PDA

: Hünkar Hacý Bektaþ Veli'nin Yapmýþ olduðu Fatiha Tefsiri Bulundu

*ebru*
17-08-2008, 09:57 PM
Kayýp Fatiha tefsiri bulundu

18 Aðustos 2008 Pazartesi 09:28
Ýnternethaber.com

Araþtýrmacý ve edebiyat tarihçilerinin varlýðýndan bahsettiði Hacý Bektaþ-ý Veli'nin iki kayýp eseri bulundu.
Bugüne kadar nerede olduðu bilinmeyen 'Fatiha Tefsiri' ve 'Kýrk Hadis'in orijinal metinleri Londra'daki British Museum Library'de bulundu.

Alevilik ve Bektâþilik konusundaki çalýþmalarýyla tanýnan Fatih Üniversitesi Öðretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Özcan, Ýngiltere'de kayýp eserlerin izine rastladý.

"Bugüne kadar eser hakkýnda fazla bilgi yoktu. Varlýðý biliniyordu ama metnine ulaþýlamýyordu." diyen Özcan, Zaman gazetesine kayýp eserleri bulma düþüncesinin nasýl ortaya çýktýðýný þöyle anlattý:

"Yüksek lisans tez konusunu görüþmeye gittiðimde Abdurrahman Güzel hocam, Hacý Bektaþ-ý Veli'nin Fatiha Tefsiri adlý eserinin Tire'de bulunduðuna yönelik bir rivayet olduðunu söyledi. Bana 'Bu eseri bir araþtýr, bulabilirsen eser üzerinde yüksek lisans tezi yapabilirsin' demiþti. Ben de, benden önceki araþtýrmacýlar gibi Fatiha Tefsiri'ni Tire'de bulamadým. Sonraki dönemlerde de gittiðim kütüphanelerde eseri aradým. 2007'de gittiðim Ýngiltere'de Oxford, Cambridge, Manchester gibi þehirlerin kütüphanelerini bu niyetle araþtýrdým. Ancak Londra'da British Museum Library'de eseri bulabildim."

KAYNAKLARI KUR'AN VE HADÝSLERDÝ

Söz konusu eserlerin tasavvuf dünyasýna önemli katkýlar saðlayacaðýna iþaret eden Özcan, Hacý Bektaþ-ý Veli'nin Müslüman kimliðinin gözden kaçýrýlmamasý gerektiðinin altýný çiziyor: "Her mutasavvýf gibi onun da referans kaynaklarý Kur'an ve hadislerdi. Bunu, bütün eserlerinde açýkça görüyoruz."

@erdal@
17-08-2008, 10:34 PM
http://www.psakd.org/resim/haci_bektas_veli_big.jpghttp://www.timeturk.com/images/news/17970.jpg

Hacý Bektaþ-ý Veli'nin eserleri bulundu
Hacý Bektaþ-ý Veli'ye ait olan ama bugüne kadar ulaþýlamayan iki eser, gün yüzüne çýkarýldý.

Fatih Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özcan, eserlerin izine Ýngiltere'de ulaþtý. "Fatiha Tefsiri" adlý eser kitaplaþtýrýlarak daðýtýma hazýr hale getirildi, "Kýrk Hadis" isimli eser için de çalýþmalar sürüyor.

Anadolu'nun Türkleþmesinde ve Ýslamlaþmasýnda önemli görev üstlenen Hacý Bektaþ-ý Veli'nin bulunamayan iki eserine ulaþýldý. Bektaþilik üzerine araþtýrmalarýyla tanýnan Fatih Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özcan, uzun süren çalýþmalarý sonucu Hacý Bektaþ-ý Veli'ye ait iki önemli eserin nüshalarýný gün yüzüne çýkardý. Özcan, Türkiye'de ve Ýngiltere'de sürdürdüðü çalýþmalarla Fatiha Tefsiri ve Kýrk Hadis adlý eserlerin orijinal metinlerini buldu. Fatiha Tefsiri, Horasan yayýnlarý tarafýndan kitaplaþtýrýlarak daðýtýma hazýr hale getirildi, Kýrk Hadis adlý eserin çalýþmalarý ise sürüyor.

Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin hayatýyla ilgili çalýþmalarda Fatiha Tefsiri adlý eserinin bulunduðunun anlatýldýðýný belirten Özcan, sözlü gelenekte de bu bilginin var olduðunu kaydetti. Daha önce Baha Said, Fuat Köprülü gibi araþtýrmacýlarýn da bu eserin varlýðýndan bahsettiklerini aktaran Özcan, "Esad Coþan ve son dönem Bektaþi dedelerinden Bedir Noyan da bu eserin Tire Kütüphanesi'nde bulunduðunu söylüyorlardý. Orada yapýlan araþtýrmada esere ulaþýlamadý. Bugüne kadar da bu kaynaklarýn dýþýnda Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin bu eseri hakkýnda fazla bilgi yoktu. Varlýðý biliniyordu ama metnine ulaþýlamýyordu." diye konuþtu.

Ýngiltere'de bulunduðu sýrada Hacý Beþtaþ-ý Veli ile ilgili kaynaklarý araþtýrdýðýný anlatan Özcan, "Ýngiltere'de kütüphaneleri araþtýrdým. British Museum Library adlý kütüphanede Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin eserlerini inceledim. Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin 'Makalat' adlý eserini incelerken son tarafýnda Fatiha Tefsiri'nin ek olarak konduðunu fark ettim. Yani ayrý bir kitap olarak bulunmuyordu. Bizim Süleymaniye Kütüphanesi'nde de ayný eserin ikinci nüshasýna ulaþtým. Bu nüshalarý karþýlaþtýrdýðýmda ayný olduðunu gördüm. Ancak Ýngiltere'dekinde son sayfasýnýn bulunmadýðýný ve Türkiye'deki nüshanýn farklý bir hatla yazýlmýþ olduðunu gördüm. Fatiha Tefsiri, Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin Besmele Tefsiri ile de üslup olarak benzeþiyor." dedi.

Ayný þekilde Kýrk Hadis eserini de Ýngiltere'deki kütüphanede bulduðunu aktaran Özcan, "Bu eserin de Hacý Beþtaþ-ý Veli'ye ait olduðunu ilk olarak Abdulbaki Gölpýnarlý ifade etmiþti. Bu eser de ortada yoktu. Ýngiltere'deki kütüphanede bulduk." þeklinde konuþtu. Özcan bu çalýþmalar ile Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin tüm eserlerinin günyüzüne çýkarýlmýþ olduðunu ifade etti.

ANADOLU'DA BÝRLÝÐÝ TESÝS ETTÝ

Hacý Beþtaþ-ý Veli'nin karýþýklýklarýn yaþandýðý 13. yüzyýlda Anadolu'ya geldiðini hatýrlatan Fatih Üniversitesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özcan, onun, isyan hareketlerine karþý halký birliðe davet ettiðini söyledi. "Bir olalým, diri olalým" ve "Ýlimden gitmeyen yolun sonu karanlýktýr" diyerek cehaletle savaþtýðýný anlatan Özcan, "Yeni eserleriyle birlikte Hacý Beþtaþ Veli daha çok tanýnacaktýr. UNESCO tarafýndan 2009 yýlý Hacý Beþtaþ Veli yýlý olarak belirlendi. Bu sayede daha çok gündeme gelecektir. Bugün Anadolu ve Kafkaslar olmak üzere dünyanýn pek çok yerinde fikirleri yaþamaktadýr." dedi.

www.timeturk.com (http://www.timeturk.com) alýntýdýr

@erdal@
18-08-2008, 01:27 AM
bulunan sadece gün ýþýðýna çýkandýr daha bulunmadýk hunkarýn ne cevher mercanlarý var

tam hatýrlamýyorum ama özur dýlerým
hunkar fatiha nýn 7 tefsýrýný yapýyor sücceaddin veli ye okuyorlar 3 unden az býse anlýyorlar
hunkar soruyo anladýnýz mý sücceadin veli de diyo 3 unu anlar gýbý olduk anlayamadýk

canlar hunkar anadan batýn doðdu zahirde kalmadý gönül gözü hep açýkdý bu bulunan tefsir zahir olandýr batýn ilmini hak yolundan olan bilir

Dede-baba
18-08-2008, 08:30 AM
Degerli canlar...

