:
Aleviler Sünnilesiyor mu ?
Diyar
06-10-2006, 03:50 AM
Son yillarda Aleviler üzerinde yürütülen ve siddetini artiran red-inkara dayanan Asimilasyon politikalariyla gelinen nokta belli oranda etkisini göstermeye basladi.Resmi egemen inancin ve Devletin baskilari ve dayatmalari sonucunda Alevilerin büyük bir kismininda bu politikanin altinda ezildigini ve diger bir bölümünün gizliden bu uygulamaya sempatiyle yaklasmaktadirlar ki aci olanda budur..Alevilerin en büyük sorunlarindan birine isik tutan Birgün gazetesinin bugünkü mansetinde Aleviler sünnilesiyormu ?konusu irdelenmeye baslandi..Bu konuda Birgün ü dinleyelim :
Aleviler ,Türkiyenin ortada olan ama adi konmayan dini azinligi..Herkesin Müslüman ve Sünni oldugu ,olmak zorunlu oldugu bir ülkede,haliyle ne olduklari,inanclari,kültürleri yeterince bilinmiyor,tartisilmiyor..Türkiye ,devlet politikasi geregi Alevi köylerine bile zorla cami yaptirilan bir ülke ..Aleviler Kerbelenin yasi icin Muharrem orucu tutuyor..Ancak son yillarda hem Muharrem hem Ramazan orucu tutanlar yayginlasti.Kendini ifade edememe,ifade ettiginde dislanma,,hor görülme gibi manevi baski altinda kalan Aleviler tutmaya basladiklari Ramazan orucuyla gündemdeler...
Hisarüstü nde bir Alevi mahallesinde kadinlarla sohbet ederken hemen yanimda duran S.A. "..Ben tutmuyorum ama tutmak zorundayim .." diyor.Nedeninide söyle acikliyor.."..Isyerinde herkes tutuyor,basladiklarinda neden tutmadigimi sordular ,bende hasta oldugumu söyledim,ama bu hasta yalanini bu hafta söyleyemem ,ne yapayim ki ,isimden olalam..".Sonra Camiden cikan bir Aleviyle karsilasiyoruz " Arada bir geliyoruz .." diyor.Oturdugu apartmanda herkes oruc tutuyor ve camiye gidiyormus ".Benide götürdüler bir kac kez gittim,Birde burada oruc tutmayinca bakislar farkli oluyor,Sahurda isigin yanmadigi zaman sabah soruyorlar.."
...Gümüshaneden gelmis Dursun Günel..Alevi bir köyde dogup büyümesine ragmen Ramazan orucu tutmaya baslamis .Ailede tutan tek kendisi.." .uzun zamandir tutuyorum ve bu yüzden kardeslerimle aram acildi,Alevilerdende elestiri aliyorum..
...Ordulu Asik Hasan ,son iki yildir Ramazan orucu tutmaya baslamis,daha dogrusu ailece Ramazan orucu tutuyorlarmis..Hem Cemevine hem Camiye giden Asik Hasan isci..".Ordu nun Alevi köyünde yasadim.Orada da Cami vardi ama kimse gitmezdi..Istanbula geldikten sonra bu egilim basladi..Cevre yogunlukla Sünni olunca ister istemez ayak uydurmaya calisiyorsun.."
Evet sevgili Canlar bu Türkiyede yasanan bir Alevilik gercegi ve yüzü..Bu anlamda Ülkemizde ve Dünyanin her yerindeki Alevi Kurumlari,Federasyonlari,Vakiflari ve Aleviyim diyen her insan üzerine düseni yapmak durumundadir..Asimiasyona ve red-inkar politikalarina dur diyelim..Ortak mücadele anlayisi gelistirmeliyiz,yoksa binlerce yildir kendini ifade etmis,katliamlara,sürgünlere,yasaklanmalara,yok saymalara karsi direnmis ve günümüze kadar bedeller ödeyerek gelmis olan bu kadim inanc ,yol yok olmakla yüzyüzedir..Her duyarli Alevinin üzerine düseni yapmasi gerekmektedir..Bu yola gönül vermis,yillarini bu yüce inanca ve davaya hizmet icin sunan bir caniniz olarak sizlere haykiriyorum..Bu feryadimi lütfen duyun sevgili canlar ..Bu bir insanlik görevidir Hüseyin askina,Pir askina,Hünkar askina ,Hakk askina...
