:
Alevilikte Tanrı İnancı
astokomlu
19-09-2006, 07:46 AM
Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah2a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır. Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır. "Size şahdamarımdan daha yakınım" Bakara Suresi Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "İnsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi "İnsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "İnsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.
Tanrı İnsan İlişkisi
Alevilikte inan; Tanrı'dan korktuğu için değil, sevdiği için O'nun buyrukların uyar. Alevilik'te hiçbir kötülüğün kaynağı Tanrı değildir. Bir dinsel anlayışa göre; " Hayır ve şer Allah'tandır" denir. Alevilik bu anlayışı benimsemez. Alevilik'te Tanrı-İnsan ilişkisi sevgi, saygı temeline dayalı erdemli bir ilişkidir. Tanrı; insana " şahdamarı" kadar yakındır. İnsanın gönlü ise Tanrı'nın tahtıdır..
astokomlu
19-09-2006, 07:47 AM
Alevilikte insan kutsaldır. Bu kutsallığı Tanrı'nın;" yeryüzündeki halifesi" olmasından ileri gelir. Annesini, babasını , kardeşini, komşularını, arkadaşlarını sevmeyen insanın Tanrı'yı sevmesi olası değildir. Çünkü bunlar Tanrı'nın yeryüzündeki işaretleridir. Sevginin olmadığı yerde hiçbir varlık büyüyemez. Korku ile Tanrı sevilemez, sayılamaz. Secde edilmesi gereken yer insan yüzüdür. Kıble insanın cemalinden başka bir yer olamaz. En temiz kıble insan yüzüdür.
Tanrı - Doğa - İnsan
Alevilik'te doğaya olağanüstü sevgi ve saygı vardır. Yüksek dağlar, ulu ağaçlar, coşkun su kaynakları, güneş, ay, yıldızlar saygı gösterilen, kutsanan yerlerdir. Hayvanlar da sevilen, saygı duyulan varlıklar arasındadır. At, köpek, koyun, kuzu, inek, öküz, kırsal kesimde Alevi'nin vazgeçilmezleri arasındadır.
karacaahmet.com
Rojaazme
19-09-2006, 07:55 AM
Alevilikte inan; Tanrı'dan korktuğu için değil, sevdiği için O'nun buyrukların uyar. Alevilik'te hiçbir kötülüğün kaynağı Tanrı değildir. Bir dinsel anlayışa göre; " Hayır ve şer Allah'tandır" denir. Alevilik bu anlayışı benimsemez. Alevilik'te Tanrı-İnsan ilişkisi sevgi, saygı temeline dayalı erdemli bir ilişkidir. Tanrı; insana " şahdamarı" kadar yakındır. İnsanın gönlü ise Tanrı'nın tahtıdır..__________________
yüregine sağlık can hakk emegini zaya vermeye .
astokomlu
19-09-2006, 08:21 AM
Tanrıyı Can Gözüyle Görmek
İnsanlar, Tanrı'yı elbette gözleri ile göremezler, elleri ile tutamazlar. Ama Tanrı'nın onlardan istediğini yaparlarsa, Tanrı'ya hizmette yani insanlığa hizmette kusur etmezlerse Tanrı'ya yaklaşırlar. İnsanın her tür kirlerinden arınması Tanrı'nın yarattığı varlığa sevgi ve saygı ile yaklaşması, insanın "can gözü"nü açar ve onu Tanrı'ya yaklaştırır. Tanrı'nın yiyeceğe, giyeceğe ihtiyacı yoktur. Ama biz Tanrı'nın yiyeceğe muhtaç kullarına yiyecek, giyeceğe muhtaç kullarına giyecek temin edersek Tanrı'yı sevindiririz. İşte bu tür hizmetlerin bir karşılık için değil de karşılıksız olarak yaparsak Tanrı'yı can gözü ile görürüz.
Yelizn
19-09-2006, 09:01 AM
"En temiz kıble insan yüzüdür"
Emeğine sağlık Hakan..
Sevgiyle
astokomlu
20-11-2006, 12:19 PM
değerlendirmeleriniz için teşekkürler..
neslihan_
25-11-2006, 03:49 AM
bende allah korkusu var nası olmas allah korkusu ya?
melez
25-11-2006, 06:51 AM
Yanıldığınız bir nokta var: Allah korkusundan kasıt bir saygıdır. Nasıl ki bugün bir büyüğünüze kusur etmemek için dediğiniz kelimelere dikkat ediyorsanız. Allah'ıda gücendirmemek için öyle dikkat etmelisiniz. Şimdi size bir kaç ayet gönderiyorum:
Bakara 189 Sana, doğan Aylardan sorarlar. De ki: "Onlar, insanların çeşitli yararları ve bir de hac için vakit ölçüleridir." Hayırda erginlik/dürüstlük evlere arkalarından girmeniz değildir. Hayırda ergin/dürüst o kişidir ki, takvaya sarılıp korunur. Evlere kapılarından girin. Allah'tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz.
--------------------------------------------------------------------------Bakara231 Kadınları boşadığınızda, bekleme sürelerini tamamladılar mı ya onları örfe uygun olarak tutun yahut da örfe uygun olarak serbest bırakın. Onları, zulmetmeniz için, zararlarına bir biçimde, tutmayın. Bunu yapan, öz benliğine zulmetmiş olur. Allah'ın ayetlerini eğlence aracı yapmayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini ve kendisiyle size öğüt vermek için indirdiği Kitap'ı ve hikmeti hatırlayın. Allah'tan korkun ve bilin ki, Allah herşeyi çok iyi bilmektedir
Bakara278 Ey iman sahipleri, Allah'tan korkun. Ve eğer inanıyorsanız ribadan geri kalanı bırakın.
Ali İmran102 Ey iman edenler!Allah’tan, kendisinden korkmaya yaraşır biçimde korkun.Müslümanlar olmanın dışında bir hal üzere sakın can vermeyin.
Ali İmran123 Yemin olsun ki, ezik-boynu bükük olduğunuz bir sırada Allah size Bedir’de de yardım etmişti.O halde Allah’tan korkun ki, şükredebilesiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
manifesto
25-11-2006, 08:41 AM
astakonlu : Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah2a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır. Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır. "Size şahdamarımdan daha yakınım" Bakara Suresi Herşey insandadır
Bakara suresinde ki bu ayetden Herşey insandadır sonucunu nasıl çıkardınız anlamadım.
MADEM kur'an dan giriş yapılmış..
Bakara40 : Ey İsrailoğulları !6 Size verdiğim nimeti hatırlayın. Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de size verdiğim sözü yerine getireyim. Yalnız benden korkun
Bakara74 : Sonra bunun ardından kalpleriniz yine katılaştı, taş gibi; hatta daha katı oldu. Çünkü taş vardır ki, içinden ırmaklar fışkırır. Taş vardır ki yarılır da içinden sular çıkar. Taş da vardır ki, Allah korkusuyla (yerinden kopup) düşer. Allah yaptıklarınızdan hiçbir zaman habersiz değildir
Bakara50 : ... Zalimlerden korkmayın, benden korkun...
Bakara206 : Ona “Allah’tan kork” denildiği zaman gururu onu daha da günaha sürükler. Artık böylesinin hakkından cehennem gelir. O ne kötü yataktır
Bakara282 : ...Rabbi olan Allah’tan korkup sakınsın ....
Maide3: .. Artık onlardan korkmayın, benden korkun...
NAHL52 : .. Öyle iken siz Allah’tan başkasından mı korkuyorsunuz?
Enbiya49 : ..Onlar, görmedikleri halde Rablerinden içten içe korkarlar
Allah korkusu İmandandır..bu korku onun zatından değil celaletindendir..
HAVF ve RECA yani Korku ve Ümit..
YANİ Kur'an bizzat Allahdan Korkmamızı emrediyorken Allahdan Korkmamayı Kur'ana bağlamak kanaatimce YANLIŞ olur.
diren66
25-11-2006, 10:20 AM
Sayın manifesto;
Konu "Alevilikte Tanrı inancı" . Sizin yazdıklarınızla konunun bir bağlantısını göremedim.Eğer konuyu "Sünnilikte-İslamda Tanrı inancı" olarak algıladıysanız yazdıklarınız çok doğru.Ancak sizin yazdıklarınızın Alevi öğretisinde yeri yoktur. Bizler bugüne kadar yaratıcıdan korkan değil, onu seven bir anlayışla büyütüldük. Yaratıcıdan korkamamız için bir neden yoktur.
"Namaz kılmazsan Allah adamı cehennemde şöyle yapar, oruç tutmazsan şöyle yapar..vb.", insanı korku ile inanca davet eden, onu korkutan bir anlayış alevilikte yoktur.
