PDA

: Aleviler Ve Şiiler Neden Tavşan Eti Yemezler ?

CemCan
16-09-2006, 09:49 AM
Şiilerin ve Alevilerin tavşan yememelerinin sebeplerinden bir tanesi tavşanın hayız görmesi ve Resulullah (sav) efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır. Bu konu hakkında sünni kaynakların dada hadisler mevcuttur.

Halid ibni Huveyris anlatıyor.Bir adam bir tavşan, avladı ve Abdullah Ömer’e gelir Ne dersiniz tavşanın eti yenirmi diye sordu.Abdullah tavşanı Resulullah (sa)’ede (böyle avlanıp)getirilmiştir. Ben de o esnada yanında oturuyordum. Ondan ne yedi ne de onun yenmesini yasakladı.tavşanın hayız gördüğüne inanıyordu.dedi.
Ebu Davud Et’ime 27(37.92)

Enes anlatıyor: Yürüdük ve Merriz Zebrandan bir tavşan kaldırdık Arkadaşlarımız peşinden koştular ve (sonunda yakalamaktan) aciz kaldılar . Bu sefer ben koştum,yetiştim, ve yakaladım.Onu (babalığım) Ebu Talha’ya getirdim. O tavşanı keskin,bir taşla kesti.Budunu benimle Resulullah’a gönderdi.Resulullah onu yedi.

Enes’e Yedimi (gördünmü yediğini) diye sorulmuştu.Yani kabul etti.dedi

Buhari Sayd 32.10 Hibe 5:Müslim sayd 53(1953)Ebu Davud,Et’ime 27(3791)Tirmizi,Et’ime 2 (1970)Nesai: 25 (7.196)

Ehl-i Sünnet kaynaklarında nakletmiş olduğumuz ilk rivayette Peygamber efendimizin tavşanı yemediğini,ikinci rivayete göre ise Enes’in önce Peygamberin yediğini daha sonra tekrar sorduklarında ise sadece verilen tavşanı kabul ettiğini söylemiştir.Fakat Peygamberimizin tavşanı yediğini veya yemediğini görmemiştir.

Ankara basımı Kütüb-i Sitte’nin 11. cildinin 149 sayfasına göre ashaptan Abdullah ibni Ömer tabiinden ,İkrime, fukahadan Muhammed ibnu Ebi Leyla, tavşan etinin mekruh(iyi bir şey olmayan) olduğuna kanidirler.Bunlar Huzeyme ibnu Cezi’nin rivayetine dayanırlar.Bu rivayette derki Ey Allah’ın Resulü dedim.tavşan hakkında ne dersiniz.

“Onu ne yerim nede haram kılarım” buyurdular Ben:’Öyleyse...dedim.Siz haram kılıncaya kadar ben onu yiyeceğim.Siz niye (yemiyorsunuz) Bana şu cevabı verdi.

“Onun hayız gördüğü bana bildirildi.”

İbnu Hacer bu hadisi senetçe zayıf görmüştür. Bu kaynağa göre Ashaptan olan Abdullah ibni Ömer’in bu hadisi rivayet edenlerle hiçbir bağlantısı yoktur.Yani ister bu rivayet edenler zayıf olsun isterse olmasın Abdullah ibni Ömer bunlarla bir bağlantısı olmaması gerekir. Zira O tavşan etinin mekruh olduğunu ya Peygamber efendimizden,ya ashaptan birisinden ya da en kötü ihtimal tabiinden birisinden duymuştur.

Biz Ehl-i Sünnet kaynaklarından Peygamber efendimiz(sav) tavşan eti yediğine dair bir rivayet görmedik.Aksine rivayetler Peygamber efendimizin (sav) tavşan etini yemediğini göstermektedir.Bu durumda Şiilerin Peygamber efendimizin (sav) yapmış olduğu bir ameli yapmakla eleştirmeleri yersizdir.. O dönemde Peygamber efendimiz’e (sav) niçin tavşan eti yemiyorsun diye itirazda bulunulamayacağı gibi, bugünde aynı eleştiri Şiilere yapılamaz Aksine Ehli Sünnet kardeşlerimizin bu Sünnet gereği tavşan yememeleri gerekir.

Anlatılanlara göre tavşanda diğer hayvanlara benzemeyen değişik özellikler vardır ve her insanın nefsi bu hayvanı yemeyi kaldıramaz.Dolayısıyla bir insanın nefsinin kaldıramayacağı bir hayvanı yememesini eleştirmekte ayrıca bir yersiz eleştiridir. Yani bir insana Allah tarafından bir şey helal olsa dahi, eğer o insan onu yemiyorsa Allah insanı o amelinden dolayı yargılamaz Eğer Allah yargılamamışsa ve Allah’ın verdiği hükümler haksa yani Allah hak ile hükmediyorsa ozaman bizim eleştirilmememiz hak, eleştirilmemiz ise batıldır. Nitekim Peygamber efendimiz de niçin yemediğini sorduklarında “Onun hayız gördüğü bana bildirildi” demektedir.Ve böylelikle niçin yemediğinide bildirmektedir.Eğer Peygamber efendimiz bu konuda eleştirilmiyorsa biz niçin eleştirelim?

Diğer yandan Ehl-i Sünnet kaynaklarında bu tür rivayetlerle birlikte kendi kaynağımızdada tavşanın yenmemesine dair rivayet vardır.Dolayısıyla kendi kaynağımızda olan bir rivayete amel etmekle eleştirilmemizde üçüncü bir tutarsızlıktır.Eğer bir Ehl-i Sünnet kardeşimiz kendi kaynaklarındaki rivayetlere göre amel ediyorsa neden bu hak Şiilere’de tanınmasın. Ehl-i Sünnetin bağlı olup vermiş oldukları fetvalara uydukları mezhep imamları olduğu gibi Şiilerin ve Alevilerin de velayetine inandığı ve bu yüzden kendilerine itaat ettiği imamları mevcuttur. Bu imamların sekizincisi olarak kabul ettiğimiz imam Rıza (as) tavşanın haram edilmesinin sebebini şu şekilde açıklar.

“Kediye benzeyip kedi ve diğer vahşi hayvanlar gibi pençesinin olmasından vücudunda olan necasette diğer vahşi hayvanlar hükmünde olduğundan dolayıdır”.

CemCan
16-09-2006, 09:51 AM
Ayrıca tavşanların regL dönemide geçirdiği biliniyor...

tuerkay
16-09-2006, 10:21 AM
Tavşan kan dolu bir vücud yapısına sahiptir.Karlı buzlu soğuk bir ortamda vücudundaki kan yapısı çözülür ve akarak etinden ayrılır.Dinimize göre kesilen hayvanın kanının iyice akması sağlanmalı ve ondan sonra eti yenilmelidir.Kan ile beslenmek de haramdır.Bu nedenle, yani tavşanın kanlı yaratılışı nedeni ile yemeyiz.

Tavşan, kedi ile çiftleşir.(Ana Britanica'nın TRT-4'teki bir belgesel yayınında dinledim.Yozgat'ta da bir suni köylü söyledi.Bu köylü, tilki ile de olabilir diyordu.)

Sürgün_24
16-09-2006, 11:41 AM
Bende regl gördükleri icin biz alevilerce tavsan eti yenilmedigini biliyorum..Ama sünnilerde cok var tavsan eti yiyen..

asli_33
16-09-2006, 11:43 AM
Tavsan eti bizde haramdır ..ayrıca cemcan hayz ve regl aynı dır ..evet tavşanın eti kandır ..yenilmez ...bilgiler için sagolun cemcan ve tuerkay

Sürgün_24
16-09-2006, 11:49 AM
Ayrıca bazılarının büyük istahla yedikleri midyelerde hem cok saglıksız artı regl görüyor bilmeyip yiyenler varsa simdiden gecmis mi olsun ,afiyet mi olsun artık ne denirse ;)

manifesto
16-09-2006, 11:59 AM
şiilerin tavşan eti yemediğini ilk kez duyuyorum..
Bir araştırma yapayım.Aleviler yemiyor bunu biliyoruz..
Ama arabistan gibi bir yerde tavşan etinin popüler olmadığı açık zira tavşanın yaşayacağı bir ilkime sahip değil.
Bahsedilen hadis zaten sahih hadisler arasında değil.Kaldı ki peyganberin böyle bir şeye yasaklama getirmesi olmaz sadece tavsiyesi olabiir.Yasak Haram demek olur ki oda Kur'an ile sabit.
Kediye benzemesi Haram olması için yeterli değil zaten.Kaldı ki kuşların eti yenen hemen hemen hepsinin ayaktırlakları uzundur.Yırtıcı hayvanların eti yenmez..Tavşan yırtıcı değil otoburdur..

CemCan
16-09-2006, 12:04 PM
şiilerin tavşan eti yemediğini ilk kez duyuyorum..
Bir araştırma yapayım.Aleviler yemiyor bunu biliyoruz..
Ama arabistan gibi bir yerde tavşan etinin popüler olmadığı açık zira tavşanın yaşayacağı bir ilkime sahip değil.
Bahsedilen hadis zaten sahih hadisler arasında değil.Kaldı ki peyganberin böyle bir şeye yasaklama getirmesi olmaz sadece tavsiyesi olabiir.Yasak Haram demek olur ki oda Kur'an ile sabit.
Kediye benzemesi Haram olması için yeterli değil zaten.Kaldı ki kuşların eti yenen hemen hemen hepsinin ayaktırlakları uzundur.Yırtıcı hayvanların eti yenmez..Tavşan yırtıcı değil otoburdur..

manifetso biliyosun ki senin bir hadis sözün vardı onu yerine getirmedin... Yani sende biliyorsun ki sen Allah'a şirk koşanlardansın...

Konuya gelince de peki regl dönemi geçirmeside sakıncalı değilmidir ki boşuna burda martaval okuyosun ?

ozkan_gunduz
17-09-2006, 03:49 AM
bu kou daha onceden konusuldu tartışıldı
ben bir alevi oalrak her eti yerim hiç bir sakıncda gormuyorm
allahın yaratmış oldugu bir varlılıgı dışlamak gib bir şey
sonucda yasamak için yemek zorunlulugumz var
ki boyle bir durum soz konusu iken yenmez demek bana pekmantıklı gelmiyor
tavsan eti yenmez domuz eti yenmez bunalr daha onceden de cok ca tartışıldı

yenmeyen et yok
insanoglu zamanı gelirse hiç cekinmeden yer

yolcu_58
17-09-2006, 04:22 AM
ama alevilerden çogu tavşan eti yiyor buna ne demeli

tuerkay
20-09-2006, 03:06 AM
TAVŞAN

Bana tavşan eti yermisin derler

Çok yalanlar yedim tavşan nedir ki

Karanlık sofrada karanlık mecliste

Kör yılanlar yedim tavşan nedir ki

Hayli geçtim felek denemesinde

Her çoban bilinmez kaval sesinden

Koyun kılığından pis memesinden

Süt salanlar yedim tavşan nedir ki

Hayvanın hayvandan asili varmıdır

Hayvan hayvan doğar başka varmıdır

Tavşan cennetlikte domuz gavurmudur

Nice canlar yedim tavşan nedir ki

Mahzuni insana doğrusu gerek

Yapabilirmisin toptakta çörek

Dinli dinsiz gavur müslim diyerek

Çok canlar yedim tavşan nedir ki

erenoglu
21-09-2006, 10:10 AM
Degerli canlar , tavsan üzerine degisik söylentiler var,ama ben bu söylentileri bir kenara birakip kutsal kitaptan tavsan yenmesi üzerine ben simdi ben sizlere delillere dayanarak hangi hayvanlarin yenecegini ,hangi hayvanlarin yenmiyecegini sizlerle paylasacagim.

