:
Kılıçlı Aşireti
alican3348
16-03-2007, 02:07 PM
Alevi kökenli bir aşiret olup, Kürtçe ve Türkçe konuşurlar. Bilinen ağaları; Urmah Ağa İle Hamza Ağa’dır. Aşiret mensupları önceleri göçebe bir hayat yaşarken Ahır dağı yaylarına gider, kışın tekrar kışlalarına dönerlerdi.
Aşiretin başlıca geçim kaynağının hayvancılık olmasından dolayı aşiret uzun yıllar göçebe bir hayat sürmüştür. Daha sonra yerleşik hayata geçilmesiyle tarımla uğraşılmaya başlanmıştır.
Köyleri: Karaçay, Sarıerik, Emiroğlu, Osmandede, Ördekdede, Çiçek, Hanobası.
kaynak:http://www.pazarcik.gov.tr/sosyalyapi.htm
daha fazla bilgisi olan varsa benimle paylaşabilir mi?
Diyar
16-03-2007, 02:08 PM
...Sayin alican3348 vermis oldugunuz link kaynakmi?...
alican3348
16-03-2007, 02:09 PM
evet belirttim şimdi.
kardelencan
16-03-2007, 02:22 PM
GÖNLÜM SAĞ YARE
Hey erenler hey gaziler
Gönlüm sağ yare sağ yare
Herkesin bir yarası var
Gönlüm sağ yare sağ yare
Dipsiz bir deryaya daldım
Lali inci mercan aldım
O dosta ben merhem saldım
Gönlüm sağ yare sağ yare
Gezdim dostun ellerini
Ne hoş gördüm dillerini
Derdim gonca güllerini
Gönlüm sağ yare sağ yare
Mücrimi’yem düştüm zara
Şemsi kamer virdi dara
Meylini verme ağ yare
Gönlüm sağ yare sağ yare
Abdal Musa Derneğinin düzenlemiş olduğu etkinliğe katıldım.Ulaş Özdemir,Dertli Dİvani,Hüseyin-Alirıza Albayrak ve semah ekiplerinin de katılımıyla muhteşem deyişler ve türkülerle güzel bir ortam Antalya'da paylaşıldı...
Maraşlı olarak bu oluşuma destek vermek istedim ve emeğinize teşekkürler...o:o
alican3348
16-03-2007, 02:30 PM
paylaşımın için sağol toprak...
azizserin
18-03-2007, 01:25 AM
birinci yüzyılın başlarında tuğrul ve çağrı beylerinin çağrısına uyarak pamir yaylalarından horasana geldiler.daha sonra bağdat alınınca selçuklu beylerinin emriyle kurulan ve yapımında emekleride geçer.çağrı ve tuğrul beyler boylar birliği diyede adlandırabileceğimiz an-amur boylarını halep den malatyaya kadar olan bölgeye yani reyhankı iline yerleştirir. 1041 yılına gelindiğinde eski orta asya kavim geleneği olan yaşlanan hanın yerine en küçük olanın geçmesi merasimine geçildiğinde bağdat ta rahatı bırakmak istemeye çağrı ve tuğrul beyler,birazda kendi kavimlerine yabacılaşıp araplaştıkları için olsa gerek bu töreyi tanımadılar.isyan çıktı.göçer türk kavimleri kutalmış beyin komutasında ayakladı. halep merkez seçildi.lakin çok genç olan kutalmış bey hastalıktan ölünce onyıldan fazla süren bu ayaklanma sona erdi.ama an-amur boyları bunu unutmadılar.boylar toros yaylarını yazlak amik ovasınıda kışlak olarak kullandılar.alpaslan bu boylara reyhanlı yani halep emirliğini verdi . selçukludan sonra memluklularda bunu değiştirmedi.ta ki yavuzu mısır seferine kadar.yavuz boy hakkını isteyerek mısır seferine asker istedi verdiler.sefer dönüşü yavuz paşalarında mursal paşayı çağırtıp şu emri verdi:bu göçerler derhal iskan edilecek ve dinin gereklerini yerine getirecekler .bunu sen sağlayacaksın.mursal paşa önce yakınlık kurdu bacısını an-amur boybeyi ve piri olan sultan navruz a verdi,kendiside sultan navruzun bacısını aldı.paşa yaylalara dağılım yerine bir cai ve han yaptırdı 300 yeniçeriyi ve siphaileri yerleştirdi.görevleri gelen geçen herkese abdest ve namazı öğretmek tabi öğrenmeyene kötek.sultan navruz ayaklandı yeniçerileri ve sipahileri öldürdü.üstüne defalarca gönderilen kuvetler yendi.lakin kahpelik içerden geldi kendi beyleri biraraya gelerek mursal paşadan olma yeğeni haydarı kışkırtıp beyi öldürttüler.işte sana kılıçlı denmesinin nedeni sultan navruzun ölümü ile ilgili sünnilerin yazdığı türkülerden dolayıdır.
