:
alevıler ve sünniler arasındakı farklar vebenzerlıkler
yolcu_58
30-09-2006, 02:06 PM
bukonuyla ilgili görüşlerinizi yazarsanız sevinirim
soreş
30-09-2006, 02:41 PM
Aleviler Mantıklı hareket eder, Sünniler Mantıksız herşeye inanır.İnançlarını sorgulama yoktur onlarda.Mantık dışı olsa bile Kural kuraldır.Ya uyacaksın ya Kafirsin.. eheheeh :D
umut_istanbul
30-09-2006, 02:43 PM
hehe doğru demişsin soreş
sercan
07-10-2006, 12:28 PM
bence aleviler geçmişten gelen gelenek ve görenklerine göre hareket ediyorlar
ama unutmayınki geçmişten gelen herşey sağlam bir temel ve dökümana dayanmıyorsa değişmeye ve değiştirilmeye mahkumdur
o yüzden alevi kardeşlerimiz sunnilere bir an olsun kendileri gibi bakarlarsa aslında hiç bir farklılığın olmadığını görürler bence
Dostluk
07-10-2006, 03:53 PM
Bir kere iki kesimde müslümandır.İnanışları aynıdır.Ölüm sonrası ( ahiret ) kavramları aynıdır.İki kesimde gelenekçidir.En önemlisi ikiside insandır.
İbadet anlayışları farklıdır.Kültürleri farklıdır.
Kısa olarak bunlar aklıma geldi arkadaşlar.
soreş
08-10-2006, 02:44 AM
Aleviler sanattan yanadır.. Aleviler Şiire sanata vs çok meraklıdır.Sünnilerde öyle ama tamamen sanatı reddedenlerde var sünnilerin aralarında ki onlarda ömer osman ebubekir tayfası
sercan
10-10-2006, 02:04 PM
Aleviler sanattan yanadır.. Aleviler Şiire sanata vs çok meraklıdır.Sünnilerde öyle ama tamamen sanatı reddedenlerde var sünnilerin aralarında ki onlarda ömer osman ebubekir tayfası
slm
ben o tayfadanım can kardeşim
doğru sizler bizlerden da çok sanata önem veriyorsunuz özellikle de türküler konusunda çok başarılısınız diyebilirim
ama şunu unutmaki bizler de önem veririz özelikle ben hangi kesim olursa olsun türküleri dinlerim kriterim emek harcanarak güzel bi şey olsun dinlensin yeter
tayfalar kaptanlara o kadar çok takılma bence
bu hz.osman olur hz.ömer olur hz.ebubekir olur veya hz.ali olur farketmez
önemli olan ii bi şeyler yapmaktır insanlar için
slmlr
sercan
10-10-2006, 02:08 PM
Aleviler Mantıklı hareket eder, Sünniler Mantıksız herşeye inanır.İnançlarını sorgulama yoktur onlarda.Mantık dışı olsa bile Kural kuraldır.Ya uyacaksın ya Kafirsin.. eheheeh :D
en mantıksız sözleri sen yazmışsın can
sizin mantık anlayışınızla bizimki fark lımı yani:(
bence hepimiz mantıksızız böle giderse
kişi sadece ve sadece kendi olmalı
siyasetten uzak kutuplaşmalardan uzak
slmlr
Zenan_00
12-10-2006, 11:55 PM
Madem 72 millete aynı gözle bakarız. O zaman kötülemek yolunda değilde.. Objektif olarak bakmak lazım. Allah Kavramı,Ahiret,Kıyamet,Cennet Cehenenö,Adem(A.s) den başlayarak Muhammed(sav) Peygamber dahil arasında gelen tüm peygamberleimizi hak biliriz. Kitapları da hak biliriz. Ehlibeyt sevigisi onlarda da vardır. Bizdede vardır. Ama bizimki biraz daha ağır basar. Haram-helal kavramları onlardada vardır ama; onlardada uymayan vardır.Bizdede uymayan vardır. Arkadaşlar sonuçta 5 elin parmağı bir değilse.. Her iki inanıştaki insanlar da bir değildir. Sevgiyle
