:
alevi dedeleri bizleri yeterince temsil edebiliyormu?
kemalay
20-09-2006, 04:45 AM
açacağım konuyu site kapanmadan önce açmıştım ve yine açmak istiyorum
günümüzde yaşayan alevi dedeleri bizleri yeterli derecede temsil edebiliyorlarmı
olumlu ve olumsuz gördüğünüz düşüncelerinizi herkesla paylaşmanızı istiyorum
kızılırmak
20-09-2006, 05:04 AM
Eksik yönleri çok olduğu kesin.Tacim dedenin dediği gibi alevi dedeleri bir köprü vazifesi üstlendiler,en azından bizlere camiye gitmemeyi öğrettiler.
kemalay
20-09-2006, 05:07 AM
kızılırmak sence bu yeterlimi bence değil sadece camiye gitmemek sorun değil dedelerin kendi duruşlarıyla bizleri nasıl temsil ediyorlar
aleviliği insanlara yeterli olarak paylaşabiliyorlarmı yaşantıları nasıl eğitim olarak yeterli buluna biliyormu ben bunları öğrenmek istiyorum
velakad
20-09-2006, 05:11 AM
Acaba Alevi talipleri Dedelerine ne kadar sahip çıktı acaba ne kadar söylediği sözlere bağlılıklarını gösterdi???Dedeyi dede yapan talip değil mi???
aşk-ı muhabbetle...
kızılırmak
20-09-2006, 07:04 AM
kızılırmak sence bu yeterlimi bence değil sadece camiye gitmemek sorun değil dedelerin kendi duruşlarıyla bizleri nasıl temsil ediyorlar
aleviliği insanlara yeterli olarak paylaşabiliyorlarmı yaşantıları nasıl eğitim olarak yeterli buluna biliyormu ben bunları öğrenmek istiyorum
kardeş eksik yönleri çok dedim.Günümüzde dede sufatına bürünmüş dede olmayanlar çok sayıda.Bunun bir örneğide cem vakfının yetiştirip piyasaya sürdüğü kişiler var bunlar bilgili olabilirler ama özünde dede değiller bu kişilere toplumda bilgili olduklarından dolayı dede değil hoca denir.Günümüzde dedeler parayı düşünür olduklarından dolayı alevilik ve aleviliğe faydalarının olacağını düşünmüyorum.Örnek vereyim Alevi dedesi olmayan Dertli Divani İzmir Buca Cemevinde cem yaptı,yol parası yemek parası haricinde 400 milyon lira para aldı topu topuna 4 saat cem sürmedi.Bu kişiler toplumda nasıl bir duruş sergiliyebilir.Oysa bizim toplumumuzda din zaafı olduğu için bunların toplumu sömürmemeleri göze görünmüyor.Bilgileride bir çocuğun olmadığı için paylaşamıyorlar.
kemalay
20-09-2006, 08:45 AM
benim çevramde olan dedelerden örnek vermek istiyorum kahve küşltürünü seviyorlar giyim ve kuşam olarak dikkat etmiyoırlar konuşmasını beceremiyorlar ve oaraya değer veriyorlar para onlar için ön planda geliyor
velakad
20-09-2006, 11:13 AM
benim çevramde olan dedelerden örnek vermek istiyorum kahve küşltürünü seviyorlar giyim ve kuşam olarak dikkat etmiyoırlar konuşmasını beceremiyorlar ve oaraya değer veriyorlar para onlar için ön planda geliyor
Can emin ol ki dedelik sadece Evlad-ı Resul olmak değildir.Bir dede Evlad-ı Resul olmasının yanında ilmiyle bilgisiyle faziletiyle ahlakıyla edep erkanıyla insanları doğruya teşvik edecek hareketlerde bulunmalıdır.Bir dede ancak bu vasıflara sahipse dedelik yapabilir.Yoksa her önüne gelen evlad-ı resul dede olamaz.Posda postun hakkını veren oturur ve ona dede denir.Güzel Muhammed buyurmuş "Belimden düşen değil, yolumu süren" diye...
aşk-ı muhabbetle...
hak kulu
22-09-2006, 01:49 PM
canlar dedelik pirliktir velakad canın örnek verdiği üzere belden düşen değil yolu süren önemlidir. ben dertli divaninin bilgisi ne kadar var ne kadar yok bunda bir bilgim yok ancak diğer insanlar için önemli olan yolan bağlı olmaktır
bir dünya dede var gereklerini yapmayan tabi dedeliği en layıkıyla yapanlarda var ALLAH onlardan razı olsun.
ama bence önemli olan yolu sürendir.
yunus emre mevlana bedreddin bunlar seyyidmiydi.
ama aşk-ı ilmi pir yaptı onları.
poyrazz
05-10-2006, 11:45 AM
Bilgi güçlü bir silahtır.Egitim her konuda oldugu gibi dedelikte de önemlidir.Bildigini başkasına ögretmeyen alim kitap yüklü eşege benzer.
