PDA

: Asure degil ASURA Mesajlari

mehti313
01-02-2007, 06:45 AM
Bugünlerde kulaklarımız bir kez daha Hüseyin ve Zeynep adıyla, Kerbelâ ve Aşura yadıyla çınlıyor. Bir kez daha hüzünleniyor kalplerimiz; bir kez daha boşalıyor gözlerimizden göz yaşları. Neden acaba? Niye ağlıyoruz? Neye ağlıyoruz? Neden üzülüyoruz? Neye üzülüyoruz? Kimdir Hüseyin? Kimdir Zeynep? Nedir Aşura ve neresidir Kerbela?

Kâinat efendisi, Seyyid'ul-Enbiya, Resul-i Kibriya'nın göz nuru, Emir'ül-Müminin Aliyy'el-Murtaza'nın ciğerparesi, dünya kadınlarının efendisi Hz. Fatıma'nın canı, ruhudur Hüseyin. Nübüvvet ve risalet bağının şah gülü, kızıl gülü, imamet ve velayet semasının üçüncü yıldızı, parlak yıldızı, kızıl yıldızı; özgür insanların önderi, örneği, hakikat yolcularının kıblesi, insanlık muallimi, izzet, adalet ve hürriyet öğretmeni, sevgi ve saadet rehberi, ubudiyyet ve irfanın en büyük üstadı, aşk ve şehadet öncüsü, aşık gönüllerin aşkı, hazin sevdası.

Evet, biz böyle bir insanüstü insana ağlıyoruz, Hüseyin'e ağlıyoruz, Resulullah'ıın daha ilk dünyaya geldiği sırada göz yaşlarına boğduğu Hüseyin'e, omuzlarında büyütüp "Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin'denim" dediği Hüseyin'e. Evet biz Hüseyin'e ağlıyoruz, mazlumiyete ağlıyoruz, yalnızlığa ağlıyoruz, faziletlerin yalnızlığına, hak ve hakikatin yalnızlığına, İslam'ın, Kur'an'ın, Resulullah'ın yalnızlığına, Ehlibeyti'nin, evlatlarının yalnızlığına, aslanların, yiğitlerin al kanlar içinde yatmasına, zincirlere vurulmasına; çakalların, çapulcuların baş tacı edilmesine ağlıyoruz.

Evet, biz Hüseyin'in, yani bütün enbiyanın şehadetine ağlıyoruz. Hüseyin'in, yani Resulullah'ın şehadetine ağlıyoruz. Hüseyin'in, yani Ali'nin şehadetine ağlıyoruz. Hüseyin'in, yani Fatıma'nın şehadetine ağlıyoruz. Hüseyin'in, yani Hasan-ı Mücteba'nın şehadetine ağlıyoruz. Hüseyin'in yani bütün Ehlibeyt'in şehadetine ağlıyoruz. Zira Hüseyin, bütün enbiyanın varisi, Resulullah'ın vasisi, bütün evliyanın zübdesidir. Evet, Kerbela'da Hüseyin'i şehit edenler, bütün enbiya ve evliyayı şehit ettiler aslında.

Peki kimdir tarihin bu en korkunç cinayetini işleyen zalimler, caniler?

Nurdan kaçan yarasalar, Bedir ve Uhudların, Hendek, Hayber ve Huneynlerin intikamı hırsıyla kavrulan, Hz. Hamza'nın ciğerleriyle yüreklerini serinletemeyen nübüvvet ve velayetin, hak ve hakikatin yeminli düşmanları. Onlar ki, sultanı razı etme pahasına Rahman'ı gazaplandırdılar; Resulün bağrını kanla doldurdular. Evet Sıffin'de Ali'den öçlerini tam alamayan, yıllarca minberlerde, kürsülerde, hutbelerde Allah'ın velisine okudukları lânetten teselli bulmayan şeytan hizbi, bilahare Ali'nin oğlundan acılarını çıkarmaya çalıştılar; hiçbir vahşilik ve gaddarlıktan çekinmeden; hem de İslam adına, Peygamber adına ve hilafet sancağı altında!

