PDA

: alevilikde cem evi yada meydan evi

Adnbaran
19-09-2006, 08:12 AM
Alevilikte Cemevi (ya da Meydanevi) bir tapınma yeridir; inanç ritüelleri orada uygulanır
23-09-05

YAZAR: İSMAIL KAYGUSUZ

Cami, cem sözcüğünden türetilmiş ve "toplanma yeri" demektir. Hemen anlaşılacağı gibi Cemevi ile aynı anlamı taşıyor. Ancak cami bu gerçek anlamından uzaklaştırılarak "Tanrı'nın evi", "Tanrı'ya dua etme (namaz kılma) mekânı", "Müslümanların tapınağı" biçiminde isimlerle kutsal görev yükletilmiştir.

İsmail Kaygusuz

Cami, cem sözcüğünden türetilmiş ve "toplanma yeri" demektir. Hemen anlaşılacağı gibi Cemevi ile aynı anlamı taşıyor. Ancak cami bu gerçek anlamından uzaklaştırılarak "Tanrı'nın evi", "Tanrı'ya dua etme (namaz kılma) mekânı", "Müslümanların tapınağı" biçiminde isimlerle kutsal görev yükletilmiştir. Kuran ayetlerinden hiçbirinde ve Muhammed'in davranışlarında görüldüğü gibi, Tanrı'nın adının anılması (Kuran 33, 41: Ey insanlar! Tanrıyı sıkça zikredin.) ve ona dua edilmesinin ne yeri ve zamanı ne de duruş biçimi belirlenmiştir. Gece ve gündüz boyunca inananın istediği zamanda ve yerde (Kuran 73, 20: Senin, gecenin üçte ikisine yakın kısmını,bazan yarısını, bazan da üçte birini yatmadan ibadetle geçirdiğini...Rabbin biliyor); yatarken, otururken, at veya deve üzerinde çeşitli pozisyonlarda, hatta raksederek Tanrı'ya dua edilebilir (Kuran 3, 191: Onlar ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken Allahı anarlar...Kuran 2, 239: Eğer -herhangi birşeyden- korkarsanız, salatınızı yürüyerek yahut binmiş olarak yerine getirin...) Bir Müslümanın, kilisede ve havrada Tanrısına dua edebileceği gibi, elbette ki evinin bir köşesinde, camide ya da cemevinde bunu yerine getirmesi de olağandır. Demek ki İslamın özünde, yani Kuran ve Hadislerle kesinkes belirlenmiş cami-mescid yapısı türünden bir İslami tapınak yoktur. Eğer öyle olsaydı Ali şu sözleri söyler miydi:

"1024. Duydum ki bir cami yaptırıyormuşsun devlet hazinesinden, inşallah başaramıyacaksın.

1025. Alıp dağıttığı narların karşılığını fuhuş ile ödeyen bir kadına benzetiyorum senin şu cami yaptırma işini.

1026. Bunu anlayan insanlar ona dediler ki; bela onun üstüne olsun, ne zina işle ne de sadaka dağıt!” (Hazreti Emir Ali İbn-i Ebu Talib, Çev. Vedat Atil:, Hazreti Ali Divanı.İstanbul 1990, s. 125)

Nasıl ki Tanrı'ya dua etme-yakarma (Arapça salat, Farsça namaz), Muhammed'den sonra biçim ve kurallara bağlanmış ise, camiler de, özellikle Sünni (Hanedan) İmparatorluklarında kutsanıp, İslam tapınağı olarak birer ihtişam simgesi olmuştur.

Ortodoks İslamın geliştirip zorunlu kıldığı, Kilise ve Havra karşılığı dinsel tapınak olarak Cami kavramı, Heterodoks İslam'da yoktur. Abbasi dönemi heresiograflarının (din sapkınlığı yazarları) verdikleri bilgilere göre; Babek-Hurremiler dinsel törenlerini belirli gecelerde kırsalda, açık alanlarda kadın erkek toplu halde yapıyorlar. Orta yerde yakılmış bir ateşin çevresinde hep birlikte raksederek şarkılar söylüyorlardı. Ayrıca Babekilerin, egemen oldukları bölgelerde yaşayan Ortodoks Müslümanların köylerine -kendileri içine hiç ayak basmadıkları halde- camiler yaptırdıklarını şaşkınlık içinde yazmaktadırlar.

