PDA

: YUNUS EMRE : iki Yunus mu Var ?

Diyar
08-10-2006, 07:05 AM
Yunus Emre halk siirinin ve Alevi-Bektasi Edebiyatinin temel tasidir..Anadolu topraklari üzerinde bilincli bir sekilde Yunus Emre ile halk siiri daha temiz,ari akmaya basladi..Ve bu berrak su zamanla caglayana dönüserek caglarin üzerinden tasarak gelip günümüze ulasti..Muhakkakki Yunusun yasadigi cagda olsun ondan öncede bir cok halki ozani yetismistir.. Ancak Yunus bir uc erenidir bir zirvedir....Yunus Emre kendi caginin sinirlarini asip günümüze kadar ulasmayi basarmistir..

13.yüzyilda cagdaslari Hace Bektas,Mevlana ve Asik Pasa dir.. .Hünkar Hace Bektas tan düsünce olarak etkilenmistir..Zaten Hace Bektasin sairligi tartismalidir,ona ait oldugu söylenen iki kitap vardir.Bunun bir tanesi Vilayetnamedir digeri ise Makalat tir..Her iki kitaptada ona ait siirler yoktur,yalnizca ona atif edilen siirler vardir..neyse konumuza dönelim..Yunus Emre düsünce olarak etkilendigi gibi Hace bektastan feyz almistir..

Yunus Emre nin siirlerinde Birlige ,Dirlige cagri vardir.Anadolu insanina yaptigi bu cagrida Hace Bektasin bu düsüncesini siirle dillendirmistir..Dolayisiyla Mevlananin ,Yunusu etkiliyemedigini görüyoruz..Cünkü düsünce olarak olaylari farkli algiliyorlar,yasama farkli bakiyorlar.. Isin en önemli boyutu saflarinin degisik yerlerde olmasidir..Yunus Emre safini halkin yaninda belirlemistir.. Oysa Mevlana saraya,Selcukluya itap etmistir..Biri halka sirt cikarken,digeri tamamen zit bir kutupta yer alarak halki ezeni desteklemistir..Dil olarakta birbirinden farkliliklari vardir..Yunus un Türkcesi aridir,sade ve yalindir..Mevlananin siir dili Farscadir..

Yunus Emre nin öncelikle saglam bir dünya görüsü vardir..Yunus Emre halkcidir,halkin arasina girerek ari misali ciceklerden bal toplar gibi kendi duygu ve düsüncesini gelistirmistir.Kimilerince ümmi degildir yani okumasi yazmasi vardir..Yunus Medrese egitimi görmüstür,üstelik iyi egitim görmüstür,Farsca ,Arapca bilen Yunan ,Iran mitolojisini yakindan izleyebilmis Felsefesi,Islam fikihini ( Hukuku ) ögrenmis kendi caginin ileri görüslü ozanidir..

Yunus Emre halka öyle bütünlesmis ki onun icin söylenceler cikarilmis 9 ayri yerde mezari oldugu ileri sürülmüstür..Yunusun dogdugu yil kesin olarak bilinmiyor..Ancak son yillarda yapilan kimi tesbitlerde Porsuk cayinin Sakarya ya döküldügü yerde Eskisehir in Mihaliccik kazasina bagli sariköye dogdugu ve orada öldügü ( 1320-1321 ) ileri sürülüyor..Simdilik bu görüs kesinlik kazanmis görünüyor..

Yunus Emre nin siirleri dikkatli okundugu zaman iki ayri insan tarafindan yazildigi izlenimi veriyor..Halk Edebiyati sözlü gelenege dayandigi icin uzun yillar Ercisli Emrah ile Erzurumlu Emrah birbirine karistirilmistir..16 yy. yasayan Kul Himmet ile 19 yy. yasayan Kul Himmet istadim ile ayni sekilde karistirilmistir..
Gene uzun yillar tek kisi olarak bilinen Pir Sultan Abdal son yapilan calismalarda ayni mahlas ile 6 ayri ozanin siirler yazdigi ortaya cikti.. saniyoruzki bu Yunus Emre de böyledir..Bu anlamda Yunus lari ikiye ayirmak gerek..

Yunusun akici ve sürükleyici bir dili var.. Siir ari dili Türkcedir..Yasamin bütün boyutlarini iceren konulari yazmistir..rasyonel ve sevgi dagitir siirlerinde,yoksula sirt cikiyor yol gösteriyor. Bu Yunus un siirleri 16.yüzyilda Seyhülislam Ebussud Efendi tarafindan yasaklanmistir..Molla Kasin bizzat Yunusun siirlerini yirtip suya atmistir..
Ikinci Yunus daha ziyade Islam ahlakiyla hareket eder..Bu dünyadan
cok öteki dünyayla ugrasir,Siir dili Arapca agirlikli bir karmasik Türkce..ikinci Yunus un siirleri Camilerde ilahi olarak okutuluyor..Bu anlamda bu Yunus fundementalist ahlakci ve cennet vaad ediyor..Örnekler vermek gerekirse ..:

Yetmis iki millete bir göz ile bakmayan
Seriatin atasiysa hakikata asidir

Yaratti yetmis iki milleti
Arada üstün kodu Müslümani

Görüldügü gibi birinci siirdeki Yunus Anadolu-Alevi ozanidir..Ikincisi ise islamci kimligi olan Yunustur..
yada ..

Kil gibi köprü gecersen gec deyü
Gel seni sen tuzagindan sec deyü
Ya düser ya dayanir ya ucar
kil gibi köprüden adem mi gecer ?

Ol gecidin köprüsü us
beni yoldan kodu
gecmez demez kis
Köprüsü kildan kodu

Burada ise Sirat köprüsü kavrami 1.Yunus tarafindan elestirilmekte bunun bir tuzak oldugunu dile getirmektedir..ikinci yunus ise burada her ademin mutlak gececegi söylenir..

Sevgili canlar yukarida irdelemeye calistigi gibi buna benzer örnekleri cogaltmak mümkündür.. Gelinen sürecte tarihimizin tarumar edildigi ve bellegimizin yok edilmeye calisildigi bu dönemde Sairlerimizin,ozanlarimizin yasami ,siirleri de degistirilmek suretiyle kafa bulanikligi yaratilmaya calisilmaktadir..Alevi Edebiyatinin ve yolumuzun Asimile edilmesine karsi dik durus sergilemek her Alevinin öncelikli görevi olmalidir..Yol Cümleden Uludur..

Diyar
08-10-2006, 07:06 AM
Yunus Emre

Evvel kadim önden sona zevali yol sultan benem
Yidi iklimi hükm idüp diri dutan sultan benem

Ben bu yiri yaradicak yir üstine turicak
Ulu deniz mevc uricak Nuh’a tufan veren benem

Tur didüm göklere turdi gökler dahi karar kildi
Yüzbin dürlü adem geldi getürüp gideren benem

Yusuf’ila caha inen terazuya altun uran
Keffesini basaduran Misr’un issi sultan benem

Sufiyile sufi olan safiyile hem saf benem
Bel baglayip taat iden ol kerim ü rahman benem

Kaf’dan kaf’a hükm eyleyen divleri hükmine koyan
Yile binüp seyran kilan bu mülke Süleyman benem

Yunus degül buni diyen kudret dilidür söyleyen
Kafir ola inanmayan evvel ahir heman benem..

sercan
10-10-2006, 01:52 PM
Yunus Emre halk siirinin ve Alevi-Bektasi Edebiyatinin temel tasidir..Anadolu topraklari üzerinde bilincli bir sekilde Yunus Emre ile halk siiri daha temiz,ari akmaya basladi..Ve bu berrak su zamanla caglayana dönüserek caglarin üzerinden tasarak gelip günümüze ulasti..Muhakkakki Yunusun yasadigi cagda olsun ondan öncede bir cok halki ozani yetismistir.. Ancak Yunus bir uc erenidir bir zirvedir....Yunus Emre kendi caginin sinirlarini asip günümüze kadar ulasmayi basarmistir..

13.yüzyilda cagdaslari Hace Bektas,Mevlana ve Asik Pasa dir.. .Hünkar Hace Bektas tan düsünce olarak etkilenmistir..Zaten Hace Bektasin sairligi tartismalidir,ona ait oldugu söylenen iki kitap vardir.Bunun bir tanesi Vilayetnamedir digeri ise Makalat tir..Her iki kitaptada ona ait siirler yoktur,yalnizca ona atif edilen siirler vardir..neyse konumuza dönelim..Yunus Emre düsünce olarak etkilendigi gibi Hace bektastan feyz almistir..

Yunus Emre nin siirlerinde Birlige ,Dirlige cagri vardir.Anadolu insanina yaptigi bu cagrida Hace Bektasin bu düsüncesini siirle dillendirmistir..Dolayisiyla Mevlananin ,Yunusu etkiliyemedigini görüyoruz..Cünkü düsünce olarak olaylari farkli algiliyorlar,yasama farkli bakiyorlar.. Isin en önemli boyutu saflarinin degisik yerlerde olmasidir..Yunus Emre safini halkin yaninda belirlemistir.. Oysa Mevlana saraya,Selcukluya itap etmistir..Biri halka sirt cikarken,digeri tamamen zit bir kutupta yer alarak halki ezeni desteklemistir..Dil olarakta birbirinden farkliliklari vardir..Yunus un Türkcesi aridir,sade ve yalindir..Mevlananin siir dili Farscadir..

Yunus Emre nin öncelikle saglam bir dünya görüsü vardir..Yunus Emre halkcidir,halkin arasina girerek ari misali ciceklerden bal toplar gibi kendi duygu ve düsüncesini gelistirmistir.Kimilerince ümmi degildir yani okumasi yazmasi vardir..Yunus Medrese egitimi görmüstür,üstelik iyi egitim görmüstür,Farsca ,Arapca bilen Yunan ,Iran mitolojisini yakindan izleyebilmis Felsefesi,Islam fikihini ( Hukuku ) ögrenmis kendi caginin ileri görüslü ozanidir..

