PDA

: Kabemiz insan bizim

Rojaazme
09-10-2006, 12:39 PM
Kabemiz insan bizimhttp://www.milliyet.com.tr/1997/10/20/yasam/alevdizi.html

Cem töreni, insanlık dersi gibi.. Küskün de alınmıyor, dargın da.. Üzerinde kul hakkı olanın, karısını boşayan erkeğin yeri olmuyor.. Suçlular adım atamıyor; eline, beline, diline sahip olamayanın, Cem'de yeri yok..

KARLI köyü, Sivas'a 45 kilometre mesafede. Çorak dağların tam ortasında. Aydınlık yürekler, köyün imajına da yansımış. Köyden çok, bakımlı bir ilçeyi andırıyor. Anadolu'nun en ücra köşesinde bile olsanız, bu çağdaş görüntü Alevi köylerin değişmez damgası. Coşkuyla bizi karşılayıp, Cem'in yapılacağı köyün en büyük binasına götürüyorlar. İçeri adım attığınızda göze ilk çarpan, Atatürk'ün fotoğrafı ve Hz.Ali'nin temsili resmi. Yerlere rengarenk kilimler serilmiş. Salonun dörtbir yanına tahta sıralar, iskemleler yerleştirilmiş. "12 Hizmet" görevlileri yerlerini almış. Cem'den onlar sorumlu.
Ocak alev alev yanıyor. Ve üzerinde bir kazan. Kurbansız Cem olmazmış. Girişin biraz ötesinde sandık sandık elmalar, şeftaliler, kuruyemiş torbaları istiflenmiş. Cem'e lokma getirmek bir gelenek. Bir kilo elma da olabilir, bir kurban da. Ben de Sivas'tan aldığım çikolatalarla "lokma"ya katılıyorum.
Dede'siz Cem olur mu? Cafer Dede, herkesin görebileceği bir yerde, elinde bastonuyla bağdaş kurmuş. Kapıdan her giren "can" önce cemaatı selamlıyor, sonra da Dede'ye niyaz ediyor. Ardından çoluğu çocuğuyla birlikte Dede'nin önünde selam durarak duasını alıyor. Sadece onlar mı? Kurban da katılıyor törene. Dede'nin önüne getirilip, duasını alıyor. "Duasız kurban olmaz" diyor Sivas Üniversitesinde Eğitmen Doğan Aykanat. "Dua almazsa, lokma olmaz."
Cemaat yavaş yavaş toplanıyor. Kadın erkek bir arada, harem - selamlık yok. Ardından aşık alıyor sazını eline, yüzlerce yıllık felsefe, sazdan söze dökülüyor. Aşık, Pir Sultan Abdal Köyü'nden. Bakın ne diyor:
"Cem'e küskünü de almayız, dargını da. Üzerinde kul hakkı olanın, karısını boşayan erkeğin yeri olmaz bu yolda. Hele suçlular adım atamaz Cem'e. Eline, beline, diline sahip olamamışsan, kapıdan içeri adım bile atamazsın."
Eğitmen Aykanat'a, "Cem'in vakti var mıdır?" diye soruyorum.
"Yoktur. Eskiden üretimin olmadığı, herkesin zamanının olduğu kış aylarında ve haftada birgün yapılırdı, ancak göçler ve ekonomik gelişme, Cemleri hafta sonlarına kaydırdı."
Yazar Cemal Şener, Aleviler'in, Cem'in kaynağı olarak Hz. Muhammed'in Miraç'tan dönüşte uğradığı dergahtaki topluluğun birlikte yaptığı ve adına "Kırklar Cem'i" denilen ibadeti gördüğünü söylüyor. Bu mitolojik meclisin kendini ifadesi şöyle: "Bizim küçüğümüz, büyüğümüz yoktur. Küçüğümüz de uludur, büyüğümüz de. Birimiz kırkımız, kırkımız birimizdir."
Eşitliğin, birlik ve beraberliğin bundan güzel ifadesi mümkün mü?

çömez
10-10-2006, 12:58 AM
Sagol rojaazme

Evet KABE insandır,Dinimz segi,
Hünkar ne güzel demiş,
Ne ararsan kendinde ara,
Kudüsde Mekkede Hacda değil diye,

Gerci birleri anlamayacak bunu .Sağol Can.

çömez
10-10-2006, 02:12 AM
İnsandaki öz (töz) tanrısaldır,
İnsanların iyiliği kötülüğü kendi meyillerindedir, Öz hep cevherdir,
Sana Dede ,Cemde görgörgüde ne diye soru sorar,
Kolunla,Komşunla nasılsın,dargınlığın küskünlüğün varmı diye sorar,
İnsan ayırmaz,Serseri,Katil vs.ayırımı yapmaz,git hesaplaş gel der,değil mi can,

srdr_ist
10-10-2006, 05:14 AM
Nerde olursan ol özünü bilmek kendini çürüterek olur her çekirdek asılı özde ise bilki bir zeytin çekirdeği kendi özünü toprağa vermek için çürümesi gerek ki öz kök salıp yeşersin.