Onurcan66
25-11-2006, 01:54 PM
Bakara suresinde ki bu ayetden Herşey insandadır sonucunu nasıl çıkardınız anlamadım.
MADEM kur'an dan giriş yapılmış..
Bakara40 : Ey İsrailoğulları !6 Size verdiğim nimeti hatırlayın. Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de size verdiğim sözü yerine getireyim. Yalnız benden korkun
Bakara74 : Sonra bunun ardından kalpleriniz yine katılaştı, taş gibi; hatta daha katı oldu. Çünkü taş vardır ki, içinden ırmaklar fışkırır. Taş vardır ki yarılır da içinden sular çıkar. Taş da vardır ki, Allah korkusuyla (yerinden kopup) düşer. Allah yaptıklarınızdan hiçbir zaman habersiz değildir
Bakara50 : ... Zalimlerden korkmayın, benden korkun...
Bakara206 : Ona “Allah’tan kork” denildiği zaman gururu onu daha da günaha sürükler. Artık böylesinin hakkından cehennem gelir. O ne kötü yataktır
Bakara282 : ...Rabbi olan Allah’tan korkup sakınsın ....
Maide3: .. Artık onlardan korkmayın, benden korkun...
NAHL52 : .. Öyle iken siz Allah’tan başkasından mı korkuyorsunuz?
Enbiya49 : ..Onlar, görmedikleri halde Rablerinden içten içe korkarlar
Allah korkusu İmandandır..bu korku onun zatından değil celaletindendir..
HAVF ve RECA yani Korku ve Ümit..
YANİ Kur'an bizzat Allahdan Korkmamızı emrediyorken Allahdan Korkmamayı Kur'ana bağlamak kanaatimce YANLIŞ olur.
Kuran da alevilik arayanlar, buyrun aciklayin...Efendim tanri ben sizlere sah damarinizdan daha yakinim demistir, Iste Enel-Hakk..Yillardir tekrarlanan bu cümle sadece bir takiyye idi.. Takiyye.. Alevilik yola girip kapilardan gecmekle anlasilir, birinci ve ikinci kapi sadece ve sadece takiyyedir...
Anlayin artik aleviligin Ezoterik, batini inanc oldugunu...Islam la ilgili ne varsa sadece sembolik olarak vardir..
Özü itibari ile karsiniza bambaska bir inanc cikar...
Enel-Hakk, fenafillah asamasina ulasmak ile mümkün olur..
Alevilik'deki tanri sevgisi, Islam ve diger tek tanrili dinlerin tanri anlayisi ile aciklanamaz..Aleviligin telojik izahini anlamadan, o inanci anlatmaya kalkisirsaniz duvara toslarsiniz...Aleviligi kuran la izah edemezsiniz...
soreş
25-11-2006, 02:23 PM
Tanrı benim, Tanrı sensin, Ali benim, Ben Aliyim, Hacı Bektaş benim, ben Hacı Bektaşım....
manifesto
28-11-2006, 05:51 AM
diren66 : Konu "Alevilikte Tanrı inancı" . Sizin yazdıklarınızla konunun bir bağlantısını göremedim.Eğer konuyu "Sünnilikte-İslamda Tanrı inancı" olarak algıladıysanız yazdıklarınız çok doğru.Ancak sizin yazdıklarınızın Alevi öğretisinde yeri yoktur.
İyide hem bu şekilde söyleyin hemde kendi inancınızı Kur'an ile delillendirmeye çalışın.. Ben Kur'anda ALLAH korkusunun olduğunu bunu ise imanın bir parçası olduğunu ifade ettim mesele budur yani..
Müslüman Allah cc. korkarken eyvah namaz kılmadım eyvah cehennemde yanıcam şekliden değil onun kudret ce celaleti karşısında kendi acz ve fakrının bir işaretidir..
Bizler bugüne kadar yaratıcıdan korkan değil, onu seven bir anlayışla büyütüldük
Evet bunu görebiliyorum..Ona olan sevginiz O'nun göndermiş olduğu kitaba riayetinizden anlaşılıyor..Sevgi böyleyse korkuya gerek yok zaten..
Allah sevgisi ve Korkusu birbirlerinin değili değildir.. Ben babamdan küçükken korkardım ama bu onu sevmediğim anlamına gelmezdi sanırım..
Allah sevgisini kendi anlayışında görmek güzel ancak yanlız kendi anlayışında görmek sakıncalı..Evrende yaşayan birçok insan RABBİNİ sever ve bu sevgi akabinde ona ibadet ve niyaz ve dua da bulunur..
Rabbini seven KALP onu anmadan duramaz.. Eğer sadece SÖZ ile kalıyorsa şeytan o kişiye SAĞDAN çoktan yanaşmış demekdir...
soreş : Tanrı benim, Tanrı sensin, Ali benim, Ben Aliyim, Hacı Bektaş benim, ben Hacı Bektaşım
Buda farklı bir bakış tabiki :)
levilee
28-11-2006, 06:05 AM
alevilikte tanrıdan korkmak yok diye bir şey yoktur
korkması gereken korkmalıdır
doğru,düzgün,şerefli,erdemli ol tanrıyı hoşnut edecek şekilde ya şa,onun rızasını kazan,korktugun için değil,inandıgın için bunu yaşa anlamındadır bu yaklaşım,yoksa hırsız,arsız,namussuz,allahtan korkmasın manasında değildir,allahın yüceliğini ona inanan hangi insan red edebilir,kudretini kim inkar edebilir,ama merhametinin gazabından üstün olduğuna ve bağışlayacılıgına sığınırız bu başka bir şeydir,allahtan korkmuyorsam dededen niye korkayım,onurcan arkadaşımız düşkünlükten bahsetti bir başka forumda,kul himmet üstadımın dara durdugundan filan,niye dara duruyoruz,niye günahımızdan arınmak için kendimizi dara çekiyoruz,allahtan korkmuyoruzda dededenmi korkuyoruz,allahdan korkmayacaksam başka kimden ne için korkayım,kimden ve nerden aldıgı hakla beni yargılar,bunlar öyle basitçe,geçiştirilecek şeyler değil,bir inancın aslından döndürülüp,maksadının tam tersine yorumlanmasının sınırı nerde biter ya rab,sen bana bir yol göster...
biati
28-11-2006, 06:34 AM
İnsan sevdiğinden korkmaz;
Korktuğunu da sevemez insan!
Anadolu Aleviliğinde Tanrı insanla özdeştir bir anlamda; kendinden korkabilir mi insan?
Sevgiyle...
noname
30-11-2006, 06:08 PM
18 - Ey inananlar, Allah'tan korkun ve kişi, yarın için ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah'tan korkun; çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır 21 - Biz bu Kur'ân'ı bir dağa indirseydik, Allah'ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz.
Amac yanıldığınız hataları bulmak değil...doğru ne ise onu yazmak
Tanrı kelimesi hiç bir zaman kesinlikle ALLAH lafzının yerini tutmaz..neden hala ALLAH yerine tanrı yazmakta ısrarlısınız onu anlamış değilim.
ALLAH'tan elbette korkulacak.bu ayetlerle sabitlenmiştir..kur'an-ı kerimde bunlar apacık belirtilmiştir..insan başı boş yaratılmamıştır.eger iyilik ve kötülükler karşılıksız olsaydı,cennet ve cehennem yaratılmazdı...
revolution
01-12-2006, 01:54 AM
alevilikte "insan allahın bi zerresidir "düşüncesi
var bu yüzden yaratılanıda sever yaratan kadar
temeli insan sevgisidir.
diren66
04-12-2006, 05:40 AM
manifesto:
İyide hem bu şekilde söyleyin hemde kendi inancınızı Kur'an ile delillendirmeye çalışın..
Asla ve asla. Biz inancımızı asla kuran ile açıklamaya ve delillendirimeye kalkmadık.
Ne yaparsanız yapın Kurandan alevilik çıkaramazsınız. Kuran'dan Sünnilik çıkar, şafilik çıkar, namaz çıkar, oruç çıkar..Ama Alevilik çıkmaz.
Dört kadınla evlenmek, recm ile insan öldürmek, kol-bacak kesmek, cihad için kılıca sarılmak, kadını eve hapsetmek, hülle ile nikah yapmak, gılman ve huri ile cennet vaadetmek, korku ile imana çağırmak... bunların hiçbiri Alevilikte yoktur.
