:
Atma Aşireti
Sidalyaren
10-02-2008, 05:54 AM
Atma Aşireti ile ilgili elimizde yazılı kaynaklar bulunmamaktadır. Ancak Doğu Anadolu Bölgesindeki aşiretlerle ilgili olarak yazılan kitaplardan ATMA AŞİRETİ ile ilgili yazılan yazılardan yararlanabilmekteyiz. Bir de köyümüz ile komşu köylerin yaşlılarından ve nesilden nesile anlatılanlardan dinlediklerimizden yararlandık. Bu kaynaklara göre ATMA AŞİRETİ (Rumi 1050) 1634 yıllarında bilmediğimiz bir nedenle IRAK'ın GÜLHUR boyundan ayrılarak Anadolu'ya gelmiştir. Mehmet Emin Zeki adlı yazara göre de (Kürdistan Adlı Eserinde) Irak'tan ayrılan 500 çadırlık bu topluluk ATMANİKAN ismi ile anılmakta imiş. Bu kanala göre ATMANİKAN AŞİRETİ hayvancılıkla uğraşmakta olup, hayvanlarına daha iyi otlak yerleri bulmak için ANADOLUYA gelmişler. Hayvancılıkla uğraşan göçebelerin yaşam tarzları hepimizce bilinmektedir. Onlar çadırlarda hayvanlarının en iyi otlatılacakları yerlerde yaşamaktan mutluluk duyarlar. MEHMET NURİ DERSİMLİ'ye göre de ATMA AŞİRETİNİN tamamı DERSİMDEN gelmedir. Dersimden Malatya'ya göç etmiş ve buraya yerleşmişlerdir. Bu tezin yazarı tezini ispatlayacak bir kaynak gösterememiştir. Sadece kendi fikri olarak ileri sürmüştür. Bu tez bizce gerçekleri yansıtmamaktadır. Zira ATMA AŞİRETİ MENSUPLARININ MARAŞ, ANTEP YÖRELERİNDE yaşadıklarına dair nesilden nesile gelen bilgiler bulunmaktadır. Atma aşiretinin dili KURMANCI iken Dersimlilerin dili ZAZACA dır. Bu da ileri sürülen tezin gerçekçi olmadığının bir belirtisidir. Gaziantep yöresinde yaşayan ATMALILAR'A göre ise bu aşiret Irak'tan gelmedir. Hatta Gaziantep Atmalıları arasında yaygın bulunan rivayete göre Atmalılar Irak'tan gelirken Fırat suyunu geçişlerinde aşiretin ileri gelen iki kardeşten biri soyunup öyle suyu geçelim derken, küçük kardeşi atlarımız bu suları geçer sürüp gidelim der ve atılı Fırat sularına sürer arkadan aşiretin diğer kısımları da atlarını sürerler ve 'veyy çi horta' derler. Atları ile Fırat suyunu geçenlere HORTOĞULLARI, soyunarak Fırat suyunu geçenlere de ÇIPLAKOĞULLARI denildiği söylenir. Malatya Balyan Aşireti'nin tarihi gelişimini yazan HASAN NEDİM ŞAHHÜSEYİNOĞLU'nun hazırladığı 1991 basım tarihli eserine göre de ATMA AŞİRETİ (sayfa.8) konar göçer aşiretlerin en büyüğü olan RİŞVAN AŞİRETİ'ne bağlı olduğunu ifade etmektedir. Bu tez de yaşlılardan rivayet yoluyla gelen bilgilerle bağdaşmadığı için gerçekçi görülmemektedir. Gerek eldeki kaynaklar ve gerekse yaşlılardan nesilden nesile gelen rivayetlere göre ATMA AŞİRETİ'nin IRAK'tan geldiği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Iraktan gelen ve göçebe hayatı yaşayan, hayvancilıkla geçimlerini sağlayan ATMA AŞİRETİ önce ANTEP, MARAŞ yöresine yerleşmiş, sonra bunların bir kolu MALATYA yöresine göç etmiştir. Halen Antep ve Maraş illerinde ATMA AŞİRETİ'nin kolları yaşamlarını sürdürmekteler.
Malatya'ya gelen Atma Aşiretliler Malatya-Arapgir yolu üzerinde şimdi AŞAĞI ATMA adını taşıyan bölgeye yerleşmişler, burada dönemin Devlet Yönetimi ile araları açıldığından yaşlılar, hastalar ve onların yakınları dışında kalanlar göç ederek bugün Arguvan İlçesi Kızık ve Kadabela(Güngören) köyleri arasında bulunan bölgeye taşınmışlardır. Buraya halen ŞOTİK HARABELERİ denilmektedir. Burada da vurguncu olan RAŞİ AŞİRETİ Tarafından talan edildiklerinden daha yukarıya dağların arasına göç ederek bugünkü ŞOTİK KÖYÜ'ne gelip buraya yerleşmişlerdir. Malatya-Arapkir yolu üzerindeki yerleşim yerinden göç ederken orada kalanlar bugünkü AŞAĞI ATMA köylerini oluşturmuşlardır. Bunlar çevrenin etkisiyle asimile olarak SÜNNİ mezhebini kabul etmek zorunda kalmışlardır. Göç edip bugünkü YUKARI ATMA köylerini meydana getirenler ise ALEVİ inanışını sürdürmektedirler. ŞOTİK KÖYÜ'nü kuran ATMA AŞİRETİ'nin kolu YUKARI ATMA adını almıştır. ŞOTİK KÖYÜ YUKARI ATMA AŞİRETİ'NİN MERKEZİ olmuştur. Aşireti yönetenler hep ŞOTİK Köyünden çıkmıştır. Şotik Köyü'nün kuruluşundan sonra komşu aşiret olan DIREJAN AŞİRETİ ile yıllarca mezhep kavgaları sürmüştür. Zira Dırejan Aşireti SÜNNİ, YUKARI ATMA Aşireti ALEVİ inanışını kabul etmiştir. Bu iki aşiret arasında yıllarca süren düşmanlık araya giren komşu köylerin çabaları sonucu barışla noktalanmıştır. Şimdi ise zaten böyle bir sorun yoktur. Yukarı Atma Aşiretini meydana getiren köyler şunlardır: Şotik (Çobandere), Bırik (Yoncalı), Sığırcıuşağı, Göçeruşağı, Alhasuşağı, Gökağaç, Kömürlük, Kadabela (Güngören) ve Kuruttaş köyleri.
