:
hz.hüseyin ve hz.hasan namaz kılarmiydi_?
pirimunzur
08-10-2006, 02:38 AM
hz.hüseyin ve hz.hasan namaz kılarmiydi_? yada 12 imamlardan hz.ali şehit olduktan sonra namaz kılan varmi bu konuyla iligi bir yazi okudunuzmu?eger varsa burada benimle paylaşirsaniz sevinirm (kaynagida dahil)
srdr_ist
08-10-2006, 10:51 AM
horasandan erdebil tekkesine ulaşan adını Kızılbaş Ale vilik aldığına kadar herşey normal hatta hayli normal sanırım semahi şekilde ordan çıkma.
Bunun sebebi:
1: deyişlerin şah ismailden olması
2: inanc şeklimizim şamana kayması
Burda asıl olan İmamların normal kendince yaşadıkşlarını dini birer alim olduğu ve Kuran dan çok iyi derece bilgileri olduğudur.
Ne zamanki halk şah ismaile kaydı alevilik temelin den doğuya ayrılıp arapcı inanc esasları olan halleden sıyrıldı.
4 kapı buralardan çıkmasına karşılık buda Şeyh Ahme t yeseviden kalma olduğu tarihte kayıtlı.
Buda şunu gös terir imamlar gece gün düz ibadet halindey di b unu vakitli ibadet değil ama herkese örnek olacak şekilde yap tıkları belli.
12 imamlar zamanında tasavvufta konu neydi.
Akıl nedir
İnsan yaratılışı
Batın hali daha niceleri
Bu konuda malessef kesin kayıtların olduğunu söyleyemeyiz.
Sadece Tarihte olgulardan nasıl etkileşim olduğunu gösterebiliyoruz gibi geliyor.
Ha birde bana kızacak olan canlar olabilir.
Şu olayı iyi bilen açıklasın biz kapıyı arayalım Beyazit Bistami 2 rekatlı namazın ilk rekatıbı 14 bin yılda bitirmişti.
oda imamlara yakın sayılır en iyi tassavufcudur.
Türkmen
09-10-2006, 08:24 AM
Hazreti Ali Ve Tüm 12 Imamlarin Namaz Kildiğini Söylemek Zorundayiz.
Onlar Yaşadiklari Toplumun Ve Mensup Olduklari Kültürün Gereği Olarak Belli Bir Ibadet şeklini Uyguladilar.
Ancak Ibadetin Tek Bir şekli Olamaz. Yani Ibadet Belli Bir şekle Hapsedilmez.
Alevinin Ibadeti Ayin - I Cemdir.
Semahtir.
Bunlar Teolojik Olarak Kirklar Meclisinden Kalmadir.
Selamlar..
asli_33
09-10-2006, 10:30 AM
Ehli Beyt ve Namaz
Hz. Ali ile Muaviye arasında gerçekleşen Sıffin savaşının en çetin muharebe gecelerinden birinde Leylet’ul-Harır’de, savaşın, amansız şekilde sürmesine ve bizzat Hz. Ali aleyhisselam’ın da savaşa katılmasına ve şiddetle çatışmasına rağmen teheccüt namazını bile terk etmedi ve meydanda gece namazını kıldı.[1]
Yine Sıffin savaşında bir başka gün, İbn-i Abbas, Hz. Ali aleyhisselam’ın meydanın ortasında bir yandan savaşırken ara sıra göğe baktığını gördü; İmam’a yaklaşarak ne yapıyorsunuz? dedi İmam ‘güneşe bakıyorum ki, öğle olduysa namaz kılayım’ dedi. İbn-i Abbas şaşkınlıkla “Acaba savaşın bu kızgın zamanı namaz kılmak olur mu?! Muharebe, namaz kılmamıza engeldir” dedi. Ama İmam Ali (Allah’ın selamı ona olsun) “Biz sadece namaz için onlarla savaşıyoruz” dedi...”[2]
Kerbela’da Hz. Hüseyin (Allah’ın selamı ona olsun) ile Yezid’in ordusu karşı karşıya gelmişti; Aşura gününün öğle vaktiydi. O gün sabah erkenden Kerbela kahramanları, düşmanın kalabalık ordusuna ve kendi sayılarının az oluşuna bakmayarak, en zor şartlarda bile mümin kimsenin hak ve İslam yolunda her türlü fedakarlığa hazır olması ve Allah yolunda her şeyini vermekten çekinmemesi gerektiğini göstermek için eşsiz bir yiğitlik destanı sergiliyorlardı. Bazıları şahadet şerbetini içmiş ve geri kalanlar da Hz. Hüseyin ile birlikte tüm varlıklarıyla düşmana karşı savaşmaktaydılar. İmam’ın ordusundan olan Ebu Semame Seydavi Hz. Hüseyin’e yaklaşarak şöyle dedi:
“Canım sana feda olsun. Düşmanlar bize yaklaşmış bulunuyorlar; ama ben şehit olmadan onlar sana dokunamazlar; seni şehit edemezler. Allah’a kavuşmadan önce öğle namazımı seninle kılmak istiyorum” dedi.
İmam, başını kaldırıp göğe baktı ve “Namazı hatırlattın; Allah seni namaz kılanlardan etsin. Evet, şimdi namaz vaktidir; düşmandan namaz için muharebeye ara verilmesini isteyin” dedi. Düşman bu isteği kabul etmedi. Buna rağmen, İmam (Allah’ın selamı ona olsun) henüz şehit düşmemiş olan ashabıyla İslam’da muharebe vakti için belirlenen şekilde namazlarını kılmaya başladılar. Bu halde İmamı korumak için ashaptan bir grup, düşmanın önünde durup kendi canlarını siper ettiler. İmam ve ashabı namazlarını bitirdiklerinde önde durup canlarını siper eden vefalı ashaptan bazıları aldıkları ok yaralarıyla yere serilip şehadete erişmişlerdi.”[3]
asli_33
Zalim Abbasi Halifesi Me’mun bir plan çerçevesinde birkaç defa İslam aleminde o güne kadar eşine rastlanmayan toplantılar düzenlemiş ve birçok mezhep ve dinlerin büyük bilginlerini bir araya getirerek İmam Rıza aleyhisselam ile tartışmalarını kararlaştırmıştı; onun gayesi bu yolla İmam’da ilim yönünden bir eksiklik yakalayıp İmam’ın manevi ve ilmi makamına gölge düşürmekti. Ama İmam Rıza (Allah’ın selamı ona olsun) Allah’ın verdiği vehbi ilimle o toplantıya davet edilen bilginlerin tüm sorularına cevap vererek hepsini delillerle ikna edip susturmuştur.
Tarihte nakledildiğine göre, bu toplantılardan biri esnasında, İmam Rıza (Allah’ın selamı ona olsun) namaz vakti olunca Memun’a yönelerek ‘Namaz vakti olmuştur’ dedi ve namaz için toplantıya ara verilmesini istedi; bu sırada büyük bir bilgin olan İmran, İmam ile konuşmaktaydı. İmran, İmam’a “benim cevabımı yarıda bırakma; kalbim yumuşamıştır ve senin sözlerini kabul etmeye hazırlıklıyım” diyerek ricada bulundu, ama İmam bu isteği kabul etmedi ve namaz kılıp geri dönerim” diye karşılık verdi ve sonra namaz için ayağa kalktı.[4]
İmam Sadık, dört gün sabahtan öğleye kadar öğrencilerinden biri olan Mufazzal’e tevhit hakkında özel olarak ders veriyordu. Ama namaz vakti olur olmaz derse ara veriyor ve namaz kılıyordu.[5]
İmam Cafer Sadık (Allah’ın selamı ona olsun) vefat zamanı yaklaşınca tüm akraba ve yakınlarını çağırarak onlara şöyle demiştir:
“Bizim şefaatimiz, (Biz Ehli Beyt’in şefaati) namaza önem vermeyen kimseye ulaşmaz.”[6]
Yine buyurmuştur ki:
“Hesap anında her şeyden önce, kul namaz yönünden hesaba çekilir; eğer namazı kabul olursa, diğer amalleri de kabul olur; eğer namazı reddedilirse, diğer amelleri de reddedilir.”[7]
Hz. Ali (Allah’ın selamı ona olsun) okuduğu bir duada şöyle diyor:
“Allah’ım ben sana cehennemin azabının korkusundan veya cennete olan özentiden ibadet etmiyorum. Seni kulluk edilmeye ve ibadet olunmaya layık bulmuşum; sana bu yüzden ibadet ediyorum.[8]
.[1] -Bihar’ul-Envar c. 41, s. 147.
[2] -Bihar’ul-Envar c. 83, s. 23.
[3] -Bihar’ul-Envar c. 45, s. 21.
[4] -Bihar’ul-Envar c. 10, s. 313.
[5] -Bihar’ul-Envar c. 3, s. 89.
[6] -Cami-ul Ahadis. c. 2, s. 25.
[7] -Cami-ul Ahadis. c. 2, s. 4.
[8] -Seyyid Muhammed Kazim Yezdi El-Urvet’ul-Vuska Fasil: 21 (Niyet Bölümü).
Sürgün_24
Tabili namaz kılarlardı..Alevilik tarihi ve geçmişimizle ilgili birkaç kitap okumuş biri bile bu basit soruya cevap verebilir..
pirimunzur
09-10-2006, 09:51 PM
"türkü yürekli:Tabili namaz kılarlardı..Alevilik tarihi ve geçmişimizle ilgili birkaç kitap okumuş biri bile bu basit soruya cevap verebilir.."
Arkadaşlar ben hz.ali şehit olduktan sonra namaz kılarmıydılar diye bir soru sordum,soruyu okumadiniz heralde? birde asli_33 bu yazdiklarinin kaynagi neresi?acaba
polata
09-10-2006, 10:07 PM
Arkadaşlar ben hz.ali şehit olduktan sonra namaz kılarmıydılar diye bir soru sordum,soruyu okumadiniz heralde? birde asli_33 bu yazdiklarinin kaynagi neresi?acaba
Sn.pirimunzur,
Babaları namaz kılıyor ise babalarının ölümünden sonra Hz.Hasan ve Hz.Hüseyinin namaz kılmamasına neden ne olabilir?
pirimunzur
09-10-2006, 10:28 PM
Sn.pirimunzur,
Babaları namaz kılıyor ise babalarının ölümünden sonra Hz.Hasan ve Hz.Hüseyinin namaz kılmamasına neden ne olabilir?
hz .ali şehit olduktan sonra ehli beyitt namaz kılmaya devam ettimi diye merak ediyorum,birde hepimizn ailemizden duydugu bir anlatim var hz .ali namaz kılarken oldurldugu için aleviler namaz kılmaz diye hepimiz duymuştur( "alinmiş abdestim aldirlarsa ,kılınmış namazım kıldırırlarsa bende bu yayladan şaha giderim)bende hic bir yerde rastlamadim buna acaba namaz kılmayı bıraktılarmı dıye kafama takıldı???.
Zenan_00
11-10-2006, 10:33 AM
Namaz kılıyorlardı evet. Ama namazın şekli kuranda belirtilmediği için bunu sünnet-i seniyeyden anlarız. Ali yandaşları Anadolu'ya göç ettiklerinde Şamanizmle inançlarını harmanlayıp ortaya Anadolu aleviliği çıkmıştır. Şiilerden farkımız da buradan kaynaklanır zaten. her iki inancı birleştirip insanı temel alan çok güzel bir öğretidir Alevilik. Evet Ehlibeytimiz namaz kılarlardı. Hz.Ali ayrıca kimi inanışa görede Camiye giderken öldürülmüştür. Bizi camilerden soğutan şey de özellikle Emeviye döneminde had safhaya ulaşan camilerde biz Ali yandaşlarına sövülmesidir. Bizimde namazımız var. halka Namazı deriz buna biz.