TEVRAT (TESNIYE 14) (Bap14) (3).Hic bir mekruh sey yemiyeceksiniz. Yiyebileceginiz hayvanlar sunlardir:sigir, koyun ve keci,geyik ve ceylan,ve sigin ve dag kecisi, ve karaca ve ahu, ve dag koyunu. Ve hayvanlar arasinda tirnagi yarik,ve tirnagi catal olan ve gevis getiren her hayvani yiyebilirsiniz.Fakat gevis getiren
,yahut tirnagi yarik olanlardan sunlari yemiyeceksiniz:deve ve tavsan ve kaya porsugu cünkü gevis getirirler fakat catal tirnakli degildirler.onlar size murdardir; ve domuz cünkü catal tirnaklidir fakat gevis getirmez. o size murdardir bunlarin etinden yemiyeceksiniz, ve leslerine dokunmiyacaksiniz.

sularda olanlarin hepsinden sunlari yiyebilirsiniz: bütün kanatli ve pullu olanlari yiyebilrsiniz; ve bütün kanatsiz ve pulsuz olanlari yemiyeceksiniz; bunlar size murdardir.

Bütün tahir kuslari yiyebilirsiniz. Fakat onlardan yemiyeceginiz sunlardir: kartal, ve tavsancil ve karakus, ve toy, ve sahin, ve cinsine göre caylak, ve cinslerine göre bütün kargalar, ve devekusu,
ve buhu, ve kukuma, ve cinsine göre atmaca, kücük baykus ve büyük baykus, ve kugu kusu,ve saka kusu, ve akbaba,ve karabatak,ve leylek, ve cinsine göre balikcil, ve hüdhüd, ve yarasa, ve bütün kanatli hasarat size murdardir; yenilmiyeceklerdir. Bütün tahir kuslari yiyebilrsiniz.

Hic bir les yemiyeceksiniz; onu yesin diye sehirlerinde olan garibe verebilirsin;yahut yabanciya satabilirsin; cünkü sen Allahin RABBE mukaddes bir kavmisin. Oglagi anasinin südünde pisirmiyeceksin.

savgili canlar sanirim burada bu tavsan konusu yanitlanmistir.

saygilarimla

manifesto
21-09-2006, 10:43 AM
Merakdan soruyorum arkadaşlar ayrı bir topç açmaya gerek yok.
Aleviler Domuz eti yer mi? yani yemek yada yememek konusunda bağlayıcı bir düşünce var mı? Domuz ülkemizde pek meşhur değil o yüzden olmadığı için yenmiyor olabilir ama olduğu bir ortamı düşünelim :)

Ayrıca aleviler Tavşan eti yemez dendi ama sebebi regl geçiriyor olmaları mı?
Bu benim bildiğim bütün memelilerin başından geçen bir hadise..

aliekber
21-09-2006, 11:12 AM
Domuz yermiyiz diye soru sordun ya aklıma "gece yarısı ekspresi" fiimindeki o amerikalı vatandaşın mahkemede söyledikleri geldi...

Söylediklerini tam anımsamıyorum ama şöyle olmalıydı: filimi izlemiş olan tam ne söylemiş olduğunu yazabilir: " domuz yemeyen bir millet için domuzdan da betersiniz" gibi birşey demişti:)

Aleviler genel olarak domuz yemez bildiğim kadar ama yiyen de yesin ne çıkar ki...

Domuz yemeyip de domuzdan beter olmaktansa , domuz yeyip de , veya içki içip de insan olabiliyorsak biz bu tür ayrıntıları sorgulamayız

Umuyorum ki anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir...

Sürgün_24
02-03-2007, 10:57 PM
Merakdan soruyorum arkadaşlar ayrı bir topç açmaya gerek yok.
Aleviler Domuz eti yer mi? yani yemek yada yememek konusunda bağlayıcı bir düşünce var mı? Domuz ülkemizde pek meşhur değil o yüzden olmadığı için yenmiyor olabilir ama olduğu bir ortamı düşünelim :)

Ayrıca aleviler Tavşan eti yemez dendi ama sebebi regl geçiriyor olmaları mı?
Bu benim bildiğim bütün memelilerin başından geçen bir hadise..

Öncelikle şu alaycı tavrınızdan vazgeçin isterseniz..

Aleviler tavsan eti yemezler. Bunun bir çok sebebi var. Ancak asıl sebep; tavşanın adet görmesi ve etinin çok kanlı olup sağlıksız olmasıdır. Ayrıca tavşan fizyolojik ve biyolojik yapısıyla da ilginçlikler taşıyan bir hayvandır. Tavşanın kafası kedi kafasına, kulakları eşek kulaklarına, arka ayakları köpek ayaklarına, ön ayakları kedi ayaklarına ve kuyruğu domuz kuyruğuna benzemektedir. Yine tavşan kedi ile çiftleşmektedir. Bunca sağlıklı ve yenilmesinde sakınca olmayan hayvan (koyun, keçi sığır vb.) varken Alevilere “neden tavşan yemiyorsunuz” diye sorular sormak düşündürücü olmanın ötesinde art niyetlilikten başka bir şey değildir.

Etleri yenmesi haram olan hayvanlar:

" - Domuz eti
- Allah'tan başkası adına kesilen hayvan etleri
- Dini usulde kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş hayvan etleri
- Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan yırtıcı hayvanlar ile pençesi ile avını parçalayan yırtıcı kuşların, eşek ve katırların etleri".

Bizler inanclı insanlarız , bile bile günah işleyemeyiz ama görülüyor ki siz cok artniyetlisiniz soruyu sorus tarzınızdaki alaycılıktan belli oluyor bu..

Peki size bir soru sayın manifesto Türkler sanki hiç domuz eti ve yenmesi haram olan seyleri yemediler mi gecmiste ve hala yemiyorlar mı???Yadas sizler birinizin yapmıs oldugu yanlıstan hepiniz mi sorumlu oluyorsunuz??

fataLibra
02-03-2007, 11:27 PM
Tavsanın ve domuz etinin dinen caiz olmadığı arkadaşlarca verilmiş.(Gerekse Kur'andan)
Yiyen varsa selam ederiz. Ama ne gerçekten yaşanan Alevilikte ne de gerçekten yaşanan İslam'da böyle şey yoktur..
Bir Alevi'nin tutup tavşan eti veya domuz eti yemesiyle de Alevilik değişmez.

alevieses
03-03-2007, 01:26 AM
arkadaşlar konuyu açacak olursak şu bilgileri vermek isterim....

Tavşan Yememenin Gerçekleri

Tavşan çeşitli canlılara benzer.Kafası kediye,kuyruğu domuza,adet(hayız)görmesiyle insana,kulakları eşeğe,ayakları köpeğe benzer.Birleşme ve doğurma biçimlerinde gariplikler vardır.Eti yoktur.Pıhtılaşmış kan külçesidir.Pişirmek için çok malzeme gerekmektedir.

Tavşan,Alevilerce uğursuz sayılan hayvanların başında gelir.Alevi ve sünni müslümanları ayıran en belirgin biçimsel öğelerdendir.Alevilerin;üzerinde tavşanın geçtiği tarlalarını yedi yıl ekmediklerini söylüyerek.alay edilir.
Oysa tavşanın geçtiği her tarlanın ekilmemesi durumunda bir çifci toplumu olan Alevilerin köyleri beklememeleri,tüm arazilerini ham bırakmaları gerekirdi.Bir yabanıl hayvan olan tavşanın geçmediği arazi düşünülemez

Tavşan Başka Toplumlarca da Yasak
İran şiiliğinde de Tavşan kirli kabul edilir.Eti yenmez
Yahudi inancında da yasaklanıştır
Tavşan Hititler'de "tabu"dur yasaktır

Aleviler'de Uğurlu-Uğursuz Kabul Edilen Hayvanlar
Uğursuz Hayvanlar
KeklikKızıl ayaklıdır.Ayakları Hüseyin'in kanına bulandırdığı inancıyla Aleviler kekliği sevmezler
Katır Sevilmeyen hayvanlardandır.Tanrı'nın lanetine uğradığından dölü olmadığına inanılır
AyıSevilmez adı anılmaz."Dağdaki","Kocaoğlan"gibi gönderme adlarla dile getirilir
Domuz ve Hindide sevilmez
BaykuşUğursuz
Keklik Müvsit
Uğurlu Hayvanlar
Turna En hayırlı kuştur.Sesi,Hz.Ali'nin sesi gibi kabul edilir
Kırlangıç Kutsal sayılır
Geyik kutsal sayılır
Koyun.Koç kurbanlık olarak "mübarektir"
At Kardeş ve murat sayılır Hz.Ali de "düldül"denen atıyla birlikte Alevi'nin kafasında yer etmiştir
Bülbülsevilen
GüvercinAlevilerde kutsal'dır.Avlanmaz,kesilmez ve yenmez.Hacı Bektaş'ın Sulucakarahöyük'e güvercin biçiminde(-donunda)geldiği inanışı vardır
Şoförlerin yoluna tavşan çıkmasını uğursuz saydıkları,Yılan görmeyi de rahat yolculuk belirtisi olarak inandıkları bilinir.

fataLibra
03-03-2007, 01:28 AM
Yahudi inancında da yasaklanıştır

Bunuda duymuştum.. Kitabı Mukaddes'te Ester kitabında yazıyordu sanırım.. "Kan yemeyeceksiniz" şeklinde..

alevieses
03-03-2007, 01:36 AM
evet doğrudur dostum bu topiğe gereken önem verilirse iyi olur çünkü herkes haram olduğu biliyor ancak neden haram olduğunu bilmiyor malesef...

Sürgün_24
03-03-2007, 02:14 AM
Evet Dinsel açıdan sadece Yahudilik dini TAVŞANI yasaklamıştır.