Yunus Emre halka öyle bütünlesmis ki onun icin söylenceler cikarilmis 9 ayri yerde mezari oldugu ileri sürülmüstür..Yunusun dogdugu yil kesin olarak bilinmiyor..Ancak son yillarda yapilan kimi tesbitlerde Porsuk cayinin Sakarya ya döküldügü yerde Eskisehir in Mihaliccik kazasina bagli sariköye dogdugu ve orada öldügü ( 1320-1321 ) ileri sürülüyor..Simdilik bu görüs kesinlik kazanmis görünüyor..

Yunus Emre nin siirleri dikkatli okundugu zaman iki ayri insan tarafindan yazildigi izlenimi veriyor..Halk Edebiyati sözlü gelenege dayandigi icin uzun yillar Ercisli Emrah ile Erzurumlu Emrah birbirine karistirilmistir..16 yy. yasayan Kul Himmet ile 19 yy. yasayan Kul Himmet istadim ile ayni sekilde karistirilmistir..
Gene uzun yillar tek kisi olarak bilinen Pir Sultan Abdal son yapilan calismalarda ayni mahlas ile 6 ayri ozanin siirler yazdigi ortaya cikti.. saniyoruzki bu Yunus Emre de böyledir..Bu anlamda Yunus lari ikiye ayirmak gerek..

Yunusun akici ve sürükleyici bir dili var.. Siir ari dili Türkcedir..Yasamin bütün boyutlarini iceren konulari yazmistir..rasyonel ve sevgi dagitir siirlerinde,yoksula sirt cikiyor yol gösteriyor. Bu Yunus un siirleri 16.yüzyilda Seyhülislam Ebussud Efendi tarafindan yasaklanmistir..Molla Kasin bizzat Yunusun siirlerini yirtip suya atmistir..
cok öteki dünyayla ugrasir,Siir dili Arapca agirlikli bir karmasik Türkce..ikinci Yunus un siirleri Camilerde ilahi olarak okutuluyor..Bu anlamda bu Yunus fundementalist ahlakci ve cennet vaad ediyor..Örnekler vermek gerekirse ..:

Görüldügü gibi birinci siirdeki Yunus Anadolu-Alevi ozanidir..Ikincisi ise islamci kimligi olan Yunustur..
yada ..

Ol gecidin köprüsü us
beni yoldan kodu
gecmez demez kis
Köprüsü kildan kodu

Burada ise Sirat köprüsü kavrami 1.Yunus tarafindan elestirilmekte bunun bir tuzak oldugunu dile getirmektedir..ikinci yunus ise burada her ademin mutlak gececegi söylenir..

Sevgili canlar yukarida irdelemeye calistigi gibi buna benzer örnekleri cogaltmak mümkündür.. Gelinen sürecte tarihimizin tarumar edildigi ve bellegimizin yok edilmeye calisildigi bu dönemde Sairlerimizin,ozanlarimizin yasami ,siirleri de degistirilmek suretiyle kafa bulanikligi yaratilmaya calisilmaktadir..Alevi Edebiyatinin ve yolumuzun Asimile edilmesine karsi dik durus sergilemek her Alevinin öncelikli görevi olmalidir..Yol Cümleden Uludur..

slm
can diyorsinki 2 yunus var ve bunu bize yutturuyorlar
doğrumu anladım acaba?
şunu unutmaki insanlar arasında bir bakanlar vardır bir de görenler
hepimiz edebiyet okuduk ben 2 yunus hiç görmedim
ama yunusu anlamak bakmakla görmek arasındaki farka bağlıdır
ben yunusu olduğu gibi görenlerdenim
yani alevi-ozan diil sadece anadolu ozanı ve aydını olarak görürüm
doğru olanda budur.kutuplaşma olmadan
yunusun bütün şiirleri zaten ortadadır gerisi hikaye bence
slmlr

Diyar
10-10-2006, 11:40 PM
slm
doğrumu anladım acaba?
slmlr

Arkadasim ben iki yunus var demiyorum! lütfen tekrar oku! Baslik olarak ne yaziyo "IKI YUNUSMU VAR"? Ayrica o yaziyi ben hazirlamadim arkadasim! Alintidir ve nerden aldigimida arastirmaktayim suan! en kisa zamanda buraya ekliyecem!

astokomlu
15-10-2006, 05:36 AM
Atmak Serbest Bu Sitede

Aliden Olan Aligibi Yaşar
Yaşasana Yada ölmeden öl Bi Görelim

sende atda görelim.. bakalım tutturacan mı

Diyar
15-10-2006, 06:19 AM
Atmak Serbest Bu Sitede

Aliden Olan Aligibi Yaşar
Yaşasana Yada ölmeden öl Bi Görelim

arkadasim bu sitede herkese bildiklerini ve duyduklarini paylasiyor! Bence cok yanlis bir düsünce icerisindesin! Eger sen dogrusunu biliyorsan buyur arkadasim sen yaz!

yolcu44
16-10-2006, 09:30 AM
Arkadasim ben iki yunus var demiyorum! lütfen tekrar oku! Baslik olarak ne yaziyo "IKI YUNUSMU VAR"? Ayrica o yaziyi ben hazirlamadim arkadasim! Alintidir ve nerden aldigimida arastirmaktayim suan! en kisa zamanda buraya ekliyecem!

Kaynağı bulamadın galiba,hem nasıl olurda insan alıntı yaptığı yazıyı nereden aldığını bilemez,şu kaynağı ve nereden alıntı yaptığını biran önce belirtte bizde ne derece doğru araştırıp aydınlanalım.

Diyar
16-10-2006, 10:24 AM
Kaynağı bulamadın galiba,hem nasıl olurda insan alıntı yaptığı yazıyı nereden aldığını bilemez,şu kaynağı ve nereden alıntı yaptığını biran önce belirtte bizde ne derece doğru araştırıp aydınlanalım.

yolcu kardesim yalanmi söylüyorum ya alintidir! allah allah! bulup yazacim merak etme!

asli_33
16-10-2006, 10:33 AM
Canlar,bu konuda neden gonca58 ..yükleniyorsunuz anlamadım lakin edebiyat dersinde böyle bir konu işlemiştim ..bu konuda ben sana yardımcı olayim gonca58 can ..birazçık araştırma bulmaya yeter...
Türk, şair. Anadolu'da tasavvuf akımının ve Türkçe şiirin öncüsüdür. İnsan sevgisine dayanan bir görüşü geliştirmiştir.
Yaşamı konusunda yeterli bilgi olmadığı gibi onunla ilgili kaynaklarda anlatılanlar da birbirini tutmaz. Nerede, hangi yılda doğduğu kesinlikle bilinmiyor. Kimi kaynaklarda Anadolu'ya Doğu'dan gelen Türk oymaklarından birine bağlı olup, 1238 dolaylarında doğduğu söylenirse de kesin değildir. 1320 dolaylarında Eskişehir'de öldüğü söylenir. Batı Anadolu'nun birkaç yöresinde "Yunus Emre" adını taşıyan ve onunla ilgili görüldüğünden "makam" adı verilen yer vardır. Yapılan araştırmalara göre şiirlerinin toplandığı Divan ölümünden yetmiş yıl sonra düzenlenmiştir. Anadolu'da "Yunus Emre" adını taşıyan ve Yunus Emre'den çok sonraları yaşamış başka şairlerin yapıtlarıyla karışan şiirlerinin bir bölümü dil incelemeleri sonunda ayıklanmış, böylece 357 şiirin onun olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır. Gene Yunus Emre adını taşıyan ve başka şairlerin elinden çıktığı ileri sürülen 310 şiir daha derlenmiştir. Onun dil, şiir ve düşünce bakımından özgünlüğü ve etkisi, ilk düzenlenen Divan'daki şiirleri nedeniyledir.

http://www.discoverturkey.com/img-fin/sanatdergi/yunus1.jpg
Yunus Emre'nin biri şiiri, öteki düşünceleriyle olmak üzere, iki yönlü bir etkisi vardır. Gerek dili, gerek görüşleri bakımından halk şiirinin de öncüsü sayılmaktadır. Özellikle tasavvuf inançlarını benimseyen Alevi-Bektaşi geleneğini sürdüren halk ozanları üzerindeki etkisi büyük olmuştur.

http://www.discoverturkey.com/img-fin/sanatdergi/yunus3.jpg

pirimunzur
16-10-2006, 10:35 AM
slm
doğrumu anladım acaba?
slmlr

yazılanlar cok mantıklı ve şiirlerinde arasında daglar kadar fark var ve bunu yukarida mantikli bir şekilde aciklamişlar neden bukadar hidetli bir cevap yaziyor ve kabullenmek istemiyorsun, bence anadolu aydinlarini seven bir insan düşüncelerini yansitmiyorsun.. Ayrıca gonca arkadşin paylaşimi aldigi sitede konu acan kızılbaş 66 yi taniyorum cok degerli biridir.

Diyar
16-10-2006, 10:52 AM
Arkadaslar size birsey söyliyeyimmi? artik ben buraya bir konu acarken inanin cekinerek aciyorum! bir insanin üzerine bukadar gelinmez! ya siz anlayamiyorsunuz yada ben anlatamiyorum! Bu bir alintidir! Ya bazi seyleri paylasiyoruz sizlerle ama sanki kendi kaynagimizmis gibi yükleniyorsunuz! Eger böyle yapmaya devam edilirse ben yokum arkadaslar bunu burdan acik acik söylüyorum!

Derviscemal
16-10-2006, 10:47 PM
Arkadaslar size birsey söyliyeyimmi? artik ben buraya bir konu acarken inanin cekinerek aciyorum! bir insanin üzerine bukadar gelinmez! ya siz anlayamiyorsunuz yada ben anlatamiyorum! Bu bir alintidir! Ya bazi seyleri paylasiyoruz sizlerle ama sanki kendi kaynagimizmis gibi yükleniyorsunuz! Eger böyle yapmaya devam edilirse ben yokum arkadaslar bunu burdan acik acik söylüyorum!

Sevgili Gonca58,
bu konuda kendinizi bu kadar sıkmanıza gerek yok. Burda sizin nezninizde size ve tüm dostlarıma şunu belirtmek istiyorum. Lüften buraya açtığınız konuları herhangi bir forumdan alıntı yaparak açmayınız. Forumlar insanların fikirlerini paylaşma yerleridir ve gerçekten bir araştırmada kaynak olamazlar, açtığını konuların kaynağı ve yeri belli olursa forumumuzdan tüm dostlar yararlanabilirler.

