PDA

: Alevi İnancında Ramazan Orucu Yoktur.

Eskici
23-09-2006, 11:52 AM
Sevgili canlar, biliyorsunuz yarından itibaren ramazan orucu başlayacak ve sunni arkadşlarımız ramazanı tutacaklar. Kimi yerlerde aleviler ramazanda 3 gün oruç tutacaklar başında ortasında sonunda gibi safsatalar dolaşmaktadır. Bu tür saçmalıklara itibar etmeyiniz. Alevi inancını yaşayan insanların ibadetleri oruçları bellidir. Bu tür söylemler yanlıcana alevi inancını asimile etmek için söylenmiş saçmalıktan başka bir şey değildir. Bu konuya dikkat etmenizi önemle rica ediyorum. Asimile olmaya Hayır..

kızılırmak
23-09-2006, 12:19 PM
size katılıyorum bizim inancımızda böyle bir uygulama yoktur...

soreş
23-09-2006, 01:40 PM
Ben hep 3 gün tutanlar gördüm..

buket
24-09-2006, 06:47 AM
bende 3 gün tutuyorum arkadaşlar 19,20,21 nde... hz.ali nin yasını tutmak için

Derviscemal
24-09-2006, 06:53 AM

Sayın Buket,
yukarıdada eskici canın söylediği gibi Alevi inancında andaolu aleviliğinde böyle birşey yoktur. Bizim böyle bir orucumuz yoktur. Hz. ALi nin yası ile akalası nedir anlayamadım.

saygılar

poyrazz
24-09-2006, 07:30 AM
Benim orucum Muharrem ayında 12 gün ve hızır orucu 3 gün.Ramazan orucu benim orucum degildir.Ama çalıştıgımız ortamda yanımızda ki arkadaş oruçlu ben oruçlu degilken onu etkilememek için yanında yemek yemem..Hoşgörü bizimdir..Onun inancı ona ,benimki bana..Ben ona hoşgörülü davrandım diye onunda hoşgörü göstermesini beklemem..Ona kalmış..Sevgilerimle..

yolcu_58
24-09-2006, 08:22 AM
Benim orucum Muharrem ayında 12 gün ve hızır orucu 3 gün.Ramazan orucu benim orucum degildir.Ama çalıştıgımız ortamda yanımızda ki arkadaş oruçlu ben oruçlu degilken onu etkilememek için yanında yemek yemem..Hoşgörü bizimdir..Onun inancı ona ,benimki bana..Ben ona hoşgörülü davrandım diye onunda hoşgörü göstermesini beklemem..Ona kalmış..Sevgilerimle..

can
dosdum insanlara saygılıolmayı bızden daha iyisini yapacak bir toplum yoktur lakın hepimizin yaptıgı bır hatavar diyoruzki onuninancı ona benımkı bana can inanc ve iman birdir sadece uygulamalar farklıdır onlarla bizim peygam berımız bırdeyılmı hepimiz allaha inanmıyormuyuz kuran,ı kerim hepimizin kitabı deyılmi ee ozaman hepimiz aynı inançı paylaşıyoruz emin ol bizim gösterdigimiz saygıyı onlar bize göstermez saygılar tşkler

Zenan_00
25-09-2006, 02:43 AM
Bence Allah rızası için yapılan her ibadet güzeldir.

Talip
25-09-2006, 03:15 AM
Sevgili canlar, biliyorsunuz yarından itibaren ramazan orucu başlayacak ve sunni arkadşlarımız ramazanı tutacaklar. Kimi yerlerde aleviler ramazanda 3 gün oruç tutacaklar başında ortasında sonunda gibi safsatalar dolaşmaktadır. Bu tür saçmalıklara itibar etmeyiniz. Alevi inancını yaşayan insanların ibadetleri oruçları bellidir. Bu tür söylemler yanlıcana alevi inancını asimile etmek için söylenmiş saçmalıktan başka bir şey değildir. Bu konuya dikkat etmenizi önemle rica ediyorum. Asimile olmaya Hayır..

Sevgili Dost; Ben Tutmam Ama bazı Alevi arkadaşlar Hz. Peygamberin Ramazda 3 Gün Yemeğini fakirlerle paylaştığına dair söylevlerden yola çıkarak 3gün tutarlar. Bence Doğruluk derecesi tartışılır. Bunuda Asimile olarak görmemek lazım. Aslı Olan Bizim Muharrem Ayında Tuttuğumuz Yası Matemdir.

Bizde Hz. Ali'nin Yasını 3 gün Tutarız Ama Ramazanda Değil.
Ayrıca Alevilikte bazı bölgelerde Hızır Orucuda tutulur.

Sürgün_24
25-09-2006, 03:27 AM
Ramazanda bende oruç tutmuyorum ama gözardı edilemez bir gercek varki deginmeden gecmek istemedim..Alevi inancında ramazan orucu diye birsey yok dogru peki Hz Ali Ramazanın 27.günü katledilmedimi,müslümanız diyoruz Hz Muhammed'de dolayısıyla bizim peygamberimiz Miraca Ramazanda cıkmadımı,Kandil gecesi'nin biz aleviler için hiçmi önemi yok..Bunlara ne diyeceksiniz ..

Diyar
25-09-2006, 03:40 AM
Bende ramazan orucunu tutan alevilere karsiyim! Sunniler bizim orucumuzu tutuyorlarmi? Ben sahsen daha simdiye kadar hic bir sunniden böyle birsey duymadim! Bizim orucumuzun zamani belli

srdr_ist
25-09-2006, 04:25 AM
Ramazanda bende oruç tutmuyorum ama gözardı edilemez bir gercek varki deginmeden gecmek istemedim..Alevi inancında ramazan orucu diye birsey yok dogru peki Hz Ali Ramazanın 27.günü katledilmedimi,müslümanız diyoruz Hz Muhammed'de dolayısıyla bizim peygamberimiz Miraca Ramazanda cıkmadımı,Kandil gecesi'nin biz aleviler için hiçmi önemi yok..Bunlara ne diyeceksiniz ..

Can haklı
Haklı oluşu bile niçin haklı olduğunu ortaya koymuyor çünkü ortada bir garip olay var.
Ramzanda Kadir gecesi var.
Alemlere Rahmet kuran inmiş.
Habibim dediği peygamberlik gelmiş bizi alemlereden üstün din olarak üstün eden millet etmiş bu ay içinde olmuş.
hz Ali bu ayda şehit olmuş tınlayan yok
Bu ayda islamiyetin var eden savaşlar kazanmış umursayan yok.

iyide canlar tekarar söylüyorum izini bildiğimiz bastığı yere niyaz ettimiz kutsal kişilerin dahi yoluna niyaz lar edip kutsitini niyaz ediyoz şunat ayında Hızır ayı deyip oruç tutuyoz bırakın asimileyi doğruyu yapıyoz mu onu deyin madem doğru bizde Kuranda Ramazan adı yok ile gelen bu durumda şunu söylüyorum kuan derki ya atalarınız doğru yolda değillerse hiç düşündünüz mü?

Ben şahsen her perşembe niyazda olmaya çalışacağım çünkü ramazanın benim için kutsiyeti sultan falan değil ama önemli layların rahmetlerin yeribu nedenle bu ayda 4 perşembe var bu zamanda da tutmaya çalışacam.

Ramazan ayı kutsiyyeti var mı yok mu diyen vijdanıma sorarak şunu söylüyorum ki o aya yetişen tutsun ayetine mütekaip elbette tutacağım.

Bu asimile değil kuranı rehberim ettiğimden onlara göre değil tut diyen yok bana zorlayan da yok nasıl tuttukları umurumda da değil gidip oruç tuttum diye ramazan çadırındada açmam .

Derviscemal
25-09-2006, 04:50 AM
Sayın srd_ist,
ve tüm dostlarım, Alevi inancı ile tamamiyle islamı bütünleştiremezsiniz. Alevilikte inanç sistemi tamamiyle islamın içinde değildir zaten. Alevilik kültürlerden uygarlıklardan etkinlenmiştir. Kırksekiz eprşembe günü rıza orucu vardır. utmanız sevaptır. Ama ramazanda kimse neden 30 gün oruç tuttuklarını bile bilmiyorlar zaten, Ayrcıca biz 12 imamların orucunu tutarken su içmeyiz bir manası vardır. Bir nedeni vardır. Ramazanda oruç tutmanın manası nedir bilemiyorum. Bu bir asimiledir. İSlami ritullerde alevi inancını yok etme çanbasıdır. Alevi inancını taşıyan kimsenin ramazanda orucu yoktur. Benim dedem insai kamil mertebesine erişmişti ve Alevi ianncında gelen yüzlerce veli hangisi tutu ramazanda 3 gün oruç?

Bu bir asimilasyon sürecidir. yoktur böyle birşey..

saygılarımla

Rojaazme
25-09-2006, 04:57 AM
Alevilerde üç tip oruç vardır:

Hızır Orucu

Aleviler Şubat ayının ikinci haftası son günü Perşenbe’ye gelecek tarz da 3 gün Hızır orucu tutarlar ve sonunda da cem düzenlerler. Oniki çeşitli Pohut Helvası yapılarak son günü kutsal yerlerde lokma olarak dağıtılır. Ya da Cemevinde yenir. Bazı yörelerde Hızır Orucu; yine şubat ayının ikinci haftası perşembe gününden başlanarak, üçüncü hafta perşembe gününe kadar 7 gün tutulur, Hızır kurbanı tığlanarak Cem yapılır. Hızır orucu; Kehf Suresi 60,72; Al-i İmran Suresi 41 ve Bakara Suresi 203. Ayetleri gereğince 3 gün olarak tutulmaktadır. “Oruç tutmak, sadece yemekten içmekten kesilmek değil, nefsin isteklerinden uzaklaşmaktır.” Bu nedenle, Aleviler; Hz. Adem’den Hz Muhammed’e değin tüm peygamberleri İslam kabul etmişler, Onların tebliğ ettikleri Vahy’leri farz telakki ederek yerine getirmişlerdir. Hızır Orucu’da böylesi bir ibadettir.

Muharrem Orucu

Muharrem ayı, Arap toplumunda takvimin ilk ayıdır. Yılbaşı olmasından dolayı Muharrem ilk günleri kutsal sayılmıştır. Bakara Suresi 183. Ayet’inde belirtildiği gibi önceki topluluklara da oruç farz kılınmıştır. .Muhammed’in de Muharrem’de oruç tuttuğunu İslami kaynaklardan bilmekteyiz. Fecr Suresi 1.- 5. Ayet’te “Muharrem ayı”nın ilk on gecesini işaret ederek ve “on peygambere” izafeten, “on geceye yeminle başlar”ki kutsiyeti ifade etmektedir. Kur’an’ın Fecr Suresi’ne dayanarak Aleviler “On Gün Muharrem Orucu” tutarlar. Muharrem’in 10’unda da Hz.Hüseyin şehid edildiği için, ilave olarak 2 günde “Matem-i Muharrem denilen yas Orucu” tutarlar. Aleviler esas olarak muharrem de 12 gün oruç tutmaktadırlar. Bazı yörelerde ise, 15 gün olarak oruç tutulmaktadırlar ki bu durum farz değildir. Kur’an’da Muharrem orucu 10 gün olarak farz kılınmıştır.

Ramazan Orucu

Hz.Ali ramazan ayında şehid edildiği ve Muaviye’nin de bayram yaptığı için Alevilerin büyük çoğunluğu ramazan da oruç tutmamaktadırlar. Buna karşın Hz.Ali’nin şahadetinden dolayı 9 gün oruç tutanlarda vardır. Ramazan ayının 20’sinden sonra, Kur’an-ı Kerim nüzul ettiği için bazı Aleviler 9 gün bazıları ise, Kadir gecesi ile birlikte olmak kaydıyla 3 gün oruç tutmaktadırlar. Görüştüğüm Alevi dedelerinin tümü ramazan ayında 29 veya 30 gün oruç olmadığında hemfikirler. Ramazan’ın 3 veya 9 gün tutulacağına ilişkin ise dedeler farklı farklı görüş ileri sürmekteler. Dedelerin çoğunluğu ise, Kadir Suresi ve Bakara Suresi 185.nci Ayet buyruğunca 3 gün oruçun tutulabilineceğini söylemektedirler. Ramazan da 3 gün oruç sonrası, ramazan bayramında yörelere göre iki-üç-yedi secde/tevhid halkasıyla cem eda edilmektedir.

srdr_ist
25-09-2006, 04:59 AM
Asimile burda nedir oruç tutmak mı?

Ben sizin adınıza değil ben kendimde şeksiz şüphesiz bişeyden bahsetmedim ama rehberimi kuran edeceksem kimseye bakmam ne diyorsa ona uyarım.
Ona uyacaksam 1 ayda tutarım yada o aya denk gelen 4 perşemde yani o ayda 4 kez oruç tutmuş olacam bu bile doğrumu bilmiyorum.

İnanc esaslarımızı bakacak olursanız kurandan ayrıo değil bu nasıl işki ben bile 11 yaşında köyden çıktığımda ramazan diye bir ay var ve o ayda oruç tutulduğunu öğreniyorum.

Demekki bu iş gönül değil zıtlık işi asimile olan olsun ben tutarım alevi olduğumdan değilk islam adına peygamber yoluunda olduğum için 3 günde 4 fgünde tutan için bişey yok ama hiç tutmamak ne demek.Kurana mı resti çektik peygamberine mi biz ne için tutmadığımızı söylüyoruz dayanak nedir.

Derviscemal
25-09-2006, 05:18 AM
Asimile burda nedir oruç tutmak mı?

