PDA

: Pir Sultan'ın Ağzından Baba Mansur

h.alibaba
19-03-2008, 03:47 AM
Pir Sultan’ın Ağzından Baba Mansur

Oldum olası, Baba Mansur’un konumunu, kişiliğini, faaliyetlerini ve akibetini hep merak etmişimdir. Anadolu Aleviliğini inancıyla, düşüncesiyle biçimlendiren, Alevi halk üzerinde çok büyük etkisi olan Baba Mansur, nasıl olurda hakında birkaç satır da olsa neredeyse hiç bir yazılı kaynak orta yerde bulunmaz veya ortaya çıkışı engelidir. Hakındaki kaynakların yok oluşunun elbet bir anlamı vardır. Baba Mansur’a ve devamına zulim uygulandığı kesin, bu uygulanan zulimin esintileriyle bu günlere gelinmiştr. Yalnız ve kimsesiz bırakılmıştır. Nede içli anlatıyor Pir Sultan Abdal’ şu mısralarla BabaMansur’un kimsesizliğini.

Bülbül figan eder bağ-ı gülşende
Mansur'un kimsesi yoktur meydanda

Baba Mansur evlatları biçare duruma düşürülünce, yolunda olanlarda istemiyerekte olsa sapmalar içine girmişlerdir. Bazı çevrelerinde gayretiyle Baba Mansur unuturulmay çalışılmıştır. Başarılıda olunmuş denilebilinir.

Yukarıda da Baba Mansur’u hep merak etiğimi söylemiştim.Kendi kendime acaba Baba Mansur diye biri yok mu? Vardiysa neden hakında yazılı bir kaynak orta yerde yoktur.Neden büyük halk ozanlarımız özellikle Pir Sultan Abdal şiirlerinde Baba Mansur’u anlatmıyorlardı. Kafam hep bu sorularla karışıktı. Taaki ikibin üç yilına kadar.

2003 yaz aylarında Seyid Ahmet Turgut’la karşılaştım. Sohbetimiz oldu. Bu sohbet sırasında Baba Mansur konumuz oldu. Seyid Ahmet Turgut’a amca Pir Sultan Abdal kurdu,kuşu bile en güzel şekilde şirlerinde dile getirmiş de,Baba Mansur’la ilgili pek bir şeyler anlatmıyor. Yoksa Baba Mansur ile Pir Sultan farklı yöndeler mi. Bana, “farklı yönde değildirler Pir Sultan, Baba Mansur’u anlatıyor” dedi ve ekledi. “Yaklaşık kırk yıl önce Erzincan’ın bir köyünde misafir olmuştum bir Dede evine, Pir Sultan Abadal’n çok sayida şiirleri vardı o evde. Bunlardan bir kaçını o zaman almıştım. Baba Mansur’la ilgili bir şiirini ben sana getiririm” demişti ve getirmişti. Seyid Ahmet Turgut şu anda doksan yaş civarında daha da uzun ömürler diliyorum.

Bu şiir elime geçince Baba Mansur ile ilgili teredütlerim, kuşkularım ve kafa karşıklığım giderilmiş oldu. Bundan dolayı Seyid Ahmet Dede’ye çok teşekür borçluyum.

Bu şiir bana geldiği gibi noktasına, virgülüne dokunmadan olduğu gibi aşağıya aktarıyorum. Bakalım Pir Sultan’ın ağzından Baba Mansur kim miş kendisine neler olmuş görelim. Ve hafızalarımızı yeniliyelim.

Bir dileğim vardır ulu kişiye
Baba Mansur gibi pirim var
O bizi kimseye muhtaç eylemez

Kim ki Baba Mansur’un eteğinden tuttu
Dünya ahiret murada etti Baba Mansur
Dıvar yürüttü imam Hasan ağu içti

Bir dıvar yürüttü moğındıda
Himmet almıştı cedım Baba Mansurda
Onların mekanı var yedi kat arşta

Baba Mansur hakkın sırrını gördü
Münafık Baba Mansurda sual sordu
Sırrını vermedi serini verdi

Baba Mansur aynım hak dedi dönmedi darında
Özün berdar eyledi geçti serinda
Himmet almıştı pirim imam hüseyinde

Baba Mansur evrası oniki imam nuri
Müminlere yol olmuş Mansurun darı
Moğındıda yürüttü cansız dıvarı

Baba Mansur evrası oniki imamda
Süzüldü münafıkın bağrı ezildi
Nesimi yüzüldü Baba Mansur asıldı

Pir Sultanım pes oldu sırlar
Bizi da neyleyen münafık körler
Pınanan çekildi gerçek erenler

h.alibaba

Fukara-i Abdal
19-03-2008, 04:32 AM
Sayın Ali Baba Pir Sultan Abdal'ın Şiirleri Hece Ölçüsüne Göre Yazılmıştır.

O yuzden Rica Etsem Bir COk Dörtlük Hece Ölçüsüne Uymuyor O yuzden Gerekli bir Açıklama yapmanızı Rica Edeceğim ..

Baba Mansur Lu Dedeler Suan yaşamakta Ve Google'dan arama yaparak Baba Mansur'un Pir Selcuk Dede Tarafından yapılmış Sitesini İnceleye bilirsiniz Ayrıca Bİr cok Şiirde BAba Mansur'u Anlatılır Ve Kureyşhan Ocağı Baba Mansurun Talibidirler..

h.alibaba
19-03-2008, 05:02 AM

O yuzden Rica Etsem Bir COk Dörtlük Hece Ölçüsüne Uymuyor O yuzden Gerekli bir Açıklama yapmanızı Rica Edeceğim ..

Baba Mansur Lu Dedeler Suan yaşamakta Ve Google'dan arama yaparak Baba Mansur'un Pir Selcuk Dede Tarafından yapılmış Sitesini İnceleye bilirsiniz Ayrıca Bİr cok Şiirde BAba Mansur'u Anlatılır Ve Kureyşhan Ocağı Baba Mansurun Talibidirler..

Hece ölçüsünü çok iyi biliyorum. Ama şu anda heceli olarak okuduğun şiirler mevcut konuşma dilimize göre düzenlenmiş şiirlerdir.Ya düzenlenmemiş ve halen gün ışığına çıkmamış şiirler için böyle diyemeyiz değilmi. Taktir edersinki Pir Sultan şu an konuştuğumuz dili konuşmuyordu. Bu şiiri bana geldiği gibi aktardığımı belirtmişim. Elbet te birileri kendilerine göre düzenlemiş kanaatindeyim. Fakat bu durumda heceye bakılmaz, usluba bakılması daha doğru olur kanaatindeyim.

Fukara-i Abdal
19-03-2008, 06:09 AM
Hece ölçüsünü çok iyi biliyorum. Ama şu anda heceli olarak okuduğun şiirler mevcut konuşma dilimize göre düzenlenmiş şiirlerdir.Ya düzenlenmemiş ve halen gün ışığına çıkmamış şiirler için böyle diyemeyiz değilmi. Taktir edersinki Pir Sultan şu an konuştuğumuz dili konuşmuyordu. Bu şiiri bana geldiği gibi aktardığımı belirtmişim. Elbet te birileri kendilerine göre düzenlemiş kanaatindeyim. Fakat bu durumda heceye bakılmaz, usluba bakılması daha doğru olur kanaatindeyim.

Tabiki Can Bende biliyorum Düzenlenmeden dolayıdır.Ama bunuda Acıklamnızı doğru buldugum için soyledim .

h.alibaba
19-03-2008, 07:15 AM
Tabiki Can Bende biliyorum Düzenlenmeden dolayıdır.Ama bunuda Acıklamnızı doğru buldugum için soyledim .

Değerli can, Baba Mansur hayatıyla ilgili gerçeklerin üstünde öyle kalın bır örtü varki, o örtüyü kaldırp gerçek bilgilere ulaşmak çok zor. Benim en çok rahatsız olduğum budur. Bir önceki mesajında önerdiğin siteyi biliyorum. o sitedeki bilgi sahipleri olan kişiler şu ana kadar gerçekleri çarpıtan kroniklerin şaplonculuğunu yapmaktaırlar.

örneğin: Ali Yaman Baba Mansur'lularla ilgili bir araştırma yapmış.
Erzurum maksut efendi mah. sinde hatlı Ali Hasan ve oğulları var diyor.( Doğrusu hatlı değil Çatlıdır, Ali Hasan değil Hasan Ali dir) işte böyle araştırmacıdırlar.

h.alibaba
01-04-2008, 06:24 AM
Gece gündüz çağırırım pirime
Seher vakti on’ki imam gel yetiş
Kanım kaynar imamların yoluna

İlettiler bizi Mansur dârına
Hep teberra okudular pirine
Lanet olsun ikrarından dönene

Bülbül figan eder bağ-ı gülşanda
Mansur’un kimsesi yoktur meydanda
Bunca sefillerin boynu urganda

Kimi allar giyer akçası yoktur
Kimi şallar giyer bohçası yoktur
Vücudum evinin bahçesi yoktur

Şah’ın huzurunda geldik amana
Bunda beli dedik Sahip-Zamana
Bakmaz mısın gönlümdeki gümana

Müminler çağırır pirimiz deyu
Şah-ı Merdan Ali varımız deyu
Bu meydana koyduk serimiz deyu

Pir Sultan’ım eydur erenler himmet
Bir can için etmem münkire minnet
Dünü günü zikrim Ali Muhammet

Mustafa Kemal
01-04-2008, 11:12 AM
Pir Sultan’ın Ağzından Baba Mansur

Oldum olası, Baba Mansur’un konumunu, kişiliğini, faaliyetlerini ve akibetini hep merak etmişimdir. Anadolu Aleviliğini inancıyla, düşüncesiyle biçimlendiren, Alevi halk üzerinde çok büyük etkisi olan Baba Mansur, nasıl olurda hakında birkaç satır da olsa neredeyse hiç bir yazılı kaynak orta yerde bulunmaz veya ortaya çıkışı engelidir. Hakındai kaynakların yok oluşunun elbet bir anlamı vardır. Baba Mansur’a ve devamına zulim uygulandığı kesin, bu uygulanan zulimin esintileriyle bu günlere gelinmiştr. Yalnız ve kimsesiz bırakılmıştır. Nede içli anlatıyor Pir Sultan Abdal’ şu mısralarla BabaMansur’un kimsesizliğini.

Bülbül figan eder bağ-ı gülşende
Mansur'un kimsesi yoktur meydanda

Baba Mansur evlatları biçare duruma düşürülünce, yolunda olanlarda istemiyerekte olsa sapmalar içine girmişlerdir. Bazı çevrelerinde gayretiyle Baba Mansur unuturulmay çalışılmıştır. Başarılıda olunmuş denilebilinir.