Gerçi benim görüşümşudur ki: Kırmayan ve incitmeyenş eline,diline, beline sahip olarak Allah rızası için yapılan her ibadet haktır. yeterki kalp kırmayalım. şekil önemli değildir. Ben namaz kılarım. ama Eğerki bunu gösterişe dönüştürürsem helak olacak insanların başında da ben gelirim. Sevgiler
ozkan_gunduz
11-10-2006, 11:06 AM
oki hepsi namaz kılıyorlarmış onlar namaz kılarken cem velerinde kimler ibaet etmiştir
cem evlerinin ilk kuruldugu tarih ne tarihe bakalım bir
ben bu forumda da okudum peygamer efendimiz zamanında bile varmış ki var ise cem velerinde kimler ibaet etmiş o ki hepsi namaz kılıyorlamış o zamanlarda mescit varmış mescide gidip kılıyorlarmış
şimdi bu cem evlerinin ilk çıız zamanı ne zaman ilk cem evleri kuruldugunda cem evlerine kimler gitmiştir
hem namaz kılıp aynı anda da cem evlerine mi gidilmiştir
ne yapılmıştır
bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim
bu site gitgide sunni islam anlayısını alevi islam anlayışıyla özdeştiriyorlar
bunu bilinçlimi yoksa bilinciz olarak mı yapıyorlar bilemiyeceğim ama yapılanın hiç iyi bir sey oldugunu soyleyemem
konu hakkında gercekten derin bilgileri olanalr yorum yaparlarsa sevinirim
ben dini konularda pek yorum yapmam ama boyle okuyunca insan kendini tutamıyor yapıyor
herkes ayrı kafadan bir şeyler soyluor bu da hiç hoş goruntu olmuyor
yolcu_58
12-10-2006, 01:47 PM
oki hepsi namaz kılıyorlarmış onlar namaz kılarken cem velerinde kimler ibaet etmiştir
cem evlerinin ilk kuruldugu tarih ne tarihe bakalım bir
ben bu forumda da okudum peygamer efendimiz zamanında bile varmış ki var ise cem velerinde kimler ibaet etmiş o ki hepsi namaz kılıyorlamış o zamanlarda mescit varmış mescide gidip kılıyorlarmış
şimdi bu cem evlerinin ilk çıız zamanı ne zaman ilk cem evleri kuruldugunda cem evlerine kimler gitmiştir
hem namaz kılıp aynı anda da cem evlerine mi gidilmiştir
ne yapılmıştır
bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim
bu site gitgide sunni islam anlayısını alevi islam anlayışıyla özdeştiriyorlar
bunu bilinçlimi yoksa bilinciz olarak mı yapıyorlar bilemiyeceğim ama yapılanın hiç iyi bir sey oldugunu soyleyemem
konu hakkında gercekten derin bilgileri olanalr yorum yaparlarsa sevinirim
ben dini konularda pek yorum yapmam ama boyle okuyunca insan kendini tutamıyor yapıyor
herkes ayrı kafadan bir şeyler soyluor bu da hiç hoş goruntu olmuyor
can dostum peygamber zamanında sadece mescıt vardı bumescıdı ibadet etmek amaclıdeyıl sadece toplan mak ve konuşmak amaclıydı insanların kaynaşması acısın dan çok önem lıydı ozamanlar kölelık vardı zen gın fakır ayrımı vardı peygam berefen dımız bu ayrımcılıgı ortadan kaldırmak amaclı yaptırdı bu mescıdı ozaman cem evlerini kimne yapsın camıyı kım yapsın dıyoruzya ozamanda namaz vardı dugalar okunuyordu peygamber efemdımızin bile 40 yaşına kadar okuması yazması yokmuş eeozaman kuranı kerımde bırgun de in medigine göre akuması yazmasıolmayan insanlar dugayı nerden ve nasıl ez berlemişlerde namazkılarken okumuşlar yoksa boş boş gidip yatıp kalkıp secdeyemi durmuşlar ama dıyecegızkı bukadar insan nasıl müslüman oluyor nasıl ibadet ediyor kelimei şahadet vardı yeni müslümanolan veya olmaya gelen lere hadı namazmı kılın denıyordu şahadet getirdilermi yeterliydi
şimdi yere göge sıgmıyan kahinatı yaratan yüce allah kendı yerattığı kullarının ibadet edrken nasıl yatıp kalkıp sec de ettıklerınemi bakıcak bukadar gülünç birşey olabilirmi nasılki kanun ların kuralları varsa mutlaka yaratanın da kuralları vardır ama kanun demiş alkollü arac kullanma ama dememişki sabah veya akşam veya limit koymamış ki alkolün içimine yaratanda demiş bana ibadet edin bana inanın beni unutmayın çün ki yaşadıgınız hersanise hersaniye nin sorgusunu yapacagım yani sınır koymamış ama yok sünni ler ibadeti günde beş vakte senede bır aya sınırlı tutuyorlar yani ben namazın oldugunu ne ALİ nin ne HASANIN nede HÜSEYİNİN namaz kıldıgını sanmıyorum bizim alevi insanları ilk cem evini mescıde uyarlıyarak yapmışlardır çünki bizim de cem evlerimiz de erkek kadın zen gin fakir aga lık uşaklık yoktur herkes bırdır eşittir camilerle cem evlerimiz arasın daki tek ben zerlik ibadetımızi topluolarak yapmaktır
asla bir alevi sünnileşemez özleşemez hiçbir sünnide bizim degerlerimize bizim kadar sahip cıkamaz
sercan
12-10-2006, 02:00 PM
can dostum peygamber zamanında sadece mescıt vardı bumescıdı ibadet etmek amaclıdeyıl sadece toplan mak ve konuşmak amaclıydı insanların kaynaşması acısın dan çok önem lıydı ozamanlar kölelık vardı zen gın fakır ayrımı vardı peygam berefen dımız bu ayrımcılıgı ortadan kaldırmak amaclı yaptırdı bu mescıdı ozaman cem evlerini kimne yapsın camıyı kım yapsın dıyoruzya ozamanda namaz vardı dugalar okunuyordu peygamber efemdımızin bile 40 yaşına kadar okuması yazması yokmuş eeozaman kuranı kerımde bırgun de in medigine göre akuması yazmasıolmayan insanlar dugayı nerden ve nasıl ez berlemişlerde namazkılarken okumuşlar yoksa boş boş gidip yatıp kalkıp secdeyemi durmuşlar ama dıyecegızkı bukadar insan nasıl müslüman oluyor nasıl ibadet ediyor kelimei şahadet vardı yeni müslümanolan veya olmaya gelen lere hadı namazmı kılın denıyordu şahadet getirdilermi yeterliydi
şimdi yere göge sıgmıyan kahinatı yaratan yüce allah kendı yerattığı kullarının ibadet edrken nasıl yatıp kalkıp sec de ettıklerınemi bakıcak bukadar gülünç birşey olabilirmi nasılki kanun ların kuralları varsa mutlaka yaratanın da kuralları vardır ama kanun demiş alkollü arac kullanma ama dememişki sabah veya akşam veya limit koymamış ki alkolün içimine yaratanda demiş bana ibadet edin bana inanın beni unutmayın çün ki yaşadıgınız hersanise hersaniye nin sorgusunu yapacagım yani sınır koymamış ama yok sünni ler ibadeti günde beş vakte senede bır aya sınırlı tutuyorlar yani ben namazın oldugunu ne ALİ nin ne HASANIN nede HÜSEYİNİN namaz kıldıgını sanmıyorum bizim alevi insanları ilk cem evini mescıde uyarlıyarak yapmışlardır çünki bizim de cem evlerimiz de erkek kadın zen gin fakir aga lık uşaklık yoktur herkes bırdır eşittir camilerle cem evlerimiz arasın daki tek ben zerlik ibadetımızi topluolarak yapmaktır
asla bir alevi sünnileşemez özleşemez hiçbir sünnide bizim degerlerimize bizim kadar sahip cıkamaz
slm
yolcu kardeş çok büyük bir yanılgı içindesin
bir alevi sünnileşebilir ama sünni alevileşmez:
en büyük eşitlik camiilerdedir
giderseniz anlarsınız
haa tabiki cemevleri de bence aynı konumdadır
ama şunu unutmaki hz.ali peygamberimizin her anında onun yanındaydı
nere giderse onunla giderdi her savaşa beraber katıldı
islamın kılıcı hz.alidir
o zaman peygember efendimiz mescide gittiğine göre hz.ali de gitmiştir:
namaz kılmıştır oruç ta tutmuştur:
devamın da hz.fatma annemizde tutmuştur onların çocukları da tabii ki tutmuştur bunun aksini söylemek mantığa aykırı olur:
alevilerin beğendiğim tarafı toplumsalcı olmalarıdır bizler biraz bu konuda eksiğiz bence
slmlr
pirimunzur
12-10-2006, 11:08 PM
arkadaşlar Alevıler namaz kılmaz..!!zaten benim aslı sorum hz ali şehit olunca ehli beyitten kimse namaz kılmaya devam ettimi yani bıraktilarmı bırakmadi lar mi?.... birde camiler sunnilerin kendileri için yaptiklari bir toplanma yeridir ve unutmayın ki muaviye imam huseyin inin fermanini camide vermiştir,emeviler camilerde hz.aliye ve onun soyuna küfür etmeyi zorunlu kılmıştır bırakın namazı bu adamlar kılsın bızım yolumuz budur biz belki kılıyorduk zamaninda yada kılmıyorduk buda onemli degil biz herşeye ragmen içimizde bir allah sevgisi bir muhammed sevigsi bir ehli beyit sevigisi besliyormuyuz beslemiyormuyuz?butun zorluklara ,katliamlara ragmen biz yolumuzdan donmuyorsak allaha olan inancimizda yitrmiyorsak bu en buyuk ibadet degilmidir??????namaz kılarak allahı yuceltemezsiniz yat kal kimi kandiryorsunuz? birde buradan namazkilmayi bir eksiklik olarak gorenleri kınıyorum ve camilere gitmekte hur olduklarini hatirlatmak istiyorum
dilfikar
13-10-2006, 01:16 AM
İçinde hiç bir artniyet olmadan ALLAH için yapılan ibadet ne güzel. Gösterişsiz, bireysel, ve isteyerek Namaz yada Oruç içinden gelinerek yapılıyorsa ne güzel
Gökmen
13-10-2006, 03:40 AM
Hz.Ali cami'ye giderken şehit edildi açılımı yanlıştır,caminin olmadığı bir yerde kalkıp namaza gitmesi beklenirmi?
Evinden çıkıp mescide giderken yol üzerinde ibn-mülcem adlı bir melun tarafından başına aldığı bir kılıç darbesiyle yaralanmış ve bunun sonucunda şehit olmuştur şahı velayet.
Cem ibadeti yok ise o dönemde,Kırklar'ın cemi ibadeti ne güne duruyor sevgili canlar,Hz Ali'de on iki imam da ehlibeyt nesli de ibadetlerini Allah'ın emrettiği şekilde yapmış yerine getirmişlerdir,Pir Hünkar Hacı Bektaş'ı Veli'nin kabrinin bulunduğu mekanda cem evi yokmuydu,nerde yapıyorlardı cem ibadetlerini, sonradan oraya cami imar edilmesi ne anlatıyor?
Kuran'da yer alan namaz ile ilgili ayetlerde,bütün ibadelerin gece yapılması emredilir,gündüz işlerinizin olduğunu,geçim için çalışıp çabalamanız gerektğini
bildirmezmi kuranda. En büyük ibadet çalışmaktır.
İbadet ve sevgiyi ve bağlılığı Yüce Allah layık olduğu şekilde yerine getiririz
Gönüller feth edin der yüce Pir, gönül Hak'kın kabesidir,bizim tüm inanç ve davranışlarımız en yüce ahlak ölçüsüyle eş değerdedir,Alevilik alevi olmak,on iki imam yolunda bulunmak,tertemiz bir ahlakı gerektirir,neye hangi gözle bakarsanız bakın,neyi ne şekilde yaparsanız yapın, içinde ahlakın temizliğin olma
dığı akla, vicdana, insana, insanlığa sığmayan hiç bir görüş,hiç bir inanç, inanç olabilir mi? Aleviler Namaz'a karşı değildir,Kabe'yi kıbleyi hor görme küçümseme
değildir söz konusu edilen,gönül Hak tealanın nazargahı değilmi,madem gönül
vardı kabe olan, neden Kabe'yi yapıp inşa ettirdi diyorsanız?
Cenabı mevla neden Adem'e secde edin dedi meleklerine
Adem a.s neydi ki üstünlüğü meleklerini secde etmeyi emretti cenabı hüda
Neden benim kabem insandır,kuran da kurtaran da o dur diyoruz
Neden şeytan laini secde etmedi de Allah'ın emrine asilik gösterdi?
tüm bu soru ve düşüncelerin sonucunda akla vicdana inanca uygun olan şey şu ki, eğer her aranan şey kolaylıkla bulunuyor olsaydı,o zaman imandan yoldan eser kalırmıydı. Ve insan benlikten kurtulsa,kini kibiri gururu tüm kötü
fiilatları terk etse,ortada şeytan diye birşey kalırmı?
pinarwww
13-10-2006, 08:00 AM
arkadaşlar herkes neden ibadet eder.amaç nedir. herkesin ulaşmak istediiği şey aynı degilmidir.kime ne için ibadet ediyoruz.herkes allah için bize verdiği nimetlere şükretmek için ibadet etmiyormu? yol bir sitem binbirdir die bir söz vardır.sünni kardeşlerimiz ibadetlerini camide belirli kurallar çerçevesinde yürütüyor.biz alevi canlar ise cem evlerinde belirli kurallar çerçevesinde yürütüyoruz.sen ibadetini et de kabul edilip edilmeyecegine bırakın ALLAH karar versin.ama şunuda bilin sünni kardeşler DÖNEN DÖNSÜN BİZ DÖNMEYİZ YOLUMUZDAN........
yolcu_58
13-10-2006, 08:07 AM
slm
yolcu kardeş çok büyük bir yanılgı içindesin
bir alevi sünnileşebilir ama sünni alevileşmez:
en büyük eşitlik camiilerdedir
giderseniz anlarsınız
haa tabiki cemevleri de bence aynı konumdadır
ama şunu unutmaki hz.ali peygamberimizin her anında onun yanındaydı
nere giderse onunla giderdi her savaşa beraber katıldı
islamın kılıcı hz.alidir
o zaman peygember efendimiz mescide gittiğine göre hz.ali de gitmiştir:
namaz kılmıştır oruç ta tutmuştur:
devamın da hz.fatma annemizde tutmuştur onların çocukları da tabii ki tutmuştur bunun aksini söylemek mantığa aykırı olur:
alevilerin beğendiğim tarafı toplumsalcı olmalarıdır bizler biraz bu konuda eksiğiz bence
slmlr
bir alevi nasıl sünilesşiyor
onu merak ediyorum açıklamanı bekliyorum
sercesme
17-10-2006, 07:18 AM
bir alevi nasıl sünilesşiyor
onu merak ediyorum açıklamanı bekliyorum
Ben sünnileşenleri gördüm.
Ben bu sitede bir yere daha önce yazmıştım ama tekrar yazayım.
Ben gümüşhaneye gittiğimde kendim gördüm. Bi kaç kişi ile konuştum.
Burda alevi varmı diye bir soru çıktı ortaya tabi abicim biz aleviyiz diyolar.
burda güvenç abdal ocağı var. burdakilerin çoğu alevi dediler. cem yapıyormusunuz dedim. yok hayır cem eviniz varmı yok hayır.
siz ne iş yapıyorsunuz dedim. cevap şu ben şu caminin müezziniyim
arkadaşda hocası ama aleviyiz diyolar.
şimdi bunlar alevimi yoksa sünnileşmiş olmuyormu.
Benim kendi köyümde onlardan pek uzak sayılmaz.