Yine Zeyneb'i anıyoruz, o efsane kadını, o kahramanı, o Haydar-ı Kerrar kızını; o ikinci Zehra'yı, o şecaat, cesaret, sabır ve rıza abidesi, o iffet ve takva timsalini; o Kerbela elçisini, o izzet elçisini anıyoruz. Onun musibetlerine ağlıyoruz; yalnızlığına ağlıyoruz. Onu henüz hakkıyla tanıyamadığımıza ağlıyoruz.

Alemdar-ı Kerbela, tevhid cephesinin sancaktarı, susuzların sakisi Ebulfazl'il-Abbas'ı yad ediyoruz. Onun imanına, hamiyetine, şecaat ve cesaretine gıpta ediyor, mazlumiyetine ağlıyoruz. O ki aziz kardeşi Hüseyin için o kadar önemli ve değerliydi ki şehadeti sırasında başka hiçbir şehit hakkında söylemediği sözü onun hakkında söyledi; elini beline koyarak şöyle haykırdı mazlumların efendisi: "İşte şimdi belim büküldü kardeşim!"

Bugünlerde Hüseyin'in yiğit yavrusu Ali Ekberin'i bir kez daha dile getiriyor, minnetle anıyoruz, o ki siması Peygamber siması, ahlâkı Peygamber ahlâkıydı, Hüseyin ondan alıyordu Peygamber kokusunu.

Evet, Hüseyin'in en küçük askeri, altı aylık fedaisi, Ali Asker'ini bağrımız yanarak anıyor, Hüseyin'in mazlumiyetine göz yaşı döküyor, Allah düşmanlarını, Peygamber düşmanlarını, Hüseyin ve Ehlibeyt düşmanlarını top-yekun bir kez daha lânetliyor ve Allah'ın Resulüne olan kadirşinaslık borcumuzu ödüyor; tevelli ve teberri görevimizi ifa etmeye çalışıyoruz.

Bugünlerde Hüseyin'in vefa ve sadakat, fedakârlık ve cesaret, iman ve itaat timsali olan yarenini, ashabını anıyoruz, tarih yaşadıkça yaşayacak olan o 72 ölümsüz Kerbela şehidini, onlar ki Emevî ordusu diye tanınan, insanlıktan bihaber 30 bin vahşiler yığınına karşı en çetin şartlarda, kanlarının son damlasına kadar, kahramanca, mertçe, mümince savaşıp Peygamber evladını, Ehlibeyt'in nurlu yolunu savundular ve böylece en büyük fedakârlık ve vefa örneği ve öğretmeni olarak tarihe geçtiler.

"Sadıklar böyle vefa gösterir serverine;

Bir canın yerine bin car verir rehberine."

Evet, yine Kerbela'yı anıyoruz; o, tarihin en büyük bela, musibet, imtihan, irfan ve aşk çölünü. Arz kadar geniş, hak-batıl çizgisi kadar uzun bir çöl... Sadıkların meydanı, aşıkların destanı ve kızıl laleler gülistanı... Kerbela...

Ve... Aşura... insanlık tarihini kendinde özetleyen; şehadet günü, şehitler günü, mustaz'aflar, mazlumlar günü... Kanın kılıca galebe günü... Hakkın en parlak, en muhteşem, batılın ise en karanlık, en kara sayfası... Evet Aşura'yı anıyoruz...

Evet, Hüseyin'i unutmamak, Hüseyin'in mektebini unutmamak demektir; çizgisini yaşatmak demektir. Kerbela'yı ve Aşura'yı zinde tutmak, Kerbelaî ve Aşuraî değerleri ihya etmek demektir. Hüseyin'e ağlamak, Hüseyin'in temsil ettiği bütün güzellikleri, değerleri sevmek, sahiplenmektir. Karşı çıktığı bütün çirkinliklere, zulüm ve gaddarlığa, insanlık dışı bütün eylem ve söyleme isyandır, nefret ve lânettir.

M.Aydin
Alinti:http://ehlibeyt-nuru.com/content/view/479/50/

Serçeşme
07-02-2007, 04:55 AM
Muharrem ayında bizlere Şahı Kerbela İmam Huseynle birlikte oldugumuzu tekrar hatirlattigin icin emegine yuregine saglik mehdi313 dost.Yaziyi kaleme alan 12 imam dostunada selam ve hurmetler iletirim.Allah ilmini,peygamber ve 12 imam yolunda artirsin..

