:
cem'de başörtüsü zorunlu mudur ?
alamutlu
18-09-2006, 12:08 PM
Başörtüsü Yahudi geleneğidir'
aleviyol
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, islam dininde başörtüsünün yeri olmadığını ve Kuran'da da başörtüsünün farz olduğuna dair herhangi bir ayetin bulunmadığını ileri sürdü. Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün Yahudilikte bir gelenek olduğuna dikkat çekerek, Yahudi geleneğinin İslamı etkilediğini iddia etti.
Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün İslam dininin bir emri olmadığını savunarak, bu konuda şu görüşleri ileri sürdü:
“Dini temeller bakımından başörtüsü, kesinlikle dinin bir emri, ya da farz ibadeti değildir. İnançla da ilgili uygulanan bir ibadet olmadığı halde, sanki dini bir emirmiş ve farzmış gibi yansıtılıyor. Başörtüsü takılmadığı takdirde de, dini yönden büyük cezaları varmış gibi hareket ediliyor.
Burada, siyasi ve sosyal anlamda çözüme ilişkin kamusal bir dinsellik yaratılmıştır. Normalde başörütüsü ile ilgili olduğu belirtilen ayetlerde Nur Suresi 30,31, 33. Ahzab Suresinin 59’uncu ayetlerinde, sadece bir tanesinin başötüsü ile ilgili olduğu iddia ediliyor. O da Arapların, İslam öncesinde başlarına taktıkları örtünün çeki düzeni ile ilgili bir ayettir. Daha önce Arap kadınlarının göğüsleri ve pek çok bölgeleri açıktı.
Hatta Kabe’yi bile çıplak tavaf ederlerdi. Çıplak tavaf etmenin bir fazilet olduğunu düşünürlerdi. Örtünme ayetleri, gerek kadının, gerekse erkeğin her ikisine birden geçerlidir. Temel, kaba avret yerlerinin açık olmasından dolayı toplum içinde hoş karşılanmayan kaba avret yerlerinin (ön ve arkalarını) ve kadınların göğüslerinin örtülmesine yönelik emirlerdir.
Ama son dönemlerde başörtüsü siyasallaştığı için, kamusal bir dinsellik yaratıldığından dolayı, insanın temel örtünmesine ilişkin ayetleri, tamamen başörtüsü simgesinde toplamışlar ve bunun bir farz ve emir olduğu söylenmiştir. ‘Başörtüsüne özgürlük ve kadına özgürlük’, tamamen siyasi ve sosyolojik bir hadisedir. Başörtüsünün farz olduğunu kimse iddia edemez.”
‘KURAN’DA BAŞÖRTÜSÜ DEĞİL, HIMAR GEÇİYOR’
Kuran da başörtüsü ifadesinin yer almadığını savunan Doç. Dr. Filiz, “Kuran-ı Kerim’de sadce ‘Hımar’ kelimesi giçiyor. ‘Hımar’ kelimesi, normal bir örtüyü ifade etmektedir. Başörtüsünü değil. Giysi sıkıntısının çekildiği, hatta çıplak ibadet edildiği dönemde, Kuran’ı Kerim’in söylediği şuydu: ‘Nasıl Hz. Adem ile Havva’nın cennet açıldığında ön ve arkaları açılınca, doğal olarak, kendi yaratılışları icabı örtündülerse, siz de öyle örtünün’ demektedir. Yoksa başınızı, saçınızı örtün, örtmediğiniz takdirde yaptığınız haramdır anlamına gelmez.” dedi.
‘KADININ İNSAN OLDUĞUNU HAZMEDEMEDİK’
Doç. Dr. Filiz, “Başörtüsü söyleminin arkasında yatan unsur; İslamın, insana ve kadına vermiş olduğu hak ve şeref payesini, henüz islam toplumu içine sindirebilmiş değildir.
Kadını, insan diye görmeyen kültürden gelen müslümanlar, henüz daha islamın, kadını insan olarak görmesi emrini hazmetmiş değiller. Hala daha akademik seviyede bile cariyeler ve hür kadınlar şeklinde ayrımlar vardır. Hatta, deniyor ki, “Hür kadınlar örtünür de, cariyeler örtünmez.’ Peki kim bu cariyeler, denince. Buna cevap yok. Burada başörtüsünün, belirli sınıfa ait hür kadınların, bir simgesi olarak gösterilmesi ve başını açanların ise kadın bile sayılmadığı söylemleriyle karşılaşıyoruz.” dedi.
Hz. Muhammed’in de başörtüsü ile ilgili net bir hadisinin bulunmadığını belirten Filiz, başörtüsü ile ilgili olan rivayetlerin birbiri arasında çelişki içerdiğini söyledi.
‘YAHUDİ GELENEĞİ İSLAMI ETKİLEDİ’
Başörtüsünün Yahudi geleneği olduğunu da anlatan Doç. Dr. Filiz, Tevrat ve Talmud’da başörtüsü ile ilgili ayetlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yahudi geleneğini inceledim. Yahudilerde, ‘Başörtüsüz kadınlar iffetsizdir, namussuzdur. İffet ve namusun korunmasının ölçüsü baş örtüsüdür.
Baş çirkindir, örtülmesi gerekir. Başörtüsüz hiçbir kadın dışarı çıkmamalıdır’ denilmektedir. Yahudi geleneği direkt olarak islamı etkilemiştir. Yoksa islamda başörtüsü kesinlikle söz konusu değildir. İslamda, oruç tutmadığınızda, tutmadığınız oruçu ya sonradan tutarak telafi edersiniz, ya da parasını ödersiniz.
Başörtüsü, örtemeyenler ile ilgili kesin bir ceza yoktur. 76 tane temel farzdan bahsedilmektedir. Bu 76 farzda kesinlikle başörtüsü geçmemektedir. Kesin bir dini emir diyeceksiniz ve yapmayan hakkında da bunun bir cezası yok diyeceksiniz. Allah ile kul arasında diyeceksiniz. Allah ile kul arasında ise, kamusal alana dinsellik taşınmak isteniyor. Dinsel kanıtlarda dil oyunu yapılıyor.”
alıntıdır
---------------------------------------------------------------------
Değerli canlar;
Görüldüğü gibi başörtüsünün dinin emri olmadığını söyleyen kişi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı. Sünni bir ilahiyatçı olarak, başörtüsünün dini bir gereklilik olmadığını söylüyor.
Türkiye’de şehirde yaşayan Alevi kadınlarının büyük bir çoğunluğu başörtüsü kullanmamaktadır. Köylerde yaşayan Alevi kadınlarında başörtüsü kullanımı daha fazla olmakla birlikte, ben bu durumun da Osmanlı döneminden kalan etkileşim ve hatta bizzat baskılar sonucunda olduğunu düşünüyorum.
Siyasal İslamcı kadınlar dışında, şehirde yaşayan Sünni kadınların da çoğu başörtüsü kullanmamaktadır.
Şu anda, benim bildiğim Alevi köylerinde yapılan Cemlerde, başı açık olarak Ceme katılan kadınlara başını örtmesi yönünde bir zorlama olmadığını biliyorum.
Ve soruyorum.
Cem Vakfınca düzenlenen ve televizyonda yayınlanan Cem törenlerinde, genç kızların başlarına taktığı türban benzeri ve hepsi birbirine benzeyen başörtülerinin anlamı nedir?
Bu uygulamanın doğru olduğunu düşünen varsa, beni bu konuda aydınlatmasını bekliyorum.
Rojaazme
18-09-2006, 01:23 PM
takan taksın takmayan takmasın ne var bunda insanların bireye aitolana birey karar verir hiç kimsenin hadi degil sorgulamak laik bir ülke istiyoruz özgürlük istiyoruz vs vs ama öteki taraftanda bireyin özgürlügüne laf söyluyoruz bu ne lahana turşusu bune bilmem ne ya boş verin bu faazlı lafları dileyen örter dileyen örtmez bu kadar başit.....
srdr_ist
18-09-2006, 02:52 PM
yahu şu işe kadınlardan çok erkeklerin laf söylemesine bir türlü anlam veremedim.
Şu forumlara girdiğim günden beri Kuran kadını dövüyor diyen erkekler korosu yurttan sesler birliği hala aktiv görevindeler sanki kadını başkası dövüyor erkek dövmüyor yine kızan erkek zaten bu konudan hala çıkamadım şimdide başörtü konusunda başladık hadi hayırlısı.
Konu şudur ''EDEP YAHU''Aslında kadın başını örtmesi osmanlı mosmanlıyı geçecen bu asıl anadolu kültürü belli bir düzende kadınlar başını örer bu kuranda yok diyenler başörtü ddiğiniz şu kendini boğacak kadar her yerine dolanan değil eşarp tarzı tabi.
Ama Ninja kılıklı olayı eskiden köyden kasabaya giden kadınların giydiği bişeymiş bunu duydum.
İşin aslı astarı ibadet hak karşısında edeple takvayla yapılır kadın başı dahil her yerini erkekte kısa kalmayacak şekilde elbisini giyecek biri çıkıpta yok efendim arapcılığa başladın şunu yaptın derse benim ona lafım ne kadar dönersen dön dönüpte kıçını göremezsin Allah seni kıçını dönüp göresin şekilde yaratmamış cemde dergahta berzahta bazı kapalı kadın takva vede inanc disipline sahip kadındır.
Kırkyıllık kani olurmu yani sizin derdiniz nedir nerdeyse başını açınca sıradaki konu ne olacak kadın neden mini etek erkek neden shortla gelmiyor mu olacak.
İBADETİNDE KENDİNE GÖRE DİSİPLİNİ vardır. uyacaksın yok öyle cemşit ağalık buna uymayan cemden atılmalı herkes inancıyla geliyorsa canın hemde neden kapalı haline kimse dikkat etmez işin kaç kadın başı açık kaçı kapalı onu mu saydın.
Bu konu başörtü yoktur konusu herkes sakız gibi bir yere çekiyor madem örtünme ayak dizlerine kadar kapanacak ayetini ne edecek.
Biz kadının saçının teli ile uğraşmayız sadece disipline göre permalı aşne fişneli olmasın diye adam gibi bir eşarp taksın.
Bunu çok bile çok görene kusura kalmasın kuralcı değilim kendi kuralını kendi koymayana benim dediğim eyvallah gerisi dönmeye dursun belki görür bir yerini.
Sevgiler canlar.
biati
18-09-2006, 11:13 PM
yahu şu işe kadınlardan çok erkeklerin laf söylemesine bir türlü anlam veremedim.
Kırkyıllık kani olurmu yani sizin derdiniz nedir nerdeyse başını açınca sıradaki konu ne olacak kadın neden mini etek erkek neden shortla gelmiyor mu olacak.
İBADETİNDE KENDİNE GÖRE DİSİPLİNİ vardır. uyacaksın yok öyle cemşit ağalık buna uymayan cemden atılmalı herkes inancıyla geliyorsa canın hemde neden kapalı haline kimse dikkat etmez işin kaç kadın başı açık kaçı kapalı onu mu saydın.
Bu konu başörtü yoktur konusu herkes sakız gibi bir yere çekiyor madem örtünme ayak dizlerine kadar kapanacak ayetini ne edecek.
Biz kadının saçının teli ile uğraşmayız sadece disipline göre permalı aşne fişneli olmasın diye adam gibi bir eşarp taksın.
Sevgiler canlar.
Sevgili Srdr_ist;
Şikayet ediyorsun kadınlar niye yazmıyor diye ama dua etki yazmıyorlar.
Permalı aşneli fişneli arkadaşlarım sanırın senden "edepli kadın" saç modeli nedir öğrenmek isteyecekler. Onlar aşne fişne yaparken farkında olmamamışlardır.
Yazık!!!
Hem de çok fena yazık!!!
İbadetin kendine göre disiplini vardır evet. Bu displini sağlayamaya ve kural yetkili olanlar günümüz yöneticileri değildir ve cemşit ağa onlardır ama Alevilik "şeyhlerin, ağaların düzeni değildir" Ve asla olmayacaktır.
İnsanları başörtüsü yok diye cemden atacak kadar radikalsin ama yezitlerle ceme girecek kadar da geniş bir insansınız anlaşılan.
Bunları son 5 yılda ağır ağır akıllarındaki karanlık ortaçağ inancını insanların kafasına sokmaya çalışılıyorlar. Sana 20yıl önce çekilmiş cem görüntülerini izlemeni salık veririm. Bir cem evinde Dertli Divani'nin cemine katıldım, böyle davranan yöneticileri azarladı ve ceme herkes nasıl rahat ediyorsa öyle davransın diyerek başlamıştı.(ki sorun kadınları ve erkekleri zorla ayrı ayrı oturma ve başörtüsü idi),
Kırk yıllık kani olur mu yani diyorsun, başürtüsünün kırk yıllık kani olduğunu, cem de zorunlu olduğunu örneklerle anlatınız ki biz de aydınlanalım.
Evet zorunlu başörtüsünden sonra, kadınlarla erkekleri ayrı ayrı cemler, arapça başlayıp biten cemler... devam edecektir. Bu bir asimilasyon sürecidir.
Alevilik batın bir inançtır, siz zahirde kalmışsınız.
Alevilikte giyinmeyi inancı değil yaşadığı zaman ve şartları belirler.
Çünkü Alevi ileriye bakar geriye değil!
srdr_ist
18-09-2006, 11:29 PM
bizim cemlerde türkçe iken arapçaya dönmez siz asimileyi atiet tarafa yapmayında gerisi olmaz zaten.
Başı açık dediğimiz bu zamanın kent cem evlerinden bahsediyorum ya canlar geçmişten kalan bir duamız kalmış gerisi lafta senin benim dediğim laf ister söyle ister söyleme.
Başı açık ne demek kapalı nede demek dinin gereği ne isterse ceme amuya kalkarak gelsin beni ilgilendirmez ben evimde yaptığım ceme bakarım.
Bir aşerp ile sadece başına bağlaması dert olduysa ne yaparsanız yapın.
Ama kadının saç teli bizi rahatsız etmez ama size göre olayacak şey yok manasında olmadığımız şeyin anlamını neyle ne için anlatalım ki senin dediğin dedenin kendi isteği kusura kalmasın zamanında darlara göre herşeyi şekillendirmiş inanc şekillerimiz içinde ne zamandan beri başı açık ibadet etmişiz.
Arkadaşlar yapmayın sişzlere herşey zor gelmeye başladı artık zaten behsettiğimiz o cemler değil sizde o canların yerinde değilsiniz tabi bende
Siz gevşek biçare gibi açıkolsun türkçe ibadette sorunumuz ne bir arapça dediğiniz dua ayettir buda ağır geldi zaten çoğu dedenin bilgisi okadar değildi herlkesinde kendine göre bir cem yürütüş şekli vardır kimi arapçadan kuran okur kimi tükçesinden kimi hiçççççççççç saldım çayıra mevlam kayıra cemlere başı açık kadın alınmalı mı elbette alınmalı ama bu adet olmamalı tertip kılık kıyafetten başlar
cemde kadın askılı elbise saçları başkasını rahatsız etmeyecek kadar toparlanmış vede içinde rahat hareket edeceği elbisesi olmalı pantolon gerekirse giymemelidir.
Erkek kısa şort v.b elbilerle gelmemeli dar pantolunlu olmamalıdır.
Canlar bunlar insanın inancı ile aklı arasında bir köpü ile ortaya çıkar aklınız almayan şey nedir.
Bunlar arapçı zihniyet demek kendinizi düşürmek depğilmidir.
Etmeyin eylemeyin biraz kuralcı olun ki bu iş yürüsün bugün bu sorun ise yarın başka sorun çıkar ama kuralı olan toplumun sorunu olmaz.
Akıl fikir eyleyin ya erenler.
yağmur yüreklim
18-09-2006, 11:30 PM
Öncelikle Kadınların Cemde neden baş örtüsü taktıkları veya takmadıkları konu..
Ya bu nedir senelerdir aynı konu,kadın eşarp takıncamı geliyor ahlakı,namusu?
Bunla ne bağlantısı olduğunu çözmüş değilim.Edep terbiye insanın içindedir.Benim başımda baş örtü yok diye şimdi ahlaksız biri oalrakmı görünüyorum girdiğim ortamda.Yav benim inancım,ahlakım içimde..Ben istediğim kadar başımı örteyim inan,doğruluk,o içimdeki aşk olmasa neye yararki bir çaput parçası..Kafasını örtsede içinden binbir ppislik geçiyorsa insanın ona yapılabilecek ne vardır söylermisin?
Baş örtüsünü taktırmak kolaydır ama içi temizlemek imkansız..
İsteyen örter,isteyen örtmez ya bu kişiye kalmış bişeydir..Ama şu da var eskiden gelme bir şeydir bu.Kadınlar bazı ortamlarda başlarını kapatırlar..Ama bunu eskilere olan saygılarından ve sunulan ceme olan saygılarından yaparlar..Nedeni eskiden beri böyle davranıyorlardı.Şimdi bunu yapmamaları onlar için saygısızlık boyutuna giriyor..Ama bu mantık eski insanlarda var yeni neslin hiç biri böyle düşünmüyor ki..
Onca gencimiz ceme gidiyor..Hepside birbirinden terbiyeli,ahlaklı,edepli insanlar..Edep insanın başında değil içinde olmalı..
Açıklamalarda baş örtüsü bir yahudi geleneğidir denmiş..İyide orda kastedilen bence normal eşarp olarak bağlanan değil türban şeklindeki başa sarılan veya örtülen tülbentlerden bahsediliyor..Bu normal baş örtüsü değil..Bunun adı Türbandır..
Ben yineleyerek söylüyorum..Şu konuya artık edep,terbiye olarak bakmayın..Bizleri bunlarla kıyaslamayın rica ediyorum..Ya ben başıma şu ana dek tek bir şey takmadım..Bunun için edebim yokmu?
srdr_ist
18-09-2006, 11:39 PM
Öncelikle Kadınların Cemde neden baş örtüsü taktıkları veya takmadıkları konu..