Bugün baþta sünni itikatler arasýnda yer alan, nakþibendilerin ve nurcularýn o dahasý diyanetin, bastýrdýklarý ve Hacý Bektaþ-ý Veliye Atfettikleri MAKALAT'lardan bahsetmek istiyorum.. acaba Bu makalattar gerçektende Hünkar'a Ait mi?

Hünkar Hacý Bektaþ-ý Veli Hazretleri Anadolu Aleviliðinin en önemli önder kiþilerinden biridir. Hünkar'ýn adýnýn anýlmadýðý hiçbir Alevi ibadeti yoktur. O halkýmýzýn sönmeyen ýþýðýdýr. O'nu söndüremeyenler, Hünkar'ýn kimliðini ters yüz etme uðraþýna girmekteler...

Bu Tür çabalarýn en önelisi eski Sünni Nakþi cemati lideri olan ESAT COÞAN'NIN VE DÝYANET ÝÞLERÝ BAÞKANLIÐININ baþta olmak üzere Bastýrdýðý MAKALAT'lardýr...

öncelikle belirtmek gerekir ki, "MAKALAT" ýn Arapça orjinalinin saðlýklý ve tam bir nüshasýda mevcut olmayýp, bir birinden farklý "MAKALAT"larda vardýr.

Bu baðlamda, Gerek Diyanetin ve gerekse Sünni yobaz çevrelerin MAKALAT'I bastýrmalarýndaki temel amaç, "Dört kapý Kýrk makam" daki Þeriat kapýsýnda yer alan ve üçüncü makamda yazýlý olan þu ifadelerdir:

"Üçüncü makam: Zekatdur,oruçtur,gücü yetenin hacca varmasý ve hem gaza hem de cenabetten arýnmaktýr...

orjinali: "...ve akimu's-salate ve âtü'z-zekate.. ve savm-ý þehr-i ramazan...vehýccu'l-beyti meni'steâ'a ileyhi sebilen..."

Gerek Diyanetin ve gerekse diðer sünni/þii çevrelerin makalattaki bu ifadeleri görünce adeta gözlerinin içi parlamakta.. ve bu sözleri büyük bir gayretle öne çýkarmaktadýrlar... bunu yapmalarýnda ve öne çýkarmalarýndaki en büyük dertleri, 5 vakitli günlük namazý, 30 günlük Ramazan orucunu, kabe'ye, hacca gitmeyi Alevilere benimsetmektir.

Oysa Alevi-Bektaþilikte... sünnilerin zahiri anlamda yaptýklarý ve anladýklarý bu ibadetlerin hiçbirisi Fiilen bizde yoktur.. Bizler bu ibadetleri sünni/þiiler gibi yapmayýz....Alevi'nin namazý halka namazý .. kýblesi Dost cemali.. Kur'anýn indiði anýn tasviri olan ramazan anýnýn dolunay vakti 3-10 arasý oruç..ve yine Hýzýr ve Muharrem oruç ibadetir ...Hiçbir zaman Alevi-bektaþi sünni þeriat anlayýþýna göre ibadet yapmamýþ ve benimsememiþti...Alevi-bektaþi Ýbadetini perþemde akþamýný cumaya baðlayan Ayin-i cem yapandýr..

Unuttuklarý ve görmezden geldikleri en önemli ayrýntý, bizlerin namazý da orucuda haccýda ve diðer Kur'aný-ý emir ve yasaklarý inkar edenler deðil.. hem sünnilerden hemde þiilerden farklý anlamlandýrdýðýmýz ve yaþadýðýmýzdýr..