Tahtacı07
07-02-2007, 05:12 AM
Anadoludaki tüm Aleviler aşure diyorlar.A yerine e kullanıldığı zaman ne olur ? Aşure değil de neden Aşura bilmediğimden soruyorum .Mehti arkadaşa bu sorumu soruyorum bilgisi dahilinde.

Türkmen
07-02-2007, 05:20 AM
Anadoludaki tüm Aleviler aşure diyorlar.A yerine e kullanıldığı zaman ne olur ? Aşure değil de neden Aşura bilmediğimden soruyorum .

aşura telaffuzunu ŞİİLER YAPAR...

Arkadaş şiidir de o amaçla bunu bile istismar etmekten çekinmiyor....

Sayın mehti nin azmine hayranım...

valla bravo...

yılmadan usanmadan şiiliğe devam ediyorsunuz...

Derviscemal
07-02-2007, 05:52 AM
Sevgili Türkmen,
bilginiz için teşekkürler biz aleviler Aşure deriz.. Aşura şii söylemidir...

Alievinden
07-02-2007, 06:04 AM
Arkadaşlar ortaya bir soru sorarsınız ve bilgisi olan soruyu cevaplar.
Soru sahibi ben size sormamıştım şu şu kişilere sormuştum gibisinden saygısız bir tutum sergileyemez...
Bu konu ile ilgili mesajlarda gerekli düzenleme tarafımca yapılmıştır
Lütfen birbirimize karşı daha saygılı olalım kimse kimseyi kırmasın,incitmesin...

Saygılar

biati
07-02-2007, 06:12 AM
Arkadaşlar yazılara teşekkür ederken onları okuyup kaynaklarını kontrol ediyor musunuz merak ettim!

http://ehlibeyt-nuru.com/component/option,com_frontpage/Itemid,1/

Buyrun o sitenin ana sayfasından bir bölüm:

En çok okunan yazılar
Dua
Cuma Namazı Hükümleri
Tevbe, İbadet ve Dua Baharı
Aşura Mesajları
İnsanı Cehennemlik Yapan Sebepler
Allah Sevgisi
Neyin Üzerine Secde Edilmelidir?
Irak ve Direniş
Namaz
Gıybet

Tahtacı07
07-02-2007, 06:16 AM
Şii sitesi.Ama Cem Vakfı'da aşure ye aşura diyor.Ben merak ediyorum bir nedeni açıklaması var mı acaba.Neden aşure değil de aşura.Biz ve benim tanıdığım tüm Aleviler aşure diyor.

Sürgün_24
11-02-2007, 03:35 AM
Kaynak olarak verilen linke bir göz attım ve gördümki bizim inanc ritüelerimizle uzaktan yakından bir baglantısı yok , resmen Şiiler ve yasantıları , inanısları aktarılmıs sitede..Bana ters geldi acıkcası..

Bizler siilerde aynı inanclara sahip degiliz , aramızdaki tek benzerlik ehlibeyt sevgisi bana göre..

mehti313
11-02-2007, 10:07 AM
Anadoludaki tüm Aleviler aşure diyorlar.A yerine e kullanıldığı zaman ne olur ? Aşure değil de neden Aşura bilmediğimden soruyorum .Mehti arkadaşa bu sorumu soruyorum bilgisi dahilinde.

Sayin Tahtaci

Yogun islerim dolayisiyla sorunuza cevap vermekte geciktigim icin hosgörünüze siginiyorum.

Asure bir corba ismidir ve Imam Huseyn (as) ile ilgisi yoktur.
Asura,10 demektir,genel olarak Asura denince akila 10 Muharrem geliyor,yani Imam Huseyn(as)in sehadet günü.

Asureyi Anadolu Alevisi söylemi,Asurayi Sii söylemi olarak göstermek bilgisizligin göstergesidir.