Ya bu nedir senelerdir aynı konu,kadın eşarp takıncamı geliyor ahlakı,namusu?
Bunla ne bağlantısı olduğunu çözmüş değilim.Edep terbiye insanın içindedir.Benim başımda baş örtü yok diye şimdi ahlaksız biri oalrakmı görünüyorum girdiğim ortamda.Yav benim inancım,ahlakım içimde..Ben istediğim kadar başımı örteyim inan,doğruluk,o içimdeki aşk olmasa neye yararki bir çaput parçası..Kafasını örtsede içinden binbir ppislik geçiyorsa insanın ona yapılabilecek ne vardır söylermisin?
Baş örtüsünü taktırmak kolaydır ama içi temizlemek imkansız..
İsteyen örter,isteyen örtmez ya bu kişiye kalmış bişeydir..Ama şu da var eskiden gelme bir şeydir bu.Kadınlar bazı ortamlarda başlarını kapatırlar..Ama bunu eskilere olan saygılarından ve sunulan ceme olan saygılarından yaparlar..Nedeni eskiden beri böyle davranıyorlardı.Şimdi bunu yapmamaları onlar için saygısızlık boyutuna giriyor..Ama bu mantık eski insanlarda var yeni neslin hiç biri böyle düşünmüyor ki..
Onca gencimiz ceme gidiyor..Hepside birbirinden terbiyeli,ahlaklı,edepli insanlar..Edep insanın başında değil içinde olmalı..
Açıklamalarda baş örtüsü bir yahudi geleneğidir denmiş..İyide orda kastedilen bence normal eşarp olarak bağlanan değil türban şeklindeki başa sarılan veya örtülen tülbentlerden bahsediliyor..Bu normal baş örtüsü değil..Bunun adı Türbandır..
Ben yineleyerek söylüyorum..Şu konuya artık edep,terbiye olarak bakmayın..Bizleri bunlarla kıyaslamayın rica ediyorum..Ya ben başıma şu ana dek tek bir şey takmadım..Bunun için edebim yokmu?
Skeri asker kıyafetinden doktoru doktor kıyafetinden anlıyorsun değil mi
Ceme gireni neresinden tanıyon can
Sorun sizde canlar bakışınızda sorun yok sadece gavşeklik var.
Burda konuşulanlarda hata yok demeyecem ama eksik var.
İbadette olsa bir disiplini var o halde kadın erkek için konuşun kadına sözü getirmenizde sizn özünüzde hata olur
bu nedenle ne kadar idda olsanızda
disiplin disiplin disiplin için herkes düzgün takvalı inancına layık elbisesiyle girecek bunu ha şöyle ha böyle kabul edilir değil.
ceme bakacak olursanız üryan büryan gel der bırak baş örtüyü denen bakın bakın bunlarda özde olan şeylerdir sözde değil söze bu gibi lafı taşırsanız kendi özünüze sorun başı açık oraya gelen kadının kendi kabahati benim bişey demem zaten yazık olur orda cana kendi özünden taşıyo gelecek.
Herkes pirine layık inancla takvayla gelse sorun kalmaz ama sorun büyük demekki.
Siz inancı değil çağdaşlaşmadaki asıl asimilasyondan bahsediyorsunuz.
yağmur yüreklim
18-09-2006, 11:51 PM
Skeri asker kıyafetinden doktoru doktor kıyafetinden anlıyorsun değil mi
Ceme gireni neresinden tanıyon can
Sorun sizde canlar bakışınızda sorun yok sadece gavşeklik var.
Burda konuşulanlarda hata yok demeyecem ama eksik var.
İbadette olsa bir disiplini var o halde kadın erkek için konuşun kadına sözü getirmenizde sizn özünüzde hata olur
bu nedenle ne kadar idda olsanızda
disiplin disiplin disiplin için herkes düzgün takvalı inancına layık elbisesiyle girecek bunu ha şöyle ha böyle kabul edilir değil.
ceme bakacak olursanız üryan büryan gel der bırak baş örtüyü denen bakın bakın bunlarda özde olan şeylerdir sözde değil söze bu gibi lafı taşırsanız kendi özünüze sorun başı açık oraya gelen kadının kendi kabahati benim bişey demem zaten yazık olur orda cana kendi özünden taşıyo gelecek.
Herkes pirine layık inancla takvayla gelse sorun kalmaz ama sorun büyük demekki.
Siz inancı değil çağdaşlaşmadaki asıl asimilasyondan bahsediyorsunuz.
Serdar abim öncelikle bak sana şunu deyim..
Herkesin kendi kişiliğidirbu yani başını örtmesii.Sanırım bu biraz isteğe giriyor olmalıki..Başını örtende var örtmeyen de..
Ben şunuda biliyorum ki benim annem,teyzem vb.Ceme giderken başlarını örterler..Buda bir gerçek..Ben bunu yadırgamıyorum..
Ama örtmeyende çok var yani içlerinde saygısızlık olduğundan değil..Ya bilmiyolar ya da gerek duymuyorlar..
Yani örtmeyine de zorla örtecek değiliz ya..Gırtlağınamı yapışalım ört diye.Onca cemde anlatılıyor herşey.İyisiyle doğrusuyla..Orda bişey almayana ben baş örtüsünün neyi simgelediğini anlatmam açıkcası anlamaz çünkü..
Ama örtmek bir görgü kuralu edeptir diyorsun ben buna karşı değilim..
Ama örtmeyenlerde zan altında kalmasın.Tek bir örtü belli etmez insanın edebini..
srdr_ist
19-09-2006, 12:03 AM
Serdar abim öncelikle bak sana şunu deyim..
Herkesin kendi kişiliğidirbu yani başını örtmesii.Sanırım bu biraz isteğe giriyor olmalıki..Başını örtende var örtmeyen de..
Ben şunuda biliyorum ki benim annem,teyzem vb.Ceme giderken başlarını örterler..Buda bir gerçek..Ben bunu yadırgamıyorum..
Ama örtmeyende çok var yani içlerinde saygısızlık olduğundan değil..Ya bilmiyolar ya da gerek duymuyorlar..
Yani örtmeyine de zorla örtecek değiliz ya..Gırtlağınamı yapışalım ört diye.Onca cemde anlatılıyor herşey.İyisiyle doğrusuyla..Orda bişey almayana ben baş örtüsünün neyi simgelediğini anlatmam açıkcası anlamaz çünkü..
Ama örtmek bir görgü kuralu edeptir diyorsun ben buna karşı değilim..
Ama örtmeyenlerde zan altında kalmasın.Tek bir örtü belli etmez insanın edebini..
yok can neden gırtlayak benim gibi garipleri o ceme girmez.
inanc sahibi huşu içinde olan imsamdır cemal cemala bakarken bile hak ile hakkın gözünden bakmalı sen neden başı açık geldin demek dahi hatadır aslında ama bunu kendi yapmalı orası hakka varılan hakkın huzurunda olan yerdir.
orda üst baş değil oturuşun daki tertibi var edep erkan dedndiği zaman toparlanılıyor.
herşeyin nizamı var. bu konu okadar sert değil ama çok gevşekte değil.
cemde samah dönen bacılara başı açık mı eğil hatta eski tarihi dönemlerin inanclarında ibadet edilen elbiseler bile farklı günlük elbise bile değil.
Bence sadece fikir semahtaki gibi başlar bağlanmalı ibadette çok güzel bir görüntü bile oluşturur. Kendim fikrim dayatma sanmıyın göze hoş gelen hakkada hoş gelir canlar böyle durumların içinde bu nedenle zorlama yoktur ama bilinmesi şsrt bilerek başı açık geliyora ne diyecez kapatana ne diyecez bişey diyemeyiz ama yinede konuşulması fayda var sanırım.
Sevgilerimle
yağmur yüreklim
19-09-2006, 12:30 AM
yok can neden gırtlayak benim gibi garipleri o ceme girmez.
inanc sahibi huşu içinde olan imsamdır cemal cemala bakarken bile hak ile hakkın gözünden bakmalı sen neden başı açık geldin demek dahi hatadır aslında ama bunu kendi yapmalı orası hakka varılan hakkın huzurunda olan yerdir.
orda üst baş değil oturuşun daki tertibi var edep erkan dedndiği zaman toparlanılıyor.
herşeyin nizamı var. bu konu okadar sert değil ama çok gevşekte değil.
cemde samah dönen bacılara başı açık mı eğil hatta eski tarihi dönemlerin inanclarında ibadet edilen elbiseler bile farklı günlük elbise bile değil.
Bence sadece fikir semahtaki gibi başlar bağlanmalı ibadette çok güzel bir görüntü bile oluşturur. Kendim fikrim dayatma sanmıyın göze hoş gelen hakkada hoş gelir canlar böyle durumların içinde bu nedenle zorlama yoktur ama bilinmesi şsrt bilerek başı açık geliyora ne diyecez kapatana ne diyecez bişey diyemeyiz ama yinede konuşulması fayda var sanırım.
Sevgilerimle
evet dediğin doğru yaptırım değil bundan önce; bunu kişinin kendisinin kabullenmesi ve uygulaması önemli olan..;)
Sürgün_24
19-09-2006, 12:38 AM
Basörtüsünün Yahudi gelenegi oldugunu ve sonradan Türklere gectigi kanaatindeyim bende..
Cem 'de isteyen basını örter isteyen örtmez bana göre..Ama bazı kurallar varki gözardı edilemez,bugüne dek büyüklerimiz cem'de nasıl ki baslarını örtüyorsa bizlerinde basımızı örtmemiz gerektigini düsünüyorum..
Bazılarınız hangi cagda yasıyoruz,basını örtmeyle ne alakası var,basını örtmeyen ibadetını eksik mi yapıyor sanki diyebilir..Bununla alakası yok bence cem'de basörtmenin,basımızı örtüyoruz cünkü ananelerimizin devamlılıgını saglıyoruz böylelikle..
Süregelen bazı kuralları laiklikle bagdastırıp isin kolayına kacmak ve bazı seyleri yozlasmaya sürüklemek bana göre yanlıs..Kuran mesela bizim kutsal kitabımız bence kuran okunurken yada dinlenirkende bas örtülmesi gerek,ama biz alevi insanı bunu ne kadar uyguluyor tartısılır..
Gecenlerde bir cenazede sahit oldum komsumuz ölmüstü ve evde kuran okunuyordu,sünni kesim iste bas örtülü ve sessiz bir sekilde kuran dinlerken bizim alevilerin cogu dügüne gider gibi acık giyinmis,cogu makyajlı ve kuran dinlemek yerine sohbet ediyordu..Tabi bu tarz örnekler oluncada adımızda birsürü olumsuz söylenti cıkıyor..
Mekana ve olaya göre davranıslarımıza dikkat etmeyi bilmeli ve topluma ayak uydurmalıyız bence..Kalıplasmıs bazı kuralları degıstırmek yerine alısılmıs kurallara empoze olmalıyız diye düsünüyorum..
Tijda
19-09-2006, 12:59 AM
Sevgili Canlar!
Affiniza siginarak- tabiki cemde ilk olarak insan, can olarak giriyosun ceme- ve senin ruh halin önemli- icinde hakk askini hissetmiyorsan yerinde yokdur o cemde cünkü sen hakk ile 40larla bir olmaya geliyosun ask ile yanmak icin- ama tabikide herseyin bir edebi ve üslubu vardir- yani kesinlikle ceme olan saygindanda olsa bilem bas örtü ve bol kiyafet sart!
aksi halde yok efem ben inancliyim ama kisa sort ile gelirim- böyle bisey olmaz ve sacmalikdir!
Dediyim gibi bazi gelenekler sart! Asirlarca uygulanmis biseyi biz simdi niye tartisiyoruzki?
Saygilarimla!
Tijda
19-09-2006, 01:05 AM
Basörtüsünün Yahudi gelenegi oldugunu ve sonradan Türklere gectigi kanaatindeyim bende..
Cem 'de isteyen basını örter isteyen örtmez bana göre..Ama bazı kurallar varki gözardı edilemez,bugüne dek büyüklerimiz cem'de nasıl ki baslarını örtüyorsa bizlerinde basımızı örtmemiz gerektigini düsünüyorum..
Bazılarınız hangi cagda yasıyoruz,basını örtmeyle ne alakası var,basını örtmeyen ibadetını eksik mi yapıyor sanki diyebilir..Bununla alakası yok bence cem'de basörtmenin,basımızı örtüyoruz cünkü ananelerimizin devamlılıgını saglıyoruz böylelikle..
Süregelen bazı kuralları laiklikle bagdastırıp isin kolayına kacmak ve bazı seyleri yozlasmaya sürüklemek bana göre yanlıs..Kuran mesela bizim kutsal kitabımız bence kuran okunurken yada dinlenirkende bas örtülmesi gerek,ama biz alevi insanı bunu ne kadar uyguluyor tartısılır..
Gecenlerde bir cenazede sahit oldum komsumuz ölmüstü ve evde kuran okunuyordu,sünni kesim iste bas örtülü ve sessiz bir sekilde kuran dinlerken bizim alevilerin cogu dügüne gider gibi acık giyinmis,cogu makyajlı ve kuran dinlemek yerine sohbet ediyordu..Tabi bu tarz örnekler oluncada adımızda birsürü olumsuz söylenti cıkıyor..
Mekana ve olaya göre davranıslarımıza dikkat etmeyi bilmeli ve topluma ayak uydurmalıyız bence..Kalıplasmıs bazı kuralları degıstırmek yerine alısılmıs kurallara empoze olmalıyız diye düsünüyorum.. Gecenlerde bir cenazede sahit oldum komsumuz ölmüstü ve evde kuran okunuyordu,sünni kesim iste bas örtülü ve sessiz bir sekilde kuran dinlerken bizim alevilerin cogu dügüne gider gibi acık giyinmis,cogu makyajlı ve kuran dinlemek yerine sohbet ediyordu..Tabi bu tarz örnekler oluncada adımızda birsürü olumsuz söylenti cıkıyor..
Sana candan katiliyorum Can- bi cogumuz malesefki alevilikde kadina taninan özgürlükleri fazlasiyla yanlis anlayip- edep erkani yitiriyolar- burdada ayni örnekler yasaniyo:
mesela cemlere makyajli geliyolar- bende makyaj kullaniyorum, yanlis anlasilmasin, ama bence cemde yeri yok- cünkü bundan öncede belirttiyim gibi sen oraya hakkla bir olmaya geliyon- makyajini veyada kiyafetini sergilemeye deyil- cidden ne yazikki gittikce edep ve utanc duygumuzu kayip ediyoruz :( :(
ve nereye kadar?
Saygilarla
Zenan_00
19-09-2006, 01:40 AM
Slm bu tartışmayı okuyunca sünnilğiin baş örtüsü tartışmasına benzettim. Serdar'a katılıyorum. Evet bizde zorlama yoktur. Ama edep erkân vardır. Bir disiplin içinde olmalıyız. Ama ne yazıkki bir gevşeme söz konusu. Bugün başörtüsünü takmak zor gelen yarın daha başka şekilde gelmek ister. Zaten bu ilahiyatçı da günlük hayattan bahsediyor. İbadetten bahsetmiyor.bizim de konumuz bu. Ve ben şunuda açıkça söyleyeyim.. Araştırmadan prof. olsun veya dede olsun lak diye inanmam. Çünkü bu tür konular o kadar hassaski insan bunun açıklamasını yaparken nesnel olarak ta açıklama yapar-ki buda sağlıklı olmaz. Körü körüne o kişinin dediğine inanmaktır.
Benim şahsi görüşüm ibadette baş örtüsü olmalıdr. Bu edep erkânla ilgilildir. Dede edep erkân dediği zaman biz toparlanırız değilmi?? Pekii ayaklarımızı neden uzatmıyoruz?? Ya da sakız çiğneyen kişi saygısızmıdır? Bana göre hayır! Ama cemde ayak uzatılmaz ve sakız çiğnenmez.İşte disiplin budur. Bir olalım demek te buna yakındır.
Sevgiyle kalın.
Sürgün_24
19-09-2006, 01:50 AM
Zorlama tabiki bizlerde yoktur ama herseyde icten gelmeli,edep erkan diye kolaya indirgememeliyiz..Olması gerektigi yerde olması gerektigi gibi davranmasını bilmeliyiz!!!
erdal
19-09-2006, 01:52 AM
baş örtüsü bir ihtiyaç olarak eski çaglardan beri kadınlarda temzilik bakımdan uygulanmaya başlanmıştır bence...
CemCan
19-09-2006, 01:53 AM
Basörtüsünün Yahudi gelenegi oldugu ve sonradan Türklere gectigi hiç mi, hiç önemli değil bu konuda...
İlk baş o başörtüsünün neden takıldığı ve ne amaçla kullanıldığı önemli...
Cem'de ise başörtüsünün takılmasının sebebini herkes birşeye bağlayabilir. Mesela ''saygı için başörtüsü takılıyor'' diyebilirler saygı duyarım ancak ''başörtüsü saygı simgesi midir?'' diye sorarım akabinde...
Onun için ne takana soru sorulur bu konularda ne takmayana...
biati
19-09-2006, 02:28 AM
Sevgili kardeşim srdr-ist;
gerçekten merak ediyorum bunları bilerek mi yazıyorsun yoksa bizimle dalga mı geçiyorsun?
1) Geçmişteki elbiseler günlük elbiselerdi. Bu bilimsel bir tespittir.
(bugün halk oyunları misali bezenenler işin gösteri yanıdır. İnançla bir yakınlığı yoktur. Tam aksine inancın bir öğesini olan semahı şova dönüştürmektedirler. O nedenle de dışardakiler ibadetimize oyun olarak görmektedirler.
Semahın kıyafeti olmaz!!!!!!!!! Semahın gösterisi olmaz.!!!! ("Haşa ki semahımız oyuncak değildir" Hünkar Hace Bektaş Veli")
Semah 12 Hizmetten biridir. Neden süpürgeci'yi göremiyoruz cemden başka yerde.)
