PDA

: Koyun Baba ( Çorum'u Yurt edinen Seyit )

yolahürmet
01-02-2007, 12:53 AM
Koyun Baba’nın asıl adı Seyit Ali’dir.Peygamber soyundan geldiği ileri sürülür.Bursa’da bir süre çobanlık yaptığı sırada ağayla her iki kuzudan birini almak üzere anlaşır.Bir süre sonra kırk kuzusu olur.Bunları alarak Osmancık’a yerleşir.Her yirmi dört saatte bir melediğinden adı “Koyun Baba” kalır.

Yörede ermiş sayılan Koyun Baba üzerine çok rivayetler vardır.Bunlardan birisi şöyledir :

Koyun Baba’nın üç köpeği vardır.Bunlara Kara Kadı, Sarı Kadı, Ala Kadı adını verir.Bağdat Kadısı Osmancık’tan geçerken bunu duyar ve padişaha şikayet eder.Padişah Koyun Babayı çağırır, köpeklerine neden böyle adlar koyduğunu sorar.Koyun Baba da:

-Kadılar haram helal bilmezler,benim köpeklerim bilir.İsterseniz deneyelim der.Padişah denemeye karar verir.

Koyun Baba yirmisi helal,yirmisi haram kırk kap yemek getirilmesini ister.İstenenler getirilince köpekleri çağırır,yemekleri önlerine serer.Hayvanlar helal yemekleri yer öbürlerine dokunmazlar.

Padişah çok şaşırır.Koyun Baba’yı mükafatlandırmak ister dileğini sorar.Koyun Baba:

-Hazineden bişey istemem Sarıalan ile Saltukalan’ı köpeklerime yallık verirseniz yeter der.Dileği yerine getirilir.

Koyun Baba kendisini padişaha şikayet eden kadıya şöyle bir bakar ve adam ölür.

Koyun Baba Köprüsüne ilişkin bir rivayet :

Fatih Sultan Mehmet Otlukbeli’ne giderken Koyun Baba’ya uğrar hayır duasını alır.Savaşta Uzun Hasan’ı yener.Dönüşte vezirini göndererek Koyun Baba’nın bir dileği olup olmadığını sordurur.Koyun Baba :

-“Eğer bir hayır yapmak istiyorsa Kızılırmak üstüne köprü gerekir,onu yaptırsın bir de kışlak ve yaylak yerlerimizi,koyunlarımızı vergiden bağışlasın ki misafirlerimizi daha iyi ağırlayabilelim” der.

İstekleri yerine getirilir.Ancak köprü yapılmadan Fatih vefat eder.Babasının ölüm haberini alan ll.Beyazıt Amasya’dan yola çıkar.Osmancık’a geldiğinde ırmak kıyısında sürüsünü yayan Koyun Baba’yı görür.Kendisini karşıya geçirmesini ister.Koyun Baba :

-“Olur ama bu ırmağa bir köprü yaptırırsan”der.

Şehzade söz verir.Koyun Baba şehzadeye gözlerini kapamasını ve söylemeden açmamasının söyler.Şehzade denileni yapar.Gözlerini açtığında İstanbul'dadır.Koyun Baba yok olmuştur.ll. Beyazıt tahta geçtikten bir süre sonra düşünde Koyun Baba’yı görür.Koyun Baba köprüyü yaptırmasını istemektedir.Ertesi gece yine aynı düşü görür.Bunun üzerine gerekli araç-gereç ve ustalar Osmancık’a gönderilir ve köprünün yapımına başlanır.Koyun Baba’nın da geyiklerle köprüye taş taşıdığı söylenir.

Köprünün yapımı sırasında dervişlerden biri Koyun Baba’ya ölünce nereye gömülmek istediğini sorar.O da “Bu taşın düştüğü yere” diyerek ağır bir taşı fırlatır. Öldüğünde ll. Beyazıt onu taşın düştüğü yere gömdürür ve buraya bir türbe yaptırır.

http://www.osmancik.com.tr/resimler/resimler/4c361bda-2fd4-4454-9189-1010eb3ea13c_070129130328.jpg

yolahürmet
01-02-2007, 12:55 AM
Koyun Baba'nın kerametleri anlatmakla bitmez,Hünkar'ın halifelerindendir.Yukarıdaki bilgiler maalesef sünni kaynaklardan alınmıştır.Çünkü bizler hala değerlerimizin farkında değiliz

yolahürmet
07-02-2007, 11:03 PM
Koyunlu Baba Çorum ve çevresinin çok önemli bir inanç merkezidir fakat hiçbir bakım ve sahiplenme yapılmıyor.Keşke Alevi kurumlarından biri ilgilenebilseler.

