PDA

: Ağu Içen Ocaği

Rojaazme
23-01-2007, 12:00 PM
AĞU İÇEN OCAĞI (KARA DONLU CAN BABA)

Tunceli ili Pertek ilçesinde bulunan Karabakır (Bargini) Köyü'ndedir. Ağuiçen Ocağı'na gelenler arasında daha çok çocuğu olmayanlar yer alır, türbede kalarak kurban keserler. Kendilerini Ağuiçenli olarak nitelendiren dede ocakları Mir Seyyit, Köse Seyyit, Seyyit Mençek, Koca Seyyit olmak üzere dört koldur. Ağuiçen'in menkıbelerine ilişkin hem Ali Kemal'i, hem Nazmi Sevgen ve hem de Nuri Dersim'i de bazı bilgiler bulunmaktadır. Tunceli'de bulunan ve Ağuiçen olarak adlandırılan evliya Seyyid Mençek olarak da bilinir. Elazığ'ın Sün Köyü'ndeki eren ise Koca Seyyid'dir. Ağuiçen'in bir diğer yaygın adı da Kara Donlu Can Baba'dır. Hem Elazığ, Sün Köyü ve hem de Tunceli Hozat Karabakır Köyü'ndeki eren ise Koca Seyyid'dir. Ağuiçen'in bir diğer yaygın adı da Kara Donlu Can Baba'dır. Hem Elazığ, Sün Köyü ve hem de Tunceli Hozat Karabakır Köyü'nde bu konuda yaşlılarla görüştüm. Anlatılanlar kapsamlı olduğundan burada en genel bilgilere değinmekle yetiniyorum. Ağuiçen Ocağı'ndan dedeler ağırlıkla Elazığ, Erzincan ve Tunceli'de bulunurlar. Sivas Karakeban yakınlarında bulunan Alevi Ocak Ulularından Kara Pirbad'da Kara Donlu Can Baba olarak adlandırıldığından bazı araştırmacılar bu iki evliyayı karıştırmaktadırlar

hemat
28-01-2007, 12:27 AM
slm canlar agican ocagi babamin ve bizim yaslilarin anlatiklarana gore bizim dedelerdir bizim dedelere agucan derlermis elbistan ciftlik koyundenim ama agucon ile aguicen aynimi tam bilmiyom bilgilendiriseniz memnun olurum canlar
donen donsun ben donmezem yolumdan

hınıslı
28-01-2007, 12:58 AM
Bilmiyorum ama inanmıyorum da bu ocakların kökü özellikle hep bir vilayete dayanıyor bu işin içinde bir iş var, artık bunlar rivayete Babadan oğla dededen toruna anlatımlara göre değil de tarihçi bilim adamları tarafından iyice araştırılmalı, ben ağuçan ocağından Ocakzade bir aileden geliyorum 1983 yılanda dedem vefat ettiğinde 89 yaşında idi bize anlattıkları hep “Horasandı” bu diğer yerler nasıl çıkıyor bir türlü çözemiyorum, Sevgili rojaazme sen daha güzel ve itinalı araştırıyorsun denileni değil de gerçek nedir birde bunlara baksak veya denilen doğrumu bazı şehirler varki ülkemizde hep güzel yanlarını gösterirler ve her şeyinin güzel yanını alırlar (Güzeli örnek almak ne güzel) ama diğer taraftan bildiklerini okurlar, Adam halis muhlis köken itibariyle Ermeni ama Aleviyim diye dört dönüyor "bizzat kendi tanıdığım" çünkü bu aralar Alevilik prim yapıyor… Materyalizmi metafiziği bilmeden Kara düzen Ateistliği Allaha küfretmek sanan Ateistler bile prim peşindeler bu nedenle tekrar ediyorum bu Ocak ilkleri kökenleri daha itinalı bilimsel araştırılıp daha sonra doğruluğundan emin olduktan sonra sunulmalı…

bodrum_26
28-01-2007, 12:02 PM
merhaba bizimde soyumuz oraya dayanmaktatdır bu ewliyalar bizim köyde yatmaktadır elazığ sün köylüyüm ben gidip kurban kesilir lokma dağıtılır o anı yaşarken bile insan bayağı bi etki altında kalıyor teşekkürler paylaşımın için

Rojaazme
02-02-2007, 11:01 AM
ey vallah can..

burcu24
10-02-2007, 06:02 AM
bende ağuçanlıyım. Benim dedelerim Kara Donlu Canbaba soyundan gelmedir. Benim bildiğim Kara Donlu Can Baba Elazığ a gelmiştir. Oradan da bizim dedelerimiz olan Deli Molla Erzincan a gelmiştir. Biz de Seyyid Deli Molla torunlarıyız.Bu konu hakkında bilgi için dedeme soracağım. Erzincan dedelerindendir kendisi.

celal abbas
10-02-2007, 08:42 AM
ağuçan ocağı diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi 4 kardeş olan seyit mençek,köse seyit,mir seyit ve koca seyitin soyundan gelenlerin kurduğu bir ocaktır.bu 4 kardeşin biri elazığda,biri erzincanda,biri tuncelide ve biride erzurumdadır.elazığ sün köyündeki koca seyitin türbesinde bir şecere var biraz eksikte olsa güvenilir bir belge olarak kabul edilebilir.orda horasandan geldikleri yazıyor.geliş tarihleri hacı bektaştan öncesine dayanıyor.koca seyitin türbesinin yanında babasınında mezarı var.

seyitcan
12-02-2007, 03:51 AM
Eyvallah canlar. yanliz Aguiçen ocagi hakkinda daha fazla bilgisi olan varsa ogrenmek isterim. Ozellikle KOCASEYIT hakkinda.

ugurkarakoc
12-02-2007, 05:20 AM
ağuçan dedelerinden birinin torununu yakından tanıyorum adıyamanda yasıyorlar şu an dedelerden birinin ailesi adıyaman bulam köyünde yasıyorlar halen ama diger kardeşlerlebaglantıları yok birbirlerinde haberleri var fakat görüşmüyorlar

BaRaN_6980
12-02-2007, 06:17 AM
Merhaba Canlar,
Adıyaman'da da var biliyorum OpAziz Dede diyorlar .(ağuiçen dede olarak biliyorum) Adıyaman-Çelikhan yolunun üstündedir.3-4 sene önce gitmiştik türbesine ....!Dedenin gelini bizim mahallededir her zaman.Ben Adıyaman'da olsaydım sizin için herşeyi ayrıntılarıyla sorar ,size aktarırdım (Beni çok sever sohbetler ederdi benle...) Bizimkilere söylerim birgün bize gelirse ,herşeyi sorsunlar ;bende size aktarırım....!

saygılar....

celal abbas
12-02-2007, 07:04 AM
Eyvallah canlar. yanliz Aguiçen ocagi hakkinda daha fazla bilgisi olan varsa ogrenmek isterim. Ozellikle KOCASEYIT hakkinda.
merhaba ağuçan ocağı soy olarak imam zeynel abidin neslinden gelir. yalnız hangi oğlundan gelen bir soy olduğu hakkında biraz ihtilaflar var. malatyadaki doğan dedelerin seceresinde imam zeynel abidinin ali asgar isimli oğlunun adı geçiyor. ıspartadaki veli baba ve battal gazi secerelerinde ise imam zeynel abidinin zeyd isimli oğlu geçiyor. ismail kaygusuzun değişik secerelerden derleyip toparladığı secerede ise yine zeyd isimli oğuldan nesil geliyor. şu an içinde en doğrusu bu sanırım.koca seyite gelince daha önce bahsettiğim gibi türbesi elazığın merkez sün köyündedir. edindiğim bilgilere göre koca seyit kardeşlerinin büyüğü olarak babası ve annesi ailesi olarak elazığda kalıyor. diğer kardeşler erzincan tunceli ve erzuruma gidiyorlar. çok geniş talip ve dede kitlesine sahip ağuçan ocağı ocaklar hiyerarşisinde mürşit ocağı olarak bilinir. erzincan,tunceli,erzurum,malatya,sivas amasya,gümüşhane,çorum,adıyaman,elazığ gibi şehirlerde bu soydan gelen dedeler var. n)19

seyitcan
12-02-2007, 02:35 PM
celal abbas cana tesekkurler. ben elazig sun koyunde bulunan koca seyit'in kuçuk torunlarindanim. yasadigim ulkede olanaklarim olmadigi için bu yolla arastirmalarimi surduruyorum. ele geçirdigim bir dergide secerenin bir kismi var ama koca seyit ve kardeslerinin horasandan geldigi disinda direk imam Zeynel Abidin'e baglaniyor koca seyit'ten sonrakilerin buyuk bir kismi belgede mevcut. Ama imam Zeynel Abidin'den koca seyit'e kadar kimse yok.

celal abbas
13-02-2007, 09:46 AM
celal abbas cana tesekkurler. ben elazig sun koyunde bulunan koca seyit'in kuçuk torunlarindanim. yasadigim ulkede olanaklarim olmadigi için bu yolla arastirmalarimi surduruyorum. ele geçirdigim bir dergide secerenin bir kismi var ama koca seyit ve kardeslerinin horasandan geldigi disinda direk imam Zeynel Abidin'e baglaniyor koca seyit'ten sonrakilerin buyuk bir kismi belgede mevcut. Ama imam Zeynel Abidin'den koca seyit'e kadar kimse yok.
seyitcan yoldaş ismail kaygusuzun alevilik inanç önderleri isimli kitabının 1. cildinde aradığın bilgilere ulaşabilirsin. istersen birkaç gün içinde sana daha ayrıntılı bilgiler aktarabilirim. kendine iyi bak dostlukla kal.n)19

r.ocak7
22-02-2007, 10:30 PM
adıyaman çelikhan ilçesine bağlı bulam kasabasında ağuçanlar var, ben de ağuçanlıyım ve bulamlıyım

yalnız bulamdaki ağuçanların elazığ sunköyden göçettiklerini biliyorum,halen sunköyde akrabalarımız var ancak iletişim kopukluğu nedeniyle daha doğrusu pasifliğimizden kaynaklanıyor, görüşemiyoruz.

ve ağuçanların bir kısmı hozat bargini

bir kısmı sivas

bir kısmı maraşta var,bunun dışında istanbul gazidede ağuçanlılar var

Cent__23
16-04-2007, 08:30 AM
Merhaba Bende Elazigin Sünköyü/bektas Mezrasindanim. Rahmetli Dedemin Anlatimiyla Adiyaman Bulamdan Gelmisiz, Koca Seyide Bagliyiz.ve Farkli Yerlere Daha Goc Edilmis, Zaman Icinde Farkli Nedenlerden Dolayi Fakli Yerleşkeler Kullanilmis. Aslinda Soy Secereleri Tutulsaydi. Kolaylikla Istedigimiz Bilgilere Ulasirdik.

seyitcan
30-05-2007, 03:09 PM
Merhaba Bende Elazigin Sünköyü/bektas Mezrasindanim. Rahmetli Dedemin Anlatimiyla Adiyaman Bulamdan Gelmisiz, Koca Seyide Bagliyiz.ve Farkli Yerlere Daha Goc Edilmis, Zaman Icinde Farkli Nedenlerden Dolayi Fakli Yerleşkeler Kullanilmis. Aslinda Soy Secereleri Tutulsaydi. Kolaylikla Istedigimiz Bilgilere Ulasirdik.

sevgili can, eger sun koyunde yasiyorsan Ali efendilerden bilgi edinip ulastirabilirsin.Huseyin dede, Ali dede , ve Mehmet dede bu isin yurutuculerindenler. Ilk firsatta gelip gormek isterim ama baska bir ulkedeyim.

dj-pirdeniz
07-06-2007, 09:29 AM
bende agucanlıyım zaten sün köyü ve hozatliyiz agu içen de derler ...

adıyamanda sanmiyorum can ama?benim babadamda dededir.bizim mürşidliktir.

dj-pirdeniz
07-06-2007, 09:31 AM
evet zeynel abidin soyundan gelmekteyizz

poyrazz
31-08-2007, 12:11 AM
slm canlar agican ocagi babamin ve bizim yaslilarin anlatiklarana gore bizim dedelerdir bizim dedelere agucan derlermis elbistan ciftlik koyundenim ama agucon ile aguicen aynimi tam bilmiyom bilgilendiriseniz memnun olurum canlar
donen donsun ben donmezem yolumdan

Elbistan,Pazarcık,Gürünün bazı köyleri,Sinemilli dir.Sinemilli hem ocak hemde aşirettir.Kantarma dedelerine baglıdırlar.kantarma dedelerimizde Aguçen ocagına baglıdır..Bu konuda www.tawdılemin.com www.tawdilo.com ve sinemilli sitelerine bakabilirsin..Sevgilerimle..

komkor
08-09-2007, 11:04 AM
Slm canlar dedemin demesine göre bizde ağu içen ocağındanmışız

erhankiy
17-11-2007, 01:19 AM
Arkadaşlar, ben de Adıyaman Börgenek Köyündenim. bizim köyden Doğan Dede'ninde ağuiçenlerden olduğunu biliyorum hatta secerelerinin olduğunu da biliyorum ama kendim görmedim ....

hizlico
23-11-2007, 01:56 PM
erhankiy'e katılıyorum adıyamandaki ağuiçennin efsaneside var... yine cemlerden birini yaparken yan köylerden bunu fırsat bilenler (farklı görüştekiler) bunlar grup yapıyor birşeylerin peşindeler diye şikayet etmeye giderler askeriyeye (malum her fırsatı kullanmak isteyen bir ülkedeyiz). askeriye gelir siz bir araya gelmiş ne iş çeviriyorsunuz diye baskın yapar tabi Ağuiçen Dede de bizim inancımız böyle bir araya gelmiş cem yapıyoruz ve bende Dedeyim ... diye açıklamalarda bulunuyor... eee bizim askerler rahat dururmu :" o zaman dede olduğuna inanacağımız bişeyler yap eğer gerçek dedeysen" diye... bunun üzerine Dede derki:"bir bardak su ve içine zehir koyup karıştırın" der... bunu aynen yaparlar ve dedeye verirler... dede alır suyu içer ve parmaklarından tekrar bardağa boşaltır suyu hiçbirşey olmamış gibi ve alır suyuda duvara fırlatır ve kendi resmini duvarda hatıra olarak bırakır o su ile... bunu gören askerler hayal kırıklığına uğrayıp geri dönerler ve Dede ye heryerde cem kurabileceği bir belge verirler... benim duyduklarım bunlardı ki bunu söyleyende bizzat yaşamış biriydi

xeval_12
18-01-2008, 01:12 AM
ağuiçen demek zehir içen demektir.
Acaba alakası varmı ? belki zehirletilerek öldürülmüştür yada daha farklı bir olay varmı ? bilgisi olan varsa aydınlatsın bizi ltfn

fg2424
18-08-2008, 03:18 AM
Ağuiçen ocağına bağlı Erzincan İliç kazası B.Gümüşlü köyünden İlyas Bitgül dede 15.08.2008 tarihinde Hakka yürümüştür. Dedemize haktan rahmet kederli ailesine ve sevenlerine Tanrıdan rahmet diliyoruz.

Taliplerinde Erzincan İliç Bağcuğaz Köyünden Güneş ailesi

BawerAlevi
03-09-2008, 11:38 PM
aynen dediğin gibi baran_6980 can...Ben adıyamanlıyım adıyamanda var Opaziz(aguiçenli Opaziz)her sene belli bir gün anma yapılır kurbanlara yapılır kendine bağlı dedeler gelir...çok üzelde olur