Tüm üyelerimizden özellikle rica ediyorum hiç bir Forumdan alevi olsun olmasın alıntı yapmamanızdır. Konuların ve yazıların kaynağına giderek alıntı yapınız. Kişilerin kendi düşünceleri kendilerini bağlar ve her yazılan her söylenen alevilik adına değildir.. Ayrıca alıntı yaparken lütfen kopyala yapıştır yapmayınız okuyunuz anlayınızki size gelen sorulara cevap verebilesiniz.

Ayrıca alıntı yaptığınız forum bizim dostlarımızdır, onlara karşı kendi forumlarında yazdıkları yazıyı görünce bende mahcup oldum gerçekten.. Bizler bir elin parmaklarıyız birbirimizden faklımız sadece düşüncelerimizdir.

sevgi ve saygılarımla.

Gökmen
17-10-2006, 12:54 AM
Sevgili Gonca-58 iyi niyetle oturup kalktığımız ve katılmaktan büyük memnuniyet duyduğum sitemizde;zaman zaman da senin ak dediğine ille de kara diyen olacak,sen ne kadar elin yüzün yusan yıkasan, ille de bir yüzüne bir sözüne çamur atan bulunacak,ancak el senin yüz senin göz senin gönül senin hizmet Hak için ise, Halk'a hizmet de Hak ka hizmet ise senden öncekilerin yolunu takip etmek,onlardan bir adım öteye giderek Hak kı hak sahiplerine ulaştırmakta,hizmet etmekte geri durma yılma ve yıkılma,biz senin iyi niyetin ve gayretinin farkındayız.Senin gibi tüm canlarımızın da değerlerimizinde aynı şeylerden muzdarip oldukları aşikar,işte birlik ve bütünlük bugünler için var.
sağlıcakla kal.

murat
17-10-2006, 01:18 AM
Sevgili gonca-58; forumu bir süredir takip etmekteydim. Yeni üye oldum. Belki bu konuda da en az söz söylemesi gereken biriyim ama şahsi nazarımda senin kaynağı belirtmemen ya da unutman kabul edilebilecek bir hatadır. Bence sen yazılarına devam et. Saygılar.

Diyar
17-10-2006, 04:46 AM
Sevgili Gonca-58 iyi niyetle oturup kalktığımız ve katılmaktan büyük memnuniyet duyduğum sitemizde;zaman zaman da senin ak dediğine ille de kara diyen olacak,sen ne kadar elin yüzün yusan yıkasan, ille de bir yüzüne bir sözüne çamur atan bulunacak,ancak el senin yüz senin göz senin gönül senin hizmet Hak için ise, Halk'a hizmet de Hak ka hizmet ise senden öncekilerin yolunu takip etmek,onlardan bir adım öteye giderek Hak kı hak sahiplerine ulaştırmakta,hizmet etmekte geri durma yılma ve yıkılma,biz senin iyi niyetin ve gayretinin farkındayız.Senin gibi tüm canlarımızın da değerlerimizinde aynı şeylerden muzdarip oldukları aşikar,işte birlik ve bütünlük bugünler için var.
sağlıcakla kal.

Sayin Gökmen arkadasim gercekten cok tsk ederim sana! inanki bu yazdiklarini okuyunca cok duygulandim! Sagolasin

Diyar
17-10-2006, 04:47 AM
Sevgili gonca-58; forumu bir süredir takip etmekteydim. Yeni üye oldum. Belki bu konuda da en az söz söylemesi gereken biriyim ama şahsi nazarımda senin kaynağı belirtmemen ya da unutman kabul edilebilecek bir hatadır. Bence sen yazılarına devam et. Saygılar.

Arkadasim öncelikle aramiza hosgeldin! Bence en az söz söylemesi gereken kisi sen degilsin güzel kardesim! Burda hepimizin fikirleri ve düsünceleri birlesiyor! Bence sende hic cekinmeden fikirlerini ve düsüncelerini bizlere aktarabilirsin! Saygilarimla kardesim

Kizilbas 66
19-10-2006, 07:06 AM
Ayrıca gonca arkadşin paylaşimi aldigi sitede konu acan kızılbaş 66 yi taniyorum cok degerli biridir.

Sevgili canlar..

Öncelikle pirimunzur kardesime bizi onurlandirgigi icin tesekkür ediyorum ve bütün canlara Ask-i niyazlarimi sunuyorum..

Burada yazilarimi sizlerle bulusturan sevgili gonca58 kardesimede mütesekkürüm..

Sevgili canlar,dostlar..iki yunus mu var ? makalesi bana aittir..Daha baska Alevi sitelerinde,platformlarda canlarimiza,genclerimize yararli olma ve inancini ögrenme noktasinda düsüncelerimizi yazmaktayiz..Biz bu görüslerimizi,Makalelerimizi Ego larimizi tatmin etmek icin kaleme almiyoruz..Buradaki amac Alevi yoluna ,inancina resmi egemen inancin disinda ,özgün bir anlayisla hizmet etmektir.Asimilasyoncu politikalarin son dönemlerde siddetlendigi bu sürecte kendine Alevi diyen,duyarli,Atalarinin,ecdatlarinin,Pirlerinin yolunu sürdüren canlarin artik elini tasin altina koyma zamani gelmistir..Bu red ve inkarci politikalara dur denilmelidir..Alevilikte Yol Bir sürek Binbirdir düsturuyla hareket noktasinda bütün canlarin ortak paydalarda bulusmasi zorunludur..

Bu baglamda konuyla ilgili sorularinizi bana iletebilirsiniz ve Gönül kalsin Yol kalmasin diyorum...Yol her cümleden uludur..

sevgi ve saygilarimla.......

sercan
20-10-2006, 02:30 PM
yazılanlar cok mantıklı ve şiirlerinde arasında daglar kadar fark var ve bunu yukarida mantikli bir şekilde aciklamişlar neden bukadar hidetli bir cevap yaziyor ve kabullenmek istemiyorsun, bence anadolu aydinlarini seven bir insan düşüncelerini yansitmiyorsun.. Ayrıca gonca arkadşin paylaşimi aldigi sitede konu acan kızılbaş 66 yi taniyorum cok degerli biridir.

slm
can bi kere ben anadolu çocuğuyum ilk önce ben savunurm
ben diyorum ki yunusun hayatı belli diil mi yani sen hangi şiir yunusun anlayamaz mısın
ben bahsedilen o diğer yunusun o bahsedilen şiirlerine rastlamadım bunu belirtmek istemiştim
eğer hiddetli bi yazı olduysa özür dilerim can
amacım asla o diil di
ama onlar hepimizin diil mi
slmlr

sercan
20-10-2006, 02:40 PM

slm
can kardeşim ben o yazıda yunusun şirlerinin birileri tarafından çarptırıldığını anlıyorum
yunus ki allah için ilim için yaşamış o çağın en büyük aydınlarından biridir yazıda da belirtildiği gibi günümüz tabiri ile halka adamıdır aydındır
asla sana karşı bir yazı yazmadım fikrimi belirttim
eğer yanlış anlamalara sebeb olduysam özür dilerim can kardeşim
ben zaten yunusun hayatının sözlerinin bilgeliğinin ve bunu aktarışının hayranı bi insanım o yüzden cevaben yazdım
slmlr

Mustafa Kemal
21-10-2006, 06:51 AM
Gonca58 bacım Türk edebiyatı'nda bir mahlası birden fazla insan kullanmıştır.Yunus Emre Anadolu'da tekke edebiyatı'nın en önemli şahsiyetidir.Özellikle tasavvuf içerikli nefesleri ile bu akıma öncülük etmiştir.Yunus Emre tasavvuf insanıdır.Sözleri de dini konularla doludur.Onun nefeslerini okuduğumuzda ilk akla gelen tasavvuf olması gerektiğine inanıyorum.
Tarih içinde birden fazla yunus yaşamıştır.Fakat Yunus Emre kendinden sürekli Derviş Yunus Olarak bahsetmesi onun başka bir kişi olacağını göstermez...

Kadir Hoca
22-10-2006, 08:28 AM
Yunus Emre hakkında Dr Mustafa Tatcı nın 'Yunus Emre divanı,tenkitli metin' ve Cahit Öztelli'nin Yunus Emre divanı adlı eserlerde teferruatlı bilgi edinmek mümkündür. Arzu eden canların bu eserleri okumalarını tavsiye ederim.

Yine Dr Mustafa Tatcının Aşık Yunus ve diğer Yunuslar adı ile yaptığı çalışmada tarihte yer almış diğer Yunus isimli şair ve ozanları bulmak mümkündür.

poyrazz
23-10-2006, 01:42 AM
Toplumda degerli ,sevilen Yunus Emre kaç tanedir acaba,Battal Gazi kaç tanedir.Yüreklere taht kurmuş insanlar bence girdikleri yürek kadardır.Yaptıkları toplumda öyle büyük bir degerdirki tam bir hazinedir,hazineler de talan edilmeye çalışılır herzaman..İşin ustaları dogruyu bilicek ve insanlara aktaracaktır.Yunus degerli bir halk ozanıdır.Onun degerini herkes biliyor,görüyor..Yanlış yamamalar çabuk dökülür.Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz.Sevgilerimle..

Onurcan66
15-11-2006, 05:03 AM
Anadolu'da sadece bir iki Yunus degil en az bes tane Yunus mahlasli ozan karsimiza cikmaktadir. Gercek olan Yunus Emre Tabduk Emre'den el alan Yunus Emre'dir. Diger Yunus larda onu izlemislerdir. Bazilari ise Naksibendici cizgide ilerleyip ilahi türlerinde eserler yazmistir. Kullanilan dil ve anlatilan tasavvuf farkliliklari yalin ve gizli ifadeler incelenince ayristirabilmek o kadar da zor degildir..

Gercek Yunus, namaz'i, cami'yi, abdesti, kabeyi, kibleyi red etmistir.

