:
Hz Ali Halifemizin NasiL Sehit Düstügü
Sidalyaren
02-10-2006, 01:11 AM
HZ. ALİ'NİN ŞEHADETİ VE GERCEK ÖLÜMÜ...
Hicret’in 40. yılı Ramazan ayı gelmişti. Hz.Ali, Muâviye’nin üzerine yürümek için hazırlık yapmakla meşguldü.
Taberi ve İbn’ül-Esir, Hz.Ali’nin şehâdet sebebini şöyle anlatır:
Mülcemoğlu, Haccâc ve Temim boyundan Amr;
“Halkın kurtulması için, Hz.Ali’nin, Muâviye’nin ve Âsoğlu Amr’ın ortadan kaldırılması” gerekli olduğu kanâatine vardılar. Bu işi yapacak kişilerin üçüde Hâricîlerdendi.
Mülcemoğlu Hz.Ali’yi, Haccâc Muâviye’yi, Amr da Âsoğlu Amr’ı, öldürmeye karar verdiler. Ramazan ayının 18. günü sabah ibadetinde işlerini başaracaklardı.
İbn-i Mülcem Kûfe’ye geldi, mezhepdaşlarıyla buluştu; fakat yapacağı işi kimseye açmadı. Mülcemoğlu bir gün, mezhepdaşlarından birinin evinde pek güzel bir kadın gördü, vuruldu adeta. Kadına evlenme teklifinde bulundu.
Kuttame adındaki kadın:
“Benim mehrim pek ağır” dedi. “Üçbin dirhem vermedikçe bir köle ve halayık satın alıp bağışlamadıkça ve Ali’yi öldürmedikçe sana varmam ben” demişti.
Mülcemoğlu:
“İlk iki şartı kabul ederim” dedi; “Fakat Ali’yi öldürmek elimden gelmez benim.”
Kadının; babası ve kardeşi, Nehrevan da öldürülen Hâricîlerdendi. “İmkânı yok” dedi. “Ali öldürülmedikçe yüreğim soğumaz benim. Ben sana yardımcı bulurum.” dedi. Mülcemoğluna, Şebib ve Verdan’ı tanıştırdı; bunlar da Mülcemoğluna yardım edeceklerdi.
Mülcemoğlu, daha önce Hz.Ali’ye bey’at edilirken, bey’at etmek istemiş, Hz.Ali onu iki kere reddetmişti. Hz.Ali, üçüncüsünde mübarek elleriyle başlarına ve sakallarına işaret buyurarak; “Buradan akacak kanla şunu boyayacak kişiyle ne işim var benim” demiş ve şu iki beyiti okumuşlardı:
“Ölüm gelip çatınca kuşan kemerini sen; seninle buluşunca telâşa düşme, dayan.
Ölüm, mahallene kondu mu, acıklanma, sızlanma dayan.”
Hz.Ali, zaten yaşamaktan bıkmıştı. “Allah’ım, sen beni bunlardan hayırlısıyla buluştur, bunlara da kötü birini musallat et” diye duâ etmişti.
Hz.Ali, bir gece Hz.İmâm Hüseyin’in, bir gece Cafer-i Tayyâr oğlunun evinde kalıyor, üç lokmadan fazla bir şey yemiyor; “Allah’ıma boş karınla temiz olarak kavuşmam daha sevimlidir bence” diyordu.
Ramazan ayının 18. günü, Hz.Ali evden çıkarken Hz.İmâm Hasan ve Hz.İmâm Hüseyin’e hediye olarak getirilmiş olan ördekler gagalarıyla eteğini tutmuşlardı.
Hz.Ali, onları kovalayanlara; “Bırakın” buyurmuştu; “Onlar ağlayanlardır; seher çağında da kader, yerini bulur.”
Hz.Ali; “O gece Hz.Resûlullah’ı rûyada gördüğünü” de bildirmiş, şehâdete tam hazırlanmıştı.
Mescide giren Hz.Ali:
“Salat salat” diye uyuyanları uyandırmağa başlamıştı ki; Şebib bir kılıç salladı; fakat kılıç mescidin kapısına geldi. Bunun üzerine önceden gelip mescide gizlenen Mülcemoğlu:
“Yâ Ali! Hüküm ancak Allah’ındır” diye bağırarak Hz.Ali’nin mübarek başlarına bir kılıç vurdu. Kılıç, Hendek savaşında Amr’ın yaraladığı yere geldi; imâme yarılmış, kılıç mübarek başlarına gömülmüştü.
Yere düşmüştü Hz.Ali; “Andolsun Kâ’be’nin Rabbine” buyurmuştu. “Kurtuldum” dedi.
Suikastçılar kaçıyorlardı; kaçarken de bağırıyorlardı:
“Emîr’ül-mü’minin şehit edildi!...”
Şebib’i birisi yakaladı, kılıcını elinden aldı; fakat o, atik davrandı, kurtulup evine sığındı. Sesi duyan halk birbirine karışmıştı. Şebib’in amcasının oğlu, o gece Şebib’de konuktu. “Hâricî” değildi bu zât. Şebib’in telaşını görünce; “Yoksa” dedi, “Mü’minler emîrini sen mi öldürdün?”
Şebib:
“Hayır” diyecekken “Evet” dedi; o da kılıcını çekip Şebib’i öldürdü.
Mülcemoğlu’nu da birisi yakaladı, sürüyerek mescide götürdü. Hz.İmâm Hasan ve Hz.İmâm Hüseyin ile yakınları mescide girdikleri zaman, Hz.Ali’yi mihrabın önünde yerden toprak alıp; “Ondan yarattık sizi, yine oraya iâde edeceğiz; ordan çıkaracağız bir kere daha sizi” meâlindeki âyeti okuyup, yarasına basıyor buldular. (Tâhâ 55. âyet)
Hz.Ali’yi yaralı halde eve götürdüler. Yaranın şiddetinden, evdekilerin kimi kendinden geçiyor, kimi kendine geliyordu. Hz.Ali bir aralık mübarek gözlerini açıp başucundakilere bakarak şöyle buyurdu:
“En güzel, en yüce arkadaşa, en hayırlı konağa, en güzel huzûr ve istirahat yerine gidiyorum.”
Sonra Mülcemoğlu’nu, elleri bağlı olarak Hz.Ali’nin yanına getirdiler.
Hz.Ali:
“Ey Allah’ın düşmanı” dedi, “Ben sana iyilik etmedim mi?”
Mülcemoğlu:
“Evet” dedi, “İyilik ettin.”
Hz.Ali:
“Peki” dedi, “Bu yaptığın ne?”
Mülcemoğlu:
“Kılıcımı kırk sabah biledim, Allah’tan, onunla halkın en kötüsünü öldürmesini diledim.” dedi.
Hz.Ali:
“Sende onunla öldürüleceksin; halkın en kötüsü, görüyorsun ki sensin” buyurdu ve yanındakilere dedi ki:
“Bunu götürün, hapsedin, eziyet etmeyin, aç bırakmayın; siz ne yiyor, içiyorsanız buna da onu verin. Ben sağ kalırsam ne yapacağımı bilirim; ölürsem, o bana bir kılıç vurdu; siz de onu bir vuruşta öldürün; ama Allah’ın sizi bağışlamasını da istemez misiniz?”
Hak’ka kavuştuğu gece Hz.Ali’ye bir bardak süt sunmuşlardı. Yarısını içtikten sonra bardağı verdi; “Bunu” dedi; “O esirinize götürün, onu sakın aç bırakmayın.”
Sütü Mülcemoğlu’na götürdüler; “Zehirlidir” diye içmedi. Bu olayda, adâletle-zulüm, îmanla-îmansızlık, yücelikle-alçaklık, fazîletle-hıyânet; bir bardak sütle tarihe, insanlık tarihine geçti.
Hz.Ali Emîr’ül-mü’minîn, Ramazan ayının 21. gecesine kadar yaşadılar. Hz.Ali bu fânî dünyadan göçmeden önce, oğlu Hz.İmâm Hasan ve Hz.İmâm Hüseyin’i yanına çağırdı; onlara vasiyyetini yazdırdı ve imâmlık emanetlerini Hz.Hasan’a teslim etti.
Hz.İmâm Ali, Hicret’in 40. yılı (Milâdi 661) Ramazan ayının 21. gecesi, Hak’ka vuslat etmiştir. Hz.Ali Hak’ka kavuştuğunda 63 yaşında idi. Türbesi Necef şehri-IRAK’tadır.
En doğrusunu Allah bilir
çömez
02-10-2006, 02:05 AM
Sidalyaren can
Hz.Alinin ölümüile ilgili ikaynağı yazarsan sevinirizm.
asli_33
02-10-2006, 08:34 AM
Böyle anlatıma teşekkür edilir..emeğine sağlık can ..
Diyar
02-10-2006, 09:23 AM
güzel bir paylasim! sagolasin canim! emegine saglik:)
*Türküce*
02-10-2006, 11:19 AM
okurken tüylerim diken diken oldu...teşekkürler sidal...