BATTAL BAKİ ÇIPLAK (EREK)
EMEKLİ ÖĞRETMEN
KAYNAKLAR:
1-Fehmi Çıplak'ın araştırmaları.
2-Av. Battal Gazi Çıplak'ın araştırmaları.
BerXwedeR
10-02-2008, 06:00 AM
paylasım ıcın sagol can bende atmalı asıretındenım
bozzzo
01-05-2008, 06:10 AM
malatyada balyan aşiretide var bende balyanım. Saygılar
Sidalyaren
01-05-2008, 07:23 AM
malatyada balyan aşiretide var bende balyanım. Saygılar
Bende Atma Sotik Asiretindenim
Göç edip bugünkü YUKARI ATMA köylerini meydana getirenler ise ALEVİ inanışını sürdürmektedirler. ŞOTİK KÖYÜ'nü kuran ATMA AŞİRETİ'nin kolu YUKARI ATMA adını almıştır. ŞOTİK KÖYÜ YUKARI ATMA AŞİRETİ'NİN MERKEZİ olmuştur. Aşireti yönetenler hep ŞOTİK Köyünden çıkmıştır
Cagresizimmm
28-06-2008, 08:14 AM
PaYLasim icin SaGoL..!!
öğretmen29
13-07-2008, 09:45 AM
kürecik barıs vedemokrasi festivali düzenlendi.festivale sebahattüncel ,kemal bülbül mustaf içöz konusmacı olarak ,mazlum çimen hüseyin aydın ve tolga sağ sanatcı olark katıldı.ilk köy kütüphanesinii 1968 erde kürecikte oldugunu öğrendiğimde ilginç buldum.kürecik insanı fikirleri kültüleri ile malatyada diger alevi yerleşimlerinden farklılık arzedyor.dersime benziyor her haliyle.
direj44
22-10-2008, 10:10 AM
kürecik barıs vedemokrasi festivali düzenlendi.festivale sebahattüncel ,kemal bülbül mustaf içöz konusmacı olarak ,mazlum çimen hüseyin aydın ve tolga sağ sanatcı olark katıldı.ilk köy kütüphanesinii 1968 erde kürecikte oldugunu öğrendiğimde ilginç buldum.kürecik insanı fikirleri kültüleri ile malatyada diger alevi yerleşimlerinden farklılık arzedyor.dersime benziyor her haliyle.
çok haklısın kardeş.kürecikli değilim ama kürecik bi çok yönden dersime bnenziyor..böyle dewam etmesi dileğiyle...
yılmazcan
23-10-2008, 01:00 PM
(İlk yolladığım üstyazıda ki eksiklikler nedeni ile tekrar düzelterek bu yazımı ekliyorum.)
Öncelikle bu site arayıcılığı ile tüm atmalı canlara selamlarımı iletirim.
aklıma takılan birkaç soruyu sormak istiyorum. atma aşiretinin tarihi açılımını yapan emekli öğretmenimizin özellikle cevaplaması bizler için daha iyi ve sağlıklı olacaktır.
Ben aslen Tunceliliyim. Avusturalyada oturuyorum. Sizlerle dedemin babama anlattığı bir olayı paylaşmak istiyorum.
Dedem sağlığında malatyaya geliyor. Osmanlı zamanında, Yavuz Selimin sürgün yıllarında Tunceliden Malatya Arguvana 1515 li yıllarda sürgün edilen akrabalarının torunlarını aramak için. Dedem de Kureyşan Ocağından bir Alevi dedesidir.
Malatyaya geliyor, o zamanlar Arguvanda söz sahibi olan Atmalılar ile tanışıyor. Mustafendi o yıllarda aşiretin ileri geleniymiş, dedemi şotiğe götürüyor. Dedem de onlara 1515 li yıllarda sürgün gelen akrabalarından Seyid Alinin, Oruç Dedenin isimlerini söylüyor. Mustafendi ve babası Seyid Aliyi duymadığını ancak Oruç Dedenin türbesinin bulunduğunu, bu kişilerin soyundan gelenlerin halen var olduğunu söylüyor.
Rahmetli dedemin bize aktardığına göre o soydan Gışto isminde ve Şeho isminde iki kardeş varmış ama onlarda dedelik yapmıyorlarmış.
Mustafendi dedeme kendilerine ait bir secere gösteriyor. Arapça yazılı olan bu secerede Seyid Emir Hasan dan bahsediliyormuş. Emir Hasan da İmam Zeynel Abidin soyundan gelen bir alevi dedesiymiş. Bu soydan gelen Mustafendinin ve babasının dedelik yapmadığını, ağalık yaptığını söylermiş.
