:
Hızır'ın Ayak İzi Zİyaret/Akyurt Köyü
Derviscemal
30-09-2006, 11:48 PM
Erzincan Tercan ileçesinde Akyurt Köyün ün girişindeki kaylık bölgede olan bu ziyarette Tüm bölge halkı tarafından yıllardır kurbanlar kesilir ve ziyarete gelinir. Hızır ın ve atının ayak izleri...
Ya bozatlı Hızır Sen Bize Sahiplik Et..
http://img182.imageshack.us/img182/6695/koy20175va5.jpg (http://imageshack.us)
http://img249.imageshack.us/img249/9303/koy20179pb2.jpg (http://imageshack.us)
astokomlu
30-09-2006, 11:52 PM
Bozatlı Hızır sen bize sahiplik et...
Derviscemal
04-10-2006, 12:14 AM
Anadolu Aleviliğindeki bir inanç yeridir.
*Can*
04-10-2006, 12:31 AM
Ya Bozatlı Hızır sen bize sahiplik et...
serpila
04-10-2006, 10:39 AM
sevgili dervişcemal sağol..
Ol Hızır her daim yardımcımız, yoldaşımız olsun..
Emeğine sağlık usta..
srdr_ist
04-10-2006, 01:38 PM
herkes Hızır A.s çağırış bizden de Allah Allah demek düşer.
karadeniz bölgesinde galiba bir öğretmen rüyasında Hz Musa nın bir dağda ayak izi var diye görmüş.
kaneralar çekmişti 30 metre büyüklüğünde insan ayak izi gerçektende vardı.
Gerçi mezarınıda gören olmuş ama oda saklı kalsın...
Hak sizleri darından didarından huzurundan ayırmasın erenler.
Hak ile Allah diyen diller yorulmaz. onlarda sizlerden ayrılmaz.
Gökmen
05-10-2006, 01:11 AM
Alevi inancında boz atlı hızır inancını yüzyıllardır vardır ve çok güzel betimlemelerle süslenmiş adeta insanlarımızın yüreklerine işlemiştir,hemen hemen anadolunun her yöresinde ona ait bir anısı ve inancı olan insana rastlayabilirsin,umudun diğer adıdır hızır,çaresizliğin verdiği ruh halinde medet dilenen manevi güçtür,yetişmesi istenilen devadır,bir tas suyu veren kısmet kapısının kilidi anahtarıdır,nimettir hızır,inançtır hızır,her yerde ve her mekanda sonsuzluğun adıdır aynı zamanda hızır.
Kur'an da Zülkrneyn ve Hızır adıyla geçer Hz.Musa'ya yoldaşlık ettiği ile ilgili sure bir bütün olarak işlenmiştir (Kehf suresi)
Biz aleviler Hızır a.s.ve Hz.Ali'yi bir görürüz.
Seyit
23-11-2006, 12:34 AM
Ya bozatlı hızır...
levilee
23-11-2006, 01:18 AM
18:60 Musa, genç yoldaşına, "Yıllarca yürümeyi gerektirse de iki denizin birleştiği yere varmadan dinlenmeyeceğim," demişti.
18:61 İki denizin birleştiği yere vardıklarında, balıklarını unuttular. Sinsice kayıp denizin yolunu tuttu.
18:62 Orayı geçtiklerinde, genç yoldaşına, "Yemeğimizi getir. Bu yolculuğumuz bizi gerçekten yordu," dedi.
18:63 Dedi ki: "Bak gördün mü, o kayalığa vardığımızda balığı unuttum. Onu bana şeytan unutturdu ve böylece denizde yolunu tutup gitti. Ne kadar da ilginç!"
18:64 (Musa:) "İşte aradığımız yer orası idi," dedi ve böylece izleri üzerinde geri döndüler.
18:65 Katımızdan kendisine rahmet verdiğimiz ve bilgimizden öğrettiğimiz kullarımızdan bir kulu buldular(hızır)
18:66 Musa ona, "Sana öğretilenden, aydınlatıcı prensipleri bana öğretmen için seni izleyebilir miyim," deyince,
18:67 "Sen benimle birlikte olmaya dayanamazsın," dedi,
18:68 "Bilmediğin bir şeye nasıl dayanabilirsin?"