Diyar
06-10-2006, 03:53 AM
...Gümüshaneden gelmis Dursun Günel..Alevi bir köyde dogup büyümesine ragmen Ramazan orucu tutmaya baslamis .Ailede tutan tek kendisi.." .uzun zamandir tutuyorum ve bu yüzden kardeslerimle aram acildi,Alevilerdende elestiri aliyorum...
...Ordulu Asik Hasan ,son iki yildir Ramazan orucu tutmaya baslamis,daha dogrusu ailece Ramazan orucu tutuyorlarmis..Hem Cemevine hem Camiye giden Asik Hasan isci..".Ordu nun Alevi köyünde yasadim.Orada da Cami vardi ama kimse gitmezdi..Istanbula geldikten sonra bu egilim basladi..Cevre yogunlukla Sünni olunca ister istemez ayak uydurmaya calisiyorsun.."
CANLAR iki tane güzel örnek verilmis! Benimde cevremde bun örneklere benzer birsürü insanlar var! Neden ramazan orucunu tutuklarini hala anlamis degilim! Kendilerinin bile gecerli bir cevabi yok! Ramazan orucu tutuyorlar ama MUHARREM ve HIZIR orucunu Tutmuyorlar!
Diyar
06-10-2006, 03:55 AM
Aleviler arasında sünni mezhebine özgü eğilimlerin arttığı belirtiliyor. Oruç tututyorlar, camiye gidiyorlar, Cuma namazı kılıyorlar. Aleviler olanları "dışlanma" endişesine bağlıyor...
Türkiye'nin tanınmayan en büyük azınlıklarından olan aleviler arasında son yıllarda Ramazan ayında oruç tutma, camiye gitme ve bayram namazı kılanların sayısı artıyor. Kendi dini inanışlarına göre, Kerbela'nın yası için Muharrem orucu tutan birçok alevi, artık Ramazan ayında da oruç tutuyor. Oruç tutanların birçoğu bunu çevre baskısına bağlıyor, ötekileşmek istemediği için, mahallesinde, işyerinde, köyünde dışlanmamak amacıyla oruç tuttuğunu açıklıyor.
Alevi yazar ve dernek temsilcileri ise gelişmeleri herkesin Müslüman Sünni olması istenmesine, eğitimden medyaya yaşamın bu anlayışla örgütlenmesine; Başbakan'ın bile Cemevlerine "cümbüşevi" diyebilmesine;Alevilerin korkmasına ve asimile edilmiş olmalarına bağlıyor. Birçok Alevi, Ramazan'da oruç tutanların arttığını kabul ediyor ancak bunu inancına aykırı buluyor.
Gülşen İşeri
Birgün
1 Ekim 2006
destroyer
06-10-2006, 05:21 AM
Maalesef bugün gelinen noktaya aydınlık tutan çarpıcı bir nokta...
soreş
07-10-2006, 07:58 AM
Aleviler Sünnileşmiyor.. Birçoğumuz takkiye yapıyor. Bunu ilk kez dedemde gördüm evet.
aliekber
07-10-2006, 08:30 AM
Alevilerin sünnileşme iddiası çok ağır bir iddia
Bazı sebepler anlaşılır olabiliyor; mesela işini kaybetmek, baskılarla , vahşilerle yüzyüze kalmamak gibi etkenler anlaşılır cinstendir ki tersini yapan doğrudur bazı yaptırımlarla karşılaşabiliyor.
Yinede alevilerin sünnileşmesi olanak dışı diye düşünüyorum.
Mesela ben kendi çapımda bir kişiliğim ve oruç tutmamak, sünniler gibi yaşamamak bana da elbette birşeyler kaybettirmiştir, ama her Ramazanda oruç tutmadığımı belirgin biçimde sokakta yürürken bile afişe ederim.
Bazı baskı ve işinden olma olgularını anlayabiliyorum ki bir çok canımız kendini düşünmeden önce çocuklarını düşünme mecburiyeti yaşıyor.
Bu sebeplerdendir ki , o ki açık gizli baskılar var, oki ikinci sınıf muamelesi görmekteyiz, bu bizi daha da güçlendirip birlik olabilmenin yolları arayışına sürüklemeli...
Sünnilik dünya'da son demlerini yaşadığı tartışmasızdır, Amerika , İsrail çıkarları uğruna da olsa belini kırmaya devam ettikçe gericiliğin, bizler ülke içinde rahatlayacağız, rahatlıyoruz.
Toplu dualara çıkacağız: hey emperyalist pislikler, sizden daha pislik olanların belini daha acımasızca kırın, ki kendi gibi düşünmeyenlere saldırma mecazları kalmasın" gibi dualara duracağız onlar adam olup hakkımızı teslim etmeye direndikleri sürece elimizle, dilimizle , kalbimizle lanetlemeye devam edeceğiz başka da yapacak iş yok diyorum...
