:
Zerdüstlük Alevi inancının neresinde duruyor? (Hıdır Yergezen)
polata
12-09-2006, 01:26 AM
Aşağıdaki yazacaklarım sadece zerdüstlügün Alevilik içerisindeki yerini
belirtmekten ibarettir,
Alevi inancını sırlayıp, gizemleştiren ulularımızı simdi daha iyi anlıyorum.
Ne kadar zorluklara, zorbalıklara karşı direnebildiklerini simdi daha kolay algılayabiliyorum.
İşte bir takım insanları çileden çileye sürükleyen, kıvır kıvır kıvırtan,kıvrım kıvrım kıvrandıran sancılar, bu gizemli mineleri çözemediklerinden dolayıdır diye düşünüyorum.
İşte bu yüzdendir ki hırçınlaşıp saldırganlaşıyorlar!!
İşte bu yüzdendir ki örgütlü bilinçli insanlarımıza her türlü hakaretleri yağdırıyorlar. Bu saldırılar ne ilk, nede son olacaktır. Geçmiş tarihimizde de hep vardı, günümüzde de olacak, alıştık biz bu saldırılara artık,insan vücudu herşeye bağışıklık kazanabiliyor bizimkisi de acılara bağışıklık kazandı.
İşte o yüzden;
Acıyı bal eyledik / Kıratı yol eyledik geldik bu güne!!
Çok tanrılı inançların izleri cemlerde gözle görülür, kulakla duyulur bir şekilde açık ve net olarak alevi insanlarına tarihten günümüze kadar aktarılarak gelmiştir.Bunları anlayabilmek için kişinin cemlerde okunan duaları,sözlük anlamlarını ve ritüellerin manasını araştırması yeterlidir.İşte sizlere bazı örnekler,
Oniki hizmet ritüelindeki delilci hizmeti
Sah Hatayi’den delil duasının son iki mısrası,
Muhammet Mehti sahibi zaman
Gayip erenlerdir dertlere derman
Bu yola sığmaz şüphe ile güman
Hünkar Hacı Bektas yaktı delili
Hatayi’yim on iki’ye bağlıyım
Hakk’tan gelir ışık ondan nurluyum
Şiiri yezdan köklü Ali soyluyum
Kırkların ceminde yandı bu delil.
Delil, isigin, aydınlığın, sembolize edilisidir
Hakk’tan gelir( isik ) ondan nurluyum
Siiri yezdan köklü Ali soyluyum
Yezdan; Zedüst inancının iyilik tanrısıdır.Yani (Zerdüst köklü Ali soyluyum)
Bu kadar açık ve seçik izahı görmemek veya inkar etmek hangi vijdana sigar bilemiyorum?
Bu satırları kabul etmeyenler Sah Hatayi’den daha mı iyi aleviler? Onu da sormak lazım.
Işıkçılık çıkardılar diyorlar,bakin Harabi ışıkçılığı nasıl yorumlamış. Hem de delil hizmetiyle bağdaştırarak
polata
12-09-2006, 01:26 AM
Kandil geceleri kandil oluruz
Kandilin içinde fitil oluruz
Hakk’ki göstermeye delil oluruz
Bakar kör olanlar görmez bu hali
Virani’den
Dilinde canan oluptur
Sükudum sacidim insan oluptur
Vücudum sehrine Sahi-muhakkak
Bilinki fazl-i Hakk yezdan oluptur
Gönül didara karşı ol sebepten
Ayrılmaz Vallahi hayran oluptur
Virani dervişe lütfetti Haydar
Erişti üçlere Selman oluptur.
Bilindi fazl-i Hakk yezdan oluptur.
Enel-Hakk kavramı”” fazli tanrısallaşmıştır.Buda iyi bilinmelidir ki, o Tanrı Yezdan’dir.Yani Zerdüst’lügün iyilik tanrısıdır.
Virani’den başka bir dörtlük;
Gel dilber ağlatma beni Sahi Merdan aşkına
Dü cihanın ranimasi sii yezdan aşkına
Şahım Hasan pir Hüseyin Kerbela meydan için
Lütfedip bağışla cürmüm Ali Süphan aşkına
Süphan; Tanrının en güzel isimlerinden birisi demektir.
