:
Yavuz Sultan Selim döneminde Alevilere nasıl davranıldı?
Rojaazme
12-10-2006, 08:16 AM
Yavuz Sultan Selim döneminde Alevilere nasıl davranıldı?
Osmanlı Devleti ile İran'daki Safevi devleti arasındaki en bunalımlı dönem, Yavuz dönemidir. Yavuz, devletini doğuya doğru genişletmek istiyordu, Karşısındaki en önemli güç de Safeviler idi.
Orta ve Doğu anadolu'da yaygın olarak bulunan Türkmenler, Safevilerle hem aynı etnik kökenden geliyorlardı, hem de benzer dinsel inançlara sahiptiler. Anadolu Türkmen Alevi halk "nezir" denen dinsel vergisini Safeviler'e gönderiyordu.
Şah İsmail'in halifeleri de Anadolu'nun Türkmen ve Alevi halkı içinde Safevi propagandası yapıyorlardı. Yavuz, daha Trabzon ve Amasya valilikleri döneminde babası Bayezid'in aleviler'e tavrını fazla yumuşak buluyordu. Tahta geçtiğinde de bu görüşlerinin gereğini yaptı. Yavuz dönemi, Aleviler'in en çok baskıya uğradığı dönemlerden biri oldu. Üstelik Yavuz dönemi, halifeliğin Osmanlılar'a geçtiği dönem olarak devletin Sünni temellere oturduğu dönemdir.
Yavuz tahta geçtiğinde Safevi devletinin durumu nasıldı?
Şii Türkmenler'e dayanarak kurulan Safevi devleti, Şah İsmail zamanında İran'ın siyasal birliğini sağlamıştı. Devletin kuruluşunda, Anadolu'dan İran'a göçen Türkmenler'in oldukça büyük bir rolü vardı. Yavuz zamanına kadar çok belirgin bir hal almasa da Sünni bir devlet olan Osmanlı Devleti'nin baskısını üzerinde hisseden Aleviler için Safevi Devleti, bir umut kaynağı oldu.
Aynı zamanda Şah İsmail, Akkoyunlu Devleti'nin akrabası olarak Anadolu'da hak iddia ediyor ve tüm Türkmen kökenli boylar ile Batini-Alevi kesimlere kucak açıyordu. Bu çağrıya sadece köylüler değil, Amasya valisi Şehzade Şehinşah gibi kimi Osmanlı şehzade ve beyleri bile cevap veriyorlardı. Bu durum, Osmanlılar için tehlikeli bir gelişme anlamına geliyordu.
Yavuz tahta çıkınca Alevilere karşı hangi önlemleri aldı?
Yavuz, tahta çıkınca ilk olarak Safeviler sorununu çözmeye karar verdi. Safeviler üzerine sefere çıkmadan önce de Anadolu'da Safeviler'in uzantısı olarak gördüğü Aleviler konusunda önlem almak istedi. İlk yaptığı şey, Anadolu'da Aleviler'in bir listesini çıkarttırmak oldu. Sonra da Aleviler için Müftü Hamza Efendi'den bir fetva alarak kıyım emrini verdi. Müftünün verdiği fetvada Kızılbaşların kafir ve dinsizler topluluğu olduğu, onlara yardımcı olanların da kafir ve dinsiz oldukları, bunları kırıp topluluklarını dağıtmanın bütün Müslümanlar'ın görevi olduğu, bunların tövbe ve pişmanlıklarına inanmamak ve tümünü öldürmek gerektiği söyleniyor, "Bu topluluk hem kafir, hem imansız, hem de kötülük yapıcı olduklarından öldürülmeleri gerekir" deniyordu.
Bu fetvayla da yetinilmedi. Yavuz ayrıca İbni Kemal'e Rafizilerin suçlanması ve yokedilmesi konulu bir risale yazdırdı. İbni Kemal bu risalesinde "Kızılbaşın malının helal, nikahının geçersiz" ve "Kızılbaş ödürmenin caiz" olduğunu savunarak I. Selim'in isteklerine kapı araladı.