18:69 Dedi: "ALLAH dilerse beni sabırlı bulacaksın; sana hiçbir işte karşı gelmeyeceğim."
18:70 Dedi: "Bana uyacaksan, ben sana anlatmadıkça bana hiçbir şey hakkında soru sorma."
18:71 Böylece yürüdüler. Nihayet gemiye bindiklerinde, onda delik açtı. "Halkını boğmak için mi gemide delik açtın? Gerçekten müthiş bir iş yaptın," dedi.
18:72 "Bana dayanamayacağını sana söylememiş miydim," diye karşılık verdi.
18:73 "Unuttuğum şeyden dolayı beni kınama; bu işimde bana güçlük çıkarma," dedi.
18:74 Böylece yürüdüler. Nihayet bir delikanlıya rastladıklarında onu hemen öldürdü. "Kimseye kıymamış suçsuz bir kimseyi niçin öldürdün? Sen, çok kötü bir iş yaptın," dedi.
18:75 "Bana dayanamayacağını sana söylememiş miydim," diye tekrarladı.
18:76 "Sana daha başka bir şey sorarsam o zaman artık benimle arkadaş olma. Benden yeterli özür dinledin," dedi.
18:77 Böylece yürüdüler. Nihayet bir köy halkına rastladılar ve halkından yiyecek istediler. Fakat onları misafir kabul etmeyi reddettiler. Derken orada yıkılmak isteyen bir duvar buldular, hemen onu doğrultuverdi. "Dileseydin, o işten dolayı bir ücret alabilirdin," dedi.
18:78 Dedi ki: "İşte bu, benim seninle olan beraberliğimin sonudur. Dayanamadığın şeylerin açıklamasını ise sana bildireceğim."
18:79 "Gemi, denizde çalışan yoksul (balıkçı)lara aitti. Gemiyi kusurlu yapmak istedim; zira peşlerinde, tüm gemileri zorla ele geçiren bir kral vardı."
18:80 "Çocuğa gelince, ana babası iki inanan kişi idi. Taşkınlık ve nankörlük ile o ikisine yük olmasından endişelendik.
18:81 "İstedik ki Rab'leri onun yerine kendilerine ondan daha temiz ve merhametli birini versin."
18:82 "Duvar ise kentteki iki öksüze aitti. Duvarın altında onlara ait bir hazine vardı. Babaları da erdemli birisiydi. Rabbin diledi ki onlar büyüyüp tam güçlerine kavuştuktan sonra Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini ortaya çıkarsınlar. Bunları kendi irademle yapmadım. İşte bunlar, dayanamadığın şeylerin açıklamasıdır."
umut24
15-02-2007, 02:04 AM
Allah bizleri bu zatların suyu yüzü hürmetine bağışlasın,bize sahiplik etsin
serpila
15-02-2007, 03:55 AM
Allah bizleri bu zatların suyu yüzü hürmetine bağışlasın,bize sahiplik etsin
Allah Allah...
Ya Hızır..
Sen bize sahiplik et..
aleviesra24
25-07-2007, 05:31 AM
Erzincanıma gittiğimde mutlaka ama mutlaka gideceğim buraya...İnşallah gitmek nasip olur YA BOZATLI HIZIR SEN BİZE SAHİPLİK ET...
dersimli seda
04-09-2007, 04:01 AM
ya hızır medet müddet sana sıgındık yüregine saglık canpaylasım için saol
Alevileriz Güvenlik
20-12-2007, 12:06 AM
arkadaşlar bizburalara çok gittik resimlerini en kısa zamanda siteyi koymayı düşünüyorum
MeLekk
04-01-2008, 04:21 AM
inşallah gerçeğini görmek bizede nasip olur:)
Ali haldaşınız,Hızır yoldaşınız olsun...
türkügözlüm58
04-01-2008, 12:52 PM
Hızır Her Daim Yoldaşımız Olsun Canlar..
illegal
04-01-2008, 01:10 PM
Ya bozatlı Hızır Sen Bize Sahiplik Et..