Muharrem ayinin 10.gününde Sünniler de Asure corbasi yapiyorlar,Anadolu Alevileri de.
Ilginc olan her iki kesimin de Asure corbasi yapmalari degil,Asure corbasi yapmalarini ayni nedene baglamalaridir ilginc olan.
Asure corbasinin sebebi, "peygamberlerin kutlu ve müjdeli günlerinin 10 Muharreme denk gelmesidir."

Asure,bir mutlulugu simgelerken,
Asura,Kerbelayi ve Imam Huseyn(as)i simgeler.

Saygilarimla

mehti313
11-02-2007, 10:12 AM
Kaynak olarak verilen linke bir göz attım ve gördümki bizim inanc ritüelerimizle uzaktan yakından bir baglantısı yok , resmen Şiiler ve yasantıları , inanısları aktarılmıs sitede..Bana ters geldi acıkcası..

Bizler siilerde aynı inanclara sahip degiliz , aramızdaki tek benzerlik ehlibeyt sevgisi bana göre..

Sayin Türkü Yürekli

Türkü Yürekli "sizin inanc ritüelleriniz" Ehlibeytten alinmadigi icin,inanc ritüellerini Ehlibeytten alan siilerle aranizda fark olmasi dogaldir.

Önemli olan inanc ritüellerin Ehlibeyt yoluna ters gelmemesi,size ters gelip gelmemesi pekte önemli degil.

Sürgün_24
17-02-2007, 09:09 AM
Sayin Türkü Yürekli

Türkü Yürekli "sizin inanc ritüelleriniz" Ehlibeytten alinmadigi icin,inanc ritüellerini Ehlibeytten alan siilerle aranizda fark olmasi dogaldir.

Önemli olan inanc ritüellerin Ehlibeyt yoluna ters gelmemesi,size ters gelip gelmemesi pekte önemli degil.

Boyunuzdan büyük laflar etmissiniz görüyorum ki sayın mehti!!!

Biz aleviler ehlibeyti seviyoruz ve inanıyoruz , en azından sizin gibi alevilik adı altında siiiligi savunmuyoruz..Ne oldugumuzun bilincindeyiz!!!

Nedense bana ters gelen düsünce diger alevi arkadaslarımıda ters gelmis , sorun bizim genelimizdemi yoksa sizdemi acaba tasrtısılır..

İnan
17-02-2007, 09:19 AM
şu son dönemlerde herkes kendini alevi diye tanıtmaya başladı burdan da anlaşılıyor ki amaçları alevilik içinde farklılıklar varmış gibi yansıtarak aleviliği içten bölmek.

mehti313
19-02-2007, 12:42 AM
Boyunuzdan büyük laflar etmissiniz görüyorum ki sayın mehti!!!

Biz aleviler ehlibeyti seviyoruz ve inanıyoruz , en azından sizin gibi alevilik adı altında siiiligi savunmuyoruz..Ne oldugumuzun bilincindeyiz!!!

Nedense bana ters gelen düsünce diger alevi arkadaslarımıda ters gelmis , sorun bizim genelimizdemi yoksa sizdemi acaba tasrtısılır..

Sayin Türkü Yürekli,
Ettigim laflarin boyumdan büyük oldugunu söylediginize göre boyumun ölcüsünü bildiginizi kabul ediyorum.

Sayin Türkü Yürekli
Tayyip Erdogan da "Alevilik Hz Aliyi sevmekse ben de Aleviyim" diyor.Sizin söyleminiz de Tayyip Erdoganin sözlerine benziyor."Ehlibeyti seviyoruz ve inaniyoruz"

Ehlibeyti sevmek,onlarin dini ve siyasi önderligini kabul etmektir.
Bunu kabul ediyor musunuz?
Kabul etmiyor iseniz,"Ehlibeyti seviyoruz, ve inaniyoruz" sözünüz sadece laftan ibaret kalir.
Ehlibeytin siyasi ve dini önderligini ediyor iseniz,laiklik ile celisirsiniz,cünkü laiklik "din ve devlet islerinin birbirinden ayrilmasini" öngörüyor.Alevi Caferiler ise Ehlibeytin siyasi ve dini liderligini kabul ederler.

