:
Cem ne için yapılır? Aleviyol'dan
astokomlu
02-10-2006, 11:02 AM
Cem ne için yapılır?
Yöneticiler arasındaki anlaşmazlıkları 'sözde' gidermek, siyasi çıkarları "Alevi Cemi" adı altında maskelemek için içeriği tamamen değiştirilerek, musahip olma ceminden birkaç gün sonra ikinci içeri kurbanının verildiği cem olan "Birlik Cemi"ni, başka bir şekle büründürerek ve adına da "Birlik Cemi" diyerek, spor salonlarında 'seyirciler önünde' görsel ve tuhaf bir cem şekli ortaya koyan ABF'ye ve Alevi Cemlerinin en can alıcı noktası Kırklar Semahı'nın yerine, Mevlevi Semazenlerini getiren CEM Vakfı'na bir kere daha bu yolun sahiplerinin olduğunu hatırlatmak için kaleme alınmıştır.
Cem ne zaman, nasıl, ne için yapılır?
Cemlerin gizli gizli yapıldığı günlere yetiştiğim için kendimin ne kadar şanslı olduğunu düşünür; ama akabinde gösteriye dönen cemleri, semahları da gördükçe keşke bunları görmeden göçebilseydim derim.
Bir başka olurdu cem akşamları.
Genelde uzun kış gecelerine denk gelirdi. Öyle sanırdım. Ama şimdi anlıyorumki tarlada, tarımda çalışan kırsal kesim Alevileri akıl ile inançlarını birleştirmiş ve ibadetlerini keyfe göre değil, ihtiyaca göre ayarlamış.
Yaz günü büyük meydan ateşi gerçekten hem çekilmez hem de o ruhani atmosferi vermez. Günün ışıkları ateşin o güzel renginin parlaklığını etkiler.
Kış günlerinde yapılan cemlere akşam saat 18.00 sularında gelinirdi. İlk gelenler, daha fazla sohbet imkanı bulurlardı dede ile. Kalabalık bütün cem evini doldurunca biz çocuklar ambar üstünde yer bulabilirdik. Ambar üstü yani kışlık tahılımızın unumuzun konduğu büyük dolaplar.
Ambar üstünde tabii her çocuğun yer bulması imkansız. İşte dede torunu olmanın ve dede evlerinin hep cemlere uygun yapılmasının farklılığı orada belli olurdu. Biz mutlaka yer bulurduk.
Cem yapılırken bir nevi balkondan izleme olayı idi. Cemdekiler gibi ayağa kalkmazdık, daha doğrusu kalkamazdık. Ama yukardan iyi izlerdik cemi. Âşık sazıyla deyiş söylerken, bize daha iyi gelirdi sesi. Cemde en arkada oturanlar hepsini tam duyamazdı. Fakat biz, tam bir birinci sınıf koltuk gibi izlerdik. Tabii cemde kurban yemeye gelince herşey tersine dönerdi. O kadar kalabalığa kaşık yetiştirmek, pilav yetiştirmek çok zordu. En öndekiler bu sefer daha şanslı idi. Neyse dede derdiki, "yetişmeyenler için lokma karın doyurmaz şefaat arttırır." Bize de şefaat kalırdı.
Bazen dedemin aklına geliriz, bir tabak ambar üstüne önce gelirdi. Geldiği gibi bitmesi de bir olurdu. Artık o zamanın hiç sunî gübre görmemiş tarlanın buğdayından mı, radyasyon bilmeyen dağların otlarını yiyen koçun etinden mi, yoksa bize gelen bir tabak pilavın azlığından mı bilemem, öyle lezzetli olurdu ki, gerçekten Selman efendimiz cennetten getirdi sanırdık. Düşünürdük ki, İbrahim Peygamberin koçu oldu pişen koç... Değil geriye bir tek pilav tanesi gitmesi, öyle bir silip süpürürdük tabağı, ayna gibi parlardı.
Âşık sazının teline dokununca, sesler kesilir, gözler kapanır, sabah seherinde söğüt ağacının salınması gibi erkekler başlarını, kadınlar da ellerini göğüs hizasında birleştirerek salınmaya başlardı; yani bir sağa bir sola hareket ettirirlerdi.
Bir başka olurdu o an. Ne annemi tanıyabilirdim ne babaannemi! Hepsi bir başka gözükürlerdi. Daha bir melek görünüşlü Fatma anamız gibi. O da sanki bu hepsini tanıyamadığım bayanların arasında salınırdı.
Âşık baba durup, dede duaya başlayınca, bir "Allah Allah" sesleri çıkardı ki, sanırsınız koca ev yerinden sarsılıyor.
Köyde hemen hemen herkesin bir takma adı, lakabı olur.
Yaptıkları işe göre, herkese bir lakap takılır. Bazen bu lakap nerden nasıl takıldı, onu kendisi de bilmezdi.
Boyu çok kısa zayıf bir köylümüz vardı. Ona "Ayışığı" derlerdi. Normalde sesini zor duyduğumuz "Ayışığı" bile "Allah Allah" deyince sanki Zaloğlu Rüstem nara atıyor olurdu.
Kurban gelirdi ortaya. Kara gözlü, bembeyaz tüylü. Bazen, eğer varsa, boynuzlarında iki tane kırmızı elma takılı. Kışın zor bulunurdu. Ancak köyün çok becerikli kadınlarında olurdu. O da yazdan saman altına sakladılarsa. Onlar da her cemde ortaya çıkarılmazdı herhalde. Sırtına da bir renkli çoban heybesi konurdu.
O mübarek ortaya gelir, önce şaşkın şaşkın bakınır, sonra alışırdı ortama. Birilerinin eline giderdi. Herhalde tanırdı sahibini. Hepimiz kurbanı izlerdik derlerdiki, bir işaret vermeli. Biz pilavı düşündüğümüzden, bir an evvel ya işemesi için, ya titremesi için dua ederdik. Ama en büyük duamız melemesi içindi. Melerse bir tane daha getirilirdi. O zaman kesin bize etli pilav düşerdi. Genelde titrer ve kurban yolculuğuna yalnız giderdi tabii. Bize gelebilen pilav da etsiz olurdu.
Kurban ortadan gider, cem devam ederdi.
12 Hizmet denilirdi cemin bölümlerine. Sıra ile yapılırdı. Biz cok iyi bilirdik sırayı. İçimizden hizmet için ortaya çıkandan evvel okurduk gülbangları.
Heyecanımızın doruk noktası, "Kırklar Semahı" ile başlardı. Köyün en yaşlıları çıkardı genelde. Yola giderken on kere dinlenen bu insanlar, semah ederken sanki yeniden doğmuş gibiydiler.
"Kırklar Semahı"ndan sonra bazı geceler, "Gönüller Semahı" diye daha çok orta yaştakilerin yaptığı semah başlardı. Bizim evin yıkılmaması bir mucize idi. 12 İmamların bekciliğine güvenirdik. O yüzden yıkılmazdı bizim ev. Yoksa ayakların semahın ahenginde yere vurulmasıyla çıkan sesin, anlatılması güç. Semah dönenlerin birbirlerine hiç değmeden dönmeleri, bir ahenkli gezegen sistemi ile eşdeğerdi.