Kandemir
08-02-2007, 05:34 AM
Koyun Baba'yı bende duymuştum.

Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması tarihinde Orta Asya’dan gelen müslüman Türk dervişlerinin önemli bir yeri vardır. Bunların Orta Asya’dan geliş hikayeleri ile Anadolu’yu vatan tutma hikayeleri araştırmacılara ve bilim adamlarına ışık tutmaktadır. Geldikleri yerleri eski vatanlarından getirdikleri dil, adet, gelenek ve din anlayışları ile yerleşen bu insanlar zaman zaman fetihlere katılmışlar, yerleştikleri yerlerde köyler açarak, zaviyeler kurarak Anadolu’da yeni bir hayat tarzının başlamasına vesile olmuşlardır. İşte bunlardan birisi de Orta Asya’dan Çorum’un Osmancık ilçesine gelerek yerleşen Koyun Baba’dır.

(alıntıdır)

yolahürmet
08-02-2007, 06:48 AM
Koyun Baba'yı bende duymuştum.

Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması tarihinde Orta Asya’dan gelen müslüman Türk dervişlerinin önemli bir yeri vardır. Bunların Orta Asya’dan geliş hikayeleri ile Anadolu’yu vatan tutma hikayeleri araştırmacılara ve bilim adamlarına ışık tutmaktadır. Geldikleri yerleri eski vatanlarından getirdikleri dil, adet, gelenek ve din anlayışları ile yerleşen bu insanlar zaman zaman fetihlere katılmışlar, yerleştikleri yerlerde köyler açarak, zaviyeler kurarak Anadolu’da yeni bir hayat tarzının başlamasına vesile olmuşlardır. İşte bunlardan birisi de Orta Asya’dan Çorum’un Osmancık ilçesine gelerek yerleşen Koyun Baba’dır.

(alıntıdır)

sen duymuşsun ben de gördüm.Burada Türk-İslam sentezine dayalı uydurmaları paylaşmaya gerek yok yukarıda az çok bilgi var.

Koyun Baba 12 İmamlardan gelen bir seyittir ve Hünkar'ın halifelerindendir.Türklük yaymak Kürtlük yaymak için gelmemiş ırk yayılmaz vardır devam eder.Koyun Baba Alevilerin yoğunlukta olduğu yerde halifelik yapmış bir ulumuzdur.Hz Muhammed ve diğer peygamberler de göç etmişler Araplığı yaymak için mi göç etmişler.Her konuyu farklı emelleriniz doğrultusunda saptırmayı bırakın artık.Duyduysanız Koyun Baba'nın kerametlerinden,yüceliğinden paylaşımlar yapalım sürüklemeyelim oraya buraya

Kandemir
08-02-2007, 09:36 AM
sen duymuşsun ben de gördüm.Burada Türk-İslam sentezine dayalı uydurmaları paylaşmaya gerek yok yukarıda az çok bilgi var.

Koyun Baba 12 İmamlardan gelen bir seyittir ve Hünkar'ın halifelerindendir.Türklük yaymak Kürtlük yaymak için gelmemiş ırk yayılmaz vardır devam eder.Koyun Baba Alevilerin yoğunlukta olduğu yerde halifelik yapmış bir ulumuzdur.Hz Muhammed ve diğer peygamberler de göç etmişler Araplığı yaymak için mi göç etmişler.Her konuyu farklı emelleriniz doğrultusunda saptırmayı bırakın artık.Duyduysanız Koyun Baba'nın kerametlerinden,yüceliğinden paylaşımlar yapalım sürüklemeyelim oraya buraya

:):):)

Yine klasik slogan edebiyatı. Alıntı yaptığım yazının Türk-İslâm senteziyle zerre kadar alakası yok, böyle bir itham senin yaratıcılığından kaynaklanıyor olsa gerek. Aynı sloganları tekrar etmekten bıkmadın mı hâlâ?

