PDA

: Alevi / Bektaşi Kronolojisi...

soreş
11-09-2006, 02:06 PM
ALEVİ-BEKTAŞİ KRONOLOJİSİ

570 Hz. Muhammed'in doğumu (20 Nisan 571)

609 Hz. Fatıma'nın doğumu (18 Ocak)

621 Mirac olayı

622 Hicret

622 Hz. Muhammed'in Hz. Ali ile Musahib olması

623 Hz. Ali'nin Hz. Fatıma ile evlenmesi

624 İmam Hasan'ın doğumu (11 Nisan)

625 İmam Hüseyin'in doğumu (25 Şubat)

632 Peygamber veda konuşmasında yerine Hz. Ali'yi atadı (23 Şubat)

632 Peygamberimiz Hz. Muhammed'in vefatı (8 Haziran)

656 Cemel Savaşı (4 Aralık)

656 Sıffeyn Savaşı ve Hakem Olayı :657 Sıffin Savaşı (26 Temmuz)

656 Hz. Ali'nin Halife olması

661 Hz. Ali'nin şehadeti (24 Ocak)

670 İmam Hasan'ın şehadeti (25 Mart)

676 İmam Muhammed Bakır'ın doğumu (16 Aralık)

680 Kerbela Olayı - Hz. Hüseyin'in şehadeti (10 Ekim)

699 İmam Cafer-i Sadık'ın doğumu

713 İmam Zeynel Abidin'in şehadeti

733 İmam Muhammed Bakır'ın şehadeti (28 Ocak)

745 İmam Musa Kazım'ın doğumu

746 Eba Müslim'in Horasan'a gitmesi

747 Horasan da Eba Müslim'in ayaklanması

765 İmam Ali Rıza'nın doğumu (29 Aralık)

766 İmam Cafer-i Sadık'ın şehadeti

799 İmam Musa Kazım'ın şehadeti

811 İmam Muhammed Taki'nin doğumu (11 Nisan)

818 İmam Ali Rıza'nın Şehadeti

827 İmam Ali Naki'nin doğumu

835 İmam Muhammed Taki'nin şehadeti

846 İmam Hasan Askeri'nin doğumu

858 Hallac-ı Mansur'un Doğumu

868 İmam Ali Naki'nin şehadeti

869 İmam Muhammed Mehdi'nin doğumu

922 Hallac-ı Mansur'un Bağdat'ta işkence ile katledilmesi (26 Mart)

1123 Rübaileri ile tanınan Hayyam'ın Hakka yürümesi (1132)

1150 Tac'ül-Arifin Seyyid Ebu'l-Vefa'nın Hakka yürümesi

1167 Piri Türkistan diye tanınan Hoca Ahmet Yesevi'nin Hakka yürümesi

1219 Moğol İstilasının başlaması ve Anadolu'ya doğru Derviş Göçleri

1240 Babailer isyanı

1240 Baba İlyas-ı Horasani'nin Hakka yürümesi

1240 Baba İshak'ın Hakka yürümesi

1240 Ayn'üd-Devle'nin Hakka yürümesi

1240 Emirci Sultan'ın Hakka yürümesi

1252 Safevi soyunun ceddi Şeyh Safiyüddin Erdebil civarında doğuyor.

1290 Baba İlyas-ı Horasani'nin oğlu Muhlis Paşa'nın Hakka yürümesi

1293 Sarı Saltık'ın Hakka yürümesi

1307 Barak Baba'nın Öldürülmesi

1326 Şeyh Edebali'nin Hakka yürümesi

1335 Safevi soyunun ceddi Şeyh Safiyüddinin Hakka yürümesi

1360 Elvan Çelebi'nin Hakka yürümesi

1393 Hurufilik'in kurucusu Esterabadlı Fazlullah'ın Hakka yürümesi

1403 Seyyid Nesimi'nin katledilmesi

1441 Rasul Bali'nin Hakka yürümesi (doğ.1361)

soreş
11-09-2006, 02:07 PM
447 Safevi soyundan Şeyh İbrahim'in Hakka yürümesi ve kardeşi Şeyh Cüneyt'in tarikat reisi olması

1460 Şeyh Cüneyt'in Hakka yürümesi

1487 Şah İsmail'in Erdebil'de doğması (17 Temmuz)

1488 Şah İsmail'in Babası Şeyh Haydar'ın Hakka yürümesi(9 Temmuz)

1502 Şah İsmail'in İran'da Şah ünvanını alması

1511 Şahkulu Baba Tekeli Ayaklanması (9 Nisan)

1514 Çaldıran'da Osmanlı-Safevi Savaşı ve Safevi Ordusu'nun yenilmesi

1516 Balım Sultan'ın Hakka yürümesi (doğ.1473)

1524 Şah İsmail'in Hakka yürümesi (5 Mayıs)

1548 İskender Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ. 1512)

1555 Fuzuli'nin Hakka yürümesi

1569 Sersem Ali Dedebaba'nın Hakka yürümesi.(Posta oturuşu.1551)Süre:19yıl

1569 Elhac Ahmed Ali Dede (Dedebaba) Hakka yürümesi(p.o. 1569) S.1yıl

1569 Yusuf Bali Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1516)

1581 Bektaş Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1544)

1588 Resul Bali Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1546)

1596 Abdullah Baba(Dimetokalı Ak Abdullah Baba)(Dedebaba) Hakka yürümesi (p.o.1569) S.27yıl

1604 Mürsel Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1551)

1607 Hasan Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1563)

1628 Dimetokalı Karar Halil Baba (Dedebaba)Hakka yürümesi(p.o.1596)S.33yıl

1632 Bektaş Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1566)

1646 Kasım Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1578)

1649 Dimetokalı Elhac Vahdeti Dedebaba'nın Hakka yürümesi (p.o.1628)S.22yıl

1656 Yusuf Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1582)

1667 Zülfikar Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1605)

1674 Hüseyin Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1609)

1675 Elhac seyyid Mustafa Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1649)S.26yıl

1685 Abdülkadir Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1628)

1689 Birecikli Seyyid İbrahim Agahi Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1675)S.15yıl

1714 Urfalı Es-Seyyid Halil İbrahim Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1689)S.26yıl

1730 Murtaza Ali Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1646)

1736 Serezli Hacı Hasan Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1714)S.22yıl

1759 Kırımlı Hanzade Mehmet Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1736)S.24yıl

1783 Dimetokalı Seyyid Kara Ali Dedebaba'nın Hakka yürümesi (p.o.1759) S.25yıl

1790 Sinoplu Seyyid Hasan Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1783)S.7yıl

1799 Horasanlı Hacı Mehmet Nuri Dedebaba'nın Hakka yürümesi (p.o.1790) S.9yıl

1803 Abdüllatif Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1724)

1813 Kalacıklı Seyyid Halil Hakii Dedebaba'nın Hakka yürümesi (p.o.1799) S.15yıl

1824 Feyzullah Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1742)

1826 Yeniçeri Ordusunun Kaldırılması ve Yeniçeri-Bektaşi kıyımı

1827 II. Mahmut tarafından türbeler dışındaki tüm külliye binalarının yıktırılarak Hacıbektaş Dergahı'na Cami yaptırılması