Bu güzelliklerden şimdiki zamana gelince: Artık öyle cemleri ancak dedelerimizin nenelerimizin anılarında bulabiliriz. Bir inanç kendi talipleri tarafından yok ediliyor. Ne Yavuz, ne Kanuni, ne Kuyucu Murat bu kadar zarar verebilmiş. Dağ başlarına kaçılarak gizlenerek yine yapılmış.
Peki şimdi cemler nasıl yapılıyor?
Bir büyük salon tutuluyor. Bir ses düzeni, bir saz çalabilen, bir de okuması yazması olan biri.
Ocakzade olması da önemli değil, yeterki dedelik yapabilsin.
Âşığın da Alevi olması önemli değil, yeterki güzel bağlama çalabilsin.
Herkes bildiği bulduğu yere oturuyor.
Turap olmak da gerekmiyor, sandalyeler ve hatta sinema koltukları daha rahat olduğu için daha da iyi.
Kimse kimseyi tanımadığından bir "Görgü" bir sorgu da olamıyor.
Kimsenin kıyafetine de bakılamıyor.
Kimsenin Alevi olup olmadığına da.
Gerçekte ceme ancak Alevi erkânına girenler veya girmek için kurban kesenlerin girebileceğinden de kimsenin haberi yok.
Tabii bu cemlere isimler de uydurmak veya var olan cemlerin içini boşaltarak başka bir şekle büründürmak lazım.
İçeriği tamamen değiştirilerek, musahip olma ceminden birkaç gün sonra ikinci içeri kurbanının verildiği cem olan "Birlik Cemi"ni, başka bir şekle soktukları ceme de "Birlik Cemi" diyorlar.
astokomlu
03-10-2006, 12:34 PM
İyi de neyin birliği? Ayrılan, husumet olan, sorunlu olan kimselerin barıştırılması cemi olsa, buna cem gerekmez. Gerekirse de buna "Görgü" denir.
Cem, ibadet için yapılır.
Cem, Alevi erkânına girmek için yapılır.
Cem, bir canın Hakk'a yürümesiyle dâr'dan indirmek için yapılır.
Cem, Hızır günü için yapılır.
Keyif için cem yapılmaz!
Yapıldı densin diye cem yapılmaz.
Cem de kimsenin keyfine göre uygulamalar olmaz.
Cemde dönülen semah "Kırklar Semahı" her yerde dönülmez.
Cemde başka inançlara ait Alevi semahı ile ilgili olmayan gösteriler olmaz.
Mevlevi seması, Mevlevi ayinlerindedir ve Alevi ceminin içinde yeri yoktur.
Kimse keyfine göre Aleviliğin değerlerini maniple edemez.
Her inanca ve kurallarına saygı duymalıdır.
Mevlevi ayinlerindeki sema, artık gösteriye dönmüş ve hatta "bahşiş" adı altında para alınma durumlarına kadar gitmiştir.
Alevilerin semahı gösteriş için değil, Hakk aşkına çark olmaktır!
aleviyol
Rojaazme
26-11-2006, 08:34 AM
gerçegin demine hu...
yüregine kurban olam astokomlucan
“Allah Allah! Geldiğiniz yoldan, durduğunuz dardan ve çağırdığınız pirden şefaat göresiniz! Cenabı Hakk, Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sultan Allah’a kul, Muhammed’e ümmet ve Ali’ye talip eyleye! Bu yoldan, bu dardan ve didardan ayırmaya! Ceddi cemalımız yaramaza, uğursuza ve pirsize duş getirmeye! Şeytanın şerrinden, gafil gadadan-görünmez beladan koruya! Cenabı Allah hayırlı devlet, hayırlı evlat, hayırlı rahmet ve bereket ihsan eyleye! Darınız niyazınız kabul ola, gerçeğe hüüü!”
cemlerimizi inaçlarımızı çıkar elde etmek için kulanan nurcu izettin dogan bu yazıyı okumalarını diliyorum ...
tekrar varolasın yüregine sağlık hızır yoldaşın ola......
Alihanlı
26-11-2006, 09:05 AM
MAUN SURESİ
4. ayet: yazıklar olsun o namaz kılanlaraki..
5. ayet: onlar namazlarını ciddiye almazlar..
6. ayet: onlar gösteriş yaparlar..
Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua dır.
umut yarınlarda
28-11-2006, 07:02 AM
paylaşımın için sağol hakan cemle ilgili herşeyi çok güzel açıklamışsın bize diyecek bişey kalmadı eline sağlık....
hınıslı
28-11-2006, 10:21 PM
astokomlu can bizi eskilere götürdün sağ olasın var olasın güzellikleri bulmuş bize getirmişsin bu günü anlatan son satırlar ne kadarda içimizi burksa yapılıyor, fakat bir çoğu çıkar amaçlı anmak anlamak semaha durmak cem için cem yapmakdan ziyade' yok efendim şu gece yok bu radyoya gece, iki kelimeyi bir araya getiremeyen sunucular özel hayatı şaibeli sanatçılar; Cem biter bilmeyen mutlu bilenler ise kızgın bir şekilde evine döner spor salonlarından, daha fazla yazıpda o güzel anlatıma gölge etmiyeyim, can dostlara selam.
astokomlu yüreğine sağlık ...
Kızılırmak_
28-11-2006, 11:11 PM
yüreğine sağlık can.Pazar günü de öyle bir etkinlik İzmir de düzenlendi ben katıldım ama yüreğim sızladı inanın.İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı bir cem yine gülbenklerde çok tuhaf dualar zikredildi,Alevi Din Hizmetleri başkanı ve dede olduğunu söyleyen cemi yürüten kişi de Atatürk resminin olduğu cemevlerinde secde etmek istemeyen birçok alevi var biz onlara inat cemevine atatürk resmi asıp da secde edeceğiz gibi hiç hoş olmayan çocukvari bir konuşma yaptı,başına kırmızı bant bağlayanların bantları çok tuhaf bir şekilde görevliler tarafından çıkarttırıldı neden diye sorduğumda çıkarsınlar takmasınlar diye şeyler söylediler ama bizde semah dönenler bile başına kırmızı sarar ta İmam Ali den Hüseyin den gelme dini bir geleneğimizdir ve bir çok siyasi oyunlara bulandı.Sağ partiler ceme çağırılırken hiç bir sol parti ve Alevi dernek ve vakıflar davet edilmedi Kıbrıs'taki kara para aklama ve kumarhaneler reisi ülkücü Rauf Denktaş'a kadar giden davet ildeki Alevi yandaşı demokratik kurum ve kuruluşlardan kimse ne davet edildi ne mesajı okundu.
Gökmen
29-11-2006, 12:30 AM
Çok saygıdeğer abim,sevgili astakomlu;bu satırlarla dile getirdiğiniz gerçek,o
Anadolu insanının kendi özünde itikatının en yüce belirtisi, Semah dönen can
o ilahi aşkla kendinden geçer,ayakları yerden kesilir,KIRKLAR böyle cem yapar.
Gidişat iyi yöne doğru değil,su katılmadık süt kalmadı memlekette,herşey özünden koparılmaya, bambaşka bir hal almaya başladı. Nerde ne kutsal değeriniz değer verdiğiniz bir özeliniz varsa onu elinizden almaya çalışıyorlar.