Sol cennetin irmaklari akar Allah deyu deyu diye yazilan eser Naksibendici Dervis Yunus'a aittir.. Bu dervis Yunus'un Ömer'le Osman'la ilgili yazdiklari eserlerde mevcuttur.
Yunus Emre ile ilgili iyi bir Kaynak kitap
Yunus Emre Divani Prof.Dr.Faruk Timurtas Kültür bakanligi yayinlari 1000 temel eser Serisi : 72

Asagidaki izahlar Alinti dir

Asagidaki siir Alevilere camiyi gösterenlere verilebilecek en güzel cevaptir.

Gayrudur her milletten bu bizüm milletimiz
Hic dinde bulunamadi din ü diyanetümüz
Bu din ü diyanetde dünya ve ahiretde
Yitmis iki milletde ayridur ayatumuz

Aciklama:

Bizim inancimiz yetmis iki milletin inanci ile bir degildir.Kulluk anlayisini benimseyen milletlerden ayridir.
Diger var olan dinlerin ve onlarin ayetlerinin ayetleri ile bir tutulamaz o inananlarin dinindeki, diyanetindeki, dünya ve ahiret inanis sekilleriyle bir degildir onlardan ayridir bizim inancimiz.
(Neden yetmis iki milletle bir degildir? Cünkü aleviler yetmis ücüncü milletten sayarlar kendilerini. Güruhu naci’ye özlerini baglarlar. Bu inancin savunuculari canlilarin su’dan üredigini kabul edenler olarak bilinir.

Zahir suya yunmadin el ayak deprenmedin
Bas sucuda varmadin kilinur taatumuz
Ne ka’ be ve ne mescid ne rüku’u ne sücud
Hakk’ila daim becid olur münacatumuz

Göstere göstere aciktan suyla yikanmadan el ve ayak kipirdamadan, basimiz secdeye degmeden, Ne ka’be ye ne mescit’e girmeden ne egilip nede secdeye yatmadan ibadet ederiz. Bizim tanri ile olan iliskimiz icin bunlara gerek yoktur. Cünkü biz tanriyla her zaman biriz, onunla özdeslesmisiz diyor Yunus Emre.

Gerek ka’be’ye varlum gerek mescide girlüm
Gerek suyla yunalum cün bile illetümüz
Su ne kadar arida cün yavuz huyun bile
Meger bizi pak ide Hak’dan inayetümüz

Ka’ be yede gitsek, camiye de gitsek, suylada yikansak pisligimiz,yanlisligimiz icimizde olduktan sonra kötü huylardan arinmak mümkün degildir. Oysaki biz hakkla bir olanlardaniz.Bizim hakki aramamiza gerek yok.
Bu son cümlenin icerisinde enel hakk kavramida yatmaktadir. Alevilerin göstermelik el gördü amacli tapinmalara ihtiyaci yoktur.Onlar hakk ile hakk olan enel hakk diyen inanci benimsemis olanlardir. Sagda solda hakk aramazlar. Hakk insandadir, insan da hakkin kendisidir.

Kimün sözin kim bile akil irmez bu hale
Yarin anda bellü ola Müslüman mürtedümüz
Yunus canun yinile kim dostligun anila
Ansuzun bir ün gele bilesin kudretümüz.

Bunlari kim anlayabilirki kim akil edebilirki ama ileride anlasilacak neden müslüman olmadigimiz. “Müslüman mürtedügümüz – islam inancindan döndügümüz demektir.“

Yunus sen canini sikma tazele, birgün kuvvetimiz kudretimiz bilinecek dost oldugun anlasilacak.

Sözlük

Zahir : acik
Deprenmeden : kimildamadan
Sücud : secde
Rüku’u : egilme
Taatumuz : ibadetimiz
Münacat : iliski
Cün : cünkü
Bile : beraber
Illetümüz : pis huylarimiz
Becid : devamli
Yavuz : yaman, fena, kötü
Pak : temiz
Müslüman mürted : islam dinininden dönmek

Yunus hakikat sirlarina ermis olan bir alevi ozanidir. Sayisiz eserler vermistir. Bu eserlerin siralanmasi zorunludur. Asagida yunus’un sirri hakikat’a ulastiktan sonraki bakis acisini cok güzel izah eden bir´siirini izah etmeye calisacagim.

Yunus Emre’nin (Yaradilis’daki Tanri yorumunu elestiren bir siiri )

Ol Kadir-i „kün feyekun“ / Lutfedici Rahman benem
Kesmedin rizkini veren / Cümlelere sultan benem

Nutfeden adem yaratan / Yumurtadan kus düreten
Kudret dilini söyleten / Zikr eyleyen Sübhan benem

Kimisini zahid kilan / Kimisine fisk isleden
Ayiplarini örtücü / Ol delil ü burhan benem

Bir kuluna atlar virüp / Avrat u mal ciftler virüp
Hem yok birinin bir pulu / Ol Rahim ü Rahman benem

Benim ebed benem beka / Ol Kadir-i Hay mutlaka
Hizir ola yarin sakka / Ani kilan Gufran benem

Dört dürlü nesneden hasil / Bilün iste benem delil
Odila su toprag u yil / Bünyad kilan Yezdan benem

Ete deri sünük catan / Ten perdelerini dutan
Kudret isüm cokdur benüm / Hem zahiri ayan benem

Hem batinem hem zahirem / Hem evvelem hem ahirem
Hem ben olam hemol benem / Hem ol kerim u han benem

Yoktur arada terceman / Andagi is bana ayan
Oldur ban viren lisan / Ol denize umman benem

Bu yiri gögü yaradan / Bu ars ü kürsi durduran
Binbir adi vardir Yunus / Ol sahib-i Kur’an benem

Insanligin yaradilisinda tanri emri olan Arapca “Kün“ kelimesi ,
Yunus emre siir’inin ilk dörtlügünde tek tanrili tanri anlayisindaki yaratici güc olan tanrinin „ol dedi“ ve oldu anlayisini irdelemektedir. Bu görüse bu inanca karsi cikmaktadir.

Ol Kadir-i „kün feyekun“
Lutfedici Rahman benem
Kesmedin rizkini veren
Cümlelere sultan benem

Yunus bu siirinde tanrinin bütün sifatlarinin insanda oldugunu belirtirken , var olan tanrisal etkin gücün sahibinin insan oldugunu kendisinin de etden deriden oldugunu söylerken, ayni zamanda da etden kemikten deriden yaratilanlarin yaraticisininda yine insan olabileceginin görünen gercegi oldugunu belirtmektedir. „Hem ben olam hem ol benem” (KÜN) , Ol diyen emri veren ahir de de zahir de de, hem olan hem olduranin yine insan oldugunu bunun dogumlarla insan dan insana devroldugunu icrek (Batini) bir izahla anlatmaktadir. Eti deriyi birbirine birlestiren,

Ete deri sünük catan
Ten perdelerini dutan
Kudret isüm cokdur benüm
Hem zahiri ayan benem

Hem batinem hem zahirem
Hem evvelem hem ahirem
Hem ben olam hemol benem
Hem ol kerim u han benem

Araya tercüman kabul etmeyen yunus tanri kavrami ile anlatilan etkin gücün bütün islevlerinin kendisinde mevcut oldugunu, kimsenin ona, herhangi bir sekilde tarif etmesinin gereksiz oldugunu belirtirken, bir peygambere ihtiyac duyulmadigini üstü kapakli anlatmaktadir. dil, lisan, bir deniz ise, kendisinin bir umman oldugunu su dizelerle izah etmektedir.

Yoktur arada terceman
Andagi is bana ayan
Oldur bana viren lisan
Ol denize umman benem

Son dörtlük de tanrinin bin bir adi vardir. Bir adida yunus demektedir. (Rahman, Sultan, Süp han,Burhan, Gufran, Yezdan, Ahir olan zahir olan bütün bu kelimeler tanrinin isimleridir.) Kur ‘an nin sahibinin kendisi oldugunu bildirmektedir. Bunu herkez istedigi gibi yorumlayabilir. Sakli izahla buradaki kur’an Arsi kürsü ayakda durduran olarakta anlasilmaktadir Kutsal kitap olarak da anlasilmaktadir.Yoruma aciktir.

Bu yiri gögü yaradan
Bu ars ü kürsi durduran
Binbir adi vardir Yunus
Ol sahib-i Kur’an benem

Sirri hakikat kapisina ulasan ulu ozanlarin söylemleri degismektedir. Önceki söyledikleri ile bir degildir. « Ilim ilim derler idi simdi bildim ilim nedir. » diyen yunus bu sözlerini hakikat kapisina ulastiktan sonra söylemistir.

Önümüzdeki sürec ; alevilerin ilim ve bilim le tanisip dogrulari tartisabildikleri hurafelik’ten arindirilmis bir dönemin baslangici olabilmesi dilegiyle.

Hidir yergezen

Ezeli Doganay
25-01-2007, 12:23 PM
gonca58 tarafından gönderildi

Sevgili Gonca can IKI YUNUS MU VAR? yazisi bana ait. Bu konuda 1990 yilinda TD-1 (Türk Alman ortak yapimi Televziyon) hazirladigim Türkülerin dili adli programda islemistim. Daha sonra 1998 yilinda Yol (Bilim Sanat Edebiyat Arastirma) dergisinde yayinlandi bu yazim. Ayrica 1999 yilinda Aleviyol Alevi sitesinde de bu yazim yayinlandi. Dolayisiyla bu tespit (iki Yunus mu var?) bana ait ayrica bu konuda Prof Dr. Ilhan Basgöz"ün YUNUS EMRE adli calismasida benim bu konuda ki görüslerimi destekler niteliktedir. Ezeli Doganay

Av.A.Guvercin
28-01-2007, 05:38 PM

yada ..