(TESNIYE 14) (Bap14) (3).Hic bir mekruh sey yemiyeceksiniz. Yiyebileceginiz hayvanlar sunlardir:sigir, koyun ve keci,geyik ve ceylan,ve sigin ve dag kecisi, ve karaca ve ahu ve dag koyunu. Ve hayvanlar arasinda tirnagi yarik,ve tirnagi catal olan ve gevis getiren her hayvani yiyebilirsiniz.Fakat gevis getiren
,yahut tirnagi yarik olanlardan sunlari yemiyeceksiniz:deve ve tavsan ve kaya porsugu cünkü gevis getirirler fakat catal tirnakli degildirler.onlar size murdardir; ve domuz cünkü catal tirnaklidir fakat gevis getirmez. o size murdardir bunlarin etinden yemiyeceksiniz, ve leslerine dokunmiyacaksiniz.

sularda olanlarin hepsinden sunlari yiyebilirsiniz: bütün kanatli ve pullu olanlari yiyebilrsiniz; ve bütün kanatsiz ve pulsuz olanlari yemiyeceksiniz; bunlar size murdardir.

Bütün tahir kuslari yiyebilirsiniz. Fakat onlardan yemiyeceginiz sunlardir: kartal, ve tavsancil ve karakus, ve toy, ve sahin, ve cinsine göre caylak, ve cinslerine göre bütün kargalar, ve devekusu,
ve buhu, ve kukuma, ve cinsine göre atmaca, kücük baykus ve büyük baykus, ve kugu kusu,ve saka kusu, ve akbaba,ve karabatak,ve leylek, ve cinsine göre balikcil, ve hüdhüd, ve yarasa, ve bütün kanatli hasarat size murdardir; yenilmiyeceklerdir. Bütün tahir kuslari yiyebilrsiniz.

Hic bir les yemiyeceksiniz; onu yesin diye sehirlerinde olan garibe verebilirsin;yahut yabanciya satabilirsin; cünkü sen Allahin RABBE mukaddes bir kavmisin. Oglagi anasinin südünde pisirmiyeceksin.

--- Tevrat ---

ayşe
13-05-2007, 03:18 AM
Şiilerin ve Alevilerin tavşan yememelerinin sebeplerinden bir tanesi tavşanın hayız görmesi ve Resulullah (sav) efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır. Bu konu hakkında sünni kaynakların dada hadisler mevcuttur.

Halid ibni Huveyris anlatıyor.Bir adam bir tavşan, avladı ve Abdullah Ömer’e gelir Ne dersiniz tavşanın eti yenirmi diye sordu.Abdullah tavşanı Resulullah (sa)’ede (böyle avlanıp)getirilmiştir. Ben de o esnada yanında oturuyordum. Ondan ne yedi ne de onun yenmesini yasakladı.tavşanın hayız gördüğüne inanıyordu.dedi.

Enes anlatıyor: Yürüdük ve Merriz Zebrandan bir tavşan kaldırdık Arkadaşlarımız peşinden koştular ve (sonunda yakalamaktan) aciz kaldılar . Bu sefer ben koştum,yetiştim, ve yakaladım.Onu (babalığım) Ebu Talha’ya getirdim. O tavşanı keskin,bir taşla kesti.Budunu benimle Resulullah’a gönderdi.Resulullah onu yedi.

Enes’e Yedimi (gördünmü yediğini) diye sorulmuştu.Yani kabul etti.dedi

Buhari Sayd 32.10 Hibe 5:Müslim sayd 53(1953)Ebu Davud,Et’ime 27(3791)Tirmizi,Et’ime 2 (1970)Nesai: 25 (7.196)

Ehl-i Sünnet kaynaklarında nakletmiş olduğumuz ilk rivayette Peygamber efendimizin tavşanı yemediğini,ikinci rivayete göre ise Enes’in önce Peygamberin yediğini daha sonra tekrar sorduklarında ise sadece verilen tavşanı kabul ettiğini söylemiştir.Fakat Peygamberimizin tavşanı yediğini veya yemediğini görmemiştir.

Ankara basımı Kütüb-i Sitte’nin 11. cildinin 149 sayfasına göre ashaptan Abdullah ibni Ömer tabiinden ,İkrime, fukahadan Muhammed ibnu Ebi Leyla, tavşan etinin mekruh(iyi bir şey olmayan) olduğuna kanidirler.Bunlar Huzeyme ibnu Cezi’nin rivayetine dayanırlar.Bu rivayette derki Ey Allah’ın Resulü dedim.tavşan hakkında ne dersiniz.

“Onu ne yerim nede haram kılarım” buyurdular Ben:’Öyleyse...dedim.Siz haram kılıncaya kadar ben onu yiyeceğim.Siz niye (yemiyorsunuz) Bana şu cevabı verdi.

İbnu Hacer bu hadisi senetçe zayıf görmüştür. Bu kaynağa göre Ashaptan olan Abdullah ibni Ömer’in bu hadisi rivayet edenlerle hiçbir bağlantısı yoktur.Yani ister bu rivayet edenler zayıf olsun isterse olmasın Abdullah ibni Ömer bunlarla bir bağlantısı olmaması gerekir. Zira O tavşan etinin mekruh olduğunu ya Peygamber efendimizden,ya ashaptan birisinden ya da en kötü ihtimal tabiinden birisinden duymuştur.

Biz Ehl-i Sünnet kaynaklarından Peygamber efendimiz(sav) tavşan eti yediğine dair bir rivayet görmedik.Aksine rivayetler Peygamber efendimizin (sav) tavşan etini yemediğini göstermektedir.Bu durumda Şiilerin Peygamber efendimizin (sav) yapmış olduğu bir ameli yapmakla eleştirmeleri yersizdir.. O dönemde Peygamber efendimiz’e (sav) niçin tavşan eti yemiyorsun diye itirazda bulunulamayacağı gibi, bugünde aynı eleştiri Şiilere yapılamaz Aksine Ehli Sünnet kardeşlerimizin bu Sünnet gereği tavşan yememeleri gerekir.

Anlatılanlara göre tavşanda diğer hayvanlara benzemeyen değişik özellikler vardır ve her insanın nefsi bu hayvanı yemeyi kaldıramaz.Dolayısıyla bir insanın nefsinin kaldıramayacağı bir hayvanı yememesini eleştirmekte ayrıca bir yersiz eleştiridir. Yani bir insana Allah tarafından bir şey helal olsa dahi, eğer o insan onu yemiyorsa Allah insanı o amelinden dolayı yargılamaz Eğer Allah yargılamamışsa ve Allah’ın verdiği hükümler haksa yani Allah hak ile hükmediyorsa ozaman bizim eleştirilmememiz hak, eleştirilmemiz ise batıldır. Nitekim Peygamber efendimiz de niçin yemediğini sorduklarında “Onun hayız gördüğü bana bildirildi” demektedir.Ve böylelikle niçin yemediğinide bildirmektedir.Eğer Peygamber efendimiz bu konuda eleştirilmiyorsa biz niçin eleştirelim?

Diğer yandan Ehl-i Sünnet kaynaklarında bu tür rivayetlerle birlikte kendi kaynağımızdada tavşanın yenmemesine dair rivayet vardır.Dolayısıyla kendi kaynağımızda olan bir rivayete amel etmekle eleştirilmemizde üçüncü bir tutarsızlıktır.Eğer bir Ehl-i Sünnet kardeşimiz kendi kaynaklarındaki rivayetlere göre amel ediyorsa neden bu hak Şiilere’de tanınmasın. Ehl-i Sünnetin bağlı olup vermiş oldukları fetvalara uydukları mezhep imamları olduğu gibi Şiilerin ve Alevilerin de velayetine inandığı ve bu yüzden kendilerine itaat ettiği imamları mevcuttur. Bu imamların sekizincisi olarak kabul ettiğimiz imam Rıza (as) tavşanın haram edilmesinin sebebini şu şekilde açıklar.

“Kediye benzeyip kedi ve diğer vahşi hayvanlar gibi pençesinin olmasından vücudunda olan necasette diğer vahşi hayvanlar hükmünde olduğundan dolayıdır”.

tavşan etini bikere arkadaşlarım bana bilmeziye yedirdiler sonra söylediler tavşan eti olduğunu günlerce hasta yattım asla yemeyi düşünmüyorum

yolahürmet
13-05-2007, 03:32 AM
Tavşan eti kandan çok zor arındırılır ve inançsal bakımdan bizde kanlı yiyecekler çok zor durumda kalınmadığı sürece yenmez.

Tavşan her ay hayız gören bir canlıdır yine inançsal açıdan yenmesi uygun değildir,yiyenler hala ne mantıkla ne iştahla ne vicdanla yiyorlar anlamıyorum.

Tavşan ön ayakları kediye,arka ayakları köpeğe,kulakları eşeğe,kuyruğu da domuza benzeyen bir anatomisi vardır.Bu yüzden de Alevilikte tavşan etinin yenmemesinin geçerli sebeplerinden bir kaçıdır bunlar.

türkügözlüm58
13-05-2007, 05:53 AM
bilgiler için çok teşekkürler..

ali2415
27-06-2007, 12:05 PM
Tavşan Geviş getirmediği için yenmez.

aysnr
13-07-2007, 02:53 AM
merhaba canlar aleviler tavsan eti yemiyo nedenini sizin sayenizde öğrendim peki domuz eti yermi?? saygılarımla:)

hakan_bjk
13-07-2007, 03:16 AM
merhaba canlar aleviler tavsan eti yemiyo nedenini sizin sayenizde öğrendim peki domuz eti yermi?? saygılarımla:)

İslam dini, leşi, akıcı kanı, domuz etini ve köpek,tavşan, dişi veya pençesi ile avlayan hayvanların etini ve haşereleri yemeyi haram etmiştir.

Enam suresinin yüzkırkbeşinci ayetinde mealen, (Söyle ki, Kuranda yemesi haram olanlar, leş ve akıcı kan ve pis hınzır ve Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş olandır) buyuruldu.

Bilinmeliki tavşan eti pırtımsı akıcı kan dır. Tavsan eti yiyenler tavşanı suya yatırarak etin icindeki kanı boşaltırlar yiyenlere şimdiden afiyet olsun

Gel gelelim senin dediğine:

Öncelikle bizde Muslumanız Kuran'ın emir ve yasaklarına uyarız..

Aleviler DOMUZ eti yemez neden cunku Kuran da belirtilenleri uygular.Domuz eti cok yaglıdır. Yenildigi takdirde, bu yag kana gecer. Böylece kan, yag tanecikleriyle dolmus olur. Kandaki bu fazla miktardaki yag; atar damarların sertlesmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur.
ayrıca, domuz yagı icerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disarı atılması icin, Bu durum, özellikle cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastaliga "domuz hastaligi" (skrofuloz) adi verilir. Hastaligin ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. Ates yükselir, agri baslar ve tehlikeli bir durum ortaya cikar...... bunun gibi bir cok bilimsel nedenlerden dolayı biz Aleviler domuz eti yemeyiz sevgili can.