2) Başlarını bağlayınca güzel oluyorlar ne demek, cem mi yapılan defile mi?
3) Senin fikrinin hoş gelip gelmemesi değil sorun. Sorun somut blgilerle değil kulakta dolma konuştuğun halde ısrarcı ve doğru benim bildiğim tavrındadır.
4) Ceme gireni nereden tanıyorsun ne demek? Cemevinde oluşundan tabii!!!!!
Yoksa sizin cemevi dediğiniz yer türlü insanın gelip geçtiği Taksim Meydanı mı?
5) Kuralcı olun diyorsun. Biz de kuralcı oluyoruz. Bu nedenle de ısrarcıyız. Aleviliği keyfe göre şekilden şekile sokulmasına karşıyız. Kuralcı olmak istiyorsan bunları somut örneklerle anlat lütfen.
6) Anadolu'da kadının başının bağlanması tamamen günlük yaşamla ilgilidir. Erkeğin kasket takması gibi. Tek genel kural temiz kıyafettir. Bunun dışındaki her şey safsatadır, bilgisizliktir. Eğer öyle değilse art niyettir.
7)Bakışınızda sorun yok sadece gevşeklik var. Üstat bizi bilgilendir ki boş boş konuşmayalım. Gevşek davranmayalım. LÜTFEN
8) "BAŞIM AÇIK YALIN AYAK YÜRÜRÜM" sözünü bir yerden hatırlar mısın? Mesela bir semahtan. Neden ayak çıplaklığına uyuyorsunuz da başın açık olması rahatsız ediyor.
YOL'U KEYFİNE GÖRE ŞEKİLLENDİRMEK İSTEYENLER GÖRMEK İSTEDİKLERİNİ GÖRÜYOR. AMA ORTADA BİR TARİH VAR. BİR GERÇEK VAR. ALEVİ NEFESLERİ, DUAZLARI, SEMAHLARI EN GÜZEL REHBERDİR YOL'DAN AYRILMAYANLARA.
Artık bilgiyle konuşalım da karşılıklı öğrenelimi gelişelim.
Daha bilinçle savunalım Yolu'umuzu böylelikle.
Sevgiyle....
aleviyim
19-09-2006, 02:29 AM
ben hiç bir alevinin cenazeye makyajla gittiğini görmedim helede yaşlı kadınlarımız onlar zaten geleneklerinden ailelerinden gelen bir tülbent yazma yöreye göre değişik isimleri var takarlar zaten ayrıca sünnilerle karşılaştırılmak hiç hoş değil ben aleviyim farklıyım onlarla yarış içersinde ise hiç değilim
Sürgün_24
19-09-2006, 02:43 AM
ben hiç bir alevinin cenazeye makyajla gittiğini görmedim helede yaşlı kadınlarımız onlar zaten geleneklerinden ailelerinden gelen bir tülbent yazma yöreye göre değişik isimleri var takarlar zaten ayrıca sünnilerle karşılaştırılmak hiç hoş değil ben aleviyim farklıyım onlarla yarış içersinde ise hiç değilim
Herseyin bir ilki vardır bende görmemistim önceden..Hem yanlıs anlamıs oldugun bir nokta var orasıda biz yaslı kadınlar,yada orta yaslılar vs diye biz sınıflandırma yapmadık ..Yaslılarımız zaten makyaj yapmaz geneli en azından yapmıyor..
Farklı özellikler tasıyoruz,farklılıgımızıda kendimiz yaratıyoruz ama genele bakarsak hepimiz insanız!!!Ortak noktamız bu zaten..Artı hosnut olunmayacak birsey oldugunu sanmıyorum,örnek verdim sadece..
alamutlu
20-09-2006, 08:16 AM
Mekana ve olaya göre davranıslarımıza dikkat etmeyi bilmeli ve topluma ayak uydurmalıyız bence..Kalıplasmıs bazı kuralları degıstırmek yerine alısılmıs kurallara empoze olmalıyız diye düsünüyorum..
değerli türkü_yürekli can;
eskiden alevi kadınlar sadece cem'de değil her zaman başını örtüyordu. dolayısıyla, normal yaşamında başörtüsü kullanmayan bir kadının sadece cem'e girerken başörtüsü kullanması diye bir durum yoktu. ben bu durumun sünni çoğunluktan etkilenme sonucunda olduğunu, hatta osmanlı' nın bizzat fiili baskılarından kaynaklandığının düşünüyorum.
amaç, geleneklerin devam ettirilmesi ise alevi kadınların her zaman örtünmesi gerekir.
cem vakfı tarafından organize edilen cem törenlerine katılan genç kızların hepsi başörtülü. üstelik başörtüleri birbirine benziyor. sanırım toplu olarak satın alınmış ve cem'e giren genç kızların örtünmesi istenmiş. çünkü alevi genç kızları normal yaşamlarında başörtüsü kullanmazlar.
normal yaşamlarında başörtüsü kullanmayan genç kızlardan, dini bir tören olan cem'de başörtüsü takmalarını istemenin tek bir anlamı vardır. o da kadınların başını örtmesinin dini bir gereklilik olduğunu kabul etmek. eğer başörtüsü dini bir gereklilik ise o zaman alevi kadınlarının sadece cem'de değil her zaman başlarını örtmeleri gerekir.
oysa Türkiye'de geleneksel olarak başını örten kadınlar dışında, şehirde yaşayan sünni kadınların da çoğu başörtüsü kullanmaz. başörtüsünün dini bir zorunluluk olduğu savunanlar sadece şeriatçılardır.
biz davranıslarımızda sünnileri örnek almak zorunda değiliz. çoğunluğun davranışlarına ayak uydurmanın sonu asimile olmaktır.
queen58
20-09-2006, 10:40 PM
cemde eşarp takmak sunnileri örnek almak gibi değildir türban takmıyoruz kimseyede özenmiyoruz eskiden ninelerimiz annlerimiz hep eşerp takardı köy yerinde ayıptır büyüklerin yanında saçı açık gezmek büyüklerimize saygısızlık olarak görülüyordu saygı tabiki eşarpta değil ama büyüklerimiz öyle görüyor
yağmur yüreklim
20-09-2006, 10:48 PM
cemde eşarp takmak sunnileri örnek almak gibi değildir türban takmıyoruz kimseyede özenmiyoruz eskiden ninelerimiz annlerimiz hep eşerp takardı köy yerinde ayıptır büyüklerin yanında saçı açık gezmek büyüklerimize saygısızlık olarak görülüyordu saygı tabiki eşarpta değil ama büyüklerimiz öyle görüyor
Evet edep erkan anlamında...
Büyüklerimize göre eskiden beri doğru olan davranışşekli buydu..Her zaman edebin insanın her şeyden önce içinde olması gerektiğini düşünmüştüm..Ama bir o kadar iç kadar dışta önemliymiş..Yani içte olunca aslında dışada yansır.Çünkü zaten bilinci yerinde olan insan ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini çok çok iyi bilir..İnsanların kendilerini bildikleri sürece bu sorunların rahatlıkla ortadan kalkacağını düşünüyorum..Bu konu hakkında bilgisi olmayan gençlerimize de bişeyler elbetteki öğretilerek başarılabilir..
Eski köye yeni adet getirilmez..Ceminde kendine göre şekli,yerine göre uygun davranış şekilleri vardır..Ve de uygulamayı gerektirir..
srdr_ist
20-09-2006, 11:40 PM
İnsaf gencler insaf nerdeyse kendi kurallarınızı uygulamışsınız.
Başını vede ziynet yerlerini kapatın diyen kuran. Bu şeriattir doğrudur. Şeriati olmayan da hakikati olmaz şeriati geçemeden hakikate gelemezsiniz değil mi.
Bir kadının başı açık ceme gelebilir ama sizce mayo ile gelebilir mi.
Dini bir zorunluluk olmadığı sürece gelebilir o halde.
edep yahu dedim ilk yazılarımnda.
Ayrıca bizim kendimize özgü şeriatimiz yok biz yahudi vede hristiyan şeriatinin hafifletilmişini uygularız buda bizi yeni kurallar silsilesinden değil Allh ın yolunda şimdiye kadar uygulanıldığının ispatı ayrıca hak yolunun yolcusu eder.
Bu nedele başı açıktan hesabınız kıçı açığa çıkar inanc gereği baş kapatılır sosyal düzen için değil.
Bunu anlamazsanız yapacak bişey yok.
umut_istanbul
20-09-2006, 11:47 PM
Başörtüsü takmak gerekli değildir.
Eskiden insanlarımız sürekli başı örtülü olarak dolaştıkları için doğal olarak cemde de başlarını örterlermiş ama günümüzde çoğu insanımızın başı açık. Cemde örtünmelerine gerek yoktur bu açıdan. Eğer normalde açıkken cemde örtünüyorsa bu gösterişten öteye gitmez. Gösterişçilikde biz alevilere göre değildir...
srdr_ist
21-09-2006, 12:11 AM
Başörtüsü takmak gerekli değildir.
Eskiden insanlarımız sürekli başı örtülü olarak dolaştıkları için doğal olarak cemde de başlarını örterlermiş ama günümüzde çoğu insanımızın başı açık. Cemde örtünmelerine gerek yoktur bu açıdan. Eğer normalde açıkken cemde örtünüyorsa bu gösterişten öteye gitmez. Gösterişçilikde biz alevilere göre değildir...
orda cem yerinde bişey demem de dürüstçe sana kim dedi zorunlu değildir serbettir.
bırakın göstericiliği sizin şeriatiniz yokmu var ozaman neyi konuşuyoz şeriatimiz gereği hak huzunda ibadewtte erkek dahil aslında herkes başı kapalıdır.
eskiden şapka ile kapalıydı errkekler şimdi oda yok kadında kapatması şarttıre.
Siz bu sözlerinizi neya dayanarak söylüyorsunuz söylermisiniz arkadaşım bir siz değil sizin gibi konuşan herkese sorum.
biati
22-09-2006, 12:11 AM
Sevgili srdr_ist;
Bizim başörtüsü ile ilgili yanılgımızı somut bilgilerle çürütür müsünüz?
Cemde başörütsünün zorunlu olduğuna dair bizi aydınlatınız ki biz de sizin neye dayanarak bunları söylediğiniz bilelim. Lütfen.
Şimdiden teşekkür ederim
Sevgiyle...
srdr_ist
22-09-2006, 01:09 AM
Sevgili srdr_ist;
Bizim başörtüsü ile ilgili yanılgımızı somut bilgilerle çürütür müsünüz?
Cemde başörütsünün zorunlu olduğuna dair bizi aydınlatınız ki biz de sizin neye dayanarak bunları söylediğiniz bilelim. Lütfen.
Şimdiden teşekkür ederim
Sevgiyle...
Kuran size delil değilmidir.
Geçmiş kılanan cemler değilmidir.
Dinler şeriatı ne işe yarar.
Bunlara inanmak istemiyorsanız kusura kalmayın benim sorunum değil.
Benim öğrendiğin öğretildiğim şey budur sizin ki ne siz onu söyleyin söylerkende teori den girmeyin ben teori sunmadım.
Sürgün_24
22-09-2006, 02:46 AM
değerli türkü_yürekli can;
eskiden alevi kadınlar sadece cem'de değil her zaman başını örtüyordu. dolayısıyla, normal yaşamında başörtüsü kullanmayan bir kadının sadece cem'e girerken başörtüsü kullanması diye bir durum yoktu. ben bu durumun sünni çoğunluktan etkilenme sonucunda olduğunu, hatta osmanlı' nın bizzat fiili baskılarından kaynaklandığının düşünüyorum.
amaç, geleneklerin devam ettirilmesi ise alevi kadınların her zaman örtünmesi gerekir.
cem vakfı tarafından organize edilen cem törenlerine katılan genç kızların hepsi başörtülü. üstelik başörtüleri birbirine benziyor. sanırım toplu olarak satın alınmış ve cem'e giren genç kızların örtünmesi istenmiş. çünkü alevi genç kızları normal yaşamlarında başörtüsü kullanmazlar.
normal yaşamlarında başörtüsü kullanmayan genç kızlardan, dini bir tören olan cem'de başörtüsü takmalarını istemenin tek bir anlamı vardır. o da kadınların başını örtmesinin dini bir gereklilik olduğunu kabul etmek. eğer başörtüsü dini bir gereklilik ise o zaman alevi kadınlarının sadece cem'de değil her zaman başlarını örtmeleri gerekir.
oysa Türkiye'de geleneksel olarak başını örten kadınlar dışında, şehirde yaşayan sünni kadınların da çoğu başörtüsü kullanmaz. başörtüsünün dini bir zorunluluk olduğu savunanlar sadece şeriatçılardır.
biz davranıslarımızda sünnileri örnek almak zorunda değiliz. çoğunluğun davranışlarına ayak uydurmanın sonu asimile olmaktır
Biz basta sünniler olmak üzere kimseyi örnek almıyoruz en azından kendi adıma konusmam gerekirse ben öyle yapıyorum..Basörtüsü dini bir zorunluluktur hicbir zaman bu tarz yanlıs bir zihniyete bürünmedim..Basaörtüsü destekcisiymisim gibi göstermissin resmen bu yazınla beni ve olmadıgım bir kimligi bürümek istemissin hic hos degil bu yakıstırman inan..
Bizim icin önemli olan ne sünni nede baska bir mezhep ve görüstür..Bizim önem verdiklerimiz bizim gecmisimizin temsilcileri yani büyüklerimizdir..Onları kendimize örnek alıyoruz..Yapabildigimiz sürece..
srdr_ist
22-09-2006, 02:53 AM
Biz basta sünniler olmak üzere kimseyi örnek almıyoruz en azından kendi adıma konusmam gerekirse ben öyle yapıyorum..Basörtüsü dini bir zorunluluktur hicbir zaman bu tarz yanlıs bir zihniyete bürünmedim..Basaörtüsü destekcisiymisim gibi göstermissin resmen bu yazınla beni ve olmadıgım bir kimligi bürümek istemissin hic hos degil bu yakıstırman inan..
Bizim icin önemli olan ne sünni nede baska bir mezhep ve görüstür..Bizim önem verdiklerimiz bizim gecmisimizin temsilcileri yani büyüklerimizdir..Onları kendimize örnek alıyoruz..Yapabildigimiz sürece..
Vallahi helal olsun sana.
Sanırım asıl konuşması gereken bayanlar ortalıkta tam değil.
geçmişini hiça sayıp geleceği düşünerek yaşayanlar sonuç olarak geçmişi olmayanın geleceğide oplmayacağını bilmiyor değildir demiyeceğiz sanırım.
Bu nedenle bir gelenek vede adet olan saygı timsalidir ayrıca kadının başın örtmesi tevazusudur.
İnancsal boyutu dahil asıl en büyük boyutu kültürel yaşamdaki yerinide hiçe sayıp inancsal yönünü eleştirmek alenen CAHİLLİK olmalıdır ohalde kusura kalmayın boşa zamandır hepimizin yaptığı başörtüyü biz getirmedik biz götürecez bizden sonraki buna sahip çıkmamak ne demektir.
Bağnazlık zamanın bağnazlığı değilmi ohalde hepimiz zarardayız ben de sizde kusura kalmayın.
biati
22-09-2006, 03:21 AM
Kuran size delil değilmidir.
Geçmiş kılanan cemler değilmidir.
Dinler şeriatı ne işe yarar.
Bunlara inanmak istemiyorsanız kusura kalmayın benim sorunum değil.
Benim öğrendiğin öğretildiğim şey budur sizin ki ne siz onu söyleyin söylerkende teori den girmeyin ben teori sunmadım.
Peki sevgili arkadaşım bana "cemde başörtüyle ilgili" Kura'ndan örnekler ver.
Zorunludur diyorsan yani var'dır diyorsan ispat et. Olmayan şey ispat edilemez. Be yoktur, zorunlu değildir diyorum daha önce ki yazılarımda da bunun nedenlerini anlatmıştım somut olarak.
Geçmişte ki cemler de ve Kur'andaki örnekleri anlatınız.
Kendi düşüncelerimizi tek doğruymuş gibi dayatmayalım bir birimize.
SOMUT ŞEYLERDEN KONUŞALIM. Yoksa
Valla bu kadar da sallanmaz diyeceğim, başka bir şey de demiyeceğim.
Sevgiyle...
srdr_ist
22-09-2006, 03:28 AM
Peki sevgili arkadaşım bana "cemde başörtüyle ilgili" Kura'ndan örnekler ver.
Zorunludur diyorsan yani var'dır diyorsan ispat et. Olmayan şey ispat edilemez. Be yoktur, zorunlu değildir diyorum daha önce ki yazılarımda da bunun nedenlerini anlatmıştım somut olarak.
Geçmişte ki cemler de ve Kur'andaki örnekleri anlatınız.
SOMUT ŞEYLERDEN KONUŞALIM. Yoksa
Valla bu kadar da sallanmaz diyeceğim, başka bir şey de demiyeceğim.
Sevgiyle...
Allah doğmadı doğrulmadı hiçbirşey ona denk değil diyen ayet göre Allah var mı yok mu.
Bu inanc meselesi atadan kalma kurandan rehber sana var desem inanacan mı ki soruyon.
Allah inancı olamaya inancını yaşamayana neyi anlatacam can sen ister açık götür ister kapalı inancını yaşayan için sorun yokki.
Bu seninle ilgili somut olan önce ALlah a inanacan
Sonra uygulayacan
İnanmayan yapmaz uygulamaz
Ne yapar uydurur.
Burdaki soru aslında sorun dur yani inanc yönünden fakirliktir bana delil isteyen asıl gördüğüne itirazı kendi inancını yaratmasıdır.
Siz kimi kendinize eş tuyorsunuz önce onu açıklayın bizde baş örtüsünü açıklayalım.
Ama daha önceki yazılarımmı okusaydın biz kendi inancımızı ama Allah ın diğer dinlerindeki kurallarıda yaşadığımızı anlattığımı bilecektin.
İnanc sahibi 4 kitabı hak biliyorsa 4 nü bilecek kuranda göremediğini diğerinde görecek ama köre neyi gösterim herşey meydanda.
