PDA

: Aleviliğin dinine sahip çıkalım

gürsoy
10-10-2006, 02:37 AM
Alevilik islam dairesi içerisindedir ve Aleviler müslümandır. Sünni gelenekten farklı ritüeller Aleviliği İslam dışı yapmayacağı gibi; Sünniliğin de tek İslam modeli olduğunu söylemek olanaksızdır. Hemen her büyük/yaygın dinde olduğu gibi İslamda da sosyo-kültürel, siyasal ve tarihsel etkiler bir çok çeşitlenme ve farklılaşmaya yol açmıştır. İslam dini içerisindeki farklılaşma da bu şekilde değerlendirilmelidir. Bu gün, Aleviliğin doktiriner kodlarını çözme ve Aleviliğin dinsel yerini yeniden belirleme istelerine yol verilmemelidir. Bin yıllık dinsel ve sosyo-kültürel tarihin akışı ve gerçekliği değiştirilerek Aleviliği din/İslam dışına taşıma eğilimlerine karşı gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takrirde, bin yıllık dinsel ve kültürel miras ortadan kaldırılacağı gibi; Aleviliğin Tanrı, Peygamber, Kitap gibi teolojik temelleri ile sosyal birikimleri yok edilmiş olacaktır. İçten sevgi ve muhabbetlerimle.

pirimunzur
10-10-2006, 02:47 AM
eskiden bende bunu savunurdum alevilik islamin içindedir diye ama islamin suanki biçimine bakinca hic hosuma gitmeyen bir tablo karşima cikyor artik bu yobaz kafalarin yaptigi herşeyde n tiskinmeye başladim desem yeridir.allaha ibadet etmek hariç herşeyi yapiyorlar islamla alakasi olmayan insanlar islamin içinde dini arap kulturyle kariştirmişlar islam ve araplik ayni anlama gelmiş artik

Sürgün_24
10-10-2006, 02:59 AM
Yazmıs olduklarını anlıyorum arkadasım ama baslıgın cok yanlıs , alevilik bir din degil ki aleviligin dini olsun...Tabiki bizler alevilige sahip cıkmalı ve yozlasmasına engel olmalıyız ama alevilik bir dinden öte bir inanc ve felsefi bir akımdır benim nazarımda ;)

gürsoy
10-10-2006, 03:00 AM
Alevilikte sevgi ve hoşgörü çok önemlidir. Bu gün dinler arası diyalogtan söz edilirken aynı Allaha, aynı Kitaba ve aynı Peygambere inanan insanların birbirine kin duyması çok anlamlı değil. Dinsel gelenekleri indirgeyici veya dışlayıcıyı kodlamaları çok sağlıklı bulmuyorum doğrusu. İnsan sevgisi ve hoşgörü din algıları içerisinde kültürel izlerin varlığını da rahatlıkla barındırabilir. Aleviliğin söylemleri çok derin içeriklere sahiptir; yeterki onu ön psiko sosyal algıların ötesine taşıyabilelim. Ayrıca, bireysel veya kitlesel genellemeler kurmak sosyal gerçekliklere çok uygun düşmediği gibi bireysel veya kitlesel kusurları teolojik yüklemlemeye dönüştürmek de doğru olmasa gerektir. Benim için dinsel ve toplumsal gerçeklikler esastır; bireysel deneyimler veya bireysel veya kitlesel görünümler gerçekliğin üzerini asla örtemez. Sevgilerimle

gürsoy
10-10-2006, 03:02 AM
'Aleviliğin dini' başlığını dikkat çekmesi için bilerek yazdım; yoksa, Aleviliğin dinsel bir yorum olduğunu elbette biliyorum. Sevgiler