Ben sizin adınıza değil ben kendimde şeksiz şüphesiz bişeyden bahsetmedim ama rehberimi kuran edeceksem kimseye bakmam ne diyorsa ona uyarım.
Ona uyacaksam 1 ayda tutarım yada o aya denk gelen 4 perşemde yani o ayda 4 kez oruç tutmuş olacam bu bile doğrumu bilmiyorum.

İnanc esaslarımızı bakacak olursanız kurandan ayrıo değil bu nasıl işki ben bile 11 yaşında köyden çıktığımda ramazan diye bir ay var ve o ayda oruç tutulduğunu öğreniyorum.

Demekki bu iş gönül değil zıtlık işi asimile olan olsun ben tutarım alevi olduğumdan değilk islam adına peygamber yoluunda olduğum için 3 günde 4 fgünde tutan için bişey yok ama hiç tutmamak ne demek.Kurana mı resti çektik peygamberine mi biz ne için tutmadığımızı söylüyoruz dayanak nedir.

Sayın srd_ist,
bizde iki kuran vardır bilirsin bir normal kuran bir kuranı kerim. Alevilik islamın içerisine bu akdar çekilmek istenmesinin sebebi budur işte.. Biz yaşan kuran Hz. Ali ye inandık. Anadolu aleviliğinde bunlar avrsa tamam siz haklısınız diyecem. Burda alevi incnını öğrenmek bilmek isteyen yüzlerce dostumuz vardır. Anadolu aleviliğinde böyle birşey yoktur.

Ramazanda oruç yoktur. Tutmak isteyen mi var ha buyursun tutsun. Bizler Anadolu Aleviliğinin İnanç önderleri olarak dedelerim babalarımız ve şimdiki nesil benimle birlikte böyle birşey olmadığı inancındayız. Bugün ramazanda oruçumuz var diyen zihniyet yarın Alevi halkını alevi gençliğini caminizde vardı diyerek camiye davet edecektir. Alevi gençleri bacılarımız henüz orta okulla giderken kapanmak istediklerini söylüyorlar artık ailelerine neden? Bu mantıktan dolayı..

Kim tutarsa tutsun. Biz yolumuzdan dönmeyeceğiz...

srdr_ist
25-09-2006, 05:56 AM
Ben iddada bulunmadım bişeyde demedim.
Kendimce söyledinm buyrun oruç da tutalım demedim.
Ama iyi biliyorum ki bu iş sizin bizim dediğimiz gibi değil doğrudan korkulmaz yanlış yapmaktan korkalım var mı yok mu onuda bilmek lazım hiç mi yok muş işte orda korkacan kapı gibi tarih var gerçeklerin içinde yok diyorsak yanlış vardır bu işte.

Allah tan korkmayız diyoruz peygamber şunu söylüyor:
Ben içinizde Allah ı en yiy tanıyanınızım ve sizden daha çok korkanızım demiş.
Siz biz ne diyoz ben at6alarımın yaptığını elbette önemserim ama bana yanlış gelen şey Kuran ile ceddimiznm yaptığı.

Yolu kim sürer siz nerden bileceksiniz ben sizdfden daha sağlamda gidiyor olabirim hiçte gitmeyen olabirim ama niyeti açıklamak hak olmnuş bende söyledim.

Ramazanın kutsiyetinden bahsetmedim ki ama neden tutlması gerektiğini açıkladım ben 4 gün tutacam dedim bazıları 3 gün diyor bazılarıda 9 gün oruç tutmak bişey değil ne yaptığını bilen asimile olmaz bunu iyi bilin cahil bilmeyen asimile olur biri karşıma çıksa sen neden oruç tutmuyon dese ben tutuyorum şu kadar tuttum derim ya hiç tutmuyoruz diyenin dayanağı ne işte o asimile olur ya tutar yada herşeyden vaz geçer.

İlim dir bu anlattığım safsata değil ya öğrenin gelin yada tutmuyoruz bağnazlığına dayanakla gelin bilmediğimiz bişey çıkarın karşımıza böyle olmaz ben bahsettim de asimile olan nasıl olacak onuda merak ettim.

sinan boztepe
25-09-2006, 06:10 AM
Değerli canlar, cümlenizi aşkı muhabbet ile selamlıyorum.
Sözlerime DervişKemal'in bir beyiti ile başlamak istiyorum:

Göz ile görmeden yalan söylemek
ademi ademden tefrik eylemek
Oruçla namazla cennet peylemek
Allah'ın katında suç olsa gerek.

Canlar, ibadetler insanların nefsiyani duygularını öldürmeleri için gerekli olan dini kurallardır. Eğer kişi nefsini öldüremiyorsa, tüm azaları ile oruç tutamıyorsa, boş yere aç kalmak Allah'ın bize emaneti olan vücumuza eziyetten öteye geçemez. Kişi aklen, fikren, ruhen ve bedenen oruçluy ise, bizim o kişiye eyvallahımız vardır. Cenabı Hakk kuranda "Biz her ümmetiçin ayrı bir ibadet şekli belirledik" diyor. Bu ayetin güzelliğine bakın. Ne diyoruz; 72 millet var. demekki her milletin kendine özgü ibadet şekli olmalı. Çünki Allah öyle buyuruyor. Eğer yüce yaratıcı istese idi her millete aynı ibadeti öğretirdi. Herkes aynı şeyleri yapardı. Öyle ise, insanları yaptıkları ibadetlerden ötürü hakir görmemek gerekir. Bırakın efendim, isteyen istediği gibi ibadetinin gereğini yapsın. Senin ibadetin yanlış, benimki doğru demek, Allah2ın emrine karşı çıkmak demektir. Çünki diyor işe "Biz her millete Ayrı bir ibadet şekli belirledik."

Tüm bu açıklamalardan sonra, gelelim Ramazan orucuna; Tutan canlara ibadetlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim. Burada kimsenin ibadetinin doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmak için bir araya gelmedik. Herkese saygımız var, tek istediğimiz şey bizim duyduğumuz saygının bir nebzeside bize gösterilsin.

Ramazan orucu, Kuranı kerimde açıkça yazılı olan oruçlardan birisidir. Ramazan orucu ile ilgili tek bir ayet vardır oda Bakara suresi 185. ayete bakalım: "Ramazamn öyle bir aydır ki Kuran o ay içerisinde indirilmiştir.O Kuran ki doğru yolun apaçıkinandırıcı belgelerini taşıyıcıdır, doğru ile eğriyi ayırt edicidir. Öyleyse içinizden bu aya erişenler oruç tutmalıdır. Hasta olanlarla yolculuk edenler için tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir. Allah size kolaylık göstermek ister, yoksa güçlük göstermek istemez. Buda o günü tutmanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah'ı ululamanız, ona şükretmeniz içindir."

Bu ayet dışında Ramazan orucunun zikredildiği tek bir ayet yoktur. Ama gelin görün ki, Bakara suresi ayet 183. te Ramazan ayının R'si dahi geçmezken; Türkçe meallerde Ramazan orucunun adı konulmuştur.

Tekrar konumuza dönecek olursak, Ayet 185. tende anlaşılacağı üzere, sayı belirtilmemiş, aksin tekil bir bildirim yapılmıştır. "Oruç tutmalıdır" diyor, aruçları tutsunlar demiyor, yani tekil bir bildirim var burada. Ve birdiğer husus şudur ki; "tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir" bu cümlede de tekil bir bildirim var. Tutmadığı günleri demiyor-- tutmadığı günü diyor.

Demekki birilerinin savunduğu gibi 30 gün değilde; sadece bir gündür. O gün ise, Kuranın indiği gün tutulur.

Peki 30 Gün tutanlar bunu neye dayanarak tutyorlar. Kuran gayet açık, tekil bir bildirim var ve Allahımız asla sayı bildirmemiş. Peki neye dayanarak 30 gün tutyorlar??? Emevilerin Arap gelenekleri Din olup Ramazan ayında da karşımıza çıkıyor.

Bazı kesimlerde şunu savunmaktadırlar; Hz. Muhammed de 30gün tuttu!!! Peki bende şunu sormak isterim: Hz. Peygamber bu orucu tutarken sizler onun yanındaydınız mı??? Eğer Muhammed Mustafa böyle bir oruç tutsaydı; onun her davranışını kendisine örnek alan Ehlibeyt, Bu orucu devam ettirirdi. Hz. Muhammed için canını başını veren ailesi ve onun devamı olan Seyyidler bu orucu tutmadıysalar, araplara tepki değildir bu. Olan bir orucu red değildir bu! tamamiyle daha sonradan dine soktukları içindir. Olmayan bir ibadeti de çok haklı olarak yapmamışlardır.

tüm bunların ışığında gelinen sonuç şudur; olmayan bir ibadeti icraa eden büyük bir çoğunluk var, biz Alevilerde onlara saygı duyuyoruz. Ama bizede oruç tutmuyorsunuz diye tepki göstermesinler, bizler Hakk-Muhammed-Ali yolunda gidiyoruz.

aliekber
25-09-2006, 06:57 AM
Sayın dedem yazılarınızı okuyabilmek güzeldir lütfen bizlere daha fazla zaman ayırın

yolcu_58
25-09-2006, 07:34 AM
Aleviler Ramazan orucu tutmazlar
Alevilerin İbadethanesi Cami değil Cem Evidir.
İbadeti Namaz değil Cem’dir.
Orucu Ramazan değil Hızır ve Muharrem’dir.
Alevilerin İnancında Saz ayrılmaz bir parçadır.
Aleviler eş ve çocuklarıyla hep birlikte yan yana ibadet ederler.
Alevilerde kadın ibadetin içindedir hatta Dede Postunda oturan “Ana” kadınlar vardır.
Alevi Köylerinin %90’nda Cami yoktur. %10’nundaki Camilerde zorla yaptırılmıştır. Bu %10’luk camilerde kullanılmamaktadır

kızılırmak
25-09-2006, 07:57 AM
Alevilerde kadın ibadetin içindedir hatta Dede Postunda oturan “Ana” kadınlar vardır.
Alevi Köylerinin %90’nda Cami yoktur. %10’nundaki Camilerde zorla yaptırılmıştır. Bu %10’luk camilerde kullanılmamaktadır

sanırım en güzel cevabı sen vermişsin dostum harika bir cevap....

kemalay
27-09-2006, 12:19 AM
arkadaslar ben burda yanıldığınızı düşünüyorum bizim inancımızda vardır ramazan orucu ama şimdiki yapılan yanlıştır kuranda 30 tutulacak diye bişey yoktur sadece 3 gün vardır

Derviscemal
27-09-2006, 12:49 AM
arkadaslar ben burda yanıldığınızı düşünüyorum bizim inancımızda vardır ramazan orucu ama şimdiki yapılan yanlıştır kuranda 30 tutulacak diye bişey yoktur sadece 3 gün vardır

Sayın Kemalay,
ve dostlarım, bizlerin alevi inancını taşıyan canların ramzanda oruçları yoktur. Efendim 3 gün tutacağız beşgün tutacağız diye söyeleneneler sadece asimile olaylarıdır canlar. Eğerki bu ayda tutmamız gereken oruç vardı ise bizlerin dedeleri pirleri rehberleri alevi inanç önderleri neden tutmadı onlar bizim akdar bilmiyorlarmıydı..

sinan boztepe
27-09-2006, 12:56 AM

Şimdi, şu 3 günlük ramazan orucuna açıklık getirelim. Değerli dostlar Ramazan orucu olarak değil, ramazan ayında 3 tane yas orucu vardır. sakın bu orucu, ramazan orucu olarak lansa etmeyin.

nedir bu 3 oruç; İmam Ali, ramazan ayının 19.uncu günü milcem tarafından kast edildi, 20. inci günü hasta yattı, 21.inci günü hakka yürüdü.. işte 3 gün yas orucu tutmuşuz. kuranda yazmaz. ama bu 3 gün Aliyi sevenler yas orucu tutmuşlar..

srdr_ist
27-09-2006, 01:12 AM
kadir gecesi oruç tutmaya değecek bir gün değilmidir.

asli_33
27-09-2006, 01:12 AM
Sinan Dedem yüreğine sağlık ..ramazanda üç gün dediğimiz yas oruçu çünki dedem tuttuğu için bilirim ..bunun ramazan oruçu ile alakası yok derdi..ben de aynı şekilde tutmaya devam ediyorum ..Hz.Ali(KV) aşkına tutuyoruz ..okuan canlar yanlış fikire kapılmasın...

Sürgün_24
27-09-2006, 01:29 AM
Sevgili Sinan Boztepe bey takıldıgım kücük bir iki husus var aydıntarsanız sevinirim.. Birincisi Hz Ali'nin canına kast eden milcem demissiniz..Mülcem degil mülcemin oglu tarafından canına kast edilmistir..

Bir digeri ise ; Hz Ali bazı kitaplarda ramazanın 21 bazılarında ise 27.günü öldü yazıyor..Peki hangisi gercek tarih bunu nerden anlayabiliriz??

sinan boztepe
27-09-2006, 03:40 AM
Sevgili Sinan Boztepe bey takıldıgım kücük bir iki husus var aydıntarsanız sevinirim.. Birincisi Hz Ali'nin canına kast eden milcem demissiniz..Mülcem degil mülcemin oglu tarafından canına kast edilmistir..

Bir digeri ise ; Hz Ali bazı kitaplarda ramazanın 21 bazılarında ise 27.günü öldü yazıyor..Peki hangisi gercek tarih bunu nerden anlayabiliriz??

değerli dost, imam ali cenabı murtaza hazretleri, mikcanın oğlu tarafından değil, bizzat milcan tarafından kast edilmiştir. Tarih ramazan ayı 19. günüdür, 20.inci günü hasta yatmıştır, 21.inci günüde hakka yürümüştür..
bunun dışında söylenenler tamamen kulaktan duyma söylencelerdir.

dilfikar
27-09-2006, 04:01 AM
Ben Aleviyim Müslümanım. Ramazan orucumuda tutuyorum muharrem orucumuda hızır orucumuda. Tutmak istemeyen arkadaşlar tutmasınlar. Ama bu önce dinimizin gereğidir.Aç kalmak insanın nefsini terbiye etmesidir. Bütün müslümanım diyenlerinde borcudur.

