:
Alevi ve sunni farklılıkları
Rojaazme
11-09-2006, 10:28 AM
Alevi ve sunni farklılıkları
--------------------------------------------------------------------------------
Sünnilerin ibadet yeri camilerdir. Alevilerin ibadet yeri cemevleridir.
Camilerde ibadet dili Arapçadır. Cemevlerinde ise Türk dilinde ibadet edilir.
Sünniler saf namazı kılarlar. Aleviler halka namazı ( cem ayini ve semah ) kılıp niyaz ederler.
Sünnilerin kıblesi Mekke şehrinde bulunan Kabe’dir. Alevilerin kıblesi insandır. İbadet esnasında insanlar halka biçiminde birbirlerine secde ederlerler
sünilerle alevilikdeki fark sadece ibedet farklılıgıdır islamiyet her iki toplumunda içindedir
Sünnilerde Kabe, Allah’ın evi olarak adlandırlır. Aleviler, Allah’ın evinin insanın kalbi olduğuna inanırlar. Bu yüzden taştan yapılma bir binaya değil insana secde ederler.
Sünniler Ramazan’da bir ay süreyle oruç tutarlar. Aleviler gerçek orucun nefse hakimiyet ve kötülüklerden uzak durmak olduğuna inanıp Ramazan’da oruç tutmazlar. Aleviler, Muharrem ayında Hazreti Hüseyin ve arkadaşlarının şehid edilmesinden dolayı 12 gün süreyle matem orucu tutarlar.
Zengin Sünniler hacca gidip Kabe’yi ziyaret ederler. Aleviler gerçek haccın insanların gönüllerini ziyaret etmek olduğuna inanırlar. Çünkü Alevi inancına göre insanın kalbi Allah’ın evidir. Bununla birlikte Aleviler; Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin türbesini ziyaret etmeyi hac görevlerini yerine getirmek için kafi görürler.
Sünnilerde ibadet esnasında kadın ve erkek bir arada bulunamaz. Alevilerde kadın ve erkek yaşamın her alanında olduğu gibi ibadet esnasında da bir aradadır. Cem ayinlerinde kadın erkek birliktedir. Semahlar birlikte dönülür.Deyişler beraberce okunur.
Sünnilikte ( Sünnilerin büyük çoğunluğu uygulamasa da ) kadınlar için katı örtünme kuralları vardır. Alevilikte Türk örf ve adetleri çerçevesinde bir giyim kuşam vardır.
Sünnilikte birden fazla eşle evlenmeye cevaz vardır. Alevilikte ise tek eşlilik esastır.
Sünnilikte dinsel hukuk kuralları mevcuttur. Alevilik ise laiklik yanlısı ve aydınlanmacıdır.
Sünnilikte malın kırkta biri zekat olarak fakirlere verilir. Alevilikte ise kırkta bir kafi görülmez. Musahiplik, lokma paylaşımı vb. kurumlar aracılığıyla toplumsal yardımlaşma ve dayanışma had safhadadır
Türkmen
11-09-2006, 10:30 AM
Güzel Bir çalişma...
Kim Yazmiş Bunu ?
srdr_ist
11-09-2006, 10:38 AM
Sünnilerde Kabe, Allah’ın evi olarak adlandırlır. Aleviler, Allah’ın evinin insanın kalbi olduğuna inanırlar. Bu yüzden taştan yapılma bir binaya değil insana secde ederler.
o taştan dediğin Hz İbahim yapıp soyununda buraya gelip seni anmaları için yaptığını diledi Allah kabul etti.
Siz neden bahsediyorsunuz bu kendi kendine küfür etmekten başka nişey değil.
Başladınız yine kolay gelsin ama deveye sormuşlar neren yamuk oda nerem düz ki demiş.
Şu yamuk işlerinizden sıyrılın desem işe yaramayacamk.
