bu gece giydi libası zulmet
Bu gece indi semadan mihnet
Bu gece yandı nihali hasret
Ki sabah kavmi yezit şad oluyor
Bu gece mihveri dünya yıkılır
Bu gece ziynet'i zehra dökülür
Bu gece aleme zulmet çekilir
Bu gece kanlı kefenler biçilir
Ki sabah ali resule sarılır
Bu gece zulm ü sitem neyzeleri
Bu gece kopmadadır meyveleri
Bu gece yaktı bütün dertlileri
Bu gece ali resul haymeleri
Ki sabah zulmile viran oluyor
Bu gece kıldı veda sıpti nebi
Bu gece ağladılar al-i ali
Bu gece söndü çerağı ezeli
Bu gece fatımanın nazlı gülü
Ki sabah goncası biser kalıyor
Bu gece ali resul ağladılar
Bu gece sinelerin dağladılar
Bu gece cümlesini tığladılar
Bu gece haymelerin avladılar
Ki sabah mihr-i felek kan oluyor
Bu gece ibni ali sıbtı resul
Bu gece şah-ı şehit necli betul
Bu gece validine kıldı vüsul
Bu gece al-i hüseyin oldu melul
Ki sabah cümlesi bikes kalıyor
Bu gece arşı hüda giydi siyah
Bu gece şevkini mahveyledi mah
Bu gece n'oldu hüseyine eyvah
Bu gece ruhu ali eyledi ah
Ki sabah oğlu perişian oluyor
Bu gece nale vü efgan demidir
Bu gece aşkiya iman demidir
Bu gece ah-ı yetiman demidir
Ki sabah ekber-i tufan oluyor
@DerSim62@
17-11-2009, 04:17 AM
bu senenin muharrem orucu ne zman başlıyor bilgilendirirseniz sevinirim ....!!!
Damlaesra
17-11-2009, 04:38 AM
17 aralık diye biliyorum ama emin değilim
kalie
08-12-2009, 03:34 AM
bende bilmiyorum öğrenebilmek için araştırdım sitede ama kimse yazmamış bu seneki oruç ne zaman başlıyor diye.büyüklerimiz sizlere sesleniyoruz bir yardımcı olun:) :)
celal abbas
08-12-2009, 03:39 AM
muharremin ilk günü 17 aralık...üç gün masumu pak orucu tutacaklar içinse üç gün öncesi..14 aralıkta başlıyor matem orucu....
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.