Yukarıda da Baba Mansur’u hep merak etiğimi söylemiştim.Kendi kendime acaba Baba Mansur diye biri yok mu? Vardiysa neden hakında yazılı bir kaynak orta yerde yoktur.Neden büyük halk ozanlarımız özellikle Pir Sultan Abdal şiirlerinde Baba Mansur’u anlatmıyorlardı. Kafam hep bu sorularla karışıktı. Taaki ikibin üç yilına kadar.

2003 yaz aylarında Seyid Ahmet Turgut’la karşılaştım. Sohbetimiz oldu. Bu sohbet sırasında Baba Mansur konumuz oldu. Seyid Ahmet Turgut’a amca Pir Sultan Abdal kurdu,kuşu bile en güzel şekilde şirlerinde dile getirmiş de,Baba Mansur’la ilgili pek bir şeyler anlatmıyor. Yoksa Baba Mansur ile Pir Sultan farklı yöndeler mi. Bana, “farklı yönde değildirler Pir Sultan, Baba Mansur’u anlatıyor” dedi ve ekledi. “Yaklaşık kırk yıl önce Erzincan’ın bir köyünde misafir olmuştum bir Dede evine, Pir Sultan Abadal’n çok sayida şiirleri vardı o evde. Bunlardan bir kaçını o zaman almıştım. Baba Mansur’la ilgili bir şiirini ben sana getiririm” demişti ve getirmişti. Seyid Ahmet Turgut şu anda doksan yaş civarında daha da uzun ömürler diliyorum.

Bu şiir elime geçince Baba Mansur ile ilgili teredütlerim, kuşkularım ve kafa karşıklığım giderilmiş oldu. Bundan dolayı Seyid Ahmet Dede’ye çok teşekür borçluyum.

Bu şiir bana geldiği gibi noktasına, virgülüne dokunmadan olduğu gibi aşağıya aktarıyorum. Bakalım Pir Sultan’ın ağzından Baba Mansur kim miş kendisine neler olmuş görelim. Ve hafızalarımızı yeniliyelim.

Bir dileğim vardır ulu kişiye

Kim ki Baba Mansur’un eteğinden tuttu
Dünya ahiret murada etti Baba Mansur
Dıvar yürüttü imam Hasan ağu içti

Bir dıvar yürüttü moğındıda
Himmet almıştı cedım Baba Mansurda
Onların mekanı var yedi kat arşta

Baba Mansur hakkın sırrını gördü
Münafık Baba Mansurda sual sordu
Sırrını vermedi serini verdi

Baba Mansur aynım hak dedi dönmedi darında
Özün berdar eyledi geçti serinda
Himmet almıştı pirim imam hüseyinde

Baba Mansur evrası oniki imam nuri
Müminlere yol olmuş Mansurun darı
Moğındıda yürüttü cansız dıvarı

Baba Mansur evrası oniki imamda

Pir Sultanım pes oldu sırlar
Bizi da neyleyen münafık körler
Pınanan çekildi gerçek erenler

h.alibaba

Bu konuda Baba Mansur'dan bahsettiğini sanmıyorum.

"Bülbül figan eder bağ-ı gülşende
Mansur'un kimsesi yoktur meydanda"

Yukarıdaki dizelerde Hallac-ı Mansur'a da sesleniyor olabilir.Fakat nefesin geri kalanını yazmadığınız için kesinlikle Baba Mansur'a hitaben yazdığını söyleyemezsiniz.

"Bir dileğim vardır ulu kişiye
Baba Mansur gibi pirim var"

Pir Sultan Abdal Sivas'ın Banaz Köyünde yaşamıştır.Pir Sultan Abdal Pir Hacı Bektaş Dergahı'ndan HAsan isimli bir dervişten el aldığını yazılı kaynaklardan biliyoruz.Yukarıdaki dizede Pirim sözü geçmiş.Pirim dediği Baba Mansur'dan veya Baba Mansur Ocağı'ndan el almamıştır.Hatta Pir diyebilmesi için de ondan el alması gerekirdi.

"Baba Mansur evrası oniki imamda

"Nesimi yüzüldü Mansur asıldı" çünkü Baba Mansur asılmadı.Bu yazılan şiir büyük ihtimalle bir başka nefesten değiştirilerek yazıldığına inanıyorum.Lütfen yazdığınız yazıya kaynak gösterirseniz sevinirim.

h.alibaba
01-04-2008, 11:14 PM
Bu konuda Baba Mansur'dan bahsettiğini sanmıyorum.

"Bülbül figan eder bağ-ı gülşende
Mansur'un kimsesi yoktur meydanda"

Yukarıdaki dizelerde Hallac-ı Mansur'a da sesleniyor olabilir.Fakat nefesin geri kalanını yazmadığınız için kesinlikle Baba Mansur'a hitaben yazdığını söyleyemezsiniz.

Pir Sultan Abdal Sivas'ın Banaz Köyünde yaşamıştır.Pir Sultan Abdal Pir Hacı Bektaş Dergahı'ndan HAsan isimli bir dervişten el aldığını yazılı kaynaklardan biliyoruz.Yukarıdaki dizede Pirim sözü geçmiş.Pirim dediği Baba Mansur'dan veya Baba Mansur Ocağı'ndan el almamıştır.Hatta Pir diyebilmesi için de ondan el alması gerekirdi.

"Baba Mansur evrası oniki imamda

"Nesimi yüzüldü Mansur asıldı" çünkü Baba Mansur asılmadı.Bu yazılan şiir büyük ihtimalle bir başka nefesten değiştirilerek yazıldığına inanıyorum.Lütfen yazdığınız yazıya kaynak gösterirseniz sevinirim.

Değerli Can; Lütfen bu kadar peşin yargılı olmayın. Olaylara kesin ve tek taraflı bakmayın. Hele hele sabit fikirli hiç olmayalım. "Bülbül figan eder bağ-ı gülşende/ Mansur'un kimsesi yoktur meydanda" nefesin gerisini yazmadığım için kesinlikle Baba Mansura hitaben yazılmış olamaz diyorsun. Halbuki nefesın tamamı bir üste yayınlanmış. Demek okumamış oluyorsun. Pir Sultan Evladi Resul olanlara Pirim diyor, yani pir dediği Ehl’i beyten olandır. Halacı Mansur’a öyle bir atıfta bulunması için Halacı Mansur’un da Ehl’beyt’ten olması gerek, ama böyle bir şeyi hiç kimse idda etmemiştir. Önemli olan doğru değerlermizi ortaya doğru bir şekilde çıkarmaktır. Bazılarını tutup bazılarını yok etmek degil.

Bu nefslerin kaynağına gelince; kaynağın biri konunun içinde anlatılmış. Diğeri; Osmanlı gizli belgeleri Ali Haydar Avcı’dır.

Benim sevdiğimin şirin gözleri
Değdi şu sineme dağlar oldu
Karınca yükünü fil çekmez iken
Azdı zaman azdı ne çağlar oldu

Talip gelmez oldu pir nefesine
Elin alıp gitmez oldu yasına
Dağlar sindi tepeler duldasına
Büyüdü tepeler ne dağlar oldu

Talip mi benliği elden salmayan
Bahri gibi Ummanlara dalmayan
Ezeli eğnine şallar bulmayan
Şimdi atlas giydi ne beğler oldu

Nesimi yüzüldü Mansur asıldı
Ali’m düldüle bindi küffar basıldı
Nice ulu sular arktan kesildi
Aktı kör pınarlar ne çağlar oldu

Gönül kuşu uçup gitmez gönülden
Bülbül vazgeçer mi gonca gülünden
Pir Sultan Abdal’ım çarkın elinden
Dideler yaş döktü kan ağlar oldu

kaynak: Ali Haydar Avcı

Mustafa Kemal
02-04-2008, 11:33 AM
Değerli Can; Lütfen bu kadar peşin yargılı olmayın. Olaylara kesin ve tek taraflı bakmayın. Hele hele sabit fikirli hiç olmayalım. "Bülbül figan eder bağ-ı gülşende/ Mansur'un kimsesi yoktur meydanda" nefesin gerisini yazmadığım için kesinlikle Baba Mansura hitaben yazılmış olamaz diyorsun. Halbuki nefesın tamamı bir üste yayınlanmış. Demek okumamış oluyorsun. Pir Sultan Evladi Resul olanlara Pirim diyor, yani pir dediği Ehl’i beyten olandır. Halacı Mansur’a öyle bir atıfta bulunması için Halacı Mansur’un da Ehl’beyt’ten olması gerek, ama böyle bir şeyi hiç kimse idda etmemiştir. Önemli olan doğru değerlermizi ortaya doğru bir şekilde çıkarmaktır. Bazılarını tutup bazılarını yok etmek degil.

Bu nefslerin kaynağına gelince; kaynağın biri konunun içinde anlatılmış. Diğeri; Osmanlı gizli belgeleri Ali Haydar Avcı’dır.

Benim sevdiğimin şirin gözleri
Değdi şu sineme dağlar oldu
Karınca yükünü fil çekmez iken
Azdı zaman azdı ne çağlar oldu

Talip gelmez oldu pir nefesine
Elin alıp gitmez oldu yasına
Dağlar sindi tepeler duldasına
Büyüdü tepeler ne dağlar oldu

Talip mi benliği elden salmayan
Bahri gibi Ummanlara dalmayan
Ezeli eğnine şallar bulmayan
Şimdi atlas giydi ne beğler oldu

Nesimi yüzüldü Mansur asıldı
Ali’m düldüle bindi küffar basıldı
Nice ulu sular arktan kesildi
Aktı kör pınarlar ne çağlar oldu

Gönül kuşu uçup gitmez gönülden
Bülbül vazgeçer mi gonca gülünden
Pir Sultan Abdal’ım çarkın elinden
Dideler yaş döktü kan ağlar oldu

kaynak: Ali Haydar Avcı

sayın H.alibaba,
yazdığınız yazıyı tamamen okudum ve elimde bulunan kitaplarımı da karıştırdım.İsmail Özmen,Turgut Koca,Abdulbaki Gölpınarlı,Nail Boratav,Asım Bezirci,İbrahim Aslanoğlu,Cahit Öztelli gibi yazarların çıkarmış olduğu ALevi-Bektaşi Ozanlarıyla ilgili kitaplarda Baba Mansur ile Pir Sultan arasında bir ilişkiden bahsedildiğini görmedim:( Osmanlı gizli arşivi Baba MAnsur ile Pir Sultan Abdal arasındaki bağlantıyı inceleyecek kadar detaya ineceğini sanmıyorum.
Üstelik yaşadıkları coğrafya birbirine uymuyor.Sizin bahsettiğiniz Tunceli'de Pir Sultan Ocağından birinin yazmış olabileceği ihtimali daha yüksektir.
Verdiğiniz nefes örneği ise tahrip edilmiş bir nefesin Hece veznine bile uymayan bir örneğiyle delil göstermek bir araştırmacı için en büyük yanılgıdır.Ali Haydar Avcı'nın Pir Sultan Abdal Ocağı ile ilgili araştırmasını okudum ve orada Baba Mansur ile Pir Sultan Abdal arasında bir bağlantı göremedim. Vereceğiniz kaynaklar güvenilir olursa Pir Sultan Abdal'ın kişiliği ve hayatı da o denli yüceltilmiş olur.