Nuvayri'nin Nihayat al-Arab adlı yapıtında anlattığına göre Karmatiler 891 yılında ilk kez Küfe yakınlarında ulaşılması güç bir kale inşa ettiler. Genişliği 13.44 m. olan surların çevresinde geniş hendek kazdılar. Bu kale inşaatını çok kısa bir zamanda tamamlayıp, onun içinde çok büyük bir bina yaptılar. Her yandan gelen kadın ve erkekleri ayırım yapmaksızın buraya yerleştirdiler. Adına Dar al Hicra (Göçmen Evi) diyorlardı. Daha sonra yaklaşık iki yüzyıl boyunca Karmatiler, tapınmalarını ve topluluğun sorunlarını görüştükleri toplantılarını kale ve kentlerindeki bu Dar al-Hicra'larda yaptılar.

1051 yılı kışında başkent al-Ahsa'yı ziyaret eden Nasr al-Husrev, İslam şeriatını tümüyle yadsıyan Karmatilerin, kentte yaşayan Ortodoks Müslümanların (Sünni ve Şiiler) toplu dua etmeleri için bir İranlı tüccarın Cuma camisi yaptırmasına izin verdiklerini anlatmaktadır. Görülüyor ki Heterodoks İslam, yani bu proto-Alevi toplulukları, kendileriyle birlikte yaşayan Sünnilerin inanç ve ibadetlerine engel olup, kendi düşünce ve inançlarını zorla dayatmıyorlar. Ancak propaganda ve aydınlatma yoluyla Dai'ler zaman içinde başarabilirlerse onları kendi inançlarına çeviriyorlardı.

Alevi konar-göçer Türkmenler'in Anadolu'dan bir Cem betimlemesi vardır: 13. yüzyılın ilk çeyreğinde, Baba İlyas'ın Piri Dede Garkın'ın Elbistan ovasında dörtyüz Türkmen obasının dörtyüz şeyhini, bir mürşid ve büyük Şeyh olarak topladığını ve kırk gün kırk gece Cem sürdürdüklerini, Elvan Çelebi Menakıbu'l Kudsiyye'sinde (s.16-17) anlatmaktadır. Cem süresince katılımcı şeyhler, Dar'a durarak yol içindeki eksiklikleri-noksanlıklarını dile getirip mürüvvet dilemekte. "Sürünerek huzuruna geldik, suçluyuz suçumuzu kabulettik!" demektedirler. Cem toplu tapınmasının sonunda, büyük bir keramet göstermiş bulunan Baba İlyas halife ve büyük Şeyh seçilmiştir...

Büyük İsmaili Hind ve Sind baş dai'lerinden Pir Sadruddin'in (ölm. 1416) İmam İslam Şah'ın isteği üzerine 1396 yılı içerisinde Pencap ve Kaşmir'de Gat Ganga'lar yaptırdığını biliyoruz. Hind diyalektlerindeki Gat Ganga'nın tam Türkçe karşılığı Cem Evi'dir. İsmaili Aleviler de toplu tapınmalarını camilerde değil ve Cemevi'nde yapıyorlardı. (Muhammad Umar: Islam in Northern India. Aligarh 1993: 370 vd.)

Daha sonraki yüzyıllar içinde Alevi inançlı halk toplulukları yerleşik düzene geçmiş. Bu ekonomik ve toplumsal düzenin daha alt yerleşim birimleri olan köy ve kasabalarda kurulmuş zaviye ve dergâhların Meydanevi ya da Cemevinde toplu tapınmalarını, baskıcı yönetimler yüzünden gizli olarak sürdüregelmişlerdir. Hacı Bektaş Veli Dergahı külliyesindeki Meydanevi bunun en önemli kanıtıdır.