hani dedemoğlu kılç işlmezdi
kılç aldı o ........canını
sultan navruza kılıç işlemez diye inanılırdı.
osmanlıyla daha sonrada savaşıldı ama bu kılçlıyı(an-amur) dağıtmadı kılıçlıyı itaatcılar ve cumhurriyet dağıttı.bilinçli olarak.hala askeri okkular,devletin güvenlik birimlerine alınmazlar.sünnileşseler bile ki yüzde sekseni sünnileşti.
beyin soyuna gelinçe sadece bir kişi var hayatta ikide oğlu .allah,muhammet,ali ona ve soyuna uzu ömür bağışlasın.
alican3348
18-03-2007, 02:41 AM
birinci yüzyılın başlarında tuğrul ve çağrı beylerinin çağrısına uyarak pamir yaylalarından horasana geldiler.daha sonra bağdat alınınca selçuklu beylerinin emriyle kurulan ve yapımında emekleride geçer.çağrı ve tuğrul beyler boylar birliği diyede adlandırabileceğimiz an-amur boylarını halep den malatyaya kadar olan bölgeye yani reyhankı iline yerleştirir. 1041 yılına gelindiğinde eski orta asya kavim geleneği olan yaşlanan hanın yerine en küçük olanın geçmesi merasimine geçildiğinde bağdat ta rahatı bırakmak istemeye çağrı ve tuğrul beyler,birazda kendi kavimlerine yabacılaşıp araplaştıkları için olsa gerek bu töreyi tanımadılar.isyan çıktı.göçer türk kavimleri kutalmış beyin komutasında ayakladı. halep merkez seçildi.lakin çok genç olan kutalmış bey hastalıktan ölünce onyıldan fazla süren bu ayaklanma sona erdi.ama an-amur boyları bunu unutmadılar.boylar toros yaylarını yazlak amik ovasınıda kışlak olarak kullandılar.alpaslan bu boylara reyhanlı yani halep emirliğini verdi . selçukludan sonra memluklularda bunu değiştirmedi.ta ki yavuzu mısır seferine kadar.yavuz boy hakkını isteyerek mısır seferine asker istedi verdiler.sefer dönüşü yavuz paşalarında mursal paşayı çağırtıp şu emri verdi:bu göçerler derhal iskan edilecek ve dinin gereklerini yerine getirecekler .bunu sen sağlayacaksın.mursal paşa önce yakınlık kurdu bacısını an-amur boybeyi ve piri olan sultan navruz a verdi,kendiside sultan navruzun bacısını aldı.paşa yaylalara dağılım yerine bir cai ve han yaptırdı 300 yeniçeriyi ve siphaileri yerleştirdi.görevleri gelen geçen herkese abdest ve namazı öğretmek tabi öğrenmeyene kötek.sultan navruz ayaklandı yeniçerileri ve sipahileri öldürdü.üstüne defalarca gönderilen kuvetler yendi.lakin kahpelik içerden geldi kendi beyleri biraraya gelerek mursal paşadan olma yeğeni haydarı kışkırtıp beyi öldürttüler.işte sana kılıçlı denmesinin nedeni sultan navruzun ölümü ile ilgili sünnilerin yazdığı türkülerden dolayıdır.
hani dedemoğlu kılç işlmezdi
kılç aldı o ........canını
sultan navruza kılıç işlemez diye inanılırdı.