yolcu_58
15-10-2006, 02:15 AM
en mantıksız sözleri sen yazmışsın can
sizin mantık anlayışınızla bizimki fark lımı yani:(
bence hepimiz mantıksızız böle giderse
kişi sadece ve sadece kendi olmalı
siyasetten uzak kutuplaşmalardan uzak
slmlr
can zaten oda mantıkdan bahsedıyor yanı sünnilerde olmayan haftanın altı gunu herseyı yaparsınız cuma gunleri müslüman olur camiye gidersiniz neymiş cuma gunu mubarek gün bütün günahlar af olurmuş 11 ay yapmadıgınız kalmaz 1 ay için de kimisi tutuyor gözükür tutmaz kimisi korkarak tutar kimi desinler diye tutartabiki gercekten inanarak tutanınız davar inkar edilemez ama onlarda parmakla sayılacak kladar azdır yani sizde mantık yoktur sadece oo bak bu adam camıye gıdıyor iyi adammış ooo bu oruc tutuyor bu nda yalan olmaz dürüst adam dır diyerek insanları kan dırma amaclı yapılan ibadetleriniz oldugu için sizlerde man tık yok dıyoruz saygılar
erdal
15-10-2006, 03:07 AM
alevilik insan oldaklı,sünnilik sevap odaklı
Türkmen
15-10-2006, 03:35 AM
nedir sünni, ne kızılbaş
değil miyiz hep bir kardeş
bizi yakar bizim ateş
söndürmektir çaresi !
Aşık veysel !
asli_33
15-10-2006, 04:26 AM
Bu konuda en acaib yorum yazan kişi yine Soreş can farklılığını yine öne çıkarmış...
Aleviler ve sünniler arasında tabiki belirgin ayrımlar olabilmektedir ..inanç ritüellerimiz farklıdır ..yaşam biçimi ve dünya ya bakış açımız değişmekte ..aşırı derecede bağnaz değiliz ..ama şunuda belirtmek lazım nasıl sünninin yobazı varsa aynı şekilde bizim de yobazımız vardır..
Biz 'ler Ehlibeyt(AS) bir bütün olarak kabul ederiz ..sünni kesim sadece Peygamberimizi(AS) tek tutar..
Sünni kesimin inançlarına nasıl saygılı isek bizimde onlardan saygı beklemeye hakkımız var...hala sünni kesimin düşünceleri değişmemiştir Alevilik konusunda ..foruma katılan bazı sünni üyelerimizin fikirleri takdire değer ..
dervişcan
15-10-2006, 05:14 AM
sizlerin anladıoğı manada ALEVİLİK sadece siyasibir anlayıştır.Alevilik nedir derseniz sizin anlatıklarınız olmadına eminiz,bu sitede okuduğum şeyler korkuncHZ.EBUBEKİR, HZ.ÖMER, HZ.OSMAN, HZ.ALİ BNLARIN ARSINDA AYRIMCILIK YAPMAK BÜYÜK BİR AYIPTIR HZ ALİYİ NEKADAR SEVİYORSAK DİĞERLERİNİDE O KADAR SEVMEMİR GEREKİR,SİZ CALGI CALIP CENGİ YAPMAYI ALLAH c.cVE RESULUNUN s.a.v.EMRETİĞİ NAMAZA EŞ KOŞUYORSUNUZ HZ.ALİ HARİÇ DİYER HALİFELERE HAKARET SERBEST
YALAN SERBERST DELİL YOK SALLADUR HZ. ALİ SİZDEN DAVACI OLACAK MAHŞERDE HİÇBİRİNİZ HZ ALİYİ BENİM KADAR SEVEMESİNİZ HZ.ALİ ÖMRÜ BOYU NAMAZ KILMIŞ ORUÇ TUTMUŞ ZEKAT VERMİŞ HACI OLMUŞ SİZ SADECE (ZAN) İLE HAREKET EDİYOR ŞEYTANIN VE NEFSİNİZİN HİLELERİNE İZİN VERİYORSUNU HZ. ALİDEN OLAN HZ.ALİ GİBİ YAŞAR AMA YEMEZ DEĞİLMİ BU KADAR DÜNYA İŞLERİ HA OLMAZ CALALIM SAZI CEKELİM KAFALARI SONRA ALEVİYİZ YOK YA YANLIŞSINIZ İSTER KABU EDİN İSTER ETMEYİN AYRICA KABESİ İNSAN OLAN İNSANLARA HAKARET ETMEZ
RESULULLAH BUYURUYOR...