çömez
27-09-2006, 04:09 AM
Sayın Dilfikar,
Sen aç kalmadan nefsini tebiye edmiyormusun,
Aleviliğin temel ilkesi,
Eline,Diline,Beline sahip olmadır, gerisi hiçlikdir.

demakur7
27-09-2006, 04:36 AM
değerli canlar alevilikte ahiret için hiçbir zaman tanrıyla pazarlık yapılmaz,oruç hac,namaz ,v.b.ibadetler ,cennetteki avuntular TANRIYA rüşvet olrak sunulmaz.HESABIMIZ NE DÜNYA KİRİ NE DE AHİRET AVUNTUSUYLADIR,HESABIMIZ KENDİMİZLE NEFSİMİZLE,İÇİMİZDEKİ DOYUMSUZ HAYVANİ DÜRTÜLERLE,ÖMRÜMÜZ BAŞKALARINI BİZİM GİBİ DÜŞÜNMESİNİ, YAŞAMASINI,SAĞLAYARAK DEĞİL,KENDİMİZİ DOĞAMIZI VE YAŞADIĞIMIZ EVRENİN ANLAM VE AMACINI KAVRAMAKLA GEÇMELİ.KILIÇ DEĞİL KALEMDİR İŞİMİZ,HAYVANİ DÜRTÜLER DEĞİL,AKILDIR REHbERİMİZ.DÜNYA MEKANI DEĞİL, GÖNÜLLERDİR KABEMİZ.sevgiler saygılar tüm canlara

dilfikar
27-09-2006, 04:48 AM
Bazılarının yazılarını okudukça bunları bir alevimi söylüyor diye şaşırıyorum.

çömez
27-09-2006, 04:54 AM
haklısın can
İnsan ister istemez sorguluyor,
Sevigisiz bir inanç,korku dolu bir ibadet,
Bizim tanrımız bunları stemez değilmi.

sinan boztepe
27-09-2006, 05:10 AM
walla saçma bir şey bu 3 gun muhabbetı bızım aleviler bile kendı orucunu bıle tam tutmuyor bunumu tutacak

değerli dost, senin saçma dediğin oruç, ramazan orucu değildir. bu 3 günlük oruç,ramazan orucu olarak tutulmaz. imam alinin milcan tarafından kast edildiği ramazan ayının 19.uncu günü, hasta yattığı 20.inmci günü, hakka yürüdüğü 21.inci günü tutulan yas orucudur.

imamın kast edildiği bu günlere saç demek, aleviyim diyen birine yakışmadı dost....

dilfikar
27-09-2006, 05:18 AM
Bence Alevilikle Ateistlik karıştırılıyor. Bizde inançları olan insanlarız. Bizde ibadet ederiz. Bizde Allah'a ve Kuranı Kerime inanırız vede oruç tutarız. Bu tepki niyedir arkadaşlar.

Derviscemal
27-09-2006, 05:21 AM
Bence Alevilikle Ateistlik karıştırılıyor. Bizde inançları olan insanlarız. Bizde ibadet ederiz. Bizde Allah'a ve Kuranı Kerime inanırız vede oruç tutarız. Bu tepki niyedir arkadaşlar.

Sayın dilfikar,
bizler ramazan orucu tutmayız. Allah ve Peygamere inanırız o ayrıdır. Alevilik Anadolu aleviliğinde bugüne kadar ramazan orucu mu vardı. Asimile etmek başka birşey değildir.

Anadoluda böyle bir şey yoktur. Tutanlar Ramzan orucunu tutanlar ya şiilerdir yada sunnilerdir.

saygılar

asli_33
27-09-2006, 05:24 AM
Sinan Dedem ,ibn-i mülcem (lanet olsun adına) olarak geçiyor ..ve bir kadının ihtirası için Hz.ALİ(KV) öldürmüş..
Canlar biz kimsenin inançına karışmıyoruz ne yaparsanız kendinize yaparsınız ...mezarınızada biz girmeyecez...!
Ehlibeyt(AS) ve 12 imamların yoluna başkoymussak inançlarımızıda yerine getirmeliyiz..ister oruç tutun ister tutmayın ..bu size kalmıs bir durum..
Dilfikar can senin yaptığın dini ritüelleri yapmak zorunda değiliz ..bu bağlamda bizim Aleviliğimizi eleştirmek sana kalmadı ..sen emevi islamını daha doğrusu muaviye islamını tatbik etmekle meşkul ol...
Biz ne kadar sünninin inançına saygılı isek onlarda bizlere saygılı olsun ..

yolcu_58
27-09-2006, 05:24 AM
Sayın dilfikar,
bizler ramazan orucu tutmayız. Allah ve Peygamere inanırız o ayrıdır. Alevilik Anadolu aleviliğinde bugüne kadar ramazan orucu mu vardı. Asimile etmek başka birşey değildir.

Anadoluda böyle bir şey yoktur. Tutanlar Ramzan orucunu tutanlar ya şiilerdir yada sunnilerdir.

saygılar

sana katılıyorum derviscemal abi

divriğili
27-09-2006, 05:26 AM
arkadaşlar onlar ki orucun ne anlama geldigini bilmiyorlar birde kalk mış biz 30 gün oruç tutuyoruz diyorlar benim kişisel fikrime göre oruç birilerin çektigi ızdırabı yoklugu fakirligi yani acıyı bir günde olsa hissetmek ve onların ne durumda olduklarını onlar gibi aç kalarak susuz kalarak hissetmek ve fakir fıkara lara yardımcı olmak için kendi kendimize verdigimiz bir derstir.ama onlar ne yapıyolar sabah erkenden tıka basa yiyolar akşam kral sofrası gibi sofralarla zıkkımlanıyolar oruç bu deyildir

dilfikar
27-09-2006, 05:28 AM
Tamam ben çekiliyorum arkadaşlar. Ama çok katısınız bence. Ve ben şuna eminimki Hz Ali bugün yaşıyor olsaydı orucunuda tutar namazınıda kılardı. İbadetin nesi yanlış nesi kötü. Size iyi sohbetler canlar

Derviscemal
27-09-2006, 05:32 AM
Tamam ben çekiliyorum arkadaşlar. Ama çok katısınız bence. Ve ben şuna eminimki Hz Ali bugün yaşıyor olsaydı orucunuda tutar namazınıda kılardı. İbadetin nesi yanlış nesi kötü. Size iyi sohbetler canlar

Sayın dilfikar,
alevi inancını taşıyan insanların ibadetleri belldiri. Siz yoldan epey çıkmışsınız anlaşılan buyrun namaz kılmaya devam edin..

dilfikar
27-09-2006, 05:35 AM
Ben namaz kılmıyorum bana bu kadar sert davranmayın

asli_33
27-09-2006, 05:35 AM
Divriliği can çok doğru söylemişsin ..
Sabah ezanı okununcaya kadar yemek serbest..
Akşama kadar öyle oruç tutmakta ne var ama ben şunu gördüm insanlarda "acaba iftarda sahurda ne yiyecez..kıtlıktan çıkmış gibi alışveriş yapıyorlar"hiç düşünmüyorlarki bir lokma kuru ekmeği bulamayan insanda çok ..
Bunlar sadece reklam müslümanı..30günlük ömürleri ..

demakur7
27-09-2006, 05:37 AM
Hayir Sevgili Can Hz Ali Ne Orucunu Tutardi Ne De Namazini Kilardi,asimile Olmuş Beyinlere Bedeninizi Değil Ruhunuzu Terbiye Edin,çünkü Ruhun Kiri Bedenin Temizliği Ve çilesiyle Arinmaz.derdi Bunun Yaninda Bedeninizi Evcilleştireceğinize,fakire ,aça ,muhtaca,yardim Elinizi Uzatin Derdi.12 Ayda Bir Ay Değil ,12 Ay Boyunca Nefsinize Hakim Olun Derdi,kisacasi Sevgili Can ,kendinizi Kandirmayin Derdi

Derviscemal
27-09-2006, 05:40 AM
Ben namaz kılmıyorum bana bu kadar sert davranmayın

sevgili dilfikar,
bakınız, alevi inancını yaşıyan insanların yani bizlerin ibadetleri oruçları bellidir. Şimdi olayları aimile etmek için çabalayan bir sürü kişi vardır. Bakınız bizlerin hızır orucu muharrem orucu vardır. Ramazn orucu ile ilgili açıklamaları konun başlarında sevgtili Sinan Dede yapmıştır. Lütfen forumu araştırınız ve bilgi edniniz.

yolcu_58
27-09-2006, 05:45 AM

sünnilerle alevilerin arasında bayagı bir ibadet farkı var dır sevgili arkadaşım sünniler ibadet için camiye giderler bizler ise cem evine gideriz sünniler ramazan orucu tutarlar bizler ise kendi orucumuzu tutarız sünniler toplu namazında imamları olur bizim toplu cemimiz de dedelerimiz vardır aramız da ki fark daha nelerle sınırlı benim saya bildiklerim bunlar bizim bilmedigimiz daha neler var
saygılar

aliekber
27-09-2006, 06:32 AM
Hayir Sevgili Can Hz Ali Ne Orucunu Tutardi Ne De Namazini Kilardi,asimile Olmuş Beyinlere Bedeninizi Değil Ruhunuzu Terbiye Edin,çünkü Ruhun Kiri Bedenin Temizliği Ve çilesiyle Arinmaz.derdi Bunun Yaninda Bedeninizi Evcilleştireceğinize,fakire ,aça ,muhtaca,yardim Elinizi Uzatin Derdi.12 Ayda Bir Ay Değil ,12 Ay Boyunca Nefsinize Hakim Olun Derdi,kisacasi Sevgili Can ,kendinizi Kandirmayin Derdi
-------------------------------------------------------------

Hayir Sevgili Can Hz Ali Ne Orucunu Tutardi Ne De Namazini Kilardi,

Sayın can Günümüz alevileri sünniler gibi oruç tutup namaz kılmaz ama Hz Ali oruç tutmuyordu namaz kılmıyordu diyemezsiniz ki bu tarihi ya bilmemektir, ya saptırmaya çalışmaktır...

Aleviler sünnilerden yollarını ayırma esnasında , İmam Cafer buyruğu üzerine, camilerde Hz Ali'ye küfür ediliyordu, camiler asilerin , Yezitlerin eline geçmişti diye namaz'ı cem ibadeti içinde , şekil değişikliğiyle , sema dönerek ve halka namazıyla kılarız...

Bilmediğiniz konularda fikir belirtmeyin lütfen , sonra yazdıklarınızı sünnilerin aleyimize kullanma olanağı doğacak

Rojaazme
27-09-2006, 06:56 AM
-------------------------------------------------------------

Sayın can Günümüz alevileri sünniler gibi oruç tutup namaz kılmaz ama Hz Ali oruç tutmuyordu namaz kılmıyordu diyemezsiniz ki bu tarihi ya bilmemektir, ya saptırmaya çalışmaktır...

Aleviler sünnilerden yollarını ayırma esnasında , İmam Cafer buyruğu üzerine, camilerde Hz Ali'ye küfür ediliyordu, camiler asilerin , Yezitlerin eline geçmişti diye namaz'ı cem ibadeti içinde , şekil değişikliğiyle , sema dönerek ve halka namazıyla kılarız...

Bilmediğiniz konularda fikir belirtmeyin lütfen , sonra yazdıklarınızı sünnilerin aleyimize kullanma olanağı doğacak camimi ...._? .... o dönemlerde cami diye birşey yokdu ...

aliekber
27-09-2006, 07:16 AM
Camiler derken ibadethaneler artık o günde hangi şekle sahiptiyse sayın can

Alevilik, İslam putçuluğu savunmaz ki zaten, cami kelimesi kullanmış olmam o zamanki mescit veya yapı neydiyse yani

yolcu_58
27-09-2006, 11:12 AM
canlar sizler kıtabın dılındenmı yoksa yuregınız denmı konuşuyorsunuz önceoruc nedır neden tutulur ve allah kullarından orucu tutun demişmidir bunu bulalım ramazanı muharemi yoksa yasmı tutucaz buna karar verelim saygılar

pinar58
27-09-2006, 11:26 AM
Sözlerime DervişKemal'in bir beyiti ile başlamak istiyorum:

Göz ile görmeden yalan söylemek
ademi ademden tefrik eylemek
Oruçla namazla cennet peylemek
Allah'ın katında suç olsa gerek.

Canlar, ibadetler insanların nefsiyani duygularını öldürmeleri için gerekli olan dini kurallardır. Eğer kişi nefsini öldüremiyorsa, tüm azaları ile oruç tutamıyorsa, boş yere aç kalmak Allah'ın bize emaneti olan vücumuza eziyetten öteye geçemez. Kişi aklen, fikren, ruhen ve bedenen oruçluy ise, bizim o kişiye eyvallahımız vardır. Cenabı Hakk kuranda "Biz her ümmetiçin ayrı bir ibadet şekli belirledik" diyor. Bu ayetin güzelliğine bakın. Ne diyoruz; 72 millet var. demekki her milletin kendine özgü ibadet şekli olmalı. Çünki Allah öyle buyuruyor. Eğer yüce yaratıcı istese idi her millete aynı ibadeti öğretirdi. Herkes aynı şeyleri yapardı. Öyle ise, insanları yaptıkları ibadetlerden ötürü hakir görmemek gerekir. Bırakın efendim, isteyen istediği gibi ibadetinin gereğini yapsın. Senin ibadetin yanlış, benimki doğru demek, Allah2ın emrine karşı çıkmak demektir. Çünki diyor işe "Biz her millete Ayrı bir ibadet şekli belirledik."

