:
''Yetiş ya Hızır” .......
Rojaazme
11-09-2006, 08:55 AM
“Yetiş ya Hızır” deyimi asırladır darda kalanın, zorda olanın umut çığlığı olarak söylenmektedir. Hızır, zor durumda kalanların, son çareleri tükenenlerin çağırdıkları, medet diledikleri erendir.
Bilinenlerin aksine Hızır, sadece Anadolu’da değil bir çok coğrafyada aynı anlamda anılmaktadır. Aleviler Hızır’ı bir peygamber olarak kabûl ederler. Ondan Hızır Peygamber, Hızır Aleyhisselam ya da Hızır Nebi olarak söz edilir. İnanca göre Hızır Peygamber ölümsüzlük suyu (Abı hayat) içmişti. Zaman zaman dünyaya gelerek, darda olanların yardımına koşar ve doğaya yeniden can verir. Hızır Nebi halk arasında şöyle tarif (tasavvur) edilir: üzerinde çiçeklerden yapılmış bir cübbesi bulunan, ak sakallı, nur yüzlü yaşlı biri olarak betimlenir. Bastığı yerde güller açar, ekinler yeşerir. Elini sürdüğü kişi dertlerden, uğursuzluklardan, hastalıklardan arınır, ömür boyu huzurlu yaşar.
Hızır üzerine gerçek mi yoksa hayali biri mi olduğu yönündeki tartışmalar devam etmektedir. Bazı kaynaklar Kuran-ı Kerim’de Kehf sûresinde geçen ve Hz. Musa ile beraber olan ama ismi zikredilmeyen kişinin Hızır olduğu yönündedir. Bütün bu tartışmalar bir yana, Alevilerin algıladığı, andığı Hızır’ı biraz daha somutlaştıralım.
5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece Hızır ile İlyas’ın yeryüzünü gezdiği ve buluştukları gecedir. Buna Hıdrellez denilir. Bu Hıdrellez bayramını bir çok topluluk kendine göre kutluyor. Ayrıca yöreden yöreye tarihi değişen ama genelde birinci ve ikinci ayda olan üç günlük Hızır Orucu tutulmaktadır.
Sonuç olarak; Hacı Bektaşı Veli’nin Vilayetnamesinde anılan Hızır, Aleviler için zor günün, dar günün dostudur. Hızıra Şükran manasında 3 günlük oruç tutuluyor. İnanan kalpler için Hızır her yerde ve her zaman için hazır-nazırdır.
Rojaazme
03-01-2007, 12:13 PM
hızır hepimizin yoldaşı ola.....
Emrahcan
03-01-2007, 12:53 PM
eywallah rojaazme abim
ağuçan
03-01-2007, 01:55 PM
Amin can dostum...
revolution
03-01-2007, 02:17 PM
ben inanıyorum
illaki beyaz sakallı nur yüzlü bi dede değil belki
bir çocuk
belki
bir fakir
belli olmaz
nasıl yardım edecekse öyle gelir yardıma ihtiyacı olana ama
herkesede görüneceğini düşünmüyorum
Rojaazme
25-01-2007, 02:42 PM
ben inanıyorum
illaki beyaz sakallı nur yüzlü bi dede değil belki
bir çocuk
belki
bir fakir
belli olmaz
nasıl yardım edecekse öyle gelir yardıma ihtiyacı olana ama
herkesede görüneceğini düşünmüyorum sevgili can itikatdır bu inaçdır belki bu zamanda şahit olmuyoruz duyamıyoruz ama dedelerimizin pirlerimizin anamızın anlatımında şahit olan yüreklerimiz var...
kardelencan
25-01-2007, 02:58 PM
“Yetiş ya Hızır” deyimi asırladır darda kalanın, zorda olanın umut çığlığı olarak söylenmektedir. Hızır, zor durumda kalanların, son çareleri tükenenlerin çağırdıkları, medet diledikleri erendir..
eyvallah can..Hızır her daim yoldaşımız olsun.