BEN SADAKATİN BİNASIYIM KAPIM EBU BEKİRDİR r.a
BEN ADALETİN BİNASIYIM KAPIM ÖMERDİR r.a
BEN HAYANIN BİNASIYIM KAPIM OSMANDIR r.a
BEN İLMİN BİNASIYIM KAPIM ALİDİR r.a
ALLAH BUYURUYOR Kİ
BİLENLE BİLMEYEN BİROLURMU HİÇ?
*Can*
15-10-2006, 05:19 AM
sizlerin anladıoğı manada ALEVİLİK sadece siyasibir anlayıştır.Alevilik nedir derseniz sizin anlatıklarınız olmadına eminiz,bu sitede okuduğum şeyler korkuncHZ.EBUBEKİR, HZ.ÖMER, HZ.OSMAN, HZ.ALİ BNLARIN ARSINDA AYRIMCILIK YAPMAK BÜYÜK BİR AYIPTIR HZ ALİYİ NEKADAR SEVİYORSAK DİĞERLERİNİDE O KADAR SEVMEMİR GEREKİR,SİZ CALGI CALIP CENGİ YAPMAYI ALLAH c.cVE RESULUNUN s.a.v.EMRETİĞİ NAMAZA EŞ KOŞUYORSUNUZ HZ.ALİ HARİÇ DİYER HALİFELERE HAKARET SERBEST
YALAN SERBERST DELİL YOK SALLADUR HZ. ALİ SİZDEN DAVACI OLACAK MAHŞERDE HİÇBİRİNİZ HZ ALİYİ BENİM KADAR SEVEMESİNİZ HZ.ALİ ÖMRÜ BOYU NAMAZ KILMIŞ ORUÇ TUTMUŞ ZEKAT VERMİŞ HACI OLMUŞ SİZ SADECE (ZAN) İLE HAREKET EDİYOR ŞEYTANIN VE NEFSİNİZİN HİLELERİNE İZİN VERİYORSUNU HZ. ALİDEN OLAN HZ.ALİ GİBİ YAŞAR AMA YEMEZ DEĞİLMİ BU KADAR DÜNYA İŞLERİ HA OLMAZ CALALIM SAZI CEKELİM KAFALARI SONRA ALEVİYİZ YOK YA YANLIŞSINIZ İSTER KABU EDİN İSTER ETMEYİN AYRICA KABESİ İNSAN OLAN İNSANLARA HAKARET ETMEZ
RESULULLAH BUYURUYOR...
ALLAH BUYURUYOR Kİ
Biz kime hakaret ediyoruz?
Asıl sen hakaret ediyorsun.Bak yukarda senin yazdığın yere.hani kırmızı ile belirttiklerime hele bir bak.Kim kime hakaret ediyor.
Benim inanışımla böyle dalga geçerek konuşamazsınız.
Türkmen
15-10-2006, 05:22 AM
RESULULLAH BUYURUYOR...
ALLAH BUYURUYOR Kİ
yukarıdaki ifadeler tek kelimeyle terbiyesizlik !
sadece tek bir soru soracağım şahsa:
hazreti İmam Ali'ye halife ömer düşmanlık etti. hem hz. Ali'yi hem ömer'i aynı anda nasıl sevebiliyorsun ?
alevilerin ibadetini aşağılamak hakkını kim verdi sana ?
davut peygamber de rebab çalıyordu ! sen şimdi ona da hakaret etmiş olmuyormusun ?
sadece yazıklar olsun diyorum sana !