Siz bu konuda ne düsünüyorsunuz?

hınıslı
19-02-2007, 11:43 AM
1000 yıllık aşure oldumu sana Asura bak sen....

mehti313
20-02-2007, 12:55 AM
1000 yıllık aşure oldumu sana Asura bak sen....

Asure nedir Sayin Hinisli,hangi dilden alinmadir,ne anlama gelir?
Imam Huseynin Kerbelasini Asurasini unutturmak isteyenelrin inadina Asura unutulmayacak.
Size Asure corbasi icerken hos vakitler gecirmenizi diliyorum.

hınıslı
20-02-2007, 12:59 AM
Asure nedir Sayin Hinisli,hangi dilden alinmadir,ne anlama gelir?
Imam Huseynin Kerbelasini Asurasini unutturmak isteyenelrin inadina Asura unutulmayacak.
Size Asure corbasi icerken hos vakitler gecirmenizi diliyorum.

Eyvallah can teşekkür ediyorum, Kötü bir şey demedimki 1000 yıllık aşure nasıl oldu asura dedim Ben sadece isim telefuzu için demiştim ayrıca ha Alma ha Elma, ama artık Elma....:) .

mehti313
20-02-2007, 10:05 PM
Eyvallah can teşekkür ediyorum, Kötü bir şey demedimki 1000 yıllık aşure nasıl oldu asura dedim Ben sadece isim telefuzu için demiştim ayrıca ha Alma ha Elma, ama artık Elma....:) .

Sayin Hinisli

Kelimenin asli Asura'dir,On demektir.Muharrem ayi konusunda da 10.gün anlamina gelir ki,bu Imam Hüseyin(as)in sehadet edildigi gündür.

Asure ise,bir kac cesit tahil karistirildiktan sonra pisirlen corbanin adi.Bu corbanin Imam Huseyin(as) in Kerbelasiyla ne ilgisi var?Söyler misin?

Simdi secmek size kalmis,ister Imam Huseyin(as)in Asurasini,Kerbelasini secersiniz,
Ister Asure corbasini

Kolay gelsin.

fataLibra
20-02-2007, 10:13 PM
Evet, Hüseyin'i unutmamak, Hüseyin'in mektebini unutmamak demektir; çizgisini yaşatmak demektir. Kerbela'yı ve Aşura'yı zinde tutmak, Kerbelaî ve Aşuraî değerleri ihya etmek demektir. Hüseyin'e ağlamak, Hüseyin'in temsil ettiği bütün güzellikleri, değerleri sevmek, sahiplenmektir. Karşı çıktığı bütün çirkinliklere, zulüm ve gaddarlığa, insanlık dışı bütün eylem ve söyleme isyandır, nefret ve lânettir.

Alevi aşure diyor. Şia asura.. Ama yine de aynı şey için göz yaşı döküyoruz.
Farklılıklarımızı bir yana bırakarak yas tutuyoruz..

Sürgün_24
20-02-2007, 10:17 PM
Sayin Hinisli

Kelimenin asli Asura'dir,On demektir.Muharrem ayi konusunda da 10.gün anlamina gelir ki,bu Imam Hüseyin(as)in sehadet edildigi gündür.

Asure ise,bir kac cesit tahil karistirildiktan sonra pisirlen corbanin adi.Bu corbanin Imam Huseyin(as) in Kerbelasiyla ne ilgisi var?Söyler misin?

Simdi secmek size kalmis,ister Imam Huseyin(as)in Asurasini,Kerbelasini secersiniz,
Ister Asure corbasini

Kolay gelsin.

Sayın mehti ne kadar meraklısınız böyle arap geleneklerine bizleri ortak etmeye..Aşura bir arap söylemidir , ve şiiler telafuz eder..Bir tarif vermissiniz fakat vermiş oldugunuz tarifin aşureyle uzaktan yakından bir baglandıtı yok..

Kafa bulandırmaktan başka birşey degil sözleriniz kısacası..

mehti313
21-02-2007, 11:21 PM
Sayın mehti ne kadar meraklısınız böyle arap geleneklerine bizleri ortak etmeye..Aşura bir arap söylemidir , ve şiiler telafuz eder..Bir tarif vermissiniz fakat vermiş oldugunuz tarifin aşureyle uzaktan yakından bir baglandıtı yok..