yolcu_58
30-10-2006, 09:25 AM
canlar dün yada ki tüm inanışların ana temeli allah yaratıcı kul kullanıcı niteligin dedir bugün lerde bircok ibadet ve inanış ayrılık ları vardır amac aynı fakat gidilen yollar fark lıdır biz aleviler defarklı bir yol üzerin den allaha olan inan cımızı vede ibadedimizi yapıyoruz nasılki bir usta başka bir ustanın yaptıgı işçiligi beyen miyorsa bır toplum karşısındaki toplumun inancını yanlış bulup karalama yapacak tır malesef ki bu toplum lar için den en agır cezaları en agır
kayıpları biz aleviler yaşamıştır bizim olan inanç larımızı bize ait olan maneviyatlarımızı zorla elimizden almış vede ken di çıkarları için bunları bize karşı kullanmışlar vede bügün olmuş hala aynı silahlarla bizlere saldırıyorlar bu sebeb den bizlerde etik olarak bunların karşısın da bugün ki alevi anlayışıyla karşılarına cıkıyoruz ben bir alevi evladı olarak diğer toplum ların yaptıkları ibadeti deyil de sadece yapma şekillerin den dolayı zihniyet ve cıkarcılık amacı olarak kullandıkların dan dolayı söyleyecegim tek şey eer onlar müslüman sa ben olmak istemiyorum benim inancım (CENABI HAK)yaratıcımız (H.Z MUHAMMED)liderimiz (H.Z ALİ ) bizlere yön gösteren pirimiz göz bebegimiz
bizler nerdeyiz dersek islamiyetin cemberin deyiz

postacı82
30-10-2006, 09:28 AM
eskiden bende bunu savunurdum alevilik islamin içindedir diye ama islamin suanki biçimine bakinca hic hosuma gitmeyen bir tablo karşima cikyor artik bu yobaz kafalarin yaptigi herşeyde n tiskinmeye başladim desem yeridir.allaha ibadet etmek hariç herşeyi yapiyorlar islamla alakasi olmayan insanlar islamin içinde dini arap kulturyle kariştirmişlar islam ve araplik ayni anlama gelmiş artik

işte bu yüzden onlar islamın dışına çıkarken biz hep içinde kalıyoruz.biz haal aleviliğin islamın içinde olduğunu savunalım.
saygılar.

srdr_ist
03-11-2006, 04:26 PM
Alevilik islam dairesi içerisindedir ve Aleviler müslümandır. Sünni gelenekten farklı ritüeller Aleviliği İslam dışı yapmayacağı gibi; Sünniliğin de tek İslam modeli olduğunu söylemek olanaksızdır. Hemen her büyük/yaygın dinde olduğu gibi İslamda da sosyo-kültürel, siyasal ve tarihsel etkiler bir çok çeşitlenme ve farklılaşmaya yol açmıştır. İslam dini içerisindeki farklılaşma da bu şekilde değerlendirilmelidir. Bu gün, Aleviliğin doktiriner kodlarını çözme ve Aleviliğin dinsel yerini yeniden belirleme istelerine yol verilmemelidir. Bin yıllık dinsel ve sosyo-kültürel tarihin akışı ve gerçekliği değiştirilerek Aleviliği din/İslam dışına taşıma eğilimlerine karşı gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takrirde, bin yıllık dinsel ve kültürel miras ortadan kaldırılacağı gibi; Aleviliğin Tanrı, Peygamber, Kitap gibi teolojik temelleri ile sosyal birikimleri yok edilmiş olacaktır. İçten sevgi ve muhabbetlerimle.

Bunu umursamayan umursızların elinde kalan bir alevilikten söz ediyoruz.

kuran denince sofu
Din diyince molla
İslam diyince sünni diyen bir alevi olsa olsa özünden ayrı başka maceralara atlamış biridir.

Bana her ne derseniz deyin ağzından çıkanı kulağı duymuyor saygızı bilmem ne derseniz deyin eyvallah ama aleviliği yanlış anlatan yada başka yöne çeken aslında benden daha çok saygılı neye saygılı...

ben sözünü bilmezsemde özümü biliyorum bilende hoşgörü diyor.
Bilinki bu can doğrunun içinmde doğruyu söylüyor bilinki olacağı tahmin etmek zor olmasa gerek.
Ben bir aleviyim o halde aleviliğin tanımını aleviye sorun. Sizin aleviliğinizin tanımı bizm dediğimiz değil olamayacak olmayacakta.
Siz dediğim her can üstüne alınmasın lakin aleviliğin dinsel konusu işleyenler bilir kabul etmeyenler bilir kendini ohalde herkes tarafını biliyor.
barış içinde yaşama dileğimle İnşallah