Kýlarýz namazý kýlmayýz deðil,
Biz Hakk'ýn emrini bilmeyiz deðil.

Kur'an kitabýmýz,islam dinimiz.
Hadisten,âyetten almayýz deðil.

Bildik rumuzunu savm-ü salatýn.
Ýsteyip ýssýný bulmayýz deðil...

Deðiþte. geçen "Bildik rumuzunu savm-ü salatýn" sözü gerçekten manidardýr. Savm-ü salat yani oruç ve namaz, burada bektaþi anlayýþýna uygun bir biçimde bir Rumuz/simge olduðu vurgulanmakta.. oruç ve namazýn batýn anlamýna iþaret edilmektedir...

Genellikle bu sünni/þii yobaz takýmý, makalattaki namaz, oruç, ramazan gibi ifadeleri, iþlerine geldiði gibi zahiri olarak yorumlayýp, MAKALAT'I bütünsel açýdan ele almadan, Hünkar'ý sünni ilan etme cüreti bile gösterilmektedir. Böylece Alevi-Bektaþilik Sünniliðin içinde yer alan bir tarikat olarak yeniden düzenlenmeye çalýþýlmaktadýr...

Yine gerek Sünni ve gerekse Diyanetin Makalat çevirileri incelendiðinde çeliþkiler ve uydurmalar açýkça göze çarpmaktadýr...

Bu çevreleri ellerinde yazdýklarý makalat'ýn Gerçek Hünkar'ýn makalatý olduðunu söylerler.. Oysa Bu makalatlarýn gerçek olmadýðýný þurdan anlayabilirsiniz..

"...Çün selam ve salat ol resulu'llah hazretine ve âline olduktan sonra OL ESRAR SÖZLÜ VE KELECÝ TUZLU VE LATÝF SÖZLÜ VE GÜLER YÜZLÜ MAKALATI..ýssý ve þer'at soyý ve tertib-i marifet ve gen-i hakikat ve makam ehli sevmedi CEHLÝ VE SAHÝB-Ý GENC-Ý ULÛM O KUTB-I MA'LÛM SULTAN HACI BEKTAÞIYYÜ'L HORASANÝ KADDESA'LLAHU SIRRAHU'L-AZÝZ OL DÃŽN ÇIRAÐI ÃŽMAN NURUNUN YAÐI VE ERENLERÝN TURAÐI BÖYLE BEYAN EDER..."

Diyanet tarafýndan ve sünniler tarafýndan tahrifata uðratýlarak yayýmlanan malakatlarýn ilk cümleleri yukarýda sözlerle baþlar...yani hacý Bektaþ kendi kendine bu övgüleri yaparak sözlerine baþlamýþ, Oysa bu ifadelerin bizatihi Hacý Bektaþýn kendisinin yazdýðýný söylemek Çuvalladýklarýnýn ve yalanlarýnýn açýða çýkmasýndan, dahasý uyduruk makalatlarýnýn ifadelerin hiç birinin Hacý Bektaþ tarafýndan yazýlmadýðýnýn adeta delilidir....

Kültürümüzde hiçbir ulumuz ve eser sahibi olan seyid nesli Evliya ve Pirlerimiz... Kendi yazdýðý eserin baþýna kendini göklere çýkaran, övücü ifadeler koymaz..Bu ifadeler esere yapýlan müdahalenin en büyük kanýtlarýndan biridir...Kendi kendini öven insan... Ýnsaný kamil olabilir mi?

Hünkar'ý Sünni ibadetleri yapan biri olarak gösteren anlatýlar, tümüyle uyduruktur. Hünkar'ý, 5 vakit günlük namaz kýldýran, Hacca götüren zihniyet, Alevi-Bektaþiliðin temeline dinamit koymaya çalýþan zihniyettir...