Ol gecidin köprüsü us
beni yoldan kodu
gecmez demez kis
Köprüsü kildan kodu

Sayin Gonca Can

Sadece Yunus icin Degil

Aleviligin yazili en onemli yazili kaynaklarindan biri kabul edinel 7 ulu ozanlarin hemen hepsine tarih sureci icersinde yakistirilmalar yapilmistir. Bunlarin bir cogu bilincli dir bir cogu da bilincsiz olarak yapilmis olmalari muhtemeldir.

gercekten de, birbirleriyle celisen deyisler ayni uluya maledilmeye calisildigi gorulmektedir.

bu her zaman olacaktir tarihte bunun onune gecilmesinin objektif sartlari yoktu cunku bu bir sozlu gelenekten gelmektedir genellikle, tum yazili kaynaklar yok edildigi halde dilden dile gelmistir bir cogu. Buraya kadar ki bolum de bir problem yoktur.

Ancak problem surdadir.

Bir gurup Islamla ne alakamiz var diyerek, bu yedi ulularin soylevlerinin bir kismindan beslenmekteler, digerleri de 7 ulularin peki bu soylevine ne demeli diye karsilik verdiklerinde, hayir onu o yazmamistir o onun adina uydurulmustur diye savunma yapilmaktadir.

Hani 12 imamlar, Muharrem, yada diger alevi erkanlari, dusunceleri, Muhammet Mustafaya olan saygi, Aliye ve mustafaya gondermeler, muhabbetler, ALLAH MUHAMMET ALI soylemleri, v.s

-Iste tehlikeli ve de uzucu olan sey burdadir. iste bakin ozanimiz soyle soylemis, bunun neresinde islam.
-iste bakin ozanimiz soyle soylemis bunun her yerinde islam,
-hayir bu ozanimiz tarafindan degil onun adina uyduruolmustur.

Hem bu iddialarda bulunur canlarimiz sagolsunlar, bunu soylemek icin bir kaynaklari yoktur sadece mantiklarini kullanirlar,

hem de donerler bize alevilik kuranin neresinde yaziyor diye de kanit isterler. kendi iddialrina kanit vermeyenin baskanin iddialarina kanit isteme hakki varmidir diye de dusunmezler.

Onlar ilericidir,
onlar devrimcidir
onlar en iyiyi bilir
onlar eger birakirlarsa alevilik gericilerin ellerine gececektir
onlar en iyisini bilir
onlar kendinden baskasini kabul etmez
ya kendiler gibi olacaksiniz yada olacaksiniz

iste bu canlar in alevilikle bir alakalari da yoktur aslinda

Denizlerin derinliklerinde ki istridyelerin sirtlarina aldigi kabuk gibidir alevilik onlar icin, onlari legal platformlarda tehlikelerden koruyan, onlara sivil ve legal bir kimlik kazandiran,

ama bir yuze idenin icini bosalttiklarinin farkinda olacak kadar da kapasitelimidirler bunu da zaman gosterecek.

Once Islamla hic mi hic alakamiz yok dediler-Almanya AABF dedeler kurulu nbaskani hazan Kilavuz dedeye soylettiler bu kelimeleri

Sonra islam a geri donduler

Islamla hic alakamiz yok diyen ABF ve bunlarin basini ceken Atilla bey son donemde secimleri kaybetmistir.

Simdi butun bu gelismeleri yavas ama uzun vadede kendisine bilim adami diyerek alevilerin inanclariyla bilerek yada bilmeyerek oynayanlarin halkimiz
tarafindan algilandigi ve dur denildigini gosteriyor.

halkin dini duygulariyla oynayanlar halkin misafirperverligini kaybederler.

1980 oncesi devrimci genclik sinif celiskilerini birakip Allah kitap kuran la ugrastiklari icin halktan soyutlandilar.

Sunni sinifin icersinde bu gun devrimcilerin calisamamasinin ana sebebi budur. Sonuc olarak AKP guclenmistir.

Simdi ayni insanlar Alevilerin de dinleriyle oynamaya devam ediyorlar hem de dostca tum uyarilarimiza ragmen,

uzulerek soyluyorum, alevilerin de icersinden dislanacaklar, eger boyle devam ederlerse, 1980 oncesi ZONGULDAK halkinin durumunu su anki durumuyla kiyaslasak ne demek istedigimiz anlasilir. Denizleri mahirleri bagrina basan halk, 1980 sonrasi DEVrimcileri kazma kurekle kovalamistir. hangi isci eylemi olduysa sol kovalanmistir icersinden ta ki yakin tarihimize kadar. bunun sebeplerini anlayamamiz olanlar simdi ayni hatayi alevilik icersinde yapiyorlar, tanri yardimcilari olsun ama alevilerin yardimcisi daha cok olsun, cunku alevi dogal devrimcilerdendir, sarlilardan on yargililardan degil,

Saygilariamla

Av.A.Guvercin
28-01-2007, 05:41 PM
Toplumda degerli ,sevilen Yunus Emre kaç tanedir acaba,Battal Gazi kaç tanedir.Yüreklere taht kurmuş insanlar bence girdikleri yürek kadardır.Yaptıkları toplumda öyle büyük bir degerdirki tam bir hazinedir,hazineler de talan edilmeye çalışılır herzaman..İşin ustaları dogruyu bilicek ve insanlara aktaracaktır.Yunus degerli bir halk ozanıdır.Onun degerini herkes biliyor,görüyor..Yanlış yamamalar çabuk dökülür.Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz.Sevgilerimle..

Sayin Poyraz

Nerden anliyacaksiniz hangisinin dogru hangisinin yanlis oldugunu. Bir de piyasa da kendi ideleri icin zemin arastiran tarafli oinsanlar var ise, bunlarin ellerinde nasil emin olabilirz ki.

Saygilariamla

Onurcan66
02-02-2007, 03:44 AM
Yunus Emre'yi Naksici Yunuslardan ayirmak, alevilerin önünde duran akedemik bir derin calismadir.

Gercek Yunus, yani bizim yunus, Enell hakk, Devriye, Vahdet-i Vücut gibi aleviligin temel taslarini islemistir.

Gökte peygamber ile Miraci kilan benem
Ashab-i Suffa’yila yalincak olan benem

Sabrila kanaati hos virüpdür anlara
Kirk kisi bir gömlege kanaat kilan benem

Ol kirkindan birine caldim idi nesteri
Kirkindan kan akidup ibret gösteren benem

Ömer-i Hattab’ila hem adl ü dad isledüm
Oglila fisk eyleyüp hadde basilan benem

Abdürrezak ol dervis yoldas idindi beni
Hallac-i Mansur’ila dara asilan benem

Ibrahim edhem bakdi tac u tahtin birakdi
Hak yoluna uyakdi ol sirri tuyan benem

Musa peygamber ile binbir kelime kildum
Isa peygamber ile göklere cikan benem

Adimu Yunus dakdum sirrum aleme cakdum
Bundan ilerü dahi dilde söylenen benem

Yunus Emre divani Faruk Timurtas, siir 143 sayfa 100

levilee
02-02-2007, 04:03 AM
Gercek Yunus, yani bizim yunus, Enell hakk, Devriye, Vahdet-i Vücut gibi aleviligin temel taslarini islemistir.

Gökte peygamber ile Miraci kilan benem
Ashab-i Suffa’yila yalincak olan benem

Sabrila kanaati hos virüpdür anlara
Kirk kisi bir gömlege kanaat kilan benem

Ol kirkindan birine caldim idi nesteri
Kirkindan kan akidup ibret gösteren benem

Abdürrezak ol dervis yoldas idindi beni
Hallac-i Mansur’ila dara asilan benem

Ibrahim edhem bakdi tac u tahtin birakdi
Hak yoluna uyakdi ol sirri tuyan benem

Musa peygamber ile binbir kelime kildum
Isa peygamber ile göklere cikan benem

Adimu Yunus dakdum sirrum aleme cakdum
Bundan ilerü dahi dilde söylenen benem

Yunus Emre divani Faruk Timurtas, siir 143 sayfa 100[/QUOTE]

bu yunus sunni olsa gerek

Onurcan66
02-02-2007, 04:19 AM
Sevgili muhalif'im ne yaziki degil...
Bu Yunus, Tabduk Emre'den el alan Yunus yani bizim yunus.

hadde ; suc üstü basilmak
Fisk; suc
adl ü dad ; adelet

Ömer ile hem adelet dagitip hemde ogluyla suc islediginden dolayi suc üstü basilan benim diyor. Demekki Ömer tarihde bir suctan dolayi basilmis...

Ayrica yazilan eser bir Devriye'dir Sünniler Devriye'yi kabul etmez..

Üstelik verdigim örnek kitap sünni yunuslarin eserlerini ayirmis, tavsiye ederim satin alip inceleyin...

levilee
02-02-2007, 04:30 AM
evet sayın onurcan muhalifim düşüncelerinize :)
ömerin oğlunu dahi ayırmadan cezalandıracağı
ki bunu yapmış olduguda sunni rivayetlerde vardır
ama aleviler ömerin adil olduguna inanmazlar
yunus burda anladıgım kadar ömerin adaletide benim
oğluyla sucu işleyende benim diyor
alevi düşüncesinden ömerin adaleti diye bir kavram yoktur bildiğiniz gibi
vahdet-i vucut,devriyye gibi inançlar sunni mutasavvuflardada vardır
muhyiddin-i arabi,sadreddin konevi,niyaz-ı mısri örnek verilebilir sevgiler,saygılar

Mustafa Kemal
02-02-2007, 04:33 AM
Konuya yorum ayzan canlar gerçekten iyi bilgiler vermişler.
Yunus Emre kendine ait bir nefes defteri doldurmuştur.Bu defterden kalan nefesler günümüze taşınmıştır.
Öncelikle Yunus Emre,Bektaşi dervişidir.YAzdığı nefeslerde bu hemen farkedilebilir.Ayrıca yaşadığı dönemde başka tarikat şeyhleri ile de görüşmüştür.

Vahdet-i vucut,insan sevgisi ve aşk temel konusudur.
Birden fazla yunus Emre mahlası kullanıldığı pek inandırıcı bulmuyorum.Sadece nefeslerinden farklı anlamlar çıkartarak farklı tarikatlar kendi içine almak istemiştir.

Onurcan66
02-02-2007, 05:06 AM
Birden fazla yunus Emre mahlası kullanıldığı pek inandırıcı bulmuyorum.Sadece nefeslerinden farklı anlamlar çıkartarak farklı tarikatlar kendi içine almak istemiştir.