1828 Veliyettin Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1772)

1834 Sivaslı Mehmet Nebi Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1813)S.21yıl

1835 Merzifonlu Hacı İbrahim Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1834)S.1yıl

1846 Vidinli Seyyid hacı Mahmud Dedebaba'nın Hakka yürümesi (p.o.1835) S.12yıl

1848 Sofyalı Saatçi Ali Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1846)S.2yıl

1849 Çorumlu Seyyid Hasan Dedebaba'nın Hakka yürümesi(1848)S.1yıl

1868 Yanbolulu Elhac Ali Turabi Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1849)S.19yıl

1871 Ali Celalettin Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1808)

1874 Selanikli Hacı Hasan Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1868)S.6yıl

1878 Feyzullah Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1811)

1879 Konyalı Perişan Hafız Ali Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1874)S.6yıl

1894 Aşık Veysel'in Doğması (25 Ekim)

1897 Malatyalı Hacı Mehmet Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.?)S.?

1907 Elhac Mehmed Ali Hilmi Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1879)S.28yıl

1913 Hacı Feyzullah Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1897)S.7yıl vekaleten,9yıl asaleten

1919 Mustafa Kemal Paşa'nın Kurtuluş Savaşı için destek sağlamak üzere Hacıbektaş'ı ziyareti(23 Aralık)

1921 Koçgiri Ayaklanması (6 Mart)

1921 A. Cemalettin Çelebi'nin Hakka yürümesi (doğ.1862)

1931 Sivas'ta Halk Şairleri Bayramı (5 Kasım)

1937 Dersim Olayları'nın başlaması

1937 Dersim İsyanı'nın Lideri Seyit Rıza'nın İdamı (15 Kasım)

1940 Hacıbektaş Dergahı'nın son Çelebisi Veliyettin Efendi'nin Hakka yürümesi (31 Mayıs)

1941 Salih Niyazi Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1913)S.17yıl Türkiye'de,11yıl Arnavutlukta =28yıl

1949 Rıza Tevfik Bölükbaşı'nın Hakka yürümesi (30 Aralık)

1958 Hacıbektaş Dergahı'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce onarıma başlanması

1960 Ali Naci Baykal Dedebaba'nın Hakka yürümesi(p.o.1930)S.11yıl vekaleten,19yıl asaleten=30yıl

1964 Hacıbektaş Dergahı'nın Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı bir müze olarak açılması (16 Ağustos)

1966 Birlik Partisi'nin Kurulması (17 Ekim)

1978 Kahramanmaraş Olayları

1980 Çorum olaylarının başlaması (4 Temmuz)

1983 Feyzullah Çınar'In Hakka yürümesi (24 Ekim)

1983 Aşık Daimi'nin Hakka yürümesi (18 Nisan )

1989 Meluli Baba'nın Hakka yürümesi (14 Kasım)

1993 Sivas Katliamı (2 Temmuz)

1994 Feyzullah Ulusoy'un Hakka yürümesi (18 Mart)

1994 Karacaahmet Sultan Cemevi'nin İstanbul Belediyesince yıkılması (7 Eylül)

1995 Gazi Mahallesi Olayları (12 Mart)

1995 Detroit Bektaşi Dergahı kurucusu Recep Baba’nın Hakka yürümesi (14 Eylül)

1997 Turgut Koca HalifeBaba'nın Hakka Yürümesi

1997 Bedri Noyan Dedebaba'nın Hakka Yürümesi (7 Kasım)

Cano
16-09-2006, 08:42 AM
Aldınlatıcı bilgilerin için teşekkürler soreş.. Emeğine sağlık..

*Can*
16-09-2006, 08:45 AM
Soreş bu ya.Saolasın can kardeşim

astokomlu
16-09-2006, 08:48 AM
emeğine sağlık can.. emeklerin zay olmasın...

ender_un
04-11-2006, 04:33 AM
bu kronoloji eksik ve hatalı lütfen gözden tekrar geçirin...........

astokomlu
04-11-2006, 04:36 AM
bu kronoloji eksik ve hatalı lütfen gözden tekrar geçirin...........

sayın ender_un hatalı yada eksik dediğiniz yönleri nelerdir.. doğrusunu yazarsanız bizlerde memnun oluruz..

Devrim_Bey
08-12-2006, 02:25 AM
emegine saglık can

Kızılırmak_
08-12-2006, 05:39 AM
Çorum,Maraş,Koçgiri,Dersim,Gazi bu katliamlar olaylar diye belirtilmiş.Hayır Çorum olayları değil Çorum Katliamı diye yazılması gerekiyor bu önemlidir.Olaylarda karşılıklı ölenler olur bu olaylarda sadece ve sadece Aleviler katledilmişlerdir maalesef o yüzden olaylar ya da ayaklanmalar şeklindeki ağız egemenlerin ağzıdır.

koca_yörük
10-12-2006, 01:00 AM

1827 II. Mahmut tarafından türbeler dışındaki tüm külliye binalarının yıktırılarak Hacıbektaş Dergahı'na Cami yaptırılması

ben tarihçiyim paşa. sen tutupta Yeniçeri ocağının kaldırılıp Yeniçeri Bektaşi kıyımı demişsin. önce aç ta tarihi oku Yeniçeri ocağı neden kaldırılmış o Yeniçeriler neden katledilmiş o dergahlae neden kapatılmış. kuru kuru ya muhalefet etmenin de manası yok ki. ben de Aleviyim ama Alevilik hakkında aslı asfarı olmayanm şeyler yazmıyorum yada Alevi inancını fikirsel saldırılara açık bırakacak şeyler söylemiyorum. sende biraz bu tür şeyleri gözet. üstelik Yeniçerilerin beş vakit namaz kıldıklarını Ramazan orucu tutttuklarını tereke defterlerinden yada kendi günümüze ulaşmış hatıratlarından okuyoruz Osmanlıca olarak. bunlara neden sahip çıkıyorsun ki sen. benim ailem Cuma namazına gider Ramazan orucu tutar dedim de bu sitenin yarısı benim Alevi olmadığımı söyledi böyle Alevilik olmas dedi. o zaman Yeniçerileri de kendinden sayma. o zaman orada katledilenler sizin gibi Aleviler değil benim gibi Alevilerdi. önce aç oku tarih ve sonra otur düşün. saygılar.

comandante
10-04-2007, 07:48 AM

ben tarihçiyim paşa. sen tutupta Yeniçeri ocağının kaldırılıp Yeniçeri Bektaşi kıyımı demişsin. önce aç ta tarihi oku Yeniçeri ocağı neden kaldırılmış o Yeniçeriler neden katledilmiş o dergahlae neden kapatılmış. kuru kuru ya muhalefet etmenin de manası yok ki. ben de Aleviyim ama Alevilik hakkında aslı asfarı olmayanm şeyler yazmıyorum yada Alevi inancını fikirsel saldırılara açık bırakacak şeyler söylemiyorum. sende biraz bu tür şeyleri gözet. üstelik Yeniçerilerin beş vakit namaz kıldıklarını Ramazan orucu tutttuklarını tereke defterlerinden yada kendi günümüze ulaşmış hatıratlarından okuyoruz Osmanlıca olarak. bunlara neden sahip çıkıyorsun ki sen. benim ailem Cuma namazına gider Ramazan orucu tutar dedim de bu sitenin yarısı benim Alevi olmadığımı söyledi böyle Alevilik olmas dedi. o zaman Yeniçerileri de kendinden sayma. o zaman orada katledilenler sizin gibi Aleviler değil benim gibi Alevilerdi. önce aç oku tarih ve sonra otur düşün. saygılar.