Bu nedenle alevilik kolay iş değil konuşmakla değil ilimi takvaya çevirenlerin halidir.
biati
22-09-2006, 05:49 AM
[srdr_ist]Allah doğmadı doğrulmadı hiçbirşey ona denk değil diyen ayet göre Allah var mı yok mu.
Bu inanc meselesi atadan kalma kurandan rehber sana var desem inanacan mı ki soruyon.
Allah inancı olamaya inancını yaşamayana neyi anlatacam can sen ister açık götür ister kapalı inancını yaşayan için sorun yokki.
Bu seninle ilgili somut olan önce ALlah a inanacan
Sonra uygulayacan
İnanmayan yapmaz uygulamaz
Ne yapar uydurur.
Burdaki soru aslında sorun dur yani inanc yönünden fakirliktir bana delil isteyen asıl gördüğüne itirazı kendi inancını yaratmasıdır.
Siz kimi kendinize eş tuyorsunuz önce onu açıklayın bizde baş örtüsünü açıklayalım.
Ama daha önceki yazılarımmı okusaydın biz kendi inancımızı ama Allah ın diğer dinlerindeki kurallarıda yaşadığımızı anlattığımı bilecektin.
İnanc sahibi 4 kitabı hak biliyorsa 4 nü bilecek kuranda göremediğini diğerinde görecek ama köre neyi gösterim herşey meydanda.
Bu nedenle alevilik kolay iş değil konuşmakla değil [B]ilimi takvaya çevirenlerin halidir
Sevgili srdr_ist;
Şimdi sanıyorum ki konuyu dağıtıp aradan sıyrılmaya çalışıyorsun.
Allah'a inanmıyoruz diye bir yazı yazan arkadaşım olduğunu görmedim.
Hadi oldu diyelim bu senin bilgilerini (!!!) anlatmana engel midir?
Seninle aynı görüşte olmayan diğer inançlardan insanlarla da böyle tartışıyorsan eyvah ki ne eyvah.
Demek ki işine gelmeyen şeyleri söyleyenler olarak sana göre inanmıyoruz biz.
İnançın tekeli alınması son derece tehkikeli bir geri gidiştir. Unutmayalım Sivas'ta canlarımızı katledenler de onlar gibi inanmadığımız için bizi inançsız kafir olarak değelendirmişlerdir.İnanç terazisinin bir kefesinde gericilik, diğer kefesinde, sevgisizlik vardır.
Neyi göstereyim her şey ortada diyorsun ama hala gösterdiğin bir şey yok somut olarak.
Siz kimi eş tutuyorsunuz sorusunun Türkçü meali nedir?
Alevilik ilimi takvaya çevirenlerin halidir diyerek Aleviliği hangi kalıplara soktuğunun farkında mısın bilmiyorum. Umarım takva'nın anlamını biliyorsundur, bilmeyenler için:
Takva;
1) Allah'tan korkma.
(Ne Aleviler Allah'tan korkar ki aramızdaki ilişki hiç bir pazarlık, ödül veya ceza barındırmayan bir sevgi ilişkisidir)
2) Dinin yasak ettiği şeylerden sakınıp buyurduklarını yerine getirme, züht.
(Ne de aklımızı imanımızın önüne alıp bilime ve modern dünyaya sırtımızı döneriz.)Demek ilmi takva'ya çevirenlerin halidir Alevilik. PES!
Aleviliği İlimden Gidilmeye Yolun Sonu Karanlık'tır diyen Hünkar'dan daha iyi bildiğin gerçek.
Böylece Merhaba Arap Karanlığı, Hoşçakal Anadolu Aydınlığı
Sevgili arkadaşım şu takvaya çevirdiğiniz ilmi (aman ha çevirmeden ama) bize de anlatınız.
Yoksa senin yazdığın gibi yazılarının uydurma ve sağdan soldan duyma olduklarına inanmak zorunda kalacağız üzülerek
Sevgiyle...
kızılırmak
22-09-2006, 05:51 AM
Bu nereden çıktı anlayamadım Aleviliği sunnilerden ayıran en belirgin özelliklerden biriside bayanlara bakış açımız.İnsanın içindeki niyet önemli olduktan sonra türbana ne gerek var?
Yunus Emre
22-09-2006, 05:59 AM
Ceme Gidbenim belli kuralları vardır!
Ceme haşa edep yerleri acık bir şekilde girilmez!sonucta oturup kalkıyor canlarımız.Raht edeceği kıyafetleri secmeliler diye düşünüyorum.Sonucta cem gelen birisi acık giyinmez!
Başı örtme ceme saygıdandır!Cem de Dolak,yazma ile başları kapatmaları lazım bayanların!Yanlış anlamayın türban deyil sadece dolak ile
srdr_ist
22-09-2006, 06:45 AM
Canlar siz neyi bana ispat etmeye çalışıyorsunuz.
Kadının başıda erkeğinde kapalıdır.
Konu bu ne gericilik nede başka bişey inanclı olan için Allah ın varlığına inan için başka çözüm yok.
Uygulayacan mı uygulamayacan mı sorun dediğim bu.
Eyvahlar asıl şudur ki kendi istediğinizi kabul ettirmenizde.
Ben kıvırmadım kendin öğren zoraki de olması dini geregidir.Demeye çalıştım yoksa sana sürülerce ayet vede diğer kitaplardada ne diyor diye önüne dökebilirdim.
Kabul edicen mi dedim.
İlmi olan için takvası olan için bu dini zorunluluktur eyvahlık değildir.
Siz Allah tan korkup korkmamanız beni alakadar etmez siz başınıza gelenden haberdarsınız ki kendinizden emin konuşuyorsunuz ben bunu yapamam ben laik olmaya çalışırım bunuda yaparken bazen korkuda alabilir sizin gibi aslan yürek değilim.
Yunus emre çok güzel açıklamış zorunuza ne gidiyor arkadaşlar yasak yahu ne kadar kıçınızı dönerseniz dönün dönüp kıçınızı göremezsiniz Allah sizi böyle yaratmamış bu kuralıda böyle yaratmış inanc sahibi ile olan bağlantıdır ceme başı açık dahi gitmeyen girtmediği gibi karşıma çıkmanızdan anlam veremiyorum gitseydiniz bukadar diretmezdiniz ben gidiyormuşum ki böyle konuşuyorum.
Bu konuda daha fazla yoruma zorlayanın hakkında kesinlikle başka bişey vardır.
Siz alevisiniz diye uzaylımısınız sizin adam gibi farkınız ne .
biati
22-09-2006, 06:53 AM
Sevgili srdr_ist;
Gerçekten değer verdiğim kardeşimsin.
Hem bu nedenle hem de konunun bir yere gitmeyeceğinin de anlaşılmasından dolayı bu konuyla ilgili olarak yıllık iznimi kullanmak istiyorum:)
Paylaşımların için tekrar teşekkür ediyorum.
Sevgiyle...
alamutlu
22-09-2006, 06:54 AM
Ceme Gidbenim belli kuralları vardır!
Ceme haşa edep yerleri acık bir şekilde girilmez!sonucta oturup kalkıyor canlarımız.Raht edeceği kıyafetleri secmeliler diye düşünüyorum.Sonucta cem gelen birisi acık giyinmez!
Başı örtme ceme saygıdandır!Cem de Dolak,yazma ile başları kapatmaları lazım bayanların!Yanlış anlamayın türban deyil sadece dolak ile
cem'e başı açık olarak giren kadınların cem'e saygısızlık ettiğini nereden çıkarıyorsun?
Yunus Emre
22-09-2006, 07:08 AM
cem'e başı açık olarak giren kadınların cem'e saygısızlık ettiğini nereden çıkarıyorsun?
can herşeyin bir kuralı vardır o kural uymamak olmaz işde
srdr_ist
22-09-2006, 07:54 AM
O meydana yürüyerek dahi girilmezken dört ayak üstünde girilirken nasıl böyle bir konu ile karşımıza çıktığınızı anlamış değilim.
Demekki dayatmayı biz değil dürüstçe yol içinde yol sürenler varda ondan çıkıyor neden başı kapalıya eyvallah çekilmedi biz nasıl kapasın demedik şöylede olsun demedik orası er meydanı bana delil isteyen can kırklar meydanına girdinmi mi diz üstü zaten kim giriyor ki diyecen bende girilmedikten sonra gerisi zaten boş.
Başı açık değil öyle bir hal kılık kıyafet olunmalı ki layık olacak şekilde işte bu yolu sürmektir.
Bu konuda sadece yazmak değilde asıl bu halde düşüncelere hele bunu anlam değiştirip tutumla gelen hale garipsedim dostlar.
Yazık dostlar bu bahsettiğimiz başka şey alevilik değil.
yolcu_58
22-09-2006, 07:57 AM
baş örtüsünün ne namusla nede dinle bi alakası olamaz sadece şunu bılmelıyızki dedelerımizve nınelerımız derdıkı bızım zamanımızda su yoksayılacak kadar az buyüzden sıksık banyo yapamıyorlarmış ee buyüzdende sac baş dagınık buşekıldede dolaşacak deyıllerya bişekılde bunu kapamak zorundaydılar bırak kadınları erkekler bıle kafasına fes türü şeyler takarlarmış buda acıklıyorki baş örtüsü zaruri ihtiyac mış şimdiki zamandasuda bol ama bagzı kesımler kendılerıne bınebze cıkar dogrultusunda yanı aşırı kıskanclıklarını acıklayamadıkları için bukonuyu dıne dayamışlardır konu çok basıt namus bukadarmı küçük birşey dırki bir metre bez parçasıyla örtül sün
s sadık
22-09-2006, 08:16 AM
sayın canlar dinimizde ve alevinin özünde vucudun acık herkese yasaktır
kuralı hakkın emridir başı aacık kadınla başı acık erkeğe rahmet melekesi konmuyor ve cinler dolaşıyor cinler konuyor onun için tarigat ibadetinde başı acık lafı ve düşüncesi asla gecmemelidir gecmiş ninelerimiz ve bacılarımız asla başını acmadı
yolcu_58
22-09-2006, 08:57 AM
kuralı hakkın emridir başı aacık kadınla başı acık erkeğe rahmet melekesi konmuyor ve cinler dolaşıyor cinler konuyor onun için tarigat ibadetinde başı acık lafı ve düşüncesi asla gecmemelidir gecmiş ninelerimiz ve bacılarımız asla başını acmadı
güzeldıyorsunuzda ilkinsanlar ademle havva dünyaya indirildiginde üzerinde nevardıki başında örtüsü altında carşafımı vardı mademki cıplaklık budenli kötüve aykırı birşeydide neden ademle havva cıplak olarak dünyaya gönderildiler insanlar öldügünde ahirete gitiginde üzerlerinde neolacaktır sizce yoksa bunuda düşünerekten ölülere kefen mi sarılıyor cıplakolarak gitmesinler diye ama yınede yazmış oldugunuz yazılar için size tşkler emeginize saglık
Zenan_00
22-09-2006, 11:45 AM
Ya konu ne kadar çok saptırılmış? Başörtüsü bir şekildir evet. Ama şeriattandır. Mesela bazen mitiglerde Kahrolsun Şeriat deriz. Bre cahil Şeriat bizim ilk kapımızdır. Serdar_İst'un dediğini pek anlayamadık sanırım. Ama araştırınca Serdar'a katılmamak mümkün değil. Yaklaşık 10 yıl kadar önce Karacaahmet Cem Evi'nden dönerken bri arkadaşla tanışmıştım. O zamanlar da Refah partisnin yükselişiydi. Ve konu başörtüsünden açıldı.Gerçekten çok bilgili bir arkadaştı. Sadece 2-3 alevi kitabı okumakla bilgi edinmemişti. Alevilik üzerine Yazılan bir çok kitabı delillerle öyle güzel eleştiriyorduki. konu başörtüsüne gelinceş ben bir cahillikle Çarşaflılara kara fatma dedim.Oda sakın böyle bişi söyleme. 2 sebepten dolayı dedi. 1-Hz.Fatıma Anamız kara çariaf giymiştir. 2- Kurtultş Savaşında Kara Fatma çok büyük kahramanlıklar göstermiştir dedi. O günden bugüne asla kara çarşaflıyı hor görmem
Arkadaşlar cemde başınızı kapatmak neden zor geliyor?? Neyin tartışmanızı yapıyorsunuz. Evet bu bir saygıdır.. Bilir misiniz karacaAhmet Cem Evine başörtüsüz giremezsiniz. Eteksizde giremezsiniz. hemen oradan bir başörtüsü ve etek verirler. Çok hoşuma gitti bu. Şekilcili midir bu?? Elbette hayır!! Bence düşünmek gerek biraz
kızılırmak
22-09-2006, 01:00 PM
Ibadette önemli Olan Niyettir.şekilcilik önemli Değildir.
srdr_ist
22-09-2006, 01:04 PM
Ya konu ne kadar çok saptırılmış? Başörtüsü bir şekildir evet. Ama şeriattandır. Mesela bazen mitiglerde Kahrolsun Şeriat deriz. Bre cahil Şeriat bizim ilk kapımızdır. Serdar_İst'un dediğini pek anlayamadık sanırım. Ama araştırınca Serdar'a katılmamak mümkün değil. Yaklaşık 10 yıl kadar önce Karacaahmet Cem Evi'nden dönerken bri arkadaşla tanışmıştım. O zamanlar da Refah partisnin yükselişiydi. Ve konu başörtüsünden açıldı.Gerçekten çok bilgili bir arkadaştı. Sadece 2-3 alevi kitabı okumakla bilgi edinmemişti. Alevilik üzerine Yazılan bir çok kitabı delillerle öyle güzel eleştiriyorduki. konu başörtüsüne gelinceş ben bir cahillikle Çarşaflılara kara fatma dedim.Oda sakın böyle bişi söyleme. 2 sebepten dolayı dedi. 1-Hz.Fatıma Anamız kara çariaf giymiştir. 2- Kurtultş Savaşında Kara Fatma çok büyük kahramanlıklar göstermiştir dedi. O günden bugüne asla kara çarşaflıyı hor görmem
Arkadaşlar cemde başınızı kapatmak neden zor geliyor?? Neyin tartışmanızı yapıyorsunuz. Evet bu bir saygıdır.. Bilir misiniz karacaAhmet Cem Evine başörtüsüz giremezsiniz. Eteksizde giremezsiniz. hemen oradan bir başörtüsü ve etek verirler. Çok hoşuma gitti bu. Şekilcili midir bu?? Elbette hayır!! Bence düşünmek gerek biraz
Valla can konun özünü kara çarşaf olarak çıkırsak ibadetteki konu hakkında dilimde tüy bitti bütün cümle hazinemi tükettim yine anlatamadım.
Sanırım sen biraz daha açıkladın.
varol can
alamutlu
24-09-2006, 02:01 AM
değerli sultan can;
sürekli başörtüsü kullanıyor musunuz ? ( sadece soru )
Ammar
15-11-2006, 09:24 AM
Başörtüsü Yahudi geleneğidir'
aleviyol
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, islam dininde başörtüsünün yeri olmadığını ve Kuran'da da başörtüsünün farz olduğuna dair herhangi bir ayetin bulunmadığını ileri sürdü. Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün Yahudilikte bir gelenek olduğuna dikkat çekerek, Yahudi geleneğinin İslamı etkilediğini iddia etti.
Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün İslam dininin bir emri olmadığını savunarak, bu konuda şu görüşleri ileri sürdü:
“Dini temeller bakımından başörtüsü, kesinlikle dinin bir emri, ya da farz ibadeti değildir. İnançla da ilgili uygulanan bir ibadet olmadığı halde, sanki dini bir emirmiş ve farzmış gibi yansıtılıyor. Başörtüsü takılmadığı takdirde de, dini yönden büyük cezaları varmış gibi hareket ediliyor.
Burada, siyasi ve sosyal anlamda çözüme ilişkin kamusal bir dinsellik yaratılmıştır. Normalde başörütüsü ile ilgili olduğu belirtilen ayetlerde Nur Suresi 30,31, 33. Ahzab Suresinin 59’uncu ayetlerinde, sadece bir tanesinin başötüsü ile ilgili olduğu iddia ediliyor. O da Arapların, İslam öncesinde başlarına taktıkları örtünün çeki düzeni ile ilgili bir ayettir. Daha önce Arap kadınlarının göğüsleri ve pek çok bölgeleri açıktı.
Hatta Kabe’yi bile çıplak tavaf ederlerdi. Çıplak tavaf etmenin bir fazilet olduğunu düşünürlerdi. Örtünme ayetleri, gerek kadının, gerekse erkeğin her ikisine birden geçerlidir. Temel, kaba avret yerlerinin açık olmasından dolayı toplum içinde hoş karşılanmayan kaba avret yerlerinin (ön ve arkalarını) ve kadınların göğüslerinin örtülmesine yönelik emirlerdir.
Ama son dönemlerde başörtüsü siyasallaştığı için, kamusal bir dinsellik yaratıldığından dolayı, insanın temel örtünmesine ilişkin ayetleri, tamamen başörtüsü simgesinde toplamışlar ve bunun bir farz ve emir olduğu söylenmiştir. ‘Başörtüsüne özgürlük ve kadına özgürlük’, tamamen siyasi ve sosyolojik bir hadisedir. Başörtüsünün farz olduğunu kimse iddia edemez.”
‘KURAN’DA BAŞÖRTÜSÜ DEĞİL, HIMAR GEÇİYOR’
Kuran da başörtüsü ifadesinin yer almadığını savunan Doç. Dr. Filiz, “Kuran-ı Kerim’de sadce ‘Hımar’ kelimesi giçiyor. ‘Hımar’ kelimesi, normal bir örtüyü ifade etmektedir. Başörtüsünü değil. Giysi sıkıntısının çekildiği, hatta çıplak ibadet edildiği dönemde, Kuran’ı Kerim’in söylediği şuydu: ‘Nasıl Hz. Adem ile Havva’nın cennet açıldığında ön ve arkaları açılınca, doğal olarak, kendi yaratılışları icabı örtündülerse, siz de öyle örtünün’ demektedir. Yoksa başınızı, saçınızı örtün, örtmediğiniz takdirde yaptığınız haramdır anlamına gelmez.” dedi.