"BABA MANSUR OCAĞI

Tunceli ili Mazgirt ilçesinin doğusunda Darıkent (Muhundi) Bucağı’nda ünlü Alevi evliyalarından Baba Mansur’un yürüttüğüne inanılan bir duvar bulunur.(33) Muhundi orada bulunan bu ziyaretin anısı nedeniyle Dersim ve çevresinin en ünlü ziyaretgahlarındandır. Ali Kemali’ye göre Baba Mansur Dedeleri seyyidlerdendir, kolları yoktur, üç büyük kabiledir. Bir kabilesi Mazgirt kazasının Darıkent (Muhundi) bucağında, İkincisi Pülümür’ün Tahti ve üçüncüsü yine Pülümür’ün Gersinot köylerinde bulunur. Gersinot’ta oturanlara Şahverdi Evladı derler ki, Sivas ve Koçgiri aşiretinin seyyitleridir. (Ali Kemali 1932: 193) Bu seyyitler ayrıca Erzincan’ın Kısmikör ve Erdene, Pülümür’ün Seyyitler Kapiri ve Tahsini köylerinde bulunurlar. Mazgirt kazasında da vardır. (Ali Kemali 1932: 184) Bir araştırmada Tunceli Pülümür Yeldeğen Bucağı’nda Şah Mansur’un evlatlarının türbesinin ve Sivas Zara Kızılkale Köyü’nde de Baba Mansurluların bulunduğu ifade edilmiştir. (Clarke 1998: 205)(34) Baba Mansur’un Horasan’dan geldiğine inanılır. Halk Cuma akşamları buraya toplanır, kurbanlar keser, cem yaparlardı. Baba Mansur’un yüzyıllardır dilden dile dolaşan menkıbelerinin en bilineni şu şekildedir: Bir de Baba Kureyş (Hacı Kureyş) varmış. Bir gün vahşi bir ayıya binmiş ve bileğine de bir yılan dolamış, onunla ayıyı kamçılayarak yürütmüş. O sırada duvar yapmakta olan Baba Mansur ise bu duvara binerek Baba Kureyş’e doğru yürümüş. Kureyş Baba bu mucize karşısında hayran olarak “Sen taş duvara can verdin.” diyerek, Baba Mansur’un eline sarılıp öpmüş. Baba Kureyş Ocağı’nın talipleri, Kureyş Baba’nın Baba Mansur’a bağlılığı üzere, Baba Mansur Ocağı’nın da müritleridir. Yüzyıllardır Kureyşan Ocağı Dedeleri’nin mürşidleri de Baba Mansurlu Dedeler olmuştur. Pir ve seyitleriyle birlikte Koçgiri ve Hiran aşiretleri de Baba Mansur Ocağı’na bağlıdırlar. (Ayrıca bk: Uluğ 1939 1939a: 83; 1939b: 34; Dersimi 1997: 140-141.)

Ayrıca Baba Mansur Ocağı’ndan Ali Düzgün Dede’den edindiğim bilgilere göre Baba Mansur Dedeleri , Kureyşanlar , Şavalanlar , Arelliler , Gaboranlılar , Butkanlılar Aşiretlerine Dedelik ve Lolanlılar, Çarekanlılar ve diğer aşiretlere de mürşidlik yapmaktadırlar. Bu ocağın dedelerinin de bağlı olduğu Baba Mansurlu dede ailesi Baba Mansur’un duvarı yürüttüğü duvarın yanında bulunan evin sahibidirler ve ziyaretle bu aile ilgilenmektedir. Hem İstanbul’da hem Tunceli’de bu ocaktan dedesoylularla görüstüm. Darıkentteki ocağı da ziyaret ettim. Yine Darıkent yakınlarında bulunan Şöbek, Lödek, Küpük Köylerinde de Baba Mansurlu seyyid aileleri vardır. Bir bölümü çeşitli nedenlerle Tunceli dışındadırlar ve özellikle de Sivas’ta yoğunlaşmışlardır."
Ali Yaman "Dedelik Kurumu" adlı yapıtından

Mustafa Kemal
02-04-2008, 11:37 AM
h.alibaba tarafından gönderildi http://www.alevileriz.biz/images/buttons/viewpost.gif (http://www.alevileriz.biz/showthread.php?p=528610#post528610)

Her Ehlibeyt soyundan gelen insan pir değildir.Pir kelimesi iki anlama gelir.Birincisi yaşlı insan, ikinci anlamı ise bir tarikat veya yol kurcusuna denir. Anadolu'da kimi zaman ise Ocakzade Dedelere Pir de denilmektedir. Burad Pir Sultan Abdal nasibi kimden aldıysa ona Pir diyebilir.Fakat Nefeslerinden okuduğum kadarıyla Hacı Bektaş Veli'yi kendine pir olarak görmüştür.

h.alibaba
02-04-2008, 11:47 PM
Her Ehlibeyt soyundan gelen insan pir değildir.Pir kelimesi iki anlama gelir.Birincisi yaşlı insan, ikinci anlamı ise bir tarikat veya yol kurcusuna denir. Anadolu'da kimi zaman ise Ocakzade Dedelere Pir de denilmektedir. Burad Pir Sultan Abdal nasibi kimden aldıysa ona Pir diyebilir.Fakat Nefeslerinden okuduğum kadarıyla Hacı Bektaş Veli'yi kendine pir olarak görmüştür.

Doğru olarak kabul edilen, ama doğru olmadığını görmek için şu örnekleri değerlendirmemiz gerek

Biz erenler gerçeğiyiz
Has bahçenin çiçeğiyiz
Hacı Bektaş köçeğiyiz
Edep erkan yol bizdedir

Hasan Dede

Bu güzel sözleri, Hasan Dede imzası ile kendi sayfanda yer veriyorsun.
Hemen alt tarafa Pir Sultan’dan bir dörtlük nefes alıyorum.

Biz erenler gerçeğiyiz
Balım sultan çiçeğiyiz
Hacı Bektaş köçeğiyiz
Meydana girmeye geldim

Pir Sultan, Kaynak: A. Haydar Avcı, 162. nefes

Şöyle bir düşünelim bu nefesler kime ait. Pir Sultan’a mı ait, yoksa Hasan Dede’ye mı ait, veya üçüncü bir kişiye mi ait.

İkinci bir nokta, sizde her kes gibi Ali Kemali’den Örnek vermişsiniz. Ali Kemali artık çok bayatladı. Verdiği bilgilerin egemenlerin isteği doğrultusunda olduğu artık kaçınılmaz bir gerçektir.

Birde Ali Yaman’dan yazı aktarmışın örneğin: Ali Yaman Baba Mansur'lularla ilgili bir araştırma yapmış.
Erzurum maksut efendi mah. sinde hatlı Ali Hasan ve oğulları var diyor.( Doğrusu hatlı değil Çatlıdır, Ali Hasan değil Hasan Ali dir) çok iyi tanıdıklarımdır. Ali Yaman, Kureyş’li bir Dede’yle sohbet ederek Baba Mansurluları araştırmış. İşte böyle araştırmacıdırlar. Bu gibi araştırmalar insanı ne kadar büyük yanlışlara sürükler biliyorsun herhalde.

Ben Pir Sultan Hacı Bektaş’a Pir demiyor veya Hacı Bektaşı red ediyor demiyorum. Hacı Bektaş dışında birçok yol erine pir diyor. Dikkatini çekerim yol erinden kastım Ehl’i beyt’ten gelenlerdir. Pir sözcüğünün ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Pir zözcüğünün doğrusu ( Pîr ) şeklindedir. Bu ses uyumu mevcut konuştuğumuz dilde kulanılmadığından. Zaman içerisinde konuşma dilinde olduğu gibi ( Pîr ) sözcüğüde bazı anlam deişikliklere uğramıştır.

Sn. Mustafa Kemal; kimlerin hangi ocağa bağlı olduğunu yukarıda açıklamışındır. Sizce Pir Sultan Abdal hangi ocağa bağlıdır? Sakın Hacı Bektaş deme. Çükü Bektaşilikte Mürşüt,pir,talip uygulaması yok ve Hacı Bektaş talipleride yok.

Dkkatini çekmek isterim ki beni en çok ilgilendiren Baba Mansur’un tarihi kişiliğidir. Baba Mansur’un büyüklüğü halk tarafından bilinen ve onaylanan bir durumdur. Ama orta yerde elnen tutulur bir bilgi yoktur. Diyorsunuz ki Baba Mansur idam edilmedi. Ama yerine anlatacağın bir şeyinde yok. Tamam varsayalım idam edilmedi. Peki ne oldu, mezarı nerde, nerden geldi, yoksa böyle biri yokmu, Anadoluya gelmediyse bu duvar söylencesi neyin nesi. Yani sözün kısası söyleneceklerin çok daha fazla olması lazım. Saygılarımla.

h.alibaba
04-04-2008, 10:00 PM
Behey Yezit ne yelersin kastıma
Erdebil’de Şah safi’den buyruğum
İlettin Uruma çoban eyledin
Sırtımdaki alet midir çağlığım

Mağripten de çatal nurlar doğarsa
Mümin kula Hak rahmeti yağarsa
Hasan Hüsey(i)n bana sahip olursa
Yanımdakine çok olur eyliğim

Ol İmam Zeynel’e merdan uyarsa
İmamı Bakır’dan içer ayarsa
İmam Cafer buyruğunu duyarsa
Anın için Hak yanında bağlıyım

Musa Kâzım ciğerimi yakıyor
Irmaklar cennette Kevser akıyor
Aslımız İmam Rıza’ya çıkıyor
Muhammet Ali’ye vardır soyluğum

Taki Naki’ye iradet getirdim
Düldül oldum Şah Ali’ye götürdüm
Yöğrük oldum üç yaşımda satıldım
Kimselerde bilmez benim taylığım

Pir Sultan Abdal’ım alır satarım
Askeri Mehdi’ye meyil katarım
Mansur olup şu cihanı atarım
Her ağaçta olmaz benim yaylığım

Kaynak: Osmanlı Gizli Belgeleri
Ali Hadar Avcı

Fukara-i Abdal
04-04-2008, 10:34 PM
h.ali baba

Baba Mansur Mu yoksa Hallac-ı Mansur Mu ?

h.alibaba
04-04-2008, 11:01 PM
h.ali baba

Degerli Can: Ne diyeyim ben, felsefi olarak her Alevi Baba Mansur'ludur ama iş uygulamaya gelince seyyir değişiveriyor birdenbire. Luis Masingon'un Halacı Mansurla ilgili Araştırması yayınlandığı güne kadar kimse böyle bir ikilem yaşamıyordu.