ewet arkadaşım yeniçeri bektaşi tekkelerinde yetişen askaerlerden oluşuyordu bu bi gerçek. benim asıl demek istediğim kimse sana alevi değilsin diyemez . inanan herkes aruçta tutar namazda kılar...tıpkı peygamber efendimiz ,hz ali ehlibeyt gibi.. bu dinimizin bir ğereğidir. asıl sana ailen namz kıldığı için alevi değilsin diyenler alevilikten çıkmış ateistliğe doğru kayan sözde alevi, özde ne olduğu belli olmayan islamı reddeden(hem alevi hem islamı reddeden (bu büyük bi çelişkidir)) bu sayede gericilerin eline koz veren alevilik katili insanlardır . bunlar kendini yargılamlıdır ben neyim diyerek . neyse konudan saptık şu varki yeniçeriler bektaşidir.

yolcu10
02-07-2007, 10:03 PM
kronolojiyi tekrar gözden geçirip güncellemek gerekir ama hiç yoktan elimizde böyle bi kronoloji bulunmasıda iyidir emeğine sağlık dost

muratcakmak
27-07-2007, 01:00 PM
Araşatırmanız ve bizimle paylaştığınız için elinize sağlık ama bu çok önemli bir konu ve ciddi araştırmalar sonucunda oluşturulması gerelken bir konudur,kronoloji...
Zira Hurufiliğin kurucusunun ölümü dikkatimi çekti. Hurufilik Alevi oluşumu değil kökenleri islamiyet öncesine giden bir oluşumdur.
Zira eğer Alevi oluşumu ise Fatih Sultan Mehmet tarafından bir çukura konup binlercesinin yakılması çok daha önemli bir konudur,kurucusunun ölmesinden...
Yine kornolojide örnekleri çoğaltabiliriz.
Bence herkesin katılımı ile bi kronoloji oluşturulmalıdır...

devrimdenizi
27-07-2007, 10:08 PM
öncelikle koca yörük can sana alevi değilsin demeye kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum.allah,muhammed,ali diyenler namaza da oruca da inanmalıdır.çünkü onlar ,ehlibeytler bunları yerine getiren kişilerdir.ayrıca bende sosyal bilgiler öğretmeniyim ve yeniçerilerin ayaklanmalarını tüm canların açıp okumalarını söyleyebilirim.şuda bir gerçek ki aleviler her zaman zulüm görmüş ve de birçok canımız katledilmiştir:(

Mustafa Kemal
28-07-2007, 03:50 AM
Bu kronoloji de
Hünkâr Hacı Bektaş veli yok.
Pir Sultan Abdal yok
Şahkulu Baba Tekeli Ayaklanması (9 Nisan) bu ayaklanmayı Aleviliğe mal edilemez.
Ayrıca bu kronoloji de eksiklik var.Çünkü bazı isimler fazladan eklenmiş.Aşık Veysel yok,Yunus Emre yok,Kul Himmet yok.
Peki nasıl bir kornoloji ki bu bu kadar hataya düşebilir?
Bu konuda sevgili soreş eksikleri düzeltirsen sevinirim:)

DevlerinNefesi
20-08-2007, 10:54 AM
yanlişş.. baştan sona kadar yanliş can lar asimile olmayın bakın.alevilik islamıyetle doğmadı islamiyetten öncede vardı bu bir gercektir.eğer alevilik islam diyorsanız islamın kurallarına uyun. ramazan orucu tutup namaz kılmamız lazım demi.. bizim araplarla ilgimiz yoktur olamaz alevilikn vatanı anadoludur. pielerimizin deyişlerini dikketlice okuyun ordaki ali hz ali değildir

DevlerinNefesi
20-08-2007, 10:57 AM
yanlişş.. baştan sona kadar yanliş can lar asimile olmayın bakın.alevilik islamıyetle doğmadı islamiyetten öncede vardı bu bir gercektir.eğer alevilik islam diyorsanız islamın kurallarına uyun. ramazan orucu tutup namaz kılmamız lazım demi.. bizim araplarla ilgimiz yoktur olamaz alevilikn vatanı anadoludur. pirlerimizin deyişlerini dikketlice okuyun ordaki ali hz ali değildir

simurg76
20-08-2007, 01:25 PM
arkadaşlar isteyen namaz da kılar ramazan orucuda tutar. bu kişisel görüşünüz ,ibadetinizdir saygı duyarız . kimsede engel olamaz

ama kişisel düsüncelerinizi aleviliğe maledemezsiniz

alevi yolunda

oruç muharrem orucudur

namazda cemlerde kıldığımız halka namazıdır

bu yüzyıllardır böyledir.

tersini idda eden arkadaşlar istdiğiniz gibi ibadet edin

ama alevilik budur demeyin.

DevlerinNefesi
21-08-2007, 02:13 AM
arkadaşlar isteyen namaz da kılar ramazan orucuda tutar. bu kişisel görüşünüz ,ibadetinizdir saygı duyarız . kimsede engel olamaz

ama kişisel düsüncelerinizi aleviliğe maledemezsiniz

alevi yolunda

oruç muharrem orucudur

namazda cemlerde kıldığımız halka namazıdır

bu yüzyıllardır böyledir.

tersini idda eden arkadaşlar istdiğiniz gibi ibadet edin

ama alevilik budur demeyin.

can.. bakın ben kendi görüşlerimi söylemekte özgürüm ve alevilik islamdan öncede vardı. bu bir gercektir.h.z ali soyuyla alevilerin alkası yoktur.alevilik anadoluya mahsus bir dindir inaniştir.şii lerle karıştırtmayın kendinizi.ben size semah dönmeyiz yada oruc tutmayız demiyorum bu konu başliğindaki sıralama yanliştir onlarala aleviliğin alakası yoktur.alevilik islam değildir.islamdan öncede alevilik vardı bunu böyle bilin ve mantıklı düşünün ve araştırın size yardımcı olmak için yeni bir konu başlığı acıyorum okuyun.