http://img182.imageshack.us/img182/6695/koy20175va5.jpg (http://imageshack.us)
http://img249.imageshack.us/img249/9303/koy20179pb2.jpg (http://imageshack.us)
reca ninga aspore xizir
hizirin atinin ayak izi
reca ninga xizir
hizirin ayak izi
yüregine saglik pirom böyle görüntüleri foruma sundugundan gercekten cok
cok cok tesekkürler
m.u.r.a.t58
04-01-2008, 04:05 PM
emeğine sağlık can duygulandım hızırıımızın ayak izini görünce
Fukara-i Abdal
04-01-2008, 10:07 PM
Bismişah Allah Allah
La Mekan'ın Elinden Cıktı Yola
Erkan Olan yerlere Aşkı Dola
Versin Gülyüzlü Gönüllerde Mola
Ya Hızır Ya Hızır Bize DÜş Oldun
Anda Gel Deyince Anda gelirsin
Derde düşenlere Derman Edersin
Medet Ya Allah HÜ Diye Soylersin
Ya Hızır Ya Hızır Bize Düş Oldun
Bir Atın Var ayağında Var Nalı
Kanadı Üstünde Tevhid Yazılı
Senin Muhabetin Aşka Gireli
Dermani bilmezdi Kendini Evvel
Vallahi Bana Sen oldun Ya Rehber
Pirim Hacı Bektaşi VEli Server
Ya Hızır Yetiş.....
Gerçeğe Hü
Canyar_Helin
25-01-2009, 07:58 AM
Çok ilginç güzel bir yere benziyor. Erzincana kısa bir ziyaretim olmuştu buranın varlığından haberim yoktu. Bir daha gidişimde görmeyi isterim. Paylaşımınız için teşekkürler.
Hızır yoldaşımız olsun....
Canyar_Helin
10-02-2010, 09:51 AM
Dersim Inancı’nda
HIZIR
(ASPARÊ ASTORÊ QIRI/ BOZAT’IN SÜVARISI)
Yalnız Çharekli Aşiret Tanrısı Değil, Bütün Dünyanındır!
Her Yerde Hazır ve Nazırdır!
Dara Düşenin Dostu ve Kurtarıcılar Kurtarıcısıdır!
Yoksulların, Yaşlıların ve Kimsesizlerin Babasıdır!
ONUN RESMI MEKÂNI: BAZI DERSIM GÖLLERIDIR!
Her Yıl “Hızır Ayı” Geldiğinde Dersimlileri Ziyaret Etmektedir!
Munzır COMERD
Dersimlilerin Alevi olduğu aşikârdır. Zaten bunu tartışma konusu yapan da yok. Ama bu halkın bazı inançları var ki, üstü örtülü olduğundan şu son yıllara dek gizemini korumuşlardır. Bunları Alevilikle açıklamaya kalkışanlar bu işin içinden çıkamadılar. Kimisi de, bir daha bahsi geçmesin diye bunların üstünü örtmeye çalıştı. Işte söz konusu bu inançlardan biri de Hızır’ıdır.
Bu insanların inancını incelediğimizde, görüyoruz ki ininç dünyaları yalnız Hızır’la sınırlı değil. Kapsamı bugüne değin bilinenden daha da zengin. Hızır’ın yanında Duzgın1, Duzgın’ın Askerleri2 (Eskêrê Duzgıni), Khurês3, ev ve aile tanrısı4 (wayırê çêi), hayvanlar tanrısı5 (wayırê mali), kutsal yer ve yatır tanrıları (wayırê jiar u diaru), aşiret tanrıları (wayırê aşiru), ocak ve bava tanrıları (wayırê bavau), Evdıl Musa6, Evdıl Musa’nın Askerleri7 (Eskêrê Evdıl Musai)... gibi daha birçok motifi sayabiliriz.
Dersimlilerin Alevi olmalarına rağmen, diğer Alevilerde olmayan yukarıda bazılarını saydığımız türden inançlarının tümüne birden “Dersim Inancı”8 diyoruz. Bunlardan bir kısmına bundan önceki yazılarımızda eğilmiştik. Sözkonusu bu yazılarda yer yer, az da olsa Hızır’dan söz edildi. Hatta, sadece Hızır’ı kapsayan kısa bir yazı da kaleme aldık.9 Ama hiç kuşkusuz bunların hepsi de Hızır’ı açıklamak için çok yetersizdi. Bu eksikliği gidermek için Dersim folklorunun ışığında, Hızır’ın Dersim Inancı’ndaki konumunu bütün boyutlarıyla ayrıntılı olarak burada irdelemek istiyoruz.