Yüce Rabbimiz, istifademiz icin pek cok gıda yaratmistir. Bunun yanında, bazı zararlı seylerin yenip icilmesini yasaklamıstır. Cünkü O, sonsuz sefkat ve merhamet sahibidir. Kullarına, tasıyamayacakları yükleri vermez. Emir ve yasakları, insanların rahatlıkla altından kalkabilecekleri seylerdir. Acaba insan icki icmeyince, domuz , tavşan eti yemeyince ne kaybeder?

Ayrıca araştırırsan domuz etinin yasaklanması bilimsel bir mucizedir.

zikrullah
13-07-2007, 05:39 AM
Hurufiler diyor ki: Tırnaklı hayvanlar haram olduğu için, tavşan da haramdır. Tevratta da haram olduğu için yenmez.
CEVAP
Tavşan yemek helaldir. Çünkü, Peygamber efendimize tavşan eti kebabı hediye getirdiler. Eshabına, (Bunu yiyin) buyurdu. (Mecma’ul-enhür, Bedayı)

Tevrat’ta tavşan yenilmez, dediği için, yenilmez demek yanlıştır. Müslümanlar her işlerinde Kur'an-ı kerime ve Peygamber efendimizin emrine uyar. Tevrat’a uymaz. Tevrat’a uymamız emredilmedi. Kur’an-ı kerim, Tevrat’ın çok emirlerini nesh etmiş, yürürlükten kaldırmıştır. Hem de bugün, doğru Tevrat hiçbir yerde yoktur, tahrif edilmiş Tevrat’ı ölçü kabul ediyorlar. Yahudilerin uydurduğu Tevratlara bakarak tavşan yenmez demek, Müslümana yakışır mı? Fakat, Yemenli Abdullah bin Sebe Yahudisinin yolunda olan hurufiler, onun gibi, Tevrat’ı ölçü alıyorlar.

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sizde bulunan Tevrat’ı, Allah’ın birliğinde ve azap ve sevap ve iman bilgilerinde doğrulayan Kur’ana inanın!) [Bekara 41]

(O Kur’an haktır. O zamanda bulunan Tevrat’ı tasdik eder.) [Bekara 91]

(Kur’anı hak olarak indirdik. Daha önceki kitapları tasdik edicidir.) [Maide 48]

İmam-ı Beydavi hazretleri buyuruyor ki:
Bu âyetlerdeki, Kur’an-ı kerimin Tevrat’ı tasdik etmesi demek, Kur’an-ı kerimin, Tevrat’ın haber verdiği kitap olduğunu bildirmektir

Allahü teâlâ, Hz. İsa’nın sözlerini bildirerek buyuruyor ki:
(Benden önce Tevrat’ta bildirilmiş olanları tasdik edici geldim. Size haram edilmiş olanları helal etmek için geldim.) [Al-i İmran 50]

Bu âyet-i kerime açıkça gösteriyor ki, Hz. İsa’nın İncili, Hz. Musa’nın Tevrat’ını hem tasdik etmekte, hem de, ondaki haramlardan bazılarını helal yapmaktadır. İşte bunun gibi Kur’an-ı kerim, Tevrat’ı tasdik ettiği gibi, Tevrat’taki helal ve haram hükümleri de değiştirmiştir.

Yahudi İbni Sebe yolunda olan Hurufiler, âyet ve hadislere yanlış mana veriyorlar. Kur’an-ı kerime yanlış mana verenin kâfir olacağı hadis-i şerif ile bildirilmiştir. Mesela, Cuma suresinin, (Tevrat’a inanmayanlar, kitap yüklü merkep gibidir) mealindeki beşinci âyeti, tefsir kitaplarında, şöyle açıklanmaktadır:
(Tevrat’ın ahkamını yüklenmeye emredilmiş iken, yalnız okuyup emir ve yasaklarına uymayan Yahudiler, ilim kitaplarını yüklenip, boşuna eziyet çeken merkebe benzer.)

Tevrat, Allah’tan gelen kitaptır. Fakat, şimdi Yahudilerin ellerinde bulunan kitap gerçek Tevrat değildir. Çünkü Yahudiler, Allah’ın gönderdiği Tevrat’ı değiştirdiler. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah’ın kitabındaki, [Tevrat’taki] kelimeleri değiştirdiler.) [Maide 15]

(Yahudilerden bir kısmı, Tevrat’taki emirleri, yasakları değiştirirlerdi.) [Bekara 75]

İmam-ı Taberani’nin rivayet ettiği (Yahudiler Tevrat’ı terk edip kendi yazdıkları kitaba uydular) hadis-i şerifi, şimdi Yahudilerin elinde bulunan Talmut, Mişna ve Gamara adındaki Tevratların, Hz. Musa’nın getirdiği kitap olmadığını haber vermektedir.

Enam suresinin, (Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik) mealindeki 146. âyeti, iç yağının Yahudilere haram olduğunu bildiriyor. Onlara haram olduğu için Müslümanlara da haram olur, demek yanlıştır.

İslam düşmanı olan zındıklar tırnaklı hayvanlar haram olduğu için, tavşan da haramdır, diyerek Müslümanları aldatıyorlar. Tırnaklı hayvanları Müslümanlara haram imiş gibi gösteriyorlar. Halbuki, Kur'an-ı kerim, tırnaklı hayvanların Yahudilere haram edilmiş olduğunu haber veriyor. Müslümanlara haram olduğunu bildirmiyor.

Hangi hayvan yenilir, hangileri yenilmez? Müslümanlar, bunu Kur'an-ı kerimden ve hadis-i şeriflerden öğrenir. Yahudiler ve zındıklar da, elde bulunan bozuk Tevratlardan okurlar. İslam dini, leşi, akıcı kanı, domuz etini ve köpek dişi veya pençesi ile avlayan hayvanların etini ve haşereleri yemeyi haram etmiştir. Bunlardan başkası helaldir. Helal olanlar Allahü teâlâdan başkasının ismi ile kesilirse veya bunları kitapsız kâfir keserse, bunları yemek de haram olur.

Enam suresinin yüzkırkbeşinci âyetinde mealen, (Söyle ki, Kur’anda yemesi haram olanlar, leş ve akıcı kan ve pis hınzır ve Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş olandır) buyuruldu. Bu âyet-i kerimede dört şeyin haram olduğu bildiriliyor. Bundan başka altı şeyin haram olduğu da, Peygamber efendimiz tarafından bildirilmiştir. Resulullahın, köpek dişi olan yırtıcı hayvanları ve pençesi ile avlayan kuşları haram ettiğini Abdullah ibni Abbas haber verdi. Âyet-i kerimedeki akıcı kan, canlı veya kesilen hayvanın damarlarından akan kan demektir. Et, karaciğer, dalak, kanlı olarak yenmeleri helaldir.
O halde, koyun, sığır, tavşan etleri, kanlı ise de, yenmesi helaldir. Tavşan bütün kandır, demek doğru değildir. Kan aktıktan sonra, kalan tavşan eti pişirilir veya kebap yapılır. Afiyet ile yenir. Nitekim, Peygamber efendimiz, Eshabına tavşan eti yedirdi.

(Şekli şemailinde kerahet bulunan hayvanın eti yenmez) sözleri de yalandır. Böyle bir hadis-i şerif yoktur. Hurufiler, bu sözlerine dayanarak, tavşanın eti, eşek etine benzediği için kerihdir, yenmez, diyorlar. Sorarız bu zındıklara: Hani tavşan bütün kan idi? Kanı gidince, kemikten başka birşey kalmazdı? Şimdi ise, tavşan eşek eti gibi etli oldu? Görülüyor ki, zındıkların sözleri birbirini tutmuyor.
Hiçbir İslam âlimi tavşan etine mekruh bile dememiştir. Fıkıh kitaplarında buyuruluyor ki:

Tavşan yemek helaldir. Mekruh değildir. (Mülteka)
Tavşan eti yemek helaldir. Çünkü, tavşan yırtıcı hayvan değildir. (Dürr-ül-münteka)
Her çeşit tavşan eti yemek helaldir. (Kuduri)

Tavşan etini yemek helaldir. Çünkü tavşan yırtıcı hayvan değildir ve leş yemez. Tavşan, geyik gibidir. (Cevhere)

Erneb, yani tavşan etinin mubah olduğu sözbirliği ile bildirilmiştir. Çünkü tavşan yırtıcı hayvan değildir ve leş yemez. Geyik gibidir. Ot yer. Fıkıh kitapları, tavşanın helal olduğunu açıkça yazıyorlar. Böylece, haram diyenleri red ediyorlar. (Dürer haşiyesi)

Görülüyor ki, tavşan etini yemek, sözbirliği ile helaldir. Hiçbir İslam âlimi, tavşan etine haram, hatta mekruh bile dememiştir. Peygamber efendimiz, tavşan etini yiyiniz diyerek emir verdikten sonra, bir Müslüman, tavşan eti yenilmez diyebilir mi? Elbette, hiçbir Müslüman tavşan etine haram diyemez. Tavşan yenilir, tavşan yenilmez diye Müslümanlar arasında hiç ihtilaf olmamıştır. Bunlar, tavşan yenmez diyorlar. Bunların bu sözlerine hiç bir Müslüman aldanmamıştır. Asırlardan beri bütün Müslümanlar tavşan yemiştir. Peygamberimizin tavşanı yiyiniz, buyurması, bütün Müslümanlara ışık tutmuştur. Bunun üzerinde durmaya değmez. Peygamber efendimiz bu meseleyi hâl etmiştir. Hurufilerin dedikoduları, Peygamberimizin emrini değiştirmez.

Bir kimse, tavşan etini sevmeyebilir. Fakat, sevmediğine haram demek ve bu yalanını ispatlamak için âyet-i kerimelere yanlış mana vermek ve hadis-i şerif uydurmak, zındıklığı, İslam düşmanlığını gösterir.

mehti313
13-07-2007, 06:52 AM
Sayin Zikrullah

Ilk önce üslubunuzu degistirmenizin gerektigini hatirlatirim.Sünni itikadin disinda kalan Sii itikadli (Alevi-Sia) insnalara zindik diye diye hitap etmeniz,sizin ne derece bagnaz birisi oldugunuzun göstergesidir.
Biz tarihten Rafizi zindik suclamalariyla karsi akrsiya kalmis,katliamlardan gecirilmis Ehlibeyt dostlariyiz.

Sizin bol kepceden atarak,Hz Muhammed(saa)in tavsan eti yedigi konusunda herkesin hemfikir oldugunu söylemeniz bir carpitmadan baska bir sey degil.

Simdi siz Sii-Alevileri Hz Muhammed(saa)in sünnetine uyduklari icin mi elestiriyor,zindik diyorsunuz?