Tüm bu açıklamalardan sonra, gelelim Ramazan orucuna; Tutan canlara ibadetlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim. Burada kimsenin ibadetinin doğruluğunu veya yanlışlığını tartışmak için bir araya gelmedik. Herkese saygımız var, tek istediğimiz şey bizim duyduğumuz saygının bir nebzeside bize gösterilsin.

Ramazan orucu, Kuranı kerimde açıkça yazılı olan oruçlardan birisidir. Ramazan orucu ile ilgili tek bir ayet vardır oda Bakara suresi 185. ayete bakalım: "Ramazamn öyle bir aydır ki Kuran o ay içerisinde indirilmiştir.O Kuran ki doğru yolun apaçıkinandırıcı belgelerini taşıyıcıdır, doğru ile eğriyi ayırt edicidir. Öyleyse içinizden bu aya erişenler oruç tutmalıdır. Hasta olanlarla yolculuk edenler için tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir. Allah size kolaylık göstermek ister, yoksa güçlük göstermek istemez. Buda o günü tutmanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah'ı ululamanız, ona şükretmeniz içindir."

Bu ayet dışında Ramazan orucunun zikredildiği tek bir ayet yoktur. Ama gelin görün ki, Bakara suresi ayet 183. te Ramazan ayının R'si dahi geçmezken; Türkçe meallerde Ramazan orucunun adı konulmuştur.

Tekrar konumuza dönecek olursak, Ayet 185. tende anlaşılacağı üzere, sayı belirtilmemiş, aksin tekil bir bildirim yapılmıştır. "Oruç tutmalıdır" diyor, aruçları tutsunlar demiyor, yani tekil bir bildirim var burada. Ve birdiğer husus şudur ki; "tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir" bu cümlede de tekil bir bildirim var. Tutmadığı günleri demiyor-- tutmadığı günü diyor.

Demekki birilerinin savunduğu gibi 30 gün değilde; sadece bir gündür. O gün ise, Kuranın indiği gün tutulur.

Peki 30 Gün tutanlar bunu neye dayanarak tutyorlar. Kuran gayet açık, tekil bir bildirim var ve Allahımız asla sayı bildirmemiş. Peki neye dayanarak 30 gün tutyorlar??? Emevilerin Arap gelenekleri Din olup Ramazan ayında da karşımıza çıkıyor.

Bazı kesimlerde şunu savunmaktadırlar; Hz. Muhammed de 30gün tuttu!!! Peki bende şunu sormak isterim: Hz. Peygamber bu orucu tutarken sizler onun yanındaydınız mı??? Eğer Muhammed Mustafa böyle bir oruç tutsaydı; onun her davranışını kendisine örnek alan Ehlibeyt, Bu orucu devam ettirirdi. Hz. Muhammed için canını başını veren ailesi ve onun devamı olan Seyyidler bu orucu tutmadıysalar, araplara tepki değildir bu. Olan bir orucu red değildir bu! tamamiyle daha sonradan dine soktukları içindir. Olmayan bir ibadeti de çok haklı olarak yapmamışlardır.

tüm bunların ışığında gelinen sonuç şudur; olmayan bir ibadeti icraa eden büyük bir çoğunluk var, biz Alevilerde onlara saygı duyuyoruz. Ama bizede oruç tutmuyorsunuz diye tepki göstermesinler, bizler Hakk-Muhammed-Ali yolunda gidiyoruz.
Sonuçta bir ayette de olsa geçmemiş mi? Allah kabul ederse ben tutuyorum ramazan orucunu

srdr_ist
27-09-2006, 11:26 AM
Benim anlamadığım kimse kanıt sunmadan ilahi bilgi geliyor gibi konuşmasında.

Bir göz atim dedim aklıma şu geldi.
Aslında yazılar arasında Hz Ali den bahsedilmiş.
Bilmem asimile bilmem şu deyip süspansiyon yani yağın suyun üstüne çıkma meselesi gözle görülür deney misali herkese örnek verebilirim malum orta okulda bu kelimeleri fen dersinde öğretiliyor.

Hz Ali ibadet etmemiydi edermiydiye cevap Hz Peygamber onu mescidde bir kenarda uyur buldu her yeri toprak olmuş. Bu şu demek zat gece ibadette geçirmiş Ana Fatıma ile bir tartışma yaşamış sonrada mescide gidip sanırım uyumaya gitmiş olamaz ama yorgunluktan uyuya kalmış ki her yeri toprak olmuş ki Peygamber ey turap demiştir.
Buda şudur ibadet eden çok ibadet eden birinden bahsediyorsunuz belkide ondan daha çok ibadet eden birde peygamberimizi örnek verebilirim ki en gerçek ibadet olarak görülen Allah senin rünahlarını affetti ayetine yani bağışladı ayeti nazil olunca her gece sabahlara kadar ibadette bulundu okadar israrlı ibadet etti ki ayakları şişti . Herkes şaşırdı bu kadar koyu neden gidiyorsun zaten affedildin dediler. Peygamberimizde şükür etmeyeyim mi demiştir.

Konudan anlayana cevap olabilecek şey budur. Asimile ayağına gerçekleri garipseyen kendince şahsi aleviliğini asıl sunup inanc yönünü hiç edenlere asıl soru siz asimile ediyorsunuz.

Derviscemal
27-09-2006, 11:36 AM
Sevgili dostlar,
benim dedelerim kızılbel seyitlerinden dervis süleyman ve derviscemal ocağından seyit mehmettir. Yani bir alevi inanç önderi olan aileden geliyorum. Köylerimizde dedemlerin ev için Baba Hazırın Evi Hızırın evi derlerdi neden biliyormusunuz? Çünkü hasta gelen herkes sağ giderdi. Anadolu aleviliği bugünkü inancın islamlaştırma mantığında değildir. Anadolu aleviliği bir yol bir sürektir. Görüyorumki el birliği ile Anadolu aleviliği tamamiyle islam denilen olgunun içine bütünüyle koyup sonrada yok olmasını izleyeceksiniz. Gelmiş o kadar hakkın sırına ermiş kişi dedeler pirler tutmadı ramazan orucunu, şimdi çıkmış birde utanmadan ben tutuyorum diyenler var. Arakdaşlar siz yol düşkünüsünüz uyanın açın gözlerinizi .. Niye diretiyosunu o zaman camiye gitmeyiz diye. Camiyede ye gitin olsun bitsin.
Ben söylüyorum diğer arkadaşlarım canlarımda dedelerinden babalarından sorsun iyicve öğrensinler Alevi inancında Ramazan Orucu yoktur. Aslında bunu sinan dede açıkladı ama siz hala zorluyosunuz var tutacağız. Buyrun tutmak isteyen tutsun. Ama bilinizki Anadolu Aleviliğinde böyle birşey yoktur.

kadercik
27-09-2006, 12:25 PM
Bende ramazan orucunu tutan alevilere karsiyim! Sunniler bizim orucumuzu tutuyorlarmi? Ben sahsen daha simdiye kadar hic bir sunniden böyle birsey duymadim! Bizim orucumuzun zamani belli

bence bu yalnis .. eger icinden geliyorsa tutarsin.. ben hem ramazanda oruc tutarim hemde muharrem ayinda. onlar bunlar tutuyorlarmiyla alakali degil bu bence. sen eger ramazanda oruc tutmam diyorsan kendi bilecegin is..

srdr_ist
27-09-2006, 01:06 PM
BAKARA SURESİ: 183 Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.

BAKARA SURESİ: 184 Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

BAKARA SURESİ: 185 Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

BAKARA SURESİ: 187 Oruç gecesi kadınlarınıza cinsel yaklaşım size helal kılınmıştır. Onlar sizin için giysidir/eştir, siz de onlar için giysisiniz/eşsiniz. Allah sizin öz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah'ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler.

BAKARA SURESİ: 196 Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer engellenirseniz, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak şeklinde bağışta bulunmanın kolayınıza geleni yeterlidir. Bağış, kendi yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olan yahut başından rahatsızlığı bulunan oruç tutarak yahut sadaka vererek veya kurban keserek/Allah'a yakınlık için Kâbe'ye bir şey bağışlayarak fidye yoluna gitsin. Güvene kavuştuğunuzda, hacca kadar umreden yararlanmak isteyen, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak türünden kolayına gelen bir bağışta bulunsun! Bunu bulamayan oruç tutsun: Bu, üç günü hacda, yedi günü döndüğünüzde, tam on gündür. Bu, ailesi Mescid-i Haram'da oturmayan kişi içindir. Allah'tan sakının ve bilin ki, Allah'ın azabı çok şiddetlidir.

NİSA SURESİ : 92 Yanlışlık hali müstesna, bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Yanlışlıkla bir mümini öldürenin, özgürlüğü elinden alınmış bir mümini özgürlüğüne kavuşturması, ölenin ailesine de üzerinde anlaşmaya varılacak tatmin edici bir diyet vermesi gerekir. Vârislerin, diyeti bağışlaması hali müstesna. Eğer öldürülen, mümin olmakla birlikte size düşman bir topluluktan ise o zaman öldürenin, özgürlüğünden yoksun bir mümini özgürlüğüne kavuşturması gerekir. Öldürülen, sizinle aralarında antlaşma bulunan bir toplumdan ise o durumda, öldürülenin ailesine tatmin edici bir diyet verme yanında, hürriyetinden yoksun bir mümini hürriyetine kavuşturmak da gerekli olur. Bunlara imkân bulamayan, Allah'a tövbe olarak iki ay kesiksiz oruç tutar. Allah, gereğince bilendir, hikmeti sonsuzdur.

MAİDE SURESİ : 89 Allah sizi yeminlerinizdeki boş lakırdıdan ötürü hesaba çekmez, ama bilinçli olarak gerçekleştirdiğiniz yeminlerden sizi sorumlu tutar. Böyle bir yeminin keffâreti, ailenize yedirmekte olduğunuzun orta derecesinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydimek, yahut da özgürlüğünden yoksun kalmış bir benliği özgürlüğüne kavuşturmaktır. Bunlara imkân bulamayan üç gün oruç tutar. Yemin ettiğinizde yeminlerinizin keffâreti işte budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah size ayetlerini böyle açıklar ki şükredebilesiniz.

MAİDE SURESİ : 95 Ey iman sahipleri! İhramda olduğunuz zaman av öldürmeyin. Sizden kim kasten onu öldürürse cezası şudur: Öldürdüğü hayvana denk deve-sığır, davar cinsinden, Kâbe'ye varacak kurbanlık bir hediye ki, içinizden adalet sahibi iki kişi belirleyecektir. Yahut yoksullara yedirme şeklinde bir keffâret, yahut buna denk oruç. Taki yaptığının vebalini tatsın. Allah, geçmişi affetmiştir. Kim bir daha yaparsa, Allah ondan öc alacaktır. Allah çok güçlüdür, öc alıcıdır.

TEVBE SURESİ : 112 Tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, seyahet ederken oruç tutanlar, rükû edenler, secdeye kapananlar, iyiliğe özendirip kötülükten sakındıranlar, Allah'ın sınırlarını koruyanlar... Müjdele o müminleri!

MERYEM SURESI : 26 "Artık ye, iç. Gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen şöyle söyle: 'Ben Rahman için oruç adadım. Onun için bugün, insan cinsinden hiç kimseyle konuşmayacağım."

AHZAB SURESİ : 35 Allah şu kişiler için bir affediş ve büyük bir ödül hazırlamıştır: Müslüman erkekler, Müslüman kadınlar, mümin erkekler, mümin kadınlar, itaat eden erkekler, itaat eden kadınlar, özü-sözü doğru erkekler, özü-sözü doğru kadınlar, sabreden erkekler, sabreden kadınlar, Allah korkusuyla ürperen erkekler, Allah korkusuyla ürperen kadınlar, sadaka veren erkekler, sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar, ırz ve iffetlerini koruyan erkekler, ırz ve iffetlerini koruyan kadınlar, Allah'ı çok anan erkekler, Allah'ı çok anan kadınlar.

MÜCADİLE SURESİ : 4 Özgürlüğe kavuşturma imkânını bulamayan, ilişkiye girmelerinden önce, aralıksız iki ay oruç tutacaktır. Buna da gücü yetmeyen, altmış yoksulu doyuracaktır. Bütün bunlar Allah'a ve resulüne inanasınız diyedir. Ve işte bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Küfre sapanlara korkunç bir azap vardır.
--------------------------------------------------------------------------
kuranda Oruç için geçen ayetler bunlar.

burda dikkat edilmesi gereken şey biz Kuranda Ramazan olarak değil bu ay denen aya Ramazan isimi eklenmiş dendiğini söyleriz. doğrumudur değilmidir bilmem iddam da bu değildir.

Bizim için önemli olan asıl sorunlar ayetlerbuysa biz ne yapıyoruz.

Ben bu zamana kadar Ramazanda neden hiç tutmadığımızı dedelerin neden bu konuda çok iyi yorum yapmadığı sanki biri yapmamış hepsi ona bakmış gibi çünkü bu ayda Kadir gecesi var değeri yüksek çünkü Kuran peygamber Ehlibeyt hepsinin nedeni bu gece buna açıklık getirilmesi gerekiyor.
Ben her sözümde başka bir aiaim aldım afgan olduk:D daha ne oluruz Allah bilir ama ben benim ceddim tutmuyor diye aynısını yaparımö yapmam demiyorum ama içim rahatlayana kadar gerçeği bulana kadar araştıracağımı söylemeliyim.