Ama sünniye kaçıyon sen kardeşimde deseniz cümleniz bu yolu siz kurmadınız kuralınıda siz koymadınız nedir bu bu kuralcılığınız sizin böyle bir hakkınız yok yapabildiğiniz şelikde yolunuzu sürün ama neyin ne olduğu sizi ilgilendirmez siz nerden bileceksiniz kabenin ne olduğunu insanın kabesi neresi olduğunu.
Haddinizi aşanlardan olursanız sadece gazabı beklersiniz habewriniz olsun.
ben sizin bu dediğiniz bir tek kelimeye takılmam uğraşmam ama siz can sıkıntısından nerdeyse oynayacak şey arar olmuşsunuz.
Sizin dediğiniz sizindir ne kendime mal ederim nede ciddiye alırım.
Allah ın gücüne gidecek laf etmekten hiçmi korkmazsınız.
Türkmen
11-09-2006, 10:45 AM
SAYIN srdr_ist
YAZDIKLARINIZ ÇOK GÜLÜNÇ... CİDDİYE ALINACAK BİR TARAFI YOK...
Mustafa Kemal
11-09-2006, 10:59 AM
Sünnilerde ibadet esnasında kadın ve erkek bir arada bulunamaz. Alevilerde kadın ve erkek yaşamın her alanında olduğu gibi ibadet esnasında da bir aradadır. Cem ayinlerinde kadın erkek birliktedir. Semahlar birlikte dönülür.Deyişler beraberce okunur.
Sünnilikte ( Sünnilerin büyük çoğunluğu uygulamasa da ) kadınlar için katı örtünme kuralları vardır. Alevilikte Türk örf ve adetleri çerçevesinde bir giyim kuşam vardır.
Sünnilikte birden fazla eşle evlenmeye cevaz vardır. Alevilikte ise tek eşlilik esastır.
Sünnilikte dinsel hukuk kuralları mevcuttur. Alevilik ise laiklik yanlısı ve aydınlanmacıdır.
Sünnilikte malın kırkta biri zekat olarak fakirlere verilir. Alevilikte ise kırkta bir kafi görülmez. Musahiplik, lokma paylaşımı vb. kurumlar aracılığıyla toplumsal yardımlaşma ve dayanışma had safhadadır[/QUOTE]
Neden sürekli Alevi-Sünni kıyaslamas yapıyorsunuz?Alevilik sünni şeriatı ile kıyaslamak Alevliğe bir hizmet etmez.Alevilik tarikat kapısından girlidiğinde başlar.fakat görüyorum ki sürekli bir kıyaslama yapılıyor.Lütfen bu kıyaslama işlerinden vazgeçiniz...
İnsanın boyunu kilogram ile ölçmeyiz:)İnsanın boyu metre ile ölçülür.Sünni şeriatı Alevi-Bektaşi inancının bir ölçütü değildir ve hiçbir zaman da olamaz.
"Yorulan yorulsun ben yorulmazam
Derviş makamından ben ayrılmazam
Dünya kadısından ben sorulmazam
Kalsın benim davam Divana kalsın"
Pir Sultan Abdal,şeriat makamında kalan bir kadının Tarikat makamında bulunan bir insanı yargılayamayacağını yukarıdaki dizeleri ile belirtmiştir.Şimdi sizlere tavsiyem bu tür karşılaştırmalara son veriniz ve insanları kıyaslamayınız...
bu makalede renklendirilen yerleri lütfen açıklar mısın?
Rojaazme
11-09-2006, 11:03 AM
sevgili can burdaki farklilik aşikardır yani bilinendir seb ben nedersek diyelim olan budur sen farklılık görmesin ama bir digerimiz bunu görur bu nedenledirki gerçek budurki faklılıklar sadece alevi suniler arasında yok dünya uzerinde bulunan tüm dinlerde bu farklılıkları bulabilirsin.....
Şah-Mat
11-09-2006, 11:05 AM
Sevgili Arkadaşlar;
Uzun bir yazı yazdım ama bağlantımdan dolayı yazıyı aktaramadım...Mecburen kısaca yazmak zorundayım..sadece cevap veriyorum..