Bende 2006 yılında İstanbulda Bostancı Kültür Merkezinde İzzettin Doğanın yaptığı İnanç Önderleri Toplantısında almanyada oturan Hakkı Çıplak ile tanıştım. Benim bu yazdıklarımı onunla paylaştığımda aynen tasdikledi. Kendisinin çıplaklardan olduğunu, adı geçen Emir Hasan soy Seceresininde kendisinde olduğunu, kendisininde Almanyada Dedelik yaptığını söyledi. Oruç dede torunlarından da bir gencinde Cem Vakfında Dedelik yaptığını söyledi.
Şimdi sormak istediğim şu; atma tarihini yazan emekli öğretmenimiz benim bu anlattıklarımdan haberdarmı? Yada benim Dedeme, Mustafendi ve babasının anlattıkları neyin nesi? Şotikteki Oruç Dede türbesi varmıdır? Varsa onun soyundan gelenler şuan nerdeler? Şotikte Emir Hasan varmıdır? Varsa evlatları kimdir?
duygu44
26-10-2008, 05:44 AM
slm atmalı canlar...
mursaloğlu
26-10-2008, 06:36 AM
Benim anatarafımda Atmalıdır. yukarı Atmadan bilmediğim bir sebepten dolayı Kangalın muşar köyüne gelmişler orada bir müddet kaldıktan sonra hala yerinde duran ve kapısındaki taşa beko nun evi diye yazan evde kalmışlar. büyük dedemin adı Beko imiş.
sonra oradanda göçüp Çetinkaya yakın yılanlı dağı güney doğusunda Beko akgedik köyünü kurmuşlar .son zamanlara kadar adı Bekonun köyü olarak geçmekte idi türkceleştirme sevdalarından dolayı Beko Akgedik köyü oldu adı Köy tamamen Alevi köyüdür ve hiç kimse kürtce konuşmamakta . tamamen türkleşmiştir. Atmaile yani yukarı atma ile hala bağları var
Sevgili Sidalyaren ana tarafından seninle akraba çıkacağız galiba
Sidalyaren
26-10-2008, 08:02 AM
(İlk yolladığım üstyazıda ki eksiklikler nedeni ile tekrar düzelterek bu yazımı ekliyorum.)
Öncelikle bu site arayıcılığı ile tüm atmalı canlara selamlarımı iletirim.
aklıma takılan birkaç soruyu sormak istiyorum. atma aşiretinin tarihi açılımını yapan emekli öğretmenimizin özellikle cevaplaması bizler için daha iyi ve sağlıklı olacaktır.
Ben aslen Tunceliliyim. Avusturalyada oturuyorum. Sizlerle dedemin babama anlattığı bir olayı paylaşmak istiyorum.
Dedem sağlığında malatyaya geliyor. Osmanlı zamanında, Yavuz Selimin sürgün yıllarında Tunceliden Malatya Arguvana 1515 li yıllarda sürgün edilen akrabalarının torunlarını aramak için. Dedem de Kureyşan Ocağından bir Alevi dedesidir.
Malatyaya geliyor, o zamanlar Arguvanda söz sahibi olan Atmalılar ile tanışıyor. Mustafendi o yıllarda aşiretin ileri geleniymiş, dedemi şotiğe götürüyor. Dedem de onlara 1515 li yıllarda sürgün gelen akrabalarından Seyid Alinin, Oruç Dedenin isimlerini söylüyor. Mustafendi ve babası Seyid Aliyi duymadığını ancak Oruç Dedenin türbesinin bulunduğunu, bu kişilerin soyundan gelenlerin halen var olduğunu söylüyor.
Rahmetli dedemin bize aktardığına göre o soydan Gışto isminde ve Şeho isminde iki kardeş varmış ama onlarda dedelik yapmıyorlarmış.
Mustafendi dedeme kendilerine ait bir secere gösteriyor. Arapça yazılı olan bu secerede Seyid Emir Hasan dan bahsediliyormuş. Emir Hasan da İmam Zeynel Abidin soyundan gelen bir alevi dedesiymiş. Bu soydan gelen Mustafendinin ve babasının dedelik yapmadığını, ağalık yaptığını söylermiş.
Bende 2006 yılında İstanbulda Bostancı Kültür Merkezinde İzzettin Doğanın yaptığı İnanç Önderleri Toplantısında almanyada oturan Hakkı Çıplak ile tanıştım. Benim bu yazdıklarımı onunla paylaştığımda aynen tasdikledi. Kendisinin çıplaklardan olduğunu, adı geçen Emir Hasan soy Seceresininde kendisinde olduğunu, kendisininde Almanyada Dedelik yaptığını söyledi. Oruç dede torunlarından da bir gencinde Cem Vakfında Dedelik yaptığını söyledi.
Şimdi sormak istediğim şu; atma tarihini yazan emekli öğretmenimiz benim bu anlattıklarımdan haberdarmı? Yada benim Dedeme, Mustafendi ve babasının anlattıkları neyin nesi? Şotikteki Oruç Dede türbesi varmıdır? Varsa onun soyundan gelenler şuan nerdeler? Şotikte Emir Hasan varmıdır? Varsa evlatları kimdir?
Hakki Agbi benim akrabam,
Anlattiklarini önceden bende duymustum ama tam olarak neyin nesi onu bilemiyorum.Sizin icin anlattiklarinizi muhakkak arastirip burada yayinlayacagim..
yılmazcan
26-10-2008, 10:44 AM
Hakki Agbi benim akrabam,
Anlattiklarini önceden bende duymustum ama tam olarak neyin nesi onu bilemiyorum.Sizin icin anlattiklarinizi muhakkak arastirip burada yayinlayacagim..