Rojaazme
25-01-2007, 03:00 PM
“Yetiş ya Hızır” deyimi asırladır darda kalanın, zorda olanın umut çığlığı olarak söylenmektedir. Hızır, zor durumda kalanların, son çareleri tükenenlerin çağırdıkları, medet diledikleri erendir..
eyvallah can..Hızır her daim yoldaşımız olsun.allah allah ey vallah dost....
Gökmen
25-01-2007, 08:15 PM
Sevgili rojeazme verdiğin bilgi ve anlamlı paylaşımların için teşekkür ederim,
bu güzel inancın tüm güzelliklerini anlatabilmek ifade etmek oldukça zor ama
deryadan bir damla misali çekip aldığınızda,ya bir parça hızır ile nuş oluyorsunuz
ya anadolu erenlerin.pirlerin,o keskin ocakların topluma insanlığa sunduğu o tarifsiz sinerji ile bir hoş oluyorsunuz. Hızır inancı tüm dünyada olan bilinen bir
inançtır,fakat anadolu aleviliğindeki yeri bambaşkadır,her yerde ve yörede bir izi
bir emaresi vardır,halkın o temiz gönlünde yer tutan darda ve zorda kalanın imdadına yetişen o boz atlı hızır,her can'ın yar ve yardımcısı olsun..
Papatya
25-01-2007, 08:33 PM
“Yetiş ya Hızır” deyimi asırladır darda kalanın, zorda olanın umut çığlığı olarak söylenmektedir. Hızır, zor durumda kalanların, son çareleri tükenenlerin çağırdıkları, medet diledikleri erendir."
Bize bu bilgileri aktardığın sağolasın rojazme can..
Emeğine ,Yüreğine Sağlık...
yeliz_34
25-01-2007, 09:48 PM
eyvallah can..Hızır her daim yoldaşımız olsun.
Her daim Hızır yoldaşımız Hz. Ali yardımcımız olsun..( MEDET YA ALİ )
Rojaazme
26-01-2007, 01:42 AM
allah allah ey vallah can...
Rojaazme
27-01-2007, 02:06 AM
Sevgili rojeazme verdiğin bilgi ve anlamlı paylaşımların için teşekkür ederim,
bu güzel inancın tüm güzelliklerini anlatabilmek ifade etmek oldukça zor ama
deryadan bir damla misali çekip aldığınızda,ya bir parça hızır ile nuş oluyorsunuz
ya anadolu erenlerin.pirlerin,o keskin ocakların topluma insanlığa sunduğu o tarifsiz sinerji ile bir hoş oluyorsunuz. Hızır inancı tüm dünyada olan bilinen bir
inançtır,fakat anadolu aleviliğindeki yeri bambaşkadır,her yerde ve yörede bir izi
bir emaresi vardır,halkın o temiz gönlünde yer tutan darda ve zorda kalanın imdadına yetişen o boz atlı hızır,her can'ın yar ve yardımcısı olsun..
allah allah dost ....
hızır insanım diyenin her canın yoldaşi ola....
alevi angel
27-01-2007, 04:02 AM
amin...
seninde can..
yüreğine sağlık...
Rojaazme
27-01-2007, 01:56 PM
amin...
seninde can..
yüreğine sağlık... ey vallah candost...
Rojaazme
14-02-2008, 11:32 AM
Bismi Şah, Allah, Allah... Oturana, gidene, kazasız belasız evine varana, eşine niyaz edene, sağ yatıp selamet kalkana, Allah, Muhammet, Ali. Pirimiz Hünkar :Hacı Bektaş Veli demine devranına hü... Ali haldaşımız, Hızır yoldaşımız ola... Gerçeğe hü...