Rojaazme
02-10-2006, 11:53 AM
emegine sağlık can ...
srdr_ist
03-10-2006, 02:52 PM
can yüregine saglik Allah senden razi olsun.
imam ali şeffatini senden eksik etmesin.
Cemi cümlesiyle gerçeğe ya hü
erenoglu
03-10-2006, 09:03 PM
sevgili sidalyaren, paylasimin icin tesekürler, emegine yüregine saglik.Hz.Alinin ölümü ile ilgili düsüncene katiliyorum. Hz.Ali camide öldürülmedi. eger kurani kerimin tevbe suresinin 107.ve 108.ayetlerine bakacak olursak camiye gidilmemesini söylüyor ve o dönemde yapilan camiyi Hz.Muhammed yiktiriyor, yikanlarin bir taneside Hz.Alidir. bu yüzden kendi yiktigi camiye Hz.Ali gitmez ve kurana aykiri hareket etmez diye düsünüyorum.
saygilar
zeynel_can
03-10-2006, 10:49 PM
tebrik ederim güzel paylasım emege saygı
oniki_sah
04-10-2006, 12:09 PM
eevt bence de mantıklı.asla hz alı camıye varmaz...cunku ayetlerde oturun evlerınızde ıbadet edın yazılı..camıye cekmek ıcın bır oyun bu..ayrıca alevılerı karalamak ıcınde.aynı soru bana da soruldu zamanında.cahılken.hz alı camıde öldu.demekkı camıye gırmıs.sizde girin diye..bunlar oyun oyun oyun..camıyle alakası olmamıstır kuran a gore ..hz alı de kuran ıle yasayan bırı.bu tez zaten curutulmus ..artık ıraktakıler bıle bılıyor bır cogu..olaya sus ve renk katmak ıcın.camılerı doldurmak ıcın hz alı camıde öldu dıyorlar.hz hasanın cenazesi ezan okunurkene oklanır..bır yandan peygamberın soyuna salat ve selam ederler ezanda.aynısırada da oklarlar ımam hasanı..camı bızım ıcındegıl.kıme farz ize o gıtsın
marsiass
14-10-2006, 11:51 AM
ayrıca şunu da söylemek istiyorum...HZali efendimizi camide öldürenlerin islamiyetle ilgisi olabilirmi....ona buğz etmenin bile hadisleri varken....bu yüzden camiden namazdan vazgeçilirmi...ne büyük bi cehalet bu...uyanın ey dostlar uyanın...Peygamberimiz HZALİ efendimizHZ fatma annemiz HZ hasan ve HZ HÜSEYİN efendimizie söylenen ne varsa islamiyetle ilgisi yoktur...bunu bizzat Peygamber efendimiz söylemiştir...zaten her namaz kılanı da mümin sanma...mana olmayınca herşey boş ama burdaki manasız zdüşünceli fikirlerlerlede anlaşmak zor gözüküyo...arkadaşlar HZ ali peygamberden Peygamber hz aliden ayrı değildir...çözemediniz gitti yüzyıllardır....
Dostluk
14-10-2006, 03:25 PM
Tüylerim ürperdi okurken teşekkürler sidalyaren
Sidalyaren
15-10-2006, 04:48 AM
ayrıca şunu da söylemek istiyorum...HZali efendimizi camide öldürenlerin islamiyetle ilgisi olabilirmi....ona buğz etmenin bile hadisleri varken....bu yüzden camiden namazdan vazgeçilirmi...ne büyük bi cehalet bu...uyanın ey dostlar uyanın...Peygamberimiz HZALİ efendimizHZ fatma annemiz HZ hasan ve HZ HÜSEYİN efendimizie söylenen ne varsa islamiyetle ilgisi yoktur...bunu bizzat Peygamber efendimiz söylemiştir...zaten her namaz kılanı da mümin sanma...mana olmayınca herşey boş ama burdaki manasız zdüşünceli fikirlerlerlede anlaşmak zor gözüküyo...arkadaşlar HZ ali peygamberden Peygamber hz aliden ayrı değildir...çözemediniz gitti yüzyıllardır....
Sayin mariass burda gecen konu hz ali efendimizin nasil öldürüldügüdür ve ayrıca sunuda hatırlatayım..ilk camiyi yıktıran hz muhammet peygamberimirdir.hz muhammete destek verenlerden biride hz ali halifemizdir.cünkü ibadetleri göz önünde yapılmasına karsı cıkmıslardır.ozamanlarda cami diye birsey yoktu..mescit altında insanlar ibadetleri yapıyorlardı.ve senelerce biz alevilerin bildigi tek sey hz ali halifemizin camide öldürüldügü ki buda yalnıs bir bilgidir..ne bizden utan nede meshebimizden derim sana.bizim herzaman alnımız acık oldu seninde olsun..elbetteki hz ali halifesi öldürenler dinle baglantısı olmayan yaratıklardır.ama asıl gercekler bunlardan ibarettir.saygılar
Gevrenci
15-10-2006, 11:38 PM
Aleviliğe ait bütün kaynaklarda ve en önemlisi Buyruk'ta bile Kırklar'dan Kırklar Ceminden bahsederken, Hz. Ali bu Cemdeyken hangi akılla Hz. Ali Camide namaz kılarken şehit edilmiş olabilir. Öncelikle bu yalan Kırklar Ceminin varlığını kabul eden Alevi öğretisiyle çelişmektedir. Bunu Şiilerin ve Sünnilerin kabul etmemesi doğal karşılanabilir çünkü onlar zaten camiye gidiyorlar. Ancak ben Aleviyim diyen herkes ve Kırklar Cemine inanan hiçkimse Hz. Ali'nin Camide şehit edildiğini idda edemez.
Sidalyaren
16-10-2006, 05:03 AM
Aleviliğe ait bütün kaynaklarda ve en önemlisi Buyruk'ta bile Kırklar'dan Kırklar Ceminden bahsederken, Hz. Ali bu Cemdeyken hangi akılla Hz. Ali Camide namaz kılarken şehit edilmiş olabilir. Öncelikle bu yalan Kırklar Ceminin varlığını kabul eden Alevi öğretisiyle çelişmektedir. Bunu Şiilerin ve Sünnilerin kabul etmemesi doğal karşılanabilir çünkü onlar zaten camiye gidiyorlar. Ancak ben Aleviyim diyen herkes ve Kırklar Cemine inanan hiçkimse Hz. Ali'nin Camide şehit edildiğini idda edemez.
Sevgili gevrenci yazdıklarında tamamen haklısın can..senelerdir hep bu baheneyi ileri süren ve aleviligi hep dinsiz gören bazı kesimler bu gercegi nasıl inkar edecekler bilemiyorum ama benim bildigim tek bir dogru var..eger hz ali halifem camide yani sünni kesiminin en kutsal yerinde öldürüldüyse ve bizde onun yolundaysak vede hz ali halifem sünniler icin kutsal allahın aslanı ise ozaman bize yani hz ali halifemizin yolundan gidenlere neden saygı yok?bence asıl onlara sorulacak soru bu olsa gerek.madem benim halifeme deger veriyorsun neden bana göstermiyorsun o degeri?..iste önce bunun cevabını bir vermek gerek
Rojaazme
19-12-2006, 02:09 PM
can bacım yüregine kurban senin doğru olanı aktarıp bilgilenmemizde vesile oldun hızır oldaşın olsun canbacım.....
Sidalyaren
19-12-2006, 02:14 PM
can bacım yüregine kurban senin doğru olanı aktarıp bilgilenmemizde vesile oldun hızır oldaşın olsun canbacım.....
Sagolasın rojeazme agbim..allah hızır sizin ve bütün insanların yardımcısı olsun.Benim Aktarabildiklerim Bukadar Can Agbim Sıra Sizde
kardelencan
19-12-2006, 02:26 PM
Bilgilenmek ve öğrenmek adına emeğinize teşekkür ederim...
mehti313
23-12-2006, 01:08 AM
Bazi arkadaslar "mescidi dirarin" yikilma olayini mescidlerin Kuranin emri ile yikilmasi gibi göstermek istiyorlar.
Eger bu bilgi eksikliginden kaynaklanmiyorsa,art niyetin ürünüdür.
Bu konuyla ilgili olarak nazil olan Tevbe "107- Zarar vermek, kafirlikte bulunmak, inananlarin aralarini acmak, daha önce Allah’la ve Peygamberiyle savasanin gelmesini gözlemek icin mescit kuranlara gelince: Biz ancak iyilik istemekteyiz diye yemin edecekler ve Allah’sa taniklik etmektedir ki onlar yalancidir.
108- Orada hicbir zaman namaz kilma. İlk günden itibaren Allah’tan cekinmek ve ona itaat etmek temeli üstüne kurulmus olan mescit, elbette namaz kilmana daha layiktir. Orada öyle erler var ki arinmayı severler ve Allah, temizlenip arinanlari sever" ifadelerini iceriyor.
Mantigini kullanmakta özürü olmayanlar bu 2 ayetin ne demek istedigini hemen anlayabilirler.
"kafirlik yapmak,zarar vermek,inananlarin arasini acmak,daha önce Allah'la ve Peygamberle savasinin yolunu gözlemek icin" kurulan mecsidde namaz kilma, emri var.