Sayın Sidalyaren, Hakkı Çıplak bey sanırım Seyid Emir Hasan soyundan geliyor. Ben ise Kureyşan soyundan gelen Gışto ve Şeyh ismindeki kişilerin torunlarını yani kendi akrabalarımı arıyorum. Eğer bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Sidalyaren
26-10-2008, 12:02 PM
Sayın Sidalyaren, Hakkı Çıplak bey sanırım Seyid Emir Hasan soyundan geliyor. Ben ise Kureyşan soyundan gelen Gışto ve Şeyh ismindeki kişilerin torunlarını yani kendi akrabalarımı arıyorum. Eğer bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Hakki Agbi ile akrabaligimin boyutunu ben tam olarak bilmiyorum ama babam ile ayni köylüler.Bizim aslimiz Boztepe,dir..Sinan Boztepe ile yakin akrabayiz.Sanirim sana bu konuda tek yardimci olacak Sinan Dededir.Onunda bu sitede üyeligi vardir,özel msj atarak ona bu konuda yazabilir,bilgi alabilirsin.Ben sinan agbi ile karsilasirsam muhakkak soracagim dediklerini.
Sidalyaren
26-10-2008, 12:07 PM
Benim anatarafımda Atmalıdır. yukarı Atmadan bilmediğim bir sebepten dolayı Kangalın muşar köyüne gelmişler orada bir müddet kaldıktan sonra hala yerinde duran ve kapısındaki taşa beko nun evi diye yazan evde kalmışlar. büyük dedemin adı Beko imiş.
sonra oradanda göçüp Çetinkaya yakın yılanlı dağı güney doğusunda Beko akgedik köyünü kurmuşlar .son zamanlara kadar adı Bekonun köyü olarak geçmekte idi türkceleştirme sevdalarından dolayı Beko Akgedik köyü oldu adı Köy tamamen Alevi köyüdür ve hiç kimse kürtce konuşmamakta . tamamen türkleşmiştir. Atmaile yani yukarı atma ile hala bağları var
Sevgili Sidalyaren, ana tarafından seninle akraba çıkacağız galiba
Valla Mursa agbi akraba cikarsak basim üstüne derim:)
Ben baba tarafimdan sotik Boztepeyim.Ben oralari tanima gezme firsatim olmadi,topu topu 3 bilemedin 4 kere gitmisligim vardir.Sotik cobandere Mezrasi bildigim kadari ile.Zaten bu sitede olan Sinan Boztepe agbim benden daha iyi bilir oralari,umarim siteye girince bu topic,i görürde bilgi verir.
mursaloğlu
26-10-2008, 08:16 PM
Atma aşireti başlıklı yazıya katkım olsun diye yazdım belki akraba değiliz ama benim ana soyum yukarı Atmalı kimlerden kimlere daha yakın bilmiyorum araştırınca çıkar meydana.
Baba tarafım ise Reyhanlı aşiretlerinden Mursaloğlu aşiretine mensup.MARAŞT'A. KAYSERİDE.MALATYA'DA. SİVAS'TA. KAYSERİ'DE BİR ÇOK KÖYLER KURMUŞLAR. BUNLARDAN EN ÜNLÜSÜ BOY BEYİ 4. mURATIN İBRİKTARI OLAN KOCA MURASLIN da doğduğu köy olan Divriği Mursal köyü en ünlüleridir. birde benim doğduğum kangalın kavak köyü var dedelerimin kurduğu.
Bizim elimizde yazılı belgeler var soy seceremizin orta Asyadan geldiği sabit. ikde kitap yazılmış Sayın araştırmacı yazar. Abbas Çiftcinin yazdığı Belgesel. Orta Asyadan Hataya Reyhanlıdan Mursala isimli. İkinciside eski Reyhanlı belediye başkanı sayın Şemsettin Mursaloğlunun yazdığıbir kitap Mursal gerçeği diye üçüncüsünüde ben yazıyoru inşallah bitirmek kısmet olur.
Baba tarafında da asimile çok olmuş Hatay kırıkhan reyhanlı mersin ve tarsusta kurulan köylerdeki Mursaloğulları sünni olmuş
Ana tarafımın Yukarı ATMA Ve Aşağı atma diye ikiye ayrılıp aşağı atma nın sünni olduğu gibi.
Akrabalığa gelince atmalılar bir aşiret ise bende ana tarafından akrabayım. biraz katkıda bulunmak istedim atmalılara saygı ve sevgilerimle
yılmazcan
27-10-2008, 01:17 AM
Valla Mursa agbi akraba cikarsak basim üstüne derim:)
Ben baba tarafimdan sotik Boztepeyim.Ben oralari tanima gezme firsatim olmadi,topu topu 3 bilemedin 4 kere gitmisligim vardir.Sotik cobandere Mezrasi bildigim kadari ile.Zaten bu sitede olan Sinan Boztepe agbim benden daha iyi bilir oralari,umarim siteye girince bu topic,i görürde bilgi verir.
Sayın Sidalyaren, Hakkı Çıplak ile en son İstanbulda Dedeler toplantısında karşılaşmıştım. Ondaki soy seceresi kendi soylarına ait olduğunu söylemişti. Yani Hakkı Çıplak Emir Hasan soyundan geliyor, o da Zeynel Abidin Ocağı olur.
Sendenb ricam şu; Hakkı Çıplak Dede acaba Kureyşan Ocağından olan Atmalı kim? Bunu biliyormu? Sinan Dede dediğin acaba Oruc Dede evladı mıdır? Eğer evladı ise Sinan Dedenin Kureyşan Ocağından olması muhtemeldir.