sercan
20-10-2006, 03:18 PM
can zaten oda mantıkdan bahsedıyor yanı sünnilerde olmayan haftanın altı gunu herseyı yaparsınız cuma gunleri müslüman olur camiye gidersiniz neymiş cuma gunu mubarek gün bütün günahlar af olurmuş 11 ay yapmadıgınız kalmaz 1 ay için de kimisi tutuyor gözükür tutmaz kimisi korkarak tutar kimi desinler diye tutartabiki gercekten inanarak tutanınız davar inkar edilemez ama onlarda parmakla sayılacak kladar azdır yani sizde mantık yoktur sadece oo bak bu adam camıye gıdıyor iyi adammış ooo bu oruc tutuyor bu nda yalan olmaz dürüst adam dır diyerek insanları kan dırma amaclı yapılan ibadetleriniz oldugu için sizlerde man tık yok dıyoruz saygılar
slm
can yolcu kardeşim biz gine haftada 1 gün diip gidiyoruz belkiş diye
sizler onu da yapmıyorsunuz canınız isterse gidiyorsunuz istemezse gitmiyorsunuz cem evlerine
inanrak tutanlar diil de bence inanmıyarak tutan bi elin parmakları kadardır
valla sizde o ne kadar bilmiyorum ?
illaki kandırma amçlı olanlarda vardır
sizde yok mu yani hep sizdekiler doğrumu kandıranlar yok mu
işte ben bu mantığa mantıksızlık derim
zaten mantıklı olsak ne sen alevi ne de ben sünni olurdum
slmlr
sercan
20-10-2006, 03:21 PM
alevilik insan oldaklı,sünnilik sevap odaklı
slm
alevilik can odaklı sünnilik kardeş odaklı
sonuç
alevilik=sünnilik>(fark) yorum
slmlr
Alihanlı
20-10-2006, 03:47 PM
Alevi,de doğunca ağlar sunni,de
alevi,de öldüğünde gömülür sunni,de
Gökmen
20-10-2006, 10:33 PM
Alevi ve sunniler arasında farklılık ollgusu toplumun malümü, ibadet ve inanç konu ve sosyal yaşam gibi konularda birçok konular olmakla birlikte farklılığımız
bir yana bundan daha önemli olan bir arada yaşıyor olmamız,bu ülkenin ortak değer ve olgularında bir ve bütünüz,aynı iş ortamında aynı dolmuş otobüste aynı bina ve apartmanda yaşayan insanlarımız pek ala bir arada yaşamaktalar
insanlar genelde saygılılar birbirine, ve yeni nesil ile bilrlikte artık daha medeni ve birbirini anlamaya çalışan insanların olduğu bir gerçek,sunniler de aleviler de
bu toplumun asli unsurlarıdır,çoğu yerde artık akraba olmuş düğünde dernekte
bir maçta bir etkinlikte bir araya gelen insanlar ayrım yapma noktasında değiller
artık,tek farklılık dini açıdan onlar inançlarını böyle görmüş böyle yaşamaktalar
bizler farklı anlayış ve inanışta, aynı peygamber aynı kitap aynı din olgusu temelde birdir,anlayış derinliklerinde inanç farklılıklarımız ayrışma sebebimizdir
ancak birbirimize kötü gözle bakacak sebeplerde değildir aynı zamanda,en çok
lazım olacak şey saygı ve sevgidir,birbirimizi incitsek karalayıp kötülesek bu bize
kar değil zarar verir,en hassas konuların başında din olgusu yatmaktadır,kimi
yerde bu farklılık ve yaşayış bir zafiyet gibi düşünülmekte toplumun dokusu yumuşaktır,küçük bir kıvılcımla yangınların olması dilenir oysa buna bir ve bütün
iken müsade etmemeliyiz oyun ve tezgahlara gelmiyelim,kardeşlik duygusu nefret duygusundan iyidir ve üstündür de aynı zamanda, birbirimizi anlamamız
birbirimize saygı göstermemiz gerekir. Bu ülke bizim ve bizlerin hakikaten dostu
yoktur,dost diye bildiğiniz kimi devletlerin kirli oyunları ve tezgahları umulur ki
birbirlerine düşsün, beklenir ki ayrılıp çatışsın, 72 millete bir gözle bakmak,insan
a insan olduu için saygı göstermek,dinine inancına saygı duyma geleneği bizim
toplumun en temel taşı en vazgeçilmez şartıdır. Kimseye bir düşmanlık ve husu
metimiz yoktur. Geçmiş ve günümüzde bir çok konuda alevilerin mağdur edildiği
konu ve olaylar olmuştur, halen dahi cem evleri tanınmıyor,ibadet vs. konularda
hala farklı yanlı tutumlar sergilenmekte çok güç koşullarda inancımızı yaşatmay
a çalışıyoruz. Asıl mesele birbirine saygı duyan insanların olması bu olgu güçlü
tutulmalı, eğer karşılıklı suçlama ve hakaret edilse senin inancın kötü benimki iyi
bu sonuçta gerginliten başka bir şeye yaramazdı, hak ve hakkaniyetle inançlara
saygı duyalım ayrım yapmayalım ve sevgiye güç verelim. gereisi lafı güzaf.