Lütfen agzinizdan cikani kulaginiz duysun.

hakan_bjk
13-07-2007, 07:21 AM
Tavşanın başı kediye, kulakları eşeğe, burnu fareye, ayakları köpeğe, kuyruğu domuza benzemektedir. Tek tırnaklı bir hayvandır ve etinin tamamı kandır. İslam dininin murdar ve yenilmez diye saydığı hayvanların bütün nişanesi bu hayvanda vardır. Ayrıca içimiz almadığı ve midemiz kabul etmediği için bu hayvanı yemeyiz.Adet gören bir hayvandır(gusül bilmez)....Kedi ile sapkın ilişkide rahat bulunur.

Rasullah as zamanında da araplar cekirge yermiş ve bunu onaylamaz mış ve halla yiyorlar islamda haşere yemek yasak değil mi ama bu gune karşı kim cıktı araplar haşare yiyor musluman değil dedi?

Ona kalırsa vejeteryanlar hic et yemez onlarda musluman değil o zaman Su bilinmeli tavsanın etinin buyuk kısmı kandır islamda akıcı kan yemek haramdır.

dersim_station
13-07-2007, 09:03 AM
bizde tavsan eti yenilmezz ama benim anam kücükken yemis:D:D

rukal
13-07-2007, 10:37 AM
bakara Suresi
(173) Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

maide suresi(3)Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

maide suresi(87)Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah'ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.

arkadaşlar bu konuda bu ayetlerin yararlı olacaklarını düşünüyorum .....

zikrullah
14-07-2007, 01:18 AM
Sayin Zikrullah

Ilk önce üslubunuzu degistirmenizin gerektigini hatirlatirim.Sünni itikadin disinda kalan Sii itikadli (Alevi-Sia) insnalara zindik diye diye hitap etmeniz,sizin ne derece bagnaz birisi oldugunuzun göstergesidir.
Biz tarihten Rafizi zindik suclamalariyla karsi akrsiya kalmis,katliamlardan gecirilmis Ehlibeyt dostlariyiz.

Sizin bol kepceden atarak,Hz Muhammed(saa)in tavsan eti yedigi konusunda herkesin hemfikir oldugunu söylemeniz bir carpitmadan baska bir sey degil.

Simdi siz Sii-Alevileri Hz Muhammed(saa)in sünnetine uyduklari icin mi elestiriyor,zindik diyorsunuz?

Lütfen agzinizdan cikani kulaginiz duysun.

sayın mehti313 üslub konusunda diyeceğim şu ki yazının tamamı alıntı idi.tabi ben yazının içeriğine katılıyorum.

zaten sizde beni destekler mahiyette konuşmuşssunuz.verdiğiniz 2 rivayette de resullullah ne yenmesini tavsiye etmiş ne de yasaklamış.

özellikle 2.rivayette

yani yukarıdaki rivayette ravi onu yiyeceğini sölemiş ama hz.peygamber ses çıkarmamış..demekki neymiş tavşan eti kesinlikle haram olsaydı resullullah onu yasaklardı .nitekim yasak ettikleri arasında tavşan eti yoktur.

Derviscemal
14-07-2007, 01:29 AM
sayın mehti313 üslub konusunda diyeceğim şu ki yazının tamamı alıntı idi.tabi ben yazının içeriğine katılıyorum.

zaten sizde beni destekler mahiyette konuşmuşssunuz.verdiğiniz 2 rivayette de resullullah ne yenmesini tavsiye etmiş ne de yasaklamış.

özellikle 2.rivayette

yani yukarıdaki rivayette ravi onu yiyeceğini sölemiş ama hz.peygamber ses çıkarmamış..demekki neymiş tavşan eti kesinlikle haram olsaydı resullullah onu yasaklardı .nitekim yasak ettikleri arasında tavşan eti yoktur.

Bunlarla ilgili kaynak vericem size şu anda yanımda olmadığından aklıma gelmedi..

Ama madem size helal kılındı siz yeyin. Aleviler adet gören bir hayvanı yemiyorlar...

militann
14-07-2007, 01:32 AM
Şayet tavşanı yemedim,annem sünni olmasına rağmen...
Yeme ihtiyacı da duymadım...öyle ki tavşan etinin Alevilikte günah olduğunu öğreneli birkaç sene oluyor...
Ha besledim tavşanı ,o ayrı bir mesele...zira çok ps kokan bir hayvancağızdır kendisi...
Ama geyik ,ceylan vs türü yaban hayvanlarını yiyebiliriz diye düşünüyorum...
Tabi ki bu benim şahsıma ait bir düşünce...
Hatta at eti bile tüketebiliriz gibime geliyor,malum Kırgızistan da tüketiliyor,sucuğu falan var...
Hatta bir ara eşek eti modaydı,kasaplarda falan...bilinmez belki,ondan bile tüketmişizdir... :D

mehti313
14-07-2007, 08:10 AM

özellikle 2.rivayette

Sayin Zikrullah
Baslik Tavsan etinin haram olup olmamasi degil.Basligin ismi Siiler-Aleviler neden tavsan eti yemezler?

Sizin de okudugunuz ve itiraz etmediginiz rivayette,Hz Muhammed(saa) tavsan eti yemedigi yaziliyor,sebep olarakta tavsanin hayiz görmesi dile getiriliyor.

Islamda haramdan baska bir de mekruh olayi var ki,yapilirsa haram degil,ama yapilmazsa daha güzel olur.

Tavsan etini bu cercevede algilayip,Hz Muhammed(saa)in sünnetine uymani tavsiye ederim.

Hz Muhammed(saa)in yemedigi bir seyi,mekruh saydigi bir seyi,biz yemiyor ve mekruh sayiyoruz.

Siz kime uyarak tavsanin mekruh olmadigini,ve yiyeceginizi söylüyorsunuz?
Ömere,Osmana,Ebubekire,Muaviyeye mi?

Zaten sizin isminize bakip aldananlar oluyor.
Ehli Sünnet.Sanki peygamberin sünnetini uyguluyormussunuz gibi bir hava yaratiliyor.Oysa tavsan olayinda bile sizin Hz Muhammed(saa)in sünnetine degil,baskalarinin sünnetine uydugunuz anlasiliyor.

Kimlerin sünnetine uydugunuzu hepimiz biliyoruz.

zikrullah
14-07-2007, 08:36 AM
Sayin Zikrullah
Baslik Tavsan etinin haram olup olmamasi degil.Basligin ismi Siiler-Aleviler neden tavsan eti yemezler?

Sizin de okudugunuz ve itiraz etmediginiz rivayette,Hz Muhammed(saa) tavsan eti yemedigi yaziliyor,sebep olarakta tavsanin hayiz görmesi dile getiriliyor.

Islamda haramdan baska bir de mekruh olayi var ki,yapilirsa haram degil,ama yapilmazsa daha güzel olur.

Tavsan etini bu cercevede algilayip,Hz Muhammed(saa)in sünnetine uymani tavsiye ederim.

Hz Muhammed(saa)in yemedigi bir seyi,mekruh saydigi bir seyi,biz yemiyor ve mekruh sayiyoruz.

Siz kime uyarak tavsanin mekruh olmadigini,ve yiyeceginizi söylüyorsunuz?
Ömere,Osmana,Ebubekire,Muaviyeye mi?

Zaten sizin isminize bakip aldananlar oluyor.
Ehli Sünnet.Sanki peygamberin sünnetini uyguluyormussunuz gibi bir hava yaratiliyor.Oysa tavsan olayinda bile sizin Hz Muhammed(saa)in sünnetine degil,baskalarinin sünnetine uydugunuz anlasiliyor.

Kimlerin sünnetine uydugunuzu hepimiz biliyoruz.

sayın mehti313 ehli sunnet hakkındaki görüşlerinizi söylerrken uslubunuza dikkat etmenizi öneririm.

sizin o bahsettiğiniz ömer ebubekir ler bizim canımız ciğerimizdri.siz galiba şiisiniz.ve belli ki uç şiilerdensiniz.yani sahabeye nefret etme gibi bir bedbahtlığa düşmüşsunuz galiba.neyse
konumuza dönersek. bakın verdiğimalıntı da şurası da vardı.

Tavşan yemek helaldir. Çünkü, Peygamber efendimize tavşan eti kebabı hediye getirdiler. Eshabına, (Bunu yiyin) buyurdu. (Mecma’ul-enhür, Bedayı)

bakın eshabına bunu dediğine göre ve diğer rivayetlerde de yasaklamadığıana göre tavşan eti helaldir.ama siz yememnin sunnet olduğunu söylüyor iseniz yemeyebilirisiniz.size saygı duyarız.

ama haram değildir.

messibjk34
14-07-2007, 12:30 PM
sayın mehti313 ehli sunnet hakkındaki görüşlerinizi söylerrken uslubunuza dikkat etmenizi öneririm.

sizin o bahsettiğiniz ömer ebubekir ler bizim canımız ciğerimizdri.siz galiba şiisiniz.ve belli ki uç şiilerdensiniz.yani sahabeye nefret etme gibi bir bedbahtlığa düşmüşsunuz galiba.neyse

bakın eshabına bunu dediğine göre ve diğer rivayetlerde de yasaklamadığıana göre tavşan eti helaldir.ama siz yememnin sunnet olduğunu söylüyor iseniz yemeyebilirisiniz.size saygı duyarız.

ama haram değildir.

zaten mehti313 can da haram dememiştir resulü ekrem saa ben yemem iyenede mani olmam demiştir ama sen yemek helal diorsun ne helaldir ne haram nasıl senin miden adet gören kanlı bir eti alıyor hayret bu konu uzar gider ;;18

siz ehli sünnet olarak hz muhammed as torunu hz hüseyini anma merasimine gittinmi bir sünni yazar demişki
bu arablar ne garibtir peygambere salat eder ailesiyle savaşırlar

HAKKI TANIKİ HAKTAN YANA OLASIN

mehti313
14-07-2007, 09:11 PM

sizin o bahsettiğiniz ömer ebubekir ler bizim canımız ciğerimizdri.siz galiba şiisiniz.ve belli ki uç şiilerdensiniz.yani sahabeye nefret etme gibi bir bedbahtlığa düşmüşsunuz

Bedbahtliga düsenler Hz Muhammed(saa)in sünnetini birakip,islamda ehil olmayanlarin sünnetine sarilanlardir.
Ömer Osman Ebubekir islam dininde ehil kimseler degillerdi.

Ömer 20 den fazla yerde söyle demistir "Ebu Talip oglu Ali olmasaydi Ömer helak olurdu." Ömerin neden böyle dedigini de aciklayayim.Cünkü Ömer halife olmasi sebebiyle anlasmazliklar olma durumunda karar,hüküm verme zorundaydi. Verdigi kararlarda ise isabet ettigi az oluyordu.Bir cok defasinda Hz Ali(as) gelip onun verdigi kararlari düzeltmis ve böylece haksizligin önüne gecmistir.

Ebubekir halife secildikten sonra "sizin icinizde en hayirli ben degilim" demistir.