Diğer bir yandan bir gün gazetesi yeni türemiş bir gazetedir, ve yazıdan amaç okur kitlesi yakalamak mı, yoksa gerçekten de alevilerin sorununa çözüm arayışı mı bu nokta da belirsiz...
Bu güne kadar ki sol anlayış alevi sorununa tepeden ve küçümseyerek bakmıştır, bizleri oy ve militan deposu olarak gördüler, ki şimdi acınacak durumları ortada...
Aleviler, aleviliğin yüksek çıkarları maddesiyle ortak platform oluşturmalarının zamanı gelmiştir.
Bu oluşumu konuşalım ve bu platform kimler tarafından kurulması bilmecesini çözelim bence.
Yoksa asırlardır lanetlediğimiz bir inancın dogmatik alışkanlıklarında kaybolmamız varsaymı bence saçma ötesidir, ki bunu başarmaşarı imkansızdır, bu yönde israr ederlerse, Amerika gibi lanetliler bunların başına bomba yağdırınca Allah'a bunun için şükür etmeye devam edeceğiz...
Kim bilir iş çığırından çıkarsa, iç savaş falan patlarsa, ve kazara ordu gericiler yerine bizleri desteklerse, asırların kin birikimi patlamayacak diye garanti öne sürecek olan var mı?
Bizler kimsenin kul hakkında gözümüz yok, kul hakkımız verilsin yeter, sonuçta böyle olursa bize ne kim günde kaç kez camiye gidip de gerçek veya gösteriş için Allah'a yalvarmış...
Birlik şart diye düşünüyorum bunun nasıl olacağının bilmecesini çözmeliyiz.
Rojaazme
07-10-2006, 09:48 AM
Alevileri asimile etme çabası 12 Eylül askeri darbesiyle birlikte sistematik bir şekilde sürdürülmektedir. Askeri darbenin resmi ideolojisi olan Turk-İslam sentezinin hedeflerinden birisi de, Alevileri asimile etmekti. Bu politikanin uzantısı olarak, okullara zorunlu din dersleri getirildi, Alevi köylerine zorla cami yaptırıldı. Diyanet ve imam hatipler güçlendirildi. Şimdi bu politikala-rin ürünü olan bir iktidarin daha da ileri gittiğini görüyoruz. Sorun sadece Alevilerle ilgili değildir. Sorun Alevilerin bir şeyi kabul etmesi ya da etmemesi değildir. Sorun tüm toplumun sorunudur. Çünkü 12 Eylülle başlayan süreci AKP derinleştirmeye çalişiyor, tüm toplumu dönüştürme ve dindar bir toplum yaratma girişimini daha da derinleştiriyor. Hepimizin bildiği gibi yıllardır neredeyse tüm devlet dairelerinde oruç tutmak zorunludur. Oruç tutsun tutmasın hemen herkes oruçluy-muş gibi davranır. Üniversite yemekhanelerin de bile nedense hep ramazan ayında tamirat başlar. Oruç tutmayanlar mimlenir, dolaylı ya da doğrudan baskıya maruz kalır hatta işinden bile olur. Bu son otuz yıldır sürüyor. Şimdi bu tür uygulamaları daha sistematik, daha baskıcı bir şekilde derinleştiyor. Devlet olanakları ile neler yapilabileceğini belediyeler ve hükümet çok iyi biliyor. Kısacası sorun kabullenme ya da asimilasyondan daha ileride. Orucunu bozan 12 yaşındaki çocuğuna işkence yapacak kadar gözü dönmüş insanların olduğu bir ülkede sosyal baski lafı hafif kalır. Yulardır hem devlet katından hem de örgütlü dincilerin marifetiyle toplum katından gelen sistematik bir baskı var. Bu iki yönlü baskı önce islamcı belediyelerle sonra Refahyol iktidarıyla şimdi de AKP iktidarı ile daha da derinleşti. Bu iktidar devletin içinde ve devletin bir parçası haline gelmiş büyük bir dini yapıyı hazır buldu. Daha doğrusu yularca sağ iktidarların büyütmeye çalıştığı devletin parçası olan dini yapı hem islamcılığın temel tezlerini yaygınlaş-tırdı hem de devlet kadrolarinin dönüşümünü sağladı.