‘KADININ İNSAN OLDUĞUNU HAZMEDEMEDİK’
Doç. Dr. Filiz, “Başörtüsü söyleminin arkasında yatan unsur; İslamın, insana ve kadına vermiş olduğu hak ve şeref payesini, henüz islam toplumu içine sindirebilmiş değildir.
Kadını, insan diye görmeyen kültürden gelen müslümanlar, henüz daha islamın, kadını insan olarak görmesi emrini hazmetmiş değiller. Hala daha akademik seviyede bile cariyeler ve hür kadınlar şeklinde ayrımlar vardır. Hatta, deniyor ki, “Hür kadınlar örtünür de, cariyeler örtünmez.’ Peki kim bu cariyeler, denince. Buna cevap yok. Burada başörtüsünün, belirli sınıfa ait hür kadınların, bir simgesi olarak gösterilmesi ve başını açanların ise kadın bile sayılmadığı söylemleriyle karşılaşıyoruz.” dedi.
Hz. Muhammed’in de başörtüsü ile ilgili net bir hadisinin bulunmadığını belirten Filiz, başörtüsü ile ilgili olan rivayetlerin birbiri arasında çelişki içerdiğini söyledi.
‘YAHUDİ GELENEĞİ İSLAMI ETKİLEDİ’
Başörtüsünün Yahudi geleneği olduğunu da anlatan Doç. Dr. Filiz, Tevrat ve Talmud’da başörtüsü ile ilgili ayetlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yahudi geleneğini inceledim. Yahudilerde, ‘Başörtüsüz kadınlar iffetsizdir, namussuzdur. İffet ve namusun korunmasının ölçüsü baş örtüsüdür.
Baş çirkindir, örtülmesi gerekir. Başörtüsüz hiçbir kadın dışarı çıkmamalıdır’ denilmektedir. Yahudi geleneği direkt olarak islamı etkilemiştir. Yoksa islamda başörtüsü kesinlikle söz konusu değildir. İslamda, oruç tutmadığınızda, tutmadığınız oruçu ya sonradan tutarak telafi edersiniz, ya da parasını ödersiniz.
Başörtüsü, örtemeyenler ile ilgili kesin bir ceza yoktur. 76 tane temel farzdan bahsedilmektedir. Bu 76 farzda kesinlikle başörtüsü geçmemektedir. Kesin bir dini emir diyeceksiniz ve yapmayan hakkında da bunun bir cezası yok diyeceksiniz. Allah ile kul arasında diyeceksiniz. Allah ile kul arasında ise, kamusal alana dinsellik taşınmak isteniyor. Dinsel kanıtlarda dil oyunu yapılıyor.”
alıntıdır
---------------------------------------------------------------------
Değerli canlar;
Görüldüğü gibi başörtüsünün dinin emri olmadığını söyleyen kişi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı. Sünni bir ilahiyatçı olarak, başörtüsünün dini bir gereklilik olmadığını söylüyor.
Türkiye’de şehirde yaşayan Alevi kadınlarının büyük bir çoğunluğu başörtüsü kullanmamaktadır. Köylerde yaşayan Alevi kadınlarında başörtüsü kullanımı daha fazla olmakla birlikte, ben bu durumun da Osmanlı döneminden kalan etkileşim ve hatta bizzat baskılar sonucunda olduğunu düşünüyorum.
Siyasal İslamcı kadınlar dışında, şehirde yaşayan Sünni kadınların da çoğu başörtüsü kullanmamaktadır.
Şu anda, benim bildiğim Alevi köylerinde yapılan Cemlerde, başı açık olarak Ceme katılan kadınlara başını örtmesi yönünde bir zorlama olmadığını biliyorum.
Ve soruyorum.
Cem Vakfınca düzenlenen ve televizyonda yayınlanan Cem törenlerinde, genç kızların başlarına taktığı türban benzeri ve hepsi birbirine benzeyen başörtülerinin anlamı nedir?
Bu uygulamanın doğru olduğunu düşünen varsa, beni bu konuda aydınlatmasını bekliyorum.
İşine geldimi sünni diye küçümse işine geldi mi sünni bu adam alıntı yap böyle olmaz. Hem her sünni doğru diye bir şey yok. Biz inanırız ki tesettür farzdır. Sen inanmıyosan senin sorunun ama İslam'da yok deme. Senin dinin sana benim dinim bana.
Hoşçakal_Yarın
15-11-2006, 09:29 AM
arkadaşlar şöyle bir baktımda tartışmalar biraz ileriye gidiyor biraz sakin olalım lütfen
ama yinede söylemek zorundayım ki; cem ibadetinde başlar kapalı olmalıdır
Türkmen
15-11-2006, 09:42 AM
türban allah'ın emridir ve farzdır demek Allah adına yalan söylemektir.
kolacik
15-11-2006, 10:34 AM
ey gaziler! bizim yolumuzda kadın ile erkeyin zerre kadar farkı yoktur. kadınlarımızda ibadetimizde yanımızda yer alır. başörtüsü türkmen geleneyinde süslenmek ve iş yaparken saçın rahatsızlık vermemesi için kullanılır. saç görünür. cemlerde ise saçları dağılmasın, rahatsız etmesin diye bazı bayanlar takar, ama bu türbanla karıştırılmamalıdır, zira türban siyasi bir simgedir ve dergahımızda yeri yoktur. türbana giren bizden değildir. türban ile eşarp karıştırılmamalıdır. iran kaynaklı bazıları hariç aleviler bu tür başörtüsüne girmezler. cem tv ise bugün alevi bölücülüğünü avrupanın ve amerikanın himayesinde oluşturmaya çalışmakta, alevileri cumhuriyetten soğutmaktadır. isteyi alevi-şeriatıdır. böyle bir oluşum tarihte görülmemiştir. alevileri fettullahla buluşturmak istemektedirler. tabi bunun için siyası bir simge olan türbanı da desteklemekte ve serbestliğinden söz etmektedirler. türban serbest olamaz, bu bir siyası harekettir ve cumhuriyeti yıkmaya yöneliktir. türbana girenler muaviyenin günümüz halidir. canlar! kendinizi bunlardan sakının ki bunlar şeytandır, yok edicidir, başımıza felaket getirecektir.
Kızılırmak_
16-11-2006, 03:40 AM
Bu konuda bizim o taraftaki cemlerde bayanlar başlarını örtüyorlar bunu gerek inançsal gerekse de saygısal olarak ifade ediyorlar.Yani baş örtme dediğim o ninja kılıklı şeriatçılar gibi değilde yöresel olarak örtüyorlar bizde baş örtüsü bir saygı unsurudur erkekler de şapka takıyorlar
Gülçin60
27-11-2006, 04:10 AM
Bu konuda bizim o taraftaki cemlerde bayanlar başlarını örtüyorlar bunu gerek inançsal gerekse de saygısal olarak ifade ediyorlar.Yani baş örtme dediğim o ninja kılıklı şeriatçılar gibi değilde yöresel olarak örtüyorlar bizde baş örtüsü bir saygı unsurudur erkekler de şapka takıyorlar
aynen bizim ordada bu şekilde.
kolacik
27-11-2006, 04:44 AM
canlar! birde şunu söylemeliyim ki başörtüsünü saygı noktasında görmeniz yanlış; çünkü başörtüsü bir süstür, güzel görünmek için takılır. kenarından örülmüş saçlar sarkıtılır. üzerinde anadolu türkmen motifleri bulunur ki bu motifler insanımızın güzelliğini doğaya aşkını çok güzel bir şekilde gösterir.
bunu saygıya bağlamak yanlıştır; bu neye saygıdır? saygı kafayı saçı örtmekmidir? eğer bu çizgiye kayarsak yakında o ninjalara döneriz.
biz güzele ulaşmaya çalışır. "sevgidir dinimiz bizim" deriz.
cemlere gitmeden önce yıkanırız, temiz ve sağlam elbiselerimizi giyeriz. amacımız hakkın meydanına güzel bir şekilde çıkmaktır. tabiki bu güzellikle cinsel çekiciliği kastetmiyorum. bizim güzelliğimiz içimizdeki güzelliğin dışımıza bir şekilde yansımasıdır; bu giyeceklerimizdeki motiflerle uyumla temizlikle sembolle yansımıştır.
şimdi başörtüsünü başka boyutlara çekmenin yanlış olduğunu düşünüyorum.
kolacik
07-12-2006, 01:15 AM
ey ammar!
sen ki bize ehl-i sünnet'i araştırın belki nasiplenirsiniz diyen, daha tarihten bihabersin.
oku bakalım ehl-i sünnet dediğin ad nereden gelmiş.
hz.muhammed döneminin sonlarına doğru hz.muhammed gadir-i humda hz.aliye imamet görevini verir ve "beni seven aliyi sever" vs.. sözler söyler, halife olmasını işaret eder ve ebubekirle ömere hz.alinin elini öptürür, biat ettirir. bunu birçok sünni tarihçide yazar. tabi birçok kalleşçe olay yaşanır, bunlara kendi tarihçilerinizdende ulaşabilirsiniz; tabi
okuyacak göz varsa...
bu olaylar insanları hz.ali tarafında örgütler ve kendilerine şia derler. sen sünnisin diğeri şiadır yok daha. tabi yönetim ticari, maddi boyut alınca şia iyice güçlenir, herkes yönetime isyan eder. bu aradada isyandan korkan, çıkarlarını terk etmek istemeyen ırkçı, vahşi vss... muaviye kendilerine bir kılıf arar. ne yapsakta insanlar bana isyan etmese kuzu gibi gütsem diye düşünürken kendine iyi bir kılıf bulur ve "biz hz.muhammedin yolundan gideriz sünnete uyarız bize ehl-i sünnet değin" der. bu tayyibin cumhuriyetçilerin oyu için atatürkçüyüz demesi kadar komiktir. yaptığı ile dediği birbirini tutmaz. ehl-i sünnet terimi insanları cezbeden şiadan çeken bir addır.
bir düşün, hz.ali hz.muhammed tarafından yetiştirilmiştir. hz.muhammed hz.ali ile özlerinin,ruhunun bir olduğunu, ona ne kadar değer verdiğini her sözünde dile getirmiştir. hz.ali sünnetler candan bağlıydı, biz bağlıyız sen bağlı değilsin demek cahillik yada siyasettir. muaviye ise islama karşı canla başla savaşmış en sonunda islamın güçlendiğini görünce ve mekke feth edilince islama geçmiş, daha önce put ticareti ile uğraşan önemli ve güçlü bir ailenin önderidir. islama geçince daha önceki mali ve siyasi konumunu sağlamak için devlet yönetimini ele geçirmiştir. yönetimi maddidir, dini değil.
ehl-i sünnet adetleride doğuşu gereğince baskıya ses çıkarmayan, şekillerin kalıpların dışına çıkamayan bir çizgide oluşmuştur. zahirdir. osmanlı ne zamanki bu anlayışa sahip din adamklarını öne çıkardığında(yavuz seferleri sonucunda binlerce arap din alimini anadolu evliyalarının yerine getirtmiştir) gerilemeye başlamıştır.
bizim gerçekten kendini geliştirmiş, gönlü açık, allah sevgisi ile dolu sünni
vatandaşlarımıza saygımız sonsuzdur.
ama cahile, katle, bize saygısı olmayana, gıybet edene, allah adına yalan söyleyene saygımız yoktur. buda böyle biline.
ilk önce terbiyeli bir üslüpla yaklaşacaksın.
gelelim imzana. korkudan erdemli davranışı yapmak, yapmaya çalışmak taklittir, ki buda ne güzel uymuş. biz allah aşkıyla yanarken korkunun öne çıkması bize göre değildir. insan izzetli davranışlarını gönülden yapmalıdır. allah korkusuyla yapılan iş ikiyüzlülük, ibadet ise yalakalıktır. bizim ibadetimizde işimizde allah aşkıyladır. fark buradadır. bunu iyi bil!
zeynep
07-12-2006, 01:26 AM
cemde baş örtülür herşeyin bir adabı yordamı var.Çok zor değil bir bayanın başına bir yazma sarması.Semahı bile başörtülü yapıyoruz.ister gelen diyin ister inanç diyin ama bazı şeylerin tartışılması gereksizdir.aklı başında bir baya cemde başını örter bol giyinir
erenoglu
08-12-2006, 12:40 PM
sn sadik.bu söylediginiz tez nerde yaziyor kaynagini belirtirmisiniz.valla dogdugumuzdan beri basimiz acik hic de cin görmedim, öyle bir sey söyleyin ki insanlar size haklisin desinler.kulaktan dolma haci hoca laflarini bize anlatma kimse burda bu tür seylere inanmaz.
Av.A.Guvercin
08-12-2006, 05:33 PM
Bu isi bu kadar buyutmeyin dostlar
isteyen kendine saygi olarak goruyorsa istedigi gibi yapsin.
Olmazsa olmazlar bizleri sunnilere benzetir.
bu yuzden cok basit bir mevzuuda konuyu sunnilerin bas ortusu tartismasina cevirmeyeleim derim.
kaldi ki artik sunniler dahi bu olayin cicigini cikardilar.
Su yaklasim kabul edilemez.
Basini acarsan su melek yanina yaklasmaz basini acarsan su ilahi seyden yoksun kalirsin
Ortunme sosyal bir olaydir.
birebir evinde iken tek basina iken ciril ciplak bile ibadet edebilrisin.
O ilahi guc ki insanin her bir parcasini yaratan guc, ondan cekinecegin bir sey yoktur, yeter ki yaptiklarini ask ile suhu ile ona en derin kalbinin saygisi ve adamasiyla ve sejdeyle teslim ol.
Ama ciplak ol ama ortunmus ol.
Cemaat denilen ve birden cok insanin birlikteligini anlatan kelimeye gelince,
iste orda sosyalojik olaylar zincirinin basladigi ve edep erkan denilen kelimelerin buyuk onem arzetmeye basladigi andir.
Tabi yaratan a karsi edep erkan yokmudur.
Ancak yaratan en hos gorulu olandir. O insanin kalbinden gecenleri bildiginden, yanlis anlasilmalar yoktur. Ozunden ne isen onun anlayacagi da odur.
Ancak kuldur yanlis yanlayabilen. Sen "A" Derken onun "B" anlayabilecegi ihtimali ni dusunmen gereken.
Iste bu yuzden beseriyet in basladigi yerdir orasi.
beseriyet te sosyolojik davranacaksiniz ama yaratana karsi HURYAN BURYAN.
O halde ne anlami var basini ortmenin Allah a olan saygiyla. bas ortusu kulun Allah in karsisinda DAR i DIDAR a durdugunda, kendilerine karsi karsisindakie karsi kisacasi topluma olan saygisindan, yada o nasil hissediyorsa ondandir.
Fiziki rutueller ve fisiki rutuellerde israr iste o dur aleviligi sunnilestiren.
BIRILERI HER ZAMAN BILEREK YADA BILMEYEREK CIGIRTKANLIK YPARLAR YA.
ALEVILIK SUNNILESIYOR.
Iste bu isin puf noktasi da budur sahsi kanaatime gore canlar.
DUSUNCE DE SUNNILESMEK. SUNNI OLMAK BIZCE NE DEMEKTIR. SAHSI YORUMUM :DOGMA DUSUNMEKTIR. SERIATIN FIZIKI RUTUELLERINE TAKILIP KALMAKTIR. BU FIZIKI RUTUELLERIN NEDEN KONDUGUNU ANCAK TARIKAT MAKAMINDA OGRENECEKTIR AMA EGER ORAYA CIKABILIRSE.
O makamdan Seriat makamina konusan birisi tepeden asadiya bakiyor gibidir. Dikkatli olmaz ise farkinda olmadan boburlenmeye baslamis yada ukalalaik yapmaya baslamis gibi gorunur.
Oysa bazan tarikat makamindan seriat makamindaki birini egitmek kolay olmayabilir. hatta marifet makamindaki kisi cok ileri giderse seriat makamindaki kisi onu tefe koyabilir. Bu yuzden her seyin izafi oldugunu ve Ilmi Ledun un izafiyet-teorisine gore her insan kendi sifir noktasinin nersesi oldugunu bilerek hareket ederse karsisindaki insanla arasindaki mesafenin de matematiksel olarak kac oldugunu gorup ona gore davranabilir.
GUCLU OLAN ZAYIF YANINI BILENDIR DAHA GUCLU OLAN ISE ONA HUKMEDENDIR
Simdi bir bas baglamasindan nerelere geldik degil mi. Cunku BUTUN SEYLER BIRBIRINE BAGLIDIR. Diyalektik dudunce kural bir. Hic bir sey cevresinden izole edilerek degerlendirilemez.
Canlar hepinizi Seviyorum.
Serdar Can in uzerine gitmenize gerek yoktur sahsi kanaatim. Oyle inaniyor. Oyle dusunuyor. Sizlere zorla baslarini ortmeyenlerle birlikte bulunmam dedigi noktadir kendisininayri kalacagi an. Onun da oyle bir sey soylemedigine gore.
Diger yandan nick ini hatirlayamadigim bir can da bahsediyor. bas baglamanin ne kadar onemli oldugunu.
Canlar degerli canlar. Basi baglamanin uzerine giden canlar. Bilmelisiniz ki herkse herkes kadar sansli degildi alevi kiyimlarinda.
Bizleri darmaduman ettikleri vakit birilerimiz zorunlu sunnilestirilirken, birilerimiz, lidersiz bassiz kendilerince yolu yasamaya devam ettiler, bu gunlere geldiler.
A bolgesi boyle goruyor ve inaniyorsa, b bolgesinin hayir bu boyle olmaz sen benden degilsin demeye hakki yoktur unutmasin. Bu hem bilgisizliktir hem de cahilliktir hem de boluculuktur.
butun alevilerin hatta sunnilesenlerin bile bir ortak noktasi bulunup tekrar dostca kazanilmasinin yollari bulunacaktir.