Ama "Allah'tan cekinmek ve ona itaat etmek temeli üstüne kurulmus mescidde namaz kil" deniliyor.
Pespese gelen iki ayetin birini alip,digerinin üstünü örterek mescid hakkinda söz söyleyenlerin iyi niyetlerinden süphe ediyorum.
Kuranda "mescide gitmeyin" diye bir emir yoktur.Ancak I"slama zarar vermek icin acilan mescidlerde ibadet etmeyin" emri vardir.
Herhalde anlasilmasi zor bir konu degil.Zaten bilgi eksikliginden dolayi mescide önyargili bakanlar,bu aciklamadan sonra tefekkür edeceklerdir.
Fakat bildikleri halde gercegin üstünü örterek mescid düsmanligi yapan art niyetlilere sözüm yok.Onlara anlatsanda bir anlatmasan da.
Sidalyaren
23-01-2007, 09:52 AM
Bazi arkadaslar "mescidi dirarin" yikilma olayini mescidlerin Kuranin emri ile yikilmasi gibi göstermek istiyorlar.
Eger bu bilgi eksikliginden kaynaklanmiyorsa,art niyetin ürünüdür..
Kuranda "mescide gitmeyin" diye bir emir yoktur.Ancak I"slama zarar vermek icin acilan mescidlerde ibadet etmeyin" emri vardir.
.
Tamam İSTE Bakın Siz Ne Güzel Cevap Vemissiniz Yönelttiğiniz Soruya.
Bu zararı Kim verdi Ve Hala Zarar Vermeye Devam Edip Kuran,ın Arkasına Sıgınınanlar Kim?
yeliz_34
30-01-2007, 02:33 AM
emeğine ve yüreğine sağlık...içimden bişeler koptu valla...
ali-haydar
31-01-2007, 03:03 PM
çok sağol verdiğin bilgiler için... hak muhammed ali yardımcınız olsun.
pîrimizin ölümü ile ilgili bu bilgiyi almış olduğunuz bir kaynak var mı aceba ?
Sidalyaren
31-01-2007, 09:34 PM
çok sağol verdiğin bilgiler için... hak muhammed ali yardımcınız olsun.
pîrimizin ölümü ile ilgili bu bilgiyi almış olduğunuz bir kaynak var mı aceba ?
Bu Bilgi bilindik bir bilgdir ve hemen hemen bazı alevi sitelerinde yazılmaktadır.Ve Cogu alevi ktalarında. Yazarını Hatırlayamadıgım Bir Kitap Vardı,İsmide Alevilik Yoluydu İstersen Okuyabilirsin.
asli_33
01-02-2007, 12:49 AM
Bu Bilgi bilindik bir bilgdir ve hemen hemen bazı alevi sitelerinde yazılmaktadır.Ve Cogu alevi ktalarında. Yazarını Hatırlayamadıgım Bir Kitap Vardı,İsmide Alevilik Yoluydu İstersen Okuyabilirsin.
Sidalyaren can'ımızın verdiği bilgiye birde ben eklenti sunayım..
İmam Ali filmini alıp izlerseniz Sidalyarenin aktardığı bilgileri orda film formatında izleme olanağınız var..14vcd bu seti mutlaka edininiz..
ali-haydar
01-02-2007, 01:20 AM
çok sağolun canlar, tekrar teşekkür ederim...
yolahürmet
01-02-2007, 01:39 AM
Nasıl şehit düştüğü konusunda herkes birşeyler söylüyor,çeşitli rivayetler var.Ama bilinen ve sünni kesim tarafından örtbas edilmek istenen NE İÇİN şehit düştüğüdür.
pirim
09-08-2007, 12:50 AM
yüregine saglık süper bir açıklamaydı..sayenizde çok şeyler ögrenecegiz...var olun ..şahımerdan yardımcınız ola.o:o
yAgmur58
09-08-2007, 01:05 AM
Eyy Allah'ın Aslanı Kurban Olam ben Sana ve Evlatlarına!..
Emeklerin zay olmaya ablacım..
sidal ablam ablaların en güzeli:)
emeğine sağlık. çok yararlı bilgilerle dolu bir paylaşım...
Hz.Ali (as) diyor ki:“Bilin ki bizden olup da ölen, ölü değildir, diridir” Nehc’ul Belağa,Hutbe:87
pirim
12-08-2007, 05:06 AM
eevt bence de mantıklı.asla hz alı camıye varmaz...cunku ayetlerde oturun evlerınızde ıbadet edın yazılı..camıye cekmek ıcın bır oyun bu..ayrıca alevılerı karalamak ıcınde.aynı soru bana da soruldu zamanında.cahılken.hz alı camıde öldu.demekkı camıye gırmıs.sizde girin diye..bunlar oyun oyun oyun..camıyle alakası olmamıstır kuran a gore ..hz alı de kuran ıle yasayan bırı.bu tez zaten curutulmus ..artık ıraktakıler bıle bılıyor bır cogu..olaya sus ve renk katmak ıcın.camılerı doldurmak ıcın hz alı camıde öldu dıyorlar.hz hasanın cenazesi ezan okunurkene oklanır..bır yandan peygamberın soyuna salat ve selam ederler ezanda.aynısırada da oklarlar ımam hasanı..camı bızım ıcındegıl.kıme farz ize o gıtsın
saol can.bende düne kadar camide şehit oldugunu biliyordum..daha geniş bilgileriniz varsa bizimle paylaşırmısınız ..
ViLike
23-08-2007, 08:46 AM
bekir yıldız-ın kerbela kitabını okursanız hz. ali hz. hüseyin ve hz. hasan'ın neden we nasıl öldürldükleri orda yazıyor.. okumanızı tavsiye ederim
emeğine sağlık saol..
codeerdinc
23-08-2007, 11:43 AM
Allah Allah... Can Paylaşım İçin Çok Tşkler
zaza kazim
26-08-2007, 10:06 AM
paylaşımın için tşkler sagol varol can dost
Ekber_Dede
02-09-2007, 08:33 AM
BU SİTE İÇİN TÜM EMEĞİ GEÇEN EMEKÇİLERE TEŞEKKÜRLERİMİ İLETİRİM SAYGILARIMLA
ALİ EKBER ERMİŞ ( Ekber_Dede )
ftunc
02-09-2007, 01:20 PM
paylaşımınız için teşekkür ederim.
kaynak verirseniz tümünü okumak istiyorum.
PenCHE
02-09-2007, 09:19 PM
Ya Allah Ya Muhammet Ya Ali
aleviesra24
02-09-2007, 09:35 PM
Sidal ablam emeğine sağlık verdiğin bilgiler için...Hızırın eli sırtından eksik olmasın...
asiprens02
10-09-2007, 11:38 PM
diline emeğine sağlık yaren çoğu kişi bu olayı biliyordu ama yüzeysel sen en azından daha geniş bilgiler vererek bizleri gururlandırdın
emeğine sağlık
ftunc
12-09-2007, 07:34 AM
kardeşlik;
çok güzel bir yazı teşekkür ederim.
neden bilmiyorum.
gözlerimden yaş boşanıyor okudukça...
blue_dream
13-09-2007, 12:03 AM
gerçekten emeğine sağlık can çok güzel bir paylaşım senden böyle güzel paylaşımların devamını bekleriz o:o
Sidalyaren
23-11-2007, 06:50 AM
paylaşımınız için teşekkür ederim.
kaynak verirseniz tümünü okumak istiyorum.
Kaynak:Taberi ve İbn’ül-Esir
burcuzeugma
26-11-2007, 12:40 PM
yüreğine sağlık
MeLekk
27-11-2007, 12:44 AM
off offf:(allahtan revamıdır bu yaşanmış tarihimiz...
bacım emeğine sağlık....
gerçeğini allah bilir....
Hidayet Coban
27-11-2007, 02:32 AM
Emegine Yuregine Saglik Sidalyaren Can!
gurbetçi
30-11-2007, 06:55 AM
bizimle bu değerli bilgileri paylaştığınız için size teşekkürü bir borç bildim kendime teşekkürler,,,,
Cem_Alim
30-11-2007, 07:10 AM
tskler paylaşımın için can
beyazkaptan
30-11-2007, 11:06 PM
İlk defa okudum ve gerçekten tüylerim diken diken oldu gözlerim doldu nice büyük insanlar nice güzellikler bir cahilin cahiliği ile yok oluyor
paylaşımın için saol dostum
as_baskan_24_62
01-12-2007, 12:09 AM
Yüregine saglık cok güzel bir paylaşım, duygulanmamak imkansız okurken.
Süt için bede şunu sölemek isterim :
Bir insan kendini nasil bilirse ;karşısındakini de öyle bilirmiş.
Sidalyaren
01-12-2007, 12:38 AM
Yüregine saglık cok güzel bir paylaşım, duygulanmamak imkansız okurken.
Süt için bede şunu sölemek isterim :
Bir insan kendini nasil bilirse ;karşısındakini de öyle bilirmiş.
Evet katılıyorum size.
Ve O Satırları Okurken Düşündüm!