Bir alevi köyü her yıl kış aylarında cemlerini yaparlar. birlik kurbanlarını keserler. görgüden geçerler. muharrem orucunu tutarlar.ehlibeyt ismi geçince gözlerinden yaşlar boşalır. Ama camileri de var. hatta cami eskidi diye yenisi yapıyolar şimdi. cuma namazını kılarlar, ramazan oruçlarınıda tutarlar.
şimdi bizim köy ne oluyo.
Gevrenci
17-10-2006, 11:34 PM
Hazreti Ali Ve Tüm 12 Imamlarin Namaz Kildiğini Söylemek Zorundayiz.
Onlar Yaşadiklari Toplumun Ve Mensup Olduklari Kültürün Gereği Olarak Belli Bir Ibadet şeklini Uyguladilar.
Ancak Ibadetin Tek Bir şekli Olamaz. Yani Ibadet Belli Bir şekle Hapsedilmez.
Alevinin Ibadeti Ayin - I Cemdir.
Semahtir.
Bunlar Teolojik Olarak Kirklar Meclisinden Kalmadir.
Selamlar..
Ancak Kırklar Cem'i var. Kırklar Cemi'nde bugünki şekliyle namaz kılınmayıp semah dönüldüğüne göre nasıl oluyor da Hz.Ali namaz kılıyor??
yalnizturna
17-10-2006, 11:59 PM
[QUOTE=pirimunzur]"türkü yürekli:Tabili namaz kılarlardı..Alevilik tarihi ve geçmişimizle ilgili birkaç kitap okumuş biri bile bu basit soruya cevap verebilir.."
ZAHİRİ NAMAZI VARDIR AMA BUNUN SUNLERİN KILMIŞ OLDUGU ŞEKILDE DEĞİLDİR.
BİZ ALEVİLER BATIN NAMAZ KILARIZ BU DA CEMLERİMİZDE OLDUGU GIBI
Dua, oruç, zekât, hac, İslamiyet içerisinde ibadet unsurlarını içerir, İslam’ın
İbadet denince ilk akla namaz gelmemeli. Namaz ibadet kurallarından birisidir. Ve dua demektir.
Namaz (salât, dua) : şeriat kapısında belirli zamanlarda abdest alındıktan sonra yapılan ibadettir.
NAMAZ – SALÂT – DUA
Tanrı’yı gönülden anıp o yönelerek içten selamlamalıdır. Alevi İslam inancında, Ortodoks sunilikteki gibi belirli zamanlar da belirlenmiş bir namaz vakti yoktur. Yüce yaratanın karşısında saygıyla eğilip, onun ilahi yasalarını gereklerini yerine getireceğinin ve tüm varlıkların hak hukukuna riayet edeceğine dair yönelmenin adıdır.
Salât Allahın; yüceliğini, ululuğunu, tek olduğunu kabul etmenin ve ona yönelerek hayır ve güzelliklerin istendiği bir ibadet şeklidir. Salât’ta kişi kendisini kıyam’da hakkın darına çeker ve hatalarını, günahlarını, yanlışlıklarını göz önüne getirerek öz eleştirisini verir. Ve bir daha yapmamak için Allah’tan yardım ister.
Hidayet ışığıyla aydınlanmak için benlik, kibir, haset, gurur, hırs, tamahtan, zulüm ve haksızlıklardan, kendini kötü duygu düşüncelerden uzak tutmak için belli zamanlarda Allaha yöneliştir.
Zahir ehli belli zamanlarda belli biçimlerde tanrıya yakarır. Batın ehliyse her an hakkı gönlünde aklında anar. Alevi toplumun üç sünnetin birinci makamı kelimeyi tevhit dilinden gitmeyecektir.
Alevi inancında ibadet cem evinde halka olunarak didar didara cemal cemale yapılır. Halka biçiminde ibadet etmek kâinatın ve içindeki sistemlerin bir merkez çerçevesinde bir nizam içinde dönmesinden esinlenmiştir.
Nice geceleri ibadet eden vardır ki o ibadetten elde ettiği yalnızca uykusuzluktur. Ne mutlu aklı başındaki ariflerin uykusuna ve yemesine.
Namazda kıyam: Yaratılış olgusunun başlaması yani kıyam etmesidir. Arapça elif anlamına tekabül edip, dost doğru olmak demektir. Kıyam tanrının karşısında dosdoğru olmaktır. Yani dünyasal isteklerden uzaklaşmak anlamını taşır.
Rükû: Dünya üzerindeki varlıkların meydana gelerek sıfat alanına çıkması. Rükû Arapçada dal harfine tekabül edip bütün varlıkların önünde saygıyla eğilmeye denir. İnsanın yaşlılık dönemine ifade eder. Kemale eren her kişi onun karşısında boyun eğer. Rükû nün anlamı yarabbi yarattığın bütün varlıkların önünde saygıyla eğiliyorum demektir.
Secde: Teslim olmanın, dünya üzerinde ki yaşamın kalıcı olmadığını geçici olduğunu bilmektir. Ölüm halini belirtir. Mim harfine tekabül eder. Anlamı Teslim olmaktır. YANİ YARABBİ İLAHİ YASANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİREÇEĞİM DEMEKTİR.
Secde ayetleri
A’raf suresi 206 ayet hac suresi 18 ayet fussılet suresi 37
Ra’d suresi 15 furkan suresi 60 necm suresi 61
Nahl suresi 49 nelm suresi24 inşikak suresi 21
İsra suresi 107 secde suresi 15 alak suresi 19
Meryem suresi 58 sad suresi 24
Kuranda dua (namazla ilgili ayetler)
Bakara suresi 43 ayet
Duayı yapın ( namazı, salâtı kılın) zekâtı verin, rükü edenlerle birlikte rüküya varın.
Bakara suresi 45 ayet
Sabır ve duaya (namaza, salata) sarılarak Allaha sığının.
ATEŞTUĞLA KIRKLAR CEM EVİ DEDESİ BAKİ GÜNGÖR DEDENİN YAZILARINDAN ALINMIŞTIR
ALEVİLİK LE İLGİLİ TÜM SORULARINIZI BAKİ DEDE DEN RAHAT BİR ŞEKİLDE ALACAGINIZ UMUT EDIYORUM HER PAZAR SAAT 17:00 DE ATEŞTUGLA KIRKLAR CEM EVİNDE ALEVİLİK ÜZERİNE EĞİTİM ÇALIŞMALARI VARDIR.
AKLA MANTIGA VE KURANA DAYANILARAK YAPILMAKTADIR
TAMAMEN BİLİMSELDİR
özkan yıldız
25-10-2006, 12:12 PM
Değerli Dostlar;
Cümlenize aşk-ı niyazlarımı sunuyorum.Din ile ilgili gücümüz yettiğince heryerde insanları aydınlatmaya çalıştık, gerçekleri açıklamaya da devam edeceğiz.Konu itibariyle konu yine namaza geldiğini gördüm. İmam Hasan ile Hüseyin namaz kılar mı?
Bu büyük şahsiyetler acaba namaz kılıp kılmadığı için mi öldürüldüler? Hayır insanlık için birşeyler yapma uğruna, haksızlıklara karşı geldikleri için, insan olmanın değerlerini yaşatmak istedikleri için öldürüldüler. Demek ki namazdan önce de çok önemli değerler vardır.
Burada tekrar tekrar söylemek istiyorum. Kuranın allah tarafından indirilen ayetlerinde arapça namaz kelimesini bulamazsınız.Açın okuyun arapça, ya da okutturun.Yok, yok, yok. Salatı namaz diye önümüze getiriyorlar.Bu konuyla ilgili ayetleri türkçeye çevirdiğinizde yalvarı, dua karşılığına denk gelir.Düşünün ki pencil türkçe karşılığı kalemdir.Kalem yerine, tutup da farsçasını mı söyleyelim. Mantıksız olmaz mı? Neden salat kelimesinin türkçe karşılığını söylemiyorlar da farsçasını söylüyorlar? Dilimizde kelime mi tükendi? Namaz namaz diye tutturan arkadaşlara duyurulur.İmam Hasan ile Hüseyin elbette ibadet ettiler.Ama nasıl? Namaz mı kıldılar, yoksa kuranın emrettiği gibi yalvarıya, duaya durup secde mi ettiler?5 vakit şekli namaz diye ısrar edenlere, açık söylüyorum kurana şirk koşuyorlar, kuran emrini reddedip, sünneti öne sürüp ibadet ettiklerini söylüyorlar; bunlara bizdeki aslını kaybetmiş aleviler de dahil.
Peki bu kadar sünnet sünnet diye tutturanlar, niye sadece namazı, orucu uyguluyorlar.Neden peygmberin diğer insani sünnetlerini uygulamıyorlar. "Komşun aç iken sen tok yatamazsın" hadisi peygamberin uyguladığı bir sünnet değil midir? Madem bukadar sünnete uyuyorsunuz, en önemli insani uygulamaları da uygulayın da görelim.Peygamber dini "Ahlak" diye tanımlıyor.Sünnet ise önce bunu uygulayın.Yine peygamber "Nefsini bilen kendini bilir, kendini bilen rabbini bilir "diyor.Sünnet ise buna da uyun ve insana yapılacak en küçük kötülüğün cenabı allaha karşı yapılmış olduğunu niye anlamıyorsunuz? Bunlar sünnet değil değil mi? Sünnet illa namaz ve oruç ile mi olacak.Önce peygamberin insana dair olan sünnetini bir uygulayın, sonra ibadet edin değerli arkadaşlar.Ama biz yine herkesin inancına ibadetine saygı duyuyoruz, sizler de bizlere saygı duymayı öğrenin.
Soruyorum size, peygamberimiz Muhammet Mustafa kuran emirlerine uymayıp da farklı ibadet şekilleri mi yapmıştır? Hayır, peygamber aynı kuranın emrettiği üzere yalvarıya durmuştur.Yalvarının, duanın (sünni inanışa göre namaz) şekli ise kuranda bellidir, kıyam, ruku, secde.Kuran çok açık arkadaşlar.
Dediğim gibi, isteyen istediği gibi ibadet etsin, önemli olan allahı anmaktır.İstersen 10 vakit an, ister yüz vakit.Allahı anmanın da vakti olmaz diye düşünüyorum.Gelin alevi islamın olgun insan, yüce insan, kamil insan yaratma düşüncesiyle hareket edelim.İnanın ki, cenabı hakkın istediği gibi yüce insan, kamil insan mertebesine ulaşmak için ne kadar çabalarsak,daha sevap kazanacağımızdan emin olun.Önce insanın sırf iki ayak üzerinde duran fiziksel görüntüsünden çok özünde insan olmayı deneyelim.Görüntüde insan özünde başka birşey olup günde 50 kere namaz kılsan ne olur.Arif olan bu sözlerimi umarım anlayacaklardır..
Sevgiyle kalın
yolcu_58
30-10-2006, 09:07 AM
Ben sünnileşenleri gördüm.
Ben bu sitede bir yere daha önce yazmıştım ama tekrar yazayım.
Ben gümüşhaneye gittiğimde kendim gördüm. Bi kaç kişi ile konuştum.
Burda alevi varmı diye bir soru çıktı ortaya tabi abicim biz aleviyiz diyolar.
burda güvenç abdal ocağı var. burdakilerin çoğu alevi dediler. cem yapıyormusunuz dedim. yok hayır cem eviniz varmı yok hayır.
siz ne iş yapıyorsunuz dedim. cevap şu ben şu caminin müezziniyim
arkadaşda hocası ama aleviyiz diyolar.
şimdi bunlar alevimi yoksa sünnileşmiş olmuyormu.
Benim kendi köyümde onlardan pek uzak sayılmaz.
Bir alevi köyü her yıl kış aylarında cemlerini yaparlar. birlik kurbanlarını keserler. görgüden geçerler. muharrem orucunu tutarlar.ehlibeyt ismi geçince gözlerinden yaşlar boşalır. Ama camileri de var. hatta cami eskidi diye yenisi yapıyolar şimdi. cuma namazını kılarlar, ramazan oruçlarınıda tutarlar.
şimdi bizim köy ne oluyo.
can kusuruma bakmada sen dıyorsun ki bizim köyde cem yapıyorlar ama camiyede gidiyorlar ramazanı da tutuyorlar benim anladıgımkadarıyla cem evin deki dede camıdede imamlık yapıyor kusuruma bakmada bu köy dün ya dışın da biyerdemi valla karedeniz fıkralarına ben ziyor ama esas mev zuyu yazmamış sın köyünüz alevi köyüde sen gercekten alevimisin onu yazmamış sın
lütfen yanlış anlamayınız böyle bir ihtimalın 0.eşittir 0 yaptıgına inanıyorum
sercesme
31-10-2006, 02:06 AM
can kusuruma bakmada sen dıyorsun ki bizim köyde cem yapıyorlar ama camiyede gidiyorlar ramazanı da tutuyorlar benim anladıgımkadarıyla cem evin deki dede camıdede imamlık yapıyor kusuruma bakmada bu köy dün ya dışın da biyerdemi valla karedeniz fıkralarına ben ziyor ama esas mev zuyu yazmamış sın köyünüz alevi köyüde sen gercekten alevimisin onu yazmamış sın
lütfen yanlış anlamayınız böyle bir ihtimalın 0.eşittir 0 yaptıgına inanıyorum
Sevgili dostum bizim köyümüz bir alevi köyü. Amasyanın suluova ilçesine bağlı ARUCAK KÖYÜ
Hoca konusunda yanlış çıkarmışsın. Cemevindeki dedenin hocalık falan yaptığı yok. Zaten cemevi yok. Cem yapılacağı zaman evlerde yapılıyor. Hoca da Diyanetin resmi maaşlı hocası. Ben yalansız katkısız köyümüzün durumunu anlattım. Ben Suçu kendi dedelrimize suç buluyorum. Aleviliği yetrince anlatamamışlar heralde.