Şimdi iktidarın elinde aynı görüşte olduğu diyanetinden ilahiyat fakültelerine imam hatiplerden kuran kurslarına geniş ve güçlü bir yapı var. Bu şimdiye kadar hiçbir hükümete kısmet olmamiş bir olanaktır. Mevcut hükümet bu yapıyı toplumu dönüştürmek için kullanıyor; eğitimden aileye hatta uluslararasi ilişkilere kadar uzanan bir yelpazede bu dini yapıyı söz sahibi yapmaya çalışıyor.
Mevcut iktidarın devletin dini kurumları yoluyla kendi programını uygulaması hem emin bir yol hem de fazla dikkat çekmeyen bir yol. 12 Eylül dinci olmayan ama dindar bir devlet yaratmak istiyordu. Bunda başarılı oldu. Şimdi ise dindarlıktan dinciliğe geçme evresindeyiz. Zira her dindar dinci değildir ama her dinci dindardır. Dinciler için ilk aşama zaten geçilmişti. Şimdi ikinci aşamadayız. Bu herhalde sadece Alevileri ilgilendirmiyor. Toplumun, ülkenin geleceğini ilgilendiriyor. Sorun hepimizin sorunu
asli_33
07-10-2006, 09:49 AM
Aleviler sünnileşiyor mu ...bunun adı sünnilik değilde modern Alevilik diyelim...
Soreş can ,bizde takiyye yoktur ...bunu senin en azından dedenin bilmesi gerek..
lütfen takiyye derken hangi anlama geldiğini bil ve öyle yaz...
Alevilerin sünnileşmesi mümkün görünmemekle birlikte ..sünnileşen kesimide var Ali Ekber can ..ben çok gördüm tesettüre girmiş insanımızı ..
Modern Alevilik ,kavramı varki ..buda modern sünnilikle aynı ...Alevi gelenek ve göreneklerini kabul etmemek ..ama sözde Alevi olmak gibi..
srdr_ist
07-10-2006, 09:50 AM
Bu nedemek alevi ataistleşiyor diyende çıkacak sonrada şialaşıyor diyende aslında ortalık malı olmuşuz biz yakında putperestte oluruz.
Yazıklar olsun bize yaa dile düşmüşüz.
Haliyle yok cami kuruluyor yaygarası koparanlara yok asimile oluyoruz yaygarası koparana ben dönün önce kendi içimizdekileri temizleyelim içimizde fesatlaığı ditirelim sonra diğer inanclarla savaşa gecelim.
Sanki alevi hakkıyla yolunda gidiyor gitmiyor inanmıyorki asimile olur cami yapılsa ne yazar gülüp geçmemiz lazımken biz yaygara çıkarıyoz.
Ya canlar derdimizi bir avrupaya gidersek ondan bun dan medet umarcasına yalvarırsak açık yerimizi başkalarına böyle afişe edersek bir kulağımızın arkası bile kalmaz.
Aleviliği yapamadımı başka dini hayırlı olsun yoluma çıkmasın yeter.
kendi kendimize düşman yaratmaktan başka bişey yapamıyoz.
Biz adam olsak adam gibi yürütmeyi başarırız. Sorun oki dedelere itibarı kalmamış alevi halkı yolun sonu asmile değilse bile belli cehheneme kadar yolumuz var.
Herkese hayırlı olsun.
poyrazz
07-10-2006, 10:04 AM
Yüzyıllardır sünnileştirmeye çalıştılar,çalışıyorlar.Ama güçleri buna yetmez.Çünkü sevgi güçtür.Sevgi bizim dinimizdir.Her sepette çürük elmalar olabilir.Bunlar istisnadır.Düne kadar gizli olan ibadetlerimiz,şimdi herkesin gözü önünde 21.asırda açık ve aleni yapılıyor.Tabiki herkes birşeyler söyleyip kerndi tarafına çekmeye çalışacaktır.Allah insana akıl vermiş,egriyi dogruyu ayırsın diye..Yüreginde sevgi olan Aleviler Allaha sevgiyle taparlar.Sevgi olan yere de el ne derse desin.
Ramazan ayında tektük oruç tutan aleviler olabilir.çok istisnadır.İstisnalar kaideyi bozmaz.Yeterki birlik olalım.İnsanlara sevgiyle bakalım..Eleştirileri yapıcı yapalım,yıkıcı yapmayalım.SEVGİLERİMLE..
yolcu_58
07-10-2006, 12:06 PM
canlar dogruolan bırşeyler var alevılık sunnılık zamanla ortadan kalkıcak tır nedendırkı şimdiki zamanımızda alevı sunniye sünni alevıye kız verır kız alır olmuşlarböyle devam ederse yakında kırma bır toplum ortaya cıkıcaktır bukarışımdan olan cocuklar alevımı yoksa sünnimi olacaktır nasılbulucaz*?