İnsan Bukadar İyi Niyetli Olabilirmi?..Hangimiz Bizi Vuran Yada Yaralayan Bir İnsan İçin Okadar İyi Düşünebilirizki?..Hz Alim Kendi Canına Kasteden Birine Sütünü Veriyor Ve Diyorki Ben Yasadıgım Sürece Onun Kılına Zarar Gelmesin,Ben Ne Yer İçersem Onada Aynısını Götürün..Ama Karsısındaki Zehirlidir Diye İçmiyor,Kötü Niyet Arıyor....Tüm Yezitlere Lanet Olsun..
aliyimaleviyim
03-12-2007, 03:13 AM
Alim de öldü diyenler
Kendi girsin mezara
#gamze0671#
03-12-2007, 04:26 AM
Allah’ın aslanı Ali
Kullar azdı zülfikarı alda gel
Çokları şaşırttı gittiği yolu
Yollar azdı zülfikarı alda gel
Evlat babasını çileye saldı
İnsanlığa hizmet eden az kaldı
Lisanlar bozuldu küfre daldı
Diller azdı zülfikarı alda gel
Kıyamet nişanı bina çoğaldı
Utanma kalmadı zina çoğaldı
Hama düşkünle fena çoğaldı
Beller azdı zülfikarı alda gel
Zalimler çoğaldı canlara kıydı
Çoğu çıkar için nefsine uydu
Makama geçenler kasayı soydu
Eller azdı zülfikarı alda gel
Aşık Musa sizden ister mürveti
Böyle olmaz Muhammed’in ümmeti
Hak yoluna harcayan yok serveti
Kullar azdı zülfikarı alda gel
#gamze0671#
03-12-2007, 04:33 AM
Sufi Mezhebimin Nesin Sorarsın
Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz
Gözlüye Gizli Yok Ya Sen Ne Dersin
Eğnimize Kırmızılar Giyeriz
Halimizce Her Manadan Duyarız
Katarda İmam Cafer'e Uyarız
Her Kimin Ki Çerağını Hak Yakar
Mümin Olanları Katara Çeker
Aslımız On İki İmama Çıkar
Biz Tüccar Değiliz Alıp Satmayız
Erkan Gözetiriz Yoldan Sapmayız
Gönlümüz Ganidir Kibir Tutmayız
Muhammed Ali'dir Kırkların Başı
Uralım Yezid'e Laneti Taşı
Hünkar Hacı Bektaş Veli'dir Eşi
Baharda Açılır Gonca Gülümüz
Ol Dergaha Doğru Gider Yolumuz
On İki İmam İsmin Okur Dilimiz
Şah Hatayi'm Eydür Muhammed Ali
Onlardan Öğrendik Erkanı Yolu
Ali Muhammed'dir Muhammed Ali
0baran0
03-12-2007, 04:41 AM
gerçekten çok güzel bize hiç öle şeyler anlatmıyorlar burayı sevmeye başladım
karçiçegi
18-12-2007, 12:24 AM
paylaşım için sagol aleviler hz.Ali den sonra da hain eller tarafından haksızca katledilmeye malesef zaman zaman devam ediliyor...
türkügözlüm58
20-01-2008, 07:46 AM
Ablacım o kadar güzel bir paylaşımdıki..
Okudukça gözümden akan yaşlara hakim olamadım...
Yüreğine sağlık...
Bertan İnan
09-02-2008, 04:21 PM
Emegine Saglık Ama Ben Bazı Yerleri Farklı Bİliyorum Dedemden Dinledigime Göre
Sidalyaren
10-02-2008, 01:47 AM
Emegine Saglık Ama Ben Bazı Yerleri Farklı Bİliyorum Dedemden Dinledigime Göre
Herkesin Farklı Düşünceleri Ve Bilgileri Var Bu Konuda.
muratalevi
24-02-2008, 01:07 AM
emegine o güzel yüregine gönlüne saglik..
Alevi.iso
27-02-2008, 12:52 AM
emeğine sağlık :(
kızıl_yanki
28-02-2008, 09:07 AM
emegine saglık .... ! hz ali nin camide namaz kılarken öldürüldügünü biliyoruz ama hangisi dogru nerden bilicem?
Sidalyaren
28-02-2008, 09:29 AM
emegine saglık .... ! hz ali nin camide namaz kılarken öldürüldügünü biliyoruz ama hangisi dogru nerden bilicem?
O Dönmede Cami Diye birşey olmadıgını ögrenirsen,camide,de öldürülmedigini anlarsın:)..
O Dönemde cami yoktu ve Hz Ali camide öldürülmedi.
Size sundugum yazı onun nerde ve nezaman öldürüldügünün ispatıdır.
Dede-baba
01-06-2008, 10:44 PM
[QUOTE=Dede-baba;577988]Degerli canlar Hz. Ali.. Ramazanın 18. günü Küfe'de sabah namazı sırasında aldığı zehirli hançer yarası nediyle.. ağır yaralanmıştı.. kendisine sadıranın kendi ölmediği müddetce öldürülmesini istemedi...
Ramazanın 21. günü ise Hakk'a yürüdü...
Ölürken ogullarına şu vasiyette buluındu...
HZ. ALİNİN SON SÖZLERİ
****Size vasiyetim Allah'tan çekinmenizdir.
Dünya sizi arasa istese bile, onu aramamayı,istememeyi vasiyet ederim.ona ait bir şeyi elde edemediğiniz.... Elinizdekini yitirdiğiniz içinde hayıflanmayın. Gerçeği söyleyin,ahiret ecri için iş görün,
Zalime düşman olun,mazluma yardımcı kesilin,bütün evladıma ehlibeytime ve bu sözlerim kime ulaşırsa ona, Allah'tan çekinmeyi, işlerinizi düzene koymayı, aranızı uzlaştırmayı vasiyet ederim.
Allahın salatı.... Muhammed'e ve soyuna olsun. Muhammed şöyle buyurdu, iki kişinin arasını bulmak bütün salatlardan ve oruçlardan üstündür. Yetimleri koruyun ... Size verilen haklarını yitirmeyin onların. Komşularınızı görün... gözetin bu Peygamber'iniz Muhammed'in vasiyetidir.
Komşular hakkında öylesine vasiyetlerde bulunduki onlarda mirasa girecekler sandık. kur an a riayet edin onunla amel etmekte başkaları sizi geçmesin. Salatı bırakmayın...
İyiliği buyurmayı... Kötülükten sakındırmayı bırakmayın, sonra kötüleriniz başınıza geçer.... Sonrada dua edersiniz icabet edilmez size. Allah'ın Resulü'nden duydum, sakının eziyetten işkenceden.... Öldüreceğiniz kuduz köpek bile olsa...
Allah'ın Selam'ı ve salat Muhammed Mustafa'ya.... Ali-el Mürteza'ya ve onların yolunda gidenlere olsun...
Ve Emir-ül Mü'minin Büyük İmam... Oğlularına ve hasan ile Hüseyin'e vasiyet etti...
"...Ey Ev halkım!... Cenazemi Çölden gelecek.. yüzü peçeli bir yabancı yıkayacaktır.. Sakın ola Figan-ı fergat eylemeyesiniz.. ol kimseye mani olmayasınız.. Cenazemi yıkadıktan sonra Cenaze namazımı kıldıracak.. ve beni bir deveye bindirecek çöle geri dönecektir. ve götürecektir..."
Sonraki gün, Hz. Ali'nin ölümünden sonra Yüzü peçeli, her tarafı kapalı.. yüzü eli ve cümle vücudu görünmeyen bir yabancı gelir..
Hz. Ali’nin ölmeden önce vasiyetine uygun olarak, cenazesi evden alınarak gelen kişiye verilir... Yüzü peçeli bu kimse Hz. Ali’nin cenaze namazını kıldırır.. Devenin üzerine yükleyip, çöle doğru gider..
Oradan uzaklaşan yüzü örtülü yabancıyı...Hz. Ali’nin oğulları gizlice takip ederler.
Kimdir bu kişi ki babamızı bir bilinmiyene meçhule götürüyor diye düşünürken vede üzülürken...
Bir ara yüzündeki örtünün açılmasıyla, cenazeyi alıp götürenin babaları Hz. Ali olduğunu görürler...
Hemen devenin üstündeki cenazeye yönelirler... Görürler ki.. Deveyi güden de Ali...ve devenin üstündeki cenazede Ali'dir...
Ali’dir cesetin kendisi yuyan..
Yuyup kefeniyle tabuta koyan
Ali’dir devesin kendisi yeden
Hak ile Hak olan Arslan Ali’dir.
Şah Hatayi
Bugün dahi Hz. Ali'nin gerçek mezarı nerdedir.. kimse bilmemektedir... Necef'teki mezar mı?....
O sadece temsili bir makamdır.. Bakın Onun rivayetini de anlatalım..
Saygı ve Sevgi bizden olsun bütün canlara..
Dede-baba
01-06-2008, 10:45 PM
Ve Emir-ül Mü'minin Hz. Ali... Oğlularına ve hasan ile Hüseyin'e vasiyet etti...