Alevi-Bektaşilerin Heterodoks İslam olarak bir tapınma yeri vardır ve bu Cami değil, Cemevi’dir. Cemevi (ya da Meydanevi) bir tapınma yeridir; inanç ritüelleri orada uygulanır. Ama biz, inandığımız Tanrıya tapınmamızı; Tevhid’imiz, Dar’ımız, Semah’ımızla ve nefeslerimiz ve sazımızla, Kuran’ın buyurduğu gibi her yerde yaparız. Tarihsel örnekleri yukarıda verdik, meydanlarda da evlerde de uygularız inancımızın gereklerini. Başbakan, Alevileri camiye çağırıyormuş: Açınız Cuma akşamları Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih, Selimiye...camilerinin kapılarını; sazımızla, müziğimiz ve semahlarımızla gelip toplu tapınmamız olan Cem’imizi yapmazsak, bize Alevi demesinler! Başbakan İslam dinini Sünnilik, daha doğrusu sadece Hanefi şeriatı olarak algılamaktadır. Çünkü İmamhatip Okulu ders kitaplarından öyle öğrenmiş. Daha fazlası da beklenmez...

Rojaazme
19-09-2006, 08:18 AM
Cami, cem sözcüğünden türetilmiş ve "toplanma yeri" demektir. Hemen anlaşılacağı gibi Cemevi ile aynı anlamı taşıyor. Ancak cami bu gerçek anlamından uzaklaştırılarak "Tanrı'nın evi", "Tanrı'ya dua etme (namaz kılma) mekânı", "Müslümanların tapınağı" biçiminde isimlerle kutsal görev yükletilmiştir.

olay budur daha fazla söze ne acet

Devran81
09-02-2010, 03:08 AM
"1024. Duydum ki bir cami yaptırıyormuşsun devlet hazinesinden, inşallah başaramıyacaksın.

1025. Alıp dağıttığı narların karşılığını fuhuş ile ödeyen bir kadına benzetiyorum senin şu cami yaptırma işini.

1026. Bunu anlayan insanlar ona dediler ki; bela onun üstüne olsun, ne zina işle ne de sadaka dağıt!” (Hazreti Emir Ali İbn-i Ebu Talib, Çev. Vedat Atil:, Hazreti Ali Divanı.İstanbul 1990, s. 125)

sadabmercangok
09-02-2010, 04:42 AM
1024. Duydum ki bir cami yaptırıyormuşsun devlet hazinesinden, inşallah başaramıyacaksın.

Hazreti Alinin bu sözü söylediğine dair kesin bilgi var mı?

Ve hangi ortamda söylemiş, hangi cami için söylemiş?

Biraz açılabilir mi bu konu?

sadabmercangok
09-02-2010, 04:43 AM
Konu "alevilerde cem evi ve meydan evi"

Ama yazılara bakıyorum camiye hakaret, camiye saldırı.

Camiye saldırmakla "alevilerde cemevi ve meydan evi"nin ne alakası var?

Devran81
09-02-2010, 06:01 AM
cami sıradan bir yapıdır onun baska degerler yükleyenler ve bu degerlere halkı inandıranları sorgulamak lazım

sadabmercangok
09-02-2010, 06:07 AM
Cami tabiki sıradan bir yapıdır, aynen cemevinin olduğu gibi, aynen okulun olduğu gibi, aynen hastanenin olduğu gibi.

Yapılara özellik veren şey içinde yapılan icraatdır.

Camiler de içinde müslümanların ibadet ettikleri yerlerdir.

Bu sebeple siz müslüman değilseniz bile, inanmasanız bile, dini tümden reddetseniz bile başka insanların inançlarına, ibadetlanelerine saygılı olacaksınız.

ki siz de insanlardan saygı bekleyesiniz!

Devran81
09-02-2010, 06:20 AM
Cami tabiki sıradan bir yapıdır, aynen cemevinin olduğu gibi, aynen okulun olduğu gibi, aynen hastanenin olduğu gibi.

