PDA

: Anadolu Alevilerinde Semah

kızılırmak
11-09-2006, 08:29 AM
Arapça duymak,işitmek anlamına gelen sema,sima sözcüklerinin çeşitli tanım ve anlamlarıda bulunmaktadır.Örneğin işitme,gök ve gökyüzü anlamına geldiği gibi ''mevlevi dervişlerinin kollarını iki yana açıp dönerek ayptıkları ayin '' bir başka tanımıda köylü alevilerin ''cem'' ayini adı verilen törenlerde musiki eşliğinde kadın,erkek birlikte yaptıkları bir raks,sema olarak tanımlanmaktadır.Aleviler için SEMAH yada SAMAH,mevleviler için sema denilmektedir.

Sözcük anlamındada belirtildiği gibi gök,gökyüzü ve uçmak gibi anlamları içeren sema,dikkatimizi gökbilimsel danslar üzerine çekmektedir.Derviş danslarının güneş,yıldızların hareketi ve yılın dört mevsimiyle bağlantılı olduğu açıklanmaktadır.

Semahlar,ağır,orta ve hızlı olmak üzere 3 bölümlüdür.Semahlarda el ele tutuşmak yoktur.Çıplak el ve ayakla dönülür.Müzik ile iç içedir.
Dede makamının adı TAHTI ÇERAĞ ‘dır.Kutsal sayıldığı için bu makama sırt dönülmez.Semah ekiplerinin sayılarınada dikkat edilir.Genelde Alevi-Bektaşi inancındaki kutsal sayılan sayılara göre dönülür.(2,4,6,8,10,12,14 ve 3,5,7,17 )

Semahlar üzerinde 3 farklı görüş vardır

1)Semahlar dinsel bir oyundur

2)Semahlar dinsel değilde mezhepsel oyundur

3)Semahların dünyasal bir oyun olduğu yolundadır.

Semahlar dinsel kalıplar içerisinde kalarak,gelişmiş bir oyun değildir.Her yönüyle,müziğiyle,giysisiyle,nefes ve deyişleriyle,kullandıkları çalgılarıyla ve dünyaya bakış açılarıyla önce Şamanlığın,sonrada Aleviliğin inanç,felsefe ve yaşam izlerini taşımaktadır.Türkçe düşünüp,Türkçe çağlamaktadır.Hiç bir zaman Mevleviler gibi sırtını saraya yaslamamış,halktan kopmamış ve onların diliyle söylemiştir.Semahlarda ney yerine bağlama,ilahi yerine nefes ve deyiş kullanılır.Mevlevilerde bayana yer yoktur,Alevilerin semahlarında bayana yer vardır.Mevlevilerde dede içte,Semahlarda ise dede dışarıdadır sebebi kırklar ceminde Selmani Farisinin dışarıda olmasıdır.

Semahların dairesel olarak dönülmesi gezegenlerin güneş etrafındaki dönüşünü simgeler.Kendi eksenimizde dönmek mevsim sistemine işarettir.Dede makamı güneşi simgeler.Şekil olarak dairenin ortasında olması gerekir iken dairenin dışında kabul görünür.Gezegenler Hz.Ali,Pir Sultan,Hacıbektaş olarak kabul edilir.Selam verdikten sonra üç adım geriye giderek daire kurmanın anlamı Allah.Muhammet,Ali çağrışımıdır ve yapılan bu benzetmeye TESLİS denir.

SEMAH FİGÜRLERİNİN ANLAMLARI

HACIBEKTAŞ SEMAHI:

Tuttum aynayı yüzüme Ali göründü gözüme,tasavvufi anlamda Tanrı insanda tecelli etmiştir.Tanrıyı kendinde ve yüreğinde görmek.

MÜHÜRLEME:

Kırklar meclisinde sol ayak kanamasının kapanması yada başka bir anlamı birlik anlamında kendimi bu yola adadım,gönülden girdim,talibim anlamında yorumlanır.

KIRAT SEMAHI:

Alevilikte atın kutsal olduğuna inanılır.At sevgisi,direniş ve başkaldırının simgesi olarak kabul edilir.Hz.Ali’nin atı düldül,Köroğlu ve atı simge olarak görülür.

HIZIR SEMAHI:

Dara düşenin beklediğini benzetmek,yerine getirmek

KIRKLAR SEMAHI:

En kutsal semahtır.haktan alıp halka vermek ellerimiz yer,gök.tanrı arasında bir iletişim aracı olarak kullanılır.Tanrıdan aldığın sevgiyi,iyiliği,doğruluğu halka dağıtmak

ERZİNCAN SEMAHI:

Gülün açılımını,sevginin,aşkın simgesi,birlik olmak,ayakları yere vurmak kötü ruhları kovmak anlamında yorumlanır.

HUBİYAR SEMAHI:

Tapınma yer,gök,Tanrı

TURNALAR SEMAHI:

Hz.Ali’nin sesinin turna kuşunun sesine benzetilmesidir.Sebebi ise müzikal anlamda en güzel ses turna kuşunun sesi olduğundan dolayı.Hz.Şahın avazı turna derler bir kuştadır

Semahlar eskiden gizli kalmış ve cem törenleri dışında başka yerlerde dönülmemişlerdir.Günümüzde ise bu kurala daha çok kırsal bölgelerde uyulmaktadır.Köyden kente göç sonucu,kentleşmenin getirdiği değişimler nedeniyle semahlar artık özel gecelerde,düğün ve nişan kutlamalarında bir gösteri oyunu olarak sergilenmeye başlamıştır.Gizli ve saklı bir şeyleri olmadığı için cem toplantıları dışındada dönülebilir.Kutsal ve mistik özelliğini yitirir olmuştur.Fakat gazino ve içkili bir yemek ortamında bir düğünde dönülmez,çünkü mistik ve içerik anlamının yozlaşmasına yol açmaktadır.Alevi ve Bektaşi derneklerinin düzenledikleri kültür gecelerinde dönülmesi doğaldır.Çünkü derneklerde aynı zamanda Semahların tanıtımıda yapılmaktadır.

Semah dönülürken figürler daima müzik ile iç içedir,bir ekip olduğu için dairesel dönüldüğünden dolayı bir kişinin yanlış yapması bütün ekibin yanlış yapmasına neden olur.Figürlerde eller açık,parmaklar bitişik ve gözler daima elleri takip eder.

SEMAHLARDA DUA

Bismişah,
Allah,Allah,Allah,Allah,
Semahlar saf ola,
Günahlar af ola,
Rehberimiz On İki İmam
Yardımcımız hak ola,
Dil bizden
Nefes,Hünkar Hacı Bektaş Veli’den ola
Gerçeğe Hü,Mümine Ya Ali

Rojaazme
12-09-2006, 10:49 AM
yüregine eline sağlık can dost varolasın...........

soreş
13-09-2006, 01:12 AM
Abican yüreğine sağlık..Bende Semah yada Saz kursu arasında gidip geliyorum.Sazı çalabiliyorum gene ama Semahı hiç bilmiyorum ve çok isterim öğrenmek..

Gevrenci
13-09-2006, 01:32 AM
Bilgilendirici ve akıcı bir yazı saolasın

kızılırmak
13-09-2006, 02:11 AM
Abican yüreğine sağlık..Bende Semah yada Saz kursu arasında gidip geliyorum.Sazı çalabiliyorum gene ama Semahı hiç bilmiyorum ve çok isterim öğrenmek..

Senin gibi biriyle semah dönmek isterdim ve her ekibe gerekli bir yapıdasın çok geç kalmadan bir an önce semah öğrenmeye bak kardeşim

soreş
13-09-2006, 03:55 AM
Ben Mevleviler gibi dönmeyi çok isterim...

kızılırmak
13-09-2006, 11:27 AM
Ben Mevleviler gibi dönmeyi çok isterim...

Sana katılmıyorum mevlevilerden biz çok farklıyız.

asli_33
20-09-2006, 04:04 AM
Emegine sağlık Kızılırmak can...

velakad
20-09-2006, 04:10 AM
Sana katılmıyorum mevlevilerden biz çok farklıyız.