Ama bunu en iyi bilecek kişi Hakkı Çıplaktır. Onunla diyaloğa geçip, bir yazı yazarsan memnun olurum.
Sidalyaren
27-10-2008, 02:07 PM
Sayın Sidalyaren, Hakkı Çıplak ile en son İstanbulda Dedeler toplantısında karşılaşmıştım. Ondaki soy seceresi kendi soylarına ait olduğunu söylemişti. Yani Hakkı Çıplak Emir Hasan soyundan geliyor, o da Zeynel Abidin Ocağı olur.
Sendenb ricam şu; Hakkı Çıplak Dede acaba Kureyşan Ocağından olan Atmalı kim? Bunu biliyormu? Sinan Dede dediğin acaba Oruc Dede evladı mıdır? Eğer evladı ise Sinan Dedenin Kureyşan Ocağından olması muhtemeldir.
Ama bunu en iyi bilecek kişi Hakkı Çıplaktır. Onunla diyaloğa geçip, bir yazı yazarsan memnun olurum.
Sinan agbi benim yakin akrabam, evet bahsettigin Dede Sinan Dede.
Ben yarin unutmaz isem hakki agbiyi yada sinan agbiyi arar sorarim.
Kusura bakma gündüzleri okuldayim firsatim olmadi ama yarin okula gitmeyecegim arar sorarim ozaman.
BerXwedeR
27-10-2008, 11:22 PM
atmali aşireti yani atmi aşireti sudan gecme meselesini buyuklermizden duymustum bende atmali aşiretini hortlar kolundanin 1910 1915 kadar malatya akcadagda kalmısız bir adam oldurme meselesi olunca aile o akcadagdan cıkmıs islahiye pazarcik hassa ucgeninde dolasmis.
atmali aşiretine mensup pazarcik antep yolu arasinda hortlar koyude vardir
yılmazcan
04-11-2008, 09:36 AM
Sayın Sidalyaren, uzun süre önce bir yazı yazmıştım. Sizde yardım edeceğinizi söylemiştiniz. Ama aradan hayli bir zaman geçsede yanıt vermediniz.
Sizden yeniden rica ediyorum. Eğer yazdıklarımın cevabını verebilirseniz beni çok mutlu etmiş olacaksınız.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Sidalyaren
12-11-2008, 09:47 AM
Sayın Sidalyaren, uzun süre önce bir yazı yazmıştım. Sizde yardım edeceğinizi söylemiştiniz. Ama aradan hayli bir zaman geçsede yanıt vermediniz.
Sizden yeniden rica ediyorum. Eğer yazdıklarımın cevabını verebilirseniz beni çok mutlu etmiş olacaksınız.
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Yazi karakterlerinde sorun var ama umarim anlarsiniz yazilardan..Yönetim en kisa zamanda bu yazi sorununu halledecektir.gelelim esas konumuza,
Sevgili Yilmazcan
Hakki Dayi Ile görüstüm..
SENIN BAHSETTIGIN ISIMLER;I TANIYORLARMIS; yani evlatlari Marasta kocova,da bulunmaktalarmis .Oruc dede,nin türbeside BAZI ZIHNIYETLER YÜZÜNDEN belediye tarafindan kaldirilmis,emir hasan türbeside arguvan kinik deresi,BIRiK;te bulunuyor.
Suanda edindigim bilgiler bunlar.
Egerki annemin dedikleri senin bahsettigin isimler üzerine ise, seho,gisto bizim akrabalar oluyorlar.Soy isimleri Boztepe,Gisto sinan agbinin dedesi oluyor ve mezari sotik,te.Gistonun oglu olan riza arapgirde yasiyor suanda yani sinan agbinin babasi.Seho ise cok eskilerden gitmis karaköcekten bir kizla evlenip oraya yerlemis,soy ismi Boztepe iken,esinin soy ismini alarak Yagmur olmus.Seho,nun suanda mezari Hekiman Karaköcekteymis,Ama dedigin gibi bu iki erkek kardes dedelik yapmamislar.
Sanirim sen cem evindeki dede derken Sinan AGBIDEN BAHSEDIYORSUN:Umarim yardimci olmusumdur sana.Annemin bildikleri bukadar,
yılmazcan
12-11-2008, 12:24 PM
Yazi karakterlerinde sorun var ama umarim anlarsiniz yazilardan..Yönetim en kisa zamanda bu yazi sorununu halledecektir.gelelim esas konumuza,
Sevgili Yilmazcan
Hakki Dayi Ile görüstüm..
SENIN BAHSETTIGIN ISIMLER;I TANIYORLARMIS; yani evlatlari Marasta kocova,da bulunmaktalarmis .Oruc dede,nin türbeside BAZI ZIHNIYETLER YÜZÜNDEN belediye tarafindan kaldirilmis,emir hasan türbeside arguvan kinik deresi,BIRiK;te bulunuyor.
Suanda edindigim bilgiler bunlar.
Egerki annemin dedikleri senin bahsettigin isimler üzerine ise, seho,gisto bizim akrabalar oluyorlar.Soy isimleri Boztepe,Gisto sinan agbinin dedesi oluyor ve mezari sotik,te.Gistonun oglu olan riza arapgirde yasiyor suanda yani sinan agbinin babasi.Seho ise cok eskilerden gitmis karaköcekten bir kizla evlenip oraya yerlemis,soy ismi Boztepe iken,esinin soy ismini alarak Yagmur olmus.Seho,nun suanda mezari Hekiman Karaköcekteymis,Ama dedigin gibi bu iki erkek kardes dedelik yapmamislar.