ALEVILIGI SUNNILESTIRMEK DENILEN SEY ASLINDA NEDIR CANLAR IYI ANLAMAK GEREK.
ALEVILIGIN DIYALEKTIK DUSUNEN VE YORUMLAYAN BILINCINI DOGMA DUSUNUP YORUMLAYAN BIR BILINCE CEVIRMEKTIR.
YOKSA BAZI FIZIKI SEYLERIN SEKIL DEGITIRKESIYLE MEY KONMASIYLA, SEMAHLARIN FARKLILIKLARIYLA, ALEVILIK SUNNILESTIRILMEZ.
Bu yuzden pesin hukumlerle birseyler ureterek birbirimizi uzmeyelim ve ayriliklarimizi degil ortak paydalarimizi bularak hareket edelim,. bir kere Pir in elini candan open niyaz olan ikrar veren bu isi bitirir.
O halde onemli olan pire ikrari vermek.
Pire ikrar verebilmek icin birilerini digerinin kalbinikirmasina gerek yoktur.
wAY EFENDIM SEN BOYLE DUSUNUYORSUN benden degilsin demeyelim derim.
Saygilarimla
Ali_kaya
23-06-2007, 10:12 AM
benı yanlıs anlamamsanız sunu derım eger hz ali zamanında takılıyosa sımdıde takılmalı derım bence
ayşegül
23-06-2007, 11:56 AM
gerçek Alevi yazarlarından dedelerinden öğrendiğim kadariylan, ki bu büyüklerim geçmisi katliamlarlan dolu olanlarlan yanyana değillerdir, cemde ibadet esnasında isteyen bacı yazmasını takabilir. fakat saçı gözükmüycek diye yada tek tip olucak diye bi kural hiç ama hiç yoktur. ve özelliklen yine büyüklerimden öğrendiğim bişey var: cemde meydana çıkıldığında, dedenin huzurundayken, dolayısıylan pir huzurundayken basörtüsü yoktur. sanırsam isteyen yazmasını takabilir fakat bu organize olmamalı, sonradan simgelesmemelidir. takmayanların da ibadetlerinde hiçbi eksikliği yoktur.
delikızılkurt
23-06-2007, 12:00 PM
takılmalıdır,eğer İslamın içinde olduğumuzu iddia ediyorsak,ayn-i cem de de ritüellere uymalıyız,yine de takmak istemeyen takmayabilir...
özlemh
23-06-2007, 12:26 PM
Başörtüsü takmak zorunludur diye bişey duymadım ben.Yaşlılar takıyor ama ben şahsen takmıyorum ille daha kapalı giyinmeliyim diyede düşünmedim...Bence Cem'e hangi kıyafetle nasıl geldiğin önemli değildir doğru olarak gelmek önemlidir...
canimsin21
30-03-2008, 02:28 AM
Selam canlar
bana göre herkez kendisi nasil rahat ediorsa öyle girsin ceme...
ama benim fikrimi bu konuda soracak olursaniz....basörtü bana cok mantiksiz gelior...neden basörtü? bu basörtünün anlami söyleyin bana...eskiden yaslilar basörtüylen ceme giriorlardiysa...sirf cem icin takmiolardi...normal günlük hayatlarindada basörtü takiyorlaridi...bizim ibadet icin özel elbiselerizmiz yok..o yüzden bir insan normal günde nasil giyiniyorsa...cemde öyle girsin....tabiki simdi mini etekli felanda degil...rahat edebilcegi bi sekilde...
benim basimda ister basörtü olsun ister olmasin...düsüncem, icim, insaligim hep ayni kalcak...o yüzden bence basörtü gereksiz bisey...ama takanada bisey demem....
Cenaze definde, ibadetde başörtmek bence kişinin hayasındandır.. kimi insan bu hayasını sadece ibadette degil günlük yaşamında da gerçekleştirir.
biati
30-03-2008, 09:42 PM
Cenaze definde, ibadetde başörtmek bence kişinin hayasındandır.. kimi insan bu hayasını sadece ibadette degil günlük yaşamında da gerçekleştirir.
Sayın bal;
Günlük hayatta neden başını örterek hayasını gerçekleştirmek ister, açıklarsanız sevinirim?
Yani neden utanır da örtünme ihtiyacını hisseder?
Cenazede, ibadette ve dahi günlük yaşamda örtünmeyenlerin hayası yani utanması yok mudur?
Sevgiyle...
(Haya: Utanma duygusu, utanç, utanma, sıkılma) (tdk)
mursaloğlu
31-03-2008, 01:40 AM
Yolunuz açıkolsun canlar önce baştaki kılları kutsallaştırın berberlerde kesilip yera atılan kılları. sonra başörtüsüne zorlayın. sonra türbana çevirin .Daha sonra kadılarla erkekleri cemde ayrı ayrı oturtun. sonra kadın cem evi erkek cem evi diye ayırın.Daha sonrada KADIN CEM EVİNDE DEDE DE İSTEMEZSİNİZ. CEM GÖREVİNİDE ANA YAPAR. Apdes hanelerde beş vakit abdeste alın yolunuz açıkolsun.
Baya ilerleme var canlar.Asimilasyon tamamlanıyor.yakında da ibadet ve ahlak polisleri sopayla cumaya götürür. ibadet tamam olur herkes cennete gider. son
dersimgöçmeni
31-03-2008, 02:50 AM
Bence isreyen takar isteyen takmaz,zaten çoğu kırsal alevi yerleşim bölgelerinde baş örtüsü takan vardır,bundan dini bir sonuç çıkarmamak lazım adı üstünde baş örtüsü,sadece saçını örtüyor...
Sayın bal;
Günlük hayatta neden başını örterek hayasını gerçekleştirmek ister, açıklarsanız sevinirim?
Yani neden utanır da örtünme ihtiyacını hisseder?
Cenazede, ibadette ve dahi günlük yaşamda örtünmeyenlerin hayası yani utanması yok mudur?
Sevgiyle...
(Haya: Utanma duygusu, utanç, utanma, sıkılma) (tdk)
Peki madem öyle cem törenlerinde başörtüsü dağıtıldığını duydum ne maksatla dağıtılıyor acaba ? Ben sunni bir müslümanım başörtümü günlük yaşamımda ve ibadet ederken kullanıyorum bu kişiyi bağlar. Misal banyo olurken avret yerlerimizi örteriz neden acaba ? bunun gibi baş örtmekde benim için hayanın geregidir. Ben kimseye utanması yoktur demedim siz öyle yorumluyorsunuz.
Saygılar.
Doğrusu Alevilerin başörtüsü tartışmasına girmesi, yahal kırıklığından öte birşey değildir.Bizler Aleviysek yolumuzu erkanımızı biliyorsak bu tür tartışmalara girmemiz bile abes.Biz Aleviler sünniler gibi baş örtüsü takıp ibadet etmiyoruz,çünkü bizim inancımızda insana önem verilir,başındaki örtüye değil.
Ruh temizliği,beden temziliği önemlidir.Başörtüsü takıp,saçlarımızı gizlemek ne ruhumuzu nede bedenimizi arındırır.Bizde başörtüsü değil, başımızın içinde düşüncenin arı olması önemlidir.Ceme başörtüsüyle girmek, sünnilerin camiye başörtüsyle girmesine eş değer tutulabilir.Cemde başörtüsünü savunanlar bu ayrımı yapamıyorlar mı?
Ben yakın tarihte Nevruz cem'ine katıldım.Yaşlı teyzelerimiz haricinde yazma bağlayan yoktu.Genç kızların saçları açık,tüm canlar bir arada, diz dize dip dibe oturduk.Dedemiz çıkıpta bize neden başınızı örtmediniz demedi.El ele, gönül gönüle ibadetimizi yaptık.Yeri geldi ağladılar,yeri geldi el ele tutuşup dualar ettik.Orada tek önemli olan şey bir arada olmamız ve aynı duyguları hissetmemizdi.En son dedemizin elini öptük.Duamızı aldık
Oraya gelenlerin hiçbiri neden başörtümüz yok diye düşünmedi.Orada ruhlarımızla bir aradaydık.Alevilik yolunda yapılması gerekenleri, gerektirdiği gibi yapmak önemlidir ama başörtüsü bizim değildir.Yolu bilenlerin sorgulaması bile yanlıştır.
Sürgün_24
31-03-2008, 11:48 PM
Peki madem öyle cem törenlerinde başörtüsü dağıtıldığını duydum ne maksatla dağıtılıyor acaba ? Ben sunni bir müslümanım başörtümü günlük yaşamımda ve ibadet ederken kullanıyorum bu kişiyi bağlar. Misal banyo olurken avret yerlerimizi örteriz neden acaba ? bunun gibi baş örtmekde benim için hayanın geregidir. Ben kimseye utanması yoktur demedim siz öyle yorumluyorsunuz.
Saygılar.
Cem evLerimizde basörtüsü dagıtıldıgı dogrudur , bundaki amac ; basörtüsü bizlerde gecmisten günümüze kadar alısılagelmis bir olgudur..Kimisi asimileden böyle der , bense geleneklerimizden dolayı böyle oldugunu düsünüyorum..basörtüsü dagıtılıyor cünkü ceme gelirken yazmasını evde unutanlar varsa basını örtmek isterlerse örtebilirler diye.. Ama kesinlikle zorlama yoktur..
biati
01-04-2008, 12:22 AM
Peki madem öyle cem törenlerinde başörtüsü dağıtıldığını duydum ne maksatla dağıtılıyor acaba?
Misal banyo olurken avret yerlerimizi örteriz neden acaba ? bunun gibi baş örtmekde benim için hayanın geregidir.
Saygılar.
1) Cemde başörtü dağıtıyorlar diye doğru mu yapıyorlar; hayır!
2) Başınızı edep yerinizle (avret) bir görmeniz de son derece ilginç bir yaklaşım.
Buna karşı bir şey söylemeyi gereksiz buluyorum!
Sevgiyle...
alieren2000
01-04-2008, 12:25 AM
Degerli Canlar Cemde basörtme zorunlugu yok bunu nereden cikardiniz. En son Cemde annem basörtülüydü ama hanim degil. Bu tartisma bence yersiz, bosu bosuna tartismayalim isteyen basini örter istemeyen örtmez.
Sürgün_24
01-04-2008, 12:26 AM
. Misal banyo olurken avret yerlerimizi örteriz neden acaba ? bunun gibi baş örtmekde benim için hayanın geregidir. Ben kimseye utanması yoktur demedim siz öyle yorumluyorsunuz.
Saygılar.
Banyo olurken örtünmek mi bunu ilk kez duydum acıkcası :eek: neden örtünür insan banyo olurken , hem örtünecekse nasıl vücut temizligini saglar ki :confused:
kanlıbey
01-04-2008, 12:26 AM
Yolunuz açıkolsun canlar önce baştaki kılları kutsallaştırın berberlerde kesilip yera atılan kılları. sonra başörtüsüne zorlayın. sonra türbana çevirin .Daha sonra kadılarla erkekleri cemde ayrı ayrı oturtun. sonra kadın cem evi erkek cem evi diye ayırın.Daha sonrada KADIN CEM EVİNDE DEDE DE İSTEMEZSİNİZ. CEM GÖREVİNİDE ANA YAPAR. Apdes hanelerde beş vakit abdeste alın yolunuz açıkolsun.
Baya ilerleme var canlar.Asimilasyon tamamlanıyor.yakında da ibadet ve ahlak polisleri sopayla cumaya götürür. ibadet tamam olur herkes cennete gider. son
CAN MURSALOĞLU
AĞZINA SAĞLIK.NE GÜZEL ÖZETLEMİŞSİN.YAŞA VAROL.
GERÇEĞİN DEMİNE HÜ..
Sürgün_24
01-04-2008, 12:27 AM
Degerli Canlar Cemde basörtme zorunlugu yok bunu nereden cikardiniz. En son Cemde annem basörtülüydü ama hanim degil. Bu tartisma bence yersiz, bosu bosuna tartismayalim isteyen basini örter istemeyen örtmez.
Abicigim zorunludur demiyor kimse , ama ben ailemden ve cevremden öyle gördüm annelerimiz , ninelerimiz kapatır baslarını bende oldum olası kapatırım , ceme bası acık girmem acıkcası bu bana göre anane , zorunluluk veya asimile degil..İsteyen örter isteyen örtmez seninde dedigin gibi kisinin bilecegi is..
alieren2000
01-04-2008, 12:32 AM
Saygılar.
Bal hanim bas örtmekle utanmanin ne alakasi var, siz hani basinizi dinin geregi örtüyordunuz simdi vazmi gectiniz, simdide utandiginizdan dolayimi basinizi örtüyorsunuz?
mursaloğlu
01-04-2008, 01:36 AM
Cem de baş örtüsü zorunlu değildir isteyen başı açık isteyen başı örtülü klasik başbağlayarak isteyen fes ile isteyen türbanla girebilir ceme herkes giremez sadece aleviler girer.siz bunları bir kenera koymuş .bizanslılar gibi melekler erkekmi? dişimimi? diye tartışıyorsunuz.etrafınıza bakın fatih bizansa giriyor.
Ama başı bağlı olarak girilecek diye dayatamazsınız.bu din kadınlarında dini bırakında onlarda dinini mezhebini yaşasın.
Derviscemal
01-04-2008, 02:06 AM
Başım açık yalınayak yürüttün
Sen merhamet eyle lebbi balım yar
Yüreğimi ceviz gibi çürüttün
Senin aşkın büktü kaddi dalım yar
Çektirme cefalar yandırma nara
Yitirdim aklımı kaldım divane
Köşeyi vahdette koyma avare
Dar-ul aman cemallettin velim yar
Sıdkı yakma ömrüm kal-u kıl ile
Hazine aranmaz kuru fal ile
Yırtık gömlek ile eski şal ile
Daha böyle nasıl olur halim yar
Alevi inancında zorlama yoktur. Kaldıki semah dönerken yalın ayak dönülür... Yukarıdaki dörtlükteki gibi..
Bırakın deymeyin inancımıza kim kendini nasıl rahat hissediyorsa eskisi gibi yapsın kalıplara sokmayın inancıma dokunmayın..
erenoglu
01-04-2008, 02:13 AM
Cem de baş örtüsü zorunlu değildir isteyen başı açık isteyen başı örtülü klasik başbağlayarak isteyen fes ile isteyen türbanla girebilir ceme herkes giremez sadece aleviler girer.siz bunları bir kenera koymuş .bizanslılar gibi melekler erkekmi? dişimimi? diye tartışıyorsunuz.etrafınıza bakın fatih bizansa giriyor.
Ama başı bağlı olarak girilecek diye dayatamazsınız.bu din kadınlarında dini bırakında onlarda dinini mezhebini yaşasın.
sevgili can bu türban nerden cikti? Aleviler kesinlikle türban takmazlar, bas örtüsü takarlar tamamda türbani anlamadim, ben sahsen bir yanlislik osugunu düsünüyorum. türbana bir aciklik geirirseniz sevinirim.
Caneldeniz
01-04-2008, 02:51 AM
Valla ben şunu bilir şunu söylerim en güzel iBADET BİZİM İBADETİMİZ cemlerimizde başı örtülüde açıkta kızda erkekte yanyana eşit seviye yok hiçbir şekilde insanlarımız zaten ibadet yaparken başka şeyler düşünmedikleri içinde çok güzel geçiyor
Vallahi verdigim örnegi anlamamak için direniyorsunuz, sunniler avret yerlerini örterler, alevilerde banyo adabı nasıldır bilemeyecegim.. Dedigim gibi örtünmek hayanın geregidir. Haya Allah'a duyulan edepten ötürü gelir.. Üzerine biraz düşünürseniz anlayabileceginizi düşünüyorum. Siz önce cemlerde niçin baş örtüsü dağıtılıyormuş onu bana açıklarsanız bende bilgi edineyim..
Saygılar.
alieren2000
01-04-2008, 04:42 AM
Vallahi verdigim örnegi anlamamak için direniyorsunuz, sunniler avret yerlerini örterler, alevilerde banyo adabı nasıldır bilemeyecegim.. Dedigim gibi örtünmek hayanın geregidir. Haya Allah'a duyulan edepten ötürü gelir.. Üzerine biraz düşünürseniz anlayabileceginizi düşünüyorum. Siz önce cemlerde niçin baş örtüsü dağıtılıyormuş onu bana açıklarsanız bende bilgi edineyim..
Saygılar.
Biz Cemlerimizde basörtüsü dagitmiyoruz, basörtüsü kullanmak isteyenler yaninda getirirler. Isteyen Cemde basini örter istemeyen örtmez, bizde zorlama yok. Genelinde yaslilar baslarini örterler.
Peki ne maksatla örtülüyor cemde başlar ?
Serkan umut
01-04-2008, 05:07 AM
baL tarafından gönderildi
Misal banyo olurken avret yerlerimizi örteriz neden acaba ? bunun gibi baş örtmekde benim için hayanın geregidir.
Saygılar.
Sürgün_24 tarafından gönderildi
Banyo olurken örtünmek mi bunu ilk kez duydum acıkcası neden örtünür insan banyo olurken , hem örtünecekse nasıl vücut temizligini saglar ki
Vallahi verdigim örnegi anlamamak için direniyorsunuz, sunniler avret yerlerini örterler, alevilerde banyo adabı nasıldır bilemeyecegim.. Dedigim gibi örtünmek hayanın geregidir. Haya Allah'a duyulan edepten ötürü gelir.. Üzerine biraz düşünürseniz anlayabileceginizi düşünüyorum.
Saygılar.
Bal hanım şimdi siz banyo adabı ile cem evlerindeki başörtüsü konusunu nasıl bir anlayışla birbirine bagladınız açıkcası şaşırdıgımı söylemeliyim!!