saygılarımla
Zenan_00
10-03-2007, 06:13 AM
Derviscan arkadaşımız.. Buraya yorum yaparken özellikle Alevi olsun, sünni olsun veya hangi inanç ve dinde olursa olsun kimsenin ibadet biçimine karışmadan yorum yapmaya dikkat ettim. Hatta bunun için bazı eleştirilerde aldım. HERKESİN İNANÇ BİÇİMİ FARKLIDIR..SEN ''a'' YOLUNDAN, BİZ ''b'' YOLUNDAN, AHMET ''c'' YOLUNDAN İBADET EDER. AMA SONUÇTA VARMAK İSTEDİKLERİ YOL ALLAH YOLUDUR. KİMİLERİ BUNU BAŞARIR, KİMİLERİ YOLU TAMAMLAMADAN TÖKEZLER. HER DEFASINDA SÖYLEMEYE ÇALIŞTIM. İSTER NAMAZ KIL, İSTER CEM YAP, İSTER KİLİSEDE MUM YAK... EĞER BUNLARI YAPARKEN DÜNYADAN SOYUTLANIP MANEVİ HUZURA VARAMIYORSAN İBADETLERİN ANLAMI OLMAZ..YANİ İBADET EDERKEN İÇİNDEKİ ALLAH SEVGİSİ VE KORKUSUDUR. ŞÖYLE BİR ŞEY AÇIKLAYAYIM.. ŞAHSEN TANIK OLDUĞUM BİR OLAYDIR:
BAYANLARDAN BİRİSİ NAMAZ KILMAK İSTİYOR.. ÖTEKİ BAYAN DİYORKİ:''BENDE NAMAZ KILMAK İSTİYORUM..BANADA ÖĞRETİRMİSİN'' DEDİ.. DİĞER BAYANIN İSE CEVABI ŞU OLDU. ''ÖĞRETİRİM AMA... ADAMIN BİRİ YOLDA GİDERKEN NAMAZ KILAN BİR ÇOBANA RASTLAMIŞ..ÇOBANA YALVARMIŞ.BANADA ÖĞRET DİYE.. ÇOBAN TAMAM DEMİŞ.BERABER NAMAZ KILMAYA BAŞLAMIŞLAR..O ARADA ÇOBANIN KOYUNU UYUN İÇİNE GİRMİŞ. ÇOBAN KOYUNU ALMAK İÇİN SELAM VERİP HEMEN KOYUNUN PEŞİNDEN GİTMİŞ.. YANINDAKİ ADAMDA ONUN PEŞİNDEN GİTMİŞ.. SUYUN İÇİNE GİRDİKLERİNDE ÇOBAN BAKMIŞKİ KENDİSİ SUYUN İÇİNDE..ADAM İSSE SUYUN ÜSTÜNDE YÜRÜYOR..ÇOBANDEMİŞKİ: OOOO SEN ÇOKTANNN MANEVİYATA GİRMİŞSİN..ASIL BENİM SENDEN ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEY VAR DEMİŞ..ABLACIM AYNI BU HİKAYEDEKİ ADAM GİBİ SENİN İBADETİN ÇOK İÇTEN.. OKUDUĞUN DUALARDA DÜNYADAN SOYUTLANIŞ VE GÖZYAŞLARI VAR..ÖĞRETİRİM AMA ASIL BENİM SENDEN ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEYLER VAR'' BU YANIMDA MEYDANA GELMİŞ BİR KONUŞMADIR. O YÜZDEN İNSANLARIN İBADET BİÇİMLERİNE HAKARET ETMEK KENDİNİ İNSAN DİYE TANIMLAYANLARA UYMAZ. ÇÜNKÜ KİMLERİN CEHENNEMDE, KİMLERİN CENNETE OLACAĞINI RABBİMDEN BAŞKA KİMSE BİLEMEZ.. O YÜZDEN LÜTFEN BİRAZ DAHA DİKKAT..DİKKAT ETKİ, RABBİMİN İŞİNE KARIŞARAK GÜNAHA GİRME
SAYGILARIMLA
Fukara-i Abdal
11-03-2007, 11:10 AM
Bismişah Allah Allah
Bir Dedemin Dediği Gibi Yol bir dir Sürek bin istedigin çeşmeden ak ama gene o suyun geldigi yer bellidir.