Alevilerin ibadet yeri CEM EVİ değildir...........KAİNNATTIR.
Tüm yeryüzüdür.......,
Alevilerin Kıblesi...."KABE"dir.......Buna birde İnsan -GÖNÜL- eklenmiştir.
Hacca gidenlere sorun bir bakalım BAYAN/ERKEK beraber hiç ibadet yapıyor mu?
Hep kalıpcılık hep kalıpcılık...olmaz ki ama..:)
Aleviler İNSANA değil......Allaha,Peygamberlere,EHLİBEYT'e secde ederler.
Ama benzetme yoluyla ADEM'e secde zaten ALLAH'a secdedir.
Diğer bir konuda sevgili srdr_ist söylediklerine harfi harfine değil belki ama KABE için söylediklerine yürekten KATILIYORUM.
Türkmen
11-09-2006, 11:07 AM
ellerin kabesi var benim kabem insandır...
Hünkar hacı bektaş veli
Rojaazme
11-09-2006, 11:18 AM
ne sordugun degil can ne amackla sordugun önem sarf ederki sende fikrini beyan etki bende senin fikirlerindeki o ayrımları bileyim... benimki acık ve netdir yükarıda oldugu gibi aşıkardır katılıp katılmamakda özgursun ayrıca bana soru yöneltecegine kendine yöneltmeyi dene acaba ben neden buna gerek duyuorum diye
Mustafa Kemal
11-09-2006, 11:24 AM
sorulara açık ve net cevap istiyorum:)
Çünkü bu yazıyı yazarken insanları kıyaslıyabiliyorsun.Alevilikte insan kıyaslaması yoktur.Bunu sana soracğım elbet...
Senden sadece kısa ve öz bir cevap bekliyorum:)Yazıyı yazarken sorulara da hazırlıklı olmalısın.Senden birer cümlelik açıklama yapmanı isterdim;fakat karşı hipotez sunman sorulara cevap verme anlamına gelmez.
Sen yazdığın yazının arkasında durabiliyorsan(bunu sen yazdıysan elbet) sorulara cevap verirsen çok iyi olacaktır...
Rojaazme
11-09-2006, 11:29 AM
bu yazıdaki anlatım insan kayırma degil insanların inaç biçimlerindeki farklılıklardır yani bunu bir katolikle bir müslüman arasındaki farklılık olarakda görebilirsin yada bir aveli ile süni fark nedir inaniş aynı islamiyet ibadet farkli ligida görunendir ama inasan olarak alarsak elimie bir fark vardır sadece buda yaşadıgımız cehre ve dil yada irk yada soy yani vs vs vs bunlardır insan insandir fikirleri ayrıdır bu insaniligin ilik çaglarında boyleydi şimdiki yirmi birimçi yüzyıldada boyle......
srdr_ist
11-09-2006, 11:32 AM
SAYIN srdr_ist
YAZDIKLARINIZ ÇOK GÜLÜNÇ... CİDDİYE ALINACAK BİR TARAFI YOK...
Pardon siz alevimisiniz.
Değilseniz lütfen konunuza göre kavranın biz burda bişeyi dövüştürmüyoruz.Aleviliğin değerleri yok edip altından yeni adetler çıkaranlardan söz ediyoz seni bağlar mı.
Ha şayet bağlarsa siz kimsiniz yolun kuralını bilmeden yorum yapabiliyorsunuz ben ne dediğimi iyi biliyorum zati aliniz neyi komik buldu bilinmez ama kendinizi bilin önce sonra yola revan olun tabi şayet alevi iseniz.
Mustafa Kemal
11-09-2006, 11:36 AM
neden kabul etmiyor merak etti dogrusu
Alevi-Bektaşi inancında kıble mürşid insandır.İnsan-ı Kamildir.
