PDA

: Munzur Baba Efsanesi

astokomlu
12-09-2006, 03:38 AM
Bugünkü Tunceli ili Ovacık ilçesine bağlı Koyunlu köyü civarında yaşayan bir ağa ve ağanın koyunlarına gitmek için yanına aldığı Munzur isminde bir çobanı varmış.
Munzurun ağası hac zamanı hacca gitmiş. Ağa hacda iken Munzur bir gün ağanın hanımının yanına gelir ve ,
- Hatun, ağamın canı sıcak helve ister. Helvayı yaparsan ben kendisine götürürüm der.
Ağanın hanımı önce şaşırır, sonra herhalde zavallı çobanın canı helva yemek istiyor, doğrudan söylemeye dili varmıyor, utanıyordur. Ağasını da bahane ediyordur. Kendisine bir helve yapayın da yesin der. Helvayı pişirir, bir bohçanın içine bağlar ve Munzura;
-Al evladım götür der
O sırada ağa hac da namaz kılmaktadır. Namaz sırasında sağa selam verirken birde bakar ki sağ yanında elinde bir bohça ile Munzur dikilmiş duruyor. Namazını bitirip Munzura;
-Hoş geldin evladım, burada ne arıyorsun? nedir o elindeki der.
Munzur da:
-Ağam canın sıcak helva istemişti. Onu sana getirdim der.
Elindeki bohçayı ağasına uzatır. Ağası bohçayı açar ve bakarki içinde sıcacık helva paketlemiş duruyor. Hayretle içinde Munzura bir şeyler söylemek için başını çevirdiğinde birde bakar ki Munzur yanında yok
Hac farizesini tamamlayıp köyüne döndüğünde komşuları herkes elinde bir hediye ile hacıyı karşılamaya giderler. Munzurda , götürecek bir başka hediyesi olmadığından, bir çanağın içerisine koyunlarından bir miktar süt sağar ve bununlar ağasını karşılamaya gider. Ağa Munzuru görünce yanındakilere:
-Asıl hacı Munzurdur. Öpülecek el varsa Munzurun elidir. Önce ben öpeceğim der ve Munzura doğru koşar. Munzur bu konuşmalrı duyduğunda ;
-Aman ağam Allah aşkına. Böyle bir şey olmaz. Ben yılardır senin ekmeğinle aşınla büyüdüm. Sen nasıl benim elimi öpersin. Ben sana elimi öptürmem , der ve kaçmaya başlar. Munzur önde, ağa ve yanındakiler arkasında bir kovalamaca başlar.
Şimdiki Munzur ırmağının çıktığı ilk yere geldikleri zaman Munzurun elindeki süt dolu çanak dökülür, ve sütün döküldüğü yerde , süt gibi bembeyaz bir su fışkırır . Bundan sonra Munzur kırk adım daha atar. Attığı her adımda bir kaynak fışkırır. Ve fışkıran bu sulardan bir ırmak meydana gelir. Munzurun arkasından koşanlar bu ırmaktan öteye geçemezler. Munzur da bu dağlarda kaybolur gider

-alıntı-

Cano
07-10-2006, 04:55 AM
Bu efsaneyi ne zaman duysam oldukça etkilenirim.. İlk Babaannem anlatmıştı bana.. emeğine sağlık canem..

A.adar
07-10-2006, 05:21 AM
bende çok etkileniyorum emeğine sağlık hakan

astokomlu
10-10-2006, 10:24 AM
Munzurdan bir tas su verinde ölem diyor
Hem ağlıyor hem bir türkü söylüyor..

eyvallah canlar..

Rojaazme
13-10-2006, 06:05 AM
eline yüregine sağlık can.

astokomlu
29-04-2007, 08:13 AM
varolun canlar..

uzakdenizlerde
06-05-2007, 05:25 AM
Eline yüreğine sağlık Dostum

astokomlu
12-05-2007, 09:40 AM

eyvallah.. varolasın..

ferhat_gs
12-05-2007, 10:34 AM
Güzel bir efsaneymiş.Teşekkürler...

ayşe
12-05-2007, 10:11 PM

kardeş bu resimde sanki kendi çocuklluğumu gördüm bende küçükken elimde küçük sazla gezerdim bunları bana hatırlattığın için tşk.