Hiç bir evliya,bir ermiş yoktur ki onun soyu Şahı merdan'a dayanmasın,hiç bir
veli yoktur ki;ona o badeyi sunan Hz.Aliyyel Mürteza olmasın.
Özünü bilenler,yoluna inancına gerektiği önem ve ciddiyeti veren insanlarımız
itikatlerini her daim korumaktalar,yanlış olanı kabullenmiyecek kadar yüce bir
ruha sahiptirler. Suyu kaynağından içmek varken,herşeyin özü ve hakikatini yapmak varken eğri büğru yollara kimse saptıramaz Anadolunun vefakar sadık
yol evlatlarını. Hala Kutuplarımız var,hala gönül erlerimiz var, hala Ehlibeyt evlatları var ve bu varlığımız bizlerin yüz akı gönül ağı.
Her gecenin sonunda aydınlık sabahlar olacak,güneş daima aydınlığı ışığı ile
gönülleri okşuyacak,karanlık akşamların tüm gecelerinde AY ve yıldızlar Işığı ile
karanlıkda kalan canlara umut olacak,ışık olacak nur olacak..
Rojaazme
25-12-2006, 01:39 PM
Keyif için cem yapılmaz!
Her inanca ve kurallarına saygı duymalıdır
birdezdaha o koçaman yüregine kurban candost okudukça yüregim binlerce kez daha çoşkuyla atıyor ey vallah yolunu bilene yolunu surup sahip kiçabilene can kurban ola....
alevi angel
25-12-2006, 01:46 PM
Keyif için cem yapılmaz!
Her inanca ve kurallarına saygı duymalıdır
birdezdaha o koçaman yüregine kurban candost okudukça yüregim binlerce kez daha çoşkuyla atıyor ey vallah yolunu bilene yolunu surup sahip kiçabilene can kurban ola....
yüreğine, ağzına sağlık:)
EMEĞİNE SAĞLIK ASTAKOMLU bu bilgiler için teşekkür ederiz.size katılıyorum cem hak aşkı için dönülür.orada toprak olmak lazım ölmeden evvel ölmek lazım 40 kın bir olması lazım ve bunun bir gidişatı var. fakat alevi olup olunmadığına bakılması cümlesi aklımı karıştırdı bende alevi felsefesi ile yetiştirilmiş olup kökenimiz tamami ile alevi olmasına rağmen tam anlamı ile aleviyim diyemiyorum sadece bu uluviyet yoluna layık olmaya çalışıyorum diyorum.ehadiyeti cem e girmeye kocaman yürek lazım diye düşünüyorum ve bu gün cem olayının aleviliğin yani uluviyet yolunun nesilden nesile korkmadan anlatılmasının yanındayım yani eleştiride kalmayıp bunun yüzeysel bir şekilde gösterim kısmını değilde içsel yapısının anlatılması gerektiğini düşünüyorum.yani demek istediğim aleviyim demekle alevi olunmuyor alevi olmak için hz.aliye tam teslim olmak gerekiyor o nasıl allah a teslim olduysa onun gibi teslim olmak lazım hz. muhammed gibi onun torunları 12 imamlar gibi teslim olmak lazım.işin özü insan olmak lazım kimseyi kırmayan gönül yapan turap olan alevidir ve bence bunları bildikten sonra yaptıktan sonra cem olayına daha itinalı yaşlaşabiliriz ve yanlışlıkları düzeltebiliriz.......
babam geldi kabe yaptı bir taş aldı dünyadan
ben geldim gönül yaptım kapısı büsbütün insan
emeğine sağlık teşekkür ederim
dede1
08-03-2007, 11:58 PM
Allah Eyvallah.
Emeğine sağlık Can.
Zenan_00
15-03-2007, 05:35 AM
CEM BİR İBADET BİÇİMİDİR. KIRKLAR SEMAHI HER YERDE DÖNÜLMEZ..
Yüreğine Sağlık.. Aslında sadece Kırklar Semahı değil, hiçbir Semah her yerde dönülmez. Özellikle düğünlerde semah dönenlere duyurulur. Çünkü Semahımız oyuncak, gösteri değil, ibadet biçimidir. Lütfen biraz daha dikkat. Hatta rastlarsanızda uyarın.
egeli alihan
10-04-2007, 04:25 PM
mevlananin sadece oynamiyor cem vakfi görgü ceminde ayrica mevlana bektas pirimizin hocasi olan mevlananinda ayni hocasidir sema dönmeleri ile alevilikle bir bagi vardir ama bizimkisi özel ayrica semaya ne olursan ol ama yine gel deyimde güzel mevla mizinda yeri ayri yunus emre vss önderler var misal sünnü kardeslerimizde seviyorlar her güzeligin ayri güzeligi vardir onu demek isteyim musahiplik ceminle baglanmaz o ayri mesele kimse giremez eger yol düskünü ise canlar razi olmadan giremezler onunla cemi ölcemen biz trde yasiyoz her gönüllere hos bakmaliyiz onlarda bize ayrimcilik yapmadan ic ice yasamayi bilmek lazim görgü ceminde mevla semayi dönse vede bizim semah da dönülüyor ne var mozaikte yasiyon bi sen degil sin kine bu ülkede mozaik ne güzel bir laf vardir komsusunu bilmeyen konuk olani ne anlar ayrica cem ne icin yapilir herhalde bunu bilmeyen olmamali
Yükselali
10-04-2007, 11:52 PM
Saz Çalınır akşamları CEM olur gönlüm terazisi bozulur gider....Cenab-ı ALLAH bizleri 12 imamların yolundan ayırmasın..
İmam Zeynel ile bir dolu içen
İmam Muhammed Bakır ile kaynayıp çoşan
Sıtk ile İmam Cafer'e ulaşan
Bundan özge yoladan şaşmaz inşallah
turgaydede62
15-05-2007, 08:22 AM
yazılarını okudum gözlerim doldu beni geçmişe tuncelinin köylerine götürdüğün için çok teşekkür ederim. sevgilerle hoşçakal. bende sana bişey anlatayım. benim dedem marifet keramet ehli dervişti bizde köyde köycemi yapardık hiç unutmuyorum cemdekiler herkes Allah'ı çağırırdı. herkes ya imam hüseyin ya ali ya hızır yetiş diye ağlardı dedemin kuş gibi havaya uçarak yanan ateşin içine cemin içinde elbiseleriyle uçarak ateşin içine oturduğunu görmüştüm. herkes ağlıyor çağırıyordu. ben ise çok korkmuştum. halen istanbulda evcemlerine gidip bu marifet ve kerametleri görmekteyim. sevgilerle hoşçakal
gazme
30-06-2007, 10:58 AM
yüreğine sağlık...emeğine sağlık..
yeni kuşaklar çok şanssız bu konuda...eski cemleri göremedik..
kocubaba
29-07-2007, 05:03 AM
yüreginize salık can cemin ibadet oldugunu bilmek gerklidir
mahfi
29-07-2007, 05:14 AM
MAUN SURESİ
4. ayet: yazıklar olsun o namaz kılanlaraki..