SivanA SimyacI
12-10-2006, 12:22 PM
Bizi aydınlattığınız için öncelikle teşekkür ederiz yıllardır öğrencilik sıralarında bizi kandırdılar Osmanlının hoşgörülü tutumu dediler çok da hoşgörülmemiş Yavuz döneminde ezilip asılmış ve yakılmışız ama gene susturamamışlar...
Rojaazme
13-10-2006, 05:43 AM
Bizi aydınlattığınız için öncelikle teşekkür ederiz yıllardır öğrencilik sıralarında bizi kandırdılar Osmanlının hoşgörülü tutumu dediler çok da hoşgörülmemiş Yavuz döneminde ezilip asılmış ve yakılmışız ama gene susturamamışlar...
halada öyle degilmi osmanlı derslerde öyle birlanse ediliyorki sanki o katlıyamları yapmamışlar sanki insanları zoraki haraca baglar gibi vergilere zorlamamışlar yakmayıp asmamışlar kelle kesip nara atmamışlar ve bugun bile çevrende şahit oluyoruz adam böbürlene böbürlene osmanlı torunuyum diyor nedeni ya bilinçsizlik yada alevi düşmanı yezit başka ne denebilirki gerçek tarih anlatılıp biliçli toplum olmadıkdan sonra boş teneke misali gelen ses merter marşı olacaktır
Rojaazme
17-01-2007, 11:58 PM
Şah İsmail'in halifeleri de Anadolu'nun Türkmen ve Alevi halkı içinde Safevi propagandası yapıyorlardı. Yavuz, daha Trabzon ve Amasya valilikleri döneminde babası Bayezid'in aleviler'e tavrını fazla yumuşak buluyordu. Tahta geçtiğinde de bu görüşlerinin gereğini yaptı. Yavuz dönemi, Aleviler'in en çok baskıya uğradığı dönemlerden biri oldu. Üstelik Yavuz dönemi, halifeliğin Osmanlılar'a geçtiği dönem olarak devletin Sünni temellere oturduğu dönemdir.
zamansız yağmur
18-01-2007, 12:35 AM
ben sünniyim,üniversitede aleviliği araştırmaya tanımaya başladığım dönemlerde öğrendim yavuz'un yaptıklarını.ilk başta şok oldum,çünkü senelerce öyle birosmanlı anlatılmış,öyle bir imparatorluk empoze edilmişti ki bizlere.şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum bugün,yavuz osmanlı padişahları içinde eline en fazla masum insan kanı bulaşmış olandır,ve bu kanlar hep canların,alevilerin kanı olmuştur,kendi kardeşlerini bile öldürtmekten çekinmeyen birinden de bu beklenir zaten.ve bugün onun torunları aramızda dolaşmakta hala..
Rojaazme
18-01-2007, 09:02 AM
ben sünniyim,üniversitede aleviliği araştırmaya tanımaya başladığım dönemlerde öğrendim yavuz'un yaptıklarını.ilk başta şok oldum,çünkü senelerce öyle birosmanlı anlatılmış,öyle bir imparatorluk empoze edilmişti ki bizlere.şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum bugün,yavuz osmanlı padişahları içinde eline en fazla masum insan kanı bulaşmış olandır,ve bu kanlar hep canların,alevilerin kanı olmuştur,kendi kardeşlerini bile öldürtmekten çekinmeyen birinden de bu beklenir zaten.ve bugün onun torunları aramızda dolaşmakta hala..
sevgili arkadaşım bu içden duygularınız için siz yürekden kutlarım ....
keşke tüm insanlık sizin gibi düşünüp yapılan zülümlerin ardındaki perdeyi kaldırıp gerçekliği tüm çıplaklığı ile aktarsalar .....
bizlerin sadece mahrum kaldıgı katlıyamlar bu degil ilk olarak kerbelayla başladı sonrasında maraş sivas çorum gazi mahlesi bunlar belil olanlar birde evlerinden alınıp geri gelemeyenler var işkençede ölenler var varda var ....
ben diyorumki bu yapılan zülümleri yapanları hakk ka havale ediyorum şahı merdan ali sorsun onlardan....
saygılar ...
hınıslı
18-01-2007, 10:09 AM
Yavuz hırsız ev sahibini bastırır sözü nerden gelmiş bileniniz varmı, ben yavuz selimden diye tahmin ediyorum...