Osman,Ebu zer gibi bir sahabeyi ki,Hz Muhammed(saa) onun hakkinda "Ebu Zer yalan söylemez" buyurmustur, Rebeze cölüne sürerek ölümüne sebep olmustur.
Osman,Ammar gibi bir sahabeyi haksiz yere dövdürtmüstür.

Muaviyenin ise ne melanet bir sey oldugunu herkes bilmektedir.

Hz Fatima(sa)nin evinin kapisinin kirilmasini,kaburgasindan yaralanmasini,fedek hurmaliklarina el konulmasini göz önünde bulundurursak, bedbahtlarin kimler oldugunu daha iyi anlayabiliriz.

Ayseden nakledilen bir rivayette "Fatima ölene kadar Ebubekir ve Ömerle konusmadi" deniliyor.Bunun sebebini neden arastirip sormuyorsunuz?
Acaba Hz Fatima(sa) da mi bedbahtliga düsmüstü? Hz Fatima(sa) mecliste "Ben bu ikisinden razi degilim" demistir.

Yine Hz Muhammed (saa) "Allah Fatimanin rizasi ile razi olur,onun gzabiyla gazaplanir" buyurmustur.Hz Fatima(sa) ise onlardan razi olmadigini söyledigine göre daha neyin tartismasini yapmamizi bekliyorsunuz?

Zaten aramizdaki fark da bu degil mi?Biz Hz Muhammed(saa)in Ehlibeytinin yaninda yer alirken,siz Ehlibeytin razi olmadigi kimseleri bas taci etmissiniz.
Bu tutumunuzla Kuranin Sura Suresinin 23.ayetine muhalefet ettiginizi hatirlatirim.

"De ki,sizden tebligime karsilik bir ücret istemiyorum,istedigim tek sey akrabalarima sevgidir."

mahfi
14-07-2007, 10:18 PM
Bir cok defasinda Hz Ali(as) gelip onun verdigi kararlari düzeltmis ve böylece haksizligin önüne gecmistir.

ama ne hikmetse aynı Hz Ali en büyük haksızlık olan ve açık nass'lar olduğu halde, hilafetin Hz Ebu Bekir ve ömer'e osman'a devredilmesi konusunda hiçbir şey yapamamış acziyet içerisinde kaderine teslim olmuştur...

biz böyle inanmayız sayın mehti...Böyle söyleyerek Hz Ali efendimizin asıl değer ve önemini kaçırıyorsunuz...

O'na ve evladına Manevi Sultanlık verilmiştir... Dünyanın, siyasetin çirkinliklerinden ve çirkefliklerinden tertemiz kılınmışlardır. Hz Hüseyin Efendimizin şehadetinden sonra niye acaba İmam Efendilerimiz maddi saltanata talip olacak işler içine girmediler... Kendilerini Kuran ilimlerinin ve islam hakikatlaerinin yayılmasına hasrettiler yalnızca...

Hz Fatıma annemizin de durumu aynıdır.

O sadece birinci halifenin değil Babası Hz peygamberimizin sert tavırlarıyla karşı karşıya kalmak zorunda kalmıştır... böylece ondaki la-dünyalık ve manevi cevher tezahür etsin...bu noktayı iyi anlamak gerek...

öyle bir anlatıyorsunuz ki... sanki Evliyanın annesi Hz Fatıma validemiz, dünyalık bir hurma bahçesini çok arzulamış, ama halife vermeyince ona küsmüş.. Bu nasıl bir yaklaşımdır...Buradaki takdir-i ilahinin icraatini göremezseniz tabi olay bu kadar basit ve bayağı hale gelir.

islam tarihinde vuku bulmuş olayları kaşıyıp kaşıyıp ayrılık sebebi kılmaktansa bizimle şii irfanını paylaşmanızı yeğlerim...

keza ehli sünnet ile aleviliğin ayrılıkları sadece tarihi olayların tetiklediği ayrılıklar değilidir.

saygılar...

ali2415
23-08-2007, 12:23 PM
TAVŞAN eti , Kuran-ı Kerime göre haramdır.Yenmemelidir.

Ebru
23-08-2007, 01:04 PM
tavşan eti Yenmememsinin Diğer Sebepleri de:

1) Ehlibeyt imamlarından sekizincisi olan imam Rıza'nın Muhammed bin Sinan'a konuyla ilgili sorusuna cevaben: "Tavşanın yenilmesi yasaktır çünkü avcı olan kedigiller gibi pençeli ve tırnaklıdır..."demiştir

2) HZ:ALİ: “Allah’ın elçisine metamorfoza uğrayanlar hakkında sordum, bana dediki: Onlar 13 tanedir: Fil, Ayı, Domuz, Maymun, Kedibalığı, Kertenkele, Yarasa, Tırtıl (Kurtçuk, kurt), Akrep, Örümcek, TAVŞAN, Suhail ve Alzahra" (Şeyh Saduk Suhail ve Alzahra’nın deniz hayvanları olduğunu nakleder)

-dost-
30-03-2009, 10:15 AM
Kitabımız Kuran , peygamberimiz hz. Muhammettir. O halde dinimizin kurallarını tevrattan, incilden değil Kurandan öğrenebiliriz.

Kuranda açıkça tavşan eti yasaklanmasa da etinin çok kanlı olmasından dolayı ve ayrıca çok sevimli bir hayvan olmasından dolayı tercih edilmez.
Adet görüyor olması önemli mi bilemiyorum bütün memeliler adet görmez mi zaten . Doğurarak çoğalan bütün hayvanlar adet görürler diye biliyorum ben.

Kuranda haram denilmemiş hiç bir şeye biz haram diyemeyiz. Ancak tercihlerimiz bizi ilgilendirir. Ben de tavşan yemek istemem ailemizde de yenmez. Güvercin yenmez, zaten minicik kuşları neden avlayıp yerler onu da anlamış değilim.
Domuz eti zaten apaçık haram kılınmıştır ayetlerde. Eti lezzetliymiş duyduğuma göre ama Allah yememizi istemiyorsa yemeyiz bizde.
Peygamberler Allahın helal dediğine haram diyemezler. Dediğim gibi tercih meselesidir.
Mesela biz çekirge yemeyiz ama arap ülkelerinde çekirge yenir.
Afrikada ve çeşitli toplumlarda bizim iğrendiğimiz koca kurtçuklar afiyetle yenir.
Maymun ve köpek , kedi yiyen toplumlar da vardır.

anka renef
30-03-2009, 10:39 AM
tavşan eti Yenmememsinin Diğer Sebepleri de:

1) Ehlibeyt imamlarından sekizincisi olan imam Rıza'nın Muhammed bin Sinan'a konuyla ilgili sorusuna cevaben: "Tavşanın yenilmesi yasaktır çünkü avcı olan kedigiller gibi pençeli ve tırnaklıdır..."demiştir

2) HZ:ALİ: “Allah’ın elçisine metamorfoza uğrayanlar hakkında sordum, bana dediki: Onlar 13 tanedir: Fil, Ayı, Domuz, Maymun, Kedibalığı, Kertenkele, Yarasa, Tırtıl (Kurtçuk, kurt), Akrep, Örümcek, TAVŞAN, Suhail ve Alzahra" (Şeyh Saduk Suhail ve Alzahra’nın deniz hayvanları olduğunu nakleder)

Kuranda :
Allaha resulüne ve ululemre ( imamlara ) itaat edin diyor
Kuranda yazmasa bile haram olduğunu belirten hadislerden dolayı kesinlikle haramdır diyebiliriz.Yukarda örneğide var hadislerin

-dost-
30-03-2009, 11:13 AM
Kuranda :
Allaha resulüne ve ululemre ( imamlara ) itaat edin diyor
Kuranda yazmasa bile haram olduğunu belirten hadislerden dolayı kesinlikle haramdır diyebiliriz.Yukarda örneğide var hadislerin
Allahın haram demediğine haram diyemeyiz ama din önderlerimizin seçimlerini benimseyebiliriz. Kuran dururken hadislerden yola çıkılmaz ;)
Bana göre tabiki :tebrik:

siyahal
23-06-2009, 01:50 AM
tuerkay
Tavşan kan dolu bir vücud yapısına sahiptir.Karlı buzlu soğuk bir ortamda vücudundaki kan yapısı çözülür ve akarak etinden ayrılır.Dinimize göre kesilen hayvanın kanının iyice akması sağlanmalı ve ondan sonra eti yenilmelidir.Kan ile beslenmek de haramdır.Bu nedenle, yani tavşanın kanlı yaratılışı nedeni ile yemeyiz.

Çünkü kan "O"nun mülkiyetindedir.Bütün dinlerde bu değişmez bir kuraldır; kan ancak sunağa akıtılır ve kimse ona dokunmamalıdır.Çünkü kan etin canıdır. Ve can Tanrı'ya aittir...

erenoglu
04-10-2009, 11:39 AM

ama haram değildir.

Sayin üye, cevaplarinizi gecerli kaynaklara göre verirseniz karsinizdaki insani daha kolay ikna edebilirsiniz, ben sahsen sizin yukarda alinti yapmis oldugunuz cevabi kabul etmiyorum ben aksine tavsan eti yemenin kusal kitabimizin birinde ya incilde ya da tavratta haram oldugunu ispat ederim, buna ragmen sizi ikna edebilecegimi düsünmüyorum.

zazakizi
01-12-2009, 12:43 PM
Kurani Kerim En-am Suresi Ayet 146: Köpek tirnakli olan hayvanatin eti haramdir. Fazla uzaga gitmeye gerek yok yani. Tavsan eti haramdir!

tragedie
01-12-2009, 02:05 PM
Konuyu Okudum Sadece tavşan eti yememem gerektiğini biliyordum hiç araştırmadım konuyu okudum ve neden yememem gerektigini artık biliyorum sagolun arkadaşlar

zazakizi
01-12-2009, 02:08 PM
Konuyu Okudum Sadece tavşan eti yememiz gerektiğini biliyordum hiç araştırmadım konuyu okudum ve neden yememem gerektigini artık biliyorum sagolun arkadaşlar

yemeMEmiz gerektigi demek istedin galiba...

tragedie
01-12-2009, 02:13 PM
Pardon yanlış yazmışım Bazen arkadaşlar bana neden tavşan eti yemediğimiz sorulduğunda elle tutulur gözle görülür bir cevap veremiyordum gerçekten faydalı bir paylaşım

barcelona
01-12-2009, 02:17 PM
Kurani Kerim En-am Suresi Ayet 146: Köpek tirnakli olan hayvanatin eti haramdir. Fazla uzaga gitmeye gerek yok yani. Tavsan eti haramdir!

tavuk ta bu ayete gore haram olur.

zazakizi ermeniler neden yemez acaba incilde boyle bir emir yok mesela?

ya da yahudiler?

zazakizi
01-12-2009, 02:34 PM
tavuk ta bu ayete gore haram olur.

zazakizi ermeniler neden yemez acaba incilde boyle bir emir yok mesela?

ya da yahudiler?

tavuk köpek tirnaklimi:) samimi degilsin bu konuda, umarim!

tevrat icin: laviler kismi, sayfa 132 bap 11`ebak.