5. ayet: onlar namazlarını ciddiye almazlar..
6. ayet: onlar gösteriş yaparlar..
Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua dır.
namaz duanın özel bir şeklidir.
her namaz duadır ama her dua namaz değildir.
mahfi
29-07-2007, 05:55 AM
sayın astokomlu'nun alevilik adına cem ayininin şeklinin ne derece dejerene olduğunu anlatan yazısı önemlidir.
demek şeklinde ibadetler açısından önemi büyük. şekil kaybedildikçe o şekle ruhunu veren öz de kaybolmaya başlıyor.
şimdi sünni dindar insanların namazın şeklinde niçin bu kadar hassas olduğu üzerine düşünmenizi tavsiye ederim.
saygılar...
duy_gu
19-09-2007, 12:36 AM
yureğıne sağlık..harıka bı yazı olmuş ..okurken ınsanın tuylerı dıken dıken oluyor..
ben de spor salonlarında,televızyonlarda,o sandalyeler uzerınde vs. cem tutulmasına karşıyım..dediğiniz gibi cem,sırf cem yapılmak için yapılmaz ..ama işte yolun doğrusunu buyuklerımızın bızı yonlendırmesıyle uygulayabiliriz..bu yonde çabalar varmıdır çok merak edıyorum..paylaşım için çok teşekkurler..
malatya44
19-09-2007, 02:53 AM
cem en güzel bir ibadettir.
Hakkı sevmek ibadettir.
Muhammed (SAV) i sevmek ibadettir.
Ali (RA) yi sevmek ibadettir
huseyn esedi
19-09-2007, 05:18 AM
Cem Niye Mi Yapiyo Bunun Bi çok Nedeni Var Ben Birini Söyliyim Cem Birleşme Bütünleşme Demektir Toplumda Canlarda Birlik Bera Berlik Olsun Diye Yapilir özelliklede Beytler Okunur Eskiden Kuran Okurlardi şerbet Dağitirlardi Bunlardir Yani
ufukcan24
12-11-2007, 11:22 AM
helal abı ellerıne saglık cok guzel olmusss
Keyif için cem yapılmaz!
Mevlevi ayinlerindeki sema, artık gösteriye dönmüş ve hatta "bahşiş" adı altında para alınma durumlarına kadar gitmiştir.
devrimcihakan
01-12-2007, 05:19 AM
CEM bugün pek çok Şamanist toplumladrada görülen Tantıya ulaşma, evrenin Yıldızların, gezegenlerin doğanın bir parçası olduğumuzu ortaya koyan dinsel bir ayindir...
Cem ayininin islamla, Arap kültürüyle şu veya bu şekilde uzaktan yakından hiç bir ilgisi yoktur.. Varolan söylenceler ise şeriatçıların baskı ve zülmlerini bertaraf etmek için ortaya atılan şeylerdir.. Bugün hiç bir islam ülkesinde ve toplumunda Cem ayini yoktur, hiçbir zamanda olmamıştır...
Cema Ayini bizim inancımızın temel taşıdır. Bizim tantıyı, insanı, evreni algılama, yorumlama ve ona bağlılığımızı gösterme şeklidir...
Bizler Babekiyiz, Bektaşiyiz, Kızılbaşız... Bizler şeriatla, arap kültür ve inancıyla ilgimiz olmadı, olamaz...
Ayinimiz Cem ayini
ibadethanemiz Cem Evi
Dini önderlerimiz dedelerdir
Kitabımız sadece ve sadece insandır
as_baskan_24_62
01-12-2007, 05:49 AM
Astokomlu yüregine sağlık , o kadar güzel anlatmışssın ki.
Cem Allah'a yakarıştır, Cem ibadet içindir; ne gösteriş nede para için yapılır.
Ayrıca Türkü cafelerde , düğünlerde bilinçsiz bir şekilde semah dönmeye çalışanları burdan kınıyorum; böyle insanları uyaralım lütfen ve müsade etmeyelim. Bizim ibadetimize biz saygı göstermezsek başkası gösterir mi?
Siz hiç alkol alınan bir yerde namaz kılan birini gördünüz mü? Alevi kitlesine malolacak hareketler yaparken bir kez degil bin kez düşünün lütfen. Bizim ibadetimiz kimsenin oyuncağı degildir, kimse istedigi gibi de şekillendiremez ibadetimizi....
Saygılar...
northsea28
01-12-2007, 08:14 AM
ASTOKOMLU gercekten iyi bir anlatimla ifade etmissin,saygiyla karsiliyorum,ozellikle koyde yasadiklarina bir cocuk ifadesiyle fantastik ve guzel buldum.Insanin o dogayi solumasi ve hissetmesi tabiki guzeldir.Kentlesen alevilik ve teknolojide maalesef bazi olgulari bir sekle sokabiliyor burda tum dernek ve federasyonlara dusen gorev ibadetlerin yozlastirilmamasinda hem fikir olmak ve bu tur kultur gosterilerine ibadet ayinlerini karistirmamak.
northsea28
01-12-2007, 08:28 AM
Astokomlu yüregine sağlık , o kadar güzel anlatmışssın ki.
Cem Allah'a yakarıştır, Cem ibadet içindir; ne gösteriş nede para için yapılır.
Ayrıca Türkü cafelerde , düğünlerde bilinçsiz bir şekilde semah dönmeye çalışanları burdan kınıyorum; böyle insanları uyaralım lütfen ve müsade etmeyelim. Bizim ibadetimize biz saygı göstermezsek başkası gösterir mi?
Siz hiç alkol alınan bir yerde namaz kılan birini gördünüz mü? Alevi kitlesine malolacak hareketler yaparken bir kez degil bin kez düşünün lütfen. Bizim ibadetimiz kimsenin oyuncağı degildir, kimse istedigi gibi de şekillendiremez ibadetimizi....
Saygılar...
Bakiniz bu ne kadar dogru bir yaklasim.Ben bircok turku cafede bu olaylara rastladim,sunni olmama ragmen deyislerde alkis tutanlari ve hatta deyis okunurken halay bile cekenlere sahit oldum bizzat uyardim.Ben CENGIZ OZKAN ustayi neden cok seviyorum biliyormusunuz?Cok ama cok iyi bir turku cafe de tamamiyla bir konser sanatcisi olmasina ragmen kisa bir sure program yapmisti.Ve tamamiyla kendi repertuarinda olan (asla istek okumaz cunku) turku ve deyisleri okurken bir deyisinde el cirpip tempo tutan bir seyirci grubunu uyardi ve devam edilince turkuden sonra muzisyen arkadaslarina donerek programi kesti ve bence tarihi su sozleri soyledi "Ben bu kultur denizinde sadece bir damlayim ve bu kulturu gelistirmek tek basina olmaz .lutfen kulturunuzu icki masalarina meze etmeyin ben programdan cekiliyorum."Duyarli insanlar,duyarli sanatcilarla bu kultur gelisir ve maalesef bir cok mekan sonderece bu konuya ilgisiz,para kazanmak derdinde olan sanatcilarda burda pek fazla duyarli olmuyorlar.Herkes bireysel olarak birseyler yapsa belki bu asilir.Inanclara saygi ibadetleride show a donusturmeyelim lutfen...Asil isin kotusu de buralarda semah donenlerin alevi olmasi...
burcuzeugma
04-12-2007, 12:13 AM
saol can verdigin bilgiler için saol can
arzugümüşoğlu
04-12-2007, 06:21 AM
o kadar güzel anlatımınız varki biran çocukluğum geldi aklıma bizim evdede çok sık yaşanırdı fakat küçük olduğum için bi anlam veremezdim şimdi düşünüyorumda gerçekten büyüklerimiz her şeyi en doğru yolla yapıyorlardı bizde sahip çıkalım artık cemimize ibadetimize...
yüreğinize ellerinize sağlık ...
inanki şuan size dua ediyorum beni o güzel anlara götürdünüz
Allah razı olsun .....