Sürgün arkadaşım gibi benimde anlamadıgım konu, insan banyo yaparken dahi avret yerlerini neden kapatsın, insan kendinden utanırmı banyo yaparken??
sosyalist.b
01-04-2008, 05:16 AM
Saygılar.
Sürgün_24 tarafından gönderildi
Banyo olurken örtünmek mi bunu ilk kez duydum acıkcası neden örtünür insan banyo olurken , hem örtünecekse nasıl vücut temizligini saglar ki
Vallahi verdigim örnegi anlamamak için direniyorsunuz, sunniler avret yerlerini örterler, alevilerde banyo adabı nasıldır bilemeyecegim.. Dedigim gibi örtünmek hayanın geregidir. Haya Allah'a duyulan edepten ötürü gelir.. Üzerine biraz düşünürseniz anlayabileceginizi düşünüyorum.
Saygılar.
Bal hanım şimdi siz banyo adabı ile cem evlerindeki başörtüsü konusunu nasıl bir anlayışla birbirine bagladınız açıkcası şaşırdıgımı söylemeliyim!!
Sürgün arkadaşım gibi benimde anlamadıgım konu, insan banyo yaparken dahi avret yerlerini neden kapatsın, insan kendinden utanırmı banyo yaparken??
bir dakka bende sunniyim banyo yaparken avret dediğiniz yerleri kapatma olayı yok ki bizde yok öyle bişey yani ma mahrem yada benim bildiğim yok öyle bişey kesinlikle bi yer kapatma olayı falan yada ebn konustuğumuz konuyu anlamadım ama gusul abdesti alıyoken bile kapatma olayı yoktur sunnilerde yani bizde
Serkan umut
01-04-2008, 05:35 AM
bir dakka bende sunniyim banyo yaparken avret dediğiniz yerleri kapatma olayı yok ki bizde yok öyle bişey yani ma mahrem yada benim bildiğim yok öyle bişey kesinlikle bi yer kapatma olayı falan yada ebn konustuğumuz konuyu anlamadım ama gusul abdesti alıyoken bile kapatma olayı yoktur sunnilerde yani bizde
Hımm
Demekki genelleme yapmamalıyız yani tüm sünniler böyle bir anlayışda degil Bahar senin bu söylediklerine göre, ama Bal hanım sünniler demiş sözlerinde, herkesi kendi gibi sanıyor sanırım:) :)
biati
01-04-2008, 05:38 AM
Peki ne maksatla örtülüyor cemde başlar ?
Sayın baL;
Tartışmanın netleşmesi için arkadaşlarımdan sonra bir de ben tekrarlayayım ;
Cemde başını isteyen örter, isteyen örtmez!
Baş örtülecek diye bir kural yoktur cemde!
Bşörtüsü noktasında herkes nasıl kendini rahat hissediyorsa öyle davranır.
Sevgiyle...
sosyalist.b
01-04-2008, 05:40 AM
Hımm
Demekki genelleme yapmamalıyız yani tüm sünniler böyle bir anlayışda degil Bahar senin bu söylediklerine göre, ama Bal hanım sünniler demiş sözlerinde, herkesi kendi gibi sanıyor sanırım:) :)
valla aynı durumu bende fark ediyorum uzun süredir ve ne zaman arkadas genelleme yapsa müdahale etme gereği hissediyorum bir not bu bal arkaasa herkezin dini kendine burda alevilerle ilgili bir mezuya bu kadar rahat mudahale etmesi ve sunni olması beni rahatsız etti topiğe bakıcak olursak bal hanıma herseyden kendisine destek olucak türden mevzulardan pay cıkarmamasını öneriyorum ve sunni olarak alevilerle ve alevilikle ilgili olan bazı seyleri bir sunni olarak kendisi gibi eleştirme hakkını kendimde görmüyorum bu kadar rahat bir şekilde bunu yapması yani eleştirmesi ve her sunniyi kendisi gibi görmesi beni rahatsız ediyo..
mursaloğlu
01-04-2008, 05:57 AM
Sayın bal her halde sen banyo yaparken denize giriyorsundur ki Avretyerlerini örtmek zorunda kalıyorsundur. yoksa banyo yaparken kendi kendinden mi utanıyorsun.
Sen bizim güsül abdestimizi niye merak ediyorsun bizde duamızı okuyup güsül apdestimizi alıyoruz.Site ,içinde güsül apdesti nasıl alınır anlatılıyor merak eden arasın okusun.
Bak bal hanım her satırda ben sünniyim diyorsun anladık sünnisin bizim aramıza girip bir şeylermi öğrenmekmi muradın. yoksa bize akıl vermekmi bizim kimsenin aklına ihtiyacımız yok. hele bir sünnin akıl verip yol göstermesine hiç ihtiyacımız yok.Zaten yollarımızı 1400 yıldır ayırmışız. kariştırıcılar olmazsa yan yana gül gibi geçiniyoruz.
Sen ibadetini istediğin gibi yap biz hiç karıştıkmı. sen ne karışıyorsun bizim kadınlarımızın cemde baş örtüsü takıp takmayacağına.
Bizde kadınlara ebe dir ana dır bacı dır.Başköşededirler. kadınlar baş tacıdır. kadınlar eşittir. kadın şahla tahta yanyana oturur kararlara karışır kararların altına imza atar. cemde dergahta düğünde yasta eşittir ve özgürdür. yasta kara giyer başını örter. düğünde allıpullu giyer erkeklerle kolkola girip halay çeker.Yani Bal hanım bizim kadınlarımız size benzemez Cemde başörtüsü dağıtanlar ise erkeklerdir. eğer istek dışı zorlama varsa kendini bilmezdir.
Hz. Ali'nin (r.a) bir rivayetinde Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurur: "Uyluğunuzu açmayın." (Ebu Davud, İbn Mace) . Avret yeri yalnızca başkalarının yanında değil, yalnızken de açılmaz. Hz. Peygamber (s.a) uyarıyor: "Dikkat edin, sakın çıplak durmayın, çünkü, rahatlama ve karılarınıza yaklaşma zamanlarınız dışında sizden ayrılmayanlar (yani, rahmet melekleri) sizinledir. O halde, onlardan utanın ve kendilerine gerekli saygıyı gösterin." (Tirmizi)
Bir başka rivayette de şöyle buyurulur: "Karınız ve cariyeniz dışında avret yerinizi herkesten saklayın. "Yalnızken de mi?" diye soruldu. Hz. Peygamber (s.a) "Evet, yalnızken de, çünkü Allah'ın O'ndan utanman konusunda daha büyük bir hakkı vardır" cevabını verdi. (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace).
Gerekli açıklama yerine ulaşmıştır umarım.
sosyalist.b
01-04-2008, 08:32 AM
ulaşmadı burda kim evde falan cıplak duruyoki nerden nereye getirdiniz konuyu gusul abdestinden taa buraya merak etmeyin burda kimse eşi dışında kimsenin yanında cıplak durmuyo yani na mahrem yerlerini sergilemiyor fda banyo mevzusunu nasıl buraya getirdiniz anlamadım
Örnegimi anlamadıkları için sosyalist.b başka birşey değil.
mursaloğlu
01-04-2008, 09:25 AM
Öreneğin neymiş sayın bal önce bir şey söyleyeyim.
Bilirsin arılar balı mis gibi kokan çiçeklerden elde ederler .sanırım senin balın değişik zehirli çiçeklerden mesela zakkumdan toplanmış ki bizlere dokundukca yakıyorsun.
Sevgili BAL senin saydığın müctehitlerin bizim için fazla önemi yok ve şahitleri hep ölü kişiler yani ispatlanması imkansız.şeyler biz zaten bunlara inanmıyoruz. o kadar çok sünnet var ki hz. muhammet bu güne kadar yaşasa uyuma dışında her dakika bir sünnet söylese bu kadar sünnet olmaz.
Zaten sünni alimlerde sahih sünnette anlaşamamışlardır. sen kendi sünnetini kendine uygula bizim müçtehitlerimizin dede pir ve evliyalarımızın sözleri bize yeter hele bizim 7 ulu ozanlarımızın sözleri var .
Bal hanım biz zaten o saydığın kişilere sizin gibi inansaydık o kadar yüz yıl katliamlara uğrarmıydık sanıyorsun.
Melekler bizi çıblakken görürmüş. Ozaman dünyada kimse evlenmesin. insanlar nasıl üreyecek melekler her saniye takip ediyor ya.
Hz. muhammedin adını kullanarak söylenen her söz doğru değildir içinde uydurmalarda çoktur Hiç allahtan gizli saklı olurmu o yarattığı ve ruhundan üflediği insanın taaaaa çiğerinin içini bilir.Bırakınn safsatayıda bildiğiniz bir şey varsa söyleyin .bret alalım
siz iyisimi banyo yaparken türbanda takın sonra melekler saşınızı da görür neme lazım
sosyalist.b
01-04-2008, 09:49 AM
Örnegimi anlamadıkları için sosyalist.b başka birşey değil.
örneğinize bir bakalım bu nasıl örnektir bu bana bunu hiç bir ahlak kuarlıyla acıklayamazsın yada bıralakım ahlak kurallarını etik kurallar cercevesinde de acıklayamazsın suan siz farkın da değilsiniz alevi toplumuna az önce hakaret iftira her türlü seyi yaptınız ama büyük ihtimalle farkın da değilsiniz yaptığınız sey herseyden önce örneğiniz hakaretti isterseniz önceki sayfalara ne yaptığınıza bir bakın halen ben bunun bilincinden olmadığınızı düşünüyorum ki bu yaptığınız bilinçli yapılcak bir sey değil örneğiniz iğrenç ötesiydi üstelik konuyla bağdaşlaşmayan bir örnek
örneğinize bir bakalım bu nasıl örnektir bu bana bunu hiç bir ahlak kuarlıyla acıklayamazsın yada bıralakım ahlak kurallarını etik kurallar cercevesinde de acıklayamazsın suan siz farkın da değilsiniz alevi toplumuna az önce hakaret iftira her türlü seyi yaptınız ama büyük ihtimalle farkın da değilsiniz yaptığınız sey herseyden önce örneğiniz hakaretti isterseniz önceki sayfalara ne yaptığınıza bir bakın halen ben bunun bilincinden olmadığınızı düşünüyorum ki bu yaptığınız bilinçli yapılcak bir sey değil örneğiniz iğrenç ötesiydi üstelik konuyla bağdaşlaşmayan bir örnek
Sevgili sosyalis.b; ne sen, ne de ben onun örneklerini anlayamayız.Çünkü o tarikat zihniyetiyle konuşuyor.Yani uyguladığı hiç birşeyi sen uygulamıyorsun.Onun bahsettiği avret yerlerini örtmenin anlamını ben biliyorum ama konuyla alakasız saçma bir örnek verdiği için cevap verme gereği bile duymadım.
Şimdi bir alevi can, çıkıp bunun yazdıklarına öfkeyle bir karşılık verse haklımı olur haksızmı olur?
Sabır,sabır yaa sabır!!!
sosyalist.b
01-04-2008, 10:17 AM
Sevgili sosyalis.b; ne sen, ne de ben onun örneklerini anlayamayız.Çünkü o tarikat zihniyetiyle konuşuyor.Yani uyguladığı hiç birşeyi sen uygulamıyorsun.Onun bahsettiği avret yerlerini örtmenin anlamını ben biliyorum ama konuyla alakasız saçma bir örnek verdiği için cevap verme gereği bile duymadım.
Şimdi bir alevi can, çıkıp bunun yazdıklarına öfkeyle bir karşılık verse haklımı olur haksızmı olur?
Sabır,sabır yaa sabır!!!
vallahi haklısınız ama gercekten konu gusul abdestiydi ve bu tür bişeyle bağlantı kurması feci sekilde sacmaydı ama imkansız ötesi bir durum bunu hangi niyetle yaptı bilmiyorum ama beni rahatsız etti tepkimi göstermek istedim ve husisi bekledim sakinleştim öyle yazdım ki o yorumu yarım saatte yazdım sildim yazdım sildim yazdım anlam veremedim ama suan size hak veriyorum az önce o yorumu yazarken bilinçsiz yaptığını düşünüyodum ama suan gayet bilinçli yaptığının farkına vardım ama konuyu en başından okumadım ama gercekten arkadas ya cok kötü niyetli yada ne yaptığının farkında değil haklısınız herzamanki gibi :) tabiki forumdaki aleviler ne kadar sert tepki verirse versin haklı olur ki bu gercekten hiç hoş değildi ben bile kendi adıma feci rahatsız oldum
erenoglu
01-04-2008, 10:19 AM
Saygılar.
sevgili yazdiklarinizdan da anlasiliyor ki ilimle uzaktan yakindan zerre kadar alakaniz yok, ancak hurafelerle asli astari olmuyan hadislerle arkadaslara cevap vermeye calisiyorsunuz ama hepsi bos.bana söyliyebilirmisiniz kuranin hangi ayetinde yikanirken örtünmemimiz gerketigini. ikincisi Alevilerde bas örtüsü takma zorunlulugu yok isteyen kullanir isteyen kullanmaz, alevi toplumunda saygi geregi belli bir yasa gelmis kadinlar bas örtüsü takarlar, ama bu kesinlikle sizin ki gibi degil,alnilari ,ve yüzleri acik olarak takarlar,aleviler erkeklere vermis olduklari deger kadar da kadinlara deger verirler, hatta kadinlara saygi geregi daha fazla deger veririler, onun icinde erkeklerin oturdugu bir toplumda kadinlarda otururlar. bir toplumda kadinlara sizin burda isiniz yok gibi laflar edip baska odaya göndermek kadinlara en büyük hakarettir. o zaman burda su sonuc cikar kadinlar güvensiz insanlardir öyle degilmi. eger bir erkek karisina veya bacisina sen git burdan burda oturamzsin diyorsa demekki o erkegin her seyden kadinina güveni yoktur.
saygilar
sosyalist.b
01-04-2008, 10:24 AM
sevgili yazdiklarinizdan da anlasiliyor ki ilimle uzaktan yakindan zerre kadar alakaniz yok, ancak hurafelerle asli astari olmuyan hadislerle arkadaslara cevap vermeye calisiyorsunuz ama hepsi bos.bana söyliyebilirmisiniz kuranin hangi ayetinde yikanirken örtünmemimiz gerketigini. ikincisi Alevilerde bas örtüsü takma zorunlulugu yok isteyen kullanir isteyen kullanmaz, alevi toplumunda saygi geregi belli bir yasa gelmis kadinlar bas örtüsü takarlar, ama bu kesinlikle sizin ki gibi degil,alnilari ,ve yüzleri acik olarak takarlar,aleviler erkeklere vermis olduklari deger kadar da kadinlara deger verirler, hatta kadinlara saygi geregi daha fazla deger veririler, onun icinde erkeklerin oturdugu bir toplumda kadinlarda otururlar. bir toplumda kadinlara sizin burda isiniz yok gibi laflar edip baska odaya göndermek kadinlara en büyük hakarettir. o zaman burda su sonuc cikar kadinlar güvensiz insanlardir öyle degilmi. eger bir erkek karisina veya bacisina sen git burdan burda oturamzsin diyorsa demekki o erkegin her seyden kadinina güveni yoktur.
saygilar
peki balın alıntıladığı seyi gördünüzmü o gercekten cok uygunsuz ötesiydi bir önceki sayfada ki son yorum
ilerici
01-04-2008, 10:28 AM
Ooo cem için bile bu olaylar tartışılıyorsa gerçekten korkuyorum artık ya!!!!
alieren2000
01-04-2008, 10:35 AM
Yok Can tartisacak bir sey yok, Cemde yaslilar baslarini örtüyor, bizde örtülecek diye bir dayatma yok.
sosyalist.b
01-04-2008, 10:38 AM
daha cok bal gibileri kendilerine pay cıkarmaya calışıyor
erenoglu
01-04-2008, 10:52 AM
asagi baksam sakal, yukari baksam biyik misali ben ne cevap verecegimi sasirdim acikcasi,ama bazi seyleri de söylemeden gecemiyecegim. bu yüzden kusura bakmayin, bal hanim yanlizken örtünmeyi bize degilde bereberken örtünmeyen cin cikaranlara anlatsin, gitsin müslüm gündüze anlatsin. hasta iyilesirme gayesi ile kadinlari tuzagina düsüren namussuzlara anlatsin. kuran kursunda 13-14 yaslairindaki cocuklari kandiran serefsizlere anlatsin. bu mu örtünmek bal hanim.
Serkan umut
01-04-2008, 10:53 AM
Hz. Ali'nin (r.a) bir rivayetinde Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurur: "Uyluğunuzu açmayın." (Ebu Davud, İbn Mace) . Avret yeri yalnızca başkalarının yanında değil, yalnızken de açılmaz. Hz. Peygamber (s.a) uyarıyor: "Dikkat edin, sakın çıplak durmayın, çünkü, rahatlama ve karılarınıza yaklaşma zamanlarınız dışında sizden ayrılmayanlar (yani, rahmet melekleri) sizinledir. O halde, onlardan utanın ve kendilerine gerekli saygıyı gösterin." (Tirmizi)
Bir başka rivayette de şöyle buyurulur: "Karınız ve cariyeniz dışında avret yerinizi herkesten saklayın. "Yalnızken de mi?" diye soruldu. Hz. Peygamber (s.a) "Evet, yalnızken de, çünkü Allah'ın O'ndan utanman konusunda daha büyük bir hakkı vardır" cevabını verdi. (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace).
Hımm
Okuyorum okuyorum hadis oldugu belirsiz bu yazıyı sanki sadece erkeklere söylenmiş bir yazı gibi algılıyorum acaba yanılıyormuyum bu algılama konusunda!!
Eger algılarım dogru ise Bal hanım bu sözler sizler için söylenmemiş yani banyoda bir avret yerinizi örtmenize gerek yok tabii eger hayır bu benim özel hayatım karışamazsınız derseniz buda çok ayrı bir konu saygı duyarım sıhhatler olsun şimdiden:) :)
Bakıyorsunuz ama göremiyorsunuz.. Her neyse ben meydanı konunun asıl sahiplerine bırakayım :) Benim böyle bir problemim yok nasılsa siz düşünün gerisini..