Dersim Inancı’ndan söz edildiğinde, ilkin Hızır’ın adı gelir akla tabii. Bunu ilk saptayan yalnız biz değiliz, bizden önce de bu yönde görüşlerini açaklayanlar var. Üstelik bunlar yalnız Dersimli de değil. Yabancılardan tutun da devlet görevlilerine kadar daha birçok kişinin adı var bu fikrin ardında.
Bunun nedeni, Hızır’ın Dersim Inancı’ndaki etkisi ve ağırlığıdır. Ve hiç çekinmeden büyük bir gönül rahatlığıyla söyliyelim ki, bu gerçek yabancılara da yansıyor elbette. Yani bu onların gözünden de kaçmıyor. Ama bu arada Hızır’ın Asya kıtasındaki ünü de unutulmamalı. Dersim halkından başka, daha birçok halkın inanç, kültür ve mitolojilerinde Hızır’ın adını saptamak mümkün.
Anadolu’da Dersimlilerin dışında, konuştukları dil ne olursa olsun diğer Aleviler de inançlarında Hızır’a yer vermekteler. Ama bu Dersim Inancı’ndan bir hayli uzaktır. Hatta Müslüman Türk ve Kürt’lerin inanç ve kültürlerinde de buna rastlıyoruz. Örneğin; Türk’lerde “Dede Korkut”10 kitabını ve Kürt’lerde de “Sîyabend û Xecê”11 masalını burada anabiliriz. Fakat bilindiği üzre, Islam’ın Hızır’a pek öyle memnuniyet verici bir yaklaşımı yok ve olamaz da. Kuran’da bu konu da ele alınıp çerçevesi çiziliyor. Bu nedenle de Hızır’ın hareket alanı çok sınırlı.
Şunu söylemek istiyoruz; Hızır’ın Dersim Inancı’ndaki yeri Khurês ve Duzgın’ın bu inançtaki yerine tıpa tıp benzemiyor. Yani o, daha birçok halkın inancında yer almaktadır. Fakat biz burada bunları kıyaslamaya kalkmıyacağız, zaten bu bizim işimiz de değil. Yapmak istediğimiz, Dersim inanç, kültür ve mitolojisinde Hızır’ın yerini araştırmaktır. Dersim’de Hızır kimdir? Karakteri ve özellikleri nelerdir? Dersim halkını sosyal açıdan nasıl etkiliyor? Inanç ve ibadette kendisine nasıl hizmet ediliyor? Ortaya çıkacak resimle Dersim’in ayrıcalığı kendiliğinden belirecektir.
Ilk elden hemen şunu da belirtmek istiyoruz; Dersim’de herkes Hızır’a yönelik olarak aynı ortak inancı paylaşmıyor. Bu durumun önemli bir nedeni de var tabii. Bilindiği gibi Dersim’de on iki Alevi Ocağı bulunmaktadır.12 Bunlardan kimisi Türkçe, kimisi Kürtçe ve kimisi de Dersim dilini yani Zazaca’yı konuşmaktadır. Şüphesiz, bunların renkleri de Dersim’in inanç ve ibadetine yansımaktadır.
Dersim halkının Zazaca konuşan kesimi çoğunlukla Khurêsli13 Ocağı’na bağlıdır. Khurêsliler inanç ve ibadetlerini Dersim diliyle yürütmekteler. Ve biz Dersim Inancı’yla bu kesimin görüşlerini yansıtmaktayız.
A-HIZIR
Hızır’ın Dersim Inancı’ndaki karakterini ele almanın zamanı geldi artık. Her halkın inancında dua, dilek ve bedduaların olduğu biliniyor. Zaten dua ve dilekler olmaksızın ibadet edilemiyeceği ortada... Dersimliler de ibabette bunlara çok yer verirler. Tabii ki bu dua ve dileklerini yalnız Hızır’a yöneltmiyorlar. Dersim’in bütün tanrılarını hem de ad ve ünvanlarıyla bu dualarda dile getirlir.