Bu sebeple siz müslüman değilseniz bile, inanmasanız bile, dini tümden reddetseniz bile başka insanların inançlarına, ibadetlanelerine saygılı olacaksınız.

ki siz de insanlardan saygı bekleyesiniz!

peki o zaman simdiye kadar insanların gözünde camiyi allahın evi veya baska seylerle insnaların gözünde cok farklı yerlere oturtanlara karsı birsey söyleyebildinizmi yok kardeşim söyledikleriniz yanlış diyebildiniz mi diyemediniz NEDEN diyemediniz

sadabmercangok
09-02-2010, 06:24 AM
peki o zaman simdiye kadar insanların gözünde camiyi allahın evi veya baska seylerle insnaların gözünde cok farklı yerlere oturtanlara karsı birsey söyleyebildinizmi yok kardeşim söyledikleriniz yanlış diyebildiniz mi diyemediniz NEDEN diyemediniz

Yazdığımı anlayarak okusaydınız veya içindeki camiye karşı olan önyargıyı bi kenara bırakarak okusaydınız bu yazıyı yazmazdınız.

Yalnış olmayan bir şeye yanlış mı diyelim?

Devran81
09-02-2010, 06:33 AM
Yazdığımı anlayarak okusaydınız veya içindeki camiye karşı olan önyargıyı bi kenara bırakarak okusaydınız bu yazıyı yazmazdınız.

Yalnış olmayan bir şeye yanlış mı diyelim?

ben farklı brisey söylemiyporum tamam sizin ibadet yerinzi cami dir camiyi insanların gözünde neden baska boyutlara tasıdınız

allahın evi gibi vs.

sadabmercangok
09-02-2010, 06:44 AM
ben farklı brisey söylemiyporum tamam sizin ibadet yerinzi cami dir camiyi insanların gözünde neden baska boyutlara tasıdınız

allahın evi gibi vs.

Öyle olduğu için.

(eğer siz Allahın evinden kasıtın Allahın gelip oturacağı yer olarak anlıyorsanız bu yanlıştır, Allahın evinden kasıt Allaha ibadet edilen yerdir)

Devran81
10-02-2010, 01:50 AM
Öyle olduğu için.

(eğer siz Allahın evinden kasıtın Allahın gelip oturacağı yer olarak anlıyorsanız bu yanlıştır, Allahın evinden kasıt Allaha ibadet edilen yerdir)

beni anlamamakta ısrarcısınız

sadabmercangok
10-02-2010, 02:18 AM
veya siz anlatamıyorsunuz.

Devran81
10-02-2010, 02:41 AM
veya siz anlatamıyorsunuz.

olabilir

şöyle desem daha iyi olacak cami allahın evi degildir sıradan bir yapı olup sünnilerin ibadet yeridir buraya kadar anlasırız sanırım ama bazı insanlar gecmiste camileri cok farklı gösterip insanalrın kafasında cok ama cok farklı bri yere oturtmustur bunun kuranda yeri yoktur

S-e-r-k-a-n
10-02-2010, 03:03 AM

ki siz de insanlardan saygı bekleyesiniz!önden sen buyuracaksın beyefendi. bugüne kadar alevilerin camiye bakışından çok önce sünnilerin cemevine ve alevilere bakışı bozuktu.

önce siz saygı duyacaksınız ki saygı göresiniz!

sadabmercangok
10-02-2010, 10:44 PM
olabilir

şöyle desem daha iyi olacak cami allahın evi degildir sıradan bir yapı olup sünnilerin ibadet yeridir buraya kadar anlasırız sanırım ama bazı insanlar gecmiste camileri cok farklı gösterip insanalrın kafasında cok ama cok farklı bri yere oturtmustur bunun kuranda yeri yoktur

SANA GÖRE öyledir.

Bize göre öyle değildir.

Busecik
11-02-2010, 03:39 AM
SANA GÖRE öyledir.

Bize göre öyle değildir.

bunun size veya bize göresi yokki camileri insanlara farklı göstermeyin insanları kandırmayın kuranda caminin cismi sekli icerigi yoktur ama siz buraları allahın evi diye nitelendirip halkı kandırdınız ve kandırmaya devam ediyorsunuz

sadabmercangok
11-02-2010, 03:56 AM
bunun size veya bize göresi yokki camileri insanlara farklı göstermeyin insanları kandırmayın kuranda caminin cismi sekli icerigi yoktur ama siz buraları allahın evi diye nitelendirip halkı kandırdınız ve kandırmaya devam ediyorsunuz

Kardeşim camiler farklıdır neyini göstermeyelim.

Bırakın şu Kuranda caminin cismi şekli yoktur diye beylik lafları.