Alıntı yaptığım yazı "KOYUN BABA: OSMANCIK’TAKİ ERENLER DURAĞI" adlı bilimsel çalışmanın alıntısıdır. Ne o? Bilimsel çalışmaları artık "Türk-İslâmcılık" olarak mı nitelendiriyoruz? Saygın araştırmacımızlardan olan İsmail Onarlı ve merhum Baki Öz, bir çok bilimsel çalışmalarında Anadolu'nun Türkleşmesinin Kızılbaş Türkmen dervişlerinin sayesinde olduğunu tespit etmişlerdir, ama sen Türk-İslâm sentezi diyorsun başka birşey demiyorsun. Şayet Türkleşme kelimesine tahammülün yoksa o senin sorunundur, ama gelipte yazılıp çizilenleri "Türk-İslâm sentezi" diye damgalayıp kendi egonu tatmin etmeye çalışma.

Ayrıca sen yazılanları da kendine has bir şekilde algılıyorsun: alıntısını yaptığım yazıda Türk Irkı'nın yayıldığına dair bir kelime dâhi sarf edilmiyor. Irkçılık kelimesini sık sık kullanan ve ırkçılığı zorla diğer üyelere dayatmaya çalışan sen, "Türkleşme" ile Türk değerleri, Türk kültürü, Türk gelenekleri, Türk örf ve adetlerinin yayıldığının kast edildiğini kavrayabilmekten aciz, bunun yerine Türk Irkı'nın yayılmasından söz ediyorsun. Uydurmadan mı bahsetmiştin? İşte sana uydurmanın daniskası.

Böyle basit şeyleri izah etmeye mecbur değilim. Bazı olayları ve gerçekleri bilmiyorsak yada tarihî bilgimiz yeterli değil ise okuyalım, araştıralım, ölçelim, biçelim, bilgilenelim, ufkumuzu genişletelim. Faydalı birşeyler yapalım. Hünkârımız Hacı Bektaş Veli ne güzel demiş: "Bilimden gidilmeyen yolun soru karanlıktır." Bilime "Türk-İslâm sentezi" diyenlere duyurulur.

İnan ki böyle gülünç sloganlara karnım tok.

http://www.alevibektasi.org/tbaki.htm
http://www.alevibektasi.org/hubyar_eraslan_dede.htm

Kandemir
08-02-2007, 10:24 AM
Konu hakkında ek bilgi:

Şah İsmail, Pir Sultan Abdal, Kul Himmet gibi önemli isimlerle birlikte Koyun Baba, Balım Sultan tarafından örgütlenerek Safevi Kızılbaş Türkmen Devleti'nin kurulmasında yardımcı olmuş bir isimdir.

kolacik
08-02-2007, 11:34 AM

merhaba can.
sana türk seyyidliğini anlatayım. bizde kolu açık hacım sultan soyundan gelen secereli bir ocağız bizede seyyid derler ama ne dedemden ne babamdan biz arabız lafını duymadım, aksine türkmeniz deriz.

peki seyyidlik anadoluya gelen erenlerde nasıl var?
bu bazı yollarla olmaktadır.
-bazen bir imama ait davranış ve özellikler bir dervişte görülürse onun o imam soyundan geldiği söylenir; mesela hacı bektaş fiziksel birkaç özelliği ve ilmiyle imam ali olduğu iddia edilir.
-manevi evlatlık yoluyla olanlar vardır, bunlar türkmenistan bölgesine gelen imam evlatları dergahında derviş iken evlatlık alır.
-yakıştırma ile olanlar ise halkın yüce bir kişiye yakıştırmasıdır.

hani bektaşilerde bir "yol evladı" bir de "bel evladı" vardır. yol evladı babağanlar, bel evladı çelebilerdir.
işte anadoludaki seyyidler imamların yol evladıdır.

yolahürmet
18-02-2007, 10:29 AM
Kendi emellerine ters düşen gerçekleri yazanlar slogan atmış oluyor sen en masum bir inanç önderimizi bile bahsederken öz türktür türklük yaymaya gelmiştir diye malum yerlere çekerken bilim oluyor Kandemir denilen şahıs ya da kurum Koyun Baba'nın da diğer ulularımızın da soy secereleri ziyaretlerde mevcuttur tabi sen ve senin gibiler ziyeretlere gidiyormusunuz inancınız var mı bilmem ilgilendirmez de beni.Hacı Bektaş'a kadar Türk yaptılar 12 imamlardan 7.sinin torunu olan Hacı Bektaş a bile Türk diyen Koyunlu Baba'ya bile Türklük yaymaya gelmiş diyen Türk-İslam sözcüleri bilimden bahsetmezler mi bir de ....