Göktürk
18-01-2007, 11:01 AM
Belki Alevi değilim ama, benim sülalemde sırf Türk oldukları için yavuzdan çok çekti ve çektirdi.
Rojaazme
18-01-2007, 12:19 PM
Yavuz hırsız ev sahibini bastırır sözü nerden gelmiş bileniniz varmı, ben yavuz selimden diye tahmin ediyorum...
mutlaka oyledir...Ö;Ö
okanziya
21-01-2007, 03:13 AM
bu yavuz türk degilmiydi.göktürk sana ne oluyor yavuz türkleridemi katletmis.alla alla demek yavuzun akli yerinde degilmis ki yanlislikla türk de öldürmüs.
türkler unutmayin ki hepiniz yavuz sunuz yavuz da türk tü.gercekleri saptirmadan yazin ki renginizi görelim.türklügü kurtarmak adina yavuzu yerden yere vurmakla elinize bir sey gecmez
türkmen olduklarini söyleyenler eger yavuzun katliamlarina maruz kaldiklarini anlatmak istiyorlarsa bunu yavuz degilde osmanli-türk katliamlari olarak belirtseler daha mantikli olur..
anadolu alevileri tarihinde hep osmanli-türk katliamlarina maruz kalmistir.gecen 80 yil bunun en acik örnegidir.
türklügü övmeye calisan alevi canlara duyurulur
ferhat_gs
21-01-2007, 04:14 AM
bu yavuz türk degilmiydi.göktürk sana ne oluyor yavuz türkleridemi katletmis.alla alla demek yavuzun akli yerinde degilmis ki yanlislikla türk de öldürmüs.
türkler unutmayin ki hepiniz yavuz sunuz yavuz da türk tü.gercekleri saptirmadan yazin ki renginizi görelim.türklügü kurtarmak adina yavuzu yerden yere vurmakla elinize bir sey gecmez
türkmen olduklarini söyleyenler eger yavuzun katliamlarina maruz kaldiklarini anlatmak istiyorlarsa bunu yavuz degilde osmanli-türk katliamlari olarak belirtseler daha mantikli olur..
anadolu alevileri tarihinde hep osmanli-türk katliamlarina maruz kalmistir.gecen 80 yil bunun en acik örnegidir.
Arkadaş sen ne saçmalıyorsun.Yavuz Selim’in annesi; ayşe takma adlı pontuslu bir rumdur.Kaynak http://www.alevisesi.com/home/08.htm
Kaldı ki osamanlı 3 cihana nam saldı denildiğinde bile halkı açlıktan ölüyormuş.Okuduğum kaynaklarda bursa ve bilecikte insanların 2 sene ekmek bulamadığı ve inek gibi otladığı anlatılıyor
Göktürk
22-01-2007, 12:21 AM
Bu cahilce düşüncelerinize karşı , size sadece okumayı tavsiye ederim.Eğer Yavuzun Türklüğünden bahsedeceksek onuda tartışırız.Çünkü Orhan dan sonra bütün Türk imparatorları kırmadır.Evet yavuz Türkleri katletmiştir.Bunu kullanarak Türk düşmanlığı yapmayınız.Aksi halde başkalarıda başka birşey kullanarak size düşmanlık ederler.
Bu katliamları Türk katliamı diye belirtin demişsin.Tek bir kişinin yaptığı bir katliam Türk katliamı olamaz.
Sanki alevilik sadece başka bir millete aitmiş gibi konuşuyorsunuz ve Türklüğü kınıyorsunuz.
Osmanlı bir Türk devleti değildir bana göre, çünkü Türkleri aşağılar ve sevmez, ve ben ne yavuzun soyundanım nede başka bir padişahın.Çünkü benim soyum Osmanoğullarına dayanmıyor,birçoğumuzun olduğu gibi.
Saçma şeyler yazmışınız.Lütfen ya öğrenin ya da tartışmayın.
yolahürmet
22-01-2007, 12:36 AM
millet ne meraklı burada yok o pontus soyundan yok o osmanoğulları soyundan yok şu oğuzlardan.Belkide oğuzlardan olduğunu söyleyen kişinin kökeni pontustan.Ya neden bu kadar ilgileniyorsunuz şu soy ve ırk ile anlamıyorum.Türk olduğunuzda ya da herhangi bir ırktan olduğunuzda diğer insanlardan üstün mü olmuş oluyorsunuz.