Kuran mimarlık kitabı mı ki caminin şeklini vs. tarif etsin?

Camiler ibadethanedir ve diğer binalardan farklıdır.

Bitti.

Biz kimseyi kandırmaya çalışmıyoruz, siz ister inanırsınız ister inanmazsınız ama hiç bir şekilde bize camiler allahın evi değil diye dayatmada bulunamazsınız.

Allaha ibadet ediyoruz biz orada.

Bitti.

Allaha ibadet edilen bir yerden niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz anlamıyorum.

Sizi zorla camiye götürüyor muyuz? bunu söyleyen var mı?

yok.

Olsa bile zaten bu İslami olmaz, bu ancak söyleyenin şahsi hatası olur.

O halde nedir bu cami karşıtlığı, cami düşmanlığı?

Siz kendi ibadetinize, ibadethanenize saygı bekliyorsanız ilk önce başkalarının ibadetlerine, ibadethanelerine saygılı olacaksınız.

Busecik
11-02-2010, 04:03 AM
allaha ibadeti her yerde ediyorsun kapalı veya acık alan amac ibadet etmek

ben nedne size dayatmda bulunayım ki hiç işim olmaz ben kuranda böyle sekilciligin olmadıgını bir sıradan binanıon yapının kuranan dayanıp allahın evi diye lanse edilemeyecegini söylüyorum

size kimse orada ibadet etme demiyorki et ama baska anlamlar yükleme camiye birde simdiye kaar cem evleri cümbüş evidir diyelere verdiginzi desetkleri ve gecmiste cem evlerinini aklınızda nasıl yorumladıgınızı asagıladıgınızı sizin kesim iyi bilir simdi gelmissin saygı bekliyorsun sen gösterdin mi o saygıyı gecmişte işinize gelmeyince saygı demokratlık

sadabmercangok
11-02-2010, 04:17 AM
cem evleri cümbüş evidir diyelere verdiginzi desetkleri

bunu yazdıktan sonra size yazılacak şeyleri bir anlamının olmadğını düşünüyorum.

çünkü bunu bana karşı yazmanız bana hakarettir.

Ve ben hakaret edenlerle yazışmamayı tercih ederim.

Sinan24
11-02-2010, 04:23 AM
Kendileri çok saygı gösterdi ya bir de bizden saygı bekliyorlar biz hiç camiye(sizin tabirinizle allahın evine)cümbüş evi ya da farklı bir şeyler dedik mi sizin görüşünüzdeki insanlar akla gelmeyecek şeyleri söylediniz halen bizden saygı bekliyor bay şahsiyete bak yahu

Sinan24
11-02-2010, 04:24 AM
Sen alevi katillerini savunuyorsun az bile demiş arkadaş it i savunandan ne dost ne de post olur

al-i aba
11-02-2010, 04:50 AM
Kardeşim camiler farklıdır neyini göstermeyelim.

Bırakın şu Kuranda caminin cismi şekli yoktur diye beylik lafları.

Kuran mimarlık kitabı mı ki caminin şeklini vs. tarif etsin?

Camiler ibadethanedir ve diğer binalardan farklıdır.

Bitti.

Biz kimseyi kandırmaya çalışmıyoruz, siz ister inanırsınız ister inanmazsınız ama hiç bir şekilde bize camiler allahın evi değil diye dayatmada bulunamazsınız.

Allaha ibadet ediyoruz biz orada.

Bitti.

Allaha ibadet edilen bir yerden niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz anlamıyorum.

Sizi zorla camiye götürüyor muyuz? bunu söyleyen var mı?

yok.

Olsa bile zaten bu İslami olmaz, bu ancak söyleyenin şahsi hatası olur.

O halde nedir bu cami karşıtlığı, cami düşmanlığı?