Aslinda kuran diyorki: Allahin kanununda degisiklik bulamazsin. yani tavsan konusu bu ayet hükmünce hiristiyanlar icinde gecerli.

kaldiki bugünki hiristiyanligin isa hiristiyanligi ile ne alakasi kalmis. isa zamaninda, papa, paps, kilise, müzik seklinde ibadet, vs vs varmiydi? yokdu!

paniel
02-12-2009, 12:09 AM
Hz İbrahim dini bir bütündür.İnciller,Mushaf Kuran Tevratı yalanlamaz bilakis onu tasdik ederek tamamlar. Tahrifatlar ise Tevratı Hakikide yani Nefslerde olur. Yazılı metinlerin hiç birinde tahrifat yoktur.Zina yapan Mushaf Kurana Göre yüz değnek yediği gibi Tevrata görede taşlanır. Her iki hükümde batıni olarak birbirine zıt değildir.Zina Zamansız olarak yapılan akıl ve gönül beraberliğidir.Taş ise Sofinin beynidir.Misal Yeteri kadar Matematik ,Fizik bilmiyen bir gencin hernasılsa Mühendisliğe gönül verip Mühendislik fakültesinde okumasıda bir zinadır. İşte O zaman bu işi yaptığında Kendi Düşünceleri Onu Taşlamaya başlayacaktır!Çünkü Ne kadar temelsiz olduğunu idrak edecektir. Bu İdrak ise taşlanmanın ta kendisidir.Daha Sonra ise Kendini tamamlamağa çalışacaktır. İşte YÜZÜN Batıni anlamıda TAMAMLAMADIR.Yani eksikliğin idrakinden sonra eksikliklerin daha fazla gayretle düzeltilmesidir yüz değnek!
Tevrat Tavşanın yenmeyeceğini belirtmiştir. Çünkü Karada yaşayan hayvanlardan Çatal tırnaklı ve geviş getirenler yenebilir.Tavşan geviş getirir ama çatal tırnaklı değildir.Yalnız İlahi kitaplar Maneviyattır.Manadaki yeme ise Dış dünyadan her hangi bir bilginin algılanmasıdır. O zaman manevi ağız Kulaklar Manevi Mide ise Beyindir.Geviş ise Sindirimi en zor olan Seliloza karşıdır.İnsanı kamil ise Yaşamın en berbat olumsuzluklarını işkembe misali beyninde sindirip Rıza makamına erişendir.
Çatal ise Yemeyi yemeğe yarar zıttı ise Kaşıktır.Çatal ile yemeği kaşığa nazaran daha az yeriz.Çatalda bütünlük yoktur Ayrı ayrı dişlerin herbiri kutuptur. Bu İki yönlü düşünceyi gösterir.İki yönlü düşünce ise Tereddüt ve Vesveseleri oluşturur.Ve Düşünceyi nötürler.O zamanda Yapmış olduğumuz çalışmaların karşılığını çok az alırız. Tıpkı çatalda olduğu gibi Sulu bir yemeği yemeğe kalkarsanız Çatalın aralıklarından tabağa tekrar geri gider dünya nimeti! Ama Yemeği kaşıklayan ziyadesiyle çatallayana nazaran doyar!İşte temsili resimlerde O Yüzden Şeytanın elinde çatal şeklinde Mızrak vardır!Şeytansa akıldır. Ama o Mızrak Emeklerimizi heba eden yani düşüncede konsantrasyonu dağıtan çok yönlülüktür.İşte bu hal İnsana Dünya nimetini Seliloza çevirir.Ve Dünya nimetinden çok az yada elde avuçta kalanlarla nasiplenirki onada RIZK DENİR.
Ve Allah işte ben bu misalde olan insanları Ham yapıp yerim! diyor. Yani Ben onlardayım onlarda bendedir! diyor.Yoksa Mesele Domuz Tavşan deve değildir.Ancak Tavşan eti çok kanlıdır.Etden ziyade Kan vardır. Bayağı dinlendirmek gerekirki bayağı zaman alır.Çok usta bir ahçılıkda gerekir etine lezzet vermek için. Yani Çinlililer gibi ha Kedi eti yemişsin ha Tavşan? O zaman neden mecbur olmadığımız müddetçe yiyelimki tavşanı? Aşk ile.

barcelona
03-12-2009, 08:37 AM
tavuk köpek tirnaklimi:) samimi degilsin bu konuda, umarim!

tevrat icin: laviler kismi, sayfa 132 bap 11`ebak.

Aslinda kuran diyorki: Allahin kanununda degisiklik bulamazsin. yani tavsan konusu bu ayet hükmünce hiristiyanlar icinde gecerli.

kaldiki bugünki hiristiyanligin isa hiristiyanligi ile ne alakasi kalmis. isa zamaninda, papa, paps, kilise, müzik seklinde ibadet, vs vs varmiydi? yokdu!

baglama ile yapilan cemleri islamin neresiyle bagdastirdin?

derleme bir din oldugunun kanitidir bu soyledikleriniz?

kuranda sadece kopek tirnakli mi diyor? peki domuz kopek tirnakli mi?

o zaman geviş getirmeyen hayvanlarin tumu haramdir.

bazi alevilerde balik da yemek gunah

Muhabbetci
03-12-2009, 09:10 AM
İnnemâ harrame aleykumul meytete1 ved deme2 ve lahmel hınzîri3 ve mâ uhille bihî li gayrillâh4(gayrillâhi), fe menidturra gayra bâgin ve lâ âdin fe lâ isme aleyh(aleyhi), innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).

Bakara Suresi 173 Allah size:
1 leşi,
2kanı,
3domuz etini,
4Allah'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır.
Ama zorda kalanın, sınırı aşmadan, şuna buna haksızlık ve tecavüze gitmeden yemesinde kendisi için günah yoktur.Allah çok affedici, çok merhametlidir.

Hurrimet aleykumul meytetu1 veddemu2 ve lahmul hınzîri3 ve mâ uhılle li gayrillâhi4 bihî vel munhanikatu vel mevkûzetu vel mutereddiyetu ven natîhatu ve mâ ekeles sebuu illâ mâ zekkeytum ve mâ zubiha alen nusubi ve en testaksimû bil ezlâm(ezlâmi), zâlikum fisk(fiskun), elyevme yeisellezîne keferû min dînikum fe lâ tahşevhum vahşevn(vahşevni) el yevme ekmeltu lekum dînekum ve etmemtu aleykum ni’metî ve radîtu lekumul islâme dînâ(dînen) fe menidturra fî mahmasatin gayra mutecânifin li ismin fe innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).

Maide Suresi 3 Şunlar size haram kılınmıştır: Boğazlanmayarak ölmüş hayvanın eti, kan, domuz eti, üzerine Allah'tan başkasının adı anılmış, boğulmuş, vurulmuş, yuvarlanmış, süsülmüş, canı üzerineyken yetişip kestikleriniz müstesna olmak üzere canavar tarafından yırtılmış ve dikili adak taşları üzerinde boğazlanmış hayvanlar ve bir de fal oklarıyla kısmet paylaşmanız... Bütün bunlar birer sapıştır. Küfre batmış olanlar bugün dininizden ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun! Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'ı/Allah'a teslim olmayı seçtim. Şu da var ki, her kim ciddi bir açlıkla yüz yüze gelir de günaha kaçmak maksadı olmaksızın onlardan yemek zorunda kalırsa, elbette Allah Gafûr ve Rahîm'dir.

En'am Suresi 145 De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, bu haram dediklerinizi yiyecek birine yasaklanmış bir şey bulamıyorum. Yalnız şunlardan biri olursa başka: leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o bir pisliktir- Allah'tan başkası adına boğazlanmış bir murdar." Iztırar haline düşen, başkasının hakkına dokunmamak, zorunluluk sınırını da aşmamak şartıyla bunlardan yiyebilir. Çünkü senin Rabbin çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.

Islami acidan baska haram et yok! Essek eti dahi yenilebilinir!

Tavsana gelince, haram diyemeyiz, ama yemek istemeyenide zorlayamayiz. Herkes kendi vicdanina göre bunu belirleyip, kendi kültürüne göre hal eder.

Misal kertenkele eti yemem ben, ama sahabeler yiyordu! Cokta lezzetli imis anlatilana göre. Farkli kültürler farkli yemek tarzlari vardir.
Alevilerin tavsan söylemine tarihte (tevrat haric) hic birseye rastlamadim.
Tevratin dedigi ise zaten önem tasimaz aleviler icin, sonucta tüm ozanlarimiz" Kurani baz almistir!". Bitabi Dört kitap diye bunu dillendirmislerdir ama hüküm koyucu olarak daima kuran ön planda olmustur. Ilginc olan Ozanlarimiz, dervislerdede rastlayamadim! Yani siirlerinde tavsanin mundar yahut yenilmez felan ilan ettiklerini görmedim.

Aleviligie bu nerden girmistir? Mechul! Büyük ihtimal zaman icerisinde eski samanizm yahut baska kültürlerden girmis olabilir.
Kimseye tavsan yasaklayamayiz, kimseyede illa yiyeceksin diyemeyiz! Dedik ya, insanin kendi vicdani ile hal edecegi bir durum..

Saygilarimla :)

zazakizi
03-12-2009, 10:47 AM

gercekten yazma icin yazildigi zaman mesajlar, tadi tuzu kaciyor muhabbetin!
domuzun yenilemeyecegine dair ayri ayet var. domuz eti, kan vs haramdir deniliyor ayetde. pesinede ekleniyor: zorda kaldiginiz durumlar icin bu gecerli degil. ayrica deniliyorki: allah sizin iyiliginizi ister, zorluk istemez. iste bu islamin güzel yolu!

BIR ALLAH elli bin cesit din göndermez, BIR ALLAH -tabiri caiz ise- iradesini kullanip BIR DIN gönderir, bu da ISLAM dir. ama siz simdi yine celiski var diyeceksiniz, derseniz, konuyu anlamadiginizdandir.

balik zevkinden bazi aleviler uzak kaliyorsa- ki bunu ben ilk kez duyuyorum- cok yazik:-) kimmis bu aleviler?