Sanirim sen cem evindeki dede derken Sinan AGBIDEN BAHSEDIYORSUN:Umarim yardimci olmusumdur sana.Annemin bildikleri bukadar,
Sayın Sidalyaren sana çok teşekkür ediyorum. O halde Boztepeler benim akrabalarım oluyorlar. Sende Boztepe olduğun için sende akrabamsın. Peki siz Kureyşan Ocağından geldğinizi bilmiyormusunuz? Yada asimile ve korkudan mı gizlemiş büyük dedeleriniz?
Ben Sinan Boztepe Dede ile nasıl irtibata geçebilirim. Varsa msn ve telefonunu verebilirmisiniz.? Ya çok heyecanlandım. Sonunda dedemin bir zamanlar bulmaya çalıştığı akrabalarını ben buldum. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Çom sağolun...
Sidalyaren
12-11-2008, 12:45 PM
Sayın Sidalyaren sana çok teşekkür ediyorum. O halde Boztepeler benim akrabalarım oluyorlar. Sende Boztepe olduğun için sende akrabamsın. Peki siz Kureyşan Ocağından geldğinizi bilmiyormusunuz? Yada asimile ve korkudan mı gizlemiş büyük dedeleriniz?
Ben Sinan Boztepe Dede ile nasıl irtibata geçebilirim. Varsa msn ve telefonunu verebilirmisiniz.? Ya çok heyecanlandım. Sonunda dedemin bir zamanlar bulmaya çalıştığı akrabalarını ben buldum. Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Çok sağolun...
Bende Boztepe,yim:)
Anlatilanlar dogru ise evet akraba oluyoruz sizinle.
Ben kureys ocagindan gelindigini biliyorum,ögrendigim kadari ile Atma asireti köklü bir asiretmis ve o dönemde korkudan gizlenmisler.Senin en yakin akraban sanirim Sinan agbi:)
Bana özel msj ile tel ve msn ni yazar iseniz,kendisi ile en kisa zamanda görüsüp size iletirim.
Verdigim bilgiler yani annemin anlattiklari ozaman gercek galiba?
sinan boztepe
24-11-2008, 07:27 AM
Sevgili Yılmaz CAN;
Seni ve aileni selamlıyor, Ehli Beytin aşkı ile kucaklıyorum.
Yazında; Kureyşan Ocağından olan kendi dedenin 1515 li yıllarda Tunceli / Nazimiye den Malatya / Arguvan'a sürgün edilen akrabalarını aramak için Malatya'ya geldiğini, burada Arguvanda söz sahibi olan Atma Aşiretinden Mustafendi ile tanıştığını, Mustafendinin senin dedeni Şotik köyüne getirdiğini, bu köyde akrabaları olan Gışto ve Şeho'yu bulduğunu söylemektesin.
Sevgili Yılmaz; bu anlattıkların doğru. Yavuz Sultan Selim’in Anadolu’yu acılara boğduğu zulüm ve sürgün yıllarında; büyük dedem Seyid Ali ve Oruç Dede(Kureyşan Ocağının Aliyan Kolu Evladıdır) ve yakınları Tunceli / Nazimiye / Kureyşan Köyünden, Malatya’ya sürgün edilmişlerdir. Sürgün nedeni ise Şah İsmail’e verilen destektir. Sürgün geldikleri Malatya'da Arguvan ilçesinde bulunan ve kendileri gibi sürgün olarak Malatya'ya yerleştirilen Atma Aşireti içinde yeralıyorlar. Çünkü bu aşirette bir Alevi aşiretidir ve içlerinde Dede soyundan gelenler de vardır. Zaten yukarıdaki yazınızda bunu da belirtmişsiniz.
Mustafendi dediğimiz kişi hem aşiret ağasıdır hemde bir seyiddir. Çünkü onlarda Seyit Emir Hasan soyundan gelmektedirler. Ancak onlarda dedelik yapmamışlardır. Bu gün bu soydan gelen Hakkı Çıplak ile tanıştığınızı söylüyorsunuz. Hakkı Çıplak'ın elinde Seyid Emir Hasan soyundan geldiklerini gösteren bir "SECERE"name vardır.
Bende 5 yıldır, özellikle osmanlı devlet arşivlerinden soyumu takip etmekteyim, bir çok araştırmalar yaptım ve birçok arviş belgelerine ulaştım. Bende de 9 buçuk metre boyunda soyumuza ait "SECERE" bulunmaktadır. Bu secerede SEYİD soyundan geldiğimizi görmekteyim.
Bu belgeleri araştırma yapan tüm Kureyşan Ocağı mensuplarıyla paylaşmaya hazırım.
Dedem Gışto ve kardeşi Şeyho dedelik yapmamışlardır. Çünkü Osmanlının ağır eziyet yükü bu kişilerin babalarını Ocakzade kimliklerinden soyutlamıştır. Şuan ise sadece Tunceliden sürgün gelen Oruç Dede isimli büyük dedemin mezarı bir türbe şeklinde köyüzümüzün girişinde bulunmaktadır. Ama asimile görmüş, inancından uzaklaşmış bir aşirette Oruç Dedenin kim olduğunu eğer bende araştırmalar yapmasaydım bilmiyordum. Arguvan ilçesinde biz Boztepe soyisimli kişilerin, Kureyşan Ocağından geldiğini ve bizim seyid olduğumuzu bilen yoktur. Çünkü 1515 ve 2005 yılları arasında dedelik yapmadık. Zaten senin deden köyümüze geldiğinde benim büyük dedemin dedelik yapmadığını biliyoruz.