Rojaazme
14-02-2008, 12:28 PM
BOZATLI HIZIR
Elaman Mürvet huzura geldik
Yardım eyle bize bozatlı Hızır
Yüz sürüp yerlere yardım diledik
Yetiş yardım eyle bozatlı Hızır
Toplanmış canlar dua ediyor
Hızır gelir diye herkes bekliyor
Çağıran kişiye yardım ediyor
Mümin olan yüzün hep Hakka döner
İrfan meydanında kaynayıp pişer
Diz çökmüş önünde affını diler
Seni seven canlar elini açmış
Hızır günü diye duaya durmuş
Nebilik velilik tek sana gelmiş
Mümin ikrarına sadık olunca
Kusurunu ele alıp gelince
Ağlayıp sızlayıp af dileyince
Kemter derviş diler özüne himmet
Mahrum etme beni eyle mürüvet
Evliya embiyanın yüzü suyu Mürüvvet
Türkü Gözlüm
14-02-2008, 12:30 PM
ALLAH ALLAH EYVALLAH cano
duruduru
14-02-2008, 12:33 PM
varlıgı güç veriyo insana, hızır herdaim yanınızda ola eyvallah...
Hidayet Coban
14-02-2008, 12:35 PM
Eyvallah!Rojaazme Can!Verdigin Degerli Bilgiler için Tesekkür ederim.Emegine Yüregine saglik..!
Saniyekaraman
15-02-2008, 10:47 AM
inanıyorum ki darda olan zorda kalan herkim ki inanarak itikatıyla Ya Hızır dediğinde yetişiyor bi şekilde
Hızır her daim yardımcımız olsun.....
araknafobia
22-03-2008, 12:14 PM
“Yetiş ya Hızır” deyimi asırladır darda kalanın, zorda olanın umut çığlığı olarak söylenmektedir. Hızır, zor durumda kalanların, son çareleri tükenenlerin çağırdıkları, medet diledikleri erendir.
Bilinenlerin aksine Hızır, sadece Anadolu’da değil bir çok coğrafyada aynı anlamda anılmaktadır. Aleviler Hızır’ı bir peygamber olarak kabûl ederler. Ondan Hızır Peygamber, Hızır Aleyhisselam ya da Hızır Nebi olarak söz edilir. İnanca göre Hızır Peygamber ölümsüzlük suyu (Abı hayat) içmişti. Zaman zaman dünyaya gelerek, darda olanların yardımına koşar ve doğaya yeniden can verir. Hızır Nebi halk arasında şöyle tarif (tasavvur) edilir: üzerinde çiçeklerden yapılmış bir cübbesi bulunan, ak sakallı, nur yüzlü yaşlı biri olarak betimlenir. Bastığı yerde güller açar, ekinler yeşerir. Elini sürdüğü kişi dertlerden, uğursuzluklardan, hastalıklardan arınır, ömür boyu huzurlu yaşar.
Hızır üzerine gerçek mi yoksa hayali biri mi olduğu yönündeki tartışmalar devam etmektedir. Bazı kaynaklar Kuran-ı Kerim’de Kehf sûresinde geçen ve Hz. Musa ile beraber olan ama ismi zikredilmeyen kişinin Hızır olduğu yönündedir. Bütün bu tartışmalar bir yana, Alevilerin algıladığı, andığı Hızır’ı biraz daha somutlaştıralım.
5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece Hızır ile İlyas’ın yeryüzünü gezdiği ve buluştukları gecedir. Buna Hıdrellez denilir. Bu Hıdrellez bayramını bir çok topluluk kendine göre kutluyor. Ayrıca yöreden yöreye tarihi değişen ama genelde birinci ve ikinci ayda olan üç günlük Hızır Orucu tutulmaktadır.
Sonuç olarak; Hacı Bektaşı Veli’nin Vilayetnamesinde anılan Hızır, Aleviler için zor günün, dar günün dostudur. Hızıra Şükran manasında 3 günlük oruç tutuluyor. İnanan kalpler için Hızır her yerde ve her zaman için hazır-nazırdır.
Hidayet Coban
22-03-2008, 12:43 PM
Emegine saglik Can!
vBulletin® v3.6.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.