Kolu komşuyla öz tözlük olmaz herşeyle var olacan öyle matemetik problemini çözer gibi formülü yerine koy hesapla bak sonuç çıkacak demek mümkün değil.

Her dergahtanm çıkan farklı şeyler söyler sebebi aldıkları eğitim.
Buna örnek pİRSULTAN İLE KAYGUSUZ GİBİ.

yok öyle basit bişey.

çömez
10-10-2006, 10:50 PM
Nerde olursan ol özünü bilmek kendini çürüterek olur her çekirdek asılı özde ise bilki bir zeytin çekirdeği kendi özünü toprağa vermek için çürümesi gerek ki öz kök salıp yeşersin.

Kolu komşuyla öz tözlük olmaz herşeyle var olacan öyle matemetik problemini çözer gibi formülü yerine koy hesapla bak sonuç çıkacak demek mümkün değil.

Her dergahtanm çıkan farklı şeyler söyler sebebi aldıkları eğitim.
Buna örnek pİRSULTAN İLE KAYGUSUZ GİBİ.

yok öyle basit bişey.
sn.srdr_ist.

Konuları karıştırıyorsun,
Kötülük,iyilik,
bu yazındaki anatımda benim öze dair verdiğim öreneğe uygun değil,
Pir Sultan ve Kaygusuz aynı şeyleri söylemiştir,bir birlerine çelişkili söylemleri yoktur.

velakad
11-10-2006, 12:03 AM
Kabe;
İbrahim peygamberin yapıtı....İçersinde Hz. Muhammed' in bedeninin var olduğu yapıt...

Gönül;
Allah'ın yaptığı yapıt.....İçersinde ne ararsan bulabileceğin Hz. Muhammed'in bedeninin değil fikrinin de yolunun da var olduğu uçsuz bucaksız bir yapıt...

Buradan Hünkarımızın nasıl Hacı olduğu net bir şekilde anlaşılıyor...Hacı dır çünkü gönlü beytullahı ziyaret etmiş orayı tavaf etmiştir.Oraya her kişi değil er kişi girmektedir.Oraya günahlardan arınmak için değil sevgi için girilir...

Gel derviş gel hele yabana gitme
Her ne arar isen inan sendedir
Beyhude nefsine eziyet etme
Kabeyse maksudun rahman sendedir

Çöllerde dolaşıp seraba bakma
Allah Allah deyü havaya bakma
Talibi hak isen kitaba bakma
Okumak bilirsen Kuran sendedir

Ben Gönlümdeki Muhammed'i bulmadan nasıl olurda Arap çöllerinde Muhammed'i ararım...

aşk-ı muhabbetle...

Rojaazme
13-10-2006, 05:53 AM
Başlık ile konuyu yakınlaştırmaya çalıştım ama yinede sorabilirmiyim ne alaka.

Ayrıca bizim kabemiz insan demek kabeyi red etmek değil tam tersine kabul etmektir.
Etmeseydik kutsiyetini böyle ifade edilmezdi tasavvufumuzda.
kebemiz insan derken :
Burda böyle yazılınca sanki kabe mantıksız değersiz gibi bir şekil oluşuyor kafalarda.
Halbuki yeryüzünde enkutsal mabet kabedir.
Bunun değerini biz biliriz çünkü kabeyi insana çeviririz böylece her daim dönmüş oluruz 5 vakitte hatırlamak gibi değildir.
Sanırım anlaşılmış olmalı.
Sevgilerimle
bu bahsetigin şii inanış biçiminde olandır anadolu alevilerinde yoktur bilmem anlata bildimmi....

anadolu alevilerinde yüzyüze bakar yüz cemale her şey insanda başlar insanda biter seni bilem ama benim kabem insandır...

Rojaazme
04-01-2007, 01:11 PM
Kabe;
İbrahim peygamberin yapıtı....İçersinde Hz. Muhammed' in bedeninin var olduğu yapıt...

Gönül;
Allah'ın yaptığı yapıt.....İçersinde ne ararsan bulabileceğin Hz. Muhammed'in bedeninin değil fikrinin de yolunun da var olduğu uçsuz bucaksız bir yapıt...

Buradan Hünkarımızın nasıl Hacı olduğu net bir şekilde anlaşılıyor...Hacı dır çünkü gönlü beytullahı ziyaret etmiş orayı tavaf etmiştir.Oraya her kişi değil er kişi girmektedir.Oraya günahlardan arınmak için değil sevgi için girilir...

Gel derviş gel hele yabana gitme
Her ne arar isen inan sendedir
Beyhude nefsine eziyet etme
Kabeyse maksudun rahman sendedir

Çöllerde dolaşıp seraba bakma
Allah Allah deyü havaya bakma
Talibi hak isen kitaba bakma
Okumak bilirsen Kuran sendedir

Ben Gönlümdeki Muhammed'i bulmadan nasıl olurda Arap çöllerinde Muhammed'i ararım...

aşk-ı muhabbetle... ey vallah can..

alevi angel
05-01-2007, 07:23 AM
yüreğine, emeğine sağlık can.... anlayana bu yazdıkların :)

Rojaazme
15-02-2007, 08:53 AM
ey vallah can..