Emrahcan
13-05-2007, 01:26 AM
emegine saglık hakan abim varol.
Agıtlar yükselir munzura dogru
Munzurdan bir tas su verinde ölem diyor
Hem ağlıyor hem bir türkü söylüyor bizde söylüyeliimo:o

turgaydede62
13-05-2007, 07:28 AM
munzurdan sana bir tas su bir yürek sevgi bi yaşam dostluk yolluyorum dersim gibi direnci bahar gibi sevinci munzur gibi yüreğin olsun

EY MUNZUR KÜSME BANA SU İÇMEK HARAM BANA

DERSİMİN YİĞİT KIZILBAŞI KUREYŞANLI TURGAYDEDEDEN SEVGİLERLE HOŞÇAKALIN

illegal
12-06-2007, 09:16 AM
Munzurun ağası hac zamanı hacca gitmiş. Ağa hacda iken Munzur bir gün ,

O sırada ağa hac da namaz kılmaktadır. Namaz sırasında sağa selam verirken birde bakar ki sağ yanında elinde bir bohça ile Munzur dikilmiş duruyor. Namazını bitirip Munzura;

-Ağam başını çevirdiğinde birde bakar ki Munzur yanında yok

-alıntı-
[/FONT][/SIZE]

munzur , aga ? hac ? namaz? ve dersim ? gelde cik isin icinden

je_amede
12-06-2007, 10:48 AM
emeğine sağlık can....

rojda62
12-06-2007, 10:54 AM
munzur , aga ? hac ? namaz? ve dersim ? gelde cik isin icinden

bnce gayet doğal şeyler şaşırılacak ne var?tanıdıgım bir sürü dersimli war haca gitmiş ve namaz kılan...emegine sağlık astokomlu gerçekten etkilendigim efsanelerden birtanesi...

illegal
12-06-2007, 11:17 AM
bnce gayet doğal şeyler şaşırılacak ne var?tanıdıgım bir sürü dersimli war haca gitmiş ve namaz kılan...emegine sağlık astokomlu gerçekten etkilendigim efsanelerden birtanesi...

kimmis acaba bu dersimliler öyle kafadan sallaya salaya ancak uzay boslugu gibi bir boslukta bulursunuz kendinizi bakin burda ne var

Ezici bir cogunlugun (%95) Alevi inancina sahip olan bir bölge de birisinin Hacca gitmesi abesle istigaldir.Hele yerlesik düzende olan bir aganin.Islamin Anadoluya dolayisiyla Dersime gelis tarihi yaklasik 11-12. YY dir.1500 lerde Safeviler ve Sah Ismail ile olan iliskiler de bilinmektedir.Yine Pir Sultan veya soyundan insanlara ait oldugu söylenen Pülümür/Hacili köyünde bulunan ziyaret ve Dede Ocagi yine buna verilecek örnekler arasindadir.
Yavuz`un Sivas`ta ve Bati Dersim`de 40000 -ki bunun 70000 oldugunu söyleyenler de var- Aleviyi katlettigini ve Osmanlinin bu konudaki genel politikasini,seyhül-islamlara hazirlattirilmis karalayici fetvalari göz önüne alirsak Dersimde yasayan insanlarin inanclari konusunda öküz altinda buzagi aramaya gerek kalmayacaktir.
Islam ve Aleviligin Anadoluya gelisi öncesi Paganizim (Cok Tanricilik),Panteizm(Doga Tanriciligi),Zerdüslük ile olan iliskileri de unutulmamalidir.