Kesinlikle bir cok yunus mahlasli kisiler mevcuttur. Bunlarin bazilari Dervis yunus, Asik yunus, Miskin yunus, Yunus

Bunlarin icerisinden Dervis Yuinus, ve Asik Yunus'a "Kadiri tarikati ve Naksi bendiciler sahip cikarlar.

Ayrica Yunus Emre' gibi olabilmek icin bir cok Tasavvuf ehli eser yazabilme ugrasi verenlerde yunus Mahlasini kullanmis ona özenmislerdir.Örnegin Miskin yunus mahlasli yazan kisi ile gercek Yunus Emre biraz zor ayirt edilir. Ama Asdik Yunus ve Dervis yunus tam ayirt edilir. Iki zit düsünce ve felsefe cigiri karsimiza cikar.

Örnegin su dörtlük Yunus Emre ye ait.

Zahir suya yunmadin el ayak deprenmedin
Bas sucuda varmadin kilinur taatumuz
Ne ka’ be ve ne mescid ne rüku’u ne sücud
Hakk’ila daim becid olur münacatumuz

Buda Asik Yunus'a yada diger bir yunus'a ait

Bir mübarek sefer olsa da gitsem
Kabe yollannda tozlara batsam
Hub cemalin birkez düşümde görsem
Ya Muhammed Canım arzular seni

Birisi red ediyor digeri eline yüzüne yüz sürmek icin can atiyor..

Iki degisik bakis acisinin bu dörtlükleri yazdigi bariz bir sekilde görülmektedir.

Bir baskasi; Yunus Emre

Ömer ü Osman Ali
Mustafa yarenleri
Bu dördünün ulusu
Ebu bekr-i sidduk dur.

Diger bir yunus ise

Zerrece kalmadı kalbimde hile
Sıdk ile girmişem ben bu hak yola
Ebu Bekir, Ömer, Osman'da bile
Ya Muhammedi Canım arzular seni

Bu sadece bir iki örnek buna benzer, 2000 tane birbiri ile zit eserler var.

Gercek Yunus Emre'nin, Tabduktan el alan yunus un ise sadece 1000 e yakin eseri mevcut.

muhyiddin-i arabi,sadreddin konevi,niyaz-ı mısri örnek verilebilir sevgiler,saygılar

Yukaridaki yazdigim eseri hic bir sünni kabullenmez,

levilee
02-02-2007, 05:18 AM
muhyiddin-i arabiye okursanız sayın onurcan
daha aşırılarını bile yazdıgını görebilirsiniz
mutasavvuflarda bu tip söylemler çokça vardır.

Onurcan66
14-02-2007, 12:59 PM
muhyiddin-i arabiye okursanız sayın onurcan
daha aşırılarını bile yazdıgını görebilirsiniz
mutasavvuflarda bu tip söylemler çokça vardır.

Sünni Mutasavvuflar Vahdet-i Vücut ve Vahdet-i Mevcut asamalarini bilincli olarak kabul etmezler.Mürit yillarca kapida tapinir durur.Tarikat asamasindan öteye gecemez..

Siz her ne kadar alevi yol önderlerinin söylemlerini sünnilere yaklastirmaya calissanizda, bunda basarili olabileceginizi zannetmiyorum..

Su sünni mutasavvuflardan(Kelamcilardan) Devriye ve Enel Hakk anlayisini belirten ,eserlerden örnek yazarsaniz sevinirim.. Merak ettim...

Ve Alevi Bektasi Edebiyatina uygun olarak hece ölcüsü ile yazilmis olsun lütfen!

Onurcan66
18-02-2007, 12:47 AM

Demistiniz..

Su sünni mutasavvuflardan(Kelamcilardan) Devriye ve Enel Hakk anlayisini belirten ,eserlerden örnek yazarsaniz sevinirim.. Merak ettim...

Ve Alevi Bektasi Edebiyatina uygun olarak hece ölcüsü ile yazilmis olsun lütfen!

Evet bekliyorum, sayin levilee bulamadinizmi?

levilee
18-02-2007, 10:24 PM
onurcan arkadaşım bekleyin getirelim
alevi-batıni önderlerdende aktarma yapalım
aslında bu tartışmayı burda yapmak ne kadar doğru bilemeyeceğim
bu tartışmanın burda yapılmaması gerektiğini söyleyen bir mesaj yazmıstım
ama server tasınırken silinmiş sanırım
peki bunları tartısalım ama sonra karsınıza çıkan gerçeklerden
sunni asimilasyon diye feryad-ı figan etmeyelim oldumu...

ekimdevrimi
19-02-2007, 01:44 AM
ben öğrenim yıllarımda Yunus Emre'yi sunni bilirdim zaten okullarda ve okuduğumuz kitaplarda sunni olduğu işaret ediliyordu

gerekçe olarakta eserlerinde şii etkisinin olamamasıydı yani Hz.Ali ve Ehl-i Beyt adlarının geçmemesiydi

tabi bu durumda Yunus Emre'nin sunni olduğuna inanmak ağır basıyordu fakat şii etkisizliğini kullanan riyakarlar eserlerinde ki Alevi inanışının üstünü örtemiyorlardı bu çelişki beni araştırmalara itti ve sonunda çeşitli kaynaklardan bilgilenmem neticesinde Yunus Emre'nin Alevi ve eserlerinin(divanı) gerçek olduğuna inandım

Gerçek Aleviliğin öğrenilmesi ve Aleviler üzerinde oynanan asimilenin önüne geçilmesi açısından Yunus Emre bizlere çok önemli kaynak teşkil edecektir

alıntı:

Aleviliğin Gizli Tarihi
Demirin Üstünde Karınca İzi
Chiviyazıları (mjora)
Erdoğan Çınar

(Sayfa:40)
Yapılan katliamlarla soyunun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar ve kurtuluş olarak çeşitli kelime oyunlarının arkasına sığınarak kendilerini korumayı seçtiler. "Işık Taifesi" bugünkü Aleviler' e, On Yedinci Yüzyıl' dan önce verilen isimdi. Ellerinde bağlamaları ile köy köy dolaşarak, bu inanışın yayılmasını ve yerleşmesini sağlayan misyoner ozanlara da "Işık" deniyordu.
Bir kelime oyunu ve bir ses benzerliğinin ardına sığındılar. Aşk, aşık ve ışık sözcükleri, o dönemde Osmanlı Ülkesi 'nde kullanılan Arap Alfabesi ile neredeyse aynı harflerle yazılıyordu. Okunuşları da birbirlerinden pek farklı değildi. Misyoner ozanlar, kağıt üzerindeki ışık yazısını, aşık olarak okuyarak kendilerine "Aşık" dediler. Böylece ışıklara yönelik öfke ve şiddeti, kendi üzerlerinden savuşturdular.

(Yani “AŞIK” KELİMESİNDE GİZLENDİLER! Işıklar beraberinde kendilerine HORASAN ERENLERİ tanımlaması yaparak gizlenmeyi devam ettirdiler.Onuncu yüzyıldan başlayarak Anadolu’ya göç eden TÜRKMEN’ lerin anayurdu Orta Asya’ydı.HORASAN sözcüğünün anlamı Fars kökenli GÜNEŞİN YERİ anlamındadır.Bu insanlar Güneşin yerinden geldiklerini ve ışık olduklarını usta bir düzenleme ile üzeri örtülü de olsa ifade ediyorlardı.Asıl isimlerini ve sırlarını kelimelerin arkasına saklamışlardı.
BU GİZLENİŞ DİYALEKTİK ANLATIMDAN! BAŞKA NE OLABİLİRDİ.)

(Sayfa:41)
Nefeslerde şöyle denmektedir(sözlü gelenek)
Biz aşığız ne söylesek
Sözümüzde yalan olmaz

Sır içinde sır saklarız
Hiç kimseye ayan olmaz.

Gabari’nin bir nefesinde;
Aşıklarız,ışıklarız elhak gedalarız (Aşıklarız,ışıklarız doğrusu fakirleriz)
Şeydalarız felek-zedeler müptelalarız (Delileriz feleğin zulmüne uğramış tutkunlarız)

Belirtmek gerekir ki, On Altıncı Yüzyıl' dan önce söylenmiş Alevi nefeslerinde, Ali-Hasan-Hüseyin-Kerbela isimlerine pek rastlanmaz. On Dördüncü Yüzyıl'da yaşamış ünlü Alevi bilgesi ve ozanı Yunus Emre'nin Divanı, buna en güzel örnektir. Yunus Emre, Hz. Ali, Ehl-i Beyt, Kerbela sözcüklerini şiirlerine hiç almamıştır. Yunus Emre'nin nefeslerinde onun bir Işık İnsanı olduğu birçok yerde vurgulanmıştır.

Oruç,namaz gusulü,hac hiccaptır AŞIKLARA
AŞK ondan münehhez halis heves içinde
Ey AŞIKLAR,ey aşıklar IŞIK MEZHEBİ DİN’dir bana.

YUNUS EMRE

(OCAKLAR:Alevi örgütlenmesi ve yayılışı,ocaklar yolu iledir.ALEVİ sözcüğü ALEV-IŞIK-OCAK(ışıktan,alevden gelen) çevresi içinde GİZLENMEYE! DEVAM EDER.)

bu alıntı da Yunus Emre Divanı nın doğru yazılmış olduğu,Yunus Emre nin de gerçek olanı ifade edliyor buyrun yorum sizin...

Onurcan66
19-02-2007, 11:07 AM
onurcan arkadaşım bekleyin getirelim
alevi-batıni önderlerdende aktarma yapalım
aslında bu tartışmayı burda yapmak ne kadar doğru bilemeyeceğim
bu tartışmanın burda yapılmaması gerektiğini söyleyen bir mesaj yazmıstım
ama server tasınırken silinmiş sanırım
peki bunları tartısalım ama sonra karsınıza çıkan gerçeklerden
sunni asimilasyon diye feryad-ı figan etmeyelim oldumu...