Ama ben köyü kurtarma operasyonuna başlıyorum. Bundan sonra iki ayda bir istanbuldan dede götürüp cem yapacağız köyde. Köyde eski cami var şimdi yenisini yapıyolar demiştim. Yenisi bitmiş eskisinide cemevine çevirtiyorum.
Bu konudada herksesin yardımını bekliyorum. Gerekli tadilatın yapılması için, mutfak eşyalarının alınması için sizlerden destek bekliyorum.
Köyün insanı söylediğim gibi alevi ama cemiyede giden var oruç tutanda var.
Aleviliği yaşıyolar ama alevilikte camilarde kılınan manada namaz olmadığına otuz günlük ramazan orucu olmadığına inanmıyorlar. En basit olarak diyolarki hacı bektaş bile dergahını kurmadan önce camisini yaptı diyolar. Ben biliyorum o cami sonradan yapıldı ama benim sakalım olmadığı için inanan az oluyo. Bunuda öğretecek. dedelerdi ama onlarda yeterli olamamış. Şİmdi benistanbuldan Kırklar Cemevi dedesi Baki Güngör Dedeyi götürecem. Kuran ayetleriyle anlatsın herşeyi.
Birde beni sormuşsun ALevimisin diye. Ben istanbulda oturuyorum ve cemevlerinde yöneticilk yapıyorum. 12 hizmet jokeriyim. yani tüm 12 hizmeti yapabiliyorum. Ve 6 yıldır gitmediğim cem sadece iki tane.
-dost-
12-08-2008, 03:40 AM
İbadette şekil yoktur diyoruz da namazın şekli kuranda kıyam -rüku-secde olarak verilmiş ya. Bunu hem şekil olarak hem manevi olarak yapanlar hata mı yapıyorlar size göre? :rolleyes: Duanın zamanı yoktur inanan biri gece de gündüz de içinden her geldiğinde dua eder. Allahı anar. Namaz korkulacak bir şey değildir. Namaz kılarken bütün dünyevi düşüncelerden arınıp Allahın huzuruna çıkmak gerekir. Namazın bence amacı Allahı anmak, Allaha şükretmek ve Allahtan başkasına ibadet etmeyeceğini , secde etmeyeceğini , Allahtan başka hiçbirşeye eğilmeyeceğini göstermek. Yani Allaha kul olduğunu göstermektir. Kimsenin namazı kimseyi ilgilendirmez. Gösteriş yapmak için namaz kılanları da biz bilemeyiz kalplerimizdekini Allah bilir. Gösteriş amacıyla namaz kılanlar ancak insanları kandırırlar.
Benim bildiğim kadarıyla ehlibeyt namaz kılıyordu.
Namazda okunan dualara bakarsak zaten namaz Allaha dua etmek demektir.
İşte namazda okunan bazı süre ve dualar.
Sübhâneke:Allahım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka tanrı yoktur.
Fatiha Sûresi: Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü'nün sahibi olan Allah'a mahsustur.
(Allahım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir.
İhlas Sûresi: De ki: O Allah bir tektir. Allah her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır. O doğurmamış ve doğmamıştır. Hiç bir şey O'na denk değildir.
Felak Sûresi: De ki: Yaratıkların şerrinden, bastırdığı zaman karanlığın şerrinden, düğümlere nefes eden büyücülerin şerrinden, hased ettiği zaman hasedçinin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.
Nâs Sûresi: De ki: İnsanlardan ve cinlerden ve insanların gönüllerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin şerrinden, insanların Tanrısı, insanların hükümranı ve insanların Rabbi olan Allah'a sığınırım.
Ettehiyyâtü: Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selâmı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun.
Selâm bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun.
Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve Peygamberidir.
Kunut duası 1: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.
Kunut duası 2: Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.
Rabbenâ âtina ve Rabbenâğfirli:Allahım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.
Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.
Namaz sadece eğilip kalkmak değildir yani ;)
Bunları sadece bildiklerimi paylaşmak adına yazdım. Ben de beş vakit namaz kılan biri değilim. İçimden geldikçe o duyguyu yakaladıkça evimde tek başıma kılarım.
Kimsenin kimseye ibadet zorlaması yapmaya hakkı yoktur. Zaten zorla yapılan birşeyin ibadet olduğunu söyleyemeyiz. ;)
eray05
12-08-2008, 09:14 AM
eğerki muhammet - ali yolunda gidiyorsak benim görüşüm onalrın yaptıklarını yapmalıyız.tabiki isteyen namaz ını klıar veya kılmaz ona kalmış bir şey.
ftunc
12-08-2008, 10:57 AM
heva ve hevesimizden konuşuruz
elbette kılarlardı
ki onların namazları namazdı.
hem bedenen hem ruhen.
secdeye varınca deyesiniz ki rabbine kavuşurdu.
kıvır kıvır.
gerek yok.
kılarlar mı kılarlar.
ben kılmayorsam kendime hak çıkartacak delil aramaya gerek yok.
pirimunzur
04-12-2008, 02:42 AM
bu konuda herkes kendi fikrini savunuyor.duruyor ama kimse ortaya bir kaynak koyamiyor ibadet ettikleri kesin ama namaz kildiklari mechul ben bunu merak ediyorum nerde yaziyor bana kaynak gosterin .
mursaloğlu
04-12-2008, 04:34 AM
hz.hüseyin ve hz.hasan namaz kılarmiydi_? yada 12 imamlardan hz.ali şehit olduktan sonra namaz kılan varmi bu konuyla iligi bir yazi okudunuzmu?eger varsa burada benimle paylaşirsaniz sevinirm (kaynagida dahil)
Namaz taraftarları hemen balıklama dalmışlar. namazı farscadan alıp ibadet şekli yaparsınız da kuranın söylediği salatı niye dua diye kabul etmez ve yazmazsınız.
Kuranı kerimde yazdığı gibi salatı şekle bağlı kalmaksızın ve ya bir şekille birlikte yapabilirsiniz. bu kıyam, rükü, secde olur. yada yürürken yan yatarken. deve üstünde giderken olur.
Eğer Hz. ALi namazı şimdiki şekliyle kılsa idi Hz. HASAN Hz. Hüseyinde bu şekilde kılardı. Ehlibeytte bu yolu takip ederdi.
bir ibadet şeklini dayatmak yada bizim gibi ibadet edeceksiniz demek
Dinde zorlama yoktur .ayetine ters düşer.
Eğer sünni inançta olanlar namazlarını belli bir şekle ve belli dualara göre Allah için kılıyorlarsa artırarak devam etsinler.
Alevilerinde Allah için Cem kurup semah dönüp. Allah için yaptıkları ayinlere karışmasınlar.
Allahı kabul ettikten sonra kur'anı kerime onun kitabı olarak iman ettikten sonra, hz Muhammedin peygamberliğine iman ettikten sonra kelimeyi şahadette getiriyorsa bu kişinin imanını sorgulamak kime düşüyor.nasıl ibadet ediyorsa Allah için ediyor hesabıda Allah soracak .
Size ne oluyor ki .siz kim oluyorsunuz.
Allah. alemlerin nuru yüce peygambere bile. sen tebliğcisin sen yolu göster ve çekil demiş. inananı da ben mükafatlandıracağım. inanmıyanı da ben cezalandıracağım. diyor da .
siz kim oluyorsunuz da bizimle Allahın arasına giriyorunuz.
pirimunzur
04-12-2008, 05:13 AM
tşkler mursaloglu.
egeli alihan
04-12-2008, 09:40 AM
kilsaydi bizde kilardik .....
lulan58
05-12-2008, 12:54 AM
"türkü yürekli:Tabili namaz kılarlardı..Alevilik tarihi ve geçmişimizle ilgili birkaç kitap okumuş biri bile bu basit soruya cevap verebilir.."
Sevgili dostum: Profiline Piri Munzur ve peykçi yazıyorsun.
Her Kızılbaş'ın çok iyi bildiği, basit bir soruyuda, başkalarına soruyorsun. Gerçekten bilmiyormusun, yoksa bilmezden gelip, şakamı yapıyorsun.
Cem veya diğer adıyla cıvat dediğimiz, erenler meydanında semaha durmak: Hz. Muhammed doğmadan, en az bin sene önce, Zerdüşt kıral Cemşit zamanında da uygulanmıştır.Cemşid'in kırklar cemi ve semahı, Selmanı Farisi pirliğinde, kırklar tarafından da uygulanmıştır. Kırklar ceminden habersiz olursan; imamların namaz kılıp kılmadığı ile ilgili kafa karışıklığı yaşarsın. Hz. Muhammed döneminde, yazıda vardı, yazılı tarihte vardı. Namaz kılıp kılmadıkları ile ilgili, yalnız Arap tarihçileri değil, başta Roma, Bizans, Hint tarihçileri, gezgin, diplomat ve tarihçilere ait yazılı belgelerle, devletler arasında gidip, gelen, elçiler ve hala günümüze kadar, müze kitaplıklarında saklanıp, bu gün bile okunan, yığınla belge var. Başta Hz. Ali olmak üzere, on iki İmamın hepside, hiç sektirmeden, namaz kıldıkları kesindir. Bunu inkar etmek sadece cahillik ve komikliktir. Fakat Kızılbaş Aleviler, asla namaz kılmamışlardır. Ve hiç bir zamanda kılmazlar. Yalnız bazı Alevi kolları, her iki ibadeti yaparlar. Mesala Şiiler böyledir. Günümüzde de, bazı Caferi ve seyrekte olsa, Türkmen Alevilerde cuma günü tek, tük namaza gidenler olabiliyor ki; bunda da sünni asimilasyonun etkisi vardır. Horasan, Dersim ve Koçgiri Kızılbaş Alevileri, asla namaz kılmaz, kılanlarıda düşkün görüp, cemlere almazlar. Kızılbaşlar
Hz. Ali'nin ve on iki imamların, ibadet biçimini değil, zihniyet biçimini esas alırlar. Bu farkı başkasının değil, profiline Peykçi yazan, senin bilmen gerekir. Çünkü peykerlik, cem erkanının on iki hizmetinden biridir. Eğer peykerlik yapıyorsan, bunları bilmek senin görevindir. Araştırıp, sorup, okuyup, öğrenmen lazım. Saygı ve sevgilerimle.
Alevi_İpar_24
05-12-2008, 02:52 AM
Her Kızılbaş'ın çok iyi bildiği, basit bir soruyuda, başkalarına soruyorsun. Gerçekten bilmiyormusun, yoksa bilmezden gelip, şakamı yapıyorsun.
Cem veya diğer adıyla cıvat dediğimiz, erenler meydanında semaha durmak: Hz. Muhammed doğmadan, en az bin sene önce, Zerdüşt kıral Cemşit zamanında da uygulanmıştır.Cemşid'in kırklar cemi ve semahı, Selmanı Farisi pirliğinde, kırklar tarafından da uygulanmıştır. Kırklar ceminden habersiz olursan; imamların namaz kılıp kılmadığı ile ilgili kafa karışıklığı yaşarsın. Hz. Muhammed döneminde, yazıda vardı, yazılı tarihte vardı. Namaz kılıp kılmadıkları ile ilgili, yalnız Arap tarihçileri değil, başta Roma, Bizans, Hint tarihçileri, gezgin, diplomat ve tarihçilere ait yazılı belgelerle, devletler arasında gidip, gelen, elçiler ve hala günümüze kadar, müze kitaplıklarında saklanıp, bu gün bile okunan, yığınla belge var. Başta Hz. Ali olmak üzere, on iki İmamın hepside, hiç sektirmeden, namaz kıldıkları kesindir. Bunu inkar etmek sadece cahillik ve komikliktir. Fakat Kızılbaş Aleviler, asla namaz kılmamışlardır. Ve hiç bir zamanda kılmazlar. Yalnız bazı Alevi kolları, her iki ibadeti yaparlar. Mesala Şiiler böyledir. Günümüzde de, bazı Caferi ve seyrekte olsa, Türkmen Alevilerde cuma günü tek, tük namaza gidenler olabiliyor ki; bunda da sünni asimilasyonun etkisi vardır. Horasan, Dersim ve Koçgiri Kızılbaş Alevileri, asla namaz kılmaz, kılanlarıda düşkün görüp, cemlere almazlar. Kızılbaşlar
Hz. Ali'nin ve on iki imamların, ibadet biçimini değil, zihniyet biçimini esas alırlar. Bu farkı başkasının değil, profiline Peykçi yazan, senin bilmen gerekir. Çünkü peykerlik, cem erkanının on iki hizmetinden biridir. Eğer peykerlik yapıyorsan, bunları bilmek senin görevindir. Araştırıp, sorup, okuyup, öğrenmen lazım. Saygı ve sevgilerimle.
pirimunzur tarafından gönderildi http://www.alevileriz.biz/images/buttons/viewpost.gif (http://www.alevileriz.biz/showthread.php?p=645020#post645020)
ben ilk zamnlar aleviligin islamin icinde oldugunu dusunurdum ama artik farkli dusunuyorum cunku islam denilen şeyin alevilkle uzaktan yakindan alakasi kalmamiş sonucta sadece isim var ortada. aleviligi islama baglamak cok yersiz ve gereksiz eger baglamak isteyenler varsa buyurun camiye:) savundugunuz islam orada
Pirim Munzur !
Alevi olduğunuza öncelikle ikna olun yada değilseniz araştırma yapın
Niyetiniz dalga geçmek ise bunu başka yerde yapın çünkü Aleviliği ve Alevileri rencide ediyorsunuz
pirimunzur
05-12-2008, 04:20 AM
pirimunzur tarafından gönderildi http://www.alevileriz.biz/images/buttons/viewpost.gif (http://www.alevileriz.biz/showthread.php?p=645020#post645020)
ben ilk zamnlar aleviligin islamin icinde oldugunu dusunurdum ama artik farkli dusunuyorum cunku islam denilen şeyin alevilkle uzaktan yakindan alakasi kalmamiş sonucta sadece isim var ortada. aleviligi islama baglamak cok yersiz ve gereksiz eger baglamak isteyenler varsa buyurun camiye:) savundugunuz islam orada
Pirim Munzur !