Buyrun devam edin.Çok heyecanlı oluyor. :)
Yunus Emre
04-12-2006, 06:09 AM
Kuranda Ne Alevilik vardır Nede Sünnilik!Bazı Ataistler cıkıyor diyorki biz alevilere namaz kılmıyorum oruc tutmuyorum islam bizim neremizde!E bizde onlara diyiyoruz kuranı Sünni inancına göre yorumlarsan tabi öyle dersin!Çünkü sizler islam dendiği zaman sünni inacını görüyorsunuz!Kuranda namaz yoktur!daha doğrusu şekli yoktur!Bizler alevi olarak kuranın bir cok ayetleri değiştirilmiş ve yakılmıştır,yani Hz Muhammed Peygamberimiz dönemindeki kuran şuanki kuranı kerim deyildir!Şuan kuranda sünniliği görmeniz cok olağandır çünkü Kuranı Kerim Emevi islam anlayışı katılmıştır,cahileye dönemindeki bazı gelenek ve görenkler vardır,kuranın aslı bozulmuştur
diren66
04-12-2006, 06:16 AM
Kuran değişti demek 1,5 milyarlık İslam alemini kelimenin en hafifiyle "saf" görmektir. Kuran değişmemiştir. Kuran 1400 yıl önce ne ise bugünde odur.
Değişen Aleviyim deyip kurana sarılanlardır.
Madem Kuran'ın değiştiğine inanıyorsunuz:
Değişen Ayetleri tek tek madde madde buraya yazın. Hangileri değişmiştir. Neye inanıyorsunuz, neye inanmıyorsunuz görelim.Hangi maddeleri değişmiş?
Şu değiştirlen maddeleri bir görelimde azcık yorumlayalım.
Bekliyorum. :)
fataLibra
04-12-2006, 06:16 AM
Alevilik'te Allah korkusu yoktur. Allah2a yapacağı kötülüklerden dolayı inanılmaz. Allah inancı vardır. Din korkusu, cennet, cehennem korkusu yoktur. Herşey insandadır. Kuran'ın Bakara suresinde Tanrı'nın dediği gibi; Tanrı insana şahdamarından daha yakındır. "Size şahdamarımdan daha yakınım" Bakara Suresi Herşey insandadır. Her şey insanın kalbinde saklıdır. " Hak ademdedir" Ademden başka yerde Tanrı 'yı aramak boşunadır. "İnsan kıbledir." Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi "İnsan secde edilecek makamdır, mihraptır." Alevilere göre; "İnsan konuşan Kuran'dır" Hz. Ali " ben Kuran-ı Natık'ım." Yani " konuşan Kuran'ım" demiştir.
Tanrı İnsan İlişkisi
Alevilikte inan; Tanrı'dan korktuğu için değil, sevdiği için O'nun buyrukların uyar. Alevilik'te hiçbir kötülüğün kaynağı Tanrı değildir. Bir dinsel anlayışa göre; " Hayır ve şer Allah'tandır" denir. Alevilik bu anlayışı benimsemez. Alevilik'te Tanrı-İnsan ilişkisi sevgi, saygı temeline dayalı erdemli bir ilişkidir. Tanrı; insana " şahdamarı" kadar yakındır. İnsanın gönlü ise Tanrı'nın tahtıdır..
Ene'l Hakk denmiştir bir kez... ;)
Yunus Emre
04-12-2006, 06:28 AM
Kuran değiştini sende en az benim kadar biliyorsun!
Burda laf kalabalığı yapma!
Ataistsen ataistim de!burda kalkıpda milletin kafasını karıştırma!
Hz Ali ye Katil diyen siz!
Alevilik İslam dışıdır Diyen siz!
Aleviliği Ataiizm içinde gören siz!
Zamanında Dedeleri Koministlik Adına Köylerde kovan siz!
NeSiniz siz ya!
bırakın kardeş bu oyunları bırakın!
Aleviliğin İçini boşaltmayı bırakın!
Aleviliği içi boş emellerinize alet etmeyi bırakın artık!
fataLibra
04-12-2006, 06:35 AM
Kuran değiştini sende en az benim kadar biliyorsun!
NeSiniz siz ya!
Alıntı yaparsanız kime söylediğiniz daha rahat anlaşılır..
Misal şimdi bunları bana söylediğini anlayabilirim pek ala.. Fakat ben sizin kavganızda yer almıyorum..
Yunus Emre
04-12-2006, 06:50 AM
Alıntı yaparsanız kime söylediğiniz daha rahat anlaşılır..
Misal şimdi bunları bana söylediğini anlayabilirim pek ala.. Fakat ben sizin kavganızda yer almıyorum..
vallaha Aleviliğin içini boşaltan her kim olursa olsun ona lafım can.
diren66
04-12-2006, 10:55 AM
Yunus Emre,
Bırak bu saldırgan tavırları. Sana bir soru soruldu onu cevapla.
Azıcık köşeye sıkışınca hemen saldırganlaşıyorsun. Terbiyeni takın.
NeSiniz siz ya!
Yukarıda yazdıklarını ispatla. Ben ne zaman Hz.Aliye katil demişim. Hangi dedeyi köyden kovmuşum. Ya sen kendin gibi düşünmeyen herkese böyle azgınca saldırırmısın?
Sevgili yönetim; artık bu Yunus Emre adlı üyeye bir uyarı verme zamanı gelmiştir. Her tartışmayı aynı noktaya getirip asılsız suçlamalarda bulunuyor. Söylemediğim şeyleri bana isnat ediyor.Eğer raydan çıkmamı istemiyorsanız bu arkadaşı uyarın.Son ana kadar terbiyemi muhafaza edeceğim.
Forumların amacı paylaşımdır. Ben sana Kuran değişmemiştir dedim.Sende hayır değişti dedin.Bende buyur neresi değişmiş diye sordum.
Sense anlamsız ifadelerle saldırıyorsun.
Yunus Emre
04-12-2006, 11:11 AM
Yunus Emre,
Bırak bu saldırgan tavırları. Sana bir soru soruldu onu cevapla.
Azıcık köşeye sıkışınca hemen saldırganlaşıyorsun. Terbiyeni takın.
Yukarıda yazdıklarını ispatla. Ben ne zaman Hz.Aliye katil demişim. Hangi dedeyi köyden kovmuşum. Ya sen kendin gibi düşünmeyen herkese böyle azgınca saldırırmısın?
Sevgili yönetim; artık bu Yunus Emre adlı üyeye bir uyarı verme zamanı gelmiştir. Her tartışmayı aynı noktaya getirip asılsız suçlamalarda bulunuyor. Söylemediğim şeyleri bana isnat ediyor.Eğer raydan çıkmamı istemiyorsanız bu arkadaşı uyarın.Son ana kadar terbiyemi muhafaza edeceğim.
Forumların amacı paylaşımdır. Ben sana Kuran değişmemiştir dedim.Sende hayır değişti dedin.Bende buyur neresi değişmiş diye sordum.
Sense anlamsız ifadelerle saldırıyorsun.
Aleviliği İslam Dışı gören zihniyetle Mücadelemiz sonuna kadar olacaktır hiç şüpeniz olmasın!
Bu inancı Hiç kimse içini boşaltamaz!
diren66
04-12-2006, 11:17 AM
Bu nasıl bir mücadele !!!
Topun tüfeğin, kılcın kalkanın nerede? Bir onlar eksik.Karşında düşmanın mı var, ya da kendin gibi düşünmeyenler senin düşmanınmıdır? İnsanları sürekli böyle suçlarmısın? Günlük yaşamda arkadaşlarınla ilişkilerinde mi böyle? Toplum içindede mi böyle tartışırsın? Daha doğrusu tartışmadan kaçıp çamur atarsın?
Yunus Emre
04-12-2006, 11:28 AM
Bu nasıl bir mücadele !!!
Topun tüfeğin, kılcın kalkanın nerede? Bir onlar eksik.Karşında düşmanın mı var, ya da kendin gibi düşünmeyenler senin düşmanınmıdır? İnsanları sürekli böyle suçlarmısın? Günlük yaşamda arkadaşlarınla ilişkilerinde mi böyle? Toplum içindede mi böyle tartışırsın? Daha doğrusu tartışmadan kaçıp çamur atarsın?
Valaha o dediklerini sizler en iyisini yapıyorsunuz!Malum bir cok vakfı,bircok Alevi inanç önderlerini karalıyorsunuz bu size mahsuz birşey:)
Benim camur attığım yok Görünen köy klavuz istemez!
Aleviliği böyle anlamsız tartışmaları ilk başlatan sizlersiniz!
Bunca yıl hangi alevi alevilik islam dışıdır dedi?
Hangimiz Allahı Muhammedi Ali yi red Etti!