Hidayet Coban
04-12-2007, 08:59 AM
Vaay !O! senin Inanç,îman dolu yuregine kurban olayim Astokomlu Can! Iste ben Aleviyim derken bu tur bilgilerden hep mahrum oldugumu ifade etmeye çalismisimdir.Ben çok kuçuktum ama senin sayende simdi iyi hatirliyorum.Bizim koylerde Kis yarilari duzenlenirdi,kar 1-2 metre boyunda,her eve keçi yolu gibi bir yol açilir ,oyle gidilip gelinirdi.Simdi daha iyi anliyorum gerçek cemlerin nasil yapildigini,katilimin yurekten vede Candan oldugunu.Bu gunse gerçek Aleviligin,alevilikten koptugu, senin anlattigin disinda gelistigi ,yapay oldugu goruluyor.Bir kez daha îman dolu yuregine saglik Can!Bu isik tutan candan açiklamalarina çok tesekkur ediyorum.Her seyden once bu bigi benim ihtiyacimi karsiladi.Bu basta beni sevindirdi.Gerçegin,îmanin durustlugunu o dogal berrakligini anlattin.Zaten yeterince hasret yukluyum ,gozlerim doldu valla.Sagolasin Varolasin Astokomlu Can! (Yavv isminide bilmiyorum dilim dolasiyor,yazarken surekli duzeltiyorum)
Erkan-Can
17-01-2008, 11:36 AM
teşekkürler yoldaş bilgiler için emeğine sağlık
cigdem58
17-01-2008, 12:35 PM
Bende orada o anları yaşamayı çok isterdim,ahh en azından o zamanlardaki cemleri bir kez izlemek isterdim.paylaşımın için çok teşekkürler
AleviNeval
21-01-2008, 09:56 AM
çok teşekkür ederiz...
ozanarli
11-02-2008, 02:27 AM
acaba bir bilen de cem de bacıların ayağa kalkmasının sebebini ve ismini söyleyebilri mi?
esrammm
11-02-2008, 05:12 AM
çok teşekkür ederim bu yazınız için bizim köyde yapılan cemler gibi anlatmışsınız bizim cemlerimiz daha farklı ama niyet aynı ellerinize sağlık.
astokomlu
11-02-2008, 05:46 AM
acaba bir bilen de cem de bacıların ayağa kalkmasının sebebini ve ismini söyleyebilri mi?
Cem'de miraçlamada ayağa kalkılıyor..
birde eşi semah dönen bir bacımız varsa o semah bitene kadar ayakta bekler genelde..
dede1
15-02-2008, 12:56 AM
Pir veya Mürşit cemevine girince, Gözcü "gerçeğe Hü! edep-erkan! Sak olun erenler, Pir (veya Dede) geliyor, [1] (http://www.alevileriz.biz/newreply.php?do=newreply&p=467599#_ftn1) diye seslenir. Tüm canlar, Mücadele 11. ayeti gereği "Dar"a kalkarlar.
[1] (http://www.alevileriz.biz/newreply.php?do=newreply&p=467599#_ftnref1) Tüm hizmetlerde, hizmete başlarken Gözcü'nün "edeb-erkan" uyarısı ile erkekler bulundukları yerde diz üstü gelirler, bacılar ayakta dara dururlar. Bazı hizmetlerde ise Mücadele 11. ayeti gereği tüm canlar ayakta dara durur. (Mücadele 11: "Ey iman edenler! Size meclislerde 'yer açın' denilince yer açın ki, Allah da size genişlik versin. Size 'kalkın' denilince de kalkın ki, Allah sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltsin. Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır." (Komisyon: 1987,542»
ehlibeyt07
15-02-2008, 04:26 AM
erenler cemine her can giremez
edep ile erkan yol olmayınca
alevıyız_22
21-02-2008, 02:06 AM
bir iki sorum olacak biri cvplarsa sevinirim özeliikle gerçekten bilgisi olan biri
1 _ cem de kadın ve erkekler ayrı oturluyomuş hatta konuşulmasın diye akrabalardan ayrı oturuluyomuş
2_en önemlisi cemde kadınların baş örtüsü takmaları zorunlumu
serdal_58
21-02-2008, 03:47 AM
bir iki sorum olacak biri cvplarsa sevinirim özeliikle gerçekten bilgisi olan biri
1 _ cem de kadın ve erkekler ayrı oturluyomuş hatta konuşulmasın diye akrabalardan ayrı oturuluyomuş
şimdi burda sana ne anlatsak yalan olur sevgili can gidip görmek herşeyden ötesi yaşamak gerek diye düşünüyorum sorularının cevabını yazacaz ama biraz hazıra kaçmış olmuyozmu bizim inancımız vede değerlerimiz o kadar basit vede kolay değil can merak edip araştırmak vede yaşamak gerek onu kişi birey kendisi görüp yaşaması gerek o aşkı ne dense işte ondan sonra farklı yorumlanıyor iyisiki sorularının cevabının en doğrusu cem evinde bulabilirsin teşekürler aynı aynda sana can
saygılar
umutçiçeği
21-02-2008, 01:52 PM
cok guzel bir konu oldukca bilgilendirici sagol bra eyvallah
astokomlu
21-02-2008, 02:08 PM
değerli can ;
Cemlerde kadın ve erkeklik aynı salondadır.. arada perde gibisinden ayırıcı unsurlar yoktur.. rahat oturulması için birçok yerde bir tarafta bayanlar, bir tarafta erkekler oturur.. tamamen bir arada oturulan yerlerde vardır..
konuşma olmasın diye akrabaların ayrılması olayı tamamen düzmecedir..
cemlerde kadınların başörtü takması zorunlu mudur.. ibadet yapılırken saygı unsuru olarak baş örtülür.. bir saygı ifadesidir.. zorlama değildir..
umutçiçeği
21-02-2008, 02:14 PM
değerli can ;
Cemlerde kadın ve erkeklik aynı salondadır.. arada perde gibisinden ayırıcı unsurlar yoktur.. rahat oturulması için birçok yerde bir tarafta bayanlar, bir tarafta erkekler oturur.. tamamen bir arada oturulan yerlerde vardır..
konuşma olmasın diye akrabaların ayrılması olayı tamamen düzmecedir..
cemlerde kadınların başörtü takması zorunlu mudur.. ibadet yapılırken saygı unsuru olarak baş örtülür.. bir saygı ifadesidir.. zorlama değildir..