Hızır’ın değişik ad ve ünvanlarla anıldığı bu dua ve beddulardan birkaçını burada vermeyi düşünüyoruz. Bunlar, Hızır’ın karakterini belirlemede önemli bir kaynaktır. Dersimlilerin Hızır’a bakış açısı bunlara yansıdığı gibi, ondan ne tür dileklerde bulundukları da gözler önüne seriliyor. Daha da önemlisi, Hızır’ın özelliklerini içeren bazı önemli ipuçlarını da beraberinde taşıyor.
Derlediğimiz dualardan bazılarını sıralıyoruz14:
- Hızır (Comerd Xızır/ Cömert Hızır) gariplerin yoldaşıdır!
- Hızır (Cansenık Xızır/ Tezcanlı Hızır) gariplerin yoldaşıdır!
- Hızır (Asparê Astorê Qıri/ Bozat’ın Süvarisi) bize merhamet eylesin!
- Hızır (Asparê Astorê Qıri/ Bozat’ın Süvarisi) akıbetimizi hayırlı etsin!
- Hızır (Asparê Astorê Qıri/ Bozat’ın Süvarisi) kendi elleriyle kuru ile yaşı birlikte yakmasın!
- Tezcanlısın Hızır bizi sahipsiz koma!
- Hızır (Meymanê Khalıki/ Ceddimin Konuğu) bakidir!
- Hızır (Meymanê Khalıki/ Ceddimin Konuğu) bizi elden ayaktan etmesin!
- Hızır (Meymanê Khalıki/ Ceddimin Konuğu) bizi yatağa mahküm etmesin!
- Hızır (Meymanê Dewrês Sılemani/ Dewrês Sıleman’ın Konuğu) hayırlı olanı yapsın!
- Hızır (Meymanê Dewrês Sılemani/ Dewrês Sıleman’ın Konuğu) hayırlısı neyse onu nasip etsin!
- Hızır, çoluk çocuğumuzun içine kıvılcımını atmasın!
- Hızır sizde hata görmesin!
- Hızır imdatınıza yetişsin!
- Hızır sizden darılmasın!
- Hızır seninle barışık olsun!
- Hızır imdatımızda yetişendir!
- Hızır’ın emanetindeyiz!
- Hızır (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır) senin elinden tutsun!
- Hızır (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır) çoluk çocuğumuzun yakasını zalimlerin eline vermesin!
- Hızır, senin yıldızını onlara sevdirsin!
- Hızır (Xızırê Gavanu/ Güçlükleri Aşan Hızır) işini yola koysun!
- Hızır çetin engelleri yıksın!
- Hızır bükük boynunu doğrultsun!
- Hızır (Xızırê Serê Dengız u Deryai/ Deniz ile Deryaların Üstündeki Hızır) seni muradına erdirsin!
-Senin davanı Hızır’a (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır) veriyorum!
- Hızır, ateşini tutup çoluk çocuğumuzun içine atmasın!
- Hızır’ın sesi her yere yetişir!
- Ya Hızır! sen bize sahip çık ve koru!
- Ya Hızır! sen bizi Kırat’ın (Qır) tırnağına bağışla!
- Ya Hızır! kendimi senin bahtına atıyorum!
- Ya Hızır! sen toz serpip izini yok etmeyesin!
- Ya Hızır! sen bahtımızı hayırlı eyleyesin!
- Ya Hızır! sen imdatımıza gelesin!
- Ya Hızır! sen gariplerimi yolda yolakda komayasın!
- Ya Hızır! sen hayırlısıyla bu işimizi yoluna koyasın!
- Ya Hızır! (Yimdatê Khalıki/ Ceddimin Imdadı) sen bize yetiş!
- Ya Hızır! (Asparê Tayê Qıri/ Boztay’ın Süvarisi)
- Ya Hızır! ( Asparê Tayê Qıri/ Boztay’ın Süvarisi) sen bize yetiş!
- Ya Hızır! (Ya Asparê Astorê Qıri!/ Ya Bozat’ın Süvarisi!) Nuh Peygamberin darına nasıl yetiştinse, bizim darımıza da öyle yetişesin!