Allah için yapılır her şey buda şu demek Allah rızası için onun rızasını kazanmak İmamlar orucu ile Allah ı anmak Hızır orucuyla Allah ı anmak aynı şeydir ama bunları tutarım gerisi banane derseniz hata var. Çünkü asıl sorunuz kafadan konuşmanızdır.
Allah kuranda olmayan bir orucu tutanı yani o toplumu o oruçtan sorumlu tutar. Allah için değil mi sorun yok demektir buda şu demek Ramazan kendi içinde 30 gün olarak kutsiyeti olanlar şurda olsun bizim için bişey var ı biri kadir gecesi Ramazanda değil desin biri Hz Ali o ayda şehit olmadı desin toplasan 3 yada 4 güne denk geliyor şuan şayet içinde değilse ne ala ama içindeyse o zaman vay demek gerek.

Can-41
27-09-2006, 01:20 PM
beni kadir gecesi filanda ilgilendirmiyor bence hatamız şurada bizler ortaasyadan gelen kılıç zoruyla islamı kabul etmeyip direnen biraz şamanizmi devam ettiren biraz muslumanlıktan etkilenen insanlarız arapların geceleri gelenekleri hatta hz. ali nin at üstünde namaz kılması pek ilgilendirmiyor beni sonuçta o sadece haksızlığın simgesi kültürel simgemiz sadece
dolayısıyla orucun her turlusune karşıyım ve aleviliği kültürel bağlamda yaşıyorum dinle hiçbir bağlantısını kurmuyor ve yaşamıyorum
hz. aliyle aleviliği bağdaştırdığımız sürece cevap veremeyeceğimiz sorularla karşılaşmaya devam ederiz cesur olmalıyız mesela o namaz kılardı siz kılmıyorsunuz mesela o muslumandı siz islamın hangi kurallarına uyuyorsunuz ... ben cevap veremiyorum veren varmı? benim fikrim bu paraleldedir hepinize sevgi ve saygılar

srdr_ist
27-09-2006, 01:35 PM
beni kadir gecesi filanda ilgilendirmiyor bence hatamız şurada bizler ortaasyadan gelen kılıç zoruyla islamı kabul etmeyip direnen biraz şamanizmi devam ettiren biraz muslumanlıktan etkilenen insanlarız arapların geceleri gelenekleri hatta hz. ali nin at üstünde namaz kılması pek ilgilendirmiyor beni sonuçta o sadece haksızlığın simgesi kültürel simgemiz sadece
dolayısıyla orucun her turlusune karşıyım ve aleviliği kültürel bağlamda yaşıyorum dinle hiçbir bağlantısını kurmuyor ve yaşamıyorum
hz. aliyle aleviliği bağdaştırdığımız sürece cevap veremeyeceğimiz sorularla karşılaşmaya devam ederiz cesur olmalıyız mesela o namaz kılardı siz kılmıyorsunuz mesela o muslumandı siz islamın hangi kurallarına uyuyorsunuz ... ben cevap veremiyorum veren varmı? benim fikrim bu paraleldedir hepinize sevgi ve saygılar

Kaygusuz Sulta nın bir deyişi var doğrusunu bulmak vardı ama ben bildiğimi söyleyeyim.

kazı aldık attık kazana
Kaz başladı bize bakmaya,
Kırkımız odun taşır
Kırkımız ateşi körükler
Kaynar derim kaynamaz
Kaz kalktı sonunda
Başladı bize vurmaya

el ele el hakka canlar bırakın şaçmalığı sizlerin yolu turap olup Hak Muhammed Ali izini sürmektir sivastakiler gibi nesimiler pirsultanlar gibi en acıklısı İmam Hüseyin gibi ve Onun babası Hz Ali gibi ve onun ceddi Muhammed ehli gibi peygamberlerin silsileri ile Hz Adem gibi ve onun yaratılışındaki ruhların içinde olduğu gibi evet sen bizim rabbımız sın verdiğimiz söz gibi.

Yoksa dağa taşa taparak gidecekseniz şu alıntıyı haklı bulacaksanız siz önce insanlığınızdan şüphe edin bırakın islamı saygıyı temel değeri insan inandığı kadar cömert vede merhametlidir.
onlarki inansalardı Allah on rahmetine Allahtan korkan cana kıyar mı kıyamaz hadi yapın bunu yapan var onun için erenler elinde tahta kılıç alırlar.
eli kanlı kim sever ki Allah sevsin.

Şamancılar alevilikten bahsetmesin bizim ceddimiz Muhammed Ali den gelme ben şahsen şaman değilim aslım Tam türk te değil evladı resüle bağlıyım onlara layık olmaya çalışıyorum verilmiş ikrarım var dönemem canımı veririm ama sözüm vermem Allah tan başkasına tapmam bu yolun sahiplerinden başka yol tutmam şimdi bu can benim yolumda değil bilesin ki bu iş musa kavminde de olmuştur hani buzağıya tapanları gören hz Musa sonunda kendine inanların dışlında inanmayanları yok etmiştir. Biz tabiki aynı şeyi yapmayacaz sadece gölge yapmayın sizin gölgenize ihtiyacımız yok çekilin gidin bizde aleviliğimiz adam gibi cümle aleme ispatlayalım.
Sizin gibilerin yüzünden dininden soğuyacak bu millet.

Can-41
27-09-2006, 01:58 PM
Şamancılar alevilikten bahsetmesin bizim ceddimiz Muhammed Ali den gelme ben şahsen şaman değilim aslım Tam türk te değil evladı resüle bağlıyım onlara layık olmaya çalışıyorum verilmiş ikrarım var dönemem canımı veririm ama sözüm vermem Allah tan başkasına tapmam bu yolun sahiplerinden başka yol tutmam şimdi bu can benim yolumda değil bilesin ki bu iş musa kavminde de olmuştur hani buzağıya tapanları gören hz Musa sonunda kendine inanların dışlında inanmayanları yok etmiştir. Biz tabiki aynı şeyi yapmayacaz sadece gölge yapmayın sizin gölgenize ihtiyacımız yok çekilin gidin bizde aleviliğimiz adam gibi cümle aleme ispatlayalım.
Sizin gibilerin yüzünden dininden soğuyacak bu millet.[/QUOTE]

BEN SADECE FİKİRLERİMİ YAZDIM ÇEKİLİN GİDİN DEME HAKKINI NEREDEN BULUYORSUN HERKESİN İNANCI KENDİNE YAKIŞMADI BU KELAM BİR CANA NEYSE UZATMIYCAM

srdr_ist
27-09-2006, 02:01 PM
Nerden mi Şeriatımından demek hak oldu gelme gelme dönme dönme o zaman gidenin halini söyledim ondandan vaz geçtim gölge olma dedim bir sen değil sinki erdoğan çınarlar avrupa alevi dernekleri kültür zırvası olan tüm her kese sesimiz çıkmıyor diye meydanda halay çeker gibi semah dönmesine daha izin verilmeyecektir.
Bu iş böyle el eli el yüzü yıkar ortalıkta temizlenir .

polata
27-09-2006, 08:52 PM
Sizin gibilerin yüzünden dininden soğuyacak bu millet.

BEN SADECE FİKİRLERİMİ YAZDIM ÇEKİLİN GİDİN DEME HAKKINI NEREDEN BULUYORSUN HERKESİN İNANCI KENDİNE YAKIŞMADI BU KELAM BİR CANA NEYSE UZATMIYCAM[/QUOTE]
Sayın Can-41,

Forum kuralları gereği tamamı büyük harf ile mesaj yazmak yasaktır. Forum kurallarını bir kez daha okumanızı ve yazınızı düzeltmenizi rica edyorum.

CemCan
27-09-2006, 08:59 PM
BAKARA SURESİ: 183 Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.

BAKARA SURESİ: 184 Sayılı günlerdir. Sizden kim hasta olur veya yolculuk halinde bulunursa tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutar. Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. Kim bir mecburiyeti olmaksızın içinden gelerek iyilik yaparsa bu onun için daha hayırlı olur. Ve oruç tutmanız, eğer bilirseniz, sizin için daha hayırlıdır.

BAKARA SURESİ: 185 Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

BAKARA SURESİ: 187 Oruç gecesi kadınlarınıza cinsel yaklaşım size helal kılınmıştır. Onlar sizin için giysidir/eştir, siz de onlar için giysisiniz/eşsiniz. Allah sizin öz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikâfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah'ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler.

BAKARA SURESİ: 196 Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer engellenirseniz, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak şeklinde bağışta bulunmanın kolayınıza geleni yeterlidir. Bağış, kendi yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olan yahut başından rahatsızlığı bulunan oruç tutarak yahut sadaka vererek veya kurban keserek/Allah'a yakınlık için Kâbe'ye bir şey bağışlayarak fidye yoluna gitsin. Güvene kavuştuğunuzda, hacca kadar umreden yararlanmak isteyen, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak türünden kolayına gelen bir bağışta bulunsun! Bunu bulamayan oruç tutsun: Bu, üç günü hacda, yedi günü döndüğünüzde, tam on gündür. Bu, ailesi Mescid-i Haram'da oturmayan kişi içindir. Allah'tan sakının ve bilin ki, Allah'ın azabı çok şiddetlidir.

NİSA SURESİ : 92 Yanlışlık hali müstesna, bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Yanlışlıkla bir mümini öldürenin, özgürlüğü elinden alınmış bir mümini özgürlüğüne kavuşturması, ölenin ailesine de üzerinde anlaşmaya varılacak tatmin edici bir diyet vermesi gerekir. Vârislerin, diyeti bağışlaması hali müstesna. Eğer öldürülen, mümin olmakla birlikte size düşman bir topluluktan ise o zaman öldürenin, özgürlüğünden yoksun bir mümini özgürlüğüne kavuşturması gerekir. Öldürülen, sizinle aralarında antlaşma bulunan bir toplumdan ise o durumda, öldürülenin ailesine tatmin edici bir diyet verme yanında, hürriyetinden yoksun bir mümini hürriyetine kavuşturmak da gerekli olur. Bunlara imkân bulamayan, Allah'a tövbe olarak iki ay kesiksiz oruç tutar. Allah, gereğince bilendir, hikmeti sonsuzdur.

MAİDE SURESİ : 89 Allah sizi yeminlerinizdeki boş lakırdıdan ötürü hesaba çekmez, ama bilinçli olarak gerçekleştirdiğiniz yeminlerden sizi sorumlu tutar. Böyle bir yeminin keffâreti, ailenize yedirmekte olduğunuzun orta derecesinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydimek, yahut da özgürlüğünden yoksun kalmış bir benliği özgürlüğüne kavuşturmaktır. Bunlara imkân bulamayan üç gün oruç tutar. Yemin ettiğinizde yeminlerinizin keffâreti işte budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah size ayetlerini böyle açıklar ki şükredebilesiniz.

MAİDE SURESİ : 95 Ey iman sahipleri! İhramda olduğunuz zaman av öldürmeyin. Sizden kim kasten onu öldürürse cezası şudur: Öldürdüğü hayvana denk deve-sığır, davar cinsinden, Kâbe'ye varacak kurbanlık bir hediye ki, içinizden adalet sahibi iki kişi belirleyecektir. Yahut yoksullara yedirme şeklinde bir keffâret, yahut buna denk oruç. Taki yaptığının vebalini tatsın. Allah, geçmişi affetmiştir. Kim bir daha yaparsa, Allah ondan öc alacaktır. Allah çok güçlüdür, öc alıcıdır.

TEVBE SURESİ : 112 Tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, seyahet ederken oruç tutanlar, rükû edenler, secdeye kapananlar, iyiliğe özendirip kötülükten sakındıranlar, Allah'ın sınırlarını koruyanlar... Müjdele o müminleri!

MERYEM SURESI : 26 "Artık ye, iç. Gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen şöyle söyle: 'Ben Rahman için oruç adadım. Onun için bugün, insan cinsinden hiç kimseyle konuşmayacağım."

AHZAB SURESİ : 35 Allah şu kişiler için bir affediş ve büyük bir ödül hazırlamıştır: Müslüman erkekler, Müslüman kadınlar, mümin erkekler, mümin kadınlar, itaat eden erkekler, itaat eden kadınlar, özü-sözü doğru erkekler, özü-sözü doğru kadınlar, sabreden erkekler, sabreden kadınlar, Allah korkusuyla ürperen erkekler, Allah korkusuyla ürperen kadınlar, sadaka veren erkekler, sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler, oruç tutan kadınlar, ırz ve iffetlerini koruyan erkekler, ırz ve iffetlerini koruyan kadınlar, Allah'ı çok anan erkekler, Allah'ı çok anan kadınlar.

MÜCADİLE SURESİ : 4 Özgürlüğe kavuşturma imkânını bulamayan, ilişkiye girmelerinden önce, aralıksız iki ay oruç tutacaktır. Buna da gücü yetmeyen, altmış yoksulu doyuracaktır. Bütün bunlar Allah'a ve resulüne inanasınız diyedir. Ve işte bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Küfre sapanlara korkunç bir azap vardır.
--------------------------------------------------------------------------
kuranda Oruç için geçen ayetler bunlar.

burda dikkat edilmesi gereken şey biz Kuranda Ramazan olarak değil bu ay denen aya Ramazan isimi eklenmiş dendiğini söyleriz. doğrumudur değilmidir bilmem iddam da bu değildir.

Bizim için önemli olan asıl sorunlar ayetlerbuysa biz ne yapıyoruz.

Ben bu zamana kadar Ramazanda neden hiç tutmadığımızı dedelerin neden bu konuda çok iyi yorum yapmadığı sanki biri yapmamış hepsi ona bakmış gibi çünkü bu ayda Kadir gecesi var değeri yüksek çünkü Kuran peygamber Ehlibeyt hepsinin nedeni bu gece buna açıklık getirilmesi gerekiyor.
Ben her sözümde başka bir aiaim aldım afgan olduk:D daha ne oluruz Allah bilir ama ben benim ceddim tutmuyor diye aynısını yaparımö yapmam demiyorum ama içim rahatlayana kadar gerçeği bulana kadar araştıracağımı söylemeliyim.