DevlerinNefesi
21-08-2007, 10:49 AM
pir sultan abdal

hacı bektaş-i veli

aleviliğe işik tutan tutan pirlerimiz yok.yoksa yanlişlikla islam kronolojisinimi yazdınız. doğrudur ama başlıği değiştirmeniz gerek islam koronolojisi yazın da tam olsun bari.

simurg76
22-08-2007, 12:34 PM
can.. bakın ben kendi görüşlerimi söylemekte özgürüm ve alevilik islamdan öncede vardı. bu bir gercektir.h.z ali soyuyla alevilerin alkası yoktur.alevilik anadoluya mahsus bir dindir inaniştir.şii lerle karıştırtmayın kendinizi.ben size semah dönmeyiz yada oruc tutmayız demiyorum bu konu başliğindaki sıralama yanliştir onlarala aleviliğin alakası yoktur.alevilik islam değildir.islamdan öncede alevilik vardı bunu böyle bilin ve mantıklı düşünün ve araştırın size yardımcı olmak için yeni bir konu başlığı acıyorum okuyun.

sayın can fikirleriniz kendinize özgüdür.

istediğiniz gibi düşünüp istediğinizi yapabilirsiniz

ama belli bir dayanaktan tarihi gerceklikten yoksun fikirlerinizi aleviliğe maledemezsiniz

alevilik islamdan öncede vardı tarzı mesnetsiz iddalarınız komik oluyor. birde bunu böyle bilin tarzı dayatmacı bir tavır içindesiniz .

buna en güzel cevabı biz islamız özüyüz diyen dedelerimiz ,taliplerimiz veriyor.

bu inacı şiiler ,sünniler zaten asimile etmeye calısıyordu

birde siz çıktınız

ne diyelim her agacın kurdu özünden olur

ne yazık ki bizi islam dışı ilan eden ebusudlara ham sofulara birde içimizdekiler eklendi

DevlerinNefesi
22-08-2007, 10:47 PM

ama belli bir dayanaktan tarihi gerceklikten yoksun fikirlerinizi aleviliğe maledemezsiniz

alevilik islamdan öncede vardı tarzı mesnetsiz iddalarınız komik oluyor. birde bunu böyle bilin tarzı dayatmacı bir tavır içindesiniz .

buna en güzel cevabı biz islamız özüyüz diyen dedelerimiz ,taliplerimiz veriyor.

birde siz çıktınız

ne yazık ki bizi islam dışı ilan eden ebusudlara ham sofulara birde içimizdekiler eklendi

can.. tabikide düşüncelerim bana aittir ben sana benim düşüncemi benimse diye baskı yapmaya zaten hakkım yok.araştır soyunu nesin sen ?

islamda kadınlar erkekler ayrı ibadet ederler.alevilikte bu yoktur.namaz kılarlar biz kılmayız ramazan orucu tutarla biz tutmayız.aradaki faklar cok.alevi insanı ilerici kadın erkek eşitliğine inan kişilerdir ve araştırmacıdır lar.islamda varmıdır bu.pir sultan abdal hallac-ı mansur nesimi bunların hayatını araştırın sunni kesim tarafından neden idam edilmiştir?

Doğa benim
25-08-2007, 12:26 AM
can.. tabikide düşüncelerim bana aittir ben sana benim düşüncemi benimse diye baskı yapmaya zaten hakkım yok.araştır soyunu nesin sen ?

islamda kadınlar erkekler ayrı ibadet ederler.alevilikte bu yoktur.namaz kılarlar biz kılmayız ramazan orucu tutarla biz tutmayız.aradaki faklar cok.alevi insanı ilerici kadın erkek eşitliğine inan kişilerdir ve araştırmacıdır lar.islamda varmıdır bu.pir sultan abdal hallac-ı mansur nesimi bunların hayatını araştırın sunni kesim tarafından neden idam edilmiştir?

Teşekkürler

Evet araştıranlar, ve bu araştırma esasında tarafsız olan bir araştırmacı, Aleviliğin İslam olmadığını islmla hiç bir alaksının olmadığını çok iyi anlayacaktır.

Doğa benim
28-08-2007, 11:34 AM

birde siz çıktınız

Peki Katil ebussudlar neden onları islam dışı görmüşler? Onlar bilmiyor muydu.

İslam Alevileri İslam dışı görüyor, Aleviler zaten İslam değil. İslam dan çok daha önceleri vardı. İslam dışı, Alevi veya her hangi başka bir inanç olsun. Kimsenin kimseyi inancından dolayı öldürme katliamlardan geçirme, gibi bir hakkı yoktur.

Alevi felsefesini ne şiiler kabul eder ne de sünniler, çünkü İslama uyan hiç bir yönü yoktur. Bundan dolayı kimsenin kimseyi yakma, yok etme hakkı yoktur.

PenCHE
02-09-2007, 09:22 PM
Bide Bize Dinsiz Diolar Neymiş Efendim Aleviler Namaz Kilmiyorsa Müslüman Değillermiş......
Dini Bilmesek Alevi Olmazdik

DevlerinNefesi
03-09-2007, 06:15 AM
Bide Bize Dinsiz Diolar Neymiş Efendim Aleviler Namaz Kilmiyorsa Müslüman Değillermiş......
Dini Bilmesek Alevi Olmazdik

can.. biz aleviyiz.. kim müslüman olmak isterse olsun alevilik yeter bize öyle değil mi

polata
03-09-2007, 08:42 PM
Aleviler zaten İslam değil. İslam dan çok daha önceleri vardı.

Sn.Doğa benim,

Daha önce
http://www.alevileriz.biz/showthread.php?p=350830#post350830
linkinde yazdığınız Hayır Müslümanım diyenleri kesinlikle hor görmem, Ama Alevi Müslüman olmaz. Ya Alevidir,ya Müslümandır.Sünni Müslüman de Şii-Müslüman de olur, lakin Alevi-Müslüman olmaz. sözünüze karşılık Kırmızı işaretli yer bizi şu sonucamı götürüyor : Alevilik tek başına bir dindir diye yazmıştım.

Alevilik İslamdan önce de vardır, Alevi Müslüman olamaz, ya Alevidir ya Müslümandır diyorsunuz.

Alevilik kadim, binlerce hatta onbinlerce yıllık bir inanç olduğunu düşünürsek,
-12 asırdan öncesinden bir deyiş, divan, beyit var mıdır?
-Hangi etnik toplumlarca bu inanç yürütülmüştür?
-Cografik olarak hangi bölgede ortaya çıkmış ve yayılmıştır?
-Bu inancın Tanrı yaklaışımı nasıldır? Tek tanrılı mı çok tanrılı mıdır?
-Zaten gizlenen, dış etkilerden korunmak için sırlanan bu inancın içerisine neden Müslümanlığın isimsel söylemleri dahil edilmiştir?
-Bu inanç kadim, onbinlerce yıllık olmasına karşın neden başka inançlardan kendisine motifler almak ihtiyacı duymuştur?
-Başka bir inançtan etkilenen, içine unsurlar alan bir inancın kadim olduğu söylene bilir mi?

diye bazı sorulara yanıt vererek düşüncenizi açsanız daha iyi anlamış olacağız.

Doğa benim
06-09-2007, 03:30 AM
Sn.Doğa benim,

Daha önce
http://www.alevileriz.biz/showthread.php?p=350830#post350830
linkinde yazdığınız sözünüze karşılık diye yazmıştım.

Alevilik İslamdan önce de vardır, Alevi Müslüman olamaz, ya Alevidir ya Müslümandır diyorsunuz.