Virani iyilik tanrısına Yezdan’a yalvarıyor, suçunun bağışlanmasını istiyor.
Ali Süphan aşkına da , Alim Allah aşkınadır. Yine Enel-Hakk kavramı işlenmiştir.
Bir başka yalvarma ve yakarış,
Ey benim şahım sığınağım, Fazlı Rahmanim Ali
Selam ey sah-i Merdan Ali, selam ey Fazl-i yezdan Ali
Son satırda artık direk zerdüslerin iyilik tanrısına Ali deniliyor.(Ey Fazl-i Yezdan Ali)
Bütün bunlara rağmen birileri halen yüzü bile kızarmadan sayfalarca yazılar yazıp kafa bulandırıyorlar.
Tek tanrılı dinlerin yasama ve yürütmeye dayalı tanrı adına insan eli ile dayatılmaya çalışılan din anlayışını kabul etmeyen halkların gizleme ve gizlenme yolu ile bir önceki inanç bilgilerini bir sonrakilere aktarma yolunu seçmiştir. İşte bu yüzden bugünkü günde mistik ve sırlanmış bir alevi inancı karşımıza çıkmaktadır. Pir Sultan Abdal’in (Kalsın benim davam divana kalsın) da ki anlatmaya çalıştığı gerçek, gelecek nesillerin bunu açığa çıkaracağının bilincinde olduğudur. Onun,direncin dışında büyük bir düşünür ve bir dahi olduğunu anlamamak için kişinin ya, at gözlü yada taşıdığı beyinin tümörlü ve özürlü olması lazımdır.
Bu sırlanış şeklini bilirkişi yada Aleviliğin anahtarını elinde bulundurduğunu zanneden ilahi önder havasındaki bir takım kişiler belli bir dönem alevi önderi havasında alevi insanlarını peslerinden sürüklediler. Amma bilerek amma bilmeyerek. Bu çok bilmiş edasındakiler ve art niyetli olanlarının bazılarını alevi insani zamanla dışladı (Meyvesiz ağacı sallama boşa / Ne yaprağını dök ne dalı incit ) diyen bir inanç anlayışı, aynı zamanda da bunu fırsat bilip, bahçede biten ayrık otlarda birer birer söküp atmaya başladı. Sapla samanı birbirini karıştırıp harmanda savuranlar, şu an büyük sıkıntılar çekmektedirler.Bütün sıkıntıları uğraşlarının boşa çıkmasından dolayıdır Buda bir takım hırçınlıkları beraberinde getirmektedir.
soreş
14-10-2006, 12:36 AM
Enel Hak Felsefesi Zerdüştlükten gelmiştir. Hallacı Mansur bu felsefede Zerdüştlükten etkilenmiştir.
Hidayet Coban
30-01-2008, 12:53 AM
Tesekkürler,Can! Bu Açiklamalarinadan Dolayi.Bence "Sizce Bu Siiri yazan Alevi Olabilirmi" Gibi Haddini Asan Delikanlinin Yazisina Bir Cevap Niteligindedir.Tabiiki!
Delikanliligindan Olsa Gerek Anliyacagini Sanmiyorum.Üstelik Daha Hala Devam Ediyor Olmasi Hayret Verici.Bol Bolda Reyting Aliyor.Ne Büyük Talihsizliksizlik.
Senin Emegine Saglik Can!
huseyn esedi
25-02-2008, 04:06 AM
Kimse kimseden etkilenmemiştir.İlk din hanif dinidri yeni tek olan Allah inancıdır.O yüzden bütün dinler ondan etkilenmiştir.Şimdikiler dediklerini eskiler duysa yakalayın şu kafiri diye kovalardı sizler kendinizi alemlerin rabbinin dininden değilde ışıkperest ateşperestlerin dininden etkilenmiş görüyorsunuz hayret ediyorum yani bune demektir.Bu sözleri duyan aslaklar yok kurtarıcı zerdüşlerde var bundan dolayı imam zaman ondan etkilenilip söylenmiştir şaşarım fitnecinin ve ona inan akıldan yoksunların varlığına
Köroglu
26-02-2008, 10:28 AM
Yezdan kelimesi kullanmis sahimiz. Tamam! Kabul! Peki "TANRI" kelimesi kac siirde kac pirimiz tarafindan kullanildigindan haberin var mi dostum???? Tanri nin kim oldugunu biliyor musun Polata???
