PDA

: Cemle İlgili bi soru

Halis_guzel
20-09-2006, 06:15 AM
BEn K.Maraş'ta yaşıyorum, henüz bi cem evi yok bu şehirde ve bunla ilgili Aleviler örgütlenip bi adımda atamıyo, ancak televizyonlardan seyredebiliyoruz cemlerimizi, ama orada gördüğüm bi başka husus var,
Cem'e katılan canların çoğu gariban, yani orta direk dediğimiz halk topluluğundan oluşuyo, cemlerimize zengin diye tabir ettiğimiz zümrenin fazla katılmadığını gördüm, yanılıyoda olabilirim, ama genel görünüş o şekilde bununla ilgili açıklama veya bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini belirtirse sevinirim...
Allah, Muhammet, Pir Ali Aşkına, tüm canlara. hu dost.:)

onarlı_44
20-09-2006, 06:19 AM
Kendi fikrimi sölücem ben..biz aleviler ezelden beri orta halli yaşıyan insanlarız...Genel olarak böyleyiz...tabi ki zenginimizde var cemlere birebir giden tanıdığım zengin alevilerde var belki siz görmemişsinizdir....
saygılar...

ynsks
20-09-2006, 06:50 AM
onarlı bence haklısın ama halisin dedigi gibi genelde gelir duzeyi dusuk vatandaslarımızı, canlarımızı goruyoruz oralarda. keske butun canlarımız, onlar gibi bu yolu takip etseler. boyle bir,diri ve iri oluruz.

velakad
20-09-2006, 11:40 AM
Para imanı kaçırıyor olmasın????Şaka bi yana ceme katılan zengin diye tabir ettiğimiz gelir düzeyi yüksek canlar var.Aslın da benim kafama şu takıldı bir kişinin zengin olup olmaması nasıl anlaşılıyor?Bire bir 12 hizmette görev alan iş adamlarımız var...

aşk-ı muhabbetle...

ufuk
22-09-2006, 11:46 AM
BEn K.Maraş'ta yaşıyorum, henüz bi cem evi yok bu şehirde ve bunla ilgili Aleviler örgütlenip bi adımda atamıyo, ancak televizyonlardan seyredebiliyoruz cemlerimizi, ama orada gördüğüm bi başka husus var,
Cem'e katılan canların çoğu gariban, yani orta direk dediğimiz halk topluluğundan oluşuyo, cemlerimize zengin diye tabir ettiğimiz zümrenin fazla katılmadığını gördüm, yanılıyoda olabilirim, ama genel görünüş o şekilde bununla ilgili açıklama veya bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini belirtirse sevinirim...
Allah, Muhammet, Pir Ali Aşkına, tüm canlara. hu dost.:)

K.Maraş'ın neresinde yaşıyorsun can ?

Zira K.Maraş'ın yarısı Alevi vatandaşlarımızdan oluşmaktadır ve her ilçesinde Alevi vatandaşlarımız vardır.

ufuk
22-09-2006, 11:50 AM
Ayrıca bu şehirde cem evi yok demişsin,hiç araştırma yapmadığın belli .K.Maraş'ın Türkoğlu-Nurhak-Elbistan-Pazarcık-Afşin ve Ekinözü ilçelerini gezmeni tavsiye ederim.

*Can*
22-09-2006, 11:53 AM
Sevgili Halis_Güzel sen televizyondan izlediğin için belki sana öyle geliyodur.
Ama şu bi gerçek benim köyümde yeni kuşağın insanları Cem bir odada olurken "Davulcu Odası" denilen yan odayı tercih ediyolar.Bu da bir utançtır.

zemheri
22-09-2006, 12:11 PM
arkadaşlar benim kendi görüşüme göre....!

yapılan cem lere katılanaların biyoğrafisi şöyle:
1-genelde 50 yaş ve üstü kişiler katılmakta
2-bu kişiler genelde ögrenim seviyesi düşük
3-toplumun varoş veya köylü kısımında yer almaktalar
4-çoğunluğunda dini inançları sonradan aktifleşmiş
5-insancıl ve ezgin bir grup olarak yer almaktalar

oysa türkiye nüfüsunda 25 milyon olduğumuz söylenmekte ancak soyumuzun yüzde 90 ı aleviği olduğunu kabul etmekle beraber hiçbir gerekliliğini yerine getirmemekte....