Kızılırmak can vallahi sana şaşırıyorum, aşk ile dönülen değilmidir sema veya semah.Hak için dönülen değilmidir.Mevlana örsün demiri dövme sesinden dahi etkilenerek dönmüştür.Neden?Hakkı her yerde görmesinden değil mi.Ayrıca Semah şekillerin altında ezilmiş bir çoşku değildir ki.Çoşku hali yani Hak ile Hak olma halidir....Bir başka yazında Aleviliği anlayışımızın farklı olduğunu belirtmişitin...Oradaki yazınla semahı tasfir eden yazın birbiri ile uyuşmamakta biraz dikkat edersen yazılarında ki çelişkiyi fark edeceksin....Umarım...

aşk-ı muhabbetle...

kızılırmak
20-09-2006, 05:31 AM
Kızılırmak can vallahi sana şaşırıyorum, aşk ile dönülen değilmidir sema veya semah.Hak için dönülen değilmidir.Mevlana örsün demiri dövme sesinden dahi etkilenerek dönmüştür.Neden?Hakkı her yerde görmesinden değil mi.Ayrıca Semah şekillerin altında ezilmiş bir çoşku değildir ki.Çoşku hali yani Hak ile Hak olma halidir....Bir başka yazında Aleviliği anlayışımızın farklı olduğunu belirtmişitin...Oradaki yazınla semahı tasfir eden yazın birbiri ile uyuşmamakta biraz dikkat edersen yazılarında ki çelişkiyi fark edeceksin....Umarım...

aşk-ı muhabbetle...

Yani seni tebrik etmek istiyorum çıraklık yapmadığın işin ustalığına karışmaya benziyor senin yaptığın bu iş.Mevlevi semaları ve alevi semahları okuyunuz öyle geliniz tartışınız.Seni Cem vakfına müdür yapmak lazım.Senin yaşamın din üzerine kurulmuş arkadaşım,dünyaya dar pencereden bakıyorsun.Yaşam din üzerine kurulmamıştır.

Adnbaran
20-09-2006, 07:24 AM
emeğine yüreğine sağlik can

ufuk44
20-09-2006, 09:33 AM

aşk-ı muhabbetle...

sevgili velakad

bu bir kısım alevilerde mevlevi sevgisi o kadar çoğaldı ki yakında mevlevi dergahlarında çıkmayacaklar.

madem sema ile semah aynı cem de semah niye dönelim..

gidip mevlevi dergahlarında ibadetimiz yapalım.

hatta bunun önceliğini yapan cem vakfına bu konuda kızıyorum.

cem törenlerinin içine semazenleri koydular..

ya ne zaman semazen bizim kültürümüzde vardı.

madem bu mevlevi inancı bizle aynı onlar niye yaptıkları ibdetlerde bizim semah ekibimiz yer vermiyorlar.

tabi ki bunun arkasında alevileri asimilasyon yapma düşüncesi yatıyor.

bu mevlevi düşüncesini alevilik inancını içine sokmaya çalışan cem vakfı belki alevilik inancı için yararlı hizmetleri olabilir...

ama

geçmişe baktığımızda

tansu çiller ile çok iyi ilişkiler içine giren ve dyp gibi sağcı partiyi destekleyin diyen bir vakıf var..

cem vakfı yöneticilerin ailesinin hüseyin doğan gibi sağcı islamcı bir parti olan demokrat partide milletvekilliği var.

daha bunu gibi bir sağa ılımlı siyasi düşünceye sahip bir cem vakfı var.

şimdi kalkıp mevlevi inanacını alevi kültürü içine sokmaları çok doğal.

yakında zikir ayinleride cem törenlerinde görürsek hiç şaşmamalıyız.

saygılarımla

kızılırmak
20-09-2006, 09:39 AM
sevgili velakad

bu bir kısım alevilerde mevlevi sevgisi o kadar çoğaldı ki yakında mevlevi dergahlarında çıkmayacaklar.

madem bu mevlevi inancı bizle aynı onlar niye yaptıkları ibdetlerde bizim semah ekibimiz yer vermiyorlar.

bu mevlevi düşüncesini alevilik inancını içine sokmaya çalışan cem vakfı belki alevilik inancı için yararlı hizmetleri olabilir...

ama

geçmişe baktığımızda

tansu çiller ile çok iyi ilişkiler içine giren ve dyp gibi sağcı partiyi destekleyin diyen bir vakıf var..

cem vakfı yöneticilerin ailesinin hüseyin doğan gibi sağcı islamcı bir parti olan demokrat partide milletvekilliği var.

saygılarımla

sevgili Ufuk bunları anlatmaya çalışıyoruz arkadaşlar gerçekleri anlamaya çalışmıyorlar.Mevlevi Semaları Osmanlıya sırtını dayamışlar,saraydan kopmamışlar,bizim semahlarımız her zaman halkın yanında yanında olmuşlardır.Onlar bayana yer vermezler,bizde bayan erkek beraber dönülür.Farklarımız çok daha doğrusu ortak noktamız bulunmamaktadır saygılarımla...

velakad
20-09-2006, 11:03 AM
sevgili velakad

ama

geçmişe baktığımızda

saygılarımla

Sevgili aile dostum;

İşimizin siyaset olmadığını ve siyasi görüşlerin formumuzda yeri olmayacağını bilidğiniz halde bunları yazmanız üzücü.Siz onlar neden semahı kendi yerlerinde yapmıyor diyorsunuz.Bakın bana dar pencereden bakıyor diyenler insan bilmediği şeye düşmandır.Onların Galata daki Mevlevi hanesine gidin ve ne yaptıklarını görün.Orada 12 İmamın adı zikr ediliyor.Ömeden osmandan bekirden bahs edilmiyor.Ali ye sıkısıkıya bağlılar.Aynı zamanda semahla beraber döndükleri nefesleri de var.Bilmeden konuşmak bize yakışmıyor.Başkalarının söylemleri ile lütfen beni yargılamayın.Diğer üyeler için bu kadar katı konuşmam ama siz bir aile üyesisiniz bilmeden görmeden konuşmamalısınız.

Saygılarımla...

aik-ı muhabbetle....

ufuk44
20-09-2006, 12:04 PM
Sevgili aile dostum;

İşimizin siyaset olmadığını ve siyasi görüşlerin formumuzda yeri olmayacağını bilidğiniz halde bunları yazmanız üzücü.Siz onlar neden semahı kendi yerlerinde yapmıyor diyorsunuz.Bakın bana dar pencereden bakıyor diyenler insan bilmediği şeye düşmandır.Onların Galata daki Mevlevi hanesine gidin ve ne yaptıklarını görün.Orada 12 İmamın adı zikr ediliyor.Ömeden osmandan bekirden bahs edilmiyor.Ali ye sıkısıkıya bağlılar.Aynı zamanda semahla beraber döndükleri nefesleri de var.Bilmeden konuşmak bize yakışmıyor.Başkalarının söylemleri ile lütfen beni yargılamayın.Diğer üyeler için bu kadar katı konuşmam ama siz bir aile üyesisiniz bilmeden görmeden konuşmamalısınız.

Saygılarımla...

aik-ı muhabbetle....

sevgili velakad

1)şunu iyi bil.ben bir yazı hakkında yorum yazıyorsam bilmeden yazmamam.

ben sana kısa ve öz bir soru sordum.

semazenlerin cem törenlerinde sema dönmeleri alevilerin hangi tarihinde görülmüştür.

2)ben hiç bir olaya dar gözlükle bakamam.çünkü ben atatürkçü düşünce yolunda gitmeye kendini adayan biriyim.

3)ben cem vakfının geçmişini anlattım.bu siyaset değil.

eğer ben bir kurum çıkıp alevileri temsil ediyorsa onunla ilgili gerçeklerin bilinmesi şart.

4)bana forumda bir aile üyesi olmamı kesinlikle bir daha hatırlatma.

ve ben bu kadar katı konuşmam ama sen bir aile üyesinin elemanısın demen hiç hoş bir davranış şekli değil.

5)mevlevi dergahlarında on iki imamı anıyorlar demissin.

ben sana şunu soruyorum.semah dönme ayinlerde yapılıyor mu?

6) 1. ve 5 sorumun yanıtını bekliyorum

saygılarımla

velakad
20-09-2006, 12:41 PM
1 sorun Atatürkçü olduğunu üstüne basarak söyleyen kardeşim;

Hacı Bektaşi veli ve Mevlana????Sana bir şey çağrıştırıyor mu?Mesnevi ve Makalata bir göz gezdir o büyük insanların birlikde ibadet ettikleri ve bu ibadetin de avama yani insanlara kapalı olduğu verilir.Hz. Mevlana Sema dönüyor, Pirimiz de Semah o halde...

5. sorun sayın kardeşim;

Galata Mevlevihanesine git ve gör...Evet Yapılıyor...Net bir şekilde söylüyorum.Cem evine onlar geliyor Mevlevihaneye de semahcı canlarımız gidiyor ve bu herkeze açık bir olay...