Alevilik kadim, binlerce hatta onbinlerce yıllık bir inanç olduğunu düşünürsek,
-12 asırdan öncesinden bir deyiş, divan, beyit var mıdır?
-Hangi etnik toplumlarca bu inanç yürütülmüştür?
-Cografik olarak hangi bölgede ortaya çıkmış ve yayılmıştır?
-Bu inancın Tanrı yaklaışımı nasıldır? Tek tanrılı mı çok tanrılı mıdır?
-Zaten gizlenen, dış etkilerden korunmak için sırlanan bu inancın içerisine neden Müslümanlığın isimsel söylemleri dahil edilmiştir?
-Bu inanç kadim, onbinlerce yıllık olmasına karşın neden başka inançlardan kendisine motifler almak ihtiyacı duymuştur?
-Başka bir inançtan etkilenen, içine unsurlar alan bir inancın kadim olduğu söylene bilir mi?

diye bazı sorulara yanıt vererek düşüncenizi açsanız daha iyi anlamış olacağız.

Sorulara yüzeysel olarak cevap verirsek:

Alevilik kadim bir inanç değil, bütün tek tanrılı dinlere saygılıdır. Coğrafik olarak anadolu da ortaya çıkmıştır, hiç bir dine bağlı değildir, hatta dinsiz de değildir.Dinin, bilginin,tanrının, iyiliğin kötülüğün,insanda bulunduğuna inanır. Alevilik hiç bir dinden etkilenmemiştir, ancak mevcut olan tüm dinlerin iyi yönlerini felsefesinde dillendirmiştir. Buna karşın Aleviyim diyen, ne Hristiyan olur ne Budist olur, ne yahudi olur, ne de Müslüman olur. Her şeyi yeryüzünde, yani dünyanın üzerinde ararlar,"Ne ararsan kendinde ara, "mekke de Hacda değil" gibi...

Alevi Alevidir, başka dinlere mensup değil. "Yukardan İndi" denilen hiç bir kitaba saplanıp kalmaz, her çağda çağın koşullarına göre kendini yeniler. Bu da ilkellikten kurtuluştur.

Alevilik yukarda tanrı aramazlar, kendinde ararlar. Yukardan yağmurun yağdığına inanırlar kar ın yağdığına inanırlar, sulusepken dolu,güneş v.b. Yani gözüyle gördüğü şeylere inanırlar. Bunun dığında hurafelere kesinlikle inanmazlar.

Alevilik kendini zamana göre yenileyen, evrim geçirdiğine inanan bir felsefedir. Kim nasıl ve neye inanırsa saygı duyar.
Alevilik inancı Hristiyan bir coğrafyada baskı altına alınmış olsaydı, ve imhası amaçlanmış olsaydı, bu sefer de Hristiyanların isimsel söylemleriyle kendisini korurdu, ve şimdi ki gibi başarılı da olurdu.İslam isimlerini kullanması işte böyle bir neticenin eseridir, hiç bir önemi yok. Sadece gereksiz yere haksızlığa uğrayanları dillendirmiştir, arap oldukları halde.Deyiş ve beyitler, 12 asır öncesinin deyişleri ya sansürlenmiştir, ya da yok edilmiştir. Aleviliğin İslamdan çok önce var olduğunun izleri belgelenmiştir.

polata
07-09-2007, 12:46 AM
Sorulara yüzeysel olarak cevap verirsek:

Alevilik kadim bir inanç değil, bütün tek tanrılı dinlere saygılıdır. Coğrafik olarak anadolu da ortaya çıkmıştır, hiç bir dine bağlı değildir, hatta dinsiz de değildir.Dinin, bilginin,tanrının, iyiliğin kötülüğün,insanda bulunduğuna inanır. Alevilik hiç bir dinden etkilenmemiştir, ancak mevcut olan tüm dinlerin iyi yönlerini felsefesinde dillendirmiştir. Buna karşın Aleviyim diyen, ne Hristiyan olur ne Budist olur, ne yahudi olur, ne de Müslüman olur. Her şeyi yeryüzünde, yani dünyanın üzerinde ararlar,"Ne ararsan kendinde ara, "mekke de Hacda değil" gibi...

Alevi Alevidir, başka dinlere mensup değil. "Yukardan İndi" denilen hiç bir kitaba saplanıp kalmaz, her çağda çağın koşullarına göre kendini yeniler. Bu da ilkellikten kurtuluştur.

Alevilik yukarda tanrı aramazlar, kendinde ararlar. Yukardan yağmurun yağdığına inanırlar kar ın yağdığına inanırlar, sulusepken dolu,güneş v.b. Yani gözüyle gördüğü şeylere inanırlar. Bunun dığında hurafelere kesinlikle inanmazlar.

Alevilik kendini zamana göre yenileyen, evrim geçirdiğine inanan bir felsefedir. Kim nasıl ve neye inanırsa saygı duyar.
Alevilik inancı Hristiyan bir coğrafyada baskı altına alınmış olsaydı, ve imhası amaçlanmış olsaydı, bu sefer de Hristiyanların isimsel söylemleriyle kendisini korurdu, ve şimdi ki gibi başarılı da olurdu.İslam isimlerini kullanması işte böyle bir neticenin eseridir, hiç bir önemi yok. Sadece gereksiz yere haksızlığa uğrayanları dillendirmiştir, arap oldukları halde.Deyiş ve beyitler, 12 asır öncesinin deyişleri ya sansürlenmiştir, ya da yok edilmiştir. Aleviliğin İslamdan çok önce var olduğunun izleri belgelenmiştir.

Sn.Doğa benim,

Sorulara çok yüzeysel nerede ise sorularla alakası pek olmayan cevaplar vermiş olmanıza rağmen teşekkür ederim.

Daha derin, daha detaylı, dayanakların veri ve kanıtları olan bir cevaplam yöntemi sanırımdaha uygun olacaktır.

Sınızrlı zamanım içinde dikkatimi çeken bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Yani gözüyle gördüğü şeylere inanırlar. Bunun dığında hurafelere kesinlikle inanmazlar. Bu konuda emin misiniz? Onca türbe, onca ziyaret nedendir, oralarda insanlar neden toplanır?

Don değiştirme gibi gözle görülmeyen olaylara inanmamaları gerekmekte o halde.

Buna karşın Aleviyim diyen, ne Hristiyan olur ne Budist olur, ne yahudi olur, ne de Müslüman olur. Hiç bir içerisine mensup değilse kendisi tek başına bir din olmuyor mu?

İslam isimlerini kullanması işte böyle bir neticenin eseridir, hiç bir önemi yok. Sadece gereksiz yere haksızlığa uğrayanları dillendirmiştir, arap oldukları halde.Deyiş ve beyitler, 12 asır öncesinin deyişleri ya sansürlenmiştir, ya da yok edilmiştir. İktidar ehlisünnet iken, baskı onlardan gelirken ehlişia(şi) nin isimlerini kullanmak mantıksızlık değil mi?

Haksızlığa uğrayanlar Arap ve haksızlığın olduğu yer Arap yarımadası e o halde Coğrafik olarak anadolu da ortaya çıkmıştır, Anadolu da ortaya çıkan Aleviliğin Araplarla ne işi var. Anadoluda haksızlığa uğrayan kimse olmamış mıdır?