Serkan umut
01-04-2008, 01:18 PM
Bakıyorsunuz ama göremiyorsunuz.. Her neyse ben meydanı konunun asıl sahiplerine bırakayım :) Benim böyle bir problemim yok nasılsa siz düşünün gerisini..
Bakmak ve görmek hakkındaki farkı burda bana hatırlatıgınız için size teşekkür ediyorum!!
İyiydik böyle diyecekdim ama madem gidiyorsunuz, bir dahaki açılacak konularda buluşmak üzere Bal hanım:)
biati
01-04-2008, 09:52 PM
Oldu; sizin emrinizle biz ceme girip başörtüsü takacağız!
Hani zorlama anlamında söylemiyordum falan diyordunuz ne oldu!
Bizler düşüncenizin cem için yanlış olduğunu söyleyince kendi mantığınıza göre alıntı yapmaya başladınız zorludur anlamına gelen!
İşte bu tam bugünlerde neden türban serbest olmamalı endişesine net bir örnek oldu. Hoşgörünüz süper!
Yarın tüm başı açıklara da dinimiz emrediyor örtün diye baskı yapacağınızı da kendi ağzınızla belgelemiş oldunuz!
Lütfen siz kendi ibadetiniz yapın; bizim hakkımızda ne yapacağımız konusunda bilip bilmeden hükümler vermeyin; bırakın nasıl inanıyorsak öyle ibadet yapalım!
Size ne!
mursaloğlu
01-04-2008, 10:42 PM
Sevgili bal kutlarım ben yeteri kadar karıştırdım. siz bir birinizi yiyin diyorsun kutlarım seni mikserde görevini ancak bu kadar yapar.
Türban meselesine gelince biz kimseye baskı yapmıyoruz anlamında söyledim yazımın tamamı iyi okunursa anlaşılır.
Yani bir kesim türban denen baş bağlama şeklini dini kullanarak siyassallaştırmasaydı. o da baş bağlama şeklinde bir moda olup geçerdi anlamında yazdım.yoksa Alevi kadınlarını türbanla ne işi olabilir.
Bunun arısı binbir çiçekten değilde BAL'ını zakkumdan almış dokundukca acı veriyor.
Hayır hala beni anlamamakta ısrar ediyorsunuz.. Mahalle baskısı yapmayacagımdan emin olmanızı temenni ederim :) Ben kişilerin seçimlerine her zaman saygı duymuşumdur. Öyle olmasa idi açık arakadasımın olması imkansız olurdu sanırım. Sözlerimi yanlış yorumlamayın lütfen.
İyi forumlar..
mursaloğlu
02-04-2008, 07:47 AM
Acaba senin açık arkadaşın mı var yoksa o arkadaşının kapalı değilde türbanlı arkadaşımı var
sevgili bal senin tarikatın Alevilere uymaz sen tarikatına dön huzur içinde yaşa biz seni anlamayız anlamadığımız için sizden ayrıyız biz Aleviyiz. bir Alevi gibi düşünüyor bir Alevi gibi yaşıyoruz.
Bizim kadınlarımızı başı açık bizim yaşlı kadınlarımız fes takardı bizim kadınlarımız erkeklerle beraber oturur yemek yer .bizim kadınlarımız baş köşede oturur bizim kadınlarımız. evde söz sahibidir bizim kadınlarımız tarlada tapanda çalışırken başörtüsü takarlar. hiç biride seni dinlemez seni takmazlar.
Acaba senin açık arkadaşın mı var yoksa o arkadaşının kapalı değilde türbanlı arkadaşımı var
sevgili bal senin tarikatın Alevilere uymaz sen tarikatına dön huzur içinde yaşa biz seni anlamayız anlamadığımız için sizden ayrıyız biz Aleviyiz. bir Alevi gibi düşünüyor bir Alevi gibi yaşıyoruz.
Bizim kadınlarımızı başı açık bizim yaşlı kadınlarımız fes takardı bizim kadınlarımız erkeklerle beraber oturur yemek yer .bizim kadınlarımız baş köşede oturur bizim kadınlarımız. evde söz sahibidir bizim kadınlarımız tarlada tapanda çalışırken başörtüsü takarlar. hiç biride seni dinlemez seni takmazlar.
Benim öyle bir iddam yok, kaçtır neden burada olduğumu soruyorsunuz cevap vereyim de rahatlayın madem.. Ben sizlerin siyasi-ahlaki-ibadet-yaşayış şeklindeki görüşlerinizi merak ettiğim için buradayım. Yani bu bahsettiğiniz şekilde olmayanları gereksiz insanlar olarak nitelendiriyorsunuz, şimdi hayır dersiniz bunu nereden anladıgımı kırmızı ile belirttim.. Bana göre eger kadın problemi var ise bu sunniler içinde aleviler içinde de hemen hemen aynı sorunları yansıtır. Pek fazla bir fark olmaz.
Saygılar dilerim..
mursaloğlu
02-04-2008, 11:40 AM
YA sevgili bal biz sana terk et git demiyoruz bir şeyler sor öğren karşılaştır tartış hata bir şeylerde öğret ama üslubun yanlış öyle konuşmaların var ki
Şunları şunları yanlış yapıyorsunuz diyorsun mahalle baskısından bahs ediyorsun ve sizin gibi düşünmediğimiz için Bizi tirmizi den şifliden. yok başka mücdehitlerden örnekle yola getirmek istiyorsun. bu senin haddin mi? biz o saydığın müştehitleri zaten kabul etmiyoruz.biz onlara inanmadığıımız için yolumuzu ayırmışız. ibadetimizi başka yerde yapıyoruz.
gitme misafir kovulmaz ama edep ekranlı ol.sor cemde niçin başörtüsü takılır ve ya takılmaz .sana cevap verilir.sonra şundan şundan dolayı takmak zorundasın deme o zaman misafirlik falan kalmaz.
Benim prensibim değildir başka bir inancın ibadetine karışmam kıyısından köşesinden de karıştırmam.
sende öyle yap.Bizim kendi ulemalrımız var yol göstericilerimiz var ve kuranı kerim var başka öndere ne gerek.Dini sağından solundan doldurup yaşanmaz hale getirmenin ne alemi var. gerçekten senin şahsi görüşlerin bu toplumda yer bulmaz.
Bizde hiç bir problem yok sen ve senin gibi düşünenler çıkarmaya çalışıyor tabiri caizse Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışıyorsun.
Şimdi Alevi ceminde türbanın ne işi var. ortaya atıyorsun
Bal hanım sorularını usulüne göre sor bak nasıl cevaplar alacaksın saygılar.
amor3
02-04-2008, 02:17 PM
takılmasına gerek yok.
Aliyolunda
21-01-2009, 03:57 AM
Diyar,cim tesekkür ederim ban bu konuyu bulup yardimci oldugun icin.....
kafamdaki bazi sorulara cevap bulmama yardimci oldu....
Benim gibi foruma sonradan katilan arkadaslarada faydasi olur belki...
paniel
05-03-2010, 11:08 PM
Nazenin Bektaşide Ayini cemlerde Bacılar baş örtüsü takarlar.Sadece bacılar değil canlar,dervişler ve babalarda arakiyelerini takarlar.Senelik İbra günü(Buna baş okutmada denir)Başı okutma cemi yapılan Bacı bu cemine gelemesede eşiyle başörtüsünü yollar.Ve baba bu başörtüsüne okur niyaz eder.
Bir gün fakir Ayini cemden sonra yapılan muhabbette Yün arakiyemi başımı sıkıp terlettiği için çıkarmıştım. Ruhu revanı şadı handan olsun Halife babam başladı konuşmaya"Ooooo Güzel Evladım artık Selmanı pak gibi ulu bir derviş olmuşta arakiyesinide kafasından çıkarmış maşallah!:)))Babacığım kafamı sıkıyor ama!Tak koca kafana onu sıkarsa sıksın seni pürzeveng!:)))Bir güzel geçmiş muhabbet günleriydi hey gidi fani dünya hey.Selamlar.
Muhabbetci
06-03-2010, 12:16 AM
Ben sarik takmak istersem, Sarikli cem evine girmek istersem. Bu mümkünmüdür? Öyle ya, Hz Ali'de takmis diyerek, takarsam bu dinen bir ibadet'mi sayilacak? Yahut erkekler daha namuslumu olacak bunu takinca?
Hayir yani Kadinlarimiza " aman takin takin" diye vaaz verirken, ya bu kadinlar dönerde birgün" sizde artik Sarik takin" derlerse napacagiz? Takacagizmi? Yoksa kendi nefsimize gelince " Özgürlük ve arapcilik" diye protestomu edecegiz?
Her ne hikmetse, tüm bu basörtüsü konularinda bir soruyu kimseden duymadim.
Basörtüsü farz diyen zihniyet, ve dahi cem evinde basörtüsü takilmasi gerektigini savunan insanlar. Ve hatta Üniversite özgürlügü diyenler. Ya bir takim erkek kalkarda, yahut kadinlar kalkarda " Sarik özgürlügü "istiyoruz derlerse ne olacak?
Bütün yine bu tartismalarda kuranin kadina hitap etmeden önce erkege olan hitabinida dile getirmek bence cok önemlidir. Bakin Nur suresi 30 önce kime hitap etmekte!
Nur Suresi 30 Mümin erkeklere söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Kuşkusuz, allah, yapmakta olduklarınızdan haberdardır.
Ne diyor ALLAH? ERKEK bakisini yere indirecek! Kendini edepsizlikten, zinadan, yanlisliktan koruyacak! Erkek bunu yaptiktan ve bu konuda kendine dikkat ettikten sonra kadina hitaben diyor ki kuran:
Nur Suresi 31 Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini/zînetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar. Örtülerinigöğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut kardeşleri yahut kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut ellerinin altında bulunanlar yahut ihtiyaç içinde olmayan erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar yahut kadınların kaygı duyulacak yerlerini henüz anlayacak yaşa gelmemiş çocuklar. Süslerinden, gizlemiş olduklarının bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, allah'a topluca tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz!
Kisaca bu konuya dikkat cekmek istedim..
Cemevinde basörtüsü kültüreldir. Büyüklerimiz cem evlerinde baslarini örtermis, ki bunda bir sorunda yoktur. Dileyenler örter, dileyen örtmez.
Ama su bir gercek ki, kadina ört diye dayatirsak, yarin bacilarda bize " Ali gibi sende basina yesil bez ört " derse sasirmayacaksiniz.
SAygilarimla!
Resul_i
06-03-2010, 01:11 AM
Cem evi ; Allah'ın birlik meydanıdır. Cem evi ; adı üstünde Cem'in evidir. O ev ;gönüller mekanıdır. Orda senlik benlik olmaz, olamaz,olursa cem olmaz,cem olunmaz. O sebeple cem'e gelen,cem'de olan Hakk Muhammed Ali'nin manasında cem olmuş,o birliğin içerisinde cemal bulmuştur.
Cem'e giderken baş örtüsü takmak gerekirmi diyenlerin başlarına alacağı örtü Ehlibeyt örtüsü,Ehlibeyt sevgisi,muhabbeti ve teslimiyeti olmalıdır. O makama gelmeden kişi cem'ini hanesinde mihman edebilmeli,elif gibi doğru olabilmeli,doğru oturup,doğru kalkabilmeli,özüne,sözüne,gözüne,aşına,işine,eşine sahip olabilmeli. Dost gönlü incitmemeli. Bu gerçeklerin yolu tutulmadan,ikrar ve iman (sevgi ve muhabbet-sevgi ve teslimiyet) güdülmeden halde yaşayışta bu manalar kişiye yol olmadan cem cem olabilir mi ?. İtibar edilen elbise değil,o elbisenin içinde yaşayan Hal'dir.
eskihisar
06-03-2010, 01:14 AM
cem'de başörtüsü zorunlu mudur ?
Değildir...
Av.A.Guvercin
06-03-2010, 03:14 AM
Hac cin ne anlama geldigini iyi irdelersek, Mursid in yilda bir ziyareti ve neler yapildiginin degrlendirilmesi, ve neler yapilacaginin talimatlarinin alinmasi, kisacasi Pir in pirler piriyle karsilararak, kendisini gucellemesi dir. Talip olarak da bu yolda pirden fayz almaktir, Yasamda bir kez Pirler piriyle karsilasmak ama surekli Piriyle birlikte olmak.
Her eprsembe Cemleri ayni mantiga hizmet eder. Haftalik Hac da diyebiliriz. Tam karsilamz anlami ama mantik olarak diyorum.
Toplumla haftalik yuzlesmek, dogrulari egrileri konusmak ve rizalik almak, yanlislari duzeltmek, yapilmamislarin yapilmasi kararini almak,
sonra hep agizdan bu amaca ve Hakka niyaz etmek, sukretmek zikir etmek,
hep birlikte bir olmayi saglayarak, yapilacaklarin yapilmasini ayni ruhla saglamak,
bundan zevk almak.
baski ile degil gonullu yapmak.
Gunluk Hac ise, kisinin kendisini ziyaret etmesi, Hakla karsi karsiya oldugunu, hakla ic ice oldugunu hic bir zaman unutmamasini saglamak,
Bu prosedur dur.
Bu proseduru, gunde 5 vakit kilmak, haftada bir camiye gidip cemaatle namaz kilmak, omkurde bir de KAbeyi Beytullah i ziyaret edtmek seklinde algilayan ve manayi sorgulamadan sekildicikte cakilip kalan zihniyet,
Islamin manasini birakip islami o kabenin kirilmis, yok edilmis putlarinin, zihinlerde olusturularak yeniden putlara ibadet doneminin getirilmesinden baska bir sey degildir.
Saygilairmla
paniel
06-03-2010, 03:58 AM
Ayini cemler Kamil İnsanın nefsindeki olayların sembolleştirilerek gösterimi ile tefekkürün sağlanabilmesidir.Bu açıdan bakacak olursak şayet başörtüsüde bir sembol olduğu için bacıların takmasında yarar vardır.Çünkü bacılarımız nefsimizin dişi kısmının bir sembolüdürler.Ama tabiki Allahın bir emri değildir.Nazenin Bektaşide Balım sultan erkanı gereği yaşı kemale ulaşmış Dervişe (derviş bacısı )Ana Bacılar(baba bacısı) haricinde(ki onlar bile takarlar) baş örtüsü takmaktadırlar.Erkeklerde Arakiyelerini mutlaka takarlar.Ceme kasket ters çevrilip girilmez.Ancak Baş örtüsü ve Arakiyeler Darda iken çıkarılır. Şimdi işin esas taraflarından biride budur. Dara girmek nedir? Nasiplinin hizmet görürken Peymençe durmadan evvel Yalın ayak başındaki örtüyü yada arakiye çıkararak "Elim erde yüzüm yerde özüm darı mansurda erenler meydanında Hak Muhammed Ali divanında Yalın ayak başı kabak ben fakirden incinmiş ağrınmış can kardeş varsa bile gelsin dile gelsin hakkını talep etsin" deyip helallik istemesidir.Şayet Eyvallah! deyip ona niyaz ederseniz Oradaki bacı tekrar başörtüsünü takacak ve Mürşide doğru ilerleyecektir.Şimdi bacı yada erkekte başörtüsü ve arakiye yoksa bu hareket noksan kalmış olacaktır.Neden Darda başı açık? Dardan sonra neden kapalı ? Bunun tefekkürünün sağlanılması içinde Bacılarımızın başörtüsü takmaları Ritüel açısından zorunludur.Selamlar.
Selant
06-03-2010, 08:23 AM
Ayini cemler Kamil İnsanın nefsindeki olayların sembolleştirilerek gösterimi ile tefekkürün sağlanabilmesidir.Bu açıdan bakacak olursak şayet başörtüsüde bir sembol olduğu için bacıların takmasında yarar vardır.Çünkü bacılarımız nefsimizin dişi kısmının bir sembolüdürler.Ama tabiki Allahın bir emri değildir.Nazenin Bektaşide Balım sultan erkanı gereği yaşı kemale ulaşmış Dervişe (derviş bacısı )Ana Bacılar(baba bacısı) haricinde(ki onlar bile takarlar) baş örtüsü takmaktadırlar.Erkeklerde Arakiyelerini mutlaka takarlar.Ceme kasket ters çevrilip girilmez.Ancak Baş örtüsü ve Arakiyeler Darda iken çıkarılır. Şimdi işin esas taraflarından biride budur. Dara girmek nedir? Nasiplinin hizmet görürken Peymençe durmadan evvel Yalın ayak başındaki örtüyü yada arakiye çıkararak "Elim erde yüzüm yerde özüm darı mansurda erenler meydanında Hak Muhammed Ali divanında Yalın ayak başı kabak ben fakirden incinmiş ağrınmış can kardeş varsa bile gelsin dile gelsin hakkını talep etsin" deyip helallik istemesidir.Şayet Eyvallah! deyip ona niyaz ederseniz Oradaki bacı tekrar başörtüsünü takacak ve Mürşide doğru ilerleyecektir.Şimdi bacı yada erkekte başörtüsü ve arakiye yoksa bu hareket noksan kalmış olacaktır.Neden Darda başı açık? Dardan sonra neden kapalı ? Bunun tefekkürünün sağlanılması içinde Bacılarımızın başörtüsü takmaları Ritüel açısından zorunludur.Selamlar.
Düşünüyorum da, aslında dünyanın en güzel kültürüne sahibiz. Paniel'in yukarıdaki yazdıklarında, şarkın sahip olduğu mükemmel bir 'gönül' iklimi var. Ben Aleviliği ve Alevileri işte bunun için seviyorum. Bu kültüre dışardan dil uzatanları ve içerden de onu dejenere edenleri sevmiyorum.
Sayın Paniel, çok teşekkür ederim. Rep vermeme sistem engel çıkarıyo nedense ama, ben size gönlümden rep veriyorum. Sağolun gerçekten.
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.