PDA

: Alevi Öğretisini Sünni öğretmene yaptırırlarsa

Talip
27-09-2006, 12:56 AM
Alevi Öğretisini Sünni öğretmen yaptırırlarsa
Sünni bir öğretmenin Alevi çocuklara din dersi öğretmesi sıkıntılar yaratmazmı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Din ve Ahlak Kültürü ders kitaplarına Alevilikle ilgili bölüm koymaya hazırlanırken, "Sünni öğretmenin Alevi ve Bektaşi öğretisiyle yetişmediği için Eğitim vermesi sıkıntı doğurur. Aleviliğin ruhu ve özünün yorumuyla, din dersi veren Sünni öğretmenin yorumu arasında fark vardır. Bu fark, "Alevi çocuklara zorunlu din dersi yanlış. Din dersleri Atatürk döneminde, 1930 yılında şehir okullarında, 1933 yılında ise köy okullarında müfredattan kaldırıldı.

"Öğrenci, kendisine Tanrı'dan korkulması gerektiği söylendiği takdirde, ne denmek istediğini anlayamaz. Alevi ve Bektaşi çocuğu için cin ve peri yoktur. Bu sözcükler hiçbir şey ifade etmez. Haremlik- selamlık yoktur. Alevi ve Bektaşi anlayışında kadın- erkek eşittir. Her dönem ve her çağda tek eşlilik vardır. Miras paylaşımında da kadın- erkek ayrımı yoktur. Şahitlik için de Kuran-ı Kerim'de yer alan hükümler Alevi ve Bektaşiler için geçerli değildir. İbadetlerinde çoğunlukla Cemevi'ni tercih eder." Alevi ve Bektaşiliğin, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yorumu doğrultusunda din dersinde "İslamiyet içinde mistik bir oluşum" olarak anlatılmasının planlanmasına karşı çıktı ve " Eğer mistik oluşum derseniz, akıl ve ilimi içinden almış olursunuz. Geriye sadece hurafe ve dogmatizm kalır. Oysa, Alevilik ilim ve akılı her şeyin önünde tutar. Gelişmiş ve özgür birey yaratır" Zorunlu din dersi olmaz. Bana göre, esas olan din dersinin kaldırılmasıdır"

kardelencan
04-12-2006, 10:49 AM
aslında bütün mesele,sünnibir öğretmenin bu dersi verdiği değil..mesele,aleviliğin a sı yok ki kitaplarda..alevi felsefesini doğru anlatsalar o da yeter.dinsiz,onların evinde yemek yenilmez diye hala bu söylemlerde bulunan malesef çok cahil insanlar var.atatürk sevgisini,emeğe,insana değeri.allah korkusunu değil sevgisini aşılayan,öcü değil ciciyi öğreten,kadına değeri veren insanlar olduklarını anlatsalar o da yeter bence..önce kandi içimzde başlamalı,destek olmalıyız birbirimize diye düşünüyorum..

Alihanlı
04-12-2006, 11:13 AM
sunni öğretmen aleviliği nasıl öğretecek.en önemlisi tarafsız davranabilecekmi.
notunu neye göre verecek.ben tarafsız olacaklarına ihtimal vermiyorum.
onun için din dersi alevi çocuklarına cemevlerinde verilmeli.sunni olanlarda kuran kurslarında alırlar derslerini.

diren66
05-12-2006, 03:26 AM
Sevgili Talip,

Bu güzel yazıdan dolayı teşekür ediyorum.

Evet gerçektende güzel bir soru sormuşsunuz ve çözümüde net olarak ortaya koymuşsunuz. Zorunlu Din Dersleri konusunda iki nokta çok önemli:

1- Bu dersin seçmeli hale getirilmesi: Bence bu da çok sakıncalı ve ayrımcılığı körükleyebilecek bir durum.Ülkemizde siyasal islamcıların toplumda, devlet hayatında ve siyasette ki ağırlıklarına bakınca seçmeli din dersinin nasıl işleyeceğini görmek pekte zor değil. Bu dersi almayacak olan alevi çocuklarının, demokrat sünni yurttaşların çocuklarının vede ateist yurttaşların çocuklarının okullardaki durumunu bir düşünün. Büyük bir çoğunluk bu dersi alırken, onlar bir anlamda fişlenecek, tecrit edilecek, anlamsız soru ve bakışlara maruz kalacaklar.

2- Din Dersinin İlahıyat mezunu sünni öğretmenler kanalıyla verilmesi: Bu zaten yıllardır çektiğimiz bir eziyet. Zorla ayet ezberletme, zorla tatbiki namaz kılma vb. Ayrıca inancımızın aşağılanması ve türlü iftiralara maruz kalmamız.Yıllardır yaşıyoruz bunları. bu öğretmenlerin nasıl bir Alevilik anlatacaklarınıda az çok tahmin etmekteyiz: "Allahımız bir peygamberimiz bir" Eeee. .. haydin namaza.. diyeceklerdir.

ÇÖZÜM:

Zorunlu Din Dersinin tamamen kaldırılmasıdır. Aksi halde yukarıda sırladığım sıkıntılar yaşanabilir.