Rojaazme
22-01-2007, 12:48 AM
millet ne meraklı burada yok o pontus soyundan yok o osmanoğulları soyundan yok şu oğuzlardan.Belkide oğuzlardan olduğunu söyleyen kişinin kökeni pontustan.Ya neden bu kadar ilgileniyorsunuz şu soy ve ırk ile anlamıyorum.Türk olduğunuzda ya da herhangi bir ırktan olduğunuzda diğer insanlardan üstün mü olmuş oluyorsunuz.
insanın özünü bulması neden üstünlük olsunki sonuçda etnik toplumların bir gerçegi vardır bunu ögrenip ögretmekse bilgilendirmekdir üstünlük degil....
Göktürk
22-01-2007, 01:00 AM
Bu başka bir mesele , ancak konu "soy"kırım ise ozaman soyla alakalı oluyor.Bunun konuyla alakası yoktur bana göre.
"Belkide oğuzlardan olduğunu söyleyen kişinin kökeni pontustan" bu da tutarsız, çünkü fiziksel özellik olarak buda kendini bellieder.
Burada soyumuzdan bahsetmekle diğer insanlardan üstünmü olmuş oluyoruz? O halde bütün tarih öğretmenleri kendini üstünmü görüyor?
Bana kalırsa insanların soyundan bahsetmesi kimseyi rahatsız etmemeli.Türk kendi soyundan, Kürt kendi soyundan ,Laz kendi soyundan bahsedebilmeli.
Sen Petek Misali Veysel De Arı
İnleşir Beraber Yapardık Balı
Ben Bir İnsanoğlu Sen Bir Dut Dalı
Ben Babamı Sen Ustanı Unutma
Aşık Veysel
Saygılar can...
yolahürmet
22-01-2007, 01:07 AM
fiziksel özellik olarak nasıl belli ediyor.Mesela bir arap nasıl olur bir türk nasıl olur bir kürt nasıl olur bir ermeni nasıl olur fiziksel bakımdan.Hepsinin organları farklı yerlerinde beyinleri farklı yerlerinde kiminin kanı kırmızı kimininki yeşilmi yoksa kimi kambur kimi uzun kimi esmen kimi sarışın mı ? Bu konuda cahilim aydınlatırsanız sevinirim.
Göktürk
22-01-2007, 01:13 AM
Seni bu konuda aydınlatırım ama sonra saçmasapan " ırkçı " söylemler başlatır birileri.
Öte yandan sadece bu kısıma takılma can,sence söylediklerim yanlışmı?Neden sadece bu konuya takıldın?
Saygılar
yolahürmet
22-01-2007, 01:17 AM
senin herkonuda bu konu üzerinde durduğun için ırk konusundaki engin bilgilerinden faydalanmak istedim.İyi bir ırk araştırmacısına benziyorsun da o yüzden.
Rojaazme
22-01-2007, 01:22 AM
senin herkonuda bu konu üzerinde durduğun için ırk konusundaki engin bilgilerinden faydalanmak istedim.İyi bir ırk araştırmacısına benziyorsun da o yüzden.
konunun özüne dönerseniz sevinirin kışkırtıçı çümleler kulanmayın...lütfen...
Göktürk
22-01-2007, 01:24 AM
Bak gördün mü "beni aydınlat" diyen sen bile ırk bilimcisi yaptın beni.
Her konuda ırk konusu üzerinde durduğumu söyledin,5 dk içinde bütün yazdıklarımı okudun sanırım.
Bence asılkonuüzerinde duralım,konudağılıyor.
Saygılar
yolahürmet
22-01-2007, 01:24 AM
allah allah yazdıklarımın neresi kışkırtıcı hangi duygunuzu kışkırttı.
Hem sen değilmisin Göktürk bu konuda seni aydınlatırım ama çekincelerim var diyen.