sezair
27-02-2008, 01:10 AM
şiri yezdan ali bu kadar rahatsız edilmese gerek:)
inanç içinde bazen kullanılan terimler bir gerçeği açıklarken bir gerçeğide gizlemek için kullanılır. bu gerçekler bazen bir kişide zuhur ederken bunu hakiki gerçek olarak belirtmek bir yerde yanlıştır. gözune görünmeyenide görene inat hakk dememekte doğru değildir.
polata
27-02-2008, 09:17 PM
Yezdan kelimesi kullanmis sahimiz. Tamam! Kabul! Peki "TANRI" kelimesi kac siirde kac pirimiz tarafindan kullanildigindan haberin var mi dostum???? Tanri nin kim oldugunu biliyor musun Polata???
Dikkatlice okumadığınız anlaşılıyor sn. Köroğlu. "Zerdüstlük Alevi inancının neresinde duruyor?" makalesi Hıdır Yergezen'e ait. Dolayısı Tanri nin kim oldugunu biliyor musun Polata??? sorunuzu bana yöneltmeniz anlamsız.
cebar
28-02-2008, 01:17 AM
Bir milletin kullandığı dilden yola çıkılarak yapılacak bir çalışmayla o millete ait toplumsal değişimleri, onun karakteristik özelliklerine ulaşmak mümkündür; örneğin savaşçı bir toplum özelliği taşıyorsa savaşla ilgili terimlere sıkça rastlamak mümkündür veya ticari hayatı önemseyen toplumlarda bununla ilgili çokça kelimeye ulaşırsınız. Hele söz konusu araştırma dili incelenen toplumun inanç sisteminin evreleri ve buna bağlı olarak geçirdiği toplumsal gelişme ise başvurulacak en önemli kaynak yine dildir.
Unutulmamalıdır ki bahsedilen hususlar genelde kendilerini dilde muhafaza etmektedir.
Bu durumu Kürtçeye uyarladığımız zaman karşımıza çok çarpıcı ve aydınlatıcı hususlar çıkmaktadır; örneğin halen annelerimiz tarafından kullanılagelen ve açıkça bu günkü tanrıya yakarış nidası konumunda olan ‘’YA STAR’’ın ana kadın döneminden kalma olduğunu ve Star diye bilinen tanrıçaya yakarıştan başka bir şey olmadığını dolaysıyla: Kürtler tarihin bir döneminde tanrıça inancına sahip bir halktı, yargısını elde etmek mümkündür.
Buradan hareketle Kürtçenin ana kadın döneminden ataerkil dönemine geçişin belirgin simgesi olan iki kelimeye değinmek yerinde olacaktır:Xweda ve Yezdan. Kelimelerin tarihi gelişimleri ve anlamlarından yola çıkarak açıklamak konuyu biraz daha aydınlatacaktır.
Tanrıça, Anna Bieler
Yế ez dam→Yezdam→Yezdan değişimini yaşayan cümle ise ‘’beni doğuran’’ anlamını taşımaktadır.
Xwe kelimesi ’’kendi’’ anlamına gelen bir dönüşlülük zamiridir,’’da’’ kelimesi ise doğuran anlamına gelmektedir. İkisi birlikte kullanıldığında ise bize ‘’kendini doğuran’’anlamını vermektedir.
Bahsedilen iki kelimeden yola çıkarak şu sonuca varılabilir: Yezdan kelimesinin taşıdığı anlam somut olarak doğurma eylemini gerçekleştirendir. Bunu gerçekleştirebilecek olan da kadından başkası olamaz. Buradan yola çıkarsak bu kelimenin ana kadın döneminden miras kaldığı ya da o anlayışa bağlı olarak türetildiği saptanabilir. Xeda kelimesi ise bilindiği gibi İslamiyet’ten sonra Kürtçede türetilmiş bir kelimedir, dolaysıyla ataerkil bir özellik taşımaktadır. İslami anlayışta her ne kadar yaratıcının cinsiyeti yok denilse de Allah denildiğinde akılda bir erkek tassavurunun oluşmaması mümkün değildir. Xweda kelimesine bakarak da bu yargıya varmak mümkündür. Doğuşuna veya var oluşuna bir açıklama getirilemeyen İslami anlayıştaki yaratıcının Yezdan kelimesinde olduğu gibi beni doğuran anlamına gelmemesi yani somut olarak doğurma eylemini gerçekleştirmemesi ve ardından mitolojik diyebileceğimiz kendini var etme eyleminde bulunması başka bir anlama gelmemektedir. Ayrıca kelimede her ne kadar somut bir doğurma eylemi yoksa bile ve ataerkil döneme ait olduğunu kabul etsek bile doğurma anlamının geçmesi de ana kadın döneminin bir mirasıdır.
