PDA

: fatımiler devleti ..........

Rojaazme
11-09-2006, 08:51 AM
fatımiler devleti ..........
http://www.alevikonseyi.com/alevi/18/28/38/48/58.html
--------------------------------------------------------------------------------

Adını Hz. Muhammed’in kızı, Hz. Ali’nin eşi, İmam Hasan ile İmam Hüseyin’in annesi olan Fatma’dan alan Fatımiler Devleti* (909-1171), Fas, Cezayir, Tunus, Mısır ve Suriye’de egemenlik kurdu.
Fatımilerde kesin bir Ehlibeyt bağlılığı vardır. Fatımiler daha çok Aleviliğin İsmailliye koluna bağlıdırlar.
Fatımilerin çıkış noktası Abbasi egemenliğinin olduğu yıllara dayanmaktadır. Bu yıllarda Abbasi iktidarı Alevileri eziyordu. Fatımiler, Abbasi egemenliğine karşı muhalefeti örgütlüyordu. Ne gariptir ki; Abbasi egemenliği Alevilerin sayesinde iktidara gelmişti. Kanlı Emevi iktidarını Aleviler yıkmıştı. Abbasiler iktidara geldiklerinde Ehlibeyt taraftarlarına yani Alevilere baskı uygulamayacaklarını, onların inançlarını özgürce yaşamalarını sağlayacaklarını vaat ediyorlardı. İktidara gelince Emevi iktidarındaki baskı ve zulüm aynen devam etti. Aleviler bu zulme karşı örgütlenmeye başladılar. İşte bu örgütlenme Abbasi iktidarının gözünden kaçmadı. Bunun üzerine Alevilerden bir kısmı Kuzey Afrika’ya ve Yemen’e yöneldiler. Bunlar daha sonra Fatımiler adını alarak bütün Kuzey Afrika’da bir Fatımiler Devleti kurdular. 340 yıla yakın bir dönem iktidar olan Fatımiler, egemenlik alanına İtalya’nın Sicilya bölgesini de kattılar.
Fatımiler Devletinde salt inançsal anlamda gelişmeler olmadı. Bununla beraber günümüzde dahi büyük öneme sahip olan El-Ezher Üniversitesi de dahil olmak üzere bir çok olumlu gelişme yaşandı. El-Ezher Üniversitesi günümüzde Sünni inancın en yoğun öğretildiği merkez olarak ta bilinir. Bu da kaderin garip bir cilvesi olsa gerek. Yine Kahire kentini Fatımiler kurmuşlardır.
Kısaca belirtmek gerekirse...
Fatımiler Alevi inancın gelişmesine öncülük etmişlerdir. El-Ezher Üniversitesi örneğinde olduğu gibi bilime önem vermişlerdir. Ama ne yazık ki; Fatımiler Devleti’nin yenilgiye uğramasından sonra bu kazanımlar ya yok olmuşlar ya da diğer inançlara hizmet edecek hale getirilmişlerdir. Günümüzde Kuzey Afrika topraklarında Fatımilerin izleri olmakla beraber bu izler çok zayıf görünmekteler.

Rojaazme
08-01-2007, 08:22 AM
Fatımiler Devletinde salt inançsal anlamda gelişmeler olmadı. Bununla beraber günümüzde dahi büyük öneme sahip olan El-Ezher Üniversitesi de dahil olmak üzere bir çok olumlu gelişme yaşandı. El-Ezher Üniversitesi günümüzde Sünni inancın en yoğun öğretildiği merkez olarak ta bilinir. Bu da kaderin garip bir cilvesi olsa gerek. Yine Kahire kentini Fatımiler kurmuşlardır.
Kısaca belirtmek gerekirse...
Fatımiler Alevi inancın gelişmesine öncülük etmişlerdir. El-Ezher Üniversitesi örneğinde olduğu gibi bilime önem vermişlerdir. Ama ne yazık ki; Fatımiler Devleti’nin yenilgiye uğramasından sonra bu kazanımlar ya yok olmuşlar ya da diğer inançlara hizmet edecek hale getirilmişlerdir. Günümüzde Kuzey Afrika topraklarında Fatımilerin izleri olmakla beraber bu izler çok zayıf görünmekteler.

fataLibra
08-01-2007, 08:25 AM
Aynı hatalar;

http://alevileriz.org/showthread.php?t=13473&highlight=fatimiler

Rojaazme
08-01-2007, 08:27 AM
mod canlar sile bilirler tarih olarak acılan konu belidir....

fataLibra
08-01-2007, 08:29 AM
:)

Ben hata olarak konu içeriğinden bahsetmiştim. Konu tekrarlarıyla ilgilenmiyorum.. teşekkür ederim emeğinize ; )

Rojaazme
08-01-2007, 08:36 AM
:)

Ben hata olarak konu içeriğinden bahsetmiştim. Konu tekrarlarıyla ilgilenmiyorum.. teşekkür ederim emeğinize ; ) dilersen o bahsedigin hatayı acıklarsan memnun olurum sayenizde yazarların bu tezini çürüdürüz ne dersin .....

fataLibra
08-01-2007, 09:01 AM
Verdiğim linkte bahsetmiştim.

a)

-Fatimiler de Ehl-i Beyt yanlısı olabilir. Ama bu onları Alevi yapmaz. Hele ki o tarihlerde ve o coğrafya da asla yapmaz.
Bu bağlamda Alevi görüşüne öncülük etmesini kabul edebiliriz fakat onların Alevi olabileceğini savunamayız.

Linkte verdiğim konuda bunu söyleyince oradaki arkadasım Anadolu Aleviliği'nin oralardan geldiğini filan söylemeye başladı.

-Alevilik Arabistan'dan geldi. Dolayısıyla Ortadoğuya da uğramıştır bu fikir. Ama şekli, etkisi bakımında "Anadolu" Aleviliği ve dahi sade Alevilik Anadolu' ya özgü bir inanış biçimidir. Bunun aksi iddia edilemez.

b)
Fatimiler hiçbir zaman Sicilya' ya ayak basmadı. İtalyan haçlıları Fatimilerle iş yapıyordu (siyasi-ticari) fakat hiçbir zaman Sicilya işgal edilemedi.
Sadece 4 tane etraftaki ada, bildiğim kadar on yıllarla ifade edilen bir zaman süreci kadar..

Fatimilerin şia inancına Alevilikten daha yakın olabileceğine içindeki tarikatlerden de gidebiliriz. - Haşhaşiler mesela.
Alevilikte böyle bir insan kıyımı kabul edilemez.

Amin Maalouf' un Semerkant' ında bu bilgileri kaynaklarıyla okuyabilirsiniz.

Rojaazme
08-01-2007, 01:41 PM
bilgiler içim tşkler candost arştıracagım......