Bunu hem Diyenetin hemde Sünnilerin tahrip ederek yayýmladýðý makalatý eleþtirel bir gözle incelediðinizdede bulabilirsiniz.. Örneðin geçmiþ yaþantýsýnda sünni iken Hünkara Ýkrrar verip talip olan said Emre, 5 vakit sünni namazý, sünni anlamda kýble ve diðer Ýbadetler hakkýnda bektaþi oladuktan sonra þöyle diyor...

Unuttum namazýmý, dosta tutdum yüzümü,
Dost kendü mürvetinden bir iþaret eyledi.
Ne taat var ne salat, ne zikir var ne tesbih,
Bu beþ vakit namazýmý aþkla terk eyletdirdi.
.......

kanda baksam dopdolu Hacý bektaþ Veli,
Bu said kemter. onun kulý oldu,yola meyledi...

Saygý ve sevgilerimle

Naot Yazýn oluþturulurken... Mustafa cemil Kýlýç'ýn HANGÝ SÜNNÝLÝK" adlý eserinden faydanýlmýþtýr.

Doða benim
22-08-2008, 12:15 AM
Canlar öyle bir þey yok.
Bugüne kadar gelen efsanelere yenilerini ekliyorlar.

Öyle birþey bulunmuþ:D hem de bu haber zaman gazetesinde yayýnlanmýþ:D

Aleviler için ne yalanlar uydurulduðunu burdandan mý çýkarmadýnýz.

Alevi pirler ve hünkar islam deðillerdi. Hünkara mal edilen malakatýn velayetnamenin osmanlýnýn siyasi kurnazlýðý olduðu bugün biliniyor.

Yani hünkar ne malakatý yazmýþtýr, ne de velayetnameyi, bunlar Aleviliðin tamamen yok edilmesi için yapýlan siyasi kurnazlýklardýr.

Yalanlara kanmayalým. Hünkar tefsir yapsa yapsa batýni felsefesi tesfirini yapar.

biati
22-08-2008, 12:40 AM
Zaman Gazetesi'ni bu palavralarýyla Alevi toplumuna þekil verme çabasýndan dolayý alkýþlýyorum.

aydinkurt
23-08-2008, 02:44 AM
Canlar öyle bir þey yok.

Öyle birþey bulunum:D hem de bu haber zaman gazetesinde yayýnlanmýþ:D

Aleviler için ne yalanlar uydurulduðunu burdandan mý çýkarmadýðýnýz.

Alevi pirler ve hünkar islam deðillerdi. Hünkara mal edilen malakatýn velayetnamenin osmanlýnýn siyasi kurnazlý olduðu bugün biliniyor.

Yani hünkar ne malakatý yazmýþtýr, ne de velayetnameyi, bunlar Aleviliðin tamamen yok edilmesi için yapýlan siyasi kurnazlýklardýr.

Yalanlara kanmayalým. Hünkar tefsir yapsa yapsa batýni felsefesi tesfirini yapar.
sevgili kardeþim. böyle bir þeyin olup olmayacaðýný tam olarak bilmiyorum ama zaman gazetesinde yayýnlandýðý için kuþku duyulur gerçekliðinden haklýsýnýz. yalan olma ihtimali yüksek. ancak alevi pirleri islamdan ayrý düþünmek, daha doðrusu batýni felsefesini islamdan ayrý düþünmek yanlýþ olur kanaatindeyim ki, bu felsefe islamýn farklý bir yorumudur. adý üstünde batýn yani içsel yorumudur.

geçenlerde bir yazý okudum nerde okuduðumu hatýrlamýyorum ama içinde geçenleri özetlemem gerekirse Makalat'ýn hacý Bektaþ Veli tarafýndan deðil, daha sonralarý yazýldýðýný, velayetnamenin ise bizzat kendisi tarafýndan kaleme alýndýðý söyleniyordu. ne kada doðrudur bilmiyorum sadece paylaþmak istedim. kaynaðý bulduðumda belirtirim...