Alevi olduğunuza öncelikle ikna olun yada değilseniz araştırma yapın
Niyetiniz dalga geçmek ise bunu başka yerde yapın çünkü Aleviliği ve Alevileri rencide ediyorsunuz
sen ne zırvaliyosun ya?? aleviligi bugun sunnilerin inandigi islamla hic bir alakasi yoktur nekadar meraklisniz sunni islamin icine sokmaya aleviligi..
Alevi_İpar_24
05-12-2008, 04:36 AM
sen ne zırvaliyosun ya?? aleviligi bugun sunnilerin inandigi islamla hic bir alakasi yoktur nekadar meraklisniz sunni islamin icine sokmaya aleviligi..
önce terbiyenizi takının pirimunzur
Aleviliği sünnilerin inandığı islamla bağdaştıran kim nerden bu kanıya vardınız varmı öyle bir açıklamam ????yada iddia eden
pirimunzur
05-12-2008, 05:02 AM
önce terbiyenizi takının pirimunzur
Aleviliği sünnilerin inandığı islamla bağdaştıran kim nerden bu kanıya vardınız varmı öyle bir açıklamam ????yada iddia eden
bugune kadar cok insanlar tartiştim bu forumda ama sizin kadar seviyesizleşeni gormedim konulari hep kişiselleştiriyosunuz cunku
Ametist7474
05-12-2008, 06:00 AM
bazı arkadaşların ifadesiyle ali ve onikiimamların yoluna kurban olanların bugün namaz kılmıyorlarsa bunu ali ve onikiimamında namaz kılmadığına dayandırması gerekiyor . bu nedenle peygamberde dahil olmak üzere ne ali ne de imamlar namaz kılmamıştır diye idda ederler . aleviliği islamın özü sayıpta bazı gerçekleri inkar edemeyenler ise namazın kılındığını ama o ibadetin arap kültürüne ait olduğunu savunurlar ve türkmen kültürüne uygun olarak cem ibadetinin geliştirildiğini savunurlar . namazı inkar etmektense türkmenlerin kendilerince bir ibadet geliştirdiği fikri daha mantıklı geliyor bana . fakat bu düşüncede alevi inancını tek bir ırka dayandırdığı için yine yanlışlar içermektedir . alinin ve imamların namaz kıldığı gerçeğini kabullenirsek alevi inancının kökeni hakkında ki kabullenmelerimizin değişmesi söz konusu olacağı için bir çok kişi gerçeklere gözlerini yummayı tercih etmektedir .
Ekinbaşak
05-12-2008, 06:17 AM
Kendinize gelin canlar ne oluyoruz böyle.İbadetin şekli şemali olmaz.Başkası namaz kılar ben niyaz ederim.Evet ben de diyorum HZ.Ali'yi seven bir toplum hatta Ali aşkıyla yanmış bir taplum olarak o namaz kılıyordu biz niye kılmıyoruz? nasıl sevmek nasıl yolundan gitmek bu,acaba işin kolayına kaçıp tembellikten mi dersiniz,ama bende kılmadığım için kendimin yapmadığı uygulamadığı bir ibadet için başkasını yargılamayacağımı da biliyorum.Canlar evet kılanda var ibadet Allah için yapılır Hak kabul ediyorsada boşa gitmez, ama çoğunluğumuz cem'i ayin'de halka namazı yüzyüze cemal cemale kılmayı tercih ederiz.
Şu yirminci asrın altmış dokuzu
Milletler şahlanmış aya gidiyor
Çamurlu bozkırda tozlu yollarda
Bizim memiş hala yaya gidiyor
Kimisi oturmuş fetva verici
Kimisi muskacı kimi perici
Kimi sağcı-solcu kimi gerici
Hep yerinde saya saya gidiyor
Hey DAİMİ bunun sonu ne olacak
Gelecek nesiller borçlu kalacak
Gidi sömürücü patron olacak
Milletimi soya soya gidiyor
Ekinbaşak
05-12-2008, 06:18 AM
İslam tarihinde doğup'ta put'a tapmıyan tek kişi o tarihte HZ.Ali'dir.İlk namazı kılanda odur.
Ametist7474
06-12-2008, 09:56 PM
Kendinize gelin canlar ne oluyoruz böyle.İbadetin şekli şemali olmaz.Başkası namaz kılar ben niyaz ederim.Evet ben de diyorum HZ.Ali'yi seven bir toplum hatta Ali aşkıyla yanmış bir taplum olarak o namaz kılıyordu biz niye kılmıyoruz? nasıl sevmek nasıl yolundan gitmek bu,acaba işin kolayına kaçıp tembellikten mi dersiniz,ama bende kılmadığım için kendimin yapmadığı uygulamadığı bir ibadet için başkasını yargılamayacağımı da biliyorum.Canlar evet kılanda var ibadet Allah için yapılır Hak kabul ediyorsada boşa gitmez, ama çoğunluğumuz cem'i ayin'de halka namazı yüzyüze cemal cemale kılmayı tercih ederiz.
ibadetin şekli şemali olmaz diyosunuz ama cem töreninin belli bir şekli ve şemali yok mudur ??? belirlenmiş görevler ve belirli bir sırayla yapılan ve söylenen sözler yokmudur ??? herşey belirlenmiş ise bunun bir şekli var demektir . bu durumda ibadetin şekli şemali olmaz deyipte cem bizim ibadetimizdir demek çelişki olur .
ali nin kıldığı namazı şekilci olarak görüp halka namazı kılmayı tercih ediyoruz demeniz bana şunu düşündürüyor . acaba ibadetin şekli şemali olmayacağını ali bilmiyormuydu da o bilinen islam namazını kılıyordu . peki ibadetin şekli şemali olmaz sözünü size kim söyledi ??? bunu size söyleyen kişi aleviliğin yolunu çizen olarak gördüğünüz ali den daha mı iyi biliyor aleviliği ??? sizin işinizde zor valla . iki arada bir derede kalmışsınız . namazı inkar edemiyosunuz . yapmama sebebinizi ise böyle gerçekçi olmayan sebeblere bağlıyorsunuz .
ibadetin şekli şemali olmaz
yada
biz halka namazını tercih ediyoruz
diyorsunuz . tekrar sorayım size siz ali den daha mı iyi biliyorsunuz yolunuzu ????
mursaloğlu
06-12-2008, 11:35 PM
İslam tarihinde doğup'ta put'a tapmıyan tek kişi o tarihte HZ.Ali'dir.İlk namazı kılanda odur.
İsbat et sevgili ekin başak .Hz. Ali namaz kıldıysa nasıl kıldı , hangi duaları okudu. alevilikte biliyorsun ki sırlar vardır. ve nesilden nesile aktarılan bilgiler vardır.bu bilgi neden aktarılmamışta başta 7 ulu ozanlarımız olmak üzere hiç kimse Alevileri namaza çağırmamaktadır da sizler. gayet kesin şekilde Hz. Ali namaz kılmıştır diyorsunuz.
EVET HZ. MUHAMMET (SALAT ) YANİ DUA YAPMIŞTIR hZ. ALİDE ONUN YAPTIKLARINI UYGULAMIŞTIR AMA BUNU YANİ BU İBADET ŞEKLİNİN O ZAMAN YAPILDIĞINI KİMSE KESİN AÇIKLAYAMIYOR VE BELGELEYEMİYOR.
ibadetin bir şekli ve ya birtek rütieli olsaydı sünni mezhebinde olan kardeşlerimiz aynı şekşlde namaz kılarlardı onlardada namaz ve dua hususunda çok ayrılıklar var.
Aynı allahın kulları olan semavi dindeki toplulukların hepsinin allaha ibadetlerinde ayrı ayrı rütieller uygulanmaktadır.
Demek ki ibadette bir şekil yoktur. ama her topluluğun ve ya mezhepin ibadet şekli vardır.
Alevilerinde ibadetlerinin bir ibadet ritüeli ve .salat(duası ) vardır.bırakın sünni kardeşlerimiz kendilerini namazla allaha yakın hissediyorlarsa kılsınlar ve saygı duyalım
Alevilerde cem ritüeliyle allaha çok yaklaştıklarını kabul ediyorlarsa ki öyle hissediyoruz.
Bizde böyle ibadetimizi edelim.
pirimunzur
07-12-2008, 12:07 AM
- birincisi sunu soylemek istiyorm. ortaya bir soru atiyorm alakasiz cevaplarla ve taşlamalarla anlamadan bilmeden konuya basliosnuz benim şahsima aleviligme hakaretler yorumlar basliyor. yok sen alay ediyosun , sen nasil alevisin ne bu saldirganlik kufur etmedigniz kaliyor birtek..
-arkadsim cvplarin bilindik şeyler aksini inkar etigim bir durum yok ama alakasiz bir cvp olmus yani nerden cikti şimdi zerdusluk ve cıvat, semaha durmak konusu sorum bu;
- bugunku haliyle "namaz ehlibeyit tarafindan yapilmişmi ?" sorumuz bu yani sunni kesim bunu ispatlarken mişli muşlu olaylari ornk vererek anlatiyor bunu savunan sunni kesim bunu ıspatlasin istiyorm biz alevilerin yaptigi ve yapmadigi şeyleri cok iyi biliyorm.(aleviler arasinda bile ehl-i beyitin namaz kildigini savunanlar var) seninde cok sey ogrenmen gerekiyo demekki mesela alevilik islamin icinde yer aliyor ise veya islamin ozu alevilik ise demekki birimizden biri yaniliyor namaz konusunda cunku islamin zorunlu şartlarindan biride namaz kilmak. şimdi guzelce bilgilerini paylasarak bana haddimi bildir ileri geri konusmak seviyesizlik yapmanin anlami yok.
Ekinbaşak
07-12-2008, 02:30 AM
ibadetin şekli şemali olmaz diyosunuz ama cem töreninin belli bir şekli ve şemali yok mudur ??? belirlenmiş görevler ve belirli bir sırayla yapılan ve söylenen sözler yokmudur ??? herşey belirlenmiş ise bunun bir şekli var demektir . bu durumda ibadetin şekli şemali olmaz deyipte cem bizim ibadetimizdir demek çelişki olur .
ali nin kıldığı namazı şekilci olarak görüp halka namazı kılmayı tercih ediyoruz demeniz bana şunu düşündürüyor . acaba ibadetin şekli şemali olmayacağını ali bilmiyormuydu da o bilinen islam namazını kılıyordu . peki ibadetin şekli şemali olmaz sözünü size kim söyledi ??? bunu size söyleyen kişi aleviliğin yolunu çizen olarak gördüğünüz ali den daha mı iyi biliyor aleviliği ??? sizin işinizde zor valla . iki arada bir derede kalmışsınız . namazı inkar edemiyosunuz . yapmama sebebinizi ise böyle gerçekçi olmayan sebeblere bağlıyorsunuz .
ibadetin şekli şemali olmaz
yada
biz halka namazını tercih ediyoruz
diyorsunuz . tekrar sorayım size siz ali den daha mı iyi biliyorsunuz yolunuzu ????
Önce siz başımızın bağlı olduğu insandan bahsederken saygıyla bahsetmeyi öğrenin.Ali diyip duruyorsunuz, asker arkadaşındanmı bahsediyorsun.İnsan pir derHZ.Ali der yani başında saygı içeren bir terim olur. 2. Cem'den bahsediyorsunuz kaç kere cemde başınız secdeye indi acaba.Benim sizin yaşınız kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde cemlerde hizmetim var.Evet cem içindede bazı kısımlar belli kalıp içindedir ama dikkatinizi çekerim aleviler içlerinde bir kaç gruba bölünmüştür.Tahtacılar, çepniler, haydariler,bektaşiler, hepsinin cemlerin de çok değişiklikler vardır. Örneğin biz ailem erkanla görülürüz erkanın ne demek olduğunu biliyormusun. Kimi pençecidir, kimi tarık la görülür.Yani belli şekilcilik yok. Örneğin bektaşiler önderlerine baba der, biz dede, pir deriz. ve bektaşiler dedecileri almaz cemlerine.Semahlar bütün yörelerde farklıdır. hiç dikkatini çekmedimi.HZ.Ali o zaman kıldığı namaz şeriat üstüne kılınan namazdı. Biz tarikat namazı kılıyoruz.O da kırklar makamın da kıldı ilk tarikat namazını anlata biliyormuyum. Evet alevilikte şekilcilik yoktur.
mursaloğlu
07-12-2008, 03:56 AM
Önce siz başımızın bağlı olduğu insandan bahsederken saygıyla bahsetmeyi öğrenin.Ali diyip duruyorsunuz, asker arkadaşındanmı bahsediyorsun.İnsan pir derHZ.Ali der yani başında saygı içeren bir terim olur. 2. Cem'den bahsediyorsunuz kaç kere cemde başınız secdeye indi acaba.Benim sizin yaşınız kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde cemlerde hizmetim var.Evet cem içindede bazı kısımlar belli kalıp içindedir ama dikkatinizi çekerim aleviler içlerinde bir kaç gruba bölünmüştür.Tahtacılar, çepniler, haydariler,bektaşiler, hepsinin cemlerin de çok değişiklikler vardır. Örneğin biz ailem erkanla görülürüz erkanın ne demek olduğunu biliyormusun. Kimi pençecidir, kimi tarık la görülür.Yani belli şekilcilik yok. Örneğin bektaşiler önderlerine baba der, biz dede, pir deriz. ve bektaşiler dedecileri almaz cemlerine.Semahlar bütün yörelerde farklıdır. hiç dikkatini çekmedimi.HZ.Ali o zaman kıldığı namaz şeriat üstüne kılınan namazdı. Biz tarikat namazı kılıyoruz.O da kırklar makamın da kıldı ilk tarikat namazını anlata biliyormuyum. Evet alevilikte şekilcilik yoktur.
sevgili ekin başak hz. Ali şeriat üzerine namaz kıldı diyorsun buna nasıl bu kadar eminsin. sana bu kanaatı gatirten nedir. bizede açıklasanda emin olsak.
yanlış anlama sen kişi olarak sevdiğim ve saydığım bir insansın ama. Alevi olmayan kaynaklar ilk erkek Müslüman olan yani Hz. muhammetten sonra. Hz. Ali'yi söylerler ama hiç kimse kesin delillerle nasıl ibadet ettiklerini açıklayamazlar.