Ama kutsal emanet olarak gördüğüm; Seyid Ali ve Kardeşi Oruç Dedenin Tunceliden beraber getirdiği; atadan babaya saklanarak bize kadar gelen Tarık (kimi yörelerde evliye, kimi yörelerde erkan denir), İmam Hüseyin Tası ve Cem Şamdanı hala evimizde muhafaza edilmektedir. Dedelik yapmamış, dedelik yapmadığı için zamanla Ocakzade olduğu unutulan dedelerim bu emanetleri saklayarak bize kadar ulaştırmaları benim için çok büyük değere haizdir. Çünkü bu emanetler Ocakzade olduğumuzun bir göstergesidir.
Almanya'da oturan Hakkı Çıplak Dedemizde bulunan "SECERE"nameyi de bizzat incelemiş bulunmaktayım. İmam Zeynel Abidin soyundan gelen seyid Emir Hasana aittir. Kendileri de bu zatın torunlarıdır.
Bir Kureyşan Ocağı evladı olarak, sürgünlere uğramış, baskılardan geçmiş, Dedelik hizmetini yapamamış Atalarımın yolunu yeniden 480 sene sonra sürdürmenin tatlı huzurunu yaşıyorum.
Sevgili Yılmaz, buraya bana ulaşabileceğin msn adresimi yazıyorum. Deden yıllar önce dedemi aramış, şuan sende bizi aramaktasın. Seni bulduğum için bende çok mutluyum. En kısa zamanda buluşmak üzere, sevgiyle kal...
sinan.boztepe@hotmail.com
Sinan BOZTEPE Dede
yılmazcan
25-11-2008, 05:40 AM
Sevgili Yılmaz CAN;
Seni ve aileni selamlıyor, Ehli Beytin aşkı ile kucaklıyorum.
Yazında; Kureyşan Ocağından olan kendi dedenin 1515 li yıllarda Tunceli / Nazimiye den Malatya / Arguvan'a sürgün edilen akrabalarını aramak için Malatya'ya geldiğini, burada Arguvanda söz sahibi olan Atma Aşiretinden Mustafendi ile tanıştığını, Mustafendinin senin dedeni Şotik köyüne getirdiğini, bu köyde akrabaları olan Gışto ve Şeho'yu bulduğunu söylemektesin.
Sevgili Yılmaz; bu anlattıkların doğru. Yavuz Sultan Selim’in Anadolu’yu acılara boğduğu zulüm ve sürgün yıllarında; büyük dedem Seyid Ali ve Oruç Dede(Kureyşan Ocağının Aliyan Kolu Evladıdır) ve yakınları Tunceli / Nazimiye / Kureyşan Köyünden, Malatya’ya sürgün edilmişlerdir. Sürgün nedeni ise Şah İsmail’e verilen destektir. Sürgün geldikleri Malatya'da Arguvan ilçesinde bulunan ve kendileri gibi sürgün olarak Malatya'ya yerleştirilen Atma Aşireti içinde yeralıyorlar. Çünkü bu aşirette bir Alevi aşiretidir ve içlerinde Dede soyundan gelenler de vardır. Zaten yukarıdaki yazınızda bunu da belirtmişsiniz.
Mustafendi dediğimiz kişi hem aşiret ağasıdır hemde bir seyiddir. Çünkü onlarda Seyit Emir Hasan soyundan gelmektedirler. Ancak onlarda dedelik yapmamışlardır. Bu gün bu soydan gelen Hakkı Çıplak ile tanıştığınızı söylüyorsunuz. Hakkı Çıplak'ın elinde Seyid Emir Hasan soyundan geldiklerini gösteren bir "SECERE"name vardır.
Bende 5 yıldır, özellikle osmanlı devlet arşivlerinden soyumu takip etmekteyim, bir çok araştırmalar yaptım ve birçok arviş belgelerine ulaştım. Bende de 9 buçuk metre boyunda soyumuza ait "SECERE" bulunmaktadır. Bu secerede SEYİD soyundan geldiğimizi görmekteyim.
Bu belgeleri araştırma yapan tüm Kureyşan Ocağı mensuplarıyla paylaşmaya hazırım.
Dedem Gışto ve kardeşi Şeyho dedelik yapmamışlardır. Çünkü Osmanlının ağır eziyet yükü bu kişilerin babalarını Ocakzade kimliklerinden soyutlamıştır. Şuan ise sadece Tunceliden sürgün gelen Oruç Dede isimli büyük dedemin mezarı bir türbe şeklinde köyüzümüzün girişinde bulunmaktadır. Ama asimile görmüş, inancından uzaklaşmış bir aşirette Oruç Dedenin kim olduğunu eğer bende araştırmalar yapmasaydım bilmiyordum. Arguvan ilçesinde biz Boztepe soyisimli kişilerin, Kureyşan Ocağından geldiğini ve bizim seyid olduğumuzu bilen yoktur. Çünkü 1515 ve 2005 yılları arasında dedelik yapmadık. Zaten senin deden köyümüze geldiğinde benim büyük dedemin dedelik yapmadığını biliyoruz.
Ama kutsal emanet olarak gördüğüm; Seyid Ali ve Kardeşi Oruç Dedenin Tunceliden beraber getirdiği; atadan babaya saklanarak bize kadar gelen Tarık (kimi yörelerde evliye, kimi yörelerde erkan denir), İmam Hüseyin Tası ve Cem Şamdanı hala evimizde muhafaza edilmektedir. Dedelik yapmamış, dedelik yapmadığı için zamanla Ocakzade olduğu unutulan dedelerim bu emanetleri saklayarak bize kadar ulaştırmaları benim için çok büyük değere haizdir. Çünkü bu emanetler Ocakzade olduğumuzun bir göstergesidir.