Hiç kusurabakmayan Ataist düşünceler ile Aleviliği Karıştırmayın!Dinden Uzaklaşan bir Alevilik Savunuyorsunuz!Galiba bulunduğunuz ortamdan kaynaklanıyor dinden cok uzaksınız aleviliğin sadece felsefi kısmını göz önünde bulunduruyorsunuz!
Bir inancın Temel Taşlarını red Edmek!O inancı İleri yıllara bırakmamakla eş değerdedir!Bunu Unutmayın!
astokomlu
04-12-2006, 11:33 AM
Kuran değişti demek 1,5 milyarlık İslam alemini kelimenin en hafifiyle "saf" görmektir. Kuran değişmemiştir. Kuran 1400 yıl önce ne ise bugünde odur.
Değişen Aleviyim deyip kurana sarılanlardır.
Madem Kuran'ın değiştiğine inanıyorsunuz:
Değişen Ayetleri tek tek madde madde buraya yazın. Hangileri değişmiştir. Neye inanıyorsunuz, neye inanmıyorsunuz görelim.Hangi maddeleri değişmiş?
Şu değiştirlen maddeleri bir görelimde azcık yorumlayalım.
Bekliyorum. :)
diyosunuz..
aynı sözleri bende yazmıştım ama sizden birşey göremedim sayın diren66.. forumun kapalı kalmasından önceki bir kaç gün ısrarla sizin yorumunuzu bekledim ama yazmadınız.. görmediniz sanırım.. ama cevap yazdığınız bir konuyu takip edersiniz en azından..
yoksa siz yazdınız da ben mi göremedim.. hatırlamanız için size linki tekrar veriyorum.. konunun yeri oarsıdır çünkü.. :)
http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=10259&page=2
saygılarımla..
Onurcan66
04-12-2006, 11:36 AM
Kuranda Ne Alevilik vardır Nede Sünnilik!Bazı Ataistler cıkıyor diyorki biz alevilere namaz kılmıyorum oruc tutmuyorum islam bizim neremizde!E bizde onlara diyiyoruz kuranı Sünni inancına göre yorumlarsan tabi öyle dersin!Çünkü sizler islam dendiği zaman sünni inacını görüyorsunuz!Kuranda namaz yoktur!daha doğrusu şekli yoktur!Bizler alevi olarak kuranın bir cok ayetleri değiştirilmiş ve yakılmıştır,yani Hz Muhammed Peygamberimiz dönemindeki kuran şuanki kuranı kerim deyildir!Şuan kuranda sünniliği görmeniz cok olağandır çünkü Kuranı Kerim Emevi islam anlayışı katılmıştır,cahileye dönemindeki bazı gelenek ve görenkler vardır,kuranın aslı bozulmuştur
Tamam diyelimki kuran degisti, gercek kuran nerde? Biz alevilerin inanmasi gereken kuran nerede? Böylesine önemli olan bir din kitabinin mutlaka gercek olaninin saklanilmasi gerekir bir nüshasinin veya aslinin bir sekilde muhafaza edilmesi gerekir diye düsünüyorum.
Birde izzettin Dogan 'nin Dortmund da yaptigi bir aciklama var söyle diyor,
Aleviligi islam disi gösterenler, müslümanlari birbirine düsürüyorlarmis, ülkeyi bile böleceklermis..
Diren 66'ya hak veriyorum. 1.5 milyar nüfuslu islam aleminin kutsal kitabina degisti diyerek, Bunlar emeviviligin devami, Muaviyenin devami, yanlis yoldalar gercek islam aleviliktir, diyenler mi aleviyi, sünniye düsman ediyor, yoksa aleviligin kuranla alakasi olmadigini, kuran dan alevilik cikmayacagini savunanlar mi sünni halka düsmanlik ediyor.
Ve siz de ayni sekilde kuran'nin degistirildigini savunup sünni kesimi zor durumda birakiyorsunuz..Zor durumdan da öte bir toplulugun inancini ve inandigi kutsal kitabini adeta karaliyorsunuz.
Bu durumda sünniler ile aleviler arasina bir nifak sokulmus olmuyormu? Yoksa benmi yanlis algiliyorum..
Buna cevap bulamayinca konu herzamanki gibi kisisellestiriliyor, bir iki, kisi banlaniyor, ve konu kilitleniliyor.
Böylece kisir döngü etrafinda dolasip duruyoruz..
Su sözler ne demek simdi, iki tarafada vuruyorsunuz, önce sünniler ve kuran atildi bir kenara sonra alevilere de bir kara leke..
NeSiniz siz ya!
Bize de sadece ya sabir demekten baska bir sey düsmeyecek öylemi?
Yunus Emre
04-12-2006, 11:50 AM
Tamam diyelimki kuran degisti, gercek kuran nerde? Biz alevilerin inanmasi gereken kuran nerede? Böylesine önemli olan bir din kitabinin mutlaka gercek olaninin saklanilmasi gerekir bir nüshasinin veya aslinin bir sekilde muhafaza edilmesi gerekir diye düsünüyorum.
Birde izzettin Dogan 'nin Dortmund da yaptigi bir aciklama var söyle diyor,
Aleviligi islam disi gösterenler, müslümanlari birbirine düsürüyorlarmis, ülkeyi bile böleceklermis..
Diren 66'ya hak veriyorum. 1.5 milyar nüfuslu islam aleminin kutsal kitabina degisti diyerek, Bunlar emeviviligin devami, Muaviyenin devami, yanlis yoldalar gercek islam aleviliktir, diyenler mi aleviyi, sünniye düsman ediyor, yoksa aleviligin kuranla alakasi olmadigini, kuran dan alevilik cikmayacagini savunanlar mi sünni halka düsmanlik ediyor.
Ve siz de ayni sekilde kuran'nin degistirildigini savunup sünni kesimi zor durumda birakiyorsunuz..Zor durumdan da öte bir toplulugun inancini ve inandigi kutsal kitabini adeta karaliyorsunuz.
Bu durumda sünniler ile aleviler arasina bir nifak sokulmus olmuyormu? Yoksa benmi yanlis algiliyorum..
Buna cevap bulamayinca konu herzamanki gibi kisisellestiriliyor, bir iki, kisi banlaniyor, ve konu kilitleniliyor.
Böylece kisir döngü etrafinda dolasip duruyoruz..
Su sözler ne demek simdi, iki tarafada vuruyorsunuz, önce sünniler ve kuran atildi bir kenara sonra alevilere de bir kara leke..
Bize de sadece ya sabir demekten baska bir sey düsmeyecek öylemi?
Tabi yanlış yoldalar!Emevi cahileye dönemindeki kültür ve geleneklerini islam yaptılar.
Sünnilerde Hz Muhammedin Hz Ali nin hoş görüsü nerde?Yok bulamasıın
Çünkü Kuran o günkü kuran değil!Kuranda İnancın Şekli yazmaz!
E bu adamlar ne yaptı!islamiyete şartlar getirdiler kendi kafalarında namaz kılmak haca gitmek vs vs.
Bunların ve binlerce sünni anlayışın temel taşları kuranda yer almaz,bunlar tamemen emevi arap zihniyeti,cahiliye dönemindeki bir takım gelenek ve göreneklerdir.Olay bu Bunuda Araplara İslam diye bizi yutturuyorlar.
fataLibra
04-12-2006, 12:14 PM
18 - Ey inananlar, Allah'tan korkun ve kişi, yarın için ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah'tan korkun; çünkü Allah, yaptıklarınızdan haberdardır 21 - Biz bu Kur'ân'ı bir dağa indirseydik, Allah'ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz.
Amac yanıldığınız hataları bulmak değil...doğru ne ise onu yazmak
Tanrı kelimesi hiç bir zaman kesinlikle ALLAH lafzının yerini tutmaz..neden hala ALLAH yerine tanrı yazmakta ısrarlısınız onu anlamış değilim.
ALLAH'tan elbette korkulacak.bu ayetlerle sabitlenmiştir..kur'an-ı kerimde bunlar apacık belirtilmiştir..insan başı boş yaratılmamıştır.eger iyilik ve kötülükler karşılıksız olsaydı,cennet ve cehennem yaratılmazdı...
* "Tanrı" kelimesi geneldir. "Allah" kelimesiyse özeldir. Kişi için farketmez yani. Aynı Allah'ın yerine "herşeyi yaratan" genel yargısındaki gibi...
* Allah benim zaten her yaptığımı biliyor. Doğrumu yanlışımı korktuğumu korkmadığımı ve hatta cennetemi cehenneme mi gideceğimi dahi.. Madem öyleyse neden korkayım -ki korkutmanın yanlızca kurallara uymaya bir öneri anlamı taşıdığını söylemiyorum = ) E şimdi Kur'an da böyle diyor uyacaksın demek sence biraz kendini kandırmak olmuyor mu?