bir soruda ben sormak ıstıyorum sevgılı adminim ...
siz bunlari yapıyorsunuz yanı bu konuda cok guzel bır acıklama bır bılgı verılmıs ekı bu yanlıs acık farkla gozle goruldugu halde neden yapılmıyo yada kımın tekelınde kı alevılık buna kendı cemıymıs gıbı yon verıyo
astokomlu
21-02-2008, 02:18 PM
bir soruda ben sormak ıstıyorum sevgılı modum ...
siz bunlari yapıyorsunuz yanı bu konuda cok guzel bır acıklama bır bılgı verılmıs ekı bu yanlıs acık farkla gozle goruldugu halde neden yapılmıyo yada kımın tekelınde kı alevılık buna kendı cemıymıs gıbı yon verıyo
valla değerli can ;
bir araştırmacı gazetecinin ( İsmail Pehlivan-Muharrem sohbetleri programında) çok güzel bir sözü vardı.. Aleviliğin örgütlenme merkezi serçeşme Hacı Bektaş'ın mekanı olması gerekirken bazı kurumlar bunu kendi merkezlerinden yapmaya çalışıyor.. yani lider olma derdindeler.. lider olurken farklı olmaya çalışıyorlar, farklılık adınada iyice bağnaz bir yapıya bürünüyorlar.. sorun buradadır..
umutçiçeği
21-02-2008, 02:25 PM
valla değerli can ;
bir araştırmacı gazetecinin ( İsmail Pehlivan-Muharrem sohbetleri programında) çok güzel bir sözü vardı.. Aleviliğin örgütlenme merkezi serçeşme Hacı Bektaş'ın mekanı olması gerekirken bazı kurumlar bunu kendi merkezlerinden yapmaya çalışıyor.. yani lider olma derdindeler.. lider olurken farklı olmaya çalışıyorlar, farklılık adınada iyice bağnaz bir yapıya bürünüyorlar.. sorun buradadır..
sevgili adminim zaten asimlie oldugumuz kadar asimile olmusuz ...
sahsen sunu söylemeliyimk i ben bile bu siteye gelene kadar alevi oldugumdan baska alevilik ile ilgili bir kelime bilmiyordum birakim cemi..
daha 12 imamlardan hz.ali hz. hüseyin ve hasandan baska bilmiyordum....
eminimki bu konuda bilgin tecruben benden coktur ...
yıllardır bu katlımalardan gectik aklane gelirse psikolojik yada fiziki..
her türlüsünü gördük ......
ister Pir sultan ister Haci bektas ... cözulmesı gereken aynı yolda yenı yenı yol üretmektensen var olan yolu tamir etmek gerekmez mi...
liderlik kavgasi bugun bizi buralara getirmisse burda biraz bizimde hatamiz var gibi geliyo katlamlardan baska
astokomlu
21-02-2008, 02:34 PM
sevgili adminim zaten asimlie oldugumuz kadar asimile olmusuz ...
sahsen sunu söylemeliyimk i ben bile bu siteye gelene kadar alevi oldugumdan baska alevilik ile ilgili bir kelime bilmiyordum birakim cemi..
daha 12 imamlardan hz.ali hz. hüseyin ve hasandan baska bilmiyordum....
eminimki bu konuda bilgin tecruben benden coktur ...
yıllardır bu katlımalardan gectik aklane gelirse psikolojik yada fiziki..
her türlüsünü gördük ......
ister Pir sultan ister Haci bektas ... cözulmesı gereken aynı yolda yenı yenı yol üretmektensen var olan yolu tamir etmek gerekmez mi...
liderlik kavgasi bugun bizi buralara getirmisse burda biraz bizimde hatamiz var gibi geliyo katlamlardan baska
muhakkak.. ama şuda var birazda buna zorlandık.. insanlar değerlerinden zorla uzaklaştırıldı.. bize düşen dağılmayı önlemek bir arada tutabilmektir.. liderlik kavgasında olanlar öyle yada böyle başarısız olacaktır.. bizler sağlam duruş sergiledikçe asimilasyona direndikçe hiçbirşey olmaz.. örgütlülüğümüzü sağlamlaştıracağız..
umutçiçeği
21-02-2008, 02:39 PM
muhakkak.. ama şuda var birazda buna zorlandık.. insanlar değerlerinden zorla uzaklaştırıldı.. bize düşen dağılmayı önlemek bir arada tutabilmektir.. liderlik kavgasında olanlar öyle yada böyle başarısız olacaktır.. bizler sağlam duruş sergiledikçe asimilasyona direndikçe hiçbirşey olmaz.. örgütlülüğümüzü sağlamlaştıracağız..
sözlerinde cok haklisin bra örgutluluk ancak bizi guclu kilar ve post derdinde taht derdinde olup yolun erkanin geregini unutanlar ..
herzaman yenilmeye muhtactir... Herzaman icin tek adim tek söz ve kararlilikla birlikte olunmalidir.. ancak ve ancak bizlerin arasina mifak ..
tohumu ekenlerin "KARACA AHMET İCİMDE BUKLE KALDI" diyenlerin karsisinda asimile olmadan durabilecez
Esma Keskin
26-02-2008, 01:50 AM
yüreğine sağlık biraz geç okumuş olmama rağmen gerçekten düşüncelerini çok güzel ifade etmişsin.
hstcfl
07-03-2008, 12:04 PM
Kur'an da sadece namaz kılın der fakat kılınma şekli tarif edilmez aleviler ise bu ibadeti cem şeklinde gerçekleştirir diye biliyorum
murat1915
08-03-2008, 06:11 AM
Konuyu açanın Hz.ALİ rehberi olsun ve bu dosta bu konu için ne muradı varsa versin diyorum ğönlüne sağlık
-Esengül-
29-05-2008, 05:27 AM
.... Kıl şefaat semah dönene YA HÜSEYİN ....
kaygusuz49
19-06-2008, 10:22 AM
Cem ayininin arap inancıyla uzaktan yakından HİÇBİR ilgisi yoktur.. Tarihsel olarakta yoktur, gelenek olarak ta yoktur....
Sadece söylencveye dayanan bu dayandırma, aslında Türkmen halkının arap işgalcilerinin onca katliam ve zorbalığına karşın Kendini (onların gözünde) meşrulaştırma çabasıdır... Yine dedelik kurumuda böyledir... Dedelik-babalık kurumunun da arap dini soyulya ilgisi yoktur... Dedelerimiz babalarımız soylarınının 12 imam ali muhammete dayandırarark gelen baskıları kırmaya, kendilerini meşruşalştırmaya çalışması sonucu oluşturulmuş bir önemli girişimdir... Onca yeşil, mavi gözlü dedelerimizin genetik bilimi olarak da arap olarak delillendirilmesi mümkün değildir.
cem ayinine gelince, Cem ayini eski şamanizm ayininin ta kendisidir. BUgün dahi orta asyada pek çok şaman türkmen halkı aynen cem ayinine benezr şekilde ibadetlerini sürdürmektedir. Oysa arap çoğrafyasında bugün olmadığı gibi geçmiştede cem ayininin en ufak bir izine rastlanmamıştır.
saygılarımla
Cemre83
19-06-2008, 10:26 PM
gecen sene bizim köydede cem yaptilar, evet buraya göre bakarsan, gercekten cok degisikti, sanki daha ictendi.
umutçiçeği
24-07-2008, 05:29 AM
hatırlatma
illegal
24-07-2008, 07:40 AM
İyi de neyin birliği? Ayrılan, husumet olan, sorunlu olan kimselerin barıştırılması cemi olsa, buna cem gerekmez. Gerekirse de buna "Görgü" denir.