aleviHAK
26-08-2008, 02:32 PM
adamlar iyice sasýrdýlar ,napsak ne etsekte su alevileri sünnilestirsek diye ,yarýn birgünde falanca alevi dedesine ait namaz seccadesi bulduk diye "aha gördünüzmü asýl alevilik islamýn sartlarýný yerine getirenlerdir" diye sayýklýycaklar

Doða benim
28-08-2008, 12:05 AM
sevgili kardeþim. böyle bir þeyin olup olmayacaðýný tam olarak bilmiyorum ama zaman gazetesinde yayýnlandýðý için kuþku duyulur gerçekliðinden haklýsýnýz. yalan olma ihtimali yüksek. ancak alevi pirleri islamdan ayrý düþünmek, daha doðrusu batýni felsefesini islamdan ayrý düþünmek yanlýþ olur kanaatindeyim ki, bu felsefe islamýn farklý bir yorumudur. adý üstünde batýn yani içsel yorumudur.

geçenlerde bir yazý okudum nerde okuduðumu hatýrlamýyorum ama içinde geçenleri özetlemem gerekirse Makalat'ýn hacý Bektaþ Veli tarafýndan deðil, daha sonralarý yazýldýðýný, velayetnamenin ise bizzat kendisi tarafýndan kaleme alýndýðý söyleniyordu. ne kada doðrudur bilmiyorum sadece paylaþmak istedim. kaynaðý bulduðumda belirtirim...

Ýslamýn farklý yorumu diye bir þey yok can. Ýslamýn farklý yorumu ancak zorlama yalanlarla olur. Baþka semavi dinlerle islamýn farklý yorumu yapýlabilinir, lakin Alevilik islama en uzak felsefesiyle bunu tersler. Farklý yorummuþ:D ve sevgili can batýnilik islamda yok, kuranda da yok. Ýslamda olanlar sen bilirsin ama gene de hatýrlatayým...sonuna kadar kul köle itaat, þüphesizlik içinde devam ettirilip cennet ahiret, veya cehennem var....bu islamdýr bir þey demiyorum olabilir...Ama Alevilik bu gibi dogmalara her zaman karþý çýkmýþtýr, islamdan öncede karþý çýkmýþtýr.....

Batýni
28-08-2008, 12:17 AM
[/B]Ýslamýn farklý yorumu diye bir þey yok can. Ýslamýn farklý yorumu ancak zorlama yalanlarla olur. Baþka semavi dinlerle islamýn farklý yorumu yapýlabilinir, lakin Alevilik islama en uzak felsefesiyle bunu tersler. Farklý yorummuþ:D ve sevgili can batýnilik islamda yok, kuranda da yok. Ýslamda olanlar sen bilirsin ama gene de hatýrlatayým...sonuna kadar kul köle itaat, þüphesizlik içinde devam ettirilip cennet ahiret, veya cehennem var....bu islamdýr bir þey demiyorum olabilir...Ama Alevilik bu gibi dogmalara her zaman karþý çýkmýþtýr, islamdan öncede karþý çýkmýþtýr.....

Kuarn'da nasýl batini'lik yok? Batinilik, bildiðiniz gibi söylenenin söylemek deðildir, ayanýn arkasýný görmektir..Sýrdýr.

Fukara-i Abdal
28-08-2008, 01:17 AM
ofh ofh ..

Ýlk Önce O Tefsir bir Çýksýn bir okuyalým bakalým ne anlatýyor O zaman ancak Karar verebiliriz Hacý Bektaþ Veli'ye ait olup olmadýðý.

Mustafa Kemal
28-08-2008, 09:22 AM
Hünkar'ýn Fatiha tefsiri olduðu süre gelen bir inanýþtýr.Fakat 1826 yeniçeri Ocaðý'Nýn kapatýlmasý akabinde Bektaþi Tekkeleri ve dergahlarýnýnda kapatýlmasý sonucunda bir çok el yazmasý kaybolmuþtur.FAtiha tefsiri sözlü gelenekte anlatýlýr.Bektaþi tarikatýna mensup olanlar içeriðini biliyor olabilirler.Tefsir Londra'dan getirilip türkçeye çevrildiðinde bu konu hakkýnda yorumlarýmýzý yapmamýz daha doðru olabilir.

havin_
29-09-2008, 04:09 AM
Canlar öyle bir þey yok.