Sanırım Pir Sultan Baba Mansur ile Halacı Mansur'u biribirinde ayird edebilecek bilgi ve beceriye sahipti diye düşünüyorum. Mansur o kadar çok ki sence Pir Sultan Hangi Mansur'dan söz ediyor. Saygılar.

Fukara-i Abdal
06-04-2008, 11:42 PM
Degerli Can: Ne diyeyim ben, felsefi olarak her Alevi Baba Mansur'ludur ama iş uygulamaya gelince seyyir değişiveriyor birdenbire. Luis Masingon'un Halacı Mansurla ilgili Araştırması yayınlandığı güne kadar kimse böyle bir ikilem yaşamıyordu.

Sanırım Pir Sultan Baba Mansur ile Halacı Mansur'u biribirinde ayird edebilecek bilgi ve beceriye sahipti diye düşünüyorum. Mansur o kadar çok ki sence Pir Sultan Hangi Mansur'dan söz ediyor. Saygılar.

Sayın Alibaba Verdiğiniz Yukaridaki Nefesteki Mansur Hallacı-ı Mansurdur BAba Mansur Değildir. O yuzden Size bu soruyu sordum

h.alibaba
07-04-2008, 07:56 AM
Sayın Alibaba Verdiğiniz Yukaridaki Nefesteki Mansur Hallacı-ı Mansurdur BAba Mansur Değildir. O yuzden Size bu soruyu sordum

Can Dermani; o zaman bir bildiğin var paylaşırmısın. Lütfen!

h.alibaba
07-04-2008, 09:19 PM
Can Dermaninın Dikkatine.

Nemrud od un İbrahim'e ben bağ u bostan eyledim
Küfür yüzünden doğuben gene od u yakan benim
Ol Hallacı Mansur ile söyler idim enelhak
Benim gen'onun boynuna dâr urganın takan benim

Can Dermani; Yunus Emre yukarıdaki nefeste Hallacı Mansur demektedir. Daha sonraki nefeslerinde ise Mansur demektedir. Sence Yunus Emre farklı Mansurları mı anlatıyor yoksa Yunus Emre'nin anlatığı Hallacı Mansur’mu?

Mansur aydur enelhak der suretin oda yak
Deynüz dâra gelsünler ben dârı kura geldim

Mansur idim ben ezelden
Anın için geldim bunda
Yak külümü savur göğe
Ben enelhak oldum ahi

Fukara-i Abdal
07-04-2008, 10:28 PM
syn H.AliBaba Bunu Bütün Alevi araştırmacı yazarlara Sorabilirsin Bende Bu sorununuzu Bu kişilere iletcim Baba Masnur'un Kendi isimlerinin Gerctiği Yerlerde Baba Mansur Diyerek GEcer ............
Manur Darı diyoruz Hallac-ı Mansur Darı demiyoruz misal bir ornek ..

h.alibaba
07-04-2008, 11:05 PM
syn H.AliBaba Bunu Bütün Alevi araştırmacı yazarlara Sorabilirsin Bende Bu sorununuzu Bu kişilere iletcim Baba Masnur'un Kendi isimlerinin Gerctiği Yerlerde Baba Mansur Diyerek GEcer ............
Manur Darı diyoruz Hallac-ı Mansur Darı demiyoruz misal bir ornek ..

Can Dermani gördüğüm kadarıyla olan alevi yazarlar kaynak olarak aldıkları F. Köprülü ve N. Birdoğan'dır değil mı? Bana katılıyormusun bilmem.

Fukara-i Abdal
08-04-2008, 12:20 AM
Can Dermani gördüğüm kadarıyla olan alevi yazarlar kaynak olarak aldıkları F. Köprülü ve N. Birdoğan'dır değil mı? Bana katılıyormusun bilmem.

Abdul Baki Gölpınarlı Melline İreKopf da var ama
Dediğim Araştırmacı yazarlar bunların dışında Has ve Birebir Zamanınında yazılan Eski Eserler Var Alevi Dergahlarından Kalmada Onlardanda yararlanıyorlar
Ama Arasştırmcacı Birebir Ceviri apanlarda var Allah Eyvallah.

h.alibaba
09-04-2008, 11:38 PM
h.ali baba

Behey Yezit ne yelersin kastıma
Erdebil’de Şah safi’den buyruğum
İlettin Uruma çoban eyledin
Sırtımdaki alet midir çağlığım

Mağripten de çatal nurlar doğarsa
Mümin kula Hak rahmeti yağarsa
Hasan Hüsey(i)n bana sahip olursa
Yanımdakine çok olur eyliğim

Ol İmam Zeynel’e merdan uyarsa
İmamı Bakır’dan içer ayarsa
İmam Cafer buyruğunu duyarsa
Anın için Hak yanında bağlıyım

Musa Kâzım ciğerimi yakıyor
Irmaklar cennette Kevser akıyor
Aslımız İmam Rıza’ya çıkıyor
Muhammet Ali’ye vardır soyluğum

Taki Naki’ye iradet getirdim
Düldül oldum Şah Ali’ye götürdüm
Yöğrük oldum üç yaşımda satıldım
Kimselerde bilmez benim taylığım

Pir Sultan Abdal’ım alır satarım
Askeri Mehdi’ye meyil katarım
Mansur olup şu cihanı atarım
Her ağaçta olmaz benim yaylığım

Kaynak: Osmanlı Gizli Belgeleri
Ali Hadar Avcı

Can Dermani;
yukardaki nefeste Hallac'ı Mansur anlatıldığını söylemiştin.

Neye dayanarak dediğini bilmem ama Baba Mansur, "Şah Mansur" olarakta geçiyor değil mi?

"Mansur olup şu cihanı atarım" derken Pir Sultan, Şah olan Mansur'u işaret ediyor olmalıdır.

Başka bir Mansur diyebilirsin ama bu Hallac'ı Mansur olamaz

h.alibaba
23-04-2008, 11:53 PM
Gelin ey erenler seyran edelim
Açıldı kapısı Seyyit Ali’nin
Eksiğimiz bilip dâra duralım
Himmeti ganidir kızıl Deli’nin

Seyyit Ali, Kızıl Deli, Derviş Gevr’in ayni kişi olduğu kanıtlanmış ve herkesçe bilinmektedir. Zaten Pir Sultan bu nefesinde Kızıl Deli ve Seyyit Ali’nin ayni kişi olduğunu bizlere anlatmaktadır. “Gelin ey erenler seyran edelim / Açıldı kapısı Seyyit Ali’nin” derken de o gün Seyyit Alin’in misfiri oldukları ve o gün orda Cem olduklarını da vurgulamaktadır.

Çekti sancağını dağlar dolanır
Mümin olan canlar aşka bulanır
Kurbanlar tığlanır çerağ uyanır
Himmeti ganidir Seyyit Ali’nin

Ne güzel bahara yetmiştir şimdi
Lalesi sümbülü bitmiştir şimdi
Abdallar semahı tutmuştur şimdi

Yine Pir Sultan; “Çekti sancağını dağlar dolanır / Mümin olan canlar aşka bulanır.” Derkende Seyyit Ali’nin kırsal kesimdeki insanlarla ne kadar köklü bağlarının olduğunu en güzel şekilde bizlere aktarmaktadır.

Bab’İbrahim şehitlerin eridir
Kırkların ceminden o da beridir
Pirim cansız duvarları yürütür
Himmeti ganidir Kızıl deli’nin

Burada da Pir sultan; “Bab’İbrahim şehitlerin eridir” Dediği söylenmekteir. “Bab’İbrahim”i biraz irdelemek gerekir, aslında doğrusu Bave İbrem olarak geçmesi gerekir. Çevirmen büyük bir olasılıkla Baba İbrahim kafiye düzenine uymadığı için Burada “Bab’İbrahim” yazmayı uygun görmüştür. Dolaysıyla böyle olunca anlam değişikliğine uğramış oluyor. “Bab İbrahim” olarak kabul edersek Baba İbrahim anlaşılır, Bave İbrem olarak ele alırsak İbrahim’ın babası anlaşılır. Bu çevrinin kasıtlı olarak “Bab’İbrahim” diye çevrildiğine inanıyorum.

Dediğim şekilde ele alırsak, “Bave İbrem şehitlerin eridir / Kırkların ceminden o da beridir / Pirim cansız duvarları yürütür.” Pir Sultan bu dizelerle bir Kompozisyon ortaya koymaktadır. Dizedeki “Pirim Cansız Duvarları yürüdür” derken anlatığı Baba Mansur’dan başkası olamaz. Adı geçen İbrahim ise Baba Mansur’un üç oğlundan biri olduğu ve İbrahim’in babasının da şehit olduğunu nefesinde vurgulamaktadır. Baba Mansur’u da Kırklara en yakın biri olduğunu Pir Sultan nafesinde Seyyit Ali’nin evinde zikir edildiği anlaşılmaktadır.
h.alibaba

Pir sultan’ın eydur kendi özümüz
Güzelce Şah’ıma var niyazımız
Bir gün kara toprak örter yüzümüz

Batıni
24-04-2008, 01:15 AM

Sevgili kul Dermani,benim bildiğim,Baba Mansur ve Kureyş Baba ortak ocağın sahipleri ve akraba, amca çocukları olduğu söylenir, aralarında'ki küslükten dolayı, bir birlerine kızıp, biri aslana binip, eline yılanı alarak kamçı yapar, öbürü'de duvarı yürüterek bir birlerine güçlerini göstemişlerdir.Bu güç göstersi sonucun'da, ocaklarını ayırdıklarını biliyorum saygılarımla.

Fukara-i Abdal
24-04-2008, 01:32 AM
Sevgili kul Dermani,benim bildiğim,Baba Mansur ve Kureyş Baba ortak ocağın sahipleri ve akraba, amca çocukları olduğu söylenir, aralarında'ki küslükten dolayı, bir birlerine kızıp, biri aslana binip, eline yılanı alarak kamçı yapar, öbürü'de duvarı yürüterek bir birlerine güçlerini göstemişlerdir.Bu güç göstersi sonucun'da, ocaklarını ayırdıklarını biliyorum saygılarımla.

syn Can aslında oyle değil

Hacı Kureyş Aslan'a binmiş Yılanı kamçı etmiş Bunu Gören Baba Mansur'da Cansız Duvarı Yürütür .Hacı Kureyş Bunu Görünce Derki Sen Cansıza Can Verdim.Pir'im Sin Der O Gunden Bu yana Kureyşhan Ocağı Baba Mansur Ocağının Talibi'dir.

Sevgiler

Zerigin
24-04-2008, 08:44 AM
evet olay bu sekılde olmus paylasımın için saol..

bende babamansurum..