Gerçeğe Hü Mümine Ya Ali..
redbull24
17-03-2007, 01:18 AM
alevilerde cok fazla arastirmadan annesinden babasindan, dedesinden duyduklarini mantik suzgecinden gecirmeden hayatina yansitma var. esasinda bunu yadirgamiyorum cunku oyle yapmayip arastirma yapsa gorecek ki dinimiz birtakim vazifeler yuklemis uzerine. aleviyim benim namazim kilinmis, ickinin tyasagi mi olurmus canim butun tanidiklarim iciyor... gibi seylerin arkasina siginamaz o zaman. emredilenleri yapmak ve emredilmeyenleri yapmamak ne de olsa kolay degil. hani demiyor mu Peygamber Efendimiz (sav) :cehennem nefsin ho$una giden $eylerle, cennet ise ho$lanmadiginiz $eylerle cepecevre sarilmistir. diye. (gerci bunu okuyan kardes ailevi refleks urunu olarak uydurma hadis deyip siyrilmaya calisacaktir ama nereye kadar kardesler? ben soyleyeyim, maalesef gidilebilecek en uzun yok mezara kadar.. ya sonrasi? sonsuz hayatinizi heder etmek mi istersiniz???
şebgeli ali
17-03-2007, 02:04 AM
Arkadaşım seni kınıyorum hz.ali kıyasladıgın insanlar hz osman hzebubekir hz ömer ise sen hz.aliyi sevmiyosun demektir çünkü biz aleviler olarak hz aliyi çok yüce görürüz saydıgın insanlarla işimiz olmaz..Halifelik diyosun o zaman sana soruyorum:Peygamber efendimiz vefatın dan önce dememiş midir:ben ilmin şehriyim alide kapısıdır diye.Bunu bile bile numaradn seçimler yaparak halifeligi almamışlarmıdır sen bu insanlarla hz.ali karşılaştırıyosan çarplırsın.....
Sünnilik ile alevilik arasında uçurumlar var nerdeyse bana göre çünkü gerek yaşam tarzı gerek ibadet şekilleri çok farklı alevilik çok geniş bir felsefeye sahipken sünnilikte böyle bir şey söz konusu bile deil alevilikte tasavvufu düşünce yani tüm insanlar kardeştir mantıgı varken bu sünnilikte hiç yok
şebgeli ali
17-03-2007, 02:13 AM
Kardeşim sen hak yolu nedir bilmiyosun uydurma hadis dedigin sizin hadislerinizdir söyleyim bi tane:
1.)cehennemin yüzde 99 kadındır vs gibi şaçma sapan insanın aklına uymayan mantıgının kavrayamadıgı bir sürü hadis vardır .Sen uydurma hadis dediklerini yazarmısın görmek isterim çok merak ettim...Din allahla insan arasındaki bir şeydir sen kimsin de kalkıp öbür tarafıda var diyossun var sa da var sana ne,
hak yolunu senden ögrenecek deiliz
hünkarın bi sözünü söleyim sana:
DİNİNE DİZİNLE DEGİL KALBİNLE BAGLAN.