Almanya'da oturan Hakkı Çıplak Dedemizde bulunan "SECERE"nameyi de bizzat incelemiş bulunmaktayım. İmam Zeynel Abidin soyundan gelen seyid Emir Hasana aittir. Kendileri de bu zatın torunlarıdır.
Bir Kureyşan Ocağı evladı olarak, sürgünlere uğramış, baskılardan geçmiş, Dedelik hizmetini yapamamış Atalarımın yolunu yeniden 480 sene sonra sürdürmenin tatlı huzurunu yaşıyorum.
Sevgili Yılmaz, buraya bana ulaşabileceğin msn adresimi yazıyorum. Deden yıllar önce dedemi aramış, şuan sende bizi aramaktasın. Seni bulduğum için bende çok mutluyum. En kısa zamanda buluşmak üzere, sevgiyle kal...
sinan.boztepe@hotmail.com
Sinan BOZTEPE Dede
Amcazadem ve Osmanlı sürgününün bizi ayırdığı Sinan Dedem; ben seni çokca öpüyorum.
Bir zamanlar dedem sizleri aramak için Malatyaya kadar geliyor, buluyor ama biz sizi dedem erken yaşta öldüğü için tekrar kaybetmiştik. Ben dedemi görmedim. Babamda yurt dışına çalışmak için çıktığından ben ve kardeşlerim Avusturalyada doğduk.
Sizi arayıp bulmanın bu kadar kolay olacağını hiç düşünmemiştim. Sidalyaren sayesinde size ulaşabildim. msn adresinizi ekliyorum. Umarım en kısa tarihte sizle cemal cemale tanışabileceğim. Eğer bu site vasıtasıyla buluşup tanışamasaydık, yazın türkiyeye geldiğimde malatyaya gelip sizin köye uğramayı hesap ediyorum. Ama bu defa sizinle beraber sürgün gittiğiniz köyü ziyaret ederiz.
Tüm akrabalarıma selamlar, görüşmek üzere, dostçakal....
Sidalyaren
25-11-2008, 09:20 AM
Amcazadem ve Osmanlı sürgününün bizi ayırdığı Sinan Dedem; ben seni çokca öpüyorum.
Bir zamanlar dedem sizleri aramak için Malatyaya kadar geliyor, buluyor ama biz sizi dedem erken yaşta öldüğü için tekrar kaybetmiştik. Ben dedemi görmedim. Babamda yurt dışına çalışmak için çıktığından ben ve kardeşlerim Avusturalyada doğduk.
Sizi arayıp bulmanın bu kadar kolay olacağını hiç düşünmemiştim. Sidalyaren sayesinde size ulaşabildim. msn adresinizi ekliyorum. Umarım en kısa tarihte sizle cemal cemale tanışabileceğim. Eğer bu site vasıtasıyla buluşup tanışamasaydık, yazın türkiyeye geldiğimde malatyaya gelip sizin köye uğramayı hesap ediyorum. Ama bu defa sizinle beraber sürgün gittiğiniz köyü ziyaret ederiz.
Tüm akrabalarıma selamlar, görüşmek üzere, dostçakal....
Iyi bak en sonunda akrabalarini buldun..Eee hosgeldin bizim ailemize,yani Boztepe ailesine:)
Demekki bazi seyler icin pes etmemek gerekiyormus,hani bir laf vardir ya,dag daga kavusmazda,insan insana kavusurmus.Bizim iste simdi bu hesap oldu..
Elimden birsey gelemilmisse ne mutlu bana.
yılmazcan
26-11-2008, 08:21 AM
[QUOTE=Sidalyaren;642827]Iyi bak en sonunda akrabalarini buldun..Eee hosgeldin bizim ailemize,yani Boztepe ailesine:)
Demekki bazi seyler icin pes etmemek gerekiyormus,hani bir laf vardir ya,dag daga kavusmazda,insan insana kavusurmus.Bizim iste simdi bu hesap oldu..
Elimden birsey gelemilmisse ne mutlu bana.[/QU
sizi bulduğum için çok mutluyum, hele ki Sinan Dede gibi bu yolu çok iyi bilen ve yaşayan biri ile akraba olmak benim için bir onurdur. ama bu kavuşma en çokta senin sayende oldu. insallah en kısa zamanda bir araya geleceğiz.
Ceddimiz Hacı Kureyş yardımcımız olsun, Düzgün Baba yoldaşımız olsun.
sinan boztepe
07-12-2008, 08:58 AM
[QUOTE=Sidalyaren;642827]Iyi bak en sonunda akrabalarini buldun..Eee hosgeldin bizim ailemize,yani Boztepe ailesine:)
Elimden birsey gelemilmisse ne mutlu bana.[/QU
sizi bulduğum için çok mutluyum, hele ki Sinan Dede gibi bu yolu çok iyi bilen ve yaşayan biri ile akraba olmak benim için bir onurdur. ama bu kavuşma en çokta senin sayende oldu. insallah en kısa zamanda bir araya geleceğiz.
Ceddimiz Hacı Kureyş yardımcımız olsun, Düzgün Baba yoldaşımız olsun.
Sevgili Yılmaz, umut ediyorumki sende bulunduğun şehirde yolumuza hizmet ediyorsundur. bizde naçizane bu yola hizmet etme çabasındayız, umarımki layıkıyla bunu yerine getirebiliyoruzdur. bildiğimiz tek şey hz. imam Hüseyine layık olmaktır.
eğer kısmetse yurt dışına geldiğimde görüşeceğiz, esen kal.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.