Unutmayın ki Namaz kelimesi farcadır. ve beş vakitte .ibadet etmek iranda ateşe tapanlarda islamdan önce görülmüştür ki orada bile bir birlik yok şiiler iranda halen üç vakit namaz kılarlar. ve dualarıda sünnilerle aynı değildir. kaldıki sünni mezheplerinde namaz kılarken okudukları dualar ve ritüeller tıpa tıp bir birinin aynı değildir.
Bunca eziyetler görmüş işkenceler katliamlar görmüş Alevilerin cemde ki ritüelleri nasıl aynı olsun. o kadar basılı kitapları yok edilmiş.
Ama bir ritüele takılmadan allaha salat (yakarış,dua) etmekte bir ibadet etmektir.
Bunu sünni kardeşlerimiz namaz kılarak yaparlar Allah kabul etsin
Alevilerde cem yaparak yerine getirirler Allah kabul etsin.
Bence bir isbatı olmadan Hz. Ali şöyle ibadet ederdi demek bence yanlıştır.
pirimunzur
07-12-2008, 04:15 AM
emevi kulturunun baskisi burada kendini hisettiriyor bazi şeyleri sorgulamaya bile tahammul yok sanirm.kendi insanlarimiz bile bu konuda celişki yasiyorsa sunni kesim daha neyapmasin..? .şekilcilige onem vermedigini soyledigniz alevilik namaz kildıgını soyledigniz hz alinin yolunda can verip durmus bu nasil oluyor?peki ya bu bahsetiginiz ali ya bizim alimiz degilse??
senay_kaya
07-12-2008, 06:08 AM
hz. ali efendimiz namaz kılardı, bu bilinen bir gerçek, yoksa onu öldörmek kimin haddine ancak namazda olacagını biliyordu kafir, ben imam hüseyinin elçisi diye bir film izledim, orda bunu çok güzel anlatmışlar sizde onu izleyin bir çok sorunun cevabı orda, farklı uygulamak farklı anlamak zaten bu yüzden savaşlar anlaşmazlıklar farklı uygulamaktan ibaret bence bu benim düşüncem herkes farklı düşünebilir.
mursaloğlu
07-12-2008, 07:01 AM
hz. ali efendimiz namaz kılardı, bu bilinen bir gerçek, yoksa onu öldörmek kimin haddine ancak namazda olacagını biliyordu kafir, ben imam hüseyinin elçisi diye bir film izledim, orda bunu çok güzel anlatmışlar sizde onu izleyin bir çok sorunun cevabı orda, farklı uygulamak farklı anlamak zaten bu yüzden savaşlar anlaşmazlıklar farklı uygulamaktan ibaret bence bu benim düşüncem herkes farklı düşünebilir.
Bu söylediğiniz. namazda öleceğini biliyordu cümlesi bir kere kur'anı kerimin ayetiyle çelişiyor.
Gaybı yalnız Allah bilir.
Hz. Alinin namazda öldürüldüğünü söylüyorsunuz. bununda isbatı yok. bir kere hz. muhammedin nasıl ibadet ettiği tam olarak belgelerle açıklanamamış.
Hz Ali yi öldüremezlerdi diyorsun
Kura'a nı kerimde
Her canlı bir gün ölümü tadacaktır. ayeti var bu yer yüzündeki tüm canlıların ölümü tadacağını yani mutlaka öleceğini söyliyor. ölümle çeşit çeşittir. mesela bir ağacı ele alalım. o da bir canlıdır. kimi yerinde çürür. kimi kereste olarak çürür, kimide yanarak kül olur gider.
Hz Ali2mizin ölümüde öyle olmuş neden öyle olduğunu yalnız Allah bilir.
Propoğanda kokan filimler ker zaman yapılır. bir filime bakarak hüküm eremezsiniz. ama siz istediğiniz gibi inanın buna saygım var fakat ben sizin gibi inanmıyorum
Ama şunu söyleyeyim. yer yüzünde yüzünü Allaha dönüpte ibadet edenler ne şekilde ederlerse etsinler benim büyük bir saygım ve sevgim vardır.
Namazda buna inanan insanların yerine getirdiği bir ibadet şeklidir. eleştirmek bana düşmez ve saygı duyarım inanan her insana
Ekinbaşak
08-12-2008, 03:51 AM
Yaşar Nuri Öztürk:Ehlibeytin Annesi: HAZRETİ FATIMA.
Bir süre geçti aradan.Bir gün, cebrail'in vadide topuğunu yere vurduğunu gördü Resul. Su fışkırdı yerden ve cebrail, bu günkü abdest düzeni içinde yüzünü, kollarını yıkadı, başına ayaklarına mesh verdi. Sonra kalkıp diklendi ve bu günkü namaz düzeni için de iki rekat NAMAZ kıldı. Resul , verilmek isteneni almıştı.Eve koştu, Haticenin elinden tututu ve cebrailin aldığı şekilde ABDEST aldılar ve onun kıldığı şekilde İLK NAMAZI kıldılar. Son dinin ilk mensuplarının ilk namazı. Birkaç gün sonrabu iki kişilik sonsuzluk ordusu, islam ümmetinin ikinci mensubunun şehadet kelimesini getirmesiyle üç kişiye ulaşıcak ve namaz tablosunda, üç kişi görülecektir. Üçüncü kişi, o sırada henüz çocuk olan, veliliğin Şahı, HAZRETİ ALİ'dir.İlk namaz manzaralarındaki evrensel ve ilahi ihtişamı gözümüzde biraz daha canlandırmak için HAZRETİ ALİ'nin şu beyanına kulak verelim:"O sıralarda Allahın Resulu ile Hatice validenin bir araya geldikleri her yerde, üçüncü şahıs olarak, mutlaka ben vardım.Vahiy ve peygamberlik nurunu apaçık seyrediyor, nübüvvet kokusunu doyasıya kokluyordum." İlk namazı kılan üç kişilik iman ordusunun, o günlerde çizdikleri tablolardan birini ibn sa'd den izleyelim: Afif el kindi anlatıyor: " Cahiliye devrinde mekkeye gelmiştim. Alış verişte yardımcı olması için Abdülmuttalibin oğlu Abbasa gittim.Kabe'nin yanındaydı.O sırada bir delikanlı geldi, Kabe'ye yönelip ellerini kaldırdı.Az sonra bir çocuk gelip aynı şeyleri yaparak onun yanına dikildi. Az sonra da bir kadın gelip aynı şekilde onların yanına ilişti.Az sonra rüku yaptılar, sonra secdeye kapandılar. Ben Abbasa dedim ki:"Yahu, bu müthiş bir şey! Kim bunlar?" Abbas cevap verdi:"Elbette müthiş birşey!O delikanlı kardeşim Abdullahın oğlu Muhammet, o çocuk kardeşim Ebu Talibin oğlu, ALİ, o kadında Muhammedin karısı Haticedir. Burada çizilen tablo da gösteriyor ki, namaz, sonradan uydurulmuş bazı rivayetlerin söylediği gibi "Miraç gecesi" farz edilmiş değildir. Namazın, Kur'an'da adı bile geçmeyen bir Mirac gecesinde, hem de"Hz.Musa'nın uyarısı" üzerine girişilen bir pazarlık sonucu(haşa) 5 vakit olarak yerleştiğini iddia eden bu uydurma rivayeti biz, Kur'an'daki İslam adlı eserimizde detaylı olarak eleştirdiğimizden burada bu kadarla yetiniyoruz. Bilmemiz gereken şudur: Namaz, HZ. PEYGAMBER'in görev aldığı ilk günlerden itibaren kılınmıştır. Kuran bu hususu açıkça belirtmektedir.KUR'an da bu konudaki ayetinde SALAT (namaz) kelimesi aynen kullanılmıştır.
HZ.ALİ'nin şu beyanına kulak verelim bölümü: HZ.ALİ NEHCÜL -BELAĞA,dan alınmıştır.
Heralde bu kadar açıklamadan sonra bu konuda merakı olanlara yardımcı oldum sanırım.
pirimunzur
08-12-2008, 04:43 AM
Yaşar Nuri Öztürk:Ehlibeytin Annesi: HAZRETİ FATIMA.
Bir süre geçti aradan.Bir gün, cebrail'in vadide topuğunu yere vurduğunu gördü Resul. Su fışkırdı yerden ve cebrail, bu günkü abdest düzeni içinde yüzünü, kollarını yıkadı, başına ayaklarına mesh verdi. Sonra kalkıp diklendi ve bu günkü namaz düzeni için de iki rekat NAMAZ kıldı. Resul , verilmek isteneni almıştı.Eve koştu, Haticenin elinden tututu ve cebrailin aldığı şekilde ABDEST aldılar ve onun kıldığı şekilde İLK NAMAZI kıldılar. Son dinin ilk mensuplarının ilk namazı. Birkaç gün sonrabu iki kişilik sonsuzluk ordusu, islam ümmetinin ikinci mensubunun şehadet kelimesini getirmesiyle üç kişiye ulaşıcak ve namaz tablosunda, üç kişi görülecektir. Üçüncü kişi, o sırada henüz çocuk olan, veliliğin Şahı, HAZRETİ ALİ'dir.İlk namaz manzaralarındaki evrensel ve ilahi ihtişamı gözümüzde biraz daha canlandırmak için HAZRETİ ALİ'nin şu beyanına kulak verelim:"O sıralarda Allahın Resulu ile Hatice validenin bir araya geldikleri her yerde, üçüncü şahıs olarak, mutlaka ben vardım.Vahiy ve peygamberlik nurunu apaçık seyrediyor, nübüvvet kokusunu doyasıya kokluyordum." İlk namazı kılan üç kişilik iman ordusunun, o günlerde çizdikleri tablolardan birini ibn sa'd den izleyelim: Afif el kindi anlatıyor: " Cahiliye devrinde mekkeye gelmiştim. Alış verişte yardımcı olması için Abdülmuttalibin oğlu Abbasa gittim.Kabe'nin yanındaydı.O sırada bir delikanlı geldi, Kabe'ye yönelip ellerini kaldırdı.Az sonra bir çocuk gelip aynı şeyleri yaparak onun yanına dikildi. Az sonra da bir kadın gelip aynı şekilde onların yanına ilişti.Az sonra rüku yaptılar, sonra secdeye kapandılar. Ben Abbasa dedim ki:"Yahu, bu müthiş bir şey! Kim bunlar?" Abbas cevap verdi:"Elbette müthiş birşey!O delikanlı kardeşim Abdullahın oğlu Muhammet, o çocuk kardeşim Ebu Talibin oğlu, ALİ, o kadında Muhammedin karısı Haticedir. Burada çizilen tablo da gösteriyor ki, namaz, sonradan uydurulmuş bazı rivayetlerin söylediği gibi "Miraç gecesi" farz edilmiş değildir. Namazın, Kur'an'da adı bile geçmeyen bir Mirac gecesinde, hem de"Hz.Musa'nın uyarısı" üzerine girişilen bir pazarlık sonucu(haşa) 5 vakit olarak yerleştiğini iddia eden bu uydurma rivayeti biz, Kur'an'daki İslam adlı eserimizde detaylı olarak eleştirdiğimizden burada bu kadarla yetiniyoruz. Bilmemiz gereken şudur: Namaz, HZ. PEYGAMBER'in görev aldığı ilk günlerden itibaren kılınmıştır. Kuran bu hususu açıkça belirtmektedir.KUR'an da bu konudaki ayetinde SALAT (namaz) kelimesi aynen kullanılmıştır.
HZ.ALİ'nin şu beyanına kulak verelim bölümü: HZ.ALİ NEHCÜL -BELAĞA,dan alınmıştır.
Heralde bu kadar açıklamadan sonra bu konuda merakı olanlara yardımcı oldum sanırım.
hangi siteden alinti bu yazi??
Realist
08-12-2008, 06:02 AM
Kuran ile sabittir ki çeşit çeşit namaz kılma halleri mevcuttur
Yürüyrek veya at üstünde giderken namaz kılınıyorsa, namaz kelimesinin manasına ermek lazım
Kuran bazı camilerin fitne yuvası olduğunu zikreder, o tür mekanlarda namaz kılınmamasını emreder
hazreti Ali ve Ehli Beyt'e 200 yıl boyunca camilerde küfür etme şartının koyulduğunu biliyorsak, Alevilerin neden camilerden uzaklaşmış olacağını pekala anlarız
şöyle kılardı, böyle kılardı meseleleri boş mesele, şöyle ki Kuran at üstünde giderken, hatta yürürken, kimsenin bunu anlaması durumuyla da naamz kılmayı meşru bildirimiştir
Aleviler, hazreti Ali ve Ehli Beyt'e düşmanlık gütmüş azgınlardan her bir işle ayrılmışlardır ve bunların dayanağı bizzat Kurandır, Kurandan ayrı değildir
Eğer ki namaz kılmak sadece sünni anlayış gibi olsaydı, Kuranın vize verdiği ayetleri inkar etmemiz gerekirdi
sünniliğin aklı bunu almaz, akıl alması için ilimlerde az birşey yol almış olmak gerek
tevbe107.