osmanlıyla daha sonrada savaşıldı ama bu kılçlıyı(an-amur) dağıtmadı kılıçlıyı itaatcılar ve cumhurriyet dağıttı.bilinçli olarak.hala askeri okkular,devletin güvenlik birimlerine alınmazlar.sünnileşseler bile ki yüzde sekseni sünnileşti.
beyin soyuna gelinçe sadece bir kişi var hayatta ikide oğlu .allah,muhammet,ali ona ve soyuna uzu ömür bağışlasın.
emeğine sağlık can.ama aynı kılıçlıdan mı bahsediyoruz ben daha önce böyle bir bilgi okumamıştım.
azizserin
19-03-2007, 04:55 AM
evet aynı kılçlıdan bahsediyoruz.çünkü ben kılçlıyım.malesef bu araştırmalar bizden biri değilde mursaloğulları tarafından yapılmış olmasıdır.hangi köyden olduğunu bilmiyorum ama .babana dedene sor ben son kılıçlı piri beko dedenin torunuyum.
anlattıklarım osmanlı,halep kütüphanesi,buhara kütüphanesinde ve molların yağmaladığı tebriz kütüphanesinde mevcut .geniş bir şekilde.
meb. bakanlığı tarafında yayınlanan reyhanlı tarihi adlı kitabada baş vurabilirsin.
saygılarımla muhabbetle kalın.
alican3348
19-03-2007, 01:08 PM
evet aynı kılçlıdan bahsediyoruz.çünkü ben kılçlıyım.malesef bu araştırmalar bizden biri değilde mursaloğulları tarafından yapılmış olmasıdır.hangi köyden olduğunu bilmiyorum ama .babana dedene sor ben son kılıçlı piri beko dedenin torunuyum.
anlattıklarım osmanlı,halep kütüphanesi,buhara kütüphanesinde ve molların yağmaladığı tebriz kütüphanesinde mevcut .geniş bir şekilde.
meb. bakanlığı tarafında yayınlanan reyhanlı tarihi adlı kitabada baş vurabilirsin.
saygılarımla muhabbetle kalın.
ben de kılıçlıyım.ördekdede köyündenim.umman ağa var bir de o kim oluyor?bilgin varsa paylaşır mısın?
azizserin
19-03-2007, 02:01 PM
fanfastanım,senin ördekdedeli olduğunu tahmin ettim.sizin köy benim talıbımdır ama dedem sizin köyde gördüğü bir hareket yüzünde üçgünde hastalanıp,hakka yürümüş.umman ağayı halam daha iyi bilir yarın cevaplarım , ayrıca sizin köyde köselerde ali nin hanımı güneş babamın amca kızıdır.
kılıçlının ziyareti farklıdır.ayrıca bir ziyaret kabul olunan ali gudda divanedir,elif anada şifa veren biridir.ikiside saygı duyulacak kişilerdir ama ziyaret değildir.
ikiside sağken böyle bir talebleri olmadı.halk kabul ettiği için,alevilikte as olan odur ziyarettir.
kılıçlının ziyaretlerini malesef biri hariç hepsini sünniler sahiplenmiş durumda,kör omar paşa katliyamından sonra oralara gidilmemiş.bunların için de dedemiz sultan navruzun ziyareti de dahil.
sevgili arkadaşlar,
kılıçlı aşireti hakkında ayrıntılı bilgiyi alabileceğim ulaşılabilir kaynaklar hakkında bana bilgi verebilirseniz sevinirim
alican3348
18-06-2007, 11:41 AM
bu konuda yazan aziz abi ile iletişime geçersen o bizim aşiret hakkında bir çok kaynak biliyor...sen de mi kılıçlı sın?
evet ben de kılıçlıyım tahtalıdedeler köyündenim
internetten ve kitapçılardan çok derinlemesine olmasada tarihi hakkında birşeyler bulmaya çalıştım ama beni tatmin edecek birşey bulamadım. yazılanları da okuyunca açıkçası heyecanlandım.
o yüzden yardım istedim azizserin ile nasıl bağlantıya geçebilirim.
alican3348
27-06-2007, 01:40 AM
konuşuruz daha sonra can...
hatim
27-06-2007, 10:39 PM
slm aleviler nasılsınız ben hataydan katılyorum en büyük aleviler burda samandag gelin görün
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.