Kafa bulandırmaktan başka birşey degil sözleriniz kısacası..

Sayin Türkü Yürekli

Imam Hüseyin(as)da araptir,Kuran kelimesi,Ehlibeyt keliemsi de arapcadir.
Görünen o ki sizin kafaniz zaten bulanik,benim bulandirmama gerek yok.

Isinize geldigi zaman Ehlibeyt Kuran Ali Hasan Hüseyin gibi arapca isim ve kelimeleri kullanmaktan geri durmazsiniz.Isinize gelemyince "o arapcadir,arap kültürüdür" dersiniz.
Allah askina ilkeli bir durus sergileyin de ona göre sohbet edelim.

Asura,Muharremin onuncu günü ile özdeslesmistir.
Asure ise pisirilen corbanin ismidir.
Simdi elinizi vicdaniniza koyun ve karar verin.

Asuranin mi (Muharremin onuncu gününün) Imam Hüseyin (as) ile bir baglantisi var,Asure corbasinin mi?

Yüzyillardir Alevilerin kafasini,inancini Asure corbasina cevirdiginiz yetmez mi artik?

fataLibra
21-02-2007, 11:49 PM
Ah pardon.. Ben yanlış anlamışım gördüğüm kadar.

Asura diyip yas tutmuyorlarmış.. İnanç yarıştırıyorlarmış sadece.. Özür dilerim

Sürgün_24
21-02-2007, 11:55 PM
Sayın Mehti siz arap ritüellerine göre yaşayabilirsiniz ama ben öyle yaşamayacagım..

Ona bakarsanız Hz Ali , Hz Hüseyin o zamanın kosullarında arapca konusuyordu , bizlerde bugün arapca konusalım ne dersiniz , onlar konustu cünkü..

Yada arabistana gidelim alaviler olarak orada yaşayalım..

mehti313
22-02-2007, 11:10 AM
Sayın Mehti siz arap ritüellerine göre yaşayabilirsiniz ama ben öyle yaşamayacagım..

Ona bakarsanız Hz Ali , Hz Hüseyin o zamanın kosullarında arapca konusuyordu , bizlerde bugün arapca konusalım ne dersiniz , onlar konustu cünkü..

Yada arabistana gidelim alaviler olarak orada yaşayalım..

Sayin Türkü Yürekli

Size kimse arapca konusun demiyor.Asurenin nerden geldigini bile aciklayamiyorsunuz,sadece isi basitlestiriyorsunuz.
Ben size Asuranin arapca 10 anlamina geldigini ve zaman icinde Asura denince akila Muharremin 10u gelmeye basladi.

Sen de buyur Asure corbasini anlat.

crispino2006
15-04-2007, 10:25 AM

SEVGİLİ KARDEŞİM BEN SANA KATILMIYORUM BİZİM ŞİİLERLE ARAMIZDAKİ FARK ÇOK FAZLADIR ONLARDAKİ EHL-İ BEYT SEVGİSİ DEĞİLDİR ONLAR DEĞİLMİDİRKİ İMAM HÜSEYİN'E 3500 MEKTUP YAZIPTA KUFEYE DAVET EDEN ONLAR DEĞİLMİDİRKİ KERBELADA YEZİDİN ORDUSU İLE HÜSEYNİN YOLUNU KESEN VE ZULMEDEN ONLAR DEĞİLMİDİRKİ 72 KERBELA ŞEHİDİNİ HÜSRANA UĞRATAN BENCE YANLIŞ DÜŞÜNÜYORSUN TEKRAR DÜŞÜN İSTERSEN ŞİİLERLE ARAMIZDAKİ FARKI..

diren66
15-04-2007, 10:35 AM
Anadolu Alevilerinin Aşure Gününü "Aşure Çorbası"na indirip küçümsemeye çalışan şii-caferi kardeşim. Yani Aşura olunca dahamı anlamlı oluyor?

Sanki işkembe çorbasından bahsediyorsun.Kendine gel.

Bin yıllık Aşureyi, size Aşura yaptırmazlar.