Bu arada benim Atetükçülüğümden şüphenmi varda bana Atatürkçü kimliğini belirtme zorunluluğu hissettin anlayamadım sayın kardeşim.Neyse aile arasında olur böyle sürtüşmeler...

aşk-ı muhabbetle...

kızılırmak
20-09-2006, 08:16 PM

Hacı Bektaşi veli ve Mevlana????Sana bir şey çağrıştırıyor mu?Mesnevi ve Makalata bir göz gezdir o büyük insanların birlikde ibadet ettikleri ve bu ibadetin de avama yani insanlara kapalı olduğu verilir.Hz. Mevlana Sema dönüyor, Pirimiz de Semah o halde...

5. sorun sayın kardeşim;

Galata Mevlevihanesine git ve gör...Evet Yapılıyor...Net bir şekilde söylüyorum.Cem evine onlar geliyor Mevlevihaneye de semahcı canlarımız gidiyor ve bu herkeze açık bir olay...

Bu arada benim Atetükçülüğümden şüphenmi varda bana Atatürkçü kimliğini belirtme zorunluluğu hissettin anlayamadım sayın kardeşim.Neyse aile arasında olur böyle sürtüşmeler...

aşk-ı muhabbetle...

Unutmaki semahlar mevlana ve Hacı Bektaştan önce vardı.Tekrar belirteyim bizim mevlevi semaları ile ortak noktamız bulunmamaktadır.

ufuk44
20-09-2006, 11:03 PM

5. sorun sayın kardeşim;

aşk-ı muhabbetle...

senin semazenleri gidip cem törenlerinin içine sokmana birşey demiyorum.çünkü bir insan bir şeye inanırsa onu değştirmek zordur.

ben senin atatürkçülüğüne söz söylemedim duruk yerde laf çıkarma.

aliekber
20-09-2006, 11:24 PM
Arapça duymak,işitmek anlamına gelen sema,sima sözcüklerinin çeşitli tanım ve anlamlarıda bulunmaktadır.Örneğin işitme,gök ve gökyüzü anlamına geldiği gibi ''mevlevi dervişlerinin kollarını iki yana açıp dönerek ayptıkları ayin '' bir başka tanımıda köylü alevilerin ''cem'' ayini adı verilen törenlerde musiki eşliğinde kadın,erkek birlikte yaptıkları bir raks,sema olarak tanımlanmaktadır.Aleviler için SEMAH yada SAMAH,mevleviler için sema denilmektedir.

Sözcük anlamındada belirtildiği gibi gök,gökyüzü ve uçmak gibi anlamları içeren sema,dikkatimizi gökbilimsel danslar üzerine çekmektedir.Derviş danslarının güneş,yıldızların hareketi ve yılın dört mevsimiyle bağlantılı olduğu açıklanmaktadır.

Semahlar,ağır,orta ve hızlı olmak üzere 3 bölümlüdür.Semahlarda el ele tutuşmak yoktur.Çıplak el ve ayakla dönülür.Müzik ile iç içedir.
Dede makamının adı TAHTI ÇERAĞ ‘dır.Kutsal sayıldığı için bu makama sırt dönülmez.Semah ekiplerinin sayılarınada dikkat edilir.Genelde Alevi-Bektaşi inancındaki kutsal sayılan sayılara göre dönülür.(2,4,6,8,10,12,14 ve 3,5,7,17 )

Semahlar üzerinde 3 farklı görüş vardır

1)Semahlar dinsel bir oyundur

2)Semahlar dinsel değilde mezhepsel oyundur

3)Semahların dünyasal bir oyun olduğu yolundadır.

Semahlar dinsel kalıplar içerisinde kalarak,gelişmiş bir oyun değildir.Her yönüyle,müziğiyle,giysisiyle,nefes ve deyişleriyle,kullandıkları çalgılarıyla ve dünyaya bakış açılarıyla önce Şamanlığın,sonrada Aleviliğin inanç,felsefe ve yaşam izlerini taşımaktadır.Türkçe düşünüp,Türkçe çağlamaktadır.Hiç bir zaman Mevleviler gibi sırtını saraya yaslamamış,halktan kopmamış ve onların diliyle söylemiştir.Semahlarda ney yerine bağlama,ilahi yerine nefes ve deyiş kullanılır.Mevlevilerde bayana yer yoktur,Alevilerin semahlarında bayana yer vardır.Mevlevilerde dede içte,Semahlarda ise dede dışarıdadır sebebi kırklar ceminde Selmani Farisinin dışarıda olmasıdır.

Semahların dairesel olarak dönülmesi gezegenlerin güneş etrafındaki dönüşünü simgeler.Kendi eksenimizde dönmek mevsim sistemine işarettir.Dede makamı güneşi simgeler.Şekil olarak dairenin ortasında olması gerekir iken dairenin dışında kabul görünür.Gezegenler Hz.Ali,Pir Sultan,Hacıbektaş olarak kabul edilir.Selam verdikten sonra üç adım geriye giderek daire kurmanın anlamı Allah.Muhammet,Ali çağrışımıdır ve yapılan bu benzetmeye TESLİS denir.

SEMAH FİGÜRLERİNİN ANLAMLARI

HACIBEKTAŞ SEMAHI:

Tuttum aynayı yüzüme Ali göründü gözüme,tasavvufi anlamda Tanrı insanda tecelli etmiştir.Tanrıyı kendinde ve yüreğinde görmek.

MÜHÜRLEME:

Kırklar meclisinde sol ayak kanamasının kapanması yada başka bir anlamı birlik anlamında kendimi bu yola adadım,gönülden girdim,talibim anlamında yorumlanır.

KIRAT SEMAHI:

Alevilikte atın kutsal olduğuna inanılır.At sevgisi,direniş ve başkaldırının simgesi olarak kabul edilir.Hz.Ali’nin atı düldül,Köroğlu ve atı simge olarak görülür.

HIZIR SEMAHI:

Dara düşenin beklediğini benzetmek,yerine getirmek

KIRKLAR SEMAHI:

En kutsal semahtır.haktan alıp halka vermek ellerimiz yer,gök.tanrı arasında bir iletişim aracı olarak kullanılır.Tanrıdan aldığın sevgiyi,iyiliği,doğruluğu halka dağıtmak

ERZİNCAN SEMAHI:

Gülün açılımını,sevginin,aşkın simgesi,birlik olmak,ayakları yere vurmak kötü ruhları kovmak anlamında yorumlanır.

HUBİYAR SEMAHI:

Tapınma yer,gök,Tanrı

TURNALAR SEMAHI:

Hz.Ali’nin sesinin turna kuşunun sesine benzetilmesidir.Sebebi ise müzikal anlamda en güzel ses turna kuşunun sesi olduğundan dolayı.Hz.Şahın avazı turna derler bir kuştadır

Semahlar eskiden gizli kalmış ve cem törenleri dışında başka yerlerde dönülmemişlerdir.Günümüzde ise bu kurala daha çok kırsal bölgelerde uyulmaktadır.Köyden kente göç sonucu,kentleşmenin getirdiği değişimler nedeniyle semahlar artık özel gecelerde,düğün ve nişan kutlamalarında bir gösteri oyunu olarak sergilenmeye başlamıştır.Gizli ve saklı bir şeyleri olmadığı için cem toplantıları dışındada dönülebilir.Kutsal ve mistik özelliğini yitirir olmuştur.Fakat gazino ve içkili bir yemek ortamında bir düğünde dönülmez,çünkü mistik ve içerik anlamının yozlaşmasına yol açmaktadır.Alevi ve Bektaşi derneklerinin düzenledikleri kültür gecelerinde dönülmesi doğaldır.Çünkü derneklerde aynı zamanda Semahların tanıtımıda yapılmaktadır.

Semah dönülürken figürler daima müzik ile iç içedir,bir ekip olduğu için dairesel dönüldüğünden dolayı bir kişinin yanlış yapması bütün ekibin yanlış yapmasına neden olur.Figürlerde eller açık,parmaklar bitişik ve gözler daima elleri takip eder.

SEMAHLARDA DUA

Bismişah,
Allah,Allah,Allah,Allah,
Semahlar saf ola,
Günahlar af ola,
Rehberimiz On İki İmam
Yardımcımız hak ola,
Dil bizden
Nefes,Hünkar Hacı Bektaş Veli’den ola
Gerçeğe Hü,Mümine Ya Ali
-----------------------------------------------

Sema hakkında kaliteli bir yazı değildir sayın can üzülerek söylüyorum

Semah ve cem evleri ile ilgili bir yazı baştan sona alması lazım...

Kafadan anadolu alevisi başlığı ise alevileri bölme eylemi güttüğü izlenimi şüphesi uyandırıyor...

Türkiye Cumhuriyetinde cem törenlerinin işleyişi aynı değil mi? Neden bölücülüğe sebebiyet verecek bir başlık attın ki?