Hac ile hicbir iliskileri günümüzde dahi bulunmayan bu insanlarin bir agasinin Hacca gidiyor olmasi garip degilmidir?
Hem cok garip hem de cok üzücüdür.Daha da garip ve trajedik olani;sistemin bilincli olarak kültürümüzü carpittigi,asimile ettigi bir zamanda bilmeden de olsa; baskalarinin ekmegine yag süren ve politikalarina alet olan kendi insanimizdir.Oysa ki; ne Munzirin agasi Hacca gitmistir ne de Dersim insani...

Bir baska versiyonunda efsane Hz.Ibrahime dayandirilmaktadir .
Rehber Kocun kizi Zarifenin anlatimi ile Munzir Bava Efsanesi söyledir:
Munzir Hz.Ibrahimin cobanidir.Bugün gözelerin oldugu yerde sürüsünü otarir ve karsisina iki kurt cikar.Munzurdan koyun isterler ve o da veremiyecegini,koyunlarin sahibinin rizasini almasi gerektigini söyler.
Kurt gidip sahibinden izin almasini ister.Munzir ise ben gidip gelinceye kadar siz sürüye saldirirsiniz der.Kurtlar saldirmayacaklarina yemin ederler.Munzir Hz.Ibrahime giderken oda kendisine "Madem ki yemin etmisler,git söyle hangisini begeniyorlarsa onu alsinlar" der.Kurtlar sürünün icerisinden bir koyun begenirler oda Munzirun kendisine ait tek koyunudur.Yedi senedir kisir olan koyun iki yavruya gebedir.Koyunu alirlar ve uzaklasirlar.Orada koyunu kuzulatirlar ve yavrularini alarak koyunu serbest birakirlar.Koyun sürüsüne karisir tekrar.Bu sirada karsidan gelen Hz.Ibrahim sürüdeki koyunlarin yarisinin siyah yarisinin beyaz renge büründügünü görür,gözlerine inanamaz.Munzira dogru kosarak "Ogul,bu keramet sana nasil geldi" der.Munzir yakalanmamak icin kacar ve her attigi adimda cikan ak süt gibi su ikisinin arasini böler.Kirkinci adiminda bastigi yerdeki suyun icinde kaybolur,gider.Inanisa göre Hz.Ibrahime oglu Ismaile karsilik gökten inen koc kurtlarin alip gittigi iki tanedir biridir.Ikinci koc ise inanligin basina gelecek en büyük felakette inecektir...

Bir baska versiyonda ise;
Sah Ismail savasta Munzirun agasindan yardim ister.Munzirun agasi adamlarini yanina alir ve Sah Ismaile destek olmaya gider.Cani helva ceker ve bu Munzira ayan olur.Gerisi yine ayni sekilde devam ediyor.

Kültür erozyonuna ,asimilasyona karsi insanlarimizi uyarmak görevimiz olmalidir.Lütfen degerlerimize sahip cikalim ve onlara hak ettigi önemi verelim.Munzir Bava da bizden bunu bekliyor. Gec olmadan...

captive_62
12-06-2007, 11:19 AM
gerçektende çok güzel bir efsane_ paylaşım için sağolun..

rojda62
12-06-2007, 12:54 PM
kimmis acaba bu dersimliler öyle kafadan sallaya salaya ancak uzay boslugu gibi bir boslukta bulursunuz kendinizi bakin burda ne var

Ezici bir cogunlugun (%95) Alevi inancina sahip olan bir bölge de birisinin Hacca gitmesi abesle istigaldir.Hele yerlesik düzende olan bir aganin.Islamin Anadoluya dolayisiyla Dersime gelis tarihi yaklasik 11-12. YY dir.1500 lerde Safeviler ve Sah Ismail ile olan iliskiler de bilinmektedir.Yine Pir Sultan veya soyundan insanlara ait oldugu söylenen Pülümür/Hacili köyünde bulunan ziyaret ve Dede Ocagi yine buna verilecek örnekler arasindadir.
Yavuz`un Sivas`ta ve Bati Dersim`de 40000 -ki bunun 70000 oldugunu söyleyenler de var- Aleviyi katlettigini ve Osmanlinin bu konudaki genel politikasini,seyhül-islamlara hazirlattirilmis karalayici fetvalari göz önüne alirsak Dersimde yasayan insanlarin inanclari konusunda öküz altinda buzagi aramaya gerek kalmayacaktir.
Islam ve Aleviligin Anadoluya gelisi öncesi Paganizim (Cok Tanricilik),Panteizm(Doga Tanriciligi),Zerdüslük ile olan iliskileri de unutulmamalidir.