Alevilik inancı Hristiyan bir coğrafyada baskı altına alınmış olsaydı, ve imhası amaçlanmış olsaydı, bu sefer de Hristiyanların isimsel söylemleriyle kendisini korurdu, ve şimdi ki gibi başarılı da olurdu Anadolu 11. asıra kadar Hıristiyan eğemenliğinde olduğuna göre 1071 öncesinde Hıristiyanlardan bir baskı görmediler. Hıristiyanlardan 11. asıra kadar baskı görmeyen Aleviler 11. asırdan 20. asıra kadar baskı gördüler , gizlendiler, ibadet ve ritüellerini korudurlar ancak Deyiş ve beyitler, 12 asır öncesinin deyişleri ya sansürlenmiştir, ya da yok edilmiştir. 2 asır içinde deyişlerini, duazlarını ve beyitlerini kaybettiler.

Aleviliğin İslamdan çok önce var olduğunun izleri belgelenmiştir. O soruların ulaşmak istediğide bu zaten. Belgelerle bu tarihin kanıtlanması.

Doğa benim
07-09-2007, 02:15 AM
Sn.Doğa benim,

Sorulara çok yüzeysel nerede ise sorularla alakası pek olmayan cevaplar vermiş olmanıza rağmen teşekkür ederim.

Daha derin, daha detaylı, dayanakların veri ve kanıtları olan bir cevaplam yöntemi sanırımdaha uygun olacaktır.

Sınızrlı zamanım içinde dikkatimi çeken bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Bu konuda emin misiniz? Onca türbe, onca ziyaret nedendir, oralarda insanlar neden toplanır?

Don değiştirme gibi gözle görülmeyen olaylara inanmamaları gerekmekte o halde.

Hiç bir içerisine mensup değilse kendisi tek başına bir din olmuyor mu?

İktidar ehlisünnet iken, baskı onlardan gelirken ehlişia(şi) nin isimlerini kullanmak mantıksızlık değil mi?

Haksızlığa uğrayanlar Arap ve haksızlığın olduğu yer Arap yarımadası e o halde Anadolu da ortaya çıkan Aleviliğin Araplarla ne işi var. Anadoluda haksızlığa uğrayan kimse olmamış mıdır?

Anadolu 11. asıra kadar Hıristiyan eğemenliğinde olduğuna göre 1071 öncesinde Hıristiyanlardan bir baskı görmediler. Hıristiyanlardan 11. asıra kadar baskı görmeyen Aleviler 11. asırdan 20. asıra kadar baskı gördüler , gizlendiler, ibadet ve ritüellerini korudurlar ancak 2 asır içinde deyişlerini, duazlarını ve beyitlerini kaybettiler.

O soruların ulaşmak istediğide bu zaten. Belgelerle bu tarihin kanıtlanması.

Alevilik Hristiyanlıktan da baskı gördü, Müslümanlık tan da....v.b.

Alevilikte cennet ve cehennem bu dünyadadır, kişi sağlığında insanlığa yaptığı hizmet oranında, yola yaptığı hizmet oranında öldükten sonra, insanlar arasında anılır. Ziyaretler de onları hatırlatıyor, anıyor.

Dostum, bu ziyaretlerin, ve türbelerin hurafelerle alakası yok, tabi ki, yöre dinlerinin etkisiyle nerdeyse kadere inanacak duruma getirildi, ancak bu etkilenmeye rağmen Alevilik kader anlayışını red eder, ona inanmaz, kaderi insanın belirlediğine inanır.

İsimlere gelince: Onlar iktidar paylaşımında haksızlığa uğramışlardır, onların ismi en uygun olanıydı, çünkü gerçekten haksızlık yapılmış, iktidar elinden alınıp kanlar dökülmüştür.
Sevgiler

polata
07-09-2007, 02:58 AM
Alevilik Hristiyanlıktan da baskı gördü, Müslümanlık tan da....v.b.

Alevilikte cennet ve cehennem bu dünyadadır, kişi sağlığında insanlığa yaptığı hizmet oranında, yola yaptığı hizmet oranında öldükten sonra, insanlar arasında anılır. Ziyaretler de onları hatırlatıyor, anıyor.

Dostum, bu ziyaretlerin, ve türbelerin hurafelerle alakası yok, tabi ki, yöre dinlerinin etkisiyle nerdeyse kadere inanacak duruma getirildi, ancak bu etkilenmeye rağmen Alevilik kader anlayışını red eder, ona inanmaz, kaderi insanın belirlediğine inanır.

İsimlere gelince: Onlar iktidar paylaşımında haksızlığa uğramışlardır, onların ismi en uygun olanıydı, çünkü gerçekten haksızlık yapılmış, iktidar elinden alınıp kanlar dökülmüştür.
Sevgiler

Sn.Doğa benim,

Demişsiniz ki Alevilik Hristiyanlıktan da baskı gördü, Müslümanlık tan da....v.b. bir önceki yazınızda ise Alevilik inancı Hristiyan bir coğrafyada baskı altına alınmış olsaydı, ve imhası amaçlanmış olsaydı, bu sefer de Hristiyanların isimsel söylemleriyle kendisini korurdu, ve şimdi ki gibi başarılı da olurdu diye belirtiyordunuz. Yani bir anlamda Coğrafik olarak anadolu da ortaya çıkmıştır, teziniz ile Aleviliğin çıktığı coğrafyanın dışına çıkmadığı sonucuna ulaşmış oluyoruz.

Ancak yine bir önceki yazıda dikkatinize sunduğum gibi asırlardır baskı gören, direnen, gizlenen ve bu sayede ritüellerini, inancı korumayı başaran Alevilerin öz kimliklerine ait söz, dil, şiir, beyit, deyiş kısaca bütün kültürsel öğelerini korumalarıda gerekirdi.

Keza bir de Anadolu'ya 11 asır sonrasında gelen Türkmenler var ki bunların Aleviliği de sizin ileri sürdüğünüz unsurlara göre geçersiz ve hatta gerçek çi değil.

Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda biz toplumun Türkmenlerin İslam'a bakış ve yorumlayışlarını kendilerine yakın bularak bunların arasında kendilerini ve inançlarını gizlediklerini ileri sürmek yanlış olmasa gerek.
Dostum, bu ziyaretlerin, ve türbelerin hurafelerle alakası yok, Nasıl alakası yok. Alevi olan insanlarca türbelere, ziyaretlere gidilerek dileklerde bulunulup, taşlar öpülmekte, cüherler dile götürülmekte, ağaçlara bezler bağlanmak değil mi? Bütün bunlar hurafeye girmiyor mu? Bütün bu yapılanların yöre dinlerinin etkisiyle nerdeyse kadere inanacak duruma getirildi, kadere inanmakla ne ilgisi var ki. Yeni bir tanım ortay sürdünüz "yöre dinleri". Alevilik Anadolu cografyasında oluşmuş ise yöre dinleri olarak belirtiğiniz inanç motiflerininde bu cografyadan olması gerekmez mi? Yöre dinleri ile neyi ifade etmek istediniz?
İsimlere gelince: Onlar iktidar paylaşımında haksızlığa uğramışlardır, onların ismi en uygun olanıydı, çünkü gerçekten haksızlık yapılmış, iktidar elinden alınıp kanlar dökülmüştür. Aleviliğin oluştuğu yer Anadolu. Müslümanlığın ortaya çıktığı yer Arap yarimadası ve 600'lü yıllar, aynı dönemde bahsettiğiniz haksızlıklar oluyor. Anadolu tarihine baktığımızda bu tarihlerde Roma hakimiyeti var. Yani Hıristiyan bir cografyada bulunuyor ve sanki başkada haksızlık yapılan katliama uğrayan yokmuş gibi kendisinden binlerce km. uzakta ki Arap yarımadasında cereyan eden dinsel iktidar kavgasında taraf oluyor.