Cem vakfının veya başka bir Alevi vakfının bu egitimleri vermesi iyi bir şey bence..Önemli olan o egitimi alan dede görevlerini yapabiliyormu?.Bu tartışılmalı..Dertli Divani nin dede olup cem yürütmesi kimine göre yanlış olabilir,bana görede cem yürütebilir.Dede olması normaldır.Yanlışı olan bir insanı,bu dede olabilir ,talip olabilir eleştirip toplumu uyarmalı ki o yanlış topluma zarar vermesin.Sevgi önce gelmeli..Sevgilerimle..
hasretim mirza
05-10-2006, 04:23 PM
dedelerimize saygi duyuyorum da biraz komik olcak biliyorum ama söylemedende gecemicem..benim cevremdeki hemen hemen bütün dedeler ciralik (para) topluyor ev siyaretleri vs vs :) taliplerinin maddi durumlarini sormadan ögrenmeden para talep ediyorlar..komik bir durum mu üzücü bir durum mu ben anliyamadim..
hatta istanbulda ilgimi ceken bir olay olmustu bir dede 2 sene önce evinin catisini yapacak diye ev ev dolasti hali vaktide yerinde olamasina ragmen taliplerinden resmen ozamanin parasiyla pamuk eller cebe der gibi 5 milyar para topladi..
Gökmen
06-10-2006, 12:38 AM
Aleviliğin konuşulduğu bilgilerin paylaşıldığı bir platformda dedelik ve dedelik ile ilgili bir konunun konuşulması tartışılması güzel ve anlamlıdır.Mühim olan bu konu ve konuşulanlardan güzel şeylerin doğabilmesi. Bu anlamda dedelik kurumu
eğrisi doğrusu ile bu güne geldi,getirildi,üstelik herkesin malümu çok zor şartlar
da,ve tüm maddi olanakların ötesinde. Velakat kardeşime savunduğu ve yorumladığı sözleriyle katılıyorum. Buna ilaveten şu konu da ciddiyetle bilinmeli
dir ki günümüz Türkiyesi her koşulda eski Anadolu yaşayışı ve anlayışından uzak
laşmıştır,ciddi tahribatlardan geçmiş,ve hayat şartları insanları yenik ekin yaprakları gibi ordan oraya savurup atmıştır.Kimi yurt dışında kimi gurbet diyarlarında geçim teleşında,yaşam sınavında , tabi haliyle yetişen kuşaklar özünden nispeten kopmakta, bağlı kalanlar yol erkan bilmede geri kalmada
gelenksel yol ve yöntem günümüz yaşam koşullarında hoş bir seda gibi kulaklarda kalmakta,anlatılanlara rivayet denilmekte,yaşayanlara çağın dışında
denilebilmekte, bu da gösteriyor ki dedeler o bildiğimiz dedeler o iyi atlara binip
öylece uçup gittiler. Kalanlar varmıdır,nerdedir,nerelerdedir,ne yer içerler, ne
müşgilatları vardır. Bu kuruma da sahip çıkacak olan bizleriz,Cem vakfının dedelik ile ilgili eğitici faaliyette bulunması lutüfdür,ciddi bir katkıdır,aynı şekilde Bağcılar cem evi bu anlamda faaliyet yürütmektedir,buna her halukarda ihtiyaç
vardır,geçmişi eleştiren yanlış olan şeyleri beğenmeyen nesil, elbette mevcut durumdan daha iyisini daha güzelini ortaya koymalıdır. Konuşulacak çok konu ve söylenecek çok şöz var önemli olan bu ve benzeri düşüncelerden iyiye daha iyiye ulaşmaktır.
konuyu açan can'ımıza teşekkür ederim.
mypixo
06-10-2006, 02:22 AM
yaa bu dedeleri anlayamıyorum çünkü herkesin öğretisi farklı artık buna da care olması gerekir.yüzyılardır dedeler alevi halkının sözcüleri olmuştur fakat şu anda baktığımda dedeler kendi çıkarlarına düşmüş görünüyor.
Can-41
06-10-2006, 02:27 AM
İmamlar maaşını alıyor cenaze ve mevlitlerde yan cebi doluyor peki dedeler geçimini nasıl sağlayacak belkide bu sıkıntılarını giderici bir sistem kurulmalı onların geçim sıkıntısı gibi derdi tasaları olmamalı eminim gerçek dedelerde para filan talep etmeyiistemez ve bundan zul duyuyorlardır saygılarımla
mypixo
06-10-2006, 05:29 AM
can-41 kardeş önceleri dedelerin geçim derdi yoktuda şimdimi ortaya çıktı dedelerin zaten coğu yanlız dedelik yapsa dediğin doğru ama şu andaki dedelerin büyük bir bölümünün bir işi var ve dedelik ikinci planda geliyor.
Fukara-i Abdal
23-07-2008, 11:04 PM
Hatırlatma !
Hep dedelerde suç aramamak lazım, önce sorgulamak lazım, acaba biz ne kadar talip olabiliyoruz ?
munzurluu
28-03-2009, 01:58 PM
Ya bilmiyorum ama bu konuda bence herkesin eksiği çok. Sokakta Alevilik hakkında yarım yamalak fikri var insanların. Kim neyi ne kadar biliyor onuda bilmiyor. Sadece bildikleri bişey var o da karalamak ama ben kimseye bişey demiyorum bunun sorumlusu bence cem evleri televizyonlar radyolar gazeteler kimse bilgilendirilmiyor. Bence insanları bilgilerndirmek, onlara aleviliği yeterince iyi bi şekilde anlatmak gerekiyor. Temennim insanların daha iyi bilinçlendirilmesi ve aydınlatılmasıdır. Gerçi insanlarımızı bilinçlendirmek için uğrasan insanlar var ama bence bu yeterli değil umuyorum daha iyi bi şekilde ve daha akedemik bi şekilde bilinçlendirilir insanlarımız.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.