Zerigin
24-04-2008, 08:50 AM

yok olay bu sekılde degıl.

kureys baba aslana bınıp yılanı kamcı etmıs baba mansur dede duvarı yurutmus kureys dede de bunun üzerine sen cansız duvarı yuruttun demıs baba mansurun elıne gelmıs olay bu sekılde...

saygılarımla

Babakamber
25-04-2008, 03:04 AM
Ömrünce böyle saçmalık görmedim.
Sırf Baba Mansur'u metleyeceğiz diye Pir Sultanın deyişiymiş gibi uyduruk bir şiirn buraya yazılmasını cahilane buluyorum.

Bir defa Pir Sultanın kafiyesik uyaksız deyişi asla yoktur. birde bu şiire bakın. Baştan sona fiyasko. Allah aşkına biri bu yanlışı düzeltsin.

Pir Sultan Baba Mansur'un talibimi? DEĞİL. Peki Kimin Talibi? Seyid Mevali'nin talibidir. Mevali kimdir? Seyid Hacı Kureyşin evladıdır.

Babakamber
25-04-2008, 03:06 AM
Kimse Mansur ile Kureyşi karıştırmasın. Amcada değiller, aynı ocaktanda değiller. Kimse bilmeden ve araştırmadan yanlış şeyleri aktarmasın, yoksa insanların kafası karışır...

Baba Mansur: İmam Bakır soyundadır.
Seyid Hacı Kureyş: İmam Musa Kazım soyundadır.

Fukara-i Abdal
25-04-2008, 03:42 AM
Pir Sultan Baba Mansur'un talibimi? DEĞİL. Peki Kimin Talibi? Seyid Mevali'nin talibidir. Mevali kimdir? Seyid Hacı Kureyşin evladıdır.
Kureyşhan Ocağı Baba Mansurun Talibidirler Değilmi Babakamber .PirSultan'ın direk Mürşidi Gene Ozaman Kureyşhan'dan Baba Mansura Bağlanır..
Pir Sultan'ın Yüzlerce nefesinde Bir Sürü Eren Derviş Gecer ....yani Burda Baba Mansur Geçebilir Sorun Değil...........

Babakamber
25-04-2008, 03:48 AM
Kureyşhan Ocağı Baba Mansurun Talibidirler Değilmi Babakamber .PirSultan'ın direk Mürşidi Gene Ozaman Kureyşhan'dan Baba Mansura Bağlanır..
Pir Sultan'ın Yüzlerce nefesinde Bir Sürü Eren Derviş Gecer ....

Şimdi olay dede/talip işi değil. Baba Mansur Kureyşin piridir. Kureyş Pir sultanın piridir. herkes pirne çağırır.

Şimdi Pir Sultan Mansur'u çağırmaz mı? Tabiki çağırır. Ama burada yazab değiş Pir sultana ait değil. Uydurma...

Yoksa Baba Mansur'u dışlamak gibi bir terbiyesizliğimiz asla olamaz. Bunu kimsye yaptırmayızda.

Ama sırf Pir Sultanındır diyede kimse uydurma, sonradan yazılma deyişleri bir konu olarak açmasın.

Aklı başında biri okusa zaten anlar. kafiyesiz bir şiir. Pir sultan asla böyle uyduruk yazmadı. o gönlünü ortaya attı.....

umarım anlatabilmişizdir.

h.alibaba
25-04-2008, 05:29 AM
Şimdi olay dede/talip işi değil. Baba Mansur Kureyşin piridir. Kureyş Pir sultanın piridir. herkes pirne çağırır.

Şimdi Pir Sultan Mansur'u çağırmaz mı? Tabiki çağırır. Ama burada yazab değiş Pir sultana ait değil. Uydurma...

Yoksa Baba Mansur'u dışlamak gibi bir terbiyesizliğimiz asla olamaz. Bunu kimsye yaptırmayızda.

Ama sırf Pir Sultanındır diyede kimse uydurma, sonradan yazılma deyişleri bir konu olarak açmasın.

Aklı başında biri okusa zaten anlar. kafiyesiz bir şiir. Pir sultan asla böyle uyduruk yazmadı. o gönlünü ortaya attı.....

Değerli Can; Konuyu açan benim ve buradayım. Tartışmak istiyorsan neyi tartışacağımızı öncelikle bilelim. Pir Sultanımı, Baba Mansurumu yoksa şiirimi veya Baba Mansurmu yoksa Hacı Kureyşmi büyük. Hangisini tartışalım Can! Şunu belirtmekte yarar görüyorum üslubun Baba Mansuru,Hacı Kureyşi ve Pir Sultanı incitmesin, yakışır olsun.

Ben yukarıda tartışılanların hepsinin doğru olduğu kanaatindeyim. Çelişkiliymiş gibi görünen tartışmalar biribirinden kopuk bilgilerden kaynaklanıyor. Bu durumun tartışılarak kopuk bilgilerin giderilmesi sağlanacaktır. Senin hoşuna gitmedi diye hemen konuyu kapatmak istemen doğru değil. Kulanacağın sözler maksatını aşmaması dileğiyle. Saygılar

Fukara-i Abdal
25-04-2008, 06:02 AM

Peki Pir Sultan Abdal'ın Hacı Kureyşi Andığı Şiirlerden Örnek istesem Sorun Olmaz Değilmi ?
Yada Düzgün Baba'nın İsmininde Geçtiği

Syn Baba Kamber ? Neden Kureyşhan Ocağı Varken Pir Sultan Ocağı Kurulsun Ondan Sonra .......

Babakamber
25-04-2008, 10:48 PM
Peki Pir Sultan Abdal'ın Hacı Kureyşi Andığı Şiirlerden Örnek istesem Sorun Olmaz Değilmi ?
Yada Düzgün Baba'nın İsmininde Geçtiği

Syn Baba Kamber ? Neden Kureyşhan Ocağı Varken Pir Sultan Ocağı Kurulsun Ondan Sonra .......

Sevgili dost,
Pir Sultan'ın 3 erkek evladı bide senem isminde kızı vardı. Erkek ççocujkları bekar ve genç yaşta şehid edildiler. Kızı senemden soyu yürüdü.

Pir Sultan Ocağındanım diyen kişiler Senem'in soyundan gelir. Dedelik kruumunda ise soy kızdan değil erkekten yürür.

Bu bilgi ışığında Pitr Sultan Ocağı diye bir ocak yoktur. Ama Senem evlatları şuan ocakzadeyiz diye geziyorlar. Yola aykırıdır.

Burada mesele Ocaklar değil, Pir Sultanın ağzından uydurulmuş bir şirin buaraya konulmasıdır. Eğer bir iş yapacaksak doğrusunu yapalım.

Fukara-i Abdal
25-04-2008, 11:19 PM
Sevgili dost,
Pir Sultan'ın 3 erkek evladı bide senem isminde kızı vardı. Erkek ççocujkları bekar ve genç yaşta şehid edildiler. Kızı senemden soyu yürüdü.

Pir Sultan Ocağındanım diyen kişiler Senem'in soyundan gelir. Dedelik kruumunda ise soy kızdan değil erkekten yürür.

Bu bilgi ışığında Pitr Sultan Ocağı diye bir ocak yoktur. Ama Senem evlatları şuan ocakzadeyiz diye geziyorlar. Yola aykırıdır.

Burada mesele Ocaklar değil, Pir Sultanın ağzından uydurulmuş bir şirin buaraya konulmasıdır. Eğer bir iş yapacaksak doğrusunu yapalım.

Ozaman Neden Fatıma Ana'dan Soy Devam Etti ???????????????????
syn Baba Kamber hz. Muhammed'e Soyu Kesik dediklerinde O Secde'de Rabb'imize Dua Ediyordu Bana Fatıma'yı Bağışladın Soyun Onunla Surecek diyerek..

O Zaman Pir Sultan Abdal'ın Kızının Soyuda Pir Sultan İle Surecek Yolu Surenlerde Tabiki Seyyidlik olucak ...

Hacı Bektaşi Veli ;

Bizde Kadın Erken Ayrımı Yok
Eksiklik Noksanlık Senin Görüşlerinde

Demesindeki Sırlardan Bir Neydi Sence ????

İkinci Bir Husus;

Bana Duzgun Baba,Yada HAcı Kureyşi Ana Bir Şiirini Sunarmısınız Pir Sultan'dan ?Bunuda Bekliyorum

h.alibaba
25-04-2008, 11:21 PM
Sevgili dost,

Değerli Can; Uydurulmuş dediğin şiirin muatabı benim. Diyelimki uydurulmuş bu şiir. Baba Mansuru Konumunu ve Yaşam Serivenini en güzel bir şekilde övgüyle anlatılmaktadır. Bu durumda seni rahatsız eden sebep ne? Kısacası yanlış bulupta karşı olduğun ve nedenlerini ortaya koyarsan Baba Mansur, Hacı Kureyş, Pir Sultan için faydalı olunabiliriz.

Bir önceki mesajında "Sırf Baba Mansur'u metleyeceğiz diye Pir Sultanın deyişiymiş gibi uyduruk bir şiirn buraya yazılmasını cahilane buluyorum."
demiştin. Sana sorarım Baba Mansuru Övgüye layik bulmuyormusun?

h.alibaba
01-05-2008, 09:20 AM
Baba Mansur
Adın çok büyük yücelerden yüce
Nefesin küçük koca dağdan bir tepe
Düşmanını çok gördüm ama
Dostuna hiç raslamadım
Soyundan olanlar bile seni anımıyor
Hikmetin bu mu Baba Mansur

h.alibaba

h.alibaba
03-05-2008, 06:08 AM
Varlığından geç de gel şu meydana
Mansur olmayınca dâra durulmaz
Ne davacı ol bunda ne dava kazan
Dava ile Hak katına varılmaz

Buna umman derler dalabilirsen
Güher bundan çıkar alabilirsen
Ol erkâna teslim olabilirsen
Teslim olmayana sitem sürülmez

Bay olur marifet ehli fakirler
Bülbül olmuş gül dalında şakırlar
Yezid’e Mervan’a lanet okurlar
Hüseyin kuluna sorgu sorulmaz

Talib baştan başa yare görünse
Muhabbetle varıp yâre görünse
Elde musahipsiz pire görünse
Ora sırdır musahipsiz girilmez

Gözlü isen gel uzatma arayı
Arif olan seçer ağı karayı
Mürşide teslim ol sarsın yarayı
Talip olmayınca yara sarılmaz

Pir Sultan Abdal’ım böyle der isen
Ali’nin sırrına sadık yâr isen
Mansur’un sırrına ereyim dersen
Erkan olmayınca dâra durulmaz