Bu ne derece mantıklı. Üstelik Hıristiyanlığın ortay çıkış ve yayılışında önemli bir konumda olan Anadoludalar. O halde haksızlığa uğrayan katledilen İsa'nın ve havarilerinin yanında neden yer almamışlar, onalrı neden benimsememişler. Hem bu şekilde sonraki dönemde ortaya çıkan Hıristiyan baskısından da kurtulurlardı. Üstelik Türklerin Anadolu yerleşmesi döneminde Hıristiyan uyrukluların dini vecibelerini yerine getirmede baskıya çok fazla uğramadıkları kesinken neden buna gerek duysunlar ki?

Bu sayede Hristiyan bir coğrafyada baskı altına alınmış olsaydı, ve imhası amaçlanmış olsaydı, bu sefer de Hristiyanların isimsel söylemleriyle kendisini korurdu, kendilerini hem Hıristiyan hemde sonradan gelen Müslüman baskısından korumuş olurlardı.

eturan
20-09-2007, 08:22 AM
Ic Anadolu Alevilerine bakarsaniz Mubarek Ramazan ayinda oruc tutarlar ve Cuma namazlarinada giderler. Alivilerin kendi aralarinda da farklilik var, ama sonucta hepimiz Ali-Evindeniz ve dinimiz Islam`dir.

yagizadam
17-11-2007, 05:04 AM
Ellerine sağlık

devrimcihakan
01-12-2007, 05:59 AM
Ic Anadolu Alevilerine bakarsaniz Mubarek Ramazan ayinda oruc tutarlar ve Cuma namazlarinada giderler. Alivilerin kendi aralarinda da farklilik var, ama sonucta hepimiz Ali-Evindeniz ve dinimiz Islam`dir.

Arkadasim Bektaşi Kızılbaş tarihi bilmeden yorumlar yazmışsın.. Keşke yazdığımız kadar okuyabilsek, araştırabilsek... kırk kere düşünsek de bir kere yazssak...

1- Bin yıl önce Anadoluya gelen Türkmenlerin TÜMÜ şamanist, manist ve BABEKilerdir (babek=Kızılbaş)... Yani bin yıl önce anadoluya gelen Türkmenlerin neredeyse tümü KIZILBAŞTIR... Hiç biri sunni değildir...

2-Zaman içinde Selçuklular güçlenipte iktidarı ele geçirince halktan uzaklaşınca sırtını arap dünyasına dayamak için yavaş yavaş sunnileşmerye başlamıştır...

3-1500lü yıllarda dahi Anadolu Türkmen halkının yüzde 70i Kızılbaştır... yani bu tarihe kadar ancak bir kısmı sunnileşmiştir.

4- Bir Bektaşi hayranı olan babasını dahi katleden yavuz sultandan itibaren ip iyice kopar ve yüzbinlerce türkmen (kızılbaş) katledilmeye başlayınca çember daraltılır. ve 1800 lü yıllarda 2. mahmut döneminde sunnileştirme çabası zirveye ulaşır...

sonuç olarak aradan bin yıl geçmesine karşın bugün anadoluda halen Kızılbaşlık yüzde 30 civarındadır...

Senin anadoluda namazda kılan kızılbaşlar var dediğin sunnileştirilmiş, son demlerini yaşayan kızılbaşlardır...

Kızılbaşlıkta namaz falan yoktur; olamaz... Kızılbaşlık eski şamanizm ile eski anadolu inançlarının ve 1500yılından itibaren eklenen şiilik karşımı bir inançtır...

Kızılbaşlık çeşit çeşit değildir. Birdir: insandan, akıldan, eşitlikten, evrensellikten, sevgiden yana olan tarihsel bir oluşumdur

Kandemir
01-12-2007, 07:14 AM
Ic Anadolu Alevilerine bakarsaniz Mubarek Ramazan ayinda oruc tutarlar ve Cuma namazlarinada giderler.

Sevgili can, biraz daha nüanslı değerlendirme yapalım, genelleme yapmaktan da kaçınalım. Alıntı yaptığım satırları okuyan birisi İç Anadolu Alevilerinin tümüyle Ramazan ayında oruç tuttuğunu, cuma namazı kıldığını zannedecek, oysa Ramazan oruçu tutan, cuma namazı kılanlar sadece küçük bir kesimi oluşturuyor, yani çoğunluk değil. Nitekim bende İç Anadoluluyum (Çorum), ancak bizim sülalemizde Ramazan orucu tutan, cuma namazı kılan bir tek kişi dâhi yok.

Saygılar.

yagizadam
05-12-2007, 11:38 AM
Alevi-bektaşi Kardeşlerim Tartişmaya Gerek Yoktur. Namaz Bir şekildir. özü Sevgidir. Oruç Iradedir. özü Dirayettir. Gerçek Olan Ise Insandir. Insan Severse, Hürse, Dimdik Bir Duruşu Varsa, Paylaşirsa Ve üretirse Vardir. Onu Toplumda Sever Tanrida....

adlerle
16-01-2008, 04:05 AM
koca_yörük kardeşim çok isabetli ve mantıklı bir yorum yapmıştır kendisini kutluyoru...

muratalevi
09-02-2008, 06:12 AM
emeginize saglik bilmedigimiz şeyleri bu sayede gayet acık şekilde ögreniyoruz sonucta burasi bizim forumumuzz sahip cıkalim canlar..

cebar
09-03-2008, 11:52 AM
tarihte bazı yaşanılmışlıkları bır araya getirdigimizde veya yazılı tarihi alevilik
islamiyetten önceye dayaıyor diyen arkadaşlara katılıyorum.

bizler aleviyiz öyle kalmalıyız.
tarihte alevilik kültürünü taşıyan hiç bir ogu yok hiç bir topluluk yok
boşuna dayamayın biyere biz asimile olmadık olmayacagız.

yok şiimişiz yok arap mışız yok müslüman mışız.

elhemdülüllah aleviyiz diyelim.

bizde arkadaşların dedigi gibi namaz gibi şeyler yok.

bizim alevilik inanışımız hani derler ya kabem insanlıktır benim.

işte öyleyiz.

h.alibaba
10-03-2008, 05:41 AM
tarihte bazı yaşanılmışlıkları bır araya getirdigimizde veya yazılı tarihi alevilik
islamiyetten önceye dayaıyor diyen arkadaşlara katılıyorum.

bizler aleviyiz öyle kalmalıyız.
tarihte alevilik kültürünü taşıyan hiç bir ogu yok hiç bir topluluk yok
boşuna dayamayın biyere biz asimile olmadık olmayacagız.

yok şiimişiz yok arap mışız yok müslüman mışız.

elhemdülüllah aleviyiz diyelim.

bizde arkadaşların dedigi gibi namaz gibi şeyler yok.

bizim alevilik inanışımız hani derler ya kabem insanlıktır benim.

işte öyleyiz.