Siz kendi ibadetinize, ibadethanenize saygı bekliyorsanız ilk önce başkalarının ibadetlerine, ibadethanelerine saygılı olacaksınız.

sadab kardeş, bak burası alevi sitesi, sen burada ısrarla neden yazışmaya çalı
şıyorsun? cami konularının burada ne işi var?
aleviler olarak başkasına saygıyı bizlere sünni kardeşlerin öğretebileceğini hiç ama hiç sanmıyoruz, tarih bu konuda sünniliğin aleviliğe yaptığı onca zulme
ve katliama örneklerle doludur, ama bir tane alevilerin sünnilere veya başkasına
yönelik katliam yaptığına dair örnek yoktur...
camilere gelince, cami özellikle emeviler döneminde şekillenmiş(mimari olarak
ta,içerik olarak ta), 90 yıl emevi saltanatının 70 yılı Şah-ı Merdan Ali-el Mürteza
ya küfürler edilmiş, ehlibeyt düşmanlarının içine dolduğu, emevilerin propaganda
yerleridir, bu yüzden biz aleviler hiçbir zaman camilere itibar etmedik ve buralar
dan hoşlanmadığımız doğrudur, bugünde camilerde yaşatılan din, kuranın ve Mu
hammedi vicdanın dini değil, Muhammedin temiz soyuna küfredenlerin ve kaste
den emevi putperestlerinin din anlayışıdır...bu yüzden burada yazacaksan bunla
rı gözönünde tutmanı naçizhane tavsiye ederim...

Devran81
11-02-2010, 05:56 AM
allaha ibadeti her yerde ediyorsun kapalı veya acık alan amac ibadet etmek

ben nedne size dayatmda bulunayım ki hiç işim olmaz ben kuranda böyle sekilciligin olmadıgını bir sıradan binanıon yapının kuranan dayanıp allahın evi diye lanse edilemeyecegini söylüyorum

size kimse orada ibadet etme demiyorki et ama baska anlamlar yükleme camiye birde simdiye kaar cem evleri cümbüş evidir diyelere verdiginzi desetkleri ve gecmiste cem evlerinini aklınızda nasıl yorumladıgınızı asagıladıgınızı sizin kesim iyi bilir simdi gelmissin saygı bekliyorsun sen gösterdin mi o saygıyı gecmişte işinize gelmeyince saygı demokratlık

aferin sana ...

sadabmercangok
11-02-2010, 11:40 PM
sadab kardeş, bak burası alevi sitesi, sen burada ısrarla neden yazışmaya çalı
şıyorsun? cami konularının burada ne işi var?
aleviler olarak başkasına saygıyı bizlere sünni kardeşlerin öğretebileceğini hiç ama hiç sanmıyoruz, tarih bu konuda sünniliğin aleviliğe yaptığı onca zulme
ve katliama örneklerle doludur, ama bir tane alevilerin sünnilere veya başkasına
yönelik katliam yaptığına dair örnek yoktur...
camilere gelince, cami özellikle emeviler döneminde şekillenmiş(mimari olarak
ta,içerik olarak ta), 90 yıl emevi saltanatının 70 yılı Şah-ı Merdan Ali-el Mürteza
ya küfürler edilmiş, ehlibeyt düşmanlarının içine dolduğu, emevilerin propaganda
yerleridir, bu yüzden biz aleviler hiçbir zaman camilere itibar etmedik ve buralar
dan hoşlanmadığımız doğrudur, bugünde camilerde yaşatılan din, kuranın ve Mu
hammedi vicdanın dini değil, Muhammedin temiz soyuna küfredenlerin ve kaste
den emevi putperestlerinin din anlayışıdır...bu yüzden burada yazacaksan bunla
rı gözönünde tutmanı naçizhane tavsiye ederim...

:)

Önce: "cami konularının burada ne işi var" hemen peşinden "camilere gelince...."

:)

İyi de cami konusunu buraya ben mi açtım?

madem burası alevi forumu ve bu forumda cami konusunun ne işi var sizin bu konuyu açanlara yazmanız gerekmez mi bunu?

Konu başlığı cem evi ve meydan evi ama hemen bakıyorsunuz konunun içine cami sözkonusu ediliyor.

benim de size NACİZHANE tavsiyem objektif olun, adil olun.

Ve konuyu kim camiye getirmişse ona yazın, tabi yazabiliyorsanız!!!

Hem alevi forumda caminin ne işi var diyorsun hem de yazının içinde sen dahi CAMİLERE SALDIRMAKTAN GERİ DURMAMIŞSIN.

Objektiflik böyle bir şey demek ki!!!!!