valla bılmıyorum alevılermı sünni leşıyor sünnilermi alevıleşiyor bılmıyorum zor bır mantık ben ölene kadar alevıolacagımı bılıyorum gerısı bana yalan
kızılırmak
07-10-2006, 12:14 PM
cem vakfının üstün çalışmaları sonucu en güzel asimileyi göreceğiz.Yakın zamanda cemlerimizi cami hocaları yönetecek,semahlar kalkacak yerlerine semazenleri göreceksiniz saygılar...
soreş
07-10-2006, 12:16 PM
semada bizimdir çünkü mevlevilik alevi tarikattır ama cem vakfının genel tuutmundan abim gibi bende rahatsızım
kızılırmak
07-10-2006, 12:34 PM
semada bizimdir çünkü mevlevilik alevi tarikattır ama cem vakfının genel tuutmundan abim gibi bende rahatsızım
babacan yanlış dünüyorsumn mevlevilik bizden değildir iyi araştırırsan sevinirim
Divrikli
27-03-2008, 09:18 AM
çalışılıyor ama kimse buna izin veremezz
Sürgün_24
27-03-2008, 10:50 AM
MaLesef sünniLesenLer var , asimiLasyonun önüne istesenizde bazen gecemiyorsunuz ama cogunLuk yine aLevi kaLmaya devam edecek ve sünniLige özenenLerde birgün özLerine dönecekLer bence..Yinede bu konuda cevremizdekiLeri biLincLendirmeLiyiz diye düsünüyorum , özümüzden sapmaLarın oLması üzücü..
alieren2000
27-03-2008, 11:07 AM
Bazi insanlarimiz sünniler gibi yasamak zorunda kaliyor, cünkü alevi oldugunu ögrendiklerinde hakaretlere maruz kaliyor, ve devlet memuru ise sürgünlere tabi tutuluyor. Ama emekli olduktan sonrada tam alevi gibi yasamaya basliyorlar. Bu gibi durumlarda asimile oldu demek dogru olmaz.
illegal
27-03-2008, 05:08 PM
ne cennet icin ne cehennem icin
ne can icin nede canan icin
ne insan icin nede hayvan icin
ben pirlerime ihanet etmem
dönen dönsün ......
dönenlerle selami sevdayi asirlar önce kestik attik
türkürügümüzü yalayacak kadar alcalmadik
alcaklik onurlu insanlarin sifati degildir
isyan_atesi4268
27-03-2008, 11:49 PM
Bu asimilasyon olayını dedelerim yıllar önce yaşamışlar.Şu an her ne kadarda bazı adetlerimiz Alevî inancında olsada artık biz Sünnîleşmişiz :D
zaza kazim
30-03-2008, 01:21 AM
ne bilim bunada sünnileşen aleviler cevap versin
zaza kazim
24-01-2009, 09:25 AM
ben şahsen kendi dayılarımda örnek verim iki dayımda ramazan orucunu tutuyorlardı
alevi_prenses
24-01-2009, 11:08 AM
herkes kendini bildiği sürece birşey olmaz.isterlerse 10 tane cami yapsınlar isteyen gider isteyen gitmez.kimse kimseyi zorlayamaz.tutan ramazanıda tutar kimse kimseye karışamaz.inancını herşekilde yaşamakta serbestir insanlar.yalnız bir insanın ben aleviyim diyebilmesi için öncelikle ceme gitmesi gerekir.önce bu yola bel bağlamalı.zaten yolda pişen bir insan camiye ihtiyaç duymaz gitmez kendiliğinden.ama kendinde eksiklik gören insanlar camiyede gider sinagogada .yani insan ibadetini herşekilde ve her ortamda istediği şekilde yapabilir.amaç allaha yalvarmaksa bunun yeri ve zamanı ve de şekli olmaz.......alevi inancını benimseyen insanlar camiye giden birine sen neden camiye gidiosun diyemez..neden ramazan orucu tutuyosun diyemez....bunu kişinin kendisi görmeli ve anlamalıdır.zaten insanların camide nasıl ibadet ettiğini kimse bilemez...orucuda adı ne olursa olsun ne için tuttuğunuda bilemezzzz.bırakalım insanlar yanlışı doğruyu kendileri görsünler...yeterki gerçek olarak ibadet etsinler.ceme de gitsin isterse camiyede gitsin yeterki allaha sıtk ile bağlansın...bundan gerisi yalann...kimse kimseyi asimile edemezz.....kendini bulan insan asimilede olmazz...
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.