"...Ey Ev halkım!... Cenazemi Çölden gelecek.. yüzü peçeli bir yabancı yıkayacaktır.. Sakın ola Figan-ı fergat eylemeyesiniz.. ol kimseye mani olmayasınız.. Cenazemi yıkadıktan sonra Cenaze namazımı kıldıracak.. ve beni bir deveye bindirecek çöle geri dönecektir. ve götürecektir..."
Sonraki gün, Hz. Ali'nin ölümünden sonra Yüzü peçeli, her tarafı kapalı.. yüzü eli ve cümle vücudu görünmeyen bir yabancı gelir..
Hz. Ali’nin ölmeden önce vasiyetine uygun olarak, cenazesi evden alınarak gelen kişiye verilir... Yüzü peçeli bu kimse Hz. Ali’nin cenaze namazını kıldırır.. Devenin üzerine yükleyip, çöle doğru gider..
Oradan uzaklaşan yüzü örtülü yabancıyı...Hz. Ali’nin oğulları gizlice takip ederler.
Kimdir bu kişi ki babamızı bir bilinmiyene meçhule götürüyor diye düşünürken vede üzülürken...
Bir ara yüzündeki örtünün açılmasıyla, cenazeyi alıp götürenin babaları Hz. Ali olduğunu görürler...
Hemen devenin üstündeki cenazeye yönelirler... Görürler ki.. Deveyi güden de Ali...ve devenin üstündeki cenazede Ali'dir...
Ali’dir cesetin kendisi yuyan..
Yuyup kefeniyle tabuta koyan
Ali’dir devesin kendisi yeden
Hak ile Hak olan Arslan Ali’dir.
Şah Hatayi
Bugün dahi Hz. Ali'nin gerçek mezarı nerdedir.. kimse bilmemektedir... Necef'teki mezar mı?....
O sadece temsili bir makamdır.. Bakın Onun rivayetini de anlatalım..
Saygı ve Sevgi bizden olsun bütün canlara..
Degerli canlar...
Hz. Ali'nin mezarı... Bugün dahi bilinmemektedir...
Hz. Ali'nin bugün bilinen ve ziyaret edilen iki mezarı bulunmaktadır.. bunlardan birincisi Necef'te iken.. diğeri afganistan'da Mezar'ı Şerif'te bulunmaktadır... Her iki Türbe'de ziyaretgahdır..
Irak Necef'te bulunan Mezarın Hikayesi ise Şöyledir...
Harun Reşit avcılığa pek düşkün idi...Yine, Korumalarıyla birlikte Necef çölünde ava çıkmıştı... yanında bulunan, tazı ve parslarla ahuları (Ceylan) takip ettiler... Ceylanlar necef deryasında, Tell-ü Necef olarak bilinen bir tepeye sığındılar; ama tazı ve parslar Telle-ü Necef’in üzerine çıkmadılar...
Bu av sahnesi bir kaç defa tekrarlandı; yani tazılar ceylanları kovaladıklarında, onlar, tepeden aşağı iniyorlardı, takip edildiklerinde ise tekrar o tepeye sığınıyorlardı.
Halife, tazıların tepenin üzerine çıkmadıklarını görünce o mekanda bir sırrın olması gerektiğini anladı; işte bundan dolayı hizmetçilerine o yerin halkından yaşlı bir adamı yanına getirmelerini emretti.
Bir ihtiyar adam bulup getirdiklerinde halife o adama;
--- Ey yaşlı, Piri Fani!
---Bu tepede ne gibi bir sır vardır ki, tazılar ceylanların ardıca onun üzerine çıkmıyorlar?
diye sordu
İhtiyar adam cevaben;
----Ben sırrını biliyorum, fakat söylersem can güvensizliğimi kaybederim” dedi. Halife güvenlik verince ihtiyar adam şöyle dedi:
---Babamla birlikte buraya geldik, babam bu tepenin üzerini ziyaret edip orada namaz kıldı, babama;
---Burada ne vardır?” diye sordum.
Babam cevabımda şöyle dedi: “
---İmam Cafer Sadık (a.s)’la birlikte burayı ziyarete geldik, İmam Sadık (a.s); “Burası ceddimiz Ali bin Ebi Talip (a.s)’ın kabirdir, yakında aşikar olacaktır.” buyurdular.
Halife o yerin kazılmasını emretti, orayı kazıp bir kabir alametine ulaştılar, orada iki satır Süryani yazısıyla yazılan bir levha gördüler, o levhadaki yazıyı tercüme ettiklerinde şu sözler çıktı:
“...Bu Nuh peygamberin tarafından yedi yüz yıl önce Muhammed (salllahu aleyhi ve alih)’in vasisi olan Ali için kazdığı kabirdir....”
Harun bu durumu görünce o kabre çok ihtiram edip toprakları tekrar kendi yerine dökmelerini emretti, kendisi de bineğinden aşığı inip abdest aldı, iki rekat namaz kıldı, çok ağladı ve kendisini o mutahhar kabrin üzerine attı.
Daha sonra Hz. Musa bin Cafer (a.s)’ın huzuruna bir mektup yazarak bu olayın O Hazretten sorulmasını emretti. Hazret onların sorusunun cevabında şöyle yazdı:
“Evet, orası değerli ceddim Emir’ul- Muminin Hz. Ali (a.s)’ın kabridir.
Harun kabrin üzerinde taşla bir bina yapılmasını emretti, bu bina [/B]“Tahcir-i Harun” diye meşhur oldu. Daha sonra bu haber diğer şehirlere yayıldı. Müminler etraftan yolculuk yüklerini bağlayıp O Hazretin ziyaretine geliyorlardı....
İşte Necef'te Şii inancına göre Hz. Ali Mezarıyla ilgili gerçek budur...
Fakat hakikat Hz. Ali'nin bilinen mezarı olmadığı.. Yüzü peçeli bir kimse tarafından Çöle götürüldüğü.. deveyi güdeninde.. deve sırtındaki cenaze'nine Hz. Ali olduğudur..
Saygı ve Sevgilerimle..[/QUOTE]
[B]Hz. Muhammed'in... Mezar ve defin İşleriytle peygamber'in vasiyeti üzerine Hz. Ali yapmıştır... Bir gece vakti defnedilmiştir... ÖMERİ osmanı, ebubekiri,halifelik ve dünya menfaati peşine düştüler.. Peygamber'in cenazesinde bulunmadılar, yeniden mezarından çıkarıp cenaze namazını kılmak istedilerse de Hz. Ali Zülfikar ile Dikildi karşılarına izin vermedi....
Hz. Fatıma'nın Defin İşlemlerini Hz. Ali yapmıştır.. (Bu islam tarihinde bir istisnadır...) bir gece vakti defnedilmiştir...
Hz. Ali'nin kendi Cenazesei Çölden gelen Yüzü kapalı Biri tarafından (ki... Bu Hz. Ali'dir.. kendi cenazesini yıkayan ve defneden.. sırdan gelip sırra karışan veliullahtır..) defnedilmiştir..
SIRDAN GELİP SIRRA GİDENLERE AŞK OLSUN...
Allah Eyvallah
Dede-baba
01-06-2008, 10:50 PM
***Hz. Ali'nin " ZÜLFİKAR" adlı kılıcı.. Mısır Meliki Mukavvas tarafından önce Hz. Muhammed'e hediye edilmiştir...
***Uhud savaşında Peygamber... Kendisini düşmandan Kurtarırken.. kendi kılıcı ikiye ayrılıp kırılan Ali-el Mürtezaya Zülfikar'ı vermiştir... Bu tarhten sonra Zülfikar'ı kuşanan olmuş... ve peygamber'in ölümüne kadar da Zülfikar ile savaşlara katılmıştır..
***Peygamber'in vasiyeti üzerine Zülfikar ... Peygamber'in ölümünden sonra kınna sokuldu ve Hz. Ali bir daha bu kılıçla savaşmadı...