Allah için yapılır her şey buda şu demek Allah rızası için onun rızasını kazanmak İmamlar orucu ile Allah ı anmak Hızır orucuyla Allah ı anmak aynı şeydir ama bunları tutarım gerisi banane derseniz hata var. Çünkü asıl sorunuz kafadan konuşmanızdır.
Allah kuranda olmayan bir orucu tutanı yani o toplumu o oruçtan sorumlu tutar. Allah için değil mi sorun yok demektir buda şu demek Ramazan kendi içinde 30 gün olarak kutsiyeti olanlar şurda olsun bizim için bişey var ı biri kadir gecesi Ramazanda değil desin biri Hz Ali o ayda şehit olmadı desin toplasan 3 yada 4 güne denk geliyor şuan şayet içinde değilse ne ala ama içindeyse o zaman vay demek gerek.

Eline sağlık abim... Süper bir şekilde açıklamışsın...

dilfikar
27-09-2006, 09:08 PM
srdr_is

Can sana sonsuz teşekkür ederim. Yüreğine sağlık kardeşim.

Derviscemal
27-09-2006, 09:19 PM
Sayın srd_ist ve diğer canlar şun u açık yüreklilikle söylüyorum. Kuranı kendinize bu kadar refarans alıp ilerlemeniz şii olmanızı sağlayacaktır sadece. Anadolu Aleviliğinde böyle birşey yoktur. Anadolu Aleviliğinin yazılı bir kaynağıda yoktur. Pirler dedeler ve talipler silsilesi ile işler. Sevgili srd_ist Şıh Hasanlı ve bizim taliplerimiz. Derviscemal li Pirler bigün size söyledilermi Ramazan orucu vardır diye.. Bu Anadolu aleviliğini şiileştirme çalışmalarıdır. Birileri bir taraftan sadece Türklşetirmek birileri şiileştirmek peşinde... Sizde asimilasyonun bir parçası olmak istiyorsanız buyrun ramazanda orda oruçta orda... Pir Sultan Dönen Dönsün Ben Dönmezem yolumdan dedi. Şimdi siz Dönmeyen Dönmesin Ben Dönüyorum yolundan diyorsunuz. Buyrun...

Anadolu Aleviliğini bu innacı ve kültüre sahip çıukan dostlar şiilikle alevilik arasında dağlar kadar fak fardır. Her Ali yi sevende Alevi değildir. Anadolu Aleviliğinde Ramazan orucu yoktur. Kim vardır diyorsa yanılgıdadrı bugün islami refaranslarla bu inanç yürmemektedir. bilginize,

saygılar

CemCan
27-09-2006, 09:28 PM
Derviscemal can ''Kuranı kendinize bu kadar refarans alıp ilerlemeniz şii olmanızı sağlayacaktır sadece.'' demişsin, biz neyi göz önünde tutup İslamı yaşayacağız o zaman?

Ayrıca bu konuda srdr-ist'e katıldığım için İtibar puanımı düşürmüşsün canın sağolsun ;) Birde adını yazsaydın daha iyi olurdu.

Derviscemal
27-09-2006, 09:39 PM
Derviscemal can ''Kuranı kendinize bu kadar refarans alıp ilerlemeniz şii olmanızı sağlayacaktır sadece.'' demişsin, biz neyi göz önünde tutup İslamı yaşayacağız o zaman?

Ayrıca bu konuda srdr-ist'e katıldığım için İtibar puanımı düşürmüşsün canın sağolsun ;) Birde adını yazsaydın daha iyi olurdu.

Sayın Cemcan, o zman alevi olmanıza bir gerek yokki cem evinede gelmenizede kuranı kendine önceü alan ve islamı yaşamak isteyen insanların gittiği yer ve verdikleri mücade ortadadır. Ayrıca itibar puanı verirken adımı yazma zounluluğum yok değilmi.. Siz bir nerede durduğunuza bakın ciddi anlamda yanlıştasınız..

çömez
27-09-2006, 09:39 PM
srdr_ist,
Sen nerden aldın bu fetfaları,
Derviş Cemal az bile yazmış,Sen şiileşmeyi birak,Şeriatcı olmusuun,
Yunusun deyimi ile, Şeriat oğlanlığı yapıyorsun.
kazı aldık attık kazana
Kaz başladı bize bakmaya,
Kırkımız odun taşır
Kırkımız ateşi körükler
Kaynar derim kaynamaz
Kaz kalktı sonunda
Başladı bize vurmaya
Kaygusuzun bu deyişi senin gibileri için söylenmiştir.
Sem Kayguzuz da hiç Şeriatı öven dize gördünmü?
İşine gelince Kaygusuz,onun İnancına ise uzakda kal,
Sen Aleviliği falan anlatmıyorsun,
Anadolu aleviliğini iyi araştır,

CemCan
27-09-2006, 09:43 PM
Sayın Cemcan, o zman alevi olmanıza bir gerek yokki cem evinede gelmenizede kuranı kendine önceü alan ve islamı yaşamak isteyen insanların gittiği yer ve verdikleri mücade ortadadır. Ayrıca itibar puanı verirken adımı yazma zounluluğum yok değilmi.. Siz bir nerede durduğunuza bakın ciddi anlamda yanlıştasınız..

Eyvallah Derviscemal. Yanlıştasın dersin, düzeltmeye çalışırız.
Fazla söze gerek kaLmaz. İtibar puanı da umurumda değil zaten...

Derviscemal
27-09-2006, 09:50 PM
Eyvallah Derviscemal. Yanlıştasın dersin, düzeltmeye çalışırız.
Fazla söze gerek kaLmaz. İtibar puanı da umurumda değil zaten...

Sevgili Cemcan,
bakınız ben bu konuya yazdım genelde yazmamaya çalışıyorum ama . Böyle Anadolu Aleviliği modeli yok.Yani soralım Tunceli lere Erzincan lılara Sivas lılara Alevi inanç önderi olan insanlara razaman oruçunu hep beraber görelim. Kuranı refaras islamı referans alanlar hangi çizgidedir görüyorsunuz. Lütfen doğruymuş diye bilim yanlış bilgi vermeyiniz. Burayı kardeşlerimiz bacılarımız okuyorlar asimile etmeyiniz..

CemCan
27-09-2006, 09:56 PM
Sevgili Cemcan,
bakınız ben bu konuya yazdım genelde yazmamaya çalışıyorum ama . Böyle Anadolu Aleviliği modeli yok.Yani soralım Tunceli lere Erzincan lılara Sivas lılara Alevi inanç önderi olan insanlara razaman oruçunu hep beraber görelim. Kuranı refaras islamı referans alanlar hangi çizgidedir görüyorsunuz. Lütfen doğruymuş diye bilim yanlış bilgi vermeyiniz. Burayı kardeşlerimiz bacılarımız okuyorlar asimile etmeyiniz..

Sayın Derviscemal;
İnsanların hepsinin bir görüşü olur yanlış ya da doğru önemli olanda yapılan yanlıştan dönmektir ama ortada bir yanlış yoktur bu konuda. Herkes kendinden mesuldür... Olurda birgün yanlışınızı anlarsınız ya da anlarım o yoldan dönerim.
Kur-an-ı Kerim'i kendimize önder olarak seçmesek artık güveneceğimiz o kadar az kişi varki... Son günlerde görüyorsunuz AABF'nin yaptıklarını mesela. Herkes ayrı konuşuyor.
Yanlışımız olursa döneriz yanlıştan
Ama Hakk bildiğimiz yoldan dönmeyiz asla.

aliekber
27-09-2006, 10:02 PM
Sayın can okuduğun Kuran'ın çevirisi pek değerli bir çeviri değildir bana göre ; çevirenin ismi nedir?ü

Verdiğin süreleri Abdul Baki Gölpınarlı'nın çevirisiyle karşılaştırıp, oruç konusunda görüşümü yazacağım...

Bakara 183: " Ey inananlar, kötülüklerden, şüpheli şeylerden korunmanız için , sizden öncekilere farz edildiği gibi size de farz edilmiştir."

Senin verdiğin süre "bu sayede korunmanız umulmaktadır" denilmiş...

Abdul Baki Gölpınarlı'nın çevirisinde "kötülüklerden ve şüpheli şeylerden korunmanız için" oruç farz kılındı deniliyor.

Kuran'ı bilindiği gibi iki bakış açısıyla okuruz, gericiler Eşari'ce okur akla , özgür düşünceye önem vermezler.

Aleviler Batinice okur ve ayetlerin amacını anlamayı amaçlar...

Bu sürelerden aşikar olan şudur: oruç bizden öncekilere de farz kılınmış ve oruç tutmaktaki amaç kötülüklerden , şüpheli şeylerden korunmamız içindir...

Oruç tutan kötü şeylerden nasıl korunacak peki?

Oruç tutan , oruç tuttu diye Allah'ın koruması altına mı geçecektir yoksa bundan gaye başka mı?

Bu konuda tüm İslam alemi hem fikir olsa gerek: oruç tutan nefsine hakimiyet kazanır, vücudunu açlıkla terbiye eder, aç olanların halinden anlar ve bu sebepten de aç olana , garibana , fakire kayıtsız kalmaz...

Oruç tutmakta ki amaç nedir? Nefsine hakimiyet...

Olaya Batini yaklaşan oruç olayına böyle bakar...

Olaya Eşarice yaklaşan, oruç tutmaktaki amacı anlamaz ve zanneder ki oruç tuttu diye Allah onu kötülüklerden koruyacaktır, veya sadece oruç tutmakla sevap kazanılacaktır; bu düşünce asılsızdır, çünkü lanetli Yezit de namaz kılıp oruç tutardı...

----------------------------------------------------------------

Bu ayet oldukça kötü çevirilmiş
Mesela "Oruca zorlukla dayananlar üzerine düşen, fidye olarak bir yoksulu doyurmaktır. " bunun anlamı yok gibi , böyle çeviri mi olur?

Zorlukla dayanan ne demek ki? Sanki anlamı bilerek , istenerek gizlenmiş gibi geldi bana... Her Kuran birdir amma her çeviri aynı kalitede değildir, ki bu kaynak bana göre çok berbat bir çeviridir, acilen ya Elmalı Hamdı Nazır'ın çevirisini tercih et ya Abdul Baki Gölpınarlı'nın çevirisini...

Bakara 184: " Oruç , sayılı günlerdir. İçinizden biri hastalanır , yahut yolda bulunursa orucunu yer, sonra başka günlerde , o yediği gün sayısınca oruç tutar. Kime oruç zor gelirse her gün için bir yoksulu doyurur. Hayır verdiği şeyi çoğaltırsa bu da kendi hayırına . Fakat bilesiniz ki oruç tutmanız , sizin için daha hayırlıdır".

Bu ayet oruc'un çerçevesini çiziyor, hudutları belirgin ediyor.

Bu ayetten anlayacağımız şudur: oruç tutmak daha hayırlıdır, tercih edilmesi gereken bir davranıştır, ki buna gücü yetenler hasta veya engelle karşılaşırsa , tutulmayan gün sayısınca tutmaları gerekir.

AMMA , ayet içinde ayet var, önemsiz olsaydı ayetin içinde yer alır mıydı?
Ki birinci çeviri bunun anlamını gizlemeye çalışmış...

Kime oruç zor gelirse her gün için bir yoksulu doyurur. Ve nokta koyulmuştur, iş apaçık ortaya çıkmıştır...

Allah'ın zor koşmadığını koşmak Allah'a şirk koşmaktır, iftira atmaktır, dinden sapmaktır...

KİME ORUÇ ZOR GELİRSE HER GÜN İÇİN BİR YOKSULU DOYURUR...

Bundan anlaşılmayacak husus olabilir mi?

İslam'da , dinde zor yok olamaz, dine zor sokanlar yoldan azmışlardır, en önemli nokta da elbette bu.

-----------------------------------------------------
BAKARA SURESİ: 185 Ramazan o aydır ki; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur'an, onda indirilmiştir. O halde bu aya ulaşanınız onu oruçlu geçirsin. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah'ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.[QUOTE]

Bu süre ile de Abdul Baki Gölpınarlı'nın çevirisi arasında farklar arzetmekte...

Çok küçük de olsa fark farktır ...

Bakara 185: " Ramazan ayı, bir aydır ki insanlara doğruyu bildiren, doğruluğa ait apaçık delillerden ibaret olan, hakla batılı ayırdeden Kuran bu ayda indirildi. Sizden kim , bu aya erişirse orucunu tutsun. Hasta olan ve yolcu bulunan, hastalığında , yolculuğunda orucunu yer, sonra yediği günler kadar tutar. Allah sizin için kolaylık diler , güçlük değil. Bu sayıyı tamamlamanız, Allah'ın size doğru yolu göstermesine karşılık onu ululamanız içindir, böylece de ona şükretmiş olabilirsiniz".

Bu ayet o dönem şartları içinde ve peygamber efendimizin rehberliğinde inen ayettir.

Bana kalırsa nasıl ki Yezit soyuyla camilere kadar mescit ve ibadet biçimizi ayırdıysak, oruç konusunda da günlerimizi ayırmışız, ki oruç o kadar çok üstünde durulacak meselelerden değildir ki bunda ki amaçları anlamak önemlidir...

Ki oruç tutmak zor gelene önerilen şey her gün için bir yoksulu doyurmaktır...

Orucu tam tutmamızda ki amaç neymiş: Bu sayıyı tamamlamanız, Allah'ın size doğru yolu göstermesine karşılık onu ululamanız içindir, böylece de ona şükretmiş olabilirsiniz".