Keyif için cem yapılmaz!
aleviyol
piro
sanatci olduk, sporcu olduk, siyasetci olduk, isadami olduk,
diplomat olduk
yani aklina gelen hersey olduk
bir tek alevi olamadik
zaman ilerledikce aleviler deyim yerindeyse ......
sen anlamissindir
beni
aleviHAK
12-08-2008, 11:53 AM
Kur'an da sadece namaz kılın der fakat kılınma şekli tarif edilmez aleviler ise bu ibadeti cem şeklinde gerçekleştirir diye biliyorum
aynen katılıyorum ,ayrıca cem ibadetimizde estetik var güzellik var anlam var onlar gibi yerlere kapanmıyoruz insan onuru olduğu için diz cökmüyoruz
Aleviyorum
12-08-2008, 12:02 PM
aynen katılıyorum ,ayrıca cem ibadetimizde estetik var güzellik var anlam var onlar gibi yerlere kapanmıyoruz insan onuru olduğu için diz cökmüyoruz
Ham ervah !
Şekile takılan insanlar hiç bir zaman gerçeği göremezler...
Birde Şu'cu ve Bu'cu kelimelerini terk etseniz..
Şu yukarıda yazdığın cümleyi çok düşündün mü ?
Gelinde bu cümleyi alevilikle bağdaştırın.(madem diz çökmüyorsun cemde ne yapıyorsun.Şinanay yavrum şinanay mı oynuyorsun?)
Hadi ordan..!
astokomlu
06-11-2008, 09:40 AM
Hazreti cenab-i nebi-i ihsan
Evladina oldu bu herif düsman
Harabi sen Imam Cafer'e baglan
Baska mezhepleri etme vazife
ni_ha_ll
24-11-2008, 05:18 PM
Benim anlamadığım niye yine aynı şekliyle cem yapılmıyor yasakmı geldi,yada kimler izin verdi böyle olmasına suç yine alevilerde değilmi.eski cemler yine yapılabilir bu hiçte zor değil.
astokomlu
25-11-2008, 03:34 AM
Benim anlamadığım niye yine aynı şekliyle cem yapılmıyor yasakmı geldi,yada kimler izin verdi böyle olmasına suç yine alevilerde değilmi.eski cemler yine yapılabilir bu hiçte zor değil.
Anadolu'nun birçok bölgesinde yine Cem'ler bu şekilde yapılıyor..
değişim daha çok şehirlerde..
Diyar
25-05-2009, 09:47 AM
...Güncelleme...
Garip Erdem
29-05-2009, 02:45 AM
cem ne için yapılır?? tabi ki GÖSTERİŞ! için.. Tv lerde, sözde cemlerde, festivallerde, açılışlarda kapanışlarda, düğünlerde, kınalarda, dernek gecelerinde, vs her yerde yapılır hatta.. .....ARTIK....
Aliheyder
29-05-2009, 03:27 AM
Sayın astokomlu (http://www.alevileriz.biz/member.php?u=2) paylaşımınız için Teşekkürler
Böyle bir Cem'e Katılmak için ne yapmak lazım bilmem ama bu duyguyu yaşamayı çok isterim kahrolasıca büyük şehir hayatı yaşamımızdan çok şeyler almış
Aliheyder
29-05-2009, 03:30 AM
Sayın Diyar (http://www.alevileriz.biz/member.php?u=104)
Güncelleme için Çok Teşekkürler
Garip Erdem
29-05-2009, 03:49 AM
Veliyettin Ulusoy'un bir cümlesi var.
POSTA GAZETESİnde yayınlanmış!!!!! Aleviliğin değişen yüzü yazı dizisine yaptığı röportaj diyemiyorum çünkü gerçek boyutunu SACAYAK dergisinin 2. sayısında göreceksiniz... Posta gazetesi o kadar biçmiş ki yazıyı.. zaten bilindik şeyleri tekrar söylemiş gibi göstermiş... SACAYAK dergisi olarak Veliyettin Ulusoy'un da izniyle söyleşinin tamamını dergiye koyduk.. Ben de oradan yazarın sorusuyla Veliyettin Ulusoy'un vermiş olduğu cevabın bir kısmını yazıyorum.. tamamını MAYIS 2009 SACAYAK DERGİSİ 2. sayısında bulabilirsiniz.
Cemler artık evlerde değil, cem evi gibi merkezlerde yapılıyor. Ve artık “bekçi” ye ihtiyaç duyulmuyor. Alevilerin ibadet ederken yaşadıkları korku yavaş yavaş azalıyor mu, aleviler sır olmaktan çıkıyor mu?
Cemlerin artık evlerde yapılmadığı, “Cem Evi” gibi merkezlerde yapıldığı düşüncesi yanlıştır. Bunu kim çıkarıyor bilemiyorum. “Üç can bir cem” derler. Geleneksel olarak cemler birbirlerini tanıyan insanlarla yapılır. Helâllık alma açısından da aynı zamanda Yol’un kuralıdır. “Kul Hakkı” inancın temelini teşkil eder. Ele, bele dile hâkim olmanın temelinde yine kul hakkı vardır. Açıkçası biz bir spor salonunda ya da büyük bir cemevinde, birbirlerini tanımayan insanların yaptığı cemi tam bir cem saymıyoruz. Gerçek ceme düşkünler, şaşkınlar giremez. Kamuya açık mekânlarda yapılan cemlere “eğitici, öğretici ya da tanıtıcı cem” denilebilir.
Hidayet Coban
09-07-2009, 12:54 PM
Hatirlatma...
H. Dilibal
10-02-2010, 06:47 AM
Astakomlu can'ın köyündeki cemlerle ilgili anılarını okurken bazı arkadaşların heyecanını duymadım. Nedeni ise, ben 15-16 yaşıma kadar cem bile görmedim.
Şehire göçerken 5 yaşındaymışım.Şehre taşındığımızda alevi olduğumuzu saklamak aklımıza bile gelmedi. Bunundan dolayı mahallemizde görmediğimiz baskı, yemediğimiz dayak kalmadı. Kızılbaş çocuğu diye Allahını seven bize kötülük yapma yarışına giriyordu. Okula başladığımda her gün giderken bir dayak yiyor, dönerken gücümün yettiğince koşmama rağmen ikinci dayağı yemekten kurtulamıyordum.
Daha sonraları mahallemize yeni göçen alevi ailelerin çocukları sayesinde yediğimiz sopalar paylaşıldığından biraz rahat ettim. Bazan da birlik olup, sünni çocuklarından birini kıstırabilirsek biz de onu dövüyorduk.
Mahallemizde alevi ailelerin çoğalmasıyla denge sağlandı. O zamana kadar ben de ortaokula başladığımdan artık kimseden sopa yemiyordum.