Onurcan66
04-12-2006, 12:17 PM
Tabi yanlış yoldalar!Emevi cahileye dönemindeki kültür ve geleneklerini islam yaptılar.
Sünnilerde Hz Muhammedin Hz Ali nin hoş görüsü nerde?Yok bulamasıın
Çünkü Kuran o günkü kuran değil!Kuranda İnancın Şekli yazmaz!
E bu adamlar ne yaptı!islamiyete şartlar getirdiler kendi kafalarında namaz kılmak haca gitmek vs vs.
Bunların ve binlerce sünni anlayışın temel taşları kuranda yer almaz,bunlar tamemen emevi arap zihniyeti,cahiliye dönemindeki bir takım gelenek ve göreneklerdir.Olay bu Bunuda Araplara İslam diye bizi yutturuyorlar.
Hadi degistirildi ama büyük bir degisiklik yapildigini isbat edebilmek mümkün degil ,belki bazi ayetler kayip ama var olan ayetler, acik acik bizler ile islam arasina büyük daglar koymus islamdaki 5 sart, imanin 6 sarti, 32 farz, kabe, kible, kadin ile olan uyusmazliklar. Bütün bunlarin hepsi degistimi? Bakin suna katilirim, desenizki Alevilik bütün bu kitapli inanclardan önce vardi, kati kuralli dinleri kabul etmedi, bundan dolayida, inanc ritüellerimiz ibadet seklimiz var olan dinlere uymuyor, her ne kadar o dinlerden etkilenmis olsakta, aleviligi hic bir dinin icine sigdirabilmek mümkün degildir.burada hic bir sorun cikmaz..
Simdi Edip Harabi'yi nereye koyacagiz, Kaygusuz Abdal 'i nereye koyacagiz, Yunus Emre'yi nereye koyacagiz?
Daha Allah ile cihan yok iken, biz onu var edip ilan eyledik diyor..Sonra alevi felsefesini nereye yerlestirecegiz. Bütün bunlar ulu orta dururken neyin zorlamasini yapiyoruz?
Sairlik bile basli basina islam disinda buna ait ayetler var. Suara suresi buna acik acik delildir.Sairler sapkindir.
Ametist7474
04-12-2006, 12:26 PM
harbiden söylesenize kuran ın neresi değiştirilmiş.o kadar biliyosunuz söyleyin bizde öğrenelim.hep rivayetle olmaz bu işler.işimize gelmeyen yönleri değiştirilmiş sonradan ilave edilmiş diye çevirirsek o zaman insanın kendi keyfine göre bir inanış ortaya çıkar.aslında bu kuranın değiştirildiği düşüncesi alevilikle islamın yollarının ayrıldığı konularda bazı islamcı arkadaşların bulduğu bir kılıftan başka bir şey değildir.ortada bariz farklılıklar varken neden inatla islamın içine sıkıştırılmaya çalışılıyor alevilik anlamak mümkün değil.
noname
04-12-2006, 12:27 PM
* Allah benim zaten her yaptığımı biliyor. Doğrumu yanlışımı korktuğumu korkmadığımı ve hatta cennetemi cehenneme mi gideceğimi dahi.. Madem öyleyse neden korkayım -ki
zaten nereye gideceğini bilmediğin için korkman icab etmezmi:) ... saygılarımla.....
*Can*
04-12-2006, 12:41 PM
harbiden söylesenize kuran ın neresi değiştirilmiş.o kadar biliyosunuz söyleyin bizde öğrenelim.hep rivayetle olmaz bu işler.işimize gelmeyen yönleri değiştirilmiş sonradan ilave edilmiş diye çevirirsek o zaman insanın kendi keyfine göre bir inanış ortaya çıkar.aslında bu kuranın değiştirildiği düşüncesi alevilikle islamın yollarının ayrıldığı konularda bazı islamcı arkadaşların bulduğu bir kılıftan başka bir şey değildir.ortada bariz farklılıklar varken neden inatla islamın içine sıkıştırılmaya çalışılıyor alevilik anlamak mümkün değil.
Siz orijinal olduğunu ispatlasanıza bizde görelim...
Ametist7474
04-12-2006, 01:46 PM
Siz orijinal olduğunu ispatlasanıza bizde görelim...
sevgili can eğer bir kitabın orjinal olmadığını söylüyorsan orjinalini görmüş ve arasındaki farkları tespit etmiş olman gerekir.senin elinde böyle bir kitap varmı??şahsen kuranın değiştirilmesi beni hiç ilgilendirmiyor.çünki ben hayatımı kurana göre yaşamıyorum.ama kuran senin inançlarının kaynagı ve yol göstericisiyse onun orjinalini bulmak yada değiştiğini ispatlamak senin işin benim değil.
De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O bizim yardımcımızdır. Öyleyse mü’minler, yalnız Allah’a güvensinler.”
sence bu ayette değişiklik varmı?ve yine soruyorum bu ayet alevilerin felsefesine uygun mu? bizi bir kukla gibi tasvir eden bu ayet sence sonradan mı konmuş?alevilikle islamın bazı konularda ne kadar farklı olduğunun bir göstergesi bu ayet.şimdi sırf bizim düşüncelerimize uygun değil diye bir milyardan fazla insanın inandığı kitabı değiştirilmişmi kabul etcez??ben kuran ın değiştirildiğini düşünmüyorum.bazı ayetler çıkarılmış deniyor.çıkarılmasıyla içeriğin değişmesi aynı şey değildir.ayetlerin azaltıldığı doğru olsa bile bu anlatılanların yada emirlerin değiştiği anlamına gelmez.kuranla ilgili tartışmalar bizim konumuz değildir.oyüzden bırakalım bu tartışmaları islamcılar yapsın.
saygılar...
fataLibra
04-12-2006, 11:47 PM
zaten nereye gideceğini bilmediğin için korkman icab etmezmi:) ... saygılarımla.....
.. Kader paradoksu! Elimde olmayan birşey için neden korkayım
Mustafa Kemal
05-12-2006, 12:39 AM
Baştan sona kadar tüm yorumları okudum:)Yorumlar genelde atışmalarla geçmiş.İçinden iyi bir fikir edinemedim.
Konuya Alevilik'te tanrı inancı.
Alevilik Allah'ın birliğine inanır.Kur'an'ı Alevilik açısından incelerken aşağıdaki gibi bakmak en doğrusudur.
-Allah'ın birliğine inanmak(Tevhit)
-Nübüvvet (Peygamberlere inanmak)
-Edeb (Eline,diline,beline sahip olma)
İnsan doğada gerçekleşen olayları önce görsel olarak aklında hayal eder.Dış dünyayı incelerken bile bir yaratacının varlığını her daim hissedebilir.Evren deki yaşam döngüsü buna bir örnektir.
"Hararet nardadır saçda değildir
Keramet sendedir taç da değildir
Her ne ararsan kendinde ara
Kudüs'te Mekke'de Hac'da değildir " Hünkâr Hacı Bektaş Veli
"Sana âlem görünen
Hakikatta Allah’tır
Allah birdir vallâhi
Sanma ki birkaç ola.
Bir ağaçtır bu âlem
Meyvesi olmuş âdem.
Meyvedir maksûd olan
Sanma ki ağaç ola."
Gaybi
Gerçeğin içinde var olan Allah'tır. Gerçek, içinde Allah olduğu için gerçektir. Tabiat, bizi Allah'a kavuşturan yollardan birini gösterir. Tabiatta madde ile ruh iç içedir ve Allah'ın takdir ettiği bir süre iyice kaynaşmıştır. Allah'ı evrenden ayrı göremeyiz; evrendeki her şey Allah'ın özelliklerinin bir parçasıdır. İnsanın Allah'a imanının ilk şartı, tabiat kanunları ve yaratılış içindeki Allah'ın tecellilerini bilmek, bunları bütünleştiren Allah'ın azametini tanımak, ona sığınmaktır.
İnsan gerçeğe ulaşmak için tabiat varlıklarını basamak yapacaktır. Bu tabiat içinde görülen her şey Allah'ın kuvvet ve iradesinin bir parçasıdır. Kaldı ki -Batılı panteist filozofların zannettikleri gibi- Allah, tabiat determinizmi içinde hapsedilmiş de değildir. Bu evrendeki tabiat kanunları onun yaratabileceği mümkün oluşların sadece bir kısmıdır. O, evrene her an hâkim ve olayları istediği gibi yönlendirmekte hürdür. Allah hürdür ve sonsuz hayat kaynağıdır.
