PDA

: Nereden Geliyoruz

AleviGenç
11-09-2006, 11:58 AM
Nereden Geliyoruz

Dünyamızda; çeşitli ülkeler, uluslar, diller, dinler olduğu gibi bu farklılıklar bazen bir ülkede de olmaktadır. Ülkemizde de çeşitli bölgeler, farklı kültürler bir arada yaşamaktadır. Avrupa'da nasıl ki, Hıristiyanlık içinde; Ortodoks, Katolik, Protestan vs. gibi farklı yapılanmalar var ise, Türkiye'de de İslamiyet içinde Hıristiyanlığa benzer farklılıklar vardır. Bunlar ise; İslamiyet'in farklı yorumlarından oluşan Alevilik, Sünnilik gibi oluşumlardır. O halde biz kimiz? Biz Türkiye'liyiz. Dinimiz İslam. Allah'ın birliğine Hz. Muhammet'in onun elçisi ve peygamberi olduğuna, kutsal kitabımızın Kuran, Hz. Ali'nin de Hz. Muhammet'in bize yol gösterici ( veliyullah ) olarak işaret ettiğine inanıyoruz. İbadetlerimiz ise, dedelerimiz eşliğinde cemevlerinde anne, baba ve kardeşlerimiz ile birlikte yapıyoruz

canali
23-10-2006, 06:47 AM
katılıyorum

pirimali
23-10-2006, 11:40 AM
bencede
kesinlikle haklısın

Hoşçakal_Yarın
23-10-2006, 01:11 PM
kardeş haklısında doğru söylüyorsun o da tamam ama,
kesin olarak bildiğim kadarıyla islamiyetten sonra;
h.z ali ve ehlibeyt soyundan geldiğimize inanıyorum
çünkü,türkiye de çeşitli ocaklar ve o ocakların dedeleri vardı
mesela;ben şah ibrahim veli ocağına bağlıyım ama özüm pirim aynı değişmiyor sadece ocak farkı

asli_33
23-10-2006, 10:38 PM
Nereden geliyoruz güzel bir soru...büyüklerimiz Horasandan gelmekteyiz demek te..
Yazdığın makalede haklısın ..farklılıklar olabilmekte ama sonuçta aynı öze bağlıyız..

hestiyar
26-12-2006, 11:48 AM
slm arkadaşlar
nerden geldiğimizi gerçekten merak ediyorum ama
kesin bir yargıya varamıyorum

hestiyar
26-12-2006, 11:51 AM
bizler osmanlılarla birlikte mi geldik, yoksa daha önceden mi burada yerleşik olarak yaşıyorduk. ya da iran veya ırak ile bir bağlantımız mı var
bunu bir türlü çözemedim
bunu cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler

kolacik
26-12-2006, 11:47 PM
bizler osmanlılarla birlikte mi geldik, yoksa daha önceden mi burada yerleşik olarak yaşıyorduk. ya da iran veya ırak ile bir bağlantımız mı var
bunu bir türlü çözemedim
bunu cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler

anadoluya gelişimiz farklı zamanlara gelmektedir, ama ağırlıklı olarak türkmen göçü hacı bektaşla birlikte olmuştur. tabi o devirde kimse canım istedi şuraya gideyim yerleşeyim diyemez. herkes iskan politikasına tabidir. selçuklular ve osmanlılar sürekli bir değiştirmeye girmişlerdir.