*** "ZÜLFİKAR" YAN YANA İKİ DİLİ OLAN BİR KILIÇTIR..
***Bu çatallardan bir ucu "İLİM'İ" diğer ucu "ADALETİ" temsil eder...
*** Bu kılıç üzerine yazılmış şiirlere "Zülfikarname" denmiş olup Bektaşi edebiyatı içinde önemli bir yer turar
*** Alevi bektaşi inancında Sahib-ül Zaman 12. İmam Efendimiz Mehdi.. Zülfikar ile zuhur edecektir...
ZÜLFİKARNAME
Gel gönül okuyalım ismi azam duasını
Okudu ki “La feta illa Ali la seyfe illa zülfikar”
Sıdk ile okudu sildi gönül pasını
Yusuf’u kuyuya attılar Yakup çeker ahu zar
Kuyu dibinde hem yine bu dua oldu Yusuf a yar
Yer ile gök bu dua ile buldu karar
Bu dünya bivefadır bivefa
Eyyuba kıldılar mihneti cevru cefa
Eyyub bu duayı okudu buldu derdine şifa
Şol Musa tur dağında Hakka münacat eyledi
Hak ismini duyunca görki nemrut neyledi
Evliyalar enbiyalar bu duayı söyler idi
Süleyman’ın parmağında hatem yüzüğünün mühürü
Emrine mutiydi insi cin dev ile peri
Ali binerdi düldüle kırardı yüz bin kafiri
Hamza kaf dağında on sekiz cenk eyledi tamam
Kırardı kafiri bir narayla vermezdi aman
Daim bu duayı okurdu her dem her saat her zaman
Münafıklar bu duanın manasına ermedi
Mansuru dara çektiler de dediğinden dönmedi
Halil bu duayı okudu da nar içinde yanmadı
Muhammet kalkuben Miraca vardı
Arş yüzünde melekler darına durdu
Orda Hatemi aslanın ağzına verdi
Miraca çekti Muhammet Peygamberi
Orada kokardı misk ile amberi
Bu duayı okudu ol Ali’nin kamberi
Nice Peygamberler geldi de geçti
Nice Süleyman’lar kondu da göçtü
Caferi Tayyar bu duayı okudu da uçtu
Tacı düldül geldi de Ali destine
Zülfikarı çekiben yürüdü küffar kasdına
Hem evvel yazılıdır zülfikarın üstüne
Ali gezer iken devin er bağını
Sinesine bastı hicran dağını
Bir hurma çöpüyle bend etdi devin baş parmağını
Bu duayı okursa her kim
Kalmaz gönlünde zerrece kin
Bu duayı okudu sakin oldu ay ile gün
İlahi ilahi Farzdır ilahi
Hürmetle severiz ol şahı
On İki İmamlar Rehperi,SULTAN HATAYİ
Saygılarımla..
hayatsu
01-07-2008, 02:54 AM
emeğine yüreğine sağlık..çok etkiledi beni sağolasın can.. bir de hangi kaynaktan yararlandığını öğrenebilir miyim...görüşmek dileğiyle...
Sidalyaren
01-07-2008, 10:05 AM
emeğine yüreğine sağlık..çok etkiledi beni sağolasın can.. bir de hangi kaynaktan yararlandığını öğrenebilir miyim...görüşmek dileğiyle...
Kaynak Taberi ve İbn’ül-Esir:)
Sürgün_24
05-01-2010, 10:10 AM
Evinin bahcesinde MüLcem tarafından öLdürüLmek maksadıyLa saLdırıya ugramıs , aLdıgı zehirLi kıLıc yarasıyLa birgün sonra evinde öLmüstür Hz Ali ...
celal abbas
05-01-2010, 10:24 AM
Yazınıza ek oLarak beLirtmek isterim ;
Evinin bahcesinde MüLcem tarafından öLdürüLmek maksadıyLa saLdırıya ugramıs , aLdıgı zehirLi kıLıc yarasıyLa birgün sonra evinde öLmüstür Hz Ali ...
bende bir ekleme yapayım....aldığı yaranın etkisiyle üç gün yaşamıştır...ramazan ayında bir kısım alevinin tuttuğu üç gün oruç..bu üç günlük yaranın matemidir...ramazan ayının 19 unda yaralandı..21 inde şehit oldu...ramazan ayının 19 u 20 si 21 i oruçlu olmamız bu yüzden...
Sidalyaren
27-02-2010, 01:46 AM
HA SEN MÜSLÜMANIM DİYORSUN İSLAMIN ŞARTLARINDAN ORUÇ TUTMAK SANA FARZ DEĞİL DİYORSUN YANİ ÖYLEMİ SADECE HAZRETİ ALİ EFENDİMİZİN YARALI GEÇİRDİĞİ 3 GÜN SENİN İÇİN ORUÇ ÖYLEMİ?
Sanirim sizde yalnis yorumluyorsunuz konuyu.
Arkadas Hz Ali,nin ölümü icin 3 günlük yas orucumuz vardir diyor ama siz farkli bir sekilde yorum yapiyorsunuz.
Sidalyaren
27-02-2010, 02:14 AM
Sayin Sekont
Yeni üyesiniz ve bir takim konulari anlamaniz icin öncelikle forumda biraz gezinin,konulari takip edin...
Forumda Büyük harf ile yazi yazmak yasaktir.Ilkini ben düzelttim ama birdahakine silerim...
Herkesin görüsüne saygi duyun,isinize gelmeyen konulara elestiri yapin ama ilimli yapin...
sekont
27-02-2010, 02:16 AM
Sanirim sizde yalnis yorumluyorsunuz konuyu.
Arkadas Hz Ali,nin ölümü icin 3 günlük yas orucumuz vardir diyor ama siz farkli bir sekilde yorum yapiyorsunuz.
yok geri kalanları ne olacak diyorum yani benim eşimde alevi ama oruç tutuyor ramazanda 30 gün babası ailesi hep tutuyor sizin farkınız ne ha tutmak istemiyorum de tutmaya bilirsin sünniyim deyip namaz kılmayan oruç tutmayan bir yığın insan var ama ben aleviyim alevi namaz kılmaz oruç tutmaz abdest almaz deyip aleviliği kötüleyen sizlersiniz... başkalarının hakkınızda yanlış düşüncelere kapılmasını sağlayan sizlersiniz..
Sidalyaren
27-02-2010, 02:26 AM
yok geri kalanları ne olacak diyorum yani benim eşimde alevi ama oruç tutuyor ramazanda 30 gün babası ailesi hep tutuyor sizin farkınız ne ha tutmak istemiyorum de tutmaya bilirsin sünniyim deyip namaz kılmayan oruç tutmayan bir yığın insan var ama ben aleviyim alevi namaz kılmaz oruç tutmaz abdest almaz deyip aleviliği kötüleyen sizlersiniz... başkalarının hakkınızda yanlış düşüncelere kapılmasını sağlayan sizlersiniz..
(Sizlersiniz)kelimesi cogula girer
5 Parmaginizin besi birmidir?
Eee siz ne diye bizleri ayni kefeye koyuyor ve aleviligimizi sorguluyorsunuz?
Ben aleviligin zorluklarini yasayan ve bu zorluklardan ötürü kendi inancini kaybeden bir sürü alevi insan taniyorum..
Örnegin biz cem yapariz,
Aile dostumuzda alevidir ama Cami,ye gider!
Biz Muharrem orucu (yas orucu) tutariz
Onlar ramazan orucu tutar,
Burda "biz" ve "onlar" vurgusu bir ayrim degil,sadece tanidiklarim ve bizim aile arasindaki farklarin siralanmasidir..
Önce Lütfen Alevilik konusunda bilgi sahibi olun sonra sorularinizi tek tek yazin buraya..
Cevreden yapilan analizle bu sekilde bir yere varamayiz..
Dedigim gibi 5 parmak hesabi yapalim,hepsi bir degil..
Ametist7474
27-02-2010, 02:29 AM
namaz kılmayan oruç tutmayan kötü müdür ? insanlara böyle mi bakıyorsun ? senin eşinin ailesi alevi kökenli olabilir ama alevilikten uzaklaşmış görünüyor . aleviliği eşinin ailesinden değilde alevi dedelerinden öğrenmen lazım . sor bakalım hiç bir alevi dedesi namaz kılın 30 gün ramazan orucu tutun der mi ?
sekont
27-02-2010, 02:34 AM
(Sizlersiniz)kelimesi cogula girer
5 Parmaginizin besi birmidir?
Eee siz ne diye bizleri ayni kefeye koyuyor ve aleviligimizi sorguluyorsunuz?
Ben aleviligin zorluklarini yasayan ve bu zorluklardan ötürü kendi inancini kaybeden bir sürü alevi insan taniyorum..
Örnegin biz cem yapariz,
Aile dostumuzda alevidir ama Cami,ye gider!
Biz Muharrem orucu (yas orucu) tutariz
Onlar ramazan orucu tutar,
Burda "biz" ve "onlar" vurgusu bir ayrim degil,sadece tanidiklarim ve bizim aile arasindaki farklarin siralanmasidir..
Önce Lütfen Alevilik konusunda bilgi sahibi olun sonra sorularinizi tek tek yazin buraya..
Cevreden yapilan analizle bu sekilde bir yere varamayiz..
Dedigim gibi 5 parmak hesabi yapalim,hepsi bir degil..
aleviliği senden daha iyi biliyorum merak etme senin ki alevilik değil inancını kaybetmişlik HZ ALİ efendimiz siz alevisiniz böyle yapacaksınız namaz kılamayın oruç tutmayın abdest almayın demedi sünnilerden uzak durun onlar HZ muhammedi destekliyor namaz kılandan oruç tutandan uzak durun mu dedi yok
işte alevileri kendi inançları doğrultusunda yönlendirmek isteyen insanlar bu duruma getirdi....
Sidalyaren
27-02-2010, 02:41 AM
aleviliği senden daha iyi biliyorum merak etme senin ki alevilik değil inancını kaybetmişlik HZ ALİ efendimiz siz alevisiniz böyle yapacaksınız namaz kılamayın oruç tutmayın abdest almayın demedi sünnilerden uzak durun onlar HZ muhammedi destekliyor namaz kılandan oruç tutandan uzak durun mu dedi yok
işte alevileri kendi inançları doğrultusunda yönlendirmek isteyen insanlar bu duruma getirdi....