bunun nedeni ise:
1-sanayi toplumu içinde bireylerimizin geçim derdine düşmesi ve değişik mezhep ve gruplar ile kaynaşması değişik yönlere kayması bir çeşit asimilasyon....
2-genç toplumumuzun kültürel değerlerimize sahip çıkmaması.... ki bunun nedenleri eğitim kültürel etkileşim arkadaş grupları ve temel alevilik inanç ve ibadetlerinin biz gençlere ters gelmesi nedeni ise ibadet ve göreneklerimizin zamana göre çok geride kalmış olması
3-yaşlılarımızın ise sadece cem evlerine gitme nedeni olarak zaman geçirmek tartışamak ama sonuçtan çok daha karmaşık bir hal almasına neden olmakta ve bunu gören genç toplum buralardan dini amaçlı dernek ve konfedersayonlardan uzaklaşmakta çünkü tartışma çok ama sonuç yok buda belirsizlik ve temel degerlerimzde zayıflamaya neden olmakta

sonuç olarak:
biz alevi gençleri sadece aleviyiz demekteyiz dinimizin temel göreneklerini ve adetlerini kurallarını ögrenmekten bu ve bu tür nedenlerle soğumakta hatta diğer gruplar tarafından ateist oldumuz bile iddaa edilmekte hatta ateistliği kabul bile etmekteyiz
gelin bizede özellikle büyük şehirler de yaşıyan gençlerimize aleviği daha modern bir ortamda eğitimseviyeleri düşük dedelerden değilde proflardan hocalardan daha kültürlü kişilerden aleviği daha güzel bi şekilde tartışmaya meydan bırakmadan özü ile öğretin...
bu bizimde hakkımız yoksa sadece pasifleşmiş bir toplum olaraka anılacak aleviler ve bizde bu kafa var iken bizi daha çok odun gibi kırıp cayır cayır yakarlar genci ile yaşlısı fakiri ve zengini ile hep bir birlik olalım sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz....

zemheri
22-09-2006, 12:16 PM
tartışmak değil , kaynaşmak umudu ile....

poyrazz
24-09-2006, 08:27 AM
Güzel demişşin zemheri kardeş,tespitlerin dogru ama eksik..Alevi canlar,1995 yılından sonra bir gaflet uykusundan uyanmış gibi seslerini duyurmaya açıkça kendilerini belli etmeye başladılar.Yanlışım varsa söyleyin.İstanbulda böyle biliyorum.Cemevleri açılmaya başlandı.İnsanlarımız Cem görmeye yeni başladı.47 yaşındayım,Cemevleri açılmadan önce ev Cemi dedigimiz Cemi 2 yada 3 kere görmüşümdür.Yeni nesil kopmuştur,şehrin zor yaşam şartları nedeniyle..Şimdi yavaşta olsa büyüme çagındaki çocuk gibi büyüyor Alevi Gençligi..Sevgilerimle.

hemat
12-12-2006, 07:30 AM
slm canlar k.maraşta cem evi yoktur dogru soyluyor yane icinde cunku marasin merkezinde dogru durus alevi yok ama pazarcik narli elbistan ve nurhakta bildiklerim kadariyla varlar ben ekin ozune bagli ciftlik koyundenim.
DONEN DONSUN BEN DONMEZEM YOLUMDAN PİR SULTAN YARDİMCİMİZ OLSUN

hemat
06-01-2007, 11:47 PM
slm canlar k.maras,ta bir ilk oldu ve niayet pir sultan dernegi subesi cuma gunu acilisi yapildi tum emegi gecenlere tsk ediyom umarim sahipsiz birakmayiz dernegimizi sahip cikalim cunku marasta cok yandık ve boyle bir ihtiyacta vardi marasin merkezinde olmasi cok iyi saygilarimla