Aleviler cem törenlerini farklı icra ediyorlarsa bölücü sıfat kulanman anlaşılırdı.. İmam Cafer buyruğuna uyarak tören gelişir bildiğim kadar?

Ne 12 hizmet ele alınmış, ne tören boyunca yaşanan gelişmeler...

Sanki ilk okul 3üncü sınıf birinin tarifi olmuş...

Forumumuzun kalitesini lütfen düşürmeyin sayın canlar, özellikle bu tür konularda gelişi güzel yazaılar yazmayın...

Teslis kelimesi kullanmışsın bu çok yanlış... kelime sözlük anlamıyla Hristiyanların inancını anlatır :

Teslis: Hristiyan dininde Tanrı'yı üç ayrı kişiden oluştuğuna inanma...

Sayın can bilgisi dar olan davaya hizmet etmez zarar verir rica ediyorum birikim gerektiren konular açmayın...

Bir başka yerde Tayyip erdoğanın ağzıyla konuşulmuş, semah törenimizi raks kelimesi kullanarak ifade edilmiş, zakirliği müzikle...

Ve konunun kalitesizliğinin yanısıra atışmaya döndürmüşsünüz işi...

Bunca kusur bir arada yapılmaz ki yani...

srdr_ist
20-09-2006, 11:50 PM
Mevlevi semahı ile alevi semahı arasındaki bağlantı ya da benzerlik şurda dursun.

Alevilikte kaç çeşit semah olduğu bile muamma.
Peygamberi karşılama semah
Tarikatler semahı
daha nice semah rtürü vardır.
Bunların duyanınız varmıdır bilmem.

kızılırmak
22-09-2006, 02:56 AM
-----------------------------------------------

Sema hakkında kaliteli bir yazı değildir sayın can üzülerek söylüyorum

Semah ve cem evleri ile ilgili bir yazı baştan sona alması lazım...

Kafadan anadolu alevisi başlığı ise alevileri bölme eylemi güttüğü izlenimi şüphesi uyandırıyor...

Türkiye Cumhuriyetinde cem törenlerinin işleyişi aynı değil mi? Neden bölücülüğe sebebiyet verecek bir başlık attın ki?

Aleviler cem törenlerini farklı icra ediyorlarsa bölücü sıfat kulanman anlaşılırdı.. İmam Cafer buyruğuna uyarak tören gelişir bildiğim kadar?

Ne 12 hizmet ele alınmış, ne tören boyunca yaşanan gelişmeler...

Sanki ilk okul 3üncü sınıf birinin tarifi olmuş...

Forumumuzun kalitesini lütfen düşürmeyin sayın canlar, özellikle bu tür konularda gelişi güzel yazaılar yazmayın...

Teslis kelimesi kullanmışsın bu çok yanlış... kelime sözlük anlamıyla Hristiyanların inancını anlatır :

Sayın can bilgisi dar olan davaya hizmet etmez zarar verir rica ediyorum birikim gerektiren konular açmayın...

Bir başka yerde Tayyip erdoğanın ağzıyla konuşulmuş, semah törenimizi raks kelimesi kullanarak ifade edilmiş, zakirliği müzikle...

Ve konunun kalitesizliğinin yanısıra atışmaya döndürmüşsünüz işi...

Bunca kusur bir arada yapılmaz ki yani...

Ben senden özür dileyeyim.Bunca yıldır boşuna semah öğretmişiz ve bu işi Türkiyede en iyi yapan İlhan Cem Erseven hocadan daha iyi biliyorsunuz sizi tebrik etmek lazım.Size çok güzel sorularım olacaktı fakat siz bence ne aleviliği nede semahları biliyorsunuz,sizinle tartışmak iyi değil,tek alevi siz gibi,tek doğruları siz biliyorsunuz gibi konuşuyorsunuz....

aliekber
22-09-2006, 05:27 AM
Ben senden özür dileyeyim.Bunca yıldır boşuna semah öğretmişiz ve bu işi Türkiyede en iyi yapan İlhan Cem Erseven hocadan daha iyi biliyorsunuz sizi tebrik etmek lazım.Size çok güzel sorularım olacaktı fakat siz bence ne aleviliği nede semahları biliyorsunuz,sizinle tartışmak iyi değil,tek alevi siz gibi,tek doğruları siz biliyorsunuz gibi konuşuyorsunuz....
------------------------------------------------------------

sayın can boşuna semah öğretmiş olmanızı bilemem ama sorularım eleştirilerim apaçıktı yanılmıyorsam?

Hoca olmanız benim için hiç bir şey ifade etmez ki, bana unvan göstermeyin cevap verebiliyorsanız eleştirilerime başım üstüne...

Bu birinci altını çizdiğim husustu

Türkiye Cumhurtiyetinde kaç çeşit cem hizmeti vardır ki? Türkiyeyi andolu güney doğu kuzey doğu batı türü alevilere bölmek mantıklı mı?

Anadolu alevisi yerine alevilerde deseydinin anlatmak istenilen anlaşılmayacak mıydı?
Bu birinci sorum çok mu mantıksız geldi size?

Hoca iseniz eğer bu eleştiriyi daha iyi anlamalıydınız..

Hristiyan dininde kullanılan bir terimi , bir kelimeyi ne diye Alevilerle ilgili konularda kullanıyorsunuz ki?

Bu kelimeyi savunacak olursanız Türk Dil Kurumuna başvurup da bu kelimenin yeni keşfedilmiş veya yakıştırılmak istenen yeni anlamını da dahil etsinler bari...

Bu ikinici nokta da mı mantıksız geldi size?

Sayın can o ki semah hocalığı yapıyorsunuz ne diye Tayyibin ağzıyla konuşuyorsunuz ki : semah ibadetini raks'la zakirliği müzikle ifade etmediniz de yanlış mı okudum acaba?

Oki semah hocalığı yapıyorsunuz sizin kusurunuz iki misline çıkar...

Bu yapılan eleştiriler ne gibi mantıksız geliyor ki anlatırsanız sevineceğim

aliekber
22-09-2006, 05:34 AM
=kızılırmak alıntı Seni Cem vakfına müdür yapmak lazım.Senin yaşamın din üzerine kurulmuş arkadaşım,dünyaya dar pencereden bakıyorsun.Yaşam din üzerine kurulmamıştır.

Tarza bakarmısınız...

kızılırmak
22-09-2006, 05:36 AM
------------------------------------------------------------

sayın can boşuna semah öğretmiş olmanızı bilemem ama sorularım eleştirilerim apaçıktı yanılmıyorsam?

Hoca olmanız benim için hiç bir şey ifade etmez ki, bana unvan göstermeyin cevap verebiliyorsanız eleştirilerime başım üstüne...

Bu birinci altını çizdiğim husustu

Türkiye Cumhurtiyetinde kaç çeşit cem hizmeti vardır ki? Türkiyeyi andolu güney doğu kuzey doğu batı türü alevilere bölmek mantıklı mı?

Anadolu alevisi yerine alevilerde deseydinin anlatmak istenilen anlaşılmayacak mıydı?
Bu birinci sorum çok mu mantıksız geldi size?

Hoca iseniz eğer bu eleştiriyi daha iyi anlamalıydınız..

Hristiyan dininde kullanılan bir terimi , bir kelimeyi ne diye Alevilerle ilgili konularda kullanıyorsunuz ki?

Bu kelimeyi savunacak olursanız Türk Dil Kurumuna başvurup da bu kelimenin yeni keşfedilmiş veya yakıştırılmak istenen yeni anlamını da dahil etsinler bari...

Bu ikinici nokta da mı mantıksız geldi size?

Sayın can o ki semah hocalığı yapıyorsunuz ne diye Tayyibin ağzıyla konuşuyorsunuz ki : semah ibadetini raks'la zakirliği müzikle ifade etmediniz de yanlış mı okudum acaba?

Oki semah hocalığı yapıyorsunuz sizin kusurunuz iki misline çıkar...

Bu yapılan eleştiriler ne gibi mantıksız geliyor ki anlatırsanız sevineceğim

Sizinle tartışmayacağım tamda sevdiğim adama benzetmişsin Tayyip'e:) Anadoluda yöreyi bırakın aynı yöredeki dedeler dahi cemleri farklı yürütüyor.ve ben cemlerle ilgili yazmadım bunu nerede çıkardınız anlayamadım.ALEVİLERDE SEMAH adlı kitabı bulur okursanız sevinirim sevgili dost....

aliekber
22-09-2006, 05:42 AM
Semah genelde barlarda dönülmez cemlerde dönüldüğünden çıkarttım... hiç bir soruma cevap veremediğiniz gibi bir de sorularıma başka soruyla geçiştirme yapmışsınız...