Alevi pirler ve hünkar islam deðillerdi. Hünkara mal edilen malakatýn velayetnamenin osmanlýnýn siyasi kurnazlýðý olduðu bugün biliniyor.

KESÝNLÝKLE SANA KATILIYORUM.

erenbey
16-12-2008, 10:41 PM
Kayýp Fatiha tefsiri bulundu

18 Aðustos 2008 Pazartesi 09:28
Ýnternethaber.com

Araþtýrmacý ve edebiyat tarihçilerinin varlýðýndan bahsettiði Hacý Bektaþ-ý Veli'nin iki kayýp eseri bulundu.
Bugüne kadar nerede olduðu bilinmeyen 'Fatiha Tefsiri' ve 'Kýrk Hadis'in orijinal metinleri Londra'daki British Museum Library'de bulundu.

Alevilik ve Bektâþilik konusundaki çalýþmalarýyla tanýnan Fatih Üniversitesi Öðretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Özcan, Ýngiltere'de kayýp eserlerin izine rastladý.

"Bugüne kadar eser hakkýnda fazla bilgi yoktu. Varlýðý biliniyordu ama metnine ulaþýlamýyordu." diyen Özcan, Zaman gazetesine kayýp eserleri bulma düþüncesinin nasýl ortaya çýktýðýný þöyle anlattý:

"Yüksek lisans tez konusunu görüþmeye gittiðimde Abdurrahman Güzel hocam, Hacý Bektaþ-ý Veli'nin Fatiha Tefsiri adlý eserinin Tire'de bulunduðuna yönelik bir rivayet olduðunu söyledi. Bana 'Bu eseri bir araþtýr, bulabilirsen eser üzerinde yüksek lisans tezi yapabilirsin' demiþti. Ben de, benden önceki araþtýrmacýlar gibi Fatiha Tefsiri'ni Tire'de bulamadým. Sonraki dönemlerde de gittiðim kütüphanelerde eseri aradým. 2007'de gittiðim Ýngiltere'de Oxford, Cambridge, Manchester gibi þehirlerin kütüphanelerini bu niyetle araþtýrdým. Ancak Londra'da British Museum Library'de eseri bulabildim."

KAYNAKLARI KUR'AN VE HADÝSLERDÝ

Söz konusu eserlerin tasavvuf dünyasýna önemli katkýlar saðlayacaðýna iþaret eden Özcan, Hacý Bektaþ-ý Veli'nin Müslüman kimliðinin gözden kaçýrýlmamasý gerektiðinin altýný çiziyor: "Her mutasavvýf gibi onun da referans kaynaklarý Kur'an ve hadislerdi. Bunu, bütün eserlerinde açýkça görüyoruz."

Peki niye londrada bulunmuþtur?
Yani kahire istanbul cidde veya bir baþka islam þehri deðilde niçin londra?

Fukara-i Abdal
16-12-2008, 11:47 PM
Peki niye londrada bulunmuþtur?
Yani kahire istanbul cidde veya bir baþka islam þehri deðilde niçin londra?

Alevi-Bektaþi Eserlerinin bir çoðu Kayboldu tahrip edildi,Yakýldý ve kaçýrýldý bu yüzden Londra Müzesinde Çýkmasý normal ayný nushanýn bir benzeri ise Sülemaniye Kütüphanesinde Bulunmuþtur aslýnda ..

alevi61
15-01-2009, 10:30 PM
Canlar öyle bir þey yok.

Alevi pirler ve hüünkar niçin islam deðillerdi diyorsunuz sevgili can, siz ne dediðinizi biliyormusunuz?