cebar
28-02-2008, 01:35 AM
Kimse kimseden etkilenmemiştir.İlk din hanif dinidri yeni tek olan Allah inancıdır.O yüzden bütün dinler ondan etkilenmiştir.Şimdikiler dediklerini eskiler duysa yakalayın şu kafiri diye kovalardı sizler kendinizi alemlerin rabbinin dininden değilde ışıkperest ateşperestlerin dininden etkilenmiş görüyorsunuz hayret ediyorum yani bune demektir.Bu sözleri duyan aslaklar yok kurtarıcı zerdüşlerde var bundan dolayı imam zaman ondan etkilenilip söylenmiştir şaşarım fitnecinin ve ona inan akıldan yoksunların varlığına
senin dünyadan haberin yok galiba .
kuranı kerim son kitap ondan önce 3 ana kitap daha vardı.
islamiyetin tarihi 1600 yıldır.
islamiyetten önce 100 lerce din vardı.
kuru kuru gel müslüman ol deöekle olunmuyor.
islamiyetide anlatman gerekiyor.
dinin kökenleri diye bi kitap var araştır bukitabı .
senin müslüman olman başka dinleri başka dinlere hakaret etme hakkını vermez.
sen onlara laf söylersen onlarda sana söyler.
islamiyeti anlatmak için kuranı okumak yetmiyor.
diger dinleride okuyup ögrenmen gerekiyor.
Ozan Sevinc
28-02-2008, 09:25 AM
Aşağida yazacaklarım makaleyi kaleme alan ve onun gibi düşünenleredir.
Bu yazıya kargalar güler, koskaca alevilğin içinden bir yezdan kelimesini mi çıkardınız? Yezdan'ın manası nedir biliyor musunuz?
Yezdan kelimesi birkere arapça da Allah'a isnad edilen bir sözdür. Yani değişlerin anlamı bu kadar çarpıtılabilir. Değişlerde geçen yezdan kelimesi zerdüşlükte ki iyilik tanrısı için kullanılmamışdır lütfen çarpıtmayın.
Ulularımızın neden aleviliği gizemleştirip, sırladğını anlıyorum demişsin ama hiç bir şey anlamamışsın. Hiç açıpta Imam Cafer-i Sadık Buyruğunu okudun mu, orada ki Taliplik Pirlik makamlarını hiç mi duymadın? Orada gayet açık bir biçimde aleviliğin neden sır olduğu yazıyor.
Son zamanlarda nedense herkes aleviliğe bir kefen biçiyor, neden acaba?
huseyn esedi
01-03-2008, 10:38 PM
cebar sen benim yazdıklarımı okumadın heralde ilk din hanif dinidir yani tek rabb inancıdır.Unutmaki hiç bir din aşşağılanmaz ama Allah inancı varsa.Kitap ismi vermişsin yazarınıda söylede sahihliği konusunda bi kanaat getireyim bende sana kur'anı okumanı tavsiye ederim hanif dinini anlatır belki beni anlarsın
cebar
04-03-2008, 11:52 PM
cebar sen benim yazdıklarımı okumadın heralde ilk din hanif dinidir yani tek rabb inancıdır.Unutmaki hiç bir din aşşağılanmaz ama Allah inancı varsa.Kitap ismi vermişsin yazarınıda söylede sahihliği konusunda bi kanaat getireyim bende sana kur'anı okumanı tavsiye ederim hanif dinini anlatır belki beni anlarsın
dinin kökenleri .bu kitabın adı dinin kökenleri yaz internetten bile sana yazarın adını tarihini gelmişini geçmişini herşeyini yazar.