Canlar; Ben derimki Pir Sultan, "Mansur’un sırrına ereyim dersen
/Erkan olmayınca dâra durulmaz." deyişindeki Mansur, Baba Mansurudan başkası olamaz diye düşünüyorum. Başka Mansurdur diyen varsa düşüncesini almak isterim. Saygılar

Mustafa Kemal
03-05-2008, 09:44 AM

Buna umman derler dalabilirsen
Güher bundan çıkar alabilirsen
Ol erkâna teslim olabilirsen
Teslim olmayana sitem sürülmez

Bay olur marifet ehli fakirler
Bülbül olmuş gül dalında şakırlar
Yezid’e Mervan’a lanet okurlar
Hüseyin kuluna sorgu sorulmaz

Talib baştan başa yare görünse
Muhabbetle varıp yâre görünse
Elde musahipsiz pire görünse
Ora sırdır musahipsiz girilmez

Gözlü isen gel uzatma arayı
Arif olan seçer ağı karayı
Mürşide teslim ol sarsın yarayı
Talip olmayınca yara sarılmaz

Canlar; Ben derimki Pir Sultan, "Mansur’un sırrına ereyim dersen
/Erkan olmayınca dâra durulmaz." deyişindeki Mansur, Baba Mansurudan başkası olamaz diye düşünüyorum. Başka Mansurdur diyen varsa düşüncesini almak isterim. Saygılar

Koca Hallac-ı Mansur'u öven nefeslerden Baba Mansur'u çıkarıyorsan tebrik ederim.Baba Mansur'un ismi geçtiği bir nefesi yoktur.Lütfen Pir Sultan Abdal üzerine onlarca kitap var.Alırsınız ve okursunuz.Göreceksiniz ki Hallac-ı Mansur'u analttığını....

h.alibaba
04-05-2008, 05:58 AM
Koca Hallac-ı Mansur'u öven nefeslerden Baba Mansur'u çıkarıyorsan tebrik ederim.Baba Mansur'un ismi geçtiği bir nefesi yoktur.Lütfen Pir Sultan Abdal üzerine onlarca kitap var.Alırsınız ve okursunuz.Göreceksiniz ki Hallac-ı Mansur'u analttığını....

Sn. Mustafa Kemal, Pir Sultan Mansurları birbirinden ayıracak yeteneği ve bilgisi yokmuydu? Pir Sultan, Tarihte yüzlerce Mansur varken Hallacı Mansur demesini bilmiyormuydu?

Tabi ki biliyordu. Senin Alevilik hakında yeterli bilgin olmadığını kanıtlıyor. Bu sitede 166 konu açmışsın, hiçbir konun Alevilik yolu ve erkânıyla ilgili değil. Bir iki konun Hacı Bektaşla ilgili. Buradada anlaşılıyorki Sen anadolu erenleri hakında yeterli bir bilgiye sahip değilsin. Bilgin olsaydı, ben bir iddiada bulunuyorum, senin de karşısında bir altarnatif kanıtların olurdu.

Pir Sultan, Hallacı Mansuru anlatıyor demek yetmiyor. Hallacı Mansurun Gerçek adı Hüseyindır. O zaman Pir Sultan, Hüseyin dediğinde Hz. Hüseyin değil de Hallacı Mansur olarak anlamalıyiz.

Baba Mansur Anadoludaki ocakların Piridir, bazı ocaklarında Müşüdüdür. Öyle anlaşılıyor ki bu konudada bir bilgin yok, ama ahkam kesmeyede üstüne yok doğrusu. Yani Pir Sultan, Baba Mansurun Rehberi Seyit Aliyi anlatabiliyor. Pir Sultan, Seyit Alinin Mürşüdü Baba Mansuru değilde, onun yerine Hallacı Mansuru anlatması ne kadar akla uygun olur sence.

Bu arada belirtmekten fayda var. Hallacı Mansuru Tabiki anlatabilir. Yanlış anlaşılmasın.

Şu mısraları bir daha ele alalım bakalım ne çıkar. “Ali’nin sırrına sadık yâr isen/ Mansur’un sırrına ereyim dersen/ Erkan olmayınca dâra durulmaz” derken ne demek istemiş. Alinin sırrına yakın, Mansurun sırrında söz eder. Hallacın Mansurun ne gibi bir sırrı var bana alatabilirmisin. Hallacı Mansur Hak olan sırrı aşikar etmiş ve bu bedeli canıyla ödemiş. Pir Sultan Ehli Beyt aşığıdır. Ehli beyt yoluna, sırrına, erkânına bağlıdır. Baba Mansur Ehli beyt’tendir. Hallacı Mansur Ehli beyt’ten değildir. Yani senin aklın alıyormu Pir Sultan Ehli Beyt’ten olan Mansuru değilde, Ehli Beyt’ten olmayan Mansuru anlatsın. Bu tutum ve davranış tamamen inkarcılık ve yok etme politiksının ürünüdür. Anlaşlan şu ki Baba mansurun varlığı bazı kesimler için çok rahatsız edicidir.

Mustafa Kemal
04-05-2008, 01:11 PM
iyi geceler sayın H.Alibaba,gece gece sizinle uğraştığım için kendime üzülüyorum.cevap vermek zorunda bıraktığın için de teşekkür ederim.Aşağıdaki cevabım size son cevabımdır.Artık inadı bırakıp iyi bir araştırma yapmanızı öneriyorum.Herkes kendini akıllı görür bu âlemde.Siz de kendi bilginizi bir başkası üzerinde ölçmeye çalışan biri gibi davranmayınız.Bu forumda eski bir üyeyim.Bir çoğu bilir ki Alevilik konusunda kendini yetiştirmeye çalışan biriyim.Bilgisiz değilim, hafife alınacak biri hiç değilim.

Hallac-ı Mansur'u küçümsemek hiç bir Alevinin haddine düşmez.

Hallâc-ı Mansûr'un idâmına sebeb olan "Enel-Hak" sözü, onun tasavvuf yolunda sâhib olduğu kendi hal ve derecesine uygun ve kendi aşk sarhoşluğu içinde söylediği doğru bir sözdür. Zâhiren kelime mânâsı; "Ben Hakk'ım" demek olan bu sözün hakîki mânâsı: "Ben yokum. Hak vardır." demektir.Hallâc-ı Mansûr hazretleri halleri doğru, zamânındakilerin, kadrini ve derecesini anlamayacak derecede yüksek bir velî idi. O, hiçbir zaman Allahlık iddiâ etmedi. Tam tersine Allah aşkının sarhoşu bir kul olarak yaşadı.
Cemlerde Mansur darı yani mansur gibi Hak yoluna serini vermektir. Ayakta dosdoğru durup elini yani sağ elini kalbinin üzerine koyup, sol elini yanına salarak durur.Cemlerde durulan Mansur darı Hallac-ı Mansur'u anlatır;Baba Mansur'u değil.

Asa ile Musa ile kactim ciktim Tur dagina
Ibrahim ile Kabe’de bünyar birakanda idim
Mirac gecesi Ahmed’in arsta nalini döndürdüm
Üveys ile urdum taci, Mansur’la urganda idim.
YUNUS EMRE

Fakiri bilgisizlikle suçlamışsınız ve forumda yazılarımı üç aşağı beş yukarı bakmışsınız.Bektaşiliğe daha yakın bir insanım.Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli ile ilgili her türlü doğru bilgiyi foruma aktardım.Yazılarımı okudysanızda teşekkür ederim.
aşağıdaki önermenize güzel bir cevap vereyim. Balina memeli bir hayvandır,insan da tıp litaratüründe memeli bir hayvandır.O zaman insan balinadır.
Pir Sultan, Hallacı Mansuru anlatıyor demek yetmiyor. Hallacı Mansurun Gerçek adı Hüseyindır. O zaman Pir Sultan, Hüseyin dediğinde Hz. Hüseyin değil de Hallacı Mansur olarak anlamalıyiz.

Alevi toplumunda milyonlarca Hüseyin gelip geçti.Ama bir Hüseyin vardır ki onu herkes bilir.Hz.Hüseyin'i duvaz-ı imamlarda,mersiyeler de her daim anılır.Burda anlatılan bir başka Hüseyin değildir.Hallac-ı Mansur ise Hallac mesleğinden dolayı ona Hallac ünvanı verilmiştir.Tarihte bir tane Hallac-ı Mansur vardır.

Anadolu'da ocaklar pir olarak Hacı Bektaş Veli'yi kabul eder.Her ocak tarafından serçeşme Hacı Bektaş Veli olduğunu 1250'den bu yana bütün ocaklar kabul etmiştir.kaldı ki Anadolu'daki ocakların piri Baba Mansur değildir.Bunun en kolay cevabını seyr-i sülük ten bulabilirsiniz.Baba Mansur Dersim bölgesinde kendisine bağlı olacakların piridir.Araştırma verilerime göre Tunceli, Varto, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kahramanmaraş, Elazığ, ve Kayseri’de Baba Mansur taliplerinin olduğu ifade edilmiştir. Baba Mansur ocağı saydığım illerde talibi vardır.

Baba Mansur Anadoludaki ocakların Piridir, bazı ocaklarında Müşüdüdür. Öyle anlaşılıyor ki bu konudada bir bilgin yok, ama ahkam kesmeyede üstüne yok doğrusu. Yani Pir Sultan, Baba Mansurun Rehberi Seyit Aliyi anlatabiliyor. Pir Sultan, Seyit Alinin Mürşüdü Baba Mansuru değilde, onun yerine Hallacı Mansuru anlatması ne kadar akla uygun olur sence.

Gel gelelim Seyit Ali sultan hakkında söylediklerinize:)Seyit Ali Sultan (1310-1402) yılları arasında yaşadığı belirtilir.Fakat Baba Mansur ise daha erken bir dönemde yaşamıştır ve biri diğerinin mürşidi olması söz konusu olamaz.Seyit Ali Sultan Tunceli'de değil Balkanlar'da yaşamış ve eğitimini Hacı Bektaş Dergahı'nda tamamlamış bir Bektaşidir.Söylediklerinize aşağıdaki bilgiyi sunarak asılsız iddaalarınızı çürütmeye yetecektir.

Seyit Ali Sultan (Kızıl Deli Sultan) :
Kızıl Deli, Alevilik ve Bektaşilikte önemli kişilerden birisidir. Adı her Alevi-Bektaşi’ce sıkça kullanılır. Buna karşın yaşamıyla ilgili belirsizlikler hala sürmektedir. Hacı Bektaş Çelebileri, Kızıl Deli Sultan’ı Hacı Bektaş’ın Kadıncık Ana’dan doğmuş öz oğlu olarak yansıtırlar.
Seyyit Ali Kızıl Deli, Hacı Bektaş tekkesinde önemli isimlerden birisidir. Hacı Bektaş dergahında bulunan 12 posttan Aşçı postu yine Kızıl Deli Sultan’ındır. Demotoka’da bulunan dergahı ve tekkesi Hacı Bektaş’a bağlı 4 halifelik makamlarından birisidir. Kızıl Deli Sultan’a ait birçok söylence ve menkıbeler anlatılır. Anlatılan menkıbelerden birisi şöyle özetlenir. Dimetoka’da dergahını kurmuş olduğu Karadeniz Nehri kenarında uzun müddet kalmış, burada talipleri çoğalmış, hatta doksan yaşlarına kadar burada mekan tuttuğu söylenir. Burada bulunduğu sürece de evlenmiş, evlendiğinde doksan yaşlarında imiş, bu evlilikten Balım Sultan dünyaya gelmiş. Balım Sultan’ın annesi Bulgar kızıymış.