Allah'ı zaten ululuyoruz ki yoluna tam uyanlardanız kul hakkı yemeyiz ve temel ayetlerine bizler boyun eğeriz...

Oruç meselesi görüldüğü gibi kitabın en önemli meseleleri arasında değildir, ki oruç tutanlardanız...

Önemli meseleler kul hakkı yeme meselesidir, Allah'ın yarattığı canlara kıymak,
din üzerine din inşa etmek bu Allah'tandır diyerek...

Oruçtan kast amaçlar anlaşılırsa , en basitinden fakir doyurulursa , bu konuda sıkıntı olmaz gibime geliyor...

Oruç meselesi Allah'la kul arasında olan bir mevzudur ama kul hakkı yemek, Kuran'ın temel ayetlerini çiğnemek öyle değil ki...

Ayetten Allah apaçık belirtmiş kimseyi zor'a koşmayı sevmez...

ikinci derecede öenm taşıyan konular bunlar

------------------------------------------------------------

[QUOTE]BAKARA SURESİ: 196 Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer engellenirseniz, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak şeklinde bağışta bulunmanın kolayınıza geleni yeterlidir. Bağış, kendi yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden hasta olan yahut başından rahatsızlığı bulunan oruç tutarak yahut sadaka vererek veya kurban keserek/Allah'a yakınlık için Kâbe'ye bir şey bağışlayarak fidye yoluna gitsin. Güvene kavuştuğunuzda, hacca kadar umreden yararlanmak isteyen, esir veya köle âzatlamak, Kâbe'ye kurbanlık hayvan veya başka bir şey sunmak türünden kolayına gelen bir bağışta bulunsun! Bunu bulamayan oruç tutsun: Bu, üç günü hacda, yedi günü döndüğünüzde, tam on gündür. Bu, ailesi Mescid-i Haram'da oturmayan kişi içindir. Allah'tan sakının ve bilin ki, Allah'ın azabı çok şiddetlidir.

Hac meselesi incelenmesi bakımından uzun meseledir...

"Allah insanlara zor koşmayı sevmez" sözü en son kelimedir.
Kuran'ın her emrinde bir amaç vardır.
Tüm Müslümanalrı hac ve ümreye davet etmek onlarca farklı sebeplerden kaynaklanır bu konuyuda bir başka başlık veya konu içinde irdeleyebiliriz...

Bu sebeplerden biri tüm Müslüman'ları Hz Muhammed'in etrafında toplamak'tı, çevresinde sema( döndürmek, pervane etmek) ettirmekti...

Bir başka sebep de hac esnasında küfür, kin , nefret gibi duygularda sıyırık yaşama aşamasını tatmaktı, bilindiği gibi hac'da bulunmanın koşuları vardır...

Hz Muhammed dünyadan göçmüş, lanetliler haccı Mekke'yi işgal etmiş, tüm müslümanalrın kontrolünde olması gereken Mekke yeni türemiş bir ülkenin Suudi Arabistan'ın elindeyken, orayı tavaf etmenin şart olduğu savunulmaz...

Bunu akıl ve mantıktan yoksun veya başvurmayan Eşari'ce düşünen savunur, bizler , aleviler Batinice okuruz ve hac'dan umulanı hacca gitmeden yerine getiririz...

Kıblemizi taşa dönmeyiz, insan'a döneriz, bu da derin manaalr içermektedir elbette...

Hacca gidiyorum derken gerici Suudi'leri zengin etmenin sevap sayılması tartışma yaratacak unsurlardandır...

Mekke yeni türemiş bir ülkenin zaptından kurtulursa, oranın yönetimi tüm dünya Müslümanlarının eline geçerse, aleviliğe yakışır insanlar bu olayı denetlerse, o halde gücü , imkan'I yerinde olan hacca gidebilir, yüzünü o kutsal toprakalrın tozuna toprağına sürebilir, ama bu haliyle hacca gitmek bizlere göre söz konusu değildir ki işgal altındadır...

Bu kadar yeter gibime geliyor, aklını kurcalayan , sorusu olan canalrı elimden geldiği kadar cevaplandırmaya çalışırım yeterki aklını kurcalayanı yazsınlar

Derviscemal
27-09-2006, 10:03 PM
Konu tabiki faklı noktalara kaymaktadır. Konunun özeü Anadolu Aleviliğinde ramazan orcunun olmadığıdır. Herkes kedni kafasından bir alevilik modeli çıkartmasın eğer böyle olsaydı alevilik bugüne gelmezdi zaten.

Derviscemal
27-09-2006, 10:11 PM
Sevgili dostlar,
forumumuzda Türkmen niciyle yazan sayın Mustafa Cemil Kılıç Araştırması;

2 - Oruç: Kızılbaşlar Ramazan orucu tutmazlar. Muharrem'de 12 gün oruç tutarlar. Oysa şiîler ve sünnîler Ramazan orucu tutmak konusunda tıpkı namazdaki fikir birliktelikleri gibi ittifak halindedirler. Kızılbaşlar, Ramazan orucu konusunda namaz konusunda olduğu gibi içsel/batınî teviller yapmaktadırlar. Bu cümleden olarak Ramazan orucu tutmamak da Kızılbaşlığın başat özelliklerinden biridir. Kaldı ki Kızılbaşlar Muharrem orucu konusunda da sünnî ve şiîlerin Ramazan orucuyla ilgili olarak sahip oldukları katı tutumu benimsemezler. Cem ayinine katılmak, Muharrem orucu tutmak gibi ibadetler noktasında oldukça hoşgörülü ve esnek bir tavra sahip olan Kızılbaşlar, ahlakî yaşam bağlamında çok tutarlı, kararlı ve ödünsüzdürler. Kızılbaş ahlakının temel ilkelerinin ifade edildiği ELİNE, DİLİNE, BELİNE SAHİP OL! sözü bir Kızılbaşın günlük yaşamda uymak zorunda olduğu en belirgin ve en güçlü ahlak kurallarını içermektedir

Derviscemal
27-09-2006, 10:14 PM
Ayrıca karacahmet derneği

BAKARA SÜRESİ 185. AYET' te

Ramazan Ayı'nda eğriyi doğrudan ayırıp doğru yolu gösterici Kur'anın bazı ayetleri indi.SİZLERDEN HER KİME Kİ FARZ OLDU BU AYLARDA ORUÇ TUTSUN. denilmektedir.

İmam Hüseyin'in Kerbela' da şehit edilmesinden sonra 4 kitapta farz ve hak olan Muharrem Orucu YEZİT tarafından yasaklanmış otuz günlük KATİLLİK ORUCU tutturulmuştur. Abbasi'lerde otuz günlük KATİLLİK ORUCU'NU MİZRALI İLMİHAL kararı ile ve kılıç zoruyla Türkler'e ve Acem'lere tutturmuşlardır.

http://www.karacaahmet.com/forum/cevap.asp?kid=3099&baslik=MUHARREM%20ORUCU

demakur7
27-09-2006, 10:15 PM
bu forumda çok şey bildiğini zanneden,molla zihniyetinden farksız,ALEVİLİĞİ SOYSUZLAŞTIRMA ÇABASI İÇİNDE OLAnlar var.neymiş SÜNNİLER BİZİM ALEYHİMİZDE KÖTÜ DÜŞÜNECEKMİŞ,ACİZ ARKADAŞIM ALİEKBER 1300 YILDIR SENİN HAKKINDA KÖTÜ DÜŞÜNÜLÜYOR ,KORKUN NE SENİN,İNSAN YERİNE KONULDUN MU,HİÇ SALTANATÇI HİLAFETÇİ HAREMCİ FAŞİST İSLAMCILAR TARAFINDAN,ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM ALİEKBER MOLLASI,EL BEL DİL,GERİSİ SAFSATA,ne namaz ne oruç ne hac nede başka bir halt
cennet cennet dedikleri
birkaç köşk ile birkaç huri
çok istiyorsan gel beri
bana seni gerek seni
YUNUS EMRE
BİLMEM MOLLALAR ALGILARMI

Derviscemal
27-09-2006, 10:17 PM
Ayrıca sayım Türkmen Mustafa Cemil Kılıçların başka bir araşırmasından bir paragraf buraya çok uyduğunu düşünüyorum.

Alevilere; “Hazreti Ali, Sünni ve Şii müslümanlar gibi namaz kılan, Ramazan orucu tutan, Hac ibadeti yapan vb. bir İslam ulusudur, o halde siz de onun gibi olun, Sünni ve Şiiler gibi namaz kılıp Ramazan Orucu tutun” şeklinde propaganda yapıp onları asimile etmektir. Ulaşılmak istenen nokta bellidir. Bu yaklaşımda olanlara göre, Kırklar Meclisi ve Kırklar Cemi bir uydurmadan ibarettir. Dolayısıyla cem ve semah diye bir ibadet yoktur. Asıl farz olan Muharrem orucu değil, Ramazan Orucudur. Yani yüzyıllardır Alevi / Bektaşi ozanları tarafından anlatılan miraç ve Kırklar Cemi ve Kırklar Meclisi yalandır. Yüzyıllardır tutulan Muharrem oruçları boşunadır. O halde tüm Alevi / Bektaşi ozanları, tüm dede ve babalar yalancıdır. Sadece Sünni ve Şii hadis kitapları ve diğer Sünni ve Şii kaynaklar doğrudur.

Eğerki ramazan orucu tutacaksanız demekki üstekiler yalandır yüzyıllardır boşuna aleviyiz demektesiniz..

aliekber
27-09-2006, 10:23 PM
bu forumda çok şey bildiğini zanneden,molla zihniyetinden farksız,ALEVİLİĞİ SOYSUZLAŞTIRMA ÇABASI İÇİNDE OLAnlar var.neymiş SÜNNİLER BİZİM ALEYHİMİZDE KÖTÜ DÜŞÜNECEKMİŞ,ACİZ ARKADAŞIM ALİEKBER 1300 YILDIR SENİN HAKKINDA KÖTÜ DÜŞÜNÜLÜYOR ,KORKUN NE SENİN,İNSAN YERİNE KONULDUN MU,HİÇ SALTANATÇI HİLAFETÇİ HAREMCİ FAŞİST İSLAMCILAR TARAFINDAN,ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM ALİEKBER MOLLASI,EL BEL DİL,GERİSİ SAFSATA,ne namaz ne oruç ne hac nede başka bir halt
cennet cennet dedikleri
birkaç köşk ile birkaç huri
çok istiyorsan gel beri
bana seni gerek seni
YUNUS EMRE
BİLMEM MOLLALAR ALGILARMI
----------------------------------------------------------------------
ALEVİLİĞİ SOYSUZLAŞTIRMA ÇABASI İÇİNDE OLAnlar var

ACİZ ARKADAŞIM ALİEKBER

ALİEKBER MOLLASI,

Şimdi senin uslubuna inip senin uslubunla mı sana cevap vereyim?

Bu aile terbiyenden kaynaklanıyor...

Annene sormanı öneriyorum ne diye sana insanlar gibi konuşmayı öğretememiş?

Aslında söylemek çok şey içimden geliyor ama seviyene inmem kişiliğime zarar verir...

demakur7
27-09-2006, 10:25 PM
insanlara HALLACIN neden doğrandığını anlatın,SEYYİT NESİMİNİN neden yüzüldüğünü,PİRSULTANIN neden asıldığını,SİVASI anlatın ,GAZİYİ anlatın,bu ülkede 20milyon alevinin vergileriyle adım başı yapılan şer yuvalarını anlatın,CEMVAKFININ 12CM için ,niye yıkılmak istendiğini,devlet şer yuvalarına binlerce dönüm arazi ayırırken neden CEMVAKFININ 12CM lik hesabıyla uğraşıyor,insanlara hurafeleri anlatmayın MOLLALAR,KİMİN NE OLDUĞUNU BİLİYORUZ BİZE ALEVİLİK DERSİ VERMEYİN,İHTİYACI OLAN SİZLERSİNİZ

Derviscemal
27-09-2006, 10:25 PM
Arkadaşlar birbirinizi incitmeyiniz. Tavrırınız devam ederse cezai işlem alırısnız.