Kızılırmak_
27-12-2006, 12:12 AM
hepimiz Adem'den geliyoruz ve hepimiz aynı dünyada yaşıyoruz.Boş insanlar boş işler peşinde koşarlar.Hz. Ali,Muhammed,12 İmamlar,Hacı Bektaş,Pir Sultan ve diğerleri nereden geldiyse bizde oradan geliyoruz.

kolacik
27-12-2006, 01:08 AM
türk türkmen aşkı almış diye - oy atana...

türklüğün aleviliğin sistemleşmesindeki yerini görmeyenlere konuştuğu dili inkar edenlere...

türk*kürt çatışmasına aleviliği sokamayacaksınız.
sizin düşüncelerinize ters geleni faşist diye damgalamayacaksınız..

türkler olmasa 12 imam neslin sürdüremezdi.
biz buraya gelemezdik.
unutma bizi osmanlı piyonu kürtlerin nasıl kestiğini..

uyguncey
30-12-2006, 06:53 AM
bizim nereden geldiğimiz belli nereye gittiğimizde bizler hazreti ali ile geldik hazreti ali ile gideriz...

rojda62
30-12-2006, 12:28 PM
kesinlikle haklısın bende merak edip arastırmıstım bizim soyumuz horasan göçmeniymişş:)

ağuçan
30-12-2006, 02:39 PM
Her türlü yozlaştırma faaliyetlerine maruz kaldığımız şu günlerde ben hiçbir vakıf dernek veya şahsın söylediğini ciddiye almıyorum ve sadece dinlemekle geçiyorum...

Bizim yalan, dolan, hile, sahtekarlık, namussuzluk, kin, fesatlık v.s gibi sayabileceğim onlarca kötü karekteristik huyların hiçbirini bünyesinde barındırmayan anadan doğmuşcasına saf ve temiz kalabilmeyi başarmış büyüklerimiz, yaşlılarımız, özelliklede dedelerimiz bence bu konuda en gerçekçi bilgileride bizlere sunmaktadırlar...

Aslımızın Horasandan geldiği ve Ehli beyt soyundan olduğumuz bence doğrudur...

Keza onca baskı ve zulumlere rağmen ( ki eğer türkmen affı çıkmasaydı belki çoğumuz bu günleride göremeyecektik.) bu nur yüzlü eli öpülesi değerli insanlar özünü (özümüzü) bozmadan düşüncelerini ve inançlarını bugünlere kadar getirip bizlere aktarmışlardır...

Sorarım sizlere vede kendime:hiç okul yüzü görmemiş ve herhangi bir tarihi bilgiye ve belgeye ulaşma şansları olmayan bu büyüklerimiz 12 imamların (imam mehdi hariç) katillerinin isimlerini dahi eksiksiz bizlere kadar ulaştırmışlardır...

Bugün tüm alevileri değil sadece bir ocağı düşünün, mesala benim mensubu olduğum ağuçan ocağı 11.yy da anadoluya gelmiş (selçuklular zamanında) ve elazığ, erzincan, tunceli, maraş, erzurum, sivas gibi birçok bölgeye dağılmışlar... Ama hangi şehire giderseniz gidin hangi dedeyle konuşursanız konuşun anlattıkları tarihi gerçekler aynı... Bu tüm ocaklarımız için geçerli...

Şimdilerde ise birileri bizi sınıflandırmak ve isimlendirmek telaşında... Ben hiçbirine inanmıyorum... Sadece ve sadece ceddimizin anlattıklarına inanıyorum...

Onlarda kısaca: Emevi zulmünden kaçan ehlibeyt mensuplarının ve yandaşlarının Horasana kaçtığını ve Türkmenlerle burada akrabalık bağlarının oluştuğunu ve moğol saldırılarından dolayı vede selçukluların anadoluya yayılma planının bir parçası olarak bizlere bu toprakları yurt olarak verdiğini anlatmaktadırlar...

ağuçan
30-12-2006, 02:56 PM
Aslında yazılı kaynaklarda var birçok ocak mensubunda ama bunlar henüz gün yüzüne çıkmış değil... Samimi, dürüst ve objektif bir araştırmacı eğer bunlara ulaşabilirde kamuoyuna sunarsa o zaman gerçekler dahada net bir şekilde ortaya çıkacaktır...