şiri yezdan
03-12-2009, 11:03 AM

eh be arkadaşım. balığı nerden çıkardın. şimdiye kadar balık yemeyin haramdır diyen bırak bir aleviyi bir insan bile görmedim. sen şimdi denizde balık var diye denizede girmiyorsundur.
sen hiç RAKI BALIK yemedinmi.
sallama bence..

paniel
06-12-2009, 05:21 AM
Efendim Tevrata göre Pullu ve Yüzgeçli balıklar yenir Midye ve Diğer deniz böcekleri yenmez.Doğrudur bu hüküm ama çünkü:
Sudaki helal haramdan maksat şudur:Su Maddedir. Yani Maddi güç kazanma nasıl olacak bu anlatılır. Yüzgeçler Balığa efor sağlar yani çalışma ve EMEKTİR.Pullu olmaksa MERT VE YİĞİT olmaktır,DÜRÜSTLÜKTÜR. Çünkü Pullu balıklar denizde pırıl pırıl pırıl parlarlar.Avına saldırdığında avı tarafından görülür.Ben geliyorum seni yemeğe! der adetaVe Avına Kaçabilmek için fırsat tanır.Ha bu arada Başka balıklarada av olma riskine girer yiğitim. Ama pulsuz balıklar karartı halinde yüzerler.Sinsi sinsi yaklaşırlar avlarına o yüzden pullulara nazaran çok daha rahat avlanırlar.O zaman Tevrat diyorki: İş yaşamında Çalış Emek harca ve kalleş hilekar olma,
Hele birde midyeyi düşünün Suda Duvara yapışır cansız gibi durur (Yani Asalaktır Çalışmaz emek harcamaz) Ve Kalleştir Ordan geçen plaktonu ağzını açar vede lüpletir.
Anlatılmak istenen öz bu olduğuna göre Denizden babam çıksa yerim Ancak Yanına Rakı iyi gider.Selamlar.

Muhabbetci
08-12-2009, 03:38 PM
zazakizi Demis ki :
Kurani Kerim En-am Suresi Ayet 146: Köpek tirnakli olan hayvanatin eti haramdir. Fazla uzaga gitmeye gerek yok yani. Tavsan eti haramdir! Efendim bu ayetden siz yola cikarak nasil köpek ve buna benzer hayvanlari haram ettiniz?

Ayetin tamami söyledir!
En'am Suresi 145 De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, bu haram dediklerinizi yiyecek birine yasaklanmış bir şey bulamıyorum. Yalnız şunlardan biri olursa başka: leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o bir pisliktir- allah'tan başkası adına boğazlanmış bir murdar." Iztırar haline düşen, başkasının hakkına dokunmamak, zorunluluk sınırını da aşmamak şartıyla bunlardan yiyebilir. Çünkü senin Rabbin çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.

En'am Suresi 146 Yahudilere tüm tırnaklı hayvanları haram kıldık. Onlara ayrıca sığır ve koyunun yağlarını da haram kıldık. Sığır ve koyunun sırtlarının ve bağırsaklarının taşıdığı yağlarla, kemiklerle karışan yağlar bunun dışındadır. Bunu onlara azgınlıkları yüzünden bir ceza olarak yaptık. Biz elbette sözünde duranlarız.

Simdi bu ayet yahudilere öncelikle nelerin haram kildigini anlatiyor, bizlen alakasi yoktur! Devamida söyle:

En'am Suresi 147 artık seni yalanlarlarsa şunu söyle: "Rabbiniz çok geniş bir rahmetin sahibidir. ancak, O'nun azabı günaha batmışlar topluluğundan uzak tutulamaz."

Konu yahudilerin peygambere " haram olmadigini" savunduklari bir olay üzerine gelmistir vs vs. Burdan yola cikarak müslümanlara tüm tirnakli hayvanlar haramdir derseniz, o zaman ALLAH tüm müslüman halkina bunu ceza olarak indirmis oldugunu kabulleneceksiniz.

:)

zazakizi
10-12-2009, 01:10 PM
Konu yahudilerin peygambere " haram olmadigini" savunduklari bir olay üzerine gelmistir vs vs. Burdan yola cikarak müslümanlara tüm tirnakli hayvanlar haramdir derseniz, o zaman ALLAH tüm müslüman halkina bunu ceza olarak indirmis oldugunu kabulleneceksiniz.

:)
[/SIZE]

mantikli bir aciklama olmus. bunu önce söylemek gerek diye düsünüyorum. bende tekrar ayete baktim. gercektende ayet yahudiler icin yazilmis gibi. biraz düsünelim ama: yahudilere yasaktir denmis ama müslümanlara da izin var yazmiyorki ayette? yani sizin mantiginiz söyle: yahudilere yasak ise, müslümanlara yasak degil. müslümanlara ama yasak degil diye birsey yazmiyor ayetde. ayrica neden tirnakli insan olan yahudiye yasak olsun, yine insan olan müslümana yasak olmasin?

paniel
11-12-2009, 01:09 AM
Halbuki Tevratta Enam 146 nın aksine Yahudilere Karada yaşayan hayvanlardan Çatal ve Yarık tırnaklı aynı zamanda Geviş getiren hayvanlar Helal kılınıyor.?Tırnaktan Murat nedir?(Geceleyin tırnak kesmeyin uğursuzluk getirir diye bir laf vardır. Acaba bu laftaki tırnakla Ayetteki tırnak aynı anlamdamı kullanılmış.Yani Zulmet halinde iken savunmanızı sağlayacak şeyi yok etmeyin) Yağdan Murat nedir? Sığır ve Koyundan Murat nedir ?Bunların sırt kemik ve Bağırsaklarında bulunan yağlarla ne demek istiyor mushaf? Görüldüğü gibi Mushaf diğer İlahi kitaplar gibi açık değildir.Açık olan İnsanı kamildir. Selamlar.

Muhabbetci
13-12-2009, 05:57 AM
mantikli bir aciklama olmus. bunu önce söylemek gerek diye düsünüyorum. bende tekrar ayete baktim. gercektende ayet yahudiler icin yazilmis gibi. biraz düsünelim ama: yahudilere yasaktir denmis ama müslümanlara da izin var yazmiyorki ayette? yani sizin mantiginiz söyle: yahudilere yasak ise, müslümanlara yasak degil. müslümanlara ama yasak degil diye birsey yazmiyor ayetde. ayrica neden tirnakli insan olan yahudiye yasak olsun, yine insan olan müslümana yasak olmasin?
Efendim tek bir ayet ile yola cikmayiniz. Kuran bir bütündür!

Hic bir ayetinde, Müslümanlara tirnak felanli hayvanlarin haram oldugundan bahs etmez. Ayrica söz konusu ayetde "CEZA" olarak haram ettigini vurgular!

Ayetin tam metnini alalim ve inceleyelim.

Ve alellezîne hâdû harremnâ kulle zî zufur(zufurin), ve minel bakari vel ganemi harremnâ aleyhim şuhûmehumâ illâ mâ hamelet zuhûruhumâ evil havâyâ ev mahteleta bi azm(azmin), zâlike cezeynâhum bi bagyihim ve innâ le sâdikûn(sâdikûne).

zâlike: böylece, iste böylece
Cezaynehum = Onlara Ceza/ Cezalandirdik.
bi bagyi-him: azginliklari sebebiyle

Yaşar Nuri Öztürk : Yahudilere tüm tırnaklı hayvanları haram kıldık. Onlara ayrıca sığır ve koyunun yağlarını da haram kıldık. Sığır ve koyunun sırtlarının ve bağırsaklarının taşıdığı yağlarla, kemiklerle karışan yağlar bunun dışındadır. Bunu onlara azgınlıkları yüzünden bir ceza olarak yaptık. Biz elbette sözünde duranlarız.

Simdi Müslümana haramdir derseniz, o zaman Müslümanlar cezalandirilmis olur ALLAH tarafindan! Nitekim ayet bir cezadan bahs etmekte.

Ayrica Kuranin baska ayetlerinde hangi etlerin haram oldugunu detaylica aciklar ALLAH.

Bakin su ayetlere:

Bakara Suresi 173 Allah size leşi, kanı, domuz etini, Allah'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır.Ama zorda kalanın, sınırı aşmadan, şuna buna haksızlık ve tecavüze gitmeden yemesinde kendisi için günah yoktur.Allah çok affedici, çok merhametlidir.

Ali İmran Suresi 50 “Tevrat’tan önümde bulunanı doğrulayıcıyım.Size haram kılınmış olanın bir kısmını size helal yapacağım.Rabbinizden bir mucize getirdim size.Artık Allah’tan korkun ve bana itaat edin.”

Maide Suresi 3 Şunlar size haram kılınmıştır: Boğazlanmayarak ölmüş hayvanın eti, kan, domuz eti, üzerine Allah'tan başkasının adı anılmış, boğulmuş, vurulmuş, yuvarlanmış, süsülmüş, canı üzerineyken yetişip kestikleriniz müstesna olmak üzere canavar tarafından yırtılmış ve dikili adak taşları üzerinde boğazlanmış hayvanlar ve bir de fal oklarıyla kısmet paylaşmanız...

En'am Suresi 119 Size ne oluyor da üzerine Allah'ın adı anılmış olanlardan yemiyorsunuz? Zorda kalışınız dışında üzerinize haram kıldığını bizzat kendisi size ayrıntılı olarak açıklamıştır. Birçokları ilimsiz bir biçimde kendi keyiflerine uyarak halkı şaşırtıyorlar. Hiç kuşkusuz, seni Rabbin sınır tanımaz azgınları çok iyi bilmektedir.

En'am Suresi 145 De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, bu haram dediklerinizi yiyecek birine yasaklanmış bir şey bulamıyorum. Yalnız şunlardan biri olursa başka: leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o bir pisliktir- Allah'tan başkası adına boğazlanmış bir murdar." Iztırar haline düşen, başkasının hakkına dokunmamak, zorunluluk sınırını da aşmamak şartıyla bunlardan yiyebilir. Çünkü senin Rabbin çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.

En'am Suresi 151 De ki onlara: "Hadi gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım: Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın. Ana-babaya çok iyi davranın. Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; biz sizi de onları da rızıklandırırız. Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın. Allah'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın. Allah size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz."

Nahl Suresi 115 O size ancak şunları haram kılmıştır: Ölü, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen hayvan. Bununla birlikte, zorda kalan, başkasının hakkına tecavüz etmemek, sınırı da aşmamak şartıyla bunlardan yerse, Allah bağışlayacak, merhamet edecektir.

Kurana göre bunun disinda olan etler helaldir!
Haramlar bunlardir. Gerisi örfe ve adete birakmistir. Misal sahabelerin bir kismi biliyoruzki, kertenkele yemistir, ve anlatilana bakilirsa pekte lezzetli imis. Ben olsam yemem:)

paniel
17-12-2009, 03:22 AM
Fal Oklarıyla kısmet paylaşımı nedir? neden haram kılınmıştır?Bu devirde Fal Oku varmıdır? Kuran Her devre şamil olduğuna göre Vardır. O zaman Fal okları nedir?
Dikili adak taşı üzerine boğazlanan hayvan nedir?
Kan yemek haram kılınmış? Hangi normal insan kanla beslenirki?Ha Kan kaybediyorsa şayet ona kan verilir.Vampirlermi var yoksa?:)))
Neden Hiristiyanlar Eski ahdi kabul ettikleri halde Domuz yiyorlar? Hınzırla Hızır arasında bir illiyetmi vardır? Selamlar.