Sayin levilee, su noktayi özellikle vurguluyorum..Cünkü benim icin cok önemli, bizim inancimizin yayilmasi, alevi bektasi edebiyati ile mümkün olmustur. Ben gösterecegin örneklerde (Devriye, Enel-hakk, vahdet-i Vücut) gibi inanc ögelerimizi izah eden yazin sekillerinde, Alevi Bektasi Edebiyatinin yazin kurallari ile yazilmis olanlara itibar gösteririm.Bunun disinda yazilmis olan beyit, yada, buna benzer ayagi,uyagi,kafiyesi, hece ölcüsü olmayan eserleri tanimam..

Sartlar belli , yolumuzun kurallari belli, buyrun...

levilee
19-02-2007, 09:29 PM
onurcan arkadaşım işi gücü bıraktım akşam yunus divanını okudum
miskinleri dervişleri ayıklayıp yunus mahlası ile yazdıklarını
buraya aktarmak istemiyorum
ama eğer o yunus aleviyse tanıdıgım tüm sünniler alevi,bu kadarını demek istiyorum,arabinin fusus-ül hikeminden harflerin ilmi kısmını okudugumdada kabe hakkında yazdıklarını okuyuncada yine evet yanlış anımsamamısım bu kadarını hiçbir alevi önderi yazmamıstır dedim,yani demek istediğim sınırlar o kadar net değil,sözkonusu remizler olunca sunnilerin şeyh-ül ekber dediği arabi kabeye kendisine bile faydası olmayan taş yığını ifadesini kullanabiliyor,ve bir alevi olarak yunusda(yunus ne derviş olanı ne miskin) namazını kıl orucunu tut diye yazabiliyor,seçebilirsen gel beri yani,ben bunları burda açmak istemiyorum tekrar söylüyorum,burda hrant dink tartısmalarında hep şu denmişti cımbızla ayıklanırsa ancak 301 için ifadeler bulunabilir,yunusda ancak cımbızla ayıklanırsa sizin dediğiniz gibi biri oluyor,dediğim gibi miskinler,dervişler şunlar bunlar ayıklanıp sadece yunus mahlaslı olanlar okundugunda bile yunus sunnidir diye savunabilecek ifadeleri var tabi bakış açısı sunnilik=islam olursa,bunları buraya getirmek istemiyorum,sunni asimilasyoncu tartışmalarına yol açacak,bendeki divanı,artı aşık velinin garipnamesi,artı danişmandname,battalname,saltukname yani alevilerin ışk dini zamanının eserleri sizin tabirinizce, buraya satır satır getirmeye gerek yok çünkü bunları okuyanların dünyası başına yıkılabilir....

Onurcan66
13-03-2007, 01:08 PM
Yunus Emre'ye ait olan, "Devriye" türünde yazilmis olan bir eser.

Forumu inceledigimde son dönemlerde bir cok arkadasimizin Devriye'yi tartismasi ve Alevi inancindaki Devriye'nin degirtirilemez oldugunu savunmasi oldukca sevindirici. Bazi arkadaslarima kaynak olabilmesi acisindan bu degerli calismayi buraya aktarmak istedim..

DOLANIŞ

Bu fena mülkünde ben nice nice hayran olam
Nice bir handan olam ya nice bir giryan olam

Açıklama: Bu yokluk memleketinde, ben ne kadar şaşkın olam, Ne kadar neşeli olam, ya ne kadar hüzünlü olam

Gah feleklerde meleklerden dilekler eyleyem
Gah arş u şems ile gerdun olam gerdan olam

Açıklama: Gah dünyada, tanrı buyruğunu yerine getiren yaratıklardan dilekler isteyem, Gah kubbe(göğün en üst katı, kırklar meclisinin kurulduğu yer) ve güneş ile , kainat olam, dönen olam.

Adımı attım yedi dört onsekizden öte ben
Dokuzu yolda koyup şah emrine ferman olam

Açıklama: Adımımı attım yedi gezegen, dört element, onsekizbin alemden öteye ben. Dokuz kat gökyüzünü yolda koydum, Hakk ’ın buyruğu olam.

Not: Onsekizbin alem: Bütün alem. Eskilere göre alem, onsekiz bölümdür.
1- Akl-ı kül(Tanrının aktif zuhuru)
2- Nef-i kül(Akl-ı külden meydana gelen pasif kabiliyet)
3- Dokuz gök(Atlas, burçlar, zühal, müsteri, merih, güneş, zühre, utarit, ay ve göklerdir)
4- Dört Unsur(Su, hava, ateş, toprak)
5- Üç mevlid(Üç çocuk: Maden, bitki, hayvan)
Hepsi onsekiz eder. Araplarda son sayı bin olduğu için, onsekizi genişletip alemi öyle anmışlardır.

Dost ferah kıldı terahtan ben teberra eyledim
Sureta insan olam hem can u hem canan olam

Açıklama: Dost ferahlattı kederden, ben yüz çevirdim. İnsan görünüşünde olam, erkek olam, kadın olam

Not: Terah: Osmanlıca gam, keder olarak kullanılmış. Fakat puta tapanlar olarakta kullanılmış olabilir.
Sümer topraklarında ur şehrinde yaşayan keldani kavminden olan, Terah adında biri yaşarmış. Terah Put satarmış .Terah soyu: Abram, Nahor ve haran
terahın oğlu abram; birgün babasının dükkanında ki putları kırmış, Putları kırdığından ateşte(Fırında) ölüme mahkum edilmiş. Ateşten sağlam çıkan abramı gören tanrı yehova abramın ismini değiştirerek, kavimlerin babası anlamında Ab-ra-ham yapmış. Eski ahite göre abraham, ibrahim peygamber oluyor.

Gah bir müfti müderris geh mümeyyiz geh temiz
Gah müdebbir nakıs u geh ile noksan olam

Açıklama: Gah fetva veren hoca, Gah iyiyi, kötüyü ayırt eden, Gah temiz, Gah bir talihsiz noksanlı ile Gah noksan olam.

Gah batn-ı Hut içinde Yunus ile söyleşem
Geh çıkam arş üzere bin can olam Selman olam

Açıklama: Gah balık karnı içinde Yunus ile söyleşem, Gah çıkam kubbe üzerinde bin tane can olam, selman olam.

Gah inem esfellere Şeytan ile şerler düzem
Geh çıkam arş üstüne seyran olam cevlan olam

Açıklama: Gah inem en aşağılık şeytan ile kötülükler düzenleyem .Gah çıkam kubbeye, gezip dolaşam, gezinem.

Gah işitirim işitmezem aşımazam aceb
Nice bir nisyan olam hayvan olam insan olam

Açıklama: Gah işitirim, işitmezem, işitmezem acaba. Ne kadar bir unutkan olam, hayvan olam, insan olam.

Gah ma'kulat u mahsusat u takrir ü beyan
Gah meşhurat olam geh sahib ül Keyvan olam

Açıklama: Gah baştan beri insanın tabiyatında var olan şeyleri ve beş duyu organıyla veya birden fazla duyuyla kavranan şeyleri anlatıp bildirem. Gah bilgin ve akıllı insanların kabul ettiği zulal yıldızının(Uranüs) sahibi olam.

Not: Yunus Eme Felsefe ve Mantık ilmiyle uğraşıyordu. Mantık bilinmeyen şeylerin, doğru olarak elde edebilmemiz için gereklidir. Yunus herşeyin baştan beri insan tabiatinda var olduğunu, bunu duyularımız yoluyla çözebileceğimizi söylüyor.

Nice bir surette insan u sıfatta canver
Nice bir dilkü olam ya kurd u ya arslan olam

Açıklama: Ne kadar insan süretinde ve sıfatında canavar, Ne kadar bir tilki olam, ya kurt ya aslan olam.
Burada devriye inancını açıkça belirtmiş.

Nice bir tefrid ü tecrid ü mücerrid münferid
Ye nice cin nice ins ü nice bir Şeyten olam

Açıklama: Ne kadar tekliğe erip ve ayrı evlenmeyen (cinsel ilişkiye girmeyen) tek ya ne kadar cin , insan ne kadar bir şeytan olam.

Not: Mücerrid(Mücerred) : Bektaşilikte yola giren bazı kişiler tekliğe ermek için ,evlenmeme(Cinsel ilişkiye girmeme) yemini ederler. Hacı bektaş-ı veli de mücerreddir. Balım sultan zamanında mücerredlik resmileştirilmiştir. Mücerred olabilmek için pirevinde (Hacı Bektaş ocağı) ikrar vermek şarttır. Erenler mücerred olduğunu simgeleyen küpe takarlar, bu küpeye mengüş denir. Fakat Yunus emre Mücerred olmamıştır. Evlenmiş ve çocuk sahibi olmuştur.

Nice bir ışk meydanında nefs atın seğirttirem
Ya nice bir başımı top eyleyip çevgan olam

Açıklama: Ne kadar aşk meydanında dünya isteklerine koşam, ya ne kadar başımı top edip, top sopası olam.

Gah birlik içre birlik eyleyem ol bir ile
Gah dönem katre olam derya olam umman olam

Açıklama: Gah birlik içinde birlik ol bir ile, bazen dönem damla olam, derya olam, deniz olam

Gah duzahta benim Firavn ile Haman ile
Gah cennete varam gılman olam Rıdvan olam

Açıklama:Gah cehennemde firavun ile firavunun veziri olam, gah cenette varam cennette hizmet eden delikanlı ile cennetin kapıcısı büyük melek olam

Not: Firavun: Tanrılık davasına kalkmış mısır hükümdarı. Peygamber Musa ile uğraşmış, Birçok işkencelerden sonra İsrailoğullarının mısırdan çıkmasına izin vermiştir. Fakat sonradan pişman olmuş, ordusuyla peşlerine düşmüş, Musa asasıyla Kızıl denize vurmuş, açılan yoldan kendileri geçmiş, aynı yerden geçerken ordusu ile firavun, sular kavuştuğu için boğulup ölmüşler.
Haman: Firavunun veziridir. Firavun kendisine tuğla yaparak, onunla göklere tırmanılan bir kubbe yapılmasını emretmiştir. Böylece Musa’nın Tanrısına erişebileceğini sanmaktadır.