Kandemir
18-02-2007, 12:08 PM
Ya gerçekten çok acıyorum durumuna yolahürmet. Ne yaptın ettin yazdıklarıma içerikli cevap vermedin, bunun yerine hâlâ etiket yapıştırmaya ve slogan atmaya devam ediyorsun.

Kaynak verdiğim hâlde çocuksu yorumlar yazmaya devam ediyorsun anlaşılan. Bağlantısını verdiğim makalenin en altında dipnotlar ve belgeler yer almaktadır. Tabi sen bunu görmemezlikten gelip sırf kendi egonu tatmin etmek ve kendini haklı çıkarmak için Türk-İslâm'dan dem vurmaya devam ediyorsun. Yazdıklarımı ben değil bilim söylüyor, Türk-İslâm sentezi söylemiyor. Doğru değil ise neden yazdıklarımı ve sunduğum kaynakları çürüt(e)müyorsun? Kaynak olarak verdiğim makaleleri okudun mu? Muhtemelen okumamışsındır, zira yazılanlar benim yazdıklarımı destekliyor. Türk-İslâm naraları atıp işin içinden çıkamazsın, karşında enayi yok. Tabi senin bunu kabûl etmeyip Türk-İslâm'dan bahsetmen aynı zamanda senin için yeterince şeyi ifade ediyor.

Başka kapıya arkadaşım, bu ucuz numaraları yemezler.

kolacik
19-02-2007, 12:01 AM
TEKRARLIYORUM:

TÜRK SEYYİTLİĞİNE İYİ BAK!

sana türk seyyidliğini anlatayım. bizde kolu açık hacım sultan soyundan gelen secereli bir ocağız bizede seyyid derler ama ne dedemden ne babamdan biz arabız lafını duymadım, aksine türkmeniz deriz.

peki seyyidlik anadoluya gelen erenlerde nasıl var?
bu bazı yollarla olmaktadır.
-bazen bir imama ait davranış ve özellikler bir dervişte görülürse onun o imam soyundan geldiği söylenir; mesela hacı bektaş fiziksel birkaç özelliği ve ilmiyle imam ali olduğu iddia edilir.
-manevi evlatlık yoluyla olanlar vardır, bunlar türkmenistan bölgesine gelen imam evlatları dergahında derviş iken evlatlık alır.
-yakıştırma ile olanlar ise halkın yüce bir kişiye yakıştırmasıdır.

hani bektaşilerde bir "yol evladı" bir de "bel evladı" vardır. yol evladı babağanlar, bel evladı çelebilerdir.
işte anadoludaki seyyidler imamların yol evladıdır.

Eğer türk kültürünün kurtarıcısı olmasalar türkçe ibadet ederler mi? her türlü baskıya rağmen türkçe ibadeti sürdürmüşler, türk kültürünü yaşamışlardır. osmanlının türkmen katliamlarında bile... cemde semahda sazda şaman adetidir. alevilik bunlara islami libas oldu. bunlar açık ve net bilgiler. gerçekler, daha ısrar etmenin ne anlamı var anlamıyorum. 100 kerede 1000 kerede yazsan gerçek gerçektir.

yolahürmet
22-02-2007, 12:43 AM
Kandemir denilen şahsiyet kaynağın nedir senin resmi kaynaklarla konuşursun söyle bakalım Koyun Baba'nın kapıısının önünden geçtin mi köyüne gittin mi ? Senin yazdığın sağlam mı ki çürüsün.Hollanda da oturduğun yerde Koyun baba nın seceresini döktün.Foruma girdiğin gündem beri yazdıkların ortada kişiliğin ortada Turancı faşist kimliğin ortada bir de bizim ulularımızı kalkan yaparsın dazlaklardan aldığın kültürünle.