tekkitap kuran degil. bende sana diger kitaplarıda okumanı tafsiye ediyorum.
senin dedigin din kurana göre ilk dindir.
ben beni ilgilendiren kadarla yetiniyorum.
kuranda şöylede yazar eger okuduysan.
birhalk eger savaş içerisindeyse eger insanlar ölüyorsa o halk özgürlügüne varana kadar namaz oruç ibadetin diğerleri hiç biri o halka farz degil.
ama benim insanım okadar çıkarcıki cenneti garantilemek için durmadan ibadet eder.
nekadar çok namaz okadar cennet.
nekadar çok oruç okadar cennet.
nekadar hacca giderse okadar cennet garantisi mantıgı yürütüyor.
müslüman ların dışında kimse cennete gidemez zannediyor.
kendi açımdan söyliyeyim yani sadece benim fikrim ben müslümanlardan çok zarar gördüm bende müslüman olmama ragmen ermeni musevi gibi insanlara daha çok güveniyorum.
tarihten beri bizleri katleden kendi dindaşlarımız.
ondandır tedirginiz hep.
tafsiye ederim kuranı oku demişsin ben kuranı okumadım diye bişey yazdıgımı hatılamıyorum.
sen okumadıgımı nerden çıkarıyorsun.
karga
05-03-2008, 03:14 AM
Bu kafası karışık can la biraz ilgilenmemiz gerekecek.
1-Ulus ile ümmet arsındaki farkı öğrenmelisin.(Eğer bu ayrımı biliyorsan alevileri niçin ulus gibi gösteriyorsun...)
2-Kürtler asimilasyına karşı çıktılar da..aleviler karşı çıkmadılar demekle (ne müthüş mantık..) hangi amaç peşindesin..
3-İsmail Beşikçi'nin alevi tarihi,kültürü,edebiyatı ve yaşayan alevilik hakkında fikir fukaralığını görmeyecek kadar körmüsün.
4-Aleviyim diyorsun.Alevilerin tüm insanlığa ve tüm canlı ve cansızlara sevgiyle yaklaştığını sana öğretmedilermi.
5-Aleviliğin islamiyetle hiç bir ilgisi yoktur demekle ve hakk yolundan olmayanlara müslüman demekle ve bunu sık sık tekrarlamakla nereye varmak istiyorsun.
6-Alevilerin hakk yolundan olmayanlara "müslüman"demek yerine sünni ve çoğunlukla yezit dediklerini kimse sana öğretmedimi..
7-Niçin gerçekleri kabullenmek yerine zorlama teoriler geliştirmeye çalışıyorsun.
8-Sen bir alevi olarak herhangi bir cem de hiç zerdüşten bahsedildiğini duydunmu.....
9-Hangi dilde cem ayini yapılırsa yapılsın (Türkçe,Kürtçe,Zazaca v.b) anadolu alevilerinin pirsultan dan,hatayi den,nesimi den,daimi den,aşık sulariden nefesler okuduğunu bilmezmisin.
10-Yukardaki canlı alevi tarihi ve inanç abidelerinden hiç zerdüşle ilgili bir nefes dinledinmi..
11-Eğer alevilik size yük gibi geliyorsa lütfen taşıma.Bırak taşıyanlar taşısın.Çünkü "YOLCU YANMAYINAN YOL YANMAZ."
Mustafa Kemal
05-03-2008, 09:40 AM
Enel Hak Felsefesi Zerdüştlükten gelmiştir. Hallacı Mansur bu felsefede Zerdüştlükten etkilenmiştir.
Zerdüştlük'ün yaşadığı döneme bakılırsa,onların inancını etkilene bir Anadolu felesefi var.İskender'in İran'ı da içiene alan büyük fethi sonucunda Sokraketes,Aristo gibi büyük düşünürlerin düşünceleri doğuyu etkilemiştir.Bir başka inançtan veya düşünceden habersiz yaşamaları olanaksızdır.
En'el Hak felsefesi Zerdüştlüktan gelmez.Eğer buna bir köken arayacaksanız Aristo'nun insanın dört öğeden geldiği söylemi daha akıllıcadır.