ben namaza asla karşı deilim namazımı evimde kılarım ama kakıpta bizim ibadetlerimize yolumuza laf söleyemezzin.aleviler anadan babadan duymalarla degil biraz araştırrsan bu işin profosörleri her şeyi söylemeye başladılar asıl sen kendi özüne bak sen hak yoluna gel....alevilik ayrıca işten sıyırmak degildir aleviligin yolu çok zordur görgü vardır cem var dır senin yapmış oldugun ibadetlerden daha fazla zaman ayırır aleviler günde 10 dakka allaha ibadet etmekle kendini kandırırsın biz hayatımız boyunca her yazam allaha dua ederiz bunun için illa bi yer de ve bazı hareketler le deil
hakantosun
18-03-2007, 03:28 AM
arkadsım ınan gulemıyorum sana sadece uzucu bır tebessum olusturuyorsun yuzumde.....yorumun nekadar bencılce yazıkkk...yaaaa medeeeeddd
hakantosun
18-03-2007, 03:34 AM
Arkadaşım seni kınıyorum hz.ali kıyasladıgın insanlar hz osman hzebubekir hz ömer ise sen hz.aliyi sevmiyosun demektir çünkü biz aleviler olarak hz aliyi çok yüce görürüz saydıgın insanlarla işimiz olmaz..Halifelik diyosun o zaman sana soruyorum:Peygamber efendimiz vefatın dan önce dememiş midir:ben ilmin şehriyim alide kapısıdır diye.Bunu bile bile numaradn seçimler yaparak halifeligi almamışlarmıdır sen bu insanlarla hz.ali karşılaştırıyosan çarplırsın.....
Sünnilik ile alevilik arasında uçurumlar var nerdeyse bana göre çünkü gerek yaşam tarzı gerek ibadet şekilleri çok farklı alevilik çok geniş bir felsefeye sahipken sünnilikte böyle bir şey söz konusu bile deil alevilikte tasavvufu düşünce yani tüm insanlar kardeştir mantıgı varken bu sünnilikte hiç yok
mrb kardesım ben sunnıyım ama kalkıpta senın burdas alevılıgı savundugun gıbı sunnılıgı savunmıycam sadece dıkkatımı ceken bır yer vardı demıssınkı bu sunnılerde hıc yok nekadar sunnı ınsan tanıdınkı_????bu yorumu yapma cesaretı duyuyorsun anlamıs degılım...
hakantosun
18-03-2007, 03:43 AM
yaaa arkadaslar sorarım sıze yorulmadınızmı her ıkı kesıme tas atmaktan sunnısı alevısıne alevısı sunnısıne..ya bırakın artık tas atmaktan o tas atan omuzlar kopsun kopsunda bıtsın bu surtusme...
r.ocak7
18-03-2007, 04:31 AM
bence arkadaşlar hiçbir farklılığımız yok sünni kardeşlerimizle
işte ortak noktalarımız
hepimiz yücerabbimin eseriyiz
hepimiz adem ile havadan geldik değilmi canlar
hepimiz omurgalı varlıklarız
dikkatinizi çekmişse fizyolojik dürtülerimiz de aynı
yine dünyayı ortak bir şekilde paylaşıyoruz
eğer dikkatinizi çekmişse hepimiz ölümlüyüz değil mi?
yine hepimiz oksijen alır karbondioksit veririz
eğer dikkat etmişseniz sünnilerinde ayakları burunları gözleri var,gerçi bir ara onlar bizim için kuyruklu yakıştırması yaptılar ama olsun,sonradan kuyruğumuzun olmadığı bilimsel olarak anlaşıldı
yine bir ara bizim için yanlışlıkla mumsöndü yakıştırması yaptılar
yine bir ara yanlışlıkla soykırım uyguladılar
arada bir pirlerimizi yanlışlıkla astılar kestiler
yine arada bir sivas ve benzeri durumlarıda yaşattılar
ya şimdi arada birleri ve istemeden yapılan yanlışlıkları hoşgörmek gerekir
evet herşeye rağmen yaşasın halkların kardeşliği (alevi sünni)kahrolsun somali
evet evet biz herşeye rağmen kardeşiz ve bizler birbirimize benzeriz bu kadar benzerliğe de pes yani
sevgiler saygılar
şebgeli ali
19-03-2007, 02:37 AM
Kardeşim ilk önce şunu diyim ben sünnilik te şu yok derken aleviligin çok geniş bir felsefesinin oldugunu söyledim yani tasavvufu dedim.Sen dediklerimi tersten anlamışsın sünnilikte eger alevilikteki gibi tasavvuf benzeri şeyler varsa söyle bizim paylaş ögrenmiş oluruz ayrıca benim sayamayacagım kadar da tanıdıgım sünni insan var söylediklerim gayet normal bir şey bunları derken cesarete falan ihtiyacım yok ....