Kolacık kardeş seyitliğin de mi Türklüğü vardı da biz mi geri kaldık.Benim gözlerim ela avucumun içinde de bir ben var o zaman ben de mi seyitim acaba :)) yapma kurban olayım secereleri ortada neden yol ulularını Irk,milliyetçilik malzemesi yapıyorsunuz.Ben de hiçbir bozulmamış seyitten bir ırk lafı duymadım sadece 12 İmamlardan geldiklerini söylerler ve sadece ALEVİYİZ derler BENDE-İ ALİ ABAYIZ derler GÜRUH-U NACİYİZ derler.Aleviliği ırk temeline sığdıramazsınız boşa nafile çaba sarfetmeyin bizim ırk ile kafatası ile işimiz yok insan temelliyiz ırkçılık yapacak olsaydık 12 imamlar yapardı Emevilere bırakmazlardı ırkçılıkğı.İnsan biraz şu yazdıklarından utanır sıkılır.

Kandemir
24-02-2007, 02:33 AM
Kandemir denilen şahsiyet kaynağın nedir senin resmi kaynaklarla konuşursun söyle bakalım Koyun Baba'nın kapıısının önünden geçtin mi köyüne gittin mi ? Senin yazdığın sağlam mı ki çürüsün.Hollanda da oturduğun yerde Koyun baba nın seceresini döktün.Foruma girdiğin gündem beri yazdıkların ortada kişiliğin ortada Turancı faşist kimliğin ortada bir de bizim ulularımızı kalkan yaparsın dazlaklardan aldığın kültürünle.

Mahsustan mı yapıyorsun, yoksa gerçekten gerekli kapasiteye sahip değilmisin? Kaynakları ilk sayfada vermiştim, tabi senin bunu görmemezlikten geliyorsun o ayrı bir konu. Sağlam değilse neden bir türlü çürütmüyorsun da boş boş laf salatasına devam ediyorsun, söylermisin? Sağlam değilse doğrusu nedir? Neye dayanarak doğru? Sağlam değilse neden sunduğum kaynakları çürütecek belgelerle gelmiyorsun?

Senin buraya kopyaladıkların çok mu sağlam? :)

Yörede ermiş sayılan Koyun Baba üzerine çok rivayetler vardır.Bunlardan birisi şöyledir :

Koyun Baba Köprüsüne ilişkin bir rivayet :

Şu renklendirdiğim cümlelere bakarmısınız? Rivayetmiş. Aslı olup olmadığı meçhul bir takım söylentiler. Burada dayanağı belli olmayan söylentileri bizlere sunan sen, şimdi de aniden kaynakların sağlamlığından mı bahsediyorsun? Hiç gülesim yoktu. Üstelik kendin de belirttiğin gibi Sünni kaynaklardan. Son cümleni aynen sana iade etmek istiyorum: "İnsan biraz şu yazdıklarından utanır sıkılır."

Foruma girdiğin gündem beri yazdıkların ortada kişiliğin ortada Turancı faşist kimliğin ortada bir de bizim ulularımızı kalkan yaparsın dazlaklardan aldığın kültürünle.

Bakıyorum beni tanımadığın etmediğin hâlde kişisel bir beyanatta bulunup kendini güya tatmin etmeye çalışıyorsun, bizde yedik bunu. :) Sanal âlemde üyelerin şahsına yönelik beyanatlarda bulunmak zayıflığın göstergesidir. Yaşın kaç bilmiyorum, ama kendini daha çok geliştirmen gerektiği ortadadır. Turancılık faşizm değildir. Turancılık başka, faşizm başka. Ama anlaşılan o ki asıl faşist olan ülkücü yobaz abilerin sana Turancılığın ülkücülüklü eş anlamlı olduğunu gayet güzel dayatmışlar. İftira atmayı bile beceremiyorsun, bravo yani.

Demagojiden ibaret olan bu kuru iftiralara hiç aldırış etmiyorum, takmıyorum. Sadece gülüp geçiyorum. Yukarıda alıntıladığım cümleler benim kültürümden ziyade senin 'kültürün' ve senin ne kadar 'kültürlü' olduğunu gösteriyor zaten.

Bana artık boşuna cevap yazma DTP'li sözde demokrat yolahürmet. :) Bu denli zekâ ve bilgi yoksunlarıyla uğraşmam zaman kaybıdır. Muhattabım değilsin. Tabi içerikli cevap yazacaksan yazabilirsin.

Turancı faşist

Slogan atmaya tüm hızıyla devam. Seninle aynı görüşte olmayan herkes faşist. İşte size 'kültürün' en kralı. :) İçerikli cevap vermek yerine böyle ucuz numaralara başvurman benim haklı olduğumu bir kez daha ortaya koyuyor.

Selâmetle...