- Ya Hızır! rızk dağıtıcı! çoluk çocuğumuzun rızkını sen veresin, sen azaltmayasın!
- Ya Hızır! sabahın aydınlığına binlerce kapı açan! duamızı sen kabul eyle!
- Ya Hızır! sen kurtarıcılar kurtarıcısısın! kimsesizlerin babasısın!
- Ya Hızır! sen varsın ki varsın!
- Ya Hızır! dar günün dostu!
- Ya Hızır! senin vicdanına kaldım!
- Ya Hızır! gariplerimi senin vicdanına bıraktım ve sana emanat ediyorum!
- Ya Hızır! sen dert ve keder canımıza koma!
- Ya Hızır! sen tezcanlısın!
- Ya Hızır! (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır) imdadımıza yetiş!
- Ya Hızır! biz çalışıp kazandık, emeğimizi yiyebilmenin mutluluğunu yaşıyalım!
- Ya Hızır! bize hayırlı bir yer nasip eyleyesin!
Canyar_Helin
10-02-2010, 10:07 AM
Derlediğimiz beddualardan bazılarını sıralıyoruz:
(Huzurdakileri sakınsın!)
- Hızır Feleğin ocağını batırsın!
- Hızır sizin ocağınızı batırsın!
- Hızır seni yüzükara etsin!
- Hızır seni taş etsin!
- Hızır senin devrini bitirsin!
- Hızır senin tepene vursun!
- Hızır evinin ocağını söndürsün!
- Hızır seni zehir zıkkıma bulaştırsın!
- Hızır senin boynunu devirsin!
- Hızır (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır) sana dermansız dert versin!
- Hızır onu hastalığa boğsun!
- Hızır başına bindirsin!
DERSIM INANCI’NDA HIZIR
HAK OLARAK BILINIR!
Çocukluğumuzda, Hızır’a dair büyüklerimizden dinlediğimiz ilk söylencelerden biri şudur:
“Hızır (Xızıro Khal/ Aksakallı Hızır), bir ilaç yapar ve bunu bir saksağana verir der ki,
- Bu ilacı götürüp insanların üstüne serpiştir ki, artık uzun ömürlü olsunlar, çok erken yaşlanmasınlar!
Saksağan gelip bir çam ağacına konar. Ve Hızır’ın sözünde durmayarak ilacı onun kulları yerine kendi başına serper. Bu arada ilaç ortalığa saçıldığından, bundan hem çam ağacı ve hem de ağacın altında bulunan bir yılan nasibini alır.
Bu nedenle insanların ömrü kısadır. Ama saksağanın, çamağacının ve yılanın ömrü bir hayli uzun.”
Hızır’ın Dersim Inancı’ndaki yeri ve önemini bu söylence çok etkileyici bir biçimde gözler önüne seriyor. Öyle anlaşılıyor ki insanla hayvanın ve hatta bütün doğanın ömrü Hızır’a bağlıdır.
Bir Dersimliye “Hızır hangi donda görünür?” diye sorulacak olsa, alınacak yanıt hiç kuşkusuz şu olur: “Hızır; hayli kocamış, uzun ak sakallı, beyaz giyisilere bürünük, elinde asası ve altında beyaz bir atı olan bir kişi görünümündedir. O, her yerde hazır ve nazırdır.”
Bu söylenenler Hızır’ın hangi donda göründüğünü açıklamaktadır, ama kimdir bu Hızır? Şimdi bu konuyu biraz irdeliyerek aydınlatmaya çalışalam.
Burada öncelikle bava15 ve tikme’lerin16 görüşlerine başvuralım. Hızır’ın kimliği hakkında bakalım onlar ne düşünüyor.
Bava Hesenê Kolu17 Hak’ka yakarırken şöyle diyor:
“Gün doğuyor,
Bozat gözükmekte
Bozat bir çiçekdir
Süvarisi de tanrılara özgü gizemli renkte!
Her kim ki Hak’ka, Hızır’a yakarırsa
O, daima böylesinin yanındadır!”
Bava Hesen’in bakış açısı Hak ile Hızır’ın bir olduğu yönünde. Yani her ne kadar Hak veya Hızır diyorsa da, bunların ikisi de bir kimliği temsil etmekteler.