Elinizden semah öğrenen canlara üzülüyorum...

Semah ibadetini raks diye kullanmanıza , tanıtmanıza üzülüyorum

Zakirliği müzik diye kullanmanıza , tanıtmanıza üzülüyorum

Tüm bu bilgisizliğe rağmen cem vakfına dil uzatmanıza üzülüyorum...

Kendinizi dara çekmenizi öneriyorum yaptığınız iş hiç de etik değil...

Demek ki ekmeğini yediğiniz öğretiyi dans raks olarak tanıtıyorsunuz öyle mi??

Ne diyeyim ki...

kızılırmak
22-09-2006, 05:45 AM
Semah genelde barlarda dönülmez cemlerde dönüldüğünden çıkarttım... hiç bir soruma cevap veremediğiniz gibi bir de sorularıma başka soruyla geçiştirme yapmışsınız...

Elinizden semah öğrenen canlara üzülüyorum...

bende sizin gibi çıraklık yapmadığı işin ustalığına karışanlara üzülüyorum....Semahla ilgili bilgiler yazıda mevcuttur yeterki anlamak isteyene....

aliekber
22-09-2006, 05:51 AM
İnsanın kendi kendini usta ilan etmesi ne kadar büyüklüktür acaba?

Fransız atasözü derki : " duvarcı duvarın dibinde belli olur"...

Ne kadar usta olduğunuz kullandığınız kelimelerden anlaşılıyor...

Bizlerde derler ki bir insan kendi kendini överse ondan uzak dur ...

Neden uzak durulması gerektiğini yazmıyorum ki alınmayasınız...

Az çok yoluma sadık kalmaya çalışıyorum

kızılırmak
22-09-2006, 05:55 AM
İnsanın kendi kendini usta ilan etmesi ne kadar büyüklüktür acaba?

Fransız atasözü derki : " duvarcı duvarın dibinde belli olur"...

Ne kadar usta olduğunuz kullandığınız kelimelerden anlaşılıyor...

Bizlerde derler ki bir insan kendi kendini överse ondan uzak dur ...

Neden uzak durulması gerektiğini yazmıyorum ki alınmayasınız...

Az çok yoluma sadık kalmaya çalışıyorum

Sevgili Ali Ekber kervanımız alnı ak,başı dik yoluna devam ediyor.Kendimi usta olarak görmedim siz o şekilde algıladınız.Semah eğiticiliğim ve bilgime her zaman güveniyorum.Bu anlamda böyle bir yarışma içerisinde değiliz.Semahçının en iyisinide yetiştirdik arzu ederseniz İzmir'de döneceğimiz bir etkinliğimize tarafımdan davetlimsiniz beklerim saygılar....

aliekber
22-09-2006, 06:01 AM
Tamam kızılırmak can dediğin gibi olsun ama gelecekte rica ediyorum semah kelimesini kullanırken bunu raks kelimesiyle birleştirmeyin 1

Zakirlik 12 hizmetlerden biridir zakirliği müzik kelimesiyle telafuz etmeyin 2

Teslis kelimesi Hristiyanların inancını tarif etmek için kullanılır ve onlara hastır inanmazsanız sözlükten bakabilirsin bu kelimeyi alevilerin ibadetini tarif etmek için kullanmayın 3

Bunlara önem verirseniz size her türlü saygıyı duyarım

Sevgilerimle

velakad
23-09-2006, 03:37 AM
Kızılırmak can konu başından beri yazdığın cevaplar da ne tutumun var ne de hoş görün...Senin yazına karşı çıkanlara savaşa girmişsin gibi.Eminim bu yazıyada alakasız bir cevap yazım cevap yazdığını düşüneceksin.Ben senin cevaplarından hiç bir şey anlamıyorum.Aliekber kardeşim sana çok güzel sorularla yoğrulmuş cevap yazıyor senin verdiğin cevap git cem vakfına müdür ol.İşte senin boş tarzın.Sen de git ateizmci alevi geçinen piyonların başı ol.İsim vermiyorum sen anladın çünkü.Neyse konu Aleviliğin tam içersinde bulunan semah ama nerelere gitmiş???Nedeni tutarsız cevap ve tarzın.Lütfen edebi kaybetmeden Alevi gibi cevap vermeye çalışın....

aşk-ı inayet...

kızılırmak
24-09-2006, 11:04 PM
Kızılırmak can konu başından beri yazdığın cevaplar da ne tutumun var ne de hoş görün...Senin yazına karşı çıkanlara savaşa girmişsin gibi.Eminim bu yazıyada alakasız bir cevap yazım cevap yazdığını düşüneceksin.Ben senin cevaplarından hiç bir şey anlamıyorum.Aliekber kardeşim sana çok güzel sorularla yoğrulmuş cevap yazıyor senin verdiğin cevap git cem vakfına müdür ol.İşte senin boş tarzın.Sen de git ateizmci alevi geçinen piyonların başı ol.İsim vermiyorum sen anladın çünkü.Neyse konu Aleviliğin tam içersinde bulunan semah ama nerelere gitmiş???Nedeni tutarsız cevap ve tarzın.Lütfen edebi kaybetmeden Alevi gibi cevap vermeye çalışın....

aşk-ı inayet...

bende sizi bekliyordum sayın velakad ne zaman muhalif olacaksınzı diye bekliyordum. Benim alevi inancımı yorumlamak sana düşmez alevilik senden sorulacak değil yada senin yaşantın gibimi aleviliği yaşamalıyız.Sendeki Türk-İslamcı ağızda benim hoşuma gitmiyor.ben bağnaz alevilik istemiyorum.... saygılarımla

velakad
26-09-2006, 07:42 AM
bende sizi bekliyordum sayın velakad ne zaman muhalif olacaksınzı diye bekliyordum. Benim alevi inancımı yorumlamak sana düşmez alevilik senden sorulacak değil yada senin yaşantın gibimi aleviliği yaşamalıyız.Sendeki Türk-İslamcı ağızda benim hoşuma gitmiyor.ben bağnaz alevilik istemiyorum.... saygılarımla

Teşekkürler can...
BEN BAĞNAZ DEDİĞİN İSLAMIN İÇİNİ YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİM.Başkaları gibi izimlerin yaşadığı adınada utanmadan Alevilik dediği boş anlayışı değil....

aşk-ı muhabbetle...

kızılırmak
26-09-2006, 07:56 AM
Teşekkürler can...
BEN BAĞNAZ DEDİĞİN İSLAMIN İÇİNİ YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİM.Başkaları gibi izimlerin yaşadığı adınada utanmadan Alevilik dediği boş anlayışı değil....

aşk-ı muhabbetle...

sanada teşekkürler...

Cano
26-09-2006, 08:02 AM
Abim ellerine sağlık.. Hep diyorum ya, her bilgiyi ustasından almak lazım.. :)

Seninle semah üzerine konuşmak ayrı bir keyif biliyorum.. Burda da güzel bilgiler aktarmışsın bizlere.. Ben her canın semah eğitimi almasından yanayım.. Bende 2 yıl semah eğitimi aldım ve beni en çok etkileyen semah Kırat ve Kırklar semahıdır.. Umarım bir gün senin ekibinle semah dönme imkanım olur abi..

Seyhan
26-09-2006, 08:08 AM
emeğine sağlık.paylaşımın için teşekkürler.can

kızılırmak
26-09-2006, 12:50 PM
Abim ellerine sağlık.. Hep diyorum ya, her bilgiyi ustasından almak lazım.. :)

Seninle semah üzerine konuşmak ayrı bir keyif biliyorum.. Burda da güzel bilgiler aktarmışsın bizlere.. Ben her canın semah eğitimi almasından yanayım.. Bende 2 yıl semah eğitimi aldım ve beni en çok etkileyen semah Kırat ve Kırklar semahıdır.. Umarım bir gün senin ekibinle semah dönme imkanım olur abi..

Cano semah döndüğünü gayet iyi anlıyorum çıraklığını yaptığın işin ustalığına karışmak bu güzel yorumla bütünleşiyor.Bende seninle aynı ekipte semah dönmek isterim umarın bir gün karşılaşır beraber döneriz.Semahla ilgili görüşlerimi beğenmeyen,yanlış diyen arkadaşlarımız oldu.Onlara semah dönmeyi ve bu işi iyi araştırmalarını tavsiye ediyorum.Bende her gösterilerimizde döndüğümüz Sivas Divriği yöresine ait Turnalar semahı'nı(yine dertli dertli iniliyorsun)çok seviyorum hele bir pervazı varki onu dönerek tatmak çok güzel bir duygu saygılar...

biati
02-10-2006, 06:39 AM
[QUOTE=aliekber]-----------------------------------------------
...