İslâm’a göre evrendeki varlıklar olmuş bitmiş değil, her an olmakta olan bir imkânlar dizisidir. Allah katında zamanın ve mekânın bir anlamı yoktur; zaman ve mekân her an yaşamakta ve Allah'ın kudret ve iradesine göre şekillenmektedir. Fert insan için de, zamanın geçmiş ve gelecek boyutlarına sıkışmadan, anlamı olan şu içinde yaşadığımız zamanı (an, dem) değerlendirmek önemlidir. Olup bitmiş donuk bir şey yoktur, her şey müthiş bir dinamizm içindedir. Bu dinamizm de statik bir bilgi ile değil, dinamik bir bilgi ve oluşa aktif olarak katılmakla anlaşılabilir. Her şey her an olmaktadır, bu nedenle statik kalan hiçbir şey yoktur. Ne dün vardır ne de yarın! Evren her an oluş halindedir. "O her an yeni bir sen’dedir" (Kur'ân-ı Kerim 55/29).
Kâinat insan ilişkileri:
Her şey bir noktadan meydana gelir. Bu durum insan içinde geçerlidir. İnsan kâinatın yanında küçücük bir nokta gibidir. Ama aynı insan, manen öyle bir noktadır ki düşünceleri, fikirleri ve hayallerinin yanında kâinat bir nokta gibi kalır. Böyle olduğu içinde o küçücük nokta, manen Nokta-yı Kübra oluverir. Biz küçüklüğüne bakarak “İnsan kâinatın özetidir” diyoruz. Bu sözün anlamı şudur; Kâinatın evvelce a’yan-ı sabite de oluşup sonra zuhur âleminde çıkar. Onun bu kesret âleminde görünüşüne “makam-ı şeriat”,”makam-ı tevhid” veya “hazret’ül cem makamı” adı verilir.
O halde kâinatın evveli de ahiri de âdem’dir, yani insandır ve bunu böyle bilmek gerekir. Âdem aynı zamanda âdem yani yokluk demektir ki bu da yokluğa ulaşılmadan âdem olunamayacağını ifade eder. Adem, yokluk değil; bilgisizlik, cehalet demektir ve mastardır.
Kâinatın bütünündeki en yüksek manevi kemâlât noktasına Allah, zuhur âlemindeki en yüksek kemâlât noktasına ise Muhammed demiştir.
“cümleyi bir noktada görmek dilersen şüphesiz
Kâmile hoşça nazar kıl, gördüğün Rahman olur”
İnsan kâinatın özeti olduğuna göre kâinattaki olaylar aynen insanda da cereyan edecek demektir.
Allah bu âlemde her şeyi insan için, insan eliyle ve insana verdiği akılla yapmaktadır. Binalar, yollar, parklar, elektrikli aletler vs. hep böyledir. İnsan olmasa,kainatın bütün büyüklüğüne rağmen hiçbir kıymet ifade etmez,bir derya olmasına rağmen bir damla kadar değeri olmazdı. Kainatın bir parçası ve “aşağının aşağısı”<95-5> olan dünyaya değer kazandıran insandır. Kâinat a’yan-ı sabite’nin zuhurudur ve çok geniş bir alana yayılmıştır. İnsan, kâinatı kendinde topladığı için bir nevi, onun sıkıştırılmış hali gibidir. Bu açıdan ele alındığında kâinat ve insan bir balona benzetilebilir. Balonun şişirilmemiş hali insan, devasa şişirilmiş hali ise kâinattır. İnsan kendine verilmiş olan akıl nuru nedeniyle kâinattan çok daha ağırdır. Kâinattaki düzen aynen insanda da mevcuttur. Şöyle ki bir insanın kalbi göğsünün sol tarafında, diğerinin ki ayağının tabanında değildir. Herkeste aynı yerdedir.
İnsan ve kâinat birbirine aynadır. Nasıl dünyanın dönüşü mevsimleri meydana getiriyorsa, mânânın devranı da esmaları değiştirip insanları etkilemektedir. Her şey kâinata insandan yansır ve kâinat insanın aynadaki görüntüsü gibidir. Bu duruma göre içi güzel ve şen olan insan, kâinatı da güzel ve şen bulacak, bu nedenle de dilinden güzel sözler dökülecektir.
Vahdet-i Vucut ve Vahdet-i Mevcut kavramları iyi anlaşılırsa Tanrı kavramı açıklanabilir.
astokomlu
05-12-2006, 03:31 AM
Kur'an'ın değişip, değişmediği ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki linkde yer alan konuda belirtirseniz konu bütünlüğü açısından daha faydalı olacaktır sanırım..
http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=10259 (http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=10259)
saygılarımla..
Onurcan66
10-01-2007, 12:15 PM
Tasavvuf, söylenilmek istenileni dolandirarak söylemektir. Asilnda iki kelime olan bir kavrami bu kadar dolandirmanin bir anlami yok.
Enel Hak, tanrinin insan da tecellisidir. Kadim inanclarda insan tanri inanci mevcuttur. Hallac-i Mansurla da baslamamistir. Hallac, Nesimi ve Alevi Bektasiler bu sürecin halkalaridir.
destroyer
10-01-2007, 11:55 PM
Yaradana olan inanç zaten aleviliğin inanç esaslarından biri.Yani tanrı inancı bir yaradan olduğu muhakkak.
Kizilbas 66
11-01-2007, 12:13 AM
Sevgili Canlar....
Her Toplumun oldugu gibi Alevi toplumununda Kendine özgü Tanri anlayisi vardir.Bu Anlayis Anadolu Alevi-kizilbaslarinda Hallac-Mansur ve Nesimi de Enel-Hak Deyimiyle özünü bulan tanrinin insanda tecelli bulmasi ve yansimasi seklinde algilanan bir Tanri anlayisidir. Bu Alevi-Bektasi yolunun,felsefesinin temel ögelerinden biridir. Günümüzde Alevi toplumuna bakildiginda Enel-Hak anlayisinin yerini sünni tanri anlayisina biraktigi ve Alevilerin büyük cogunlugunun tanriyi Sünniler gibi algiladigi görülmektedir.Islamin hicbir sartini yerine getirmeyen Alevi toplumu bu konuda büyük bir celiski icindedir.Enel-Hak disindaki Tanri anlayisi bir Alevi icin aymazlik ve yoldan sapmadan baska birsey degildir.
Hümanist (insancil ) ,korku yerine Sevgi yüklü sorgulayici Enel-Hak anlayisi, ümmetci,kulcu ,Sünni Tanri anlayisi ile uzaktan yakindan hic bir benzerligi olmayan tamamen zit iki anlayistir.Alevilerin bu celiskilerden kurtulabilmeleri , kafalarindaki sorulari cözümleyebilmeleri icin kendi felsefelerini cok iyi ögrenmeleri gerekmektedir.
Anadolu Aleviliginde sorgulanip yargilanmayan hic bir sey yoktur.Tanri dahi hic bir sey dokunulmaz tabu degildir.Genel olarak halkta ,sevip baglandiklari tabulastirma egilimi olsa da ,Alevi Felsefesi bunu reddeder; cünkü Tanriyi ,tüm evrensel erdemlere sahip " Insani Kamil " de arayan bir felsefe bunden baskasini yapamaz. Bu bakimdan Alevi Edebiyatinda sömürüye ve zulme son vermedigi icin Tanriyi ,elestirisel,alaycil, hatta isyan etme önemli yer tutar.
Gelmeden dedin hakkima haves tutmaga
Dogmadan dedin Asa Adem diye
Sen ezelden beni asi yazasin
Doldurasin alema avazesin
Yunus Emre
Kildan köprü yaptirmissin
Gelip kullar gecsin deyü
Hele biz söyle duralim
Yigit isen gec a tanri
Kaygusuz Abdal
Daha Allah ile cihan yok iken
Biz onu var edip ilan eyledik
Hakk a hicbir layik mekan yok iken
Hanemize aldik mihman eyledik
Harabi
Bu örnekleri cogaltmak mümkün aslinda ,tanrisini kendine benzeten,tanrisalligi asamamis yine insanin kendisidir.Alevi siirinde cogaltilmasi mümkün olan bu tarz bir sorgulama ile varilmak istenen amac nedir?
Istenen amac,Aslinda Kaygusuz Abdal in son iki misrasinda vardir:
Kaldir perdeyi aradan
Gezelim bilece tanri
Burada hem tanri elestirilmektedir,hem de arkadas dost olmaya cagrilmaktadir .Vahdeti vücut Tanri-Insan-Evren üclüsünden olusan " Birlik " in simgesel tanimidir.Vahdeti Vücut anlayisinda ,olusturanda olusanda ,olus halinde olanda birdir.Bu anlamda yaratanla yaratilan tektir özdestir.