Saygı ve sevgilerimle

zeynep
05-12-2006, 03:30 AM
din dersi diye bir ders nasıl olur hala anlamıyorum.Bizim okulda din dersi öğretmeninin inadına ayetel kürsiyi ezberlemedim sıfır aldım ya neden ezberleyeyim o arapça tekerlemeyi ne mecburiyetim var.Okul bilim yuvasıdır medrese mi hayret bişye

hak kulu
05-12-2006, 09:03 AM
bence bizim alevi büyüklerimiz alevilik ders kitaplarında okutulsun diye çırpınırken aleviliğin ne derece asimile edileceğini düşünmediler
talip can çok güzel bir konuya değinmiş kendisine teşekkürlerimi sunuyorum
gerçekten aleviliği sünniler anlattığında sünnice anlatacaklar ve aleviliği karalayarak sünniliği ön plana çıkaracaklar zaten dürüstlük olsa hiç bunlara gerek kalmaz
bence alevilik ders kitaplarına konulacağına alevi bektaşi akademileri ve eğitimleri açılmalıdır.
zaten cumhuriyetten alacağımız var çünki tekke ve zaviyelerin kapatılması ile alevi bektaşiler eğitim anlamında büyük bir darbe yediler çünki tek eğitim kurumumuz vardı onlarda cumhuriyetten dolayı kapatıldı ve onun yerini tamamlayacak bir kurumda alevilere sağlanmadı bu nedenle sünniler imam hatiplerde cami ve mescidlerde öğretilerini alırken aleviler bu öğretiden mahrum bırakıldı.
yani sözün özü şu alevilerin cumhuriyete sahip çıktığı kadar cumhuriyet alevilere sahip çıkmadı ve tekmeyi atanda yine cumhuriyet oldu.
bizler osmanlı zamanında da zulüm gördük cumhuriyet zamanında da gördük sadece zulüm osmanlıda açıkça yapılıyordu cumhuriyette ise el altından yapılıyor.

revolution
05-12-2006, 10:07 AM
bi kere aleviliği anlatacak olan bi alevi öğretmen ise
zaten bi ders kitabına vs ye ihtyacı olmayacaktır

yani bişeyleri ezberleyip gelen bi insanla

o kültürü yaşamış ona inanca sahip biri aynı olabilir mi?

öğrencileri bi soru sorunca aaaa bu kitapta yok
bende bilmiyorum ne yapcaz mı diyecek

eğer uyygulama amacına ulaşamayacaksa bunca yıldır
süren bu savaşın galibiyeti
ne işe yarayacak

tabi istenilen şey buysa ne denilebilirki...

Heroes
05-12-2006, 10:14 AM
Alevi öğretisini sünni öğretmen yaparsa o öğrenci o dersi almaz o derse girmez olur biter.

erenoglu
05-12-2006, 10:58 AM
degerli canlar,biz Aleviler olarak Aleviligin tanimi konusunda uzlasmaya varamadik ki nasil bir Alevilik dersi alacagimizi tartisalim, simdi ben burda aleviligin tanimi nasil diye bir soru sorsam inaniyorum ki farkli farkli cevaplar alacagim.bana göre burda yapilan hata, biz ALeviler olarak bir merkezde( bir cati altinda toplanamadik, Aleviligin tanimi konusunda fikirbirligine varamadik,kurumun bir tanesi Alevilik islam disi diyor, birtanesi islamin icinde diyor, biz devletten hangisini istiyecegiz. Alevilik dersine yanasmiyan sunni islam anlayisindaki hükümetin eline de firsat geciyor diyorki siz kendi aranizda anlasamadiniz ki bizimle anlasasiniz diyorlar.bence herseyden önce ders veren ögretmenin kesinlikle Alevi olmasi gerek. aksi takdirde ögretmen sunni kökenli olursa kendini ögreten bir ögretmenin yorumu dogrultusunda ders verir.bu da okullarda sorun yaratir. ben kisaca sunu söylemek istiyorum biz önce kendi aramizda anlasmaliyiz ne isteyecegimiz konusunda. eger bu birligi saglayamazsak ta Alevilige büyük darbe vurmus oluruz.

saygilar

Talip
05-12-2006, 10:06 PM
Sevgili Erenoğlu;

Alevi tanımını daha önceleri Bizim İnanç Önderimiz olan büyüklerimiz yapmışlar bu tanıma görede Toplumumuz yüzyıllarca Alevi Öğretilerine göre ibadet etmişlerdir, Canlarını vermek pahasına pahasına Olsada, şimdilerde Alevi Eğitim ve fikir önderlerimizin Siyasi kargaşalar yada ülkedeki kaos ortamı içerisinde kendi toplumuna uzak kalması sonucu, Fırsatçılar için ne yazıkki Aleviliği Başka başka yerlere çekmek Adına gün Doğmuştur.

Bu inancı ve toplumu Asimile ederek yok etmek isteyen Art niyetli kişiler ve içerimizde Aleviyiz diye geçinen Hainler, Aleviliği Yeni yeni yerlere çekerek Topluma İnanç Ve kavram Kargaşası yaratmışlardır. Bu toplum Herşeyle Baş ederek Bu günlere kadar geldi, Bizlerde inançlarımıza sıkı sıkı sarılarak direnerek Bunu başaracağımıza eminim, Bu art niyetli ve Hain Hınzır Paşalar Yok Olup gidecekler.