Her insan kıble olamaz:mad: Bir hırsızı,bir sapığı kıble olarak kabul etmem:mad:
srdr_ist
11-09-2006, 11:37 AM
Alevi sünni ayırımı yapan SENLİK BENLİK yapar bu kıyasa alevilik girmez onlar orucu farklı kılar biz camiye gitmeyiz konu budur bundan başka kendini bilmez den başka bişey bulamazsınız .........
Gülecek olan için asıl espiriyi sonra yapacam burası espiri yeri değil.
srdr_ist
11-09-2006, 11:41 AM
Alevi-Bektaşi inancında kıble mürşid insandır.İnsan-ı Kamildir.
Her insan kıble olamaz:mad: Bir hırsızı,bir sapığı kıble olarak kabul etmem:mad:
Eyvallah can her hırtı yemiş gel seni kıblem yapam yapam olacak şeymidir ceme dahi alınmaz kişi sana göre kıble olmuşsa senin ilahın da başka ilahtır.
Yahu millet burda felsefe yapmaya gelmiş nefsine ağır geleni başkasına tatbik edip anlatıyor beni kim kıble yapar kimse bende kimseyi yapmam ama istisnalar başka onlarda zaten kıble gibidirler ama gider ziyaret eder niyaz ederim.
Evliya zat deriz biz onlara yaşayının her yerinde riya akarken bakaken sen kıblesin demem bile Mevlana bırak kıbleyi insanların içi bilsen dost diyecek birini bulamazsın diyor.
Bence kafanızdaki aleviliği bırakın yolun aleviliğini yapın.
soreş
11-09-2006, 12:21 PM
Alevilikte İyilik Allahtan, Şer İnsandan gelir.
Sünnilikte İyilikte, Şerde Allahtan gelir.
Alevilikte Ruh Göçüşü vardır genellikle.Cennet Haktır.
Sünnilikte ise Cennet Cehennem Kavramı çok farklıdır.
srdr_ist
11-09-2006, 01:02 PM
Sünnilikte İyilikte, Şerde Allahtan gelir.
Alevilikte Ruh Göçüşü vardır genellikle.Cennet Haktır.
Sünnilikte ise Cennet Cehennem Kavramı çok farklıdır.
Soreş can bana kanıtla ruh göcünü lafla peynir gemisi yürümez.
Senle bu konuyu konuştuk vardırda yoktur diye başlamadık mı?
Sünnilikte cennet cehennem ne kadar farklı olsada gerçekte varmıdır yoktura kesin cevap vardır.
Bizde yada sünnilikte ne olacağını aslında bir konuda geçen forumda yazmıştım.
Okumazsanız böyle uydurk şeyleri kendiniz bulursunuz.
Ne kadar bilsenizde bir bilene sorun bukadar emin nasıl konuşuyorsunuz size kim öğretti ki sizde malonız var diye çıkıyorsunuz.
Hayır ve şer insanlık kendi yapar bir milletin diğer milletle savaşına Allah mı yapar tabiki hayır kul kendi nefsinden yapar.
Nefsi yaratan kim Allah ın kendisi ozaman hayır vede şeri kim yaratmış Allah ama nefsine sahip çıkanı da ödüllendirmiş değilmidir.
soreş
11-09-2006, 01:43 PM
Tamam abi sinirlenme..
Türkmen
12-09-2006, 01:40 AM
e pes doğrusu reenkarnasyonu da reddeden bir adam nasıl alevi olur ?
alevilerde reenkarnasyon / ruh göçü / don değiştirme inancı en temel inançlardandır.
hakkı saygı baba'nın bu konudaki kitabını okumnaızı öneririm.
Alevi İslam din hizmetleri başkanlığında...
sdr_ist, niye saklıyorsun sen şiisin. aleviyim diye görünme ayıp oluyor !
Şah-Mat
12-09-2006, 02:08 AM
Emin misin...(?)
srdr_ist
12-09-2006, 03:03 AM
e pes doğrusu reenkarnasyonu da reddeden bir adam nasıl alevi olur ?
alevilerde reenkarnasyon / ruh göçü / don değiştirme inancı en temel inançlardandır.
hakkı saygı baba'nın bu konudaki kitabını okumnaızı öneririm.