poyrazz
31-12-2006, 02:45 AM
Yazacak birşey bırakmadın bana,düşündüklerim aynı.Sevgi ve Hoşgörü bizi buralara kadar getirdi.Gerekli yere de götürecektir.Sevgilerimle..

aliergin02
13-01-2007, 12:10 PM
Nerden Geldiğimizi Gercekten Birileri Aciklasin Zaten Boşluktayiz Neyiz Acaba Insan Olan Merak Eder Araştir

alican3348
13-01-2007, 12:38 PM
ben hep orta asyadan türklerle beraber geldiğimi düşünürdüm.ama daha sonra pek çok şey duydum ve aklım karıştı.herkes bişey söylüyor.ama bizim zaten burda olduğumuz fikri daha inandırıcı gelmeye başladı

ali rıza sever
13-01-2007, 11:20 PM
bence tamami ile yanlis bunu anlatmam cok uzun ama en basta türküyeliyiz kelimesi yanlis türküyede yasiyoz dogru bu bayrak altında ve bu cumhuriyetve cesitli milletlerle beraber yasiyoz ama bi alevi olarak kökenim nerden biliyom
BU NEDENKİ AYNİ FİKİRDE DEGİLİM

Berf
15-01-2007, 03:25 AM
Aleviler Emevi ve Abbasi zulmünden ve baskısından kaçarak İran üzerinden
Orta Asya'ya Türkmenistan ve Özbekistan'a göç etmişlerdir.Türk'ün özündeki madura,zayıfa yardım etme,zalime karşı koyma gibi yüksek karakteri yüzünden seyyidlere büyük bir imanla sahip çıkmışlar...Bundan dolayı aleviler bir taraftan Hz.Muhammed'e diğer taraftan Orta Asya Türklerine dayanmaktadır.

Hüseyin kalkan
28-01-2007, 01:48 PM
Canlar Erdoğan Çınar ın çivi yazıları aleviliğin gizli yüzü kitabını okuduysanız orda bizlerin bu topraklarda m.ö. önce varolduğumuzu ve sümer tabletlerinde yazılanlara göre bu inancı yaşadığımız yazıyormuş hatta 1600 yıllara kadar ışık insanı olarak anıldığımız yani ışıktan gelen insanlar olarak takdim edilirken yavuz selim in katliamlarından sonra isim değiştirip ışık kökünden gelen alev kelimesinden türetilen alevi dendiği ve bu tarihten günümüze kadar böyle anıldığımız yazar
tabletlerdeki bazı resim ve fügürlerin şuan müze olarak kullanılan Hacı Bektaş Dergahının kapısında ve mezar taşlarının üstünde aynı sembollerin olduğunu yazmakta . İnsan okudukça nerden geldiğini şaşırıyor ama nere gideceğini biliyor sanırım. Onun için önce insan olalım sonra KAMİL İNSAN

alican3348
10-03-2007, 05:47 PM
Canlar Erdoğan Çınar ın çivi yazıları aleviliğin gizli yüzü kitabını okuduysanız orda bizlerin bu topraklarda m.ö. önce varolduğumuzu ve sümer tabletlerinde yazılanlara göre bu inancı yaşadığımız yazıyormuş hatta 1600 yıllara kadar ışık insanı olarak anıldığımız yani ışıktan gelen insanlar olarak takdim edilirken yavuz selim in katliamlarından sonra isim değiştirip ışık kökünden gelen alev kelimesinden türetilen alevi dendiği ve bu tarihten günümüze kadar böyle anıldığımız yazar
tabletlerdeki bazı resim ve fügürlerin şuan müze olarak kullanılan Hacı Bektaş Dergahının kapısında ve mezar taşlarının üstünde aynı sembollerin olduğunu yazmakta . İnsan okudukça nerden geldiğini şaşırıyor ama nere gideceğini biliyor sanırım. Onun için önce insan olalım sonra KAMİL İNSAN

ben de buna inanıyorum...sağol değerli can