Rojaazme
22-01-2007, 01:27 AM
İyi bir ırk araştırmacısına benziyorsun da o yüzden.
bu çümleleriniz can yanlış anlatım yada farklı görüşünüz olabilir siz konuyla ilgili bildiklerinizi yazarsanız bizlerde bilgilenmiş ve eksik yanımız var ise tamamlamış oluruz....
Göktürk
22-01-2007, 01:27 AM
allah allah yazdıklarımın neresi kışkırtıcı hangi duygunuzu kışkırttı.
Hem sen değilmisin Göktürk bu konuda seni aydınlatırım ama çekincelerim var diyen.
Evet aydınlatırım , ama sadece seni.
Kimse kimseyi kışkırtmıyor,ne sen beni kışkırtabilirsin nede ben seni.
Ama şayet uzatırsan başkaları kışkırtılabilir.
Lütfen konuya dönelim.
Saygılar
yolahürmet
22-01-2007, 01:30 AM
Ben şahsen Yavuz Sultan Selim kökeni Türk mü ne bilmem onu ilgililere bırakıyorum bildiğim ve tarih kitaplarında yazan tekşey en büyük alevi katliamcısıdır.Hatta zamanında Alevi köylerindeki bağları bile talan ettiriyormuş içki yapmasınlar diye.
yolahürmet
22-01-2007, 01:32 AM
Evet aydınlatırım , ama sadece seni.
Kimse kimseyi kışkırtmıyor,ne sen beni kışkırtabilirsin nede ben seni.
Ama şayet uzatırsan başkaları kışkırtılabilir.
Lütfen konuya dönelim.
Saygılar
bu köken sorununu başlatan sensin hem de konuya dönelim diye ikaz etme lütfen.Bir daha sende birşey yazıyorsan kanıtını yaz.Yavuz Sultan selim türk değil diyorsun ben de diyorumki Türk değilse nedir kaynağın nedir.Neyse siz yazınca bilginlik biz kaynak sorunca kışkırtıcılık oluyor.Siz yazışın bu köken konularında ben yetersizim.Başarılar ...
Rojaazme
22-01-2007, 01:33 AM
Ben şahsen Yavuz Sultan Selim kökeni Türk mü ne bilmem onu ilgililere bırakıyorum bildiğim ve tarih kitaplarında yazan tekşey en büyük alevi katliamcısıdır.Hatta zamanında Alevi köylerindeki bağları bile talan ettiriyormuş içki yapmasınlar diye.
http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=7595 burdan başlaya bilirsin can osmanlı kimlerdir soyu nerdendir kimlerdir....
Göktürk
22-01-2007, 01:34 AM
Sana katılıyorum.
Zaten benimde anlatmak istediğim, yavuz sadece alevileri katletmedi, sünni türkleride katletti.Bunu benim sülalem de yaşadı (avşar türkleri,kucur sülalesi)
Potansiyel bir sapık olarak yavuzu anıyoruz....
Saygılar.
Rojaazme
16-08-2007, 12:32 PM
lanet olsun yezit soyuna...
TürkSoylu
21-08-2007, 07:23 AM
7 kizilbas öldüren cennetliktir diye fetva veren bir seyhülislam vardi kimdi o canavar
Baghatürk
21-08-2007, 07:43 AM
Yavuz Sultan Selim'in Türklüğe vurduğu darbeler saymakla bitmez.Cani cehenneme bu soysuz herifin.
Yavuz'un Anadolu dışındaki Türklere yönelik genelde es geçilen bir başka ihaneti de Memluklular Devleti'nin yıkılmasıdır. Haçlı Seferleri döneminde, Mısır'ın idaresini ellerine almış Oğuz kökenli Kölemen(Memluk) beyleri, kurdukları devlete tarihte ilk kez resmen "Türkiye" ismini verecek kadar Türkçülerdi.
Türkçü Anadolu Kızılbaşlarını, Türkçü Safevileri, Türkçü Kölemenleri yok etmekten çekinmeyen Yavuz'un, sadareti boyunca Avrupa'ya yönelik tek bir sefer bile yapmaması dikkat çekicidir.
Yavuz Sultan Selim'in annesinin bir Pontus Rumu, halefi olacak oğlu Kanuni'nin annesi olan eşinin de bir Polonya Yahudididir.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.