Bu nedenle diyorki Hz.Ali :
" Insan konusan Kuran dir "
Haci Bektasi Veli de ayni seyi söylüyor
" Okunacak en büyük kitap Insandir "
Sevgili Canlar bu anlamiyla Insani kutsayan yücelten Anadolu Alevisi ,insan canina kiymaz; eline-beline-diline sahip olmayi ilke edinir,72 milleti bir bilip insan hak ve özgürlüklerine saygiyi Tanriya sayginin geregi sayar....
BOZ ATLI HIZIR YARDIMCIMIZ OLSUN
Saygilarimla..
Onurcan66
11-01-2007, 02:29 AM
Yaradana olan inanç zaten aleviliğin inanç esaslarından biri.Yani tanrı inancı bir yaradan olduğu muhakkak.
Ama bu yaradan ana ve baba dir.
Can ,canan ,coban
Sulbden, sulbe bu sürec devam eder. Alevilik teki yaratilmislik bunu izah eder.
Ayrica alevilikteki yaradan disi dir.
levilee
11-01-2007, 10:16 PM
yaradan ana baba mı
öyleyse yaratma kabileyeti olmayan tıbben ana baba olması mümkün olmayanlar lanetlenip tanrısallıgını kaybetmiş canlarmı vay vay vay...
bu düşünce sadece tanrıyı değil varoluşuda hiçliğe indirger
yaşamın anlamsızlığı üzerine bir imzadır,nihilizmdir.
dört kapı kırk makam nedir
eline diline beline sahip olmak nedir
madem tanrı yok bu hayatın önü arkası sağı solu yok
ne diye bunca ahlaki sınırlar
kamil insan olmanın manası nedir olmayan nolur
bir lokma bir hırka yaşayan derviş olmakla
alemin güllerini koklayıp şatafatlı lüks yaşamlarda güzel kadınlar,güzel oğlanlarla
gününü gün edip adnan hoca olmak arasındaki fark nedir
mademki herşeyin üstünde bir yaratan,yargılayan yok
iyi ve kötünün ölçüsü nedir
nefsimin arzuladıklarına gem vurmam için sebep nedir
bu muymuş sizin aleviliğiniz önünde sonunda,keyfe keder nefsine şeker,yaşa gönlünce yaşa sensin tanrı,sensin yaratan,yaptıkların hep yanına kar,endişe etme yaşa,elinide sal,belinide sal,ya şa gitsin be kardeşim...
destroyer
11-01-2007, 11:49 PM
Ama bu yaradan ana ve baba dir.
Can ,canan ,coban
Sulbden, sulbe bu sürec devam eder. Alevilik teki yaratilmislik bunu izah eder.
Ayrica alevilikteki yaradan disi dir.
Alevilikteki yaradan inancı ve yaradanın kim olduğuna dair kaynaklar bellidir.Lütfen kendi nefsinizden aslı astarı olmayan şeyleri alevilik adı altında mal etmeye kalkmayın...Saygılar!
leyla can
12-01-2007, 11:13 PM
Ben Allahtan korktugum icin degil sadece onun yaratmis oldugu essiz ,akil sir ermeyecek kadar ahenkli dünyasini, kötü olarak düsünmeyip,herseyin güzelligine zarar vermeden saygi gösteriyorum...ondan kokulurmu o Baba o yaradan bizi,her güzelligi elimize sunan onun bize bagisladigi essiz güzelliklerin farkinda olup ona saygimi göstermeye calisiyorum, ...buda dogru yoldan ayrilmayarak,eline diline,beline sahip olarak Onun Ehlibeytine sevgi duyarak,haram ve hak yemeyerek layik olmaya calisiyorum ondan korkmuyorum cünkü korkmam gerekecek hatayi yapmamaya calisiyorum ve isteyincede oluyor...Hatasiz bir Allah kul hatasiz olmaz Allah af edendir tövbe etmeyi bilirsen...Verdigi güzelliklere iyiliklere hep SÜKÜR edersen korkman gereken degil gönlünce dilegin hep olur kanisindayim...
djbraveheart
13-01-2007, 01:17 AM
alevilikte sunni islamdaki allahtan korkulduğu için ibadet etmek yerine onu sevdiğin için ibadet etme vardır
Onurcan66
14-02-2007, 11:46 AM
Alevilikteki yaradan inancı ve yaradanın kim olduğuna dair kaynaklar bellidir.Lütfen kendi nefsinizden aslı astarı olmayan şeyleri alevilik adı altında mal etmeye kalkmayın...Saygılar!
Buna ne cevap vereceksiniz merak ediyorum..
Cihan Yok Iken
Ey vaiz sen bize vaazedemezsin
Çünkü her bir ilmin deryasiyiz biz
Bizim yurdumuza hiç gidemezsin
Hakikat Kaf'inin Anka'siyiz biz
Haberdar olaydin sirri suphandan
Feragat ederdin küfr-ü imandan
Birsey anlamadin sen magzi Kuran'dan
Kuran'in esrar-ü manasiyiz biz
Biz tertip eyledik Kabe-kavseyn'i
Kurbu ev ednada kurduk ayini
Fehm eyleyemezsin sen o mabeyni
Mirac'in Leyletel esrariyiz biz
Tur'da biz Musa'yi irsad eyledik
Isa'yi çarmihtan azad eyledik
Çikardik göklere imdat eyledik
Bunlarin sebebi ihyasiyiz biz
Kafü-nun dan daha nisan yok iken
Bu görüp bildigin cihan yok iken
Hakka siginacak mekan yok iken
Bizde gizlenmisti amasiyiz biz
Ibrahim'e nari gülzar eyledik
"Tecri mintahtihel'enhar" eyledik
Yok iken HARABI biz var eyledik
Bu kevn ü mekanin Hudasiyiz biz
Harabi
Birde suna ne cevap vereceksiniz acaba?
Geh dönem bir şems olam zerremde yüz bin arş ola
Geh yine tuğyan olam alemlere tufan olam
Açıklama: Gah dönem bir güneş olam, gah yine tuğyan(?) olam, çok şiddetli yağan yağmur olam.
Evveli Hu ahırı hu ya Hu illa Hu olam
Evvel ahır kala vü men aleyha fan olam
Açıklama: ilk Tanrı son tanrı ya Tanrı illa Tanrı olam. Başı sonu o kala ve << men aleyna fan>> (Kuranda geçen bir ayet anlamı: Yeryüzünde ne varsa geçiçidir. Ancak ululuk ve kerem sahibi tanrının zatıdır kalan) olam
Yaratan bir tanri alevilikte yok...Var diyen buyursun, alevi kaynaklarindan örneklerle tartisalim. Kisisel fikirler, beni ilgilendirmez...Alevi ozanlarinin, yol önderlerinin, Enel Hakk ile yazmis olduklari binlerce eser var. Bunlar beni baglar..
levilee
14-02-2007, 09:45 PM
sevgili onurcan edip harabinin orda kendi şahsiyetinden bahsetmediği apaçıktır
ve devriyelerde devreden şey maalesef düşündüğünüz şey değildir..
sadece anadolu alevi-bektaşiliğinde değil genel olarak alevi düşüncesinde
yaratılışı gerçekleştiren allah değildir
allah sadece safi nurdan bir akıl yaratmıştır
ve bu akıl 10. mertebeye kadar birbirinden sudur etmiştir
velhasıl dünyayı ve maddi varlıkları halk eden bu 10.akıldır ve bunun amacı maddeden sıyrılıp tekrar safi-nur olmaktır bunun için vasıtasıda yeryüzündeki insandır daha özel olarak kamil-insandır kamil-insan onu başlangıc aşamasına dönderecek olandır o yüzden 10.akıl kamil insanda tecelli eder,ve sürekli safi-nurdan akıl olana kadar bu devredecektir
bu inancın kısaca özeti budur insanın tanrı olması ile ilgili bir konu değildir
arzu ederseniz detaylarınada gireriz ama bu kadarını söylemekle yetineceğim şimdilik..
edip harabinin bir başka şiirini sunayım şimdide bakalım harabi genel çerçevesi ile nasıl bir inanca sahiptir
Mezhebinden sual olunsa zahit
Dersin ki mezhebim Ebu Hanife
Zerre kadar senin imanin olsa
Imam demez idin böyle herife
Hasa sümme hasa imam degildir
Vallahi imam-i azam degildir
Imamlik bertaraf Islam degildir
Kulak asma böyle bir er caife
Hazreti cenab-i nebi-i ihsan
Evladina oldu bu herif düsman
Harabi sen Imam Cafer'e baglan
Baska mezhepleri etme vazife
bu şiirde inancını apaçık ortaya koyuyor edip harabi
imam cafere bağlı bir islam oldugunu
diğerinin islamlıgını tanımadıgını ifade ediyor..
zaten edip harabi bildiğiniz üzere alevi değil
kendi ifadesi ile alnı secdeden kalkmayan sofu bir sunni iken
mehmet ali hilmi dedebabadan el alarak bektaşi olmuştur ve ikinci kez dünyaya gelmiş gibi hissetmiştir
ki mehmet ali hilmi dedebabada yine sunni olup nakşibendi tarikatından bektaşi tarikatına intisap etmiş biridir
onlar sunniliği birebir yaşamışlar ve tercih ile bektaşi olmuş insanlar
ve islamı inkar değil bektaşilikle ikrar etmişlerdir saygılar...