Aşağıdaki sözlerinize ise şaşırmadım desem yeridir.
Hallac-ı Mansur'un ne gibi bir sırrı var demek tasavvuf ile ilgili biri olmadığınızı gösterir."En'el Hak" düşüncesini İslam âlemi içinde açıkça söyleyen tek kişidir.islam toplumunda Tanrı ile kul arasındaki ilişkiyi en açıkça anlatan kelimedir.
Şu mısraları bir daha ele alalım bakalım ne çıkar. “Ali’nin sırrına sadık yâr isen/ Mansur’un sırrına ereyim dersen/ Erkan olmayınca dâra durulmaz” derken ne demek istemiş. Alinin sırrına yakın, Mansurun sırrında söz eder. Hallacın Mansurun ne gibi bir sırrı var bana alatabilirmisin. Hallacı Mansur Hak olan sırrı aşikar etmiş ve bu bedeli canıyla ödemiş. Pir Sultan Ehli Beyt aşığıdır. Ehli beyt yoluna, sırrına, erkânına bağlıdır. Baba Mansur Ehli beyt’tendir. Hallacı Mansur Ehli beyt’ten değildir. Yani senin aklın alıyormu Pir Sultan Ehli Beyt’ten olan Mansuru değilde, Ehli Beyt’ten olmayan Mansuru anlatsın. Bu tutum ve davranış tamamen inkarcılık ve yok etme politiksının ürünüdür. Anlaşlan şu ki Baba mansurun varlığı bazı kesimler için çok rahatsız edicidir.
Hallac tarafından söylenen “ben yokum” düşüncesinin altında yatan gerçek, “ben Hakk’ım” sözü ile müsbet ilmin kesiştiği nokta burasıdır. Yani tek bir varlığın var oluşu Hallac için Aşk, ilahi güçtür. Ona göre Aşk, Kudret sıfatının zuhurudur. Sevdiğin için her şeyini feda etme, benliğinden geçme yukarıda da belirttiğimiz gibi fenâ halidir. Ene’l Hak (ben hakikatım) sözü ise, Kadı Ebu Yusuf’un ‘sen kimsin?’ sorusuna cevap olarak verilmiştir. Bu yanıt “Ben yokum’u” yaşayanın veya zerre’de Küll’ü müşahade edenin söylemesi gereken sözdür. Aslında zerre yoktur Küll vardır. Zerre kelimesi Küll’ü anlatım sadedinde ifade edilmiştir. Ene’l Hak sözü kesinlikle, Hallac’ın özünden gelmiştir. Kadılar, Hallac’ın ağzından dökülen ve kendilerine ters gelen, bu kelâm yüzünden önce kamçılanmasına, sonra bedeninin dilim dilim kesilmesine ve kellesinin bedeninden ayrılarak yakılmasına karar verdiler. Mansur’un ölümüne açlık, kıtlık, fakirlik beldesi olan Bağdat şehri ve halkı silah zoruyla tanık edilmiştir. Ve “Ene’l Hak” dediği için ebedi hayatına kendi kanı ile gusul abdesti alıp gözyaşları ve tekbirlerle uğurlanmıştır, gönül adamı Şehit-Veli HALLAC-I MANSUR...

Mustafa Kemal
04-05-2008, 01:11 PM
Yukarıdaki alıntı sana Hallac-ı Mansur'un sırrını açıkça anlatır.
Hallacı Mansur Ehli beyt’ten değildir. Yani senin aklın alıyormu Pir Sultan Ehli Beyt’ten olan Mansuru değilde, Ehli Beyt’ten olmayan Mansuru anlatsın

Hallac-ı Mansur Ehlibeyt ailesinden olmaması onu değersiz kılmaz.Selman-ı Farisi de ehlibeytten değildir ama Alevilikte önemli bir yeri vardır.Pir Sultan Abdal Hallac-ı Mansur'u anlatmasının altında Vahdet-i Vucut inancına zenginlik katan ünlü bir mutasavvıf olduğundan ve Alevilik inancının bir önderi olduğu için saygıyla anar.Bir aileye mensup olmak o kişiyi yüceltmez.Kişi kendinden sorumludur.Örneğin 12 imamlar dışında ehlibeyt ailesinden olan yüzlerce insan vardı.Kaçı tarih sahnesinde ve Alevi edebiyatında ismi geçiyor.Vermiş olduğunuz soruda tamamen kendinizi haklı çıkarmaya yönelik bir çocuksu davranış olarak görüyorum.
Pir Sultan Abdal 12 imamları,Hacı Bektaş Veli'yi,Pençe-i Aba'yı ve Abdal Musa,Kızıl deli Sultan,Selman-ı FArisi,Kanber Sultan,Hallac-ı Mansur,Nesimi gibi kendinden önce gelen ulu insanları her nefesinde anmıştır.Bu görmemek için gerçeğe karşı ayan olmak gerekir.

Fukara-i Abdal
05-05-2008, 01:10 AM
Alevilikle Alakasının En Buyuk Onemi Syn H.aliBaba Mansur Dar'ı Önemli Dört Dardan biridir Neden O Zaman Alevilikte Cem Erkan'ında Almışlar Bu DArı ??????

Yani

Seyyid Nesimi De Ehlibeyt'ten Değildi mi Diyeceğiz.lütfen Kelimelere Dikkat Edelim .....

h.alibaba
05-05-2008, 07:21 AM
Alevilikle Alakasının En Buyuk Onemi Syn H.aliBaba Mansur Dar'ı Önemli Dört Dardan biridir Neden O Zaman Alevilikte Cem Erkan'ında Almışlar Bu DArı ??????

Yani

Seyyid Nesimi De Ehlibeyt'ten Değildi mi Diyeceğiz.lütfen Kelimelere Dikkat Edelim .....

Değerli Can; ne demek istediğini, Anlattıkların neyle ilgili olduğunu biraz açarmısın?

h.alibaba
05-05-2008, 08:28 AM
iyi geceler sayın H.Alibaba,gece gece sizinle uğraştığım için kendime üzülüyorum.cevap vermek zorunda bıraktığın için de teşekkür ederim.Aşağıdaki cevabım size son cevabımdır.Artık inadı bırakıp iyi bir araştırma yapmanızı öneriyorum.Herkes kendini akıllı görür bu âlemde.Siz de kendi bilginizi bir başkası üzerinde ölçmeye çalışan biri gibi davranmayınız.Bu forumda eski bir üyeyim.Bir çoğu bilir ki Alevilik konusunda kendini yetiştirmeye çalışan biriyim.Bilgisiz değilim, hafife alınacak biri hiç değilim

Sn. Maustafa Kemal; Bu yazıyı kendine cevap olarak sayma.
Şu soruların cevabını almak istiyorum senden. Baba Mansuru bilmiyen biri değilsin. "Pir Sultan kendisinden önce gelenleri anlatmış diyorsun" Bende sana yürekten katılıyorum.

1. Pir Sultan, Baba Mansuru tanımıyormuydu?
2. Pir Sultan, neden yüzlerce Mansur varken bir virgül araya koyma ihtiyacı duymadı
3. Hallacı Mansuru anlatan bütün kaynaklar Hallacı Mansur derken, neden Pir Sultan Hallacı Mansur demesin?
4. Mansur Darı veya Darı Mansur denilirken, neden Hallacı Mansur darı dememişler?
5. Pir Sultanın Baba Mansuru anlatan nefesleri varmı? varsa paylaşırmısın?

Fukara-i Abdal
05-05-2008, 08:54 AM
Değerli Can; ne demek istediğini, Anlattıkların neyle ilgili olduğunu biraz açarmısın?

Hani Diyorumki Mansurun Ehlibeytle Alakası Yok Diye Pir Sultan Abdal Şiirlerinde Onu Soylemedi O zaman Neden Alevilikte Aynül Cem'de Mansur Darı Vardır...

Hallac-ı Yoldan GElenlerin Hakikatı idi Batini Deryası idi Bizim Aleviliğimizden Ehlibeytliğimizden Daha Cok Ehlibeyt Ve Alevi idi......

Diyorumki Pir Sultan Ozaman Derdiki Cansızı Yürüten Baba Mansurdur.

Aslında Peki Bir Fark Yok İster Baba Mansur İster HAllac-ı Mansur Hangisini Anlamak İstersen Onu Anla Gene Onlar O'ndan Değilmi

O yuzden Tartışmaya Gerek Yok Eyvallah.

kanlıbey
06-05-2008, 11:41 PM
Değerli can

Sizin ve diğer canların Hallac-ı mansur ve diğer Alevi erenleriyle ilgili
tartışmalarınızı izlemekteyim.
Gördüğüm eksiklik kısaca şu;

Tartıştığınız alevi erenleri ile mevzubahis edilen ocakların hangi toprağın ve hangi zamanın ürünü olduğu noktasında ciddi ve bilimsel bilgiler eksik.
Hallac-ı Mansur bir mahladır ve Hallaç türkmenlerinin mansuru anlamındadır.
Baba Mansur ise mansurluların babası anlamındadır.
Buradaki mansur (baba mansur için) bir yer adı olabileceği gibi
mansur türkmenlerinin babası anlamındada olabilir.
Baba,dede gibi ünvanlar alevi-bektaşilerce kullanıldığı gayet açıktır.
Ve bu anlamda türkçedir/türkçeleşmiştir.
Anadolu Aleviliği kökenli olmayan hiç bir alevi akımı yol ulularını baba ve
dede diye isimlendirmez.
Tartışmanın eksik olan diğer tarafı ise soyal ve coğrafi kökenlerin ele alınmamasıdır.
Eski zamanlarda göçer topluluklarda da dedelik müessesesi var iken mevcutta herhanibi bir mekan yoktu.
Dede ocaklarının zaviyelere dönüşmesi yerleşik yaşamla başladı.
Burada alevi erenlerin hangisinin pir,mürşüt olduğunu belirlerken tarihlere
bakmakta da fayda vardır.
Alevi ocaklarının statüsünü belirlemeye çalışırken çok hassas davranmak gerekir diye düşünüyorum.
Ama cemlerde okunan gülbenklere ve yol silsilesine bakınca Hacı Bektaş VELİ nin tüm ocaklarca pir kabul edildiğini görmek mümkündür.
Bu diğer ocakların evladı Resul olmayacağı anlamına gelmeyeceği gibi bu ocakların da değerini düşürmez.
Çünkü YOL BİR,SÜREK BİNBİRDİR.