Ayrıca En'el Hak (Hak bende) kelimesi arapçadır.Hallaç-ı Mansur yaşadığı dönemde İslam tasavvufunda vurgulanan insanın yaratılışı üzerine söylediği ünlü sözüdür.Hallaç,zerdüştlükten etkilenmiştir derseniz,islam dinini aradan silmiş ve Hz.Muhammed'in getirdiği dini yok saymış oolursunuz.
cebar
05-03-2008, 11:30 AM
Bu kafası karışık can la biraz ilgilenmemiz gerekecek.
1-Ulus ile ümmet arsındaki farkı öğrenmelisin.(Eğer bu ayrımı biliyorsan alevileri niçin ulus gibi gösteriyorsun...)
2-Kürtler asimilasyına karşı çıktılar da..aleviler karşı çıkmadılar demekle (ne müthüş mantık..) hangi amaç peşindesin..
3-İsmail Beşikçi'nin alevi tarihi,kültürü,edebiyatı ve yaşayan alevilik hakkında fikir fukaralığını görmeyecek kadar körmüsün.
4-Aleviyim diyorsun.Alevilerin tüm insanlığa ve tüm canlı ve cansızlara sevgiyle yaklaştığını sana öğretmedilermi.
5-Aleviliğin islamiyetle hiç bir ilgisi yoktur demekle ve hakk yolundan olmayanlara müslüman demekle ve bunu sık sık tekrarlamakla nereye varmak istiyorsun.
6-Alevilerin hakk yolundan olmayanlara "müslüman"demek yerine sünni ve çoğunlukla yezit dediklerini kimse sana öğretmedimi..
7-Niçin gerçekleri kabullenmek yerine zorlama teoriler geliştirmeye çalışıyorsun.
8-Sen bir alevi olarak herhangi bir cem de hiç zerdüşten bahsedildiğini duydunmu.....
9-Hangi dilde cem ayini yapılırsa yapılsın (Türkçe,Kürtçe,Zazaca v.b) anadolu alevilerinin pirsultan dan,hatayi den,nesimi den,daimi den,aşık sulariden nefesler okuduğunu bilmezmisin.
10-Yukardaki canlı alevi tarihi ve inanç abidelerinden hiç zerdüşle ilgili bir nefes dinledinmi..
11-Eğer alevilik size yük gibi geliyorsa lütfen taşıma.Bırak taşıyanlar taşısın.Çünkü "YOLCU YANMAYINAN YOL YANMAZ."
bilirsin karga bir papagan türüdür çok konuşmak bi işe yaramıyor.
anlatsan kaynak kitap istersiniz kaynak göstersek bilim adamı begenmezsiniz.
ben dersimliyim dersim sana hiç bişey çagrıştırıyormu bilmiyorum.
hanki cem evinden bahsediyorsun dersimde tarihten kalan kaç cem evi var.
dersimde kilise var tarihten tek kalan.
bana anlattıgın alevilige sen bile inan mıyorsun.
bak bir sadece dersime git bi bak tarihte nekadar eski bir kent oldugu belli.
bugun alevi kültürü dinleştirilmeye çalışılıyor senin gibileri.
hanki alevi kentinde tarihten kalma cem evi var.
ne yapmaya çalışıyorsunuz sahte tarih yazarak.
alevilik sizin anlattıgınız gibi degil kusura bakma.
bir cem evi yaptılar başımıza cem evinin tarihi belli.
bak akp gibi halk düşmanları elbise tasarımı yapıyor alevilere elbise dikiyoruz diyorlar.
alevilik bir taraftan şiilere dayatılıp kökeni asimile etmeye çalışılıyor.
bizim hiç bir yaşam tarzımız şiilere benzemiyor.
bizim hiç bir tarzımız türklere benzemiyor .
bizim hiç bir tarzımız kürtlere benzemiyor .sadece medreselerde o dönem kürtçe egitim veriliyordu budil ögrenildi.
aleviligi bir kültüre yamamaya çalışmayın alevilik zaten bir kültür.
okuma düzeyi çok yüksek alevilerin bir kaç tane gelip burda tarih dersi vermeyin.
önünüzdeki cevaplara cevap olun önce .
çıkıp konuşmakla olmuyor.
dersim kalıntılarını araştır önce.
cebar
05-03-2008, 11:31 AM
iki kere yazıldı
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.