Türkiye Cumhuriyetinde cem törenlerinin işleyişi aynı değil mi? Neden bölücülüğe sebebiyet verecek bir başlık attın ki? QUOTE]

Sevgili aliekber;
Anadolu Aleviliği bir kavramdır. Bu kızılırmak kardeşin öylesine ortaya attığı bir sözcük değildir. Hem de çok önemli bir kavramdır.

Neden sadece Alevilik yazmadın diye soruyorsun. Çünkü o tanım kullanılsa idi yeryüzündeki tüm Aleviler adlandırılacaktı.

İran ve suriye gibi bir çok ülkede Alevilik vardır. Fakat bunların Ehlibeyt sevgisi dışında bizim Aleviliğimizle hemen hemen hiç bir benzeşmesi yoktur.
Ki semah hiç yoktur.

Bu neden Anadolu Aleviliği bu ayrışmanın bilimsel yanıtlanması sonucu oluşmuş bir kavramdır.

Bu bir bölücülük değil tam aksine bizleri birleştiren bir kavramdır.
(Ayrıca lütfen olur olmaz yerde birbirimizi bölücükle suçlamayalım.
Oldukça ağır bir etiket çünkü)

Bence olaylar ve tartışmalarda yorumlam getirmeden önce bilgiyi gözden geçirmek bizler için faydalı olacaktır.

Sevgiyle...

kızılırmak
02-10-2006, 06:46 AM
[QUOTE=aliekber]-----------------------------------------------
...

Türkiye Cumhuriyetinde cem törenlerinin işleyişi aynı değil mi? Neden bölücülüğe sebebiyet verecek bir başlık attın ki? QUOTE]

Sevgili aliekber;
Anadolu Aleviliği bir kavramdır. Bu kızılırmak kardeşin öylesine ortaya attığı bir sözcük değildir. Hem de çok önemli bir kavramdır.

Neden sadece Alevilik yazmadın diye soruyorsun. Çünkü o tanım kullanılsa idi yeryüzündeki tüm Aleviler adlandırılacaktı.

İran ve suriye gibi bir çok ülkede Alevilik vardır. Fakat bunların Ehlibeyt sevgisi dışında bizim Aleviliğimizle hemen hemen hiç bir benzeşmesi yoktur.
Ki semah hiç yoktur.

Bu neden Anadolu Aleviliği bu ayrışmanın bilimsel yanıtlanması sonucu oluşmuş bir kavramdır.

Bu bir bölücülük değil tam aksine bizleri birleştiren bir kavramdır.
(Ayrıca lütfen olur olmaz yerde birbirimizi bölücükle suçlamayalım.
Oldukça ağır bir etiket çünkü)

Bence olaylar ve tartışmalarda yorumlam getirmeden önce bilgiyi gözden geçirmek bizler için faydalı olacaktır.

Sevgiyle...

Kardeşim sana teşekkür ediyorum ve gözlerinden öpüyorum.Ali Ekber gibi düşünen insanlar yüzünden pek Alevilik ile ilgili konulara girmiyorum.Anadolu Alevilerindeki semah hangi ülkede var?Ve bu bilgileri tartıştığım biri oda kendine dede diyor bana densiz dedi.Bu insanlara doğruları anlatmakta zorluk çekmektense en güzeli tartışmamak.CAHİL KİMSENİN YANINDA KİTAP GİBİ SESSİZ OL.

biati
02-10-2006, 07:01 AM
Sevgili kızılırmak;
dede ile ilgili yaşadığın sıkıntının aynısını ben de yaşadım. Cemi mühürlemeden ceme başladığı için eleştirdiğim dede beni kafirlikle suçladı.
Ne yapalım bunlar da oluyor.

Biz bilgiyle kendini kutsayan bir inancın canlarıyız. Bilerek, kırmadan kırılmadan ama yılmadan konuşacağız, tartışacağız. Bundan vazgeçmek niye. Dava Yol değil mi?

Doğru her yerdedir gerçek bir yerde. Biz o bir yeri aramaya devam etmeliyiz ve de edeceğiz.

Sevgiyle...

kızılırmak
02-10-2006, 07:06 AM
Sevgili kızılırmak;
dede ile ilgili yaşadığın sıkıntının aynısını ben de yaşadım. Cemi mühürlemeden ceme başladığı için eleştirdiğim dede beni kafirlikle suçladı.
Ne yapalım bunlar da oluyor.

Biz bilgiyle kendini kutsayan bir inancın canlarıyız. Bilerek, kırmadan kırılmadan ama yılmadan konuşacağız, tartışacağız. Bundan vazgeçmek niye. Dava Yol değil mi?

Doğru her yerdedir gerçek bir yerde. Biz o bir yeri aramaya devam etmeliyiz ve de edeceğiz.

Sevgiyle...

Beni eleştiren dedede Kureyşanlı olup,Baba Mansurlu dedenin bulunduğu Cemde posta oturup cemi yönetiyor bu yanlışını söyleyincede sanamı danışacağız demesini biliyor.Eğer bir takım yanlışlıklar varsa bunları konuşarak halledebiliriz benim yada senin doğruların yanlış olabilir önemli olan ortak noktada doğruları bulabilmemiz saygılar...

aliekber
02-10-2006, 08:44 AM
21-09-2006, 08:24 AM ( söz konusu günahımın yazılış tarihi)
2-10-2006( söz konusu günahımın keşfediliş tarihi)

İzlenimi uyandırıyor ne demek?

Bunu ilk okul birinci sınıfı çocuğu anlar...

Bölücülük yapıyorsunuz deseydim izlenimi uyanduruyor kelimesi kullanmazdım...

Bu kadar basit bir söyleme celallenmeniz bile sanki 12 den vurduğumu ispatliyor...

CAHİL KİMSENİN YANINDA KİTAP GİBİ SESSİZ OL.

Bunu kullanmak ne demek?

Ne haliniz varsa görün beni cahil diye niteleyenleri adam yeri koyup da sohbet geliştirecek değilim...

Tüm günahım bu izlenimi uyandırıyor demem se ben günahıma razıyım, beni cahil diye nitelendirmeniz de sizin karınız olsun...

Sohbetten ismini sildiğim bir -iki kişi vardır açtığı sayfaları bile ziyaret etmemekteyim sizin gibilerini de o listeme dahil ederim olur biter...

Kendinizi çok iyi bir kişilik olarak görmeniz hakkınızda düşüncemi değiştirmez ki...

Bir hafta -belki on gün önceki yazıyla karşıma çıkıp bir şeyleri ispatlamaya çalışmanız bile kınanınası bir durum....

Günah'ım neymiş: Kafadan anadolu alevisi başlığı ise alevileri bölme eylemi güttüğü izlenimi şüphesi uyandırıyor...

Bu sorgulamam çok büyük günahmış meğer...

Anadolu alevisi kavramını sorgulayamam mı? Put mudur? Yaratan mıdır?

Demekki bunu sorgulayınca, şüphesi uyandırıyor deyince, cahil mi oluyorum?

Benden uazk durun ne haliniz varsa görün... Bende sizlerden uzak dururum zaten...

Böyle kişiliklersiniz ne diyeyim...

Bana cahil yakıştırması yaptınız ben size küçük insan diyorum...

Can-41
03-10-2006, 05:56 AM
oldukça ayrıntılı ve güzel çalışman için teşekkürler

biati
03-10-2006, 11:57 PM
Sevgili aliekber;

Gerçekten neden bu kadar keskin konuştuğunuzu anlamıyorum. Yazıda sizi üzecek şeyler olduğunu sanmıyorum. Hele sizi cahillikle suçladığımı hiç sanmıyorum.
Kimseyi böyle değerlendirme hakkımın olmadığını biliyorum.

Kısaca demem o ki; tartışalım: Sizin de savunduğunuz gibi saygı ve sevgi çerçevesi içinde. Ama savunduklarımızı önce bizlerin yapması inandırıcılığımızı perçinleyecektir.
İsminizi silerim türü yaklaşımlarla doğruya varacağımızı sanmıyorum.
Bence yazılanlardan olmadık anlamlar, gücenmeler çıkarmaya çalışmak yerine konuyla ilgili bilgiler koyalım ortaya, ancak bunlar üzerinden varırız gerçekten birleşmeye.

Gerçekten konuşmanın, tartışmanın dahası hoşgörünün erdemini benden daha iyibilen bir can olan sizden ricam yazdıklarımla sizi ve diğer kardeşlerimi incitmek gibi bir amacımın olmadığına inanınız lütfen.

Sevgiyle...

yali
08-10-2006, 11:12 AM
çok güzel saolasın

kızılırmak
14-10-2006, 12:19 AM
İzlenimi uyandırıyor ne demek?