Wuşenê Tikmey yaklaşımı nasıl?
“Darımız olanda,
Hızır, sakın gecikme
Bu dünyanın Hak’kı sensin,
çoluk çocuğumuzu öksüz koma!”18
Wuşenê Tikmey de Hızır’a Hak olarak bakıyor. Ona kalırsa Hızır, bu dünyanın Hak’kıdır diye fikrini belirtiyor.
Bava Hesenê Baskoye19 (Başköylü Hasan Efendi) de aynı düşünceleri paylaşıyor. Bu anlayışını Türkçe olarak yazdığı şiirlerinden birine şu dizelerle yansıtıyor :
“Allah hem Hızır idi hem nazır idi
Darda kalanlara kavuşur idi!”20
“Sılo Feqir” adlı ezgi Dersim’de çok ünlüdür, her yörede tanınır. Dersim’in en eski türkülerinden olup variyantları çoktur. Bunun bir variyantını da Serdar kasete okuyor. Bu variyantta şu dizeler de geçiyor:
“Şu yaşlı halimle, vardım Mose’nin21 yanıbaşına
Köyün yatırı bana bir tasın içi gibi görünüyor
Köyün yatırı bana bir aynayla tasın içi gibi görünüyor
Hızır, eğer tanrılık (heqeni) yapacaksan dar günde yetişmelisin!”
Bu türküdeki görüş de oldukça net.
Biz, bu soruyu Bava Dewrês’e22 de yönelttik, dedik “Bava! Hızır kimdir? Bize bunu biraz açıklayabilir misin?”
Bava Dewrês, bu sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Hızır’ın rahmetine kurban olayım! Hızır, yoktan var eyleyendir. Arşı (gök,uzay), kürsü (yer,dünya) laukalemi (lâ-kelâm, gayet kesin,MC) hükmeden Hızır’dır. O, Hak’dır. Şu bilinen evrenin Hak’kı var ya, odur. Dünyayı yapan, emir veren, eden odur. Hızır Hak’tır. Biz O’na Hızır da diyoruz, Hak da diyoruz. Binbir türlü ismi var.”
Bava Dewrês’in verdiği yanıt gayet açık. Üzerinde durmadan geçiyoruz.
Hızır’ın Dersim Inancı’nda Hak olduğu, yani tanrı olduğu orta yerde durmakta. Bu konuda verilen yanıtlar öyle net ki, bundan sonra söylenecek bir tek sözcük bile fazladır bizce.
Batıni
11-02-2010, 04:47 AM
Bütün canlar'ın oruçları kabul ola..
Boz Atlı Hızır darınıza yetişe..
Lokmalarınız kabul ola..
http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs243.ash1/17078_301381586147_105541826147_4002464_4151667_a. jpg
Ya Boz Atlı Hızır sen bizim darımıza yetiş..Cümle canlar'ın muradını vere..
Aşk-ı Niyazla..
Muhabbetci
12-02-2010, 10:33 PM
Birsey diyecegim ama kizmak yok?....
Öncelikle Sayin Derviscemalden HAKK razi olsun, emek vermis cekmis, asmis. Sayesinde bizde gördük, inceledik kendimizde.
Simdi benim tabi ilk aklima gelen hemen su oldu " Hizirin ayak izi oldugu ne malum ?"
Öyle ya, görenmi olmus? Bir ispatimi var? Bu tür seyler cok vardir, Hz Alinin atinin ayak izi diye bir ziyaret duymustum, bilenler vardir belki aranizda.
Yahu Hz Ali ne zaman türkiyeye geldi ki, ne zaman ayak izi biraksin...
Hizira gelince, ikinci soruda su aklima gelen" O tasa ayak izini birakmasi ne gibi bir faydasi var insanlara"?
Hosgörün beni pek inandirmadi bu tas olayi. Kim bilir neyin nesidir o iz. Ben birde bu tür seyleri cok tehlikeli buluyorum, cünki bu tür seyler, tabiri caizse, put gibi insanlarin beynine perde cekiyor.
Ama tabi bu benim düsüncem, kendi görüsümü yazayim dedim.
Tekrardan ALLAH razi olsun asan candan....
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.