Zarar vermek, kafirlikte bulunmak, inananların aralarını açmak, daha önce Allah'la ve Peygamberiyle savaşanın gelmesini gözlemek için mescit kuranlara gelince: Biz ancak iyilik istemekteyiz diye yemin edecekler ve Allah'sa tanıklık etmektedir ki onlar yalancıdır.
fitne yuvası camilerden /mescitlerden bahsediliyor
108. Orada hiçbir zaman namaz kılma. İlk günden itibaren Allah'tan çekinmek ve ona itaat etmek temeli üstüne kurulmuş olan mescit, elbette namaz kılmana daha layıktır. Orada öyle erler var ki arınmayı severler ve Allah, temizlenip arınanları sever.
bakara 239
Korkuyorsanız yürüyerek, yahut hayvana binmiş olduğunuz halde kılın. Emniyete çıktınız mı bilmediğiniz şeyleri size belleten Allah'ı anın
yürüyerek, yahut hayvana binmiş olduğunuz halde kılın.
hatta silahları kuşanmış halde namaz kılma formülleri bile var
mana Allah'a Ram olmaktır, yani önünde eğilmektir
Allaha Ram olmak, önünde eğilmek zaten kört kapı kırk makamımızın kilididir, ilk basamaktır
Allah şekil ve gösteriş işini aşağılamıştır dolayısıyla şöyle ibadet edilirdi, böyle ibadet edilirdi batıl işlerdir, Kuran ile bağdaşmaz
Allah'a Ram olmakta, önünde eğilmekte mana var, önemli olan o manaya erebilmektedir
bunun içindir ki bizler sünniliğin yaptığına eğilip doğrulma diyoruz, tuttuğu oruca ise "aç kalma"
Zaten belirli bir şekilde ibadet etmek şart olsaydı Allah bunu bildirirdi "şu ve bu şekilde kılınacak da diğer türlü kılınmayak"
amaç onu tanımak, önünde eğilmek, varlığına boyun eğmektir
Allah için sevmek, Allah için nefret etmektir
Şöyle veya böyle kılmışlar bunun manası yok
Ekinbaşak
08-12-2008, 01:34 PM
Munzur kardeş, herhangi bir siteden değil.Ben hiçbir zaman kesin kaynak olmadan oda güvenilecek bir kaynaksa, bilmediğim okumadığım araştırmadığım bir konu hakkında yazmam.Evimde zengin bir kütüphanem var.Yani başkaları gibi sitelere girip, kulaktan dolma bilgilerle insanların kafasını karıştırmam.Söz meclisten dışarı bazen bir bakıyorum yanlış anlamayın kimseyi küçümsemiyorum ama a'yı b'yi bilmeyen birsürü insan çıkıp din hakkında, islam hakkında yorum yapıyor.Başka insanlarda onların yazdıkları mesajları doğru veya gerçek sanıp kabul ediyorlar.Sadece kafa karıştırıyorlar.Arkadaşın bahsettiği gibide namaz çeşit çeşit değildir. Kılanlar için söylüyorum. Namazda sadece mezhepler arasında ufak farklılıklar vardır.Bizde semahlardaki farklılıklar, her yörede farklıdır. Kimi yerde pir,kimi yerde dede kimisinde baba.Bektaşiler baba der. Amaç aynıdır.Kimi alevi erkanla görülür, oniki hizmetli görgü ceminde, dede musahip olacak canları erkanın altından geçirir.Kimisi pençeci dir.Ondada dede eliyle canların sırtına vurur.Kimi yerdede tarık derler, kiminde erkana, tarığa evliya derler.Yeşil kılıf içinde saklanır.ANADOLUDA cuma akşamları erkanın , tarığın önüne çerağ yakarlar.Heryerde de bulunmaz saten.Ama kök birdir amaç birdir, ufak tefek farklılıklarda olsa.Namaz da böyle kılanlar için.
HAZRETİ ALİ'nin namazı ilk kılan kişilerden olduğunu anlatan mesajımın kaynağı: HZ.ALİ NEHCÜL BELEĞA'dan dır.Bir kısmı da Yaşar nuri Öztürk hoca'nın Ehlibeyt'in Annesi Hazreti Fatıma kitabındandır.Saygılar
pirimunzur
09-12-2008, 01:43 AM
Munzur kardeş, herhangi bir siteden değil.Ben hiçbir zaman kesin kaynak olmadan oda güvenilecek bir kaynaksa, bilmediğim okumadığım araştırmadığım bir konu hakkında yazmam.Evimde zengin bir kütüphanem var.Yani başkaları gibi sitelere girip, kulaktan dolma bilgilerle insanların kafasını karıştırmam.Söz meclisten dışarı bazen bir bakıyorum yanlış anlamayın kimseyi küçümsemiyorum ama a'yı b'yi bilmeyen birsürü insan çıkıp din hakkında, islam hakkında yorum yapıyor.Başka insanlarda onların yazdıkları mesajları doğru veya gerçek sanıp kabul ediyorlar.Sadece kafa karıştırıyorlar.Arkadaşın bahsettiği gibide namaz çeşit çeşit değildir. Kılanlar için söylüyorum. Namazda sadece mezhepler arasında ufak farklılıklar vardır.Bizde semahlardaki farklılıklar, her yörede farklıdır. Kimi yerde pir,kimi yerde dede kimisinde baba.Bektaşiler baba der. Amaç aynıdır.Kimi alevi erkanla görülür, oniki hizmetli görgü ceminde, dede musahip olacak canları erkanın altından geçirir.Kimisi pençeci dir.Ondada dede eliyle canların sırtına vurur.Kimi yerdede tarık derler, kiminde erkana, tarığa evliya derler.Yeşil kılıf içinde saklanır.ANADOLUDA cuma akşamları erkanın , tarığın önüne çerağ yakarlar.Heryerde de bulunmaz saten.Ama kök birdir amaç birdir, ufak tefek farklılıklarda olsa.Namaz da böyle kılanlar için.
HAZRETİ ALİ'nin namazı ilk kılan kişilerden olduğunu anlatan mesajımın kaynağı: HZ.ALİ NEHCÜL BELEĞA'dan dır.Bir kısmı da Yaşar nuri Öztürk hoca'nın Ehlibeyt'in Annesi Hazreti Fatıma kitabındandır.Saygılar
bu olayin tanigi kim peki hangi agizdan anlatiliyor?
Ekinbaşak
09-12-2008, 04:25 AM
Hz. Ali Nehc’ül Belaga
Nehc’ul Belağa Hz. Ali (a.s)’ın kısa hilafeti döneminde buyurmuş olduğu 239 hutbe, 79 mektup ve 480 hikmetli kısa sözden oluşan bir kitaptır. Seyyid Razi adıyla meşhur olan ve büyük Şii alimlerinden biri sayılan Muhammed b. Hasan Musevi (359-406) söz konusu hutbe, mektup ve kısa sözleri biraraya toplayarak değerli bir eser oluşturmuş ve bu eseri Nehc’ul Belağa olarak adlandırmıştır. O bu değerli kitabı H. 400 yı*lında kaleme almıştır. Nehc’ül-Belağa yazarı Seyyid Razi, bu eseri oluşturma hedefi hususunda kitabın ön*sözünde şöyle demektedir: “Ömrümün baharındayken ve ömür dalım henüz ta*zeyken İmamların (a.s) özellikleri ve hususiyetleri hak*kında bir kitap yazmaya başladım. (Hasais’ul Eimme kitabı) Bu kitapta o zatların güzel ve değerli sözleri vardı. Elbette bu kitabın başında da belirttiğim gibi bu işe belli bir hedef ve niyetle giriş*tim. Ama Hz. Ali’nin özgün hususiyetlerini yazdıktan sonra bu kitabı devam ettirmeyecek bölümlere ve kısımlara ayırdım. Son bölümünde uzun hutbeler ye*rine, öğütlerini hikmetlerini, örneklemelerini ve kısa edebi sözlerini bir araya topladım.
Bazı dostlarım bu kitabı okuyunca çok beğenip öv*dü*ler, fesahat ve belagatı ile eşsizlik ve özgünlüğüne hayran oldular. Bu nedenle benden Hz. Ali (a.s)’ın çeşitli dallarda ve konulardaki öğüt, yazı, hutbe ve hik*metli sözlerini toplayarak derlememi istediler. Onlar Hz. Ali (a.s)’ın bu sözleri*nin fesahat ve belagatını, Arapça’nın incileri, dini-dün*yevi sözlerin nuru olduğunu çok iyi biliyorlardı; çünkü böylesi özellikler hiçbir beşeri söz ve kitapta bir araya gelmemiştir. Hz. Ali, fesahatin kapısı, belagatın temeli ko*numundadır. Fesahat ve belagatın gizlilikleri onun sözle*rinde tecelli etmiş ve onunla bir düzene girmiştir. Her ha*tip onun örneklendirmelerini almış, her vaiz onun sözle*rinden yararlanmıştır. Buna rağmen o herkesten iler*dedir ve onlar Hz. Ali’den geri kalmışlardır. Zira onun sözlerinde ilahi ilmin izi ve Peygamberin kokusu vardır. Ben de bu isteklerine icabet ettim ve telif ettiğim bu eserin adını da Nehc’ul-Belağa koydum.”
Nehc’ül-Belağa kitabı 1000 yıl boyunca sürekli ilim, edep ve ilahi öğretiler semasında nurlu bir güneş gibi parlamış; ışık saçmış; İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça, Orduca ve Türkçe dillerine tercüme edilip, basıl*mıştır. İslam bilginleri bu kitap için sayısız şerhler, talika*ler, lügat açıklamaları, lafız beyanları, seçmeler, özetler, Nehc’ül Belağa’da gezintiler ve Nehc’ül Belağa’dan dersler adı altında sayısız kitaplar kaleme al*mışlardır.
“Merhum Muhaddis Nuri, Seyyit Razi’nin Hesais’ul Eimme” bir nüshasının Şeyh Hadi Al-i Kaşif’ul Gıta kütüphanesinde ve bir nüshasının da Hindistan Rambor kütüphanesinde bulunduğunu söylemiştir. Aynı zamanda H. 1369 yı*lında da Necef-i Eşref’te de basılmıştır.
Yazıldığı ilk yıllarda bir kitap hakkında doğru dürüst bir hüküm vermek mümkün değildir. Şahsi sevgi ve kinler, aceleden kaynaklanan hükümler, zayıf ve güçlü noktaların gizli kalması ve benzeri sebepler kitabın gerçeğinin gizli kalmasına veya değişik gösterilmesine sebep olabi*lir. Ama bin yıldır bilginlerin fikirlerini üzerinde yoğunlaştırdıkları, ince görüşlü dü*şünürlerin bilgisine ve basiretli insanların görüşüne su*nulan bir kitapta bu tür ihtimaller düşünülemez. Bütün bunlara rağmen bir kitap, değerini korumuş ve dikkatleri kendi üzerinde odaklandırmışsa bu o kitabın önem ve yüksek değerini gösterir.
Ekinbaşak
09-12-2008, 04:29 AM
Okuduğum ve güvendiğim doğru kaynakbiri bu.Ondan okuduklarım minik bir özet olarak yzamıştım.Bu yardımcı olur sanırım kitab hakkındaki bilgi.
Hz. Ali Nehc’ül Belaga : ABDÜLBAKİ GÖLPINARLI
Nehc’ul Belağa Hz. Ali (a.s)’ın kısa hilafeti döneminde buyurmuş olduğu 239 hutbe, 79 mektup ve 480 hikmetli kısa sözden oluşan bir kitaptır. Seyyid Razi adıyla meşhur olan ve büyük Şii alimlerinden biri sayılan Muhammed b. Hasan Musevi (359-406) söz konusu hutbe, mektup ve kısa sözleri biraraya toplayarak değerli bir eser oluşturmuş ve bu eseri Nehc’ul Belağa olarak adlandırmıştır. O bu değerli kitabı H. 400 yı*lında kaleme almıştır. Nehc’ül-Belağa yazarı Seyyid Razi, bu eseri oluşturma hedefi hususunda kitabın ön*sözünde şöyle demektedir: “Ömrümün baharındayken ve ömür dalım henüz ta*zeyken İmamların (a.s) özellikleri ve hususiyetleri hak*kında bir kitap yazmaya başladım. (Hasais’ul Eimme kitabı) Bu kitapta o zatların güzel ve değerli sözleri vardı. Elbette bu kitabın başında da belirttiğim gibi bu işe belli bir hedef ve niyetle giriş*tim. Ama Hz. Ali’nin özgün hususiyetlerini yazdıktan sonra bu kitabı devam ettirmeyecek bölümlere ve kısımlara ayırdım. Son bölümünde uzun hutbeler ye*rine, öğütlerini hikmetlerini, örneklemelerini ve kısa edebi sözlerini bir araya topladım.
Bazı dostlarım bu kitabı okuyunca çok beğenip öv*dü*ler, fesahat ve belagatı ile eşsizlik ve özgünlüğüne hayran oldular. Bu nedenle benden Hz. Ali (a.s)’ın çeşitli dallarda ve konulardaki öğüt, yazı, hutbe ve hik*metli sözlerini toplayarak derlememi istediler. Onlar Hz. Ali (a.s)’ın bu sözleri*nin fesahat ve belagatını, Arapça’nın incileri, dini-dün*yevi sözlerin nuru olduğunu çok iyi biliyorlardı; çünkü böylesi özellikler hiçbir beşeri söz ve kitapta bir araya gelmemiştir. Hz. Ali, fesahatin kapısı, belagatın temeli ko*numundadır. Fesahat ve belagatın gizlilikleri onun sözle*rinde tecelli etmiş ve onunla bir düzene girmiştir. Her ha*tip onun örneklendirmelerini almış, her vaiz onun sözle*rinden yararlanmıştır. Buna rağmen o herkesten iler*dedir ve onlar Hz. Ali’den geri kalmışlardır. Zira onun sözlerinde ilahi ilmin izi ve Peygamberin kokusu vardır. Ben de bu isteklerine icabet ettim ve telif ettiğim bu eserin adını da Nehc’ul-Belağa koydum.”