Bunu ilk okul birinci sınıfı çocuğu anlar...

Bölücülük yapıyorsunuz deseydim izlenimi uyanduruyor kelimesi kullanmazdım...

Bu kadar basit bir söyleme celallenmeniz bile sanki 12 den vurduğumu ispatliyor...

Bunu kullanmak ne demek?

Ne haliniz varsa görün beni cahil diye niteleyenleri adam yeri koyup da sohbet geliştirecek değilim...

Tüm günahım bu izlenimi uyandırıyor demem se ben günahıma razıyım, beni cahil diye nitelendirmeniz de sizin karınız olsun...

Sohbetten ismini sildiğim bir -iki kişi vardır açtığı sayfaları bile ziyaret etmemekteyim sizin gibilerini de o listeme dahil ederim olur biter...

Kendinizi çok iyi bir kişilik olarak görmeniz hakkınızda düşüncemi değiştirmez ki...

Bir hafta -belki on gün önceki yazıyla karşıma çıkıp bir şeyleri ispatlamaya çalışmanız bile kınanınası bir durum....

Günah'ım neymiş:

Bu sorgulamam çok büyük günahmış meğer...

Anadolu alevisi kavramını sorgulayamam mı? Put mudur? Yaratan mıdır?

Demekki bunu sorgulayınca, şüphesi uyandırıyor deyince, cahil mi oluyorum?

Benden uazk durun ne haliniz varsa görün... Bende sizlerden uzak dururum zaten...

Böyle kişiliklersiniz ne diyeyim...

Bana cahil yakıştırması yaptınız ben size küçük insan diyorum...

sevgili Ali Ekber bizlerin döndüğü semah Arap,Arnavut,Azeri,Bulgar,İran alevilerinde varmı?eğer varsa bilgilendirirseniz sevinirim.Başlığı bu yüzden Anadolu Alevilerinde Semah olarak uygun gördüm saygılar...

aliekber
14-10-2006, 06:01 AM
Sevgili aliekber;

Gerçekten neden bu kadar keskin konuştuğunuzu anlamıyorum. Yazıda sizi üzecek şeyler olduğunu sanmıyorum. Hele sizi cahillikle suçladığımı hiç sanmıyorum.
Kimseyi böyle değerlendirme hakkımın olmadığını biliyorum.

Kısaca demem o ki; tartışalım: Sizin de savunduğunuz gibi saygı ve sevgi çerçevesi içinde. Ama savunduklarımızı önce bizlerin yapması inandırıcılığımızı perçinleyecektir.
İsminizi silerim türü yaklaşımlarla doğruya varacağımızı sanmıyorum.
Bence yazılanlardan olmadık anlamlar, gücenmeler çıkarmaya çalışmak yerine konuyla ilgili bilgiler koyalım ortaya, ancak bunlar üzerinden varırız gerçekten birleşmeye.

Gerçekten konuşmanın, tartışmanın dahası hoşgörünün erdemini benden daha iyibilen bir can olan sizden ricam yazdıklarımla sizi ve diğer kardeşlerimi incitmek gibi bir amacımın olmadığına inanınız lütfen.

Sevgiyle...
------------------------------------------------------
Sayın can bu yönde yazılara karşı boynum kıldan incedir.

Diyar
02-02-2007, 03:06 AM
Celal Necati Üçyıldız

Semahlarımız

Alevi-Bektaşi düşüncesinin inanç bağında, semahlar iletişim aracı olarak toplumun var-oluş simgesidir.

Semah dönülmezse, o cem canlılık bulmaz. Toplum kendini suçlu hisseder. Yıllardır Ladik, Sivas’tan, Antalya’ya, Urfa’dan İzmir’e semah oyunları sayesinde kentlerdeki insanlar birbirlerine kenetlenmişler, birbirlerini sevmişler, sıcak duygular içinde insanlığın yücelmesine yardımcı kılınmışlardır.

Elinde sazı, köyden köye gezen Dedeler; öğretilerinin yanında oynattıkları semahlarla güven vermişler. En güzel semah oynatan Dedeler, öğretilerini daha kolay, güçlü olarak sunmuşlardır.
Alevi-Bektaşilerde halk; bir olmayı, birlik içinde toplu halde düşünüp, inançlarını beraberce sürdürmeyi yeğlemişler. Bu birlikte olmayı da nefeslerini, demelerini birlikte koşan-alayı söylemeyi, birlikte cem ler de semahlarını oynamakla sağlamışlardır.

Cuma akşamları toplantılarında, kurbanlarda, musahiplik törenlerinde de semahlar önem kazanır. Bu törenlerin ağırlıklı bölümü semahlarla geçtiğini söylemek olasıdır. Çünkü semahlarda insanlar Tanrı’ya sevgiyle ulaşacağına inanmakta bu sevginin de kendinden geçercesine semah dönerek, nefes söyleyerek ulaşacağına inanmaktadır. Semahlarda ezgiler, ozanların gür ve yanık sesleri ile oyuncular arasında coşku yaratır.

Semah oyunu öncesi sazandarlar; koşan-alayı, nefesler, demeler çalar ve söylerler. İşte bu coşku yakalanınca “ Buyurun Erenler semaha” çağrısı ile evli bir kadın, eşini veya musahibini niyaz ederek semaha davet eder. Erkek gelir birlikte Dede’nin önünde niyaz ederler ve semah başlar.

Semah süresince eşi semah oynayan kişilerde ayakta, dar’da beklerler.

Semahlar oynayış biçimine göre ikiye ayrılır.
a)Karşılıklı oynanan semahlar
b)Daire şeklinde olan semahlar.

Bu iki şekil bütün semahlarda vardır. Semah’ın dar kısmı ve yürütme kısmı karşılıklı, yeldirme gibi ve Şah’lama kısımları daire şeklinde oynanır. Semahlar iki veya dört kişi tarafından oynanır. Sonra cem’dekilerin tümünün katılımı ile Kırklar Semahı da daire şeklinde oynanır Kırklar semahında; sazandarların tezenesi ve perdelerde gezen eller hep beraber iner, hep beraber kalkar. Hep beraber ayaklar yere vurur. El çırpma, ezgi, deme söyleme hep beraber olur. Bütün bunların hepsi bir inanışa bağlanır. Tanrı’ya sevgi, coşku ile ulaşmak. Bu sevgi, bu coşku ile Tanrı’nın sevgisinde coş olmak, cem bittiğinde Enel -Hak diyebilmek

TARİKAT SEMAHI :

Semahı öğretmek amacıyla, çocuk ve gençlere öğretilen semahlardır. Buna, MENGİ oyunları da denir. Semahların bütün figürleri de yer alır. Ölçü 9/8 liktir. Mengilerin sözleri, lirik, güzelleme türündedir. Eğlencelerde, ziyaretlerde, gezilerde, düğünlerde mengi oynanır. Semah a geçiş mengi oyununu öğrenerek yapılır. Önce mengi öğrenilir, sonra semah dönülür. Özellikle, Tahtacılar da mengi bir simgedir. Mengi oyununu bilmeyen erkekleri kızlar beğenmez.

Çanakkale’den İzmir’e, Antalya, oradan Adana’ya Ege de, Akdeniz’de mengiler oynanır.

Ezgilerine göre, Horasani Mengi, Türkmen Mengisi, Karacaoğlan Mengisi, Antalya Mengisi. Hepsinde 9/8 lik ölçü vardır. Yalnız Antalya yöresinde bölümünde (Es) ler bulunmaz bunlar 8/8 lik ölçüde olur.

- 2 -

İÇERİ SEMAHI :

Bu semahı evlenmiş, ikrarı alınmış, Ehlibeyt yoluna girmiş kişiler oynar. Musahiplik törenlerinde, kurbanlarda (içeri kurbanı, ölüler kurbanı) ve Cuma akşamları cem törenlerinde oynanır. Semahlar dar ve yürütme olmak üzere iki bölümde oynanır.

Cem de kadın, erkeğin yanına gelir niyaz ederek semaha davet eder. Çift Dede’nin önüne gelir, niyaz ederler. Yerlerini alıp, ezgi ile birlikte tekrar niyazlaşırlar. Karşılıklı yerlerini alınca ayaklar birbirlerinin üstüne gelecek şekilde bağlanır.(Sağ ayak başparmağı, sol ayak başparmağının üstüne gelecek şekilde) Semahın dar kısmı 5 beyit, olarak sürer.