Derviscemal
27-09-2006, 10:27 PM
ÖMER LÜTFİ METE VE BENZERLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

Alevi önderleri olan Dedeler de ömer beyin dediği gibi Camiye gitmez, namaz kılmaz, ramazan orucu tutmazlar.
Alevilerin İbadethanesi Cami değil Cemevleridir.
ÖMER LÜTFİ METE VE BENZERLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ.
Sabah Gazetesi yazarlarından Ömer Lütfi Mete ‘ nin 08.02.2005 tarihli köşesinde yazdığı Alevilik değerlendirmesi ve hakaretleri üzerine.
Sayın Ömer bey yazısında önümüzdeki dönem ders kitaplarında Alevilik derslerinin başlayacağını, bunun iç barış ve demokratikleşme adına önemli bir adım olduğunu ancak buna -sol imbikte süzülme- Alevi yöneticilerinin karşı çıkacağını ve bu yöneticilerin profesyonel Alevici olduğunu, Alevilerin Camiye gidip namaz kıldığını ve ramazanda oruç tuttuğunu , ancak Alevi yöneticilerinin bunu kabul etmediğini söylemektedir.
İç Barış ;
Sayın Ömer bey yazısında önümüzdeki dönemde ders kitaplarında Aleviliğin verilmesini iç barış ve Demokratik gelişim olarak sunmaktadır. İç barış bu mudur ? İç barış Alevilere sormadan Alevilik hakkında ahkam kesmek ve koca bir toplumu yok saymak mı dır. Ömer beyin yaptığı gibi. İç barışı sağlamak için aynı inançtan veya aynı etnik kökenden olmak şart mıdır. Bunlar olmadan iç barış olamaz mı ?
Demokratik Gelişim;
Sayın Ömer beyin demokrasiden haberi yok galiba, demokrasinin inanç özgürlüğü ve insanların kendi inançlarını kendilerinin tanımlaması ve yaşaması olduğunu bilmiyor galiba. Demokratikliğin kendi inancını başkalarına zorla benimsetmek , Demokratikliğin ZORUNLU DİN DERSİ vermek olmadığını bilmiyor galiba, Demokratik ülkelerde bunun böyle olmadığından bi haber galiba.
Evet Ömer beyin yazdığı gibi Alevi Derslerinin Diyanetçe yazılmasını kabul etmiyoruz. Çünkü İç Barış ve Demokratikliği benimsemiş ülkelerde Alevilik dersleri zaten veriliyor ve bu dersleri Aleviler hazırlıyor veya Alevi kurumlarının onayından geçiyor, dersleri Alevi kurumlarının onayladığı ya da önerdiği kişiler veriyor ama tüm diğer Din derslerinde olduğu gibi ZORUNLU değil gönüllü.
Kendisini sünni-Alevi olarak tanımlayan Ömer bey, literatürümüze yeni bir tanımlama getirmiştir. Ömer bey yeni bir Alevi kimliği oluşturmuş; Sünni-Alevi. Sayın Ömer beyin Sünniliğini bilmem ama Alevi olmadığı konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur.
Profesyonel Alevicilik;
Ömer bey yazısında Alevi Öncülerini Profesyonel Alevicilik yapmakla suçlamaktadır. Profesyonellik nedir.? Ya da Ömer beyin kastettiği nedir? Aleviliği gelir kapısı olarak görenleri kastediyor ise baştan yanılıyor. Çünkü hiçbir Alevi kurumundaki Yöneticiler Devletten ya da halkın vergilerinden kesilen paralardan maaş almıyorlar. Ömer bey ve Ömer bey gibiler bunu iyi bilmelidir. Meslek gereği Alevicilik yapan bir Alevi kurum yöneticisi gösteremezsiniz. Hayatını ve geleceğini Alevicilik yaparak kazanan bir yönetici gösteremezsiniz. Bizler her birimiz bir yerlerde çalışarak hayatımızı kazanıyoruz Hepimiz meslek ve kariyer sahibi insanlarız. Ailemizin ve çocuklarımızın hem zamanlarını hem de kazancımızın belirli bir kısmını onurluca yürüttüğümüz ve mensubu olduğumuz Alevilik mücadelesi için harcıyoruz.
Alevilik İnancı ve Öncüleri ;
Ömer bey, Alevi öncülerinin toplumu temsil etmediğini iddia etmektedir.
Ömer beyin öncü diye eleştirdiği bizler, yeni Alevi Örgüt Yöneticileri toplumun kaçta kaçını temsil ediyoruz?
Ömer bey buyursun bizim Cem Evimize, bizim kurumlarımıza gelsin. Bizlerin bu görevlere nasıl geldiğimizi incelesin. Biz bu halkı temsil etmeden buralara nasıl seçilebiliriz bir baksın. Bizler seçilerek göreve geliyoruz.
Ayrıca doğal Alevi önderleri olan Dedeler de ömer beyin dediği gibi Camiye gitmez, namaz kılmaz, ramazan orucu tutmazlar.
Alevilerin İbadethanesi Cami değil Cemevleridir.
Ömer beyin yazdığı gibi olsa idi , yani Alevilerin ibadethanesi cami olsaydı “Cem Evleri İbadethanemizdir” imza kampanyasında kısa süre içerisinde 600 bin imza nasıl toplanırdı? Alevilerin İbadethanesi cami ise bugün İstanbul’da Okmeydanı Cem Evinde, Kartal Cemevinde, Sarıgazi Cemevinde, Şahkulu Dergahında, Karacaahmet Dergahı ve Cem evinde, Erikli Babada, Garip Dedede, Alibeyköy Cemevinde, Yenibosna Cemevinde , Bağcılar Cemevinde ve burada sayamıyacağım yüzlerce cemevinde insanlar ne yapıyor. Buralara bir gidin onların camiye gidip gitmediğini bir sorun. Ramazanda oruç tutup tutmadığını bir sorun. Köşenize oturarak Alevilik hakkında ahkam kesemezsiniz. Kalkın Alevi köylerini gezin yüzde kaçında cami var , camisi olan köylerin de camilerinin nasıl yapıldığını ve şimdilerde nasıl kullanıldığına bir bakın.
Hem solcuyuz hem Aleviyiz
Ömer bey biz Alevi yöneticilerini -sol imbikte süzülme- kişiler olarak nitelendirmektedir. Ömer beyin hangi imbikten süzüldüğü ise meçhuldür. Evet biz solcuyuz Alevilerin büyük bir çoğunluğu da solcudur. Bizler hem solcu olmaktan hem de Alevi olmaktan onur duyarız.
Ömer bey ilk değil ;
Aleviliği aslı dışında değerlendiren ve asimile etme çabaları içerisinde olan bu sebeple yazı yazan, açıklama yapan, fetva verenler bu aralar sıkça ortaya çıkmaya başladı. Alevi toplumunun ve Alevi örgütlülüğünün yüzyıllarca süren baskı ve zulüm sonrasında bir rahatlama sürecine girmesi ve Alevi kimliğine görülmemiş oranda sahip çıkmasıyla birlikte birçok kesim ve özellikle Alevi Halkının vergi gelirlerinden de kesilen paralarla nemalanan profesyonel dinciler ve fena rahatsız olmaya başladılar. Bu kesimin şövalyeleri de eline kalemi ya da mikrofonu alıp bunların sıkıntılarını dillendirmeye başladılar.

Alevi Köylerinin %90’nda Cami yoktur. %10’nundaki Camilerde zorla yaptırılmıştır. Bu %10’luk camilerde kullanılmamaktadır.
Bu gerçekleri görmeyen ya kördür, ya cahildir yada Aleviler üzerinde oynanmak istenen oyunlara katkı sunan kötü niyetli insanlardır. Sayı Ömer bey ve benzerlerine duyrulur.
25 Ekim 2005
Saygılarımızla
Ali KENANOĞLU

http://www.psakd.org/yazarlar/resim/AnaSayfa.gif (http://www.psakd.org/yazarlar.html)
http://www.psakd.org/yazarlar/omer_lutfi_kiniyoruz.html

sinan boztepe
29-09-2006, 02:30 AM
RAMAZAN ORUCU

Sözlerime bir dörtlük ile başlamak istiyorum:

Eğer tutamazsan her daim oruç
Senede bir ay aç kalsam ki ne fayda
İnsanlıkla doyurmazsam özümü
Midemi iftarda doyursam ki ne fayda…

Canlar, orucun Arapça kelime karşılığı, “savm ve siyam” olarak geçer. Savm; hareketsiz kalmak, susmak anlamındadır. Kuran, savm kelimesinin, oruç tutmak ve susmak anlamında iki şekilde kullanıldığını işaret eder. Kişi aklen, fikren, ruhen ve bedenen oruçlu ise, bizim o kişiye eyvallahımız vardır. Orucu sadece açlık olarak algılayan bir kişi, orucun asıl vasvına eremeyip kötü fiillerden uzaklaşamayan bir kişi, aç kalarak bedenine eziyet etmiş olur. Yada diğer bir deyişle, yarım iman etmiş olur.

Cenabı Hakk, Kuran’da "Biz her ümmet için ayrı bir yol şekli öğrettik" diyor. Bu ayetin güzelliğine bakın. Ne diyoruz; 72 millet var, demek ki her milletin kendine özgü ibadet şekli olmalı. Çünkü Allah öyle buyuruyor. Eğer yüce yaratıcı istese idi her millete aynı ibadeti öğretirdi. Herkes aynı şeyleri yapardı. Öyle ise, insanları yaptıkları ibadetlerden ötürü hakir görmemek gerekir. Bırakın efendim, isteyen istediği gibi ibadetinin gereğini yapsın. Senin ibadetin yanlış, benimki doğru demek, Allah’ın emrine karşı çıkmak demektir.

Tüm bu açıklamalardan sonra, gelelim Ramazan orucuna; tutan canlara ibadetlerinin hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu yazımda kimsenin ibadetinin doğruluğunu veya yanlışlığını yargılamak gibi bir telaşım yok, aslada olamaz. Herkese saygımız var, tek istediğimiz şey bizim duyduğumuz saygının bir nebzesinin de bize duyulmasıdır.

Ramazan orucu ile ilgili tek bir ayet vardır, o da Bakara suresi 185. ayettir: Bu ayette şöyledir: "Ramazan öyle bir aydır ki Kuran o ay içerisinde indirilmiştir.O Kuran ki doğru yolun apaçık inandırıcı belgelerini taşıyıcıdır, doğru ile eğriyi ayırt edicidir. Öyleyse içinizden bu aya erişenler oruç tutmalıdır. Hasta olanlarla yolculuk edenler için tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir. Allah size kolaylık göstermek ister, yoksa güçlük göstermek istemez. Bu da o günü tutmanız, sizi doğru yola ilettiğinden dolayı Allah'ı ululamanız, ona şükretmeniz içindir."

Bu ayet dışında Ramazan orucunun zikredildiği tek bir ayet yoktur. Ama gelin görün ki, Bakara suresi ayet 183. ayette Ramazan ayının R' si dahi geçmezken; Türkçe meallerde Ramazan orucu olarak vurgu yapılmıştır. Şimdi Bakara Suresi 183. ayete bakalım: “Ey iman edenler! Oruç, sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de farz kılındı. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.” Ama gelin görün ki, Türkçe meallerde “Ey iman edenler! Sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de Ramazan orucu farz kılındı. Ta ki günahlardan sakınasınız.” Diye geçer. Arapça’sında Ramazan ismi geçmezken, orucu meşrulaştırmak için, Allah’ın kelamına kalem katmak Müslümanlık mıdır? Eğer o ayette Ramazan orucu vurgulanacak olsaydı, Cenab-ı Hakk kendisi Yüce kitabına yazdırırdı.(Ve ayetlerin geliş sırası, birçoğunun sandığı gibi değildir. Örneğin; Bakara Suresi 47. ayetin ardından 48. ayet gelmemiştir, başka bir surenin başka bir ayeti onu tamamlayıcı olarak gelmiştir.) Fecr Suresi 1. 2. 3. ayetlerin ardından Bakara Suresi 183. ayet nail olmuştur. Fecr Suresi ise Muharrem orucunu vurgular. Demek ki, Bakara 183. ayet Muharrem orucunun teyitidir. Allah, biz inananların üzerine Muharrem orucunu farz kılmıştır. Ademden buyana, tüm Peygamberlerin tuttuğu bir oruçtur o. Peki değerli canlar, Bakara Suresi 185. ayet, Hz. Muhammed’in peygamber oluşunun 22. yılında nail olmuştur. Öyle ise peygamber, 22 yıl boyunca hangi orucu tuttu? Yada hiç oruç tutup ibadet etmedi mi? Bakara Suresi 183. ayete tekrar dönelim “sizden evvelkilere farz kıldığımız gibi…” diyor, ramazan orucunun tebliğ zamanı belli, evvelki insanlar hangi orucu tuttu ki, o orucu bize farz kılıyor. MUHARREM.

Tekrar konumuza dönecek olursak, Ayet 185. tende anlaşılacağı üzere, sayı belirtilmemiş, aksine tekil bir bildirim yapılmıştır. "Oruç tutmalıdır" diyor, “oruçları tutsunlar” demiyor, yani tekil bir bildirim var burada. Ve bir diğer husus şudur ki; "tutmadığı günü daha sonra kaza etmelidir" bu cümlede de tekil bir bildirim var. “Tutmadığı günleri” demiyor, “tutmadığı günü” diyor. “Bu da o günü tutmanız” diyor, nedir o gün? Dostlar tek bir gün bildirimi var, o gün diyor. Dikkat edecek olursak “Bu da o günüleri tutmanız” demiyor. Çoğul sayı yok.

Demek ki birilerinin savunduğu gibi 30 gün değil de; sadece bir gündür. O gün ise, Kuran’ın nail olduğu gündür.

Peki 30 Gün tutanlar bunu neye dayanarak tutuyorlar? Kuran gayet açık, tekil bir bildirim var ve Allah’ımız asla sayı bildirmemiş. Peki neye dayanarak 30 gün tutuyorlar? Emevi’lerin Arap gelenekleri “Din” olup, Ramazan ayında da karşımıza çıkıyor.

Bazı kesimlerde şunu savunmaktadırlar; Hz. Muhammed de 30gün tuttu! Peki bende şunu sormak isterim: Hz. Peygamber bu orucu tutarken, sizler onun yanındaydınız mı? Eğer Muhammed Mustafa böyle bir oruç tutsaydı; onun her davranışını kendisine örnek alan Ehlibeyt, bu orucu devam ettirirdi. Hz. Muhammed için canını, serini veren ailesi ve onun devamı olan Seyyidler, bu orucu tutmadıysalar, Araplara bir tepki değildir bu! Olan bir orucu ret değildir bu! İslam Dininde olamayan bir orucu, daha sonradan dine soktukları içindir. Olmayan bir ibadeti de çok haklı olarak yapmamışlardır.

Tüm bunların ışığında gelinen sonuç şudur; olmayan bir ibadeti icraa eden büyük bir çoğunluk var, biz Aleviler de onlara saygı duyuyoruz. Ama bize de oruç tutmuyorsunuz diye tepki göstermesinler, bizler Hakk-Muhammed-Ali yolunda gidiyoruz. Üstte de vurguladığım, Allah’ın Adem Peygamberden buyana farz kıldığı Muharrem orucunu tutuyoruz.
28.09.2006

Sinan BOZTEPE
Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı