PDA

: Bildiğiniz Duyduğunuz Kerametler

Eskici
19-09-2006, 06:08 AM
Sevgili dostlar,
bildiğiniz büyüklerinizden duyduğunuz alevi inanç önderlerinin kerametleri varmı paylaşmak istermisiniz..

Derviscemal
21-09-2006, 09:41 AM
Sevgili eskici,
Dedemin kerametleri olduğunu bugün Erzincan ın alevi köylerindeki çoğu kişi bilmekte ama buraya birebir aktarmak istemdim. Hatta yöre halkı Hızırın evi diye adlandırıyormuş Hazır Dede dedmin adı..

umut_istanbul
21-09-2006, 10:43 AM
Sevgili eskici,
Dedemin kerametleri olduğunu bugün Erzincan ın alevi köylerindeki çoğu kişi bilmekte ama buraya birebir aktarmak istemdim. Hatta yöre halkı Hızırın evi diye adlandırıyormuş Hazır Dede dedmin adı..

dewres cemal ocaaığndan olmalısın. Gureşanlar, dewreşcemaller, Sarsaltıklar, Babamansurlar ve Pilvanklar dersimde büyük itbar görürler pek çok kerameti olduğuna inanrılar.

Derviscemal
12-01-2007, 03:44 AM
dewres cemal ocaaığndan olmalısın. Gureşanlar, dewreşcemaller, Sarsaltıklar, Babamansurlar ve Pilvanklar dersimde büyük itbar görürler pek çok kerameti olduğuna inanrılar.

Evet sevgili Zerdeşt,
söylediğiniz gibidir.

saygılar

astokomlu
12-01-2007, 04:14 AM
sayın dervişcemalin sözünü ettiği baba hazırın dedesi Kızılbel seyitlerinden Derviş Süleyman cem bağladığı zaman Hızır atı ile evin önüne gelir, görünür ve gidermiş..

yine bir gün Cem bağlanırken Hızır gelir ve "" herkesden helallık al, 3 gün sonra Hakka teslim olacan.. öldükten üç gün sonra mezarında kalmayacan ve sır olacan "" demiş..

Derviş Süleyman 3 sonra Hakka yürür.. cenazesi defnedilir.. cenazeden 3 gün sonra mezarına bakıldığında mezarda yoktur..

kendisinin mezarı tunceli/ pülümür ilçesi kızılbel köyündedir.. mezarının başındaki ağacın bir tarafı bir yıl yeşerir diğer tarafı kuru kalır.. ertesi yıl kuru olan kısım yeşerir, yeşil olan kısım kurur..

saygılarımla..

astokomlu
12-01-2007, 04:20 AM
yine o dönemde Kızılbel civarında konuşamayan ve duyamayan bir küçük kız varmış.. ailesi bu kızı Derviş Süleymanın yanına getirirler.. kız Baba Süleymanın yanında oturuyormuş.. bi ara Süleyman dedem elindeli şıppık denen küçük yaş sögüt dalları ile kızın sırtına bir tane vurur.. bu esnada kızın ağzından yeşil,yuvarlak bişe çıkar.. o esnadan itibaren kız konuşmaya ve duymaya başlar..

kızın ailesi Süleyman Dedemin ellerine kapanırlar.. kurbanlarını getirir o evde keser ve niyaz olurlar..

Rojaazme
12-01-2007, 04:23 AM
sayın dervişcemalin sözünü ettiği baba hazırın amcası Kızılbel seyitlerinden Derviş Süleyman cem bağladığı zaman Hızır atı ile evin önüne gelir, görünür ve gidermiş..

yine bir gün Cem bağlanırken Hızır gelir ve "" herkesden helallık al, 3 gün sonra Hakka teslim olacan.. öldükten üç gün sonra mezarında kalmayacan ve sır olacan "" demiş..

Derviş Süleyman 3 sonra Hakka yürür.. cenazesi defnedilir.. cenazeden 3 gün sonra mezarına bakıldığında mezarda yoktur..

kendisinin mezarı tunceli/ pülümür ilçesi kızılbel köyündedir.. mezarının başındaki ağacın bir tarafı bir yıl yeşerir diğer tarafı kuru kalır.. ertesi yıl kuru olan kısım yeşerir, yeşil olan kısım kurur..

saygılarımla..

çettine kurban olam yoluna yüzüm surem ikrarına can verem pirim ....

allah allah ey vallah..

astokomlu
12-01-2007, 04:27 AM
Kureyşan Ocağından

Kızılbel seyitlerinden Derviş Süleymanın oğlu Baba Hasan ( dedemin dedesi) tercan'nın mazan köyünde taliplerini ziyarete gelir.. burada hakka yürür ve talipleri pirlerinin mezarının köylerinde olmalarını isterler ve orada defnederler..

erzincan depremlerinin birinde bölge çok şiddetli sallanır.. halk panik içinde evlerine giremez.. bi ara Baba Hasan'ın mezarından bir ses duyulur..

"" me terse, dao ne beno "" ( korkmayın bişe olmaz ) diye bir ses duyulur..

bunun üzerinde pirlerine sonsuz gönül bağı ile bağlı olan köylü niyaz eder ve gönül rahatlığıyla evlerine girerler..

astokomlu
12-01-2007, 04:37 AM
Hazır Dede adıyla bilinen dedem astokomda cem yürütecektir.. yakın köylerde hazır dedenin cem bağlayacağını duyan ve ağır hastası olan bir aile hastalarınıda alıp gelerek baba hazırın evine misafir olurlar.. hasta meydana yatırılır... ceme başlanır.. Baba Hazır tevde düşer, kalkıp kızgın sobaya dilini sürer.. meydan da döner.. dualar eder.. cemde bulunan halk gözyaşları içinde ağlamaktadır.. cem sonlanır.. herkes evlerine dağılır..

gece hasta yatağında doğrulur ana hase ( baba hazırın gelini, seyit dedenin hanımı.. benim babaannem) bana biraz su ver der.. ana hase dualar ederek suyu getirir.. hastaya verir.. hastanın yüzüne can gelmiştir..

sabah olunca hastanın ailesini kurbanlarıyla baba hazırın evine gelir, kurbanlarını keser niyaz olur ve çocuklarını alarak evlerine dönerler..

baba hazırın asıl adı süleymandır.. baba hazır denmesinin sebebi şudur..

baba hazır bir köye talibine gittiğinde bakarlar karşıdan iki kişi gelir.. köye varınca dede yanlızdır.. yine köyden yanlız ayrılmasına rağmen bakarlardı dede tek yürümez yanında biri vardır.. ve inanılır ki ceddi her zaman onun yanındadır.. ve kendisine baba hazır derler..

yine talibi ne zaman içinde geçirse dedem burda olsa diye, kısa bir süre sonra dedem yanlarında olurmuş.. bu nedenle kendisine baba hazır denilmektedir..

ne mutlu ki bizlere böyle zatların torunlarıyız.. canlar bunları bizzat baba hazırın oğlu benim öz dedem seyit dede anlatmıştır..

saygılarımla..

Rojaazme
12-01-2007, 04:42 AM
sevgili astokomlu can annem anladırdı bize bizler pirlerimizin kerametlerini dinleyerek yolumuzu ikrarımızı ögrenerek büyüdük öz sözden öz dilden ögrendik seninde yüregine sağlık... okurken hakk gözyaşlarımı akıtmama neden olgun içinde varol...

bışmi şah bışmi şah allah allah hakk bizi pirlerimizin yaşamında bir zehre ede....

astokomlu
13-01-2007, 11:59 AM
bugün erzincanın çayırlı ilçesi mazlumağa ( seso komu olarak bilinir ) köyünde Hızırı Ayağı diye tabir edilen bir ziyaret yeri vardır..

köyde yaşayan bir ailenin sağır ve dilsiz bir kızı vardır.. bu aile hergün "" Ya Hızır "" diye dua eder, göz yaşı döker ve dertlerin derman isterlermiş..

kız birgün tarlada ki ailesine yiyecek götürürken bugün ki ziyaret mevkiine gelince karşısına yaşlı biri çıkar.. kıza iki tokat atar.. anan-baban kulaklarımı götürdü.. işde geldim.. der..

kız şaşkınlıkla olan biteni anlamaya çalışırken yaşlı ortadan kaybolur.. kız koşarak ailesinin yanına gider.. kızlarının kendilerine doğru bağırarak geldiğini gören aile şaşkınlık içindedir.. kız olanı biteni anlatır..

kızın babası tarlayı sürmek için kullandığı öküzü alır ve kızın anlattığı yere gider.. burada ailesiyle niyaz olur ve burada kurbanını keser..

burda bir kaya vardır..yanında da bir aluç ağacı.. her yıl civar köylerden insanlar gelerek burda kurbanlar keserler..

saygılarımla..

jaramılali
19-01-2007, 01:40 PM
astokomlu can ağzina düşüncelerine sağlık
bende annemin yaşadığı olayı anlatmak istiyorum canlara.
Annemin ailesi 38.de sürğün ediliyorlar balıkesire annem bir yasında gidişi onbir yasında af çıkıyo tercana dönüyorlar aklı erince sürekli rüyasında aynı kişiyi ğörüyor yıllar ğeçiyor annen evlendiriliyor can babamla .
pelegüz köyüde paşağil derler muharrem orucu son ğünü kurbanlar kesılmış cem tutulmus bütün köy halkı orda dedemiz KAMER DEDE mekanı cennet olsun.
Annemi hiç ğörmemiş annemde onu tabi bilirsiniz yeni gelinler büyüklere ğörünmezlerdi saygıdan DEDE nin sazı dem tutmuş ALLAH ALLAH sesleri arşa çıkmiş tam o anda KAMER,DEDE tam o anda kafir keramet istiyor diye nara otıyo ve nargibi kızarmış sobayı sarılarak defalarca yalıyor demine geri dönüyor
va annemi tarif ediyo yüzünün beni yüzünün su tarafında sole nişanı var o ğelin hamile et verin yeşin .Oğlu olacak surda nışanı var şunu yaşayacak ve bunların hepsi ğerçekleşti can .
Yıllar geçti tanışmak bizlerede naşip oldu şükür
Yıl 1992 kızım meriçim haştalandı doktorlar sara hastası tanısı koydular ve ilaçlara başladık.Hayır içinde olsun KAMER DEDEM rüyalarıma giriyo gel bana diyo beni çağırıyor sürekli meriç anne yeşlı dede rüyada beni çağırıyordu bu gece diyince hrseyi daha iyi anladım OCAĞA ğitmemiz gerekiyor
hemen eşin abım annem aldık meriçi de düştük nur yüzlü dedemin yoluna .
Eve varmamıza ondakika kala meriçim yine komada kapıya vardık bizi bekliyor merdivenlerin başinda bana şükür ğeldiniz dedi kaç gündür bekliyorum dedi
beni müthiş bi ağlama kirizi tutmuşki ayaklarına baygın kızımla niyaz etmek istedim bana engel oldu önümde dize gelerek bende beynademim insanım kızım
bu inaçla taşa niyaz etsende ALLAH muradını eder dedi .
İçeri geçtik kızı yatırın su yatğa dedi dualar eti ağlayarak o gece orda kaldık .
Aneme rüyayı sen göreceksin dedi .Eşim ve abim kalktılar eve geri donmek için
kapıdan çıkınca eşim dedenin elini öpmeye yeltenince yo yo bana söz ver hiç biryere uğramadan direk eve gideceğine dahir düşündüğün yere ğitmeyeceksin.
Eşim sarıldı daha içten öptü elini çünkü ğidip senin tarif ettiğin yerde içki içmeyi düşünüyordum dedi öyle dolu bir insandıki KAMER DEDE mekanı cennet olsun.
saat sabah beş annem rüyayı gördü hayırdır .Bir el beyaz bir zarfı meriçin göhsüne koyuyor meriç itiyo tekrar koyuyor.
Nurlar içinde yatsın dedem geldi yüzünde güzel bir tebessümle negördün bacım dedi anama anlatı ağlayarak rüyayı
Nuryüzlümün tabiri şöyle oldu meriçin biryıl zamanı var ilaçları kes biryıl içinde
hastalanmazsa birdaha olmayacak .Biryıl sonra kurbanıyla geşin kurbanını keşin
dağıtın evde kurban eti bırakmayın hiç dedi .
canlar biryıl geçti kızım iyileşti ve ziyaretimizi yaptık kızım 20 yaşında okuyor simdi yaşadığımız olay inaçlarımızı ğüçlendirdi inanmak çok ğüzel inanılan olmak çok daha güzel .

sağılarımla

Alihanlı
19-01-2007, 03:50 PM
Erzincanın,bük köyünden dedemiz Baba Şah'ın cem sırasında tevhide gelip ocaktan aldığı yanan odunları yalayarak söndürdüğünü bizzat gözümle gördüm,babam o odunları sakladı,hala duruyorlar.

Derviscemal
19-01-2007, 09:32 PM
Değerli dostlar,
bu çok önemli bilgileri burada canlarla paylaştığınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. İşte Anadolu Alevi Dedeleri ve inanç olunca kerametleri... O ulu dergahın piri bizlere sahiplik etsin o dedelerin cedleri bizlere sahiplik etsin..

Gerceklerin Demine Hüüü..

Zazagirl
19-01-2007, 11:10 PM
ZEYNAL BABA : Baba Zeynel 1846 yılında Tunceli Ili'nin Kocakoç (eski ismi pah) Nahiyesi'nin Kilise köyünde dünyaya gelmiştir. 21-22 yaşlarında evlenen Zeynel Baba Çayırlı Yukarı Kartallı (eski ismiyle Yukarı Avşen) Köyü'ne yerleşmiştir. Yukarı Kartallı Köyü'nde bulunan Meteler, Meraller ve Mutlular Dede'nin talipleri (Müritleri) dir. Yukarı Kartallı Köyü'ne gelen dede, taliplerinin ona armağan ettiği evde ve arazide oturmuş ve orayı kullanmıştır. Zeynel Baba maddiyata önem veren bir insan değildi. Taliplerinin Dede'yi ziyaretinde getirdikleri lokmaları orada fakir olanlara dağıtırdı. Yaşamını tarımla geçirmekteydi, çalışırken yanında çocukları ve hanımı bulunuyordu. Onlarla beraber çalışıyor, beraber yiyorlardı. Çocukları, torunları ve torunlarının çocukları da halen çalışıp emeği ile geçinen insanlardır. Böyle yetişmeleri Dede'nin hayat tarzı ile bağdaşmaktadır. Sonbahar aylarında taliplerini ziyaret eden Dede onlardan bir şey almak için değil, onların durumlarının nasıl olduğunu, doğru yolu bulup bulmadığını ve yanlışlarının olup olmadığını merak ettiğinden bu ziyaretleri yapmaktadır. Dede'nin evi herkese açıktır. Yanına gelen hastalar şifa bularak oradan ayrılmakta, buraya gelen insanların sadece inanarak gelmesi şifa bulmalarıyla ödünlendirilmektedir. Yaşamını Yukarı Kartallı Köyü'nde geçiren Dede 1932 yılının 6. ayında vefat etmiştir. Halen bir ziyaret yeri olan mezarı bu köydedir. Talipleri dışındaki alevi vatandaşlarda kurbanları ile, dilek ve şifa bulmak için mezara ziyarete gelirler.
Zeynel Baba ile ilgili anlatılan olaylardan birine göre;
"Bir gün Zeynel Baba Erzurum Vorto Köyü'ndeki müritlerine giderken gideceği köye 10 km. kala bir köye varıyor. Akşamüzeri karanlık basıyor. Yöre halkı yolcunun önünü kesip onu eve davet ediyor, "bizde kal bu akşam" diyorlar. Çünkü gideceği köyden önce bir köy daha var bu yolculuğunu tehlikeye düşürür diyorlar. "O köyde hayvan sürüleri çok olduğundan sürü sahipleri karanlık basınca köpeklerin zincirlerini çözüp hırsızlara ve kurtlara karşı onları serbest bırakıyor. Bu köpekler senin için tehlikeli olur" diyorlar. Fakat Zeynel Baba ısrarlara rağmen yoluna devam ediyor. Köye yaklaşınca ger¬çekten iki azgın ve yırtıcı köpek süratle yola yaklaşırlar, sürü sahipleri gelen yolcunun haline acırlar, köpeklerinin yolcuyu parçalayacağını söylerler, köpekleri tahrip etmeye çalışırlar. Birde bakarlar ki azgın köpekler Baba Zeynel'in atı etrafında oynuyorlar, sürü sahipleri hayrete düşüyor çünkü o ana kadar hiçbir yolcu gece karanlığında azgın köpeklerin elinden sağ kurtulamamıştır. Bu yolcuda bir hikmet var derler. Baba Zeynel gideceği köye varınca talipleri ve köy halkı soruyor; "Dede köpeklerden nasıl kurtuldunuz?, nasıl geldiniz?" Baba Zeynel ise "Geldikleri zaman çok vahşi halleri vardı,bana yaklaşınca rahat uslu olun dedim onlar da etrafımda oynamaya başladılar" der.
"Zeynel Baba bir gün atı ile Erzurum Vorto Köyü'ndeki taliplerini ziyarete giderken yolun üze¬rinde yaşlı, gözleri görmeyen bir adam görür. Bu insan gelini ve oğlu tarafından ormanda bırakılmış bir insandır. Bunun ağlamasını duyan ve yanına giden dede ona ne olduğunu sorar. İhtiyar adam ona başın¬dan geçeni anlatır. Baba Zeynel atından inip adamın gözlerine elini sürerek kör olan gözleri açar. Adam karşısında uzun beyaz sakallı bir dede görür. Gözlerinin açılmasına sevinen adam dedenin elini öpmek ister, fakat dede buna müsaade etmeden atma biner ve taliplerinin köyüne gider. İhtiyar adam gözleri görür bir şekilde eve döner. Onu iyileşmiş gören oğlu ve gelini hayretler içinde kalırlar ve sorarlar fakat ihtiyar adam dedeyi tam görmeden oradan gittiğini söyler. Dede taliplerinin evine ulaşmıştır, ihtiyar adam bu dedeyi merak eder. Onun nerede kaldığını öğrenir. Dede de ihtiyar adamın köyünde bulunan taliplerindedir. ihtiyar adam dedenin taliplerinin evine gider, dede odanın baş köşesinde oturmaktadır, ihtiyar adam Dede'nin elini öper. ihtiyar adamın kardeşleri çok zengindir. Onlar Erzurum Vorto Köyü'nde Dede'nin yanma gelirler. Dede'ye namusları dışında her şeylerini vermeye hazır olduklarım söy¬lerler. Fakat Dede bunu kabul etmez kendisinde olan hikmetin Allah (cc) tarafından geldiğini söyler. Bunun bir reklam amacı olmadığını belirtir ve taliplerinin köyünden ayrılıp Erzincan İli'nin Çayırlı İlçesinin Yukarı Kartallı Köyü'ne yani mekanına geri döner. ( Baba Zeynel' in torunu Seyit Mehmet KORKMAZ'dan aldığı bilgiye göre Yukarı Kartallı Köyü halkından Rıza Meral nakletmiştir).
Baba Zeynel' in torununun oğlu Binali POLAT' in beyanına göre, köy halkından 1992 yılında 80 yaşında olan Hüseyin MERAL'den dinlediğime göre; bir gün akşamüzeri iki öküzümüz otlaklıktan dönmemişlerdi. Bundan ailece çok kederlendik hepimiz telaş içindeydik. Baba Zeynel'de bizde misafirdi telaşımızı görünce bize dönerek telaşa gerek yok "rahat olun hayvanlarınız falan yerde ikisi sırt sırta vermiş yatıyorlar" dedi. Gerçekten Dede'nin dediği yerde hayvanları gördük ve çok sevindik hayvanları alıp köye döndük.

ben de hem anne hem baba tarafından dede ocağından olduğum için böyle hikayeler çok.. hepsini anlatsam burdan erzincan'a kadar yol olur :)

Rahim
22-01-2007, 09:19 AM
Cumlenizin niyazı olsun dunyanın ağaçları kalem olsa denizleri mürekkep olsa yinede Muhammet Ali nin hikmetlerini yazamaz Erenler bizlere sırı sır edenin demine Hü derler Bundan 4 yıl önce Bağcılar Cem eviyle Pirimiz Abdal Musayı ziyarete gitmiştik ziyaret dönüşümüzde 2 veya 3 km geldik gelmedik birden şıp diye bir ses duydum birde baktımkı otobüsun on camı bal ıle dolmuş önumüzü göremiyoruz o zamanki başkan Hüseyin kolbaşıya dedim pir bize bal göndermiş gelin yiyelim benden başka kimsede yemedi şofor su ile camı yıkadı o zamanki ziyarete gidenler buna şahit oldukları için siz değerli canlarıma yazdım sucu lısan ettimse af ola Aşkı muhabetlerimle

Cananela
30-01-2007, 03:27 AM
ewet benim bildiğim bi olay war. bir gün sünni bir kıs hz hüseyinin resmini ğörünce ona asık olmuş we hergün ona olan askını ğizlemek için arkadasları ğlince birtakım sünni geleneklerine baslarmış. kimse yokken hz hüseyinin resmini kendi odassının duwarına asar biri ğlinçede yastğının altına koyarmış daha sonra hz hüşeyin bu kızın rüyasına girip eger beni tasıomuosan yerime bırak demiş we kız bundan sonra resmi hep duwara asıp alevi olmuş

onarlı_44
30-01-2007, 03:35 AM
Bizim ilçemizde de (Arapgir) Abdal Musa lokması yapılmıştı.Bundan 2-3 sene önce olan bir olay bu....Tabi doğal olarak pilav yapılmıştı...Ve ismini bilemediğim bir dede kaynar pilavın içine elini sokarak kaynar pilavı karıştırdı....İnanılmayacak bir olaydı.. ve dedenin eline hiçbirşey olmamıştı....

babakececi
30-01-2007, 05:26 AM
tüm paylaşımlar için tşk ler arkadaşlar

AsA
18-02-2007, 10:24 AM
Yüğrük olur gönül kuşu

Evliyâ söyletir taşı

İrfanını bilen kişi

İrfanda niyaz eylesin

Ali yoludur yolumuz

Hakk’a malûmdur hâlimiz

Dâim irfanda dilimiz

İrfanda niyaz eylesin

Âlâ gözlü arap atlar

Ahdi bütün koç yiğitler

Yeryüzünde biten otlar

İrfanda niyaz eylesin

Hacc’a giden can hacılar

Görmesin ağrı acılar

Yol oğlu müslim bacılar

İrfanda niyaz eylesin

Der Budala’m dünya fani

Veren alır birgün canı

Kusura kalmasın Ali

İrfanda niyaz eylesin

Hoşçakal_Yarın
18-02-2007, 10:37 AM
tokat zile hasanağa köyü ve güzelbeyli kasabası arasında kalan ÇELTEK KÖYÜ
ve bu köyde ki ÇELTEK BABA ZİYARETİ canlar zileli dostlar bilirler.gözümün önüde yürüyemen bir kişi girdi türbeye.ve 1 saat sonra yürüyerek çıktığını gördüm.bundan başka keramette görmedim dünyada

tabiii birde karayün köyü yolu üzerinde de çeltek olarak geçen bir türbe var canlar orayıda yolunuz düşerse ziyaret edebilirsiniz

Alinin_Askeri
18-02-2007, 10:52 AM
benım anne tarafımda dede soyundan gelmedır sıvas kangalın davulbaz köyunden.kerametlerı varmıdır bılmiyorum ama ellerınde ıkı tane arabistandan gelme kutsal emanet vardı. bırısı demır bır yılan(hz.alı eline alınca demıre donduğune ınanılır) bırısıde hz.alının altın kemerı.kemer cocugu olacak kadının belıne gecermıs dıgerlerıne gecmezmıs,yılanınsa dokunduruldugu su içilir.tabi zamanında bir dede tarafından milleti kandırmakla jandarmaya sıkayette bulunuluyo ve kemer ile yılan elımızden alınıyor tabı nası olyosa yılan yolda dusuyor ve yıne ev ahalısınden bırı buluyor ve yılan hala sülalenın en yaslısı olan anneannemın sandıgında bulunmaktadır.

Derviscemal
17-04-2007, 12:23 AM
Verdiğiniz bilgiler için sağolun canlqr...

yolahürmet
17-04-2007, 09:51 AM
Benim dayımın eşi yani yengemin babası cemde kaynayan kurban kazanından elini daldırıp lokma çıkarıyormuş tüm yaşlılarımız bunu söylüyor gözlerinin önünde olan bir olay.

kızılırmak
17-04-2007, 10:40 AM

Benim duymuş ve görmüş olduğum kadarıyla Alevi dedeleri daha çok Bingöl Kığı,Muş Varto,Erzincan Tercan tarafında daha yaygındır ve buradaki Baba Mansur ve Kureyşanlı dedelerimizin kerametlerinden çok bahsedilir.Örneğin Bingöl Kığı'daki Eser Baba türbesini devlet kabullenmiş ve Türk bayrağı asmışlar,Alevi dedelerindeki inancı kabullenmişlerdir.

mısri_KIZ
17-04-2007, 10:33 PM
ovacıkta munzur gözeleri var ve bu soydan gelenlere sultan munzur adı verilmiştir bizim orda. anne tarafım bu soydan geliyo dedemlerde evliya edını verdikleri bir asa var hızır aylarında taliplerimiz kurban getiriyolar ve cem tutuluyor. bu asa suyun içine koyuluyo ve dha sonra su ceme gelenler tarafından içiliyor.

EFSANEYE GÖRE

Kedek Köyü civarında yaşayan bir ağa ve ağanın koyunlarını gütmek için yanına aldığı Munzur isminde bir çoban varmış.

Munzur'un ağası hacca gitmis. Ağa hacda iken, Munzur bir gün ağanın hanımının yanına gelir ve;

- Hatun, ağamın canı sıcak helva ister. Helvayı yaparsan, ben kendisine götürürüm der.

Ağanın hanımı önce şaşırır, sonra herhalde zavallıçobanın canı sıcak helva istiyor, doğrudan söylemeye dili varmıyor, utanıyor, agasını da bahane ediyor. Kendisine bir helva yapayım da yesin der. Helvayı pişirir, bir bohçanın içine bağlar ve Munzur'a:

-Al evladım götür der.

O sırada ağa hacda namaz kılmaktadır. Namaz sırasında sağa selam verirken, bir de bakar ki sağ yanında, elinde bir bohça ile Munzur dikilmiş duruyor. Namazını bitirip Munzur'a:

-Hos geldin evladım, burada ne arıyorsun? Nedir o elindeki? der.

Munzur da:

-Ağam canın sıcak helva istemişti, onu sana getirdim der.

Elindeki bohçayı ağasına uzatır. Ağası bohçayı açar ve bakar ki içinde sıcacık helva duruyor.Hayretler içinde Munzur'a bir şeyler söylemek için başını çevirdiğinde, bir de bakar ki Munzur yanında yok.

Hac vazifesini tamamlayıp köyüne döndüğünde, komşuları ellerinde hediyeler ile ağayı karşılamaya giderler.Munzur'da, götürecek başka hediyesi olmadığından, bir çanağın içerisine koyunlarından bir miktar süt sağar ve bununla ağasını karşılamaya gider. Ağa Munzur'u görünce yanındakilere:

-Asıl hacı Munzur'dur. Öpülecek el varsa Munzur'un elidir. Önce ben öpeceğim der ve Munzur'a koşar.

Munzur bu konuşmaları duyduğunda:

-Aman ağam Allah aşkına. Böyle bir şey olmaz. Ben yıllarca senin ekmeğinle, aşınla büyüdüm. Sen nasıl benim elimi öpersin. Ben sana elimi öptürmem, der ve kaçmaya başlar.

Munzur önde, ağa ve yanındakiler arkasında bir kovalamaca başlar.

Simdiki Munzur ırmağının kaznağının olduğu yere geldikleri zaman Munzur'un elindeki süt dolu çanak dökülür ve sütün döküldüğü yerde, süt gibi bembeyaz su fışkırır. Bundan sonra Munzur kırk adım daha atar. Attığı her adımda, bir kaynak fışkırır. Ve fışkıran bu sulardan bir ırmak meydana gelir. Munzur'un arkasından koşanlar bu ırmaktan öteye geçemezler. Munzur'da bu dağlarda kaybolur gider.

Hamzababa
18-04-2007, 04:02 PM
Ankara- cubuk yöresindeki alevi dedelerininde kerametleri mevcuttur. Özellikle Boran dede. Bu dede benim dedemin anlatisiyla yaz günü yolun sagina dolu, soluna yagmur yazdirmistir.

Türbesi Ankaranin cubuk ile Cankirinin Sabanözü arasinda olan Yahya dedemiz, ben daha cocukken sik sik nefes kaybina ugruyordum. Annem beni 3 yasimdan itibaren Hacettepe hastenesinin aciline götürüp oksijen cadirina koyduruyormus. ( bu dosya yi bizim bir akrabamiz arsivde calisirken okuma olanagi bulmustum).

Ankaradan Köye gitmistik, cem vakti idi, Yahya dede köye gelmis. Ben annem le yolda giderken, sol taraftan Yahya dede geldi, ben ve annem kenara cekilip dedeye yol verdik, dede anneme sordu
- Talip nasilsin
Annemde ben iyiym ya ( beni göstererek) bu talibin iyi degil, al hayrini gör
diyerek beni sirtimdan dedenin önüne itti.
Dede hem topal, hem colak, hemde ahrazdi. konusmasini zor anliyordum ve bende zaten 5 yasindaydim, anlamiyordum ne oldugunu.
Nesi var bunun dedi, annem de
-dikani kalasica dikanip duruyo, dedi
dede bana ac agzini bakayim dedi, agzimi actim dede agzima tükürdü, sirtima vurdu el benden derman allah dan dedi.
O günden sonra bir daha hic nefesim tikanmadi, takii agzimdan dedelere yanlis bir söz cikana kadar, pisman oldum ama nafile.

Bizim cemlerimizde keramet gösteren cok dede olmustur, bunlarin canli sahitleri dedelerimiz, ebelerimiz bilirler. Onlarin disinda bunu ben canli yasadim.

Su anda yasayan dedelerden de keramet gördüm hemde cok ve su anda yazilmaz onlar hayatda oldugu sürece.

Gercege Hü demine ya Ali
saygilar

butterfly
24-04-2007, 05:46 AM
Yazılanların hepsini tek tek okudum ve her okuduğumda şaşkına uğradım.Gerçek tanıkların ve başından geçenlerin anlatıkları beni daha çok şaşırttı.
Yazanların eline,yüreğine sağlık.

kızıldoruk
24-04-2007, 06:32 AM
ne kerameti, dedeler peygamber mi?

hem sünni müslümanların hoca, molla, şeyh gibi dini önderlerinin sahte nefesleriyle, saçma uygulamalarıyla, dine aykırı seslenmeleriyle dalga geçeriz hemde aynı yolla bizde dedelerimize kerametler ekleriz.

dedenin allahın katında, diğer alevi insanlardan üstün olduğunu düşünenler ne yazıkki sünni ideoloji altında alevicilik yapmaktan ileriye gidememişlerdir.

unutulmamalıdır ki allahın katında peygamberler dışında hiç kimse üstün değildir. peygamberlerin ailleri bile üstün değildir. bu kuranda apaçık belirtilir. zira allah diğer insanlardan üstün tututtuğu ve kerametleriyle gösterdiği insanları kendisine resul seçmiştir

astokomlu
24-04-2007, 06:35 AM

hem sünni müslümanların hoca, molla, şeyh gibi dini önderlerinin sahte nefesleriyle, saçma uygulamalarıyla, dine aykırı seslenmeleriyle dalga geçeriz hemde aynı yolla bizde dedelerimize kerametler ekleriz.

dedenin allahın katında, diğer alevi insanlardan üstün olduğunu düşünenler ne yazıkki sünni ideoloji altında alevicilik yapmaktan ileriye gidememişlerdir.

unutulmamalıdır ki allahın katında peygamberler dışında hiç kimse üstün değildir. peygamberlerin ailleri bile üstün değildir. bu kuranda apaçık belirtilir. zira allah diğer insanlardan üstün tututtuğu ve kerametleriyle gösterdiği insanları kendisine resul seçmiştir

dedelere peygamber diyen yok sayın kızıldoruk.. ama onların evladı resul olduğunu unutmayınız..

ayrıca onlar hak dinine aykırı birşey yapmıyorlar.. bu yola inanmayanlara karşı göstermişlerdir kerametleri Allah'ın izni ile..

inanıp inanmamak sizin düşüncenizdir.. ama saçma diye bir tanımlamada bulunamasınız..

saygı istiyorsanız, saygı gösterin..

kızıldoruk
24-04-2007, 06:46 AM
dedelere peygamber diyen yok sayın kızıldoruk.. ama onların evladı resul olduğunu unutmayınız..

ayrıca onlar hak dinine aykırı birşey yapmıyorlar.. bu yola inanmayanlara karşı göstermişlerdir kerametleri Allah'ın izni ile..

inanıp inanmamak sizin düşüncenizdir.. ama saçma diye bir tanımlamada bulunamasınız..

saygı istiyorsanız, saygı gösterin..

niye her cevap yazdığımda cevap siliniyor. eleştiriye tahammül yok anlaşılan.

bunun saygısızlık ile ne alakası var. keramet sadece peygamberlere mahsustur. başka kulların keramet sahibi olmasının imkansız olduğu allah tarfından söylenmiştir. bunlar peygamberlik alametleridir. bunlar kulları peygamberleştirme ve putlaştırma hareketleridir.

tekrar yazıyorum.

astokomlu
24-04-2007, 06:50 AM

bunun saygısızlık ile ne alakası var. keramet sadece peygamberlere mahsustur. başka kulların keramet sahibi olmasının imkansız olduğu allah tarfından söylenmiştir. bunlar peygamberlik alametleridir. bunlar kulları peygamberleştirme ve putlaştırma hareketleridir.

tekrar yazıyorum.

yazmasını bilince yazılar silinmez.. siz kalkıp saçma şeklinde abuk subuk yazılar yazarsanız silinir..

anlatmasını bilmek lazım..

ayrıca dedelerle, paygamberleri siz kendi kendinize denk getiriyorsunuz.. bizlerin öyle birşey yaptığı yok..

dedeler keramet gösterdiklerinde Pirlerine sığınırlar.. onlardan yardım isterler.. dua ederken peygamberlerin isimlerini anarlar.. vs..

gerçi görmedikçe inanmak çok zor.. inanmıyorsanız inanmayın.. ama söylemlerinize dikkat edin..

kızıldoruk
24-04-2007, 07:00 AM
yazmasını bilince yazılar silinmez.. siz kalkıp saçma şeklinde abuk subuk yazılar yazarsanız silinir..

anlatmasını bilmek lazım..

ayrıca dedelerle, paygamberleri siz kendi kendinize denk getiriyorsunuz.. bizlerin öyle birşey yaptığı yok..

dedeler keramet gösterdiklerinde Pirlerine sığınırlar.. onlardan yardım isterler.. dua ederken peygamberlerin isimlerini anarlar.. vs..

gerçi görmedikçe inanmak çok zor.. inanmıyorsanız inanmayın.. ama söylemlerinize dikkat edin..

dedelere keramet sahibi diyerek onları siz peygamberleştiriyorsunuz ben değil.

herhangi bir insana keramet yüklemek onun peygamber olması anlamını taşır. çünkü allah peygamberlerini insanlara gönderirken, peygamberliğin gerçekliğine insanları ikna için peygamberlere keramet yüklemiştir.

peygamberlerden başka hiç bir kul "keramet" sahibi değildir. çünkü keramet içinde tanrısal yaratıcılık taşıyan bir kavramdır.

peygamber bu uyarıları asırlar öncesinden yapmıştır. allahın izniyle...

tekrar yazıyorum.

Kadir Hoca
24-04-2007, 07:02 AM

tekrar yazıyorum.

Siz Kurandan bihabersiniz eğer bihaber olmasaydınız bu gaflette bulunmazdınız.

Açın bakın peygamber ailesi kuranda meth ediliyormu edilmiyormu hatta sevgisi kuranda farzmı değilmi.

lütfen ezbere konuşmayın.

astokomlu
24-04-2007, 07:03 AM
herhangi bir insana keramet yüklemek onun peygamber olması anlamını taşır.

sizin kendi kuruntunuzdur bu.. dedeler evladı resuldür.. ehlibeyttir.. kendisi için ayet inen insanlar neden bu kerametleri göstermesinler..

üstünlük olsa idi Alevilik'de insan kavramı bu denli önemli olmazdı..

ama saçma şeklinde bir tanımlama yapmak sizin haddiniz değildir..

fataLibra
24-04-2007, 07:04 AM
Hz.Hüseyin'de keramet sahibi değildi fakat Mekke'den Kerbela'ya giderken "öldürüleceğini ve gelenlerinde öldürüleceğini, bunun içinde isteyenlerin gelmemeleri gerektiğini" söylemişti.
Ve bunun gibi onca rivayet vardır Hz.Hüseyin'in kerametlerine dair.

Hz. Hüseyin'de peygamber değildi. Ama o da bir Evlad-ı Resuldü.

Kadir Hoca
24-04-2007, 07:05 AM
Unutmayınızki siz islam teolojisinide bilmiyorsunuz Keramet ile Mucizeyi ayıramayacak kadarda konudan bihabersiniz.

kızıldoruk
24-04-2007, 07:16 AM
inancınızdan korkunuz yoksa neden yazılanları siliyorsunuz.

dedelere keramet sahibi diyerek onları siz peygamberleştiriyorsunuz ben değil.

herhangi bir insana keramet yüklemek onun peygamber olması anlamını taşır. çünkü allah peygamberlerini insanlara gönderirken, peygamberliğin gerçekliğine insanları ikna için peygamberlere keramet yüklemiştir.

peygamberlerden başka hiç bir kul "keramet" sahibi değildir. çünkü keramet içinde tanrısal yaratıcılık taşıyan bir kavramdır.

peygamber bu uyarıları asırlar öncesinden yapmıştır. allahın izniyle...

tekrar yazıyorum.

astokomlu
24-04-2007, 07:22 AM
inancınızdan korkunuz yoksa neden yazılanları siliyorsunuz

yazdığınız yazınızı alıntı yapmışız.. mesajlarımızın içerisinde duruyor.. görme yetiniz yeterlidir sanırım..

anlatıyoruz.. ama boşa.. nato mermer...

Kadir Hoca
24-04-2007, 07:23 AM
Siz Kurandan bihabersiniz eğer bihaber olmasaydınız bu gaflette bulunmazdınız.

Açın bakın peygamber ailesi kuranda meth ediliyormu edilmiyormu hatta sevgisi kuranda farzmı değilmi.

lütfen ezbere konuşmayın

Unutmayınızki siz islam teolojisinide bilmiyorsunuz Keramet ile Mucizeyi ayıramayacak kadarda konudan bihabersiniz

Bakın ben size bu iki mesajı yazdım eğer siz konu hakkında bir bilgiye sahip olsaydınız buna cevap verirdiniz. Şimdi konu kuransa sizi burada mahçup ederim açıkcası. Nedenmi siz kuranı bilmeden konuşuyorsunuz anlaşıldı.

Size tavsiyem bilmediğiniz konular hakkında ahkam kesmeyin.

kızıldoruk
24-04-2007, 07:30 AM
yazdığınız yazınızı alıntı yapmışız.. mesajlarımızın içerisinde duruyor.. görme yetiniz yeterlidir sanırım..

anlatıyoruz.. ama boşa.. nato mermer...

bana bak saygısızlık yapma. mermer kafalı sensin. sözünü geri al.

daha önce niye alıntı yapılan mesajları silmiyordunuz. yeni uygulamamı.

işinize gelmedi dimi.

astokomlu
24-04-2007, 07:37 AM
bana bak saygısızlık yapma. mermer kafalı sensin. sözünü geri al.

daha önce niye alıntı yapılan mesajları silmiyordunuz. yeni uygulamamı.

işinize gelmedi dimi.

saygısızlık mı ? bir deyim kullandım ben.. zorunuza neden gidiyor ki.. mesajınızı alıntı yaptığımızı yani konu içerisinde durduğunu söyledik..

anlama sorununuz var.. ne yoo yoksa döver misiniz ? :) yapmayın yaa

jaramılali
24-04-2007, 09:56 AM

Keramat sahibi dedelerden ocakzade lerden haberiniz ve bilginizin olmadığı belli can

Keramet sahibi ermiş ocak,zadeler hiç bir zaman kendilerine benlik getirmezler üstünlük yani sizin tabirinizle kerametin HAKK eliyle olduğunu söylerler çok inaçlı ve itikatlıdırlar zaten keramet gerçegide her kese nasip olmaz insanın feline göre seçilmiş ummam olan alır

Senin gibi düsünen canada anlatmak mesele yazıkki böyle bir gerçekten mahrum kallmışsın

Saygılar

Hamzababa
24-04-2007, 12:54 PM
Valla Kizildoruk kardes,

senin Ankaranin neresinden oldugunu bilmiyorum, köyündenmisin yoksa baska yerden mi göctün Ankara ya bilmiyorum ama eger köylerinden olsaydin keramet sahibi dedeleri duyardin, zaten dedeler;

El benden DERMAN ALLAHTAN der,

Eger Hak Muhammet Aliye inansaniz, icinizde Ehlibeyt sevgisi olsa, dedelerimizden böyle bir süpheye düsmezsiniz ayrica hic kimsenin inanci ile dalga gecme yada hafife alma kibirligini de göstermezseniz.

Dedelerimiz, sizin televizyonlarda gördügünüz sosyete medyumlari degildir ve bu hizmetlerinin karsiliginda sevgi saygi disinda bir beklentileride yoktur.

Ankarali olma durumunu yazarsaniz, size cevrenizdeki dedelerin kerametleri hakkinda bilgi verebilirim ve bu sayede de belki sizinde bir dededen hayir dua almaniza vesile olabilirim.

Ankara da tanidigim Agucanlardan bir dede var, elini öpmenizi size ancak tavsiye edebilirim.

Saygi ile kalin

Batıni
22-02-2008, 02:19 PM
O, ocaklar öylebir ocaklardırki;canlar kimin ne keramet getireceğini bilemzsiniz, dedemin ocağından kül alıp yaralarına sürüp iyileşirmiş insanlar, dedelik, içten kalpten gelir, bunun okulu olduğuna inanmıyorum şimdiki, zamanda.

alihikmet çakır
22-02-2008, 02:38 PM
refahiye ye bağlı yukarı sütlü köyü var (boybeyi)yani benim muhtarlığım..bizim köy mezre..bu köyden ğışt ocağı vardır.ahali ğıştolar der..malatya tarafından sağ bacağı tutmayan bir hasta vatandaş,bu ocağı duyar ve yola koyulurlar..yaz günü gelirki insanlar yaylaya çıkmış ev kapalı..eski evlerin bacalarından aydınlık için burakılan delikler vardır..hasta adam o delikten ayağını sarkmış ve orda uyumuş.. uyandığında her sağlam kişi gibi,memleketine dönmüş...
yine bizim orda çukurçimen köyü var alihaydar baba ocağı var,kerametleri dünyaya yayılmıştır..hala yakacıkta oturan hasan dede miz bu ocağı yürütmektedir.ama en önemlisi buna inanç lazım inaçlarımıza zerre kadar şüphe düşende değil keramet sahibini görmek karşımızdakinin bile varlığına inanmaktan yoksun kalırız..
yukarda yazan ankaralı vatandaşımıza bir şey diyemem,çünkü bilmiyor görmemiş öğretilmemiş,belkide yolu ayrıdır..ama asla bir alevi dedelerimizin kerametlerini inkar edemez.tabiki anlatılmış ve öğretilmişse..saygılar..

ferhat_gs
02-05-2008, 09:42 AM
Canlar bana ninem şöyle bişey anlatmıştı:
Seyit musa bizim köyde yaşayan bir dede imiş.Türbei varmış köyde.Ninemin bir gün dişi ağrımış.Köydekiler git musa nın türbesine demişler.Ninem seyit musa nın türbe taşına niyaz edip,yüzü suyu hürmetine istekte bulunmuş.Ve mezardan ayrılırken sanki bir şey dişlerinin arasındaki acıyı çekip,ağzından çıkarmış...

Seyit musa yaşantısında da talipleri andığında anında yanlarıonda olurmuş...

Bunlarda benim bildiklerim...Öğrendikçe yazarım...

poyrazz
16-07-2009, 09:12 AM
Sivas-Gürün-Bozhüyük köyünün mezrası Tersakan da KOLU UZUN BABA isminde bir türbe var.Köyümüz Maraş-Afşin ve Kayseri-Sarız kasabalarına sınırdır.Yakın tarih de olmuş bir olayı anlatayım.
Komşu avşar köylülerinden biri bu türbedeki bir agacı keser götürür.Birkaç ay sonra öz kardeşini silahla vurur öldürür ,kendisi hapiste kardeşi mezarda..

melek58
16-07-2009, 09:16 PM
Sivas/yıldızeli Aslandoğmuş köyümde çok ilginç bir olay meydana gelmiş.

Bu olayı dedemler anlatır OLay şöle ;

Köyümüzün BULE die bir çeşmesi var.Bu su ismini bilmediğim bir tekkeden geliyormuş.

Köyümüzden bir adam başka bir akrabadan koyun çalmış ve bunu kesip yemiş.E haliyle susamış.

Buleye varimde bir soğuk su içeyim demiş.Gelmiş.Bakmışki suyun yerinde yeller esiyo.Kulağında su sesi ama çeşme kuru.İnanamamış su sesi gelirde ben nasıl görmem die afallamış..

Rabbim haram yediği için bu adama suyu göstermemiş.

Ve halen akan suyun nereye gittiğini bilen olmamış.O gün bugündür bakıyorlar bu su nereye gidiyor die kimse bulamamış.

melek58
16-07-2009, 09:43 PM
Sivas-Gürün-Bozhüyük köyünün mezrası Tersakan da KOLU UZUN BABA isminde bir türbe var.Köyümüz Maraş-Afşin ve Kayseri-Sarız kasabalarına sınırdır.Yakın tarih de olmuş bir olayı anlatayım.
Komşu avşar köylülerinden biri bu türbedeki bir agacı keser götürür.Birkaç ay sonra öz kardeşini silahla vurur öldürür ,kendisi hapiste kardeşi mezarda..

Buna benzer bir olayda bizim köyde yaşandı.

Size bir önceki yazımda buleyi anlatmıştım.

Bizim olayda şu şekildedir; bulenin yanındaki dilek ağacından odun kesen ve evine götüren kadının eve girmesiyle evi yanmış.Kadının yüzünü gördüm elleri ve yüzü yanmıştı.Kadın o olaydan sonra aklını kaybetmiş ne yazıkki.

mursaloğlu
16-07-2009, 10:09 PM
astokomlu can ağzina düşüncelerine sağlık
bende annemin yaşadığı olayı anlatmak istiyorum canlara.
Annemin ailesi 38.de sürğün ediliyorlar balıkesire annem bir yasında gidişi onbir yasında af çıkıyo tercana dönüyorlar aklı erince sürekli rüyasında aynı kişiyi ğörüyor yıllar ğeçiyor annen evlendiriliyor can babamla .
pelegüz köyüde paşağil derler muharrem orucu son ğünü kurbanlar kesılmış cem tutulmus bütün köy halkı orda dedemiz KAMER DEDE mekanı cennet olsun.
Annemi hiç ğörmemiş annemde onu tabi bilirsiniz yeni gelinler büyüklere ğörünmezlerdi saygıdan DEDE nin sazı dem tutmuş ALLAH ALLAH sesleri arşa çıkmiş tam o anda KAMER,DEDE tam o anda kafir keramet istiyor diye nara otıyo ve nargibi kızarmış sobayı sarılarak defalarca yalıyor demine geri dönüyor
va annemi tarif ediyo yüzünün beni yüzünün su tarafında sole nişanı var o ğelin hamile et verin yeşin .Oğlu olacak surda nışanı var şunu yaşayacak ve bunların hepsi ğerçekleşti can .
Yıllar geçti tanışmak bizlerede naşip oldu şükür
Yıl 1992 kızım meriçim haştalandı doktorlar sara hastası tanısı koydular ve ilaçlara başladık.Hayır içinde olsun KAMER DEDEM rüyalarıma giriyo gel bana diyo beni çağırıyor sürekli meriç anne yeşlı dede rüyada beni çağırıyordu bu gece diyince hrseyi daha iyi anladım OCAĞA ğitmemiz gerekiyor
hemen eşin abım annem aldık meriçi de düştük nur yüzlü dedemin yoluna .
Eve varmamıza ondakika kala meriçim yine komada kapıya vardık bizi bekliyor merdivenlerin başinda bana şükür ğeldiniz dedi kaç gündür bekliyorum dedi
beni müthiş bi ağlama kirizi tutmuşki ayaklarına baygın kızımla niyaz etmek istedim bana engel oldu önümde dize gelerek bende beynademim insanım kızım
bu inaçla taşa niyaz etsende ALLAH muradını eder dedi .
İçeri geçtik kızı yatırın su yatğa dedi dualar eti ağlayarak o gece orda kaldık .
Aneme rüyayı sen göreceksin dedi .Eşim ve abim kalktılar eve geri donmek için
kapıdan çıkınca eşim dedenin elini öpmeye yeltenince yo yo bana söz ver hiç biryere uğramadan direk eve gideceğine dahir düşündüğün yere ğitmeyeceksin.
Eşim sarıldı daha içten öptü elini çünkü ğidip senin tarif ettiğin yerde içki içmeyi düşünüyordum dedi öyle dolu bir insandıki KAMER DEDE mekanı cennet olsun.
saat sabah beş annem rüyayı gördü hayırdır .Bir el beyaz bir zarfı meriçin göhsüne koyuyor meriç itiyo tekrar koyuyor.
Nurlar içinde yatsın dedem geldi yüzünde güzel bir tebessümle negördün bacım dedi anama anlatı ağlayarak rüyayı
Nuryüzlümün tabiri şöyle oldu meriçin biryıl zamanı var ilaçları kes biryıl içinde
hastalanmazsa birdaha olmayacak .Biryıl sonra kurbanıyla geşin kurbanını keşin
dağıtın evde kurban eti bırakmayın hiç dedi .
canlar biryıl geçti kızım iyileşti ve ziyaretimizi yaptık kızım 20 yaşında okuyor simdi yaşadığımız olay inaçlarımızı ğüçlendirdi inanmak çok ğüzel inanılan olmak çok daha güzel .

sağılarımla

Sevgili can bu kerameti anlattığın hikayeyi okurken gözümden gönül yaşları döküldü hala göz yaşımı tutamıyorum halbu ki bende tedavi görmekte olduğum göz kuruması hastalığı var.

Sevgili dedem de benimde dertlerime derman vermesini niyaz ediyorum. kurbanımı şahkulu dergahında onun niyetine adıyorum sevgilerimle.

Gözlerimi silmedim hala yaşlı
saygılarımla.

Aslım_Aslın
16-07-2009, 10:34 PM

tekrar yazıyorum.

Arkadaşım keramet ile mucizeyi karıştırıyorsun..
bak bi can demiş sana ama öfke gözüne göstermemiş bu ayrıntıyı..
Peygambere has olan mucizelerdir.. ay'ın 2'ye bölünmesi.. parmaklarından su akması.. ağaçların koşarak yanına gelmesi.. bir avuç kumla düşman ordusunu mağlup etmesi.. hayvanların konuşması.. dağların parçalanması.. taşların tesbihi gibi..

Keramet'e gelince.. bakın herkes Rabbine aşkla bağlı ihlas sahibi insanların mucizevi?? kerametlerinden bahsetmişler..
Dedeler, pirler.. şeyhler.. hocalar.. İslam fedaileri.. kısaca Rabbine hakiki aşk ile bağlı her mezhepten büyüklerimize bahşedilmiştir bu..
Alevilikte de Sünnilikte de böyle -inanılması güç denilen- olaylar mevcut..
Ayrıca kerametin mertebeleri vardır.. halis ibadetlerin, halis niyetlilerin, halis dostlukların kardeşliklerin ve hatta halis beraberliklerin bile kerametleri vardır..
Keramet ve mucize nedir ne değildir araştırma görüceksin farkı daha net..
Sen temiz bi niyetle birini görmek istersin.. kalbinden geçirirsin.. çat kapı geliverir.. bu da bir keramettir mesela?? böyle düşününce bu anlatılanlara inanmamak akıl dışı olur.. ;)

Saf, temiz, gönülden olan her niyet sahibi -mertebesine ve imanına inancına, ihlasına göre- böyle kerametler yaşar ve yaşamaktadır..
Herkes kendi hayatının herhangi bir yerinde buna şahit olmuştur..
'nasıl yani ya???' diye bizi şaşkınlığa düşüren 'bu bi mucize olmalı..' denilen olayları derin bi düşünmek lazım..

Senin bu bahsettiğine şarlatanlık deniyor.. :)
Bu tiplere Sünni Müslüman değil.. yapay Müslüman -yada- (modern tabirle) çakma Müslüman denilmeli.. (dine aykırı seslenenlere.. dini suistimal eden sözde dincilere sözüm..) 'Sünni Müslümanlar' diye genellememeli bunları..

Bu anlatılanlar hurafe değil.. GERÇEK!!
Her mezhepte.. Her mezhep mensuplarının başına gelmiştir yaşanmıştır (ama yine söylüyorum.. hakiki ihlas sahipleri için geçerli) bunlar..
Allah'a gönülden yalansız riyasız bağlı olacaksın da Rabbim sana hissettirmeyecek kendini.. mümkün mü bu..

neyse..
Paylaşım yapan herkese teşekkürler..
devamı gelir umarım..

Amistofes
16-07-2009, 11:02 PM
Dostlar.

Anlattiklarinizi ilgi ile takip ediyorum,alevilikte, ne zamandan beri,batil inanc var?.
Alevilkte ne zamandan beri insanüstü keramet var?.

Hicmi Hace Bektas Velinin sözlerini incelemiyorsunuz?

Keramet Tacda degil Bastadir, bu sözler size neyi ifade ediyor,?

Erinzin can yöresini, hemen hemen tüm bölgelerini abartisiz gezmis görmüs ve insanlar ile bu tür konulari derinlemesine ,incelemis insanlar ile istisare ederek böyle bir seylein olamayacaigin anlatmisimdir,

Cem erkani yol Meydani bu tür hikayelere firsat vermez, buna hurafecilk denir, kehanetcilik denir, okkültülzm dir,

Bakinz dostlar, Ninem Istanbullu, Medrese mezunu idi, kendisi o dönemlerde arapca/farsca yi bilmek zorunda imis cünkü aldigi egitim o yöndeymis,

35 yasinda iki kizi ile Erzincana kocasi ile olan Dedemle gitmek zorunda kalmis,ve cocukalari köy kosullarina dayanamiyor hastalanip ikisde hakka gidiyorlar, bizzat kendisi cenazeleri kaldiriyor.
Zamanla seferberlik olunca Coruma göc etmek zorunda kalmistir,Babaannnem Corum dogumludur, Üc kiz Cporumda doguyor, on iki yil sonra Erzincana geri dönerken , Kayin babam sivasta dünyaya geliyor, Kayinbabam Babamin dayisidir, yani Kayin babam Babaannemin kardesidir, dolaysiyla Istanbullu derlerdi Büyük Nineme Erzincanda ünlüdür,

Kisa bir anlatimdan sonra,bir kis günü yapilan Cemde , Dede elinde köz ile keramet gösterip, insanlarda hala halla kendinden gecercesine esirince, kayin Pederde diger cocuklar ile pür dikkat tüm olaylari izlemisler, cocuk dünyasi dir, yalan dolan asla bilmezler, ve cocuk dogru soruyu sorar, dogruda cevap verir, o yüzden derim asl ögretmenler cocuklardir, benzer söyleyisi,Benim felsefe ve sosyoloji hocamda derdii cok yerinde olan bir tanim,dir....
Ve Ertesi gün Kayin peder Palut közünü dislerinin arasina sikitirarak ani nefes verisiyle etrafa kivilcimlarin cikisini muhtesemligini köydeki diger insanlar görünce hemen bu cocuk keramet sahibi esirmis ermis diye secdee dilince , Ninem kizarak böyle sacma seylere neden göz yumuyorsunuz diye cikisiyor ve bir cogunuda azarliyor,

Türbeler,ziyaretler, ocaklar, kaynak sular, civar yerlerde meshurdur,
Erzincanda adam yerine konulmayan Deli Azizin bugün türbesi vardir, isin icine birde cikar sokusturulmus,.para kazaniyorlar, bir cok insanda medet bekliyor, hala günümüzde, cok ilginctir,

Mustafa Kemal savasi Istiklal /kazaniyor ancak derki: Asl savas yeni basliyor, batila, hurafeye ve cehalete karsin savas basliyor,sözü ünlüdür.
Erzincanda, Firat üzerine insa edilen köprü kemah yolundadir,öyle sarptirki burasi takriben yüz elli metere ve sanki bicak ile dikey kasilmistir, derlerki burasini Hz Ali , kilici Zülfikar ile kesmis hala deniliyor, simdi bu anlatim, jeolojide mümkünmü?.
Insan biolojiktir,petogojiktir,piskolojiktir, kültürelve tarihseldir defalarca bu tanimi yapmak zorundayiz ..!
Dersimde , dersim olayinda Basköylü Pir Hasani, ziayeretleri tahribat ediyor, !....neden insanlara yardim edilmedi diye bu yapilan abartisiz gercektir,!!.

Simdi kalkip böyle olamayan , olamacak rüya ile tabirleri anlatmak , kisinin ic dünyasinda cagrisimlarin disa vurmasidir, istenctir, beklentidir, kisinin bilincsel konusu ile ilgilidir, acikcasi, yapamamazligin, istencin gönüldeki arzusudur, olabilirmi ? sorgulanir,!..
Gene bir gün Palangada, (burasi erzincanda bir köydür) talibin birisi Basköylüden dua ister ve derki Dede bana dua oku cocugum olsun, Pir Basköylüde bu tür hurafelere karsidir, derki Kizim ben dua okuman sen bir genekoluga git acikcasi Kadin dr una gìt der,!/ fakat Talip isteminde israrcidir, cok üsteleyince Pir Hacani hiddetlenir ister istemez,

Elini talibine uzatarak sayet ,doktora gimezsen sana lahnet olsun,,!..Ve elini yukariya kaldirip göge dogru ?,,! eger sende vermezsen sana lahnet olsun,,! ,bende dua edersem bana lahnet olsun!,,, diye isyani basar,
bu korkunc seckin durusa karsin ,Talibi suspus olur tirtir titrer ve , hatasini anlar,
Ve Dede , bir uzman dr un ismini veriri derki git deki PIR Hasani beni sana gönderdi,

Ve aradan yillar gecer, talip saglikli iki üc yaslarinda bir oglan cocugu ile birlikte , Pire ziayarete gider, cocugunu dedenin kucagina atar, derki dede cocugun kirvesi sensin, dede de bu cocugu ben degil dr götür asl kirvesi odur, Pir Hasani Basköylü israrla ,yaklasiminin talibine iletir, kendim sahit oldum o degerli Pir´e , simdi böyle Pirler varmi sogulanir, Yeri bugün Türbeye cevrilmistir ki kendisi bu tür olaylara karsin iken.

Yol Erkani Meyadani bu tür savsatalari asla benimsemez, Pirlik belirli bir süreden sonra egitilerek ,egitilen Pirden de el alinarak eger Pirlik vasiflarini sahiplenirse el verilir,yoksa önüne gelene pirde denilemz dede denilmez,

Saygilarim Insan sevgilerimle

Aslım_Aslın
16-07-2009, 11:21 PM

batıl inançlar konusunda diyecek sözüm yok asla..
bazı şeylere hurafe deyip geçersin..
ama kerametleri inkar etmek yanlış olur.. anlatıları dinletileri bir kenara bırakıp, hala yaşayan insanların yaşadığı -akıl almaz- bazı olaylar vardır..
keramet tacda değil baştadır elbette.. ama keramet inkar edilmiyor ki bu sözde..
yanılıyor muyum??
anlatılardan sadece 2'si ürküttü beni.. eviyle beraber yanan ve ölen insan..
bunlar rast geliş olabilir belki.. tesadüfe havale edilebilir..
insan üstü olduğu da doğru.. ki zaten bu kerametler insanların kendi yaptığı birşey değil ki??
O insanlara bi ikram olarak algılamak lazım..
kerameti şapkadan kuş çıkarmak gibi şahısların meziyetlerine bağlamak yanlış olur..
keramet Allah'ın sadık ve kendi yolunda olan kullarına onlardan razı olduğunun bi göstergesi kabul edilemez mi??
bu yaşananlar gerçek değilse dedeler pirler niye anlatsın??
yada niye müsaade etsin ki böyle anlatılmasına??
bi de bu açıdan düşünmek lazım..

keramet deyince akla batıl gelmemeli..
akla yaklaştırmak da zor değil..
sokakta kimsesiz aç susuz kalmış bi insan düşünün.. Rabbi'nden başka kimsesi yok..
minnet de etmiyor el de açmıyor kimseye.. Rabbi'ne sığınmış.. O'na el açmış..
sonra bi yerde -olmadık bi yerde- tertemiz bi ekmek buluyor el sürülmemiş..
bu da bir keramettir..
ve bu tarz olaylar oldukça fazla.. yaşanmış ve yaşanmaktadır..

Bu sözde keramet inkar edilmiyor anladığım kadarıyla..
birçok anlam çıkar bu yüzden.. kerameti doğrulayan.. ama şahısların kendilerinin yaptıkları bir iş olmadığını ifade eden..

Amistofes
16-07-2009, 11:53 PM
Sevgili Verlibt,

Keramet, ve kadir, yada, kader, Tanri, Insan, Alevilkteki 4 kapiyi, 4o makami , Yol Talip erkani meydanini incelemeden yazilacak her hangi bir olguyu, kavrami, tanimlayamazsiniz.

Hararat nardadir sacda degil
Keramet Bastadir tacda degil,
Her ne arar isen kendinde ara,
Mekkede kudüste hacda degil,

Lütfen bu deha sözleri birer bire, hem cografya, hem dil ile denilen petogoji yapiyi, piskololojigi, morfolojigi, etimiolojigi, biolojigi , inclemeden hic bir sey anlayamazsiniz, Insan hem mekan sahibi olan sifata, / (biloji )= Madde ,hemde ruhani yani olan /burasi Piskolojidir,ic dünya dir,=Ruh=tin- = Akil= bilinc tir.!..
Anlama, kavarama, =sade okur gecersiniz o kadar,.

Lütfen yanlis anlamaya mahal verilmeden , bu konuklara vakifim ve bilincindeyim , hem meslegi , hemde arastiran ögrenen , kavrayan bir yol talibi olara derim.
ask ile

Aslım_Aslın
17-07-2009, 12:15 AM
Sevgili Verlibt,

Keramet, ve kadir, yada, kader, Tanri, Insan, Alevilkteki 4 kapiyi, 4o makami , Yol Talip erkani meydanini incelemeden yazilacak her hangi bir olguyu, kavrami, tanimlayamazsiniz.

Hararat nardadir sacda degil
Keramet Bastadir tacda degil,
Her ne arar isen kendinde ara,
Mekkede kudüste hacda degil,

Lütfen bu deha sözleri birer bire, hem cografya, hem dil ile denilen petogoji yapiyi, piskololojigi, morfolojigi, etimiolojigi, biolojigi , inclemeden hic bir sey anlayamazsiniz, Insan hem mekan sahibi olan sifata, / (biloji )= Madde ,hemde ruhani yani olan /burasi Piskolojidir,ic dünya dir,=Ruh=tin- = Akil= bilinc tir.!..
Anlama, kavarama, =sade okur gecersiniz o kadar,.

Lütfen yanlis anlamaya mahal verilmeden , bu konuklara vakifim ve bilincindeyim , hem meslegi , hemde arastiran ögrenen , kavrayan bir yol talibi olara derim.
ask ile

Hocam eyvallah der saygı duyarım.. okumak araştırmak öğrenmek amacıyla burdayım zaten.. almam gerekeni alırım..

fakat şu yazdıklarınızla tavsiyelerinizle benim yazdıklarım arasında -net- bi bağ kuramadım.. sanırım alıntı yaptığım söz'ü anlamam için yol gösterdiniz..
teşekkür ederim..

kerametlerin de Alevilik'le bir ilgisi yok ki.. her mezhepte yaşanıyor bu kerametler..
bunlara hurafe deyip geçmek bilmem kaç yıldır anlatılanları yalanlamak demektir..
şarlatan ilan etmektir.. aldatan ilan etmektir..
benim takıldığım konu bu..
Alevi dedelerin pirlerin en ufak bi konuda ne kadar hassas davrandıklarını az çok biliyorum.. Bilmediği inanmadığını konuşan insanlar değil bunları anlatanlar..

ama bunu ilimlerin fenlerin sadece akılla giden yönüyle ele alır ve aklını gözüne indir öyle bak derseniz.. olmaz..

kerametlere dair birşeyler söylemek için de Alevi olmak gerekmiyor.. Aleviliği bilmek de gerekmiyor.. Allah'a inanmak yeterli..
bu yüzden bu konuya cevap yazma hakkımı kullandım..

sadece siz değilsiniz ki araştıran öğrenen kavrayan..
bize anlatılan masallarla masal anlatıyoruz gibi görmeniz şaşırttı beni..
ben'den daha bilgili olabilirsiniz elbette.. ama bu benim tüm bilgilerimin ve söylediklerimin (siz inkar etseniz de) yanlış yada hata olduğunu göstermez..
ortada bi yanlış var.. ve elbette er-geç ortaya çıkar kim yanlış biliyor ve yanılıyorsa..

ayrıca kaynak verirseniz bana sevinirm gerçekten..

Amistofes
17-07-2009, 12:46 AM
Sevgili Verliebt.

Insan denilen varlik, yarattigi ile insandir, yani emektir, bilinctir,
Keramet, kavram olarak nedir, ? anlami nedir?, sorgulamak gerekiyor, burasi felsefedir, felsefeyi incelemek te insanin algiladigi, ile soru ile sormaktir, bunada kisaca dialektik deriz, Alevilkte "DEM" dir,
Burda demi bir katilimci gayet güzel aciklamistir.
Sitede, Batini, ezoterik doktrinleri vardir , incelenebilinir.

Alevilik bir bilgi inancidir, din degildir.. yoldur,pirlerimiz bize yön göstermistir, yeterki o yönü -memzili bulmaya özen gösterelim sifredilidirler, sirlerin ve deyislerin icerisinde saklidir, cünkü hep yok edilmisizdir , zulumatlara ugratilmisiz.
dogru dürürüst yazili kaynagimiz yoktur, hep tahribata ve inkara ugratilmisiz,

Fakat bir seyi yok edememisler, deyisleri, siirleri ve sazimizi, baglamamizi asla yok edememisler,

bazi serriatcilar icimize olmadik kendi uyduruk ozanlarin söz yada siirlerini sokusturmuslar, ancak bunu fark edebiliyoruz ,sayet yeterli alt yapiya sahiplikle

elbetteki her seyi iyi ögrenmek, sorgulamak, ve kavramak gerekiyor, ki bu konuda genclerimizin cabasina sahsen hayranim ve de dogrusunu yapiyorlar,

bilim deneyler ile soru ile sonuclandirilmistir, bilimde iman olmaz gözlemlenir, akil süzgeci ile bilincin bileskesinde bulunur,yani kadere birakilmaz,
saygilarim insan sevgilerimle

Aliyolunda
17-07-2009, 12:51 AM
Bu tür olaylar büyüklerimiz tarafindan bire bir yasanmis ve bizlere halen anlatiliyor....herkesin inanci tabiki kendine...
Ben sahsen yürekten inaniyorum bu anlatilanlara....inanmayanlarinda en azindan sacma tabirini kullanmamalarini ve saygi göstermesini belklerim dogrusu....
Bu cagda dahi halen kendimiz bazi olan üstü seyler yasiyoruz ve tanik oluyoruz...
Buda kendini yoluna inancina adamaya dayaniyor bence....

Aslım_Aslın
17-07-2009, 01:04 AM
Amistofes..

Farklı yerlerden bakıyoruz..
söylediğim anlaşılmıyor.. bu da benim acizliğimden olsa gerek..?
keramet nedir ne değildir.. bunun bildiğimizden başka bir anlamı var mıdır yok mudur araştırırım..
ama bildiğimiz anlamını da yok sayamam.. birçok insan gibi..
felsefeyle ilimle bilimle yani sadece akılla açıklanamayacak çok şey var..
SADECE akıldan ibaret bir varlık değiliz çünkü..

neyse.. amacı dışına çıktım mı konunun bilmiyorum.. öyleyse ilgililerden özür dilerim..

tekrar teşekkürler.

Sürgün_24
17-07-2009, 01:18 AM
ALeviLik batıni yönü agır basan bir inanc oLsada ... Ben duydukLarıma inanmıyorum acıkcası ... Cünkü keramet yada oLası yasanmısLıkLar gecmiste var ise bugünde yasanabiLir bence , bugün yasanmıyor oLması inancımı biraz gücsüzLestiriyor ne yaLan söyLeyeyim ...

Fukara-i Abdal
17-07-2009, 01:28 AM
Keramet'İn manasını çözmek gerekir..

neymiş Cansız Duvar Yürütülemezmiş

Peki kardeşim ALLAH'ın varlığına inanıyorsan bunun Doğal bir durum olması gerek !

İkincisi o zaman bu konu cıkar ortaya BÜYÜCÜLÜK SAFSATACILIK DEĞİLDİR. KERAMET

ikincisi KERAMET'İn zuhur edeceğini noktalar farklıdır

Cem'lere Bozatlı Hızır'ın gelmesi Bir keramettir...Bunlar Var olan gerçeklik
Düzgün Baba'nın sır olması oda Keramettir.

Bunları Bilim ile açıklayamazsın ! yada suanki bilim yeterli değildir...

Bu demek değilki Hindistanda Ateş yutmalar gibi bir çok büyü olayları var,Hatta Hallac'ın bir süre bu eğitim için Hindistana gittiğini de Niyazi ÖKTEM'den okuyoruz..

Şimdi KERAMET insanı ADEM ediyorsa o zaman keramettir.Yok etmiyorsa değildir.

Kerametlerin oluşmasındaki olaylar zinciri İnsanlara BATINİ manalar kattığı zaman keramettir.

Bunun dışında oluşan KERAMET Batıni değil zahiridir bununda oluşma sebebi İLAHİ AŞK ile VECD (DEde'lerin Yanan Ateş'E elini sokmaları,Kızgın Demir yalamaları vb durumlar)

Bu gibi durumların halen anadolu topraklarında olduğu da biliniyor.

Bunun dışında kac yy yapılan kazılarda oluşan ERENLERİN Cisimlerinin çürümemesi de bu olayların BATİNİ yani MANEVİ boyuttan oluşan bir GÜC tarafından ZUHUR edildiğinin göstergesidir.

Misal Baş Köylü'nün Ay'A cıktığını söylemesi ,Bir Ananın anlatığına göre KARTAL donuna girmesi gibi olayların gerçekliğide düşünülmeli

melek58
17-07-2009, 01:41 AM
Yıldızelinde Bir tekkeden Köyümüze getirilen yeşil direk nasıl olurda tekrar aynı yerine gider.??

Bu direğin sırrı ; dileğini tutup sarılıyorsun.Eğer dilek gerçekleşmicekse ne kadar sarılsanda ellerin kavuşmuyor.

Derviscemal
17-07-2009, 01:44 AM
ALeviLik batıni yönü agır basan bir inanc oLsada ... Ben duydukLarıma inanmıyorum acıkcası ... Cünkü keramet yada oLası yasanmısLıkLar gecmiste var ise bugünde yasanabiLir bence , bugün yasanmıyor oLması inancımı biraz gücsüzLestiriyor ne yaLan söyLeyeyim ...

Sayın Sürgün24,
itikat olmazsa keramet olmaz. Talip talipliğini yapacak itikatli olacak, dede dedeliğini yapcak hakkı çağırmayı bilecekki keramet olsun.

Aruzlarını isteklerini frenleyecek, nefsini kör edecekki keramet olsun.

Bir anlatım vardır..

İki kardeş dedeler birisi köyde dedelik yapmaktadır. Biriside şehirde ayakkabı tamirciliği yaparak geçinmektedir.

Köyde olan dede bezin içine sütü koyup omuzuna alarak büyük şehire gelir. Keramet gösterir süt bezden damlamaz.

Kardeşinin yanına gelir kardeşi dükkanda bir bayanın ayakkabısını boyamaktadır. Bayanın ayak bileği görününce köyden gelen dedenin nefsi kabarır ve sırtındaki bezden süt damlamaya başlar.

Kardeşi derki abi sen var git köy burada nefsine hakim olmazsın..

Nefisin terbiye eden dede keramet gösterir. Hak ile hak olana aşk olsun. Sırrı sır edene aşk olsun..

Amistofes
17-07-2009, 01:49 AM
Defalarca anlatildi, defalarca söyleniliyor hala, genel tanimlama yapacak olursak.Keramat insanin yarattigi üründür bilgidir, su an kullandigimiz aygit olan teknolojik harikasidir,

mitolojik anlatim ayri bir konudur, insan imgeselidir,hicmi siirleri, deyisleri incelemiyorsunuz ?.buna gafletlik denir.``bu kavram kimseye atifta degil sorgulanir.

Hala mecazi anlamlari, cözememissiniz, neyi ifade ediyor, ne anlatilmak istenmis, iste sorun burada,

Pirlerimiz manasal anlamlar yüklemislerdir sözlere bunlarada "sifre" denir. Yoksa kimse duvar yürütmemistir.
burda gizli bir "icrek "yatmaktadir,?

daha öncede yazmistik yenienmede fayda vardir, inanc nedir ?..sorgulanir,
Iman nedir sorgulanir,.

Bosunami 4 kapi , kirk makam erkani konulmús? bu konulan erkanlar sizlere neyi ifade ediyor?

Insan vardir gözler , kördür, bakar, göremez.!..

Kamil ise esyadaki tanriyi cözer neyi ifade ediyor, ?burda yazmistik,!..
Yeniden derim ruhani olgular ile gercek olgular ayristirilir.ayristirilmak kosuldur Alevi/Kizilbaslikta,

Insan hakata, Hak insanda neyin ifadesidir, hicmi düsünmüyorsunuz ezbere devam ediliyor,...
Alevi/Kizilbas yolu ezber degil , bilimdir, evrenselliktir, cagi yaj´kalamak uygarliktir, iman ile degil akil ile cözülür.

Kalkip burda hala bu cagda , insan üstü bir olasiliklar ahkam kesmek ne aci bir seydir, patolojikte bu nasil alginanir yazilirsa gücünüze gider,

Lütfen arastirin, bu güzel Talip yolu hurafecilik degildir,.bilimin taa kendisidir.

Bakin Harabi ne diyor.

Ademde tecelli kildi Allah
Kil ademe secde olma gümrah
ademdir iki cihanda maksut
Secde etmeyen ona oldu merdud
Hacci ekber kilmak istersen gel ey zahid beru
Asikin kalbi içinde sen bu beytullahi gör

Adini bilemedigimiz baska bir Bektasi sairi be konuda söyle der:

Hararet nardadir saçda degildir
Keramet sendedir taçda degildir
Her ne ararsan kendinde ara
Kudüs'te Mekke'de Hac'da degildir

Seyyit Nizamoglu'nun divaninda da yer yer bu fikre rastlamaktayiz:

Bende Cennet bende tuba bendedir
Alem-i vahdette yoktur gayri hiç
Cümle mevcudat-i esya bendedir
Ger dilersen hakki görme Seyfiya
Gel beru gel Tur-u Musa bendedir

Cözelim bu anlatilan "SIRLARI" !hep birlikte

Derviscemal
17-07-2009, 01:52 AM
Defalarca anlatildi, defalarca söyleniliyor hala, genel tanimlama yapacak olursak.Keramat insanin yarattigi üründür bilgidir, su an kullandigimiz aygit olan teknolojik harikasidir,

mitolojik anlatim ayri bir konudur, insan imgeselidir,hicmi siirleri, deyisleri incelemiyorsunuz ?.buna gafletlik denir.``bu kavram kimseye atifta degil sorgulanir.

Hala mecazi anlamlari, cözememissiniz, neyi ifade ediyor, ne anlatilmak istenmis, iste sorun burada,

Pirlerimiz manasal anlamlar yüklemislerdir sözlere bunlarada "sifre" denir. Yoksa kimse duvar yürütmemistir.
burda gizli bir "icrek "yatmaktadir,?

daha öncede yazmistik yenienmede fayda vardir, inanc nedir ?..sorgulanir,
Iman nedir sorgulanir,.

Bosunami 4 kapi , kirk makam erkani konulmús? bu konulan erkanlar sizlere neyi ifade ediyor?

Insan vardir gözler , kördür, bakar, göremez.!..

Kamil ise esyadaki tanriyi cözer neyi ifade ediyor, ?burda yazmistik,!..
Yeniden derim ruhani olgular ile gercek olgular ayristirilir.ayristirilmak kosuldur Alevi/Kizilbaslikta,

Insan hakata, Hak insanda neyin ifadesidir, hicmi düsünmüyorsunuz ezbere devam ediliyor,...
Alevi/Kizilbas yolu ezber degil , bilimdir, evrenselliktir, cagi yaj´kalamak uygarliktir, iman ile degil akil ile cözülür.

Kalkip burda hala bu cagda , insan üstü bir olasiliklar ahkam kesmek ne aci bir seydir, patolojikte bu nasil alginanir yazilirsa gücünüze gider,

Lütfen arastirin, bu güzel Talip yolu hurafecilik degildir,.bilimin taa kendisidir.

Bakin Harabi ne diyor.

Sayın Amistofes,
inanmadığınız bir konuda neden ısrarla uzun uzun yazılar yazıyorsunuz. Bırakın inanlar ve duyduklarını paylaşsın arkadaşlar..

Keramete inanman için itikat sahibi olman gerekli. Bunlar boş sözlerle olmaz. Bir geçmiş var ve gerçekteler var..

Lütfen konuya bu şekilde daha fazla müdahele etmeyiniz..

mursaloğlu
17-07-2009, 03:32 AM
Sevgili Amistofes:

Her zamanki gibi ya şiir'in kelimeleriyle oynamış anlam değişikliği vermişsin yada o anlamı verenlerin şiir lerinini okumak senin inancına daha uygun geliyor.

Ben az çok şiir yazan ve felsefe ve pisikoloji bilimini okuldan öğrenmiş biri olarak bu yazdığın şiirlere öyle yorumlar yüklerim ki sende şaşar kalırsın okuyanlarda...

Sevgili Amistofes kardeşim. ben az çok şiir ve nefes yazan birisi olduğumdan hiç bir şiir'in tam anlamıyla yorumlanamayacağını bilen biriyim. şiir ancak bir insanın o an ki okuduğu haleti ruhiyesi ile ilgili yorumlaya bileceği bir yazım şeklidir.

Bir şiiri kara sevda birisi okursa kendisine göre yorumlar. Aliy'i seven birisi ali'ye olan yüreğindeki sevgiye göre yorumlar ve anlamlandırır. Eğer Harabiyi bir Ateist okursa ona göre çok anlamlar vardır.

Ama yüreğinde Allah aşkı olan birisi ise ilahi bir aşka göre yorumlar.

Kuran'ı kerimin en büyük özelliğide şiirsel olarak gelmesidir insanlara. onun için sonsuz yorumlar yüklenir bir ayeti yorumlamak bile bir kitap boyu sürer.

Kerametlere inanmaya bilirsin çünkü inanmak istemiyorsun.Bense kerametlere inanırım çünkü inanmak istiyorum. hepsi bu.

Sevgili dostum bazı konularda kendi doğrularında yol göstericilik görevi yüklenmektense herkesin inancına ve inandığına saygı göstermek bence daha iyidir.

Mesela ben son büyük hastalığımda hastahanede yatarken Allaha 3 adet koç adadım hacı Bektaş ta kurban etmek üzere ve yavaş yavaş sağlığıma kavuşuyorum. içimde ki inanç doktorların ve ilaçların faydalarını inkar etmemekle birlikte Allahın sonsuz kudretine de tamamen sahip. Doktorun ilacın bedeli para onu ödüyorum ama Allah' olan borcumuda Onun adına Adadığım kurbanla ödeyemiyorum belki ama ben bir inancı yerine getirdiğim için huzur duyuyorum.

Kim ne düşünürse düşünsün ona da saygım var. sevgilerimle.

Amistofes
17-07-2009, 03:45 AM
Sevgili dost. Mursaloglu.
Seni gayet iyi anliyorum,anlayabiliyorum, kavriyorum, bilincindeyim,

Gönül denilen ruhsal yönüde cözebiliyorum cünkü meslegimdir, ic alemin ne oldugunuda gayet iyi biliyorum.
biliyorum derken bir bilmislik yada ukalailk anlaminda degil, gercegi diliyorum,

sana söyle bir örnek vereyimki daha iyi anlayabilesin, daha dogrusu beni anlayabilesin,

Türkiyeden gelen yasli bir insan ki bu hasta 88 yasindadir, ogluna illaki bana köydeki göze suyunu benzer su getir de, ogluda o telasla hastaneye giderken arabasina benzin alisinda birden annesinin istemi aklina gelir ve telasla benzinlikten aldigi suyu annesine götürü derki anacigim gec kaldim iste gittim su kadar kilometre uzaklikta istedigin göze suyunu sana getirdim sifalidir,
ve suyu icer ve annesi derki bir iki dakika sonra ; oglum hic birseyim kalmadi sapa saglam oldum, iste burasi piskolojidir sevgili can,

bunun bilincindeyiz ancak, bu her an uygulanmaz, hele genclere farkli tanimlanir ve uygulanir, hic kimse kendisi ni; kendisi kadar taniyamaz, isin sadece biolojik unsuru acikliga kavusur o kadar , inanc ise = ic alem ve piskoloji dir,

simdilik yeter can
sen ise nasil biliyorsan nasil inaniyorsan sana dogrudur baskasina degilki sade ce haklilik payin var, bunu biliyoruz ki insanlar böyle görmek istedikleri icindir,
ask-i muhabbeti ile

mursaloğlu
17-07-2009, 04:17 AM
Sevgili dost. Mursaloglu.
Seni gayet iyi anliyorum,anlayabiliyorum, kavriyorum, bilincindeyim,

Gönül denilen ruhsal yönüde cözebiliyorum cünkü meslegimdir, ic alemin ne oldugunuda gayet iyi biliyorum.
biliyorum derken bir bilmislik yada ukalailk anlaminda degil, gercegi diliyorum,

sana söyle bir örnek vereyimki daha iyi anlayabilesin, daha dogrusu beni anlayabilesin,

Türkiyeden gelen yasli bir insan ki bu hasta 88 yasindadir, ogluna illaki bana köydeki göze suyunu benzer su getir de, ogluda o telasla hastaneye giderken arabasina benzin alisinda birden annesinin istemi aklina gelir ve telasla benzinlikten aldigi suyu annesine götürü derki anacigim gec kaldim iste gittim su kadar kilometre uzaklikta istedigin göze suyunu sana getirdim sifalidir,
ve suyu icer ve annesi derki bir iki dakika sonra ; oglum hic birseyim kalmadi sapa saglam oldum, iste burasi piskolojidir sevgili can,

bunun bilincindeyiz ancak, bu her an uygulanmaz, hele genclere farkli tanimlanir ve uygulanir, hic kimse kendisi ni; kendisi kadar taniyamaz, isin sadece biolojik unsuru acikliga kavusur o kadar , inanc ise = ic alem ve piskoloji dir,

simdilik yeter can
sen ise nasil biliyorsan nasil inaniyorsan sana dogrudur baskasina degilki sade ce haklilik payin var, bunu biliyoruz ki insanlar böyle görmek istedikleri icindir,
ask-i muhabbeti ile

Teşekür ederim herkes baktığı şeyi istediği gibi görür.

Tabiki pisikolojisi bozuk insana boşuna hasta demiyorlar

Ben adağımı adayayım kurbanımı keseyim dileğim yerine gelsin varsın pisikolojik olsun.

Sevgilerimle.

Amistofes
17-07-2009, 04:27 AM
Dost, Mursaloglu.
Sevgili Can , deliyi horgörme toplumun eseridir, kimde piskolojik bozukluk yokki,sadece yüzdelik orani farklidir, fakat senin bir farkliligin var, sayginlik ve insan dogal kabülün, burasi positivdir,kendini bilmendir, isin aslinda kisinin kendisini tanimasi ,kendisine duydugu ask ve özgüven, sevgi, bu olagulari anlayan ve icsellestiren ; cabuk bu korkudan siyrilir, kendine gelir, gecmisteki yasanilan olumsuz fenomenlerin gün yüzne cikisidir, olumsuz yasanmisliktir, bir cok faktörleri vardir,
Eger Pisikiyatri dostlarimiz gereken tibbi, bulgulari cözmüs ve teshisini koymussa sadece farmolojik ilaclar ile tedavisini güder, ancak hasta isterse kendini cözebilir,dr na dahi yardimci olunabilir,
Özcan Köksel iyi bir uzmandir, birkere de olsa kendisine görün derim , iyi bir hocadir, kisa bir gezinti , temíz bir teneffüs ve insan itismelerinden uzak durmaniz, ve deniz size korkunc pozitif enerji yükler refahlanirsiniz,
dikkat ederseniz sizi özünde bu tür sanal cekismelerden uzak durmaniz size bir anlamda hastaliginiza iyilesmesinde yardimci olur,bu cabayi da sürdpürmekteyim,

senin o tertemiz yol aski adina insanca yüreginden öperim.Sen benim dostumsun unutma lütfen, sözümde samimiyim,
dostlukla

mursaloğlu
17-07-2009, 04:38 AM
Dost, Mursaloglu.
Sevgili Can , deliyi horgörme toplumun eseridir, kimde piskolojik bozukluk yokki,sadece yüzdelik orani farklidir, fakat senin bir farkliligin var, sayginlik ve insan dogal kabülün, burasi positivdir,kendi n i bilmendirm isin aslinda kisinin kendisini tanimasi ,kendisine duydugu ask ve özgüven, sevgi, bu olagulari anlayan ve icsellestiren cabuk bu korkudan siyrilir, kendine gelir, gecmir´steki yasanilan olumsuz fenomenlerin gün yüüne cikisidir, olumsuz yasanmisliktir, bir cok faktörleri vardir,
Eger Pisikiyatri dostlarimiz gereken tibbi, bulgulari cözmüs ve reshisini koymussa sadece farmolojuk ilaclar ile tedavisi ni güder, ancak hasta isterse kendini cözebilir,
Özcan Köksel iyi bir uzmandir, bir kendisine görün derim iyi bir hocadir, kisa bir gezinti , temíz bir teneffüs ve insan itismelerinden uzak durmaniz, ve deniz size korkunc pozitif enerji yükler refahlanirsiniz,
dikkat ederseniz sizi özünde bu tür sanal cekismelerden uzak durmaniz size bir anlamda hastaliginiza iyilesmesinde yardimci olur,

senin o tertemiz yol aski adina insanca yüreginden öperim.Sen benim dostumsun unutma lütfen, sözümde samimiyim,
dostlukla

İyi teşekür ederim tanımlamana göre pisikolojsi bozuk bir dostun oldu. sen gelince haber ver beraber gidelim bence seninde deniz kenarında özcan köknele görünüp. bir kaç kadeh rakı içmen gerekli.

Sevgilerimle.
o satırı düzelttim.

astokomlu
17-07-2009, 04:39 AM
Dersimde , dersim olayinda Basköylü Pir Hasani, ziayeretleri tahribat ediyor, !....neden insanlara yardim edilmedi diye bu yapilan abartisiz gercektir,!!.

Simdi kalkip böyle olamayan , olamacak rüya ile tabirleri anlatmak , kisinin ic dünyasinda cagrisimlarin disa vurmasidir, istenctir, beklentidir, kisinin bilincsel konusu ile ilgilidir, acikcasi, yapamamazligin, istencin gönüldeki arzusudur, olabilirmi ? sorgulanir,!..
Gene bir gün Palangada, (burasi erzincanda bir köydür) talibin birisi Basköylüden dua ister ve derki Dede bana dua oku cocugum olsun, Pir Basköylüde bu tür hurafelere karsidir, derki Kizim ben dua okuman sen bir genekoluga git acikcasi Kadin dr una gìt der,!/ fakat Talip isteminde israrcidir, cok üsteleyince Pir Hacani hiddetlenir ister istemez,

Elini talibine uzatarak sayet ,doktora gimezsen sana lahnet olsun,,!..Ve elini yukariya kaldirip göge dogru ?,,! eger sende vermezsen sana lahnet olsun,,! ,bende dua edersem bana lahnet olsun!,,, diye isyani basar,
bu korkunc seckin durusa karsin ,Talibi suspus olur tirtir titrer ve , hatasini anlar,
Ve Dede , bir uzman dr un ismini veriri derki git deki PIR Hasani beni sana gönderdi,

Ve aradan yillar gecer, talip saglikli iki üc yaslarinda bir oglan cocugu ile birlikte , Pire ziayarete gider, cocugunu dedenin kucagina atar, derki dede cocugun kirvesi sensin, dede de bu cocugu ben degil dr götür asl kirvesi odur, Pir Hasani Basköylü israrla ,yaklasiminin talibine iletir, kendim sahit oldum o degerli Pir´e , simdi böyle Pirler varmi sogulanir, Yeri bugün Türbeye cevrilmistir ki kendisi bu tür olaylara karsin iken.

Bu olayı kimin anlattığını gerçekten merak ettim..

Hasan Efendi ile ilgili onunla yoldaşlık eden çok kişiden olaylar dinledim.. Bunların içinde Palanga,Bulmuş,Elmalı köylerinden olanlarda vardı..

Bizim evimize sık sık geldiği için dedemden çok dinledim..

Efendinin kerametlerini çok dinledim..

Şunu çok net biliyorum.. Efendi talibine keramet gösteren dedelere kızarmış.. Kendi taliplerinize birşey ispat etmeye gerek yok, kerameti yezide gösterin ki Hak yolunu bulsun dermiş.. onlarca kişiden duydum bunu..

Mesela Efendinin Hakk'a yürüyeceğini bilmesi.. Hakk'a yürüdükten sonra mezarında vücudunun bulunamaması vb. bunlar hala bölgede anlatılır..

Yine Efendinin yaptığı seyahatlerde gösterdiği kerametleri anlatan sünniler var !!!

Asıl konumuza gelecek olursak, kabul edilir yada edilmez.. Herkes inanmak zorunda değildir.. Ama keramet olayı Aleviliğin gerçeğidir..

Hak Erenleri, Dostları bunu çeşitli şekillerdedışa vurmuşlardır..

Bu günlük yaşam içindeki hareketleriylede olmuş olabilir.. O kişi ile ilgili rüya görülmesi şekliylede olur..

Yani kişinin hikmetinin kanıtlanması olayı farklı şekillerle olur.. Gönlünde inancı olup o zatların suyu yüzü hürmetine Hakk'tan muradı olanlar gönlünü birler ve giderler..

Aleviliğin masum yönüdür aslında keramet..

İmam Cafer'in güzel bir sözü vardır..

""Herkes düşünür ama herkes muhakeme yapamaz "" muhakeme yapamayanlarda bir AŞK hali olan inancı bilimsellik örtüsü ile gölgeleme çabasındalar..

Alevilik bir sanattır.. AŞK'a Aşık olma sanatıdır.. Bu AŞKtan nasip almak imanla, itikatle olur..

Bunları gönlünde var edemeyip başka yollarla bulmaya çalışanların durumu ortadadır..

saygılarımla..

Amistofes
17-07-2009, 04:41 AM
Sevgili can. sana ne kadar samimi davrandim ama su son yazdigin cümle her seyi berbat etti, bir cuval incir güme gitti,.
her ne ise senin o yüreginden öperim can,
neden olmasin bende gerekirse giderim, sadece sen mi gideceksin , ))))))))))))
Sevgili Can desene , Hayyama ve Neyzene dost olacagiz, hay sen cok yasa, beni böylece kendime getirtdin, Mustafa kemali de böylece anmis olacagiz, )))))
ask ile dost,
muhabbetle

okanziya
17-07-2009, 04:57 AM
Kerametlere inanan biri olarak anlatacak o kadar keramet var ki hangi birini anlatayim.Pazarcik ilcesinde Elif ana diye bilinen bir nene ya$ardi.Bu güne kadar duydugum en büyük kerametler ondaydi Evliya katinda biriydi.

Kisaca sunu söyleyeyim

Dünya Evliyalarin yüzü hürmetine dönüyor.

mursaloğlu
17-07-2009, 05:09 AM
Sevgili can. sana ne kadar samimi davrandim ama su son yazdigin cümle her seyi berbat etti, bir cuval incir güme gitti,.
her ne ise senin o yüreginden öperim can,
neden olmasin bende gerekirse giderim, sadece sen mi gideceksin , ))))))))))))
Sevgili Can desene , Hayyama ve Neyzene dost olacagiz, hay sen cok yasa, beni böylece kendime getirtdin, Mustafa kemali de böylece anmis olacagiz, )))))
ask ile dost,
muhabbetle

Yok be can kızma bana.nasıl olsa özcan kökneli bana uygun gören sendin.bende seni bir dost ve yakın bildiğimden, sadece beraber gidelim dedim. buna kırılma tabiki dediğni de yaparız. bende sayende tedavi olmuş olurum iyi değilmi
Sevgilerimle.

O satırı düzelttim yeterki kırılma

Amistofes
17-07-2009, 05:19 AM
Dost, dosta kizarmi,?

dost dogruyu dilendiren ve dostunu koruyandir, kirilmak denilen seyi bilmem , kolay kolayda kirilmam, sadece sözüm sana degil geneledir, mesafemi koyarim o kadar,

Bir yakin arkadasim bana söyle bir yasadigini dile getirdi, hep ben hastalarima nasilsin derdim fakat bir gün bir hastam bana nasilsin dr bey ; deyince hem sasirdim hemde cok mutlu oldum,

sadece bizmi hastalara tedavi sorgulamasi sirasinda yada teshis koyarak analiz edecegiz, hastada ; drù na bir kere de olsun ,nasilsinizi dilendirmek cok hos bir yaklasim olasa gerekir ki, biz de bunu istiyoruz ve yönlendiriyoruz zaten ,
Dost Mursaloglu sana ben nacizane asla kirilmam bilesin, bize yakismaz, hele birde konumun geregi ile endeksliyse,asla tavsip edilmez yakismazda !

Iste pir demis, HCV li // her ne arasan kendinde ara,//
daha ne desin dost.

Aynaya bakabilmek, kendini sorgulamak, kolaymi ?
senin o ask-i yüreginden yol adina saygi ile , öperim, insanlik adina. Muhabbetle dost

Önder8758
17-07-2009, 05:24 AM
sizin bu sohbetlerinize bayılıyorum:)

Amistofes
17-07-2009, 05:40 AM
Tesekkürler, yol bize böyle ögretmisdir , ve özüde budur,
alevi/kizilbas yolu bilgidir, yogunlasmadir, asama asama bir okuldur hemde en yüksek okuldan daha ileridir, derin bir felsefedir anlayabilene elbet te.
ask ile

xgamzemx
17-07-2009, 06:12 AM
aslında kerametleri buraya yazma fikri hiç dogru degil bence

sırrı aşikar etmiş oluyoruz gibi geliyor

messibjk34
17-07-2009, 09:57 AM
Pir Hasan'i Gerçekten Çok Mübarek Bir İnsanmış Ben Kitabını Aldım Okudum Bütün Sözleri Mantıklı Candan Etkileyici Mezarım Kaybolmasın Şiiri Ve Diger Şiir'leri Çok Mükemmel Memlekete Gittigim'de Ziyaret Edecegim Mezarını Hak Nur İçin'de Yatırsın

Ulu Divan Hem Kurulsun
Hem Kurulmasını İsteriz

nesimi
27-08-2009, 01:16 AM
Malatyalıyım.Dedeyazı köyü var belki bilenleriniz vardır.Dedefeng diye geçiyor.Orada olduğunu duymuştum.2 kardeş dağda kenger sakızı toplamaya çıkarlar ve epey toplarlar.2 kardeşten biri kengeri çuvala atar diğeri ise toplar.bir süre sonra artık taşlardan mı aşındı bilinmez.çuval delik bir hale gelir ama 2 kardeşte bunun farkında değillerdir.Abisi inanmaz yırtıldığına.Kardeşide ''Ben yapmadım ağabey,yemin ederim yapmamışım.''Abisi inanmaz.Kardeşi tekrar''Aç bak karnımı,yediysem namussuzum.''demesi üzerine abisi karnını yarar kardeşinin...Ama hata yaptığının geç farkına varır.
İşte böyle arkadaşlar.O abi ise.Kardeşinin başında ağlar ağlar ağlar...AH memo Bre guu kürtçe ağıt yakar.Köyde böyle bir kuş olduğu biliniyor.Ama görebilen çok az.Ferhat Tunç'unda böyle bir türküsü olduğunu duymuştum.

Teşekkürler. Nesimi Kılıçaslan.

Gevrenci
27-08-2009, 01:18 AM
aslında kerametleri buraya yazma fikri hiç dogru degil bence

sırrı aşikar etmiş oluyoruz gibi geliyor

Sırrı sır edene aşk olsun.