Yürütme Kısmı(bazı yörelerde yeldirme ismi de alır) Dar kısmı bitince tekrar niyazlaşırlar. Çift bu kez karşılıklı olarak sağa, sola ve ileri, geri olarak gidip gelirler. Ezginin içinde Şah’lama denilen.”Dönüver “ sözü ile birlikte daire şeklinde dönmeye başlarlar. Eski yerlerine gelince tekrar karşılıklı olarak semaha devam ederler. Bu kısım da beş beyitten oluşur. Dönerek Dede’nin önüne gelindiğinde arka dönülmez. (Es) le birlikte hafif eğilinir, bir saygı ifadesiyle selam vererek geçerler.

Kırklar Semahında, dar ve yürütme kısmından sonra yeldirme kısmı da vardır. Kırklar Semahının dar ve yürütmesi kısa olup, yeldirme kısmı daha geniş yer tutar. Her “ŞAH” sözcüğü geçtiğinde el çırpılır.

Semah dönme, Alevi-Bektaşi geleneğinin ayakta kalabilen tek unsurdur. Günümüzde hoş görülse de, görülmese de semahlar, cem toplantıları dışında da şenliklerde, düğünlerde, özel günlerde oynanmakta ve dönülmektedir. Büyük kentlerde canlar bir araya geldiğinde, ayrı bölgelerden de olsa uyabildiği oranda semaha katılmaktadır. Ayrı, ayrı bölgeden de gelse, semahı değişik figürle de bilse hemen ortak yönlerini bulup, kendilerinden geçercesine semah dönmektedirler.

Yıllardır, Anadolu’daki baskılar, kültürel egemenlik, yürütülen asimilasyon faaliyetleri Alevi-Bektaşi kültürünün giderek zayıflamasına ve yok olmasına neden olmaktadır. Özellikle 12 Eylül sonrası Türk-İslam Sentezi uygulaması ile yapılan baskılar sonucu Alevilik içi boş kavrama dönüşmüştür. Aleviliğin öğretisi bilinmemekte ancak alevi ozanların konserlerine gitmekte, kasetlerini çalma şekliyle bilinç altı kültür gereksinimlerini gidermeye çalışmaktadır.

Madımak yangınından sonra gerek Avrupa da, gerekse yurt içinde örgütlenmelerle birlikte Alevi öğretisi hızlandı. .Cem TV, SU TV ve DÜZGÜN TV .gibi kanallar daha test yayında bu kültüre yönelik yayınlarına hız verdiler. Özellikle Avrupa Birliği ile sürekli iletişim sayesinde bazı kazanımların olacağı düşünülmektedir.

1940 yıllarında değerli halk bilimci Muzaffer SARISÖZEN Anadolu’daki tüm yöreleri dolaşarak yüz binleri bulan ezgi derlemiştir. Bunlardan bir kısmı radyoda yurtan sesler korosunda çalınmış, söylenmiş, büyük bir kısmı ise o günkü kültür politikası gereği sakıncalı bulunarak, değerlendirmeye alınmamıştır.

Diyar
02-02-2007, 03:07 AM
1940- 1954 yılları arasında Muzaffer SARISÖZEN, Taşeli yöresini dolaşırken Silifke-Kırtıl köyüne gelmiş; Felteş (Ahmet) DUMAN dan 14 ezgi derlemiştir. Bu ezgilerden Pınarbaşı ve Keklik Olsam Yuva Yapsam mengileri radyoda yayınlanmış, 12 ezgi ise yasak savı ile çürümeye terk edilmiştir.

1960 yılından sonra yapılan derlemelerde semahlar geniş yer almıştır. Türk-İslam Sentezi bağlamında semahların yerine tasavvuf müziği ön plana çıkartılmak istenmişse de başarılı olamamışlardır.

Alevilik kültürünün gelişmesi için; örgütlenme modeli içinde semahların gençlere ve çocuklara öğretilerek onlara bu kültürü sevmeleri sağlanmalıdır.

-3 -

Semahlar, halk edebiyatı, müziği, halk dansları ile birlikte bir bütün teşkil ettiğinden; insancıl, barışçıl ileriye dönük bir düşünce yapısını oluşturan Hacı Bektaş düşüncesinin gelişmesine büyük etken olacaktır.

Yukarıda örneklerini verdiğimiz semahlar, Çanakkale’den İzmir, Antalya, Mersin, Adana Aydın,Muğla,Denizli, Kütahya, İsparta yörelerinde Tahtacı Semahı ağırlıklı,Samsun Ladik ten Amasya,Tokat,Çorum,Malatya,Sivas, Erzincan,Tunceli,Urfa, Muş,Elazığ ,Mersin,Adana gibi yörelerde ise Erzincan,Tunceli(Düzgün Baba),Sivas, Malatya,Urfa, Düzce de ve Hacıbektaş’ta özgün Semahlar yer almaktadır.

Bu yörelerdeki semahların derlenmesi, yaşayan semah oyunlarının otantik şekliyle filme alınması, arşivlenmesi, semah öğreticilerinin yetiştirilmesi ve bunların genç nesillere öğretilmesi ile Anadolu kültür mozayiği gerçek yerini bulacaktır.

Özellikle büyük kentlerde ve Avrupa’da bunalıma düşen ve arabesk denilen yozlaşmış müzikle kendini bulduğunu sanan gençler, büyük karamsarlığa düşmekte ve geri dönülmez kaosların içine saplanmaktadır.

İşte bu nedenle; dinamik, ileriye dönük, çağdaş bir kültürün gelişimi semah kültürünün verilmesi ve yaşatılması ile daha kolay olacaktır.

Zira, semahları nitelik yönünden incelendiğinde; çok sesliliği içinde barındırdığı görülecektir. Melodik yapısında, divan sazı, bağlama, cura, kemene (Keman, kabak kemane) ve ezgilerin koşan-alayı (koro halinde ) söylendiği semahlarda çok seslilik vardır. Özellikle İzmir Narlıdere çıkışlı Tahtacı Semahlarında çok seslilik ortaya çıkar. Halk müziğinde çok seslilik çalışmasına ilgi duyanlar..Gelin Anadolu’daki semahları inceleyin ve bu alt yapıyı değerlendirin. Macar kültürün de, Macar Halk Dansları ele alınmış, çok sesli müzik çalışmaları yapılarak Macar Kültürünü geliştirmişlerdir.

1975 yılında 1.Uluslararası Folklor Seminerlerinde Kemal İLERİCİ sunmuş olduğu bildiride:

“ Anadolu’da halk müziğinde çok seslilik yoktur. Ancak, semahlar da çok sesliğin olduğunu, bu nedenle çok sesli müzik çalışmalarına başlamak isteyenlerin semahlara inmek zorundadır.”Demişti.Ve aynı bildiri de bir orkestra da “ Ali Yar Semahı’nı “ örnek vermişti.

Konuyu sosyal boyutuyla incelediğimizde:

Semahlar,,bireysel değil, toplumsal olguyu getirmektedir. Toplumun yapısında zaten çok seslilik vardır. Çok sesliliğin olmadığı yerde, demokrasi yoktur. Diktatörlük vardır. Bağnazlık vardır. Toplumun uyutulması vardır. Çok sesliliğin kültüre yansıması halinde ülkemizin yönetimine yansıyacaktır.

Geçmişte ve günümüzde, çekilen tüm sıkıntılar, tek seslilikten kaynaklanmaktadır. Bu olguyu yıkmak için; ileriye dönük, çağdaş bir yönetim kurmak için, gelin halk kültürüne sahip çıkalım. Yutturmacı kültür verisi yerine, her yanından, çok renklilik ve çok seslilik fışkıran semah kültürüne sahip çıkalım. Bu güzel olguyu geliştirip içte ve dışta saygın bu halk kültürünü yaşatalım.

Somut olarak ortaya koyduğumuz; önce binleri mengi ve semah oyunları ile alanlara çekmek.

Sonra bölgelerden merkezde bir milyon kişi ile semah dönmek. Bu proje gerçekleştiğinde inanın ülkemizde demokrasi bayrakları dalgalanacak. Buna inanan Aydın ve Taşeli yöreleri harekete geçti bile.. Diğer bölgeler haydi işbaşına….

Kaynak: Aleviyol

Mustafa Kemal
02-02-2007, 04:58 AM
Yonetici arkadaşlarım semah konusunda bir duyarlılılk gösterip semah araştırmalarını bir başlık altında toplamalıdır.

Diyar
02-02-2007, 05:01 AM
Sayin mustafa kemal Semah´la ilgili arastirmalar zaten ayni baslikta.

Mustafa Kemal
02-02-2007, 05:07 AM
http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=1380

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=17383

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=13586

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=16986&highlight=semah

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=15034&highlight=semah

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=8831&highlight=semah

http://www.alevileriz.org/showthread.php?t=1947&highlight=semah

bu sadece bir kaçtane:D