Alevi İslam din hizmetleri başkanlığında...
sdr_ist, niye saklıyorsun sen şiisin. aleviyim diye görünme ayıp oluyor !
Ben dünyaya bir kaç kez gelmedim gelenden de hayır görmedim işte tv lerde car car anlatıyorlar ne alimini nede bilim adanı var mı geldim bilmem şu yaşımda şunu tanıdım der dururlar.
Boş işlerin adamısınız.
bende Hakkı saygı dede babayı tanırım.Yok demedim vardırda yoktur dedim.
Bizim en temel inancımız falan değil siz neyin ne olduğunu söylüyorsunuz biz 40 kişide birdir 124 binde birdir diyoz 2 si yokki gelende kendisi ölende kendisi mefta kendisi yıkayanıda kendisi diyoz.
Birliği ikilemedik ki sizin bunları anlamanıza 40 fırın ekmek yetmez bana aleviliği öğretmeye çalışanlar varsın ilim öğrenip gelsin biz şükü kafamızdaki aleviliği yendik yolun aleviliğe amel ediyoz.
Pes etmeyin can şimdiden yazık olur demir leblebi öyle zırt pırt doğarak kimseye faydası olmayan şeylerden bahsetmeseniz şu konu daha rahat açıklanacak.
kemalay
12-09-2006, 03:10 AM
bence bu kıyaslama yapılmadan önce aleviliği ve sunniliği iyi tanımak ve bi
lmek gerekiyor
srdr_ist
12-09-2006, 03:30 AM
abim bu konuyu açarken aklında ne vardı çok merak ettim doğrusu ?
İbadetlerdeki farklılık yaklaşık 1400 yıldır var zaten,burda tekrar gündeme getirmekle ne elde edebiliriz ki ?
Saygılarımı sunarım,
Mantıklı yaklaşım.
hacca gitmeyen dayatması olanla olmayanı denk getiren bizde bu zorlama değil onlarda zorlama olarak görülür asıl fark bu.
Cami vede cem evi neticede seninde artık cami gibi cem evin yok mu neyi konuşuyoz.
Oruç aslında sahur hariç fark varmıdır.
De konuşun sizde o senlik benlik bizde ypk arkadaşlar.
Amzra abinizde neyi düşünmüş bilmiyorum ama aleviliğin içide hiç kalmamış ki.
srdr_ist
12-09-2006, 03:37 AM
ve arkadaşlar 1992 den beri A. haydar celesun zatının fikirlerinin devamı gibi burda konuşmanın anlamı yok.
Aleviliğin zengin kültürcü yapıp dedeleri aşağılayan kadınları pir postuna oturması gerektiğini söylediği şeyin üstünden 14 yıl geçmiş ama maşallah kerkes ondan yana demekki siz doğruyu değil yanlışı kendinize yol etmişliğinizin içinde yaşarken biz doğruları anlatmanın acısını çekiyoz.
Bu sizin her düşünceniz önce sözlü şimdide yazılı olarak her yerde gerçek ise apayrı yerde.
Alevi sünni tartışmasında hem sünniyi hemde aleviyi ezerim. Bu saçma konularda herkes kensdine yoluna baksın amacınız aytrımcılık savaşcılık değilse buyrun erkanınaza yolunuza.
Bilmem anlatmışımdır heral.
Bu konuyu daha geniş şekilde başka konu altında aleviliği ne dediklerini açıklayacam.Mazra gibi abilerinizin neler dediklerini ortaya dökelim ki zikirleri neymiş fikirlerinide öğrenelim.
Rojaazme
07-02-2007, 10:15 AM
bence bu kıyaslama yapılmadan önce aleviliği ve sunniliği iyi tanımak ve bi
lmek gerekiyor tabiki bilmek gerekir alevileri kendilerine çekmeye çelışanlar görmelidirlerki aramızdaki farklılık aşikardır...
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.