Benim Aleviligimi sorgulamak size düsermi?
Ben sizin sünniliginizi sorguluyormuyum?
Aleviligi benden iyi bilmeniz mümkün degildir.
Siz aleviligi iki kelime olarak ezber yapmis burdada bize yaziyorsunuz..
Alevilikte bir üclem vardir,hangi cem evine gidersen git bunu duyarsin.
Ya Allah Ya Muhammet Ya Ali..Bu nedemektir?
Kimse birini tutupta ötekini atmiyor demekki.
Hz Aliyi sevmekse alevilik,ben aleviyim diyen insanlardan oldugunuz aleni belli..Ben esiniz ve tarafinin aleviliginden süphe ederim aslinda..
Ama sanirim esiniz sizden ötürü ve sünni kesimlerde yetistigi icin asimile olmus ve kendi kültürünü kaybetmis görünüyor...
Madem benden iyi biliyorsunuz yazin ozaman alevilik ne demek.??
Deman
27-02-2010, 02:48 AM
HADI ORDAN, seni gidi misyonerci seni!!!
Biz Aleviligimizi Dedelerimiz dururken senden mi ögrenecegiz???
Var git sii, sünni sitelerinde yaz,
bizim mekanimizdan uzak dur,
BIZ HER DAIM salat ve niyaz ederiz, orucumuzuda tutariz, senin gibi bes vakit degil!!!
Senin gibi bir ay boyu oruc tutmayiz, bizim orucumuz farklidir, her daimdir!!!
molla sakont effendi!!!
ASK ola...
sekont
27-02-2010, 02:51 AM
namaz kılmayan oruç tutmayan kötü müdür ? insanlara böyle mi bakıyorsun ? senin eşinin ailesi alevi kökenli olabilir ama alevilikten uzaklaşmış görünüyor . aleviliği eşinin ailesinden değilde alevi dedelerinden öğrenmen lazım . sor bakalım hiç bir alevi dedesi namaz kılın 30 gün ramazan orucu tutun der mi ?
kardeşim bak yanlış anlıyorsunuz beni namaz kılmayan oruç tutmayan kötü olurmu varmı böyle bişey hiç bir zaman aklımdan böyle bişey geçmedi geçmezde herkez özgürdür istediği gibi yaşar hayatını kimse kimseye karışamaz böyle bişey yok sonuçta hepsinin hesabını verecek olan kendisidir mahşerde namaz ne için kılınır allaha ibadet için oruç ne için tutulur allaha ibadet için sonuçta bu iki tabir arasındaki bağlam allahla kulu arasındaki bağdır bunada kimse karışamaz....
sekont
27-02-2010, 02:53 AM
HADI ORDAN, seni gidi misyonerci seni!!!
Biz Aleviligimizi Dedelerimiz dururken senden mi ögrenecegiz???
Var git sii, sünni sitelerinde yaz,
bizim mekanimizdan uzak dur,
BIZ HER DAIM salat ve niyaz ederiz, orucumuzuda tutariz, senin gibi bes vakit degil!!!
Senin gibi bir ay boyu oruc tutmayiz, bizim orucumuz farklidir, her daimdir!!!
molla sakont effendi!!!
ASK ola...
soyumun molla olduğunu nerden bildin evet molla oğluyum :) öyle bişey dedin ki neyse 5 vakit değil 30 oruç değil diyorsun islamın şartları arasında senin söylediklerin yok kusura kalma kardeş....
sekont
27-02-2010, 02:57 AM
Benim Aleviligimi sorgulamak size düsermi?
Ben sizin sünniliginizi sorguluyormuyum?
Aleviligi benden iyi bilmeniz mümkün degildir.
Siz aleviligi iki kelime olarak ezber yapmis burdada bize yaziyorsunuz..
Alevilikte bir üclem vardir,hangi cem evine gidersen git bunu duyarsin.
Ya Allah Ya Muhammet Ya Ali..Bu nedemektir?
Kimse birini tutupta ötekini atmiyor demekki.
Hz Aliyi sevmekse alevilik,ben aleviyim diyen insanlardan oldugunuz aleni belli..Ben esiniz ve tarafinin aleviliginden süphe ederim aslinda..
Ama sanirim esiniz sizden ötürü ve sünni kesimlerde yetistigi icin asimile olmus ve kendi kültürünü kaybetmis görünüyor...
Madem benden iyi biliyorsunuz yazin ozaman alevilik ne demek.??
sitede yazıyor zaten HZ ALİ efendimizi seven sayan onun yolundan giden herkese alevi denir!!! ozaman ben senden daha çok seviyorum onun yaptığını yapıyorum.... ama HZ ali efendimiz bugünün alevilerinin yaptığının birini bile yapmamış görse bu halinizden onun adını kullanarak yaptığınız şeyi sizden utanırdı...
sekont
27-02-2010, 03:02 AM
beni sitenizden ihraç edebilirsiniz önemli değil ama siz mantıkla hareket eden insanlarsınız bende mantığımla hareket edip hesaplarıma göre yanıtlarım böyle çıkıyor küfretmedim aşşağılamadım iftira atmadım ne öğrendimse onu yazdım size göre yanlış olabilir hiç düşündünüz mü kendinizin alevilik konusunda yanlış bilgilendirildiğinizi....
Ametist7474
27-02-2010, 03:03 AM
kardeşim bak yanlış anlıyorsunuz beni namaz kılmayan oruç tutmayan kötü olurmu varmı böyle bişey hiç bir zaman aklımdan böyle bişey geçmedi geçmezde herkez özgürdür istediği gibi yaşar hayatını kimse kimseye karışamaz böyle bişey yok sonuçta hepsinin hesabını verecek olan kendisidir mahşerde namaz ne için kılınır allaha ibadet için oruç ne için tutulur allaha ibadet için sonuçta bu iki tabir arasındaki bağlam allahla kulu arasındaki bağdır bunada kimse karışamaz....
öyleyse ne dediğiniz bilmiyorsunuz kusura bakmayn ;
ama ben aleviyim alevi namaz kılmaz oruç tutmaz abdest almaz deyip aleviliği kötüleyen sizlersiniz... başkalarının hakkınızda yanlış düşüncelere kapılmasını sağlayan sizlersiniz..
yazdığınız yazı ortada . namaz kılmayız demek aleviliği kötülemekse namaz kılmamak kötü bir şeydir anlamı çıkmıyor mu ? daha dikkatli yazın lütfen .
Sidalyaren
27-02-2010, 03:05 AM
sitede yazıyor zaten HZ ALİ efendimizi seven sayan onun yolundan giden herkese alevi denir!!! ozaman ben senden daha çok seviyorum onun yaptığını yapıyorum.... ama HZ ali efendimiz bugünün alevilerinin yaptığının birini bile yapmamış görse bu halinizden onun adını kullanarak yaptığınız şeyi sizden utanırdı...
Yok öyle bir yakistirma!
Basbakan gibi sacmalamayin lütfen.
Siz Alevilik tarihini acip bakin,alevilerin inanci nedir,nasil ibadet ederler,nasil niyaz ederler onu okuyun..
Gelip burda klase laflar etmeyin...
Öyle herkes ben Hz Aliyi seviyorum demekle alevi olmaz!!
Siz kendinizden utaninki Allahin adina konusup,millete günah defteri yaziyorsunuz...Bastan dedim tekrar ediyorum.
Bizim Aleviligimizi sorgulamak size düsmez ve yalnis konuda tartisiyorsuz..
Konu basligina bakin ve yapmis oldugunuz yorumlara bakin..Siz Aleviligi yasamadan,Alevilik hakkinda cevrenize dayanarak yorum yapiyorsunuz..
Bugün sizin yerinizde olsam bol bol okur onsan sonra yorum yaparim.
sekont
27-02-2010, 03:06 AM
öyleyse ne dediğiniz bilmiyorsunuz kusura bakmayn ;
yazdığınız yazı ortada . namaz kılmayız demek aleviliği kötülemekse namaz kılmamak kötü bir şeydir anlamı çıkmıyor mu ? daha dikkatli yazın lütfen .
yaw kardeşim etme tutma HZ ALİ efendimiz imam değilmiydi oğulları HASAN HÜSEYİN efendimiz imam değilmiydi hepsi bu uğurda ölmedimi niye böyle konuşuyorsun...
sekont
27-02-2010, 03:09 AM
Yok öyle bir yakistirma!
Basbakan gibi sacmalamayin lütfen.
Siz Alevilik tarihini acip bakin,alevilerin inanci nedir,nasil ibadet ederler,nasil niyaz ederler onu okuyun..
Gelip burda klase laflar etmeyin...
Öyle herkes ben Hz Aliyi seviyorum demekle alevi olmaz!!
Siz kendinizden utaninki Allahin adina konusup,millete günah defteri yaziyorsunuz...Bastan dedim tekrar ediyorum.
Bizim Aleviligimizi sorgulamak size düsmez ve yalnis konuda tartisiyorsuz..