Hac ile hicbir iliskileri günümüzde dahi bulunmayan bu insanlarin bir agasinin Hacca gidiyor olmasi garip degilmidir?
Hem cok garip hem de cok üzücüdür.Daha da garip ve trajedik olani;sistemin bilincli olarak kültürümüzü carpittigi,asimile ettigi bir zamanda bilmeden de olsa; baskalarinin ekmegine yag süren ve politikalarina alet olan kendi insanimizdir.Oysa ki; ne Munzirin agasi Hacca gitmistir ne de Dersim insani...

Bir baska versiyonunda efsane Hz.Ibrahime dayandirilmaktadir .
Rehber Kocun kizi Zarifenin anlatimi ile Munzir Bava Efsanesi söyledir:
Munzir Hz.Ibrahimin cobanidir.Bugün gözelerin oldugu yerde sürüsünü otarir ve karsisina iki kurt cikar.Munzurdan koyun isterler ve o da veremiyecegini,koyunlarin sahibinin rizasini almasi gerektigini söyler.
Kurt gidip sahibinden izin almasini ister.Munzir ise ben gidip gelinceye kadar siz sürüye saldirirsiniz der.Kurtlar saldirmayacaklarina yemin ederler.Munzir Hz.Ibrahime giderken oda kendisine "Madem ki yemin etmisler,git söyle hangisini begeniyorlarsa onu alsinlar" der.Kurtlar sürünün icerisinden bir koyun begenirler oda Munzirun kendisine ait tek koyunudur.Yedi senedir kisir olan koyun iki yavruya gebedir.Koyunu alirlar ve uzaklasirlar.Orada koyunu kuzulatirlar ve yavrularini alarak koyunu serbest birakirlar.Koyun sürüsüne karisir tekrar.Bu sirada karsidan gelen Hz.Ibrahim sürüdeki koyunlarin yarisinin siyah yarisinin beyaz renge büründügünü görür,gözlerine inanamaz.Munzira dogru kosarak "Ogul,bu keramet sana nasil geldi" der.Munzir yakalanmamak icin kacar ve her attigi adimda cikan ak süt gibi su ikisinin arasini böler.Kirkinci adiminda bastigi yerdeki suyun icinde kaybolur,gider.Inanisa göre Hz.Ibrahime oglu Ismaile karsilik gökten inen koc kurtlarin alip gittigi iki tanedir biridir.Ikinci koc ise inanligin basina gelecek en büyük felakette inecektir...

Bir baska versiyonda ise;
Sah Ismail savasta Munzirun agasindan yardim ister.Munzirun agasi adamlarini yanina alir ve Sah Ismaile destek olmaya gider.Cani helva ceker ve bu Munzira ayan olur.Gerisi yine ayni sekilde devam ediyor.

Kültür erozyonuna ,asimilasyona karsi insanlarimizi uyarmak görevimiz olmalidir.Lütfen degerlerimize sahip cikalim ve onlara hak ettigi önemi verelim.Munzir Bava da bizden bunu bekliyor. Gec olmadan...