Onurcan66
13-03-2007, 01:11 PM
Devami,

Gah bir gaazi olam Efreng ile ceng eyleyem
Gah dönem Efreng olam nisyan ile isyan olam

Açıklama: Gah bir gazi olam, fransız ile savaşam, gah dönem fransız olam, unutkanlık ile isyan edem.

Gah bir mechul olam merdud olam Nemrud olam
Gah varam Cafer olam tayyar olam perran olam

Açıklama: Gah bir bilinmez olam, reddedilmiş olam ve Nemrüd(ibrahim peygamberi putlara tapmadığı için ateşe attıran keldani hükümdarı) Gah varam cafer olam, Tayyar(hz. Ali’nin kardeşi caferin lakabı) olam, uçan olam

Nice bir ami olam nami olam cami olam
Nice bir kami olam nakam olam nadan olam

Açıklama: Ne kadar bir irfan sahibi olmayan olam, büyüyen olam, toplayıcı, Ya ne kadar muradına ermiş olam, muradına ermemiş olam, cahil olam.

Gah ola odlar yakam diller yıkam canlar yakam
Geh varam arşa çıkam geh şah geh sultan olam

Açıklama: Gah ateş yakam, diller yıkam, canlar yakam. Gah varam kubbeye çıkam, gah şah, gah sultan olam.

Kimse bu söze erişmez min ledündür ey aziz
Hızr yolda kaldı ben gerdun ile gerdan olam

Açıklama: Kimse bu söze erişemez taraf, tanrının yanıdır ey sevgili, hızır yolda kaldı ben kaiat ile dönen olam.

Ya nice bir dost ile ol ben olam ben ol olam
Ya nice ırak düşem mahzun olam ahzan olam

Açıklama: Ya ne kadar bir dost ile ol ben olam, ben o olam, Ya ne kadar uzak düşem kederli olam, hizünlü olam.

Nice bir dertler ile odlara yanam yakılam
Nice bir şakir olam zakir olam mihman olam

Açıklama: Ne kadar bir dertler ile ateşlere yanam yakılam, Ne kadar bir şükreden olam, zikreden olam, konuk olam.

Terkidem bu hak ü badı ab ü narı yüzüne
Şeş cihetten ben çıkam bi-cisim olam bi-can olam

Açıklama: terk edem bu hak ve nefesi, vara aslına yine, 6 yönden(sağ, sol, ön, arka, aşağı, yukarı. Her varlığın bu yönleri vardır.) boşlukta yer kaplayan bir nesne olam, can olam.

Nice bir Cercis ü Bircis olam u Mirrih olam
Nice bir Calinus u Bukrat olam Lokman olam

Açıklama:Cersis(Bir peygamber, bu peygamberi kavmi yetmiş kere öldürmüş, o da yetmiş kere dirilmiş.) ve Bircis(jupiter yıldızı) ve merrih(mars) olam. Ne kadar bir calinus(ilk çağların hipokrat ile birlikte en büyük grek hekimi) ve bukrat(i.ö 5 yy da yaşayan hipokrates) olam lokman(eyüp peygamberin yiğeni olarak tanınan, şifalı otlarla insanları iyileştiren hekim) olam

Bu dokuz arslan u yiddi evren ü dört ejderha
Bunlar ile cengidem Rüstem olam Destan olam

Açıklama: dokuz aslan, yedi evren ve dört büyük yılanla savaşım, Rüstem(İran mitolojisinde çok güçlü bir kahraman) olam, destan olam.

Bir demi asude olam gaflet ile hurd u ham
Bir dem aşüfte olam Mecnun olam hayran olam

Açıklama: bir demi bulamaç olam, gaflet ile önemsiz, pişmemiş, bir dem kendinden geçen, çıldırasıya seven mecnun olam, şaşkın olam.

Nice bir sen-ben diyem ben-sen diyem utanmadan
Ya nice deksiz olam dilsiz olam hayran olam

Açıklama: Ne kadar bir sen- ben diyem, ben sen diyem utanmadan. Ya ne kadar akılsız olam, dilsiz olam, şaşkın olam.

Çün de derler nedeyin demezse yanar can ü ten
Ben dahı dürler dökem dosta hezar-destan olam

Açıklama: Madem ki derler ne yaptığını demezse yanar can ve ten. Ben dahi inciler dökem dosta binlerce destan olam.

Kar olam neykar olam nevkar olam esrar olam
Geh dönem gerdar olam güftar olam No'man olam

Açıklama: Kar olam, ney çalan olam, acemi olam, sır olam. Gah dönem kainat olam, söz olam, no’man(?) olam.

Nice bir balçıkta vü alçakta yatam hur u zar
Geh varam gevher olam yakuut olam mercan olam

Açıklama: Ne kadar çamurda ve alçakta yatam eksik ve ağlayan olam.Gah varam gevher olam yakut olam mercan olam.

Ademilerden çıkam göçem melekler mülküne
Levn olam bilevn olam geh kevn olam bikan olam

Açıklama: Ademlikten çıkam, uçam melekler memleketine. Renkli olam, renksiz olam , varlık olam, kaynaksız olam.

Geh muti olam Huda'nın emrine bin can ile
Geh dönem asi olam Musi olam İmran ile

Açıklama: Gah itaatkar olam, Tanrının emrine bin can ile. Gah dönem asi olam, Musa olam, İmran(Hz. Meryemin babası) ile

Not: Musa: İsrail oğullarını, firavunun elinden kurtarıp, Mısırdan çıkaran ve museviliği kuran peygamber.

Geh varam Davud olam taht-ı Süleyman'a çıkam
Geh yine gümrah olam hemrah olam hicran olam

Açıklama: Gah Davut olam, Süleyman tahtına çıkam. Gah dönem yolunu bitirmiş olam, yoldaş(Yolları bir) olam, Ayrılık olam.

Not: Davud:Tanrının kendisine saltanat ve peygamberlik verdiği kişi. Kendisine zebur adlı kutsal kitap inmiştir.
Süleyman: Davud Peygamberin oğludur. Peygamber ve Padişahtır. Saba melikesi belkıs’ı yanına getirtmiş ve müslüman olmuştur. Belkıs Süleyman’a aşık olmuş aralarında macera geçmiştir.

Gah zindandan çıkam azad olam abad olam
Geh yine derban olam mahbus olam zindan olam

Açıklama:Gah zindandan çıkam, hür olam, şen olam. Gah yine dertli olam, Mahbus olam, zindan olam.

Dar olam gerdar olam berdar olam Mansur olam
Can olam hem ten olam hem in olam hem an olam

Açıklama: Dar ağacı olam, dara çekilmiş olam, mansur olam. Ten olam, hem can olam, en kısa zaman olam.

Not: Hallac-ı Mansur: Şeriata aykırı sözlerinden dolayı Bağdat’ ta asılarak öldürülen Büyük sofi. Sözleri <<Enel Hak>> Yani Ben Tanrıyım olarak özetlenmiştir. Vahdet-i vucut (varlığın birliği) inanışının en taşkın taraftarı olduğundan edebiyat ’a da girmiştir. Mansur, Hallac, Hallac-ı mansur olarak anılır. (Ölümü 922)

Geh beyaban u harab u geh serab u geh türab
Geh yine mahmüd olam, Gah cin olam, Gah can olam

Açıklama: Gah çölde harab, gah çöllerde görülen hayali su, gah toprak. Gah yine Mahmud (Ebherenin kabeyi yıkmak için getirdiği filin adı), gah cin, gah can olam.

Gah izzette aziz ü gah zillette zelil
Geh varam erkân olam rehbin olam rühban olam

Açıklama: Gah üstün ey sevgili, gah aşağılık, aşağı tutulan. Gah varam ileri gelen olam, yol bekçisi olam, rahip olam.

Dem olam Adem olam bihuş olam sarhoş olam
Dem olam bidem olam hem nam olam hem nan olam

Açıklama: nefes olam, insan olam, br hoş olam, sarhoş olam. Nefes olam, nefessiz olam, hem isim olam, hem ekmek olam.

Geh dönem hamuş olam bihuş olam sarhoş olam
Söyleyip destan olam hem bağ u bustan olam

Açıklama:Gah dönem susmuş olam, bir hoş olam, sarhoş olam. Söyletip destan olam, hem bağ ve bostan olam.

Yunus'a Tapduk'tan oldu hem Barak'dan Saltuk'a
Bu nasip çün cuş kıldı ben nice pinhan olam

Açıklama: Yunus’ a Tapduk’ tan oldu, hem baraktan saltuk’ a bu nasip. Madem ki kaynadı gönlüm, ben ne kadar gizli, olam.

Buradan anlaşıldığı gibi yunusun tarikat zinciri verilmiştir. Yunusun şeyhi Taptuk, tapduk’ un şeyhi, Barak, Barak’ ın şeyhi de,Saltuktur.

Yunus imdi bu sözü sen âşıka de âşıka
Ki sana hem sıdk olam hem derd ü hem derman olam

Açıklama: Yunus şimdi bu sözleri sen seven kişiye de, sevene. Ki sana gerçek olam, hem dert hem derman olam.

Gah halis gah muhlis olurum furkaan ile
Gah Rahmanur Rahim ya Hayy ü ya Mennan olam

Açıklama: Gah öz be öz olurum kuran ile. Gah esirgeyen bağışlayan bol nimet veren tanrı olurum. Burada Yunus Enel Hakk felsefesini benimsediğini göstermiştir.

Geh dönem bir şems olam zerremde yüz bin arş ola
Geh yine tuğyan olam alemlere tufan olam

Açıklama: Gah dönem bir güneş olam, gah yine tuğyan(?) olam, çok şiddetli yağan yağmur olam.

Evveli Hu ahırı hu ya Hu illa Hu olam
Evvel ahır kala vü men aleyha fan olam

Açıklama: ilk Tanrı son tanrı ya Tanrı illa Tanrı olam. Başı sonu o kala ve << men aleyna fan>> (Kuranda geçen bir ayet anlamı: Yeryüzünde ne varsa geçiçidir. Ancak ululuk ve kerem sahibi tanrının zatıdır kalan) olam.

Hazırlayan,

Serpil YILDIZ.

(Alinti yapilan kaynak, Alevi ansiklopedisi)