Fukara-i Abdal
20-03-2007, 05:50 AM
Bismişah Allah Allah
Sayın Canlar Lütfen Yazılarınızda Allah Muhammed Ali ve Erenlerinin isimleri yazılırken Lütfen Hürmetle Büyük Harfle yazınız .
Bilerek olmasada bu yaptıgımız Hataları Saygıdan ve onların Yuceliğinden dolayı ve Yazım Kurallarında Kişiye ozel isimler Büyük harfle yazılır olmsanından dolayı Degerli Canlar Lutfen Dikkat Edelim
http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=21180
Gerçek Erenler Demine Hü...
aşiretim
22-03-2007, 12:35 PM
alevide sünni de insan fakat hep ezilen aleviler ezenlerse sünniler bana sivası maraşı unutturamazlar
Türkmen
22-03-2007, 12:46 PM
Bir kere iki kesimde müslümandır.İnanışları aynıdır.Ölüm sonrası ( ahiret ) kavramları aynıdır.İki kesimde gelenekçidir.En önemlisi ikiside insandır.
alevilikle sünniliğin ölüm sonrası kavramları aynı değil...
Alevilikte reenkarnasyon inancı vardır...
her ne kadar şimdilerde yarı sünnileşmiş alevi gençleri şaşırsalar da alevilikte reenkarnasyon vardır. devriye vardır.
cennet ve cehennem inanacı sünnilikten çok çok farklıdır.
cennet ve cehennemi simge olrak görürler.
cennet de cehennem de bu dünyadadır..
-dost-
12-04-2009, 03:39 AM
Her ikisinde de genellemelere sık rastlanır. Her ikisinde de ön yargılılar vardır. Her ikisinde de birbirlerini tanımadan yorum yapanlar vardır. ;)
OsmanlıTorunu
12-04-2009, 03:48 AM
Bize Kinci Kibirci Diyen Alevi Arkadaşlarımız Kendini biraz gözden geçirsin...Bukadar Kin ve Nefret Düsman bile göstermez...
ahura
12-04-2009, 04:36 AM
bizimki kin veya nefret değildir biz hiç bi zaman bu ülkeye insanlara küsmedik, kin bağlamadık her darbede biz yeniden bağlandık ama yapılanlarıda unutmadık bırakın o acılarıda unutmayalım.madem kin ve nefret bizde var neden hep katliama uğrayan,yakılan biz oluyoruz.
OsmanlıTorunu
13-04-2009, 12:50 AM
bizimki kin veya nefret değildir biz hiç bi zaman bu ülkeye insanlara küsmedik, kin bağlamadık her darbede biz yeniden bağlandık ama yapılanlarıda unutmadık bırakın o acılarıda unutmayalım.madem kin ve nefret bizde var neden hep katliama uğrayan,yakılan biz oluyoruz.
Madem Heo yakılanlara Sşz Maruz Kalıyorsunuz...Neden Hep Suçlanan Biz Oluyoruz..?!.Sen bir Sunninin Alevileri yakılmasında yana olduğunu düşenebiliyorsan ozaman sen ona zemin hazırlıyorsun demektir....
Mevlevi
13-04-2009, 01:00 AM
Müslüman olmayan aleviler de var.
Daha doğrusu kendisini alevi sananlar.
melek58
13-04-2009, 01:36 AM
Müslüman olmayan aleviler de var.
Daha doğrusu kendisini alevi sananlar.
Ne güzel işte bak alevilerin ne kadar sevildiğini sölemişsin.
Kimse süs olsun die kendisini alevi göstermez ve sayamaz.bunun arkasında muhakkak bişey vardır. ki bunun kötü olduğunu sanmıyorum.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.