Talip
14-02-2007, 11:20 PM
Sevgili Canlar; Bu konuda Alevi değiş ve duazlarında herşey açıklanmış yıllardırda söylenmekte yeniden söylemeye anlatmaya gerek varmı ben yüzlerce değiş duaz yazabilirim burada.
Var ettin evreni bugünü mekan
Gah asikar oldun, gahi de pünhan
Nurundan nur kattin, yarattin insan
“La ilahe illa Ali” olan Sah !!
Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degilmi
Yaratmistir onsekizbin alemi
Riziklarin veren Ali degilmi..
Bir ismi Ali’dir bir ismi Allah
Inkarim yoktur hem vallah billah
Muhammet Ali’ye Allah eyvallah
Men Ali’den gayri Ala görmedim.. (Kul Himmet)
Ali İncil, Ali Tevrat,
Ali Zebur, Ali Kur’an,
Ali Fazl’ur – Rahman,
Ali’dir sümme vech’ul-lah.
Ali evvel, Ali ahir,
Ali Tayyib, Ali Tahir,
Ali batın, Ali zahir,
Ali göründü gözüme.
Ali candır, Ali canan,
Ali rahim, Ali rahman,
Ali dindir, Ali iman,
Ali göründü gözüme.”
levilee
14-02-2007, 11:42 PM
Bir zaman camiye devam ederdim
Aklımca sanırdım müslüman oldum
Vaiz dinlemeye her gah giderdim
Me’mul ederdim ki zi iman oldum
Sonra puthaneye eyledim devam
Baktımki Muhammed orada mihman
Imameyn masuman cümlesi tamam
Eski taatime peşiman oldum
Gördümki Muhammed Dede Babadır
Kıble kendi namaz niyaz ondadır
Bende secde ettim emri Hüdadır
HARABİ yeniden Müslüman oldum
levilee
15-02-2007, 04:00 AM
haydar-ı kerrara canım fedadır
çünkü kendileri şah-ı velidir
bazı mufsitlerin sözü hebadır
söylüyorlar haşa allah alidir
sırrı hakka bunlar agah oldular
hakka gidenlere hemrah oldular
ali haktır fakat allah değildir
böyle zannedenler mutlak delidir
alinin pek büyük kerameti var
kerametten büyük velayeti var
halik diyenlerin dalaleti var
zira hak muhammed ali celidir
dinle bu söz vaiz pendi değildir
benden hak söylüyor indi değildir
iman-ı harabi şimdi değildir
ta bezm-i alestü kalü belüdür
yoruma gerek yok sanırım...
Onurcan66
18-02-2007, 03:15 PM
haydar-ı kerrara canım fedadır
çünkü kendileri şah-ı velidir
bazı mufsitlerin sözü hebadır
söylüyorlar haşa allah alidir
alinin pek büyük kerameti var
kerametten büyük velayeti var
halik diyenlerin dalaleti var
zira hak muhammed ali celidir
yoruma gerek yok sanırım...
Niye yoruma gerek yok. var..
Simdi ne anladin sen bu eserden yazarmisin lütfen.. Yorumunu bilmek istiyorum...
Onurcan66
18-02-2007, 03:18 PM
Sevgili Canlar; Bu konuda Alevi değiş ve duazlarında herşey açıklanmış yıllardırda söylenmekte yeniden söylemeye anlatmaya gerek varmı ben yüzlerce değiş duaz yazabilirim burada.
Var ettin evreni bugünü mekan
Gah asikar oldun, gahi de pünhan
Nurundan nur kattin, yarattin insan
“La ilahe illa Ali” olan Sah !!
Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degilmi
Yaratmistir onsekizbin alemi
Riziklarin veren Ali degilmi..
Bir ismi Ali’dir bir ismi Allah
Inkarim yoktur hem vallah billah
Muhammet Ali’ye Allah eyvallah
Men Ali’den gayri Ala görmedim.. (Kul Himmet)
Ali İncil, Ali Tevrat,
Ali Zebur, Ali Kur’an,
Ali Fazl’ur – Rahman,
Ali’dir sümme vech’ul-lah.
Ali evvel, Ali ahir,
Ali Tayyib, Ali Tahir,
Ali batın, Ali zahir,
Ali göründü gözüme.
Ali candır, Ali canan,
Ali rahim, Ali rahman,
Ali dindir, Ali iman,
Ali göründü gözüme.”
Bu yaziyi hangi kaynaktan aldiniz onuda yazarmisiniz lütfen biraz tanidik geldi de... Yoksa buradanmi?
http://f28.parsimony.net/forum68217/messages/2540.htm
Evet, bu dörtlüklerden ne anladiniz yorumlayin lütfen..
levilee
18-02-2007, 09:48 PM
onurcan arkadaşım
harabi apaçık bir şekilde
alinin allah değil hak oldugunu ifade ediyor
allah oldugunu iddia edenlerin mufsit oldugunu söylüyor
daha ne desin
hak allahın sıfatlarından biridir ama
rahim ve rahmanda allahın sıfatlarından biridir
tevbe suresinin son ayetinde hz.muhammedin rahman ve rahim oldugu ifade edilir
muhammed rahman ve rahimdir demek ne kadar muhammed allahtır demekse
ali haktır demek o kadar ali allah demektir
mugalataya gerek yok
harabi apaçık alinin allah olduguna dair bir inancı olmadıgını ifade ediyor....
Onurcan66
19-02-2007, 11:50 AM
onurcan arkadaşım
harabi apaçık bir şekilde
alinin allah değil hak oldugunu ifade ediyor
allah oldugunu iddia edenlerin mufsit oldugunu söylüyor
daha ne desin
hak allahın sıfatlarından biridir ama
rahim ve rahmanda allahın sıfatlarından biridir
tevbe suresinin son ayetinde hz.muhammedin rahman ve rahim oldugu ifade edilir
muhammed rahman ve rahimdir demek ne kadar muhammed allahtır demekse
ali haktır demek o kadar ali allah demektir
mugalataya gerek yok
harabi apaçık alinin allah olduguna dair bir inancı olmadıgını ifade ediyor....
Harabi burada evire cevire Ali nin tanrisalligini islemis..Ama bu tanrisal olan Ali sizin bildiginiz imam ali degil.. Hak olan ali, ve insan olan hak ali..
Haydar-kerrar, halik, hak, ve sonunda yine insanin ezelden beri tanrisall oldugunu islemis..
Bu catal dil, isteyen istedigi kadar alir icinden..
levilee
19-02-2007, 08:40 PM
sayın onurcan kalu beli henüz maddi alem yaratılmadan mana aleminde allahın ruhlardan aldığı sözdür bunu siz ne anlamda aldınız bilemiyorum
ve kalu beli sonuna kadar islami bir kavramdır ehl-i sünnettede bu inanç vardır
siz bundan nasıl ali tanrıdır manasını cıkardınız bilemiyorum
peki şu kıtayı neden gözden kaçırdınız
burda harabi düşüncesini apaçık ortaya koymuş
ali haktır derken allahtır kastetilmediğini böyle anlayanların sırra eremediğini böyle anlayanların veli değil deli oldugunu ifade ediyor
bu sözler tevile muhtaç sözler değilki..
artı bildiğiniz gibi edip harabi sunni kökenli olup bektaşi tarikatına intisap etmiş biridir,ve yüzyıllarca önce yaşamış bir ozan değil çağımız ozanlarından biri
bu gelenekde kızılbaş-alevi geleneği gibi devam eden bir gelenek merhum bedri noyan dedebaba dahil hangi bektaşi babası bunu sizin anladıgınız gibi anlıyor merak ettim...
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.