Konu basligina bakin ve yapmis oldugunuz yorumlara bakin..Siz Aleviligi yasamadan,Alevilik hakkinda cevrenize dayanarak yorum yapiyorsunuz..
Bugün sizin yerinizde olsam bol bol okur onsan sonra yorum yaparim.
konu başlığı önemli değil önemli olan senin düşüncen allah adına konuşup günah defteri yazanda yok kafana göre yazma hala iddia ediyorum HZ ALİ efendimizin hayatını tarihini savaşlarını halifelik dönemini allah katında önemini ve yerini senden daha iyi biliyorummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmm
Ametist7474
27-02-2010, 03:18 AM
yaw kardeşim etme tutma HZ ALİ efendimiz imam değilmiydi oğulları HASAN HÜSEYİN efendimiz imam değilmiydi hepsi bu uğurda ölmedimi niye böyle konuşuyorsun...
derin konulara girmeden kısaca söylemek gerekirse aleviler namaz kılmaz , ramazan orucu tutmaz , sunni abdesti almaz . bu konularda çok konuşuldu . tekrarlamak zaman kaybı olacaktır . ama forumda kafanıza takılan soruların cevapları mevcuttur . biraz araştırırsanız kolayca ulaşabilirsiniz .
türkügözlüm58
27-02-2010, 03:31 AM
Ablacım..bu yazıyı ilk okuduğumda tüylerim diken diken olmuş..gözlerim dolmuşttu..şimdi yine aynısı oldu..
Emeğine..Yüreğine sağlık Sidal'im...
sekont
27-02-2010, 03:37 AM
derin konulara girmeden kısaca söylemek gerekirse aleviler namaz kılmaz , ramazan orucu tutmaz , sunni abdesti almaz . bu konularda çok konuşuldu . tekrarlamak zaman kaybı olacaktır . ama forumda kafanıza takılan soruların cevapları mevcuttur . biraz araştırırsanız kolayca ulaşabilirsiniz .
sadece gülmekle yetiniyorum sana :)
Sidalyaren
27-02-2010, 05:26 AM
konu başlığı önemli değil önemli olan senin düşüncen allah adına konuşup günah defteri yazanda yok kafana göre yazma hala iddia ediyorum HZ ALİ efendimizin hayatını tarihini savaşlarını halifelik dönemini allah katında önemini ve yerini senden daha iyi biliyorummmmmmmm
Benim düsüncemse mevzu buna en son yorum yapacak,allahin adini anip günah sayacak,ortalikta ben biliyorum deyip milletini sözünü degersiz görecek en son insan sensin...Evet Sekont,an nameler isimli konumuz burda sona ermistir.
Haddinizi asmamanizi ve burdaki insanlari tanidiktan sonra yorum yapmanizi öneriyorum size...Cünkü burdaki insanlari tanidiktan sonra yorumlarinizin nekadar yalnis oldugunu anlayacaksiniz ama ozaman gec olacak ve siz o zamana giris yaptiginizda insanlarin negatifligini kazanacaksiniz..
Simdi ben sünniyim ondan ayrim yapiliyor diyeceksiniz ama lakin yanlis bir kaniya varyorsunuz..Siz direk gelip anlamadan,tanimadan,dinlemeden yorumlarla kendinizi belli ettiniz...
Benim gözümde ha bir yobaz ha siz hic bir farki yoktur artik....
Hz Ali,nin savaslarini,yasamini ilk okul cocuklari biliyor.
Siz asil Hz Ali,sehit edildikten sonra alevilere yapilani ve Halifelik döneminde yapilan yalnisliklari dile getirin..Katledilen insanlari dile getirin..
Ametist7474
27-02-2010, 05:43 AM
sadece gülmekle yetiniyorum sana :)
yani ?? ne demek istedin anlamadım bir açıklasana . niye güldün gözüm ?
sekont
27-02-2010, 07:26 AM
Benim düsüncemse mevzu buna en son yorum yapacak,allahin adini anip günah sayacak,ortalikta ben biliyorum deyip milletini sözünü degersiz görecek en son insan sensin...Evet Sekont,an nameler isimli konumuz burda sona ermistir.
Haddinizi asmamanizi ve burdaki insanlari tanidiktan sonra yorum yapmanizi öneriyorum size...Cünkü burdaki insanlari tanidiktan sonra yorumlarinizin nekadar yalnis oldugunu anlayacaksiniz ama ozaman gec olacak ve siz o zamana giris yaptiginizda insanlarin negatifligini kazanacaksiniz..
Simdi ben sünniyim ondan ayrim yapiliyor diyeceksiniz ama lakin yanlis bir kaniya varyorsunuz..Siz direk gelip anlamadan,tanimadan,dinlemeden yorumlarla kendinizi belli ettiniz...
Benim gözümde ha bir yobaz ha siz hic bir farki yoktur artik....
Hz Ali,nin savaslarini,yasamini ilk okul cocuklari biliyor.
Siz asil Hz Ali,sehit edildikten sonra alevilere yapilani ve Halifelik döneminde yapilan yalnisliklari dile getirin..Katledilen insanlari dile getirin..
Ben anladım ki senin HZ ALİ efendimizle hiç alakan yok baksana o güzel insana babannın oğluna hitap edergibi konuşuyorsun...
celal abbas
27-02-2010, 07:31 AM
Ben anladım ki senin HZ ALİ efendimizle hiç alakan yok baksana o güzel insana babannın oğluna hitap eder gibi konuşuyorsun...
evrimini tamamla da gel demiştim sana ama senin niyetin yok....
burada insanların aleviliğini sorgulayacağına kendi karakterini sorgula..
elle tutulur bir şey olsa yazdıkların sana burada cevab verecek bir çok arkadaş var..
karambole yazıp ya tutarsa diye dua ediyorsun...
ortalığı karıştırmak ile ilgili kurstan başarı belgesiyle ayrıldığın ortada...fitne ficür notun da 100 üzerinden 500..
ben yinede bir umud vardır diyerek sana tekrar söylüyorum..
git evrimini tamamla öyle gel...
çatkaleliler
27-02-2010, 07:33 AM
Ben anladım ki senin HZ ALİ efendimizle hiç alakan yok baksana o güzel insana babannın oğluna hitap edergibi konuşuyorsun...
Sonuçta Hz Ali de bir insan oda bir can taşıyor...
siz varya her şeyi kalıplaştırıp putlaştırdığınız için elbet felsefemiz birbirini tutmayacak...
Şu gerçektir ki senin alevilikle uzaktan yakından alakan yok...
sekont
27-02-2010, 07:48 AM
evrimini tamamla da gel demiştim sana ama senin niyetin yok....
burada insanların aleviliğini sorgulayacağına kendi karakterini sorgula..
elle tutulur bir şey olsa yazdıkların sana burada cevab verecek bir çok arkadaş var..
karambole yazıp ya tutarsa diye dua ediyorsun...
ortalığı karıştırmak ile ilgili kurstan başarı belgesiyle ayrıldığın ortada...fitne ficür notun da 100 üzerinden 500..
ben yinede bir umud vardır diyerek sana tekrar söylüyorum..
git evrimini tamamla öyle gel...
sen tamamla istersen benim ki yeterince var..
sekont
27-02-2010, 07:49 AM
Sonuçta Hz Ali de bir insan oda bir can taşıyor...
siz varya her şeyi kalıplaştırıp putlaştırdığınız için elbet felsefemiz birbirini tutmayacak...
Şu gerçektir ki senin alevilikle uzaktan yakından alakan yok...
senden daha çok alakam var emin ol...
çatkaleliler
27-02-2010, 07:52 AM
senden daha çok alakam var emin ol...
Bizde rekabet yoktur.. bunda da sen emin ol...
Biz Alevi evinden olanlar.. kendimize has yaşam şeklimizle dünyaya renk katıyoruz
Ve de memnunum.. İyi ki ali evindenim..
Fındıkçı...
sekont
27-02-2010, 07:56 AM
Biz Alevi evinden olanlar.. kendimize has yaşam şeklimizle dünyaya renk katıyoruz
Fındıkçı...
yaw kardeşim sana niye alevisin diyen olmadı ki :) niye yanlış anlıyorsun canım kardeşim
Deman
27-02-2010, 07:56 AM
Fındıkçı...
Findikci corumlumuydu sevgili catkaleliler?
Bu findikci olamaz, bunun yaptigini corumlular bile yapmaz:D
Findikci bu kadar inatcimiydi???
Belkide rol yapiyordur, taninmasin diye:D
ASK ola...
çatkaleliler
27-02-2010, 08:00 AM
yaw kardeşim sana niye alevisin diyen olmadı ki :) niye yanlış anlıyorsun canım kardeşim
O zaman burdaki dostlarımızı Hz Ali yle alakasızlıkla suçlamıyacaksın..
Alisiz alevilik şu sizin meşhur kavramınız....
Sidalyaren
27-02-2010, 08:15 AM
Fasık ve günahkar kimselerle arkadaş olmaktan kaçın, çünkü kötülük kötülüğe kavuşur.....Hz Ali...
Hakkimizda ne düsünüyor isen allah sana iki degil bin katini versin oldumu Yobaz efendi....!!!
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.