Şimdilik olmak kaydıyla.
Saygılar.

h.alibaba
07-05-2008, 12:32 AM
Değerli can

Sizin ve diğer canaların Hallac-ı mansur ve diğer Alevi erenleriyle ilgili
tartışmalarınızı izlemekteyim.
Gördüğüm eksiklik kısaca şu;

Tartıştığınız alevi erenleri ile mevzubahis edilen ocakların hangi toprağın ve hangi zamanın ürünü olduğu noktasında ciddi ve bilimsel bilgiler eksik.
Hallac-ı Mansur bir mahladır ve Hallaç türkmenlerinin mansuru anlamındadır.
Baba Mansur ise mansurluların babası anlamındadır.
Buradaki mansur (baba mansur için) bir yer adı olabileceği gibi
mansur türkmenlerinin babası anlamındada olabilir.
Baba,dede gibi ünvanlar alevi-bektaşilerce kullanıldığı gayet açıktır.
Ve bu anlamda türkçedir/türkçeleşmiştir.
Anadolu Aleviliği kökenli olmayan hiç bir alevi akımı yol ulularını baba ve
dede diye isimlendirmez.
Tartışmanın eksik olan diğer tarafı ise soyal ve coğrafi kökenlerin ele alınmamasıdır.
Eski zamanlarda göçer topluluklarda da dedelik müessesesi var iken mevcutta herhanibi bir mekan yoktu.
Dede ocaklarının zaviyelere dönüşmesi yerleşik yaşamla başladı.
Burada alevi erenlerin hangisinin pir,mürşüt olduğunu belirlerken tarihlere
bakmakta da fayda vardır.
Alevi ocaklarının statüsünü belirlemeye çalışırken çok hassas davranmak gerekir diye düşünüyorum.
Ama cemlerde okunan gülbenklere ve yol silsilesine bakınca Hacı Bektaş VELİ nin tüm ocaklarca pir kabul edildiğini görmek mümkündür.
Bu diğer ocakların evladı Resul olmayacağı anlamına gelmeyeceği gibi bu ocakların da değerini düşürmez.
Çünkü YOL BİR,SÜREK BİNBİRDİR.

Şimdilik olmak kaydıyla.
Saygılar.

Değerli Can, Söylediklerinle tartıştığımızın bir ilgisi yok.
Konu, Baba Mansurun idam edildiğidir. Pir Sultanın anlattığı Mansur, Baba Mansurmu yoksa Hallacı Mansurmu? Bu bağlamda tartışmaya katkıda bulunursan sevinirim.

Ayrıca tartışmaya katıldığın için de teşekür ederim.

Fukara-i Abdal
07-05-2008, 12:57 AM
Konu, Baba Mansurun idam edildiğidir. Pir Sultanın anlattığı Mansur, Baba Mansurmu yoksa Hallacı Mansurmu? Bu bağlamda tartışmaya katkıda bulunursan sevinirim.

Bismişah Allah Allah

Yeni Araştırmalara Göre Baba Mansur Dedeleri Soylarını bir Kısmı Ahmed Yesevi'ye Bir Kısmıda Hallac-ı Mansura Alıyor.

İkinci Bir Husus Baba Mansur Yada Hallac-ı Mansur Şiirlerde Farkedileceiği gibi FArk Etmez Bu Pir Sultan Abdal'ın Baba Mansur'u Anması Yada Hallac-ı Mansuru Anması bir Ayrım Doğurmaz Cunki İkiside Hak yolunun Kamil İnsanlarındandı.

Alevilikte Hallac-ı Mansur Bütün Herkes Tarafından Bilinmekte Baba Mansur İse İsim Olarak Anılmasada Gülbanklarda Cumle Erenler Denildiği için Geçmemktedir.

Hallac-ı Mansur'un yaşayışı Gerçek e Hakikat Makamının Temsilidir.Enal Hak Denilen Vahdeti Vucud ve Bu Yolun En ust Makamını Ve Ser verilip ,Dar Kavramında Buyuk bir Yer Tutar.Ve bir Çok Alevi Eren'ininede Pirlik Yapmıştır Düşünceleri Rehber Konumundadır.

Hallac-ı Mansur Alevi Etnik Şiirlerinde Sıkca Tüm 12.yy 19 y Arada Geçen Şiirlerde Sıkca Gecmektedir.Baba Mansur İse Sır Olarak,Bilgi Eksik Olarak Kalmıştır.Bunu Göz Önünde bulundurursak Hallac-ı Mansur'un Düşüncesinin Etkisinde Kalan Alevi Nefesleri Göz Önündedir Hallac-ı Mansur'un Şiirdeki Yerini bütün Olarak Şiiri Göz Önüne Alındığında Acıkca Belli Olmaktadır.

h.alibaba tarafından gönderildi

Şimdi Mansur Olmayınca Dara Durulmaz Herkes Biliyorki Bu Dar'ın Hallac-ı Mansur Dar-ı Olduğunu Bu Dardan Bahsettiği acıkca Belli Alevilikte 4 Dar Vasrdır

-Fatıma Dar'ı
-Seyydi Nesimi Dar'ı
-Fazlı Dar'ı
-Hallac'ı Mansur Dar'ı

Bunun Dışında Alevilikte Dar Yoktur. Bu yüzden Vahdet-i Vucuda Erişmeyi Anlatır Acıktır.

Erkan Olmayınca Dar'a Durulmaz .Diyor Gene Dar Alevi Bektaşi Yolunda Bu yukarda Saydığım darlar Vardır.
Abdal Musa Darı
Hacı Bektaşi Veli Darı diye bir Dar duymadık Baba Mansur Dar Diyerekte Bir Dar duymamız Gerçek Olamaz.

Hallac-ı Mansur'un Sırrı Neydi .gitti SErini Verdide Sırrından Vazgeçmedi..

Yani Şiir Acıkca Bahsediyorki Alevilikteki Erkan'ı Anlatıyor.Talib'İn Bİr Ömür Boyu Dar'da Kaldığını.Hakk'a Son Nefesini Verincede Dar'dan İndirme Erkanı uygulanır Acıkca.....

Yani Şiir Çok Acıktır.Ama Bu Şiirin Hallac-ı Mansur'un Gectiği Ayen en Bellidir.Ama Buda Pir Sultan'ın Baba Mansur'dan Bahs Etmeyeciği Anlamına Gelmez.

İkinci Bir Husus Her kes Biliyorki bir Cok Kaynakta.Pir Sultan Abdal'ın Erdebil Ocağı İle Bağlantısının Cok olduğunu.Ama Maalesef Baba Mansur İle Bağlantısının Bir türlü Rastlanamaması ?

kanlıbey
07-05-2008, 01:29 AM

Değerli can

Baba Mansur ocağına ait bilgilerim yetersizdir.
Bu anlamda Baba Mansur la ilgili genelin dışında fikir yürütmem doğru olmaz.
Fakat yaşadığım,okuduğum ve anladığım kadarıyla Alevi geleneğindeki Mansur darı Halacı Mansura aittir.
Bahsi geçen nefesteki Mansur unda Hallacı Mansur olduğunu düşünmekteyim.
Saygılarımla.

h.alibaba
07-05-2008, 02:35 AM
Değerli can

Baba Mansur ocağına ait bilgilerim yetersizdir.
Bu anlamda Baba Mansur la ilgili genelin dışında fikir yürütmem doğru olmaz.
Fakat yaşadığım,okuduğum ve anladığım kadarıyla Alevi geleneğindeki Mansur darı Halacı Mansura aittir.
Bahsi geçen nefesteki Mansur unda Hallacı Mansur olduğunu düşünmekteyim.
Saygılarımla.

Değerli Can; Luiz Masigon'un araştırmasından sonra durum bu hal aldı. Mansur darını hallacı Mansurala ilişkilendirilmesi Luis Masingon'un araştırmasının yayinlanmasıyla başlandı. Mansur Darını Halacı mansurala ilişkilendirenlerin hepsi Luis Masingon'a dayalı olarak yazı yazmışlardır. Yani bundan onbeş yirmi sene önceki hiç bir kaynağa dayalı böyle bir idia yok.

Benim idiam ise Baba Mansurun idam edildiğidir. Baba Mansur, Pir Sultan Abdalın Mürşüdüdür. Diyorumki Pİr Sultan Kendi mürşüdü olan Mansurdan söz ediyor. Doğası gereğide böyle olması gerekir. Baba Mansuru aramaya çıkmışım kısacası. Baba Mansur kimdi, Mezari veya türbesi varmı vardıysa nerde? Tarihi kişiliğini bulmaya çalışıyorum.

h.alibaba
07-05-2008, 03:18 AM
Hallacı Mansur benim için büyük bir değer, Ama Baba Mansurun inkarına sbep ise ben Hallacı tanımıyorum. Hoşça kalın

kanlıbey
07-05-2008, 03:19 AM
Değerli Can; Luiz Masigon'un araştırmasından sonra durum bu hal aldı. Mansur darını hallacı Mansurala ilişkilendirilmesi Luis Masingon'un araştırmasının yayinlanmasıyla başlandı. Mansur Darını Halacı mansurala ilişkilendirenlerin hepsi Luis Masingon'a dayalı olarak yazı yazmışlardır. Yani bundan onbeş yirmi sene önceki hiç bir kaynağa dayalı böyle bir idia yok.

Benim idiam ise Baba Mansurun idam edildiğidir. Baba Mansur, Pir Sultan Abdalın Mürşüdüdür. Diyorumki Pİr Sultan Kendi mürşüdü olan Mansurdan söz ediyor. Doğası gereğide böyle olması gerekir. Baba Mansuru aramaya çıkmışım kısacası. Baba Mansur kimdi, Mezari veya türbesi varmı vardıysa nerde? Tarihi kişiliğini bulmaya çalışıyorum.

Değerli can

İleri sürdüğünüz fikirler ve yapmış olduğunuz saptamalar yabana atılır cinsten
şeyler değil.
Gerçekten de araştırılması lazım.Kendi payıma bu konularda emin olduğum inandığım delillerim olsa öne sürerim.Malesef şimdilik yok.
Saygılarımla.

Fukara-i Abdal
07-05-2008, 03:59 AM
Hallacı Mansur benim için büyük bir değer, Ama Baba Mansurun inkarına sbep ise ben Hallacı tanımıyorum. Hoşça kalın

Şimdi Oyle bir Teorem Attınızki Oyle bir İdaa da kimse Bulunmadı ,Yani Baba Mansuru Tanımamak Demek İki Tane Büyük Ocağı Yok Saymaktır.Saygılar.