Nehc’ül-Belağa kitabı 1000 yıl boyunca sürekli ilim, edep ve ilahi öğretiler semasında nurlu bir güneş gibi parlamış; ışık saçmış; İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça, Orduca ve Türkçe dillerine tercüme edilip, basıl*mıştır. İslam bilginleri bu kitap için sayısız şerhler, talika*ler, lügat açıklamaları, lafız beyanları, seçmeler, özetler, Nehc’ül Belağa’da gezintiler ve Nehc’ül Belağa’dan dersler adı altında sayısız kitaplar kaleme al*mışlardır.
“Merhum Muhaddis Nuri, Seyyit Razi’nin Hesais’ul Eimme” bir nüshasının Şeyh Hadi Al-i Kaşif’ul Gıta kütüphanesinde ve bir nüshasının da Hindistan Rambor kütüphanesinde bulunduğunu söylemiştir. Aynı zamanda H. 1369 yı*lında da Necef-i Eşref’te de basılmıştır.
Yazıldığı ilk yıllarda bir kitap hakkında doğru dürüst bir hüküm vermek mümkün değildir. Şahsi sevgi ve kinler, aceleden kaynaklanan hükümler, zayıf ve güçlü noktaların gizli kalması ve benzeri sebepler kitabın gerçeğinin gizli kalmasına veya değişik gösterilmesine sebep olabi*lir. Ama bin yıldır bilginlerin fikirlerini üzerinde yoğunlaştırdıkları, ince görüşlü dü*şünürlerin bilgisine ve basiretli insanların görüşüne su*nulan bir kitapta bu tür ihtimaller düşünülemez. Bütün bunlara rağmen bir kitap, değerini korumuş ve dikkatleri kendi üzerinde odaklandırmışsa bu o kitabın önem ve yüksek değerini gösterir.
Ekinbaşak
09-12-2008, 04:44 AM
İkinci bir kaynakta, bu kitabı'da okumanı tavsiye ederim.HZ.Ali ve HZ.Fatımanın yaşantılarından,evlerindeki durumlardan, HZ.Muhammet'in Hz.Ali ile olan bağlılığı ve kendisine kardeş ilan etmesi o kadar güzel işlenmişki okumanı isterim.Benim bile bu iki kitabı okuduktan sonra bazı düşüncelerim değişti.Bir çok kitab'ım var kütüphanem zengindir, ben değilim ama.HZ.http://img237.imageshack.us/img237/5170/24lr8.gif (http://imageshack.us)
Fatıma:EHLİBEYT'in Annesi
pirimunzur
09-12-2008, 08:50 AM
İkinci bir kaynakta, bu kitabı'da okumanı tavsiye ederim.HZ.Ali ve HZ.Fatımanın yaşantılarından,evlerindeki durumlardan, HZ.Muhammet'in Hz.Ali ile olan bağlılığı ve kendisine kardeş ilan etmesi o kadar güzel işlenmişki okumanı isterim.Benim bile bu iki kitabı okuduktan sonra bazı düşüncelerim değişti.Bir çok kitab'ım var kütüphanem zengindir, ben değilim ama.HZ.http://img237.imageshack.us/img237/5170/24lr8.gif (http://imageshack.us)
Fatıma:EHLİBEYT'in Annesi
bu kaynaklara nasil bukadar guvene biliyorsunuz?? yani yasar nuri oztur alevilerce kabul goren biri degil sunni islamcidir . boyle hikayeleri kaynak gibi gosterip insanlara bilgi diye sunulmasi yalniş bence siz bunlari dogru bulup benimsersiniz ama baskalarinada bunu dogru diye savunamazsiniz ortada bir mantiksizlik var aleviler namaz kilmiyor ,kuranda namazin ne şekli nede tarifi var nede namaz olarak bir kelime var. sorgulanmasi gereken birsey varsa budur ve mantikli cevaplara ihtiyacimiz var hikayelerle masallarla bir yere varilmaz .
Ekinbaşak
09-12-2008, 11:13 AM
bu kaynaklara nasil bukadar guvene biliyorsunuz?? yani yasar nuri oztur alevilerce kabul goren biri degil sunni islamcidir . boyle hikayeleri kaynak gibi gosterip insanlara bilgi diye sunulmasi yalniş bence siz bunlari dogru bulup benimsersiniz ama baskalarinada bunu dogru diye savunamazsiniz ortada bir mantiksizlik var aleviler namaz kilmiyor ,kuranda namazin ne şekli nede tarifi var nede namaz olarak bir kelime var. sorgulanmasi gereken birsey varsa budur ve mantikli cevaplara ihtiyacimiz var hikayelerle masallarla bir yere varilmaz .
Sana önce uyarı yapayım, benim mesajlarıma cevap yazdığın zaman esas sen mantıklı sözlerle konuş, ben alevi-zerikan değilim, babam olsa tanımam.Evet ben inanıyorum, çünki içimde Allah inancı yoluna bağlılık ve Ali aşkı var.Sizin yaşınız kadar, bende yaşlı değilim ama gerçi akıl yaşta değil baştadır. birçok ocakların pirleri ile bilgin kişilerle sohbetim var.Siz o forumdan bu forumdan kafa çalışan da birşey söylüyor, çalışmayanda.Ve aileden yolumuzu tam öğrendik, bu yaştan sonra öğrenmeye çalışanlarada doğru bildiğimizi söyleriz ister kabul edin ister etmeyin.Benim de sizin söylediklerinizi kabul etmemem durumu olacağınıda bildiğim gibi.Evet yaşar hoca sünni'dir ama ben onun hiçbir yerde alevileri kötülüyecek bir yazısınıda okumadım, duymadım da, biraz da biz alevilerden doğru dürüst islamı olanı biteni doğrusunu bilen bir hoca çıksaydıda bizde ona inansaydık.Yaşar hoca'ya sünni diyorsun, abdülbaki gölpınarlıya itirazın nedir, sana tek kitap vermedim örnek olarak, merak ediyorsan bunları
hz.Ali nehcül beleğa'dan oku öğren ona kimse itiraz edemez.HZ.Ali'nin 239 hutbesinden oluşur.Ben herşeye bahane bulacağınızı biliyorum, birkaç kişisiniz böyle ne din, ne iman ne inanç hak getire.Açık açık deyinki biz ateisttiz ne yolumuzun doğrularını ne islmı ne kuranı kabul etmiyoruz deyin mertçe elinizi öperim, doğru bildiklerimiz yalan geliyorsa dinsisiz deyin çıkın işin içinden herşeye itiraz ettiğinize göre.
pirimunzur
10-12-2008, 06:50 AM
Sana önce uyarı yapayım, benim mesajlarıma cevap yazdığın zaman esas sen mantıklı sözlerle konuş, ben alevi-zerikan değilim, babam olsa tanımam.Evet ben inanıyorum, çünki içimde Allah inancı yoluna bağlılık ve Ali aşkı var.Sizin yaşınız kadar, bende yaşlı değilim ama gerçi akıl yaşta değil baştadır. birçok ocakların pirleri ile bilgin kişilerle sohbetim var.Siz o forumdan bu forumdan kafa çalışan da birşey söylüyor, çalışmayanda.Ve aileden yolumuzu tam öğrendik, bu yaştan sonra öğrenmeye çalışanlarada doğru bildiğimizi söyleriz ister kabul edin ister etmeyin.Benim de sizin söylediklerinizi kabul etmemem durumu olacağınıda bildiğim gibi.Evet yaşar hoca sünni'dir ama ben onun hiçbir yerde alevileri kötülüyecek bir yazısınıda okumadım, duymadım da, biraz da biz alevilerden doğru dürüst islamı olanı biteni doğrusunu bilen bir hoca çıksaydıda bizde ona inansaydık.Yaşar hoca'ya sünni diyorsun, abdülbaki gölpınarlıya itirazın nedir, sana tek kitap vermedim örnek olarak, merak ediyorsan bunları
hz.Ali nehcül beleğa'dan oku öğren ona kimse itiraz edemez.HZ.Ali'nin 239 hutbesinden oluşur.Ben herşeye bahane bulacağınızı biliyorum, birkaç kişisiniz böyle ne din, ne iman ne inanç hak getire.Açık açık deyinki biz ateisttiz ne yolumuzun doğrularını ne islmı ne kuranı kabul etmiyoruz deyin mertçe elinizi öperim, doğru bildiklerimiz yalan geliyorsa dinsisiz deyin çıkın işin içinden herşeye itiraz ettiğinize göre.
Öncelikle yaşinizdan dolayi saygi duyuyorm size.. akilin yasta degil basta oldugnuda guzel soylediniz.
-bukadar israrla savundugunuz birşeyi onun bunun kitabiyla savunmayiniz,nehcül beleğa yı okudum merak etmeyin belki sizden once bile okumusumdur nehcül beleğa da namaz diye bir kelime yok.Kuran da oldugu gİbi salat kelimesi var,salati nasil alip namaz yapiyorsunuz siz ?
-evet sunni islamda ibadet şekli namazdir salati namaz olarak ifade edebilirler ama biz alevilere namazi israrla savunmayin bizm de salat olarak yaptigimiz bir cok ibadet var ama namaz yok . halil oztopragin cok guzel bir kitabi var bende size onu oneririm kendisi bir dede dir gidip yasar nuri ozturke degilde dedelerimize kulak verin biraz. ayrica bu uslupla konusmak ta bir bayana yakişmiyor koseye sıkişinca degiştiniz birden bilgeliginiz aldi gitti başini.artik size hic bir şekilde cvp yazmiyacagim cunku olmadik iftiralar atip sahsim hakinda boyle konusmaniz
Ekinbaşak
10-12-2008, 08:28 AM
Öncelikle yaşinizdan dolayi saygi duyuyorm size.. akilin yasta degil basta oldugnuda guzel soylediniz.
-bukadar israrla savundugunuz birşeyi onun bunun kitabiyla savunmayiniz,nehcül beleğa yı okudum merak etmeyin belki sizden once bile okumusumdur nehcül beleğa da namaz diye bir kelime yok.Kuran da oldugu gİbi salat kelimesi var,salati nasil alip namaz yapiyorsunuz siz ?
-evet sunni islamda ibadet şekli namazdir salati namaz olarak ifade edebilirler ama biz alevilere namazi israrla savunmayin bizm de salat olarak yaptigimiz bir cok ibadet var ama namaz yok . halil oztopragin cok guzel bir kitabi var bende size onu oneririm kendisi bir dede dir gidip yasar nuri ozturke degilde dedelerimize kulak verin biraz. ayrica bu uslupla konusmak ta bir bayana yakişmiyor koseye sıkişinca degiştiniz birden bilgeliginiz aldi gitti başini.artik size hic bir şekilde cvp yazmiyacagim cunku olmadik iftiralar atip sahsim hakinda boyle konusmaniz
Ben hemşerim olduğun için, yaşçada benden küçük olduğun için saygıda duyarım sevgide, dikkat edersen bir çok insanla konuşurken kardeşim diye konuşurum mesajlarda seninlede öyle.Salat'ın eş anlamı namazdır ve kuranda namaz'dan salat diye bahsedilir.Kardeşim bak şimdi ben sana ve başkalarına namaz kılın demiyorum, konuştuğumu tersinden yormayın kendi yapmadığım birşey için başkasını teşvik etmem.Ben kılmıyorum ki başkasınada kılın diye önerim.benim namaz üstüne durmam açtığınız konu ile ilgili sanırsam başka konu tartışmıyoruz burada.Ben hz.Hüseyin ve hz. Hasan'ın o tarihte namaz kılmamalarının imkansız birşey olduğunu göstermek için iki kitaptan örnek verdim hz.Ali çocuk yaşta kılıyorsa çocuklarının kılmaması imkansız.Böyle olmuyacak şeyler için konu açanlar komiğime gidiyor.Ama sen sonunu getirtmedin bana mantıksızlık yapma dersen bende tabiki ona göre cevap veririm.Halil Öztoprak Dedeyue gelince onun ve değerli bilgili dedelerin 350 adet kitabı var bende dediğin kitap KUR'AN'DA HİKMET TARİH'TE HAKİKAT VE KUR'AN'DA HİKMET İNCİLDE HAKİKAT mı eğer oysa on beş yaşımdan berli var okudum birçok kez.Yaşar nuriyi siz kabul edin diye örnek vermedim, değişik düşüncelerden olsun diye biraz onu aydın gördüğüm için diğer yobaz sünnilerden örnek vermedim.Çünki hz.fatımayı okuyunca yaşar nurinin hz.muhammet, hz.ali ve fatıma üçlemesinden öyle güzel bahsediyorki musahıb kardeşliğinden soyunun aliden geleceğini belirttiğini peygamberin öyle güzel işlemişki.olmadık iftira lafına gelince pardon ne iftira attım ki sana anlamadım sen bir erkek olarak karşındaki bayana alevi zerikana seviyesizlik yapma demedin mi sütten çıkma ak kaşık olmayalım lütfen sen bayanlarla konuşurken nasıl konuşuyorsan aynı şekilde laf duyarsın kardeşim.
mertumut
25-08-2009, 09:33 AM
hayret edilecek bir olaydır, kerbelada hz hüseyin efendimizi şehit eden cahiller grubu, hem onunla savaşıyor imam namaza durduğu vakit uzaktan arkasında durup onun imamlığında namaz kılıyorlardı ve bitince yine savaşıyorlardı ordularında kopmalar meydana geldi imamın büyüklüğünü anlayanlar tarafına geçmeye başladılar ama ebu ziyad köpeği bunu engelledi biliyordu ki 1gün daha beklese ordusunun çoğu imamın tarafına geçecek lanet onun üzerine olsun
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.