En kötü durumlardan biri de insanın içinde bulunduğu bilinmezleridir. Hal böyle olunca insan düşüncelrinde doğrulara varmak için çok çaba harcar. Bazılarımız doğruyu çabuk bulurken,bazılarımız geç, bazılarımız da hiç bir zaman doğruyu bulamaz. Diyorsunki: "bizler aleviyiz öyle kalmalıyız." tabiki öyle kalmaliyız. Ama islamsız da düşünülemez. Ben islamiyeti emevilerin,abbasi'lerin,selçuklu'nun, osmanlı'nın dayattığı gibi ne düşünüyorum nede kabul ediyorum. Eğer bu saydıklarımın pecneresinde bakarsan haklı olarak kuşkulu olacaksın.Biraz önce ismini saydıklarım islamiyet adına Halklara yapmadığı zulüm, kötülük ve hakkı gasp kalmamıştır.

Bu islamiyetin bir yüzü, birde diğer yüzü var. Diğer yüzünde de Hz. Ali ve on iki İmam'ların yolu var. İşte aleviyim diyenleri ilgilendiren İslamiyet budur. Hz. Ali ve on iki İmam'lar her zaman zalimin zulmine karşı durmuşlar ve hep mazlumun yanında olmuşlar. Zalime karşı duruşu kendilerine onur ve prensip yapmışlar. Kim, nasıl Alevilği İslamiyet'in Hz. Ali boyutundan ayrı düşünebilir. Onun içindırki Alevilik Hz. Ali etrafında biçimlenmiştir. Esas İslam Hz. Ali tarafında gelir. Emeviler tarafından gelen gayrı İslamlıktır çok rahat bir şekilde söyliebiliriz. "yani kısacası dağdaki gelmiş bağdakini kovmuş" hal böyle olunca bağ sahibi de bu bağı sevmedim. İçi yana yana zaten bu bağ benim değildi diye söylenmesi gayet doğal.

Bir de Aleviler öyle bir pisikoza sokulmuş ki İslamiyet deyince hemen karşı atağa geçiyor "ya ben arap'mıyim". Hayır kardeşim İslamiyet felsefi bir inançtır. Hz. Muhammet boşunamı " ben arap değilim, arap bendendir" demiş. Yani karl marks'a inanan yahudi veya alman mı oluyor.
sonuç
Esas İslam Aleviliktir, Alevilik İslamdır.

kaygusuz49
04-06-2008, 08:42 AM
sayın ender_un hatalı yada eksik dediğiniz yönleri nelerdir.. doğrusunu yazarsanız bizlerde memnun oluruz..

kronoloji vahim hatalar içeriyor....

çünkü kronolojinin temel kaynağı olarak yazılanlar Şİİliğin krolojisidir... Al-Evi, Kızılbaş, Bektaşi kronolojisiyle hiçbir alakası yok...

Al-Evi, Kızılbaş Kronolojisi, şiiliğin ki bibi Arap diniyle değil; Ömer, Osman'ın döneminde bizzat onların çocuuklarının, komutalnalrın Horosonda, orta asyada , Deylem'de halkı çoluk çocuk demeden yüzbinlerce insanı katletmelerri, buynlara karşı koyan Türkmen ve bölge haklkının direnişiyle başlıyor...

Alevi, Kızılbaşşık direnişe geçen bölge insanının kendisi gibi ezilen katledilen dönemin şiiliğiyle ittifak haline girmesi sonucu oluştu...

Bunun başlangıcına. Müslüm Horosanı, daha kesin olarak da Babek'i koymalıyız.. Kronoloji bu iki isimle başlamalıydı...

Al-evi kızılbaşlığı şilikle karıştırılması vahim bir hata

kanlıbey
05-06-2008, 10:18 PM
kronoloji vahim hatalar içeriyor....

çünkü kronolojinin temel kaynağı olarak yazılanlar Şİİliğin krolojisidir... Al-Evi, Kızılbaş, Bektaşi kronolojisiyle hiçbir alakası yok...

Al-Evi, Kızılbaş Kronolojisi, şiiliğin ki bibi Arap diniyle değil; Ömer, Osman'ın döneminde bizzat onların çocuuklarının, komutalnalrın Horosonda, orta asyada , Deylem'de halkı çoluk çocuk demeden yüzbinlerce insanı katletmelerri, buynlara karşı koyan Türkmen ve bölge haklkının direnişiyle başlıyor...

Alevi, Kızılbaşşık direnişe geçen bölge insanının kendisi gibi ezilen katledilen dönemin şiiliğiyle ittifak haline girmesi sonucu oluştu...

Bunun başlangıcına. Müslüm Horosanı, daha kesin olarak da Babek'i koymalıyız.. Kronoloji bu iki isimle başlamalıydı...

Al-evi kızılbaşlığı şilikle karıştırılması vahim bir hata

Değerli can

Güzel kardeşim AL-evi deme ,ALEVİ de.

AL sanıldığı gibi sadece kırmızı anlamına gelmiyor.

Hani şu eskiler der ya "Al bastı".Bak gördünmü.

Lütfen (kabul gören) ismiyle çağıralım.ALEVİ diyelim.

Biz Alevi değilmiyiz.

Saygı ve sevgilerimle.

alevi61
15-01-2009, 10:35 PM
Çok gerekli ve güzel bir paylaşım. teşekkürler can.

Diyar
25-05-2009, 09:49 AM
Güncelleme

Batıni
11-12-2009, 01:19 PM
***Hatırlayın ve tartışın sorun öğrenin***

akin-ozdemir
12-12-2009, 02:05 AM
Kronololojide doğru tarihler olabilir bu kadar ayrıntısını bilmiyorum.
Ancak bilmek istediğim bir nokta var.Aleviliğin ve bektaşiliğin başlangıcını Hz muhammed olarak gösterilmiş.
bu tarihleri kabul eden herhangi bir arkadasım cevap verebilir.

Alevi kültürü yada aleviler islamdan önce yokmuydu?

eğer İslam ile doğduysa bu kültür ve inanç neden her müslüman böyle değil yada neden derin ayrılıklar var?

Bana kalırsa başlangıcı yanlış olan bu tarihleme düzenlenmesi gerekir.

Temeli yanlış olan bir düzenlemenin geleceğindeki doğruluklar bu yanlışın gölgesinde kalır.
yeniçeriler ile ilgili ben pek tarih göremedim,atlamısta olabilirim,oysa Osmanlıda yeniçeriler bektaşi dergahının en önemli kalelrinden biridir diye bilinir.

dervis_ahmet
12-12-2009, 10:22 AM
Alevilik yukarda tanrı aramazlar, kendinde ararlar. Yukardan yağmurun yağdığına inanırlar kar ın yağdığına inanırlar, sulusepken dolu,güneş v.b. Yani gözüyle gördüğü şeylere inanırlar.[/COLOR] Bunun dığında hurafelere kesinlikle inanmazlar.

ben insanlarin ruhunu gozumle gormuyorum ama inaniyorum. ben alevi degilmiyim o zaman?