Babam, diğer komşularla anlaşıp cem yapmaya karar vermişler. Evde anlatırken,''Sakın kimseye söylemeyin'' diye iyice tenbihledi. Biz de kimseye söylemedik. Ceme çocuklar götürülmedi.
Ogece cemi polisler basmış. Orada bulunanların bir kısmını karakola götürmüşler. Dövmüşler, sövmüşler, sabaha karşı da bırakmışlar.
Bu olaydan sonra uzunca bir süre mahallede cem yapılmadı.
Büyükşehire taşındığımda, sendikalar aracılığı ile insanları tanımaya başladım. Her etkinlik biraz daha insan tanımamı sağladı. Sivas olylarının ikinci günü İzmir'in Konak meydanına gittiğimde karşılaştığım kalabalık duyduğum acının azalmasına neden oldu. Herkes benim gibi çoluğunu, çocuğunu alıp koşmuştu. Yürüyüş izinsizdi. Düzenleyicisi yoktu. Polis müdahele etmeye cesarat edemedi. Cumhuriyet alanına ''Türkiye laiktir laik kalacak'' diye bağıra, bağıra yürüdük. Orada da bir çok insanla tanıştım.
Söylemek istediğim: sendikalar, demokratik kitle örgütleri, demokratik toplantı ve eylemler dostumuzu düşmanımızı tanıyacağımız yerlerdir.
Büyükşehirlerde cemler, eleştirilen şekilde yapılsa da, ibadetin yanında önemli bir örgütlenme şekli sayılmalıdır.
İLİMDEN GİDİLMEYEN YOLUN SONU KARANLIKTIR. (Hacı Bektaş)
kanlıbey
10-02-2010, 09:54 AM
Değerli Canlar
1970 ve öncesinde CEMler Anadolu bozkırlarında -deyim yerindeyse- Edirne'den,Kars'a kadar bu coğrafyanın vazgeçilmezleri arasındaydı.
Tabiki Aleviler için..
Toros dağlarından,Munzur dağlarına;Muş Ovasından,Gediz havzasına kadar bu coğrafyada Cem'ler yapılırdı.
!970 lerden sonra kapitalist üretim ilişkilerinin gelişmesi,çarpık sanayileşme ve çarpık kentleşme sonucu Alevi yoksul köylüleri -iş bulmak ve yeni bir hayata başlamak hevesiyle- sanayi kentlerine göç etmeye başladılar.
Eskilerde yazın memeleket kışın ova tabiri gelişen bu yaşam en son ovalarda yaşamaya karar vermekle neticelendi.
Şimdilerde İzmirde,Antalyada,Mersinde ve diğer sanayi şehirlerinde sol oyların başat gitmesinin altında bu gerçek yatar.
Gelelim eski Cemlere..
1968 de ilk Cem'e katıldığımda 10 yaşında idim.Baba evi dediğimiz Meydan yada Cem evinde köylülerimiz Dedenin gelmesine müteaakip perşembe akşamı toplanmaya başladılar.
Perşembe (Cuma akşamı) görüm başladı.Küsler barıştırıldı,cezalılar affedildi.Yeni yol arkadaşları (müsahipler) yola alındı.
Hak divanında sosyal yaşama ait tüm "davalar" görüldü.Sonunda birlik olundu dirlik olundu.
Cuma günü Aşıklar (Hakk ehli olanlar) nefesler söylediler.Semahlar dönüldü,arifler anıldı.
Lokmalar yendi ve kabul edildi.
Takip eden günler "derin cem"e geçildi ki bu günlerce sürdü.Bu cemlere ancak Kamiller alınırdı.
Sonuçda Dede bir Rehberin önderliğinde (Kanber) diğer durağına yolcu edildi.
Değerli Canlar buraya kadar olanı,Cemlerin şekline ilişkin aklımda kalanlardır.Elbetteki şimdilerdede Cemler yapılmaktadır.Ancak Eski Cem olması dolayısı ile buraya aktardırm.
Cemlerin özü ise "yunmak ve arınmak"tır.
Şimdilerde birlik dayanışma ve kardeşlik olarak özetlenen sosyal yaşam olgusu geçmişde böyle yardımlaşma içinde gerçekleşirdi.
Alevi; Birlik,Dayanışma ve Eşitlik içndeydi.
Kent yaşamında bu başka türlü şekillendi.
Ancak Aleviler burada da kardeşlik ve eşitlik ten yana oldular.
Gerçeğin Demine Hü..
kanlıbey
10-02-2010, 09:56 AM
Değerli Canlar
1970 ve öncesinde CEMler Anadolu bozkırlarında -deyim yerindeyse- Edirne'den,Kars'a kadar bu coğrafyanın vazgeçilmezleri arasındaydı.
Tabiki Aleviler için..
Toros dağlarından,Munzur dağlarına;Muş Ovasından,Gediz havzasına kadar bu coğrafyada Cem'ler yapılırdı.
!970 lerden sonra kapitalist üretim ilişkilerinin gelişmesi,çarpık sanayileşme ve çarpık kentleşme sonucu Alevi yoksul köylüleri -iş bulmak ve yeni bir hayata başlamak hevesiyle- sanayi kentlerine göç etmeye başladılar.
Eskilerde yazın memeleket kışın ova tabiri gelişen bu yaşam en son ovalarda yaşamaya karar vermekle neticelendi.
Şimdilerde İzmirde,Antalyada,Mersinde ve diğer sanayi şehirlerinde sol oyların başat gitmesinin altında bu gerçek yatar.
Gelelim eski Cemlere..
1968 de ilk Cem'e katıldığımda 10 yaşında idim.Baba evi dediğimiz Meydan yada Cem evinde köylülerimiz Dedenin gelmesine müteaakip perşembe akşamı toplanmaya başladılar.
Perşembe (Cuma akşamı) görüm başladı.Küsler barıştırıldı,cezalılar affedildi.Yeni yol arkadaşları (müsahipler) yola alındı.
Hak divanında sosyal yaşama ait tüm "davalar" görüldü.Sonunda birlik olundu dirlik olundu.
Cuma günü Aşıklar (Hakk ehli olanlar) nefesler söylediler.Semahlar dönüldü,arifler anıldı.
Lokmalar yendi ve kabul edildi.
Takip eden günler "derin cem"e geçildi ki bu günlerce sürdü.Bu cemlere ancak Kamiller alınırdı.
Sonuçda Dede bir Rehberin önderliğinde (Kanber) diğer durağına yolcu edildi.
Değerli Canlar buraya kadar olanı,Cemlerin şekline ilişkin aklımda kalanlardır.Elbetteki şimdilerdede Cemler yapılmaktadır.Ancak Eski Cem olması dolayısı ile buraya aktardırm.
Cemlerin özü ise "yunmak ve arınmak"tır.
Şimdilerde birlik dayanışma ve kardeşlik olarak özetlenen sosyal yaşam olgusu geçmişde böyle yardımlaşma içinde gerçekleşirdi.
Alevi; Birlik,Dayanışma ve Eşitlik içndeydi.
Kent yaşamında bu başka türlü şekillendi.
Ancak Aleviler burada da kardeşlik ve eşitlik ten yana oldular.
Gerçeğin Demine Hü..
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.