kafadan salladıgım felan yoq adam gibi konuş işim gücüm yoq sana yalanmı sölicem beni bilen biliyo burda...bunun sana ıspatınıda yaparım en başta benim kuzenim hacada gitti namazda kılıyo oruçta tutuyo neyi kötü ibadet etmenin müslüman degilmi ve kuzenim gibi birçok tuncelili tanıyorum...böyle kutsal bir konu içinde seninle tartısamam

illegal
12-06-2007, 01:01 PM
kafadan salladıgım felan yoq adam gibi konuş işim gücüm yoq sana yalanmı sölicem beni bilen biliyo burda...bunun sana ıspatınıda yaparım en başta benim kuzenim hacada gitti namazda kılıyo oruçta tutuyo neyi kötü ibadet etmenin müslüman degilmi ve kuzenim gibi birçok tuncelili tanıyorum
yazdiklarimi hepisini geri alacam ama edit kutusu yok yada kisitldir ama birseye simdi sen yada namaz kilan tanidiklarin yada kuzenin vs müslümanmisiniz alevimisiniz
tek soru ya alevi yada müslümanim diyecen

ayrica bundan sonra benim mesajlarima cevap yazma aramizda binlerce km lik mesafeler oldugu halde biraz ürktüm .
ben senin bu alintindaki sokak agzi dayilari sivesilye konusmam beni asar o yüzden güzel kardesime iade ediorum zay olmasin baska gönlere lazim olur

rojda62
12-06-2007, 01:09 PM
yazdiklarimi hepisini geri alacam ama edit kutusu yok yada kisitldir ama birseye simdi sen yada namaz kilan tanidiklarin yada kuzenin vs müslümanmisiniz alevimisiniz
tek soru ya alevi yada müslümanim diyecen

ayrica bundan sonra benim mesajlarima cevap yazma aramizda binlerce km lik mesafeler oldugu halde biraz ürktüm .
ben senin bu alintindaki sokak agzi dayilari sivesilye konusmam beni asar o yüzden güzel kardesime iade ediorum zay olmasin baska gönlere lazim olur

Farkındaysan bni yalancılıkla suçluyosun 10 aydır bu foruma üyeyim kimseye bir saygısızlık yapmışlıgım yok 400 küsür msjım war hiç bir msjımda yalan içerikli bir laf yok Çünkü ben büyüklerimden öyle görmedim.Konuşmamı sokak ağzı dayılarıymış gibi yorumlamaN çok saçma... Bnimle nasıl bir dille konusursan öylede karısılıgın alırsın arkadasım. Hayatta kimseye saygısızlık yapmam bana yapılmadıgı sürece...Su sordugun soruda çok saçma Alevimisin Müslümanmısın ?Aleviler müslüman degilmi bnce sen ilk önce sordugun soruya kendin cevap ver sonra bnden cevap iste... ben en basta müslümanım ve sonuna kadarda aleviyim...

illegal
12-06-2007, 01:34 PM
Farkındaysan bni yalancılıkla suçluyosun 10 aydır bu foruma üyeyim kimseye bir saygısızlık yapmışlıgım yok 400 küsür msjım war hiç bir msjımda yalan içerikli bir laf yok Çünkü ben büyüklerimden öyle görmedim.Konuşmamı sokak ağzı dayılarıymış gibi yorumlamaN çok saçma... Bnimle nasıl bir dille konusursan öylede karısılıgın alırsın arkadasım. Hayatta kimseye saygısızlık yapmam bana yapılmadıgı sürece...Su sordugun soruda çok saçma Alevimisin Müslümanmısın ?Aleviler müslüman degilmi bnce sen ilk önce sordugun soruya kendin cevap ver sonra bnden cevap iste... ben en basta müslümanım ve sonuna kadarda aleviyim...

benim müslüman olmam icin en kücük örnekle pir sultan abdali elimin tersiye uzaklara itmem lazim bunu yapacak kapasitem olmadigina böyle bir edepsizlik yapmayacagima göre .....

bak önce kardes dedim sonra baktimki yas 18 diyor simdide yegen diyorum
ne kadar saygisizim dimi

sen yolunu cizmissin zaten sana birseyler hatirlatmak icin yazi yazmak forum da gereksiz mesaj yazmaktan öteye gitmez
iyi geceler
ha az kalsin unutuyordum cok sacmaliyorum dimi

pandora
11-12-2007, 02:00 AM
emeğine sağlık